Végre egy sorozat, ami komolyan veszi a vallást – The Leftovers ajánló

Végre egy sorozat, ami komolyan veszi a vallást – The Leftovers ajánló

Share this content.

Forrás: kotoszo.blog.hu, szöveg: Nagy Szabolcs
Ma mindenki válaszokat akar. Válaszokat, amelyek tökéletesítik vagy megigazítják életünket. Az emberek nagy része az egyházi közösségektől és magától a vallástól is ezt várja el. De tudunk-e válaszokat adni? Képes-e a vallás megfejteni és jobbá tenni életünk minden apró szeletét? Egy amerikai sorozat ezekről a kérdésekről gondolkodik úgy, ahogyan azt még sohasem láthattunk.

Ez a The Leftovers (magyarul A hátrahagyottak), ami egy fiktív valóságról szól, ahol a föld lakosságának 2%-a (kb. 140 millió ember) egyik pillanatról a másikra, egy október 14-i átlagos napon, eltűnik. Mindez ahhoz a bibliai elragadtatáshoz hasonlít, melyet az első thesszalonikai levélben olvashatunk: „Mi, akik élünk, és megmaradunk, [a feltámadt halottakkal] együtt elragadtatunk felhőkön az Úr fogadására a levegőbe, és így mindenkor az Úrral leszünk.” (1 Thessz 4:17) Damon Lindelof, a sorozat készítője már az elejétől érzékelteti, hogy az elragadtatás rejtélyére nem fogunk választ kapni és inkább ne is keressük azt. Számára sokkal érdekesebb, hogy a megmagyarázhatatlan történések után az egyén hogyan próbálja gyászolni a gyászolhatatlant és betölteni a betölthetetlent.

Minden egyes momentum összecseng Dsida Jenő Valahol valami eltörött című versével:

„Senki se tudja, mit veszített, 
de a sétatéren, a híd alatt, 
az ágyban, a csókban, a zsebében 
valamit mindenki kutat.

Valahol valami eltörött, valahol 
valami nincsen rendjén.”

A sorozat főszereplője, a rendőrfőnök Kevin Garvey (Justin Theroux) a város utcáit járja tébolyodott kutyákat üldözve. (Mégis milyen világ az, ahol még a kutyák is megőrülnek?) Magához fogad egy veszett ebet azért, hogy megszelídítse – emögött leginkább kontroll utáni vágya áll. Nem zsarnoki uralkodó akar lenni Kevin Garvey, hanem meg akarja javítani azt, ami eltörött. Elkeseredetten küzd azért, hogy a város rendje fennmaradjon és családja újra egyesüljön, hogy végre elmondhassa: rendben van most az élet. Lánya, a középiskolás Jill (Margaret Qualley) féktelen tinédzser bulikkal próbálja kipótolni életének hiányzó részeit, melyben a legérdekesebb az, hogy egyetlen egy olyan tinédzsert se találunk, akinél ez az űr betöltött lenne. Tevékenységüket leginkább a halandóság határainak keresése teszi ki, semmint egy egészséges fiatal pénteki programja. Kevin másik gyermeke, Tom (Chris Zylka) elkerült a családtól és nem reagál apja üzeneteire. Jelenleg egy spirituális vezetőnél, ’Holy Wayne’-nél (Szent Wayne) tölt tanítványi szolgálatokat, akinek megváltó munkája abban áll, hogy egy-egy hosszú prédikáció után kiöleli a fájdalmat az emberekből. A Garvey család folyamatos útkereséséből leginkább Tom az, aki válaszokat, megoldásokat akar ebben a megtört világban és mindig oda verődik, ahol éppen meg is kapja azt. A sorozat egyébként ’Holy Wayne’ és tanítványságán kívül még egy szektát prezentál, akik szintén az október 14-i események hívtak életre.

Tovább a KötőSzó blogra.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!