Lapszemle

Más egyházak, felekezetek honlapjainak híreit, információit, illetve világi lapoknak a kereszténységről szóló tudósításait gyűjtjük itt egybe. Az anyagok a forrás eredeti oldalán olvashatóak. A közölt hírek nem tükrözik egyházunk hivatalos véleményét.

Régebbi anyagok az archívumban

Élő egyház

(NAVA_Video )

Happy day!

Izgalmasan, a vihar és a váratlan áramszünet miatti sok imával indult a Szegedi Ökumenikus Gospelkórus és Zenekar (SZÖG) novemberi lemezbemutató koncertje. A próbán még világítottak a reflektorok, és a kivetítőn is ment a dalszöveg, aztán néhány villámcsapás… és a kórus így is élete legjobb koncertjét adta. A tervezettnél sokkal kevesebb fénnyel, de annál ragyogóbban telt […] (baptist.hu)

Adjuk át a helyet az imában Istennek! – Jézus-ima lelkigyakorlatot tartottak Létavértesen

Immár hagyománnyá vált, hogy március közepén Máriapócson Jézus-ima lelkigyakorlatot tartanak. Idén az egyik országhatár melletti település, Létavértes temploma és közössége fogadta a lelkigyakorlatozókat március 15–17-én. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa Twitter-üzenete március 19-én

A Szentatya az alábbi bejegyzést tette közzé Twitter-oldalán. (Magyar Kurír)

Országos hitoktatói továbbképzést tartottak Pécsen

Március 15–16-án a „Jöjj, kövess engem!” elnevezésű hitoktatási módszerről tartottak továbbképzést Pécsen, a Magtár Látogatóközpontban, ahová az ország több egyházmegyéjéből érkeztek katekéták, összesen mintegy százhúsz fő. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa köszönetet mondott az aricciai nagyböjti lelkigyakorlatért

Március 15-én, pénteken ért véget a pápa és a Római Kúria nagyböjti lelkigyakorlata a Róma-közeli Aricciában, az Isteni Mester lelkigyakorlatos házban. A Szentatya köszönetet mondott a firenzei San Miniato bencés apátság elöljárójának, aki az elmélkedéseket tartotta. (Magyar Kurír)

Lelkészek koncertje a tiszacsegei református templomban

A Lelkészek Koncertjének következő, immár hatodik alkalma 2019. május 12-én lesz 16 óraától a tiszacsegei református templomban. Minden érdeklődőt szeretettel várunk!  (Tiszántúli Református Egyházkerület)

Kovács László Attila orgonakoncertje a tuzséri református templomban

Minden érdeklődőt szeretettel várunk! (Tiszántúli Református Egyházkerület)

Légy jó mindhalálig - a Mezőcsáti Színtársulat előadása

Minden érdeklődőt szeretettel hívunk és várunk! (Tiszántúli Református Egyházkerület)

Jótékonysági koncert a Lelki Elsősegély Telefon Szolgálat javára

Minden érdeklődőt szeretettel várunk! (Tiszántúli Református Egyházkerület)

Szent József és a mai apák – Interjú Asztalosné Elekes Szende pszichológussal

Szent József Jézus életében betöltött szerepéről és az apák mai helyzetéről beszélgettünk Asztalosné Elekes Szende pszichológussal, a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola tanárával. (Magyar Kurír)

A 24-ik órát túlléptük - a Diaszpóra lelkészi szolgálat, mint lehetőség

        2017. év végén olvastam egy cikket a Parókia Portálon, amely egy előadásról számolt be a Károli Gáspár Református Egyetem Hittudományi Karán, 2017. október 12-én, „Az egyház valósága” címmel. A Reformáció emlékév alkalmából szervezett eseményen Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke és Fabiny Tamás, az Északi Evangélikus Egyházkerület püspöke vett részt és a keresztyénség helyzetéről és egyházaik mindennapjairól beszélgettek.  (Tiszántúli Református Egyházkerület)

A 24-ik órát túlléptük

A Diaszpóra lelkészi szolgálat mint lehetőség (parokia.hu)

A feladat: újra meggyújtani a lángot

A sárospataki református teológia után egyenesen Ausztráliába vezetett Svantner Gergő útja: tavaly szeptember óta szolgál a Sydneyi Magyar Református Egyházban. Elsőre ugyan szokatlan, de nem példa nélküli a távoli úticél. Gergő ugyanis egyike a hat református önkéntesnek, akik egyházi ösztöndíjasként vesznek részt a diaszpórában élő magyar közösségeket támogató Kőrösi Csoma Sándor-programban. (reformatus.hu)

Lelkigyakorlaton vettek részt a Székesfehérvári Egyházmegye oktatási intézményeinek pedagógusai

A Székesfehérvári Egyházmegye oktatási intézményeiben dolgozó pedagógusok nagyböjti lelkigyakorlatán Székesfehérváron március 8-án Ugrits Tamás pasztorális helynök, püspöki irodaigazgató tartott előadást. (Magyar Kurír)

Megemlékezés a II. világháborúban Kápolnapusztán elhunytakról – KÉPRIPORT

A Vértesi Erdő Zrt. és Gánt község önkormányzata szervezésében az egykori Kápolnapuszta területén létrehozott emlékhelyen március 16-án megemlékeztek a második világháborúban e településen elhunytakról. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa az Olasz Állami Számvevőszék vezetőihez: Küzdjetek a korrupció ellen!

Március 18-án a Szentatya az Olasz Állami Számvevőszék elnökségét és adminisztrációs vezetését fogadta a VI. Pál teremben. Hozzájuk intézett beszédében az állami tisztségviselők átlátható és tisztességes munkáját hangsúlyozta. (Magyar Kurír)

Bereg megyei Munkatársak Csendesnapja

2019 Március 16-án került sor bereg megyében a munkatársi csendesnapra. Jézus arra kért minket, hogy kérjük az aratás Urát, hogy küldjön munkásokat az aratásba, mert az aratnivaló sok, de a munkás kevés. (Lukács 10,2) Az alkalmat a megye missziói bizottsága szervezte a gyülekezeteink lévő minden olyan munkásnak, aki tudja, hogy őt az Ura hivta el az aratásba. (Kárpátaljai Református Egyházkerület)

Szent József, a Boldogságos Szűz Mária jegyese

Március 19-e Szent Józsefnek, az egyetemes Egyház védőszentjének főünnepe. A keresztény házasságok és családok, munkások, kézművesek, ácsok, favágók, asztalosok, üldözöttek és a jó halál védőszentjére emlékezünk. (Magyar Kurír)

Az amerikai katolikusok 37 százaléka hagyhatja el az egyházat a pedofilbotrányok miatt

Egyre mélyül a katolikus egyház válsága a sorozatosan napvilágra kerülő papi pedofília-botrányok miatt – derül ki a Gallup közvéleménykutató intézet legfrissebb, az Egyesült Államokban készült felméréséből. (szeretlekmagyarorszag.hu)

Jön a Brexit, az anglikán egyház teázásra és imára szólította fel a híveit

A Brexit körüli káosz kapcsán az anglikán egyház azt javasolja híveinek, hogy tea mellett beszélgessene (168ora.hu)

„Passzold vissza, tesó!”

Mi is hozzájárulhatunk a gyerekmunka csökkentéséhez és a főemlősök élőhelyének védelméhez, ha használt, feleslegessé vált mobiltelefonunkat újrahasznosításra bocsátjuk.  A használt mobilok gyűjtésére kihelyezett dobozok március 31-ig a Zsinati Székházban, április 1-től pedig a Károli Gáspár Református Egyetemen találhatók. (parokia.hu)

Álljatok gyermekeitek mellett! – Apák napi köszöntő Ferenc pápával

A Katolikus Egyházban hagyományosan Szent József ünnepén állítjuk a középpontba az apákat. Az alábbiakban teljes terjedelmében közreadjuk Ferenc pápa 2014. március 19-én elmondott katekézisét az apaságról. Imádkozzunk az apákért, és kérjük Szent József közbenjárására Isten gazdag áldását életükre! (Magyar Kurír)

Útravaló – 2019. március 19., Szent József, a Boldogságos Szűz Mária jegyese

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Márciusban Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót. (Magyar Kurír)

Mai evangélium – 2019. március 19.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Mt 1,16.18–21.24a (Magyar Kurír)

Szolgálatban megerősödni

Az idei Csillagpont egyik célja az, hogy minél többen hitbéli szolgálatnak tekintsék az önkéntességet. Ezzel a lelkülettel készülnek a találkozóra. (parokia.hu)

Mutass példát te is!

Csatlakozzunk idén is a Föld Órája akcióhoz - buzdít mindenkit az Ökogyülekezeti Műhely. A WWF által meghirdetett kezdeményezés célja felhívni a figyelmet a túlzott és fölösleges energiahasználatra. (reformatus.hu)

Van-e jövője a keresztény hitnek? – Megjelent az Új Ember Kiadványok legújabb kötete

A Magyar Kurír Új Ember Kiadványok sorozatának legújabb, „Imádság ködben” című kötetében a kortárs teológia két meghatározó alakjának, Hans Joasnak és Robert Spaemann-nak a keresztény hit jövőjéről folytatott beszélgetését tesszük közzé. Kedvcsinálóként a fordító, Görföl Tibor előszavát olvashatják. (Magyar Kurír)

Papp Miklós edzésterve nagyböjtre, III. rész: Olvass nap mint nap Jakab apostol leveléből!

Papp Miklós görögkatolikus parókus rendhagyó edzésre hív a nagyböjtben. Takarítsuk ki fejünk „faliújságját”, és olvassunk el mindennap egy fejezetet Jakab apostol leveléből – ajánlja a kihívás harmadik részében. (Magyar Kurír)

Szabaddá tesz

A konfrontálódás önmagunkkal és másokkal elkerülhetetlen. Ma éppúgy, mint 1849-ben. Erről szól Kárpáti György Mór napokban bemutatott első nagyjátékfilmje, a Guerilla. (reformatus.hu)

Tanúskodjatok a Mester irgalmas szeretetéről! – Ferenc pápa kamilliánus szerzeteseket fogadott

A Szent Kamill lelkiségéhez tartozó női és férfi szerzeteseket fogadott Ferenc pápa március 18-án az Apostoli Palota Kelemen termében. A kamilliánus rend (Betegeket Szolgáló Szabályozott Papok Rendje) tagjai között jelen volt György Ferdinánd, az osztrák és magyar rendtartomány vezetője. (Magyar Kurír)

Kisléghi Nagy Ádám festőművész a Pápai Szépművészeti Akadémia tiszteletbeli tagja lett

A Pápai Szépművészeti Akadémia tiszteletbeli tagjává választották Kisléghi Nagy Ádámot. A magyar festőművész március 19-én, Szent József ünnepén a római Pantheonban celebrált szentmise végén veheti át kinevezési oklevelét Gianfranco Ravasi bíborostól, a Pápai Akadémiák Tanácsának elnökétől. (Magyar Kurír)

Öltsük magunkra a Szűzanya alázatos lelkületét – templombúcsú Nyírderzsen

Szocska A. Ábel püspök: „Semmit sem ér a lemondásunk és vezeklésünk, ha nem tanuljuk meg a Szűzanyától ezt az alázatos magatartást” – az Istenszülő csendes háttérbe vonulására tanította a híveket a nyíregyházi megyéspüspök a nyírderzsi templombúcsún március 17-én. (nyirgorkat.hu)

Érd Város Díszpolgára lett Hajdu Ferenc helynök, plébános

2019. március 15. - Idén a március 15-ei városi ünnepségen, a Szepes Gyula Művelődési Központban Érd Város Díszpolgára címet adományozott a közgyűlés Hajdu Ferenc plébánosnak, a Székesfehérvári Egyházmegye általános helynökének. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Mindnyájan egyért - jótékonysági koncert a perbáli templom javára - beszámoló

2019.03.17. - A zsúfolásig megtelt MOM Kulturális Központban március 17-én este tartott jótékonysági koncerten az államtitkár az önkormányzat, a katolikus közösség és a környéken élő jó szándékú emberek példás összefogását méltatta. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

VIII. Baptista Tudományos Ismeretterjesztő Konferencia

Március 9-én, szombaton rendezte meg a Comenius Ház, Igaz, vagy hamis címmel az idei tudományos konferenciáját, amelyen előadóinak segítségével kilenc tudomány területére látogattak el. A Wesselényi utcai imaház padsorait közel 120 látogató vendég töltötte meg, közöttük gyülekezeti tagok, baptista iskolák tanárai, baptista intézmények képviselői voltak. A közönség egy része már nem első alkalommal vett részt […] (baptist.hu)

Elhunyt Rojkovich István áldozópap

A Miskolci Egyházmegye és a gyászoló család a feltámadás és az örök élet reményében tudatja, hogy Rojkovich István görögkatolikus áldozópap életének 58., papságának 30. évében szentségekkel megerősítve március 10-én elhunyt. (Magyar Kurír)

Győri szeminaristák látogattak a Pannonhalmi Főapátságba

Március 10-én Pannonhalmára látogattak a győri Brenner János Hittudományi Főiskola és Papnevelő Intézet növendékei és elöljárói. (Magyar Kurír)

Hálaadó szentmise Ferenc pápáért

Ferenc pápa megválasztásának hatodik évfordulója alkalmából Szent József ünnepén, március 19-én, kedden 18 órakor ünnepélyes hálaadó szentmisét mutat be Michael August Blume érsek, apostoli nuncius Budapesten, a Szent István-bazilikában. (Magyar Kurír)

Szent Bonaventura: Ne hidd, hogy elegendő…

Hogy közelebb kerüljünk Istenhez, nem elegendő felszínesen imádkoznunk, és olvasnunk a Szentírást, fontos, hogy át is érezzük, amivel foglalkozunk. Ne hidd, hogy elegendő… az olvasás – áttüzesedés nélkül, a szemlélődés – áhítat nélkül, a kutatás – csodálkozás nélkül, a figyelem – ujjongás nélkül, a szorgalom – jámborság nélkül, a tudás – szeretet nélkül az igyekezet […] The post Szent Bonaventura: Ne hidd, hogy elegendő… appeared first on Keresztény Élet Portál. (keresztenyelet.hu)

Felemelő élmény Szent István Városában lenni - Szeminaristák látogatása Székesfehérváron

2019.03.16. - A Budapesti Központi Papnevelő Intézet elöljárói és növendékei, látogattak el a Székesfehérvári Egyházmegye Központjába. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Hármas jubileumot ünnepeltek Kassán

Hálaadó szentmisét mutattak be március 16-án a kassai Szent Erzsébet-székesegyházban: a kassai főegyházmegyéből származó, Rómában élő Jozef Tomko bíboros 95. születésnapját és pappá szentelésének 70. évfordulóját, valamint Alojz Tkáč nyugalmazott kassai érsek 85. születésnapját ünnepelték meg. (Magyar Kurír)

VII. Megyei Szépíró Verseny Nyírlugoson a sajátos nevelési igényű tanulóknak

Március 5-én hetedik alkalommal rendeztek Megyei Szépíró Versenyt Nyírlugoson. (nyirgorkat.hu)

A nagykállói diákoknak ízlett a pápa kedvence

Nagyon korán keltek a nagykállói Korányi Frigyes Görögkatolikus Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium 9. a és 11. a osztályos tanulói és a kísérők: hajnali fél ötkor gyülekeztek a Korányi úti parkolóban. A Wacław Felczak Alapítvány pályázatán 4 millió forintos támogatást nyertek az ötnapos dél-lengyelországi osztálykirándulásra. (nyirgorkat.hu)

Alapvető – II. évf. 6. sz.

(baptist.hu)

Kispapok Piskitelepen – KÉPRIPORT

A Gyulafehérvári Papnevelő Intézet szemináriumának kilenc kispapja március 9-10-én Piskitelepre látogatott. (Magyar Kurír)

Korányi Sándor-emléklapot kapott a gödi Gondviselés Házában élő Németh István

A vese világnapja alkalmából Korányi Sándor-emléklappal díjazták a Magyar Máltai Szeretetszolgálat gödi Gondviselés Házában élő Németh Istvánt és ápolóit, gondozóit március 13-án Budapesten, a Szent Margit Kórházban. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa Twitter-üzenete március 18-án

A Szentatya az alábbi bejegyzést tette közzé Twitter-oldalán. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa: Isten irgalmassága a végsőkig elkísér

A Gravissimum Educationis Alapítvány tagjai is részt vettek március 18-án reggel a Szent Márta-házban a pápa szentmiséjén. A Szentatya Isten irgalmasságáról és a nagyböjt helyes megéléséről tanítva Vianney Szent Jánost is idézte: „a híd és a folyó között ott van Isten irgalmassága”. (Magyar Kurír)

Aki megtalálja Krisztust önmagában, az megtalálja önmagát – Jézus-ima lelkigyakorlat volt Létavértesen

Immár hagyománnyá vált, hogy a márciusi hosszú hétvégén Máriapócson gyűlnek össze a Jézus-ima lelkigyakorlaton résztvevők tagjai, idén viszont az egyik országhatár melletti település, Létavértes gyönyörű temploma és kedves közössége fogadta a lelkigyakorlatozókat nagy szeretettel. Az egyik résztvevő, Kaskötő Jánosné hitoktató beszámolója következik. (nyirgorkat.hu)

Kossuth-díjban részesült Kisléghi Nagy Ádám festőművész

Kossuth-díjban részesült, mások mellett, Kisléghi Nagy Ádám festőművész, érdemes művész nemzetközi szinten is elismert, kiemelkedő művészi pályája, a bibliai történeteket figuratív ábrázolásmóddal megjelenítő, vallásos témájú alkotásai, valamint a világ számos templomát díszítő nagyméretű, szuggesztív falfestményei elismeréseként. (nyirgorkat.hu)

Tartós szeretet – Vasárnap kezdődik a nagyböjti tartósélelmiszer-gyűjtés a templomokban

A március 24. és 31. között a templomokban összegyűlt adományokat a Katolikus Karitász juttatja el a rászorulókhoz. (Magyar Kurír)

16. Móri Diák Művészeti Fesztivál Nemzeti ünnepünk tiszteletére - beszámoló

2019. március 14. - Mór Város Önkormányzata és a Szent Erzsébet Római Katolikus Általános Iskola közös szervezésében megrendezésre került a XVI. Móri Diák Művészeti Fesztivál. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Közünk van egymáshoz!

„Az a célunk, hogy ne párhuzamos valóságokat építgessünk, hanem segítsünk ebben a világban is felépíteni Isten országát" – fogalmaz a RefCOO kutatóműhelyről Bársony Márton tudományos főmunkatárs. A Károli Gáspár Református Egyetem művelődési, kulturális és közéleti programokat szervező műhelyének Marslakók elnevezésű rendezvényére már hetekkel ezelőtt elfogytak a jegyek. (reformatus.hu)

Ciszterencia – Négyszáz ciszterci öregdiák találkozott Pécsett

Öregdiákok százai gyűltek össze március 9-én Pécsett, a Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumában, hogy a Ciszterencián megerősítsék kapcsolatukat. (Magyar Kurír)

Cantalamessa első nagyböjti prédikációja a Vatikánban: Tiszta szívvel lássuk meg az Istent

Március 15-én reggel éppen csak véget ért a pápa és a Római Kúria számára tartott ötnapos lelkigyakorlat Aricciában, amikor kilenc órakor az Apostoli Palota Redemptoris Mater kápolnájában megkezdődött a vatikáni nagyböjti prédikációsorozat. (Magyar Kurír)

Lelki adoptálás: rejtve is életet ment

Szent József, a Boldogságos Szűz Mária jegyese (március 19.) és Gyümölcsoltó Boldogasszony (március 25.) ünnepe közeledtével a lelki örökbefogadásról adunk közzé tájékoztató írást. Segítsünk mi is, hogy minden megfogant élet megszülethessen! (Magyar Kurír)

Nagyböjti főpapi szent liturgia a Nagyboldogasszony székesegyházban

2019. március 16-án, Nagyböjt első szombatján, Szent Teodor vértanú napján, Antal bécsi-budapesti érsek vezetésével főpapi szent liturgia volt a budapesti Nagyboldogasszony székesegyházban. Az érsek atyával együtt szolgált csaknem az egyházmegye teljes papsága: prot. Imrényi Tibor, prot. Kádár Iván, prot. Magyar István, prot. Kim Nyikolaj, valamint Kornyilov Dmitrij, Bulah Szvjatoszlav papok, Dadányi Miklós protodiakónus és Kuznyecov […] (Magyar Ortodox Egyházmegye (Moszkvai Patriarkátus))

Kossuth-szobrot és emléktáblát avattak Geszteréden

A megyehatár közelében fekvő, két nagyváros, Debrecen és Nyíregyháza között elhelyezkedő Geszteréd eddig is bővelkedett köztéri emlékekben és 2019. március 14-től két újabb alkotás gazdagítja a település gyűjteményét, hiszen felavatták Kossuth Lajos mellszobrát, melyet Kolodkó Mihály kárpátaljai szobrászművész készített, valamint Finta Márton emléktábláját. Geszteréden 1848 környékén a több mint 1100 fős faluból 23 fiatal férfi szolgált a honvédseregben. Az emlékműveket dr. Papp Tibor főhelynök áldotta meg. (nyirgorkat.hu)

Magyar tanulmányok is megjelentek a vatikáni levéltár legújabb eredményeit bemutató kötetben

Március 8-án a római Szent Péter tér mellett található Augustinianum Patrisztikai Intézetben vehette kézbe a vatikáni és római nemzetközi történésztársadalom Sergio Pagano, a Vatikáni Titkos Levéltár püspök-prefektusának ajánlott monumentális emlékkönyvet. (Magyar Kurír)

Beszélgetések könyve

A lelkészi hivatásról szóló őszinte párbeszédhez ad új szempontokat Siba Balázs, a Károli Gáspár Református Egyetem Hittudományi Karának habilitált egyetemi docense hiánypótló, Pasztorálteológia című szakkönyve. (reformatus.hu)

Új vatikáni bélyegeket adnak ki jubileumok alkalmából

100 éve vette föl újra a kapcsolatot a Szentszék Lengyelországgal, és 150 éve alapították Rómában az első gyermekkórházat Olaszországban. Erre a két eseményre emlékezve a Vatikáni Filatéliai Hivatal a lengyel, illetve az olasz állammal közösen bélyegeket bocsát ki. (Magyar Kurír)

Pannonhalmi ministránsok kirándulása a reptérre

A Pannonhalmi Területi Apátsághoz tartozó plébániákról mintegy százhúsz ministráns vett részt azon a különleges programon, amelyet Hortobágyi Arnold OSB ifjúsági referens és a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér munkatársai szerveztek számukra. (Magyar Kurír)

Felújították a Szent István-bazilika Szent Jobb-kápolnáját

Budapest, 2019. március 16., szombat (MTI) - Felújították a budapesti Szent István-bazilika legrégebbi szakrális terét, a Szent Jobb-kápolnát. (MTI)

Azbej Tristan: a szíriai emberek helyben maradását és visszatérését kell lehetővé tenni

Brüsszel, 2019. március 14., csütörtök (MTI) - Nem a szíriai emberek Európába való jutását kell segíteni, hanem úgy kell segíteni rajtuk, hogy a helyben maradás, illetve a visszatérés lehetőségét kell lehetővé tenni számukra - jelentette ki Azbej Tristan, a Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért felelős államtitkára Brüsszelben. (MTI)

MKPK: tartós élelmiszert gyűjtenek jövő vasárnaptól a katolikus templomokban

Budapest, 2019. március 14., csütörtök (MTI) - A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) az idei nagyböjtben is meghirdeti tartósélelmiszer-gyűjtését; az adományokat március 24-től 31-ig lehet leadni a templomokban és az egyházmegyei karitász központokban - közölte az MKPK titkára csütörtökön Budapesten, a testület tavaszi tanácskozása után tartott sajtótájékoztatón. (MTI)

Lengyel egyházi statisztika: 1990 óta 382 egyházi személy követett el pedofil visszaélést

Varsó, 2019. március 14., csütörtök (MTI) - Lengyelországban 1990 óta 382 egyházi személy követett el kiskorúakkal szembeni szexuális visszaélést, áldozataik 198 esetben 15 évnél fiatalabbak, 184 esetben pedig 15 évnél idősebbek voltak - derül ki a lengyel püspöki konferencia által csütörtökön közzétett adatokból. (MTI)

A lengyel püspöki konferencia a varsói LMBT-charta intézkedéseinek visszavonását kéri

Varsó, 2019. március 13., szerda (MTI) - A varsói főpolgármester által meghirdetett, úgynevezett LMBT-chartában szereplő, a gyermekek szexuális nevelésére vonatkozó intézkedések visszavonását kéri szerdán kiadott nyilatkozatában a lengyel püspöki konferencia. Előzőleg a lengyel kormánypárt is családellenesnek minősítette az intézkedéscsomagot. (MTI)

Lelki hajlék - A Balatonakarattyai Református Templom alapkőletétele

2019. március 9-én délelőtt került sor Balatonakarattyán az épülő református templom ünnepélyes alapkőletételére. A már emelkedő falak ölelésében gyülekeztek össze a meghívott vendégek, és a borús idő ellenére is számos érdeklődő a hálaadó istentiszteletre. (Dunántúli Református Egyházkerület)

Jeruzsálemi Szent Cirill püspök és egyháztanító

Cirill (Kürillosz) püspök és egyháztanító ünnepét már az 5. században megülték. Mint jeruzsálemi püspök szinte egész életében az arianizmus ellen küzdött, 16 évet száműzetésben töltött. Maradandó jelentőségű katekéziseiben rendszerezte a katolikus hittételeket. (Magyar Kurír)

Mai hitvallások: Portré Kiss Jenőről

(NAVA_Video)

Útravaló – 2019. március 18.

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Márciusban Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót. (Magyar Kurír)

Mai evangélium – 2019. március 18.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Lk 6,36–38 (Magyar Kurír)

Püspökkenyér

(NAVA_Video )

Papp Miklós nagyböjti edzésterve III. – olvassunk Jakab apostol leveléből

Papp Miklós atya: „Takarítsd ki fejed faliúság-gondolathalmazát, és olvass el minden nap egy fejezetet Jakab apostol leveléből!” A görögkatolikus lelkipásztor nagyböjti edzéstervének harmadik állomása. (nyirgorkat.hu)

Az ismeret átadásán túl

Az iskolai hittanoktatásnak jóval többről kellene szólnia, mint egy átlagos tantárgynak. De mi valósul meg ebből a mindennapok gyakorlatában? (parokia.hu)

A sírás kockázatát is vállalva – Folytatódott a győri Könnyező Szűzanya búcsúja

A Könnyező Szűzanya búcsúja március 16-án este a hívek zarándoklatának megnyitásával folytatódott a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban. Ebből az alkalomból Veres András győri megyéspüspök mutatott be szentmisét. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa: Akkor is maradjunk Jézussal, amikor nem értjük őt!

Március 17-én az Angelus elimádkozása előtt a Szentatya a színeváltozás evangéliumi jelenetéről elmélkedett, utána pedig imádkozott az újzélandi merénylet áldozataiért és sérültjeiért. (Magyar Kurír)

A misszió nem áldozat, hanem kiváltság

Verbita cigánypasztoráció Dél-Borsodban A A misszió nem áldozat, hanem kiváltság bejegyzés először a Új Ember jelent meg. (Új Ember)

Közösen a hivatásgondozásért

A Magyarországi Szerzetes-elöljárók Konferenciáinak Irodája február 28-án együtt gondolkodásra hívta a szerzeteseket a budapesti Piarista Gimnáziumba. A Közösen a hivatásgondozásért bejegyzés először a Új Ember jelent meg. (Új Ember)

Kalocsára látogatott az apostoli nuncius

Michael August Blume SVD érsek, apostoli nuncius március 3-án Kalocsára látogatott. A város nevezetességeinek megtekintése után ünnepi szentmisét mutatott be a Nagyboldogasszony-főszékesegyházban, ahol a környék hívei egész héten a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus missziós keresztje előtt imádkozhattak. A Kalocsára látogatott az apostoli nuncius bejegyzés először a Új Ember jelent meg. (Új Ember)

Imádsággal Esterházy János boldoggá avatásáért

Gróf Esterházy János boldoggá avatásáért mutatott be szentmisét március 9-én a budapesti Szent István-bazilikában Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke. Ezután emlékünnepség keretében átadták a mártírsorsú felvidéki politikusról elnevezett díjakat. A Imádsággal Esterházy János boldoggá avatásáért bejegyzés először a Új Ember jelent meg. (Új Ember)

Ferenc pápa hamvazószerdán:

Hamvazószerdán, március 6-án a Szentatya a római Szent Szabina-bazilikában mutatott be szentmisét. Beszédében arra buzdított, gondolkodjunk el életünk irányáról, forduljunk vissza a téves utakról, térjünk vissza az Úrhoz, így visszatalálhatunk az igazán örömteli, helyes élethez. A Ferenc pápa hamvazószerdán: bejegyzés először a Új Ember jelent meg. (Új Ember)

Szexböjt

Gondolatok egy domonkos szerzetestől A Szexböjt bejegyzés először a Új Ember jelent meg. (Új Ember)

Szeretetből hála

Máriát köszöntő ifjú zarándokok Győrben A Szeretetből hála bejegyzés először a Új Ember jelent meg. (Új Ember)

A történelem igazságot szolgáltat

Ferenc pápa döntése nyomán 2020. március 2-ától kutathatóvá válik a Vatikáni Titkos Levéltár XII. Piusz pápaságának idejét érintő anyaga. A döntésről, az előkészítő munkáról, a vatikáni levéltárról Tóth Tamás egyháztörténésznek, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia titkárának írását adjuk közre. A A történelem igazságot szolgáltat bejegyzés először a Új Ember jelent meg. (Új Ember)

Együtt Istennel az emberek között

A Premontrei Rend Generális Káptalanja tavaly augusztusban apátsági rangra emelte a Gödöllői Premontrei Perjelséget. Október végén pedig a gödöllői Szentlélek- és Gyümölcsoltó Boldogasszony-plébániatemplomban benedikálták a Szent Ágostonról nevezett Gödöllői Premontrei Apátság első apátját, Balogh Péter Piusz addigi kormányzó perjelt. Vele beszélgettünk. A Együtt Istennel az emberek között bejegyzés először a Új Ember jelent meg. (Új Ember)

Krisztus számít rád

Erdő Péter bíboros, prímás ünnepi szentmisét mutatott be március 10-én a Cursillo mozgalom tagjainak a budapesti Szent Kereszt-templomban. A szentmise hálaadás volt a hazai mozgalom elmúlt 30 évéért és a 100. női cursillóért is, amelyet Tahitótfaluban tartottak ezen a hétvégén. A Krisztus számít rád bejegyzés először a Új Ember jelent meg. (Új Ember)

Újraépítve – Kettős ünnep Józsefvárosban

Szent Józsefnek, Mária jegyesének ünnepnapja előtti vasárnapon, illetve abból az alkalomból, hogy 220 éves lett a józsefvárosi Szent József-plébániatemplom, március 17-én a Horváth Mihály téren Erdő Péter bíboros, prímás ünnepi szentmisét mutatott be. (Magyar Kurír)

Együtt Istennel az emberek között – Interjú Balogh P. Piusz premontrei apáttal

A Premontrei Rend Generális Káptalanja tavaly augusztusban apátsági rangra emelte a Gödöllői Premontrei Perjelséget. A Szent Ágostonról nevezett Gödöllői Premontrei Apátság első apátjával, az októberben benedikált Balogh Péter Piusszal beszélgettünk. (Magyar Kurír)

Szárba szökkenő hit – Tízéves az Örökösföldi Görögkatolikus Egyházközség

Az egyházközség tízéves múltjára emlékezve, az ünnepi alkalmak első állomásaként március 15-én tíz fát ültettek el a hívek az örökösföldi Szentháromság-templom előtti téren. (Magyar Kurír)

Esztergomból Mátraverebély-Szentkútig – Huszonöt éves a ferences zarándoklat

Augusztusban immár huszonötödik alkalommal indul útnak a ferencesek által szervezett, más szerzetesrendek közreműködésével Esztergomtól Mátraverebély-Szentkútig tartó zarándoklat. (Magyar Kurír)

Miért kulcsfontosságú az apa szerepe a gyermek fejlődésében?

„Az érzelmi intelligencia fejlődésének szempontjából az apának hatalmas a jelentősége. Nagyon sokat tud ártani, és nagyon sokat tud segíteni. Egy érzelmileg fejlesztő apától a gyermek megtanulja megnyugtatni magát, az érzéseit kézben tartani, kontrollálni.” Részlet Pál Feri 2017. március 21-i előadásából. The post Miért kulcsfontosságú az apa szerepe a gyermek fejlődésében? appeared first on Keresztény Élet Portál. (keresztenyelet.hu)

Magyar domonkos testvér tett egyszerű fogadalmat Wormsban

Március 16-án Wormsban, a domonkosok templomában szentmise keretében tette le első szerzetesi fogadalmát Paál Gergely. (Magyar Kurír)

Nem a gazdagság a boldogság fokmérője – Egyházmegyei ifjúsági régiótalálkozó Vácon

Március 15-től 17-ig összrégiós ifjúsági találkozó volt Vácon, a piarista gimnáziumban, a nyári táborokra való készülés jegyében. Az egyházmegye azon fiataljai gyűltek össze, akik kortársaik szolgálatára vállalkoztak. Szombat délután püspökük, Beer Miklós vendégeskedett náluk és mondott misét nekik. (Magyar Kurír)

Méltóságteljesen megjelenni – Van Dyck árverésen vásárolt festménye a Szépművészeti Múzeumban

Finom korallszínű, lágyan redőző ruha áttetsző csipkegallérral, csodálatos érzékletességgel megfestve Stuart Maria Henrietta esküvői portréján. Ha közel megyünk a vászonhoz, megcsodálhatjuk e páratlanul nagy művész, Anthonis van Dyck hovatovább a tökéletességig fejlesztett stílusát. (Magyar Kurír)

A Pálferi Karitász és a Világszép Alapítvány a teljes életért

A Pálferi Karitász tagjai idén különösen a gyermekvédelmi gondoskodásban élő, onnan kikerülő fiatalok felé fordulnak: a Világszép Alapítvány által támogatott fiatalok segítését tűzték ki célul, velük közösen szeretnék indítani futónagyköveteiket, és kínálnak számos önkéntes lehetőséget a Vivicittán. (Magyar Kurír)

Kápolnapuszta áldozataira emlékeznek - beszámoló

2019. március 16. - A Vértesi Erdő Zrt. és Gánt Község Önkormányzata szervezésében az egykori Kápolnapuszta település területén létrehozott emlékhelyen 2019. március 16-án megemlékező ünnepséget tartottak. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Filmbemutató Hatvanban

Czuczor Gergely halálának 150. évfordulója alkalmából 2019. március 14-én mutatták be Pozsgai Zsolt Szabadonczok című filmjét a hatvani Grassalkovich Antal Szakgimnáziumban. (baptist.hu)

Párbeszéd a liturgiáról: Lila árnyalatok

Fehérváry Jákó OSB liturgikus jegyzetét olvashatják. (Magyar Kurír)

2019-ben március 17. a baptista sajtó napja

Istennek úgy tetszett, hogy életem esztendeinek haladásával „hivatalos” lapunk folyamatosan szolgálta lelki-szellemi fejlődésemet. Most e néhány sorral nem emlékezem évfordulóra, jubileumra, csupán erre a pozitív hatásra. Mégpedig hálaadással, és szinte valamennyi szerkesztő, munkatárs előtti főhajtással, tisztelettel. Nálam a lap értékét grafikus ábrázolással nem egy ellaposodó, hanem egy felemelően növekvő jelleggörbe mutatja. Isten még arra is […] (baptist.hu)

Szentek legyetek!

Nagyböjt 2. vasárnapja (Lk 9, 28–36) A gyerekek a templom körül szaladgáltak. Várták a hitoktató atyát, aki az első szentáldozásra készíti őket. Nini, már ki is lépett a plébánia kapuján. A játék abbamaradt, a gyerekek körülvették lelkiatyjukat. – Mielőtt bemennénk a templomba, kérdeznék tőletek valamit. Mindenki kíváncsian várta a kérdést, ami így hangzott: – Ki […] The post Szentek legyetek! appeared first on Keresztény Élet Portál. (keresztenyelet.hu)

Holokauszt múzeum nyílik Észak-Macedóniában

A háromemeletes épület Szkopje múzeumi negyedében helyezkedik el. Különleges holokauszt múzeumot nyitottak meg Szkopjéban, Észak-Macedónia fővárosában. Az elsősorban kárpótlási pénzből és magánadományokból épített, 23 millió dollárt felemésztő beruházás legfontosabb törekvése, hogy emléket állítson az ország szinte teljes egészében elpusztított zsidó közösségének. Az egykori jugoszláv tagköztársaság, a néhány héttel ezelőttig még egyszerűen csak Macedóniának nevezett ország […] A Holokauszt múzeum nyílik Észak-Macedóniában bejegyzés először a Zsido.com jelent meg. (zsido.com)

Nagyböjtben is zenei ajánlattal leptek meg minket a bakonybéli bencések

A bakonybéli Szent Mauríciusz-monostorban élő bencések nagyböjtre is egy könnyű és egy klasszikus playlistet állítottak össze. (Magyar Kurír)

Szokatlanul izgalmas szellemi kalandra hív Görföl Tibor új könyvében

Lukács László SchP, a Vigilia folyóirat főszerkesztője, Görföl Tibor: A kritika hangja és a valóság szeretete – A kereszténység korunk európai kultúrájában című könyvéről írt recenzióját adjuk közre. (Magyar Kurír)

Útravaló – 2019. március 17., nagyböjt 2. vasárnapja

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Márciusban Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót. (Magyar Kurír)

Szent Patrik: Úti imádság

Március 17-én Szent Patrikot ünnepeljük. Ennek alkalmából érdemes elolvasnunk ezt a szép, nem csak utazóknak ajánlott imát, mely emlékeztet minket, hogy mindig Isten legyen életünk középpontjában. Uram, Jézus, járj előttem, ha lankadok, állj mögöttem, Pajzsomként lebegj fölöttem, jobbról, balról segíts engem. Mindig téged keresselek, mindig találkozzam veled, minden léptemben szüntelen te, csak te jöjj szembe […] The post Szent Patrik: Úti imádság appeared first on Keresztény Élet Portál. (keresztenyelet.hu)

Mai evangélium – 2019. március 17.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Lk 9,28b–36 (Magyar Kurír)

„…azt találták benn megírva…”

(Nehémiás 13,1–22) Nagy kérdés, hogy amikor olvassuk az Írásokat, mit találunk benne megírva, vagyis HOGYAN ÉRTELMEZZÜK azt. – 1. Hisszük, az Úr Lelke jön ebben az értelmezésben segítségünkre, hogy el ne tévedjünk (1).  (Dunántúli Református Egyházkerület)

A teaházi sorozat folytatódik Máriapócson

Kötetlen beszélgetésre és egy csésze teára invitálnak Máriapócson minden érdeklődőt. A Dudás-iskola és Nagyné Béres Andrea, az iskola igazgatójának kezdeményezésére induló sorozat második alkalmán televíziós szerkesztők a meghívott vendégek. Térjen be a Családvár Zarándokközpontjába egy teára március 19-én 16:30-tól. (nyirgorkat.hu)

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia körlevele a nagyböjti tartósélelmiszer-gyűjtésről

„Tudjátok, milyen az a böjt, amelyet én kedvelek? Ezt mondja Isten, az Úr: Törd meg az éhezőnek kenyeredet, és a hajléktalan szegényt fogadd be házadba. Ha mezítelent látsz, öltöztesd föl, és ne fordulj el embertársad elől!” (Iz 58, 6a;7) (Katolikus Karitász)

Minden a helyére kerül – Elkezdődött a győri Könnyező Szűzanya búcsúja

Március 16-án reggel, a könnyezés órájában bemutatott szentmisével vette kezdetét a Könnyező Szűzanya búcsúja a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban. (Magyar Kurír)

A HÉT VERSE – Petőfi Sándor: Mi kék az ég!

Kitől is választhatnánk verset az ünnepi hétvégén? Petőfi dallamos, játékos, önironikus versét ajánljuk. S ha kedvünk támad, és fellapozzuk összes verseit, olvassuk el a rögtön utána következő, „Ki a szabadba!” című költeményt is. Boldog, szép tavaszt kívánunk! (Magyar Kurír)

Egy törvénytisztelő ember lelki megvilágosodása – Jan Dobraczyński: Nikodémus levelei

Jan Dobraczyński levélregényt írt Nikodémus életéről, amelyben arányosan vegyíti az evangéliumi eseményeket a fiktív történésekkel. Nikodémus huszonöt levelet intéz egykori mesteréhez, Justushoz, aki egyúttal jó barátja is. (Magyar Kurír)

„Elfogadtak és befogadtak” – Francis Győrben talált otthonra

Francis Ihouma Ugochukwu 2007-ben menekült el Nigériából a Boko Haram üldözése elől. 2013 óta él Magyarországon, megkapta a menekültstátuszt. Kiss Tamás készített interjút a fiatalemberrel, aki jelenleg a győri bencés rendházban lakik. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa Twitter-üzenete március 16-án

A Szentatya az alábbi bejegyzést tette közzé Twitter-oldalán. (Magyar Kurír)

Nagyböjti üzenet a Szentföldről: A nehéz pillanatokban fordítsuk tekintetünket az Úr felé

A jeruzsálemi patriarkátus tette közzé Pierbattista Pizzaballa érsek, a jeruzsálemi latin patriarkátus apostoli adminisztrátora üzenetét. (Magyar Kurír)

Másolatot loptak el a valódi Brueghel-festmény helyett egy olaszországi templomból

Másolatot loptak el ifjabb Pieter Brueghel (1564–1637/38) flamand festő valódi alkotása helyett március 13-án reggel egy olaszországi templomból, mert a nagy értékű művet már egy hónapja kicserélték egy másolatra – írta a BBC News az olasz rendőrség közleménye alapján. (Magyar Kurír)

Mentő és útra bocsátó gyülekezet

Nem csak lelkeket mentenek a szentes-felsőpárti református gyülekezetben: az élelmiszerbankkal együttműködve naponta gyűjtik a kidobásra ítélt, de még fogyasztható élelmiszereket, amelyeket a városban élő nélkülöző családok kapnak meg. A Kossuth Rádió vasárnap az ő istentiszteletüket közvetíti. (reformatus.hu)

Nagyböjti konferenciabeszédek Barsi Balázzsal – Élő adásban

A Ferences Alapítvány támogatásával ismét élő adásban közvetítik Barsi Balázs OFM a budapest-belvárosi ferences templomban nagyböjt vasárnapjain tartott hagyományos konferenciabeszéd-sorozatát. (Magyar Kurír)

Jézus ígéretei Szent Szíve tisztelőinek

Jézus szavai és tettei a mai napig rengeteg embernek jelentik a reményt. 1. Megvigasztalom őket szenvedéseikben. 2. Megadom nekik mindazokat a kegyelmeket, amelyekre állapotuk szerint szükségük van; minden szükségükben segítségükre sietek. 3. Egyesítem a megosztott családokat, családjukban békességet szerzek. 4. Biztos menedékük leszek életükben, de főképpen haláluk óráján. 5. Minden dolgukat, vállalkozásukat megáldom. 6. A […] The post Jézus ígéretei Szent Szíve tisztelőinek appeared first on Keresztény Élet Portál. (keresztenyelet.hu)

Újabb ereklyékkel gazdagodott a miskolci görögkatolikus székesegyház

Hat szent a Hittani Kongregáció által hitelesített ereklyéjét helyezték el a miskolci székesegyházban mácius 10-én, nagyböjt első vasárnapján. (Magyar Kurír)

Brückner Ákos Előd O.Cist.: Boldogok vagytok!

A kötet ciszterci pap szerzője az 1997 és 2018 között kanonizált, életükkel a jelen és a jövő nemzedékének is példát adó, magyar nemzetiségű személyek rövid életrajzát ismerteti, idézeteket közül tőlük, illetve róluk, emellett megemlíti liturgikus tiszteletük emléknapját, és imádságokat is közread. (Magyar Kurír)

Jelen lenni a színeváltozásban

Nagyböjt 2. vasárnapja – Gondolatok az evangéliumhoz (Lk 9,28b–36) (Magyar Kurír)

A magyar Házas Hétvége lelkiségi mozgalom Nemzeti Tanácsa Szatmárnémetiben ülésezett

Március 9-én, szombaton a magyar Házas Hétvége közösség felelőseit tömörítő Nemzeti Tanács első ízben ülésezett a határokon kívül, Szatmárnémetiben. (Magyar Kurír)

Recseg a felszín – Gondolatok az „Alelnökről”

Sokunk riasztó felismerése, hogy egyre szatirizálódik a valóság: ékes bizonyíték erre, hogy a nyugati világ (szorosabban: Amerika) közéletére kisebb-nagyobb (most éppen nagyobb) ügybuzgalommal reflektáló Hollywoodban mind több abszurdba hajló komédia készül politikai témákban. (Magyar Kurír)

A papnövendék válaszol – Mikor döntöttem Isten mellett?

Fiatalok kérdéseire keresi a választ Máté János Kristóf, az esztergomi Érseki Papnevelő Intézet ötödéves papnövendéke. Írásait rendszeresen közreadjuk oldalunkon. (Magyar Kurír)

A keresztyén egyházak elítélik az új-zélandi vérfürdőt

Az Egyházak Világtanácsa (EVT) is csatlakozott az ázsiai egyházak nyilatkozatához, amelyben megerősítik a béke és biztonság melletti elkötelezettségüket, valamint az erőszakkal és gyűlöletkeltéssel szembeni ellenállásra hívják a vallási közösségeket az új-zélandi mecseteket ért pénteki terrortámadás után. (reformatus.hu)

Miért érdemes apának lenni? – Előadások az apaságról Nyíregyházán

Március 12-én a nyíregyházi megyeházán egészen új oldalukról ismerhettek meg közéleti személyiségeket az érdeklődők a Hierotheosz Egyesület „Apák szerepe” címmel megrendezett előadásán. (Magyar Kurír)

Rabok vagyunk vagy szabadok?

„A fiatalok az ilyen találkozásoknak köszönhetően nemcsak a szülőföldjükön érezhetik otthon magukat, hanem az egész Kárpát-medencében, nemzetünkben és egyházunkban is” – elkísértük a Kecskeméti Református Gimnázium diákjait Rimaszombatba, hogy megnézzük, milyen az ünnep, ha nem állami, de azt is, milyen mélyebb dimenziói vannak a szabadságnak. (reformatus.hu)

A vérrel könnyezés ereklyéjének liturgikus tisztelete

Maróti Gábornak, a győri Brenner János Hittudományi Főiskola Egyházzenei Tanszéke vezetőjének, a Győri Egyházmegye zeneigazgatójának írását olvashatják. (Magyar Kurír)

Negativitásböjt

Elhatároztam, hogy negativitásböjtöt tartok… …azaz tartózkodom a panaszkodó, pesszimista, kritikus vagy gúnyos megnyilvánulásoktól. Mivel sokszor elég negatív vagyok, és a környezetemet időnként kikészítik a szurkálódó megjegyzéseim, úgy döntöttem, rám férne egy ilyen jellegű böjt. Elhatároztam, hogy egy hónapig fékezem a nyelvemet, és semmi negatívat nem mondok. Sajnos kudarcot vallottam. Sőt kellő elszántság híján az utolsó […] The post Negativitásböjt appeared first on Keresztény Élet Portál. (keresztenyelet.hu)

Útravaló – 2019. március 16.

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Márciusban Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót. (Magyar Kurír)

Mai evangélium – 2019. március 16.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Mt 5,43–48 (Magyar Kurír)

Hajnali gondolatok

(NAVA_Video )

Szárba szökkenő hit – tízéves az Örökösföldi Görögkatolikus Egyházközség

Az egyházközség tízéves múltjára emlékezve, az ünnepi alkalmak első állomásaként, március 15-én tíz fát ültettek el a hívek az örökösföldi Szentháromság-templom előtti téren. (nyirgorkat.hu)

Kereszténységgel az illiberális demokráciába?

A múlt század 80-as éveinek közepe táján egy egyetemi ifjúkommunista baráti társaság tagjai fölismerték az idők megváltozását, és az ELTE Bibó István Szakkollégiumában liberális politikai műhelyt alapítottak. Ebből nőtt ki 1988 tavaszán a magát liberális, radikális és alternatív erőként definiáló Fiatal Demokraták Szövetsége, a FIDESZ. Kezdettől meghatározó vezetőjük, Orbán Viktor, a következő évtizedekben nemcsak a liberalizmusnak fordított hátat, hanem az alapvető polgári értékeknek is, majd 2014-ben, immár harmadszor megválasztott miniszterelnökként meghirdette az illiberális – később keresztényre keresztelt – demokráciát, amelynek központi eleme a nemzeti függetlenség és a keresztény értékek védelme. Főleg az utóbbi zene számos egyházi vezető, pap, lelkész és világi keresztény fülének, akik ezért a rendszer feltétlen támogatóinak számítanak. Kérdés azonban, hogy összeegyeztethető-e egy (egyhazforum.hu)

Nagy Laci az egyenes labirintusban

1975. szeptember 19-én a Magyar Hajó és Darugyár szakszervezeti könyvtára beszélgető körének megalakulásakor Nagy Laci így mutatkozott be: „Nem születtem grófnak, de nem is baj, túlélem e nagy csapást. Hatéves koromig elvégeztem az óvodát. Szüleimtől mindent megkaptam, élveztem a boldog gyermekkort. Mint egyik bátyám, én is hegesztő lettem. Most a munka mellett végzem a gépészeti szakközépiskolát. Remélem, a továbbiakban is ilyen simán zajlik majd az életem.” Nem így történt, ugyan is ezt követően hamarosan illegalitásba vonult. Először még csupán mint olvasó, amikor 1978. szeptember 21-én a diadalmasan pöffeszkedő Olvasó népért mozgalomról megjegyezte: „Szeretném beleverni a mellét veregető kultúrstatisztika orrát a nagy büdös valóságba. Olvasgatnak persze, de el lehet-e várni, hogy komoly könyvek felett görnyedezzen az, aki nyomasztó érzésekkel megy haza. Mint munkám mellett harmadikos gimnazista illegáli (egyhazforum.hu)

Ajánlás 2018/4

Előző számunkban a véleményeltéréshez való jog kérdését állítottuk középpontba. Szerzőink egyetértettek abban, hogy a felelős igazságkeresésnek helye van az Egyház intézményi kultúrájában csakúgy, mint az egész társadaloméban. E gondolat jegyében foglalkozik mostani Súlypontunk a Magyarországon célkeresztbe került és mára hivatalosan is kegyvesztetté vált genderelmélettel. Hergell Mónika mentálhigiénés szakember az utóbbi időben megjelent, keresztény szellemiségűnek mondott, tendenciózusan genderellenes írások tartalmi hibáira reflektál. Nehezményezi és veszélyesnek tartja, hogy félrevezető, hibás információk alapján fenyegető rémként állítják be a genderszemléletet és a gendertudományokat. Korrigálja az írásokban szereplő hibás fogalmakat és szakmai tévedéseket, emellett bőséges, tudományosan megalapozott információval szolgál. Megvilágítja: sem a hagyományos nemi szerepek és patriarchális visz (egyhazforum.hu)

Meddig hallgathat egy keresztény értelmiségi?

A napokban minden választópolgár megkapja a miniszterelnök levelét, amely arról tájékoztat, hogy a brüsszeli bürokraták „most arra készülnek, hogy újabb intézkedésekkel ösztönözzék a bevándorlást. A migránsvízum és migránsbankkártya bevezetését követően több pénzt adnának Soros György bevándorlást támogató szervezeteinek.” Az utcákat ellepik az óriásplakátok, amelyen Soros György és Jean Claude Juncker arca alatt ugyanezek az állítások olvashatók. Az Európai Bizottság közleménye szerint viszont a „kormány állításai rossz esetben tényszerűen helytelenek, és a legjobb esetben is erősen megtévesztők. Soros Györgyhöz pedig az egésznek semmi köze.” Két állítás áll egymással szemben: Magyarország miniszterelnökéé valamint az Európai Bizottság elnökéé, és mindkettő keresztény politikus. (egyhazforum.hu)

Barbárokra várva

Egyesek szerint John Maxwell Coetzee, az Ausztráliában élő dél-afrikai író (aki az angol mellett az afrikaanst is beszéli) az 1980-ban megjelent A barbárokra várva című regényét az 1933-ban elhunyt Konsztantinosz Kavafisz hasonló című költeménye alapján írta, mely így zárul: „Mert itt az est, s a / barbárok nem jönnek. / Néhányan, kik a határról érkeztek, /azt állítják: barbárok nincsenek. //  Mi lesz velünk most a barbárok nélkül? / Úgy hittük, ők hoznak megoldhatatlan / dolgainkra holmi megoldásfélét”. Mások, miként jómagam is, úgy vélik, hogy Coetze regényének ihletője legalább ennyire az apartheid volt, valamint - József Attila szavaival - az „örökkön fájdalmas az ember, örökkön kicsik a dolgok”.   (egyhazforum.hu)

Építő egyházprovokáció – Martin Werlen: Már késő

Egy különleges recenziót közlünk: az Evangélikus Élet magazin 7–8. számában Galambos Ádám evangélikus teológus írt a svájci Martin Werlen einsiedelni bencés emeritus apát „Már késő” című könyvéről, ami a Bencés Kiadó gondozásában jelent meg. (Magyar Kurír)

Boldogságórák ‒ Kérdések és dilemmák keresztény szemszögből

Berkecz Franciska szociális testvér, tanácsadó, szakpszichológus írását adjuk közre, melyet reflexióként írt, továbbgondolásra ‒ elsősorban keresztény pedagógusok részére. (Magyar Kurír)

Csaba testvér Afrikából hazatérve: Kevesebb dolog van, de könnyebb Istent megtalálni

Böjte Csaba ferences és Sajgó Szabolcs jezsuita szerzetes, Hölvényi György EP-képviselő és Azbej Tristan, az üldözött keresztények megsegítéséért felelős államtitkár március 1. és 10. között Kongóba és Kenyába utaztak, hogy felmérjék a humanitárius segítségnyújtás lehetőségeit. (Magyar Kurír)

Magyar Érdemrend kitüntetést kapott Orosz Atanáz miskolci megyéspüspök

Magyarország köztársasági elnöke nemzeti ünnepünk alkalmából Kossuth- és Széchenyi-díjakat, valamint a Magyar Érdemrend kitüntetéseit adta át a Parlament kupolacsarnokában 2019. március 15-én.Orosz Atanáz miskolci megyéspüspök is a kitüntetettek között volt. (nyirgorkat.hu)

Először van jelen a Vatikán az ENSZ nőkkel foglalkozó ülésszakán

A Vatikáni Múzeumok igazgatója, Barbara Jatta személyében a Vatikán is jelen van az ENSZ nők helyzetével foglalkozó bizottságának 63. ülésszakán, melyet március 11–22. között tartanak New Yorkban. (Magyar Kurír)

Az örök élet a hiten alapul – A tegnap elhunyt Pálos Frigyes utolsó interjúja

Pálos Frigyes prépost, őrkanonok ez év januárjában töltötte be 95. életévét, ennek apropóján készített vele életútinterjút a Váci Egyházmegye sajtómunkatársa, Bölönyi Gabriella. A március 14-én elhunyt lelkipásztorra ezzel a beszélgetéssel emlékezünk. (Magyar Kurír)

Megújult a svájci gárda honlapja

A több mint ötszáz éves, dicső múltú Pápai Svájci Gárda töretlen hűséggel szolgálja Péter utódát, ugyanakkor lépést tart az idővel: megújult honlappal jelentkezik. Ezen minden szükséges információt megtalálhatnak az érdeklődők, legyenek jövőbeli jelentkezők vagy támogatók. (Magyar Kurír)

A pápa részvétét fejezte ki az új-zélandi mecsetek ellen elkövetett terrortámadás miatt

Mély fájdalmának ad hangot Ferenc pápa a táviratban, amelyet a legalább 49 emberéletet követelő, március 15-i kettős terrortámadás hírére küldött. A szentatya szolidaritásáról biztosítja a muszlim közösséget, amelynek tagjai értelmetlen erőszak áldozatai lettek. (Magyar Kurír)

Barsi Balázs Széchenyi-díjat kapott – Egyházi személyeket tüntettek ki nemzeti ünnepünk alkalmából

Aki gondolkodik, kérdez, alkot, az műveivel, munkájával népét, nemzetét szolgálja - jelentette ki Áder János köztársasági elnök a március 15-i nemzeti ünnep alkalmából elmondott beszédében az Országházban, mielőtt átadta a Kossuth- és Széchenyi-díjakat, valamint a Magyar ? (Magyar Kurír)

Teremtésvédelmi kalendárium – Március idusán

A Naphimnusz Teremtésvédelmi Egyesülettel együttműködésben „teremtésvédelmi kalendáriummal” jelentkezünk, kéthetente azonos időben. Ezúttal azon töprengünk, hogy milyen erők feszülnek bennünk ilyenkor, márciusban. (Magyar Kurír)

Karosi Bálint orgonaművész koncertje Hajdúböszörményben

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!  (Tiszántúli Református Egyházkerület)

Esti zsoltáros istentisztelet nagyböjt második vasárnapján a Kistemplomban

Minden érdeklődőt szeretettel várunk! (Tiszántúli Református Egyházkerület)

A nemzeti ünnep lelki dimenziója

A történelem nemcsak a könyvekbe, hanem a lelkekbe is íródik. A könyvekben a történelem újraírható, a lelkekben nem – Máté László esperes március 15-i írása. (reformatus.hu)

Elhunyt Godfried Danneels belga bíboros

Március 14-én, csütörtökön, 85 éves korában elhunyt Godfried Danneels bíboros, Malines-Bruxelles nyugalmazott érseke, Belgium prímása. (Magyar Kurír)

Horogkereszttel firkálták össze Márton Áron portréját Kolozsváron

Közismert, hogy Márton Áron nyilvánosan és hivatalosan szót emelt a zsidók deportálása ellen. Március 10. környékén mégis horogkeresztet rajzolva rongálták meg portréját Kolozsvár központjában egy szabadtéri kiállításon. A közeli Szent Mihály-plébánia jelzésére kicserélték a képet. (Magyar Kurír)

Református kitüntetettek

Több ismert református személyiség és református intézmények munkatársai is állami elismerésben részesültek nemzeti ünnepünk alkalmából. (reformatus.hu)

Pápai lelkigyakorlat Aricciában: A valódi jézusi tanúságtételhez testvéri szeretetközösség kell

Ferenc pápa és a Római Kúria lelkigyakorlatának negyedik napján, szerdán délután Bernardo Francesco Maria Gianni bencés apát folytatta elmélkedését Mario Luzi firenzei költő versének egy részletéből kiindulva: „Fogjuk meg egymás kezét”. (Magyar Kurír)

Győr készülő szabadtéri keresztútjának alkotásaiból nyílt kiállítás

Március 6-án, hamvazószerdán nyílt meg a készülő győr-belvárosi keresztút képzőművészeti alkotásait bemutató tárlat a Káptalandomb aljában található Triangulum Galériában. A tizennégy stáció hét domborműből, két grafikából és öt festményből áll, alkotóik győri vagy Győrhöz kötődő képzőművészek. (Magyar Kurír)

Megáldották a felújított salgótarjáni Szent József-templomot és rendházat

Ünnepélyesen átadták a felújított salgótarjáni Szent József-templomot és ferences rendházat. A március 7-i ünnepségen részt vett Beer Miklós váci megyéspüspök, aki megáldotta a felújított templomot és rendházat, valamint Varga András esperes. (Magyar Kurír)

Fésűs Éva halálára

Fésűs Éva Kossuth-díjas meseírót, Kaposvár és Vác díszpolgárát egy februári hajnalon magához ölelte a Teremtő. (Magyar Kurír)

Nyiredy Maurus OSB: Evangélium most

Új könyvvel jelentkezik a tihanyi apátság szerzetes papja, aki korábban Pannonhalmán dogmatikát tanított. Az e liturgikus évben vasárnaponként olvasott Lukács-evangéliumhoz ad olvasnivalót. Pákozdi István ismertetését olvashatják az alábbiakban. (Magyar Kurír)

Jakab Gábor: Összezavarodott világunkban Ferenc pápa az egyetlen hiteles erkölcsi tekintély

Nemzeti ünnepünk, március 15-e alkalmából Áder János köztársasági elnök a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztjével tüntette ki Jakab Gábor káplánt, a kolozsvár-kerekdombi-plébánia plébánosát. Az ünnepi alkalom után beszélgettünk az erdélyi katolikus egyházi sajtó megteremtőjével. (Magyar Kurír)

A Hitünk és Életünk adása a Fehérvár Televízióban

A Hitünk és Életünk műsora adására 2019. március 17-én vasárnap kerül sor, az ismétlést pedig március 20-án is láthatják a Fehérvár Televízió adásában. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

„Perelj, Uram, perlőimmel!”

Százhetven évvel ezelőtt, 1849. július 12-én végezték ki Haynau pribékjei Szikszai János református lelkipásztort és katolikus szolgatársát, Manszbarth Antal plébánost. A dunántúli Csákberény és Nagyigmánd népe ma is hűen őrzi emlékezetüket. (reformatus.hu)

Régi-új vezetők a Katolikus Rádió élén

A Magyar Katolikus Rádió sajtóközleményét adjuk közre. (Magyar Kurír)

Élő egyház

(NAVA_Video )

Útravaló – 2019. március 15.

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Márciusban Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót. (Magyar Kurír)

Mai evangélium – 2019. március 15.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Mt 5,20–26 (Magyar Kurír)

A nemzeti ünnep lelki dimenziója

A történelem nem csak a könyvekbe, hanem a lelkekbe is íródik. A könyvekben a történelem újraírható, a lelkekben nem. Lehet a valós időben sokszínű egy-egy esemény megítélése, de mire történelemmé válik, addigra egy közösség biztonsággal tudja: kik voltak a hősök, kik lettek mártírrá, ki volt az ellenség, ki lett árulóvá. Ki aratott győzelmet, és ki szenvedett vereséget. (Dunántúli Református Egyházkerület)

Kossuth szíve

A szíve tájékán átlyuggatott Kossuth-szoborral együtt a délvidéki falu magyar lakóit is mintha szíven ütötték volna. A reformátusokban mégis évtizedeken át ott lüktetett a haza szeretete, míg az érzelmeiket formába öntő alkotást a templomban rejtegették. (parokia.hu)

Szabó József: Március 15.

Egy gyönyörű vers nemzeti ünnepünk alkalmából. A verset elmondja: Tálai Gabriella Forrás: NagydorogTv The post Szabó József: Március 15. appeared first on Keresztény Élet Portál. (keresztenyelet.hu)

RÉV szakmai konferencia Egerben

2019. március 27-én szerdán a Kepes Intézetben. (Katolikus Karitász)

Március 15. – Európa és Magyarország

Európa forrongott 171 évvel ezelőtt. Új gondolatok, eszmék, mozgalmak születtek, melyek meghatározták az akkori éveket, sőt az azóta eltelt évszázadokat. A Budapesten történtek nem elszigetelt események voltak, hanem szerves részét képezték az egész Európában zajló szellemi változási folyamatoknak. A magyar forradalom és szabadságharc eseményeibe is bekapcsolódott számtalan nemzet: lengyelek, szlovákok, románok, oroszok és mások. Ma […] (baptist.hu)

A keresztények mai kihívásai – Várszegi Asztrik vezeti a Nagyböjti Estéket a budai cisztercieknél

A budai ciszterci Szent Imre-plébánia hagyományos Nagyböjti Estéit idén Várszegi Asztrik nyugalmazott pannonhalmi bencés főapát vezeti. Az első alkalommal, március 13-án a keresztény hívők előtt álló jelenkori kihívásokról beszélt a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium dísztermében. (Magyar Kurír)

Meghallgatni, odafigyelni, együttérezni – Villanófényben Beran Ferenc

Osztálytalálkozóra gyűlt össze egy iskolai osztály. 1998-ban végeztek a Patrona Hungariae Katolikus Gimnáziumban. Beran Ferenc is tanáraik között van: iskolalelkészként négy éven át kísérte a diákokat a hitéletben. Bár azóta eltelt húsz év, beszélgetésükben gyorsan kialakul az egykori közvetlenség. (Magyar Kurír)

Isten rengeteg szépséggel ajándékozott meg minket – Máté Bence természetfotós képei a bazilika előtt

Máté Bence 2010-ben Árnyjáték című képével elnyerte a természetfotózás Oscar-díjának tartott „Az év természetfotósa 2010” címet Londonban. Jelenleg a világverseny történetének legeredményesebb fotósa, az egyetlen, aki az ifjúsági és a felnőtt mezőnyben is fődíjat kapott. Szabadtéri tárlata március 13-án érkezett Budapestre. (Magyar Kurír)

Barbárokra várva

Egyesek szerint John Maxwell Coetzee, az Ausztráliában élő dél-afrikai író (aki az angol mellett az afrikaanst is beszéli) az 1980-ban megjelent A barbárokra várva című regényét az 1933-ban elhunyt Konsztantinosz Kavafisz hasonló című költeménye alapján írta, mely így zárul: „Mert itt az est, s a / barbárok nem jönnek. / Néhányan, kik a határról érkeztek, /azt állítják: barbárok nincsenek. //  Mi lesz velünk most a barbárok nélkül? / Úgy hittük, ők hoznak megoldhatatlan / dolgainkra holmi megoldásfélét”. Mások, miként jómagam is, úgy vélik, hogy Coetze regényének ihletője legalább ennyire az apartheid volt, valamint - József Attila szavaival - az „örökkön fájdalmas az ember, örökkön kicsik a dolgok”.   (egyhazforum.hu)

Dokumentumfilm készült Kelemen Didák minorita misszionáriusról

A Kelemen Didák (1683–1744) minorita ferences rendfőnökről és misszionáriusról szóló alkotást március 13-án, szerdán mutatták be Miskolcon. (Magyar Kurír)

Miniatűr imakönyvek kivándorlóknak

Az Izraeli Nemzeti könyvtár a napokban nemzetközi konferenciát tart Jeruzsálemben „Migráció-Határok-Identitás” címmel. Ennek kapcsán hívták fel a figyelmet a gyűjteményükben található miniatűr zsidó imakönyvekre, melyek a kivándorlók igényeit figyelembe véve készültek. Az európai zsidók nyugat felé vándorlása (Kelet-Európából Nyugat-Európába, Nyugat-Európából Észak- és Dél-Amerika felé) már a XIX. században igen jelentős volt, hosszú évtizedekkel a világháborúk […] A Miniatűr imakönyvek kivándorlóknak bejegyzés először a Zsido.com jelent meg. (zsido.com)

Elhunyt Pálos Frigyes hatvani prépost

A Váci Egyházmegye és a rokonság fájó szívvel, de Isten akaratában megnyugodva tudatja, hogy szeretett testvérünk, Pálos Frigyes Leó hatvani prépost, őrkanonok, címzetes esperes, nyugalmazott plébános március 12-én, életének 96., papságának 72. évében hazatért az Úrhoz. (Magyar Kurír)

Ötvösművészeti remekekkel bővül az érseki palota kiállítása Egerben

Március 15-től újabb értékes tárgyakat láthat a közönség az Egri Érseki Palota Turisztikai Látogatóközpont állandó kiállításán. (Magyar Kurír)

Papi és lelkipásztori kisegítői találkozó Nagybecskereken

Március 13-án a Nagybecskereki Egyházmegye papjai, állandó diakónusai és a lelkipásztori kisegítői találkoztak Nagybecskereken. Összejövetelük fő témája az Ariadne egyházi adminisztrációs szoftver kezelése volt. (Magyar Kurír)

A lengyel püspöki konferencia a varsói LMBT-charta intézkedéseinek visszavonását kéri

A varsói főpolgármester által meghirdetett, úgynevezett LMBT-chartában szereplő, a gyermekek szexuális nevelésére vonatkozó intézkedések visszavonását kéri március 13-án, szerdán kiadott nyilatkozatában a lengyel püspöki konferencia. (Magyar Kurír)

Maczkó Mária – Áldjad Teremtődet…

Maczkó Mária népdalénekes nemzeti ünnepünk alkalmából Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült. Szívből gratulálunk! Forrás: Új Misszió The post Maczkó Mária – Áldjad Teremtődet… appeared first on Keresztény Élet Portál. (keresztenyelet.hu)

Ne fordulj el embertársad elől - nagyböjti tartósélelmiszer-gyűjtésre hívnak a püspökök

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia körlevele a 2019. évi nagyböjti tartósélelmiszer-gyűjtésről. (nyirgorkat.hu)

Kár lenne kihagyni! – Várják a pályázókat a Kőrösi Csoma Sándor és a Petőfi Sándor Programra

A Kőrösi Csoma Sándor és a Petőfi Sándor Program kalandot ígér, és egy jó ügy elkötelezett szolgálatát. (Magyar Kurír)

Szocska Ábel megyéspüspök Nyírcsaholyban tett kánoni látogatást

Március 8. és 10. között Szocska A. Ábel nyíregyházi megyéspüspök Nyírcsaholyban tett kánoni látogatást. A háromnapos vizitációról Ivancsó Sándor parókus írt összefoglalót, amit szerkesztve közlünk. (Magyar Kurír)

Szombaton kezdődik a Bach Mindenkinek Fesztivál

Március 16. és 25. között ismét megrendezik Johann Sebastian Bach születésnapja alkalmából a Bach Mindenkinek Fesztivált, melynek keretében a fővárosi Bethesda Gyermekkórháznak gyűjtenek adományokat. (Magyar Kurír)

Vissza-visszatérni a forráshoz – Vass Csaba Imre CM a lazarista rendről és Isten nyomairól

Vass Csaba Imre lazarista szerzetes tartotta a Szatmári Római Katolikus Egyházmegye papjainak tavaszi lelkinapjait: március 11-én a Szatmári Főesperesség, másnap a Nagykárolyi Főesperesség, március 13-án pedig a Máramarosi Főesperesség lelkipásztorainak. (Magyar Kurír)

Metallicával hangolódnak a bakonybéli bencések nagyböjtre

A bakonybéli Szent Mauríciusz Monostor szerzeteseinek híre adventben már sok emberhez eljutott nem mindennapi zenelistájukon keresztül. A playlist-en ugyanis olyan együttesek számai is megtalálhatók voltak, melyeket nem feltétlenül karácsonyra való készülődés céljából hallgatnánk – többek között Korn-és Pink Floyd-dalok is szerepeltek az említett összeállításban. A zenekedvelő szerzetesek nagyböjt idejére is emlékezetes listát készítettek; ezúttal többek […] The post Metallicával hangolódnak a bakonybéli bencések nagyböjtre appeared first on Keresztény Élet Portál. (keresztenyelet.hu)

Jézus-ima lelkigyakorlat Sajópálfalán

Jézus-ima lelkigyakorlat lesz ismét Sajópálfalán április elején. (nyirgorkat.hu)

Ülésezett a püspöki konferencia

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) március 12-én és 13-án megtartotta tavaszi rendes ülését. (nyirgorkat.hu)

Kötött pályán Csíksomlyóra – Pécsről is lehet vonatozni a pápai misére

Amint arról korábban beszámoltunk, a Misszió Tours Utazási Iroda május 31-én buszokat és zarándokvonatot is indít Csíksomlyóra, a Ferenc pápa által bemutatott ünnepi szentmisére. A Magyar Kurír Budai László ügyvezetőtől kért helyzetjelentést az előkészületekkel kapcsolatban. (nyirgorkat.hu)

Pécsett rendezik meg idén a Katolikus Társadalmi Napokat – Ülésezett a püspöki konferencia

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) március 12-én és 13-án megtartotta tavaszi rendes ülését. A testület döntéseiről Tóth Tamás, az MKPK titkára számolt be március 13-án, Budapesten. (Magyar Kurír)

Parolin bíboros a lengyel püspöki konferencia jubileumi ülésének díszvendége

Március 12-én megkezdődött a száz éve alakult lengyel püspöki konferencia 382. közgyűlése, amelynek díszvendége Pietro Parolin bíboros, vatikáni államtitkár. (Magyar Kurír)

„Egytál” – Adományozzunk ebédet a rászorulóknak a nagyböjtben is!

2019 nagyböjtjében folytatódik a Ferences Alapítvány „Egytál” adománygyűjtése, melynek köszönhetően szegényeket, hajléktalanokat, nehéz sorsú családokat szeretnének megajándékozni ünnepi ebéddel és baráti beszélgetésekkel. A programot az alapítvány honlapján keresztül is támogathatják. (Magyar Kurír)

A helyi karitászcsoportot támogatták a debreceni katolikus bál bevételéből

Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök március 6-án, hamvazószerdán adta át a debreceni katolikus bál tombolabevételéből származó 500 ezer forintos támogatást a debreceni Szent Anna Karitászcsoportnak. (Magyar Kurír)

„Ez egy nagyon jó konferencia volt!”

A Református Szeretetszolgálat irodavezetője, Beszterczey András summázta így véleményét az Evangélikus Diakónia kezdeményezésével és szervezésében megvalósult konferenciáról, melyen az egyházi szolgálatok vezetői és az állam képviselői tanácskoztak. A szociális intézmények egyházi fenntartásba adásának bő egyéves tapasztalatairól és a várható jövőbeli intézkedések kérdéséről rendezett szakmai napnak a Magyarországi Evangélikus Egyház Üllői úti Országos Irodája adott otthont. Az esemény nyitó... (diakonet.hu)

Ferenc pápa fogadta a mormon egyház vezetőjét

Ferenc pápa március 9-én, szombaton délután a Vatikánban fogadta Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza elnökét, Russell M. Nelsont. A történelem során első alkalommal találkozott a pápa mormon egyház vezetőjével. (Magyar Kurír)

Megújult a pécsi Néri Szent Fülöp iskola

Jelentős felújítás valósult meg a közelmúltban a Pécsi Egyházmegye fenntartásában működő Néri Szent Fülöp Katolikus Általános Iskolában. Március 11-én ünnepélyes keretek között adták át a megújult ebédlőt, tálalókonyhát, valamint technika- és számítástechnika-tantermet. (Magyar Kurír)

Áldoztatók számára tartottak képzést Győrben

A Győri Egyházmegye területén áldoztatási engedéllyel rendelkező vagy áldoztatási engedélyt kérvényező világi munkatársak és szerzetesek képzésen vettek részt március 9-én a győri Brenner János Hittudományi Főiskola és Papnevelő Intézetben. (Magyar Kurír)

A Pauler Ákos filozófiáját bemutató kötetről – Minden istenkeresés igazi célját és értelmét kereste

Zimányi Ágnes „Az Abszolútum jelentősége és ismeretének eredete” című könyvéről, amely a Magyar Kurír Új Ember Kiadványok sorozatában jelent meg, Kuminetz Géza, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Karának tanszékvezető tanára írását közöljük. (Magyar Kurír)

Mért érdemes apának lenni? Mert Istentől kapott hivatás – előadások az apaságról Nyíregyházán

Hét családfő beszélt március 12-én a Megyeházán arról a szerepről, melyet ő maga apaságnak nevez, tart vagy megél. A közéleti személyiségeket egy egészen új oldalukról ismerhették meg az érdeklődők a Hieroteosz Egyesület „Apák szerepe” címmel megrendezett előadásán. (nyirgorkat.hu)

Útravaló – 2019. március 14.

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Márciusban Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót. (Magyar Kurír)

Mai evangélium – 2019. március 14.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Mt 7,7–12 (Magyar Kurír)

Mielőtt a lelkész nyugdíjba vonul

Nyugdíj előtt álló lelkészeknek tartanak továbbképzést Galyatetőn. Gyakorlati kérdések megvitatására, pihenésre és lelki feltöltődésre egyaránt lesz alkalma a résztvevőknek. (parokia.hu)

Egy élő és sokszínű valóság képei – A szerzetesség helyzetéről tartottak előadást a Sapientián

„A szerzetesek helyzete Magyarországon – Egy felmérés eredményei” címmel tartott előadást Matolcsy János és Mészáros Anett a budapesti Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskolán március 13-án. (Magyar Kurír)

Pápai lelkigyakorlat Aricciában: Isten vágya az, hogy vágyakozzanak rá

Március 13-án, szerdán délelőtt Bernardo Gianni, a firenzei San Miniato bencés apátság vezetője folytatta elmélkedését Ferenc pápa és a Római Kúria nagyböjti lelkigyakorlatán. (Magyar Kurír)

Pápai lelkigyakorlat Aricciában: Az idő Istené

Március 12-én délután tartott elmélkedésében Bernardo Gianni az emlékezetről beszélt a pápa és a Római Kúria számára tartott aricciai lelkigyakorlaton. Szabadon fogalmazott hosszú beszédében a bencés apát a tanúságtétel összefüggésében elemezte az emlékezés szerepét. (Magyar Kurír)

Megjelent az Új Ember 2019. március 17-i száma

Az Új Ember ez évi tizenegyedik számát ajánljuk olvasóink figyelmébe. (Magyar Kurír)

Re bíboros köszöntötte Ferenc pápát megválasztásának hatodik évfordulóján

A pápa és a Római Kúria munkatársai nagyböjti lelkigyakorlaton vesznek részt március 10. és 15. között. Március 13-án, a reggeli szentmise előtt Giovanni Battista Re, a legidősebb jelen lévő bíboros köszöntötte a bíborosi kollégium nevében a pápát megválasztása hatodik évfordulója alkalmából. (Magyar Kurír)

Kötött pályán Csíksomlyóra – Pécsről is lehet vonatozni a pápai misére

Amint arról korábban beszámoltunk, a Misszió Tours Utazási Iroda május 31-én buszokat és zarándokvonatot is indít Csíksomlyóra, a Ferenc pápa által bemutatott ünnepi szentmisére. Budai László ügyvezetőtől kértünk helyzetjelentést az előkészületekkel kapcsolatban. (Magyar Kurír)

Boldogságórák az iskolában – Szakmai nap az esztergomi Vitéz János-tanítóképzőben

150 éves az állami tanítóképzés – jövőbe mutató tartalommal ünnepelték a jubileumot a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Vitéz János Óvó- és Tanítóképző Tanszéke szervezésében Esztergomban március 12-én pedagógusok és hallgatók. (Magyar Kurír)

Hat év börtönre ítélték Pell bíborost kiskorúak elleni visszaélésekért

George Pell ausztráliai bíborosra a Peter Kidd vezette területi bíróság március 12-én hat év letöltendő börtönbüntetést szabott ki kiskorúak ellen elkövetett visszaélések miatt. Az elítélt három év és nyolc hónap letöltött börtönbüntetés után óvadék ellenében kérheti szabadlábra helyezését. (Magyar Kurír)

Nagy szent Gergely pápa: Alkonyi himnusz

Egy szép ima a nap lezárásához. Ki minden fénynek Atyja vagy és a napokra fényt derítsz, s az ős-fény kezdetével e világnak adtál kezdetet, s nappá avattad, ami a reggelt az estéhez köti – sötét káosz csúszik reánk: hallgasd meg zokogó imánk! Ne kelljen bűn terheivel hagyni ezt az életet el, hiú gondolattal teli, s […] The post Nagy szent Gergely pápa: Alkonyi himnusz appeared first on Keresztény Élet Portál. (keresztenyelet.hu)

Állami kitüntetésben részesült Magay Tamás professzor

Kiemelkedő színvonalú munkájáért Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült Magay Tamás lexikográfus, a Károli Gáspár Református Egyetem nyugalmazott egyetemi tanára. (parokia.hu)

Boldogságprogramot hirdettek – Szakmai nap az esztergomi Vitéz János-tanítóképzőben

150 éves az állami tanítóképzés – jövőbe mutató tartalommal ünnepelték a jubileumot a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Vitéz János Óvó- és Tanítóképző Tanszéke szervezésében Esztergomban március 12-én pedagógusok és hallgatók. (Magyar Kurír)

Konferenciával emlékeztek Iglódy István minorita vértanúra Tőketerebesen

„Alszom, de szívem ébren van” (Én 5,2) címmel, Iglódy István minorita vértanú halálának 380. évfordulója alkalmából március 12-én tudományos konferenciát rendeztek Tőketerebesen, Böőr Roland plébános és munkatársai szervezésében. (Magyar Kurír)

Ilyennek látjuk a református egyházat

Hegyi beszéd, Merengés, Isten háza és mi, Végtelen – kiválasztották a Tiszántúli Református Egyházkerület fotópályázatának díjazott képeit. A szervezők a magyar református egység napjára készülve azt várták a pályázóktól, hogy jelenítsék meg, milyennek látják ők a református egyházat. (reformatus.hu)

Két fiatalember vallomása arról, miért akarnak katolikusok lenni

Mindig megejtő élmény látni, ha felnőtt megtérők csatlakoznak az Egyházhoz. A budapesti Jézus Szíve-templom közössége tizenkét katekumennek örülhetett: nagyböjt első vasárnapján, március 10-én a Jezsuita Nyolcas szentmise keretében tettek tanúságot hitükről. Szőnyi Szilárd beszámolóját olvashatják. (Magyar Kurír)

Esterházy Jánosra emlékeztek Prágában

A csehszlovákiai magyarság vértanú sorsú hőse, gróf Esterházy János halálának 62. évfordulója és boldoggáavatási eljárásának kezdete alkalmából március 9-én emléknapot tartott a prágai magyar közösség. Másnap szentmisével folytatódott a megemlékezés. (Magyar Kurír)

Megújult a Szent István-bazilika kápolnája és sekrestyéje

A fővárosi bazilika szentélyét körülölelő félkör alakú kápolna a legősibb a templom részei közül. Eredetileg a mai sekrestye is a része volt, de amikor Szent Jobb-ereklye őrzési helyévé vált, a kápolnát kettéválasztották. A felújítást elsődlegesen a megnövekedett turistaforgalom indokolta. (Magyar Kurír)

A Romániai Máltai Szeretetszolgálat országos találkozóját tartották Temesváron

A Romániai Máltai Szeretetszolgálat országos találkozóját tartották március 8. és 10. között Temesváron. A rendezvény záró szentmiséjét Pál József Csaba megyéspüspök mutatta be a piarista templomban. (Magyar Kurír)

A Görögkatolikus Metropólia kántoroknak szervezett lelkigyakorlatot Hajdúböszörményben

A Görögkatolikus Metropólia kántoroknak adott lehetőséget lelki feltöltődésre Hajdúböszörményben, a Mamre ifjúsági szállóban március 8. és 10. között. A lelkigyakorlatot Kocsis Fülöp érsek-metropolita és Királyné Kocsis Magdolna zenetanár, kántor vezették. (Magyar Kurír)

Teljes emberséggel a beteg mellett – Konferencia a gyógyítás spirituális dimenzióiról Budapesten

Hit és gyógyulás címmel konferenciát rendeztek a Bethesda Gyermekkórházban március 1-jén. Az idei volt a második ilyen alkalom, a sorozat jövőre folytatódik. (Magyar Kurír)

Kispapok látogattak a magyaróvári egyházközségbe

A győri Brenner János Hittudományi Főiskola papnövendékei március 9–10-én Mosonmagyaróvárra látogattak, szolgáltak a szentmiséken, imádkoztak az elsővasárnapi imaórán a magyaróvári Szűz Mária Királynő és Szent Gotthárd egyházközség templomában. (Magyar Kurír)

Mazsihisz: minden pártcsalád fontos, amely tiszteletben tartja Európa zsidó hagyományait

Budapest, 2019. március 12., kedd (MTI) - A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) minden olyan európai pártcsalád fontos, amely tiszteletben tartja a kontinens zsidó hagyományait, a zsidó közösség vallási értékeit és érdekeit - írta a szervezet az MTI-hez eljuttatott keddi közleményében. (MTI)

Dokumentumfilm készült Kelemen Didák misszionáriusról

Miskolc, 2019. március 12., kedd (MTI) - Dokumentumfilm készült Kelemen Didák (1683-1744) minorita ferences rendfőnökről és misszionáriusról, az alkotás premierjét szerdán tartják Miskolcon. (MTI)

Hat éve választották meg Ferenc pápát

2013. március 13-án választották pápává Jorge Mario Bergogliót. Andrea Tornielli, a vatikáni Kommunikációs Dikasztérium főszerkesztője vezércikkben emlékezett meg az évfordulóról. (Magyar Kurír)

Útravaló – 2019. március 13.

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Márciusban Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót. (Magyar Kurír)

Mai evangélium – 2019. március 13.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Lk 11,29–32 (Magyar Kurír)

Mélyrehatóan a lelkészi lét kérdéseiről

Korunkban a gyülekezeti tagok nem a lelkész tekintélyén, hanem személyén keresztül tapasztalják meg az egyház érvényességét. A fiatalabb lelkészek így már egészen más közegben kezdik meg életpályájukat, mint régebben. Siba Balázs most megjelent könyve a lelkészi pálya mély kérdéseire keresi a válaszokat. (parokia.hu)

Régebbi anyagok az archívumban