Lapszemle

Más egyházak, felekezetek honlapjainak híreit, információit, illetve világi lapoknak a kereszténységről szóló tudósításait gyűjtjük itt egybe. Az anyagok a forrás eredeti oldalán olvashatóak. A közölt hírek nem tükrözik egyházunk hivatalos véleményét.

Régebbi anyagok az archívumban

Hosszú, hosszú altatás – Egy kisgyerekes anya esti kalandjai

Kalandosak az estéim, mert soha nem tudom, hogyan alakulnak, meddig tartanak, milyen beszélgetésben, váratlan fordulatokban lesz részem – pedig még csak a gyerekszobát sem hagyom el. (Képmás magazin)

Októberben épül a Szeretethíd

(reformatus.hu)

A hűség útján – Újra elzarándokoltak a perenyei hívek a velemi Szent Vid-kápolnához

Szeptember 20-án őseik fogadalmához hűen az idén is elzarándokoltak a perenyei hívek a velemi Szent Vid-kápolnához. A szabadságharc idején a kolerajárványtól való megszabadulásért hálából tett fogadalmat eddig minden évben megtartotta Perenye hívő közössége: az idei körülmények sem jelenthettek akadályt. (Magyar Kurír)

Példa előttünk az észak-afrikai ókeresztények hitvallása: Nem élhetünk szentmise nélkül

Az Istentiszteleti és Szentségi Fegyelmi Kongregáció szeptember 12-én tette közzé a püspöki konferenciák elnökeihez írott levelét a liturgia ünnepléséről a Covid-19-pandémia alatt és után. Egy észak-afrikai ókeresztény hitvallást idéz: Sine Dominico, non possumus, vagyis nem élhetünk szentmise, az Úr napja, az Eucharisztia nélkül. (Magyar Kurír)

Emmy-díjas az „Unorthodox”

Maria Schrader, a Netflix nagysikerű minisorozatának, az Unortodox-nak a rendezője Emmy-díjat kapott. A filmet nyolc kategóriában is jelölték. Maria Schrader filmje – Shira Haas izraeli színésznővel a főszerepben – igaz történeten alapul. Egy fiatal haszid nőt alakít, aki boldogtalan … Tovább » (szombat.org)

Tour de France: Keresztényellenes ábrák a pályán

Az egyik ábrán egy áthúzott kereszt látható: „Rossz vallás” felirattal, a másik egy ördögöt ábrázol ötágú szigonnyal és sátáncsillaggal a... (s4c.news)

Meddig hallgathat egy keresztény?

Pár napja kétségbeejtő riport jelent meg egy hetilapban arról, hogy az Oltalom Karitatív Egyesület Dankó utcai hajléktalanszállását a Gázművek ki akarta zárni a gázszolgáltatásból, mivel már harminc millió forintra duzzadt a tartozása. Az Egyesületet a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) hozta létre és tartja fent. Az Egyesület szeretetotthonában mintegy hatszázan kapnak éjszakai szállást, melegedést, ételt, orvosi ellátást és óvodát is biztosítanak a hajléktalanok gyerekeinek. Az Egyesület dolgozói nem engedték elzárni a gázellátást és elbarikádozták magukat. (egyhazforum.hu)

Új iskolafogászati rendelőt adtak át Debrecenben

(reformatus.hu)

Bajból áldás

(reformatus.hu)

Növekedjenek Libanon cédrusai! – A jezsuitákon keresztül is eljut Bejrútba a segítség

A bejrúti robbanás híre világszerte ismert. A jezsuiták kezdeményezése is ehhez kapcsolódik, amiről az alábbiakban olvashatnak. Aki rajtuk keresztül szeretne segíteni, október 30-ig megteheti. (Magyar Kurír)

Szent Atanáz-díjjal tüntették ki Bohács Béla professzort

Szeptember 13-án a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola tanévnyitó vecsernyéjén jelentette be Véghseő Tamás rektor, hogy a Szent Atanáz-díjat idén Bohács Béla, az Eperjesi Egyetem Görögkatolikus Teológia Karának liturgikusprofesszora veheti át. (Magyar Kurír)

Balog Zoltán: Az egyház feladata, hogy tanítson

Balog Zoltán „Nem csak kenyérrel...” című könyvének keddi bemutatóján a szerző beszélgetőtársai Velkey György, a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója és Molnár Ambrus református lelkész voltak. A beszélgetést Gundel Takács Gábor újságíró vezette. (MTI)

Kiugróan nőtt a fertőzöttek száma Izraelben

Pár nappal a második országos zárlat kezdete után Izraelben az utóbbi 24 órában 6861 új koronavírus-fertőzöttet diagnosztizáltak, soha ilyen sok új esetet nem észleltek korábban – közölte szerdán az izraeli egészségügyi minisztérium. Az eddigi negatív rekord 5533 eset volt … Tovább » (szombat.org)

Ne féljetek prófétának lenni! – Magyar görögkatolikus templomot szenteltek a Partiumban

Szeptember 20-án Vasile Bizau máramarosi megyéspüspök szentelte fel a szatmárnémeti Keresztelő Szent János magyar görögkatolikus templomot, Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolita, Simon Kornél esperes, a M máramarosi esperesség papsága és más meghívott papok jelenlétében. (Magyar Kurír)

Néhány napig szabadon nézhetők az Ars Sacra Filmfesztivál versenyfilmjei!

Szeretnének négy napon át olyan filmeket nézni, amelyek művészi színvonalon szólnak a hit erejéről, emberi sorsokról, az élet nehézségeiről, örömeiről, az emberi lét sokszínűségéről? Olyan filmeket, amelyek értékeket hordoznak vagy éppen az értékek hiányára hívják fel a figyelmet? Szeptember 27-ig szabadon nézhető online az Ars Sacra Filmfesztivál versenyprogramjában szereplő filmek legjava! (Képmás magazin)

Új keresztet állítottak Bátorliget-Újtanya temetőjében

Szeptember 20-án Bátorliget fíliája, Újtanya görögkatolikus kápolnájában búcsúi ünnepet tartottak. Ekkor áldotta meg dr. Papp Tibor főhelynök atya a temetőben felállított keresztet. (nyirgorkat.hu)

A Sant’Egidio közösség megállapodott az olasz kormánnyal: 300 menekültet fogadnak be Leszboszról

Szeptember 22-én délután írta alá a megállapodást Rómában Michele Di Bari, az olasz belügyminisztérium képviselője és a közösség elnöke, Marco Impagliazzo. Görögországi menekülttáborokból érkeznek majd a menekültek, nagy többségük Leszbosz szigetéről, a szeptemberben porig égett Moria melletti táborból. (Magyar Kurír)

Haranggal és kapuval gazdagodott a nyíregyháza-kertvárosi görögkatolikus templomkert

Szocska A. Ábel nyíregyházi megyéspüspök harangot szentelt a nyíregyháza-kertvárosi görögkatolikus egyházközségben. Szeptember 20-ától harangszó hívja templomba a híveket, a haranglábra erősített Krisztus-ikon és mellette az új faragott kapu pedig megállásra készteti az arra haladókat. (Magyar Kurír)

A legjobb gyógyír a járványra a közösség

Egy hat éven át miniszteri feladatkört is betöltő lelkész könyvének bemutatóján jártunk, amely sokkal többről szólt, mint egy kötet ismertetése. [...] Bővebben! (Szemlélek értékmagazin)

„Minden lehet a képen” – Meinrad Dufner OSB életmű-kiállítása Pannonhalmán

Meinrad Dufner, a münsterschwarzachi bencés kolostor szerzetese műveiből számos helyen rendeztek kiállítás Németországban. Szeptember 21-én a Pannonhalmi Főapátság főmonostori kiállítóterében nyílt retrospektív tárlat a szerzetes alkotásaiból Vendégségben testnél és léleknél címmel, kapcsolódva a főapátság 2020-as „Vendégségben” témakörben szervezett kulturális és spirituális programjaihoz. (Magyar Kurír)

Útravaló – 2020. szeptember 23.

Napról napra közreadjuk a napi olvasmányokhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Szeptemberben Juhász Ferenc miskolci plébános ad útravalót. (Magyar Kurír)

Erős vár a mi Istenünk - Az evangélikus egyház félórája

(NAVA_Video )

Isten akaratának eszköze. Liturgia Mózes próféta ünnepén

Szeptember 17-én, Mózes próféta ónaptár szerinti ünnepén (szept. 4/17.), Márk metropolita a rjazanyi Nagyboldogasszony székesegyházban végzett főpapi szent liturgiát. Prédikációjában az Ószövetség egyik legnagyobb alakját idézte fel, aki Isten akaratának hűséges eszközévé vált, és akinek Isten kinyilatkoztatást adott a létezésről, a világ és az ember teremtésének titkáról:  „Ortodox egyházunk életéhez szorosabban kapcsolódik az újszövetségi kor […] (Magyar Ortodox Egyházmegye (Moszkvai Patriarkátus))

Jótékonysági szilvalekvár főzés Klárafalván

A Szeged-Csanádi Egyházmegyei Karitász helyi csoportjának szervezésében jótékonysági üstös szilvalekvár-főzést rendeztek a templomkertben. (Katolikus Karitász)

Mai evangélium – 2020. szeptember 23.

Hogy örömhírrel induljon minden nap … – Lk 9,1–6 (Magyar Kurír)

Isten büntetése-e a koronavírus? – A biblikus válaszol

A közösségi oldalakon egyre több helyen kijelentő módban hangzik el az a mondat, amit mi kérdésként juttattunk el Martos Levente Balázs biblikus tanárnak, a Központi Papnevelő Intézet (KPI) rektorának, a Pápai Biblikus Bizottság tagjának. Hogyan van jelen Isten a vírusban? című írását olvashatják az alábbiakban. (Magyar Kurír)

A gyógyíthatatlan beteg is ápolható – A Hittani Kongregáció levelet tett közzé az eutanázia ellen

A Hittani Kongregáció Samaritanus bonus, magyarul Irgalmas szamaritánus kezdetű levelét szeptember 22-én tették közzé, a dokumentum az emberek ápolásáról szól az élet kritikus helyzeteiben és a végső stádiumban. A Ferenc pápa által jóváhagyott közel harmincoldalas irat határozottan elítéli az eutanázia és az asszisztált öngyilkosság minden formáját. (Magyar Kurír)

Keleti teológia, bizánci lelkiség – Tájékoztatás a képzésről

A Keleti teológia, bizánci lelkiség címmel a Görögkatolikus Metropólia szervezésében szeptember 30-án kezdődő képzés iránti fokozott érdeklődésre való tekintettel a szervezők néhány további részletről tájékoztatnak. (Magyar Kurír)

XVI. Benedek minden idők legidősebb pápája

Szeptember 4-én az emeritus pápa egy nappal túllépte azt a kort, amelyet az eddig leghosszabb életű XIII. Leó pápa – aki 93 évet, négy hónapot és három napot élt – megért. (Magyar Kurír)

Megvendégelés

Ekkor már órák óta nem énekelt a szupersztár, csak beszélt hozzájuk, de ötvenezer rajongója meg se moccant, úgy hallgatta. Ugyanezt tették a Nasareth Band tagjai is. Közben már jócskán besötétedett. Bár a tömeg szinte lélegzetét visszafojtva hallgatta a szupersztárt, a tömegből egyre erősödő moraj hallatszott. - Semmi gond, Mester, csak a gyomruk korog - nyugtatta meg Philippe, a basszusgitáros a Szupersztárt, aki a Jesus Christ néven híresült el világszerte, akit még a világhírű Nasareth Band tagjai is Mesternek szólítottak. - Hát akkor ti adjatok nekik enni! - mondta nekik a szupersztár, bele a mikrofonba, amin persze eléggé elcsodálkoztak, mind a banda tagjai, mind ötvenezer rajongójuk. (egyhazforum.hu)

A betegek és az ápolók „könnyeit” vitte el Ferenc pápának négy testvér

Négy testvér, mindannyian ápolók, a családtagjaikkal és szüleikkel együtt – akik közül az édesapa már negyven éve ápoló – Ferenc pápához látogattak szeptember 4-én. Elvitték neki a betegek és ápolók „könnyeit” – leveleket és két köpenyt, amelyben dolgoztak a járvány észak-olaszországi tetőzésének legnehezebb napjaiban. (Magyar Kurír)

Tükrök és zsoltárok – Lackfi János és Szabó T. Anna közös estje az Ars Sacra Fesztiválon

Élő szó, élő kenyér címmel először lépett fel együtt az Ars Sacra Fesztiválon Lackfi János és Szabó T. Anna költő. A szeptember 18-i estnek az Óbudai Társaskör adott otthont, de a vírusjárványra tekintettel otthonról is bekapcsolódhattak az érdeklődők. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa Twitter-üzenete szeptember 22-én

A Szentatya az alábbi bejegyzéseket tette közzé Twitter-oldalán. (Magyar Kurír)

„72 óra kompromisszum nélkül” idén is – Megkezdődött a regisztráció az önkéntes ifjúsági akcióra

Október 7-ig lehet regisztrálni az ország legnagyobb önkéntes programjára. A „72 óra kompromisszum nélkül” háromnapos ifjúsági akciót idén ősszel immár tizenharmadik alkalommal rendezi meg a három történelmi egyház. A „Segítsünk együtt!” szlogennel meghirdetett, október 8-tól 11-ig tartó program célja, hogy népszerűsítse az önkénteskedést a magyarországi és a határon túli magyar fiatalok körében. (Magyar Kurír)

Szabó Borbála: Virtuális vírus

Senki nem számított rá, hogy kitör. A 2020-as koronavírus-járvány óta nem volt nagyobb pandémia a Földön. Akkor a világ levonta a tanulságokat, meghoztak rengeteg óvintézkedést, a vakcinafejlesztési protokollt új alapokra helyezték, és így sokkal nagyobb biztonságban volt az emberiség, mint valaha. Úgy tűnt, a katasztrófa, ami milliókat pusztított el, nem ismétlődhet meg. Többé nem lephet meg minket semmiféle új járvány. Az emberiség felkészült. (Képmás magazin)

Egyházközségi kirándulás Szentkútra és Egerbe

A Demecseri Görögkatolikus Egyházközség szeptember 19-én Szentkútra és Egerbe buszozott. Utazásukra Ábel püspök atya áldását is megkapták a hívek. Az egyházközség egyik tagjának szerkesztett beszámolóját olvashatják. (nyirgorkat.hu)

Már most győztes vagyok – Tanúságtétel a Nők Magyarországért Díj jelöltjétől

Töreki Annamária, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Sürgősségi Betegellátó Osztályának (SBO) szakpszichológusa, a szegedi Kilátó Ferences Mentálhigiénés és Lelkigondozói Szolgálat önkéntese a Nők Magyarországért Díj 500 jelöltje közül került be kategóriája döntős ötösébe. A jelöléssel járó ismertség tanúságtétel amellett is, hogy a kereszténységtől sem idegen a vagányság. (Magyar Kurír)

Holtan találtak egy katolikus fiatalt Nicaraguában – Újra fellángolt az erőszak

A 17 éves fiatal zenész, Bryan José Coronado Zeledon holttestére szeptember 19-én, szombaton találtak rá a Río Grande de Matagalpa folyó partján. (Magyar Kurír)

11 óra után nem fertőz a koronavírus? – Kérdések és válaszok a gimnazisták nyelvén Pannonhalmán

Szeptember 18-án, pénteken este a Pannonhalmi Bencés Gimnázium díszteremben Oroszi Beatrix orvos, epidemiológus, járványügyi szakértő tartott előadást COVID-19: mit tudunk (tenni)? címmel. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium járványmatematikai projektjének vezető orvos-epidemiológusa a legégetőbb témákat vitte el Pannonhalmára. (Magyar Kurír)

Barkácsötletek a vírushelyzet idejére

A vírushelyzet miatt felborult a megszokott napirendünk, és bár a háztartás, illetve a kicsikkel való teendők sok időt elvisznek, gyakran nagy kérdés, hogyan lehet otthon hasznosan tölteni ezt az időszakot, elkerülni a bezártság miatti nyomasztó érzést. Ebben segít sokat, ha valamilyen kreatív elfoglaltságot keresünk. (Képmás magazin)

Elhunyt Préts József

A Győri Egyházmegye fájdalommal, de a feltámadásba vetett hittel tudatja, hogy Préts József életének 95., papi szolgálatának 61. évében, 2020. szeptember 21-én a Győri Egyházmegyei Papi Otthonban, szentségekkel megerősítve visszaadta lelkét Teremtőjének. Temetésének időpontjáról és helyszínéről később adnak tájékoztatást. (Magyar Kurír)

Állva maradni a szenvedések közepette – Fájdalmas Anya-búcsút tartottak a szerviták Egerben

Egerben szeptember 20-án tartották a szervita templom Fájdalmas Anya-búcsúját. A szabadtéri szentmise szónoka és főcelebránsa Buda Péter, az egri Érseki Papnevelő Intézet rektora volt, aki felhívta a figyelmet arra, hogyan változott Mária élete az egyre fokozódó fájdalom hatására, és ez a példa a mostani nehéz időkben is erőt ad. (Magyar Kurír)

„Önmagunk és felebarátunk szeretetéről”

Szeptember 20-án, vasárnap Márk metropolita a rjazanyi Nagyboldogasszony székesegyházban tartott főpapi szent liturgiát. Prédikációját, amelyet önmagunk és a felebarát szeretetének szentelt (Mt 22,35-46), az alábbiakban foglaljuk össze:  „Hallottuk, hogy felebarátunkat úgy kell szeretnünk, mint saját magunkat. Lehet, hogy egy buzgó hívő erre azt mondja, ’természetesen, én nem magamat szeretem, hanem Istent és felebarátomat’. De ez […] (Magyar Ortodox Egyházmegye (Moszkvai Patriarkátus))

Varsóban felszentelték az isztambuli Hagia Sophia mintájára épült ortodox templomot

Szeptember 20-án, vasárnap Varsóban felszentelték a Szent Zsófia tiszteletére emelt ortodox templomot, mely nevében és alakjában a nemrég mecsetté alakított isztambuli Hagia Sophiára emlékeztet, és száz év óta az első új ortodox templom a lengyel fővárosban. (Magyar Kurír)

Élet külföldön, a koronavírus árnyékában – 1000 pötty New Yorkban

Még le sem csengett a koronavírus első hulláma, máris benne vagyunk a másodikban. Vannak országok, ahol ugyanúgy élik az életüket, mint a járvány előtt, de olyanok is, ahol még mindig tombol a pandémia, és drákói szigorral felügyelik a lakosság minden lépését. Külföldön élő magyarok mesélnek. (Képmás magazin)

Áldott, aki jövőt épít – Ünnepélyes alapkőletétel a Szent Jácint Görögkatolikus Óvodában

Két óvodai csoport számára épül új épületrész Balkányban, a Szent Jácint Görögkatolikus Óvoda területén. Szeptember 11-én tartották az ünnepélyes alapkőletételt, melyen a fenntartó, a Nyíregyházi Egyházmegye képviseletében jelen volt Szabó Tamás pasztorális helynök és Grunda János oktatási referens. (Magyar Kurír)

Bronzszobor az „emberkatedrálisnak” – Ahogy Párkányi Raab Péter látja Márton Áront

Kaposvár is bekerült azon települések közé, amelyek egész alakos szoborral állítanak emléket Erdély vértanú püspökének, Márton Áronnak. Az ötletgazda a kaposvári csíksomlyói búcsújárók lelkes csapata, amelynek tagjai mintegy negyedszázada évről évre elzarándokolnak pünkösdkor a Kissomlyó és a Nagysomlyó közötti nyeregbe. (Magyar Kurír)

Befejeződött az Eucharisztia jegyében szervezett online előtalálkozó

Befejeződött az a nemzetközi online előtalálkozó, amelyet a jövő évre halasztott Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus eredeti időpontjában rendeztek meg.  Erdő Péter bíboros felkérésére a kongresszus előadói, tanúságtevői videóüzenetet küldtek. Öt kontinens 11 államából érkeztek a kisfilmek, amelyek a kongresszus YouTube-csatornájára kerültek fel.  Szeptember 13-án az online előtalálkozót Erdő Péter bíboros, prímás nyitotta meg. A főpásztor fontosnak nevezte, […] The post Befejeződött az Eucharisztia jegyében szervezett online előtalálkozó appeared first on Keresztény Élet Portál. (keresztenyelet.hu)

Reformáció gálaest

(reformatus.hu)

Televíziós istentisztelet Soroksárról

(reformatus.hu)

Harminc éve alakult újra a Presbiteri Szövetség

(reformatus.hu)

Új kiadványok mutatják be a nagyváradi püspöki palotát és kertjét

A nagyváradi római katolikus püspöki palota felújítási munkálatai immár a harmadik szakasznál tartanak, a palota kertjében pedig befejeződött a felújítás. A két helyszínnel kapcsolatban most több nyomtatott és online ismeretterjesztő anyagot tett közzé a külhoni egyházmegye. (Magyar Kurír)

Szabó Borbála: A virtuális-biológiai hibrid vírus

Senki nem számított rá, hogy kitör. A 2020-as koronavírus-járvány óta nem volt nagyobb pandémia a Földön. Akkor a világ levonta a tanulságokat, meghoztak rengeteg óvintézkedést, a vakcinafejlesztési protokollt új alapokra helyezték, és így sokkal nagyobb biztonságban volt az emberiség, mint valaha. Úgy tűnt, a katasztrófa, ami milliókat pusztított el, nem ismétlődhet meg. Többé nem lephet meg minket semmiféle új járvány. Az emberiség felkészült. (Képmás magazin)

Felekezetközi kutatás a fiatalokért

Hiánypótló felmérést indított el a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának Ifjúsági Bizottsága. A kutatás átfogó képet adhat a keresztyén egyházak fiataljairól, de a nem hívő fiatalok vonatkozásában is reprezentatív adatokkal szolgálhat. (parokia.hu)

Összetörték egy texasi templom Jézus-szobrát

Szeptember 16-án egy férfi besétált a texasi El Paso Szent Patrick-katedrálisába, és az ott található, kilencvenéves Jézus Szíve-szobrot összetörte. A rendőrség megtalálta az elkövetőt, a harmincéves Isaiah Cantrellt, akit vandalizmussal vádolnak, marihuánát is találtak a birtokában. (Magyar Kurír)

Már lehet regisztrálni az egyházi szervezésű önkéntes ifjúsági akcióra

Budapest, 2020. szeptember 21., hétfő (MTI) - Már lehet regisztrálni a 72 óra kompromisszum nélkül elnevezésű önkéntes ifjúsági akcióra, amelyet idén október 8. és 11. között tartanak - közölték a szervezők hétfőn az MTI-vel. (MTI)

Varsóban felszentelték az isztambuli Hagia Sophia mintájára épült ortodox templomot

Varsó, 2020. szeptember 21., hétfő (MTI) - Varsóban felszentelték a Szent Zsófia (Szofia) tiszteletére emelt ortodox templomot, mely nevében és alakjában a nemrég mecsetté alakított isztambuli Hagia Sophia-bazilikára emlékeztet, és száz év óta az első új ortodox templom a lengyel fővárosban. (MTI)

Találkozások örömétől hangos a szeptemberi tanévkezdés

A nehezedő járványhelyzetben, a szigorú szabályok megtartása mellett minden hitoktató és gyermek várta, hogy újból személyesen oszthassák meg a karantén alatt, illetve a nyári szünetben megélt élményeiket. Jó újra egymás szemébe nézni, együtt imádkozni, gondolkodni a Szentírás szavain és játszani. Megélni a közösség erejét és egységét. (Magyar Kurír)

"MINDEN FORRÁSOM BELŐLED FAKAD" – KISFILMEK ÖT KONTINENS 11 ÁLLAMÁBÓL

Befejeződött az Eucharisztia jegyében szervezett online előtalálkozó, amelyet a jövő évre halasztott Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus eredeti időpontjában rendeztek meg. Erdő Péter bíboros felkérésére a kongresszus előadói, tanúságtevői videóüzenetet küldtek.Öt kontinens, 11 államából érkeztek a kisfilmek, amelyek a kongresszus YouTube-csatornájára kerültek fel.  (Váci Katolikus Egyházmegye)

"A KOR NEMTELEN KIHÍVÁSAIBÓL AZ EGYETLEN KIÚT A LELKEK MEGMENTÉSE"

„Azért alapítunk a Váci Egyházmegyében katolikus óvodákat és iskolákat, ezért alakítjuk úgy az iskoláink pedagógiai programjait, hogy azok a tudományok magas szintű művelés mellett a hit igazságaira, az erkölcsi nevelésre irányuljanak”, mondta Selmeczi Zoltán EKIF főigazgató a szécsényi Bárkányi János iskola új épületének átadási ünnepségén. (Váci Katolikus Egyházmegye)

Útravaló – 2020. szeptember 22.

Napról napra közreadjuk a napi olvasmányokhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Szeptemberben Juhász Ferenc miskolci plébános ad útravalót. (Magyar Kurír)

Lisztet kapott a bajai karitász csoport

Mintegy 500 kg lisztet adományozott a fővárosi Szent Ferenc Kórház a bajai Katolikus Karitásznak. (Katolikus Karitász)

Mai evangélium – 2020. szeptember 22.

Hogy örömhírrel induljon minden nap … – Lk 8,19–21 (Magyar Kurír)

Evangélikus ifjúsági műsor

(NAVA_Video)

Thimár Attila irodalomtörténész, a PPKE BTK tanára: A betűvel rögzített gondolat megmarad

Thimár Attila egyetemi docens a március 15-e alkalmából odaítélt József Attila-díjat augusztus 20-án vehette át a járványhelyzet miatt. A PPKE Magyar Nyelv- és Irodalomtudományi Intézete tanárának irodalomtörténészi munkásságát, oktatói tevékenységét és a Kortárs folyóiratnál végzett szerkesztői teljesítményét ismerték el. Részletek a Pazmanyonline.blog.hu-n megjelent interjúból. (Magyar Kurír)

Megnyílt az „Édes Anna/Kosztolányi/Trianon 100” kiállítás

Latorcai Csaba, az Emberi Erőforrások Minisztériumának közigazgatási államtitkára köszöntötte a Petőfi Irodalmi Múzeum legújabb kiállítását, amely az „Édes Anna/Kosztolányi/Trianon 100” címet viseli. Az esemény keretén belül került sor Huszár Károly volt miniszterelnök hagyatékának a Múzeum részére történt átadására. (OrientPress Hírügynökség)

Ferenc pápa az autista gyerekekhez: „Ti vagytok az Isten házának virágai”

Gyermekek zsivaja, kacagás és csodálkozó szemek a Vatikáni Palota nemes falai között, a Kelemen-teremben! Osztrák gyerekeket látott vendégül Ferenc pápa szeptember 21-én, hétfőn délelőtt: Sankt Pölten Sonnenschein (Napsugár) nevű egyházi otthonából érkeztek, ahol autista gyermekeket gondoznak. (Magyar Kurír)

Egy héten át az Eucharisztia körül – Szeged pünkösdjéért imádkoztak

A városért és közösségeinek megújulásáért, egymásért imádkoztak a katolikus hívek a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) eredetileg tervezett időpontjában a szegedi Szent József-templomban. Az egy héten át tartó szentségimádás zárónapján, szeptember 20-án Kiss-Rigó László megyéspüspökkel ünnepelték, hogy az eltelt 168 órában együtt ajánlhatták fel imáikat az Úrnak. (Magyar Kurír)

[Podcast] Hogyan lassítsuk le rohanó életünket?

Ön is versenyben van néha az idővel? Család, gyerekek, munka, házimunka, szabadidő, pihenés... pörgés, rohanás. Podcastunkban pszichológus segítségével járjuk körbe a családi időgazdálkodás nehézségeit. A hasznos és szórakoztató beszélgetésből ötleteket meríthet a lassításhoz, megtudhatja, miért fontos a kikapcsolódás, és gyakorlati tanácsokat kaphat a pihenés útjában álló külső és belső akadályok feloldásához. Szponzorált tartalom. (Képmás magazin)

Aranyjubileumot ünnepeltek Szuhakállóban, a Miskolci Egyházmegyében

Szarka József ötven éve tartó papi szolgálatáért mondott jubileumi hálaadó Szent Liturgiát jelenlegi szolgálati helyén, Szuhakállóban. A Miskolci Egyházmegye püspöke, papsága, a család és a falu közössége együtt ünnepelt Szarka Józseffel szeptember 8-án. Az Istenszülő születésének emléknapján szentelték pappá 1970-ben, azon a napon, amikor a születésnapja is van. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa Twitter-üzenetei szeptember 21-én

A Szentatya az alábbi bejegyzéseket tette közzé Twitter-oldalán. (Magyar Kurír)

Székely János megáldotta a cserkészek székházát Szombathelyen

Szeptember 18-án Székely János megyéspüspök áldotta meg a Magyar Cserkészszövetség III. Nyugat-magyarországi Kerületének székházát Szombathelyen. (Magyar Kurír)

Az új koronavírus nehezen sebezhető, rugalmas és nagy túlélő – vegyünk róla példát, éljük túl mi is!

Magyar kutatóknak sikerült először megvizsgálni egy aktív, fertőzőképest koronavírust – olvasható a Semmelweis Egyetem honlapján megjelent cikkben. Eredményük: az új koronavírus az egyik legrugalmasabb és legellenállóbb, ember által ismert biológiai organizmus lehet. Mindez közrejátszhat szokatlanul nagy fertőzőképességében is. (Képmás magazin)

„Az élet utat tör magának, a nehéz idők ellenére is” – Így védekeznek a járvány ellen a dunaszerdahelyi iskolákban

Éva a Szlovákiához tartozó Dunaszerdahelyen tinédzsereket és felnőtteket tanít. 2012 óta egy kicsi nyelviskolát működtet, ahol angolt és németet oktat, emellett angoltanárként dolgozik egy magán szakközépiskolában. A járvány elleni védekezéssel kapcsolatos tapasztalatait osztja meg velünk. (Képmás magazin)

Családtagjai bántalmaztak egy muszlim lányt, mert beleszeretett egy keresztény fiúba

A románc Franciaországban, a „szabadság hazájában” jött létre, mégis szomorú vége lett – közölte a Linga.org. A boszniai muszlim család... (s4c.news)

Öt éve nevezték ki a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye élére Palánki Ferencet

Öt évvel ezelőtt, 2015. szeptember 21-én nevezte ki Ferenc pápa Palánki Ferencet a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye főpásztorává. Ünnepélyes beiktatására 2015. november 14-én került sor a debreceni Szent Anna-székesegyházban. (Magyar Kurír)

Vizitáció a Szentföldön – Várnai Jakab naplója (19. rész)

Várnai Jakab OFM 2015–16-ban a Szentföldi Ferences Kusztódia vizitátora volt. E tisztségében, majd megbízatása után is többször járt a Szentföldön. Ezekből a tapasztalatokból és élményekből készült a napló, melynek fejezeteit hetenként teszik közzé a Ferences Rendtartomány honlapján. A tizenkilencedik részt olvashatják. (Magyar Kurír)

Megújult a nyírderzsi parókia

A Magyar Faluprogram keretein belül megújult a nyírderzsi parókia belseje. A 2019-ben kiírt pályázaton elnyert összeg fedezte a belső terek felújítását, az eszközbeszerzést és a programok szervezését is. A munkálatok befejeztével szeptember 19-én hálaadó Szent Liturgia keretében áldotta meg az épületet dr. Papp Tibor főhelynök atya. (nyirgorkat.hu)

A Kulturális Örökség Napjai alkalmából nyílt napot tartottak a székesfehérvári Bazilikában - beszámoló

2020.09.19. - A Kulturális Örökség Napjai alkalmából nyílt napot tartottak a székesfehérvári Bazilikában szeptember 19-én. A csoportok a Szent Anna-kápolnától indultak. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Székesfehérvár-Öreghegy Római Katolikus Plébánia zarándoklata a Máriavölgyi fogadalmi szoborhoz - beszámoló

2020. szeptember 20-án, megtartották az Öreghegyi Plébánia hagyományos zarándoklatát a Máriavölgyi fogadalmi Szűzanya szoborhoz. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Hódolat a Szent Szűz előtt – Nektaria Karantzi görög énekesnő lesz a Szent Efrém-kórus vendége

Az immár kilencedik Orientale lumen sorozat idei zárókoncertjére október 3-án, szombaton 19.30-kor a budapesti Belvárosi Nagyboldogasszony-főplébánia-templomban kerül sor. (Magyar Kurír)

„Zenélni olyan, mint a gyöngyhalászat: a gyöngyöket megmutatjuk a közönségnek”

Dalból van a lelkük, derűsek, elhivatottak és félszavakból is megértik egymást a Flautett Fuvolakvartett tagjai. Ernyey-Balogh Júlia, Gedai Eszter, Kovács Kinga és Réman Zsófia nem csupán kollégák, hanem barátok is, akik barokk muzsikától a kortárs művekig minden stílusban szívesen játszanak. Különleges véd- és dacszövetségükről, elhagyott kottákról, koncert előtti rítusaikról és fennállásuk tízéves évfordulójáról kérdeztük őket. (Képmás magazin)

Két tüdővel lélegezve – a keleti teológiáról és bizánci lelkiségről szóló képzés indul Budapesten

„Keleti teológia, bizánci lelkiség” címmel hat féléves képzést indít a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola. A 2022-ig tartó előadássorozat célja, hogy megismertesse az érdeklődőkkel a keleti egyházat, a keleti kultúrát és művészetet. A kurzusnak a Párbeszéd Háza ad otthont Budapesten. (nyirgorkat.hu)

Keleti teológia, bizánci lelkiség

„Keleti teológia, bizánci lelkiség” címmel hat féléves képzést indít a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola. A 2022-ig tartó előadássorozat célja, hogy megismertesse az érdeklődőkkel a keleti egyházat, a keleti kultúrát és művészetet. A kurzusnak a Párbeszéd Háza ad otthont Budapesten. Az első félév tervezett tematikáját az alábbiakban olvashatják. (nyirgorkat.hu)

Az Eucharisztia történetéről hangzott el előadás az Ars Sacra Fesztivál keretében Budapesten

Szeptember 15-én a Budapesti Történeti Múzeum gótikus termében Gárdonyi Máté, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Karának tanszékvezető professzora, a Fraknói Kutatócsoport külső tagja tartott előadást, az Eucharisztia kétezer éves történetén kalauzolva végig a hallgatóságot. (Magyar Kurír)

Megáldották a kondorosi Batthyány-Geist-kastély felújított kápolnáját

Megáldották szeptember 19-én, szombaton a kondorosi Batthyány-Geist-kastély kertjében álló, Ybl Miklós tervei alapján épült, neoreneszánsz stílusú Jézus Szíve-kápolnát. (Magyar Kurír)

Könyvbemutató: Nemcsak kenyérrel...

(reformatus.hu)

Indiában nő az öngyilkosságok száma – Az Egyház online programmal segíti a megelőzést

A pszichológiai rendellenességek, a depresszió és a társadalmi kirekesztettség mind olyan jelenségek, melyeket a világjárvány csak súlyosbított. Az indiai katolikus egyház éppen ezért a bajban lévők számára pszichoszociális támogatói programot indított online tanácsadásokon keresztül. (Magyar Kurír)

Hiánypótló kötetet mutattak be a kortárs római katolikus templomépítészetről

Katona Vilmos „Az Úr bevonul szentélyébe”. Kortárs római katolikus templomépítészet a liturgia tükrében című kötetét szeptember 17-én mutatták be Budapesten, a Magyar Építőművészek Szövetsége székházában, a XIV. Ars Sacra Fesztivál programjának részeként. (Magyar Kurír)

Intézetünk megnyitása valóban legyen fáklyagyújtás egyházmegyénk számára – Dudás Miklós püspök atya hetven évvel ezelőtti körlevele

„A hónap dokumentuma” elnevezésű, múltba tekintő levéltári sorozatban igazi gyöngyszem kerül szemünk elé: Dudás Miklós püspök atya hívei és paptestvérei számára megfogalmazott szavai a hittudományi főiskola és a szeminárium alapításának, megnyitásának örömhíréről. (nyirgorkat.hu)

Az Eucharisztia jegyében szerveztek online előtalálkozót

Befejeződött az Eucharisztia jegyében szervezett online előtalálkozó, amelyet a jövő évre halasztott Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus eredeti időpontjában rendeztek meg. Erdő Péter bíboros felkérésére a kongresszus előadói, tanúságtevői videóüzenetet küldtek. Öt kontinens, 11 államából érkeztek a kisfilmek, amelyek a kongresszus YouTube-csatornájára kerültek fel. (nyirgorkat.hu)

Legyetek bátrak áldozatot vállalni! – Kollégiumot szenteltek Nyíregyházán

Szocska A. Ábel nyíregyházi megyéspüspök megszentelte a Szent Miklós Görögkatolikus Gimnázium Kollégiumát, mely szeptember 1-jén nyitotta meg kapuit a Nyíregyházán tanuló középiskolások számára. (Magyar Kurír)

Mise a legüldözöttebb vallásért

A nagyközönség a művet Szarka Tamás és zenekara előadásában hallgathatja meg Budapesten. Ezt követően az előadást a tervek szerint az... (s4c.news)

Baptista ifjúsági műsor – Bemerítkezés Budaörsön

(baptist.hu)

Zarándoklat a tétszentkúti búcsúra

Az idei évben is, immáron 12. alkalommal gyalogos zarándoklat indult a győri Szentlélek-templomtól Tétszentkútra. (Magyar Kurír)

Szakmai napot tartottak a keresztény könnyűzenéről Budapesten

Kazetta-Pengető címmel a keresztény könnyűzenéről tartottak szakmai napot szeptember 19-én, szombaton a budapesti Szent II. János Pál Iskolaközpontban. (Magyar Kurír)

Elhunyt Szikszai István nyugalmazott plébános

Az Egri Főegyházmegye a papság, valamint a rokonság nevében fájdalommal és a feltámadásba vetett hittel tudatja, hogy Szikszai István nyugalmazott plébános életének 69., áldozópapságának 42. évében, 2020. szeptember 17-én, lakástűz következtében elhunyt. (Magyar Kurír)

Szivárványos pólót kapott Ferenc pápa

Az egyházfő kifejtette, hogy az egyház nem zárja ki az LMBT gyerekeket sem. (mandiner.hu)

Ferenc pápa köszöntötte a magyar katolikus egyház tagjait és a magyarországi hívőket

A Magyarországon esedékes, de a koronavírus-járvány miatt jövő évre halasztott Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra való felkészülés folytatását szorgalmazta Ferenc pápa vasárnap a Szent Péter téren tartott beszédében. (hirtv.hu)

Amerikai kutatók szerint kifejezetten rossz ötlet templomba menni a járvány idején

Vannak helyek, ahol nagyobb valószínűséggel lesz valakiből fertőzött. A Johns Hopkins Egyetem új kutatása szerint ez az egyházakra és templomokra is igaz. (hvg.hu)

A partiumi Köröstárkányban átadták a magyar állam támogatásával épített új óvodát

Kolozsvár/Köröstárkány, 2020. szeptember 20., vasárnap (MTI) - A Bihar megyei Köröstárkányban (Tarcaia) vasárnap átadták a magyar állam támogatásával épített új óvodát. (MTI)

Erdő Péter: az eucharisztia iránti vágy uralta az elmúlt időszakot

Budapest, 2020. szeptember 20., vasárnap (MTI) - Az eucharisztia iránti vágy uralta az elmúlt időszakot, amikor a koronavírus-járvány miatt a hívek nem vehettek személyesen részt szentmiséken. Erről beszélt Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus YouTube-csatornáján vasárnap megosztott, a budapesti Hősök terén felvett videóüzenetében. (MTI)

A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra való felkészülés folytatását szorgalmazta Ferenc pápa

Vatikánváros, 2020. szeptember 20., vasárnap (MTI) - A Magyarországon esedékes, de a koronavírus-járvány miatt jövő évre halasztott Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra való felkészülés folytatását szorgalmazta Ferenc pápa vasárnap a Szent Péter téren tartott beszédében. (MTI)

Liszt Fesztivált rendeznek Budapesten

Budapest, 2020. szeptember 19., szombat (MTI) - Liszt Fesztivált rendeznek Budapesten, a zeneszerző művei három koncerten szólalnak meg a Budapest Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templomban szeptember 26. és november 21. között. (MTI)

Újraszentelték a kondorosi Batthyány-Geist-kastély felújított kápolnáját

Kondoros, 2020. szeptember 19., szombat (MTI) - Újraszentelték szombaton a kondorosi Batthyány-Geist-kastély kertjében az Ybl Miklós tervei alapján épült, neoreneszánsz stílusú Jézus szíve kápolnát. (MTI)

Lackfi János: Humorgyógyászati szakrendelés

Megvolt mindenünk, az omladozó falú lakás, amelynek vécécsészéjében télen finoman befagyott a víz, ahol esős időben a csengő magától is megszólalt, ahol a bojlert minden vízmelegítéskor kékes vulkáni lángnyelvek nyaldosták, ahol a falak diszkréten süllyedtek, a konyha kövezete megrogyott, remekül gurult rajta az üveggolyó. Tiszta romantika... (Képmás magazin)

Eljutni az abszolút igazsághoz

(reformatus.hu)

Trefort Ágoston-díjat adtak át Illésné Márin Évának

Szeptember 10-én Budapesten a keceli II. János Pál Katolikus Általános Iskola és Óvoda pedagógusa, Illésné Márin Éva Trefort Ágoston-díjban részesült. A díjat Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere és Maruzsa Zoltán oktatási államtitkár adta át hosszú idő óta tartó, kiemelkedő oktatói munkájának elismeréseként. (Magyar Kurír)

Könyvajánló: Emberi reményeink visszhangja – Készüljünk együtt az eucharisztikus kongresszusra!

Ha nem jön közbe a pandémia, szeptember 20-án a zárószentmisével, a statio orbisszal ért volna véget az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK). Ebből az alkalomból Ferenc pápa a szeptember 20-ai Angelus után üdvözletét küldte a magyarországi püspököknek és hívőknek. A hátralevő előkészületi időben az Eucharisztia témájában írott kiadványunkkal szeretnénk segíteni a ráhangolódásban. (Magyar Kurír)

19 nagykövet fogott össze a sajátos nevelési igényű gyerekek családjainak pihenéséért

A KIKAPCS. Alapítvány kampányának célja, hogy 2021-ben még több sajátos nevelési igényű gyermeket nevelő családot eljuttassanak nyaralni, és javítsanak ezen családok életminőségén. (Képmás magazin)

Mit jelentenek a viharjelző rendszer jelzései?

Igaz, a strandszezonnak vége, de hazai tavaink ősszel sem maradnak látogatók nélkül. A horgászok gyakran eveznek ki csónakkal a jó fogás reményében, és a vitorlázók is aktívan hajóznak még a tavakon, ezért az őszi hónapokban is nagyon fontos a vízi balesetek megelőzése. (Képmás magazin)

A Katolikus Egyház Katekizmusának (KEK) közös olvasására hív a NEK

Szeptember 21-én kezdetét veszi a NEK 3+1. negyedik előkészületi éve. A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) Titkársága szeretne ennek az évnek a lelki részéhez segítséget nyújtani. (Magyar Kurír)

Hívom az élőket, elsiratom a holtakat, megtöröm a villámok erejét – harangszentelés Nyíregyházán

Szocska A. Ábel nyíregyházi megyéspüspök harangot szentelt a Nyíregyháza-kertvárosi Görögkatolikus Egyházközségben. Szeptember 20-ától harangszó hívja templomba a híveket, a haranglábra erősített Krisztus-ikon és mellette, az új faragott kapu pedig megállásra készteti az arra haladókat. (nyirgorkat.hu)

A szépség vonzásában - Interjú Spányi Antal megyés püspökkel

2020.09.07. - A szépség vonzásában - Interjú Spányi Antal megyés püspökkel a Kulturális Örökség Napjai és a Művészeti Akadémia Aranydíja kapcsán. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Családi imalánccal készülnek az eucharisztikus kongresszusra a Szombathelyi Egyházmegyében

2021. szeptember 5–12. között Budapest ad otthont a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusnak (NEK). A Szombathelyi Egyházmegye Családpasztorációs Bizottsága kezdeményezésére szeptember 20-án Imalánc 2.0 címmel családi imafüzér indul az esemény előkészületeként. A NEK alapvető célja, hogy elmélyítse és tudatosítsa a katolikus hívekben, hogy az Egyház életének forrása és csúcsa az Eucharisztia. (Magyar Kurír)

A Nyíregyházi Egyházmegye rendelkezése

A nyilvános istentiszteletekre vonatkozó rendelkezés megerősítése és módosítása a Nyíregyházi Egyházmegyében. (nyirgorkat.hu)

Útravaló – 2020. szeptember 21.

Napról napra közreadjuk a napi olvasmányokhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Szeptemberben Juhász Ferenc miskolci plébános ad útravalót. (Magyar Kurír)

Bátorrá válni

Pál apostol Istenben megerősödve, a Krisztusban kapott kegyelemben lehetett bátorrá, hogy kimondhassa az igazságot – ez a Pál védőbeszéde című monodráma legfőbb üzenete. A darab ősbemutatójának a Bibliamúzeum ad otthont szeptember huszonötödikén. (parokia.hu)

Holland adomány a magyar rászorulóknak

(reformatus.hu)

Mai evangélium – 2020. szeptember 21., Szent Máté apostol

Hogy örömhírrel induljon minden nap … – Mt 9,9–13 (Magyar Kurír)

Könyvterjesztőt keresünk

Az Egyházfórum Alapítvány könyvterjesztőt keres jutalékos rendszerben. Feladata az Egyházfórum gondozásában megjelent könyvek és folyóiratszámok terjesztése, számlázása és postázása. Kiadványainkról a www.egyhazforum.hu oldalon a Könyveink és a Folyóirat fül alatt lehet tájékozódni. Érdeklődni és ajánlatokat küldeni az elérhetőség megadásával az alábbi címen lehet: kapcsolat@egyhazforum.hu.   Egyházfórum Alapítvány (egyhazforum.hu)

Raktárt keresünk

Az Egyházfórum Alapítvány könyvek tárolására alkalmas helyiséget (szobát, garázst, pincét) keres hosszabb távra, lehetőleg felajánlásként, esetleg csekély ellenszolgáltatás fejében Budapesten vagy környékén. Amennyiben a helyiség felajánlója vagy bérbeadója kiadványaink terjesztését is vállalja (lásd a másik hirdetést), akkor a raktár távolabb is lehet Budapesttől. Az elhelyezni kívánt könyvek egy több darabból álló, összességében kb. 10-12 méter hosszú, 1,8 m magas és 30-40 cm széles állványon férnek el, amelyet alapítványunk biztosít. A könyvek állagának megóvása végett csak száraz helyiség jöhet szóba. Érdeklődni és ajánlatokat küldeni az elérhetőség megadásával az alábbi címen lehet: kapcsolat@egyhazforum.hu. (egyhazforum.hu)

Közönségből közösség – Interjú Varga Attilával, a Boanergész zenekar alapítójával

A 250 éves Országúti ferences templom jubileumi ünnepe keretében szeptember 27-én este, a fél nyolcas szentmiséhez kapcsolódóan koncertet terveznek, ráirányítva a figyelmet arra, hogy 35 évvel ezelőtt ezen a szentmisén kezdődött meg a templomban az a zenei szolgálat, amelyből megszületett a Boanergész ének- és zenekar. A nyolcgyermekes Varga Attilával, az együttes alapítójával beszélgettünk. (Magyar Kurír)

Átvitték a Szent Szófia-bazilikába az ereklyéket, melyeket Ferenc pápa adott a bolgár pátriárkának

Szeptember 17-én ünnepélyes keretek között vitték át a szófiai székesegyházba a két vértanú, Szent Kelemen és Potitusz ereklyéit, melyeket Ferenc pápa adományozott az ortodox pátriárkának februárban. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa: Jobb egy balesetet szenvedett, mint egy bezártságba belebetegedett Egyház!

Szeptember 20-án a Szentatya a nap különböző óráiban munkásokat hívó szőlősgazdáról szóló jézusi példabeszédről elmélkedett a déli Angelus előtt, utána pedig üdvözletét küldte a magyarországi püspököknek és hívőknek, akik az eucharisztikus kongresszusra készülnek. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa Twitter-üzenete szeptember 20-án

A Szentatya az alábbi bejegyzést tette közzé Twitter-oldalán. (Magyar Kurír)

Szentszéki ENSZ-megfigyelő: A vízhez való jog felelős hozzáállást kíván

Szeptember 16-án az Emberi Jogi Tanács 45. ülésén szólalt fel Ivan Jurkovič érsek, a Szentszék állandó megfigyelője az ENSZ-nél és más genfi székhelyű nemzetközi szervezeteknél. (Magyar Kurír)

Rahmanyinov a homokba rajzolva – Ars Sacra a váci Credo Házban

Turós Eszter és Enikő zongoraművész testvérpár és Papp Norbert festőművész közös performanszán vehetett részt a váci Credo Ház közönsége szeptember 17-én az esti órákban. E második közös projektjükben Rachmaninov (Rahmanyinov) zenéjét és a zene ihlette homokanimációt élvezhette a közönség. (Magyar Kurír)

Hajnali gondolatok

(NAVA_Video )

Megnyitott a felújított Vatikáni gyógyszertár

Szeptember 14-én délelőtt áldotta meg Giuseppe Bertello bíboros, Vatikánváros Kormányzóságának elnöke a gyógyszertár teljesen megújult székhelyét. A munkálatokat 2017-ben kezdték meg: újraszervezték a raktárakat, bővítették az eladóteret, gyorsították a gyógyszerek igénylésének és kiadásának folyamatát. 3 robot juttatja el az orvosságokat a raktárból hat ponton keresztül a gyógyszerészekhez. (Magyar Kurír)

Kim Taegon Szent András áldozópap, Csong Haszang Szent Pál és társaik, koreai vértanúk

Százhárom koreai vértanúra – papokra, világiakra, felnőttekre, gyerekekre – emlékezik Egyházunk szeptember 20-án. (Magyar Kurír)

Isten csak hitet adhat

Isten gyakran embereken keresztül segít. Erre mutat rá ez a szép brazil ének is. Isten csak hitet adhat, te viszont tanúskodhatsz. Isten csak reményt adhat, te viszont testvéredbe önthetsz hitet. Isten csak szeretetet adhat, te viszont megtaníthatsz mást szeretni. Isten csak erőt adhat, te viszont támasza lehetsz a bizonytalannak. Isten csak az út, te viszont […] The post Isten csak hitet adhat appeared first on Keresztény Élet Portál. (keresztenyelet.hu)

Csomók az idő szálain – A Tenet című filmről

Christopher Nolan mindig képes meglepni bennünket. A Mementó, az Eredet, a Csillagok között vagy a Dunkirk még a filmek nagyfogyasztóit is elkápráztatta. Aki megnézi legújabb, Tenet című filmjét – amelynek bemutatóját a járvány miatt többször is elhalasztották –, most sem fog csalódni. (Magyar Kurír)

Az istenkép keresése a lelkigondozásban — Beszélgetés Bajnóczi Szilvia Sára CB nővérrel

Bajnóczi Szilvia Sára nővér, a Nyolc Boldogság Közösség tagja 11 évig szolgált klinikai lelkigondozóként a Budai Irgalmasrendi Kórházban. Szeptember 5-én, a Váci Egyházmegye Kórházlelkészi Szolgálata szakmai napján előadást tartott, mely kapcsán Geréné Sárga Monika beteglátogató beszélgetett vele; az interjút az alábbiakban szerkesztve közöljük. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa köszöntését küldte Budapestre

A mai, szeptember 20-i Angelus után mondott szavaiban a Szentatya megemlékezett róla, hogy most érne véget a budapesti eucharisztikus kongresszus, melyet a világjárvány miatt kellett 2021-re halasztani. (Magyar Kurír)

Sajdik 90 – Rendhagyó születésnapi köszöntő

„Már megint veled álmodtam, tegnap meg a Lehoczkival” – mondta Sajdik Ferenc a telefonba a legutóbbi beszélgetésünkkor. Teljesen érthető ez egy olyan embernél, aki huszonöt évet töltött egyetlen munkahelyen. Az utóbbi évtizedekben már csak ritkán találkozunk, hiszen lassan a múlt ködébe vész a redakció, a Ludas Matyi szerkesztősége, ahol annak idején minden héten együtt dolgoztunk. (Magyar Kurír)

Üzenet Budapestről – Az Eucharisztia iránti vágy dominálta ezt az esztendőt

A világ bezárult, a szívünk kitárult címmel különleges eseményre készültek az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) szervezői: az iec2020 YouTube-csatornáján online előtalálkozót rendeztek a NEK jegyében. (Magyar Kurír)

Az Eucharisztia ünneplése 94. (2. rész)

Sztankó Attila liturgikus jegyzetét olvashatják. (Magyar Kurír)

Fulánik gyilkolhatták meg a hazafelé tartó házaspárt

Az eset szemtanúja, Daniel Gbere elmondta, hogy a bár a támadás egy rendvédelmi állomáshoz nagyon közel történt, a biztonságiak semmit nem... (s4c.news)

Minden nap fel kell venni a keresztet – lelki táplálék minden időben

„Az elmúlt vasárnapon, Egyházunk bemutatta nekünk a keresztet, mint az Isten emberszeretetének jelét. Az ünnepen megadtuk a keresztnek a neki járó tiszteletet. A most felolvasott Evangéliumban Jézus azt kéri tőlünk, hogy ne csak nézzük, ünnepeljük, tiszteljük az Ő keresztjét. Ettől többet kíván. Ezt kérte: »Ha valaki utánam akar jönni, tagadja meg magát, vegye föl keresztjét, és kövessen engem.«” – Lakatos László atya gondolatai keresztfelmagasztaltatás utáni vasárnapon. (nyirgorkat.hu)

Üzenet Kárpátaljáról – Szeretettel fogadott isteni akarat

A világ bezárult, a szívünk kitárult címmel különleges eseményre készülnek az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) szervezői: az iec2020 YouTube-csatornáján online előtalálkozót rendeznek a NEK jegyében. (Magyar Kurír)

RACHMANINOV A HOMOKBAN – ARS SACRA A CREDO HÁZBAN - VIDEÓVAL

Turós Eszter és Enikő zongoraművész testvérpár és Papp Norbert festőművész közös performanszát láthatta a Credo Ház közönsége szeptember 17-én az esti órákban. Turós Enikő és Eszter zongoraművész testvérpár, valamint Papp Norbert festőművész második közös projektjükben Rachmaninov költői zenéjét dolgozták fel homokanimáció segítségével. (Váci Katolikus Egyházmegye)

Útravaló – 2020. szeptember 20., évközi 25. vasárnap

Napról napra közreadjuk a napi olvasmányokhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Szeptemberben Juhász Ferenc miskolci plébános ad útravalót. (Magyar Kurír)

„Mert nem beszédben áll az Isten országa, hanem erőben.”

(1Korinthus 4,14–21) Az apostol meginti a korinthusiakat gőgjük miatt, mert azt, amit az Úrtól kaptak, maguknak tulajdonították és „okos, hívő” önteltséggel felfuvalkodtak, másokon uralkodtak. Ismerjük az okos és hívő ember dominanciáját, aki már készen, jóllakottan, mindent tudva tekint körbe és lefelé (4,6–8). Vigyázzunk, észre sem vesszük, amikor ilyenné leszünk! (18) (Dunántúli Református Egyházkerület)

Édes otthon – Lassú otthon, „slow home”

Sietünk, kapkodunk, hadarunk, száguldozunk, szorít az idő, határidős a munka, időre kelünk, fast fashion, fast food, beindított szülés, sorozatgyártott bútorok, haladjunk a tananyaggal, mikor lesz már új világcsúcs… és az érzés a torkunkban, a gyomrunkban, ahol mindennek a feszültsége ül, vagy éppen gomolyog. Nemrég hallgattam egy előadást a Slow Art Day-ről, amelynek az a lényege, hogy egy-egy műtárggyal legalább 10–15 percet töltsünk el, és ne csak a szokásos módon pillantsunk – egy pillanatra – rájuk. Érdekes a felvetés, egy nagyobb tárlat esetén napokra beköltözhetnénk a múzeumba... azonban az otthoni „műtárgyainkat” időkorlát nélkül csodálhatjuk kedvünkre! (Képmás magazin)

15 perc lebegés – egy megrázó gyerekkori emlék

Fehér falak, kékes színű függöny, barátságtalan vaságy – mindössze ennyit látok abból a rendelőből, ahova hatéves koromban elvisz anyum. Már jó ideje fájlalom a hasam, ezért vagyunk most itt. Az orvosnő rideg arccal fogad, és utasít, hogy feküdjek fel az ágyra. Megvizsgál, kemény ujjait erősen belenyomja a hasamba. Egy ideig semmi különöset nem érzek. Amikor viszont a jobb alsó részhez ér, erősen felszisszenek. Ez bizony vakbélgyulladás – mondja. (Képmás magazin)

Mai evangélium – 2020. szeptember 20.

Hogy örömhírrel induljon minden nap … – Mt 20,1–16a (Magyar Kurír)

A HÉT VERSE – József Attila: Nem én kiáltok

A világban nagy, erőteljes fordulat zajlik. A költő érzi ezt, és nem maradhat néma: megszólít, felszólít. Elsősorban önmagát szólítja, ugyanakkor mindenki mást is. Azt nem lehet tudni, hogy katasztrófát hoz-e a változás vagy új reményeket és lehetőségeket. De út nincs más, csak ez: fűszálon pici éllé válni; elrejtőzni, áttetszően, ártatlanul élni; egymásban mosni meg arcunkat. (Magyar Kurír)

Ne azt nézzük, hogy milyen jó volt, amíg nem volt! – Böjte Csaba Trianonról és a koronavírusról

„A koronavírus-járvány miatt a trianoni emlékév és világszerte a 2020-as év nagy része is máshogy alakult, alakul, mint előre sejtettük volna. Ennek lelki, illetve a határon túli magyarokat érintő vonatkozásairól beszélgettünk telefonon Böjte Csaba erdélyi ferences szerzetessel. (Magyar Kurír)

Eltemették a meggyilkolt comói papot, „az utolsók vértanú papját”

Szeptember 18-án, pénteken délután Como főpásztora szűk családi körben eltemette a kedden meggyilkolt comói papot, Roberto Malgesinit. Szeptember 19-én, szombaton a comói székesegyházban mutattak be szentmisét lelki üdvéért, amelyre Konrad Krajewski bíboros, pápai alamizsnás vitte el Ferenc pápa üzenetét. (Magyar Kurír)

Kölcsey eljutott az isten- és emberszeretet magaslataira – Beszélgetés Cs. Varga Istvánnal

Cs. Varga István irodalomtörténész, az ELTE BTK habilitált, nyugdíjas professzora, József Attila-díjas irodalomtörténész, kritikus, szerkesztő. Elsősorban Németh László, Jeszenyin és az ars sacra, literatura sacra kutatója. Az idén jelent meg a Hungarovox Kiadónál Kölcsey Ferenc Himnuszáról írt elemzése, amelynek címe legszentebb nemzeti imádságunk egyik sora: „Nyújts feléje védő kart...”. (Magyar Kurír)

Elhunyt Mosolygó Béla görögkatolikus áldozópap

A gyászoló család és a Nyíregyházi Egyházmegye a feltámadás reményében tudatja, hogy Mosolygó Béla görögkatolikus áldozópap, egykori budai segédlelkész, csepeli szervezőlelkész, hodászi, kisvárdai és nyírlövői esperes-parókus, a Nyíregyházi Egyházmegye irodaigazgatója életének 72. esztendejében szeptember 18-án Nyíregyházán szentségekkel megerősítve visszaadta lelkét Teremtőjének. (Magyar Kurír)

A járvány miatt később fejezik be a barcelonai Sagrada Famíliát

A koronavírus-járvány miatt nem készül el 2026-ra a barcelonai Sagrada Família bazilika – jelentette be szeptember 16-án az intézmény építési tanácsának elnöke. (Magyar Kurír)

Megáldották a felújított urai közösségi házat

Régi vágya vált valóra az urai közösségnek azzal, hogy a Magyar Falu program keretében felújításra került a parókia épülete. A közösségi házat dr. Papp Tibor atya, a Nyíregyházi Egyházmegye főhelynöke áldotta meg ünnepélyes keretek között Gajdos László csegöldi és Bakancsos Sándor helyi parókus atyák jelenlétében. (nyirgorkat.hu)

A szeretet köteléke, az egység jele – Udvardy György érseknek átadták a palliumot

Michael August Blume SVD apostoli nuncius Udvardy György veszprémi érseknek átadta a metropolitai hatalmat jelképező palliumot szeptember 19-én a veszprémi Szent Mihály-főszékesegyházban. A járványhelyzet miatt a hívek online és a televízión keresztül kapcsolódhattak be az ünnepbe. (Magyar Kurír)

Üzenet Belgiumból – Rendkívüli kegyelem

A világ bezárult, a szívünk kitárult címmel különleges eseményre készülnek az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) szervezői: az iec2020 YouTube-csatornáján online előtalálkozót rendeznek a NEK jegyében. (Magyar Kurír)

Vincze Krisztián: Antropológiai és vallásfilozófiai megfontolások – Bernhard Welte munkássága

A szerző görögkatolikus pap, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem tanszékvezetője. Vincze Krisztián könyvében Bernhard Welte (1906–1983) német származású római katolikus pap, vallásfilozófus és teológus munkásságát mutatja be, kiemelve az ateista vagy annak határán álló szerzőkkel foglalkozó tanulmányait. (Magyar Kurír)

Az élet barátja

Évközi 25. vasárnap – Gondolatok az evangéliumhoz (Mt 20,1–16a) (Magyar Kurír)

Hétköznapi lány, akiből kiragyog Isten szeretete – Bemutatták a Magdolna című filmet

Az Uránia Nemzeti Filmszínházban szeptember 18-án, pénteken este mutatták be Buvári Tamás Magdolna című filmjét, amely az 1945-ben, életének 24. évében vértanúhalált halt munkáslány, Bódi Mária Magdolna két napját mutatja be, az idősíkok sűrű váltakozásával. (Magyar Kurír)

Elmarad a cigánypasztorációs konferencia október első hétvégéjén Egerben

Elmarad az október első hétvégéjére tervezett egri országos cigánypasztorációs konferencia, de a szervezők szeretnének az érdeklődők minél szélesebb köréhez néhány biztató szóval szólni, és bátorítani őket a jövő évre halasztott Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra való készületre. Az alábbiakban a Boldog Ceferino Intézet közleményét olvashatják. (Magyar Kurír)

Egy vérből vagyunk – Jótékonysági futás és adományok a szaléziak szerbiai fiúiskolája számára

Szeptember 10-én Szarvastól – Budapesten és Kecskeméten át – Röszkéig futottak az „Egy vérből vagyunk” jótékonysági futás résztvevői, hogy felhívják a figyelmet a nemzeti összetartozás és a véradás fontosságára. Az „Egy vérből vagyunk Alapítvány” tagjai a sportrendezvénnyel a muzslyai Emmausz Fiúkollégiumnak gyűjtöttek. Az adományt, szeptember 18-án, pénteken adta át Csallóközi Eszter főkonzul. (Magyar Kurír)

Mondjunk igent az életre! – Szobrot állítottak Mohácson a meg nem születettek emlékére

„Magzatokért, gyermekekért, akiknek rövid földi élete ÜZENET” – olvasható a Keresztény Édesanyák Szent Mónika Közösség kezdeményezésére a mohácsi temetőben felállított emlékmű oldalán. A szobrot szeptember 15-én, a meg nem született gyermekek emléknapján áldották meg. (Magyar Kurír)

Üzenet Kanadából – Sugározzuk az evangélium örömét!

A világ bezárult, a szívünk kitárult címmel különleges eseményre készülnek az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) szervezői: az iec2020 YouTube-csatornáján online előtalálkozót rendeznek a NEK jegyében. (Magyar Kurír)

Elindult a jelentkezés a faültetésre az 500 év – 500 fa projekt keretében

Mától jelentkezhetnek azok a Kárpát-medencei baptista intézmények, gyülekezetek, közösségek, akik a 2020. év során szeretnének fát ültetni épületük, imaházuk környezetében. Jelentkezési határidő: 2020. október 11. 2023-ban ünnepeljük az anabaptista-baptista misszió Kárpát-medencei megjelenésének 500. évfordulóját. A jubileumhoz közeledve a Magyarországi Baptista Egyház vezetősége – csatlakozva a Magyar Kormány Országfásítási Programjához – közös aktivitásra hívja a baptista […] (baptist.hu)

RACHMANINOV A HOMOKBAN – ARS SACRA A CREDO HÁZBAN

Turós Eszter és Enikő zongoraművész testvérpár és Papp Norbert festőművész közös performanszát láthatta a Credo Ház közönsége szeptember 17-én az esti órákban. Turós Enikő és Eszter zongoraművész testvérpár, valamint Papp Norbert festőművész második közös projektjükben Rachmaninov költői zenéjét dolgozták fel homokanimáció segítségével. (Váci Katolikus Egyházmegye)

Útravaló – 2020. szeptember 19.

Napról napra közreadjuk a napi olvasmányokhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Szeptemberben Juhász Ferenc miskolci plébános ad útravalót. (Magyar Kurír)

Mai evangélium – 2020. szeptember 19.

Hogy örömmel induljon minden nap... – Lk 8,4–15 (Magyar Kurír)

Fiatalok karitatív szolgálatát ismerték el

A Szent Kereszt Felmagasztalása Katolikus Karitász csoport fiatal önkéntes tagjai áldozatos munkájukért, a bajba jutottak ellátásában nyújtott segítségükért országos elismerésben részesültek. (Katolikus Karitász)

Szakál Ádám lett az új piarista tartományfőnök

A Piarista Rend Magyar Tartományának szeptember 18-i közleményét adjuk közre. (Magyar Kurír)

Afréka megindító tanúságtétele: Harminc évig nem voltam érett rá, hogy megvalósuljon az álmom

Dr. Fodor Réka, közismert nevén Afréka missziós orvos, aki a járvány idején márciusban Nigériába utazott két hétre, ám végül csak hat hónap után sikerült hazajönnie. Derűs lélekkel, hatalmas energiával vetette bele magát az adományok gyűjtésébe, az éhezők megsegítésébe. Mások mellett szerkesztőségünk is nagy örömmel állt mellé. Álmairól, hivatásáról és az aktuális helyzetről kérdeztük. (Magyar Kurír)

[Podcast] Hogyan lassítsuk le rohanó életünket?

Ön is versenyben van néha az idővel? Család, gyerekek, munka, házimunka, szabadidő, pihenés... pörgés, rohanás. Podcastunkban pszichológus segítségével járjuk körbe a családi időgazdálkodás nehézségeit. A hasznos és szórakoztató beszélgetésből ötleteket meríthet a lassításhoz, megtudhatja miért fontos a kikapcsolódás, és gyakorlati tanácsokat kaphat a pihenés útjában álló külső és belső akadályok feloldásához. (Képmás magazin)

Óvatosak a református idősotthonok

(reformatus.hu)

Imádságos lelkülettel, hálatelt szívvel – Hetvenéves a Katolikus Szeretetszolgálat

A járványhelyzet miatt a máriaremetei kegytemplomban mutatták be az ünnepi szentmisét, melynek főcelebránsa Burányi Roland, a segélyszervezet lelkipásztora volt, koncelebrált Esterházy László, a kegyhely plébánosa. (Magyar Kurír)

Hazatért a kórházból Kovács Gergely érsek

Ma délután elhagyhatta a kórházat és hazatért gyulafehérvári lakosztályába Kovács Gergely érsek, akit szeptember 8-án szállítottak magas lázzal és rossz közérzettel az érseki székváros kórházába. Mint ismeretes, a főpásztor 10 nappal ezelőtt végzett koronavírustesztje pozitív lett. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa köszöntötte az idős és beteg papok zarándoklatának résztvevőit

A Lombardia tartománybeli egyházmegyék hat éve rendezik meg az idős és beteg papok napját. Idén szeptember 17-én a Bergamo közelében fekvő Caravaggio városának Mária-kegyhelyén gyűltek össze a zarándokok. A találkozóra Ferenc pápa is üzenetet küldött. (Magyar Kurír)

Elhunyt Mosolygó Béla görögkatolikus áldozópap

A gyászoló család és a Nyíregyházi Egyházmegye a feltámadás reményében tudatja, hogy Mosolygó Béla görögkatolikus áldozópap, egykori budai segédlelkész, csepeli szervezőlelkész, hodászi, kisvárdai és nyírlövői esperes-parókus, a Nyíregyházi Egyházmegye irodaigazgatója életének 72. esztendejében, 2020. szeptember 18-án Nyíregyházán szentségekkel megerősítve visszaadta lelkét Teremtőjének. (nyirgorkat.hu)

„Nézzétek, mekkora szeretettel van irántunk az Atya” – Őszi Nagymarosi Ifjúsági Találkozó online

Október 3-án újra virtuális közösségbe, online Nagymarosra hívnak a találkozó szervezői: idén ősszel – a koronavírus-járvány adta keretek között – ismét nem a plébániakertben, személyesen, hanem otthonról, az online térben lehet bekapcsolódni a Nagymarosi Ifjúsági Találkozó programjaiba. (Magyar Kurír)

Előítélet és kirekesztés nélküli tájékoztatás – A keresztény újságírásról beszélt Ferenc pápa

A Tertio című belga keresztény hetilap szerkesztői Rómába zarándokoltak, ahol szeptember 18-án, pénteken délelőtt kihallgatáson találkozhattak Ferenc pápával, aki beszédében röviden összefoglalta a keresztény kommunikáció lényeges pontjait. (Magyar Kurír)

Elmarad az országos cigánypasztorációs konferencia

Elmarad az egri országos cigánypasztorációs konferencia. A szervezők nyílt levélben szólnak erről, és bátorítanak mindenkit a jövő évre halasztott Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra való készületre. (nyirgorkat.hu)

Üzenet Ausztriából – Az Eucharisztia összeköt

A világ bezárult, a szívünk kitárult címmel különleges eseményre készülnek az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) szervezői: az iec2020 YouTube-csatornáján online előtalálkozót rendeznek a NEK jegyében. (Magyar Kurír)

Szerzetesek az Eucharisztiáról – Kettős könyvbemutató a Sapientián

A Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskolán szeptember 17-én mutatták be Gérecz Imre OSB Tevékeny jelenlét című (Pannonhalmi Főapátság Közhasznú Alapítvány) és Koronkai Zoltán SJ Eucharisztia, a barátság szentsége (Jezsuita Kiadó) című kötetét. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa Twitter-üzenete szeptember 18-án

A Szentatya az alábbi bejegyzést tette közzé Twitter-oldalán. (Magyar Kurír)

Köszöntjük a kilencvenéves Gyulay Endre püspököt

Gyulay Endre, a Szeged-Csanádi Egyházmegye nyugalmazott főpásztora 90. születésnapját ünnepelte szeptember 17-én. (Magyar Kurír)

Legyetek bátrak áldozatot vállalni – kollégiumot szenteltek Nyíregyházán

Szocska A. Ábel nyíregyházi megyéspüspök megszentelte a Szent Miklós Görögkatolikus Gimnázium Kollégiumát, mely szeptember 1-jétől nyitotta meg kapuit a Nyíregyházán tanuló középiskolások számára. (nyirgorkat.hu)

Szent Atanáz-díjjal tüntették ki Bohács Béla professzort

2020. szeptember 13-án a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola tanévnyitó vecsernyéjén jelentette be dr. Véghseő Tamás rektor, hogy a Szent Atanáz-díjat idén Bohács Béla, az Eperjesi Egyetem Görögkatolikus Teológia Karának liturgikus professzora veheti át. (nyirgorkat.hu)

Udvardy György érsek: Bátran keressük a szentségek ünneplésének lehetőségeit!

Amikor egy láthatatlan létező átalakítja életünket, ráirányítja figyelmünket létünk törékenységére, annak forrására. A Szentlélek kreativitásával új formákat kereshetünk hitéletünk megélésére, a szentségek megünneplésére – hangzik el az interjúban, melyet Gedő Ágnes, a Vatikáni Rádió szerkesztő-riportere készített Udvardy György veszprémi érsekkel, pécsi apostoli kormányzóval a tanév elején. (Magyar Kurír)

Teremtésvédelmi kalendárium – Emmausz felé

A Naphimnusz Teremtésvédelmi Egyesülettel együttműködésben „teremtésvédelmi kalendáriummal” jelentkezünk, kéthetente azonos időben. Ezúttal azon tűnődhetünk, hogy mennyire ismerjük a saját, „pannon” kincseinket. (Magyar Kurír)

„Pocket Doki” – Innovatív megoldásokkal épül a jövő egészségügye

Komoly változásokat hozhat a diagnosztika, az orvos–beteg kommunikáció, a betegútszervezés és a népbetegségek szűrésének területén az INNObyte Informatikai Zrt. új fejlesztése, a Pocket Doki. A komplex egészségügyi digitális mérőeszköz és a hozzá kapcsolódó felhőalapú applikáció felhasználásának lehetőségeiről Molnár Józsefet, az INNObyte operatív igazgatóját kérdeztük. (Képmás magazin)

Elhalasztjuk a Férfi a pályán konferenciát

Kedves Testvérek!  Az idei férfi konferencia a koronavírus járvány miatt elmarad. Reméljük, hogy 2021-ben találkozhatunk! Addig is sok áldást mindenkinek!  A Férfi Misszió csapata:Barbarics Péter, Hegedűs Ádám, Reimer Attila (baptist.hu)

Két új püspöki helynököt neveztek ki a Kassai Görögkatolikus Egyházmegyében

Az új püspöki helynökök – Ifj. Bohács Béla, a kassai magyar ajkú hívek lelkiatyja és Kamil Drozd szerzetespap, nagykuncfalvai adminisztrátor, az egyházmegyei hivatal aktuáriusa – a Legszentebb Istenszülő születéséről elnevezett székesegyház címünnepének előestéjén, szeptember 12-én vették át Cyril Vasiľ érsektől hivataluk jelvényét Kassán. (Magyar Kurír)

„A templom bennünk él” – beszélgetés Somogyi Viktória újságíró-filmrendezővel

Amennyiben polihisztornak címkézném, legyintene; ha őstehetségnek, visszautasítaná – így képzelem, miközben az interjúra készülök. Nem sokkal később, egy érdekes, sok kérdést boncolgató beszélgetés után elárulja: amit elért, azt nem saját érdemének tartja, hanem annak a napi különleges félórának tulajdonítja, amiről nem mondana le. Interjú a Rómában élő Somogyi Viktóriával, a Vatikáni Rádió szerkesztőjével, a „A hit kiárusítása” című film rendezőjével, producerével. (Képmás magazin)

Különleges templombúcsút ünnepeltek Tiszabezdéden

A tiszabezdédi görögkatolikus templomot Szent Kereszt tiszteletére szentelték fel. Az idei templombúcsún, szeptember 13-án a közösség régi vágya teljesült, hiszen ettől kezdve templomukban is őrzik az Oltáriszentséget. (Magyar Kurír)

Tizenötödik születésnapját ünnepelte a bicskei karitászcsoport

A bicskei karitászcsoport szeptember 13-án, vasárnap szentmise keretében egykori alapítójukkal, Tóth Tamással ünnepelt. Hálát adtak az elmúlt 15 évért, amely mozgalmas, örömökkel teli, de egyben nehéz út is volt. Burbela Gergely plébános bejelentette, hogy a mai naptól a karitászcsoport Szent Kalkuttai Teréz anya nevét fogja viselni. (Magyar Kurír)

Az egyházmegyei zsinat előkészítő alkalmát tartották Nagykanizsán

Szeptember 12-én, szombat délelőtt a nagykanizsai és a segesdi esperesi kerület papjai és a plébániák küldöttei áttekintették az egyházmegyei zsinat előkészítő folyamatát Nagykanizsán, a piarista iskolában. (Magyar Kurír)

Kiadták az első zande nyelvű bibliát Dél-Szudánban

A dél-szudáni tombura-yambiói egyházmegyében szeptember 14-én mutatták be a helyi, zande nyelvre lefordított biblia első kiadását. Fontos mérföldkő, hosszú évek kemény munkájának és az állhatatos missziós tevékenységnek gyümölcse mindez a több mint száz éve fennálló egyházmegye számára. (Magyar Kurír)

Áldott, aki jövőt épít - ünnepélyes alapkőletétel a Szent Jácint Görögkatolikus Óvodában

Két óvodai csoport számára épül új épületrész Balkányban a Szent Jácint Görögkatolikus Óvoda terültén. Szeptember 11-én került sor az ünnepélyes alapkőletételre, melyen a fenntartó, a Nyíregyházi Egyházmegye képviseletében jelen volt Szabó Tamás pasztorális helynök és Grunda János oktatási referens. (nyirgorkat.hu)

Összetörtek egy Jézus szíve-szobrot

A texasi egyházmegye közleménye szerint a férfi a reggeli imára kinyitott templom szentélyébe lépett, és a főoltár mögött található Jézus... (s4c.news)

Egy év munkatábor után szabadult a keresztényüldözésről író újságíró

Szabadon engedték Roberto de Jesús Quiñones Haces kubai újságírót, aki azért került börtönbe, mert a Kubában tapasztalható keresztényüldözésről tudósított –... (s4c.news)

KÖSZÖNJÜK AZ EGYHÁZUNKNAK FELAJÁNLOTT ADÓ 1%-OKAT!

„A jótékonyságról és az adakozásról pedig el ne feledkezzetek, mert ilyen áldozatokban gyönyörködik Isten.” (Zsid 13,16) Közel 40 ezer adózó 234 millió forinttal támogatta a Magyarországi Baptista Egyház társadalmi szolgálatát adója 1%-ával – olvasható a Nemzeti Adó- és Vámhivatal előzetes tájékoztatásában. 2019-ben ez az összeg 189 millió Ft volt. Az előző évhez képest a felajánlók […] (baptist.hu)

A miskolci kálváriakápolna búcsúja

Szeptember 15-én tartották Miskolcon az Avas hegyi kálváriakápolna búcsúját, „Kora esti karizmák” címmel. (Magyar Kurír)

Doktori kutatás a kolozsvári Szent Mihály-templom plébánosairól

Marton József vezetésével indult el a kolozsvári BBTE RK Teológia Karán a doktori képzés; ő az Ökumené doktori iskola egyik alapítója. 35 jelöltet kísért végig a kutatómunkában a doktori cím elnyeréséig. Szeptember 14-én Veres Stelian szerezte meg a tudományos címet. (Magyar Kurír)

Megáldották a felújított kegyhelyet a bodajki búcsú második napján

A kegytemplom búcsújának második napján, szeptember 13-án Spányi Antal megyéspüspök szentmisével adott hálát a megújult kegyhelyért. (Magyar Kurír)

Vissza a munka világába – Hajléktalanokkal kötött együttműködési megállapodást a Karitász Győrben

A Győri Egyházmegyei Karitász a fokozódó vírushelyzet ellenére idén is folytatja munkáját. Ennek jele, hogy nemrég együttműködési megállapodást kötött a mosonmagyaróvári Kistérségi Egyesített Szociális Intézménnyel (KESZI). (Magyar Kurír)

Kirándulj velünk 2020. október 10-én, a Kéktúrázás napján!

A Kéktúra több, mint egy útvonal. A kéktúrázás életre szóló élmény, őszinte szeretet ébred bennünk saját országunk iránt. Magyarország igazi arcát talán így ismerhetjük meg a legjobban. Bakancsban, vándorolva. (Képmás magazin)

Slachta Margitra, a Szociális Testvérek Társasága alapítójára emlékezünk születésnapján

Németh Emma SSS, a Szociális Testvérek Társasága elöljáró-helyettese írását adjuk közre az alapító születésének 136. évfordulóján. (Magyar Kurír)

Pócspetri fiatalok karitatív szolgálatát ismerték el

A pócspetri Szent Kereszt Felmagasztalása Katolikus Karitász csoport fiatal önkéntes tagjai áldozatos munkájukért, a bajba jutottak ellátásában nyújtott segítségükért országos elismerésben részesültek szeptember 14-én. (Magyar Kurír)

[Videó] Ha olyan világ jön, hogy nem lesz áram, mi népzenészek nem leszünk bajban - Szalóki Ági

Hogyan köt össze a zene őseinkkel, gyermekeinkkel, egymással, hogyan tehetjük mindennapi erőforrássá az életünkben, akkor is, ha eddig nem volt a része. Szalóki Ágival beszélgettünk. (Képmás magazin)

Azbej Tristan: több tucat országban segítünk az üldözött keresztényeknek

Azbej Tristan azért beszélt a Hungary Helps programról, mert a 2021 szeptemberére halasztott Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus eredeti időpontjában, vasárnaptól nyolc... (s4c.news)

Azbej Tristan: „2006. szeptember 17-e megváltoztatta az életemet”

„A jeles nap előtt pár héttel végeztem az egyesült államokbeli Virginia műszaki egyetemén, és a földtudományok doktoraként terveztem a pályafutásomat.... (s4c.news)

Keleti teológia, bizánci lelkiség – Képzést indít a Görögkatolikus Metropólia

A Görögkatolikus Metropólia Keleti teológia, bizánci lelkiség címmel indít hat féléves képzést a Párbeszéd Házában. A részletekről Kocsis Fülöp görögkatolikus érsek-metropolita és Görföl Tibor teológiai tanár számolt be a sajtó képviselőinek szeptember 17-én, a budapesti Párbeszéd Házában megtartott tájékoztatón. (Magyar Kurír)

A kereszt a szeretet és a küldetés szimbóluma – Templombúcsú Arnóton

A Miskolci Egyházmegye területén fekvő arnóti katolikus templom hívei a közös templom búcsúját minden évben együtt ünneplik meg, páratlan években római katolikus, páros években pedig görögkatolikus szertartással. Idén görögkatolikus Szent Liturgiát tartottak szeptember 13-án. A szentbeszédet Szabó Tamás, a Nyíregyházi Egyházmegye pasztorális helynöke mondta. (Magyar Kurír)

A szaléziak megvalósítják Indiában a teamunkások álmait

Manglu egy teaültetvényen dolgozik napszámosként Indiában, Asszám állam északkeleti részén. 39 éves, férj és apa, aki már a járvány előtt is megküzdött azért, hogy családját eltartsa az általa megkeresett csekély napi bérből. Most a Szalézi Missziók nagylelkű adományozóinak köszönhetően megalapíthatta saját kis teavállalkozását. (Magyar Kurír)

Elmarad a szeptemberi szabadegyetemi előadás Pécsett

A szeptember 23-ára beharangozott szabadegyetemi előadás a járványhelyzetre való tekintettel elmarad – tájékoztatott a Pécsi Egyházmegye szeptember 17-én. (Magyar Kurír)

Üzenet Detroitból – A hit ereje

A világ bezárult, a szívünk kitárult címmel különleges eseményre készülnek az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) szervezői: az iec2020 YouTube-csatornáján online előtalálkozót rendeznek a NEK jegyében. (Magyar Kurír)

Béketeremtés, realizmus és emberség – Ferenc pápa előszava a Vatikáni Könyvkiadó új kötetéhez

A Vatikáni Könyvkiadó által megjelentetett Per un sapere della pace című, békéről szóló könyvhöz maga Ferenc pápa írt előszót. A fiatalokhoz fordul elsősorban, akik szeretnék elsajátítani a „béke tudományát”, és a békét szeretnék növelni a világban. (Magyar Kurír)

Az Új Ember szeptember 6-i számának kulturális melléklete

A Az Új Ember szeptember 6-i számának kulturális melléklete bejegyzés először a Magyar Kurír - Új Ember jelent meg. (Új Ember)

Az Új Ember szeptember 6-i száma

A Az Új Ember szeptember 6-i száma bejegyzés először a Magyar Kurír - Új Ember jelent meg. (Új Ember)

Útravaló – 2020. szeptember 18.

Napról napra közreadjuk a napi olvasmányokhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Szeptemberben Juhász Ferenc miskolci plébános ad útravalót. (Magyar Kurír)

Színdarab a függőségekkel küzdőkért

A Bajcsi Norbert élettörténetéből készült monodráma főszereplője a döntést hozó ember, aki még a legkilátástalanabb helyzetben is kérhet és várhat segítséget. (parokia.hu)

Megújult templombelső várja a gyülekezeti tagokat

A megvalósult felújítási munkákért és közösségépítő programokért tartottak hálaadó istentiszteletet a Sajószentpéter-Bányai Református Egyházközség templomában szeptember 12-én, szombaton. (Tiszáninneni Református Egyházkerület)

Mai evangélium – 2020. szeptember 18.

Hogy örömhírrel induljon minden nap … – Lk 8,1–3 (Magyar Kurír)

Félelem helyett megfontoltan és óvatosan

(reformatus.hu)

Alzheimer világnap sajtótájékoztató

2020. szeptember 21. - Hazánkban mintegy 250 ezer ember él demenciával. Az érintettek száma, a hozzátartozókkal együtt, meghaladja az 1 millió főt is, ami a teljes magyar lakosság 10%-át jelenti. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

2021 ismét szentév lesz Santiago de Compostelában

Julián Barrio érsek 2020. december 31-én nyitja meg a hagyományos három kalapácsütéssel a székesegyház befalazott szent kapuját. (Magyar Kurír)

Az ékszer, ami mosolyra késztet – Életek is újjászületnek a pécsi műhelyben

Hekler Melinda riportjában Révai Krisztina ékszerkészítővel, rehabilitációs mentorral és Vonyó Péter üzemvezetővel beszélgetve mutatja be a Magyar Máltai Szeretetszolgálat pécsi REkreáció műhelyét. (Magyar Kurír)

Vándorlók és menekültek világnapja

2020.09.27. - Ferenc pápa üzenete a vándorlók és menekültek 106. világnapjára: „Menekülésre kényszerülve, miként Jézus. Befogadni, megvédeni, támogatni és integrálni a belső menekülteket.” (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Kerekes László gyulafehérvári segédpüspök köszönetnyilvánítása

Az alábbiakban Kerekes László segédpüspök köszönetnyilvánító levelét olvashatják, amellyel a Gyulafehérvári Római Katolikus Egyházmegye papjaihoz és híveihez fordult a legújabb érseki körlevél keretében, az augusztus 29-i csíksomlyói püspökszentelés kapcsán. (Magyar Kurír)

Világszerte gyűjtést tartottak a szentföldi keresztények javára

Idén is a nagyböjtben került volna sor a szentföldi keresztények megsegítésére szervezett gyűjtésre, amelyet azonban a koronavírus-járvány miatt őszre, szeptember 13-ára, a Szent Kereszt felmagasztalásának ünnepe előtti napra halasztottak. Időközben szeptember 11-étől háromhetes szigorú országos zárlatot rendelt el az izraeli kormány a járványhelyzet miatt. (Magyar Kurír)

Mire jó a foci?

2020. szeptember 13-án tartották Máriapócson a katolikus cigányközösségek zarándoklatát. Korábbi években több ezren érkeztek erre a búcsúra, és kísérő programokkal volt tele a hétvége. Idén kis létszámban imádkoztak a 11 órai liturgián magyar és cigány nyelven. A járványügyi helyzetre tekintettel nem hirdettek meg Ki mit tud?-ot, és meghívott fellépőkkel sem folytatódott a zarándoklat délutánja. Mégsem maradt esemény nélkül a vasárnap délután. (nyirgorkat.hu)

Különleges templombúcsúi ünnep volt Tiszabezdéden

„A tiszabezdédi görögkatolikus templom a Szent Kereszt tiszteletére van felszentelve. Az idei templombúcsún régi vágya teljesült a közösségnek, hiszen a búcsúi ünneptől kezdve templomunkban is őrizzük az Oltáriszentséget” – Szirmai Máté atya írt az ünnepről. (nyirgorkat.hu)

Üzenet Brazíliából – A Katolikus Shalom Közösség alapítója: Csordultig vagyunk reménnyel…

A világ bezárult, a szívünk kitárult címmel különleges eseményre készülnek az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) szervezői: az iec2020 YouTube-csatornáján online előtalálkozót rendeznek a NEK jegyében. (Magyar Kurír)

Rendhagyó tanévkezdés a miskolci Görögkatolikus Roma Szakkollégiumban

„Bevonótáborral”, tréningekkel, ikon- és közösségiház-szenteléssel kezdődött az idei tanév a miskolci Görögkatolikus Roma Szakkollégiumban. (Magyar Kurír)

Egy nap az Úrral, interaktív online konferencia

Október 17-én, szombaton 10–15 óráig arra hívjuk a lelki- pásztorokat, vezetőket és gyüle- kezeti tagokat, hogy közösen töltsünk egy napot az Úrral. Az interaktív online konferencián szeretnénk, ha a dicsőítésen, imádságon, a tanításokon és az úrvacsorai közösségen keresztül új erőt nyerhetnénk a keresztnél! A nap témái: – Nyerjünk erőt a keresztnél! – Kegyelem és fegyelem […] (baptist.hu)

El kellett halasztani Laurence Freeman OSB magyarországi látogatását

Idén szeptemberben látogatott volna Magyarországra Laurence Freeman bencés szerzetes, korunk kiemelkedő tekintélyű lelkiségi mestere, számos könyv szerzője, a WCCM (Keresztény Meditáció Világközössége) nevű szervezet vezetője. (Magyar Kurír)

Ahol Szent Ferenc rendje született – Vértesaljai László SJ jegyzete

Ahol Szent Ferenc rendje született… – nos az éppenséggel egy rendetlen hely. Tugurium. Várhatnánk-e mást? Vértesaljai László SJ, a Vatikáni Rádió magyar adása főszerkesztőjének jegyzetét közöljük Rivotortóról. (Magyar Kurír)

Képzést tartott a nagybecskereki karitász a koronavírus-fertőzések terjedésének csökkentéséről

A Nagybecskereki Püspökségi Caritas A koronavírus-fertőzések terjedésének csökkentése közösségeinkben címmel, a szerbiai országos karitász kezdeményezésére és az olasz katolikus püspöki konferencia (CEI) támogatásával szakmai előadást és képzést szervezett a nagybecskereki székesegyházban szeptember 11-én. (Magyar Kurír)

Sürgősségi osztályt nyitottak egy pakisztáni katolikus kórházban

A pakisztáni Hiderábádban egyházmegyei fenntartásban működik az 1958-ban átadott, 150 férőhelyes Szent Erzsébet kórház. Szeptember 12-én átadták az egészségügyi intézmény új, modern felszereléssel ellátott sürgősségi betegellátó osztályát. (Magyar Kurír)

85 éves a fertőszentmiklósi plébániatemplom

Szeptember 6-án szentmisével ünnepelték a Szent Miklós-templom felszentelésének 85. évfordulóját. A jubileumi szentmisét Simonics Péter, Fertőszentmiklós plébánosa celebrálta. (Magyar Kurír)

Új magyar dokumentumfilm mutatja be Kárpátalja elhurcolt fatemplomait

Az M5 kulturális csatorna szeptember 14-én mutatta be Barlay Tamás és Kriskó László Templomsorsok című dokumentumfilmjét, amelyben annak jártak utána, hogyan kerültek Csehország területére, lettek egy-egy település ékei kárpátaljai magyar vagy ruszin görögkatolikus fatemplomok. A dokumentumfilm a közmédia MédiaKlikk oldalán szeptember 22-ig tekinthető meg. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa Twitter-üzenete szeptember 17-én

A Szentatya az alábbi bejegyzést tette közzé Twitter-oldalán. (Magyar Kurír)

Átadták a Máltai Szeretetszolgálat játszóterét Tatabányán

Szeptember 15-én felavatták a Magyar Máltai Szeretetszolgálat tatabányai Hatos telepi közösségi háza mögött kialakított játszóteret és sportpályát. Az új létesítmény alig két hónap alatt, csaknem negyvenmillió forintból épült meg az önkormányzat és a Bridgestone Tatabánya Kft. támogatásával. (Magyar Kurír)

A szívünk kitárult?

„A világ bezárult, a szívünk kitárult” címmel online előtalálkozó zajlik a jövő szeptemberre elhalasztott Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus jegyében 2020. szeptember 13. és 20. között. Koós Ede egri plébános a miskolci Kálvária-kápolna Szent Kereszt felmagasztalása búcsúünnepének szónoka néhány szép gondolattal felhívta a jelenlévők figyelmét a videóüzenetekre, melyeket ebből az alkalomból küldött – Erdő Péter bíboros felkérésére […] The post A szívünk kitárult? appeared first on Keresztény Élet Portál. (keresztenyelet.hu)

Víz mellé vetni – Beiktatták Pál László poroszlói lelkipásztort

Pásztora és nem bérese szeretne lenni a Poroszlói Református Gyülekezetnek Pál László, akit szeptember 6-án iktattak be hivatalába. A fiatal lelkész több mint egy éve került a Tisza-tó melletti településre. Azt mondja: a közösséget szeretné erősíteni és érett, felnőtt keresztyénségre nevelni az embereket. (Tiszáninneni Református Egyházkerület)

Átadták a Monostori hidat

Európa ma Közép-Európában épül, a magyarok, a szlovákok, a csehek és a lengyelek építik – mondta Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön, az új komáromi Duna-híd (Monostori híd) átadásán. Kijelentette: a járványtól függetlenül az országoknak működniük kell. A kormányfő Igor Matovic szlovák miniszterelnök társaságában mondott beszédet az ünnepségen. (OrientPress Hírügynökség)

Kétnapos konferenciát tartanak az 1600 éve elhunyt Szent Jeromosról a Pázmányon

Ama scientiam Scripturarum címmel Szent Jeromos halálának 1600. évfordulója alkalmából rendez konferenciát szeptember 30-án és október 1-jén Budapesten a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) Hittudományi Kara, a PPKE Bölcsészettudományi Karának Klasszika-filológia Tanszéke, a Szent Jeromos Katolikus Bibliatársulat és a Váci Egyházmegyei Könyvtár. (Magyar Kurír)

Az egyházi szociális ellátórendszer bővítéséről tartottak sajtótájékoztatót Debrecenben

Az egyházi szociális ellátórendszer bővítéséről és finanszírozásáról tartott sajtótájékoztatót szeptember 16-án Debrecenben, a Szent Erzsébet Otthon épülete előtt Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára és Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök. (Magyar Kurír)

Mirjam Rádió – Új magyar nyelvű adó indul Érsekújvár körzetében

A Mária Rádió szeptember 18-án indítja el egész napos műsorfolyamát az érsekújvári 94,6-os frekvencián Mirjam Rádió néven. A december 16-án elindult rozsnyói adással együtt így már a második vételkörzetben is elérhetővé válik a hallgatók számára a napi 24 órás magyar nyelvű rádióadás – tájékoztatott Kacz Gábor, a Mária Rádió – Mirjam Rádió koordinátora. (Magyar Kurír)

Könyökpacsi és videókonferencia: hogyan változtatja meg a vírus az etikettet?

„Elnézést kérek, de inkább ne fogjunk kezet!” „Most nem szeretnék puszit adni” „Vajon megsértődik, ha nem megyek el az esküvőre?” „Meg kellene kérnem, hogy tegye fel a maszkot!” – ilyen és ehhez hasonló gondolatok kavarognak most sokak fejében a munkahelyen és a társasági eseményeken. A személyes kapcsolattartás illemszabályai a koronavírus-járvány kitörése óta megváltoztak, és a szakértők szerint elképzelhető, hogy az új elvek sokáig velünk maradnak. (Képmás magazin)

Leromboltak egy ortodox templomépületet Törökországban

A „bursai Hagia Sophia” néven ismert, eredetileg görög ortodox templomot szeptember 1-jén rombolták le a törökországi Bursa Nilüfer nevű külvárosában. (Magyar Kurír)

Minden eddiginél több cég szeretne családbarát lenni – Az Év Családbarát Vállalata 2020, különleges időkben

Kiemelkedő érdeklődés övezi a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom által nyolcadik éve meghirdetett Az Év Családbarát Vállalata pályázati felhívást. Ez az a megméretés, ahol a hazai kis, közepes és nagy cégek családbarát intézkedéseiket, emberközpontú működési modelljeiket bemutatva versengenek a kitüntető címért, és válnak tagjaivá a hazai versenyszféra egyre bővülő táborának, ahol a családbarátság a szervezetfejlesztés hangsúlyos eleme. (Képmás magazin)

A kereszt a szeretet és a küldetés szimbóluma – Templombúcsú Arnóton

A Miskolci Egyházmegye területén fekvő arnóti katolikus templom hívei a közös templom búcsúját minden évben közösen ünneplik meg. Páratlan években római katolikus szertartás szerint, páros években pedig görögkatolikus szertartás szerint ünneplünk. Érdekesség még, hogy ugyanilyen felosztásban vállalják a közösségek a templom tisztántartását, díszítését stb. Idén görögkatolikus szertartás szerint ünnepeltek szeptember 13-án, vasárnap. A búcsúi szónok Szabó Tamás atya volt, a Nyíregyházi Egyházmegye pasztorális helynöke. (nyirgorkat.hu)

A Reformátusok Lapja szeptember 20-i számából

(reformatus.hu)

Ferenc pápa imája a meggyilkolt Roberto Malgesini atyáért

A szeptember 16-i, szerdai katekézist követően Ferenc pápa köszöntötte a különféle zarándokcsoportokat, végül pedig imát mondott és imát kért Roberto Malgesini atyáért, akit szeptember 15-én reggel gyilkoltak meg Comóban, a Szent Rókus- (San Rocco) templom előtt. (Magyar Kurír)

[Podcast] Túlélők 10. – Abortuszom volt…

Vendégem Olaj Anett, az abortusz.hu oldal szerkesztője. Nyíltan vállalja, hogy hiba volt abortálnia fiatalkori egyéjszakás kalandjából származó gyermekét. Erre azonban csak évekkel később döbbent rá, amikor tervezett gyermekével volt várandós. Ma azon dolgozik, hogy felhívja a figyelmet az abortusz csapdáira és a posztabortusz-szindrómára, amely mindenkit utolérhet és mélyen károsíthat. Anett ma ötödik gyermekével várandós, és beszélgetésünkkor mindenórás. (Képmás magazin)

Zsinati Tanács

(reformatus.hu)

Elhunyt Tóth Árpád felvidéki lelkipásztor

(reformatus.hu)

Üzenet Németországból – Johannes Hartl teológus, filozófus: Az imádság mindennek fényt ad

A világ bezárult, a szívünk kitárult címmel különleges eseményre készülnek az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) szervezői: az iec2020 YouTube-csatornáján online előtalálkozót rendeznek a NEK jegyében. (Magyar Kurír)

Együttműködést írt alá a Soproni Egyetem és a győri Brenner János Hittudományi Főiskola

A Soproni Egyetem tanévnyitó tanácsülésére szeptember 9-én a Lámfalussy Sándor Közgazdaságtudományi Kar aulájában került sor Sopronban. A rendezvény keretében írták alá az intézményvezetők a győri Brenner János Hittudományi Főiskola és a Soproni Egyetem közötti együttműködési megállapodást. Az eseményen részt vett Veres András megyéspüspök is. (Magyar Kurír)

Felújították Erdély egyik legnagyobb Árpád-kori műemléktemplomát

(reformatus.hu)

„Ti vagytok a világ világossága” – Pedagógusok tanévkezdő zarándoklata Máriapócson

Szeptember 5-én reggel hatvanöt pedagógus indult el nyolc pap kíséretében „A boldogságok útján”, hogy erőt gyűjtsön az idei, szokványosnak egyáltalán nem mondható tanévhez, és kérje Szűz Mária közbenjárását. Úgy határoztak, hogy a járvány okozta nehézségek ellenére ebben a formában tartják meg év eleji ráhangolódásukat. A zarándoklat egyik résztvevőjének beszámolóját szerkesztve közöljük. (Magyar Kurír)

Megtörettetés nélkül nincs csoda – Laczkó Zsolt atya kereszthordozó gondolatai Szent Kereszt felmagasztalásának ünnepén

„Láttam a folyót, melyen mindenkinek át kell kelni, hogy Isten országába jusson. A folyó neve: szenvedés. Láttam a hajót, mely mindenkit átvisz a folyón. A hajó neve: szeretet.” (Keresztes Szent János) Az alábbiakban Laczkó Zsolt görögkatolikus kórházlelkésznek a paptestvéreihez, barátaihoz és minden hívő emberhez szóló levelét olvashatjuk, amelyet a Szent Kereszt felmagasztalásának ünnepére fogalmazott meg. (nyirgorkat.hu)

Energetikailag fejlesztették a székesfehérvári Szent Imre iskola és óvoda épületegyüttesét

A Szent Imre Római Katolikus Általános Iskola és Óvoda két szomszédos épületét a fenntartó Székesfehérvári Egyházmegye KEHOP-pályázatos projektje keretében korszerűsítették energetikailag. (Magyar Kurír)

Segélyből él Magyarország egyetlen munkanélküli szerpapja

Kétszer is feljelentették, mert ételt osztott a szegényeknek. A tiszazugi plébános a koronavírus okozta kijárási korlátozás alatt sem hagyta magára a híveit: Antal András diakónus terepjáróval rótta az utcákat és hangszórókon keresztül hirdette az igét. Azóta kirúgták. Ő az ország első munkanélküli szerpapja. (szabadeuropa.hu)

A hercegprímási üdvözlettől a háziőrizeti imáig – zsidó újév a száz évvel ezelőtti Magyarországon

Sok csapás érte a hazai zsidókat az 5680-as zsidó évben, vagyis 1920-ban. Először a trianoni döntés sújtott le szívük magyar felére, majd a numerus clausus törvénye szúrt a zsidó oldalára. Pillantsunk bele, hogy milyen volt Ros hásáná ünnepe ebben az esztendőben. Szeptember 13-án (tisri hó 1-jén) dr. Csernoch János bíboros-hercegprímás a Duna-kanyarban megbújó Szobra látogatott,… Tovább A hercegprímási üdvözlettől a háziőrizeti imáig – zsidó újév a száz évvel ezelőtti Magyarországon A A hercegprímási üdvözlettől a háziőrizeti imáig – zsidó újév a száz évvel ezelőtti Magyarországon bejegyzés először a Zsido.com jelent meg. (zsido.com)

20 sírkövet rongáltak meg egy zsidó temetőben

A lengyelországi városban ez már a harmadik eset ebben a hónapban. A dél-lengyelországi Zabrze településen Dariusz Walerjanszki már 30 éve gondozza a temetőt, ő számolt be a legutóbbi incidensről is a Facebook-oldalán – írja a jpost.com. A közétett fotókon látszik, hogyan döntötték ki vagy törték össze a sírköveket. Dariusz Walerjanszki arról ír, hogy sok évig… Tovább 20 sírkövet rongáltak meg egy zsidó temetőben A 20 sírkövet rongáltak meg egy zsidó temetőben bejegyzés először a Zsido.com jelent meg. (zsido.com)

Egy illegális bevándorló konyhakéssel megölt egy papot Olaszországban

Budapest, 2020. szeptember 16., szerda (MTI) - Egy illegális bevándorló konyhakéssel leszúrt egy papot, aki éppen ennivalót osztott az észak-olaszországi Comóban a hajléktalanok számára kialakított egyházi szálláson, s akiről a tettes azt feltételezte, hogy el akarja árulni őt a hatóságoknak - olvasható a La Stampa olasz napilap internetes felületén. (MTI)

Negatív lett Filaret ukrán pátriárka koronavírus-tesztje

Kijev, 2020. szeptember 16., szerda (MTI) - Negatív lett a korábban koronavírussal megfertőződött és megbetegedett Filaret ukrán tiszteletbeli ortodox pátriárka tesztje - hozta nyilvánosságra az általa vezetett egyházi "szárny" szerdán honlapján. (MTI)

Szociális államtitkár: bővül az egyházi szociális ellátórendszer

Debrecen, 2020. szeptember 16., szerda (MTI) - A kormány kétmilliárd forint hazai forrással támogatja az egyházi szociális ellátórendszer bővítését - jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szociális ügyekért felelős államtitkára szerdán Debrecenben. (MTI)

Ken Follett A katedrálisának előzményregénye magyarul is megjelent

Budapest, 2020. szeptember 16., szerda (MTI) - A világpremierrel egy időben kedden Magyarországon is megjelent Ken Follett új regénye, az Egy új korszak hajnala, amely a több mint három évtizede megírt világsiker, A katedrális előzménytörténete. (MTI)

Felújítják az iregszemcsei katolikus templom tetőszerkezetét

Szekszárd, 2020. szeptember 16., szerda (MTI) - Felújítják az iregszemcsei Kisboldogasszony katolikus templom tetőszerkezetét, a rekonstrukció várhatóan novemberben fejeződik be. (MTI)

ÁTADTÁK VÁCOTT A VANYEK BÉLA KANONOKRÓL ELNEVEZETT SPORTCENTRUMOT

A Váci Reménység Egyesület (VRE) szervezett programot szeptember 14-ére, a Vanyek Béla Sportcentrum átadási ünnepségére. Az új létesítményt Beer Miklós nyugalmazott megyéspüspök áldotta meg, és Marton Zsolt megyéspüspök is szívélyes üzenetét küldte az ünnepi alkalomra. (Váci Katolikus Egyházmegye)

Útravaló – 2020. szeptember 17.

Napról napra közreadjuk a napi olvasmányokhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Szeptemberben Juhász Ferenc miskolci plébános ad útravalót. (Magyar Kurír)

Királylány vagy béka

Csak figyelt, és néha kérdezett: „Na, most hogyan tovább? Visszaforduljak, mondd?” Rácz Kornélia írását ajánljuk. (parokia.hu)

Tizenötödik születésnapját ünnepelte a bicskei karitászcsoport

Az önkéntesek egy közös szentmisén adtak hálát az elmúlt évekért. (Katolikus Karitász)

Mai evangélium – 2020. szeptember 17.

Hogy örömhírrel induljon minden nap … – Lk 7,36–50 (Magyar Kurír)

Régebbi anyagok az archívumban