Lapszemle

Más egyházak, felekezetek honlapjainak híreit, információit, illetve világi lapoknak a kereszténységről szóló tudósításait gyűjtjük itt egybe. Az anyagok a forrás eredeti oldalán olvashatóak. A közölt hírek nem tükrözik egyházunk hivatalos véleményét.

Régebbi anyagok az archívumban

Evangélikus ifjúsági műsor

(NAVA_Video)

A legbátrabb felvállalás

A keresztyén hit megőriz és megújít, a régmúlt kipróbált, megharcolt és társadalommegtartó értékeit menti át a jelenkorba. A mindenkori egyháznak ezért a szent célért kell küzdenie szervezetként, intézményfenntartóként. (parokia.hu)

Márciusban tartotta közgyűlését a Nemzetközi Ministránsszövetség

A Nemzetközi Ministránsszövetség – elnöke, Jean-Claude Hollerich SJ bíboros vezetésével – március 3-án megtartotta éves közgyűlését. A felvidéki Pázmaneum Polgári Társulás elnöke, Karaffa János plébános tájékoztatta szerkesztőségünket az eseményről. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa Budapestre látogat

Az alábbiakban a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) Sajtószolgálatának közleményét adjuk közre. (Magyar Kurír)

Ajándék a feleségemnek

Ha megkérdezed a feleségedet, hogy mit kér névnapjára, és azt válaszolja, hogy alvást, akkor azt gondolod, hogy ez kényelmes, hiszen egyetlen korán kelésért cserébe nem kell ajándékon gondolkodni, pénzt költeni és titkolózni a meglepetés érdekében. De azért ne bízd el magad! (Képmás magazin)

Szent József-szobrot áldottak meg Répcelakon

Szent József-szobrot áldott meg Szakál Szilárd plébános a répcelaki Szent István király-templomban február 28-án. (Magyar Kurír)

Elhunyt Kovács Sándor érseki tanácsos, soltszentimrei plébános

A Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye, a Keceli Espereskerület, a rokonok és a tisztelői a gondviselő Isten akaratát elfogadva tudatják, hogy Kovács Sándor érseki tanácsos, soltszentimrei plébános életének 74., áldozópapságának 50. évében, 2021. március 1-jén a szent útravalóval megerősítve a kecskeméti megyei kórházban visszaadta lelkét Teremtőjének. (Magyar Kurír)

Járványügyi intézkedés – Ingyenesen letölthető a márciusi Adoremus liturgikus kiadvány

Igazgatói-főszerkesztői közleményt adunk közre. (Magyar Kurír)

4+1 titok, amit nem tudtál az egyik legnagyobb marketingversenyről

Több mint 6 éve díjazza a kisebb cégek és alacsonyabb marketingbüdzséből gazdálkodók kommunikációs aktivitásait a Marketing Diamond Awards. A verseny nemcsak teret ad ezeknek a cégeknek, de célja, hogy segítse a hatékony marketinggyakorlatok terjedését is. A pandémia idén fenekestül felforgatta a kommunikációs szakmát, mégis minden eddigi eredményt és várakozást túlszárnyalt az egyik legfontosabb hazai marketingverseny iránti érdeklődés. A megmérettetés kulisszái mögé most a legizgalmasabb adatok segítségével tekintünk be. (Képmás magazin)

Elkezdődtek a munkálatok

Elindult a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakgimnáziuma nagy projektje, az új internátus építése. Februárban a kivitelező átvette a munkaterületet és megkezdődött a feleslegessé vált épületek elbontása és kutatóárkok kialakítása. A hónap második felében nagy hanghatással járó munkálatok várhatók, ezért az ott élők és arra járók türelmét és megértését kérik. A Pápa Városi Televízió összeállítása (Dunántúli Református Egyházkerület)

Véget ért Ferenc pápa történelmi iraki látogatása

Március 8-án, hétfőn befejeződött Ferenc pápa 33. nemzetközi útja, háromnapos apostoli látogatása annak az Iraknak földjén, melyet a Szentatya – miként fogalmazott – ezután mindig a szívében hordoz. A pápa repülőgépe magyar idő szerint 7 óra 54 perckor emelkedett a levegőbe Bagdadban, és délután egy óra előtt érkezett Rómába. (Magyar Kurír)

A legjobbak közé került egy evangélikus közösségi kert

Forrás: evangélikus.hu Nyírtelek – Nyírtelek közösségi kertje is bekerült az ország tíz legjobban működő kertje közé – legalábbis a Pillangó Fejlesztések Egyesület szakmai érték­ítélete szerint. Az egyesület szakmai vezetője, Kassai Melinda „Elöl járók – Példák a települési ökológiai gazdálkodás tárházából” című kiadványában mutatja be részletesen ezeket a közösségi kerteket – a kiadvány ingyenesen letölthető. Az egyesület szakmai vezetője, Kassai Melinda „Elöl járók – Példák a települési... (diakonet.hu)

[Videó] – „Sok maszk lehullik rólunk játék közben” – Képmás-est az online és offline játékokról

Miért szeretünk játszani és milyen a jó játék? Mit ad a gamer-világ és mitől foszt meg minket? Miért ragaszkodunk sokan a valódi társasjátékokhoz? Mikor lesz a hobbiból szenvedély, a szenvedélyből függőség? (Képmás magazin)

Az orgona története és liturgikus szerepe

Az orgona szó görög etimológiája (organon) leginkább az „eszköz” kifejezéshez vezet vissza bennünket, tehát nem kifejezetten a mai hangszerképzetünknek megfelelő fogalmat tartalmazza. Az európai nyelvek ezt a görög szót vették át (angol organ; latin organum; francia orgue; német Orgel). (Magyar Kurír)

Márton Áron nyomában a „cselekvő iskolában” – Vetélkedőt rendeztek a püspök jubileumára készülve

Korabeli menüt, címert, makettet és Instagram-bejegyzést is készítettek az 5–8. osztályos tanulókból álló csapatok a Cselekvő iskola elnevezésű játékban, amelyben Márton Áron életével, a püspök gondolataival ismerkedtek meg a diákok. A program február 27-én szentmisével és online kiértékelővel zárult. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa hazaindult iraki útjáról

A megbocsátás, a béke és az együttélés üzenetével zárta iraki körútját Ferenc pápa. Az egyházfő reményt vitt a keresztény kisebbségeknek. A pápa tiszteletére búcsúünnepséget tartottak a bagdadi reptéren, ahonnan visszarepült Rómába. A négynapos körútja során öt iraki tartományt látogatott meg. Találkozott az ország elnökével, a miniszterelnökkel és a síita nagyajatollahhal is. Isten nevét nem használhatják […] The post Ferenc pápa hazaindult iraki útjáról appeared first on Keresztény Élet Portál. (keresztenyelet.hu)

„Sokszor az ember kincsekre talál, miután kikapcsolja a mikrofont”

Mohácsi Edit számára az a pillanat a legszebb, amikor érzi, hogy az interjúalany megnyílik, s elfelejti, hogy mikrofonba beszél. A Magyar Rádió szerkesztő-riportere több mint két évtizede mutat be családi témákat, több ezer riportot készített, több ezer történetet ismer. Nemrégiben nyerte el a Média a Családért Alapítvány Miniszteri Különdíját, ennek apropóján beszélgettünk vele. (Képmás magazin)

Magyarországot méltatta a szír katolikus pátriárka Ferenc pápa látogatásán

Az eseményen a pátriárka felhívta a figyelmet azokra a szervezetekre, amelyek segítettek az újjáépítésben. Elismerte a magyar kormány, azaz a... The post Magyarországot méltatta a szír katolikus pátriárka Ferenc pápa látogatásán appeared first on vasarnap.hu. (vasarnap.hu)

Isten éltesse a nőket ma is, holnap is és az élet minden napján!

(reformatus.hu)

Három templom is megújul a Dél-Dunántúlon

Három Somogy megyei templom újul meg 45 millió forintos állami támogatásból. Kettő a megyeszékhelyen, illetve egy a Kaposvári járáshoz tartozó Mosdós községben – adta hírül az MTI. Főként nyílászárók cseréjére, tetőszerkezeti felújításokra és világítás-korszerűsítésre kerül majd sor a kaposvári Jézus szíve, illetve az evangélikus templomban, valamint a mosdósi Urunk mennybemenetele-templomban. (Magyar Kurír)

Micsoda nők!

Szoptatás vagy tápszer? Család vagy karrier? Szülés vagy császármetszés? Képernyőzés vagy sarazás? Bölcsi vagy gyes? Örök alávetettség a patriarchátusban vagy a mindenre is megoldást jelentő feminizmus? Házassági szerződés vagy vakhit? Mennyi mindenen tudunk mi, nők egymásnak esni, és akkor a Család az család téma még fel sem jött – miközben a nő és nő közötti szolidaritás tartja mozgásban a világot. (Képmás magazin)

Ingyenesen olvasható és letölthető a márciusi Adoremus

A Ingyenesen olvasható és letölthető a márciusi Adoremus bejegyzés először a Magyar Kurír - Új Ember jelent meg. (Új Ember)

Kedves Nők!

Akár gyerekek vagytok vagy már felnőttek, akár lányok vagy asszonyok, akár egyedül éltek vagy párotokkal, nagy szeretettel gondolunk rátok, a nőkre, és nem csak ezen a napon. Mert csak veletek, a nőkkel kerek a világ. Tőletek vagyunk férfiak. Veletek bármire képesek vagyunk, mert nő és férfi együtt az ember. Ezt fejezi ki az alábbi vers […] (baptist.hu)

Megosztani másokkal

Makkay-Chambers Adrienne nyelvtantanár, vezetési tanácsadó és tréner. És hithű keresztyén. Élt Angliában, dolgozott neves cégeknél, és mint tapasztalt nemzetközi tréner, menedzsment tanácsadó bejárta a világot. Vallja, Isten mindenre kiható gondoskodása vezette útját. Küldetésként éli meg, hogy továbbadja mindazt, amit általa megszerezhetett. (Dunántúli Református Egyházkerület)

Ma, holnap, az élet minden napján

"Hisszük, hogy az életünk Urától kapjuk ajándékba párunkat, és mindazokat, akik társaink lesznek az életben." (parokia.hu)

Névjegytartó, százszorszéppel

Az alábbiakban Petrőczi Éva József Attila-díjas költő, író, műfordító, irodalomtörténész, publicista jegyzetét olvashatják. (Magyar Kurír)

Imádkozzunk együtt két héten át a járvány megszűnéséért!

Az operatív törzs tájékoztatása alapján járványügyi szempontból két nehéz hét áll előttünk. Ezért arra hívunk ismét mindenkit, hogy imádkozzunk együtt naponta a járvány megszűnéséért. (Magyar Kurír)

Járványügyi rendelkezések a Szeged-Csanádi Egyházmegyében

Az alábbiakban közreadjuk a Szeged-Csanádi Egyházmegye március 6-i járványügyi rendelkezéseit. (Magyar Kurír)

A nőnap aktuális üzenete: hagyjuk meg nőnek a nőt, férfinak a férfit!

Ma, amikor a világpolitika vegykonyhájában kicsi, ám annál befolyásosabb és hangosabb csoportok tesznek kísérletet az emberi identitás alapjának, férfi és nő teremtő erejű kettősségének összemosására, különös fénytörést kap a nőnap ünneplése is. (Képmás magazin)

Levélégetés, csókbetegség és randi a temetőben – avagy példák szerelmi bukdácsolásra

Tizennégy éves lehettem, amikor életemben először levelet kaptam egy fiútól. A címem abból a diákújságból szerezte, amelyben én, minden veszélyérzet nélkül meghirdettem, hogy szívesen barátkoznék korombeliekkel. Arra viszont nem számítottam, hogy fiú is ír majd nekem – sokkos állapotba is kerültem tőle. Nem elég, hogy az illető komoly utalást tett arra, hogy szívesen találkozna velem, ha a szülővárosában járnék, még fotót is küldött magáról. Úgy rémlik, nem volt csúnya fiú, de én olyan felháborítónak találtam ezt a kezdést, hogy egyből tűzbe dobtam az igazolványképét a levelével együtt. (Képmás magazin)

Útravaló – 2021. március 8.

Napról napra közreadjuk a napi olvasmányokhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Márciusban Földi István pápai esperes plébános ad útravalót. (Magyar Kurír)

Ígéret által

Minél inkább elköteleződik az ember a Jézussal való kapcsolatban, annál szabadabb, annál függetlenebb lesz minden mástól. (parokia.hu)

Tehozzád teljes szívből kiáltok szüntelen

(reformatus.hu)

Ó, mi kegyelmes Krisztusunk

(reformatus.hu)

Mai evangélium – 2021. március 8.

Hogy örömhírrel induljon minden nap... – Lk 4,24–30 (Magyar Kurír)

Először van magyar tagja a Pápai Történettudományi Bizottságnak – Beszélgetés Molnár Antallal

Molnár Antal történészt, a Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézetének igazgatóját, az ELTE Történeti Intézetének docensét 2021. február 22-én Ferenc pápa a Pápai Történettudományi Bizottság tagjává nevezte ki. Az új megbízatásáról és az ide vezető útról kérdeztük. (Magyar Kurír)

Elhunyt Gáti Edit Ágnes nővér, az Egyházközségi Nővérek Társasága tagja

Az Egyházközségi Nővérek Társasága szomorú szívvel, de a Teremtő Isten akaratát elfogadva tudatja mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Gáti Edit Ágnes nővér, a rend egykori vezetőnővére életének 96., szerzetesi hivatásának 62. évében szentségekkel megerősítve 2021. március 3-án az Örök Hazába költözött. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa homíliája az iraki Erbilben: Egyedül Jézus tudja megtisztítani szívünk templomát!

Iraki útja során utolsó miséjét március 7-én délután az erbili, 28 ezer férőhelyes Franso Hariri stadionban mutatta be a Szentatya mintegy 10 ezer hívő jelenlétében. Beszélt a szív megtisztításának szükségességéről, elárulta, mi volt az egyik ok, mely arra késztette, hogy Irakba látogasson, és örömmel állapította meg, hogy él az Egyház Irakban. (Magyar Kurír)

Magunkra eszmélni – Két film a hiánytól a másikig vezető útról

Önfeledtség és önelvesztés. A két kifejezés hasonlónak tűnik, ám jelentésük merőben különbözik egymástól: az előbbi valamiféle elemelt, de mindenképpen pozitív állapot, az utóbbi éppen ennek az ellentéte. (Magyar Kurír)

Töretlen hűség Krisztushoz – Boldog Meszlényi Zoltánra emlékeztek Budapesten

Boldog Meszlényi Zoltán püspök emléknapján, március 4-én este Horváth Zoltán protonotárius kanonok, plébános vezetésével mutattak be koncelebrált szentmisét a vértanú tiszteletére a terézvárosi Avilai Nagy Szent Teréz-plébániatemplomban. A szertartás előtt ünnepi vesperással emlékeztek a mártírhalált halt püspökre. (Magyar Kurír)

Ferenc pápát megrendítette a lerombolt moszuli templomok látványa

A katolikus egyházfő vasárnap reggel helikopteren utazott Bagdadból az északi Moszulba, amelyet 2014 és 2017 között tartottak megszállva a dzsihadisták.... The post Ferenc pápát megrendítette a lerombolt moszuli templomok látványa appeared first on vasarnap.hu. (vasarnap.hu)

Kitárul az ember elveszett világa – Vollein Ferenc Színek az égből című albumáról

Mintha csak álomképeket látnánk Vollein Ferenc festményein. Éjszakánként az álmok sokszor úgy törnek föl lelkünk titokzatos mélységeiből, mint a vulkán. Freudtól Krúdyig sokan próbálkoztak már álomfejtéssel több-kevesebb sikerrel, a pszichológusok pedig tudományos magyarázatot keresnek a felbukkanó álomképek mögött. (Magyar Kurír)

Az angyalok háza – Fogyatékkal élő gyerekeket segít a XXIII. János Közösség Thaiföldön

A gyógypedagógus Andreina Volpi a XXIII. János pápáról elnevezett közösség első, a thaiföldi házba érkező tagja: ő vezeti a Pak Kret-i Angyalok házát (House of Angels) Nonthaburi tartomány északi részén. A Fides hírügynökségnek mutatta be az intézmény tevékenységét. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa Twitter-üzenetei március 7-én

A Szentatya az alábbi bejegyzéseket tette közzé Twitter-oldalán. (Magyar Kurír)

Kitárul az ember elveszett világa – Vollein Ferenc Színek az égből című albumáról

Mintha csak álomképeket látnánk Vollein Ferenc festményein. Éjszakánként az álmok sokszor úgy törnek föl lelkünk titokzatos mélységeiből, mint a vulkán. Freudtól Krúdyig sokan próbálkoztak már álomfejtéssel több-kevesebb sikerrel, a pszichológusok pedig tudományos magyarázatot keresnek a felbukkanó álomképek mögött. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa az iraki Karakos keresztényeinek: Legyetek képesek megbocsátani és bátran küzdeni!

Iraki történelmi látogatása során március 7-én délelőtt a teljes egészében keresztények lakta Karakos településre látogatott a Szentatya. A Szeplőtelen Fogantatás-templomban találkozott a karakosi közösséggel, s velük együtt imádkozta el a vasárnap szokásos déli Úrangyalát. (Magyar Kurír)

Megjelent a Vigilia márciusi száma

A Vigilia ez évi harmadik számát ajánljuk olvasóink figyelmébe. (Magyar Kurír)

A béke erősebb – Ferenc pápa Moszulban imádkozott az iraki háború áldozataiért

Ferenc pápa történelmi iraki látogatása során március 7-én, vasárnap helyi idő szerint 10 órakor (magyar idő szerint 8 órakor) érkezett meg Najib Mikhael Moussa domonkos, moszuli káld érsek kíséretében a város Templom terére (Hosh al-Bieaa), hogy imádkozzon a háború valamennyi áldozatért. (Magyar Kurír)

Azbej Tristan államtitkár találkozott Ferenc pápával Irakban

Azbej Tristan, az üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkár március 7-én személyesen találkozott Moszulban Ferenc pápával, az Iszlám Állam fanatikusai által lerombolt helyi templom előtt, ahol a Szentatya imát tartott az iraki üldözött keresztény közösségekért. (Magyar Kurír)

A Szentatya megköszönte a magyarok munkáját – exkluzív interjú a pápalátogatás helyszínéről

Ferenc pápa történelmi, iraki útja során ellátogatott Moszulba, ahol vasárnap délelőtt a dzsihadisták által földig rombolt templom előtt köszöntötte a... The post A Szentatya megköszönte a magyarok munkáját – exkluzív interjú a pápalátogatás helyszínéről appeared first on vasarnap.hu. (vasarnap.hu)

Párbeszéd a liturgiáról: Isten színe előtt kéréseiket megfogalmazzák (1.)

Fehérváry Jákó OSB liturgikus jegyzetét olvashatják. (Magyar Kurír)

Azbej Tristan: Ferenc pápa megáldotta a magyar humanitárius programot

Azbej Tristan Facebook oldalán számolt be az eseményről: „A történelmi iraki pápalátogatáson nemcsak a Hungary Helps – Magyarország segít program... The post Azbej Tristan: Ferenc pápa megáldotta a magyar humanitárius programot appeared first on vasarnap.hu. (vasarnap.hu)

Online istentisztelet közvetítések

Országunkban és világszerte a Covid–19-járvány harmadik hullámában vagyunk. Tekintettel a Magyar Kormány, illetve az operatív törzs 2021. március 4-én nyilvánosságra hozott döntéseire, gyülekezeteinkben ismét online közösségi alkalmakat tartunk. Az alábbiakban található néhány gyülekezet online kozvetítése: Albertirsai Baptista Gyülekezet Békevár Baptista Gyülekezet Gyulai Baptista Gyülekezet Karcagi Baptista Gyülekezet Kecskeméti Baptista Gyülekezet Kispesti Baptista Gyülekezet Pesterzsébeti Baptista […] (baptist.hu)

Arcodat ne fordítsd el tőlünk, Uram!

A fiú rápillant a lányra és azt mondja: Angyal vagy. A lány hazamegy és belenéz a tükörbe, majd megszólal: Valóban, én angyal vagyok. Kapcsolatukon keresztül új önazonosságra jut. Új szemszögből látja önmagát. Ugyanígy egy új barát vagy közösség által, úgy látom önmagam, mint a te barátod a ti közösségetek tagja. Miután Jézus első alkalommal látja […] The post Arcodat ne fordítsd el tőlünk, Uram! appeared first on Keresztény Élet Portál. (keresztenyelet.hu)

Útravaló – 2021. március 7., nagyböjt 3. vasárnapja

Napról napra közreadjuk a napi olvasmányokhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Márciusban Földi István pápai esperes plébános ad útravalót. (Magyar Kurír)

Nagymama legendáriumának titkos gyöngye

Ezek a fura, „műszakadt” farmerok csak nem mennek ki a divatból. Fiatal felnőtt lányom van, miatta és általa tudom, hogy ez a divat. Jelzem is neki, hogy tőlem hordhatja, csak éppen nekem nem tetszik. Majd kinövi ezt a hóbortot. (Képmás magazin)

Az egyetlen „szent betegség”: az epilepszia

Az epilepsziás (régi elnevezéssel nyavalyatörős, nehézkóros, eskóros) beteget az őskortól a kora újkorig különös tisztelet és félelem övezte. Noha egy Kr.e. 5. századból származó hippokratikus irat már tagadta, hogy a neve – hieré núszosz (azaz „szent betegség”) – ellenére ez a baj bármilyen módon is szent lenne, a betegség régi gyógymódjai továbbra is inkább azokon a hiedelmeken alapultak, amelyek szerint ezt a betegséget démoni tevékenység, megszállottság okozza. (Képmás magazin)

Mai evangélium – 2021. március 7., nagyböjt 3. vasárnapja

Hogy örömhírrel induljon minden nap... – Jn 2,13–25 (Magyar Kurír)

Ferenc pápa homíliája: Nem hősnek kell lenni hébe-hóba, hanem tanúnak mindennap!

Március 6-án délután a Szentatya Bagdadban a káld Szent József-székesegyházban mutatott be szentmisét. Homíliájában a jézusi bölcsesség követésére, a mindennapi alázatos, türelmes szeretetben megmutatkozó tanúságtételre buzdított, és arra is rámutatott, hogy Isten éppen gyengeségeinken keresztül teljesíti ígéreteit. (Magyar Kurír)

A HÉT VERSE – Szabó Magda: Valóban

Mi van a fejünk felett? Micsoda jel? Sír? Vagy énekel? A tavasz már munkálkodik mélyben és magasban, ébreszt, fakaszt, növeszt. S mégis, mintha újra csak a választalan kérdések sokasodnának körülöttünk. Ki felel? Valóban hallgat-e az, aki nem beszél? (Magyar Kurír)

Imádkozzunk fiataljainkért

A járványhelyzet miatt egyre nehezebb közösségben is megtapasztalni az Isten szeretetét, pedig Istennel való kapcsolatunkat egymással való közösségünkben élhetjük meg igazán. A közös imák, énekek,… (Evangelikus.ro)

Azbej Tristan a BBC Newsnak: A magyar kormány elkötelezett a keresztények támogatásában

Irakba látogatott szombaton Ferenc pápa látogatására Azbej Tristan. Az államtitkár a BBC Newsnak adott interjújában arról beszélt: a magyar kormány... The post Azbej Tristan a BBC Newsnak: A magyar kormány elkötelezett a keresztények támogatásában appeared first on vasarnap.hu. (vasarnap.hu)

Stefan Wyszyński bíboros: Miatyánk

Stefan Wyszyński lengyel bíboros, prímás az Úr imádságáról szóló elmélkedése először 1977-ben jelent meg, most pedig az Új Ember Kiadványok sorozatában, Koncz Éva fordításában magyarul is olvasható. (Magyar Kurír)

Az iraki emberek békében tudnak együtt élni – Tanúságtételek az iraki vallásközi találkozón

Ur városában március 6-án történelmi jelentőségű vallásközi találkozóra került sor: Ferenc pápa a béke üzenetét hirdette arról a helyről, ahonnan Ábrahám elindult az ígéret földjére. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa Twitter-üzenetei március 6-án

A Szentatya az alábbi bejegyzéseket tette közzé Twitter-oldalán. (Magyar Kurír)

Igehirdetés orgonaszóval – Pálúr János az improvizáció művészetéről

Pálúr János feleségével, Kornéliával látogatott el a szerkesztőségbe: a Házasság Hetének idei „arcaiként” interjú keretében válaszoltak a felmerülő kérdésekre. Magától értetődött, hogy az alkalmat megragadva, „a „másik hivatásával” kapcsolatban is vallomásra kérjük az orgonaművészt. (Magyar Kurír)

Mit tanulhatunk a koronavírus járványból?

(reformatus.hu)

A Szentírás közös ügye

(reformatus.hu)

Tisztítsd meg szíved, Jeruzsálem népe

(reformatus.hu)

Kívül-belül megújul a miskolci minorita templom

A miskolci Nagyboldogasszony minorita plébániatemplom országosan védett barokk műemléktemplom, az Észak-Magyarországi régió fővárosának egyik legkiemelkedőbb építészeti értéke. A magyar kormány támogatásával most teljes körű külső és belső felújítási munkálatok kezdődtek, sőt az épület állagvédelme is szerepel a teendők között. A beruházás összesen 871 millió forintba kerül. (Magyar Kurír)

A Pécsi Egyházmegye járványügyi rendelkezései

A Pécsi Egyházmegyében – a püspöki konferencia irányelvein túlmenően – az itt élő hívekért érzett felelősségtől vezérelve a koronavírus-járvány magyarországi harmadik hulláma miatt meghirdetett veszélyhelyzetben, a mai naptól visszavonásig a következő rendelkezések lépnek életbe. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa a vallásközi találkozón Irakban: Az ellenségeskedés a vallás elárulását jelenti!

Március 6-án a kaldeai Ur városában, Ábrahám meghívásának helyén a történelemben első alkalommal tartottak vallásközi találkozót, amelyen a keresztény, a zsidó és a muszlim vallás legfelsőbb vezetői együtt vettek részt. A Szentatya erős felhívást intézett minden vallás követőjéhez, hogy a gyűlölködést váltsák fel a béke és a testvériség építésével. (Magyar Kurír)

Közel 100 bor versenyzett a hétvégén

(reformatus.hu)

Iraki kereszténység: szenvedéssel teli múlt után visszafogott remények

Mezopotámia, vagyis a mai Irak területén a kereszténység az apostoli korban született, és jelenléte, valamint szolgálata kétezer éven keresztül nemcsak a folyamközi ország javára vált, hanem az egyetemes egyház számára is a kezdetekkel való folytonos kapcsolatot jelentette. (Magyar Kurír)

A Székesfehérvári Egyházmegye járványügyi rendelkezései

A Székesfehérvári Egyházmegye március 6-i járványügyi rendelkezését adjuk közre. (Magyar Kurír)

Tisztítsuk meg szívünk templomát

Nagyböjt 3. vasárnapja – Gondolatok az evangéliumhoz (Jn 2,13–25) (Magyar Kurír)

Ferenc pápa találkozott a Scholas Occurrentes ifjúsági program iraki résztvevőivel

Iraki apostoli látogatása első napjának végén, pénteken este Ferenc pápa találkozott a bagdadi Scholas Occurentes Alapítvány programjaiban részt vevő fiatalokkal. (Magyar Kurír)

LoveStory – Keresztény videósorozat szerelemről, párválasztásról, szexualitásról

A LoveStory elnevezésű projekt második évadának első epizódját február 20-án osztotta meg a nagyközönséggel a marosvásárhelyi Imádság Háza és az Ő az út! ifjúsági szolgálat. A teljes sorozat azért jött létre, hogy minél több fiatal találkozhasson az életre szóló szerelmi történetek szépségével, amelyre Isten hívja az embereket. (Magyar Kurír)

Előszenteltek liturgiája a Kertvárosban – képriport

Az Előre Megszentelt Áldozatok Liturgiáján a pap a proszkünésziszt (künosz: ’kutya’), a teljes leborulást végzi többször is. „Ahogy a kiskutya odajuhászodik gazdája elé, úgy borul a szertartást végző a titokzatosan jelenlévő Úr Jézus elé. Olyan pillanat ez, mint amilyen a napkeleti bölcsek hódolata volt, akik Betlehemben meglátták a gyermeket, anyjával, Máriával, és leborulva hódoltak neki” – írja dr. Cselényi István Gábor atya a szertartásról. „Előszenteltek-túránk” hatodik állomásán, a Nyíregyháza-kertvárosi Görögkatolikus Egyházközségben is odaborult Elé a szertartást végző parókus, dr. Obbágy László atya. (nyirgorkat.hu)

Békét sugározzunk a legszélsőségesebb helyzetekben is – Spányi Antal gondolatai nagyböjtre (2. rész)

A Szentatya évről évre üzenetet intéz a katolikus hívekhez a nagyböjti időszak kezdetén. Idén azt hangsúlyozza, hogy a nagyböjt a hit, a remény és a szeretet megújításának ideje. Spányi Antal püspök az idei böjti időben arra hívja fel a figyelmet, hogy a böjtöléssel felszabadíthatjuk életünket mindattól, ami megterhel, és átélhetjük a békét, a megújulást a szeretetben. (Magyar Kurír)

A Székesfehérvári Egyházmegye március 6-i járványügyi rendelkezése

2021. március 6. - A MKPK március 5-én közleményt adott ki az új járványügyi szabályokkal kapcsolatban. A közlemény tartalmát figyelembe véve az Egyházmegyei Hivatal is megadja hivatalos tájékoztatását. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Történelmi találkozó – Ferenc pápa látogatást tett al-Szisztani síita vallási vezetőnél Nedzsefben

Iraki apostoli útja második napjának reggelén a pápa Nedzsefben, a síiták vallási központjában találkozott Ali al-Szisztani nagyajatollahhal, a síiták vallási vezetőjével. Megerősítették a két vallási közösség együttműködésének és barátságának fontosságát. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa márciusi imaszándéka: Hogy még mélyebben éljük meg a kiengesztelődés szentségét

A Szentatya világméretű imahálózata közzétette Ferenc pápa márciusi imaszándékát videó formájában. (Magyar Kurír)

Ünnep Kiskőrösön a „Szertetetházban”

Nemrég a Baptista Egyház Kiskőrösi Filadelfia Idősek Otthonában az ellátottak több mint 90 százaléka megkaphatta az új koronavírus elleni védőoltás második dózisát és az óta már a védettség is kialakult ellátottainknál. Ennek köszönhetően a megfelelő óvintézkedések mellett, Február 28-án, 10 órától különleges hálaadó istentiszteletnek adott helyet az idősek otthona imaterme. Opauszki György intézményvezető testvér köszöntötte […] (baptist.hu)

Fákat ültettek Hosszúfalu-Alszegen

Az Evangélikus Ifjúsági Kerestyén Egyesület szervezésében több tíz evangélikus fiatal vett részt a Lutheránus Világszövetség által támogatott, “Young Christians engaging in raising awareness of Climate… (Evangelikus.ro)

Szűz Mária lelkületével az engesztelés útján – Jézusról nevezett Boldog Mária (1818–1878)

Émilie d’Oultremont belga főnemesi családban született 1818. október 11-én. Szülőhelye a család wégimonti kastélya Liége közelében. Szülei hitüket gyakorló katolikusok voltak. A családban uralkodó vallásos légkör Émilie lelkében is mély nyomot hagyott. Gyermekkorától különösen vonzódott az eucharisztikus Jézushoz. Családi kapcsolatainak köszönhetően ismerte meg a jezsuita atyákat. Lelkiségük már ekkor közel került hozzá. Loyolai Szent Ignácot, […] The post Szűz Mária lelkületével az engesztelés útján – Jézusról nevezett Boldog Mária (1818–1878) appeared first on Keresztény Élet Portál. (keresztenyelet.hu)

JÁRVÁNYÜGYI RENDELKEZÉSEK A VÁCI EGYHÁZMEGYÉBEN

A Váci Egyházmegyében – a püspöki konferencia irányelvein túlmenően, összhangban a szomszédos Esztergom-Budapesti Főegyházmegye rendelkezéseivel – az itt élő hívekért érzett felelősségtől vezérelve a koronavírus járvány magyarországi harmadik hulláma miatt meghirdetett veszélyhelyzetben, visszavonásig a következő rendelkezések lépnek életbe: (Váci Katolikus Egyházmegye)

MAGYAR KATOLIKUS PÜSPÖKI KONFERENCIA KÖRLEVE - COVID-19 JÁRVÁNY HARMADIK HULLÁM

A ránkbízottakért érzett felelősségtől vezérelve, figyelembe véve a járványügyi szakemberek véleményét és a COVID-19 járvány harmadik hulláma miatt életbe lépő szigorításokat, Egyházunk sajátosságait szem előtt tartva, korábbi intézkedéseinket megerősítve, visszavonásig az alábbi módon rendelkezünk: (Váci Katolikus Egyházmegye)

Útravaló – 2021. március 6.

Napról napra közreadjuk a napi olvasmányokhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Márciusban Földi István pápai esperes plébános ad útravalót. (Magyar Kurír)

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia közleménye

(Katolikus Karitász)

Ferenc pápa márciusi imaszándékában a kiengesztelődés szentségéért kér fohászokat

A pápa ima-világhálózata közzétette a Szentatya ehavi imaszándékát, amit videó formában is közreadnak. (Katolikus Karitász)

Mai evangélium – 2021. március 6.

Hogy örömhírrel induljon minden nap... – Lk 15,1–3.11–32 (Magyar Kurír)

Világimanap Brassóban

Március 5.-én a Brassói Evangélikus- Lutheránus Egyházközség nőszövetsége szervezésében sor került az Ökumenikus Világimanap megrendezésére. Az eseményen részt vettek a város történelmi felekezeteiből a nőszövetségek… (Evangelikus.ro)

Első csütörtöki Eucharisztia ünnep (Szárazrét) - beszámoló

2021.03.04. – "Felelősek vagyunk egymásért és magunkért!"A járványügyi rendelkezéseket betartva, csendes szentmisével és rövid imádsággal tartották meg az elsőcsütörtöki Eucharisztia ünnepet Székesfehérváron. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Premontrei diakónust szenteltek a rend egyik ősi hazai központjában, Nagykökényesen

Február 27-én Varga Lajos váci segédpüspök a nagykökényesi Havas Boldogasszony-plébániatemplomban diakónussá szentelte a Gödöllői Premontrei Apátság fiatal örökfogadalmas rendtársát, Orbán Csaba Frigyest. Ünnepi beszédében a püspök arról is szólt, nemcsak az esemény örömteli, de a helyszín is kiemelkedő jelentőségű a premontrei szerzetesek történetében. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa az iraki püspököknek: A Jézusba vetett élő hit „fertőző”, képes megváltoztatni a világot

Március 5-én, iraki látogatásának első napján délután a Szentatya a püspökökkel, papokkal, szerzetesekkel, papnövendékekkel és hitoktatókkal találkozott az Üdvösség Boldogasszonya-székesegyházban. Arra biztatta őket, hogy legyenek közel az emberekhez, és mindenütt a közösséget építsék, a békét és a kiengesztelődést szolgálják. (Magyar Kurír)

A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye járványügyi rendelékezései

Az alábbiakban közreadjuk a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye járványügyi rendelkezéseit. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa a vallási közösségek elismerését kérte az iraki állami vezetőktől

Március 5-én Ferenc pápa megkezdte négynapos látogatását Irakba a testvériség jegyében. A pandémia, a háborúk következménye, a békés együttélés, a különböző vallási és etnikai közösségek elismerése állt első iraki beszédének középpontjában, melyet az iraki állami vezetőkhöz intézett. (Magyar Kurír)

Járványügyi rendelkezések az Váci Egyházmegyében

Az alábbiakban közreadjuk az Váci Egyházmegye járványügyi rendelkezéseit. (Magyar Kurír)

Intézményük névadójára emlékeztek az esztergomi Meszlényi Zoltán-iskola tanulói

Az esztergomi Meszlényi Zoltán Katolikus Általános Iskola tanulói intézményük névadójára emlékeztek az esztergomi bazilikában március 4-én. (Magyar Kurír)

Mit tanulhatunk a koronavírust járványból?

(reformatus.hu)

Szentmisét mutattak be Egerben Esterházy János boldoggá avatásáért

Az Esterházy-emlékév keretében a felvidéki magyar mártír politikus boldoggá avatásáért és lelki örökségének kibontakozásáért mutattak be szentmisét március 3-án Egerben, a minorita templomban. A szentmisét Cebula Pawel minorita szerzetes, plébános, a boldoggáavatási eljárás posztulátora celebrálta. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa Twitter-üzenetei március 5-én

A Szentatya az alábbi bejegyzéseket tette közzé Twitter-oldalán. (Magyar Kurír)

Illés Anita: „Van élet a trauma után is!”

Illés Anita mindössze 28 éves volt, amikor munkába menet autója frontálisan ütközött egy tartálykocsival. Ripityára tört csontokkal, zúzódásokkal és sérülésekkel tele, életveszélyes állapotban vitték a jászberényi kórházba, ahol egy éven át feküdt. Ez idő alatt harminc műtéten esett át, miközben végig kérdéses volt, hogy vissza tud-e valaha is térni korábbi életéhez. Tóth Fazekas-Andrea „Túlélők” című podcastjában, a baleset után tizenkét évvel beszélt Anita az őt ért tragédiáról, halálközeli élményeiről és újjászületéséről. (Képmás magazin)

A keresztény nyugat azért nem segít, mert valószínűleg nem keresztény – Azbej Tristan az Abszolútban

Azbej Tristan volt az Abszolút vendége. Földi-Kovács Andrea műsorvezetővel többek közt a Nyugat más emberek szenvedésétől való közönyös elfordulásáról, az... The post A keresztény nyugat azért nem segít, mert valószínűleg nem keresztény – Azbej Tristan az Abszolútban appeared first on vasarnap.hu. (vasarnap.hu)

Az Egri Főegyházmegye járványügyi rendelkezései

Az alábbiakban közreadjuk az Egri Főegyházmegye járványügyi rendelkezéseit. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa utazása reggelén Rómában iraki menekültekkel találkozott

Március 5-én reggel, repülőgépe indulása előtt a Szentatya a Szent Márta-házban üdvözölt néhány Rómában élő iraki menekültet, akik a Sant’Egidio közösség és a Cooperativa Auxlium szervezet támogatásával érkeztek és illeszkedtek be az olasz társadalomba. A pápa karitatív szolgálatának vezetője, Konrad Krajewski bíboros kísérte a csoportot. (Magyar Kurír)

Isten Országának hírei

(reformatus.hu)

Elhunyt František Lízna SJ, aki Esterházy János közbenjárásának tulajdonította gyógyulását

Életének 79., papságának 47. évében, türelemmel viselt, hosszú betegség után, Covid-fertőzést követően március 4-én elhunyt František Lízna cseh pap, szerzetes, a szegények támogatója, börtönlelkész – adta hírül Balga Zoltán, prágai magyar lelkész. (Magyar Kurír)

Teremtésvédelmi kalendárium – A Dasgupta-jelentés

A Naphimnusz Teremtésvédelmi Egyesülettel együttműködésben „teremtésvédelmi kalendáriummal” jelentkezünk, kéthetente azonos időben. Szerzőnk egy friss világgazdasági jelentést ismertet meg velünk, amely rávilágít: az egész emberi élet szempontjából fontos, hogy a gazdaság ne csak szavakban, hanem ténylegesen is vagyonként kezelje a természetet. (Magyar Kurír)

Mesél az utca, avagy egy csipetnyi századelő a Faragó-plakátokon – Különleges szabadtéri plakátgyűjtemény a Várkert Bazár teraszán

Titokzatos, színes, botrányokkal és pletykákkal fűszerezett éjszakai élet folyt a 20. század első évtizedeiben Budapest belvárosának szórakozóhelyein és magánlakásain. Ennek a korszaknak az izgalmas hangulatát, szereplőit, helyszíneit idézik meg az egyik legismertebb hazai plakáttervező, Faragó Géza munkái. Az alkotásokat egy könnyed tavaszi sétával összekötve, márciustól ingyen tekinthetik meg a látogatók a Várkert Bazár Déli panoráma teraszán. (Képmás magazin)

Azbej Tristan személyesen számol be Ferenc pápának a Hungary Helpsről

Azbej Tristan Irakba látogat, hogy elvigye az üldözött keresztények számára a magyar emberek üzenetét és hogy személyesen számoljon be Ferenc... The post Azbej Tristan személyesen számol be Ferenc pápának a Hungary Helpsről appeared first on vasarnap.hu. (vasarnap.hu)

A bajban is maradjunk együtt!

Március 8. és 26. között minden, személyes jelenléttel járó istentisztelet, gyülekezeti alkalom és összejövetel szünetel egyházunkban. A nagyheti és húsvéti istentiszteletek rendjéről később dönt a Zsinat Elnökségi Tanácsa. (Dunántúli Református Egyházkerület)

A bajban is maradjunk együtt!

Március 8. és 26. között minden személyes jelenléttel járó istentisztelet, gyülekezeti alkalom és összejövetel szünetel – határozott az MRE Zsinatának Elnökségi Tanácsa. A testület javasolja a digitális eszközök alkalmazását az istentiszteletek és gyülekezeti alkalmak közvetítésére, és kéri, hogy támogassuk a bajbajutottakat. (parokia.hu)

A bajban is maradjunk együtt!

(reformatus.hu)

Rómából, magyar nyelven, határok nélkül – A Magyar Kurír főszerkesztője a 90 éves Vatikáni Rádióról

Február 12-én ünnepelte alapításának 90. évfordulóját a Vatikáni Rádió. Szerte a világból érkeztek a jókívánságok az ünnepre. A Magyar Kurír és az Új Ember főszerkesztőjét, Kuzmányi Istvánt Gedő Ágnes, a Vatikáni Rádió magyar adásának szerkesztője kérdezte arról, milyen emlékei kapcsolódnak a rádióhoz. (Magyar Kurír)

Járványügyi rendelkezések az Esztergom-Budapesti Főegyházmegyében

Közreadjuk az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye járványügyi rendelkezéseit. (Magyar Kurír)

Erős vár a mi Istenünk - Az evangélikus egyház félórája

(NAVA_Video )

Tartsák tiszteletben a mianmari nép akaratát

(reformatus.hu)

Ferenc pápa, a béke zarándoka megérkezett Irakba, Ábrahám földjére

A Szentatya repülőgépe március 5-én (magyar idő szerint) 11.58-kor ért földet a bagdadi nemzetközi repülőtéren. Egy erőszaktól, konfliktusoktól sebzett földre érkezett, ahol a jövőben a remény és a testvériség útjai nyílhatnak meg. (Magyar Kurír)

Képeken a magyarok támogatásából újjáéledő iraki közösség temploma

A Hungary Helps – Magyarország segít Facebook-oldal fényképalbumot tett közzé a terrorszervezet által lerombolt, majd a magyarok támogatásából újjáépült karakosi... The post Képeken a magyarok támogatásából újjáéledő iraki közösség temploma appeared first on vasarnap.hu. (vasarnap.hu)

Elbúcsúztatták a fiatalon elhunyt solymári plébánost

Kiss Csaba plébános február 16-án, életének 40., papságának 14. évében, súlyos betegségben hunyt el. Március 4-én Spányi Antal megyéspüspök mutatta be érte a gyászmisét. (Magyar Kurír)

A Görögkatolikus Metropólia rendelkezései

A legújabb állami rendelkezésekre tekintettel a görögkatolikus egyházra vonatkozóan a Hierarchák Tanácsa március 5-én a következő iránymutatást tette közzé. Ha a rendelkezésekben változás történik, akkor ahhoz igazítják a későbbi egyházi útmutatásokat is. (Magyar Kurír)

A Görögkatolikus Metropólia rendelkezései

A mai napon kiadott állami rendelkezésekre tekintettel a görögkatolikus egyházunkra vonatkozóan a Hierarchák Tanácsa a következő iránymutatást adja. (A rendelkezésekre továbbra is figyelemmel leszünk. Ha azokban változás lesz, akkor természetesen ahhoz igazítjuk a későbbi egyházi útmutatásokat is.) (nyirgorkat.hu)

Képeken a magyarok támogatásából újjáépült iraki templom

A Hungary Helps – Magyarország segít Facebook-oldal fényképalbumot tett közzé a terrorszervezet által lerombolt, majd a magyarok támogatásából újjáépült karakosi... The post Képeken a magyarok támogatásából újjáépült iraki templom appeared first on vasarnap.hu. (vasarnap.hu)

Benczúr utcai beszélgetések a misszióról

Durkó Istvánnal, a Magyarországi Baptista Egyház missziói igazgatójával és Téglási Lajossal, a Vecsési Bárka Baptista Gyülekezet lelkipásztorával beszélgettünk arról, hogyan misszióztak a baptisták régen, és hogyan misszióznak most. Milyen lehetőségek vannak a misszióra a járvány időszakban? Milyen új megközelítésekkel lehet találkozni a baptisták missziójában? Hogyan kapcsolhatja össze a gyülekezet a missziót és a természetes működését? (baptist.hu)

Adomány gyorsteszteket kapott hajléktalanok és rászorulók szűrésére a Máltai Szeretetszolgálat

2,5 millió forint értékben ajánlott fel Covid antigén gyorstesztet hajléktalan emberek és rászoruló családok számára a Pro Infectologia Alapítvány. Az adományt március 4-én, Budapesten adták át. (Magyar Kurír)

A nagyszombati jezsuita egyetem egyszervolt csillagdája

Az 1777-től Budán működő Tudományegyetem, a mai Eötvös Loránd Tudományegyetem hazánk legpatinásabb felsőoktatási intézménye. Jogelődje (akárcsak a Pázmány Péter Katolikus Egyetemé) az 1635-ben Pázmány Péter alapította, jezsuiták kezelte nagyszombati univerzitás. A mohácsi vész után, 1543-tól a török fenyegetés miatt az esztergomi érsek székhelyeként működő felvidéki város, a „Kis Róma” a magyarországi közoktatás és művelődés szempontjából […] The post A nagyszombati jezsuita egyetem egyszervolt csillagdája appeared first on Keresztény Élet Portál. (keresztenyelet.hu)

Ferenc pápa elindult Irakba

Ferenc pápa március 5-én reggel elindult Irakba, ezzel megkezdte 33. nemzetközi apostoli útját. A hagyományához híven az apostoli útja előtti napon, március 4-én délután felkereste a Santa Maria Maggiore-bazilikában lévő Salus Populi Romani Mária-ikont, hogy a Szűzanya segítségét és védelmét kérje útjához. (Magyar Kurír)

A szunnita történész, blogger szerint Ferenc pápa moszuli látogatása egy megvalósuló álom

A Mosul Eye elnevezésű, az Iszlám Állam fennhatósága idején még anonim blogban Omar Mohammed szunnita történész megörökítette a kalifátus kegyetlenkedéseit. Ferenc pápa látogatását megvalósuló álomnak nevezi: „Megmutatja majd nekünk, irakaiknak is, hogy az előre haladás egyetlen útja az, ha elfogadjuk egymást”. (Magyar Kurír)

Elbúcsúztak Kiss Csaba atyától - beszámoló

2021.03.04. Végső búcsút vettek a súlyos betegségben, szentségekkel megerősítve, fiatalon elhunyt Kiss Csaba solymári plébánostól. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Ajánlás a jelenlegi járványhelyzettel kapcsolatosan

Országunkban és világszerte a Covid–19-járvány harmadik hullámának felfutó, súlyosbodó szakaszában vagyunk. Tekintettel a Magyar Kormány, illetve az operatív törzs 2021. március 4-én nyilvánosságra hozott döntéseire, a gyülekezetek felé a következő ajánlással fordulunk. Kérjük testvéreinket, hogy a koronavírus és a mutáns vírusok széles körű és a fiatalokat is veszélyeztető terjedése miatt 2021. március 5-től kezdődően a […] (baptist.hu)

Az MKPK közleménye a legutóbb bejelentett járványügyi rendelkezések kapcsán

Az alábbiakban a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) közleményét olvashatják. (Magyar Kurír)

Egyszerre 317 lányt raboltak el terroristák Nigériában

Abubakar Sani Bello, Nigéria Niger államának kormányzója a Twitteren közölte, hogy a Tudományos Főiskoláról elrabolt tanulókat, az ő rokonaikat, valamint... The post Egyszerre 317 lányt raboltak el terroristák Nigériában appeared first on vasarnap.hu. (vasarnap.hu)

„Biztos alapra építsünk!” – A nők ökumenikus világimanapjába idén online kapcsolódhatunk be

Március 5-én tartják a nők ökumenikus világimanapját. Az imaóra imádságait idén az óceániai Vanuatu keresztény női közössége állította össze. A járvány miatt ezúttal otthonainkban imádkozhatunk. (Magyar Kurír)

Az Új Ember február 21-ei számának kulturális melléklete

A Az Új Ember február 21-ei számának kulturális melléklete bejegyzés először a Magyar Kurír - Új Ember jelent meg. (Új Ember)

Az Új Ember február 21-ei száma

A Az Új Ember február 21-ei száma bejegyzés először a Magyar Kurír - Új Ember jelent meg. (Új Ember)

TÁJÉKOZTATÓ A MAGYAR KATOLIKUS PÜSPÖKI KONFERENCIA (MKPK) TAVASZI ÜLÉSÉRŐL

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) március 2-án megtartotta tavaszi rendes ülését, amelyre a járványhelyzetre tekintettel ezúttal is videókonferencia keretében került sor. (Váci Katolikus Egyházmegye)

Útravaló – 2021. március 5.

Napról napra közreadjuk a napi olvasmányokhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Márciusban Földi István pápai esperes plébános ad útravalót. (Magyar Kurír)

Biztonságos térben gyógyulni

A lelkigondozás minősített odafordulás – véli Járay Márton református teológus, egyetemi oktató, akit a Semmelweis Egyetem Mentálhigiéné Intézetének kétéves Mentálhigiénés lelkigondozó szakirányú továbbképzéséről kérdeztünk. A képzésre március 31-ig várják lelkészek, hittanoktatók és vallástanárok jelentkezését. (parokia.hu)

Öt család háza szépül meg a Székesfehérvári Egyházmegyei Karitász gondozásában

A rászoruló családok lakókörnyezetének megszépítését célzó „Szép otthonok” programban 2021-ben öt család vesz részt Baracskán, Ráckevén, Dunaújvárosban és Budakeszin. (Katolikus Karitász)

Mai evangélium – 2021. március 5.

Hogy örömhírrel induljon minden nap... – Mt 21,33–43.45–46 (Magyar Kurír)

Újraindulni Ábrahámtól, hogy meglássuk egymásban a testvért – Andrea Tornielli a pápa iraki útjáról

Andrea Tornielli, a Vatican News főszerkesztője március 2-án vezércikket közölt Ferenc pápa március 5. és 8. között esedékes iraki apostoli útja kapcsán. (Magyar Kurír)

Ülésezett az egyházkerület tanácsa

Az online megtartott ülést Máté László, az egyházkerület lelkészi főjegyzője vezette. Dr. Nemes Pál főgondnok úr köszöntője után a tagok meghallgatták Steinbach József püspöki bevezetőjét, aki egy rövid igei rávezetés után felvázolta a tanács előtt álló feladatokat. Az ülésen elfogadták a kerület és az intézmények idei költségvetését. (Dunántúli Református Egyházkerület)

A Katolikus Egyház mozgósítja az erőit Tigré éhező lakosságának megsegítésére

Az etiópiai Tigré tartományban az eritreai hadsereg ellenőrzése alatt tartja Adua, Shire és Adrigra városait, valamint a tartomány fővárosa, Mekele útjait és külvárosait. Az aszmarai és az etióp kormány is tagadta a hírt, amelyet azonban a helyi források, humanitárius szervezetek dolgozói, a területen jelen lévő katonai és kormányzati szereplők megerősítenek. (Magyar Kurír)

A testépítéstől az evangéliumig – Beszélgetés Orsos Zoltán celldömölki plébánossal

Orsos Zoltán alig egy éve kezdett sportolni. A testedzést választotta, és néhány hónap alatt látványos eredményt ért el. A rendszeres mozgásban rejlő motivációs erőt, amely a mindennapi munkájára is kedvezően hat, szeretné másokkal is megismertetni, ezért hirdette meg az „Ép testben ép lélek” programot. A Szombathelyi Egyházmegye papjával beszélgettünk. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa videoüzenete iraki útja előtt: Reményben haladjunk előre, mint Ábrahám

A pápa március 5. és 8. között Irakba látogat. Apostoli útja előtt üzenetben fordult az iraki néphez, arra hívva a keresztényeket és más vallási hagyományok követőit, hogy erősítsék meg a testvériséget és építsék együtt a béke jövőjét. Az Úrtól megbocsátást és kiengesztelődést kér a háború és a terrorizmus évei után. (Magyar Kurír)

Az MKPK Titkárságának közleménye a legutóbb bejelentett járványügyi szabályok kapcsán

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia várhatóan holnap, március 5-én adja ki rendelkezéseit a legutóbbi járványügyi szabályok tükrében. Alább az MKPK Titkárságának erről szóló közleménye olvasható. (Magyar Kurír)

Mindenhová elkísér minket az isteni Gondviselés – Nyáry Ernő bagdadi latin érsek emlékezete

Ferenc pápa március 5-én, pénteken apostoli útján Irak fővárosába, Bagdadba érkezik. Talán nem annyira ismert, hogy a 97 százalékban iszlám többségű Irakban 1972 és 1983 között magyar érsek szolgált: Nyáry Ernő kármelita szerzetes. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa Twitter-üzenetei március 4-én

A Szentatya az alábbi bejegyzéseket tette közzé Twitter-oldalán. (Magyar Kurír)

Hazánkban is ünnepi szentmisével kezdődik az Amoris laetitia családév

A Szentatya 2020. december 27-én, Szent Család vasárnapján hirdette meg 2021-re a családnak szentelt különleges évet. Ferenc pápa március 19-én, az Amoris laetitia apostoli buzdítás közzétételének ötödik évfordulóján nyitja meg a szentévet. (Magyar Kurír)

[Videó] A fotózás öröme – Képmás-est Emmer Lászlóval és Páczai Tamással

A Képmás fotóinak két meghatározó alkotója volt a Képmás-est színpadán. Ezúttal nemcsak a képeik szólaltak meg, hanem ők maguk is. Emmer László, a magazin címlapfotósa és Páczai Tamás, a lap képszerkesztője avatott be kulisszatitkaiba. (Képmás magazin)

Az Egyházkerület elnökségének körlevele a gyülekezetekhez a vírushelyzetről

A Dunántúli Református Egyházkerület elnöksége körlevet küldött ki a gyülekezeteknek, a mai kormányzati intézkedésekkel összefüggésben. A körlevelet az alábbiakban teljes terjedelmében közöljük. (Dunántúli Református Egyházkerület)

Szentmisét mutattak be a járvány áldozataiért a nagyváradi székesegyházban

Böcskei László megyéspüspök a koronavírus-járvány áldozataiért mutatott be szentmisét a nagyváradi székesegyházban február 27-én. A szentmisében azokért a gyászoló családokért is imádkoztak, akiknek fájdalmát a járványügyi előírások is tetézték, hiszen sokan nem adhatták meg megfelelő módon a végtisztességet elhunytjaiknak. (Magyar Kurír)

Az üres templomok időszaka – Megjelent Tomáš Halík új könyve

A Vigilia a cseh vallásfilozófus német nyelvű kötetét ajánlja figyelmünkbe Facebook-oldalán, mely Tomáš Halík a karantén idején mondott prédikációit tartalmazza. (Magyar Kurír)

Egy terrortámadás után döntöttem el, hogy a papi hivatást választom

– Az iszlamisták terrorhulláma után hogyan változott meg Karakos demográfiai összetétele? – Városunk Moszul tartományban, a Ninivei-fennsíkon fekszik. Bakhdidát vagy... The post Egy terrortámadás után döntöttem el, hogy a papi hivatást választom appeared first on vasarnap.hu. (vasarnap.hu)

Isteni „vakcinák” címmel nyílt virtuális kiállítás

Isteni „vakcinák” – a 18. századi népi vallásosság csodás emlékei címmel virtuális kiállítást nyitott Facebook-oldalán a Piarista Múzeum. (Magyar Kurír)

„Mi magunk vagyunk a felperzselt Föld” – Novák Péter a márciusi Képmásban

A zenésszel a családjáról, a bulvármédiáról, a környezetvédelemről és sok minden másról is beszélgettünk. (Képmás magazin)

Egy terrortámadás után döntöttem el, hogy a papi hivatást választom

– Az iszlamisták terrorhulláma után hogyan változott meg Karakos demográfiai összetétele? – Városunk Moszul tartományban, a Ninivei-fennsíkon fekszik. Bakhdidát vagy... The post Egy terrortámadás után döntöttem el, hogy a papi hivatást választom appeared first on vasarnap.hu. (vasarnap.hu)

Egyhangúlag megszavazta Azbej Tristan beszámolóját az országgyűlés külügyi bizottsága

A külügyi bizottság az Azbej Tristan államtitkár által benyújtott, a Hungary Helps Ügynökség 2019. évi tevékenységéről és működéséről szóló beszámolóval... The post Egyhangúlag megszavazta Azbej Tristan beszámolóját az országgyűlés külügyi bizottsága appeared first on vasarnap.hu. (vasarnap.hu)

Megjelent a Mária Rádió Magazin márciusi száma

A 15 éves Mária Rádió havi magazinja megújult formai és tartalmi elemekkel jut most el az olvasókhoz. A több mint ötvenezer példányban megjelenő 24 oldalas havilap 2021-ben a teremtett világ védelmével és a Szent József-évvel foglalkozik kiemelten; e havi aktuális téma pedig a nagyböjt. (Magyar Kurír)

Koronavírus: A Zsinat Elnökségének március 4-i közleménye

(reformatus.hu)

Öt család háza szépül meg a Székesfehérvári Egyházmegyében

A Székesfehérvári Egyházmegyében a rászoruló családok lakókörnyezetének megszépítését célzó „Szép otthonok” programban 2021-ben öt család vesz részt Baracskán, Ráckevén, Dunaújvárosban és Budakeszin. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa megvalósítja II. János Pál álmát: Ur városába, Ábrahám pátriárka szülőhelyére látogat

Ferenc pápa iraki apostoli útjával megvalósítja azt, amit II. János Pálnak nem sikerült, pedig nagy vágya volt: ellátogat arra a helyre, ahonnan Ábrahám származik, a hit eredetéhez. A három monoteista vallás eredetének földjén, Ur síkságán vallásközi találkozón vesz részt március 6-án, a béke és a testvériség reményében. (Magyar Kurír)

„Azóta is élek” – Bereményi Géza kötetét ajánljuk

75. születésnapját ünnepli idén a filmrendezőként, forgatókönyv- és főként Cseh Tamás dalszövegírójaként népszerű Bereményi Géza, aki 1970-ben ígéretes fiatal íróként indult (A svéd király), ám a finnyás kritikusok szerint elaprózta tehetségét, nem vált a magyar próza meghatározó figurájává. Az író már túl a hatvanon, visszavágott bírálóinak. A Vadnai Bébi (2013), majd tavaly a Magyar Copperfield fényesen bizonyította, hogy az írói tehetség nem kopott meg, sőt. (Képmás magazin)

Aki nem fél nekivágni az ismeretlennek – Schumacher Gabriella újrakezdésekről, kalandvágyról és első látásra szerelemről

Schumacher Gabriella határozott és erős nő, aki nem fél nekivágni az ismeretlennek: az elmúlt másfél évtizedben dolgozott Írországban, kerékpárral vágott neki az El Caminónak, Frankfurtban ismerkedett meg szerelmével, aki Portugáliában kérte meg a kezét, jelenleg Spanyolországban él férjével és kisfiával. Szeretné, ha gyermeke is örökölné tőle a rugalmasságot és a más népek kultúrája iránti nyitottságot. (Képmás magazin)

Mélységből hozzád kiáltunk

(reformatus.hu)

A csodatévő bazilita szerzetes, Pásztory Árkád életét feldolgozó könyvet mutattak be Bujánházán

Ciprian-Emanuel Honca muzeológus Pásztory Árkád bikszádi házfőnök és túrvékonyi földbirtokos című könyvét február 28-án mutatták be a romániai Bujánházán (Bikszád mellett). A kegyes atyaként ismert, csodatevő hírében álló bazilita szerzetes Szatmár megye egyik legvitatottabb alakja, a most megjelent könyv izgalmas információkkal szolgál különleges életével kapcsolatban. (Magyar Kurír)

Az ember újabb „özönvízzel” néz szembe

Ferenc pápa arra figyelmeztetett, hogy az emberiség „özönvíz” előtt áll, ha a klímaválság tovább súlyosbodik. A pápa megjegyzései egy új könyv részei, amelyet kedden jelentetett meg Don Marco Pozza, a szerző, aki egyben az észak-olasz Padova város börtönének káplánja. A 84 éves pápa a Noéról szóló történetet mesélte el, aki követi Isten utasítását, hogy bárkát […] The post Az ember újabb „özönvízzel” néz szembe appeared first on Keresztény Élet Portál. (keresztenyelet.hu)

XVI. Benedek nyilatkozata: Nincs két pápa, csak egy pápa van!

Az olasz Corriere della Sera napilap hétfői száma, március elsején „Interjú Ratzingerrel: Nincs két pápa. És a lemondás nyolc éve? Hiszem, hogy jól tettem” címmel beszélgetést közöl az emeritus pápával, aki újból leszögezte a már jól ismert álláspontját, hogy „nehéz döntést hozott, de teljes lelkiismerettel tette”. XVI. Benedek emeritus pápa február 28-án, éppen a nyolc […] The post XVI. Benedek nyilatkozata: Nincs két pápa, csak egy pápa van! appeared first on Keresztény Élet Portál. (keresztenyelet.hu)

A mindent tudó „jóakarók”, akik megkínozzák az embert

Addig a napig nem tudtam, mi a halálfélelem. Negyvenéves voltam, és életemben először vezettem autót forgalomban. Nem nyugtatott meg a mellettem ülő és amúgy végtelenül türelmes oktatóm jelenléte sem. Féltem. Nagyon. A hatsávos Váci útra kellett kikanyarodnom csúcsforgalomban. Aki húszévesen vág bele ebbe a kalandba, annak fogalma sincs arról, miről beszélek. (Képmás magazin)

Előszenteltek liturgiája Kótajban – képriport

Március 3-án, szerdán Kótajban Szemán László parókus atya tartott Előre Megszentelt Áldozatok Liturgiáját. (nyirgorkat.hu)

Az iraki keresztények 13 éve elrabolt és meggyilkolt érsekükre emlékeztek

A Ferenc pápa iraki látogatására készülő keresztények megemlékeztek Paulosz Farádzs Rahho moszuli káld érsek halálának évfordulójáról. A főpásztort 2008-ban ölték meg fegyveres támadók; ügyében sokan a nyomozás újraindítását kérik. (Magyar Kurír)

A magyar református közösség képviseletében

(reformatus.hu)

Kegyelmezz meg nékünk, nagy Úr Isten

(reformatus.hu)

Mit jelent apának lenni a Biblia szerint? (II.)

Ferenc pápa 2020. december 8-án, Szeplőtelen fogantatás ünnepén Szent József-évet hirdetett, amely egy évig tart. Ádám Miklós biblikust, az Esztergomi Hittudományi Főiskola oktatóját arra kértük, tekintsen végig a Szentíráson, és mutasson rá, mi jellemző az apaságra általánosságban, illetve az egyes bibliai személyek életében. A sorozat második részét adjuk közre. (Magyar Kurír)

A papság szent kaland, kalandra fel! – Rekollekción vettek részt a győri kispapok

Marton Zsolt püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Szemináriumi Bizottságának vezetője tartotta az első idei rekollekciót február 26-án és 27-én Győrben. Az egyházmegye honlapján Flehner Péter elsőéves papnövendék számolt be az eseményről. (Magyar Kurír)

Karanténba vonult a szerb pátriárka

Belgrád, 2021. március 3., szerda (MTI) - Karanténba vonult Porfirij pátriárka, a szerb ortodox egyház közelmúltban megválasztott új vezetője, mert a napokban kapcsolatba került egy olyan személlyel, akinél később koronavírus-fertőzést állapítottak meg - közölte szerdán a patriarkátusi hivatal. (MTI)

Miért lettél pap? – A Tényekben a #papikihívásról

Miért lettél pap? Ezzel a kérdéssel indult el a világhálón egy nem mindennapi kihívás, ahol katolikus papok mutatkozhatnak be reverenda nélkül, esetenként meglepő, olykor pedig vicces oldalukról. Egy püspök például kiválóan dekázik egy toll-labdával, fiatal lelkipásztor kollégája pedig cirkuszi artistákat idéző ügyességgel röpteti a buzogányokat. Egy nyíregyházi kollégájuk pedig hét gyereket nevel gyönyörű feleségével közösen. (nyirgorkat.hu)

Útravaló – 2021. március 4.

Napról napra közreadjuk a napi olvasmányokhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Márciusban Földi István pápai esperes plébános ad útravalót. (Magyar Kurír)

Áthidalni a digitális szakadékot

Mik azokat az általános tanulságok és kiutat mutató egyéni tapasztalatok, amelyek segíthetnek abban, hogy megállítható legyen a leszakadás? Összefoglaló az oktatás elmúlt évét értékelő online panelbeszélgetésről. (parokia.hu)

Mai evangélium – 2021. március 4.

Hogy örömhírrel induljon minden nap... – Lk 16,19–31 (Magyar Kurír)

Megjelent az Új Ember 2021. március 7-i száma

Az Új Ember idei tizedik számát ajánljuk olvasóink figyelmébe. (Magyar Kurír)

Ezt a Mária-képet Szent Domonkos vitte végig Rómán

800 évvel ezelőtt a mezítlábas Szent Domonkos vitte végig Róma utcáin a Szűzanya képét a rendhez frissen csatlakozó nővérekkel – akik napjainkig meg is őrizték azt. (Magyar Kurír)

Nem a munkáért van az ember – Éppen 1700 éve különleges nap a vasárnap

321. március 3-án Konstantin császár az egész Római Birodalomban ünnepnappá nyilvánította a vasárnapot. Az 1700. évforduló alkalmából német egyházi vezetők nyilatkozatot adtak ki a vasárnap védelmében. (Magyar Kurír)

„Az én utam a szeretet” – Balog Márta CB posztulátor Mester Margit Mária boldoggáavatási eljárásáról

Az Unum Társaság kezdeményezésére 2016 márciusában Erdő Péter bíboros, prímás engedélyével az Esztergom-Budapesti Főegyházmegyében megkezdődött és azóta már le is zárult Mester Margit Mária (1906–1961) boldoggáavatási eljárásának egyházmegyei szakasza. Az ügy posztulátora Balog Márta CB, a Nyolc Boldogság közösség tagja. Vele beszélgettünk. (Magyar Kurír)

Az életünkkel mi is lehetünk tanúk – Elsőhétfői szentmise Boldog Apor Vilmos tiszteletére Győrben

Március 1-jén Kaposi Gábor, a győr-révfalui Szentháromság-plébánia plébánosa mutatta be az elsőhétfői szentmisét Boldog Apor Vilmos püspök tiszteletére a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban. (Magyar Kurír)

[Videó] Mindennek rendelt ideje van – Képmás-est Markó-Valentyik Annával és Szőnyi Lídiával

Egy huszonéves színésznő és egy nyolcvanéves báb. Ketten, mégis egyedül. Ötvenpercnyi megrázóan egyszerű közlés az elkerülhetetlenről. Mert mindennek rendelt ideje van. A meghalásnak is. (Képmás magazin)

Nyitott ajtók fogadják a háború elől menekülő örményeket

(reformatus.hu)

Máltai segítségnyújtás a Vajdaságban

A Máltai Szeretetszolgálat segélyszállítmányt küldött a Vajdaságba. A fertőtlenítő szerekből, védekezési eszközökből álló szállítmányt Nagybecskerekre szállították a szervezet munkatársai. (Magyar Kurír)

Kolping-ház épül Temesváron

Az épülő tanulmányi ház az egykori katolikus legényházak hagyományainak jelképes folytatása: otthont nyújt fiataloknak, segít a munkát keresőknek, közvetítője a keresztény szociális értékeknek, oktatási kezdeményezések helyszíne. (Magyar Kurír)

Megjelent magyarul Ferenc pápa Mindnyájan testvérek kezdetű enciklikája

A Szent István Társulat gondozásában immár magyar nyelven is közreadott Fratelli tutti kezdetű enciklika az evangéliumi értelemben vett testvériségről és társadalmi barátságról szól. (Magyar Kurír)

Isten álmát álmodta – Tíz éve gyilkolták meg Pakisztánban a katolikus politikust, Shahbaz Bhattit

A katolikus kisebbségügyi minisztert tíz éve, 2010. március 1-jén gyilkolták meg terroristák Iszlámábádban. A párbeszéd, a béke embere volt, aki az egész életét misszióként élte meg. Egy kiengesztelődött népről álmodott, egy olyan világról, ahol az emberek egymás testvérei, és fáradhatatlanul munkálkodott ezért az álomért. (Magyar Kurír)

Új világ? Új gyermekek? Új módszerek?

A mai gyermek más. Hogyan mondjam, hogy megértse? Egyelőre nem tudunk személyesen találkozni, de március 6-án délutánra tervezünk egy online csendesnapot.  A mai gyermekekről szeretnénk együtt gondolkodni. Program: áhítat előadások gyakorlati ötletek irodalmi bemutató imaközösség Szeretettel várjuk! VISZ – Vasárnapi Iskolai Szövetség, Gyermek-Evangélizációs Közösség MÁRCIUS 6. • 15:00-18:00 | ZOOM (Bejelentkezés 14:30-tól) (baptist.hu)

Eltemették Váralljai Csocsán Jenő professzort, görögkatolikus áldozópapot

Március 1-jén örök nyugalomra helyezték Váralljai Csocsán Jenőt, ötvenöt évnyi papi szolgálatot követően. Temetésére a járványhelyzet miatt zárt körben, a piliscsabai klotildligeti katolikus templomban került sor, Kocsis Fülöp érsek-metropolita vezetésével. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa Twitter-üzenetei március 3-án

A Szentatya az alábbi bejegyzéseket tette közzé Twitter-oldalán. (Magyar Kurír)

Ünnepélyes eskütétellel a közösség élén – Geszteréden

Két és fél évvel ezelőtt saját kápolnája lett a geszterédi görögkatolikus közösségnek. Idén immár saját képviselőtestületi tagokat választottak a közösség élére. A február 28-án, a Szent Liturgián elhangzó, ünnepélyes eskütételükre az egyházmegye főhelynöke, dr. Papp Tibor atya is ellátogatott. Az eseményről Munkácsi János parókus atya beszámolóját olvashatják. (nyirgorkat.hu)

Ferenc pápa katekézise: Jézus által Isten bevont bennünket a Szentháromság életébe!

Március 3-án délelőtt az imádság és Szentháromság kapcsolatáról tartotta katekézisét a Szentatya, utána pedig két felhívást is közzétett, az egyiket a mianmari nép békéje, a másikat közelgő iraki apostoli útjának sikeressége érdekében. (Magyar Kurír)

Egy skót misszionárius története, akit Budapestről vittek Auschwitzba

Jane Haining, a budapesti Skót Missziós Iskolának egyik vezetőjeként mindent megtett, hogy az iskola a béke szigete maradhasson a zsidó származású diákok számára, miközben a falakon túl dúlt a háború. (Képmás magazin)

Két kávét adtak el egy nap alatt

A pápai református kávézóban nem is próbálkoztak elviteles értékesítéssel, míg a debreceniben töredékére esett vissza a forgalom, de töretlenül nyitva tartanak. A kecskeméti gyülekezet étterme belevágott a kiszállításba, egy veresegyházi család cukrászdája szintén a házhoz szállítással maradt talpon. A koronavírus-járvány miatt három hónapja nem fogadhatnak vendégeket a kávézók, cukrászdák és éttermek, csak elvitelre szolgálhatnak ki. Megnéztük, mindez hogyan érintette a református vendéglátósokat. /reformatus.hu/ (Dunántúli Református Egyházkerület)

Online találkozás és koliba a debreceni görögkatolikus roma szakkoliban

A nagyböjt volt a témája annak az online találkozásnak, melyet a debreceni Szent Miklós Görögkatolikus Roma Szakkollégium szervezett február végén. A meghívott előadó Kanyó Árpád hodászi parókus volt. (Magyar Kurír)

Tárjátok fel az Atya szívét! – Ferenc pápa a firenzei Ferences Szolidaritási Központ tagjait fogadta

Ferenc pápa március 1-jén, hétfőn fogadta a Ferences Szolidaritási Központ képviselőit. A szervezetet 1983-ban hozta létre a Ferences Világi Rend firenzei közössége, hogy anyagi és lelki nehézségekkel küzdő embereknek segítsenek. (Magyar Kurír)

Megnyílt a nyíregyházi Szent Miklós Könyv- és Kegytárgybolt

Rendhagyó módon kezdték a hetet a Nyíregyházi Egyházmegye Püspöki Hivatalának munkatársai: a Szent Miklós-székesegyház szomszédságában megnyitott Szent Miklós Könyv- és Kegytárgybolt szentelési szertartásán vettek részt. A bolt március elsejétől várja a vásárlókat. (Magyar Kurír)

Böjti eledel készült a nyíregyházi Szent Miklós-iskolában

Február 19-e akár egy teljesen átlagos pénteki nap is lehetett volna a nyíregyházi Szent Miklós Görögkatolikus Általános Iskola első osztályos gyermekeinek, ám nagyböjt első napján kollibát készítettek, s közben csipetnyi jókedvvel és szeretettel édesítették a közös tevékenységet. Szikora Csilla készített beszámolót az eseményről. Írását szerkesztve közöljük. (Magyar Kurír)

Online formában tartotta meg tavaszi rendes ülését a püspöki konferencia

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) március 2-án megtartotta tavaszi rendes ülését, amelyre a járványhelyzetre tekintettel ezúttal is videokonferencia keretében került sor. (Magyar Kurír)

Könyvbemutató a partiumi Bujánházán

Szatmár megye egyik legvitatottabb alakjáról, a kegyes atyaként ismert, csodatevő hírében álló Pásztory Árkád bazilita szerzetesről idén egy kötet jelent meg. Február 28-án, vasárnap a Bikszád melletti (ma Románia területén), Bujánházán mutatták be Ciprian-Emanuel Honca muzeológus „Pásztory Árkád bikszádi házfőnök és túrvékonyi földbirtokos” („Árkád Pásztory Egumen la Bixad și moșier la Tur”) című könyvét. (nyirgorkat.hu)

Ülésezett a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia március 2-án megtartotta tavaszi rendes ülését, amelyre a járványhelyzetre tekintettel ezúttal is videókonferencia keretében került sor. (nyirgorkat.hu)

Liturgikusének-verseny 2021

A Görögkatolikus Metropólia tizenharmadik alkalommal rendezi meg szokásos liturgikusének-versenyét. (nyirgorkat.hu)

Nigériában szabadon engedték az elrabolt diáklányokat

Február 25-éről 26-ára virradó éjjel rabolták el a 317 diáklányt egy bentlakásos iskolából Nigéria északnyugati részén. Ferenc pápa vasárnap az Úrangyala elimádkozása után felhívást tett közzé kiszabadításukért. A kormány tárgyalt az emberrablókkal, a lányokat március 2-án szabadon engedték. (Magyar Kurír)

Nagyböjti hitélet határon innen és túl – A miskolci szakkollégium estje Szocska Ábellel

Szocska Ábel, a Nyíregyházi Egyházmegye püspöke vezetésével tartott online hitéleti vitaestet a miskolci Romzsa Tódor Görögkatolikus Szakkollégium február 25-én. Levcsenkó Helga számolt be az eseményről. (Magyar Kurír)

Illés Sándor a Magyar Kultúra Lovagja

A Falvak Kultúrájáért Alapítvány a Magyar Kultúra Lovagja kitüntetéssel ismerte el idén a Magyar Kultúra Napján a Veszprémi Főegyházmegye papjának, Illés Sándor monostorapáti plébánosnak a szolgálati területein végzett több évtizedes fáradhatatlan kulturális tevékenységét. Az elismerés indoklásában az alapítvány felsorolja a díjazott érdemeit, megemlítve többek között az ifjúság körében pasztorizációs munkáját. Az országos ismertségű Művészetek Völgye […] The post Illés Sándor a Magyar Kultúra Lovagja appeared first on Keresztény Élet Portál. (keresztenyelet.hu)

Hogyan tudnám Isten felé terelni a megözvegyült lányomat?

Tisztelt Lelkiatya! Lányom januárban hirtelen elvesztette 42 éves férjét. Árván maradt egy 7 hónapos kislány és egy 7 éves kisfiú, a lányom pedig társ és támasz nélkül. Sajnos annak ellenére hogy katolikus hitben neveltük, nem maradt hívő. Esküvője és kisfiúk keresztelője református templomban volt. A kislányt is szándékoztak megkeresztelni. Most a lányom teljesen összeomlott. Mivel […] The post Hogyan tudnám Isten felé terelni a megözvegyült lányomat? appeared first on Keresztény Élet Portál. (keresztenyelet.hu)

A magyarok a legcsaládcentrikusabbak Európában

Magyarországon vannak a legnagyobb arányban azok, akiknek az életében kiemelkedően fontos szerepet játszik a család – egyebek között ez is kiderült a Századvég Politikai Iskola Alapítvány és a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) együttműködésében végzett, Európa Projekt – Család kérdéskör című kutatásból. A kutatásból azt a következtetést vonhatjuk le, hogy amennyiben az európaiaknak módjuk van véleményt formálni a családokkal kapcsolatos attitűdökről, abból egy családbarát Európa képe rajzolódik ki. (Képmás magazin)

Hogyan őrizhetjük meg a kíváncsiságunkat?

Ki ne ábrándozott volna arról, hogy a gondjaira-bajaira létezik egy könnyedén előhúzható és olajozottan működő praktika, a problémák rendeződnek, az élet pedig zavartalanul mehet tovább? A valóság ennél jóval bonyolultabb, de a megoldáshoz vezető úton nemcsak mi magunk gazdagodhatunk számos kinccsel, hanem a kapcsolataink is. (Képmás magazin)

„Nem célom, hogy irányítsalak, inkább csak támogatlak” – Egy édesapa levele fiához

Fájdalmasan kevés időt tölthettem el az apámmal, mert kicsi koromban nem volt mindig az a kimondott mintaapa, mire pedig rendbejött a kapcsolatunk, és épp felnőttem volna, a teste feladta a küzdelmet a rákkal szemben. De még így is elég útravalót kaptam tőle az életre, s mivel nekem csak te vagy, csak neked adhatom tovább, kiegészítve az én meglátásaimmal, intelmeimmel. Fogadd szeretettel a levelem. (Képmás magazin)

Admissziót ünnepelt a Központi Papnevelő Intézet közössége

Admissziót ünnepeltek február 28-án, vasárnap a budapesti Egyetemi templomban, Udvardy György veszprémi érsek vezetésével. A papjelöltek közé fogadás szertartásáról Gaál Richárd ötödéves növendék beszámolóját olvashatják. (Magyar Kurír)

Hajnali gondolatok

(NAVA_Video )

Jézus, a szenvedő igaz – Online biblianapot szervez a Katolikus Magyar Bibliatársulat

Jézus, a szenvedő igaz a Márk-evangélium tükrében címmel a Katolikus Magyar Bibliatársulat online nagyböjti biblianapot tart március 13-án, szombaton 10 és 14 óra között. (Magyar Kurír)

Székelyudvarhely vértanú papja: Sándor Imre

Hatvanöt évvel ezelőtt, 1956. február végén a börtönben vesztette életét az Erdélyi Főegyházmegye tíz – még nem oltárra emelt – vértanújának egyike, Sándor Imre főesperes, általános püspöki helynök. Derzsy András a Keresztény Szó februári számában megjelent írásából a RomKat.ro portál nyomán közlünk részleteket. (Magyar Kurír)

Szentszéki szóvivő: Ferenc pápa iraki útja nyitás a jövő felé

Vatikánváros, 2021. március 2., kedd (MTI) - Ferenc pápa apostoli útja Irakba nyitás a jövő felé a közel-keleti keresztény közösségek életében és az iszlámmal folytatott párbeszédben - mondta a pénteken kezdődő látogatás részleteit bemutatva a szentszéki szóvivő a Vatikánban tartott sajtótájékoztatóján kedden. (MTI)

Legalább 10 ezer sértettje lehet a francia katolikus egyházon belüli pedofil ügyeknek 1950 óta

Párizs, 2021. március 2., kedd (MTI) - Legalább 10 ezer sértettje lehet a francia katolikus egyházon belüli pedofil ügyeknek 1950 óta a francia püspöki konferencia által a kiskorúak sérelmére elkövetett szexuális visszaélések kivizsgálásával megbízott független bizottság szerint. (MTI)

Tartós élelmiszert gyűjtenek vasárnaptól a katolikus templomokban

Budapest, 2021. március 1., hétfő (MTI) - Tartós élelmiszert gyűjtenek vasárnaptól egy héten keresztül a katolikus templomokban; a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) erről szóló körlevelét vasárnap országszerte felolvassák a szentmiséken - tájékoztatta az MKPK sajtószolgálata hétfőn az MTI-t. (MTI)

Megköszönte Magyarország anyagi segítségét a 2016-os földrengésben összeomlott, európai jelentőségű bencés kolostor vezetője

Budapest, 2021. március 1., hétfő (MTI) - Köszönetet mondott a magyar nemzet adományáért a bencés rend megalapítójának szülőhelyeként is számon tartott olaszországi település, Norcia székesegyházának perjele Orbán Viktor miniszterelnöknek írt levelében - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár hétfőn. (MTI)

Gyopáros: folytatódnak az életminőséget javító fejlesztések a Magyar falu programban

Budapest, 2021. március 1., hétfő (MTI) - Folytatódik a helyi életminőséget javító beruházások sora a falvakban a Magyar falu programban - mondta hétfői budapesti sajtótájékoztatóján a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos. (MTI)

Ferenc pápa egészségéről szóló interjút közölt a Vatikán a pápa iraki útja előtt

Vatikánváros, 2021. február 27., szombat(MTI) - Fiatalkori tüdőműtétéről, pszichoterápiáról, valamint saját stresszoldási módszeréről is beszélt Ferenc pápa abban a régebbi interjúban, amelyet a Vatican News hírportál ismertetett szombaton. Az egyházfő ebben azt is megjegyezte, hogy Rómában, pápaként kíván meghalni. (MTI)

Pálos szerzetesek mellett egy erdélyi plébános kapta idén a Hit pajzsa díjat

Budapest, 2021. február 27., szombat (MTI) - Hat, a kommunizmust megélt pálos szerzetes és Jakab Gábor pápai káplán, Kolozsvár-kerekdombi plébános kapta idén a Parma fidei - Hit pajzsa díjat. (MTI)

A kárpátaljai magyarokról, a keleti egyházak nagygyűléséről és a NEK-ről is egyeztetett Fülöp metropolita Ferenc pápával

Fülöp metropolitát hivatalos római útján audiencián fogadta Ferenc pápa a múlt hét végén. A jó hangulatú találkozóról a Vatikáni Rádió magyar stúdiójában beszélt érsek-metropolita atya. (nyirgorkat.hu)

A MAGYAR PÜSPÖKI KONFERENCIA KÖRLEVELE A NAGYBÖJTI TARTÓSÉLELMISZER-GYŰJTÉSRŐL

Idén újra meghirdetjük a nagyböjti irgalmasság gyakorlásának az ősegyházi hagyományát, amikor arra biztatjuk a híveket, hogy hozzák el a szentmisékre tartósélelmiszer-felajánlásukat a rászorulók számára és tegyék a templomban az erre kijelölt helyre. (Váci Katolikus Egyházmegye)

ESTERHÁZY EMLÉKÉV

2021 márciusban emlékezünk Isten szolgája Esterházy János, Közép-Európa vértanúja születésének 120. és mártírhalálának 64. évfordulójára. (Váci Katolikus Egyházmegye)

ORGONA ÉS KÁNTOR ALAPÍTVÁNY PÁLYÁZATI FELHÍVÁSA

Marti József atya kérésére tesszük közzé, a váci egyházmegyés templomi orgonák építésének, javításának, felújításának karbantartásának pénzügyi támogatásáról szóló pályázati felhívást. (Váci Katolikus Egyházmegye)

Útravaló – 2021. március 3.

Napról napra közreadjuk a napi olvasmányokhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Márciusban Földi István pápai esperes plébános ad útravalót. (Magyar Kurír)

Ökumenikus diákfilmszemle a kilencedik alkalommal

A járvány miatt tavaly elmaradt filmszemle idén online lesz bepótolva, a pályázó általános iskolás és középiskolás diákok április 30-ig pályázhatnak alkotásaikkal. (parokia.hu)

Én Istenem, sok nagy bűnöm

(reformatus.hu)

Mai evangélium – 2021. március 3.

Hogy örömhírrel induljon minden nap... – Mt 20,17–28 (Magyar Kurír)

„Istenem és mindenem!” – Látogatóban Assisi Szent Ferenc Segítő Nővéreinél Balatonkenesén

Keneséről szinte mindannyiunknak a Balaton, a nyaralás jut az eszébe. Ez a kép azonban más árnyalatot kapott, amikor meglátogattuk a több mint húsz éve ott élő Halasi Gabriella M. Teréz és Takács Tünde M. Erzsébet nővéreket, hiszen amit habitusukban járva megjelenítenek, az is szorosan hozzátartozik a Balaton-parti városhoz és a környékhez. (Magyar Kurír)

Lerakták a Ráday Kollégium alapját

Elkísértük a Dunamelléki Református Egyházkerület elnökségét a Ráday utcai épületbejárás során, és megismerhettük, hogyan lesz új a régiből. (parokia.hu)

Egyházmegyei hitoktatói rekollekciót tartottak Veszprémben

Február 24-én online tavaszi rekollekciót szerveztek a Veszprémi Főegyházmegye hitoktatói számára, akik a veszprémi Regina Mundi-templomban Udvardy György érsek által bemutatott szentmisébe is az interneten keresztül tudtak bekapcsolódni. (Magyar Kurír)

Önkénteseket toboroz a Hungary Helps

Mint írják, önkénteseik segítségével heti több alkalommal angol nyelvi és zenei képzések zajlanak ezeken a területeken, melyeket eseti vagy rövidkurzus... The post Önkénteseket toboroz a Hungary Helps appeared first on vasarnap.hu. (vasarnap.hu)

Életre keltett hit – Beszélgetés Mary Healyvel, az eucharisztikus kongresszus meghívott előadójával

Mary Healy a detroiti Szent Szív Szeminárium egyetemi docense és a Szent Pál Bibliai Teológiai Központ vezető munkatársa. A vele készített interjú a Kossuth rádióban hangzott el, Erdő Péter bíboros, prímás bevezetője után. A budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus meghívott előadójával Gécsek-Tóth Enikő beszélgetett. (Magyar Kurír)

Mind a négy visegrádi országban megemlékeznek a mártír politikusról az Esterházy-emlékévben

Idén márciusban emlékezünk Isten szolgája Esterházy János, Közép-Európa vértanúja születésének 120. és mártírhalálának 64. évfordulójára. Az ebből az alkalomból meghirdetett Esterházy-emlékévben mind a négy visegrádi országban tartanak szentmiséket és koszorúzással egybekötött megemlékezéseket. (Magyar Kurír)

Elindult a Szép Otthonok Program - beszámoló

2021.03.02. - A Székesfehérvári Egyházmegyében 2021-ben öt család vesz részt a rászoruló családok lakókörnyezetének megszépítését célul kitűző Szép Otthonok Programban: Baracskán, Ráckevén, Dunaújvárosban és Budakeszin. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

A református félóra március 3-i ajánlója

(reformatus.hu)

A Miatyánk magyarázata és életre váltása – Online nagyböjti lelkigyakorlat Várszegi Asztrikkal

Jézus imádsága – A Miatyánk magyarázata és életre váltása címmel nagyböjti lelkigyakorlatot hirdet az ötven év fölötti korosztály tagjai számára a Pannonhalmi Főapátság március 25. és március 28. között Várszegi Asztrik OSB vezetésével. (Magyar Kurír)

Projektalapú tanítás az iskolai hitoktatásban

Zsódi Viktor SchP, a mosonmagyaróvári Piarista Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda igazgatója tartott előadást a győri kispapoknak és a világhálón csatlakozó érdeklődőknek az iskolai hitoktatásban alkalmazható új módszerekről február 24-én. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa Twitter-üzenetei március 2-án

A Szentatya az alábbi bejegyzéseket tette közzé Twitter-oldalán. (Magyar Kurír)

A Covid-19 áldozata lett a kambodzsai püspök, akinek a helyi egyház újjászületése köszönhető

A kambodzsai egyház egyik legjobban becsült, szeretett apostolát veszítette el, a francia származású Yves Ramousse püspököt és misszionáriust, aki február 25-én lett a pandémia áldozata, 93 esztendős korában. (Magyar Kurír)

A Miatyánk magyarázata és életre váltása – Online nagyböjti lelkigyakorlat Várszegi Asztrikkal

Jézus imádsága – A Miatyánk magyarázata és életre váltása címmel nagyböjti lelkigyakorlatot hirdet az ötven év fölötti korosztály tagjai számára a Pannonhalmi Főapátság március 25. és március 28. között Várszegi Asztrik OSB vezetésével. (Magyar Kurír)

Hivatásokért imádkoznak elsőcsütörtökön Sümegen

Udvardy György veszprémi érsek vezetésével a papi és szerzetesi hivatásokért imádkoznak elsőcsütörtökönként az Oltáriszentség előtt, majd a főpásztor szentmisét mutat be. Az első imaalkalmat – amely március 4-én, csütörtökön 17 órakor kezdődik a sümegi plébániatemplomban – élőben közvetítik. (Magyar Kurír)

,,Barátságtalan” torzítás

Az érintések fontosságáról beszélgetve az Új Misszió folyóirat Kézen fogva Isten országa felé rovatában felmerült az is, milyen eltorzult a mai gondolkodás, melyben az azonos neműek közötti baráti gesztusokat is rossz szemmel nézik, félreértelmezik. Makkai László görögkatolikus pasztorálpszichológus atya gondolatai. Az előző rész itt: Gyógyító érintés Forrás: Új Misszió The post ,,Barátságtalan” torzítás appeared first on Keresztény Élet Portál. (keresztenyelet.hu)

„Kezdettyitől végzettyéig” – A megkönnyebbülés muzsikája a szűnni nem akaró présben

A zene, a lélek, a közösség és a transzcendens kapcsolata nem szorítható rögzített pillanatokba, s megesik az is, hogy valamelyiktől el-eltávolodunk egy időre. Ám az ünnepek és a hozzájuk kötődő énekek a biztonságos teret és időt, az otthont adják a hazatérés katarzisához: általuk az ember Istennel, a közösséggel és önmagával újra találkozhat. A Borsa együttes moldvai csángó énekeket és táncdallamokat az egyházi évkörre felfűző, Kezdettyitől végzettyéig című lemeze nem puszta háttérzenéje, hanem katalizátora a találkozásoknak. (Képmás magazin)

„A civilizációs és a kulturális öntudat teljes felszámolása zajlik”

A fenti címmel a Vasárnap c. internetes újságban Köntös Lászlóval készített interjút Mizsei Bernadett. A beszélgetést az alábbiakban közöljük. (Dunántúli Református Egyházkerület)

Elhunyt Erdővégi András nyugalmazott káplán

Az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye fájdalommal, de a feltámadásba vetett hittel tudatja, hogy Erdővégi András nyugalmazott káplán életének 88., papi szolgálatának 64. évében 2021. március 2-án szentségekkel megerősítve elhunyt. (Magyar Kurír)

Ökológiai megtérésre hív a debreceni Szent II. János Pál Intézet

„Ökológiai megtérésre” buzdít a debreceni Szent László domonkos plébániához tartozó Szent II. János Pál Intézet. Alumínium italosdobozok gyűjtését szervezik, és a visszaváltott dobozok árát az intézet tevékenységének támogatására fordítják. A gyűjtés április 22-ig, a Föld napjáig tart. (Magyar Kurír)

Iraki püspök a Vasárnapnak: Ferenc pápa látogatása reményt adhat a keleti keresztényeknek

– Milyen jelentőséggel bír az iraki keresztények szempontjából a katolikus egyházfő iraki látogatása? – Ferenc pápa minden katolikus atyja. A... The post Iraki püspök a Vasárnapnak: Ferenc pápa látogatása reményt adhat a keleti keresztényeknek appeared first on vasarnap.hu. (vasarnap.hu)

Mit jelent nekem imádkozni?

Szeretem Istent, vágyom rá. Örülök neki, már attól is, ha csak rá gondolok. Elfogadom Istent annak aki: végtelen hatalom, aki mindennél bölcsebb, szeretőbb, igazságosabb és kiismerhetetlen. Hallgatni akarom Istent a szélben, a könyvben, a zenében, a madarakban, a gyerekekben, a szemekben, és belül magamban. Megérteni akarom Istent, tudva, hogy teljesen nem érthetem meg, de azt […] (baptist.hu)

Beteggondozókkal találkozott a nagyváradi főpásztor

Böcskei László nagyváradi megyéspüspök az előző években végiglátogatta az egyházmegyei Caritas Catolica égisze alatt működő házi beteggondozó központokat, illetve az ellátott betegeket. Idén a nagyváradi püspöki palotában fogadta a főpásztor február 26-án a gondozókat, akik az egyházmegye területén 276 beteget látnak el napi rendszerességgel otthoni gondozás formájában. (Magyar Kurír)

Elhunyt Erdőhegyi András nyugalmazott káplán

Az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye fájdalommal, de a feltámadásba vetett hittel tudatja, hogy Erdőhegyi András nyugalmazott káplán életének 88., papi szolgálatának 64. évében 2021. március 2-án szentségekkel megerősítve elhunyt. (Magyar Kurír)

Szupervízió: oázis a pusztaságban

(reformatus.hu)

Kocsis Fülöp érsek-metropolitát fogadta a pápa

Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolitát február 27-én, szombaton fogadta Ferenc pápa. A főpásztor a Vatikáni Rádióban beszélt látogatásáról. (Magyar Kurír)

Oltottak az Emmausban is

Forrás: evangélikus.hu, MTI, fotó: Balázs Attila Nyíregyháza – A testhőmérséklet mérése után a Moderna amerikai biotechnológiai cég koronavírus elleni vakcinájával oltották be a nyíregyházi Emmaus Evangélikus Szeretetotthon idős lakóit, 2021. február 26-án. (diakonet.hu)

A Reformátusok Lapja március 7-i számából

(reformatus.hu)

Tanítói állás Ibrányban

(reformatus.hu)

A Máltai Szeretetszolgálat projektje: horvát–magyar együttműködés a leszakadó térségek megsegítésére

Bright social mind – Ahol a folyók összekötnek elnevezésű, határon átívelő partnerségi program indult a Magyar Máltai Szeretetszolgálat leszakadó térségekben végzett tevékenységeit és az ezek révén szerzett tapasztalatait alapul véve. A december 31-ig tartó horvát–magyar együttműködés célja, hogy egységes szakmai platform jöjjön létre a szegregátumokban élők hatékonyabb segítése érdekében. (Magyar Kurír)

Ti az Egyház szívében vagytok – A cigánypasztoráció kiemelkedő helyszínei egy kötetben

Új kiadványt jelentetett meg a Boldog Ceferino Intézet, Ti az Egyház szívében vagytok címmel. A könyv a hazai katolikus cigánypasztoráció kiemelkedő helyszíneit mutatja be – egyházmegyei körképet adva, külön részletezve a szerzetesrendek szolgálatait. Online bemutatóját március 8-án 14 órakor tartják. A könyvismertető kerekasztal-beszélgetésen Kocsis Fülöp érsek-metropolita is részt vesz. (Magyar Kurír)

Zárt körben helyezik örök nyugalomra Snell György püspököt

Az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye gyászjelentését adjuk közre. (Magyar Kurír)

Doktor Pék – Hajnalban pék, nappal orvos

Dr. Nagy Károly esetében a kenyérsütés már több, mint hobbi. Majdnem tíz évvel ezelőtt orvosi diplomája mellé egy új szakmát tanult ki: pék lett. Fonendoszkópját egyelőre nem cserélte le teljesen péklapátra, kettős életet él. (Képmás magazin)

Két kávét adtak el egy nap alatt

(reformatus.hu)

A rendőrök előtt térden állva könyörgő idős szerzetesnővér lett a mianmari békés tüntetés szimbóluma

Ann Nu Thawng katolikus szerzetesnővér kiment az utcára az észak-mianmari Kahin állam fővárosában, Myitkyinában, hogy térden állva könyörögjön a biztonsági erőknek, ne lőjenek a békésen tüntető fiatalokra. Bo bíboros a „nép színeváltozását” kérte nagyböjti homíliájában. (Magyar Kurír)

Harmincéves a Szent Ignác Jezsuita Szakkollégium

Egész hónapon át tartó eseménysorozattal ünnepli márciusban harmincéves jubileumát a budapesti Szent Ignác Jezsuita Szakkollégium. (Magyar Kurír)

Útravaló – 2021. március 2.

Napról napra közreadjuk a napi olvasmányokhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Márciusban Földi István pápai esperes plébános ad útravalót. (Magyar Kurír)

Evangélikus Istentisztelet

(NAVA_Video )

Bibliavasárnaphoz közeledve

A Biblia mindenkié, de ahhoz, hogy üzenete életté váljon bennünk, értenünk is kell az olvasottakat. Támogassuk a hazai bibliamissziót, és lélekben készüljünk együtt az idei Bibliavasárnapra! (parokia.hu)

Mai evangélium – 2021. március 2.

Hogy örömhírrel induljon minden nap... – Mt 23,1–12 (Magyar Kurír)

Régebbi anyagok az archívumban