Házasság hete – Istentisztelettel kezdődött meg a programsorozat Debrecenben

Házasság hete – Istentisztelettel kezdődött meg a programsorozat Debrecenben

Share this content.

Forrás: MTi
Debrecen – A házasság hete idei központi programsorozata istentisztelettel kezdődött meg vasárnap délelőtt a debreceni Református Nagytemplomban. Fekete Károly tiszántúli református püspök igehirdetésében utalt arra, hogy húsz évvel ezelőtt Angliából indult útjára a kezdeményezés, amely a házasság és a család fontosságára hívja fel a figyelmet.

Magyarországon tíz éve rendezik meg a házasság hetét, amelynek központi programja nem véletlenül kezdődik istentisztelettel, ugyanis „a házasság Isten teremtési rendjéhez tartozik” - mondta a püspök.

Fekete Károly püspök igehirdetésében beszélt a keresés és az egymásra találás öröméről, a kapcsolatok ápolásának fontosságáról, majd leszögezte: „a mi kultúránkban a szerelemre épül a házasság”.

Ugyanakkor figyelmeztetett: a rendszerváltás utáni időszakban újra megfigyelhető egy olyan törekvés, amit nagyszüleinktől úgy ismertünk, „föld a földdel, ház a házzal, szegénység a szegénységgel házasodik”.

„Újra meg vagyunk fertőzve valamitől”, a szerelem mellé odakerül a házassági szerződés a vagyonról, pedig tudni kell: „akit lelkemből szeretek, az lelkesít igazán” - hirdette a szószékről a püspök, megjegyezve, a feladat nem kisebb, „megtalálni, akit lelkemből szeretek, és nem engedek el”.

„A szerelem küzdelem a másik eléréséért, (...) megtalálni, majd megtartani azt, akit lelkemből, igaz szívemből szeretek” - mondta.

A tiszántúli református püspök végezetül a házasság hetében megfontolásra ajánlotta: „ahogy az egyház engedelmeskedik Krisztusnak, úgy engedelmeskedjünk mi asszonyok és férfiak egymásnak is”.

A nyitó istentisztelet résztvevőit köszöntötte a Nagytemplomban a rendezvénysorozat házaspár arca, Madarász Isti filmrendező és felesége, Kerekes Monika, illetve Tóth János, a házasság hetének programjait koordináló Kézfogás Református Lelkigondozói Szolgálat vezető lelkésze.

Tóth János felidézte: Magyarországon közel 900 ezer 20-39 év közötti fiatal él a szüleivel, többségében fiúk, akik közül egyre többen nem is terveznek a későbbiekben sem házasságot kötni. Egyre inkább teret hódít az a vélemény és félelem, hogy a szerelem csalódással jár, a házasság válással fog végződni, éppen ezért a fiatalok nem is törekednek arra, hogy életre szólóan elkötelezzék magukat társuk mellett.

Ennek a folyamatnak szeretne megálljt parancsolni a Kézfogás Református Lelkigondozói Szolgálat, amely a házasság hetének programjait szervezi és koordinálja. 

Céljuk megmutatni, hogy a házasság Isten csodálatos ajándéka és gondoskodása az ember számára, amelyben a felek megtapasztalhatják a feltétel nélküli szeretet, a hűség és az őszinte megbocsátás értékét egy nekik rendelt, de nem tökéletes társon keresztül - emelte ki a lelkész.

A rendezvénnyel összefüggésben Herjeczki Kornél, a Harmat Kiadó igazgatója, a házasság hete mozgalom országos koordinátora korábbi nyilatkozatában rámutatott: az első tíz év a mennyiségi növekedés ideje volt, az elkövetkező tíz év pedig a várakozások szerint a minőségi növekedésé lesz. A kutatások szerint a legfőbb válóokok között az első helyen a kapcsolat kiüresedése szerepel, ezért óriási a jelentősége, hogy minél korábban elkezdődhessen a családi életre nevelés; a fiatalok elsajátítsák a kapcsolatok tudatos gondozásához szükséges készségeket.

Címkék: Debrecen - Házasság hete -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!