Lapszemle

Más egyházak, felekezetek honlapjainak híreit, információit, illetve világi lapoknak a kereszténységről szóló tudósításait gyűjtjük itt egybe. Az anyagok a forrás eredeti oldalán olvashatóak. A közölt hírek nem tükrözik egyházunk hivatalos véleményét.

Régebbi anyagok az archívumban

Újabb információk derültek ki a bécsi mészárlásról

Az Iszlám Állammal kapcsolatban lévő terrorista eredetileg egy katolikus ifjúsági közösség találkozóját vette célba – jelentette a Catholic News Agency... (s4c.news)

A Vatikáni Múzeum ajándékkártyát kínál karácsonyra

Egy karácsonyi ajándék a szépség jegyében: a Vatikáni Múzeum új kezdeményezéssel rukkolt elő az ünnepek közeledtével. (Magyar Kurír)

Az Új Ember november 22-i számának kulturális melléklete

A Az Új Ember november 22-i számának kulturális melléklete bejegyzés először a Magyar Kurír - Új Ember jelent meg. (Új Ember)

Az Új Ember november 22-i száma

A Az Új Ember november 22-i száma bejegyzés először a Magyar Kurír - Új Ember jelent meg. (Új Ember)

Útravaló – 2020. december 4.

Napról napra közreadjuk a napi olvasmányokhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Decemberben Földi István pápai esperes plébános ad útravalót. (Magyar Kurír)

A bibliafordítás mint tanúságtétel

Pecsuk Ottó új könyve egyszerre nyújt biztos iránymutatást a bibliafordítóknak és érdekes olvasmányt a laikus érdeklődők számára. (parokia.hu)

Első Adventi udvari gyertyagyújtás – Spányi Antal püspök ünnepi gondolatai az Adventi Udvarból

2020.12.05. - Idén rendhagyó módon nyílik meg az Adventi Udvar a járványügyi rendelkezések miatt. Az második ünnepi gyertyagyújtás adventi gondolatait Spányi Antal megyés püspöktől hallják. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Már semmi sem magától értetődő

(reformatus.hu)

Jöjj, áldott nagy Királyunk

(reformatus.hu)

Mai evangélium – 2020. december 4.

Hogy örömhírrel induljon minden nap … – Mt 9,27–31 (Magyar Kurír)

Kuklay Antal kapta meg elsőként a Pyrker-díjat, az Egri Főegyházmegye legrangosabb kitüntetését

A Pyrker-díjat 2020-ban alapította az Egri Főegyházmegye Felsőőri Pyrker János László pátriárka-érsek, az egyházmegye 71. főpásztora, az MTA tiszteletbeli tagja, a művészetek mecénása, a szegények, elesettek állhatatos pártfogójának emlékére. Az elismerést elsőként Kuklay Antal kanonok vehette át, aki nyugállományban, Mátramindszenten él. (Magyar Kurír)

Isten kerekesszékben? – A fogyatékosság teológiai megközelítéseiről a fogyatékkal élők világnapján

A fogyatékkal élők világnapján Csigi Péter egy korábban megjelentetett írását adjuk közre, melyben megvizsgálja, miként közelít az Egyház a fogyatékkal élőkhöz. (Magyar Kurír)

Elhunyt Urbach Zsuzsa, a PPKE Művészettörténet Tanszékének alapítója

2020. november 27-én, életének 88. évében elhunyt Urbach Zsuzsa, a PPKE BTK Művészettörténet Tanszék alapító tanszékvezetője. Fő kutatási területe a 15–16. századi osztrák, német, magyar és németalföldi festészet és ikonográfia volt. (Magyar Kurír)

A jászol körül állva – Adventi beszélgetés a Budapesti Görögkatolikus Fiatalok Clubjában

December 1-jén tartották a Budapesti Görögkatolikus Fiatalok Clubja (GrFC) adventi online programsorozatának első alkalmát, amely a jászol körül álló betlehemi szereplőkről szólt. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa jelenlétében tartja meg Cantalamessa bíboros adventi elmélkedéseit

A Pápai Ház szónoka, a nemrég bíborossá kreált Raniero Cantalamessa kapucinus szerzetes december 4-én, 11-én és 18-án tartja meg adventi elmélkedéseit Ferenc pápa és a Római Kúria tagjainak jelenlétében a következő témáról: „Taníts meg számba venni napjainkat, hogy eljussunk a szív bölcsességére!” (Zsolt 90,12) (Magyar Kurír)

Székely János felszentelte a magyarlaki templomot

November 22-én, vasárnap Székely János megyéspüspök felszentelte a magyarlaki Szent Kereszt Felmagasztalása-templomot az 1960-as megáldás 60. évfordulóján. (Magyar Kurír)

Kereszty Zoltán – Medve Zoltán: A bibliai állatok kézikönyve

A Szent Jeromos Katolikus Bibliatársulat és a Corvinus Kiadó jóvoltából a könyv idén látott napvilágot. Kereszty Zoltán biológus Medve Zoltán kollégájával a Szentírásban szereplő állatokról ad részletes, több szempontra kiterjedő ismertetést. A könyv hasznos segítséget nyújt ahhoz, hogy a természet szépségét és értékét mélyebben megragadjuk. (Magyar Kurír)

Összetörték Szűz Mária és Teréz anya szobrát a nyugat-bengáli Morapaiban

A nyugat-bengáli Morapaiban november 28-ára virradó éjjel ismeretlen tettesek lerombolták a Boldogságos Szűz Mária és Kalkuttai Szent Teréz anya szobrát, melyek a Szent Szív-templom külső fülkéiben álltak. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa Twitter-üzenetei december 3-án

A Szentatya az alábbi bejegyzéseket tette közzé Twitter-oldalán. (Magyar Kurír)

Több százan estek áldozatául a Boko Haram támadásának

Bár néhány nappal ezelőtt a Boko Haram ellen harcoló milícia vezetője, Babakura Kolo azt nyilatkozta a francia AFP hírügynökségnek, hogy negyvenhárom... (s4c.news)

Gyógyító üzeneteket visz a kórházakba a debreceni Katolikus Beteglátogató Szolgálat Alapítvány

A debreceni Katolikus Beteglátogató Szolgálat Alapítvány lélekgyógyító kezdeményezéssel állt elő az idei adventben. (Magyar Kurír)

A parlamenti választásokon való részvételre buzdít az erdélyi főpásztor

A romániai parlamenti választáson való részvételre buzdít Kovács Gergely gyulafehérvári érsek a 2020./XI. körlevelében. A főpásztori üzenetet az alábbiakban olvashatják. (Magyar Kurír)

Újra online formában ülésezett a püspöki konferencia

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) december 1-jén megtartotta téli rendes ülését, amelyre a kialakult helyzetre tekintettel, a júniusi találkozóhoz hasonlóan, videokonferencia keretében került sor. Tóth Tamás, az MKPK titkára levélben számolt be a találkozó témáiról. (Magyar Kurír)

Online ülésezett az új taggal bővült bíborosi tanács

December elsején délután négy órától online tartotta meg tervezett ülését a Ferenc pápát segítő bíborosi tanács. (Magyar Kurír)

A mediátor hidakat épít az egymással küzdő emberek között

Dr. Németh Zoltán mediátorral, volt tanárommal beszélgettünk, aki szerint „a járvány elmúltával felszínre fognak kerülni a megoldatlan konfliktusok”. (Képmás magazin)

Ülésezett a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) december 1-jén megtartotta téli rendes ülését, amelyre a kialakult helyzetre tekintettel, a júniusi találkozóhoz hasonlóan, videókonferencia keretében került sor. (nyirgorkat.hu)

Ferenc pápa decemberben az imaéletért kéri a hívek imáit

Az év utolsó hónapjának pápai imaszándéka: „Imádkozzunk, hogy Jézus Krisztussal való személyes kapcsolatunkat Isten Igéje és imaéletünk táplálja.” Az ehhez kapcsolódó videoüzenetet december 1-jén tették közzé. (Magyar Kurír)

Nagy mennyiségű adomány gyűlt össze Kazincbarcikán

A Szent János karitászcsoport önkénteseinek közreműködésével közel másfél tonnányi adomány gyűlt össze Kazincbarcikán november 26. és 28. között. (Magyar Kurír)

Személyi változások a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegyében

Mivel Ferenc pápa november 18-án kinevezte Felföldi Lászlót, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye általános helynökét, a nyíregyházi Magyarok Nagyasszonya-főplébánia plébánosát és az Egyházmegyei Lelkipásztori Intézet igazgatóját a Pécsi Egyházmegye megyéspüspökévé; Palánki Ferenc, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye megyéspüspöke személyi változásokat rendelt el egyházmegyéjében. (Magyar Kurír)

Egy tányérnyi köszönet – ebédet vittek Máriapócsról a COVID-osztály dolgozóinak

A héten Máriapócsról érkezett a hála és köszönet a COVID-intenzív részlegen dolgozók felé: december első hetében összesen 230 adag ételt szállítottak három város, Kisvárda, Nyíregyháza és Debrecen kórházi alkalmazottainak. (nyirgorkat.hu)

Tejcsarnokból betlehem Csegöldön

Csegöld település központjában betlehemet állított a görögkatolikus közösség. A használaton kívüli tejcsarnok most a jászollal és a Szent Családdal „lelki tejet” ad a szomjazóknak. Gajdos László csegöldi helyettes lelkész írt a településen történtekről. (Magyar Kurír)

Jótékonysági gyűjtést szerveznek Kosdon

„A karácsonyi csoda a szívünkben él” címmel több mint tíz éve minden adventi időszakban adománygyűjtést szervez a Kosdi Szent Erzsébet Karitász Csoport. December 12-ig fogadják és gyűjtik a rászorulók számára felajánlott élelmiszer-adományokat, könyveket és gyermekjátékokat a kosdi katolikus templom sekrestyéjében. (Magyar Kurír)

Börtöntöltelékből sztáríró – Karl May élettörténete

A valaha élt legsikeresebb német író könyvei mára több mint kétszázmillió példányban keltek el. Sok generáció nőtt fel rajtuk, a filmiparban pedig politikai rendszereken átívelően, Amerikától Jugoszláviáig megszámlálhatatlan adaptációt ihlettek. Magyarországon May Károlyként is ismerjük, és „Ave Maria” című, népzenei hatást mutató egyházi zeneműve megtalálható a YouTube-on is. (Képmás magazin)

Közgyűlést tartott a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa

A Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa 2020. december 2-án, szerdán 15:00 órakor tartotta éves rendes közgyűlését. Steinbach József református püspök, a MEÖT elnöke nyitó áhítatában „Az igaznak gyümölcse életnek fája…” (Példabeszédek 11,30) kapcsán tárta elénk gondolatait. Fischl Vilmos, a MEÖT főtitkára jelentésében nagyvonalakban beszámolt és értékelte a bizottságok munkáját. A bizottságok ebben az évben is minden […] (baptist.hu)

Gyászhír - elhunyt Szakál Elemér az Őrségi Református Egyházmegye nyugalmazott esperese

Fájdalommal, de Isten akaratában megnyugodva tudatjuk, hogy Szakál Elemér az Őrségi Református Egyházmegye ny. esperese volt kőszegi és szombathelyi lelkipásztor 2020. november 30- án, 88 esztendő után visszaadta életét megváltó Urának. (Dunántúli Református Egyházkerület)

Szőlőfürtök, búzaszemek – Így készülnek a pécsi óvodások az eucharisztikus kongresszusra

A pécsi Szent Mór Katolikus Óvoda is bekapcsolódott a Katolikus Pedagógiai Intézet által meghirdetett programsorozatba, mely az 52. Eucharisztikus Kongresszus előkészítéséhez nyújt lelki hátteret. Ennek célja, hogy a gyermekek életkorához alkalmazkodva, közös élmények biztosításával támogassa a hitben való elmélyülést. (Magyar Kurír)

A nagybecskereki karitász támogatást vitt a hódegyházi szegény családoknak

A Nagybecskereki Egyházmegyei Caritas igazgatója, Halmai Tibor, logisztikusa, Lufi Denisz, valamint Kátity Enikő hitoktató az észak-bánsági Hódegyházára látogattak november 26-án. Német László SVD nagybecskereki megyéspüspök támogatásának köszönhetően a szervezet élelmiszerekből és tisztálkodási szerekből álló csomagokkal lepte meg a rászoruló családokat. Kátity Enikő beszámolóját olvashatják. (Magyar Kurír)

Fertőtlenítőberendezést adtak át az egri Főegyházmegyei Karitász Központban

Az egri Főegyházmegyei Karitász Központban november 26-án, csütörtökön adtak át ózongenerátort; egyet azon húsz fertőtlenítőberendezés közül, amiket a Porsche Hungária Kft. ajánlott fel a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanácson (NHKT) keresztül az ország karitatív intézményeinek. (Magyar Kurír)

Nemzetközi betlehemkiállítás nyílt a brüsszeli székesegyházban

A belga főváros gótikus székesegyházában november 26-án nyitották meg az immár hagyománnyá vált jászolkiállítást, amelyen a Brüsszelben élő külföldi közösségek által készített alkotásokat ismerhetik meg az érdeklődők. (Magyar Kurír)

[Podcast] Istenélmények sallang nélkül 11. – Az isteni érintés gyógyítja a testi és lelki sebeket

Az Istenélmények sallang nélkül podcast friss adásának vendége Bárdos Júlia művészettörténész, bútorfestő. Legtöbben Lackfi János költő feleségeként ismerik, akivel 30 éve él házasságban, hat gyermekük van. Most mégsem a nagycsaládos életről vagy a házasságáról lesz szó, hanem arról, hogy milyen a kapcsolata Istennel. (Képmás magazin)

Mennyire vagyunk befogadóak?

(reformatus.hu)

Száz éve született az ifjúság bíborosa

1920 nemcsak Szent II. János Pál pápa születésének az éve, hanem egyik legszorosabb munkatársáé is, Eduardo Pironio bíborosé is, aki 1920. december 3-án látta meg a napvilágot Argentínában. Pákozdi István írása. (Magyar Kurír)

„Közeleg az Úr” – A székesfehérvári püspökség Adventi Udvara is rendhagyó módon nyílt meg idén

2020-ban rendhagyó módon nyílt meg a Székesfehérvári Egyházmegye hagyományos karácsonyváró Adventi Udvara. A püspöki palota a járványügyi rendelkezések miatt nem nyithatta meg kapuit, az Adventi Udvar üzenetét azonban szeretnék eljutni az emberekhez, hogy ebben a nehéz időszakban is elvigye a várakozás békéjét, karácsony örömét mindenkihez. (Magyar Kurír)

Hogyan neveljünk ínyencet? – 8 tipp a sikeres hozzátápláláshoz

„Én utálom a cukkinit, vajon ő szeretni fogja?” „Megint alig evett valamit, biztos nem ízlik neki, amit főztem.” „Csak a babakekszet fogadja el. Nem tudok mit csinálni.” Vajon hányan küzdünk anyaként a gyermek későbbi ízlését és étrendjét is meghatározó hozzátáplálással? Itt van néhány tipp, hogy mire figyeljünk, ha ínyencet szeretnénk nevelni. (Képmás magazin)

Adventi üdvözlet

A Magyar Katolikus Egyház adventi üdvözlete. (Magyar Kurír)

A váci hitoktatók meglepetése: interaktív adventi kalendárium

Interaktív online kalendáriumot készítettek a váci egyházmegye hitoktatói, melynek változatos tartalma minden héten egy központi téma köré rendeződik. (Magyar Kurír)

ZÁRTKÖRŰ BÚCSÚ GRUBER GÉZA ATYÁTÓL

A Váci Egyházmegye és a rokonság fájó szívvel, de Isten akaratában megnyugodva tudatja, hogy szeretett paptestvérünk Gruber Géza érdemes esperes, nyugalmazott lelkipásztor 2020. november 19-én, életének 75., papságának 51. évében szentségekkel megerősítve hazatért az Úrhoz. Elhunyt paptestvérünkért az engesztelő szentmiseáldozatot 2020. december 4-én 10 órakor mutatjuk be, zárt körben a verőcei templomban (Verőce, Lugosi utca 4.), majd a helyi temetőben helyezzük örök nyugalomra. (Váci Katolikus Egyházmegye)

Útravaló – 2020. december 3.

Napról napra közreadjuk a napi olvasmányokhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Decemberben Földi István pápai esperes plébános ad útravalót. (Magyar Kurír)

Miért nem jár sok fiatal gyülekezetbe?

Ma Magyarországon 10-ből 9 fiatal nem jár gyülekezetbe, vagy csak nagyon ritkán. Miért „konfirmálnak ki” a fiatalok ahelyett, hogy megerősödnének a hitükben? Mit tehetünk azért, hogy az istentisztelet vonzóbb legyen számukra? (parokia.hu)

Adventi angyalok Kisszentmártonban

Találékony szeretet a Jelenlét Ponton (Katolikus Karitász)

Mai evangélium – 2020. december 3.

Hogy örömhírrel induljon minden nap … – Mt 7,21.24–27 (Magyar Kurír)

Az élet látszata

(reformatus.hu)

Kapuk, emelkedjetek!

(reformatus.hu)

Disznótetem a rabbi lakása előtt

Egy disznó tetemét helyezték egy New Jersey-i rabbi lakása elé sabatkor. New Jersey állam rendőrsége nyomozást indított a gyűlölet-bűncselekménynek minősülő ügyben. A súlyos incidens Lakewood városában történt szombatra virradóra, éjfél és reggel hét óra között. … Tovább » (szombat.org)

Az izraeli függetlenségi háború pilótája a levegőben ünnepelte századik születésnapját

1948-ban a világ számos országából érkeztek önkéntesek Izraelbe, hogy fegyverrel védjék meg a születőben lévő zsidó államot. Az egyik ilyen “Machalnik” volt a dél-afrikai születésű Harold “Smoky” Simon, aki nemrég ünnepelte századik születésnapját. Később ő lett … Tovább » (szombat.org)

A jó kezdet fél siker – Adventkezdő imaest a pesti jezsuitáknál a központi szeminárium rektorával

A budapesti Jézus Szíve jezsuita templomban már jó ideje Szentírás-központú imaesteket tart keddenként az Inigo csoport. A kijárási korlátozás miatt korábban kezdődik és rövidebb az imaest, melyet online is lehet követni. A december 1-jei alkalom elmélkedését Martos Levente Balázs, a Központi Papnevelő Intézet (KPI) rektora, a Pápai Biblikus Bizottság tagja tartotta. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa katekézise: Nem elég Istent áldanunk, áldanunk kell az embereket, az egész világot!

December 2-án a Szentatya az Apostoli Palota könyvtárszobájában mondta el az imádságról szóló katekézisciklusának 17. elmélkedését, melyben az áldás témájáról, az áldó ima fontosságáról beszélt. (Magyar Kurír)

Adventről és Szent Miklósról a Kossuth Rádióban

A Kossuth Rádió Krisztus közöttünk című görögkatolikus műsorában november 30-án többek között az adventi bűnbánati időszakról, Szent Miklósról és a Mikulás-hagyományról volt szó. (nyirgorkat.hu)

Demeter Szilárd ellen tiltakoztak a Petőfi Irodalmi Múzeum előtt

Tiltakozó flashmobot tartott Demeter Szilárd véleménycikke miatt az AHang szerda délután a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) épülete előtt. Demeter, amellett, hogy miniszteri biztos, az intézmény főigazgatója. Az eseményről a hvg.hu tudósított. A demonstrálók cipőket is helyeztek … Tovább » (szombat.org)

Nehéz beszélni a hitről a szegényeknek – Negyven éve hunyt el Dorothy Day katolikus aktivista

Negyven éve, 1980. november 29-én hunyt el Dorothy Day, a radikálisan békepárti katolikus amerikai aktivista, aki Katolikus Munkás nevű szervezetével és újságjával, ingyenkonyháival és farmjaival a múlt század katolicizmusának egyik legfontosabb alakja volt. Boldoggáavatási ügye mára jelentősen előrehaladt. (Magyar Kurír)

Megjelent az Új Ember 2020. december 6-i száma

Az Új Ember ez évi negyvenkilencedik számát ajánljuk olvasóink figyelmébe. (Magyar Kurír)

Zarándoklat a harmadik könnyezés évfordulójának emlékére

115 éve kezdődött az Istenszülő-ikon harmadik könnyezése Máriapócson. A könnyezés évfordulója alkalmából zarándoklatot hirdetnek Máriapócs körül, a Boldogságok útján december 3-án hajnalban. (nyirgorkat.hu)

A nagy álmok legyőzik a félelmet – Szabadtéri adventi dekoráció várja a látogatókat Monoron

Kruchió László idén sem hagyta, hogy a város lakói nélkülözzék az adventi várakozást segítő meseszép dekorációt: szabadon látogatható, hiszen a katolikus templom előtti tágas Szent István téren kapott helyet, körbejárható nappal és este is, sok-sok fényfüzérrel kivilágítva. Jó nézni az idelátogató embereket, végre mindenki mosolyog és reménykedik. (Magyar Kurír)

„Csendben alakít át szemináriumunk elzárt világában az Ige” – Lektor- és akolitusavatás Esztergomban

November 28-án Marton Zsolt váci megyéspüspök avatta lektorrá, illetve akolitussá az esztergomi Érseki Papnevelő Intézet növendékeit. Az eseményről Piukovics Dániel harmadéves papnövendék írt beszámolót, melyet szerkesztve közlünk. (Magyar Kurír)

Várják a jelentkezőket a Szent Atanáz Görögkatolikus Középiskolai Hittanversenyre

A Görögkatolikus Metropólia idén is megszervezi a középiskolások hittanversenyét, melynek témája: „Imádság a keleti egyházunk hagyományában”. (Magyar Kurír)

Törvénnyel emlékeznek meg a spanyol inkvizícióról Izraelben

Az Oktatási Minisztérium ismeretterjesztő előadásokkal segíti az adott történelmi korszak megismerését. A spanyol inkvizíció áldozataira és az 1492-es spanyolországi kiűzetésre emlékező törvényt a Kék-Fehér párt képviselője, Michál Kotler-Wunsch terjesztette be és november elsejét javasolta emléknappá emelni. Beadványát támogatták a Likud, a Sász és a Derech Erec párt tagjai is. Az Oktatási Minisztérium tervei szerint ezen… Tovább Törvénnyel emlékeznek meg a spanyol inkvizícióról Izraelben A Törvénnyel emlékeznek meg a spanyol inkvizícióról Izraelben bejegyzés először a Zsido.com jelent meg. (zsido.com)

Hétvégi Normafa-járatot indít a BKK

Hétvégi Normafa-járatot indít a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) a Hegyvidéki Önkormányzat javaslatára – közölte a XII. kerületi önkormányzat szerdán az MTI-vel. (OrientPress Hírügynökség)

Tízezrek menekülnek az Etiópiában dúló fegyveres konfliktusok elől – Az Egyház a békéért imádkozik

Addisz-Abeba kormánya bejelentette, hogy a hétvégén megszerezték az Etiópia északi részén fekvő Tigré tartomány székhelyét, Mekelét, és kihirdette a győzelmet a Tigréi Népi Felszabadító Front (TPLF) felett. Debretsion Gebremichael tigréi vezető szerint azonban a konfliktus nem ért véget, sőt, könnyen kiterjedhet más országokra is. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa Twitter-üzenetei december 2-án

A Szentatya az alábbi bejegyzéseket tette közzé Twitter-oldalán. (Magyar Kurír)

Huszonnégy nap, huszonnégy személyes történet – Elindult a NEK adventi kalendáriuma

Huszonnégy nap, huszonnégy személyes történet, vers, ének, üzenet érkezik otthonukból az otthonunkba e különös év különös adventjén. December 1-jétől naponta költők, színészek, írók, zenészek, közösségünk ismert és elismert tagjai rövid videoüzenetet hallgatjuk meg a NEK adventi kalendáriumában. (Magyar Kurír)

Bendász-hagyaték 1-3. – virtuális könyvbemutató 18 órától

Ma, 2020. december 2-án este 18.00 órától a kárpátaljai Bendász István Görögkatolikus Könyv- és Levéltár gondozásában megjelent legújabb három kötet virtuális könyvbemutatóját tekinthetik meg. (nyirgorkat.hu)

Előzetesen megszavazták az izraeli törvényhozás feloszlatását

A törvényhozók előzetes voksolásban megszavazták a kneszet feloszlatását, és ha a plénum további három olvasatban is hasonlóképpen dönt, akkor két éven belül negyedszer is előrehozott választásokat tartanak Izraelben – jelentette a helyi média szerdán. Szerdán még csak … Tovább » (szombat.org)

Szélsőjobboldali csoportot lepleztek le a német hadseregben

A vizsgálatról és annak eredményéről a védelmi minisztérium számolt be. A 26 katona közül sokan egy logisztikai egységhez tartoznak, amelyiknek az észak-németországi Neustadt am Ruebenberge ad otthont. A védelmi tárca jelentéséről az ARD közszolgálati csatorna számolt be először. A polgári és katonai ügyészség is azonnal megkezte a nyomozást, miután a vádak ismerté váltak. Eddig három… Tovább Szélsőjobboldali csoportot lepleztek le a német hadseregben A Szélsőjobboldali csoportot lepleztek le a német hadseregben bejegyzés először a Zsido.com jelent meg. (zsido.com)

Téli szezonális ellenőrzést indított az Agrárminisztérium

Téli szezonális élelmiszerlánc ellenőrzést rendelt el december elsejétől Erdős Norbert, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára. Az akció célja, hogy a hatóság biztosítsa az ünnepeket megelőző időszakban is, hogy biztonságos élelmiszerek kerüljenek az üzletek polcaira, majd az otthonokba – fogalmazott Erdős Norbert. (OrientPress Hírügynökség)

Maruzsa: a vártnál kevesebb pedagógus vett részt az ingyenes tesztelésen

A vártnál kevesebb pedagógus vett részt az ingyenes koronavírus-tesztelésen: az óvodai dolgozók 74 százaléka, a tanárok és tanítók 73 százaléka – közölte az operatív törzs szerdai online sajtótájékoztatóján a köznevelésért felelős államtitkár. (OrientPress Hírügynökség)

Roráte Udvardy György érsekkel a pécsi székesegyházban

Advent első hetének szerdáján, december 2-án Udvardy György veszprémi érsek, pécsi apostoli kormányzó mutatott be hajnali szentmisét a pécsi székesegyházban. (Magyar Kurír)

Okeke nigériai érsek: Amikor segítesz embertársaidon, Isten munkáját végzed

Valerian Okeke, Onitsha érsekének életén keresztül nyerhettek betekintést a nigériai hétköznapokba a Kossuth Rádió hallgatói a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) előadóit bemutató portrésorozatnak köszönhetően. A metropolitával a rádió munkatársa, Gécsek-Tóth Enikő készített portréinterjút. (Magyar Kurír)

Több mint 190 millió forint fejlesztési forrást nyertek el a Békés megyei falvak

Gyula, 2020. december 1., kedd (MTI) - A Magyar falu program keretében 19 Békés megyei pályázat nyert el több mint 190 millió forintot - tájékoztatta a megyei önkormányzat kedden közleményben az MTI-t. (MTI)

Egy bejegyzés miatt keresztény ingatlanokat dúltak fel Egyiptomban

A keresztényellenes támadás az egyiptomi Mina kormányzóságban található Al-Barsha faluban történt, miután egy kopt férfi állítólag egy az iszlámot sértő... (s4c.news)

Együtt egy cél felé – Új lehetőség a tenki iskolában

Új színfolttal gazdagodott a tenki Szent Imre Katolikus Általános Iskola. Régi álmuk vált valóra, amikor megérkezett a kupakgyűjtő szív az intézménybe. Racsekné Csapó Csilla igazgató beszámolóját közöljük. (Magyar Kurír)

A nagy álmok legyőzik a félelmet – Szabadtéri adventi kiállítás várja a látogatókat Monoron

Kruchió László idén sem hagyta, hogy a város lakói nélkülözzék az adventi várakozást segítő meseszép kiállítást: szabadon látogatható, hiszen a katolikus templom előtti tágas Szent István téren kapott helyet, körbejárható nappal és este is, sok-sok fényfüzérrel kivilágítva. Jó nézni az idelátogató embereket, végre mindenki mosolyog és reménykedik. (Magyar Kurír)

Adventi meglepetés az interneten

Online interaktív kalendáriumot készítettek a Váci Egyházmegye hitoktatói. Ebben az évben a korlátozó intézkedések miatt valószínűleg többet leszünk „összezárva” családtagjainkkal. Erre az időszakra szól az „Adventi meglepetés”, amely egy terített asztal, ahonnan a család apraja és nagyja, gyerekek, tinik, fiatalok és régebb óta fiatalok válogathatnak kedvükre. A meglepetések között ajánlanak együtt játszható – nem csak […] The post Adventi meglepetés az interneten appeared first on Keresztény Élet Portál. (keresztenyelet.hu)

Tájékoztatás az adventi-karácsonyi istentiszteletekkel kapcsolatban

A Magyarországi Református Egyház Zsinatának Elnökségi Tanácsának mai ülésén, a jelenleg érvényben levő veszélyhelyzet kapcsán szó volt az adventi, karácsonyi istentiszteletek megtartásának lehetőségéről. Az Elnökségi Tanács kérte a kerületek elnökségét, hogy a Tanács ajánlásáról tájékoztassa a kebelbéli gyülekezeteket. (Dunántúli Református Egyházkerület)

Kopjafa készült a meg nem született gyermekek emlékére Hevesen

A meg nem született gyermekek emlékére avattak kopjafát Hevesen, a református temetőben, november 15-én. A kezdeményező, Mészáros Ildikó református lelkipásztor egy olyan helyet szeretett volna létrehozni, ahol a gyászoló szülők méltó módon elbúcsúzhatnak magzatuktól. (Tiszáninneni Református Egyházkerület)

„Ez nem vak bizalom”

(reformatus.hu)

Különleges karácsonyi ajándékot kapott Kocsis Fülöp érsek a nemzeti összetartozás évében

Különleges karácsonyi ajándékkal lepték meg november 30-án Kocsis Fülöp érsek-metropolitát: Mártha Tibor fényeslitkei polgármester a trianoni békediktátum aláírásának centenáriumi évében egy, a nemzeti összetartozást jelképező egyedi dobozt csináltatott, amibe a történelmi Magyarország minden megyeszékhelyéről tett egy kis darab földet. (Magyar Kurír)

Ajándékot készítettek adventre a debreceni beteglátogatók

Apró ajándékcsomagokat készítettek a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye beteglátogatói november 30-án a betegeknek és a kórházban dolgozóknak. (Magyar Kurír)

Elmarad Szeplőtelen fogantatás ünnepén a pápa hagyományos látogatása a Spanyol téren

Az egészségügyi vészhelyzet miatt Ferenc pápa úgy döntött, hogy Szeplőtelen fogantatás ünnepén más formában rója le tiszteletét Szűz Mária előtt. (Magyar Kurír)

„Vagy igazad van, vagy boldog vagy” – Schäffer Erzsébet a decemberi Képmásban

A Képmás legújabb számában adventi beszélgetést olvashatnak Schäffer Erzsébettel. (Képmás magazin)

Kórházlelkészi szolgálat a koronavírusos betegekért

Lelkipásztorok az októberi rendelkezés értelmében már bemehetnek a koronavírusos betegekhez. Azzal az üzenettel érkeznek, amelyet eszköz, gyógyszer, kezelés nem pótolhat. (parokia.hu)

A szeretet hullámhosszán Lackfi módra

(reformatus.hu)

Intézményvezetőt keres a Forrai

(reformatus.hu)

Adj szívből! – Tartós élelmiszert gyűjt a Millenáris és a Máltai Szeretetszolgálat

December 3. és 20. között rendezi első adománygyűjtő akcióját a Millenáris a Magyar Máltai Szeretetszolgálat együttműködésével. A Millenáris AdományPark akciójában rászoruló családoknak segíthetnek tartós élelmiszerekkel, illetve a Cseppkő Gyermekotthoni Központ 260 lakójának adhatnak karácsonyi ajándékokat az ünnepekre a jó szándékú felajánlók. (Magyar Kurír)

Egy meg nem ünnepelt évforduló margójára... – Gondolatok a halálbüntetés eltörléséről

November 30-a a „Városok az Életért” napja. 1786-ban e napon törölte el a Toszkán Nagyhercegség a halálbüntetést – a világon elsőként. Magyarországon harminc éve, 1990-ben szüntették meg e büntetési nemet. A rendszerváltás folyamatának kiemelkedő pillanata volt, civilizációs ugrás, mellyel felzárkóztunk az emberi jogokat, a jogállamiságot és a demokratikus berendezkedést számon tartó országokhoz. (Magyar Kurír)

A Reformátusok Lapja december 6-i számából

(reformatus.hu)

Vallási vezetők egyeztettek az Európai Bizottsággal

(reformatus.hu)

Közös útkeresés – Varga László körlevele a kaposvári egyházmegyei zsinat folyamatáról

Varga László kaposvári megyéspüspök 2018. május 28-án a Kaposvári Egyházmegye alapításának 25. jubileuma alkalmából egyházmegyei zsinatot hirdetett. Idén novemberben elérhetővé vált a párbeszédet segítő zsinati kérdőív. A főpásztor ezzel kapcsolatban körlevelet írt az egyházmegye papságának és a híveknek, amit az alábbiakban teljes terjedelmében közreadunk. (Magyar Kurír)

„Hogy vannak az állami gondozott gyerekek?” – Most még nagyobb szükségük van a támogatásra!

Amikor a kislányom a járvánnyal kapcsolatban kérdez, mindig mosolygok rá, nyugodt hangon beszélek, elmagyarázom neki a helyzetet a korának megfelelő szinten, aztán megölelem, és elmondom neki, hogy számíthat ránk, vigyázunk rá, nem lesz semmi baj. Sajnos nem minden gyerek tud a biztonságot jelentő szülőkre támaszkodni. Magyarországon huszonötezren élnek állami gondozásban, akiknek a jelenlegi helyzetben különösen nehéz megbirkózniuk a szorongással, és a tanulásra, a jövőjük építésére koncentrálni. Ebben segít a Gyermekhíd Alapítvány új edukációs kampánya, az Útravalók. (Képmás magazin)

Egy német szobrász ingyen hozná helyre a lefejezett Mária-szobrot

A „babadoktor” néven is ismert művész-restaurátor vállalta, hogy ingyen helyrehozza a straubingi jezsuita templom lefejezett Szűz Mária-szobrát – adta hírül... (s4c.news)

Templombúcsút ünnepeltek és díjakat adtak át Kispesten a görögkatolikusok

Az Aranyszájú Szent János tiszteletére felszentelt templom 1948-ban épült Kispesten. Búcsúi ünnepét idén november 15-én tartotta meg a gyülekezet. A jeles alkalomról Komádiné Katona Krisztina beszámolóját olvashatják. (Magyar Kurír)

Eger Csillagai címre jelölték az egri Rév Szenvedélybeteg-segítő Szolgálatot

Az Egri Lokálpatrióta Egylet idén tizennegyedik alkalommal hirdette meg az Eger Csillagai címért folyó szavazást. A jelöltek között szerepel az egri Főegyházmegyei Karitász Központ fenntartásában működő Rév Szenvedélybeteg-segítő Szolgálat. (Magyar Kurír)

Magyar Tímea: Bérelt méhek drága áron

A béranyaság már önmagában tabunak számít, nem igazán merünk róla beszélni, de Kárpátalján a járvány kellős közepén olyan helyzet állt elő, ami elkerülhetetlenné tette ezt. A kérdéskör az Ukrajnában ragadt csecsemők miatt került Magyar Tímea fókuszába, a rávilágító, Kárpáti Igaz Szóban megjelent írás pedig a külhoni Média a Családért-díj júliusi jelöltje. (Képmás magazin)

Hat bölcsődét épít az egyházmegye – interjú az Európa Rádióban

Noé bárkája és az abból kikukucskáló állatok fogadják majd reggelente a most épülő görögkatolikus bölcsődékbe járó gyerekeket. A Nyíregyházi Egyházmegye hat helyen alapít és épít bölcsődét, 2022 decemberéig Nyírbátorban, Mátészalkán, Fehérgyarmaton, Vásárosnaményban és Demecseren négycsoportos, míg Máriapócson egy kétcsoportos bölcsőde épül meg. Az Európa Rádióban dr. Papp Tibor főhelynök atya adott interjút. (nyirgorkat.hu)

A református félóra december 2-i ajánlója

(reformatus.hu)

ADVENTI MEGLEPETÉS

ONLINE INTERAKTÍV KALENDÁRIUMOT KÉSZÍTETTEK A VÁCI EGYHÁZMEGYE HITOKTATÓI (Váci Katolikus Egyházmegye)

Útravaló – 2020. december 2.

Napról napra közreadjuk a napi olvasmányokhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Decemberben Földi István pápai esperes plébános ad útravalót. (Magyar Kurír)

Álmélkodással csudáljuk

(reformatus.hu)

Aznap este engem ünnepelt a menny

(reformatus.hu)

Mai evangélium – 2020. december 2.

Hogy örömhírrel induljon minden nap … – Mt 15,29–37 (Magyar Kurír)

Igaz Isten, ígéretedben

(reformatus.hu)

Adventi imafelajánlás a győri szeminárium elöljáróitól és növendékeitől

A győri Brenner János Papnevelő Intézet kispapjai és elöljárói az adventi időszakban, hálából a papi és szerzetesi hivatásokért végzett imádságokért, szívesen imádkoznak a hívek szándékára hétköznapokon az esti imádságuk alkalmával, 18.45 órakor. (Magyar Kurír)

Lássunk szívünk szemével – Adventi éberség és a hit belső útja Joseph Ratzinger szerint

Részletet közlünk Joseph Ratzinger 2003. december 12-én a római San Lorenzo ifjúsági központban olaszul elhangzott prédikációjából – a Vigilia közösségi oldala nyomán. (Magyar Kurír)

Aki megírta a magyar irodalom legnagyobb verssorát – 220 éve született Vörösmarty Mihály

Van egy vers irodalmunkban, és van egy verssor, lassú, fájdalmas sor, ugyanakkor az egyik legnagyobb, legszebb magyar nyelven írt versmondat. És van egy másik vers, amely mintha felelne rá. Költők és versek találkozásának felidézésével emlékezünk az 1800. december 1-jén született Vörösmarty Mihályra. (Magyar Kurír)

D. Balázs Ildikó: Látássérült mindennapok

Ákos tízéves, látássérült kisfiú, aki pontosan úgy viselkedik, mint bármely más vele egykorú gyermek. Óriási sikereket ér el szavalóversenyeken, zongorázik, gond nélkül elboldogul otthon, az osztályában, vagy az uszodában. Ákost családján keresztül D. Balázs Ildikó mutatja be. Írása a Külhoni Média a Családért-díj januári győztes jelöltje lett. (Képmás magazin)

Széles-Horváth Anna: Túlgondolt gyermeknevelés a 21. században – Avagy hogyan jussunk levegőhöz szülőként az információk áradatában?

A mai szülők sokat tudnak a gyerekek lelki világáról, tudásukat pedig a nevelésben is igyekeznek kamatoztatni. Kérdés viszont, hogy mennyire képesek kiigazodni a rengeteg adat, tanács és elv útvesztőjében. És egyáltalán: biztos, hogy mindenen agyalni kell? A túlgondolt gyermeknevelés témakörét boncolgatta cikkében Széles-Horváth Anna, akinek Pszichoforyou.hu-n megjelenet cikke a Média a Családért-díj októberi jelöltje lett. (Képmás magazin)

Gereöffy Andrea: 120 centiről a világ

A sepsiszentgyörgyi Cârsteanu-Dombi Márta tavalyelőtt szenvedett súlyos balesetet, kislánya akkor másfél éves volt. Az asszony azóta megtanulta, hogyan lehet kerekesszékben is életvidám valaki, aki mindig is az volt. Vele beszélgetett Gereöffy Andrea, akinek cikke a Székelyudvarhelyen készülő Nőilegben jelent meg, és a külhoni Média a Családért-díj februári jelöltje lett. (Képmás magazin)

B. Vida Júlia: Ásó-kapa, nagyharang

Míg a házasság régen egy életre szólt, ma a mozaikcsaládok, csonka családok korát éljük. Viszont mindeközben az új generációk boldog gyerekkora csak a szülők szövetségével garantálható. Ezt a témát boncolgatta cikkében B. Vida Júlia, akinek írása a felvidéki Magyar7 hetilapban jelent meg, és a külhoni Média a Családért-díj áprilisi jelöltje lett. (Képmás magazin)

D. Balázs Ildikó: Gyermek a pályán, szülő a lelátón

Vajon jó a lelátó mellett kiabálni? Az edzőt bírálni? Elmenni minden sporteseményre, amire csak lehet? Minden szülő számára komoly kérdések ezek, függetlenül attól, hogy gyereke focizik, hokizik, úszik vagy éppen teniszezik. Ezt a témát járta körbe cikkében D. Balázs Ildikó, akinek Ligetben megjelent írása a külhoni Média a Családért-díj júniusi jelöltje lett. (Képmás magazin)

Szendéné Kiss Nóra: Féltem a haláltól… Aztán közelebb mentem

A koronavírus-járvány kapcsán nem is a halál a legrémisztőbb, hanem ahogy történik, hogy az emberek hozzátartozóiktól távol halnak meg. Olaszországban ez történt, a családtagok nem foghatták szeretteik kezét az utolsó órákban. Ez adott aktualitást Szendéné Kiss Nóra MiDió.hu-n megjelent korábbi cikkének, amelyet a pandémiához kapcsolódva a Magyarkurir.hu is átvett. Az írás a Média a Családért-díj júliusi jelöltje lett. (Képmás magazin)

Pór Attila: Hétköznapi Herkulesek

Rengeteg a sikertörténet, de nem kérdés, hogy sokan kudarcok és komoly traumák után jutnak el oda, hogy az örökbefogadást választják, gyakran a gyerekek előéletét is keserű emlékek árnyalják. Az örökbefogadás nem játék, nem lehet vele eleget foglalkozni, emiatt is indított sorozatot a kérdésről a Nők Lapja csapata. Ehhez kapcsolódik Pór Attila Hétköznapi Herkulesek című cikke, amely a Média a Családért-díj augusztusi jelöltje lett. (Képmás magazin)

Gruik Zsuzsanna: Kavics a tóban – Elveszített magzatok és kisbabák

A becslések szerint minden negyedik terhesség vetéléssel végződik, a témáról mégis keveset beszélünk. Ezen próbált változtatni Gruik Zsuzsa, aki Kavics a tóban című riportjában alaposan körbejárta a kérdést. A vajdasági Magyar Szóban megjelent írás a külhoni Média a Családért-díj novemberi jelöltje lett. (Képmás magazin)

Ragaszkodás Krisztushoz – tejcsarnokból Betlehem

Csegöld település központjában betlehemet állított a görögkatolikus közösség. A használaton kívüli tejcsarnok most a jászollal és a Szent Családdal „lelki tejet” ad a szomjazóknak. Gajdos László csegöldi helyettes lelkész atya írt a településen történtekről. (nyirgorkat.hu)

Újabb magyar ferences a Szentföldön

Várnai Jakab OFM csatlakozott a szentföldi testvérekhez, a Cenákulum melletti rendházba kapott dispozíciót. (Magyar Kurír)

Testről, lélekről és stigmákról – Folytatódott a Határtalan Tudás rendezvénysorozat

Milyen a test és a lélek viszonya? Mit jelent a kereszténység számára a test? Hogyan lehet értelmezni a stigmákat? A test csak legyőzendő ellenfél? Többek között ezekről a kérdésekről esett szó a Central European University (CEU) Határtalan Tudás rendezvénysorozatának legutóbbi – online megtartott – alkalmán, november 30-án. (Magyar Kurír)

Ortodox Egyházi Kalendárium a 2020. év DECEMBER hónapjára

(A karácsonyi böjtben a monostorokon kívüli gyakorlat szerint december 18-ig –  szerda és péntek kivételével – hal és bor fogyasztása meg van engedve, szerdán és pénteken a jelzett ünnepeken bor fogyasztása, december 19-től a jelzett napokon bor fogyasztása.)  Szent Náhum próféta (Kr. e. 7. sz.). Irgalmas Szent Filaret (8. sz.) Szent Habakuk próféta (Kr. e. 7. sz.). […] (Magyar Ortodox Egyházmegye (Moszkvai Patriarkátus))

Nigériában majd ötven embert mészároltak le az iszlamisták

Babakura Kolo, kinek milíciája a Boko Haram fegyveresei ellen harcol, az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozva azt mondta, hogy a halottak... (s4c.news)

A Boldogasszony Iskolanővérek imádságot kérnek beteg rendtársaikért

A Boldogasszony Iskolanővérek Magyar Tartománya november 28-án közleményt adott ki, melyben imádságot kérnek a rend barátaitól a koronavírus miatt megbetegedett nővérekért. (Magyar Kurír)

Nem Isten elitalakulata vagyunk! – Ferenc pápa a társadalmi igazságosság öt alappilléréről

Ferenc pápa két videoüzenetet küldött az Afrikai és Amerikai Társadalmi Jogokért Bizottság bíró tagjainak, akik első online találkozójukat rendezték meg november 30-án és december 1-jén. A Peruban szervezett tanácskozás témája: a társadalmi igazságosság építése, a kiszolgáltatott helyzetben lévő személyek alapvető jogainak teljes biztosítását célzó lépések. (Magyar Kurír)

Keresztények a tállyai zsidó temetőért – Beszélgetés haszidokról, csodarabbikról, temetőmentésről

2020-ban több alkalommal is nekiindult egy csapat főként keresztény önkéntes, hogy rendbe szedje a szomorú állapotban lévő tállyai zsidó temetőt. A kezdeményezésnek a piaristáknál végzett ötletgazdáját, Illyés Bencét kérdeztük arról, milyen motivációk állnak a temetőmentő projekt hátterében. (Magyar Kurír)

Szent András szeretete erő a nehéz időkben – A pápa üzenete Bartholomaiosz pátriárkához

November 30-án, hétfőn, Szent András apostol ünnepén Kurt Koch bíboros, a Keresztény Egység Előmozdítása Pápai Tanácsának elnöke vezetésével szentszéki küldöttség vett részt az isztambuli Szent György-székesegyházban tartott isteni liturgián. Majd Kurt Koch bíboros átnyújtotta Ferenc pápa saját kezű aláírásával ellátott üzenetét, melyet a szertartás végén személyesen olvasott fel. (Magyar Kurír)

Raj-Czefernek Léna: A pornóipar fogyasztóvá szeretné nevelni gyermekeinket! I.

A gyerekek lelki fejlődésére komoly veszélyt jelent, ha idő előtt találkoznak a pornó műfajával. A szülők – ha ezt megakadályozni nem is feltétlenül tudják – sokat tehetnek azért, hogy felvértezzék vele szemben a gyerekeiket. Raj-Czefernek Léna ezt a témát járta körül a Családhálón megjelent cikkével, amely a Média a Családért-díj áprilisi jelöltje lett. (Képmás magazin)

Erhardt Ágoston: Gyermekáldásra várva

Kata és Lajos kilenc évet várt, hogy babájuk megfoganhasson, kisfiúk, Simon most ötéves. Cikluskövetési módszer alkalmaztak, rendezték azokat az egészségügyi problémákat, amelyek a kicsi érkezésének útjában álltak. Történetüket a Duna TV Új Nemzedék című műsora mutatta be, az adás a Média a Családért-díj decemberi jelöltje lett. A párral Erhardt Ágoston beszélgetett, a témáról őt kérdeztük. (Képmás magazin)

Bartók Csaba: Bánhegyi István András, a tízéves zseni

A tízéves Bánhegyi István klasszikus csodagyerek, aki két és fél évesen írt és olvasott, számolt. Ma már négy nyelven beszél, kiemelkedő rajztehetség, tudja azt is: felnőttként orvos lesz. A királyhelmeci kisfiút a Ma7.sk videós anyagából ismerhette meg a közönség. Az adásról, amely a külhoni Média a Családért-díj decemberi jelöltje lett, az azt készítő Regfilm főszerkesztőjével, Bartók Csabával beszélgettünk. (Képmás magazin)

Mohácsi Edit: A magzat elvesztése

A magzat elvesztése komoly tabutéma, mélyen hallgatunk róla. Hogy a csöndet megtörje, Mohácsi Edit olyan anyukákkal beszélgetett, akik babájukat születés előtt vesztették el. A Kossuth Rádió Vendég a háznál című műsorának témával foglalkozó adása a Média a Családért-díj januári jelöltje lett. (Képmás magazin)

Bozsoki Valéria: Döntés, elköteleződés, hűség

Miért van egyre kevesebb házasság? Kinek kell a házasság? A férfinak, a nőnek? És ki dönt erről? – ezeket a kérdéseket tette föl a cikkében Bozsoki Valéria. Az újvidéki Magyar Szóban megjelent írás a külhoni Média a Családért-díj márciusi jelöltje lett. (Képmás magazin)

Horváth Szomolai Andrea: Akkor van rend a világban...

Bordovács Mária a pozsonyvezekényi faluvégen él piciny parasztházában, és bár kilenc unokája és tizenegy dédunokája született, nem hordozta tenyerén a sors: fiatalon megözvegyült, öt gyerekét pedig elvesztette az évek során. A nemrég századik életévét betöltő asszonyt Horváth Szomolai Andrea mutatta be cikkében. A felvidéki Magyar7 hetilapban megjelent írás a külhoni Média a Családért-díj szeptemberi jelöltje lett. (Képmás magazin)

Koronczay Lilla – Státusza: egyszülős család

Miközben a nagycsaládok bővelkednek a támogatásokban, a gyereküket egyedül nevelő szülők jelképes segítséget is alig kapnak. Az ő helyzetüket térképezte föl Koronczay Lilla, akinek Nők Lapjában megjelent cikke a Média a Családért-díj februári jelöltje lett. (Képmás magazin)

Mentőorvos gyújtotta meg a nagyváradi adventi koszorú első gyertyáját

A nagyváradi egyházmegye idén Adventi fények címmel imaláncot hirdetett, amihez bárki csatlakozhat advent vasárnapjainak előestéjén 18 órától, amikor fellobbannak a nagyváradi székesegyház előtt felállított adventi koszorú gyertyáinak lángjai. November 28-án, advent első vasárnapjának előestéjén az egészségügyben dolgozókért imádkoztak, és Béres Zsolt mentőorvos gyújtotta meg a fényt. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa Twitter-üzenete december 1-jén

A Szentatya az alábbi bejegyzést tette közzé Twitter-oldalán. (Magyar Kurír)

„Becsüljük meg mindazt, amit az élettől kapunk” – Murcsik-Pávó Réka a gondolatok teremtő erejéről, a tisztelet és az alázat fontosságáról

Murcsik-Pávó Réka számára a karantén-lét nem ismeretlen; három éve leukémiát, azaz vérrákot diagnosztizáltak nála. Szenvedélye és egyben missziós tevékenysége a fotózás, mellyel célja beteg nőtársai életének jobbá tétele, és a kezelésektől megváltozott testtel kapcsolatos tabuk felszámolása. 2018-ban az „Art&Leukemia” című önarcképével megnyerte a Huawei és a National Geographic közös mobilfotó-pályázatát. Minden erejével küzdött: blogot indított, hogy ezzel is segítsen magán és másokon, emellett jótékonysági célú tevékenységbe fogott a Leukémiás Gyermekekért és Betegekért Közhasznú Alapítvány megsegítésére. A blogolást a közelmúltban felfüggesztette, mert betegsége másodszorra is kiújult, ennek ellenére bizakodó… Tóth-Fazekas Andrea megkeresésére válaszolva már nem szeretne a múltról beszélni, csak a jelenről és a jövőről. (Képmás magazin)

Bodó Mária: Anyaméh gyümölcse jutalom

A meddőség elfogadásától az örökbefogadásig vezető út nagyon nehéz, sokan nem is jutnak el odáig, hogy lemondjanak a saját gyerekről, és más megoldást keressenek. Nem ez történt Napsugárral és Barnabással, akik négy örökbefogadott gyereküket hatalmas szeretetben nevelik. A nagyhalászi családot a Duna Televízió Isten kezében című műsora mutatta be, az adás a Média a Családért-díj novemberi jelöltje lett. A témáról a szerkesztőt, Bodó Máriát kérdeztük. (Képmás magazin)

Adventi Imafüzet 2020

2020.12.01. - Idén online imafüzettel segíti a lelki készületben híveit az egyházmegye. Kegyelem teljes adventet és áldott karácsonyt kívánunk! (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

A Máltai Szeretetszolgálat különleges naptárral vár adventben

Mindennap párperces új videóval lepi meg adventben az érdeklődőket a Magyar Máltai Szeretetszolgálat; a különleges adventi naptár első ablakában Kozma Imre irgalmasrendi szerzetes, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapító elnökének üzenetét láthatjuk, hallhatjuk. (Magyar Kurír)

Püspöki roráte szentmise Debrecenben

A debreceni Szent Anna-székesegyházban püspöki szentmisével kezdődött az adventi hajnali szentmisék sorozata november 30-án, hétfőn. (Magyar Kurír)

Szerzetesek, lundák és Jedik Szent Mihály arkangyal szigetén

Írország délnyugati partjaitól 12 kilométerre kétcsúcsú piramisként emelkedik az ég felé a Skellig Michael-sziklasziget. Különlegesen védett terület, mind történelmi, mind ökológiai szempontból egyedülálló. Hatszáz éven át adott otthon szerzeteseknek a középkorban, tengeri madarak tömegei fészkelnek rajta, szürke fókák tanyáznak a tövében. Elképesztő hely, amely a filmkészítők fantáziáját is megmozgatta: a Star Wars sorozat harmadik trilógiájában szent szigetként, az első Jedi-templom helyszíneként jelenik meg. (Képmás magazin)

Polyák Hajnalka: Megtalálni a jót minden élethelyzetben

Megtalálni a jót minden élethelyzetben – ezt a címet adta írásának Polyák Hajnalka, aki egy fiatal pár történetén keresztül mutatta be: meg lehet oldani a hivatás és a családi élet összeegyeztetését. A vajdasági Magyar Szó napilapban megjelent cikk a külhoni Média a Családért-díj augusztusi jelöltje lett. (Képmás magazin)

REV partnerek nyilatkozata

(reformatus.hu)

Teljesült a 2020-as küldetés

(reformatus.hu)

Szentmisével ünnepelték a máriagyűdi bazilika felszentelésének évfordulóját

Advent első vasárnapján a máriagyűdi bazilika felszentelésének 73. évfordulója alkalmából ünnepi szentmisét mutatott be a Mária-kegyhelynél Keresztes Andor plébános. (Magyar Kurír)

A francia püspökök elítélik az elnöki döntést, hogy csak harminc fő vehet részt a szentmiséken

Franciaországban november 28-tól újra engedélyezik a vallásgyakorlás közösségi formáit, de csak korlátozott számban, maximum harminc fő részvételével. A francia püspökök „alkalmazhatatlan és irreális” döntésnek nevezték a kormány lépését, amely a Covid–19-járvány miatti vészhelyzetre hivatkozik a korlátozás magyarázataként. (Magyar Kurír)

Cseri Péter: „Ha maguk vakok, nem kutyát kéne inkább nevelniük gyerek helyett?”

Sokan óva intették őket attól, hogy fogyatékosságukkal megpróbáljanak felnevelni egy gyereket, a súlyosan látássérült Szilvia és Zsolt mégsem hezitált, amikor kiderült: szülők lehetnek. Kisfiuk, Félix immár négy és fél éves, döntésüket pedig egy percre sem bánták meg. Cseri Péter riportjában azt mutatta be, hogyan telnek a mindennapjaik, mennyiben élnek másképp, mint egy átlagos család. A 24.hu cikke a Média a Családért-díj májusi jelöltje lett. (Képmás magazin)

Péter Beáta: Otthonoktatás kreatívan – segíteni egymáson és segítséget kérni

A koronavírus miatt az iskolák Erdélyben is bezártak, emiatt a szülők, pedagógusok és gyerekek ott is halmozottan nehéz helyzetbe kerültek. Ehhez próbál kapaszkodót adni az a Facebook-csoport, amelyet egy csíki édesanya hozott létre segítőivel. A kezdeményezésről Péter Beáta írt cikket, akinek Liget.ro felületén megjelent írása a külhoni Média a Családért-díj májusi jelöltje lett. (Képmás magazin)

Kárpát-medencei imanap

Imádkozzunk együtt a nemzet határokon átívelő egységéért, valamint a Magyar Református Egyház részegyházaiért! (Tiszáninneni Református Egyházkerület)

Legyünk újra a szentek földje – Bemutatták a Szombathelyi Egyházmegye lelkipásztori tervét

Elkészült a Szombathelyi Egyházmegye lelkipásztori terve – jelentette be Székely János megyéspüspök november 29-én, advent első vasárnapján a szombathelyi székesegyházban bemutatott szentmisén. A főpásztor szentbeszédében ismertette a terv néhány részletét. (Magyar Kurír)

Újabb járványügyi rendelkezések léptek életbe a Nagybecskereki Egyházmegyében

Az alábbiakban a külhoni egyházmegye honlapján megjelentetett nyílt levelet közöljük, melyben Német László főpásztor járványügyi rendelkezéseit olvashatják. (Magyar Kurír)

Tanúságtétel a nigériai orvosmissziókról

The post Tanúságtétel a nigériai orvosmissziókról appeared first on Keresztény Élet Portál. (keresztenyelet.hu)

A pápa köszönetet mond az abortusz ellen küzdő argentin nőknek

A művi vetélés problémája alapvetően nem vallási kérdés, hanem humánetikai – állapítja meg levelében Ferenc pápa, melyet az abortusz ellen küzdő nők egy csoportjának küldött Argentínába. November 28-án több tiltakozó megmozdulást tartottak Buenos Airesben a születő életek védelmében. (Magyar Kurír)

Romániában a hatósági tiltás ellenére is megtartották a Szent András-napi zarándoklatot

Bukarest, 2020. november 30., hétfő (MTI) - Romániában újabb feszültséget okozott a liberális kormány és az ortodox egyház között a zarándoklatok betiltása: hétfőn a dobrudzsai megyéket magába foglaló tomisi egyházkerület érseke a hatósági tiltás ellenére megszervezte a Szent András-napi zarándoklatot, amelyen azonban a szokásos több mint tízezer helyett kevesebb mint ötszáz hívő vett részt. (MTI)

Újabb gondozatlan zsidó sírkert újul meg

Budapest, 2020. november 30., hétfő (MTI) - Újabb negyvenhat gondozatlan zsidó sírkert újul meg 532 millió forint kormányzati forrásból - közölte a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány (Mazsök) hétfőn az MTI-vel. (MTI)

Oktatási szakszervezetek tiltakoznak a tanító- és pedagógusképzés fenntartóváltása ellen

Budapest, 2020. december 1., kedd (MTI) - A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete (FDSZ) és a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) közös állásfoglalásban tiltakozott kedden az ellen, hogy a tanító- és óvodapedagógus-képzés fenntartóváltásait "kizárólag politikai, hatalmi szempontok vezéreljék". (MTI)

Népi vallásosság a HOM-ban

A népi vallásosságot bemutató tárlat nyílt nemrég a miskolci Herman Ottó Múzeumban – mely sajnos egyelőre nem látogatható. Bodnár Mónika, a kiállítás kurátora gondolatait hallhatjuk, a tárlaton készült képsorokkal kísérve. – Az itt kiállított, a mindennapi életből vett tárgyakat egyetlen dolog köti össze: valamilyen módon a megélt vallásosságot mutatják be… – mondta Bodnár Mónika néprajzkutató, […] The post Népi vallásosság a HOM-ban appeared first on Keresztény Élet Portál. (keresztenyelet.hu)

Schöner Alfréd főrabbi folytatja munkáját

November elején Dr. Schöner Alfréd főrabbi, a Hegedűs Gyula utcai zsinagóga vallási vezetője egy időre felfüggesztette rabbinikus tevékenységét.  Akkor a főrabbi azt nyilatkozta, hogy az év végéig átbeszélik a világi vezetéssel a folytatás lehetőségét. (szombat.org)

Hat év szolgálat

(reformatus.hu)

„Szólj be a papnak!”: Gamerek – Álomvilág, vagy igazi közösség?

A Martineum Felnőttképző Akadémia szervezésében november 18-án, a „Szólj be a papnak!” sorozat 11. szombathelyi alkalmán a számítógépes játékokról, gamerekről, e-sportokról beszélgettek a résztvevők – a járványügyi korlátozások miatt rendhagyó módon dolgozva fel a nem mindennapi témát. (Magyar Kurír)

Kántorok lelkigyakorlata virtuális térben

A november 27-29-ére tervezett kántori találkozót újfent csak a virtuális térben lehetett megtartani a koronavírus-járvány miatt. A márciusi lelkigyakorlat tapasztalatait kamatoztatva és azt továbbfejlesztve újra a virtuális tér adott otthont a találkozásnak. Zolcsák Istvánné írta meg tapasztalatait a rendhagyó eseményről. (nyirgorkat.hu)

Megjelent a Szolgatárs 2020. évi 4. száma

Szeretettel ajánljuk a most megjelenő téli lapszámunkat lapunk hűséges és új olvasói számára! Bacsó Benjámin a lap nyitócikkében előre tekint, és azt latolgatja, hogy milyen kihívások és lehetőségek állnak a baptista egyház előtt a következő évtizedben Lados István bajai lelkipásztor a kálvinizmus öt pontja kapcsán fogalmazza meg meglátásait Kovács Viktória és Bacsó Benjámin közös tanulmányukban a baptista gyülekezetek digitális identitásának […] (baptist.hu)

A remény neve

December 1-jétől karácsonyig minden reggel új videóüzenettel várunk benneteket majd a Baptista Női Misszió Facebook-oldalán. A remény neve – online kampány elsődleges célja, hogy itt az online térben megosszuk ismerőseinkkel azt a reménységet, ami bennünk él. Huszonnégy napon át huszonnégy különböző életkorú és hátterű nő beszél majd arról, hogy mit is jelent számára a remény, […] (baptist.hu)

Adventi televíziós istentisztelet Debrecenből|2020. december 6.

(reformatus.hu)

A Boko Haram novemberi mérlege Nigériában: száznál is több halott, rengeteg elrabolt, köztük egy pap

Az ENSZ bejelentése szerint november 28-án a Boko Haram fegyveresei több mint száztíz földművest gyilkoltak meg Zabarmari településen, az észak-nigériai Borno államban fekvő Jere környéki rizstermesztők közösségéből. (Magyar Kurír)

Isten veled 2020! – Mit tanulhatunk az idei év nehézségeiből, és hogyan lépjünk tovább?

Az idei évben váratlan változásokkal kellett szembenéznünk, és kész forgatókönyvünk sem volt arra, hogy hogyan kell kezelni az ilyen helyzeteket. Az advent és elcsendesedés időszaka jó lehetőség arra, hogy egyet hátralépjünk, és tudatosan áttekintsük, hogy milyen folyamatok zajlottak és milyen érzelmek kavarogtak bennünk a nehézségek megtapasztalása közben. Mit tanulhatunk ezekből, és hogyan tudunk továbblépni? (Képmás magazin)

Online térben nyílt meg a Betlehemi szép csillag kiállítás Székesfehérváron

Idén az online térben, szerényebb körülmények között, de megnyílhatott a Fehérvári Kézművesek Egyesületének 18. alkalommal meghirdetett Betlehemi szép csillag kiállítása a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban. A kiállítást Spányi Antal megyéspüspök és Szenczi Jánosné, a Fehérvári Kézművesek Egyesülete elnöke nyitotta meg. (Magyar Kurír)

Az élet igéje – 2020. december

Az egész világon milliók olvassák és igyekeznek tettekre váltani – Chiara Lubich, a Fokoláre mozgalom alapítója kezdeményezése szerint – az adott hónapra kiválasztott bibliai mondatot és a hozzáfűzött magyarázatot, amely széles körben hatással van az egyének és közösségek életére. (Magyar Kurír)

JÓTÉKONYSÁGI AKCIÓ

A "  Karácsonyi csoda a szívünkben  él"  címmel, több mint 10 éve minden adventi időszakban adománygyűjtést szervez a Kosdi Szent Erzsébet Karitász Csoport. December 12-ig fogadják és gyűjtik a rászorulók számára felajánlott élelmiszeradományokat, könyveket és gyermekjátékokat a katolikus templom sekrestyéjében. (Váci Katolikus Egyházmegye)

Útravaló – 2020. december 1.

Napról napra közreadjuk a napi olvasmányokhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Decemberben Földi István pápai esperes plébános ad útravalót. (Magyar Kurír)

A plántálás útján

Pandémia idején szemléletváltásra és rugalmasságra van szükség, hogy a gyülekezetépítés új útjaira találhassunk. Interjú Tverdota-Vass Edit Szerénával, aki bezárkózás helyett meglátta a rendhagyó körülményekben rejlő lehetőségeket. (parokia.hu)

Zsinati Tanács

(reformatus.hu)

Dicséretet mond nyelve mindennek

(reformatus.hu)

Mai evangélium – 2020. december 1.

Hogy örömhírrel induljon minden nap … – Lk 10,21–24 (Magyar Kurír)

Tolni, nyomni, hagyni

(reformatus.hu)

Mennyei Ige jelenél

(reformatus.hu)

Különleges ajándék Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből

Különleges karácsonyi ajándékkal lepték meg Fülöp metropolita atyát: Mártha Tibor, Fényeslitke polgármestere egy, a nemzeti összetartozást jelképező egyedi dobozt készíttetett, melybe a történelmi Magyarország megyeszékhelyeiről gyűjtött föld került. (nyirgorkat.hu)

Advent a Székesfehérvári Egyházmegyében - 2020

2020-ban rendhagyó módon nyílt meg az Adventi Udvar. Ez a készület idén más lesz, mint ahogy azt szeretnénk, ahogy megszoktuk. Mégis megvan ennek az adventnek is értéke, és szépsége is. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Szlovénia ajándék fenyőfája már a Szent Péter téren áll Szent András napján

Szent András napja hajnalán érkezett meg Szlovénia ajándék fenyőfája a Szent Péter térre, és kora reggel magas daruk segítségével a helyére állították a már sokat látott obeliszk mellett. Vértesaljai Lászlónak, a Vatikáni Rádió magyar adása főszerkesztőjének jegyzetét tesszük közzé. (Magyar Kurír)

Imádkozzunk együtt Erdő Péter bíborossal a pandémia áldozataiért és a járvány megszűnéséért!

Szerkesztőségi közleményt adunk közre. (Magyar Kurír)

Hogyan viselkedjünk felebarátainkkal?

Márk metropolita november 29-én, vasárnap a rjazanyi Borisz és Gleb szenvedéstűrő szenteknek szentelt templomban tartott főpapi liturgiát, melynek keretében tanítását – Szent Máté apostol ónaptár szerinti ünnepén – a keresztény ember felebarátjához fűződő viszonyának szentelte. Tanítását az alábbiakban foglaljuk össze:  A keresztény ember életében különleges helyet foglal el az isteni kinyilatkoztatás. ezek között is első […] (Magyar Ortodox Egyházmegye (Moszkvai Patriarkátus))

Hajnali gondolatok

(NAVA_Video )

Isten ott van, ahová beengedik − Egy kármelita szerzetesnő és az arany-összeillesztés művészete

A Vigilia hagyományos ünnepi rovata a karácsonyi körkérdés. Idén Jeges Mirjam kármelita szerzetest is megkérdezték; válasza teljes terjedelmében a decemberi számban lesz olvasható. Az itt közreadott részlet a folyóirat szerkesztőségének Facebook-oldalán jelent meg. (Magyar Kurír)

Minden idős kigyógyult a koronavírusból a nemesbikki református otthonban

A demens részleg összes dolgozója és tíz idős beteg is megfertőződött koronavírussal a nemesbikki Béthel Református Szeretetotthonban. Kivétel nélkül mindannyian meggyógyultak. Az intézmény vezetője szerint mindez az isteni gondviselésnek köszönhető. (Tiszáninneni Református Egyházkerület)

Szombaton kísérik utolsó útjára Szűcs Ferenc professzort

(reformatus.hu)

Most Péter ment Andráshoz – Vatikáni delegáció Isztambulban

November 30-án, Szent András vértanú apostol ünnepén Kurt Koch bíboros, a Keresztény Egység Előmozdítása Pápai Tanácsának elnöke vezetésével szentszéki küldöttség vett részt az isztambuli Szent György-székesegyházban tartott ünnepi szertartáson. (Magyar Kurír)

„Nézd, az ajtóban állok és kopogok…” – Ökumenikus adventi gyertyagyújtás Debrecenben

Idén is ökumenikus adventi gyertyagyújtást tartottak Debrecenben, ezúttal azonban interneten követhették az ünnepséget a debreceniek. Advent első vasárnapján, november 29-én Palánki Ferenc megyéspüspök, Kocsis Fülöp érsek-metropolita, Fekete Károly református püspök és Papp László, Debrecen polgármestere is videoüzenetben fogalmazta meg adventi gondolatait. (Magyar Kurír)

Új világosság jelenék

(reformatus.hu)

NEK 1938 – Örökség kötelezettséggel: Osztie Zoltán az eucharisztikus kongresszusról a múlt tükrében

A világjárvány kapcsán megmutatkozik az Istenbe vetett hitünk ereje, valódi tartalma; továbbá az, hogyan állunk a fegyelmezettséggel, a lemondással – fogalmazott egy interjúban Osztie Zoltán, a budapest-belvárosi Nagyboldogasszony-templom plébánosa, aki szerint az eucharisztikus kongresszus azért fontos a 21. században is, mert lehetőséget ad arra, hogy a lényegre koncentráljunk: Jézusra. (Magyar Kurír)

Bekopogtatott egy másik valóság – Pál Feri a virrasztásról és a járványhelyzetről

Pál Ferenc, a budapest-angyalföldi Szent Mihály-plébánia plébánoshelyettese advent első vasárnapján, november 29-én homíliájában a koronavírus-járvány összefüggésében beszélt arról, hogy mit is jelent ma virrasztani, ébernek lenni, felkészülni arra, hogy itt az idő. A mentálhigiénés szakember javasolja, hogy egészen újszerűen tekintsünk a hírekben mindennap unásig ismételt mondatokra. (Magyar Kurír)

Haszontalan szolga vagyok – Szent Márton-díjban részesült Somos László kaposfői plébános

2020-ban „házhoz ment” a Szent Márton-díj. Rendhagyó és rendkívül szűk körű ünnepség keretében november 27-én a kaposvári Püspöki Hivatalban adták át az elismerést a díj alapítóinak képviselői az idei kitüntetettnek, Somos László esperes-plébánosnak, aki a Somogy megyei cigányság körében végzett évtizedes szolgálatáért részesült az elismerésben. (Magyar Kurír)

„Istennek hála, jól vagyok. Papírom is van róla, meggyógyultam” – Böjte Csaba kijött a kórházból

Böjte Csaba ferences szerzetes november 30-án elhagyhatta a kórházat, ahova november 18-án este érkezett, miután két nappal korábban pozitívnak bizonyult a koronavírustesztje. A Szent László kórházból való távozása után beszéltünk Csaba testvérrel. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa videoüzenetet küldött az Egyház társadalmi tanításáról szóló veronai fesztiválra

Veronában tartják november 26. és 29. között a Jövő emlékezete címmel az Egyház Társadalmi Tanítása Fesztiválját, melynek kezdetére Ferenc pápa videoüzenetet küldött az online találkozó résztvevőinek. Ebben kifejti, hogy az Egyház bátor reménységgel tekint előre, anélkül, hogy a „nosztalgia csapdájába” esne. (Magyar Kurír)

Elhunyt Molnár János felvidéki lelkipásztor, a komáromi teológia korábbi dékánja

(reformatus.hu)

Ferenc pápa Twitter-üzenete november 30-án

A Szentatya az alábbi bejegyzést tette közzé Twitter-oldalán. (Magyar Kurír)

Debrecenben szeretetdobozokba gyűjtik az adományokat a rászorulók részére

Debrecenben november 23-tól december 23-ig adományt gyűjtenek a történelmi keresztény egyházak, a város és a 33 tagszervezetből álló Debreceni Karitatív Testület összefogásának köszönhetően. A jótékonysági akciók összehangolása nem új keletű a városban, ám újdonság, hogy a különböző felekezetek az egész karácsonyi kampányt együtt bonyolítják. (Magyar Kurír)

Legyünk az evangélium jó hírnökei – Főpásztori roráte szentmise Szent András ünnepén Győrben

November 30-án, Szent András apostol ünnepén Veres András megyéspüspök mutatta be az év első roráte szentmiséjét a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban. Az introitus után Reisner Ferenc általános püspöki helynök, a Brenner János Hittudományi Főiskola és Papnevelő Intézet rektora köszöntötte a főpásztort születés- és névnapja alkalmából. (Magyar Kurír)

Egyiptomi főmufti: a politikai iszlám „rémálommá” vált a muszlimok és az egész világ számára

Shawki Ibrahim Abdel-Karim Allam sejk, az Egyiptomi Arab Köztársaság jelenlegi főmuftija szeptember 27-én a Sada Al-Balad műholdas csatornán sugárzott heti interjújában úgy fogalmazott: A politikai iszlám „valóságos csapássá”, „nemcsak a muszlim közösséget, hanem az egész világot felkavaró rémálommá” vált. (Magyar Kurír)

„Hisszük, hogy mindenkinek van hivatása” – beszélgetés Katona Miklóssal, a Piarista Kilátó Központ igazgatójával

Kreatív és termékeny időszakot tudhat maga mögött a váci székhelyű Piarista Kilátó Központ, amely a különös személyes figyelmet igénylő fiatalok életút-építését és munkaerőpiaci elhelyezkedését segíti. Az intézmény igazgatójával, Katona Miklóssal az elmúlt időszak örömeiről, sikereiről és kihívásairól beszélgettünk. (Képmás magazin)

Imádság a keleti egyházunk hagyományában – hittanverseny középiskolásoknak

Örömmel jelezzük, hogy a Görögkatolikus Metropólia ebben a tanévben is megszervezi a középiskolás hittanversenyt, melynek témája: "Imádság a keleti egyházunk hagyományában". A háromfős csapatok jelentkezését december 5-ig várják a hittudományi főiskolán. (nyirgorkat.hu)

Lezárult a sellyei Biztos Kezdet Gyerekház infrastrukturális fejlesztése

(reformatus.hu)

Befejeződött a Tündérkert Biztos Kezdet Gyerekház infrastrukturális fejlesztése

(reformatus.hu)

Elbontották a párizsi Notre-Dame tűzben deformálódott állványzatát – Az épület nincs omlásveszélyben

November utolsó napjaiban ért véget a párizsi Notre-Dame-székesegyház összeégett állványzatának lebontása. A szakemberek megállapították, hogy a múlt év áprilisában pusztító tűzvész okozta károk ellenére a székesegyház statikailag ép, az épület nem szorul még részleges lebontásra sem, ellenben a károk helyreállítása öt év munkáját igényli. (Magyar Kurír)

„A karmester pálcája nem szólal meg muzsikustársai nélkül”

Somos Csaba, a Nemzeti Énekkar karigazgatója kapta idén a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozatának kitüntetését. Az elismerés apropóján beszélgettünk a zenészlét kihívásai mellett az ebben megélhető különleges pillanatokról, Kocsis Zoltán örökségéről és az 50. év jelentőségéről. (Képmás magazin)

Jelentős mértékű fejlesztés zajlott a Csillagvár Biztos Kezdet Gyerekházban

(reformatus.hu)

Közoktatásivezető-képzés indul a Szent Atanáz Főiskolán

2021 februárjától a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola közoktatási vezető és pedagógus szakvizsga továbbképzési szakot indít. A jelentkezési határidő: 2021. január 20. (Magyar Kurír)

A francia államtanács szerint nem korlátozható a részvétel az istentiszteleteken

Párizs, 2020. november 29., vasárnap (MTI) - A francia államtanács vasárnap kötelezte a kormányt arra, hogy három napon belül módosítsa azt a rendeletet, amelyben a koronavírus-járvány miatt harminc főre korlátozta a részvételt a vallási gyülekezeteken. (MTI)

Ferenc pápa mérsékletes ünneplést szorgalmazott advent első vasárnapján

Vatikánváros, 2020. november 29., vasárnap (MTI) - A mérsékletesség, a segítségnyújtás és az imádság időszakának nevezte a koronavírus-járványban érkező karácsony előtti heteket Ferenc pápa a Szent Péter téren mondott beszédében advent első vasárnapján. (MTI)

Káplán: az idei adventben a körülmények is rákényszerítenek az elcsendesedésre

Budapest, 2020. november 29., vasárnap (MTI) - Az idei adventben a körülmények, a koronavírus-járvány és a korlátozások is rákényszerítenek az elcsendesedésre - mondta Fehér Zoltán, a Szent István-bazilika káplánja az M1 aktuális csatornán vasárnap. (MTI)

Kozma Imre: advent azt erősíti, hogy szükségünk van egymásra

Budapest, 2020. november 28., szombat (MTI) - A koronavírus-járvány idején megélt advent elmélyítheti bennünk azt, hogy szükségünk van egymásra - mondta Kozma Imre, a Betegápoló Irgalmasrend magyarországi vezetője, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapító elnöke az M1 aktuális csatorna szombat esti műsorában. (MTI)

Erdő Péter: az ember élete híd a múlt és a jövő között

Budapest, 2020. november 28., szombat (MTI) - Minden nemzedék híd a múlt és a jövő között, az ember feladata pedig az, hogy megépítse az élet, a szeretet és a tudás hídját - erről beszélt Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek advent első vasárnapjának előestéjén. (MTI)

Új bíborosok kreálásával ismét átalakítja az egyházi testületet Ferenc pápa

Vatikánváros, 2020. november 28., szombat (MTI) - Tizenhárom új bíborost kreál Ferenc pápa szombaton a Vatikánban járványidőszakban tartott konzisztóriumon, amely ismételten átalakítja a bíborosi testület földrajzi összetételét, növelve a pápaválasztók számát. (MTI)

Erdő Péter adventi üzenete

Videóüzenetet küldött Erdő Péter bíboros advent alkalmából. A főpásztor Krisztussal való találkozásra bátorít mindenkit. Gyászt, csüggedést, elbizonytalanodást hozott sokaknak a világjárvány. Ugyanakkor alkalmat is kínál, hogy elgondolkozzunk az életünkről – üzeni Erdő Péter bíboros advent első vasárnapjának előestéjén. A főpásztor videóüzenetében azt mondta: „Az ember élete, minden nemzedék élete híd a múltból a jövő felé. […] The post Erdő Péter adventi üzenete appeared first on Keresztény Élet Portál. (keresztenyelet.hu)

Olaszországban a karácsonyi éjféli miséről egyeztet a kormány és a püspöki kar

Róma, 2020. november 27., péntek (MTI) - Vitát váltottak ki a baloldali olasz kormány egyik tagjának kijelentései a december 24-i éjféli mise "arrébb tolásáról", miközben a püspöki kar megoldást keres az ünnepi szertartások és a járványintézkedések közötti összhang elérésére - írta a L'Avvenire katolikus napilap pénteken. (MTI)

„Csak a dal, ami itt maradt nekem” – búcsúlevél a napokban eltávozott Balázs Fecónak

Ki az, akinek ne csengene ismerősként a név: Balázs Fecó? Ki az, aki ne tudná folytatni egy-egy ismert slágered szövegét, mint egy memoritert, az iskolában megtanult kötelező verset? Ki az, aki nem a dalaidon nőtt fel – akár kortársként, akár a következő generációk valamelyikeként? (Képmás magazin)

A saját otthon fontos a magyar családoknak

Az új Otthonteremtési Program népszerű a magyar családok körében, és a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) lakhatáshoz kapcsolódó kutatásának eredményei azt bizonyítják, hogy a 2021. januártól elérhető újabb támogatásokra is nagy igény van. (Képmás magazin)

Az amerikai legfelsőbb bíróság felfüggesztette a New York-i kormányzó rendeletét a templomok korlátozott látogathatóságáról

Washington, 2020. november 26., csütörtök (MTI) - Az amerikai legfelsőbb bíróság átmeneti időre felfüggesztette Andrew Cuomo, New York állam kormányzója rendeletét a templomok korlátozott látogathatóságáról, amelyet a politikus a koronavírus-járvány miatt rendelt el. (MTI)

A lengyel ügyészség vizsgálatot indított a feminista tüntetések ügyében

Varsó, 2020. november 26., csütörtök (MTI) - Vizsgálatot indított a varsói körzeti ügyészség az abortusztörvényre vonatkozó alkotmánybírósági határozat nyomán az utóbbi hetekben tartott tüntetések ügyében, a koronavírus-járvány miatt elrendelt egészségügyi intézkedések megszegése, valamint a katolikus egyházi szertartások megzavarása címén - jelentette csütörtökön a lengyel sajtó. (MTI)

Az EP javítani kívánja az EU-n kívüli országok segélyezésének hatékonyságát

Brüsszel, 2020. november 26., csütörtök (MTI) - Az Európai Parlament (EP) csütörtökön az Európai Unió segélyezési és fejlesztéspolitikájának hatékonyságának javításáról szóló jelentést fogadott el, amelyben a képviselők azt is megszavazták, hogy a fejlesztési források a migráció helyben történő kezelésére, így a biztonság és a határvédelem megerősítésére is alkalmazhatóak legyenek a partnerországokban. (MTI)

Humanitárius gyorssegélyt küldött Magyarország Manilába

A katasztrófa több tucat áldozatot követelt eddig, és a halottak száma folyamatosan növekszik; a pusztítás mintegy kétmillió lakost érintett. Közel... (s4c.news)

Azbej Tristan: fontos az együttműködés a hitelvű humanitárius szervezetekkel a segítségnyújtásban

Budapest, 2020. november 26., csütörtök (MTI) - Fontosnak nevezte a segítségnyújtásban az együttműködést a hitelvű humanitárius szervezetekkel (faith-based organizations) Azbej Tristan, az üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkár csütörtökön egy online kerekasztal-beszélgetésen. (MTI)

Cédrus Komplex Tanulmányi Verseny

(reformatus.hu)

Jelentős mértékű fejlesztés zajlott a Csillagvár Biztos Kezdet Gyerekházban

(reformatus.hu)

Elindult a Szent István Rádió ingyenes mobilalkalmazása

Az applikáció elérhető a Google Play és az Apple Store felületein. A műsor hallgatásán túl a napi evangéliumot és híreket is lehet találni, s közvetlenül lehet csatlakozni a Szent István Rádió közösségi médiafelületeihez. (Magyar Kurír)

Meghitt karácsony krízis idején

Minden családnak megvannak a maga karácsonyi rituáléi. Együtt van mindenki, a nagyszülők akár napokig együtt lehetnek az unokákkal, végre hazajön Londonból a legkisebb, a konyhából áradó illatok a legédesebb gyerekkori emlékeket idézik. Körülülik az ünnepi asztalt, vastagra szelik a bejglit, lopnak egy-egy zselést a fáról, miközben családi anekdotákkal szórakoztatják egymást. Egy‑egy nevetéshullám végén sóhajtva hátradőlnek a széken, és néhány meghitt másodpercig gyönyörködnek az izzók visszatükröződő fényében. Nem mindenki számára lesz ilyen idilli a karácsony, idén a koronavírus is átírja sokak ünnepét. A világjárvány miatt most különösen fontos, hogy a lehető legnagyobb biztonságban és meghittségben ülhessük meg az ünnepet. Érdemes igénybe venni ehhez a technika segítségét, és talán segíthet néhány múltbeli példa is. (Képmás magazin)

Gyászhír - Elhunyt Pais Kadosa volt egyházmegyei gondnok és egyházkerületi tanácsos

A Mezőföldi Református Egyházmegye szomorú szívvel, de Isten akaratában megnyugodva, a feltámadott Jézus Krisztusba vetett élő reménységgel tudatja, hogy elhunyt Paizs Kadosa, egykori egyházmegyei gondnok és egyházkerületi tanácsos. (Dunántúli Református Egyházkerület)

Családi betlehemkészítő pályázatot hirdetnek a nagyváradi egyházmegyében

„Karácsony központi képeiben az újrakezdés válik jól láthatóvá és elképzelhetővé: nem vagyunk a múlthoz láncolva, minden mögött ott van a remény” – írja Anselm Grün OSB. A világjárvány időszakában nagy szükség van a remény élesztgetésére, ébren tartására. (Magyar Kurír)

Két online kiállítással készül az adventre a Szegedi Dóm Látogatóközpont

A látogatóközpont az adventi időszakra két online kiállítással várja az érdeklődőket: magyar művészek alkotásaiból és a betlehemkészítő pályázat pályaműveiből nyílik tárlat – mondta el Délmagyar című lapnak Kiss Edit, a központ vezetője. December 1-ig még várják a betlehemeket a Nem lehet csoda nélkül élni című pályázatra. (Magyar Kurír)

Menedékszobák Erdélyben

A Solidaris egyesület rászorulóknak, betegeknek és hozzátartozóiknak nyújt színvonalas szálláslehetőséget Kolozsvárott és Marosvásárhelyen. (parokia.hu)

Útravaló – 2020. november 30.

Napról napra közreadjuk a napi olvasmányokhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Novemberben Várnai Péter címzetes prépost ad útravalót. (Magyar Kurír)

„A várakozás megszentelése”

Pilinszky János gondolata adventről (Katolikus Karitász)

Gyülekezeti kapcsolattartás járvány idején

(reformatus.hu)

Mai evangélium – 2020. november 30., Szent András apostol

Hogy örömhírrel induljon minden nap … – Mt 4,18–22 (Magyar Kurír)

Jutna még itt szék vendégeknek is

(reformatus.hu)

Öt tipp a nyugodt karácsonyért

Mind tudjuk talán, hogy milyen érzés, amikor a karácsony körüli feszültség pont az ünnep lényegét veszi el, azaz a békét és a nyugalmat. Ilyenkor annyira szeretnénk, ha minden tökéletes lenne, hogy a nagy rohanásban elfelejtjük jól érezni magunkat. Ezért szeretnénk most néhány hasznos tippel szolgálni nektek, hogy a karácsony ne idegőrlő legyen, hanem szeretetteljes és meghitt, a hívő emberek pedig nyitott lélekkel tudják ünnepelni Jézus születését. (Képmás magazin)

A Világosság kopogtat ajtótokon advent első vasárnapján

Adventi képmeditációra hívunk benneteket. A lelkek sötétségében gyúló fény, az első adventi gyertya tiszta allegóriája William Holman Hunt „A világ világossága” (1851-53) című festménye. (Képmás magazin)

Szívpostát indít az Ökumenikus Segélyszervezet

A mértéktelen vásárlási láz alternatívájaként különleges karácsonyi ajándékozási lehetőséget kínál az Ökumenikus Segélyszervezet. A szeretet.éhség. Szívposta elnevezésű adventi akcióban azok vehetnek részt, akik felkeresik a www.segelyszervezet.hu/szivposta honlapot és 3000 forint fölötti összeget adományoznak az Országos Adventi Pénzadománygyűjtés keretében. (Képmás magazin)

Ferenc pápa vasárnap délben: Te meghallod-e az ajtódon kopogtató Urat?

November 29-én délben a Szentatya az adventi időszak fontosságáról, a várakozás és a bízó reménykedés feladatáról elmélkedett az Úrangyala elimádkozásakor a Szent Péter téren egybegyűlt hívőkkel. (Magyar Kurír)

Nem mi vagyunk a világ, a föld, az élet urai – Adventkezdő interjú Korzenszky Richárddal

Korzenszky Richárd tihanyi emeritus perjelt kérdeztük a készületről, a várakozásról, a lemondásról, a szokásokról és a lényegről. A bencés szerzetes arról is beszélt, hogy a pandémiát nem csak korlátként élhetjük meg. Kényszerű bezártságunk segíthet is, hogy könnyebben válaszolhassunk az Úr hívására ebben a kegyelmi időszakban. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa advent első vasárnapján: Sokszor mondogassuk: „Jöjj, Uram, Jézus!”

November 29-én délelőtt a Szentatya a Szent Péter-bazilikában mutatott be szentmisét, melyen a bíborosok között már a tegnap kinevezett új bíborosok is jelen voltak. Homíliájában a közelség és az éberség fogalmát körüljárva arra biztatott, hogy ne adjuk meg magunkat a középszerűségnek és a közönynek. (Magyar Kurír)

Genfben katolikusok, protestánsok és zsidók kérik az istentiszteleti helyek újranyitását

Svájcban november elseje óta zárva vannak az istentiszteleti helyek a Covid-19-járvány miatt. A genfi katolikus, protestáns és más keresztény egyházak, a helyi zsidó közösséggel együtt közös közleményt adtak ki, amelyben az istentiszteleti helyek megnyitását kérik. Rámutatnak, hogy meghiúsulhat a vallásszabadság joga a jelenlegi helyzetben. (Magyar Kurír)

Advent

„Nekünk pedig a mennyben van polgárjogunk, ahonnan az Úr Jézus Krisztust is várjuk üdvözítőül, aki az ő dicsőséges testéhez hasonlóvá változtatja a mi gyarló testünket azzal az erővel, amellyel maga alá vethet mindeneket.” (Fil 3,20–21) Advent az advenio latin szóból származik, ami azt jelenti, hogy eljövök. Tudniillik Jézus Krisztus. Háromféle adventet – eljövetelt – tart […] (baptist.hu)

Katolikus templom épült Pusztaszeren

Elkészült az egyházmegyei beruházásban több mint 120 millió forintból épülő pusztaszeri Szentháromság-templom. Máté Gábor, a Csongrád megyei település polgármestere szeretné, ha a karácsonyi szentmisét már ott tarthatnák. (Magyar Kurír)

Ágost herceg muzsikáló gyermekei

Az alábbiakban Petrőczi Éva József Attila-díjas költő, író, műfordító, irodalomtörténész, publicista jegyzetét olvashatják. (Magyar Kurír)

Erdő Péter advent első vasárnapján: Krisztus, az igazi világosság képes elűzni ezt a homályt

November 29-én, advent első vasárnapján délelőtt 11 órakor Erdő Péter bíboros, prímás Budapesten a Szent István-bazilika Szűz Mária-kápolnájában mutatott be szentmisét. A koronavírus-járvány miatt hívek nélkül tartott misét a Duna TV élőben közvetítette. (Magyar Kurír)

Krisztus keresztjére erősítve – Apor Vilmos útja a vértanúsághoz

A győri Püspökvár kertjében Apor Vilmos egész alakos szobra állítja meg az érkezőt. A Győri Egyházmegye egykori főpásztora itt engedte be a püspökség pincéjébe az orosz katonák erőszakos szenvedélye elől menekülő lányokat, asszonyokat. (Magyar Kurír)

Advent vírus idején – első vasárnapi beszélgetés Baán Izsák bakonybéli perjellel

Advent első vasárnapjára készült a Monostory, a bakonybéli Szent Mauríciusz Monostor podcastjának következő adása, melyben Baán Izsák perjelt Varró Szilvia kérdezte. (Magyar Kurír)

Ágost herceg muzsikáló gyermekei

Az alábbiakban Petrőczi Éva József Attila-díjas költő, író, műfordító, irodalomtörténész, publicista jegyzetét olvashatják. (Magyar Kurír)

Böjte Csaba testvér: Jöjj közénk, Istenünk!

A Szent Gellért Kiadó által gondozott könyvben a Dévai Szent Ferenc Alapítvány ferences vezetőjének elmélkedéseit olvashatjuk advent minden napjára és karácsonyra. (Magyar Kurír)

Út a „rézbőrű alkonyig” – Hamarosan megtekinthető a PIM új kiállítása

Különleges magyar indián világba csöppenhetünk a Petőfi Irodalmi Múzeum tervezett kiállításán. A Karl May-indián­regényeken felnőtt szülőknek és nagyszülőknek az indiánozás hallatán felcsillan a szeme, bár a mostani tizenévesek számára ez már nem igazán ismerős világ. Az indián mint metafora szólt a barátságról, a hősiességről, az erkölcsi nemességről, a természetszeretetről, a hűségről. Emellett pedig erősen kötődött a veszélyeztetettséghez, a vereséghez, a föld- és jogfosztáshoz, a megaláztatáshoz, a túlerővel szembeni elbukás mitológiájához. A kiállítás megnyitásra vár, az időpont még bizonytalan. (Képmás magazin)

Eltérő fejlődésű gyerekek fejlesztését segíti az Edumodul oktatói platformhoz készült kézikönyv

Eltérő fejlődésű gyermekekkel foglalkozó szakembereknek nyújt útmutatást az Edumodul platform használatára vonatkozóan a most hozzáférhetővé vált kézikönyv. (Magyar Kurír)

A református félóra november 25-i ajánlója

(reformatus.hu)

Az Eucharisztia ünneplése 96.

Sztankó Attila liturgikus jegyzetét olvashatják. (Magyar Kurír)

Rádiós istentisztelet a Nagyváradtéri Református templomból |2020. december 13.

(reformatus.hu)

Gondosan ügyeljetek tehát arra, hogyan éltek: ne balgán, hanem bölcsen – lelki táplálék minden időben

Az adventi készülődésünk harmadik vasárnapján Gorcsa Péter nagyhalászi helyettes lelkész atya gondolatait olvashatják. (nyirgorkat.hu)

Útravaló – 2020. november 29., advent 1. vasárnapja

Napról napra közreadjuk a napi olvasmányokhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Novemberben Várnai Péter címzetes prépost ad útravalót. (Magyar Kurír)

„…megszabadítsa azokat, akik a haláltól való félelem miatt egész életükben rabok voltak.”

(Zsidókhoz írt levél 2,5–18) Mi, a haláltól való félelem miatt, egész életünkben rabok vagyunk (15). Ezt nem kell sem tagadni, sem részletezni. A halálunkra való emlékezés, akár halálfélelem formájában is, az Úrhoz vezethet bennünket. (Dunántúli Református Egyházkerület)

Lecsendesít

Az esztendő jeles napjai keretet adhatnak életünknek. Ebben a rendben kitüntetett helyen van az év vége, ami mindig egyfajta belső összegzést, lezárást, várakozást és újrakezdést jelent számomra. Tímár Sára népdalénekes adventi gondolatai, 1. rész (parokia.hu)

Megjelent a megújult Adásidő téli száma

Megjelent országos magazinunk téli száma képes beszámolókkal, hírekkel és rejtvénnyel. Keresse a templomokban vagy olvassa on-line! (Katolikus Karitász)

Adventi Udvari üzenetek - első rész

2020.11.28. – A járvány miatt idén az Adventi Udvarból, minden adventi hétvégén videóüzenetek segítik majd a lelki felkészülést. Az első adventi hétvégén Dózsa István beszél az adventi készületről. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Egy test

(reformatus.hu)

Ferenc pápa az új bíborosoknak: Aki a saját dicsőségét keresi, az letért Jézus útjáról!

November 28-án a Szentatya idén is egybehívta a bíborosok testületét, hogy nyilvános konzisztórium keretében tizenhárom új bíborost nevezzen ki. Az új bíborosok közül ketten a világjárvány miatt nem lehettek jelen a szertartáson a Szent Péter-bazilikában. (Magyar Kurír)

Mai evangélium – 2020. november 29., advent 1. vasárnapja

Hogy örömhírrel induljon minden nap … – Mk 13,33–37 (Magyar Kurír)

Régebbi anyagok az archívumban