Lapszemle

Más egyházak, felekezetek honlapjainak híreit, információit, illetve világi lapoknak a kereszténységről szóló tudósításait gyűjtjük itt egybe. Az anyagok a forrás eredeti oldalán olvashatóak. A közölt hírek nem tükrözik egyházunk hivatalos véleményét.

Régebbi anyagok az archívumban

Segítsünk kárpátaljai testvéreinknek!

Július 29-i perselyadományainkkal mi is támogathatjuk a leégett nagydobronyi imaház újjáépítését. Egyházunk Zsinatának elnöksége körlevélben buzdít az adakozásra. (reformatus.hu)

Ferenc pápa celebrálta egy svájci gárdista esküvőjét

Mindenki meglepetésére maga a pápa celebrálta egy svájci gárdista esküvőjét július 14-én. Minden előzetes bejelentés nélkül megjelent a vatikáni Santo Stefano degli Abissini-templomban, és a sekrestyében felkészült a ceremóniára. (Magyar Kurír)

„Az öröm akkor kezdődik, amikor abbahagyod saját boldogságod keresését, hogy megkísérelj másokat boldoggá tenni.” – kezdetét vette a görögkatolikus cs

2018. július 16-án Balatonföldváron csaknem hatszáz görögkatolikus gyűlt össze, hogy Istenre és egymásra figyelve tegyék egymást boldogabbá az idei görögkatolikus családtáborban. (nyirgorkat.hu)

Kottabemutató a Tahi Egyházzenei Héten

Kiemelt eseménnyel gazdagodik idén az augusztus 13. és 19. között zajló Tahi Egyházzenei Hét. Augusztus 16-án, csütörtök délután 4 órakor mutatják be a Gárdonyi Zoltán kórusműveiből összeállított újabb gyűjteményt. (reformatus.hu)

A zene összeköt

Neves zenei együttes, a CoroPiccolo Karlsruhe ad koncertet augusztus 3-án, péntek este 6 órakor Budapesten, a Kálvin téri református templomban. (reformatus.hu)

Vébé-láz a nappali melegedőben

Az oroszországi labdarúgó-világbajnokság minden mérkőzését kivetítőn is figyelemmel kísérhették a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Feszty Árpád utcai nappali melegedőjébe betérő hajléktalan emberek. A meccsekre tippelni is lehetett - a legeredményesebb tippelő értékes nyereményekkel gazdagodott. (Magyar Kurír)

„…a katolikus szó ne csak egy jelző legyen” – Intézményvezetők kinevezéseit adták át Egerben

Intézményvezetői kinevezéseket adott át Ternyák Csaba érsek július 16-án az Egri Érseki Palota Turisztikai Látogatóközpontban az Egri Főegyházmegye fenntartásában működő iskolák igazgatóinak. (Magyar Kurír)

Romániai magyar anyanyelvű hitoktatók látogattak a Nagybecskereki Egyházmegyébe

Magyar anyanyelvű hitoktatók látogattak a Nagybecskereki Egyházmegyébe július 11-én Romániából. A Bolyai Nyári Akadémia továbbképzésén a hittantanárok, akiket Martin Roos leköszönő temesvári megyéspüspök is elkísért, egy napot töltöttek a délvidéki egyházmegyében. (Magyar Kurír)

"Ébresztő" Ifjúsági Fesztivál Csákváron - beszámoló

2018. július 12. és 15. között került megrendezésre Csákváron az "Ébresztő" Ifjúsági Fesztivál. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Játékfüggőség - Karitász

2018.07.17. - A Katolikus Karitász 8 súlyponti területe közé tartozik a szenvedélybetegekért és hozzátartozóikért végzett tevékenység: a prevenció és a szenvedélybetegség kezelése egyaránt. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

6 hónap alatt közel félezer esemény és több mint 200 ezer résztvevő - 2018 a Családok éve

Ebben az évben még több segítség jut a családoknak, és széles körű állami, egyházi és civil összefogás eredményeként számos színes program várja a résztvevőket országszerte és a Kárpát-medence magyarlakta területein. (kormany.hu)

FÖLDVÁRON MEGSZENTELTÉK A KÁRMELHEGYI KERESZTUTAT

Teljessé vált a régi Balatonföldvár központjában elterülő templomkert rekonstrukciója, mivel két évvel a település Kármelhegyi Boldogasszony-kápolnájának felújítása után tegnap felavatták és megszentelték az 1897-ben kialakított, tizennégy stációt megjelenítő kármelhegyi keresztutat. (Magyar Idők)

Genetikai vizsgálat adhat szent relikviákat az orosz ortodox egyháznak

A legújabb genetikai vizsgálatok megerősítették, hogy valóban a 100 éve meggyilkolt II. Miklós orosz cár és családtagjai maradványait találták meg egykoron Jekatyerinburgban - jelentették be hétfőn a vizsgálatokat végző szakemberek, számol be a fejleményről az MTI. (index.hu)

Mai evangélium – 2018. július 17.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… - Mt 11,20-24 (Magyar Kurír)

Emberarcok, istenképek

Képek és keretek töltik meg idén a taliándörögdi református udvart a Művészetek völgyében. Talán jó, hogy van határa annak, amit láthatunk, és amit nem. De a keretbe foglaltak vajon elegendők-e, hogy helyes képet alkossunk arról, ami behatárolhatatlan? (parokia.hu)

A jelbeszéd prófétája

Memoria Sanctorum című sorozatunk következő részében Szent András és Szent Benedek remete szerzetesekről emlékezünk meg. (parokia.hu)

Úton a Református Szeretetszolgálat gyorssegélye a leégett óvodának és imaháznak

A Magyar Református Szeretetszolgálat félmillió forint értékű gyorssegélyt visz hétfőn a Nagydobronyi Déli Cigánytelepen vasárnap hajnalban leégett református imaház és óvoda támogatására. (Tiszántúli Református Egyházkerület)

Az emberré válás útja – Szoboravatás Pilisvörösváron

Kozma Imre július 15-én új Mária-szobrot áldott meg a pilisvörösvári Szent Erzsébet Otthon kertjében. (Magyar Kurír)

A szörnyű és az elképzelhetetlen határán – A Karitász orvosmissziója Kárpátalján és a Délvidéken

A Katolikus Karitász orvoscsoportja több száz gyereket vizsgált meg Kárpátalja és a Délvidék magyar falvaiban az elmúlt évben. Vojcek Lászlót, a Budai Irgalmasrendi Kórház főorvosát, a Katolikus Karitász tavaly alapított orvosmissziójának vezetőjét tapasztalatairól kérdeztük. (Magyar Kurír)

Egyedülálló nyári programot kínálnak fiúk számára az erdélyi ferencesek

Az erdélyi ferencesek idén is az olaszországi Assisiben rendezik meg a „fiú_csapat_tábort”. Az egyhetes programra 2018. augusztus 26. és szeptember 2. között kerül sor. (Magyar Kurír)

Ökotáborban vettek részt a szombathelyi Brenner-iskola diákjai

A szombathelyi Brenner János-iskola felső tagozatos, a biológia és a természet iránt érdeklődő tanulói idén az Őrségben, Őrimagyarósdon táboroztak. (Magyar Kurír)

Öngondoskodó háztartások a Pécsi Egyházmegyében

Az „Öngondoskodó háztartások” programcsoport a Katolikus Karitász családokat támogató modellprogramja. Három karitászprogram tartozik ebbe a körbe: az „Akarom”, a „Zöldellő kertek”, valamint a „Szép otthonok”. Utóbbi tavaly indult útjára a Pécsi Egyházmegyében. (Magyar Kurír)

FELSZENTELTEK BEMUTATKOZÁSA - 2018

A Váci Székesegyházban 2018. június 16-án Dr. Beer Miklós megyéspüspök áldozópappá szentelte Kovács Zsoltot és Torma Zsolt Joelt, ideiglenes diakónus lett Bógár Zsolt. Bemutatkozó soraikat alább olvashatják. (Váci Katolikus Egyházmegye)

80 ÉVES A PÉCELI CAROLEANUM

Jézus Szíve ünnepén szentmisével, emléktábla-avatással és kiállítással ünnepelt június 8.-án a péceli Jézus Szíve Társaság Idősek Otthona, annak alkalmából, hogy nyolcvan éve adták át a Lelkigyakorlatos házat és 25 éve működik a Jézus Szíve Társaság Idősek Otthona. (Váci Katolikus Egyházmegye)

CREDOBAN

A 2017/2018-as évad lezárása után, a Váci Egyházmegye kulturális intézményének vezetőjével, Lonkay Mártával beszélgettünk. (Váci Katolikus Egyházmegye)

EREKLYEELHELYEZÉS ÉS BÉRMÁLÁS GALGAHÉVIZEN

2018. június 17-én, évközi 11. vasárnap a Szent Miklós titulusát viselő római katolikus templomban bérmálásra és Szent II. János Pál pápa ereklyéjének átadására, valamint elhelyezésére készülődtek az ünneplő galgahévíziek. A Galga alsó folyásánál elhelyezkedő falu temploma a község közepén, szép és igényes környezetben található, ami sajátossága ennek a vidéknek. (Váci Katolikus Egyházmegye)

XIV. NEMZETKÖZI GYERMEKRAJZ VÁNDORKIÁLLÍTÁS - MÁTRAVEREBÉLY - SZENTKÚT - HATVAN 2018

Helyszín: Mátraverebély- Szentkút Ferences Galéria Időpont: 2018. június 30. (Váci Katolikus Egyházmegye)

KÖZÖS HÁLAADÁS A PAPSÁG KEGYELMÉÉRT – SZENT MIHÁLY FŐANGYAL-DÍJAT KAPOTT BEER MIKLÓS PÜSPÖK

2018. június 24-én vasárnap több százan gyűltek össze Mogyoródról, Budapestről, Csitárból, Esztergomból, Őrhalomból, a mogyoródi Szent Mihály Főangyal templomban, hogy közösen, szentelő püspökükkel Beer Miklós püspök atyával adjanak hálát a Váci Egyházmegye tíz éve szentelt papjaiért. (Váci Katolikus Egyházmegye)

ÖT ÉVE VÁLASZTOTTÁK MEG FERENC PÁPÁT

Őszentsége Ferenc pápa megválasztásának 5. évfordulója alkalmából 2018. június 29-én, pénteken, Szent Péter és Pál apostolok főünnepén, 18 órakor ünnepi szentmisét mutatnak be a budapesti Szent István-bazilikában a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia tagjai, valamint az Apostoli Nunciatura ügyvivője, Mons. Germano Penemote. (Váci Katolikus Egyházmegye)

PÉTERFILLÉREK GYŰJTÉSE

A Magyar Katolikus Egyház június 29-e, Szent Péter és Pál apostolok ünnepe utáni első vasárnap, idén július 1-jén tartja a péterfillérek gyűjtését az ország katolikus templomaiban. A befolyt összeget a Szentatya karitatív céljaira fordítják. (Váci Katolikus Egyházmegye)

KÖRKÁPOLNA BÚCSÚ GALGAMÁCSÁN

2018. június 24.-én volt a Keresztelő Szent Jánosról elnevezett kápolna búcsúja Galgamácsán. A szentmisét Dr. Beer Miklós váci megyéspüspök celebrálta. (Váci Katolikus Egyházmegye)

XIV. VÁCI EGYHÁZMEGYEI TALÁLKOZÓ

„ Jelen kell lennünk a világban…” Az idei évben, június 30-án a Váci Egyházmegyei Találkozónak Mátraverebély-Szentkút, Nemzeti Kegyhelyünk adott otthont. Reggel nyolc órától érkeztek az egyházmegye minden szegletéből a zarándokcsoportok buszokkal és személyautókkal, de olyanok is akadtak, akik messziről gyalogosan jöttek. A megérkezés és a találkozás öröme mindenkinek mosolyt csalt az arcára és nyitott szívvel fogadták a helyszín által kínált lehetőségeket. (Váci Katolikus Egyházmegye)

ÉLMÉNYGAZDAG NAPOK – VÁCON TÁBOROZHATTAK A NYÍRBÁTORI GYEREKEK

Huszonöt nyíradonyi iskolás táboroztatására nyílt lehetőség egy pályázatnak köszönhetően a Váci Egyházmegyében. Június 18. és 22. között Vácrátótot, Vácot, Szentendrét, Visegrádot, Dunakeszit, Máriabesnyőt járták be a fiatalok Papp Miklós parókus vezetésével. (Váci Katolikus Egyházmegye)

MICHAEL A. BLUME SVD MAGYARORSZÁG ÚJ APOSTOLI NUNCIUSA

A Szentatya, Ferenc pápa 2018. július 4-én Michael August Blume SVD, alessanói (Alexanum) címzetes érseket Magyarország apostoli nunciusává nevezte ki. (Váci Katolikus Egyházmegye)

ÖNKÉNTES BETEGLÁTOGATÓK KÖPENYÉNEK ÁTADÁSA A HETÉNYI KÓRHÁZ KÁPOLNÁJÁBAN

Az alábbiakban a Hetényi kórház Lelkigondozói Szolgálat régi és új önkénteseinek összefoglaló írását olvashatják. (Váci Katolikus Egyházmegye)

ÁLLANDÓ DIAKÓNUSOK BEMUTATKOZÁSA - 2018

A Váci Székesegyházban 2018. június 16-án Dr. Beer Miklós megyéspüspök állandó diakónussá szentelte: Bakos Péter, Ferencz Zoltán, Katona Pál, Kiss Balázs, Szakali Tibor és Simon Zoltán akolitusokat. Bemutatkozó soraikat alább olvashatják. (Váci Katolikus Egyházmegye)

VÁCON TARTOTTÁK A MAGYAR PATRISZTIKAI TÁRSASÁG XVIII. KONFERENCIÁJÁT

2018. június 28-30 között rendezték meg a Magyar Patrisztikai Társaság XVIII. Konferenciáját Vácon, a Püspöki Palotában. Vezértémája: "Nyelv, beszéd, nyelviség az ókeresztény gondolkodásban" volt. (Váci Katolikus Egyházmegye)

MUZSIKÁL AZ ERDŐ 2018-BAN IS BEER MIKLÓS MEGYÉSPÜSPÖKKEL

A „Muzsikál az erdő” rendezvénysorozat 2018-ban a 15. évadához érkezett. Fő célja az erdő és a zene - művészetek erejével a környezettudatos életvitel irányába mozdítani a rendezvény résztvevőit. Hagyományos szervezési elve: a család valamennyi tagja találjon a maga számára vonzó és tartalmas feltöltődési lehetőséget. (Váci Katolikus Egyházmegye)

DIPLOMAÁTADÓ ÜNNEPSÉG A VÁCI SZÉKESEGYHÁZBAN

Az Apor Vilmos Katolikus Főiskola 2018. június 29-én a váci Székesegyházban tartotta diplomaátadó ünnepségét, amelyen kétszázharminc hallgató vehette át oklevelét. (Váci Katolikus Egyházmegye)

SZENT FLÓRIÁN SZOBRÁNAK MEGÁLDÁSA RÁKÓCZIFALVÁN

„Urunk add megszentelő áldásodat…” Június 27-én Szent Flórián szobrát avatták Rákóczifalva római katolikus templomának kertjében. A tűzoltók védőszentjének szobrát Dr. Beer Miklós váci megyéspüspök áldotta meg. (Váci Katolikus Egyházmegye)

ÉLŐ ADÁSBAN VOLT A VÁCI EGYHÁZMEGYE

2018. július 12-én, csütörtökön délelőtt a Bonum TV a Délelőtt című műsorának, élő adását a Váci Püspökség kertjéből közvetítette, amely az egyházmegye honlapjáról is elérhető volt. Az interjúkat a bővebben gombra kattintva tekinthetik meg. (Váci Katolikus Egyházmegye)

KARANCS-KÖRNYÉKI KERESZTÉNYEK TALÁLKOZÓJA - SZENT MARGIT KÁPOLNA

„Őseink hitében erősödjünk meg, és ez legyen a jövőnk záloga…” Ahol az Ég a Földdel összeér, a Karancs hegy Szent Margit kápolnájánál, Szent Péter és Pál napjához közel eső hétvégén, minden évben a (ahogy magukat nevezik) „Karancs alattiak” - valamelyik Karancs-környéki településnek köszönhetően - zarándoklatot és búcsút szerveznek. A hagyományos Karancs-környéki Keresztények találkozóját, az idei évben, a Karancs-Kápolna Alapítvánnyal karöltve Karancsalja Község Önkormányzata és Egyházközsége szervezte meg. (Váci Katolikus Egyházmegye)

Aranymiséjét ünnepelte Harangozó Vilmos kőszegi plébános

Július 8-án a kőszegi Jézus Szíve-templomban ünnepelte pappá szentelésének ötvenedik évfordulóját Harangozó Vilmos plébános. (Magyar Kurír)

Erdingi magyar családok lelki hétvégéje

Lelki hétvégét szervezett a Müncheni Magyar Katolikus Egyházközség július 6-tól 8-ig az erdingi magyar családok számára Miesbachban. Somogyi Ágota beszámolóját adjuk közre. (Magyar Kurír)

Püspökszentelési melléklettel jelent meg a Görögkatolikus Szemlélet Magazin nyári száma!

Görögkatolikus Szemlélet Magazin nyári száma már megvásárolható a könyvesboltokban és templomokban. A magazin első húsz oldalán az Ábel atya püspökszenteléséről, az elhangzó beszédekről és különleges háttér információkról értesülhetnek az olvasók. (nyirgorkat.hu)

Kilencven éve a szegényekért – Jubileumát ünnepli a Port Chester-i Don Bosco Központ

Közel 2500 adag ételt szolgálnak fel minden nap, minden hónapban több mint 450 háztartást segítenek élelmiszerrel, valamint a rászoruló gyermekek számára is biztosítanak ruhákat a az Amerikai Egyesült Államok New York államában, Port Chesterben található Don Bosco Központban. (Magyar Kurír)

Görögkatolikus Ifjúsági Centrum és Kollégium épült Edelényben

Az edelényi Görögkatolikus Ifjúsági Centrum és Kollégium a Szent János Görögkatolikus Gimnázium és Szakgimnázium tagintézményeként működik majd. (nyirgorkat.hu)

Jézus-ima lelkigyakorlat Bodrogolasziban

Jézus-ima lelkigyakorlat Bodrogolasziban 2018. augusztus 6. és 9. között. (nyirgorkat.hu)

Szociális szolgáltatók a Magyarországi Baptista Egyházban

(baptist.hu)

Szabó Ferenc SJ: Ferenc pápa teológiája és lelkisége – 3. rész

Szabó Ferenc jezsuita négyrészes sorozatában rávilágít az argentin pápa sajátos teológiájára és Szent Ignác-i lelkiségére. A harmadik rész címe: Ferenc pápa a vélemények és kritikák kereszttüzében. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa Twitter-üzenete július 16-án

A Szentatya az alábbi bejegyzést tette közzé Twitter-oldalán. (Magyar Kurír)

Búcsújárás Alsószentivánon a Fatimai Szűznél – KÉPRIPORT

A Fatimai Szűzanya első magyarországi búcsújáró helyén, Alsószentivánon májustól októberig minden hónap 13-án, a fatimai jelenések napjain tartanak zarándoknapot. A júliusi szertartást a közelmúltban felszentelt Fekete Zoltán vezette. (Magyar Kurír)

A sóstóhegyi gyermekek napközis táborban

A tanév befejezése után, a nyári szünet első hetében rendezték meg az Nyíregyháza-Sóstóhegyi Görögkatolikus Egyházközség hatodik napközis táborát. (nyirgorkat.hu)

„Egymás közt zsoltárt, himnuszt és szent dalokat énekeljetek, daloljatok és zengedezzetek szívből az Úrnak” (Ef 5,19) – Zsolozsmástábor Hajdúdorogon

Az idei zsolozsmástábor helyszínét Hajdúdorog városa adta. A Szent Bazil Oktatási Központban töltött közel 4 nap, mély és meghatározó élményekkel gazdagította a résztvevőket. (nyirgorkat.hu)

Bartók Béla „köpönyegéből” – Szlovák népdalok Szvorák Katalin előadásában

Az idén hatvanadik születésnapját ünneplő Szvorák Katalin Kossuth-díjas népdalénekes jeles „évnapja” alkalmából gazdag, s életművéhez, egyéniségéhez hű ajándékokkal kedveskedett a művészetét nagyra becsülők népes táborának. (Magyar Kurír)

Vasárnapi levelek – Aki szegény, az a legszegényebb

Fogadják szeretettel Jókai Anna soron következő Vasárnapi levelét. (nyirgorkat.hu)

Angyalképző 5.0

A Nyíregyháza-Örökösföldi Görögkatolikus Egyházközség idén is megszervezte Angyalképző elnevezésű táborát. A július 9. és 13. között zajló mozgalmas hét immár az ötödik alkalom volt az egyházközségben. (nyirgorkat.hu)

Örök nyugalomra helyezték Ifi Géza nyugalmazott plébánost

Július 13-án a balatonberényi Keresztelő Szent János-templomban bemutatott szentmise után Varga László megyéspüspök örök nyugalomra helyezte Ifi Géza nyugalmazott plébánost. (Magyar Kurír)

PÁLYÁZAT szociális módszertani referens munkakör betöltésére

A kiskőrősi Filadelfia Idősek Otthona a Baptista Egyház szociális egyházi módszertani intézménye, melyet az Emberi Erőforrások Minisztere jelölt ki 5 évre módszertani feladat ellátásra 2016 decemberében. Az intézmény pályázatot hirdet módszertani referensi munkakör betöltésére a szociális törvény alapján működő szolgáltatások területén. A munkakör jellemzői: A munkaidő heti 40 óra. Határozatlan idejű munkaviszony, három hónap próbaidővel. (baptist.hu)

Legégett a nagydobronyi református imaház és óvoda

Leégett a nagydobronyi református cigány gyülekezet imaháza és óvodája. A helyiek szerint gyújtogatás történt. A magyar ajkú cigányok félnek, mert a közelmúltban több atrocitás is érte őket, három hete egy fiatal férfit a családja szeme láttára öltek meg. (reformatus.hu)

Megáldották az edelényi Görögkatolikus Ifjúsági Centrum és Kollégium épületét

Az edelényi Görögkatolikus Ifjúsági Centrum és Kollégium a Szent János Görögkatolikus Gimnázium és Szakgimnázium tagintézményeként működik majd. Orosz Atanáz püspök július 13-án, Szent Gábriel főangyal görögkatolikus ünnepén áldotta meg az épületet. (Magyar Kurír)

A Vatikán és Kína: párbeszéd és tárgyalások

A kínai katolikus közösség püspökeivel együtt - akár elismertek az állam részéről, akár nem - kedvezően ítéli meg a párbeszédet a hatóságokkal. De a párbeszéd csupán elméleti marad, ha nem vállalják a mindenki javát kereső igazi tárgyalásokat. (Magyar Kurír)

Görög katolikus ifjúsági centrum és kollégium épült Edelényben

Edelény, 2018. július 13., péntek (MTI) - Görög katolikus ifjúsági centrum és kollégium épült a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Edelényben, a létesítményt pénteken adták át. (MTI)

Illés próféta ünnepe

Július 20-án ünnepeljük Illés prófétát, akinek cselekedetei nemcsak a Bibliából, de az ünnepi szertartásokból is megismerhető. Hite és Istenbe vetett feltétlen bizalma ma is követendő példa. (nyirgorkat.hu)

Tanulni kell a vezetést!

Vezetőként rajtunk is múlik, hogy érzik magukat a beosztottaink a munkahelyen, a Szentírás pedig nagyon sok információt tartalmaz azzal kapcsolatban, hogy hogyan bánjunk az emberekkel, hogyan vezessünk egy közösséget - mondja Kőműves Zsolt. A Kaposvári Egyetem oktatóját a keresztény értékrendű vezetés néven szeptemberben induló, országosan egyedülálló szakirányú továbbképzésről kérdeztük. (reformatus.hu)

Kármelhegyi Boldogasszony

Július 16. a Kármelhegyi Boldogasszony ünnepe. A kármeliták védasszonya az ábrázolásokon egyik karján a Kis Jézust tartja, másik kezével a skapulárét nyújtja. A skapuláré gyakran a Kisded kezében is ott van. Kármelita templomokban és más templomok mellékoltárain is gyakran látható. (Magyar Kurír)

Mai evangélium – 2018. július 16., Kármelhegyi Boldogasszony

Hogy örömhírrel induljon minden nap… - Mt 12,46-50 (Magyar Kurír)

Férfias bevallások

Nem tudom, ki, mikor és miért találta ki, hogy gyengeségeink felvállalása nem az erő jele. Sokat lehet meríteni azoktól, akik hitelesen megélik a hitüket, férfiak, lazák, mégis mélyek. Régóta vágytam ilyen élményre, meg is kaptam az Adna Caféban. (parokia.hu)

Nekilendülni, szeretetből, örömmel – Elbúcsúztunk Egerszalóktól

Július 15-én érkezett zárónapjához az Egerszalóki Ifjúsági Találkozó és Lelkigyakorlat. Kármelhegyi Boldogasszony ünnepén, Egerszalók búcsúnapján Ternyák Csaba érsek összegzésre kérte a résztvevőket. „Nehézséggel jár kereszténynek lenni, de az öröm és a szeretet az, ami igazán kereszténnyé tesz.” (Magyar Kurír)

Érseki látogatás a Jó Pásztor Nővéreknél

Ternyák Csaba egri érsek július 2-án szentmisét mutatott be Gyöngyösoroszi község templomában, majd a rendházban beszélgetett a Jó Pásztor Nővérekkel. A Érseki látogatás a Jó Pásztor Nővéreknél bejegyzés először a Új Ember jelent meg. (Új Ember)

Új prefektus a Kommunikációs Dikasztérium élén

Ferenc pápa július 5-én bízta meg Paolo Ruffinit a Kommunikációs Dikasztérium vezetésével. A hatvanegy éves olasz újságíró palermói születésű, nős; eddig az Olasz Püspöki Konferencia televízióját igazgatta. Közel negyven éves szakmai múlttal a háta mögött kapta meg a Szentatya bizalmát új küldetésére. A Új prefektus a Kommunikációs Dikasztérium élén bejegyzés először a Új Ember jelent meg. (Új Ember)

Párbeszéd a liturgiáról

Ég és föld A Párbeszéd a liturgiáról bejegyzés először a Új Ember jelent meg. (Új Ember)

Mosógép apró adományokból

Folytatódott a Máltai Szeretetszolgálat „Kerekítsd fel!” programja A Mosógép apró adományokból bejegyzés először a Új Ember jelent meg. (Új Ember)

A biblia üzenete

Szegények, mégis gazdagok Mt 6,7-13 A A biblia üzenete bejegyzés először a Új Ember jelent meg. (Új Ember)

Közlemény az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus zenei pályázatainak elbírálásáról

A budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) Általános Titkársága 2017 júliusában pályázatot írt ki a NEK himnuszára, szentségimádási énekre, miseordináriumra, illetve a szentmise propriumára. A Közlemény az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus zenei pályázatainak elbírálásáról bejegyzés először a Új Ember jelent meg. (Új Ember)

Elég legyen a Közel-Kelet kihasználásából!

Július 7-én délután a bari Szent Miklós-bazilikában tartott tanácskozást követően a Szentatya beszédével zárult az az ökumenikus találkozó, amelyen a keleti egyházak vezetői Ferenc pápával együtt a közel-keleti térség békéjéért imádkoztak. A Elég legyen a Közel-Kelet kihasználásából! bejegyzés először a Új Ember jelent meg. (Új Ember)

Legdrágább kincsünk

Várgesztes feliratú zászlóval népviseletbe öltözött csoport érkezik Vértessomló főutcájára. Máriát dicsérő énekük már messziről hallatszik. Hamarosan a másik irányból is feltűnik egy zászló, mögötte népes csapat. A Legdrágább kincsünk bejegyzés először a Új Ember jelent meg. (Új Ember)

Számukra szörnyű, nekünk elképzelhetetlen

Elmondhatatlan boldogság tükröződött a gyerekek arcán, amikor felvették a szemüvegeket. Megígérték, hogy mostantól jól tanulnak, könyveket olvasnak. A mi szemünknél csak a szülőké volt fátyolosabb - emlékszik vissza első kárpátaljai látogatására Vojcek László, a Katolikus Karitász tavaly alapított orvosmissziójának vezetője. Az orvoscsoport azóta több száz gyereket vizsgált meg Kárpátalja és a Délvidék magyar falvaiban. A Budai Irgal­masrendi Kórház főorvosát tapasztalatairól kérdeztük. A Számukra szörnyű, nekünk elképzelhetetlen bejegyzés először a Új Ember jelent meg. (Új Ember)

Magyarország új apostoli nunciusa Michael August Blume SVD érsek

Ferenc pápa július 4-én Magyar­ország apostoli nunciusává nevezte ki Michael August Blume alessa­nói (Alexa­num) címzetes érseket, verbita szerzetest. A Magyarország új apostoli nunciusa Michael August Blume SVD érsek bejegyzés először a Új Ember jelent meg. (Új Ember)

Ferenc pápa: Az evangélium hirdetői nem menedzserek, nem turnézó celebek!

Július 15-én, vasárnap délben az evangélium hiteles hirdetésének jellemzőiről elmélkedett a Szentatya, majd elimádkozta az Úrangyalát a Szent Péter téren összegyűlt hívőkkel. (Magyar Kurír)

Jókívánságok nem csak nyárra – szerzetesnővérektől

Erzsébet és Teréz nővér, akik az Assisi Szent Ferenc Segítő Nővérek Közösségének tagjai, az örömteli dolgok észrevételére, az azokért való hálaadásra és a félelem ösztönző erejének felfedezésére biztatnak. (Magyar Kurír)

Újratemették a szigetvári barátokat Budapesten

Szigetvári ferences szerzeteseket temettek újra Budapesten, a Margit körúti ferences kolostorban. A szertartást Dobszay Benedek OFM tartományfőnök végezte június 18-án, az Országúti plébániához tartozó kriptában. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa Twitter-üzenete július 15-én

A Szentatya az alábbi bejegyzést tette közzé Twitter-oldalán. (Magyar Kurír)

Egy kibillent világ hálójában… – Nemzetközi Groteszk Kiállítás Kaposváron tizedszer

Meghökkentenek, felráznak, dühbe hoznak, elrettentenek, mosolyra vagy éppen hangos nevetésre ingerelnek a tizedik alkalommal megrendezett, augusztus 4-ig látogatható Nemzetközi Groteszk Kiállítás alkotásai. (Magyar Kurír)

Mégis mindig más – Interjú Dobszay Benedekkel a ferences ifjúsági zarándoklatról

Huszonnegyedik alkalommal indul útnak a ferences ifjúsági gyalogos zarándoklat augusztus 14-én. Az eseményről Szerdahelyi Csongor készített interjút Dobszay Benedek tartományfőnökkel. (Magyar Kurír)

Görbe vonalakkal egyenesen – „Az élet napos oldala” című svéd filmről

Itt a (tavaszt átugró) nyár, tombol a hőség, minden könnyed és illatos: ilyenkor mi is szeretjük becsapni magunkat - egy kicsit. Épp csak annyira, amennyire Felix és Max Herngren, a hazai mozikban június derekán bemutatott „Az élet napos oldala”(Solsidan) rendezői teszik. (Magyar Kurír)

Szinódus a fiatalokról: Ferenc pápa kinevezte az elnököket

A Szentatya július 14-én, szombaton kinevezte az október 3-28. közötti püspöki szinódus delegált elnökeit. A vatikáni tanácskozás a fiatalok, a hit és a hivatástisztázás témájával foglalkozik majd. (Magyar Kurír)

Erővel és bátorsággal – Egerszalók harmincötödször

„Nekilendülök annak, ami előttem van” mottóval a 35. Egerszalóki Ifjúsági Találkozó negyedik napja az úthoz szükséges erőgyűjtésről szólt. „Összegyűltünk Jézusnál, hogy formálódjunk, alakuljunk és lendületet vegyünk. Az életszentségre vagyunk meghívva” - fogalmazott július 14-én Palánki Ferenc. (Magyar Kurír)

Magda-kaleidoszkóp – Szabó Magda: Nekem a titok kell

Az Urbán László összeállította „Nekem a titok kell” című kötet az újdonság és meglepetés erejével hat, még közelebb hozva az olvasóhoz Szabót Magdát, az embert és az írót. (Magyar Kurír)

Gáza: tűzszünet kisebb ütésváltással

Egyiptomi és ENSZ közvetítéssel tűzszüneti megállapodás jött létre Izrael és a Gázát uraló Hamasz (valamint az Iszlám Dzsihád) között vasárnapra virradóra. Utána még két rakétát és több grántot lőttek ki Gázából, amire az izraeli dadsereg válaszcsapásokkal felelt. … Tovább » (szombat.org)

Megtört nád

A délvidéki reformátusság jelenét bemutató interjúkötet jelent meg a reformáció 500 éves jubileuma alkalmából. (reformatus.hu)

Párbeszéd a liturgiáról: Ég és föld

Fehérváry Jákó OSB liturgikus jegyzetét olvashatják. (Magyar Kurír)

90 éves az Erdélyi Református Nőszövetség

Istentisztelet, előadások, zsoltáréneklés, gyerekfoglalkozások vártak a bonyhai kastély parkjában minden korosztályt. (Erdélyi Refomátus Egyházkerület)

A labdarugásnak is van védőszentje?

A mai napon Horvátország és Franciaország játékával véget ér az oroszországi labdarúgó-világbajnokság. Sokan izgultuk, szurkoltuk végig a mérkőzéseket. Jó tudni hogy a világbajnokság előtt, alatt és azt követően - akár amikor a gyermekünkkel, barátainkkal focizunk égi pártfogó segít. (Magyar Kurír)

Mai evangélium – 2018. július 15.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… - Mk 6,7-13 (Magyar Kurír)

„…hirdette az Isten országának evangéliumát.”

(Lukács 8,1-3) - 1. Jézus és tanítványai a legszentebb feladatot végezték: hirdették Isten országának evangéliumát. Azt a feladatot végezték hűséggel, amire az Atya elhívta őket. (Dunántúli Református Egyházkerület)

Kolozsváron találkoztak a Kárpát-medencei református iskolák

A huszonharmadik alkalommal megrendezett találkozón 31 református középiskola képviseltette magát. (Erdélyi Refomátus Egyházkerület)

Négy szent, akikhez imádkozhatsz, hogy a te csapatod nyerjen

Holnap Horvátország és Franciaország az oroszországi labdarúgó-világbajnokságon döntőt játszik. Megszokott, hogy focidrukkerek és játékosok imádkoznak a sikerért. Sokan közülük keresztet vetnek, amikor a pályára lépnek. De melyik szent közbenjárását kell kérni a sikerért? (Magyar Kurír)

Az olasz püspöki konferencia elnöke Ukrajnába látogatott

Gualtiero Bassetti bíboros, perugiai érsek, az olasz püspöki konferencia elnöke július 13-tól 16-ig Ukrajnában tartózkodik. (Magyar Kurír)

Francia püspök, volt futballbíró beszél arról, mire tanít minket a foci

A 2018-as világbajnokság vége felé Dominique Lebrunt kérdezte a SIR szerkesztősége, aki most Rouen püspöke, korábban azonban tizenhárom éven át a francia futballszövetségnél dolgozott játékvezetőként. (Magyar Kurír)

Megválasztották az új zirci ciszterci apátot

Bérczi László Bernát eddigi kormányzó perjelet választották a zirci ciszterci közösség új apátjává július 13-án. (Magyar Kurír)

A bengáli tigris hazájában

„Ha Bangladesben képesek az emberek mosolyogva kezet fogni, akkor ennek a mi élethelyzetünkben alapvetőnek kell lennie" - a Szeretetszolgálat önkéntes orvoscsoportjának második munkanapjáról Kalatovics Artúr rezidens számol be. (reformatus.hu)

Az ember egyetlen vigasza, hogy végül az élő Isten kezébe kerül – Száz éve született Ingmar Bergman

Július 14-én emlékezünk meg Ingmar Bergman (1918-2007), az egyetemes filmművészet meghatározó alakjának századik születésnapjáról. (Magyar Kurír)

Lelkigyakorlatot szerveztek hajléktalanoknak Püspökszentlászlón

Július 6-9. között a Remény Háza - Domus Spei Nappali Melegedő lelkigyakorlatot szervezett a Pécsi Egyházmegye püspökszentlászlói táborozóhelyén. (Magyar Kurír)

Szegények, mégis gazdagok

Évközi 15. vasárnap - Gondolatok az evangéliumhoz (Mt 6,7-13) (Magyar Kurír)

„Eget rengető esemény” lesz a focidöntő Horvátországban – a miséket is elhalasztják

Egész Horvátország a labdarúgó-világbajnokság vasárnapi, moszkvai döntőjére készül, melyben a horvát csapat a francia válogatottal mérkőzik meg, ezért országszerte későbbre halasztják a miséket, előadásokat, bezárnak a múzeumok és több élelmiszer-kereskedelmi lánc is … Tovább » (szombat.org)

Aleppóban még mindig él a remény

Aleppó Szíria vértanú városa. Egy súlyosan megsebesült város; megsérültek az épületei, de mindenekelőtt a lakosság lelke és szíve szenvedett károkat. Sok ember számára a háború nyugalomban és megszokott mederben leélt éveket lopott el, de Aleppó újjá akar születni. (Magyar Kurír)

Egerszalók – Képek mesélnek a pénteki napról

A 35. Egerszalóki Ifjúsági Találkozó és Lelkigyakorlat harmadik napján, július 13-án, pénteken többek között Czibere Zsolt és Fábry Kornél előadását hallgathatták meg a fiatalok, kiscsoportos és műhelybeszélgetéseken vehettek részt, este pedig Teréz anya életétről szóló színdarabot tekinthettek meg. (Magyar Kurír)

Cúthné Gyóni Eszter: „Nem harcolunk, de nem is búcsúzunk…”

A fiatal egyháztörténész - egykori ciszterci diák - terjedelmes, 353 oldalas, tudományos igénnyel megírt monográfiájában a Magyarországon élő legnépesebb férfi ciszterci közösség, a Ciszterci Rend Zirci Apátságának modern kori történetét dolgozza fel. (Magyar Kurír)

A Gyulafehérvári Caritas gyűjtést kezdeményez az árvízkárosultak megsegítésére

A június végi és július eleji esőzések nagy károkat okoztak Románia nagy részén. Háromszéken is, ahol különösen két településen volt súlyos a helyzet: a Kökös községhez tartozó Bácsteleken és a Dobollóhoz tartozó Márkosréten. A gyulafehérvári Caritas munkatársai ellátogattak a területre. (Magyar Kurír)

Mai evangélium – 2018. július 14.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… - Mt 10,24-33 (Magyar Kurír)

Támaszt adó képzés

„Spiritualitás és misszió az Egyházban” néven indul hiánypótló szakirányú továbbképzés a Károli Gáspár Református Egyetemen protestáns lelkészeknek. Siba Balázzal, a képzés szakfelelősével beszélgettünk. (reformatus.hu)

Benedek közössége – Rendalapítójukat ünnepelték a tihanyi bencések

Szent Benedek apát nyári ünnepének estéjén, július 11-én a Tihanyi Bencés Apátság szerzetesközössége a rend más házaiból érkezett testvérekkel, szerzetes és egyházmegyés vendég atyákkal, valamint zarándokok seregével ünnepelte a rendalapítót. (Magyar Kurír)

Felesleges fogaskerék? – Katolikus filozófusok a kereszténység mai helyzetéről

A Herder könyvkidaónál jelent meg az Imádkozni ködben című könyv, amelyben két kiemelkedő katolikus gondolkodó, Hans Joas és Robert Spaemann vitázik aktuális kérdésekről. Görföl Tibor, a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola docense, a Vigilia főszerkesztő-helyettese recenzióját adjuk közre. (Magyar Kurír)

Búcsújárás Alsószentivánon a Fatimai Szűznél - beszámoló

2018. július 13. - A Fatimai Szűzanya első magyarországi búcsújáró helyén, Alsószentivánon májustól októberig, minden hónap 13-án, a fatimai jelenések napjain tartanak zarándoknapot. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Megújult a tihanyi Apátsági Rege Cukrászda

140 millió forintos kormányzati támogatással, mintegy 180 millió forintos beruházás keretében újult meg a tihanyi Apátsági Rege Cukrászda, amelyet július 12-én, csütörtökön adtak át. (Magyar Kurír)

Idén is megáldják a jubiláló házaspárokat Győrben

Szeptember 1-jén, szombaton 10 órai kezdettel Veres András győri megyéspüspök hálaadó szentmisét mutat be a jubiláló házaspárok részvételével a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban. (Magyar Kurír)

„Közösségben még a kerekek is jobban gurulnak” – Július 21-én rajtol az erdélyi ferences biciklitúra

Július 21-én rajtol, majd a Mária Úton halad Csíksomlyó, Szováta, Szamosújvár, Zsibó, Kaplony és Máriapócs megállóhelyekkel az erdélyi kezdeményezésű Ferences Biciklitúra, azaz a FerBiT 2018-as futama. Az ötletgazdával, Főcze Bonaventurával Serbán Mária és Dénes Gabriella beszélgetett. (Magyar Kurír)

Konferencián találkoztak a fogyatékkal élőkkel foglalkozó szervezetek és gyülekezetek

Hálózatépítő találkozót szervetek a sepsiszentgyörgyi Írisz Házban a fogyatékkal élőkkel foglalkozó munkatársaknak. (Erdélyi Refomátus Egyházkerület)

Európai egyházak a populizmus ellen

Immár ötödik alkalommal szervezték meg az emberi jogok nyári egyetemét. A spanyolországi tanácskozáson az egyházak képviselői elutasították, hogy a politika saját céljaira éljen vissza a vallással. (reformatus.hu)

Kinesztetikaképzést tartottak a nagyváradi idős- és beteggondozóknak

A nagyváradi Caritas Catolica idős- és beteggondozással foglalkozó szakápolói részére szerveztek haladó szintű kinesztetikaképzést július 4. és 6. között annak érdekében, hogy a friss, korszerű tudással hatékonyabban láthassák el mindennapi feladataikat. (Magyar Kurír)

Bemerítési Istentisztelet Kőbányán 2018 Július 8-án

Első bemerítési alkalmunkat tarthattuk Kőbányán, amikor kilenc személy merítkezett be. Igei üzenetek közvetitői: Hodozsó János, David Steele és Dan Bishop lelkipásztorok voltak. Szolgálatukban a bemerités igazságát, jelentőségét és fontosságát méltatták és Krisztus melletti döntésre szólitottak fel. (baptist.hu)

Anabaptista Habán Emléknap a felvidéki Nagylévárdon

Habán Emléknapra kaptunk meghívást a Felvidékre, a Pozsony megyei Nagylévárdra 2018. július 1-én vasárnap. Az emléknap különlegessége abban van, hogy a település lakossága minden évben ezen a napon emlékezik meg az utolsó anabaptista száműzéséről, illetve az itt maradók “rekatolizálásáról”. Ezek után a meglepetés erejével hatott annak a 30 fős magyar baptista küldöttség megjelenése, akik az (baptist.hu)

Megújult a fehérvári gyülekezet honlapja

Az elmúlt hónapok fáradságos munkájának eredményeképpen megújult a Székesfehérvári Baptista Gyülekezet honlapja amely a https://baptistafehervar.hu címen érhető el. A szerkesztők a legmodernebb irányelvek alapján tervezték az oldalt, mely struktúrájában, küllemében és egyszerű kezelhetőségében is alkalmazkodik a mai kor elvárásaihoz. A honlap széleskörű tájékoztatást nyújt a gyülekezetről, a közösség életéről és különböző szolgálati területekről, valamint megtalálhatók (baptist.hu)

Jövőre képzést indíthat hazánkban az amerikai katolikus Notre Dame Egyetem

Jövő szeptembertől egy újabb amerikai egyetem indíthatja el a képzési programját Budapesten: az Indiana államban működő katolikus Notre Dame Egyetem - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter július 13-án New Yorkban. (Magyar Kurír)

Teremtésvédelmi kalendárium – „Az kertnek böcsülletes, gyönyörűséges, és hasznos munkáiról”

A Naphimnusz Teremtésvédelmi Egyesülettel együttműködésben „teremtésvédelmi kalendáriummal” jelentkezünk, kéthetente azonos időben. Ezúttal arról írunk, mi az, amit környezettudatos emberként mi magunk megtehetünk itt és most, július közepén, Magyarországon ökológiai lábnyomunk csökkentéséért. (Magyar Kurír)

No és Nóé

Hetedik alkalommal került megrendezésre a nyári napközistábor Szokolyán. Idén hárminc gyermek vett részt az öt napon át tartó eseményen. Noé történetével ismerkedhettek meg részletesen a gyermekek. A tanítást egy rövid jelenet vezette be, majd csoportokban beszélgettek a tanítók külön az óvodásokkal, külön az iskolás fiúkkal és lányokkal. Idén is népszerűek voltak a kreatív foglalkozások. Volt (baptist.hu)

Pappá szentelése 60. évfordulóját ünnepelte Bartal Károly Tamás jászóvári nyugalmazott apát

Július 1-jén ünnepelte pappá szentelése 60. évfordulóját Bodollón, a Sarlós-Boldogasszony filiális templom búcsúján Bartal Károly Tamás nyugalmazott apát, premontrei szerzetes. (Magyar Kurír)

„Küldöttek vagyunk!” – A Szentjánosbogár Közösség táborában Varga László mutatott be szentmisét

A dunakeszi Szentjánosbogár Közösség Kaposváron és Ságújfalun tartja idei nyári táborát. A kaposvári Szent Imre-templomban július 12-én a mintegy kilencvenöt táborozó együtt vett részt a szentmisén, melyet Varga László megyéspüspök celebrált. (Magyar Kurír)

Ökumenikus istentisztelet tartottak Szepsiben

Már hagyománnyá vált, hogy a Szepsi Kulturális Napok keretében ökumenikus istentiszteletre kerül sor az amfiteátrumban. Idén július 1-jén a reformátusok és a római katolikusok gyűltek össze, hogy közösen adjanak hálát a hit kegyelméért és imádkozzanak a tanúságtevés bátorságáért és hitelességéért. (Magyar Kurír)

Szabó Ferenc SJ: Ferenc pápa teológiája és lelkisége – 2. rész

Szabó Ferenc jezsuita négyrészes sorozatában rávilágít az argentin pápa sajátos teológiájára és Szent Ignác-i lelkiségére. A második rész címe: Romano Guardini, Ferenc pápa mestere. (Magyar Kurír)

Vasárnapi levelek – A nyelv megfékezése

„Jó, ha működik a szelídítés, a szűrés, úton a száj felé, hogy ami elhangzik, igaz maradjon, mégse sebezzen.” - hangzik Jókai Anna soron következő Vasárnapi levelében. Újabb, mindig aktuális megszívlelendő tanácsok az írónő tollából. (nyirgorkat.hu)

A Görögkatolikus Médiaközpont közelgő műsorai

Változatos műsorokat kínál hétvégére a Görögkatolikus Médiaközpont a televízió nézőinek és a rádió hallgatóinak. Szeretettel ajánljuk figyelmükbe! (nyirgorkat.hu)

Erzsébet-tábor és plébániai napközis táborok a pécsi egyházmegyei karitász szervezésében

Húsz gyermek nyaralhatott július 1. és 6. között Zánkán, az Erzsébet Üdülőközpont és Táborban a Pécsi Egyházmegyei Katolikus Karitász szervezésében. Emellett több helyi, plébániai karitászcsoport is rendez napközis tábort a nyár folyamán az egyházmegyében. (Magyar Kurír)

Szabó Ferenc SJ: Ferenc pápa teológiája és lelkisége – 1. rész

Szabó Ferenc jezsuita négyrészes sorozatában rávilágít az argentin pápa sajátos teológiájára és Szent Ignác-i lelkiségére. Az első rész címe: Az evangéliumi öröm hírnöke. (nyirgorkat.hu)

„A názáreti Jézus: mítosz vagy valóság?”

A Kálvinista Apologetikai Társaság ez alkalommal Jézus személyével kapcsolatban szervez beszélgetést a Károli Gáspár Református Egyetem Hittudományi Karán. (reformatus.hu)

Szlovák püspökök a házassággal kapcsolatos EU-előírás módosításáért

A szlovák püspöki konferencia levélben fordult az ország kormányához, hogy mozdítsa elő az európai törvénykezés egyik előírásának módosítását annak érdekében, hogy a tagországoknak ne kelljen elismernie azonos neműek külföldön kötött házasságát. (Magyar Kurír)

Dunántúli Pillanatképek

A Dunántúli Református Egyházkerület Elnöksége, Steinbach József püspök és Dr. Huszár Pál meglátogatta a id. Csajági Dezső nyugalmazott lelkipásztort, aki jövőre lesz 100 éves. (Dunántúli Református Egyházkerület)

Képtelen kert - református udvar a Művészetek Völgyében

Van-e arca a láthatatlan Istennek? És vajon melyik az ember valódi arca? Tükrözheti-e a halandó a halhatatlant, és fordítva? Ezekre a kérdésekre keresik a választ a Művészetek Völgye református udvarában. Részletek a tovább mögött. (Dunántúli Református Egyházkerület)

Idén is megrendezték Székesfehérvári Egyházmegye családtáborát Balatongyörökön

A Székesfehérvári Egyházmegye idén június 30-tól július 5-ig tartotta hagyományos családtáborát Balatongyörökön. Az egyházmegye több mint húsz éve hirdet nyári táborokat családoknak. (Magyar Kurír)

Kormányzati támogatással megújult a tihanyi Apátsági Rege Cukrászda

Tihany, 2018. július 12., csütörtök (MTI) - Száznegyvenmillió forintos kormányzati támogatással mintegy 180 millió forintos beruházás keretében újult meg a tihanyi Apátsági Rege Cukrászda, amelyet csütörtökön adtak át. (MTI)

Soltész: mintegy kétezer óvoda újul meg vagy épül a Kárpát-medencében

Pécs, 2018. július 11., szerda (MTI) - Mintegy kétezer óvoda újul meg vagy épül a Kárpát-medencében - mondta a Miniszterelnökség államtitkára szerdán Pécsen, a 2014-ben indult, 2022-ig tartó óvodafejlesztési programra utalva. (MTI)

Csehországba zarándokoltak az agyagosszergényi hívek

Július 2. és 4. között került sor az agyagosszergényi hívek csehországi zarándoklatára. A zarándoklat első állomása a příbrami Szent Hegy volt, ahol szentmisét celebrált a zarándoklat vezetője, Szarka Gábor plébános atya. A zarándoklat második napján ellátogattak a prágai Szent Vitus-székesegyházba, majd a kármelita kolostorhoz tartozó Győzelmes Mária-templomban található Prágai Kis Jézus szobránál imádkoztak és szentmisét ünnepeltek. Ezt követően Karlovy Vary, Velké Popovice és Český Krumlov nevezetességeivel ismerkedtek meg. A zarándokok Ausztrián keresztül, fáradtan, de élményekkel gazdagon tértek vissza Agyagosszergénybe. (Győri Katolikus Egyházmegye)

Megjelent az Új Ember július 15-i száma

Az Új Ember ez évi huszonnyolcadik számát ajánljuk olvasóink figyelmébe. (Magyar Kurír)

Napi Evangélium – 2018. július 13.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… - Mt 10,16-23 (Magyar Kurír)

A Hitünk és Életünk adása a Fehérvár Televízióban

A Hitünk és Életünk műsora adására 2018. július 15-én vasárnap kerül sor, az ismétlést pedig július 18-án is láthatják a Fehérvár Televízió adásában. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Több mint Sherlock

Református erdélyi fejedelemasszony még sohasem volt ilyen menő, mint a Lorántffy Zsuzsanna megír egy levelet című képregény címszereplője. Kedvcsinálónkból még az is kiderül, miben iskolázza le a leghíresebb detektíveket is. (parokia.hu)

A REV megerősíti a migránsok jogait

A Református Egyházak Világközössége is aggodalommal figyeli a menekültek és menedékkérők, mindenekelőtt a gyermekek jogainak sérülését. (reformatus.hu)

Eltemették Jean-Louis Tauran bíborost – Sodano bíboros mondott homíliát a szertartáson

Minden jószándékú emberrel párbeszédet folytatott, s a betegség nagy súlya ellenére is tovább szolgálta az Egyházat - jellemezte Angelo Sodano bíboros a július 5-én elhunyt francia bíborost. A július 12-i liturgia végén Ferenc pápa végezte a temetési szertartás búcsúvételi részét. (Magyar Kurír)

Keltsd életre a templomodat! – Utasi Abigél Kincső, Jászberény

Meseíró-pályázatunkkal arra hívjuk a gyerekeket, hogy Berg Judit „A holló gyűrűje” című meseregénye nyomán keltsék életre a templomukban szereplő ábrázolásokat. A legszebb meséket megjelentetjük. Most Utasi Abigél Kincső meséjét olvashatják. (Magyar Kurír)

Egy történelmi látogatás: 40 éve járt Magyarországon Pedro Arrupe jezsuita generális

Éppen negyven esztendeje, 1978. július 12. és 15. között járt első alkalommal Magyarországon jezsuita generális. Mihalik Béla Vilmos, a jezsuita levéltár vezetője foglalja össze a rendkívüli látogatás történetét. (Magyar Kurír)

Életről, halálról dönteni – Az „Adj életet a gyermekednek” Facebook-csoport felhívása

Az alábbiakban Speier Henrietta és Albertné Görgey Zsuzsanna, az „Adj életet a gyermekednek” Facebook-csoport szervezőinek írását közöljük. (Magyar Kurír)

Kinevezték Aldo Moro boldoggáavatási ügyének posztulátorát

Az olasz politikus boldoggáavatási ügyét a közelmúltban a domonkos rendre bízták. Gianni Festa, a domonkos rend boldoggáavatási ügyeinek általános posztulátora nyilatkozott a Vatikáni Rádiónak. (Magyar Kurír)

„Nekilendülök annak, ami előttem van” – Elkezdődött a 35. egerszalóki találkozó

„Nekilendülök annak, ami előttem van” - ez a mottója az idei, immár 35. Egerszalóki Ifjúsági Találkozó és Lelkigyakorlatnak, mely július 11-15-ig, szerdától vasárnapig várja a fiatalokat. (Magyar Kurír)

Görögkatolikus kórházlelkészség Nyíregyházán

Dr. Mosolygó Marcell atya mutatja be munkáját a Jósa András Oktatókórház kórházlelkészeként. (nyirgorkat.hu)

Sandri bíboros: Örömteli és testvéri volt a bari ökumenikus imatalálkozó

Leonardo Sandri bíboros, a Keleti Egyházak Kongregációjának prefektusa egyértelműen pozitív mérleget vont a július 7-i bari találkozóról, amelyen Ferenc pápa együtt imádkozott a békéért a keleti egyházak vezetőivel. (Magyar Kurír)

Tekintetek, amik átformálnak

„Otthon olyan apróságokon tud méltatlankodni az ember, de amikor kijön ide és látja, hogy ezek a szerencsétlen emberek milyen környezetben, hogyan élik mindennapjaikat, hálát ad a Jóistennek mindazért, amije van." A Szeretetszolgálat önkéntes orvoscsoportjának első Bangladesben töltött napjáról Sebő Gábor ápoló számol be. (reformatus.hu)

Tizedik országos táborát tartotta a Szent Gyermekség Műve Nyíregyházán

A Szent Gyermekség Műve közösségeinek zömében 7-14 éves tagjai és a 14 éves kor fölötti ifjúsági missziós gyermekek táborát minden évben másutt szervezik meg. Idén július 4. és 8. között Nyíregyházára érkezett a 120 táborozó. (Magyar Kurír)

Bibliahetet szerveztek a felvidéki Nagykaposon

Július 2. és 6. között zajlott Nagykaposon a Vakációs Bibliahét nevű napközis gyermektábor, melyet az elmúlt évekhez hasonlóan idén is ökumenikus keretek között valósítottak meg. (Magyar Kurír)

A horvát válogatott edzője a hitéből és a rózsafüzér-imádságból merít erőt

Július 15-én, vasárnap Horvátország labdarúgó-válogatottja Franciaországgal mérkőzik meg a 2018-as futballvilág-bajnokság kupájáért, miután július 11-én legyőzték az angol csapatot. (Magyar Kurír)

Letették a Szent Mór Iskolaközpont tagóvodájának alapkövét Pécsen

Július 11-én helyezték el a Szent Mór iskolaközpont új épületének alapkövét. Az új óvodában a gyermekek fizikai és szellemi fejlődését segítő tágas csoportszobák, nagy udvar és modern játszótér lesz. (Magyar Kurír)

Az év diákarcai Máriapócson

A Dudás Miklós Görögkatolikus Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Máriapócson új díjat alapított ez évben. A kitűnő bizonyítványon kívül a közösségben betöltött szerep is befolyásolta a vezetőség döntését, mely alapján négyen kapták meg az első „Az év diákarca” kitüntetést. (nyirgorkat.hu)

A nyár folyamán is zajlik a nagyváradi püspöki palota felújítása

Teljes erővel folynak a nyári hónapokban a nagyváradi püspöki palota felújítási munkálatai, az olykor több napig tartó esős idő ellenére is. Matuz Zsolt projektfelelős elmondása szerint a tetőszerkezet helyreállításával 40 százalékban készültek el. (Magyar Kurír)

Sok fiatalt várnak a Szatmárnémetiben tartandó katolikus ifjúsági találkozóra

Ezerkétszázötven fiatal érkezik július 25-én az ország minden katolikus egyházmegyéjéből Szatmárnémetibe, az Országos Katolikus Ifjúsági Találkozóra - tájékoztatott Józsa János, a szatmári egyházmegye sajtóreferense. (Magyar Kurír)

Karácsonyi István minoritára emlékeztek Aradon

Karácsonyi István (1908—1963) minorita szerzetesre, az aradi minorita templom egykori zenei igazgatójára, egyházzenészre emlékeztek július 10-én, születésének 110. évfordulója alkalmából. (Magyar Kurír)

Peske-Spányi-díjban részesült Spányi Antal püspök Bodajkon

Bodajk várossá nyilvánításának tizedik évfordulóján, július 6-án a település díszpolgári címét, a Peske-Spányi díjat vehette át Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök. A két neves bodajki festőről elnevezett díjat a jubileumi városnapok alkalmával adta át Wurczinger Lóránt polgármester. (Magyar Kurír)

„Kősziklára építs!” – Görögtűz tábort rendeztek Hajdúdorogon

Csaknem két évtizede minden évben „lobog” a Görögtűz Hajdúdorogon. Idén az apostolfejedelmek böjtjének utolsó napjaiban zajlott a tábor - június 25. és 29. között. (Magyar Kurír)

Tizedik országos táborát tartotta a Szent Gyermekség Műve Nyíregyházán

A zömében 7-14 éves Szent Gyermekség Művének missziós gyermekei és a 14 fölötti ifjúsági missziós gyermekek táborát minden évben másutt szervezik meg. Idén Nyíregyházára érkezett a 120 missziós 2018. július 4. és 8. között. (nyirgorkat.hu)

Csehországba látogattak az agyagosszergényi hívek

Július 2. és 4. között került sor az agyagosszergényi hívek csehországi zarándoklatára. A zarándoklat első állomása a příbrami Szent Hegy volt, ahol szentmisét celebrált a zarándoklat vezetője, Szarka Gábor plébános atya. A zarándoklat második napján ellátogattak a prágai Szent Vitus-székesegyházba, majd a kármelita kolostorhoz tartozó Győzelmes Mária-templomban található Prágai Kis Jézus szobránál imádkoztak és szentmisét ünnepeltek. Ezt követően Karlovy Vary, Velké Popovice és Český Krumlov nevezetességeivel ismerkedtek meg. A zarándokok Ausztrián keresztül, fáradtan, de élményekkel gazdagon tértek vissza Agyagosszergénybe. (Győri Katolikus Egyházmegye)

Veres András mutatott be búcsúi szentmisét Győrsövényházon

Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke mutatta be a búcsúi szentmisét június 24-én a győrsövényházi Keresztelő Szent János-templomban. A liturgia után a főpásztor megáldotta a restaurált kültéri Jó Pásztor-szobrot. (Magyar Kurír)

Múzeumot kap az 1700 éves kölni zsidóság

Letették az alapkövét, annak a múzeumnak, amely Köln egykori zsidó negyedében épül. A zsidó múzeum neve MiQua lesz, ami egy szójáték, utal a régi negyedre és úgy hangzik, mint a rituális fürdő neve, a mikve. A múzeum a tervek szerint 2021-re készül el. A projektre 77 millió eurót (csaknem 25 milliárd forintot) szánnak, az építtető […] A Múzeumot kap az 1700 éves kölni zsidóság bejegyzés először a Zsido.com jelent meg. (zsido.com)

Foci VB tippjáték 2018 döntő

Itt az idő a világbajnok futballcsapat megtippelésére! (nyirgorkat.hu)

Isten rendjére készülve

Sok más munkatárssal együtt elmondhatom, hogy én is hónapokig készültem a kaposvári Rend 2018-ra. A programok egyeztetése izgalmas feladat lehetett a szervezők részéről, nem kevésbé az énekek összeállítása, az étkezések rendjének kidolgozása, és az egész rendezvény jó rendben történő lebonyolításának óriási munkája, felelőssége. (Dunántúli Református Egyházkerület)

Napi Evangélium – 2018. július 12.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… - Mt 10,7-15 (Magyar Kurír)

Megérkezett az orvoscsoportunk Bangladesbe

„A felnőttek tekintetében látszik, hogy mennyi gyötrelmen mentek keresztül és sok a várandós nő. A gyerekek játszanak, jó kedvűek" - így írta le első benyomásait Juhász Márton a Magyar Református Szeretetszolgálat ügyvezető igazgatója a bangladesi Kutupalong menekülttáborban tett első látogatásukat követően. (reformatus.hu)

Biztonságos hely keresztyéneknek

Szükségünk van olyan lelki térre, ahol még Mike Tyson bokszolótól is idézhetünk a jézusi életútra gondolva. Olyan helyre, ahol megélhetjük a legmélyebb érzéseinket. Adrian Plass angol író új könyvében egy ilyen biztonságos teret kínál nekünk. (parokia.hu)

Ahol egy több, mint a kilencvenkilenc

„Én vagyok a jó pásztor" - ismerős mondat, de elgondolkoztunk már azon, mit is jelent ránk nézve, hogy a jó pásztor az életét adja a juhaiért? Ennek valóságát volt alkalmunk megtapasztalni a Zsinati Ifjúsági Iroda által szervezett háromrészes ifjúsági vezetőképző erdélyi záró alkalmán. (reformatus.hu)

Hat jó tanács a szünidőre Kamill atyától

Noha már jó néhány hét eltelt a nyári szünetből, még időszerűek Varga Kamill OFM tanácsai, melyeknek köszönhetően talán nem úszik el az egész vakációnk az egyébként édes semmittevésben. (Magyar Kurír)

Szabó Ferenc SJ: Ferenc pápa teológiája és lelkisége – 1. rész

Szabó Ferenc jezsuita négyrészes sorozatában rávilágít az argentin pápa sajátos teológiájára és Szent Ignác-i lelkiségére. Az első rész címe: Az evangéliumi öröm hírnöke. (Magyar Kurír)

Mit értett VI. Pál az alatt, hogy az Egyházba beszivárgott a sátán füstje?

Montini pápa egy eddig kiadatlan levelében leírta, mi háborgatta a lelkét a ’70-es évek elején, a zsinat utáni években. (Magyar Kurír)

Beer Miklós is köszöntötte a „Muzsikál az erdő” rendezvény résztvevőit Mátraalmáson

A „Muzsikál az erdő” - Mátrai Művészeti Napok rendezvénysorozat idén a 15. évadához érkezett. A program a felvidéki Füleken kezdődött június 30-án, és július 8-án zárult Gyöngyöstarjánban. (Magyar Kurír)

Add tovább, amit kaptál!

Bizalom, közösség, erő: ilyen és ezekhez hasonló tapasztalatokkal zárult a Zsinati Ifjúsági Iroda idei ifjúsági vezetőképzője. Az utolsó, Szilágy megyei Zutorban tartott gyakorlati alkalom után néhány résztvevőt arról kérdeztük, milyen élményekkel gazdagodtak a három alkalmas tréningen. (reformatus.hu)

A romániai magyar hitoktatók számára szerveztek továbbképzést Temesváron

Idén a temesvári Gerhardinum Római Katolikus Teológiai Líceum ad otthont a Bolyai Nyári Akadémia négy romániai magyar katolikus egyházmegye hitoktatói részére szervezett nyári továbbképzésnek. A július 8. és 14. között zajló rendezvényen közel ötven pedagógus vesz részt. (Magyar Kurír)

Jubileumi kántorképzős koncert

25 éve indult a Tiszáninneni Református Egyházkerület kántorképző tanfolyama, ebből az alkalomból 2018. július 14-én, szombaton 16 órától ünnepi koncertet adnak a Miskolc-avasi református műemléktemplomban. (reformatus.hu)

A nyugat-európai magyar reformátusság helyzetéről tanácskoztak Ausztriában

Rendhagyó történelemóra címmel tartotta hittudományi tanácskozását a Nyugat-Európai Magyar Református Lelkigondozó Szolgálat (NyEMRLSz) az ausztriai Felsőőrben. Az évente megrendezett hasonló találkozók célja, hogy a nyugat-európai diaszpórában szolgáló reformátusok megosszák egymással kihívásaikat, tapasztalataikat, és erősítsék közösségüket. (reformatus.hu)

Ministráns lelki hétvégén vettek részt a müncheni magyar közösség fiataljai Teisendorfban

Július 6-án, pénteken érkezett a bajorországi Teisendorfban szervezett lelki hétvégére a Müncheni Magyar Katolikus Egyházközség tizenhat ministránsa. A találkozóról az egyik résztvevő, Gramling Olivér írt beszámolót. (Magyar Kurír)

Július 12-én temetik Tauran bíborost

Július 12-én, csütörtökön délelőtt a Szent Péter-bazilika katedra-oltáránál Angelo Sodano bíboros, a Bíborosi Kollégium dékánja vezeti Jean-Louis Tauran bíboros temetési szertartását. A szentmise végén Ferenc pápa végzi a temetési szertartás búcsúvételi részét. (Magyar Kurír)

Áldatlan állapotok: hátat fordíthat az olajiparnak az anglikán egyház

Az anglikán egyháznál úgy döntöttek – számol be arról a BBC –, a jövőben eladják azoknak az olajipari vállalatoknak a részvényeit, melyek nem teljesítik a szükséges lépéseket az éghajlatváltozás csökkentése érdekében. (origo.hu)

Kelemen Hunor: Romániának teljesítenie kell vállalását a visszaszolgáltatások esetében

Bukarest, 2018. július 11., szerda (MTI) - Románia önként vállalta a teljes körű visszaszolgáltatást a kommunizmus idején elkobzott ingatlanok esetében, amit teljesítenie kell, hiszen senki nem kényszerítette erre - jelentette ki Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke. (MTI)

Magyaróvári karitászosok nyári fesztiválokon

A magyaróvári Szűz Mária Királynő és Szent Gotthárd Plébánia karitászcsoportja a közelmúltban két rendezvényen is részt vett. A június 23-án Mosonmagyaróváron megrendezett Voluta Nemzetközi Vízifesztiválon „lelki fröccsöt” osztottak. A jelképes mennyiségű bor és szóda mellé egy-egy szentírási szakaszt kaptak ajándékba a vendégek. (Győri Katolikus Egyházmegye)

Beiktatták hivatalába Milan Lach püspököt

Június 30-án a parmai Keresztelő Szent János-székesegyházban (USA, Ohio) William C. Skurla pittsburgh-i metropolita beiktatta a parmai ruszin (rutén) egyházmegye püspöki székébe Milan Lach püspököt. Az ünnepélyes szertartáson részt vett Szocska A. Ábel nyíregyházi megyéspüspök is. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa Twitter-üzenete július 11-én

A Szentatya az alábbi bejegyzést tette közzé Twitter-oldalán. (Magyar Kurír)

A váci székesegyházban tartotta diplomaosztó ünnepségét az Apor Vilmos Katolikus Főiskola

Június 29-én a váci székesegyházban tartották az Apor Vilmos Katolikus Főiskola diplomaátadó ünnepségét, amelyen kétszázharminc végzős hallgató vehette át oklevelét. (Magyar Kurír)

Evangélikus püspöpiktatás

Püspök iktatásra gyűltek össze Szarvason az ótemplomban, a Déli Evangélikus Egyházkerület lelkészei, vezetői, a gyülekezetek tagjai, Budapesttől Bonyhádig, Kiskőröstől Békéscsabáig. Az egyházkerület új püspökét, Kondor Pétert, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök püspöke, Fabiny Tamás iktatta hivatalába. (NAVA_Video)

Püspökkenyér – 2018. június 13.

A mai Püspökkenyérben is két témát járunk körül. Először a Nemzeti Összetartozás Napja hetében arról beszélgetünk, hogy mit tehetnek az egyházak ezért a nagyon fontos ügyért, a nemzet határokon átívelő egyesítéséért. Aztán ilyenkor a diplomaosztások idején a lelkész képzésről, vagy a paphiányról beszélgetünk, ha van egyáltalán. Beszélgetőtársaim, Kocsis Fülöp Hajdúdorogi érsek metropolita. Szeretettel köszöntelek, és Steinbach József, református püspök a Dunántúlról, Pápáról. Magam pedig, Fabiny Tamás, evangélikus püspök vagyok. És a Püspökkenyér 82. adását láthatják kedves nézőink. (NAVA_Video)

Erős vár a mi Istenünk! – rádióműsor – 2018. június 11.

Erős vár a mi Istenünk! - Az evangélikus egyház félórája. (NAVA_Video)

„Kősziklára építs!” – Görögtűz tábor volt Hajdúdorogon

Csaknem két évtizede minden évben „lobog” a Görögtűz Hajdúdorogon, idén az apostolfejedelmek böjtjének utolsó napjaiban zajlott június 25-től, s Péter és Pál főapostolok ünnepén fejeződött be, június 29-én. (nyirgorkat.hu)

Elhunyt Ifi Géza nyugalmazott plébános

A kaposvári megyéspüspök, az egyházmegye papsága, valamint a család fájdalommal, de a feltámadás reményében tudatja, hogy Ifi Géza nyugalmazott plébános életének 69., áldozópapságának 25. évében július 8-án szentségekkel megerősítve elhunyt. (Magyar Kurír)

Zsidó sírkövek százait építették bele az utakba Ukrajnában

A nyugat-ukrajnai Lvivben önkéntesek mentik a sírköveket, miután egy útfelújítás közben kifordították őket a földből a munkások. Sasha Nazar egy ukrajnai zsidó jótékonysági szervezet vezetője elmondta, hogy a múlt héten értesültek a felfedezésről. Rögtön elkezdek önkénteseket toborozni, hogy mentsék, ami még menthető. Becslése szerint legalább 100, de lehet, hogy több sírkő is lehet az érintett […] A Zsidó sírkövek százait építették bele az utakba Ukrajnában bejegyzés először a Zsido.com jelent meg. (zsido.com)

Korzenszky Richárd: Az európaiságról – Szent Benedek Atyánk ünnepén

Korzenszky Richárd bencés szerzetes írását adjuk közre Szent Benedek, Európa fővédőszentjének ünnepén. (Magyar Kurír)

Mai evangélium – 2018. július 11., Szent Benedek apát, Európa fővédőszentje

Hogy örömhírrel induljon minden nap… - Mt 19,27-29 (Magyar Kurír)

Régebbi anyagok az archívumban