A hely szelleméről beszélgetett építész, művészettörténész és lelkész a Ludwig Múzeumban – Videóval!

A hely szelleméről beszélgetett építész, művészettörténész és lelkész a Ludwig Múzeumban – Videóval!

Share this content.

Szöveg: Galambos Ádám, fotó: Kiss Tamás, videó: Mucsi Márton
Budapest – 2014. április 10-én Nagy Tamás Ybl-díjas építész, Sulyok Miklós művészettörténész és Hanfenscher Károly evangélikus lelkész voltak az Asztali Beszélgetések Kulturális Alapítvány vendégei a Ludwig Múzeumban. Szöveg: Galambos Ádám, fotó: Kiss Tamás, videó: Mucsi Márton

A Kortárs és szakrális? – Asztali beszélgetések a Ludwig Múzeumban sorozat áprilisi disputájának középpontjába az építészet, azon belül is a szakrális építészet került. Mint kiderült, a minket körülvevő épített- és természeti- környezet harmóniájára törő művészeti megoldások közelebb vihetnek minket a hely szellemének megérzéséhez.

A beszélgetésen olyan példák hangoztak el, amelyek rávilágítottak arra, hogy a kinti világ és benti, épített környezet együttesen alkotnak/alkothatnának olyan egységet, mely az odalátogatót egyúttal belső útra is hívják. Ilyen vonatkozásban került elő a felújított pannonhalmi bazilika, a John Pawson által kibővített csehországi ciszterci kolostor éppúgy, mint a balatonboglári evangélikus templom. Nagyon sok ellenpélda is van erre, hiszen számos esetben tapasztalhatjuk, hogy az emberi teremtés figyelmen kívül hagyja környezetét és azzal nem a szimbiózisra, sokkal inkább egy önző, magamutogató megvalósításra tör. A templomépítészet sem kivétel ez alól. Azonban ahhoz, hogy közelebb kerüljünk a templom lényegéhez, azaz az Istennel való találkozás lehetőségének épített környezetben való hirdetéséhez alázatra van szükség.

Erre adott példát Nagy Tamás Ybl-díjas építész, amikor nemcsak a magyarországi templomépítészetet mutatta be, hanem kitért arra is, hogy miként lehet a leendő szakrális épület környezetéből kiindulva a hely szellemét megfogalmazni. Mindezt úgy tárta a hallgatóság elé, amin érződött, hogy a környezet, a fények, az anyag használata mind egy cél felé, a letisztultságban megjelenő üzenetre koncentrálják az épületbe betérőt.

Sulyok Miklós művészettörténész Frédéric Debuyst A hely szelleme a keresztény építészetben című műve alapján közelítette meg a kérdéskört. Ennek értelmében kitért arra, hogy a szakrális mint megkülönböztetés értelmezendő, azaz van különbség a szent és profán között.

Hafenscher Károly mind az Ószövetségből, mind a liturgia egysége felől tekintette az templomépítészeti környezetet, így a templomra, mint egyszerre az Istennel és az emberrel való közösség helyszíneként tekintett.

A Kortárs és szakrális? Sorozat félévzáró, ötödik alkalmára 2014. május 15-én kerül sor. Az Asztali Beszélgetések Kulturális Alapítvány és a Ludwig Múzeum együttműködéséből megvalósuló sorozat korábbi alkalmairól videofelvétel is készült, melyet az evangelikus.hu oldalon is meg lehet tekinteni.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!