„Hétpróbás” házasok Móron

„Hétpróbás” házasok Móron

Share this content.

Szöveg: Ribárszki Ákos
Mór – A házasság hetéhez kapcsolódva, jegyespárok és házaspárok részére szervezett szerelmes kalandtúrát Móron Ribárszki Ákos evangélikus lelkész. A cseppet sem szokványos kalandozás hét feladatból állt, melyeknek egy részét otthon, másik részét pedig a városban lehetett teljesíteni. Amennyiben a feladatokat a párok elvégezték, és ezt igazolták, úgy hivatalosan is „hétpróbás házasokká” válhattak.

A kalandtúra február elején kezdődött, s négy hét állt a párok rendelkezésére, hogy közösen megoldják a feladatokat. Így kellett egy tesztben megkeresni a házastárs szeretetnyelvét, melyről bővebben Gary Chapman: Egymásra hangolva című könyvében olvashatunk. Ez egy nagyon izgalmas terület, hiszen arról szól, hogy amint nem vagyunk egyformák, úgy a „szeretettankunkat” is különböző módon lehet feltölteni. Elismerő szavakkal, ajándékozással, testi érintéssel, minőségi idővel, szívességgel. A második feladat során a móri Lamberg-kastélyban található Radó Antal könyvtárba lehetett ellátogatni, ahol egy külön szobában szerelmes verseket olvashattak egymásnak a párok. Harmadik feladatként a közös ebédfőzésen volt a hangsúly. A negyedik feladat a közös kirándulásra, a testmozgásra helyezte a hangsúlyt. Az ötödik az ajándékozásara hívta fel a figyelmet, így kellett a másikat meglepni egy apró kedvességgel. A hatodik feladat egy meglepetés-reggeli készítse volt, s a végső, hetedik feladat pedig az együtt töltött időre tette a hangsúlyt, egy közös kávézás, süteményezés formájában. A nyertes házaspár végül egy gyertyafényes vacsorát kapott ajándékba.

A feladatok során az volt a szervezők célja, hogy a közös időtöltés legyen a középpontban. A felhívásra összesen 38 pár jelentkezett, s végül 17-en teljesítették a kitűzött feladatokat. Ez két okból is tanulságos volt. Egyrészt nagyon örültek azoknak a pároknak akik végigvitték a kalandtúrát, másrészt pedig ráirányítja a figyelmet arra, hogy sokszor milyen kevés időt töltünk egymással. Volt olyan visszajelzésünk is, hogy pont ez a feladatsor döbbentette rá a házaspárokat arra, hogy hét apró feladatra nincs közös idejük egy hónap alatt, így a jövőben erre tudatosan odafigyelnek. Már csak az ilyen felismerések miatt is fontos volt megszervezni a „házasok hétpróbáját”.

A jövőben a gyülekezet szeretné hagyománnyá tenni a kalandtúrát, s a házasság hetében más előadásokkal és előadókkal kiegészítve a házasság értékeit hirdetni.

A házasság hete program 20 évvel ezelőtt indult Angliából, azzal a céllal, hogy a család és a házasság értékére irányítsák a figyelmet. Azóta mintegy 4 kontinens 21 országában ünneplik. Hazánkban az országos eseménysorozatot 2008 óta rendezik meg a keresztény egyházak és civil szervezetek széles körű összefogásával, számtalan nagyváros, település, közösség részvételével.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!