Hetven év után is: Minden ember méltósága számít

Hetven év után is: Minden ember méltósága számít

Share this content.

Forrás: kotoszo.blog.hu, lutheranworld.org, LVSZ
Hetven éve, 1948. december 10-én fogadta el az Egyesült Nemzetek Szervezete az Emberi jogok egyetemes nyilatkozatát, ezért december 10-e az emberi jogok világnapja. Ennek alkalmából a Lutheránus Világszövetség (LVSZ) arra biztatta a tagállamok globális szövetségeit, hogy erősítsék meg a nyilatkozat és a szabadság, igazság és béke megőrzése iránti elkötelezettségüket. Fabiny Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház (MEE) elnök-püspöke pedig azt hangsúlyozta: az emberi jogok egyetemes nyilatkozata hitünk egyik legfontosabb alapelvét érvényesíti a jog eszközével: azt, hogy minden ember Isten egyedi teremtménye, képmása és hasonlatossága.

„A keresztény hívő ember számára több okból is fontos, hogy megemlékezzünk erről az évfordulóról. Az Emberi jogok egyetemes nyilatkozata ugyanis emberi civilizációnk egyik legfontosabb alapdokumentuma, mely a jog eszközével érvényesíti hitünk egyik legfontosabb alapelvét: azt, hogy minden ember Isten egyedi teremtménye, így minden ember egyaránt értékes személy, akit a Teremtő »saját képére és hasonlatosságára«alkotott. Hisszük azt is, hogy Krisztus Urunk a kereszthalálával és feltámadásával minden embert megváltott. A teremtés és megváltás alapján valljuk, hogy nem lehet különbséget tenni ember és ember között, hanem minden személy életét és méltóságát tiszteletben kell tartanunk és védelmeznünk kell. A nyilatkozat 18. artikulusa a lelkiismereti és vallásszabadság jogát is deklarálja, mely számunkra, protestánsok számára, akik az évszázadok során annyit küzdöttünk a vallásszabadságért, különösen is nagy érték” – mondta el a Kötőszó megkeresésére Fabiny Tamás elnök-püspök.

A LVSZ arra szólítja fel a tagállamok globális közösségeit, hogy őrizzék az Emberi jogok egyetemes nyilatkozatában foglaltakat

Az LVSZ arra biztatta a tagállamok globális szövetségeit az Emberi jogok egyetemes nyilatkozata megírásának hetvenedik évfordulóján, hogy erősítsék meg a nyilatkozat és a szabadság, az igazság és a béke megőrzése iránti elkötelezettségüket. Egy közös nyilatkozatban az LVSZ elnök-püspöke, Musa Panti Filibus, és az LVSZ főtitkára, Dr. Martin Junge lelkész a nyilatkozatot „minden ember és nemzet közös alapja”-ként méltatták.

Musa és Junge azt hangsúlyozták: az emberi jogok támogatása és megvédése központi kérdés volt az LVSZ számára, már az 1947-es alapítás óta. „Az Emberi jogok egyetemes nyilatkozata olyan lehetőséget adott, melyben az LVSZ-nek mind a száznegyvennyolc tagegyháza kapcsolatba léphet más egyházi és világi szervvel azért, hogy fenntartsa minden emberi lény méltóságát” – mondták.

A cikk itt folytatódik.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!