Házasokat áldottak meg Debrecenben a házasság hete program keretében

Házasokat áldottak meg Debrecenben a házasság hete program keretében

Share this content.

Szöveg: Réz-Nagy Zoltán
Debrecen – A házasság hete nyitányaként a Debreceni Evangélikus Egyházközségben rendhagyó istentisztelet zajlott. A belépőt esküvőre emlékeztető dekoráció fogadta, és ki-ki felidézhette magában egykori házasságkötésének emlékeit.

Közel két évtizede már, hogy Angliából elindult a házasság megünneplését szorgalmazó kezdeményezés, azóta már 21 országban szerveznek programokat, eseményeket ezekben a napokban.

Miért éppen ekkorra esik ez az ünnep? A válasz az angol nyelvterületen oly annyira kedvelt Valentin-naphoz, az egykori Valentinus nevű pap legendájához kapcsolódik, mely szerint II. Claudius császár (Kr. u. 268–270) megtiltotta a fiatal férfiaknak a házasodást, mert úgy vélte, az egyedülállók jobb katonák. Valentinus a tilalom ellenére továbbra is esketett titokban, és amikor ez kiderült, kivégezték, így vált ő a házasságkötés mártírjává.

Gyülekezetünkben a kerek évfordulós házasokat invitáltuk az aznapi istentiszteletre, hogy áldással erősítsük meg a házasfeleket. Az oltár körül térdeplők között voltak ötvenéves házassági évfordulósok és egy-két éve házasodottak éppúgy.

A lelkészek a házassági emlékünnep liturgiáját használva kérték Isten további áldását a házasokra. Az istentisztelet után pedig a gyülekezeti teremben koccintással, tortával folyt tovább az együttlét emlékeket felidézve és a jövőn töprengve.

A szerző a gyülekezet lelkésze.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!