Lapszemle

Más egyházak, felekezetek honlapjainak híreit, információit, illetve világi lapoknak a kereszténységről szóló tudósításait gyűjtjük itt egybe. Az anyagok a forrás eredeti oldalán olvashatóak. A közölt hírek nem tükrözik egyházunk hivatalos véleményét.

Régebbi anyagok az archívumban

Szabó Ferenc SJ: Ferenc pápa teológiája és lelkisége – 1. rész

Szabó Ferenc jezsuita négyrészes sorozatában rávilágít az argentin pápa sajátos teológiájára és Szent Ignác-i lelkiségére. Az első rész címe: Az evangéliumi öröm hírnöke. (nyirgorkat.hu)

„A názáreti Jézus: mítosz vagy valóság?”

A Kálvinista Apologetikai Társaság ez alkalommal Jézus személyével kapcsolatban szervez beszélgetést a Károli Gáspár Református Egyetem Hittudományi Karán. (reformatus.hu)

Szlovák püspökök a házassággal kapcsolatos EU-előírás módosításáért

A szlovák püspöki konferencia levélben fordult az ország kormányához, hogy mozdítsa elő az európai törvénykezés egyik előírásának módosítását annak érdekében, hogy a tagországoknak ne kelljen elismernie azonos neműek külföldön kötött házasságát. (Magyar Kurír)

Dunántúli Pillanatképek

A Dunántúli Református Egyházkerület Elnöksége, Steinbach József püspök és Dr. Huszár Pál meglátogatta a id. Csajági Dezső nyugalmazott lelkipásztort, aki jövőre lesz 100 éves. (Dunántúli Református Egyházkerület)

Képtelen kert - református udvar a Művészetek Völgyében

Van-e arca a láthatatlan Istennek? És vajon melyik az ember valódi arca? Tükrözheti-e a halandó a halhatatlant, és fordítva? Ezekre a kérdésekre keresik a választ a Művészetek Völgye református udvarában. Részletek a tovább mögött. (Dunántúli Református Egyházkerület)

Idén is megrendezték Székesfehérvári Egyházmegye családtáborát Balatongyörökön

A Székesfehérvári Egyházmegye idén június 30-tól július 5-ig tartotta hagyományos családtáborát Balatongyörökön. Az egyházmegye több mint húsz éve hirdet nyári táborokat családoknak. (Magyar Kurír)

Kormányzati támogatással megújult a tihanyi Apátsági Rege Cukrászda

Tihany, 2018. július 12., csütörtök (MTI) - Száznegyvenmillió forintos kormányzati támogatással mintegy 180 millió forintos beruházás keretében újult meg a tihanyi Apátsági Rege Cukrászda, amelyet csütörtökön adtak át. (MTI)

Soltész: mintegy kétezer óvoda újul meg vagy épül a Kárpát-medencében

Pécs, 2018. július 11., szerda (MTI) - Mintegy kétezer óvoda újul meg vagy épül a Kárpát-medencében - mondta a Miniszterelnökség államtitkára szerdán Pécsen, a 2014-ben indult, 2022-ig tartó óvodafejlesztési programra utalva. (MTI)

Csehországba zarándokoltak az agyagosszergényi hívek

Július 2. és 4. között került sor az agyagosszergényi hívek csehországi zarándoklatára. A zarándoklat első állomása a příbrami Szent Hegy volt, ahol szentmisét celebrált a zarándoklat vezetője, Szarka Gábor plébános atya. A zarándoklat második napján ellátogattak a prágai Szent Vitus-székesegyházba, majd a kármelita kolostorhoz tartozó Győzelmes Mária-templomban található Prágai Kis Jézus szobránál imádkoztak és szentmisét ünnepeltek. Ezt követően Karlovy Vary, Velké Popovice és Český Krumlov nevezetességeivel ismerkedtek meg. A zarándokok Ausztrián keresztül, fáradtan, de élményekkel gazdagon tértek vissza Agyagosszergénybe. (Győri Katolikus Egyházmegye)

Megjelent az Új Ember július 15-i száma

Az Új Ember ez évi huszonnyolcadik számát ajánljuk olvasóink figyelmébe. (Magyar Kurír)

Napi Evangélium – 2018. július 13.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… - Mt 10,16-23 (Magyar Kurír)

A Hitünk és Életünk adása a Fehérvár Televízióban

A Hitünk és Életünk műsora adására 2018. július 15-én vasárnap kerül sor, az ismétlést pedig július 18-án is láthatják a Fehérvár Televízió adásában. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Több mint Sherlock

Református erdélyi fejedelemasszony még sohasem volt ilyen menő, mint a Lorántffy Zsuzsanna megír egy levelet című képregény címszereplője. Kedvcsinálónkból még az is kiderül, miben iskolázza le a leghíresebb detektíveket is. (parokia.hu)

A REV megerősíti a migránsok jogait

A Református Egyházak Világközössége is aggodalommal figyeli a menekültek és menedékkérők, mindenekelőtt a gyermekek jogainak sérülését. (reformatus.hu)

Eltemették Jean-Louis Tauran bíborost – Sodano bíboros mondott homíliát a szertartáson

Minden jószándékú emberrel párbeszédet folytatott, s a betegség nagy súlya ellenére is tovább szolgálta az Egyházat - jellemezte Angelo Sodano bíboros a július 5-én elhunyt francia bíborost. A július 12-i liturgia végén Ferenc pápa végezte a temetési szertartás búcsúvételi részét. (Magyar Kurír)

Keltsd életre a templomodat! – Utasi Abigél Kincső, Jászberény

Meseíró-pályázatunkkal arra hívjuk a gyerekeket, hogy Berg Judit „A holló gyűrűje” című meseregénye nyomán keltsék életre a templomukban szereplő ábrázolásokat. A legszebb meséket megjelentetjük. Most Utasi Abigél Kincső meséjét olvashatják. (Magyar Kurír)

Egy történelmi látogatás: 40 éve járt Magyarországon Pedro Arrupe jezsuita generális

Éppen negyven esztendeje, 1978. július 12. és 15. között járt első alkalommal Magyarországon jezsuita generális. Mihalik Béla Vilmos, a jezsuita levéltár vezetője foglalja össze a rendkívüli látogatás történetét. (Magyar Kurír)

Életről, halálról dönteni – Az „Adj életet a gyermekednek” Facebook-csoport felhívása

Az alábbiakban Speier Henrietta és Albertné Görgey Zsuzsanna, az „Adj életet a gyermekednek” Facebook-csoport szervezőinek írását közöljük. (Magyar Kurír)

Kinevezték Aldo Moro boldoggáavatási ügyének posztulátorát

Az olasz politikus boldoggáavatási ügyét a közelmúltban a domonkos rendre bízták. Gianni Festa, a domonkos rend boldoggáavatási ügyeinek általános posztulátora nyilatkozott a Vatikáni Rádiónak. (Magyar Kurír)

„Nekilendülök annak, ami előttem van” – Elkezdődött a 35. egerszalóki találkozó

„Nekilendülök annak, ami előttem van” - ez a mottója az idei, immár 35. Egerszalóki Ifjúsági Találkozó és Lelkigyakorlatnak, mely július 11-15-ig, szerdától vasárnapig várja a fiatalokat. (Magyar Kurír)

Görögkatolikus kórházlelkészség Nyíregyházán

Dr. Mosolygó Marcell atya mutatja be munkáját a Jósa András Oktatókórház kórházlelkészeként. (nyirgorkat.hu)

Sandri bíboros: Örömteli és testvéri volt a bari ökumenikus imatalálkozó

Leonardo Sandri bíboros, a Keleti Egyházak Kongregációjának prefektusa egyértelműen pozitív mérleget vont a július 7-i bari találkozóról, amelyen Ferenc pápa együtt imádkozott a békéért a keleti egyházak vezetőivel. (Magyar Kurír)

Tekintetek, amik átformálnak

„Otthon olyan apróságokon tud méltatlankodni az ember, de amikor kijön ide és látja, hogy ezek a szerencsétlen emberek milyen környezetben, hogyan élik mindennapjaikat, hálát ad a Jóistennek mindazért, amije van." A Szeretetszolgálat önkéntes orvoscsoportjának első Bangladesben töltött napjáról Sebő Gábor ápoló számol be. (reformatus.hu)

Tizedik országos táborát tartotta a Szent Gyermekség Műve Nyíregyházán

A Szent Gyermekség Műve közösségeinek zömében 7-14 éves tagjai és a 14 éves kor fölötti ifjúsági missziós gyermekek táborát minden évben másutt szervezik meg. Idén július 4. és 8. között Nyíregyházára érkezett a 120 táborozó. (Magyar Kurír)

Bibliahetet szerveztek a felvidéki Nagykaposon

Július 2. és 6. között zajlott Nagykaposon a Vakációs Bibliahét nevű napközis gyermektábor, melyet az elmúlt évekhez hasonlóan idén is ökumenikus keretek között valósítottak meg. (Magyar Kurír)

A horvát válogatott edzője a hitéből és a rózsafüzér-imádságból merít erőt

Július 15-én, vasárnap Horvátország labdarúgó-válogatottja Franciaországgal mérkőzik meg a 2018-as futballvilág-bajnokság kupájáért, miután július 11-én legyőzték az angol csapatot. (Magyar Kurír)

Letették a Szent Mór Iskolaközpont tagóvodájának alapkövét Pécsen

Július 11-én helyezték el a Szent Mór iskolaközpont új épületének alapkövét. Az új óvodában a gyermekek fizikai és szellemi fejlődését segítő tágas csoportszobák, nagy udvar és modern játszótér lesz. (Magyar Kurír)

Az év diákarcai Máriapócson

A Dudás Miklós Görögkatolikus Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Máriapócson új díjat alapított ez évben. A kitűnő bizonyítványon kívül a közösségben betöltött szerep is befolyásolta a vezetőség döntését, mely alapján négyen kapták meg az első „Az év diákarca” kitüntetést. (nyirgorkat.hu)

A nyár folyamán is zajlik a nagyváradi püspöki palota felújítása

Teljes erővel folynak a nyári hónapokban a nagyváradi püspöki palota felújítási munkálatai, az olykor több napig tartó esős idő ellenére is. Matuz Zsolt projektfelelős elmondása szerint a tetőszerkezet helyreállításával 40 százalékban készültek el. (Magyar Kurír)

Sok fiatalt várnak a Szatmárnémetiben tartandó katolikus ifjúsági találkozóra

Ezerkétszázötven fiatal érkezik július 25-én az ország minden katolikus egyházmegyéjéből Szatmárnémetibe, az Országos Katolikus Ifjúsági Találkozóra - tájékoztatott Józsa János, a szatmári egyházmegye sajtóreferense. (Magyar Kurír)

Karácsonyi István minoritára emlékeztek Aradon

Karácsonyi István (1908—1963) minorita szerzetesre, az aradi minorita templom egykori zenei igazgatójára, egyházzenészre emlékeztek július 10-én, születésének 110. évfordulója alkalmából. (Magyar Kurír)

Peske-Spányi-díjban részesült Spányi Antal püspök Bodajkon

Bodajk várossá nyilvánításának tizedik évfordulóján, július 6-án a település díszpolgári címét, a Peske-Spányi díjat vehette át Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök. A két neves bodajki festőről elnevezett díjat a jubileumi városnapok alkalmával adta át Wurczinger Lóránt polgármester. (Magyar Kurír)

„Kősziklára építs!” – Görögtűz tábort rendeztek Hajdúdorogon

Csaknem két évtizede minden évben „lobog” a Görögtűz Hajdúdorogon. Idén az apostolfejedelmek böjtjének utolsó napjaiban zajlott a tábor - június 25. és 29. között. (Magyar Kurír)

Tizedik országos táborát tartotta a Szent Gyermekség Műve Nyíregyházán

A zömében 7-14 éves Szent Gyermekség Művének missziós gyermekei és a 14 fölötti ifjúsági missziós gyermekek táborát minden évben másutt szervezik meg. Idén Nyíregyházára érkezett a 120 missziós 2018. július 4. és 8. között. (nyirgorkat.hu)

Csehországba látogattak az agyagosszergényi hívek

Július 2. és 4. között került sor az agyagosszergényi hívek csehországi zarándoklatára. A zarándoklat első állomása a příbrami Szent Hegy volt, ahol szentmisét celebrált a zarándoklat vezetője, Szarka Gábor plébános atya. A zarándoklat második napján ellátogattak a prágai Szent Vitus-székesegyházba, majd a kármelita kolostorhoz tartozó Győzelmes Mária-templomban található Prágai Kis Jézus szobránál imádkoztak és szentmisét ünnepeltek. Ezt követően Karlovy Vary, Velké Popovice és Český Krumlov nevezetességeivel ismerkedtek meg. A zarándokok Ausztrián keresztül, fáradtan, de élményekkel gazdagon tértek vissza Agyagosszergénybe. (Győri Katolikus Egyházmegye)

Veres András mutatott be búcsúi szentmisét Győrsövényházon

Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke mutatta be a búcsúi szentmisét június 24-én a győrsövényházi Keresztelő Szent János-templomban. A liturgia után a főpásztor megáldotta a restaurált kültéri Jó Pásztor-szobrot. (Magyar Kurír)

Múzeumot kap az 1700 éves kölni zsidóság

Letették az alapkövét, annak a múzeumnak, amely Köln egykori zsidó negyedében épül. A zsidó múzeum neve MiQua lesz, ami egy szójáték, utal a régi negyedre és úgy hangzik, mint a rituális fürdő neve, a mikve. A múzeum a tervek szerint 2021-re készül el. A projektre 77 millió eurót (csaknem 25 milliárd forintot) szánnak, az építtető […] A Múzeumot kap az 1700 éves kölni zsidóság bejegyzés először a Zsido.com jelent meg. (zsido.com)

Foci VB tippjáték 2018 döntő

Itt az idő a világbajnok futballcsapat megtippelésére! (nyirgorkat.hu)

Isten rendjére készülve

Sok más munkatárssal együtt elmondhatom, hogy én is hónapokig készültem a kaposvári Rend 2018-ra. A programok egyeztetése izgalmas feladat lehetett a szervezők részéről, nem kevésbé az énekek összeállítása, az étkezések rendjének kidolgozása, és az egész rendezvény jó rendben történő lebonyolításának óriási munkája, felelőssége. (Dunántúli Református Egyházkerület)

Napi Evangélium – 2018. július 12.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… - Mt 10,7-15 (Magyar Kurír)

Megérkezett az orvoscsoportunk Bangladesbe

„A felnőttek tekintetében látszik, hogy mennyi gyötrelmen mentek keresztül és sok a várandós nő. A gyerekek játszanak, jó kedvűek" - így írta le első benyomásait Juhász Márton a Magyar Református Szeretetszolgálat ügyvezető igazgatója a bangladesi Kutupalong menekülttáborban tett első látogatásukat követően. (reformatus.hu)

Biztonságos hely keresztyéneknek

Szükségünk van olyan lelki térre, ahol még Mike Tyson bokszolótól is idézhetünk a jézusi életútra gondolva. Olyan helyre, ahol megélhetjük a legmélyebb érzéseinket. Adrian Plass angol író új könyvében egy ilyen biztonságos teret kínál nekünk. (parokia.hu)

Ahol egy több, mint a kilencvenkilenc

„Én vagyok a jó pásztor" - ismerős mondat, de elgondolkoztunk már azon, mit is jelent ránk nézve, hogy a jó pásztor az életét adja a juhaiért? Ennek valóságát volt alkalmunk megtapasztalni a Zsinati Ifjúsági Iroda által szervezett háromrészes ifjúsági vezetőképző erdélyi záró alkalmán. (reformatus.hu)

Hat jó tanács a szünidőre Kamill atyától

Noha már jó néhány hét eltelt a nyári szünetből, még időszerűek Varga Kamill OFM tanácsai, melyeknek köszönhetően talán nem úszik el az egész vakációnk az egyébként édes semmittevésben. (Magyar Kurír)

Szabó Ferenc SJ: Ferenc pápa teológiája és lelkisége – 1. rész

Szabó Ferenc jezsuita négyrészes sorozatában rávilágít az argentin pápa sajátos teológiájára és Szent Ignác-i lelkiségére. Az első rész címe: Az evangéliumi öröm hírnöke. (Magyar Kurír)

Mit értett VI. Pál az alatt, hogy az Egyházba beszivárgott a sátán füstje?

Montini pápa egy eddig kiadatlan levelében leírta, mi háborgatta a lelkét a ’70-es évek elején, a zsinat utáni években. (Magyar Kurír)

Beer Miklós is köszöntötte a „Muzsikál az erdő” rendezvény résztvevőit Mátraalmáson

A „Muzsikál az erdő” - Mátrai Művészeti Napok rendezvénysorozat idén a 15. évadához érkezett. A program a felvidéki Füleken kezdődött június 30-án, és július 8-án zárult Gyöngyöstarjánban. (Magyar Kurír)

Add tovább, amit kaptál!

Bizalom, közösség, erő: ilyen és ezekhez hasonló tapasztalatokkal zárult a Zsinati Ifjúsági Iroda idei ifjúsági vezetőképzője. Az utolsó, Szilágy megyei Zutorban tartott gyakorlati alkalom után néhány résztvevőt arról kérdeztük, milyen élményekkel gazdagodtak a három alkalmas tréningen. (reformatus.hu)

A romániai magyar hitoktatók számára szerveztek továbbképzést Temesváron

Idén a temesvári Gerhardinum Római Katolikus Teológiai Líceum ad otthont a Bolyai Nyári Akadémia négy romániai magyar katolikus egyházmegye hitoktatói részére szervezett nyári továbbképzésnek. A július 8. és 14. között zajló rendezvényen közel ötven pedagógus vesz részt. (Magyar Kurír)

Jubileumi kántorképzős koncert

25 éve indult a Tiszáninneni Református Egyházkerület kántorképző tanfolyama, ebből az alkalomból 2018. július 14-én, szombaton 16 órától ünnepi koncertet adnak a Miskolc-avasi református műemléktemplomban. (reformatus.hu)

A nyugat-európai magyar reformátusság helyzetéről tanácskoztak Ausztriában

Rendhagyó történelemóra címmel tartotta hittudományi tanácskozását a Nyugat-Európai Magyar Református Lelkigondozó Szolgálat (NyEMRLSz) az ausztriai Felsőőrben. Az évente megrendezett hasonló találkozók célja, hogy a nyugat-európai diaszpórában szolgáló reformátusok megosszák egymással kihívásaikat, tapasztalataikat, és erősítsék közösségüket. (reformatus.hu)

Ministráns lelki hétvégén vettek részt a müncheni magyar közösség fiataljai Teisendorfban

Július 6-án, pénteken érkezett a bajorországi Teisendorfban szervezett lelki hétvégére a Müncheni Magyar Katolikus Egyházközség tizenhat ministránsa. A találkozóról az egyik résztvevő, Gramling Olivér írt beszámolót. (Magyar Kurír)

Július 12-én temetik Tauran bíborost

Július 12-én, csütörtökön délelőtt a Szent Péter-bazilika katedra-oltáránál Angelo Sodano bíboros, a Bíborosi Kollégium dékánja vezeti Jean-Louis Tauran bíboros temetési szertartását. A szentmise végén Ferenc pápa végzi a temetési szertartás búcsúvételi részét. (Magyar Kurír)

Áldatlan állapotok: hátat fordíthat az olajiparnak az anglikán egyház

Az anglikán egyháznál úgy döntöttek – számol be arról a BBC –, a jövőben eladják azoknak az olajipari vállalatoknak a részvényeit, melyek nem teljesítik a szükséges lépéseket az éghajlatváltozás csökkentése érdekében. (origo.hu)

Kelemen Hunor: Romániának teljesítenie kell vállalását a visszaszolgáltatások esetében

Bukarest, 2018. július 11., szerda (MTI) - Románia önként vállalta a teljes körű visszaszolgáltatást a kommunizmus idején elkobzott ingatlanok esetében, amit teljesítenie kell, hiszen senki nem kényszerítette erre - jelentette ki Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke. (MTI)

Magyaróvári karitászosok nyári fesztiválokon

A magyaróvári Szűz Mária Királynő és Szent Gotthárd Plébánia karitászcsoportja a közelmúltban két rendezvényen is részt vett. A június 23-án Mosonmagyaróváron megrendezett Voluta Nemzetközi Vízifesztiválon „lelki fröccsöt” osztottak. A jelképes mennyiségű bor és szóda mellé egy-egy szentírási szakaszt kaptak ajándékba a vendégek. (Győri Katolikus Egyházmegye)

Beiktatták hivatalába Milan Lach püspököt

Június 30-án a parmai Keresztelő Szent János-székesegyházban (USA, Ohio) William C. Skurla pittsburgh-i metropolita beiktatta a parmai ruszin (rutén) egyházmegye püspöki székébe Milan Lach püspököt. Az ünnepélyes szertartáson részt vett Szocska A. Ábel nyíregyházi megyéspüspök is. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa Twitter-üzenete július 11-én

A Szentatya az alábbi bejegyzést tette közzé Twitter-oldalán. (Magyar Kurír)

A váci székesegyházban tartotta diplomaosztó ünnepségét az Apor Vilmos Katolikus Főiskola

Június 29-én a váci székesegyházban tartották az Apor Vilmos Katolikus Főiskola diplomaátadó ünnepségét, amelyen kétszázharminc végzős hallgató vehette át oklevelét. (Magyar Kurír)

Evangélikus püspöpiktatás

Püspök iktatásra gyűltek össze Szarvason az ótemplomban, a Déli Evangélikus Egyházkerület lelkészei, vezetői, a gyülekezetek tagjai, Budapesttől Bonyhádig, Kiskőröstől Békéscsabáig. Az egyházkerület új püspökét, Kondor Pétert, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök püspöke, Fabiny Tamás iktatta hivatalába. (NAVA_Video)

Püspökkenyér – 2018. június 13.

A mai Püspökkenyérben is két témát járunk körül. Először a Nemzeti Összetartozás Napja hetében arról beszélgetünk, hogy mit tehetnek az egyházak ezért a nagyon fontos ügyért, a nemzet határokon átívelő egyesítéséért. Aztán ilyenkor a diplomaosztások idején a lelkész képzésről, vagy a paphiányról beszélgetünk, ha van egyáltalán. Beszélgetőtársaim, Kocsis Fülöp Hajdúdorogi érsek metropolita. Szeretettel köszöntelek, és Steinbach József, református püspök a Dunántúlról, Pápáról. Magam pedig, Fabiny Tamás, evangélikus püspök vagyok. És a Püspökkenyér 82. adását láthatják kedves nézőink. (NAVA_Video)

Erős vár a mi Istenünk! – rádióműsor – 2018. június 11.

Erős vár a mi Istenünk! - Az evangélikus egyház félórája. (NAVA_Video)

„Kősziklára építs!” – Görögtűz tábor volt Hajdúdorogon

Csaknem két évtizede minden évben „lobog” a Görögtűz Hajdúdorogon, idén az apostolfejedelmek böjtjének utolsó napjaiban zajlott június 25-től, s Péter és Pál főapostolok ünnepén fejeződött be, június 29-én. (nyirgorkat.hu)

Elhunyt Ifi Géza nyugalmazott plébános

A kaposvári megyéspüspök, az egyházmegye papsága, valamint a család fájdalommal, de a feltámadás reményében tudatja, hogy Ifi Géza nyugalmazott plébános életének 69., áldozópapságának 25. évében július 8-án szentségekkel megerősítve elhunyt. (Magyar Kurír)

Zsidó sírkövek százait építették bele az utakba Ukrajnában

A nyugat-ukrajnai Lvivben önkéntesek mentik a sírköveket, miután egy útfelújítás közben kifordították őket a földből a munkások. Sasha Nazar egy ukrajnai zsidó jótékonysági szervezet vezetője elmondta, hogy a múlt héten értesültek a felfedezésről. Rögtön elkezdek önkénteseket toborozni, hogy mentsék, ami még menthető. Becslése szerint legalább 100, de lehet, hogy több sírkő is lehet az érintett […] A Zsidó sírkövek százait építették bele az utakba Ukrajnában bejegyzés először a Zsido.com jelent meg. (zsido.com)

Korzenszky Richárd: Az európaiságról – Szent Benedek Atyánk ünnepén

Korzenszky Richárd bencés szerzetes írását adjuk közre Szent Benedek, Európa fővédőszentjének ünnepén. (Magyar Kurír)

Mai evangélium – 2018. július 11., Szent Benedek apát, Európa fővédőszentje

Hogy örömhírrel induljon minden nap… - Mt 19,27-29 (Magyar Kurír)

Hoser érsek: Međugorje a maffia célpontja

Henryk Hoser nyugalmazott érsek, a međugorjei plébánia különleges apostoli vizitátora július 4-én a varsói Chopin repülőtér kápolnájában tartott szentmiséjének homíliájában a hercegovinai falu vonatkozásában a démoni működés erejéről és a profitorientáltság ellen emelte fel szavát. (Magyar Kurír)

Elhunyt Barlay Ödön Szabolcs

Barlay Ödön Szabolcs, a ciszterci rend és az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye áldozópapja, az MTA doktora 2018. július 8-án, életének 99., papságának 75. évében tért örök nyugalomra. (Magyar Kurír)

Ügyvédbojtárból lelkipásztor: Rumszauer Miklós

Rumszauer Miklós, a kaposvári Szent Margit és Szent József-templom plébánosa, a püspökség bírósági helynöke a Kaposvári Egyházmegye első olyan papja, aki az ügyvédi hivatás helyett a papságot választotta. Lőrincz Sándor mutatta be az ezüstmisés kaposvári lelkipásztort a Jel internetes folyóiratban. (Magyar Kurír)

A szemem, a kezem, a szívem… – Házaspárok lelkigyakorlata a Martineumban

Házaspároknak szerveztek lelkigyakorlatot június 29. és július 1. között Szombathelyen, a Martineum Felnőttképző Akadémián, Fekete Szabolcs Benedek vezetésével. (Magyar Kurír)

Püspöki áldásban részesültek a végzős gyógyszerészhallgatók Pécsen

Július 6-án főpásztori áldást kaptak jövőbeni munkájukra a végzős pécsi gyógyszerészhallgatók a Szent Péter és Szent Pál-székesegyházban. Udvardy György megyéspüspök a hivatás erejéről beszélt az avatásuk előtt állóknak. (Magyar Kurír)

„Mindenkinek mindene lettem” – Winkler Zsolt ezüstmiséje Öttevényen

Június 24-én, az öttevényi templom búcsúnapján, Keresztelő Szent János ünnepén Winkler Zsolt plébános szentmisében adott hálát pappá szentelésének 25. évfordulója alkalmából. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa Twitter-üzenete július 10-én

A Szentatya az alábbi bejegyzést tette közzé Twitter-oldalán. (Magyar Kurír)

Cigány cursillós közösség zenélt a Kaposváron bemutatott püspöki szentmisén

Július 8-án Varga László megyéspüspök szentmisét celebrált a kaposvári Szent Imre-templomban. A liturgián a szendrőládi cigány cursillós közösség végzett zenei szolgálatot. (Magyar Kurír)

A zene öröme Kalotaszeg szívében

Negyedik alkalommal szervezték meg Magyarbikalon a gyerekeknek szóló zenetábort, ahol nyolcvan fiatal osztozott az együtt zelélés örömében. (Erdélyi Refomátus Egyházkerület)

Ferenc pápa jelen lesz a panamai ifjúsági világtalálkozón

2019. január 22. és 27. között rendezik meg Panamában a következő ifjúsági világtalálkozót, amelyen a Szentszék közleménye szerint Ferenc pápa is részt vesz. (Magyar Kurír)

Mennyire személyesen szeret bennünket Isten! – Villanófényben Héray András

Életéről, hivatásáról tesz tanúságot Héray András, a „Krisztus Ügye” Lelki Család (Familia Spiritualis Opus, FSO) tagja, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia búcsúzó irodaigazgatója. (Magyar Kurír)

Megtámadták Nicaraguában az apostoli nunciust és kíséretét

Nicaraguában hónapok óta súlyos erőszakos cselekmények történnek. Ezúttal három egyházi személyt támadtak meg Diriambában, egy templomban július 9-én - tájékoztatott a SIR olasz katolikus hírügynökség. (Magyar Kurír)

Lelkesítő nap Abaújváron

„Ma, amikor a családok sok problémával küzdenek, kell, hogy lelkesítsen bennünket valaki" - mondja Tóth Viktória az abaújvári keresztény családi nap szervező-lelkipásztora. Az abaúji egyházmegye július 7-i rendezvényén minden korosztály kedvére válogathatott a programok közül. (reformatus.hu)

Jézus korát bemutató ferences múzeum nyílt Jeruzsálemben

A Szentföld Jézus korabeli mindennapi életét bemutató új múzeumot nyitottak a ferencesek Jeruzsálem óvárosában - jelentette a The Times of Israel című angol nyelvű izraeli honlap. (Magyar Kurír)

Zarándoklat a fiatal felnőtteknek

A 22+ zarándoklatra jelentkezők július 14-ig regisztrálhatnak. (nyirgorkat.hu)

„Higgy abban, aki téged meghívott” – Turtureanu Róbert első miséje Nagybányán

Nagybányán, a Szentháromság-templomban tartotta első miséjét július 8-án, vasárnap a szombaton pappá szentelt Turtureanu Róbert. (Magyar Kurír)

Beiktatták Milan Lach püspököt hivatalába

2018. június 30-án a parmai Keresztelő Szent János-székesegyházban (USA, Ohio) William C. Skurla D. D. pittsburghi metropolita beiktatta a Pármai Rutén Egyházmegye püspöki székébe Milan Lach püspököt. Az ünnepélyes szertartáson részt vett Szocska A. Ábel nyíregyházi megyéspüspök is. (nyirgorkat.hu)

Lelkesítő családi napot tartottak Abaújváron

Keresztyén családi napot szervezett az Abaúji Református Egyházmegye július 7-én a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Abaújváron, ahol minden korosztály kedvére válogathatott a programok közül. A rendezvény fővédnöke Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár volt. (Tiszáninneni Református Egyházkerület)

Jó minősítést kaptak a Máltai SE játékosai

Jó minősítést kaptak a Máltai SE játékosai, és elismerésben részesült az egyesület szakmai vezetése is, miután három fiatal játékos tudását és képességeit nemzetközi edzőtáborban tesztelték az olaszországi Perugiában. (Magyar Kurír)

„Eszközként használnak téged, hogy Krisztus közöttünk lehessen” – papszentelés Nyírlugoson

Szocska A. Ábel nyíregyházi megyéspüspök július 8-án Nyírlugoson pappá szentelte Szemán András diakónust. A Szent Liturgia egyben az egyházközség templombúcsúja volt. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa részvéttáviratot küldött a japán egyházi vezetőknek

Heves esőzések pusztítanak Japán nyugati és középső részén. Több mint százan meghaltak, és a veszély miatt hatmillió embert szólítottak fel arra, hogy hagyják el otthonaikat. Ferenc pápa július 9-én, hétfőn táviratban fejezte ki fájdalmát a természeti katasztrófa miatt. (Magyar Kurír)

Csirkét, kacsát, nyulat osztott a Máltai Szeretetszolgálat

A Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesületével (KMNE) közösen szervezett „önellátó nagycsalád“ program keretében kacsát, csirkét, nyulat ajándékozott június végén a Máltai Szeretetszolgálat 70 családnak. (Magyar Kurír)

Elutasította a bíróság a római katolikus egyház keresetét a Batthyáneum visszaszolgáltatása ügyében

Bukarest, 2018. július 4., szerda (MTI) - Elutasította szerdán a Gyulafehérvári Táblabíróság első fokon a gyulafehérvári római katolikus érsekség keresetét a Batthyáneum könyvtár visszaszolgáltatása ügyében. (MTI)

Székelyföldi szülőfalujában eltemették Kányádi Sándort

Nagygalambfalva, 2018. július 7., szombat (MTI) - Szülőfalujában, a székelyföldi Nagygalambfalván szombaton végső nyugalomra helyezték Kányádi Sándor író, költő, műfordító földi maradványait. (MTI)

Békét sürgetett Ferenc pápa a közel-keleti egyházak vezetőivel Bariban

Vatikánváros, 2018. július 7., szombat (MTI) - A közel-keleti békéért tartott közös imát Ferenc pápa a térség keresztény egyházainak és közösségeinek vezetőivel a dél-olaszországi Bari városában szombaton, ahol a katolikusok és ortodoxok által is tisztelt Szent Miklós ereklyéit őrzik. (MTI)

Megkeresztelték Lajos herceget, Vilmos és Katalin harmadik gyermekét

London, 2018. július 9., hétfő (MTI) - Megkeresztelték hétfőn Lajos herceget, Vilmos herceg és Katalin hercegnő 11 hetes harmadik gyermekét, a brit uralkodó hatodik dédunokáját. (MTI)

Így pompázott Jeruzsálem a tizedik Fény Fesztiválon

35 helyszínen ejtették ámulatba a járókelőket a megvilágított utcák és épületek. Színes lézersugarak és fényüzenetek ragyogtak fel Jeruzsálem óvárosának falain a tízedik Fény Fesztiválon. A lenyűgöző látványról a The Times of Israel közölt fotókat. Az esténként látható kiállítás idei témája az „együttélés” volt, melynek keretében Jeruzsálem mindegyik (zsidó, keresztény, örmény és muszlim) negyedében megjelentek a […] A Így pompázott Jeruzsálem a tizedik Fény Fesztiválon bejegyzés először a Zsido.com jelent meg. (zsido.com)

Régi zenei akadémiát és alkotóműhelyt rendeznek a miszlai kulturális központban

Szekszárd, 2018. július 7., szombat (MTI) - Három koncerttel záruló régi zenei akadémiát rendez hétfőtől a Tolna megyei Miszla Art Kulturális Központ, amely augusztusban képzőművészeti alkotóműhelynek is otthont ad - közölte az intézmény ügyvezetője az MTI-vel. (MTI)

Pest megye legnagyobb ingyenes napközis tábora

Az idei Mosolyhetünket június 25 és 29 között rendeztük meg Vácon a Petőfi Sándor Általános Iskolában. Körülbelül 350 gyermek és 110 segítő vett részt az egyhetes napközis táborban. Voltak visszatérő gyermekek és voltak, akik először jöttek el a programra. A tábor címe “Vízre magyar” volt. A vízzel és a szomjúsággal kapcsolatos bibliai történetekről beszélgettek korosztályi (baptist.hu)

Évzáró a Pápai Református Teológiai Akadémián

A Pápai Református Teológiai Akadémia 2018. július 1-jén tartotta tanévzáró ünnepi közgyűlését, melyen tizenegy végzős hallgató vette át diplomáját, igazolását református teológia, illetve katechéta-lelkipásztori munkatárs szakon. (Dunántúli Református Egyházkerület)

Mai evangélium – 2018. július 10.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… - Mt 9,32-38 (Magyar Kurír)

Az ellopott és megkerült oltárkép

Szent Márton-dóm, Pozsony. Tudják-e, hogy itt járt a magyar korona évszázadokon át? Gránitz Miklóst mégsem engedték, hogy megörökítse a templombelsőt. (parokia.hu)

Hurrá, itt a nyár! - Karitász

2018. július 10. - Július 01 és 06 között idén is nagy gyermek zsivaj töltötte be a felújított zánkai üdülőtelepet. Az Erzsébet tábor keretén belül a Székesfehérvári Egyházmegyei Karitász 19 rászoruló gyereket és 2 kísérőt delegált az egyházmegyéből. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Régebbi anyagok az archívumban