A hely, amely érted adatott! – Házi hittanóra 2.

A hely, amely érted adatott! – Házi hittanóra 2.

Share this content.

Szöveg: Torda Eszter
„Mindenkor örüljetek, szüntelenül imádkozzatok, mindenért hálát adjatok, mert ez az Isten akarata Jézus Krisztus által a ti javatokra” – szól a thesszalonikaiakhoz írott levélben Pál apostol. A rendkívüli helyzet miatt nemcsak a vasárnapi templomi alkalmainkról kell lemondanunk, de a gyerekek számára oly kedves hittanórákat sem tartják meg. Az otthoni áhítatok után készítettünk egy kis útmutatót arra az esetre, ha istentiszteleti alkalmaink mellett az elmaradt hittanórákat is szeretnénk megtartani a gyerekeknek.

A hittanórát kezdjük egy közös imádsággal.

Az óra témája: A hely, amely érted adatott! 

Élj közösségben, mert arra teremtetettél, hogy lásd a világ sokszínűségét! 

Jézus szétosztotta a kenyeret és a halat az emberek számára, de ez csak úgy történhetett meg, ha az emberek is beszéltek egymással és megosztották a másik számára az ételt. A közösség erejére mindenhol szükség van. 

Az embereknek kihívásokkal kell szembenézniük, de Isten mindig segít és megáldott bennünket közösséggel, hogy közös erővel cselekedhessünk és segíthessük egymást. 

Az órához kapcsolódó igehelyek:

Élj közösségben: Négyezer ember megvendégelése (Mk 8,1–10)

További igehelyek:

Róm 12, 4–13

Zsid 12, 1–2

Beszélgetés a témakörről: A történetek elolvasása után beszélgessünk és próbáljunk meg válaszolni a következő kérdésekre:

  • Hol veszel részt közösségi eseményeken, programokon (pl. templom, iskola, stb.)?
  • Kikkel veszel részt közösségi eseményeken, programokon (pl. családdal, barátokkal, stb.)?
  • Hogyan segít számodra a közösség ereje?
  • Mit gondolsz, milyen nehézségekkel kell szembenéznie az emberiségnek napjainkban, amit csak a közösség erejével lehet megoldani? 

Kreatív feladatok és játékok a témához:

1. A közösség erejével segítjük és tanítjuk egymást – bizonyos hétköznapi dolgok segítségével tájékoztatjuk a másikat hírekről, eseményekről vagy tanítunk egymásnak új dolgokat.

A feladat, hogy egy papírra az alábbi felsorolásból válassz ki két kategóriát és a megadott mennyiség alapján oldd meg a feladatot! Ezek a felsorolt kategóriák abban segítenek, hogy közösségben élhess és tájékozódhass a közösséged mindennapjairól.  

  • Magazinok, folyóiratok nevei (10 db)
  • Csoportos sportok (15 db)
  • Kommunikációs eszközök (10 db)
  • Közösségi események (20 db)

2. Mindenki számára van egy izgalmas történet, egy érdekes kaland, amiről szívesen beszél a barátainak – mert minden kaland a közösség erejével kezdődik. 

Meséld el, majd rajzold le a kedvenc izgalmas történeted vagy kalandodat egy papírra! 

3. Isten azért teremtett téged, mert szüksége van rád – nemcsak neki, hanem a társadalomnak is!

Készíts papírból vagy műanyag tasakból egy kis zsákot, amit lehetőség szerint kedvedre díszíts ki. Ez lesz a te „megerősítő zsákod” – egy héten keresztül minden nap írd fel az egyik pozitív tulajdonságodat a cetlire, majd dobd bele a zsákodba! Beszéljétek meg a családoddal, hogy mindenkinek lesz egy ilyen zsákja, amibe a hét során üzenhettek egymásnak valami kedveset. A hétvégén nyissátok ki a zsákokat közösen és beszéljétek meg, ki miért fontos a másiknak és a közösségnek!

Az óra befejezése: 

Az órát ismét a csend erejével zárjuk. Isten megáldott bennünket társasággal, családdal, barátokkal, szomszédokkal és közösséggel. Elmélkedjünk rajta, milyen értékeket és emlékeket kaptunk ezektől a közösségektől és mennyit jelentenek az életünkben ezek az életünkben.  

Az órát közös imádsággal zárjuk. 

Címkék: hittan - házi hittanóra -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!