Heinrich Schütz (1585-1672): Jézus Krisztus születésének története

Heinrich Schütz (1585-1672): Jézus Krisztus születésének története

Share this content.

Az alkotókat ld. a szövegben
A kórustételek és közjátékok szövegét magyarra átültette Bálint Zsolt A felvételt a 2020-as világjárvány idején, kis csoportokban összegyűlve a Budapest-kelenföldi evangélikus gyülekezethez kötődő muzsikusok készítették Bence Gábor vezetésével.

Heinrich Schütz műfajteremtő alkotása 1664 óta gyönyörködteti a hallgatókat. Érződik rajta az az öröm, amit a reformáció vívmányaként az anyanyelven megszólaló Szentírás szerez az olvasónak. Schütz dallamalkotása, zenei szerkesztése messzemenően alkalmazkodik a német nyelv hanglejtéséhez. Érthető, hogy a magyar muzsikusok szeretnék a németül nem tudó gyülekezeteknek is átadni a bibliai szöveg megszólaltatásának élményét. Erre ad lehetőséget Bálint Zsolt munkája, aki a kórustételeket úgy ültette át magyar nyelvre, hogy azok illeszkedjenek Schütz dallamaihoz, és minél közelebb legyenek a magyar nyelvű Biblia stílusához. 

2020 karácsonyán mi, kelenföldiek sem tudtunk tömegeket megmozgató zenei előadásra készülni a világjárvány miatt. Ezért választottuk Schütz Karácsonyi történetét: az ebben szereplő jelenetek kisebb csoportokban megvalósíthatóak, így kevésbé kellett tartanunk a fertőzéstől, s a mai technika kínálja az „egyesítés lehetőségét”; a jeleneteket összefűzve egy teljes előadást kapunk.

 

Előadók:

Evangélista: Kéringer László 

Heródes: Cser Péter

A kelenföldi gyülekezet ének- és zenekara valamint
a Pax et Bonum Kamarakórus (karvezető: Kiss Boldizsár) tagjai

Vezényel: Bence Gábor

Hang és képfelvételek Pócs Miklós és László Dávid készítette

A filmet összeállította: Pócs Miklós

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!