Lapszemle

Más egyházak, felekezetek honlapjainak híreit, információit, illetve világi lapoknak a kereszténységről szóló tudósításait gyűjtjük itt egybe. Az anyagok a forrás eredeti oldalán olvashatóak. A közölt hírek nem tükrözik egyházunk hivatalos véleményét.

Régebbi anyagok az archívumban

Boldog Brenner János vértanú, áldozópap

Az idén május 1-jén boldoggá avatott vértanú lelkipásztorra, Brenner Jánosra emlékezünk december 15-én. Kérjük közbenjárását! (Magyar Kurír)

Adventi kalendárium – 2018. december 15.

Az idei adventben készüljünk együtt Thomas Mertonnal, Kalkuttai Szent Teréz anyával és Henri Nouwennel. Segítségükkel egy-egy elmélkedést nyújtunk át az adventi várakozás minden napján. Induljunk el az adventi misztériumba csöndben, magányban, imádsággal, megtéréssel. (Magyar Kurír)

Mai evangélium – 2018. december 15.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Mt 17,10–13 (Magyar Kurír)

Nagyképűség

– Ki az abszolút nagyképű?– Aki azt hiszi, hogy okosabb nálam. The post Nagyképűség appeared first on Keresztény Élet Portál. (keresztenyelet.hu)

Megállóban

Lassulni kéne már... (parokia.hu)

Kányádi Sándor: Árnykép

Egy elgondolkodtató vers a rettegésről, melyet erőszakkal ültetnek az emberbe. nagy riadalom támad az árnyékok hivatalában ha tudomásukra jut hogy van aki még mindig nem ijed meg a tulajdon árnyékától összedugják a fejüket és egyhangúlag megvonják a gyanúsított tulajdon árnyékát majd idő teltével kettőzött árnyékkal látják el kezdetét veszi a szorongás mely lassacskán rettegéssé fajul […] The post Kányádi Sándor: Árnykép appeared first on Keresztény Élet Portál. (keresztenyelet.hu)

Püspöki karácsonyi látogatás a Szent Kristóf Ház lakóinál - beszámoló

2018.12.14. – Mézeskalácsillatú karácsonyi készülődést szerveztek a Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum munkatársai a Szent Kristóf Ház Fogyatékkal Élők Nappali Intézményében. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Mézeskalácsos püspöki előkarácsony a székesfehérvári Szent Kristóf Házban

Mézeskalács illata mellett készülődtek a karácsonyra a székesfehérvári Szent Kristóf Ház Fogyatékkal Élők Nappali Intézményének lakói a Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum munkatársainak közreműködésével december 14-én. (Magyar Kurír)

Hét kérdés Ferenc pápáról – A Magyar Kurír adventi nyereményjátéka

Játékra hívjuk Olvasóinkat! A kérdéseinkre helyes választ adók között Wim Wenders „Ferenc pápa – Egy hiteles ember” című filmjét, valamint az Új Ember Kiadványok sorozatban a pápa katekéziseiből megjelent „Őrzők vagyunk – Szerdai katekézisek 2013–2014” című könyv egy-egy példányát sorsoljuk ki. (Magyar Kurír)

Újraválasztották Kató Béla püspököt

Az Erdélyi Református Egyházkerület közgyűlése pénteki kolozsvári ülésén megválasztotta tisztségviselőit a következő hat évre. A püspök a 121 leadott szavazatból 119-et szerzett meg. (reformatus.hu)

Felavatták Jancsó Benedek mellszobrát a Budapesti Egyetemi Katolikus Gimnáziumban

Mellszobrot avattak Jancsó Benedek pedagógus, kisebbségpolitikai és nemzetiségtörténeti szakíró emlékére december 11-én, kedden a Budapesti Egyetemi Katolikus Gimnáziumban, ahol egykor tanított. (Magyar Kurír)

Szír ortodox pátriárka: Modellértékű a magyar segítség az üldözött keresztényeknek

„Magyarország követésre méltó modellt mutat be az üldözött keresztények megsegítésében” – jelentette ki II. Ignác Efrém szír ortodox pátriárka Budapesten, a Miniszterelnökség „Keresztényüldözés elleni kerekasztal” című rendezvényén december 13-án. (Magyar Kurír)

A gyászos ábrázatok betegségén túl – Wim Wenders filmje Ferenc pápáról

Biztos vagyok abban, hogy A Föld sója című dokumentumfilm a legjobbak közé tartozik. Wim Wenders alkotása nemcsak azért lett kiváló, mert rendezőjének kisujjában van e műfaj minden mesterfogása. (Magyar Kurír)

Megválasztotta tisztségviselőit az Erdélyi Református Egyházkerület – továbbra is Kató Béla a püspök

A püspökhelyettes Kántor Csaba marad, főgondnokok Ambrus Attila, Tőkés Zsolt és dr. Dézsi Zoltán. (Erdélyi Refomátus Egyházkerület)

Egyedülálló kezdeményezés a bakonybéli bencésektől: YouTube-os adventi playlistet állítottak össze

Tegnap az esztergomi szeminaristák videója, ma a bakonybéli Szent Mauríciusz-monostorban élő bencések leptek meg bennünket is. Facebook-oldalukon ajánlják az adventi elmélyülést segítő, általuk összeállított YouTube-playlistet. (Magyar Kurír)

A szlovák államfő Ferenc pápánál járt

December 14-én, pénteken a Szentatya kihallgatáson fogadta Andrej Kiskát, a Szlovák Köztársaság elnökét. (Magyar Kurír)

Adventi eucharisztikus imaestet tartottak Szegeden

Ismét megrendezték a szegedi fiatalok adventi eucharisztikus imaestjét, a Face2face-t december 12-én, a szegedi Dóm Látogatóközpontban. (Magyar Kurír)

Új szentszéki nagyköveteket fogadott a pápa

A Szentatya december 13-án, csütörtökön fogadta a nem Rómában rezidens új szentszéki nagyköveteket, akik bemutatták kormányuk megbízólevelét. (Magyar Kurír)

Tanuljunk meg helyesen szeretni

Közeleg a karácsony, Jézus születésének ünnepe. Nem csak a lakásunkat kell kitakarítani és feldíszíteni, hanem a lelkünket is fel kell készítenünk a Megváltó fogadására. Az adventi időszak erre kiváló lehetőséget teremt. Credo Katolikus Krónika The post Tanuljunk meg helyesen szeretni appeared first on Keresztény Élet Portál. (keresztenyelet.hu)

Visszakerült az Egri Főegyházmegyéhez az érseki pincerendszer

Az Egri Főegyházmegye december 14-i közleményét adjuk közre. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa Twitter-üzenete december 14-én

A Szentatya az alábbi bejegyzést tette közzé Twitter-oldalán. (Magyar Kurír)

Kirill orosz pátriárka szerint nyomást gyakorolnak az ukrán ortodox egyházra

A világegyházak, az ENSZ és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet főtitkáraihoz, valamint Németország és Franciaország vezetőihez szóló december 14-i üzenet címzettjei között Ferenc pápa is szerepel. (Magyar Kurír)

Dicséretek gitárkísérettel

Vad Péter debreceni ének-zene tanár az első pillanattól lelkes támogatója a református tananyagfejlesztésnek, közös munkánk gyümölcseként látott napvilágot a Tananyagfejlesztő Csoport első pedagógusoknak szóló kiadványa, az Akkordos Korálkönyv. Arról kérdeztük a Kölcsey Ferenc Református Gyakorló Általános Iskola tanárát, miként hathat az iskolai és gyülekezeti éneklésre, ha ennek a könyvnek a segítségével gitár- és zongorakísérettel hangzanak fel a jól ismert dicséretek, zsoltárok. (reformatus.hu)

Hodászi óvodások kántáltak a nyíregyházi püspöki hivatalban

Ismét karácsonyi műsort adtak a hodászi Angyalok Kertje Görögkatolikus Óvoda gyermekei és pedagógusai a nyíregyházi püspöki hivatalban december 11-én. (Magyar Kurír)

Búcsút tartottak Karancsalján

Advent második vasárnapján, december 9-én a karancsaljai Szent Miklós-templomban Beer Miklós váci megyéspüspök mutatott be búcsúi szentmisét Varga András esperes és Kapás Attila plébános koncelebrálásával. (Magyar Kurír)

Szükségünk van elcsendesedésre – Reisner Ferenc fatimai szentmisét celebrált Győrben

Reisner Ferenc, a Győri Hittudományi Főiskola és Papnevelő Intézet rektora mutatott be szentmisét a Fatimai Boldogságos Szűz Anya tiszteletére a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban december 13-án, Szent Lúcia vértanú emléknapján. (Magyar Kurír)

Az ukrán római katolikus egyház tematikus évet szentel a házasságnak és a családnak

December 30-án, Szent Család vasárnapján nyitják meg az ukrajnai római katolikus egyházban a házasság és a család évét. Az Ukrajnai Római Katolikus Püspöki Konferencia 51. plenáris ülésén döntöttek a tematikus évhez kapcsolódó kezdeményezésekről. (Magyar Kurír)

Bulgáriába és Macedóniába látogat Ferenc pápa

Május elején Bulgáriába és Macedóniába látogat Ferenc pápa – jelentette be december 13-án Greg Burke, a Vatikáni Sajtóközpont vezetője. (Magyar Kurír)

Mit jelent az, hogy a karácsony a szeretet ünnepe?

Sokan mondjuk, hogy a karácsony a szeretet ünnepe, de más kérdés, hogy ki mit ért ezalatt. Keresztény szemmel egyáltalán helytálló ez a megállapítás? Ebben a részben erre voltunk kíváncsiak. Keresztkérdés (112. rész) – 2016-os felvétel. Sorozatunk többi részét ide kattintva tekinthetik meg. Youtube-csatornánkra itt iratkozhatnak fel. The post Mit jelent az, hogy a karácsony a szeretet ünnepe? appeared first on Keresztény Élet Portál. (keresztenyelet.hu)

Tanyasi karácsony Nagycserén és Halápon

Debrecen városa, a Debrecen-Nagycsere-Halápi Református Missziói Egyházközség és a Zrínyi Miklós Vadásztársaság idén is megrendezte Nagycserén és Halápon a Tanyasi karácsonyt, amelynek keretében az adományokat – ruhát, tartós élelmiszert és meleg ételt – adtak át a településrészen élő rászorulóknak december 13-án és 14-én. A program keretében a két nap alatt 120 címen élő 338 főt segítettek abban, hogy a nehéz körülmények között élők mindennapjait szebbé és könnyebbé tegyék. (Tiszántúli Református Egyházkerület)

Adventi gyertyagyújtással kezdődött a közösségi élet Pécs új plébániáján

Az újonnan alakuló pécs-kertvárosi Szent II. János Pál pápa plébánia első rendezvényét december 8-án, advent második vasárnapjának előestéjén tartották. (Magyar Kurír)

Volt olyan nő, akit 5 ezer forintért adtak el

Senki sem tudja pontosan, hogy hány rabszolga él ma Magyarországon. Több tízezren is lehetnek. Az ENSZ néhány éve 40 millió főre becsülte a prostitúcióra vagy munkára kényszerített emberek számát világszerte. A hazai szakemberek találkoztak olyan nővel, akit a férje adott el rabszolgának, mindössze ötezer forintért. A testüket áruló örömlányok tinédzserként biztos, hogy nem erről az […] (baptist.hu)

Miként gyűjt az Isten

Ahogy arról mi is beszámoltunk: a somogyi hírről a nágocsi Árvácska Anya- és Csecsemőotthonban november 30-án tűz ütött ki. Közel két hét telt el, de folyamatos az érdeklődés, hogy mi történt azóta. Nagy Csaba esperes tájékoztatott a fejleményekről. (reformatus.hu)

„Isten a csend barátja” – Főpásztori látogatás a kaposfüredi Napsugár lakóotthonban

Varga László kaposvári megyéspüspök látogatást tett a Napsugár Integrált Szociális Intézmény kaposfüredi lakóotthonában december 11-én. (Magyar Kurír)

Rászorulóknak sütöttek mézeskalácsot Padén – KÉPRIPORT

Többgenerációs mézeskalácssütést szervezett december 8-án a Szerbiai Kolping Társaság a délvidéki Padén. Az elkészült süteményeket rászoruló időseknek ajánlották fel a részt vevő családok. (Magyar Kurír)

A Balmazújváros Református Ifjúságáért Egyesület

2018 nyarán megalakult az ifjúsági egyesület, mely céljául tűzte ki, hogy közelebb hozza a fiatalokat Isten Igéjéhez, lehetőséget teremtsen a balmazújvárosi református fiatalok közösségi tevékenységéhez a kultúra, az oktatás, a képességfejlesztés, a tehetséggondozás, a sport és a hitélet megélésének területén. (Tiszántúli Református Egyházkerület)

Paweł Cebula minorita lett Esterházy János boldoggáavatási eljárásának posztulátora

Marek Jędraszewski, a Krakkói Főegyházmegye érseke Paweł Cebula minoritát nevezte ki december 12-én Esterházy János boldoggáavatási perének posztulátorává. (Magyar Kurír)

Szükségünk van elcsendesedésre - Reisner Ferenc atya szentmisét celebrált a Fatimai Sz?z Anya tiszteletére

Ferenc atya szentbeszédében a Sz?z Anya lelkületét állította követend? példának a hívek elé. Prédikációját egy zsoltáros intruitussal indította, amely azt üzeni, hogy „Könyörületes az Úr, kegyelmes hozzánk, nagy irgalmú és hosszan t?r?” (Zsotl 103,8). Azzal folytatta, hogy a történelem folyamán, de különösen advent id?szakában Isten kegyelmességét és irgalmasságát ünnepeljük, amelyet Keresztel? Szent János és a Boldogságos Sz?z Mária életszentségében is felfedezhetünk.  Kiváló példaképek ?k, akik a megváltás eseményeire irányítják figyelmünket, és szeretnének olyan lelkületre tanítani minket, amelyben mi is részesülhetünk. Izajás próféta, az ószövetségi látnok szavaira utalva folytatta szentbeszédét az elöljáró, hogy Isten irgalma nem hagyja el az embert. Isten id?r?l id?re minden er?feszítést megtesz annak érdekében, hogy megfogja kezünket, és mint gyermekeit, vezet minket az üdvösség útján. (Győri Katolikus Egyházmegye)

Egyházmegyei hangverseny a pécsi Kodály Központban

Udvardy György püspök idén is hangversennyel ajándékozta meg a Pécsi Egyházmegye partnereit és munkatársait – hálából fáradozásukért és a gyümölcsöző együttműködésükért. A december 11-én, nyolcadik alkalommal megszervezett koncert helyszíne a pécsi Kodály Központ volt. (Magyar Kurír)

Kosztolányi Dezső: Szeretet

Mennyi ember van,akit szeretek.Mennyi nő és férfi,akit szeretek.Rokonszenves boltileányok,kereskedősegédek, régi és hűcselédek, lapkihordók, csöndes,munkás írók, kedves tanárok,kik vesződnek a kisfiammal.Találkozunk mi olykor-olykor,meg-megállunk, szemünk összevillan,s én még maradnék tétovázva,talán hogy elmondjam ezt nekik.Mégsem beszélek, mert csak a részegaggastyánok s pulyák fecsegnek.Ilyesmiről szólni nem ízléses.Meg aztán nincsen is időnk.De hogyha majd meghalok egyszer,s egy csillagon meglátom őket,átintek […] The post Kosztolányi Dezső: Szeretet appeared first on Keresztény Élet Portál. (keresztenyelet.hu)

Adventi kórustalálkozó az Ótemplomban

Több mint tizenöt éve hagyomány már Pápán, hogy advent idején a város felnőtt kórusai közös koncertet adnak. Minden évben más és más csoport vállalja a szervezést, az idei évben a Pápai Nyugdíjasok Érdekvédelmi-Érdekképviseleti Egyesület énekkara koordinálta a hangversenyt, melynek a Református Ótemplom adott otthont advent második hétvégéjén, vasárnap. (Dunántúli Református Egyházkerület)

A torockói viseletet bemutató könyv jelent meg

Budapest, 2018. december 14., péntek (MTI) - Egy isten, két napfelkelte, három emberöltő címmel jelent meg a torockói viseletet bemutató kötet, amelyet Kovács Sándor egyháztörténész Torockó nagyjairól szóló rendhagyó történelemórájának keretében pénteken mutatnak be a torockói Duna-házban. (MTI)

Szír pátriárka: modellértékű a magyar segítség az üldözött keresztényeknek

Budapest, 2018. december 13., csütörtök (MTI) - Magyarország követésre méltó modellt mutat be az üldözött keresztények megsegítésében - jelentette ki II. Efrém Ignác szír ortodox pátriárka a Miniszterelnökség Keresztényüldözés elleni kerekasztal című csütörtöki budapesti rendezvényén. (MTI)

A Magyar Református Szeretetszolgálat Közhasznú Alapítvány közleménye

Budapest, 2018. december 13., csütörtök (OS) - A Debreceni Református Nagytemplomban ajándékozta meg a Magyar Református Szeretetszolgálat a Kelet-magyarországi Református Nevelőszülői Hálózat több száz gyermekét és családját. Örömmel érkeztek a gyermekek, hogy átvegyék a számukra előkészített Nyilas Misi Pakkokat a Magyar Református Szeretetszolgálat munkatársaitól. (MTI)

Leginkább a hadseregben és a rendőrségben, legkevésbé az egyházakban bíznak a csehek

Prága, 2018. december 13., csütörtök (MTI) - Leginkább a hadseregben és a rendőrségben, legkevésbé az egyházakban bíznak a csehek - derült ki a CVVM közvélemény-kutató intézet novemberben készített országos felméréséből, amelynek eredményét csütörtökön hozták nyilvánosságra Prágában. (MTI)

Ukrán vezető: az SZBU orosz provokációkat leplezett le az egyházegyesítő gyűlés előtt

Kijev, 2018. december 13., csütörtök (MTI) - Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) leleplezett néhány provokációt, amellyel az orosz titkosszolgálatok az ukrajnai ortodox egyház szombati kijevi egyházegyesítő gyűlését próbálták meghiúsítani, illetve lejáratni - közölte csütörtöki sajtótájékoztatóján Viktor Kononenko, az SZBU helyettes vezetője. (MTI)

Moszkva az ukrajnai ortodox egyház "szakadárjainak" bátorításával vádolja Washingtont

Moszkva, 2018. december 13., csütörtök (MTI) - Az Egyesült Államok bátorítja a konstantinápolyi patriarkátusnak és Petro Porosenko ukrán elnöknek a kánoni (a moszkvai patriarkátushoz igazodó) ukrán ortodox egyházzal szembeni szakadár intézkedéseit - jelentette ki csütörtöki moszkvai sajtótájékoztatóján Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő. (MTI)

Advent a Pannonia Reformata Múzeumban

A keresztény hagyományokra építve szervezte meg adventi családi programját a Pannonia Reformata Múzeum. A fiatal, mégis régi gyökerű intézménynek ez az első adventje a felújított épületegyüttesben, s szerettek volna minden korosztályt megszólítani rendezvényükkel. (Dunántúli Református Egyházkerület)

Adventi kalendárium – 2018. december 14.

Az idei adventben készüljünk együtt Thomas Mertonnal, Kalkuttai Szent Teréz anyával és Henri Nouwennel. Segítségükkel egy-egy elmélkedést nyújtunk át az adventi várakozás minden napján. Induljunk el az adventi misztériumba csöndben, magányban, imádsággal, megtéréssel. (Magyar Kurír)

Mai evangélium – 2018. december 14.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Mt 11,16–19 (Magyar Kurír)

Javul a helyzet

– Gratulálok,Szabó úr, az utóbbi három hétben nagyon sokat javult a memóriája.– Elnézést, de nem Szabó vagyok, hanem Kovács.– Na látja! The post Javul a helyzet appeared first on Keresztény Élet Portál. (keresztenyelet.hu)

Az asztalnál nincs telefon

Hatan ültük körbe az asztalt. Legalább ötünk kezében, zsebében vagy tányérja mellett ott lapult az okos telefon. Tudták, hogy egy kutatás szerint már csak a jelenléte is befolyásolja a társalgást, az együtt töltött időt? (parokia.hu)

Adventi hitoktatói és világi lelkipásztori munkatársi lelkinap - beszámoló

2018.12.09. – Az idei évben a 2020-as Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra való készület volt a fő célkitűzése a hitoktatók és lelkipásztori munkatársak adventi lelkigyakorlatának Székesfehérváron. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Különleges ajándékkal segítenek a várakozásban az esztergomi papnövendékek

Különleges felvételt töltöttek fel az esztergomi Érseki Papnevelő Intézet YouTube-csatornájára a szeminárium növendékei. A szeminaristák „Ecce, carissimi” című videójukkal szeretnék az adventi készületet meghittebbé tenni. (Magyar Kurír)

Buda szívében emeltek szobrot Boldog Brenner János vértanúnak

A Szombathelyi Egyházmegye és a Brenner János Emlékhely Alapítvány szervezésében december 13-án Erdő Péter bíboros, prímás megáldotta Boldog Brenner János vértanú szobrát Budapesten, a Szentimrevárosban. (Magyar Kurír)

Miért éppen az alma lett a tiltott gyümölcs?

Ez az értelmezés Szent Jeromostól származik: a tiltott gyümölcs akár barack vagy füge is lehetett volna. (Magyar Kurír)

Egy hónap múlva ortodox karácsony a Szent Efrém-kórussal Budapesten

2019. január 12-én, szombaton 19.30-kor tartják az ortodox karácsonyi nyitókoncertet, ahol a Magyar Örökség és Budapest Márka díjjal kitüntetett Szent Efrém Férfikar Pál István Szalonnát és bandáját látja vendégül. (Magyar Kurír)

Betlehembe kéne menni

A Kelet-magyarországi Református Nevelőszülői Hálózat 2018. december 13-án, csütörtök délután tartotta karácsonyi ünnepségét a Debreceni Református Nagytemplomban. (Tiszántúli Református Egyházkerület)

Egy terapeuta ló délelőttje

Hogy kerül egy kutyanagyságú ló a Bethesda Gyermekkórház kórtermeibe? Milyen egy speciális lovasterápia? Miként hat a súlyos, beteg gyerekekre Vertigo, a miniló jelenléte? Ezekre a kérdésekre is választ kaptunk a kórház Ilka utcai telephelyén. (reformatus.hu)

Megkezdődött az országos „Adni öröm!” akció

Idén 22. alkalommal rendezi meg december 13. és 18. között a Magyar Máltai Szeretetszolgálat a SPAR csoport kijelölt üzleteiben az „Adni öröm!” jótékonysági akciót. A gyűjtés részletei és a részt vevő áruházak listája megtalálható a www.adniorom.hu oldalon. (Magyar Kurír)

Bibliai integráció a természettudományos oktatás gyakorlatában

A tavalyihoz hasonlóan Miskolcon rendezték meg a Református Tananyagfejlesztő Csoport országos konferenciáját és jó gyakorlat börzéjét. A november 16-iki és 17-iki rendezvény fókuszába idén a természettudományos oktatás került. (reformatus.hu)

Elhunyt Bóka András János

A nyugalmazott baranyai esperes 81 évesen adta vissza életét Teremtőjének. (reformatus.hu)

Látogatás az amerikai katolikusoknál

Dr. Hautzinger Gyula nyugállományú ezredes (Irak OIF 2003/04) beszámolóját közöljük a Virginia állambeli Appomattox katolikus közösségénél tett látogatásáról. (Magyar Kurír)

A klauzúrán innen és túl – Pálos advent a Sziklatemplom előtt

„A szeretet körbeér” mottó jegyében várják a látogatókat a pálos szerzetesek a budapesti Sziklatemplom elé az adventi hétvégéken 11 órától 18.30-ig. Az idei adománygyűjtési akciót a rend missziójának megvalósításáért szervezik meg – tájékoztatott Náfrádi Anikó. (Magyar Kurír)

Hűvösvölgyi Ildikó és Pitti Katalin volt a Martinus Exclusive sorozat vendége Szombathelyen

A Martinus Exclusive sorozat keretében december 4-én Hűvösvölgyi Ildikó tartott irodalmi estet a Szombathelyen, a püspöki palotában, Csáki András gitárművész közreműködésével. December 8-án pedig Pitti Katalin koncertjét hallgathatta meg a közönség a székesegyházban. (Magyar Kurír)

Kitüntették Beer Miklóst az egyetemes emberi értékrend védelméért

A váci Püspöki Palota dísztermében, Szent Miklós napján Dr. Beer Miklós váci megyéspüspök ünnepi keretek között vehette át a bécsi székhelyű EUROPEAN FATW A COUNCIL FOR HALAL TRANSACTIONS szervezet elismerését, amelyet az egyetemes emberi értékrend védelméért kapott – számol be a Váci Egyházmegye. A rendezvényen a szervezet elnöke Dr. Abdel Rahman Mihalffy Sheik, beszélt a […] The post Kitüntették Beer Miklóst az egyetemes emberi értékrend védelméért appeared first on Keresztény Élet Portál. (keresztenyelet.hu)

A Szentsz?k magyarorsz?gi nagyk?vete l?togat Himodra

A helyi Kisboldogasszony-templomban 11 órai kezdettel ünnepi szentmisét mutat be. A f?pásztort Veres András gy?ri megyéspüspök köszönti. A szentmisén zenei szolgálatot végez Bohner Anna, a Szegedi Tudományegyetem hallgatója. Michael August Blume SVD érsek himodi gyökereir?l a Magyar Kurír munkatársainak adott interjúban beszélt. Albert Miklós orgonaépít? mester a látogatás alkalmából restaurálta a himodi plébániatemplom orgonáját. Az esemény sajtónyilvános, azonban az Apostoli Nunciatúra részér?l interjú készítésére nem lesz lehet?ség. Ezért a média képvisel?it?l szíves türelmet és megértést kérünk.  Gy?ri Egyházmegye SajtóirodájaFotó: Ács Tamás (Győri Katolikus Egyházmegye)

Ferenc pápa Twitter-üzenete december 13-án

A Szentatya az alábbi bejegyzést tette közzé Twitter-oldalán. (Magyar Kurír)

Addig leszünk magyarok, amíg magyarul énekelünk és táncolunk – Külhoni iskoláknak gyűjtöttek

A lévai Czeglédi Péter Református Gimnázium és a beregszászi Pásztor Ferenc Közösségi és Zarándokház javára gyűjtöttek december 7-én a XIII. Ökumenikus Adventi Jótékonysági Esten, a székesfehérvári Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban. (Magyar Kurír)

Elismerésben részesült az egyetemes emberi értékrend védelméért Beer Miklós püspök

Szent Miklós napján, december 6-án a váci püspöki palota dísztermében Beer Miklós váci megyéspüspök ünnepi keretek között vehette át a bécsi székhelyű European Fatwa Council for Halal Transactions szervezet elismerését, melyet az egyetemes emberi értékrend védelméért kapott. (Magyar Kurír)

Sajtótájékoztatót tartottak a bíborosi tanács XXVII. üléséről

A Szentszék Sajtótermében Greg Burke szentszéki szóvivő december 12-én délután tájékoztatta az újságírókat a bíborosi tanács (C9) december 10-én, hétfőn kezdődött háromnapos tanácskozásáról. (Magyar Kurír)

Batikolt guadalupei Szűzanya

A Tilma Alapítvány gyermekrajz kiállítására érkezett egy gyönyörű, batikolt guadalupei Szűzanya-ábrázolás a miskolci Fráter gimnáziumból. Erről – és ennek alapján a kegyképről – mesél két percben Basa Ottóné Zsizsi, a rajzpályázat meghirdetője. Forrás: Új Misszió The post Batikolt guadalupei Szűzanya appeared first on Keresztény Élet Portál. (keresztenyelet.hu)

Adventi k?sz?let a hegyeshalmi Szent Bertalan-egyh?zk?zs?gben

Az egyházközség készületi programjainak sorában els?ként november 24-én, a tavalyi év után másodszor csatlakozva a világméret? eseményhez, szentségimádás keretében imádkozott a köztünk jelen lév? Jézushoz. A Krisztus Király f?ünnepének el?estéjén megtartott lelki program során Varga László kaposvári megyéspüspök gondolatai hangzottak el eucharisztikus énekek kíséretében. December 1-jén, szombaton 6 órakor adventi hajnali szentmise nyitotta meg településünkön a készületi id?szakot, majd 15 órakor különleges zenei áhítatra került sor: négy település (köztük Hegyeshalom) német nemzetiségi kórusainak egyesülésével adventi énekek hangzottak fel a templomban. Az eseményen, mely kötetlen szeretetvendégséggel zárult, a hegyeshalmi Erkel Ferenc Vegyeskar is közrem?ködött. December 8-án, advent második vasárnapjának el?estéjén, az esti szentmise után plébános atya adventi imaórára invitálta a híveket. Az imaó (Győri Katolikus Egyházmegye)

A pápa részvéttávirata a strasbourgi merényletet követően

Ferenc pápa december 12-én, szerdán este Pietro Parolin bíboros államtitkár aláírásával részvéttáviratot küldött Luc Ravel strasbourgi érseknek. (Magyar Kurír)

Szent Miklós az év minden napján kegyelmi ajándékokat oszt – A nyíregyházi székesegyház búcsúünnepe

Egy új Szent Miklós-ikon, a Csodatévő ereklyéi és „az igazi Mikulás” állt a Szent Miklós-székesegyház búcsújának középpontjában, melyet virrasztással, Szent Liturgiával, majd szabadtéri eseménysorral ünnepeltek december 7–8-án Nyíregyházán. (Magyar Kurír)

Lezárult a Jószolgálat díj 2018/19-es évadának jelölési időszaka

A szekszárdi Twickel-Zichy Mária Terézia Alapítvány által létrehozott Jószolgálat díj harmadik évadában három hónap alatt közel 800 jelölés érkezett a hivatásos szociális munkásokra, szervezetekre, önkéntes segítőkre és közösségekre. A határon túlról is több jelölés érkezett. (Magyar Kurír)

Restaurálják Don Bosco szobáit Valdoccóban

December 3-tól felújítás miatt nem látogathatók Don Bosco valdoccói szobái – azok a helyiségek, ahol Bosco Szent János életének legnagyobb részét töltötte. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa: Mária iskolájában megtanuljuk, mit jelent valójában főszereplőnek lenni

December 12-én este hat órakor a Szentatya ünnepi szentmisét mutatott be a Szent Péter-bazilikában a Guadalupei Boldogságos Szűz Máriának, Mexikó, Amerika és Fülöp-szigetek védőszentjének tiszteletére. (Magyar Kurír)

Botlatóköveket loptak el Róma utcáiról

Összesen 20 bronzkocka tűnt el az olasz fővárosban. Ismeretlen tettes után indított vizsgálatot az olasz rendőrség azt követően, hogy több botlatókő is eltűnt Róma utcáiról. A Holokauszt áldozataira emlékeztető bronzkockák eltűnését hétfőn vették észre – derül ki a The Jewish Telegraphic Agency írásából. Az eset kapcsán Róma polgármestere, Virginia Raggi is megszólalt, és a történteket […] A Botlatóköveket loptak el Róma utcáiról bejegyzés először a Zsido.com jelent meg. (zsido.com)

Karácsonykor a gázai keresztények nagy része nem látogathatja meg rokonait Ciszjordániában

A Gázai övezetben élő keresztények nagy része idén nem kapott engedélyt az izraeli hatóságoktól, hogy átléphessen az erezi határátkelőn, és meglátogassa Ciszjordániában élő rokonait, barátait karácsonykor. (Magyar Kurír)

Mi az, ami számít?

Elfogadták a jövő évi költségvetés tervezetét, új minta alapján készítik egyszerűsített pénzügyi beszámolóikat a csak hitéleti tevékenységet végző egyházközségek, gyarapíthatja megtakarításait a Református Lelkészi Nyugdíjintézet – erről döntöttek a Zsinati Tanács szerdai ülésén. (reformatus.hu)

Adventi kalendárium – 2018. december 13.

Az idei adventben készüljünk együtt Thomas Mertonnal, Kalkuttai Szent Teréz anyával és Henri Nouwennel. Segítségükkel egy-egy elmélkedést nyújtunk át az adventi várakozás minden napján. Induljunk el az adventi misztériumba csöndben, magányban, imádsággal, megtéréssel. (Magyar Kurír)

Mai evangélium – 2018. december 13.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Mt 11,11–15 (Magyar Kurír)

Együttérzés és együttélés

A téli hideg beálltával vajon eléri-e célját az új hajléktalantörvény? Tényleg a szállókon vannak azok a hajléktalanok, akikkel már nem találkozunk az utcákon? Egyáltalán, kiből lesz a hajléktalan, és van-e út visszafelé? Hogyan segíthetünk mi? Ezeken a kérdéseken gondolkodtunk szociális szakemberek segítségével. (parokia.hu)

Kettős könyvbemutató a teológián

Stefan Paas holland teológus missziológiai könyvét öt erdélyi lelkipásztor fordította magyarra. (Erdélyi Refomátus Egyházkerület)

Megjelent az Új Ember 2018. december 16-i száma

Az Új Ember ez évi 50. számát ajánljuk olvasóink figyelmébe. (Magyar Kurír)

A meglepetés erejével – Főpásztori roráte Győr-Révfaluban

Váratlan látogatást tett Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke december 11-én a győr-révfalui plébánián. A főpásztor a hajnali szentmise alkalmával kereste fel a közösséget. (Magyar Kurír)

Csillagtestvérek éjszakája Kaposváron

Az elhunyt gyermekekre emlékezve imádkoztak advent második vasárnapján, december 9-én este a kaposvári Kossuth téren, a csillagtestvérek éjszakáján. (Magyar Kurír)

Adventi imaestet tartott a Nyolc Boldogság Közösség

Advent elején minden évben megrendezik a budapesti Nyolc Boldogság Közösség imaestjét. Idén december 8-án, szombaton dicsőítéssel, szentségimádással készültek Krisztus születésének ünnepére a budapesti Örökimádás-templomban. (Magyar Kurír)

Megöltek egy papot Kenyában

Fegyveres rablás áldozata lett John Njoroge Muhia kenyai lelkipásztor a főváros, Nairobi közelében fekvő Kikuyu településen. A pap éppen a helyi bankba tartott, hogy befizesse a hívek adományait. (Magyar Kurír)

Aki inkább meghal, de a Guadalupei Szűz képét nem adja

A 85 éves Millie Francis egy a Guadalupei Szűz számtalan tisztelője közül. Egy floridai lakókocsiparkban él sok más nyugdíjassal együtt, és otthonát Lupita képével díszítette. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa: Az volt az első imánk, amikor születésünkkor felsírtunk!

December 12-én a Szentatya folytatta az Úr imájáról múlt héten megkezdett katekézissorozatát. Arra buzdított, hogy gyermeki merészséggel szólítsuk meg Istent, tekintsük őt apánknak, ne féljünk tőle, mert az imádkozás által már el is kezdődik gyógyulásunk és szabadításunk. (Magyar Kurír)

Különbözőség és mégis egység

A Wesselényi utcai gyülekezet – többéves hagyományát megőrizve – csendesnapokra vonult el szeptember utolsó, gyönyörű napsütéses hétvégéjén a vajtai Zichy-kastélyba. A több mint 200 fős népes gyülekezetben a legkisebbektől egészen az aggkorukat élőkig képviselte magát minden korosztály. A hétvége témája „Isten ismeretének mélysége és különböző útjai”. A pénteki játékos, jókedvű szeretetközösséget a szombati tanítás, valamint […] (baptist.hu)

A Békehírnök 2019. évi előfizetési díjai

A Békehírnök 1895 óta egyházunk hivatalos lapja. Legyen ott az ön otthonában is! A 2019. januártól kéthetente megjelenő lap összességében az eddigihez hasonló terjedelemben áll az Olvasók rendelkezésére. Csoportos előfizetési díjak: éves 8600 Ft féléves 5300 Ft Egyéni előfizetési díjak: éves 10 000 Ft féléves 6000 Ft Egyéni, külföldre havonta postázva: EU-tagországokba 18 200 Ft […] (baptist.hu)

Ferenc pápa Twitter-üzenete december 12-én

A Szentatya az alábbi bejegyzést tette közzé Twitter-oldalán. (Magyar Kurír)

A betű missziója – Kiállítás nyílt a kolozsvári Szent Bonaventura-nyomdáról

Negyvenkét éven keresztül, 1906-tól 1948-ig működött Kolozsváron az erdélyi ferences rendtartomány Szent Bonaventura Könyvnyomdája. A könyvkiadó történetéről és kiadványaiból december 9-én nyílt kiállítás a kolozsvári ferences kolostor ebédlőjében. (Magyar Kurír)

Lelkipásztor-avatás és -beiktatás Tahitótfalun

Gyönyörű nappal búcsúzott tőlünk a szeptember, hiszen utolsó napján együtt ünnepelhetett gyülekezetünk apraja-nagyja és kedves vendégeink. Szeptember 30-án Váradi Antal testvér – aki lelkészgyakornokként szolgált közöttünk egy évet – élete egyik fordulópontjához ért. Elérkezett lelkipásztorrá avatásának ideje és egyben lelkipásztori beiktatása is a Tahitótfalui Baptista Gyülekezet közösségébe. Steiner József, gyülekezetünk vezető lelkipásztora mutatta be először […] (baptist.hu)

Megnyílt a Karitász hagyományos karácsonyi vására Szegeden

A Szeged-Csanádi Egyházmegyei Karitász idén december 11. és 17. között tartja hagyományos karácsonyi jótékonysági vásárát a Szeged Nagyáruház földszintjén. (Magyar Kurír)

Eltörpül a szobrász monumentális vatikáni homokbetleheme mellett

A Szent Péter téri, december 7-én leleplezett látványos homokbetlehem alkotója, Rich Varano beszélt a mű hátteréről a Catholic News Agency munkatársának. (Magyar Kurír)

Biblia átadó ünnepség Vecsésen

173 vecsési kap Bibliát a Bárka Baptista Gyülekezet 700 Biblia a 700 éves Vecsésnek elnevezésű programjának keretében. A város 700-adik évfordulójának alkalmából megszervezett akció során hét féle Biblia közül választhattak a vecsésiek – Gyermek és Képes Biblia, egyszerű illetve ún. revidiált új fordítású Biblia, valamint német, angol és audió Bibla közül. A Bibliákat a gyülekezet […] (baptist.hu)

Elérhetők a Kaposvári Egyházmegye zsinati dokumentumai

Varga László kaposvári megyéspüspök 2018. május 28-án a Kaposvári Egyházmegye alapításának 25 éves jubileuma alkalmából egyházmegyei zsinatot hirdetett. A zsinati dokumentumokat, amelyeket mind a papok, mind a hívek véleményezhetnek, december elején tették közzé az egyházmegye honlapján. (Magyar Kurír)

„Kelj fel, tündökölj!”

Meleg őszi napra virradtunk november 4-én, amikor több mint 100 nőtestvér gyűlt össze imádkozni és Istent dicsőíteni a nagyvarsányi baptista imaházban. Az alkalmat énekléssel kezdtük Sebestyénné Molnár Zsuzsa vezetésével, majd a jelenlévők köszöntése következett a Mt 21,21–22 szavaival. Tőtős Mária a „Csillámok a világ keresztényeinek életéből” cím alatt a határainkon túli missziós lehetőségekről és eredményekről beszélt, […] (baptist.hu)

Elhunyt Nagy József atya

Veres András győri megyéspüspök az egyházmegye papsága és a gyászoló rokonság nevében fájdalommal, de a feltámadásba vetett hittel tudatja, hogy Nagy József székesegyházi kanonok, nyugalmazott plébános életének 82., papságának 58. évében szentségekkel megerősítve 2018. december 10-én elhunyt. (Magyar Kurír)

Hogyan zárjam ki a rossz gondolatokat imádság közben?

Tisztelt Lelkiatya! Hogy lehet az, hogyha valaki gondolatban imádkozik, az ördög vagy démon elkezd gúnyolódni az imán? Hogyan hallhatja, amire gondolok? Bennem lehet? Kedves Levélíró! Megtörténik, hogy az imádság nehezen megy, és zavaró, ellenséges gondolatok is végigfutnak az imádkozó fejében. Azt tanácsolom, hogy ne az ilyen negatív, gúnyolódó hang elnémítását tűzze ki célul, hanem Jézusra, […] The post Hogyan zárjam ki a rossz gondolatokat imádság közben? appeared first on Keresztény Élet Portál. (keresztenyelet.hu)

Jótékonysági adventi vásárt szervezett a nagyváradi püspökség

December 8-án nyitotta meg kapuit a nagyváradi székesegyház előtti téren az adventi vásár, melynek bevételéből a Caritas Catolica által működtetett szegények konyháját bővítik, valamint két családot támogatnak majd. (Magyar Kurír)

Felszentelték a hajdúböszörményi parókiát

Felépült a hajdúböszörményi görögkatolikus parókia, melyre közel egy évszázada várt a helyi görögkatolikus egyházközség. Az új épületet december 9-én szentelte fel Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolita. (Magyar Kurír)

Ünnepi Szent Liturgia Tokajban

2018. december 8-án ismét egybegyűltek a hívők Tokajban, a Szent Miklós csodatevő püspök tiszteletére szentelt templomban, hogy megemlékezzenek a szent főpapról, és megünnepeljék az immár újra az Egyházhoz tartozó templom oltárünnepét. Az ünnepi szent liturgiát Antal (Szevrjuk) bécsi és budapesti érsek atya vezette.  Az ünnepen főpapunkkal együtt szolgált Venedikt (Hromej) archimandrita a hazánkkal szomszédos Huszti […] (Magyar Ortodox Egyházmegye (Moszkvai Patriarkátus))

A közel-keleti keresztényeket támogató kiáltványt írtak alá Párizsban

Az aláírók kiállnak az emberek közötti egyenlőség elve mellett, vallási hovatartozástól függetlenül – számol be a Magyar Hírlap. A közel-keleti keresztényeket és a térség más kisebbségeit támogató kiáltványt írt alá mintegy 15 magas rangú keresztény és muszlim vallási vezető kedden a francia fővárosban. A Párizsi kiáltvány című dokumentum a Közel-keleti keresztények veszélyben (CHREDO) nevű szervezet […] The post A közel-keleti keresztényeket támogató kiáltványt írtak alá Párizsban appeared first on Keresztény Élet Portál. (keresztenyelet.hu)

Családi nap a Dorcas Campingben december 21-én

MEGHÍVÓ Tisztelettel és nagy szeretettel meghívjuk Önt Civil konferenciánkra és Prevenciós egészségnapunkra, mely magában foglalja: a Szemléletformáló foglalkozást a Biblia tükrében, valamint a Családi napot. (Tiszántúli Református Egyházkerület)

Ismét egy új görögkatolikus egyházmegyét alapított Ferenc pápa

Röviddel azután, hogy Macedóniában beiktatták a nemrég felállított első görögkatolikus egyházmegye püspökét, ismét egy apostoli exarchátust emelt egyházmegyei rangra a Szentatya, ezúttal Szerbiában, melynek Djura Džudžar lett az első megyéspüspöke. (Magyar Kurír)

Tartósélelmiszer-gyűjtés Győrben és Kaposváron

Az adventi időszak előtti hétvégén, november 23–25. között a Magyar Élelmiszerbank Egyesülettel együttműködésben tartós élelmiszert gyűjtött a Győri Egyházmegyei Karitász. Kaposváron advent során folyamatosan gyűjtenek a rászorulóknak, az adományokat december 31-ig várják. (Magyar Kurír)

Dsida Jenő: Istenem, ki járt itt?

Jövök szívemmel a havas hegyekből. A görbe hold zöld-sárga sugara befényli halk, magányos házamat. S előtte, íme, titkos lábnyomok. Rozsdás kulcsom nyiszogva sír a zárban, de a meszelt fal ünnepi fehér, de a küszöb nedves-tisztára súrolt és furcsán csillog a kopott kilincs. Meleg fogad és hervadó virágszag. Fakó arcképek tört szemén mosoly. A tűz dalolva […] The post Dsida Jenő: Istenem, ki járt itt? appeared first on Keresztény Élet Portál. (keresztenyelet.hu)

„Advent a Zemplén kapujában” – Ökumenikus készület a felvidéki Nagykaposon

Az idei advent is lelkiekben gazdag programokat kínál a Zemplén kapujában élőknek. Együtt várják az Üdvözítő születését a római katolikus, a görögkatolikus és a református hívek a felvidéki Nagykaposon. (Magyar Kurír)

Adventi kalendárium – 2018. december 12.

Az idei adventben készüljünk együtt Thomas Mertonnal, Kalkuttai Szent Teréz anyával és Henri Nouwennel. Segítségükkel egy-egy elmélkedést nyújtunk át az adventi várakozás minden napján. Induljunk el az adventi misztériumba csöndben, magányban, imádsággal, megtéréssel. (Magyar Kurír)

Mai evangélium – 2018. december 12.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Mt 11,28–30 (Magyar Kurír)

„Te nagyon erősnek látsz engem”

Ha Isten ad nekünk valakit, azt vissza is veheti. Aki azonban teljesen az Ő kezébe helyezi magát, megtapasztalhatja, milyen erősnek látja őt az Úr. (parokia.hu)

Frappáns válasz

– Jean, – kérdezi az úr dühösen – most maga a hülye vagy én? – Uram, Ön nem áll olyan ember hírében, aki hülyéket alkalmazna… The post Frappáns válasz appeared first on Keresztény Élet Portál. (keresztenyelet.hu)

Reményt és munkalehetőséget adni

Együttműködéssel a megváltozott munkaképességűekért. December 7-én sajtótájékoztatót tartott a Győri Egyházmegyei Karitász a győri Apor Vilmos Házban. (Katolikus Karitász)

Hodászról érkezett angyalkák kántáltak a püspöknek

A hagyományokhoz híven december 11-én a Hodászi Angyalok Kertje Görögkatolikus Óvoda gyermekei a pedagógusai Kanyó Árpád parókus atya kíséretében meglátogatták a Nyíregyházi Egyházmegye püspökét és a Püspöki Hivatal dolgozóit, hogy gyermeki hangjukkal, kántálásukkal dicsőítsék a Megváltó születését. (nyirgorkat.hu)

Templombúcsú Piricsén

A Szent Miklós oltalmába ajánlott piricsei görögkatolikus templom búcsúi ünnepét december 9-én tartotta az egyházközség. (nyirgorkat.hu)

Szemléletformálás a vizuális nevelés tanítása során

Hogyan segíti a pedagógusokat a készülő művészettörténeti tanári kézikönyv? Erről és a vizuális nevelésben megjelenő református tartalmakról kérdeztük Molnárné Ötvös Tündét, a Debreceni Református Kollégium Gimnáziumának tanárát, a Református Tananyagfejlesztő Csoport vizuális neveléshez kapcsolódó helyzetelemző munkacsoport vezetőjét. (reformatus.hu)

Kiút az öncsalás és illuzórikus vágykielégítés útvesztőiből – Ötven éve hunyt el Thomas Merton

Görföl Tibor, a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola docense, a Vigilia főszerkesztő-helyettese írását adjuk közre. (Magyar Kurír)

A Mária-jelenésekről és a muszlimok Mária-tiszteletéről nyilatkozott a pápa

A Mária-jelenésekről és a muszlimok Mária-tiszteletéről nyilatkozott Ferenc pápa a TV2000 olasz katolikus televízió „Ave Maria” című műsorában. A Szentatyát Marco Pozza padovai börtönlelkész kérdezte. December 11-én este 9 órától kerül adásba Olaszországban és a tévécsatorna honlapján. (Magyar Kurír)

Száz év erdélyi pillanatai kötetbe gyűjtve

Mi történt velünk? címmel jelent meg az erdélyi magyarság utóbbi száz évének történeteit felsorakoztató kötet első része. (Erdélyi Refomátus Egyházkerület)

Ferenc pápa: Ne töröljük ki szótárunkból a gyengédség szót!

A vatikáni Szent Márta-házban december 11-én reggel bemutatott szentmiséjén a pápa a vigasztalódásról beszélt, és utalt a mai kor vértanúira, köztük a három éve a líbiai tengerparton megölt kopt keresztényekre. (Magyar Kurír)

20 éve szentelték fel a baracskai börtönkápolnát - beszámoló

2018.12.06. - Csütörtökön 10 órakor ökumenikus hálaadó istentiszteletet tartanak a baracskai kápolna 20 éves jubileuma alkalmából. Az eseményen részt vesz Spányi Antal megyés püspök, Dr. Kiszely Pál bv. dandártábornok meghívására. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

A meglepet?s erej?vel ? F?p?sztori ror?te Gy?r-R?vfaluban

Veres András megyéspüspök december 11-én lelkes roráte szentmisére várakozó ministránsokat és híveket talált a gy?r-révfalui Szentháromság-templomban. Prédikációjában a szelídségr?l beszélt, mely meghozza gyümölcsét, míg az er?szak csak er?szakot szül. Határozott és bátor tanúságtételre biztatott, mert Krisztus üzenetét mindenkinek hirdetni kell. A püspöki roráte alkalmat adott az adományból vásárolt új papi szék els? használatára is. A szentmise után reggelire is vendégül láthatták a hívek András püspök atyát.  Forrás: Szentháromság Plébánia, Gy?r-Révfalu Fotó: Németh Péter  (Győri Katolikus Egyházmegye)

Elhunyt Nagy J?zsef atya

Nagy József atya 1937. július 11-én született Kapuváron. Gy?rött szentelték pappá 1961. június 18-án. Segédlelkészként szolgált Fert?szentmiklóson, a soproni Szent György Plébánián, Gy?rszentivánon, valamint a gy?ri Szent Imre Plébánián. 1979-ben már mint plébános került vissza Gy?rszentivánra, ahol egy teljes évtizeden át szolgálta a rábízottakat. 1989-t?l nyugalomba vonulásáig a magyaróvári plébánia vezet? lelkipásztora volt: közel negyed évszázadon keresztül, h?sies munkabírással, hosszú ideig káplán, kisegít? nélkül szolgálta a magyaróvári híveket. Nyugdíjas évei alatt, 2013-tól 2018-ig szintén egy korábbi állomáshelyén, a gy?ri Szent Imre Plébánián segített nagy készséggel a lelkipásztori ellátásában. Amíg egészsége engedte, a székeskáptalan tagjaként szívesen részt vállalt a gy?ri Nagyboldogasszony-székesegyház liturgikus szolgálatában is. A fiataloktól az id?sebb hívekig, minden templomba j (Győri Katolikus Egyházmegye)

A pápa lelkiismeret-vizsgálatra hív „Az emberi jogok egyetemes nyilatkozata” elfogadásának jubileumán

December 10-i keltezéssel Ferenc pápa üzenetet küldött arra a konferenciára, melyet Rómában, a Pápai Gergely Egyetemen tartanak december 10–11-én „Az emberi jogok egyetemes nyilatkozata” elfogadásának 70. és a „Bécsi nyilatkozat és akcióprogram” elfogadásának 25. évfordulója alkalmából. (Magyar Kurír)

Hálaadó istentiszteletet tartottak a húszéves baracskai börtönkápolnában

Ökumenikus ünnepség keretében emlékeztek meg a Fejér megyei baracskai börtönkápolna megáldásának 20. évfordulójáról december 6-án. Az eseményen részt vettek a börtönmisszióban részt vevő egyházak vezetői. (Magyar Kurír)

Karitász - Adventi Családi Délután - beszámoló

2018.11.30. - Székesfehérvári Öreghegyi Karitász Csoport „Adventi Családi Délutánja” a nehézségekkel teli készülődés, várakozás időszakát szeretné meghittebbé tenni meghívott családok számára. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Mentő Maci színre lép

„Sokan életük talán legkritikusabb pillanatában kapják majd meg ezt a mackót, ezért hálás a szívünk, ha arra gondolunk, hogy vigaszt és segítséget nyújthatunk rajtuk keresztül” – mondta Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) szóvivője a Magyar Református Szeretetszolgálattal közösen indított, Mentő Maci elnevezésű akcióról. (reformatus.hu)

Az ifjúsági szinódus tapasztalatait osztották meg a püspökök Debrecenben

Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök és Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolita volt az „Útjaink” beszélgetéssorozat vendége december 7-én a debreceni Kölcsey Központban; a beszélgetést Törő András püspöki titkár vezette. (Magyar Kurír)

Évzáró találkozót tartott a Délvidéki Háló

December 1-jén szervezték meg a Délvidéki Háló bogozóinak és segítőinek évzáró találkozóját a mozgalom nagybecskereki irodájában és a Caritas helyi konferenciatermében. Az eseményen húszan vettek részt. (Magyar Kurír)

Szent Borbála tiszteletére avattak kápolnát a római tűzoltók

A római katasztrófavédelmi főigazgatóság épületében Roberto Dotta, a Falakon kívüli Szent Pál-bazilika apátja szentelte fel a kápolnát Szent Borbála tiszteletére december 4-én. (Magyar Kurír)

Isten nem szűnik meg keresni az embert – Püspöki szentmise a szeplőtelen fogantatás ünnepén Pécsett

A számos Mária-ünnep egyike a december 8-i szeplőtelen fogantatás emléknapja, amikor az Egyház a Szűzanya különös kegyelmi kiváltságára irányítja a figyelmet. Az adventi időszak Mária-ünnepén Udvardy György megyéspüspök mutatott be szentmisét a pécsi székesegyházban. (Magyar Kurír)

Csendes éj

Salzburgban 226-éve ezen a napon született Joseph Mohr pap és költő, aki a “Csendes éj” kezdetű karácsonyi dal szövegét írta. Kisvideónkban a dal a Miskolci Szimfonikus Zenekar tavalyi karácsonyi koncertjén szólal meg a selyemréti templomban, a miskolci Fazekas iskola kórusainak közreműködésével. Forrás: Új Misszió The post Csendes éj appeared first on Keresztény Élet Portál. (keresztenyelet.hu)

Miként gyűjt az Isten

Amint beszámoltunk a somogyi hírről a nágocsi Árvácska Anya- és Csecsemőotthonban november 30-án tűz ütött ki. Közel két hét telt el, de folyamatos az érdeklődés, hogy mi történt azóta. Nagy Csaba esperes urat kerestük fel, hogy adjon tájékoztatást olvasóinknak. (Dunántúli Református Egyházkerület)

A szenzáción túl: Ferenc pápa szerzetességről szóló új könyvének nem csak a homoszexualitás a témája

„A hivatás ereje – A megszentelt élet ma” címmel jelent meg december elején több világnyelven Ferenc pápa új interjúkötete, amelyet Fernando Prado, a klaretiánusok spanyol könyvkiadójának vezetője készített a Szentatyával. A kötet ismertetése után részleteket közlünk belőle, magyar fordításban. (Magyar Kurír)

Ünnepeltek, akik kivetették a hálót

Erdő Péter bíboros áldotta meg december 10-én, avatóünnepség keretében az S4 Háló Közösségi és Kulturális Központ felújított helyiségeit Budapesten, a Semmelweis utcában. (Magyar Kurír)

Adventre k?sz?lve ? A R?k?czi-iskola gy?m?lcs?z? novembere

2018-ban sem történt ez másként. Egy közösen eltöltött délután keretében versekkel, dalokkal, apró ajándékokkal kedveskedtek nagyszüleiknek. A szül?k négy alkalommal nyílt tanítási órákon pillanthattak be alsós gyermekeik iskolában töltött mindennapjaiba.A 4. évfolyamosok rövid m?sor keretében emlékeztek meg Szent Erzsébetr?l, felelevenítve életét, tetteit és a híres „rózsacsodát”. A m?sor után szeretetvendégségre került sor, amelyen az oktatási intézmény nagycsoportos óvodásai is részt vettek. A gy?ri Apor Vilmos Katolikus Iskolaközpont által meghirdetett jubileumi csapatversenyen a csornai iskola negyedik osztályos tanulói els? helyezést értek el.A Szent Cecília tiszteletére szervezett énekverseny a 3-6. évfolyamon került megrendezésre. A versenyz?k bemutatták az Eucharisztiához kapcsolódó népénekeket. A megmérettetés a Rákóczi-iskola fennállásának 25. évfordulója alkalmából szervezett rendezvénysoroza (Győri Katolikus Egyházmegye)

Ferenc pápa Twitter-üzenete december 11-én

A Szentatya az alábbi bejegyzést tette közzé Twitter-oldalán. (Magyar Kurír)

Katolikus és református teológiai főiskolák tanárai találkoztak Gyulafehérváron

A gyulafehérvári Seminarium Incarnatae Sapientiae adott otthont a kolozsvári Protestáns Teológiai Intézet és a gyulafehérvári papnevelő intézet éves találkozójának december 6–7-én. (Magyar Kurír)

Templomszentelési istentisztelet a tiszateleki templomban

A Tiszateleki Református Egyházközség presbitériuma szeretettel hív és vár minden érdeklődőt a templomszentelési istentiszteletre.  (Tiszántúli Református Egyházkerület)

Budakalászon fogadták a missziós keresztet

Budakalászra érkezett a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) missziós keresztje. December 7. és 12. között a Szent Kereszt felmagasztalása-templomban, december 16-ig pedig a Szent István-templomban kereshetik fel a hívek. (Magyar Kurír)

Adventi rekollekciót rendeztek a Győri Egyházmegye papsága számára

Tóth András görögkatolikus pap, a Nyíregyházi Egyházmegye családpasztorációs referense tartott rekollekciót a Győri Egyházmegye papságának december 10-én. A lelkipásztor az adventi időszakra vonatkozó küldetésről beszélt a hallgatóságnak. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa az Emirátusokba utazik

2019. február 3. és 5. között a Szentatya Abu Dhabiba utazik, hogy részt vegyen az „Emberi testvériesség” elnevezésű nemzetközi, vallásközi találkozón – számol be a Vatikáni Rádió. A Szentszék november 6-án sajtóközleményben adta hírül, hogy Ferenc pápa elfogadta Mohammed bin Zayed Al Nahyan sejk, Abu Dhabi trónörököse, valamint az Egyesült Arab Emirátusok helyi katolikus egyházának […] The post Ferenc pápa az Emirátusokba utazik appeared first on Keresztény Élet Portál. (keresztenyelet.hu)

Óvodások szüleinek rendeztek lelkigyakorlatot Vác-Deákváron

Advent első hetében a vác-deákvári plébánia és a Szent Család Katolikus Óvoda adventi lelkigyakorlatot szervezett az óvodások szüleinek, amelynek célja a lelki feltöltődés és a szülők közötti kapcsolat elmélyítése volt. (Magyar Kurír)

Meg?jult a 2020-as budapesti Nemzetk?zi Eucharisztikus Kongresszus honlapja

A csornai Jézus Szíve templom is bekapcsolódott a november 24-i világméret? szentségimádáshoz.  Ez alkalommal csendes szentségimádásra került sor a templomban. A lelki ráhangolódást a Gyertyaláng énekkar tagjai énekeikkel, hangszeres zenével segítették el?. A keresztény ember életében fontos szerepet kell kapnia a csendnek, szükséges, hogy legyen lehet?ségünk igazán ráhangolódni Istenre, s megnyílni az ? üzenetének befogadására. A hív? ember az elcsendesedéssel tud igazán ráhangolódni  Isten "hullámhosszára" és így képes tisztán megérteni ?t.  Az adventi id?szaknak ez is az egyik fontos eleme ahhoz, hogy valóban megfelel?en várakozzunk. A Soproni Árpádházi Szent Margit templomban a szentségimádás az Oltáriszentség kihelyezésével, szentségi énekkel és imával kezd?dött.  Az imaórát, a központi ima gondolatát belesz?ve felajánlották a NEK-re készülve a legméltóságosabb Oltáriszentség tiszteletére. A részt (Győri Katolikus Egyházmegye)

Mikulás-estet tartottak a Pápai Magyar Intézetben

Hagyományos Mikulás-estre gyűltek össze a Rómában élő magyar női és férfi szerzetesek, papnövendékek és papok december 6-én, Szent Miklós ünnepén a Pápai Magyar Intézetben. (Magyar Kurír)

Több mint 400 éves zsinagóga menekülhet meg a pusztulástól Ukrajnában

Az elmúlt évszázadokban mecset és gyár is működött benne. Sharhorod erődszerű zsinagógája 1589-ben épült, ez az egyik legrégebbi a mai Ukrajna területén. A török hódoltság idején, 1672 és 1699 között mecsetként használták. 1930-tól a szovjetek gyümölcslevet gyártottak az épületben, belső terét alaposan átalakították, de maradtak érintetlen részek, amik még emlékeztetnek az eredeti funkciójára – olvasható […] A Több mint 400 éves zsinagóga menekülhet meg a pusztulástól Ukrajnában bejegyzés először a Zsido.com jelent meg. (zsido.com)

Kanada: 60 százalékkal nőtt az antiszemita támadások száma

Idén is a zsidóság volt a legfenyegetettebb közösség az országban. Jelentősen, összesen 60 százalékkal nőtt a zsidók ellen elkövetett gyűlöletcselekmények száma Kanadában a tavalyi évhez képest – derül ki a Kanadai Statisztika Hivatal (Statistics Canada) legfrissebb jelentéséből. Míg 2016-ban 221 bejelentkezés érkezett, 2017-ben a 360 esetben értesítették a rendőrséget zsidókat ért inzultusról. Ezzel idén is […] A Kanada: 60 százalékkal nőtt az antiszemita támadások száma bejegyzés először a Zsido.com jelent meg. (zsido.com)

Vetélkedővel emlékeztek Mindszenty bíborosra szülőfalujában

Ötödik alkalommal rendezték meg a Mindszenty-emlékversenyt a csehimindszenti Mindszenty József Általános Iskolában november 29-én. Az eseményen Vas megyei általános iskolák csapatai vettek részt. (Magyar Kurír)

Kijev tájékoztató füzeteket készít az orosz titkosszolgálatok ukrajnai tevékenységéről

Kijev, 2018. december 10., hétfő (MTI) - Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) két tájékoztatófüzetet készített a lakosság számára, amelyek egyike az orosz titkosszolgálatok ukrajnai tevékenységéről, a másik pedig az ukrán ortodox egyház Moszkvához hű "szárnyának" hibridháborús célokra való orosz felhasználásáról szól - tették közzé hétfőn az SZBU honlapján. (MTI)

Tízmillió forint segélyt küld a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia a dél-indai Keralába

Budapest, 2018. december 10., hétfő (MTI) - Tízmillió forint segélyt küld a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) a természeti katasztrófáktól sújtott dél-indai Kerala állam lakosságának megsegítésére. (MTI)

Nem engedtek be egy oroszbarát ortodox egyházi vezetőt ukrán területre a donyecki szakadár "népköztársaságból"

Kijev, 2018. december 10., hétfő (MTI) - Az ukrán hatóságok nem engedélyezték a belépést ukrán ellenőrzésű területre a szakadár Donyecki Népköztársaságból az ukrán ortodox egyház Moszkvához hű "szárnyához" tartozó Ilarion metropolitának, a donyecki és mariupoli egyházmegye vezetőjének - erősítette meg hétfőn az egyháztól származó információt Oleh Szlobogyan, az ukrán határőrszolgálat parancsnokának tanácsadója. (MTI)

Illés Boglárka: a család a nemzet fennmaradásának záloga

Szeged, 2018. december 10., hétfő (MTI) - A család az az alapegység, amely nemzetünk fennmaradásának záloga - jelentette ki az ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkár hétfőn Szegeden. (MTI)

Az élő víz

Jézus nevezte „élő víznek” azokat a szavakat, amelyekből és amelyek által bűnbocsánat, szabadítás, életváltozás valósul meg egy elromlott, bűnrabságban élő ember életében (Jn 4,1–26). Ez történt Samáriában egy ismeretlen nevű, mégis jól ismert személlyel, a samáriai asszonnyal. Gyermekkorom óta ismert történet ez, amely szerint Jézus tanítványaival együtt Júdeából Galileába tartva most nem kerülte meg a […] (baptist.hu)

Adventi kalendárium – 2018. december 11.

Az idei adventben készüljünk együtt Thomas Mertonnal, Kalkuttai Szent Teréz anyával és Henri Nouwennel. Segítségükkel egy-egy elmélkedést nyújtunk át az adventi várakozás minden napján. Induljunk el az adventi misztériumba csöndben, magányban, imádsággal, megtéréssel. (Magyar Kurír)

Mai evangélium – 2018. december 11.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Mt 18,12–14 (Magyar Kurír)

Alternatív karácsony

Amellett, hogy nagyon meg akarjuk mondani, miért is fontos ünnep a karácsony, kit is ünneplünk ilyenkor, először magunknak kell ezt mondanunk. (parokia.hu)

Annie Johnson Flint: Isten nem ígért

Isten nem ígért örökké kék eget, Életünket átszövő virágos növényeket. Isten nem ígért napot eső nélkül, Gond nélkül örömöt, békét jajszó nélkül. De Isten erőt ígért a napra, Munkára pihenést, fényt az utunkra, Kegyelmet bajunkban, égi segítséget, Nem múló részvétet, örök szeretetet. The post Annie Johnson Flint: Isten nem ígért appeared first on Keresztény Élet Portál. (keresztenyelet.hu)

Tűz

– Jean, tegyen a tűzre! – Székestől, uram? The post Tűz appeared first on Keresztény Élet Portál. (keresztenyelet.hu)

Kaposváron zárult az Egymillió csillag a szegényekért

A „Tárjátok ki szíveteket” adventi segélyprogram-sorozat keretében zajló jótékonysági akciót több mint 300 helyszínen rendezték meg országszerte december 2. és 9. között. (Katolikus Karitász)

Régebbi anyagok az archívumban