Lapszemle

Más egyházak, felekezetek honlapjainak híreit, információit, illetve világi lapoknak a kereszténységről szóló tudósításait gyűjtjük itt egybe. Az anyagok a forrás eredeti oldalán olvashatóak. A közölt hírek nem tükrözik egyházunk hivatalos véleményét.

Régebbi anyagok az archívumban

Útravaló – 2019. szeptember 20.

Napról napra közreadjuk a napi olvasmányokhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Szeptemberben Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót. (Magyar Kurír)

Áldás legyen a működésen is!

Felújított épületekben kezdődött el az idei tanév a Julianna Református Általános Iskola és a Csipkebokor Református Óvoda számára. A gyülekezet, az iskola és az óvoda közössége együtt adott hálát, hogy egy régi álmuk teljesülhetett ezzel. (parokia.hu)

Mai evangélium – 2019. szeptember 20.

Hogy örömhírrel induljon minden nap... – Lk 8,1–3 (Magyar Kurír)

Ferenc pápa mire emlékszik erdélyi látogatásából? – Megköszönték a Szentatya csíksomlyói látogatását

A Gyulafehérvári Főegyházmegye csíksomlyói pápalátogatást szervező bizottság képviselőinek tizenegy főből álló csoportja Tamás József segédpüspök vezetésével a vatikáni szeptember 18-i szerdai általános kihallgatás végén találkozhatott Ferenc pápával. A küldöttség célja az volt, hogy kifejezze háláját és köszönetét Szent Péter utódának a csíksomlyói látogatásért. (Magyar Kurír)

Mire emlékszik Ferenc pápa erdélyi látogatásából? – Megköszönték a Szentatya csíksomlyói látogatását

A Gyulafehérvári Főegyházmegye csíksomlyói pápalátogatást szervező bizottság képviselőinek tizenegy főből álló csoportja Tamás József segédpüspök vezetésével a vatikáni szeptember 18-i szerdai általános kihallgatás végén találkozhatott Ferenc pápával. A küldöttség célja az volt, hogy kifejezze háláját és köszönetét Szent Péter utódának a csíksomlyói látogatásért. (Magyar Kurír)

Rómában köszönte meg a csíksomlyói látogatást a pápának Tamás József püspök

Szeptember 18-án egy gyulafehérvári csoport is részt vett a szerda délelőtti általános kihallgatáson. A gyulafehérvári főegyházmegyei delegációval Rómába érkezett Tamás József segédpüspökkel a Vatikáni Rádió magyar adása készített interjút. (Magyar Kurír)

Családok Angyala díjat kapott Böjte Csaba és Pál Feri

Családok Angyala (Angelus Familiarum) díjat kapott mások mellett Böjte Csaba erdélyi ferences szerzetes, a dévai Szent Ferenc Alapítvány elnöke és Pál Ferenc esztergom-budapesti egyházmegyés pap, mentálhigiénés szakember szeptember 18-án a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalomtól . (Magyar Kurír)

Taizéi-imaórák 2019-2020

Kéthetente, páros péntekeken egy órás imaórát tartunk taizéi énekekkel a székesfehérvári Jézus Szíve templomban. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

„Felöltöztetni” a beteget – Elindult a Római Katolikus Kórházlelkészi Szolgálat Nyíregyházán

Sajtótájékoztatót tartott a nemrég megalapított Római Katolikus Kórházlelkészi Szolgálatról a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye szeptember 18-án Nyíregyházán, a Jósa András Oktatókórház épületében. (Magyar Kurír)

A felújított templom megáldásával ünnepeltek a 800 éves Maglócán

Szeptember 15-én Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke megáldotta a külsejében megújult maglócai Szent Bertalan-templomot. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa: A püspöki és papi szolgálat nem munkaszerződés

A püspökké szentelésének 25. évfordulóját ünneplő Edoardo Menichelli bíboros is koncelebrált szeptember 19-én reggel a Ferenc pápa által a Szent Márta-házban bemutatott szentmisén. A Szentatya ezért a püspöki szolgálat ajándékáról elmélkedett. (Magyar Kurír)

Modern városok - Megkezdődött a tatabányai katolikus gimnázium építése - beszámoló

2019. szeptember 17. - A munkaterület átadásával megkezdődött Tatabányán egy 12 osztályos katolikus gimnázium felépítése, amelyhez felhasználják a 119 éves, egykori bányakórház épületét - közölte a Székesfehérvári Egyházmegye kedden az MTI-vel. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Teljes búcsút engedélyezett a pápa a guadalupei Mária-kegyhelyen 2020. október 12-ig

Salvador Martínez Ávila prelátus, a guadalupei bazilika rektora bejelentette, hogy a Guadalupei Szűz kegyképe megkoronázásának 125. évfordulója alkalmából Ferenc pápa teljes búcsút engedélyezett a híveknek, akik szentmisén vesznek részt Mexikóváros kegyhelyén – tájékoztatott szeptember 12-én a SIR olasz katolikus hírügynökség. (Magyar Kurír)

A kereszt legszebb gyümölcse az Eucharisztia – Hajdúdorogra érkezett a missziós kereszt

A magyar görögkatolikusok történelmi központjában köszönthették elsőként a hívek a missziós keresztet. Érkeztére szeptember 17-én megtelt a hajdúdorogi székesegyház, innen szeptember 19-én Hajdúböszörménybe viszik tovább a 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus szimbólumát. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa Twitter-üzenete szeptember 19-én

A Szentatya az alábbi bejegyzést tette közzé Twitter-oldalán. (Magyar Kurír)

Márfi Gyulával ünnepelték a beregszászi templombúcsút

Márfi Gyula nyugalmazott veszprémi érsek mutatta be szeptember 15-én a beregszászi Szent Kereszt felmagasztalása-templom búcsúi szentmiséjét. Az ünnepre Kárpátalja számos településéről érkeztek hívek. (Magyar Kurír)

Szegedi Kis István ösztöndíj - pályázati felhívás

Az ösztöndíj célja a magyar kultúrtörténet és egyháztörténet korai protestáns egyház-, irodalom-, liturgia- és társadalomtörténeti, valamint egyházművészeti kutatásának ösztönzése. (parokia.hu)

A Szentszék támogatja a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség tevékénységét

Paul Richard Gallagher érsek, a vatikáni államközi kapcsolatok titkára felszólalt a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség 63. konferenciáján, és hangsúlyozta, hogy a Szentszék egyetért az iráni nukleáris leszerelés ellenőrzésével, illetve a nemzetközi közösség erőfeszítéseivel a globális atomstopegyezményt veszélyeztető észak-koreai atomprogrammal kapcsolatos tárgyalások folytatására. (Magyar Kurír)

Megalakult Székesfehérváron a Csoóri Sándor Társaság

Alakuló közgyűlését tartotta szeptember 18-án a Csoóri Sándor Társaság a székesfehérvári Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban. Az eseményen részt vett a költő özvegye, Balogh Júlia is, köszönetét fejezve ki az alapítóknak. Az eseményen bemutatták az In memoriam Csoóri Sándor című kötetet, a költő életművét bemutató monográfiát, több mint ötven szerző írásával. (Magyar Kurír)

AlapVető – II. évf. 18. sz.

(baptist.hu)

„Visszhangok” Tihanyban – Kiállítás Kákonyi Júlia műveiből az apátsági galériában

Kákonyi Júlia iparművész kerámiáiból, batik és selyem monotípiáiból láthatnak reprezentatív válogatást az érdeklődők a „Visszhangok” című kiállításon a Tihanyi Bencés Apátsági Galériában. (Magyar Kurír)

Tehetséges diákokat támogat a Nyilas Misi Ösztöndíjprogram

Százezer forintos ösztöndíjban részesül a Kárpát-medence ötven tehetséges diákja a Magyar Református Szeretetszolgálatnak hála. A Nyilas Misi Ösztöndíjat tanulmányaik, versenyeik fedezésére fordíthatják. A szakmai zsűri 2019. október 31-ig várja a diákok jelentkezését. (reformatus.hu)

Bérmálkozóknak szervezett találkozót a nagyváradi püspökség

Szeptember 14-én, szombaton a Nagyvárad közelében fekvő hegyköztótteleki erdőben szervezték meg első alkalommal a bérmálkozók nagyváradi egyházmegyei találkozóját. (Magyar Kurír)

Hajnali gondolatok

(NAVA_Video )

Konferencián találkoztak a közép-erdélyi régió nőszövetségei

A görgényi, küküllői, maros-mezőségi és marosi egyházmegyék asszonyai gyűltek össze Felfaluban. (Erdélyi Refomátus Egyházkerület)

Újra motoroztak A legszebb napon

Ötödik alkalommal szervezték meg a fogyatékkal élőkkel való motorozást és akadálymentes istentitszteletet. (Erdélyi Refomátus Egyházkerület)

Baptista Nők Világimanapja, 2019. november 4.

Ha felkelünk, Jézus világít a szolgálatunk által! Az idei imanapi programot a karib-térségi nőtestvérek állították össze. Adományainkkal többek között a következő projekteket támogatjuk: Trinidad és Tobago: tanfolyamok nők számára – dísznövények és zöldségek termesztése; Grenada: tanfolyamok nők számára – fagylaltkészítés és gyümölcsfeldolgozás; Latin-Amerika: tanfolyamok őslakos indiánok számára, amelyek segítik őket a társadalomba való beilleszkedésben és […] (baptist.hu)

Megújult a nekézsenyi templom

“Ott lehetnek gyülekezetek erősek, ahol van megújulásra való képesség, összefogás és akarat” - hangzott el a református templom felújításáért tartott hálaadó istentiszteleten Nekézsenyben, szeptember 14-én. A borsod megyei település több mint kétszáz éves épületét a kormány támogatásával és adományokból renoválták. (Tiszáninneni Református Egyházkerület)

Lengyel–magyar közös kiállítás nyílt Győrben az Ars Sacra Fesztivál keretében

Szeptember 14-én Metamorfózis címmel kiállítás nyílt Győrben, a Triangulum Galériában. A tárlat a Szent László Látogatóközpont, az Art World Hungary Egyesület és a Związek Polskich Artystów Plastyków Okręg Krakowski krakkói művészegyesület összefogásával valósult meg az Ars Sacra Fesztivál keretében. (Magyar Kurír)

Tanévnyitó ünnepséget tartottak az egri szemináriumban

Szent Kereszt felmagasztalásának ünnepén, szeptember 14-én tartották az egri Érseki Papnevelő Intézet és a Redemptoris Mater Egyházmegyei Missziós Szeminárium közös tanévnyitóját. (Magyar Kurír)

A kereszt legédesebb, legszebb gyümölcse az Eucharisztia – a Hajdúdorogi Főegyházmegyébe érkezett a Missziós Kereszt

A magyar görögkatolikusság történelmi központjában köszönthették elsőként a hívek a Missziós keresztet. Érkeztére megtelt a hajdúdorogi székesegyház, ahol szeptember 19-ig állomásozik az alkotás. (nyirgorkat.hu)

Diákokból szolgatársak

Harmincheten tettek sikeres lelkészképesítő vizsgát idén egyházunkban. A keddi és szerdai megmérettetésen részt vevőket arról kérdeztük, mi indította őket erre a pályára, mitől más ez az utolsó vizsga, mint a többi és hogyan képzelik el szolgálatukat lelkipásztorként. (reformatus.hu)

Ismét Kárpátalján járt az orvosmisszió

Harmadik alkalommal végzett prevenciós szűrést a Katolikus Karitász Orvosmissziója a kárpátaljai Gyertyánligeten szeptember első hétvégéjén. (Magyar Kurír)

Csendes percek szobája – Meditációs termet alakítottak ki a szegedi Szent Gellért-templomban

A gyóntató szoba felújításával meditációs termet alakítottak ki a szeged-tarjánvárosi Szent Gellért-templomban, EFOP-támogatásból. A termet Szent Kereszt felmagasztalásának ünnepén, szeptember 14-én áldotta meg Benyik György plébános. (Magyar Kurír)

100 éve született Vízvári László piarista bábművész

Száz esztendővel ezelőtt, szeptember 17-én látta meg a napvilágot Vízvári László piarista szerzetes tanár, a legendás Astra bábegyüttes alapítója. (Magyar Kurír)

Kevesebb adózó, de 2 milliárddal több támogatás a civil szférában

Közel 16,5 milliárd forintot ajánlottak fel az adózók az egyházak, civil szervezetek és a kiemelt költségvetési előirányzat javára. Ez több mint 2 milliárddal haladta meg a tavalyi teljes 1%-ot. 165 millió Ft-tal, idén újra a Heim Pál Gyermekkórház Fejlesztéséért Alapítvány részesülhet a legtöbb felajánlásból. (profitline.hu)

Az elbitorolt sírra más unokái tesznek virágot

Nyugtalanító állapotok uralkodnak a selmecbányai evangélikus temetőben, ahol számtalan 1848-as honvéd is nyugszik – A tiszteletkifejezés eszköze lehet az emlékhely gondozása (magyarhirlap.hu)

Szembemegy a Vatikán intésével, tanácskozást tarthat az egyház reformjáról München érseke

Részletes válaszlevélben reagált Reinhard Marx bíboros, München és Freising érseke és a Német Püspöki Konferencia elnöke Marc Ouellet bíborosnak, a Szentszék püspöki kongregációjának feddő levelére, amelyben a pápa és a kongregáció egyetértésével eltanácsolta volna a német főpapokat egy országos szintű „szinódus” megtartásától, a katolikus egyházat évek óta foglalkoztató kérdésekről. (merce.hu)

Iványi Gáborék nem tudják kifizetni az alkalmazottaik teljes bérét

Leemeltek a számlájukról egy vitatott összeget, amelyet nem kellene megfizetniük, ha egyház lenne a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség. (hvg.hu)

Kezdődik a Szent Gellért Fesztivál Szegeden

Szeged, 2019. szeptember 19., csütörtök (MTI) - Szimfonikus zenekari koncerttel és kiállításmegnyitóval kezdődik el szombaton a Szeged-Csanádi Egyházmegye első püspöke, Szent Gellért nevét viselő komolyzenei fesztivál a Tisza-parti városban - tájékoztatták a szervezők az MTI-t. (MTI)

Szili Katalin: a Radnóti Miklós emlékére rendezett verszarándoklat a jövőről is szól

Zágráb/Darázs, 2019. szeptember 18., szerda (MTI) - A Radnóti Miklós emlékére rendezett verszarándoklat, amely három határon is átkel és mindenhol a magyar közösséget érinti, nemcsak a múltról szól, hanem a jövőről is - mondta Szili Katalin miniszterelnöki megbízott szerdán az MTI-nek, a költő születésének 110. és halálának 75. évfordulója alkalmából indított verszarándoklat horvátországi állomásán, Darázson. (MTI)

Az 1989-es népfelkelés első áldozatára, Újvárossy Ernőre emlékeztek Temesváron

Kolozsvár, 2019. szeptember 18., szerda (MTI) - Az 1989-es temesvári népfelkelés első áldozatának tekintett Újvárossy Ernőre emlékeztek szerdán Temesváron, a nevét viselő református gyülekezeti teremben, temetése 30. évfordulóján. (MTI)

NEB: az 1945 és 1956 közötti törvénysértő perek feltárásával folytatódik a munka

Budapest, 2019. szeptember 18., szerda (MTI) - Az 1956 utáni, kivégzéssel zárult megtorló perek feldolgozása után most az 1945 és 1956 közötti időszak törvénysértő pereinek feltárásához kezd a Nemzeti Emlékezet Bizottsága (NEB) a Legfőbb Ügyészség és a Kúria támogatásával - közölte a NEB elnöke az M1 aktuális csatornán szerdán. (MTI)

Útravaló – 2019. szeptember 19.

Napról napra közreadjuk a napi olvasmányokhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Szeptemberben Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót. (Magyar Kurír)

Örömhír Nagydoboson

Megnyitotta kapuit a Nyíregyházi Egyházmegye legújabb oktatási-nevelési intézménye az Örömhír Görögkatolikus Óvoda Nagydoboson. (nyirgorkat.hu)

Egyszerű, érthető, élhető

Tanfolyam azoknak, akik féltő szeretettel, másokat megértő szándékkal szeretnék az evangéliumot hirdetni, saját hitüket és más vallásokat, egyházakat a Szentírás tükrében megismerni. (parokia.hu)

Mai evangélium – 2019. szeptember 19.

Hogy örömhírrel induljon minden nap... – Lk 7,36–50 (Magyar Kurír)

Emlékezzünk, hogy megbocsássunk – Történelmi emlékhelyet hoztak létre Pócspetriben

Magyarország Kormánya az 1948-as pócspetri események jelentősége miatt a település polgármesteri hivatalának épületét történelmi emlékhellyé nyilvánította. Ez alkalomból szeptember 17-én megemlékezést tartottak a településen, melynek keretében hálaadó szentmisét mutatott be a Pócspetriből elszármazott Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke. (nyirgorkat.hu)

Megjelent az Új Ember 2019. szeptember 22-i száma

Az Új Ember ez évi harmincnyolcadik számát ajánljuk olvasóink figyelmébe. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa: Csak az marad tartós, ami Isten „kézjegyét” viseli magán!

Szeptember 18-án a Szentatya folytatta az Apostolok cselekedeteiről szóló katekéziseit. A nagytanács egyik bölcs tagjának, Gamálielnek az alakjára irányította a figyelmet, aki egy fontos megkülönböztetési kritériumot fogalmaz meg annak eldöntésére, mi származik Istentől, és mi pusztán emberektől. (Magyar Kurír)

Hármas ünnepet ültek a Pázmáneumban

A következő években számos ünnepi eseménnyel emlékeznek majd a bécsi Collegium Pazmanianum (Pázmáneum) megalapításának 400. évfordulójára. Ezen események sorát nyitotta meg a Mohos Gábor esztergom-budapesti segédpüspök által az intézet kápolnájában bemutatott szentmise és az azt követő ünnepi est szeptember 14-én. (Magyar Kurír)

Krisztus hét igéje a kereszten – Megjelent magyar nyelven Bellarmin Szent Róbert könyve

Szeptember 17-én este Budapesten, a Párbeszéd Házában mutatták be Bellarmin Szent Róbert A hét igéről, melyet Krisztus a kereszten kimondott című könyvét. A 16–17. században (1542–1621) élt jezsuita szerzetes, egyháztanító elmélkedésében Krisztusnak az emberi élet végső és legfontosabb kérdéseivel kapcsolatos tanításait fejti ki. (Magyar Kurír)

Segíts szeretettel! – Megkezdődött a regisztráció a „72 óra kompromisszum nélkül” önkéntes akcióra

A „72 óra kompromisszum nélkül” háromnapos, önkéntes ifjúsági akciót tizenkettedik alkalommal rendezi meg a három történelmi keresztény egyház október 10. és 13. között. Az akció a magyarországi és a határon túli magyar fiatalokat egyaránt hívja, hogy együtt tegyenek másokért, környezetükért; segítsenek ott, ahol szükség van rájuk. A kezdeményezés honlapján már megkezdődött a regisztráció. (Magyar Kurír)

Megáldották a Szent II. János Pál pápáról elnevezett teret Máriapócson

Huszonnyolc évvel II. János Pál pápa máriapócsi látogatása után szeptember 17-én, kedden felavatták és megáldották a róla elnevezett teret nemzeti kegyhelyünkön, Máriapócson. A tér nemrégiben megújult: helyet kapott itt egy kilátó, középpontjában pedig egy Krisztus-szobor áll. (Magyar Kurír)

Segíts szeretettel! – Megkezdődött a regisztráció a „72 óra kompromisszum nélkül” önkéntes akcióra

A „72 óra kompromisszum nélkül” háromnapos, önkéntes ifjúsági akciót tizenkettedik alkalommal rendezi meg a három történelmi keresztény egyház október 10. és 13. között. Az akció a magyarországi és a határon túli magyar fiatalokat egyaránt hívja, hogy együtt tegyenek másokért, környezetükért; segítsenek ott, ahol szükség van rájuk. A kezdeményezés honlapján már megkezdődött a regisztráció. (Magyar Kurír)

A te életed „rumliszobájába” is be akar lépni Jézus – Magyar zarándokok Međugorjéban

Közel hatszáz anyaországi és határon túli magyar hívő érkezett a Misszió Tours és a MÁV-START Zrt. közös szervezésében a Béke Királynője-zarándokvonattal Međugorjéba szeptember 16-án. A szeptember 20-ig tartó zarándoklat gazdag lelki programot kínál a résztvevőknek. (Magyar Kurír)

Médiaképzést hirdet a Nemzeti Tehetséggondozó Nonprofit Kft.

A Nemzeti Tehetséggondozó Nonprofit Kft. tehetséggondozó pályázatot hirdet tartalomkészítő médiamunkatársak képzésére olyan, az újságírás iránt érdeklődő Kárpát-medencei fiatalok számára, akik az írott, elektronikus vagy a vizuális média valamelyik területén képzelik el jövőjüket. (reformatus.hu)

Mária volt Jézus legtökéletesebb tanítványa – Székesfehérvári egyházmegyei zarándoklat Bodajkra

Idén is sokan zarándokoltak Bodajkra, a Segítő Szűz Mária-kegytemplom búcsúünnepére, amelyet évről évre szeptember 12-én, Mária neve napján vagy az ahhoz legközelebb eső hétvégén tartanak. A bodajki kegytemplom búcsúja alkalmából szeptember 15-én, vasárnap Spányi Antal megyéspüspök mutatott be szentmisét. (Magyar Kurír)

Szerződés Istennel

A galaci gyülekezetet 1863-ban alapította Czelder Márton, a regáti misszió létrehozója. (Erdélyi Refomátus Egyházkerület)

Atyát ismerni a papban – Beszélgetés Pápai Lajos nyugalmazott győri megyéspüspökkel

Pápai Lajos nyugalmazott győri megyéspüspök tartotta a Szatmári Római Katolikus Egyházmegye papjainak éves lelkigyakorlatát augusztus végén a partiumi Erdődhegyen. A nyugalmazott főpásztorral a Szatmári Egyházmegye munkatársai beszélgettek a lelkinap előtt. (Magyar Kurír)

Újra főzőversenyen mérték össze tudásukat a szociális intézmények képviselői Szakolyban

2019-ben a Szent Lukács Görögkatolikus Integrált Szolgáltató Központ, hagyományaihoz híven nyolcadik alkalommal rendezte meg főzőversenyét – Kissné Suta Mariann beszámolója következik. (nyirgorkat.hu)

Emlékezzünk, hogy megbocsássunk – Történelmi emlékhelyet hoztak létre Pócspetriben

Magyarország Kormánya az 1948-as pócspetri események jelentősége miatt a település polgármesteri hivatalának épületét történelmi emlékhellyé nyilvánította. Ez alkalomból szeptember 17-én megemlékezést tartottak a településen, melynek keretében hálaadó szentmisét mutatott be a Pócspetriből elszármazott Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke. (Magyar Kurír)

A migráció korunk legnagyobb jele – A világ vallási vezetői a határok nélküli békére hívnak

Szeptember 17-én, a Sant’Egidio közösség által Madridban szervezett béketalálkozó harmadik napján a világ vallási vezetői békefelhívást írtak alá, békeölelést váltottak és elkötelezték magukat a határok nélküli béke építése mellett. (Magyar Kurír)

Megemlékezés Szatmárnémetiben

A szatmárnémeti püspöki palota kapualjában elhelyezett emléktáblánál imádkoztak a 75 évvel ezelőtti bombázásokban elhunytak lelkéért szeptember 16-án, hétfőn. (Magyar Kurír)

Szülői tájékoztató a Szent Miklós-iskolában

A Szent Miklós Görögkatolikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium 2019. szeptember 26-án, csütörtökön 17 órától tájékoztató szülői értekezletet tart a leendő első évfolyam (2020/2021.tanév) iránt érdeklődő szülők részére. (nyirgorkat.hu)

Látássérültek számára szervezett tábor

2019. augusztus 2-8-a között a Bartimeus Egyesület megtartotta látássérültek számára szervezett táborát. A tábort alapos előkészületekkel kezdtük szervezni abból a megfontolásból, hogy a látássérültek számára kellően biztonságos helyszínt találjunk. Így végül már januárban Lovász Lajos testvérünk üdülője mellett döntöttünk. Az üdülő adottságai és kapacitásunk alapvetően meghatározták, hogy kb. 30 látássérült személyt hívunk meg idei táborunkba. […] (baptist.hu)

Bűnből faragott hármasoltár – Idén véget ért A törvény nevében krimisorozat

Az igazán jó krimi tulajdonképpen dráma: a klasszikus tragédia alapvonalait őrzi, amennyiben a bűnügy rejtvénylogikája helyett a bűn sajátos természetére koncentrál. A bűn ugyanis nem társadalmi probléma vagy erkölcsi megingás, hanem egzisztenciális esemény. (Magyar Kurír)

Rofusz Ferenc animációs filmje díjat nyert Argentínában

A legjobb animációs rövidfilm díját nyerte Rofusz Ferenc Az utolsó vacsora című alkotása a Jesus Cine Festen, az Argentínai Nemzetközi Keresztény Film Fesztiválon. (Szemlélek értékmagazin)

Szent II. János Pál pápa lába nyomain gyűltünk össze – megáldották a szentről elnevezett teret Máriapócson

A nyár folyamán felújított máriapócsi Szent II. János Pál pápa tér megáldása sok-sok emléket felidézett az elmúlt 30 évből. A meghívott vendégeket és az érdeklődőket Papp Bertalan, Máriapócs Város polgármestere a település szülöttének, Kovács Istvánnak versével köszöntötte. (nyirgorkat.hu)

Megáldották a felújított fülöpi templomot

Szeptember 1-jén Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök áldotta meg a belső festéssel felújított Szent István-templomot Fülöp községben. (Magyar Kurír)

Élő egyház

(NAVA_Video )

Megnyitotta az új tanévet a Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat

A különféle felekezetek által fenntartott roma szakkollégiumok hallgatói évről évre összegyűlnek szeptember elején, és együtt kezdik el az új tanévet. Idén a debreceni Szent Miklós Görögkatolikus Roma Szakkollégium szervezésében Szolnok adott otthont szeptember 14–15-én a kétnapos rendezvénynek, amelynek mottója ez volt: „Egymásért – egy másért”. (Magyar Kurír)

Hölvényi György: meg kell akadályozni az Iszlám Állam terrorszervezet térnyerését Afrikában

Brüsszel/Strasbourg, 2019. szeptember 17., kedd (MTI) - Meg kell akadályozni az Iszlám Állam nevű terrorszervezet térnyerését Afrikában, ugyanis a vallási közösségek, így a keresztény felekezetek üldözése a társadalmi struktúra szétverését és az elvándorlás fokozódását eredményezi a térségben - jelentette ki Hölvényi György kereszténydemokrata európai parlamenti képviselő az MTI-nek eljuttatott közleményében kedden. (MTI)

Felavatták a II. János Pál pápáról elnevezett teret Máriapócson

Máriapócs, 2019. szeptember 17., kedd (MTI) - Felavatták a Szent II. János Pál pápáról elnevezett teret kedden a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Máriapócson. (MTI)

Történelmi emlékhely lett az 1948-as pócspetri események helyszíne

Pócspetri, 2019. szeptember 17., kedd (MTI) - Történelmi emlékhellyé avatták az egyházi iskolák államosítása elleni 1948-as tiltakozás helyszínét, a polgármesteri hivatal épületét kedden a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Pócspetriben. (MTI)

Megkezdődött a tatabányai katolikus gimnázium építése

Tatabánya, 2019. szeptember 17., kedd (MTI) - A munkaterület átadásával megkezdődött Tatabányán egy 12 osztályos katolikus gimnázium felépítése, amelyez felhasználják a 119 éves, egykori bányakórház épületét - közölte a Székesfehérvári Egyházmegye kedden az MTI-vel. (MTI)

Új iskola épült mintegy hétszázmillió forintból Kiskunfélegyházán

Kiskunfélegyháza, 2019. szeptember 17., kedd (MTI) - Új iskola épült mintegy hétszázmillió forintból Kiskunfélegyházán a Miasszonyunkról Nevezett Kalocsai Iskolanővérek fenntartásában működő Constantinum Intézmény Móra Ferenc Katolikus Általános Iskola alsó tagozatos diákjai részére - tájékoztatta az intézmény vezetője az MTI-t. (MTI)

Boldogok vagyunk a hitünkben – Missziós napot tartottak Szekszárdon

Egész napos eseménysorozatra várta a város lakosságát szeptember 7-én a szekszárdi római katolikus plébánia: tudományos, kulturális előadásokat, koncerteket és tanúságtételek hallhattak az érdeklődők; megismerkedhettek a plébánián működő közösségekkel. Énekes előadást tartott Petkó Tamás plébános, Csókay András idegsebész tanúságot tett hitéről. (Magyar Kurír)

Útravaló – 2019. szeptember 18.

Napról napra közreadjuk a napi olvasmányokhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Szeptemberben Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót. (Magyar Kurír)

„Hiszünk, hogy értsünk”

Szabadságról, a múlttal való szembenézésről, az ember meghatározásáról és a szív készségéről is szó esett a fennállása 30. évfordulóját ünneplő Keresztény Értelmiségiek Szövetsége kongresszusán, melyet az Országház felsőházi termében tartottak az elmúlt hétvégén. (parokia.hu)

A huszonnegyedik óra

A református diakónia éles kérdéseiről szólt a Szociális gondoskodás – cselekvő keresztyénség című szekció a Reformátusok Szárszói Konferenciájának, amelyen Czibere Károly, a szakterületért korábban felelős államtitkár, Oláh István, a Magyar Református Szeretetszolgálat Alapítvány kuratóriumi elnöke és Eperjesi Tamás, a felzárkózási csoport vezetője osztotta meg tapasztalatait a hallgatósággal. (reformatus.hu)

Mai evangélium – 2019. szeptember 18.

Hogy örömhírrel induljon minden nap... – Lk 7,31–35 (Magyar Kurír)

Egymillió gyermek imádkozza a rózsafüzért – idén októberben is

Október 18-án, helyi idő szerint 9 órakor világszerte gyermekek imádkoznak fél órán át a békéért és az egységért. Az elmúlt esztendőkben hazánkban is számos helyen csatlakoztak az eseményhez. (Magyar Kurír)

Alsószentivánra zarándokoltak a Székesfehérvári Egyházmegye hitoktatói

Gyönyörű nyárutói időben találkoztak a Székesfehérvári Egyházmegye hitoktatói az Fejér megyei Alsószentivánon szeptember 13-án. A Varga László kaposvári megyéspüspökkel ünnepelt szentmisét és a zarándoklatot egymásért, a tanítványokért és az új tanévért ajánlották fel. (Magyar Kurír)

Az Építészeti és Építésügyi Helyettes Államtitkárság munkatársai látogattak a székesegyházba - beszámoló

2019.09.16. - A Miniszterelnökség Építészeti és Építésügyi Helyettes Államtitkárságának munkatársai megtekintették a székesegyház belső helyreállítási munkálatait. A falképek restaurálásról Jeszeniczky Ildikó tartott részletes ismertetést. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Így lesz a keresztből áldás – Családi napot tartottak Győrben

Szeptember 14-én, Szent Kereszt felmagasztalása ünnepén tartották a Győri Egyházmegye Családbizottsága által szervezett családi napot, amely a 2020-as budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra való felkészülés jegyében telt. A rendezvénynek a győri Apor Vilmos Katolikus Iskolaközpont adott otthont. (Magyar Kurír)

Megalakult Székesfehérváron a Csoóri Sándor Társaság - beszámoló

2019.09.17. - Alakuló közgyűlését tartotta csütörtökön a Csoóri Sándor Társaság a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban. Az eseményen részt vett a költő özvegye, dr. Balogh Júlia is. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

A közös hálaadásban indulunk el a másik ember felé

Hodgyában a magyar kormány támogatásával idén sikerült teljesen felújítani a falu központjában lévő református templomot. (Erdélyi Refomátus Egyházkerület)

„Legyetek mindnyájan egy!” – Szakrális Művészetek Hete Kaposváron is

Szentmisével és ünnepi műsorral vette kezdetét a Szakrális Művészetek Hete Kaposváron, a Nagyboldogasszony-székesegyházban szeptember 14-én este. Az egy héten át tartó kulturális fesztivál többek között kiállításokat, koncerteket, színházi és irodalmi előadásokat, filmvetítéseket ajánl a látogatók figyelmébe. (Magyar Kurír)

Tartsuk értékesnek lelki fájdalmainkat! – A Hétkápolna búcsúját ünnepelték Vácott

A Szűz Mária nevének szentelt vác-hétkápolnai kegyhely búcsúját szeptember 14–15-én ünnepelték. A kétnapos egyházmegyei programon főképp helyiek és Vác környékiek vettek részt, de érkeztek Budapestről és más egyházmegyékből is zarándokok. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa: Az együttérzés Isten nyelvezete

Nyissuk meg szívünket az együttérzésnek, mert ez vezet a valódi igazságosság útjára. Ne fordítsuk félre a fejünket a szenvedés láttán, lépjünk ki önzésünkből és a közönyből, próbáljunk Isten nyelvén beszélni: legyünk együttérzők – buzdított a pápa a Szent Márta-házban bemutatott kedd reggeli szentmisén mondott homíliájában. (Magyar Kurír)

Károly herceg is részt vesz John Henry Newman szenttéavatási szertartásán

Károly brit trónörökös októberben Rómába utazik, ahol jelen lesz John Henry Newman bíboros szenttéavatási szentmiséjén – tette közzé a királyi sajtóiroda szeptember 12-én. (Magyar Kurír)

Legyél Te is a 72 óra nagykövete!

Október 1-ig még regisztrálhatsz a 72 óra kompromisszum nélkülre, hogy október 10-13. között több ezer fiatallal közösen tehess másokért, környezetedért, segíts ott, ahol szükség van rád! A háromnapos önkéntes ökumenikus ifjúsági akció szervezői a következő hetekben keresik a 72 óra legkreatívabb fiatal „nagykövetét". (reformatus.hu)

Keresztény hidak címmel ortodox előadás-sorozat indul Budapesten

Keresztény hidak címmel nyilvános előadás-sorozat indul a budapesti Szent István és Szent Hierotheosz ortodox egyházközség szervezésében. Ennek nyitányaként szeptember 29-én 18 órakor négy felekezet gondolkodói fejtik ki álláspontjukat az egyházi hagyomány szerepéről, lehetőségeiről és a tradíciónak az egyes keresztény közösségekben betöltött szerepéről. (Magyar Kurír)

Titkos békemisszió 1944-ben – Bemutatták Magyary Gyula visszaemlékezéseinek kötetét

Szeptember 16-án, hétfőn este a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) jogi karának Szent II. János Pálról elnevezett dísztermében mutatták be az „I was Francis Moly” – Magyary Gyula emlékezései egy titkos politikai-diplomáciai békemisszióra című könyvet. (Magyar Kurír)

Férfi a pályán 5. – program

(baptist.hu)

Nyári MABIM ifjúsági táborok

Idén nyáron két ifjúsági tábort szervezett a MABIM az ország különböző pontjain. Mindkét táborban Isten különleges munkáját, áldásait, gondviselését és életváltoztató erejét tapasztalhattuk, amiért nagyon hálásak vagyunk. A táborok kapcsán egy-egy szolgálóként is részt vevő fiatal írta le gondolatait, megtapasztalásait. Itt vagyok! – MABIM-tábor Vépen Be kell ismernem, nem könnyű feladat összefoglalni egy hét történéseit. […] (baptist.hu)

Szeptember 20-ig várják a családpasztorációs papi találkozóra szóló jelentkezéseket

Az őszi családpasztorációs papi találkozót szeptember 30-tól október 2-ig tartják Leányfalun. Az eszmecserén mások mellett Marton Zsolt váci megyéspüspök, Csókay András idegsebész és Fábry Kornél, az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) Titkárságának vezetője tart előadást. (Magyar Kurír)

Közösen indították a tanévet a református iskolák

Tizenegy erdélyi és partiumi iskola vett részt a Marosvásárhelyen szervezett kétnapos találkozón. (Erdélyi Refomátus Egyházkerület)

Főpásztori áldás a segesdi Szent László-templom restaurált oltárára és új orgonájára

Szeptember 15-én Varga László kaposvári megyéspüspök megáldotta a Somogy megyei Segesd község Szent László-plébániatemplomának restaurált főoltárát és az újonnan elkészült orgonát. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa liturgikus szertartásai október végéig

A Pápai Liturgikus Szertartások Hivatala közzétette a Szentatya által bemutatott szertartások rendjét szeptember és október hónapokra. Bíborosi konzisztórium, az Amazóniával foglalkozó püspöki szinódus és Newman bíboros szentté avatása szerepel többek között a pápai kalendáriumban. (Magyar Kurír)

Teremtés hete

Szervezzünk helyi akciókat az idei Teremtés hete szeptember 29. és október 6. alkalmából, és osszuk meg másokkal is, mennyi jó dolog történik körülöttünk! Korlátozott számban és jelentkezési sorrendben kisebb összegű támogatást is biztosít az Ökogyülekezeti Mozgalom. (reformatus.hu)

Huszadik alkalommal tartották meg a Jótékonysági Borárverést a Máltai Szeretetszolgálat javára

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat tiszaburai varrodájának gyermekprogramjai támogatására gyűjtöttek a Budapest Borfesztivál zárórendezvényén, a huszadik Jótékonysági Borárverésen szeptember 8-án. Az aukción 6 millió 300 ezer forint gyűlt össze. (Magyar Kurír)

A plébániai közösségek találkoztak a miskolci minorita templomban

A miskolci Nagyboldogasszony minorita templomban Szent Kereszt felmagasztalása ünnepén, szeptember 14-én, szombaton délelőtt ünnepi alkalomra gyülekeztek a hívek. Szalkai Zoltán József plébános kezdeményezésére a templomban működő közösségek, imacsoportok és a plébánia nagy közösségéhez tartozók találkozhattak kötetlen formában és ismerhették meg személyesen is egymást. (Magyar Kurír)

A Szent Kereszt felmagasztalása életünk reménye – A délvidéki verseci hegyi kápolna búcsúja

Szent Kereszt felmagasztalása ünnepén, szeptember 14-én, a verseci (Vršac) hegyi kápolna búcsúján verőfényes napsütés fogadta a zarándokokat, akik főként a dél-bánáti plébániákról érkeztek; de jöttek vendégek a Nagybecskereki Egyházmegye más településeiről és Romániából, Aradról is. (Magyar Kurír)

Szatmár Határok Nélkül

A Reformátusok Szatmárért Közhasznú Egyesület idén tartja kilencedik református találkozóját szeptember 21-én Nagyecseden. (reformatus.hu)

A világot az igazi értékekre hangolhatjuk – Egyetemi tanévnyitó szentmise Győrben

Hallgatók és oktatók töltötték meg a győr-révfalui Szentháromság-templomot a Szent László Katolikus Szakkollégium és a Győri Katolikus Egyetemi Lelkészség Veni Sancte szentmiséjén szeptember 12-én. „Azt kívánom, hogy ez az esztendő az imádság révén adjon nektek is felfedező pillanatokat” – fordult a hallgatókhoz a szentmisét bemutató Veres András megyéspüspök. (Magyar Kurír)

Ifjú tehetség a gyömörei templom „kántora”

Bors Imre, a Győr-Moson-Sopron megyei Gyömöre Szent Mihály-templomának plébánosa örömmel számolt be arról, hogy 2019 tavaszától a kántori feladatok elvégzésében egy tehetséges és lelkes tizenegy éves kisfiú segítségére számíthatnak a gyömörei katolikus templomban. Az új „kántort” Szabó-Réti Gábornak hívják, s az Apor Vilmos Iskolaközpont ötödik osztályos tanulója. (Magyar Kurír)

A skót presbiteriánus egyház is akar egy részt az egyik legnagyobb viking kincs megtalálójának jutalmából

Részesedni akar az egyik legjelentősebb viking kincs megtalálójának jutalmából a skót presbiteriánus egyház, amelynek földjén a több mint 100 darabból álló páratlan leletet 2014-ben egy fémdetektorral felfedezte Derek McLennan amatőr kincsvadász. (444.hu)

Konferenciát tartanak Bárdos Lajos születésének 120. évfordulója alkalmából

Budapest, 2019. szeptember 16., hétfő (MTI) - Bárdos Lajos zeneszerző születésének 120. évfordulója alkalmából rendeznek konferenciát Életet az énekbe címmel szerdán a Pesti Vigadóban. (MTI)

Új iskola épült mintegy hétszázmillió forintból Kiskunfélegyházán

Kiskunfélegyháza, 2019. szeptember 17., kedd (MTI) - Új iskola épült mintegy hétszázmillió forintból Kiskunfélegyházán a Miasszonyunkról Nevezett Kalocsai Iskolanővérek fenntartásában működő Constantinum Intézmény Móra Ferenc Katolikus Általános Iskola alsó tagozatos diákjai részére - tájékoztatta az intézmény vezetője az MTI-t. (MTI)

Énekes-zsoltáros istentisztelet

Megújuló énekeskönyvünk dallamai is felcsendülnek a szeptember 19-én, csütörtök este 6 órakor Budapesten a Kálvin téri templomban rendezendő énekes-zsoltáros istentiszteleten. (reformatus.hu)

Bingeni Szent Hildegárd apátnő, egyháztanító

A középkor nagy misztikus szentjére, Szent Hildegárdra emlékezünk liturgikus emléknapján, szeptember 17-én, aki Clairvaux-i Szent Bernát mellett világossága volt századának. (Magyar Kurír)

Már Püspökszentlászlón is járható a „Házaspárok útja”

Egy több mint két kilométer hosszú úton elmélkedhetnek a házaspárok Püspökszentlászló erdeiben: szeptember 7-én adták át és áldották meg a „Házaspárok útját”. A Házaspárok útja mozgalmat több éve indították el – célja, hogy megerősítse a házaspárok közötti kapcsolatot. (Magyar Kurír)

Ima munkavégzés előtt

Atyám! Buzdíts, erősíts, támogass munkám végzésében, hogy a munka, melyet Nevedben megkezdek, a Te dicsőségedre, nekem és embertársaimnak pedig megelégedésére és örömére váljék. Ámen. The post Ima munkavégzés előtt appeared first on Keresztény Élet Portál. (keresztenyelet.hu)

Útravaló – 2019. szeptember 17.

Napról napra közreadjuk a napi olvasmányokhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Szeptemberben Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót. (Magyar Kurír)

Lehetőség a megfiatalodásra

„Vajon szebb lesz-e a hitünk és az életünk az újjászületett templomban? Szebbnek kell lennie! Ehhez hagynunk kell, hogy az Ige diadalt arasson felettünk.” (parokia.hu)

Szemüveg és zsebkendő

Miközben elemelkedik a zengő érc és pengő cimbalom világába, nem feledkezik el test és vér valójáról. Látásának tökéletlenségére fekete szemüvege, a munka verejtékére pedig hófehér zsebkendője emlékezteti minduntalan. (parokia.hu)

Mai evangélium – 2019. szeptember 17.

Hogy örömhírrel induljon minden nap... – Lk 7,11–17 (Magyar Kurír)

Ékszerdobozként ragyog a somogyomi templom

A kívül-belül megújult hajlékért szombaton, szeptember 14-én adott hálát a gyülekezet. (Erdélyi Refomátus Egyházkerület)

Érdeklődés és támogatás

„Állam – Egyház – Diaszpóra" címmel szeptember 6. és 9. között Visegrádon tartotta éves közgyűlését és konferenciáját a Nyugat-Európai Magyar Protestáns Gyülekezetek Szövetsége (NYEMPGYSZ). A kilenc országból összegyűlt negyvenöt résztvevő harmincöt diaszpórában működő gyülekezetet képviselt. A közgyűlés új taggyülekezet felvételéről is döntött. (reformatus.hu)

Várszegi Asztrik az egyházmegyei zarándoknapon Szentjobbon: Szeressük okosan a jövő nemzedékét!

Szentjobbra zarándokoltak a nagyváradi egyházmegye papjai és hívei szeptember 15-én. A délelőtti szentmisén – amelynek főcelebránsa Várszegi Asztrik püspök, emeritus pannonhalmi főapát volt – a Boldogságos Szűzanya közbenjárását, Szent István és Szent László király oltalmát kérték a közösségek, családok megújulásáért. (Magyar Kurír)

A szeretet visz át a szenvedés folyóján – Fájdalmas Anya-búcsút tartottak a polgári Kálváriadombon

A város szívében található Kálváriadomb Szűz Mária-kápolnája megépítésének 250. évfordulóját ünnepelték idén szeptember 13. és 15. között a Hajdú-Bihar megyei Polgáron. A kolerajárvány megszűnésének emlékére épült fogadalmi kápolna búcsúján a hagyománynak megfelelően fekete ruhában vettek részt a hívek. (Magyar Kurír)

Magyarországi letelepedésük 120. évfordulóját ünnepelték a Ferences Mária Misszionárius Nővérek

Idén százhúsz éve érkeztek meg Magyarországra a Ferences Mária Misszió első nővérei. Szeptember 15-én, egy ünneplőbe öltözött vasárnap délelőttön e százhúsz év örömeit, ajándékait, áldozatait, találkozásait ünnepelték barátaikkal, a Hermina úti kápolnában és kolostorban, amely 1902 óta ad otthont a Marie de la Passion által 1877-ben alapított szerzetesközösségnek Budapesten. (Magyar Kurír)

Búcsú Daróci Bárdos Tamás zeneszerzőtől

A 87 éves korában, 2019. augusztus 27-én elhunyt Daróci Bárdos Tamás Erkel-díjas zeneszerző, karnagy lelki üdvéért mutattak be engesztelő szentmisét szeptember 16-án, 15 órakor a Városmajori Jézus Szíve-plébániatemplomban, majd hamvait a templom urnatemetőjében helyezték örök nyugalomra. Felesége, hét gyermeke, unokái, dédunokái, testvérei, kiterjedt rokonsága, barátai, tisztelői búcsúztak tőle. (Magyar Kurír)

Egyházmegyei Zarándoklat Bodajkra - beszámoló

2019.09.15. – A kegyhely felújítási munkálatai ellenére is nagyszámban zarándokoltak a hívek, - töretlen hittel és szeretettel - Bodajkra, a Segítő Szűz Mária kegytemplom búcsúünnepére. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Megmenekült a Notre-Dame székesegyház egyik kincse

Sikerült megmenteni a gombásodástól és a víz okozta egyéb károsodásoktól egy 18. század elején készült óriási méretű szőnyeget, amely a lángokban álló párizsi Notre-Dame oltása közben ázott el április 15-én. (Magyar Kurír)

Életünk célja, hogy Krisztust hordozzuk – Katolikus cigány közösségek zarándoklata Máriapócsra

„Krisztus keresztjét ünnepeljük, melyen kitárt karokkal adta oda értünk az életét; a keresztet, melyen átölelte az egész világot” – mondta Székely János püspök a Szent Kereszt felmagasztalása ünnepe alkalmából tartott máriapócsi búcsún szeptember 15-én. A nemzeti kegyhely sok ezer katolikus cigány hívőt fogadott a hétvégén. (Magyar Kurír)

Ismét emelkedett az egyházunknak felajánlott adó 1% összege

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal előzetes tájékoztatása szerint idén több mint 1 milliárd 317 millió forinttal támogatták a Magyarországi Református Egyház társadalmi szolgálatát, azonban ebben az esztendőben közel ötvenezer fővel növekedett a felajánlók száma is. Köszönjük, hogy a református egyházon keresztül segített! (reformatus.hu)

Belső szabadsággal – Örökfogadalmat ünnepeltek a pasaréti ferenceseknél

A pasaréti Páduai Szent Antal ferences templomban szeptember 14-én Mészáros Levente OFM és Szabó Péter OFM tett örökfogadalmat. Életútjukról, hivatásukról is kérdeztük őket. (Magyar Kurír)

A szenteltvíz áldásával kezdték meg a nevelési évet a Szent Miklós-os óvodások

Huszonhárom éve, a Szent Kereszt felmagasztalásának ünnepén alapította Keresztes püspök a nyíregyházi Szent Miklós Görögkatolikus Óvodát. Az első évben egy csoporttal indult az óvoda. Mára hat csoportban mintegy 180 kisgyermek növekedik a görögkatolikus intézményben. Szeptember 13-án, az alapítás ünnepének előestéjén egyenként áldották meg a nevelési évet kezdő óvodásokat és óvodapedagógusokat. (nyirgorkat.hu)

Balatonkenesén találkoznak a református kántorok

Negyedik alkalommal adott otthont a balatonkenesei református gyülekezeti ház és a templom a református kántorok találkozójának augusztus 31-én. Hogyan lett az egyházmegyei szintű összejövetelből szakmai kurzus? Erről a házigazda beszámolóját olvashatják. (reformatus.hu)

A közösség történetét a Szentlélek írja – Interjú a bakonybéli bencések leköszönő és új vezetőjével

Szeptember 1-jével a pannonhalmi főapát Baán Izsákot nevezte ki a bakonybéli Szent Mauríciusz-monostor perjelének. Halmos Ábel tizenkét éven át vezette a közösséget, amelynek létszáma háromról nyolc főre nőtt, a monostor és a templom a liturgia és a közös élet méltó terévé vált. A bencés testvérekkel Varró Szilvia a közösségről beszélgetett. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa reggeli homíliája: Imádkozzunk a politikusokért, és kérjük, ők is imádkozzanak a népért!

A nyári szünet után a Szentatya ismét szentmisét mutat be reggelenként a vatikáni Szent Márta-házban. Szeptember 16-i, hétfői szentbeszédében azt kérte, hogy imádkozzunk vezetőinkért, a politikusokért, a püspökökért, s őket is arra biztatta, hogy imádkozzanak a rájuk bízott emberekért. (Magyar Kurír)

Ismét ösztöndíjat hirdettek fiatal egyháztörténészek számára

Október elsejéig várják a pályázatokat a Szegedi Kis István ösztöndíjra, amelynek célja a magyar kultúrtörténet és egyháztörténet korai protestáns egyház-, irodalom-, liturgia- és társadalomtörténeti, valamint egyházművészeti kutatásának támogatása. (reformatus.hu)

Együtt kell kiáltanunk, hogy a békének nincsenek határai – Vallási vezetők találkozója Madridban

2019-ben, a második világháború kitörésének nyolcvanadik, a berlini fal leomlásának harmincadik évfordulóján a Sant’Egidio közösség Béke határok nélkül címmel szervezte meg – az 1986-os assisi találkozó szellemében – a vallási vezetők béketalálkozóját Madridban, melyre szeptember 15. és 17. között kerül sor. (Magyar Kurír)

Püspöki áldásban részesültek a székesegyház rekonstrukciójának munkatársai Székesfehérváron

Spányi Antal megyéspüspök szeptember 12-én megáldotta a székesfehérvári Szent István király-székesegyház belső rekonstrukcióján dolgozó szakembereket. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa fogadta a szerb elnököt

A pápa szeptember 12-én, csütörtökön délelőtt fogadta a Vatikánban Aleksandar Vučić szerb elnököt. Az audienciáról a Szentszék közleményben tájékoztatott. (Magyar Kurír)

Vajda János: Otthon

Bárhová is sodorjon minket az élet, ne feledjük, honnan jöttünk. Meglátogattam szülőimet; Csupa szív volt mind a két öreg. Annyit elcsókoltak képemen, Majd elállt belé lélekzetem. Láttam a zöld erdőt, mely mögött Ábrándjaim holdvilága tölt. Hol hozzám minden bokor alól Emlékezet madara dalol. És a kis kert – egy paradicsom, Benne tölt el szép gyermekkorom. […] The post Vajda János: Otthon appeared first on Keresztény Élet Portál. (keresztenyelet.hu)

Hadrianus császár a Szépművészetiben

A Szépművészeti Múzeum a közelmúltban nagy értékű műtárgyvásárlásaival is a figyelem középpontjába került. Ám kiderült: olykor nem árt friss szemmel körülnézni a gyűjteményben, mert még az ismertnek hitt tárgyakról is kiderülhet: majdnem olyan értékesek, mint a mesebeli göthös táltoscsikó pincében porosodó lószerszámai. Most például az Antik Gyűjtemény egy darabjára vetült rá a reflektorfény. Címkék:  Hadrianus szobor Hadrianus császár Szépművészeti Múzeum Muszeion kiállítás (Képmás magazin)

Az összefogás szimbóluma

Csaknem 38 millió forintból újult meg a református templom belseje Pusztafaluban. A beruházás az egyház, az önkormányzat és a magyar kormány közös eredménye. A megújult templombelsőért az alig kétszáz lelkes falu református közössége istentiszteleten adott hálát. (Tiszáninneni Református Egyházkerület)

„Anya, vigyél magaddal!"

Hiánypótló programmal várja a kismamákat, kisgyermekes anyukákat és gyermekeiket a Szabó Magda Emlékház. Az „Anya, vigyél magaddal!" első alkalmát szeptember 18-án, szerdán 10 órától tartják. (reformatus.hu)

Egyházak és vallások a békéért

Felekezeti és vallási sokszínűség jellemezte az Európai Egyházak Konferenciája (CEC) párizsi békekonferenciájának második és harmadik, záró napját, az európai egyházak mellett a közel-keleti keresztyén és muszlim hang is szerephez jutott. (reformatus.hu)

Hogy életünk ünneppé váljon – A Győri Egyházmegye főtemplomának felszentelésére emlékeztek

Veres András megyéspüspök szeptember 13-án ünnepi szentmisét mutatott be a Győri Egyházmegye papságával együtt a Nagyboldogasszony-székesegyház felszentelésének évfordulója alkalmából, valamint a fatimai Szűzanya tiszteletére. Az ünnepi szentmise szónoka Sárai-Szabó Kelemen, a győri Szent Mór bencés perjelség perjele volt. (Magyar Kurír)

A családokért imádkoztak a nyitrai kálvárián

A 2020-as budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra való felkészülés jegyében újabb állomásához érkezett az idei zarándokév a nyitrai kálváriai zarándokközpontban. Szeptember 8-án, Kisboldogasszony napján a családokért és az ifjúságért imádkoztak a zoboraljai magyar hívek. Zeman István beszámolóját szerkesztve közöljük. (Magyar Kurír)

Templombúcsú Rákoskeresztúron Szent Kereszt felmagasztalásának ünnepén

Templomának 125. búcsúját ünnepelte szeptember 15-én, vasárnap a rákoskeresztúri Szent Kereszt Felmagasztalása plébánia. Koncelebrált szentmisét mutatott be Erdő Péter bíboros. A főpásztor a szertartás keretében felszentelte a templom 2018-ban elkészült szembemiséző oltárát, majd a szentmise után megáldotta az újonnan elkészült Pál Apostol Katolikus Óvodát. (Magyar Kurír)

Keresztény tanösvény – Elindult Böjte Csaba videósorozata

Böjte Csaba erdélyi ferences testvér Keresztény tanösvény címmel negyvenrészes videósorozatot indított szeptember 15-én a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra való készület jegyében. A sorozatot a Magyar Kurír honlapján is hétről hétre követhetik. (Magyar Kurír)

Egymásért - egy másért – új tanévet nyitott a keresztény roma szakkollégiumi hálózat

Már hagyomány, hogy 2011 óta az ország különféle felekezeti fenntartású roma szakkollégiumainak hallgatói összegyűlnek szeptember elején és kötetlenül, egymást jobban megismerve kezdik el az új tanévet. Idén a debreceni Szent Miklós Görögkatolikus Roma Szakkollégium szervezésében Szolnok adott otthont a kétnapos rendezvénynek, amelynek idei mottója: Egymásért - egy másért. (nyirgorkat.hu)

Ferenc pápa az egység állhatatos keresésére buzdított – Orosz Atanáz püspök beszámolója

Szeptember 11-14 között tartották Rómában a keleti rítusú katolikus püspökök évi találkozóját, melynek ez alkalommal rendezője az ukrán görögkatolikus egyház szinódusa volt. A mostani 22. találkozó témája „Európa keleti katolikus egyházainak ökumenikus küldetése”. (nyirgorkat.hu)

Szeretetszolgálat Bokodon

"Cselekvő szeretet." Ez a mottója a Magyar Református Szeretetszolgálat egyik kiadványának, de ugyanakkor summázza a keresztyén élet célkitűzését is: nem elmélet, hanem gyakorlat. Ezen gondolatok jegyében indult el Bokodon a szeretetszolgálat munkája a református közösségben is.  (Dunántúli Református Egyházkerület)

Az egység keresésére kért a pápa – Orosz Atanáz a keleti rítusú katolikus püspökök találkozójáról

Szeptember 11. és 14. között tartották Rómában a keleti rítusú katolikus püspökök éves találkozóját, melyet ez alkalommal az ukrán görögkatolikus egyház szinódusa szervezett. A mostani, 22. találkozó témája ez volt: „Európa keleti katolikus egyházainak ökumenikus küldetése”. (Magyar Kurír)

Evangélikus ifjúsági műsor

(NAVA_Video)

Mit üzent Ferenc pápa az esztergomi kispapoknak? – Rómába zarándokoltak az esztergomi szeminaristák

Az esztergomi Érseki Papnevelő Intézet közössége – a II–VI. évfolyamok növendékei két-két elöljáró és tanár kíséretében, néhány idén szentelt újmisés volt növendéktársukkal együtt – szeptember elején Rómába zarándokolt. (Magyar Kurír)

Soltész: Magyarország a kereszténység védőbástyája

Segesd, 2019. szeptember 15., vasárnap (MTI) - Magyarország a kereszténység védőbástyája - mondta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a Somogy megyei Segesden, a Szent Lászlóról elnevezett helyi római katolikus templom felújítása alkalmából tartott szentmisén vasárnap. (MTI)

Szili Katalin: a magyar államnak minden gyermek számít, ők jelentik a nemzet jövőjét.

Szepsi, 2019. szeptember 15., vasárnap (MTI) - A magyar államnak minden gyermek számít, mert ők jelentik a nemzet jövőjét - jelentette ki Szili Katalin miniszterelnöki megbízott a felvidéki Szepsin, ahol beszédet mondott a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program keretében elkészült új helyi magyar bölcsőde átadásán vasárnap. (MTI)

Kövér: Magyarország visszaszerezte jövőjét

Budapest, 2019. szeptember 15., vasárnap (MTI) - Magyarország 2010 óta elvégzett munkájával visszaszerezte jövőjét, és ennek nyilvánvaló jele, hogy "mi magyarok nem bezárjuk a templomokat és az iskolákat", hanem újakat építünk - mondta Kövér László, az Országgyűlés elnöke vasárnap Budapesten, a Fasori Református Egyházközség hálaadó napján. (MTI)

Novák Katalin: a gyermek a jövő közösségeinek az alapja

Veresegyház, 2019. szeptember 14., szombat (MTI) - A gyermek a jövő közösségeinek alapja, a magyar jövőt azok a gyerekek és az ő gyermekeik fogják alakítani akiket ma vállalnak a szüleik - mondta az MTI-nek az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért felelős államtitkára Veresegyházán szombaton. (MTI)

Erdő Péter: a rendszerváltás után az egyházban is sokféle jövőkép élt

Budapest, 2019. szeptember 14., szombat (MTI) - A rendszerváltás után az egyházban is sokféle jövőkép élt, "megoszlottak a vélemények arról, hogy mit kell, mit lehet kezdeni az újonnan ránk köszönő szabadsággal" - mondta Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének (KÉSZ) XII. kongresszusán a Parlamentben szombaton. (MTI)

Orbán: mutassuk meg a világnak, milyen a keresztény szabadságra épített élet!

Budapest, 2019. szeptember 14., szombat (MTI) - A magyarok küldetése, hogy megmutassák a világnak, milyen a keresztény szabadság eszményére épített élet - mondta Orbán Viktor miniszterelnök szombaton az Országházban, a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének (KÉSZ) XII. kongresszusán. (MTI)

Tarlós: az egyházi iskolák működtetése rendkívüli felelősség, de remény is

Budapest, 2019. szeptember 13., péntek (MTI) - Az egyházi fenntartású iskolák működtetése rendkívüli felelősség, de egyben lehetőség és remény is; a felnövekvő generációk vallásos nevelése reményt ad egy erkölcsös, tudás- és tiszteletalapú társadalom újraépítésére - mondta a főpolgármester a Katolikus Budapest című könyvsorozat harmadik és negyedik kötetének budapesti bemutatóján pénteken. (MTI)

Erdő Péter: már lehet regisztrálni a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra

Budapest, 2019. szeptember 13., péntek (MTI) - Egy év múlva kezdődik Budapesten az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK), amelynek programjaira már lehet regisztrálni. A visszaszámlálást Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek indította el a budapesti Szent István-bazilika előtt péntek délután. (MTI)

Kövér: Közép-Európa nemzetei képesek megújítani Európa szellemi önvédelmét

Révkomárom, 2019. szeptember 13., péntek (MTI) - Közép-Európa nemzetei képesek megújítani Európa szellemi önvédelmét, és ezzel megerősíteni az európai politika önvédelmi képességét - jelentette ki, Kövér László, az Országgyűlés elnöke, a felvidéki Selye János Egyetem (SJE) ünnepi tanévnyitóján Révkomáromban, ahol köszöntőt mondott pénteken. (MTI)

Szombaton kezdődik az Ars Sacra Fesztivál

Budapest, 2019. szeptember 13., péntek (MTI) - Szombaton kezdődik az Ars Sacra Fesztivál, amely több mint hatszáz ingyenes programot kínál csaknem 400 helyszínen országszerte és a határokon túl. (MTI)

Kulturális céloknak is megfelelő tornacsarnokot adtak át Miskolcon

Miskolc, 2019. szeptember 13., péntek (MTI) - Oktatási, kulturális és szabadidős komplex fejlesztés valósult meg Miskolcon a Fényi Gyula Jezsuita Gimnáziumban: az avasi lakótelepen élőknek is nyitott, közösségi, kulturális feladatokat is ellátó, 1,45 milliárd forintból létrejött Közös-Tér Központot pénteken adták át. (MTI)

Az életünk célja, hogy Krisztust hordozzuk, befogadjuk, hogy szeretetben éljünk – katolikus cigány közösségek zarándoklata Máriapócsra

„Krisztus keresztjét ünnepeljük, melyen kitárt karokkal adta oda értünk az életét, a keresztet, melyen átölelte az egész világot” – hangzottak dr. Székely János szombathelyi megyéspüspök szavai a Szent Kereszt felmagasztalásán tartott búcsúi ünnepen Máriapócson. A nemzeti kegyhely ezúttal sok ezer katolikus cigány hívőt fogadott szeptember 15-én, de a regisztrált zarándokok már az előző nap megrendezett lelkigyakorlattal készülhettek az ünnepi Szent Liturgiára. (nyirgorkat.hu)

Útravaló – 2019. szeptember 16.

Napról napra közreadjuk a napi olvasmányokhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Szeptemberben Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót. (Magyar Kurír)

„Ahogy hajdan megálmodták”

B. Tóth Klára lélekszárnyakról, sánta verslábakról, inspirációról, folytonosságról, tanításról, tanítványokról, találkozásokról, alkotótáborokról és a családjuk élő emlékezetéül szolgáló otthonáról mesélt. (parokia.hu)

Mai evangélium – 2019. szeptember 16.

Hogy örömhírrel induljon minden nap... – Jn 17,11b–19 (Magyar Kurír)

Volt auschwitzi foglyokkal forgatták az első Holokauszt játékfilmet

„Mindent automatikusan csináltak, hiszen saját élményeiket játszották újra. Félelmetes volt.” Éppen hetven éve annak, hogy 1949 nyarán előkelőségek gyülekeztek a Tel Aviv Cinemában egy lengyel film premier előtti vetítésére. A Haaretz korabeli riportja beszámol arról, … Tovább » (szombat.org)

Kápolnabúcsú a Szent Kereszt felmagasztalása ünnepén Hejcén

Kakuk Ferenc egri érseki titkárral ünnepeltek búcsút a Katolikus Szeretetszolgálat otthonaiból érkezők a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Hejcén, a kastélykápolnában szeptember 14-én. Egervári Ágnes, a Szeretetszolgálat főigazgatója tájékoztatta szerkesztőségünket. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa: Isten felkínálja és nem ránk erőlteti magát!

Szeptember 15-én a déli Angelus elmondásához kapcsolódóan a Szentatya a napi evangéliumról, a Lukács evangéliumának 15. fejezetében található három jézusi példabeszédről elmélkedett. A pápa teljes lefordított beszédét közreadjuk. (Magyar Kurír)

A tékozló fiú nyomán – Elindult Međugorjéba a Béke Királynője-zarándokvonat

Második alkalommal indult útnak szeptember 15-én, vasárnap délután a Misszió Tours és a MÁV-START Zrt. együttműködésében, közös szervezésében a Béke Királynője-zarándokvonat Budapestről a boszniai Međugorjéba. (Magyar Kurír)

Légörvénytől kőhullásig

Találkozás Nagy Lea költővel A Légörvénytől kőhullásig bejegyzés először a Új Ember jelent meg. (Új Ember)

„Ez az öröm sohasem múlik el”

Jubiláns házaspárokat látott vendégül szeptember 7-én a győri székesegyházban az egyházmegye püspöke, egyben a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) el- nöke, Veres András. Az ünnepi esemény díszvendége Michael August Blume apostoli nuncius volt. A „Ez az öröm sohasem múlik el” bejegyzés először a Új Ember jelent meg. (Új Ember)

A biblia üzenete Isten minden megtérő bűnösnek örvend

Lk 15,1–32 A A biblia üzenete Isten minden megtérő bűnösnek örvend bejegyzés először a Új Ember jelent meg. (Új Ember)

A vonallal való teremtés

Simon András életmű-kiállítása az Újpest Galériában A A vonallal való teremtés bejegyzés először a Új Ember jelent meg. (Új Ember)

Ülésezett a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) szeptember 3-án és 4-én – folytatva a három éve megkezdett gyakorlatot – kihelyezett ülést tartott. Ezúttal Udvardy György veszprémi érsek, pécsi apostoli kormányzó, az MKPK elnökhelyettese meghívására Pécs adott otthont az őszi rendes ülésnek. Az ott elhangzottakról Tóth Tamás, a testület titkára számolt be a sajtónak szeptember 5-én Budapesten. A Ülésezett a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia bejegyzés először a Új Ember jelent meg. (Új Ember)

„Bocsánatot kérünk”

Az alábbiakban a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) gyermekvédelmi közleményét olvashatják. A „Bocsánatot kérünk” bejegyzés először a Új Ember jelent meg. (Új Ember)

Magyarok és szlovákok közös nemzeti szentjei

A kassai vértanúk halálának 400. évfordulóján A Magyarok és szlovákok közös nemzeti szentjei bejegyzés először a Új Ember jelent meg. (Új Ember)

Međugorje hitünk mélyebb megélésére hív

Székely János szombathelyi megyéspüspök a nyáron többek között Međugorjében és Kacsi­kán (Cacica), a román nemzeti Mária-kegyhelyen járt. Az ott szerzett tapasztalatairól, élményeiről kérdeztük. A Međugorje hitünk mélyebb megélésére hív bejegyzés először a Új Ember jelent meg. (Új Ember)

Otthonná vált Isten háza

25 éves a kecskeméti Szentcsalád Plébánia A Otthonná vált Isten háza bejegyzés először a Új Ember jelent meg. (Új Ember)

Demográfiai kihívások – a család szerepe

Kétnapos nemzetközi demográfiai konferencia kezdődött szeptember 5-én Budapesten, a Várkert Bazárban. A III. Budapesti Demográfiai Csúcson beszédet mondott Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek is. A bíboros beszédét az alábbiakban teljes terjedelmében közöljük. A Demográfiai kihívások – a család szerepe bejegyzés először a Új Ember jelent meg. (Új Ember)

Međugorje hitünk mélyebb megélésére hív – Beszélgetés Székely János püspökkel

Székely János szombathelyi megyéspüspök a nyáron többek között Međugorjében és Kacsikán, a román nemzeti Mária-kegyhelyen járt. Az itt szerzett tapasztalatairól, élményeiről kérdeztük. (Magyar Kurír)

A siker titkát tanítják

Száz év alatt hatszorosára nőtt a fasori református oktatás: a most induló tanévet már külön, felújított épületekben kezdte a budapesti gyülekezet fenntartásában működő Csipkebokor óvoda és Julianna általános iskola. Most vasárnap ezért adott hálát a közösség. (reformatus.hu)

A terézi imáról hallhattak a marosszentgyörgyi szerzetesi találkozó résztvevői

Marosszentgyörgyön tartották a Gyulafehérvári Főegyházmegye szerzeteseinek találkozóját, a kármelita nővérek szervezésében szeptember 7-én. A szerzetesek együtt végezték a napi imaórákat, szentmisén vettek részt, illetve Johanna-Andrea nővér előadását hallgathatták meg – Avilai Szent Teréz A belső várkastély című írása alapján – a terézi imáról. (Magyar Kurír)

A csoda ki van állítva – Minitárlat a budapest-krisztinavárosi Havas Boldogasszony-templomról

Aki Budán, a Krisztina körúton elmegy a Havas Boldogasszony-plébániatemplom mellett, nem is sejti, hogy micsoda mérnöki csúcsteljesítmény nyoma mellett halad el. Ugyanis az épületet a múlt század negyvenes éveiben, annak bővítésekor odébb költöztették, nem is akárhogyan: görgőkön. Többek közt e különleges átalakításról látható most kiállítás néhány házzal arrébb, a Tér-Kép Galériában. (Magyar Kurír)

Szándékos gyújtogatás okozta a minnesotai zsinagógatüzet

A rendőrség szerint szándékos gyújtogatás okozta a héten leégett ortodox zsinagóga pusztulását. A 36 éves feltételezett elkövető hétfőn áll bíróság elé. A minnesotai Duluthban lévő Adas Israel zsinagóga a város egyetlen ortodox közösségének adott otthont. Egészen múlthét hétfőig, amikor hatalmas lángok martalékává vált. A tűzben sok egyéb kegytárgy mellett a közösség 14 tóratekercséből 6 megsemmisült. A […] A Szándékos gyújtogatás okozta a minnesotai zsinagógatüzet bejegyzés először a Zsido.com jelent meg. (zsido.com)

Ferenc pápa Twitter-üzenete szeptember 15-én

A Szentatya az alábbi bejegyzést tette közzé Twitter-oldalán. (Magyar Kurír)

Gyalogos zarándoklat indul Kaszap István emlékére

Idén is megrendezik a „Pálos 70” zarándoklathoz kapcsolódó, jezsuita szerzetesek által vezetett gyalogos zarándoklatot, a „Kaszap 20”-at Kaszap István jezsuita novícius emlékére. A zarándokok október 5-én este indulnak Nagymarosról és másnap délelőtt érkeznek Márianosztrára. (Magyar Kurír)

Vakációs Bibliahét Sepsiszentgyörgyön

Augusztus 28-31. között szervezte meg a Sepsiszentgyörgyi Evangélikus – Lutheránus Egyházközség a vakációs bibliahetet a gyülekezet gyermekei számára. A KOEN Alapítvány által kidolgozott terv alapján… (evangelikus.net)

Hitoktatói zarándoklat Alsószentivánra - beszámoló

2019. szeptember 13. - Gyönyörű nyárutói időben gyülekeztünk a kegyhelyen. Tavaly óta a szeptemberi búcsúnap iskolánk Veni Sancte szentmiséje, valamint a Székesfehérvári Egyházmegye hitoktatónak zarándoklata is egyben. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

„Pálos 70” zarándoklat október első hétvégéjén

Október 4. és 6. között „Legyen nekem a te igéd szerint” mottóval rendezik meg a kilencedik „Pálos 70” teljesítménytúrát/zarándoklatot. (Magyar Kurír)

A tékozló fiú hazatér – Tizenöt éves a leányvári Hivatásőrző Ház

Tizenöt éves a leányvári Hivatásőrző Ház. A jubileum alkalmából, a Szent Kereszt felmagasztalása ünnepén konferenciát rendeztek a ház melletti Szent Kereszt-templomban. A búcsúi misét Cserháti Ferenc esztergom–budapesti segédpüspök mondta. (Magyar Kurír)

Felebarátainkban viszontszeretjük Krisztust – Erdő Péterrel ünnepelték a bátai kegyhely megújulását

Hagyományosan Magyarország egyetlen Szent Vér-kegyhelye a célpontja a Pécsi Egyházmegye zarándoklatának. Idén szeptember 14-én megszépült templom és tér várta a híveket. A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra való készület jegyében Erdő Péter bíboros, prímás áldotta meg a megújult tereket. (Magyar Kurír)

Áttűnik az Egy – Pituk József Dante-illusztrációi a Párbeszéd Házában

Szeptember 13-án, az Ars Sacra nyitónapján a Párbeszéd Háza Faludi Galériájában került sor Pituk József Viktorián (1906–1991) festő- és grafikusművész Áttűnik az Egy című kiállításának megnyitójára. (Magyar Kurír)

Az érzelmi zavaraink nagyszerű lehetőségek

Amikor az érzelmi zavaraink súlyossá válnak, az remek lehetőség a magunkkal való szorosabb kapcsolat kialakítására. Ez olyan, mintha az érzéseink összeállnának egy csokorba, és azt kiáltanák: „Törődj velem! Érts meg, légyszíves! Kezdj velem valamit!” Részlet Pál Feri 2017. április 25-i előadásából. Forrás: Pálferi Móra Ferenc: Van minden szívnek… The post Az érzelmi zavaraink nagyszerű lehetőségek appeared first on Keresztény Élet Portál. (keresztenyelet.hu)

A büntetés-végrehajtási intézmények dolgozóival találkozott a pápa

Szeptember 14-én délben a Szent Péter téren találkozott a pápa az olasz büntetés-végrehajtási intézetek vezetőivel és dolgozóival. Köszönetet mondott munkájukért, melyet láthatatlanul végeznek egy biztonságosabb és tiszteleten alapuló társadalom érdekében. A börtönlelkészeket biztatta, vigyék el az evangéliumot a rácsok mögé, s üzent a fogvatartottaknak is. (Magyar Kurír)

Paul H. Dembinski: Etika és felelősség a pénzügyi életben

Paul H. Dembinski lengyelországi születésű, svájci közgazdász, politológus. Az Observatoire de la Finance Alapítvány ügyvezető igazgatója, a Fribourgi Egyetem tanszékvezető tanára, számos egyetem vendégprofesszora. Etika és felelősség a pénzügyi életben című könyvében nem a pénzügyi válság okaival foglalkozik, hanem arra biztat mindenkit, hogy térjen vissza az etikus gondolkodáshoz. (Magyar Kurír)

Párbeszéd a liturgiáról: Víz

Fehérváry Jákó OSB liturgikus jegyzetét olvashatják. (Magyar Kurír)

Kortárs Művészeti Gyűjtemény eseménye - beszámoló

2019. szeptember 14. - A Székesfehérvári Egyházmegye Kortárs Művészeti Gyűjteményének 9. rendezvényére került sor a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

A Hitünk és Életünk adása a Fehérvár Televízióban

A Hitünk és Életünk műsora adására 2019. szeptember 15-én vasárnap kerül sor, az ismétlést pedig szeptember 18-án is láthatják a Fehérvár Televízió adásában. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Erdő Péter: a rendszerváltás után az egyházban is sokféle jövőkép élt – a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének XII. kongresszusa

A rendszerváltás után az egyházban is sokféle jövőkép élt, "megoszlottak a vélemények arról, hogy mit kell, mit lehet kezdeni az újonnan ránk köszönő szabadsággal" – mondta Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek szeptember 14-én, a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének (KÉSZ) XII. kongresszusán a Parlamentben, ahol a Nyíregyházi Egyházmegyét dr. Papp Tibor főhelynök képviselte. (nyirgorkat.hu)

Útravaló – 2019. szeptember 15., évközi 24. vasárnap

Napról napra közreadjuk a napi olvasmányokhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Szeptemberben Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót. (Magyar Kurír)

„…rájuk ugrott, legyűrte őket, és föléjük kerekedett…”

(Apostolok cselekedetei 19,8–22) – Hányan és hányan akarnánk mindent a magunk szolgálatába állítani! Egész életünk erre irányuló próbálkozás: rám figyeljenek, én legyek középen, én legyek az elismert, nekem legyen még több… Ez a bűn: amely még Istent is a maga szolgálatába állítaná. A primitív vallások kifejezésével ezt a kísérletet mágiának nevezzük.  (Dunántúli Református Egyházkerület)

Krisztus követői a weben

88 százalékos az internetes lefedettsége Magyarország lakosságának, 58 százalékunk valamilyen közösségimédia-felületet is használ. Felnőtt egy generáció, amelyiknek születése óta természetes az online kommunikáció. Nem az a kérdés tehát, hogy az egyháznak jelen kell-e lennie ezeken az új platformokon, hanem az: hogyan jelenjen meg? (reformatus.hu)

Mai evangélium – 2019. szeptember 15., évközi 24. vasárnap

Hogy örömhírrel induljon minden nap... – Lk 15,1–32 (Magyar Kurír)

Ferenc pápa sajtótájékoztatója: Én nem félek az Egyház szakadásától, imádkozom, hogy ne legyen

Szeptember 10-én a Mozambikban, Madagaszkáron és Mauritiuson tett apostoli látogatásáról hazatérőben is elbeszélgetett a Szentatya az újságírókkal a repülőgép fedélzetén. (Magyar Kurír)

Visszakerült eredeti helyére a „Vasúti Szűzanya”

Hét évtized után visszakerült a sümegi vasútállomás felvételi épületének falára a város kegyhelyének szobrát ábrázoló Fájdalmas Szűzanya, az ún. Vasúti Szűzanya dombormű. Az alkotás megáldására szeptember 14-én került sor. (Magyar Kurír)

A HÉT VERSE – Stabat Mater

Szeptember 14. a Szent Kereszt felmagasztalásának ünnepe, a következő napon, szeptember 15-én pedig Szűz Máriát mint a kereszt alatt álló Fájdalmas Anyát köszöntjük. A 13. században élt Jacopone da Todi ferencesnek tulajdonított Stabat Matert olvassuk ma, Babits Mihály fordításában. (Magyar Kurír)

A pápa levele Bartholomaiosz pátriárkához a Szent Péter-ereklyék odaajándékozásáról

Ferenc pápa augusztus 30-án kelt levelét szeptember 13-án tették közzé a Vatikánban. (Magyar Kurír)

A művészet megérint – Megnyitották a XIII. Ars Sacra Fesztivált

Szeptember 13-án, pénteken délután tartották a XIII. Ars Sacra Fesztivál nyitó ünnepségét Budapesten, a Magyar Nemzeti Múzeumban dísztermében. (Magyar Kurír)

Keresztény roma szakkollégiumok hallgatói találkoztak Szolnokon

A hagyományokhoz híven immár kilencedik alkalommal gyűltek össze az ország felekezeti fenntartású roma szakkollégiumainak hallgatói a Tisza-parti városban, közöttük a Budapesti Református Cigány Szakkollégium, illetve a debreceni Wáli István Református Cigány Szakkollégium tanulói is. (reformatus.hu)

Sopronban járt Magyarország apostoli nunciusa

Szeptember 6-án Sopronba látogatott Michael August Blume SVD érsek, Magyarország apostoli nunciusa. A Szentszék magyarországi nagykövetét Veres András győri megyéspüspök és Horváth Imre soproni városplébános kísérte. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa Twitter-üzenete szeptember 14-én

A Szentatya az alábbi bejegyzést tette közzé Twitter-oldalán. (Magyar Kurír)

Katolikus oktatás a fővárosban – Bemutatták A Katolikus Budapest új köteteit

Az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye megbízásából jelent meg a Szent István Társulat kiadásában A Katolikus Budapest III. és IV. kötete, melyeket tanulmányozva végigtekinthetünk a főváros oktatástörténetének századain és intézmények sokaságán. A monumentális könyv bemutatására szeptember 13-án került sor a Párbeszéd Házában, az Ars Sacra nyitónapján. (Magyar Kurír)

Az Istentől küldött próféta soha nem hazudhat – Franz Werfel: Halljátok az igét (1937)

Jeremiás próféta könyvét, és a történelmi eseményeket is hűségesen követi regényében Franz Werfel. (Magyar Kurír)

Aláírták a Szentszék és Angola közötti megállapodást

Szeptember 13-án, pénteken délelőtt az Apostoli Palotában írták alá ünnepélyesen a keretegyezményt a Szentszék és az Angolai Köztársaság között. Vatikáni részről Pietro Parolin bíboros államtitkár és Paul Richard Gallagher érsek, míg Angola képviseletében Manuel Domingos Augusto külügyminiszter látták el kézjegyükkel a dokumentumot. (Magyar Kurír)

Isten minden megtérő bűnösnek örvend

Évközi 24. vasárnap – Gondolatok az evangéliumhoz (Lk 15,1–32) (Magyar Kurír)

A görögkatolikus egyház közvetítő – Kocsis Fülöp a keleti rítusú katolikus püspökök találkozójáról

Szeptember 11. és 14. között Rómában tartják a keleti rítusú katolikus püspökök évente megrendezett találkozóját, melyet ez alkalommal az ukrán görögkatolikus egyház szinódusa szervezett. A mostani, 22. találkozó témája: „Európa keleti katolikus egyházainak ökumenikus küldetése”. (Magyar Kurír)

Erdő Péter a KÉSZ kongresszusán: A kereszténység kinyilatkoztatáson alapuló történelmi valóság

A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) alapításának 30. évfordulójáról is megemlékeztek a szervezet XII. kongresszusán, melyet a Parlamentben tartottak szeptember 14-én. A kongresszuson beszédet mondott Erdő Péter bíboros, prímás. Beszédét teljes terjedelmében közreadjuk az alábbiakban. (Magyar Kurír)

Sillye Jenő: Szállj, dalom!

Sillye Jenő énekes, dalszerző a hazai evangelizációs zene megalapítója. Ötven éve járja az országot együttesével, barátaival, fiaival, ha kell, egyedül, hogy kezében gitárral énekeljen Isten dicsőségéről, szeretetéről. Az interjúkötetben ebből az alkalomból vall Réti József újságírónak. (Magyar Kurír)

Újraélesztés

Mi egy élet értéke? Megítélhetjük-e ezt, miközben épp zajlik? Készek vagyunk-e arra, hogy elmenjünk egészen a legvégső határokig? Karl Markovics, az idei Faludi Nemzetközi Filmszemle és Fotópályázat filmes zsűrijének elnöke bátran kilépett a komfortzónájából, amikor a Rex felügyelő sorozat és számtalan mozifilm karakterszínészeként megrendezte első nagyjátékfilmjét. (Magyar Kurír)

3,2 millióért adják a Vaterán a Káldi György-féle első katolikus bibliafordítást

Nem kérdés: az első magyar bibliafordítás Károli Gáspár nevéhez fűződik. A kálvinista lelkipásztor 1586-ban kezdte meg a munkát, s műve 1590-ben jelent meg Vizsolyban. Ugyanebben az időben, vagyis az 1600-as évek elején fogott bele a katolikus változat átültetésébe Káldi György. (Magyar Kurír)

A visszaszámlálás elkezdődött – már csak egy év a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusig

Az egész katolikus világ számára kiemelkedő esemény, Magyarországnak pedig különleges lehetőség, hogy jövőre - 1938 után másodszor - hazánk rendezheti a Krisztussal való találkozás világméretű ünnepét, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust (NEK). 2020. szeptember 13-tól minden földrészről érkeznek majd, hogy részt vegyenek a magyarországi rendezvénysorozaton. Napra pontosan egy év van hátra. A visszaszámlálást Erdő Péter bíboros indította el 16 órakor a Szent István-bazilika előtti téren Michael August Blume apostoli nuncius és Mohos Gábor püspök, a NEK Titkárság vezetője jelenlétében. A látványos rendezvényen százfős kórus és a Debreceni Hajdú Táncegyüttes is fellépett. (nyirgorkat.hu)

A Szent Kereszt felmagasztalása

Szeptember 14-én a Szent Kereszt felmagasztalását ünnepli egyházunk. (nyirgorkat.hu)

Tudományos fokozatot szerzett dr. Várady Endre

A Baptista Teológiai Akadémia oktatói karának 2002. óta tagja Várady Endre, aki egy hosszú felkészülési folyamat végére érkezett 2019. július 5-én, amikor a doktori disszertációját sikeresen megvédhette az Evangélikus Hittudományi Egyetem Doktori és Habilitációs Tanácsa előtt. A doktorrá avatás felemelő pillanataira 2019. szeptember 6-án került sor az Evangélikus Hittudományi Egyetem tanévnyitó istentisztelete keretében. A BTA […] (baptist.hu)

„Gasztoevangélizáció”, ahogy a mai kor fesztiválozói „fogyasztják” az evangéliumot

Mit nem adna az alföldi ember jó lecsóért? Esztárban évek óta már fesztivált is rendeznek a lecsókedvelő közönség számára, ahová kiváló szakácsunk és kuktái, az Új Remény Baptista Gyülekezet csapata idén augusztusban is kivonult. Az augusztus végi Esztári Lecsófesztiválon 5. alkalommal veszünk részt az evangéliumot képviselve. Idén a szervezők meghívására 10 örömhírvivő testvérünk nevezett be […] (baptist.hu)

Fülöp metropolita atya nyilatkozata az európai görögkatolikus püspökök találkozójáról

Az európai görögkatolikus püspökök szokásos évi találkozójának idén az örök város, Róma adott otthont szeptember 11-14 között. A tanácskozás részleteiről a Vatikáni Rádió magyar műsorában beszélgettek Kocsis Fülöp érsek-metropolita atyával. (nyirgorkat.hu)

Új katalógus a British Library középkori kánonjogi kézirataihoz

A British Library középkori kéziratállományát különböző, egyedülálló gyűjtemények alkotják. Ezek közül kiemelkedik a Sir Robert Cotton (1571-1631) és a Robert Harley (1661-1724) nevéhez kötődő gyűjtemény, több mint 1400 és 7000 kézirattal, a 4-17. századból. (Magyar Kurír)

Útravaló – 2019. szeptember 14.

Napról napra közreadjuk a napi olvasmányokhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Szeptemberben Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót. (Magyar Kurír)

Ismét Gyertyánligeten járt az Orvosmisszió

Harmadik alkalommal végzett prevenciós szűrést a Katolikus Karitász Orvosmissziója a kárpátaljai Gyertyánligeten. (Katolikus Karitász)

Egymást átölelve

„A pornográfiával nem az a gond, amit megmutat, hanem az, amit kihagy.” – olvasható a szexről szóló fejezetben. Hozzáteszem még – sok lelkigondozói beszélgetés után –, hogy az is, amilyen nyomot hagy a lélekben… Rendhagyó olvasónapló és könyvajánló - 6.rész (parokia.hu)

Mai evangélium – 2019. szeptember 14., a Szent Kereszt felmagasztalása

Hogy örömhírrel induljon minden nap... – Jn 3,13–17 (Magyar Kurír)

Régebbi anyagok az archívumban