Lapszemle

Más egyházak, felekezetek honlapjainak híreit, információit, illetve világi lapoknak a kereszténységről szóló tudósításait gyűjtjük itt egybe. Az anyagok a forrás eredeti oldalán olvashatóak. A közölt hírek nem tükrözik egyházunk hivatalos véleményét.

Régebbi anyagok az archívumban

A gondolkodás szabadsága. Kálvinista tűnődések - könyvbemutató a Pannonia Reformata Múzeumban

2018. december 11-én, kedden 17 órakor a Pannonia Reformata Múzeumban (Pápa, Fő út 6–8.) mutatja be Marilynne Robinson A gondolkodás szabadsága. Kálvinista tűnődések című könyvét Köntös László főjegyző, gyűjteményi igazgató (Dunántúli Református Egyházkerület) és Barta Zsolt teológiai tanár (PRTA). részletek a tovább mögött. (Dunántúli Református Egyházkerület)

Száz év érlelte hitét

Az első világháború vége, a trianoni békediktátum, az újabb háború, 1956 ősze, megtorlás, gulyáskommunizmus, rendszerváltás, millennium – ez lehetne egy rövid összefoglaló is a 20. század kiemelkedő eseményeiről, ez alkalommal azonban felvillanó pillanatok a 100 éves Illéssy Mátyás életéből. (reformatus.hu)

Szent Márton ünnepe a Győri Egyházmegye oktatási intézményeiben

A Szent Márton novemberi ünnepéhez kötődő hagyományokat az egyházmegye oktatási intézményeiben a pedagógusok, a szülők és a gyermekek közösen őrzik és ápolják. (Magyar Kurír)

Madarassery Benvin Sebastian SVD előadása a mátészalkai iskolában – KÉPRIPORT

November 15-én a mátészalkai Móricz Zsigmond Görögkatolikus Kéttannyelvű Általános Iskola vendége volt az indiai származású Madarassery Benvin Sebastian SVD, a Pápai Missziós Művek magyarországi igazgatója. (Magyar Kurír)

Első alkalommal szerveztek találkozót keresztény vállalkozóknak a Váci Egyházmegyében

A Váci Egyházmegye Keresztény Vállalkozóinak I. Találkozóját a váci püspöki palota dísztermében november 13-án rendezte meg az ÉrMe Üzleti Hálózat. A rendezvény házigazdája Beer Miklós váci megyéspüspök volt. (Magyar Kurír)

Közös ima az üldözött keresztényekért Budapesten

„Imádkozzunk közösen Asia Bibiért és minden üldözött keresztényért!” – hív közös imaalkalomra a CitizenGO magyar szervezete. Az eseményre november 21-én, szerdán este 19 órától kerül sor Budapesten, a pálosok által gondozott Sziklatemplomban (1114 Budapest, Szent Gellért rakpart 1.). A szervezők kiemelik: az összejövetel felekezettől függetlenül mindenki számára nyitott. Kérik azokat, akik nem tudnak személyesen jelen […] The post Közös ima az üldözött keresztényekért Budapesten appeared first on Keresztény Élet Portál. (keresztenyelet.hu)

A családok dublini világtalálkozójának üzenete Kocsis Fülöp metropolita tolmácsolásában

A család evangéliuma örömhír a világnak: Dublin üzenete – ezzel a címmel tart az egyházfő előadást a XXV. családkongresszuson, melyet november 22. és 24. között rendeznek meg Balatonakarattyán. (nyirgorkat.hu)

Szent Erzsébet-napi imádság és ételosztás Szatmárnémetiben

A szegényekért, rászorulókért imádkoztak a szatmárnémeti Árpád-házi Szent Erzsébet-szobornál a segítségnyújtás szentjének emléknapján, november 19-én a szeretetszolgálatok képviselői a hívekkel és a város polgáraival, hogy felhívják a figyelmet a szegénységre és a rászorulók kiszolgáltatottságára. (Magyar Kurír)

Elment a hang: meghalt Bőzsöny Ferenc

Bőzsöny Ferencet, a Magyar Rádió egykori főbemondóját november 21-én 14 órakor a Budapesti Angolkisasszonyok templomában (V. kerület, Váci utca 47/B) szentmisével egybekötve helyezik örök nyugalomra. Süveges Gergő nekrológját adjuk közre. (Magyar Kurír)

Apaforradalom – beszélgetés Léder László pszichológussal

Csendes apaforradalom a családokért címmel tartott előadást nemrégiben Léder László Pro Familiis díjas pszichológus a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége meghívására Győrben. A szakembert az előadás témája kapcsán kérdezték. Credo Katolikus Krónika The post Apaforradalom – beszélgetés Léder László pszichológussal appeared first on Keresztény Élet Portál. (keresztenyelet.hu)

Működhet házasság gyermek nélkül?

Kedves Lelkiatya! Egészségügyi okokból nem vállalhatok saját gyermeket (a baba megfoganhatna, de a kihordása és születése mindkettőnkre veszélyes lenne), ennek fényében hogyan működhetne egy keresztény házasság az esetemben? Elképzelhető egy házasság házasélet nélkül, közös megegyezés alapján? Ha nem, akkor vajon le kell mondanom a házasságról? Az örökbefogadás természetesen szóba jöhetne, de katolikus, vallását gyakorló férfit […] The post Működhet házasság gyermek nélkül? appeared first on Keresztény Élet Portál. (keresztenyelet.hu)

Melyik lelki tükröt érdemes használni?

Tisztelt Lelkiatya! Szentgyónáshoz melyik lelki tükröt ajánlja felnőtteknek? Kedves Levélíró! Nagy öröm, hogy alaposan igyekszik a gyónásokra készülni, és ehhez jó lelki tükröt keres. A gyónás az egyik legszebb találkozás Isten irgalmával, amikor átélhetjük, hogy szeret minket úgy, ahogy vagyunk, nem elítélni, hanem megtisztítani és felemelni akar. Sokfajta lelki tükör van. Más kérdések segítenek egy […] The post Melyik lelki tükröt érdemes használni? appeared first on Keresztény Élet Portál. (keresztenyelet.hu)

Érvényes rózsafüzér imádság?

Tisztelt Lelkiatya! A rádióban hallgatom a rózsafüzér imádságot, én is mondom az imádkozókkal együtt. Viszont nincs a kezemben rózsafüzér. Így is érvényes az ima? Kedves Levélíró! Nagyon örülök, hogy imádkozza a rózsafüzért! Az imádság hatalmas kincs és erőforrás. Megtölti az embert békével, tanít tisztábban látni, olyan erőket szabadít fel, amit semmi más nem tud: Isten erejét. […] The post Érvényes rózsafüzér imádság? appeared first on Keresztény Élet Portál. (keresztenyelet.hu)

Állásajánlat – Nyíregyházára és Hodászra keresnek több munkatársat

Bérszámfejtő, tb-ügyintéző és adminisztrátor, könyvelő, gyermekvédelmi intézmény és szociális intézmény vezetői állást kínálnak a Nyíregyházi Egyházmegyében. (nyirgorkat.hu)

HaGIT: a görögkatolikus iskolák országos vetélkedője 2018-ban is

Hatalmas érdeklődés kísérte a hetedik alkalommal megrendezett HaGIT-ot, a Hajdúdorogi Görögkatolikus Ifjúsági Találkozót, melyre az ország görögkatolikus általános iskolái kaptak meghívást november 17-ére. (nyirgorkat.hu)

A Református félórát ajánljuk

Megköszönjük a mindennapi kenyerünket? Ki törődik a lelkészek lelkével? Kiderül a Kossuth Rádió református műsorának szerdai adásából. (reformatus.hu)

Albán zarándokokat fogadott a pápa Szkander bég halálának 550. évfordulóján

A pápa november 19-én találkozott az albán nemzeti zarándoklat résztvevőivel az Apostoli Palota Kelemen termében. A népes csoport számos tagja albán népviseletben jelent meg az audiencián. (Magyar Kurír)

Máriapócson is ég az első gyertya az óriási adventi koszorún

A kegytemplom előtti téren a városlakók közösen gyújtották meg a bűnbánati időszak első állomását jelentő, első gyertyát az óriáskoszorún. (nyirgorkat.hu)

Így ünnepeltek ősszel a csornai II. Rákóczi Ferenc-óvoda növendékei

A csornai II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Óvoda és Általános Iskola óvodapedagógusai fontos feladatnak tartják, hogy a gyermekek megtanulják a lélekből fakadó ünneplést, megemlékezést, hagyományőrzést, ahol a hangsúly nem az anyagi javakat tükröző külsőségekben rejlik. Ezért is tesznek meg mindent annak érdekében, hogy a gyermekek szívébe helyezzék az ünnepek tartalmát, és minél emlékezetesebbé tegyék a jeles eseményeket. Az ünnep kiemelkedő szerepet kap az óvoda életében, hisz örömet, boldogságot, vidámságot hoz a mindennapokba. Az óvoda őszi programjairól az óvodapedagógusok adtak tájékoztatást. (Győri Katolikus Egyházmegye)

Református segítség a felzárkózásban

Közel 300 gyermek tanulmányi, készség- és képességfejlesztését segítik a református tanodák, de ennél többet is tesznek: támogató közösséget teremtenek és motiváló jövőképet adnak 10, az ország hátrányos helyzetű térségeiben található településen. (reformatus.hu)

Az imára nevelni kell – Egyházmegyei pedagóguskonferenciát tartottak Pécsett

A Pécsi Egyházmegye fenntartásában működő oktatási intézmények pedagógusai számára szerveztek konferenciát november 16-án, amelynek kiemelt témája az imádság és a lelki harc volt. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa Twitter-üzenete november 20-án

A Szentatya az alábbi bejegyzést tette közzé Twitter-oldalán. (Magyar Kurír)

Szent Erzsébetet ünnepelték a nevét viselő veronai monostor szerzetesnői

Az egyetemes Egyházban, így Olaszországban is, Árpád-házi Szent Erzsébet liturgikus emléknapját november 17-én tartják. A ferences harmadrend patrónájára és a nevét viselő klarissza monostor védőszentjére emlékeztek a veronai ferences család tagjai, triduum keretében. (Magyar Kurír)

Így ünnepeltek ősszel a csornai II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Óvoda és Általános Iskola óvodásai

A csornai II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Óvoda és Általános Iskola óvodapedagógusai kiemelkedő feladatnak tartják, hogy a gyermekek megtanulják – és rajtuk keresztül a családok is – a lélekből fakadó ünneplést, megemlékezést, hagyományteremtést, ahol a hangsúly nem az anyagi javakat tükröző külsőségekben rejlik. Ezért is tesznek meg mindent annak érdekében, hogy a gyermekek szívébe helyezzék az ünnepek tartalmát, és minél emlékezetesebbé tegyék a jeles eseményeket. Az ünnep kiemelkedő szerepet kap az óvoda életében, hisz örömet, boldogságot, vidámságot hoz a mindennapokba. Az óvoda őszi programja, az óvodapedagógusainak beszámolója alapján, a következőek voltak. (Győri Katolikus Egyházmegye)

Pályázati felhívás a Hencidai Református Egyházközség lelkészi állására

A Bihari Református Egyházmegye esperese a Magyarországi Református Egyház többször módosított 2013. évi I. törvény 61. § (1) alapján, a Hencidai Református Egyházközség presbitériuma határozatának megfelelően pályázatot ír ki a Hencidai Református Egyházközség nyugdíjazás miatt megüresedett lelkipásztori állásának betöltésére. (Tiszántúli Református Egyházkerület)

Rehabilitációs mentort keres az RMK

A Református Missziói Központ mint megváltozott munkaképességű munkavállalók részére munkavégzési lehetőséget biztosító akkreditált foglalkoztató felvételt hirdet rehabilitációs mentor / tanácsadó betöltésére. (reformatus.hu)

Lelkészt keres a hencidai gyülekezet

A Bihari Református Egyházmegye esperese pályázatot ír ki a Hencidai Református Egyházközség nyugdíjazás miatt megüresedett lelkipásztori állásának betöltésére. (reformatus.hu)

Megjelent a Doktoranduszok Országos Szövetsége Hittudományi Osztályának 2018-as tanulmánykötete

A Doktoranduszok Országos Szövetségének Hittudományi Osztálya minden évben megrendezi a fiatal kutatók és doktoranduszok nemzetközi teológuskonferenciáját, melyre idén nyolcadszorra került sor. A rendezvénynek a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola adott otthont február 9. és 11. között. (Magyar Kurír)

Közös szűrővizsgálatot végzett Erdélyben a Magyar és a Romániai Máltai Szeretetszolgálat

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a Romániai Máltai Szeretetszolgálat munkatársai és önkéntesei október 22-től hat napon keresztül végeztek egészségügyi szűrővizsgálatokat Erdélyben. (Magyar Kurír)

„Talpra magyar!” – Kárpátaljai gyerekek kirándultak Budapestre

A Karitászt Támogató Alapítvány és a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszervezet együttműködésének eredményeként a Kárpátalján, szórványban élő gyermekek az 1848/49-es szabadságharc 170. évfordulója alkalmából egész éves programsorozaton vehettek részt. (Magyar Kurír)

Erzsébet napi beszámoló a Prohászka-karitásztól - beszámoló

2018.11.19. - Szent Erzsébetre emlékezve, neve napja közelében, immár hagyomány a Prohászka Karitász életében, hogy szervezünk egy délutánt, melyen nyugdíjas testvéreinket ajándékozzuk meg. Nagyon fontos számunkra az ő jelenlétük a közösségünkben. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

A filmek révén közelebb kerülhetünk Istenhez – Dancsák Viktor a Keresztény Film- és Könyvnapokról

Az Etalon Film Kiadó november 23. és 25. között hetedik alkalommal rendezi meg a Keresztény Film- és Könyvnapokat az Uránia Nemzeti Filmszínházban. Dancsák Viktor hittanárral, az esemény szervezőjével beszélgettünk. (Magyar Kurír)

Rómába zarándokoltak a szanyi és a soproni hívek

Rómába zarándokoltak a soproni és a szanyi hívek, Henczel Szabolcs atya, szanyi plébános vezetésével október 26-31. napjáig. Akik még nem jártak a résztvevők közül „az örök városban”, Szabolcs atya úti kalauzolásával most részletesen megismerhették; valamint azok a zarándokok, akik már ellátogattak e szent helyre, most feleleveníthették emlékeiket. A zarándoklat során a következő programok történtek. (Győri Katolikus Egyházmegye)

Befejeződött a görögkatolikus szeretetszolgálat leány- és lakásotthonainak felújítása

Befejeződött a Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálathoz tartozó hajdúnánási és nyírszőlősi lakásotthonok felújítása. Kocsis Fülöp érsek-metropolita november 16-án, pénteken felszentelte a hajdúnánási épületet. (Magyar Kurír)

Mai evangélium – 2018. november 20.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… - Lk 19,1-10 (Magyar Kurír)

Igazsággal, szeretettel a wekerletelepiekért

Csendes, egyéni ébredések történtek a wekerletelepi református gyülekezetben. Két évtized után a közösség új lelkipásztort választott, aki az evangélium hirdetését tartja legfontosabb céljának. Beiktatásán elhangzott: csak szeretetben, az igazsághoz ragaszkodva maradhat meg a közösség a főváros déli részén. (parokia.hu)

Kányádi Sándor: Szelíd fohász

szelíd fohász az én fohászom félig könyörgés félig hála hogy nem juttattál s ezután se juttass engemet szégyenfára de eljut-e az én fohászom eljuthat-e vajon tehozzád útjaidat úton útfélen szertartások barikádozzák nem marad-e sziklára hullt magokként vajon terméketlen mit egy hosszú életen át a jövendőnek elvetettem tudom sokat eltékozoltam abból mit rám bíztál sokat de […] The post Kányádi Sándor: Szelíd fohász appeared first on Keresztény Élet Portál. (keresztenyelet.hu)

Adni, venni

Egy szemüveges nénike érdeklődik az antik bútor kereskedésben: - Látom, ki van írva, hogy vétel-eladás. Mit vesznek? - Csupa ócska, értéktelen vacakot. - És mit adnak el? - Csupa régi, értékes bútort. The post Adni, venni appeared first on Keresztény Élet Portál. (keresztenyelet.hu)

Reformáció bélyegeken

A kiállítás része a 2017-ből származó összes olyan bélyeg, amellyel az egyes országok az évforduló előtt tisztelegtek. (Erdélyi Refomátus Egyházkerület)

Éjszakai zarándoklat Brenner János emléknapján Rábakethelyen

A Keresztény Megmozdulásokért Egyesület Szentgotthárd 2010 óta minden advent harmadik szombatján éjszakai gyalogos zarándoklatot szervez Szentgotthárd-Rábakethelyen Brenner János emlékére. Idén éppen december 15-én, a tavasszal boldoggá avatott káplán liturgikus emléknapján tartják a zarándoklatot. (Magyar Kurír)

Isten az orvost is gyógyítja – Csókay András a keresztény orvosok szatmárnémeti találkozóján

Harmadik alkalommal rendezett találkozót a keresztény orvosoknak november 17-én az egyházmegyei kórház-pasztorációs iroda a szatmárnémeti püspöki palotában. (Magyar Kurír)

Hajnali gondolatok

(NAVA_Video )

Szent Erzsébet ünnepe Móron - beszámoló

2018.11.19. - Szent Erzsébet emléknapján püspöki szentmisével és ünnepi programokkal emlékeztek meg névadójukról a móri katolikus iskolások. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Angyalbatyu

2018.11.19. - A Katolikus Karitász országos ajándékgyűjtő programja, az „Angyalbatyu” azzal a céllal indult útjára, hogy minél több rászoruló gyerek számára legyen örömteli a Karácsony. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

A pápa fogadta a gyermekek jogaiért küzdő Nobel-békedíjas aktivistát

Ferenc pápa november 16-án, pénteken kihallgatáson fogadta a gyermekek jogaiért küzdő Kailás Szatjárti indiai aktivistát, akit 2014-ben Nobel-békedíjjal tüntettek ki. (Magyar Kurír)

A válasz mindig Jézus – Beszélgetés Gájer Lászlóval a 72 Tanítvány Mozgalom találkozójára készülve

November 24-én a 72 Tanítvány Mozgalom ifjúsági találkozót szervez „Legyél Te a változás!” címmel, melynek egyik vendége Gájer László, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Karának tanszékvezető egyetemi tanára lesz. Vele beszélgetett Pulai Zsolt, a mozgalom elnöke. (Magyar Kurír)

Új elnökség az Amerikai Magyar Református Egyház élén

November 17-én a kanadai Windsorban szentelték fel az Amerikai Magyar Református Egyház szeptemberben megválasztott új püspökét, Lizik Zoltánt. (reformatus.hu)

Tanítóképzés és pedagóguspálya napjainkban – Konferenciát szervezett a PPKE esztergomi központja

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Vitéz János Tanárképző Központja (PPKE VJTK) november 16-án konferenciát szervezett Esztergomban a „150 éves az állami tanítóképzés” rendezvénysorozat keretében, melynek a címe „A tanítóképzés és a pedagóguspálya aktuális kérdései és kihívásai” volt. (Magyar Kurír)

A keresztényüldözés és tanulságai – előadás Mátészalkán

Kocsis Fülöp metropolita számol be a Közel-Keleten tett látogatásáról a mátészalkai kulturális központban november 30-án. (nyirgorkat.hu)

Márton-hét a balkányi óvodában

A balkányi Szent Jácint Görögkatolikus Óvodában tökfaragással, kézműveskedéssel és libatepertővel telt a Márton-hét. (nyirgorkat.hu)

Hét Határos Kirándulás

Ebben az esztendőben sem maradt el a Hét Határos egyházmegyei gyülekezeti kiskör altal szervezett szokásos őszi hittanos kirándulás, ezúttal a Bakony hegység volt a cél. A létszámellenőrzés ezúttal a csetényi református templomban történt meg ahol a számláló 195 főnél állt meg, ebből bizonyosan 160 hittanos jött velünk október 7-én, verőfényes őszi szombaton. (Dunántúli Református Egyházkerület)

70 éves jubileum, konferencia és hálaadás Stuttgartban

November második hétvégéjén grandiózus programsorozat keretében ünnepelt a Württembergi Magyar Protestáns Gyülekezet. A konferencia témája az Ora et labora volt. (Tiszántúli Református Egyházkerület)

Száz évnyi hálaadás Szarvason

Egy Somogy megyei település, Bedegkér mellett található a Száz-lépcső. Ez egy irtás a domboldalban. Nevét onnan kapta, hogy favágáskor a munkások lépcsőket vágtak a domb oldalába. Ezeket a lépcsőket a használat koptatta, az eső mosta, a növényzet benőtte. (Tiszántúli Református Egyházkerület)

A közös alkotás közösséget teremt – Iskolai integrációt segítő program Szatmárnémetiben

A Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet szeptemberben új projektet indított „Integráció zene és művészet által” címmel. A decemberig tartó program célja, hogy segítse a szervezet szatmárnémeti Barátság Háza Nyitott Szociális Központját látogató hátrányos helyzetű gyermekek iskolai integrációját. (Magyar Kurír)

„Buon pranzo!” – A szegényekkel ebédelt tegnap Ferenc pápa

November 18-án, vasárnap a szegények világnapja alkalmából a Szentatya mintegy 1500 rászorulót látott vendégül ebédre a Vatikánban. (Magyar Kurír)

Angyali ének

John Tavener a modern egyházi zene kiemelkedő szerzője - e darabja nem mindennapi lelki élményt nyújt. The post Angyali ének appeared first on Keresztény Élet Portál. (keresztenyelet.hu)

Passiójáték máriapócsi módra

Ismét készül valami Máriapócson. Valami megható, valami megrendítő. Karácsony közeleg, de a kegytemplom előtt már húsvétra utaló jeleket is látni. (nyirgorkat.hu)

A műkincsek Indiana Jonesa ismét akcióban – A Szent Márk-mozaik rejtélye

Arthur Brand holland műkincsnyomozó egy Ciprusról ellopott, felbecsülhetetlen értékű VI. századi, Szent Márkot ábrázoló mozaik nyomára bukkant egy monacói lakásban, az alkotást november 16-án átadta Ciprus hágai nagykövetségének. (Magyar Kurír)

Háromezer hajléktalant látott vendégül Ferenc pápa

„A világ szegényeinek kiáltása napról napra hangosabb, mégis egyre kevésbé hallatszik a kevés gazdag lármájában” - mondta Ferenc pápa a szegények világnapján a római Szent Péter-bazilikában bemutatott misén vasárnap. Ferenc pápa szavait mintegy hatezer szegény, hajléktalan, beteg hallgatta, akik az egész világból, de főleg Európából és Olaszországból érkeztek a Vatikánba az egyházfő vezette világnapra. A […] The post Háromezer hajléktalant látott vendégül Ferenc pápa appeared first on Keresztény Élet Portál. (keresztenyelet.hu)

Riportfim a görögkatolikus liturgia és templom sajátosságairól

A Duna TV Katolikus krónika című műsora készített riportot arról, milyen hagyományok mentén épülnek a görögkatolikus templomok, valamint hogyan függ össze a tér kialakítása a Szent Liturgia szellemiségével. (nyirgorkat.hu)

Biblia diákalkotók szemével az Apor Vilmos Katolikus Iskolaközpontban

A tizenhét éves Apor Művészeti Iskola kamarakiállítással készült anyaintézménye, az Apor Vilmos Római Katolikus Iskolaközpont 25 éves jubileumára. Keresztény emberként tanárok és diákok számára egyaránt a legfontosabb olvasmány kultúránk és hitünk bölcsője, a Biblia. A Szentírás kifogyhatatlan tárháza a tanulságos történeteknek, izgalmas egyéniségeknek, gazdag jelentéstartalmú szimbólumoknak, minden szava szent és igaz. Ennek a gondolatnak a szellemében ragadtak ecsetet a legidősebb továbbképzős növendékek, hogy festményeiken képileg is megjelenítsék bibliai hőseiket. (Győri Katolikus Egyházmegye)

Egyházmegyei ifjúsági találkozó Kiskőrösön, a missziós kereszt jelenlétében

Kiskőrösön rendezték meg a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye ifjúsági találkozóját, a KEFIR-t november 17-én. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa Twitter-üzenete november 19-én

A Szentatya az alábbi bejegyzést tette közzé Twitter-oldalán. (Magyar Kurír)

Összegző tanulmánykötet a 2018-as DOSZ-konferenciáról

Megjelent a Doktoranduszok Országos Szövetsége Hittudományi Osztályának 2018-as tanulmánykötete. A 27 tanulmányt online olvashatják az érdeklődők. (nyirgorkat.hu)

Levéltárosok szakmai találkozója Győrben

Immár huszonegyedik alkalommal tartottak szakmai találkozót a levéltárosok november 7-én Győrben. Az idei rendezvénynek a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum adott otthont. (Magyar Kurír)

Segítettből lett segítő – Bemutatjuk a Szent Erzsébet rózsája díj idei kitüntetettjét

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia idén Horváth Kálmánnét, a Katolikus Karitász győri csoportjának önkéntesét tüntette ki a Szent Erzsébet rózsája díjjal, melyet Veres András, az MKPK elnöke adott át november 17-én a Szent István-bazilikában. A díjazottról szóló riportunkat olvashatják. (Magyar Kurír)

Pro Caritate-díjat kapott Balogh Győző János rakacai parókus

Balogh Győző atyának az oktatás-nevelés, valamint szociális területen a halmozottan hátrányos helyzetű romák között végzett, széles körű feladatvállalásáért adományoztak Pro Caritate díjat. A kitüntetést a Parlamentben megtartott ünnepségen Fülöp Attila, szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár és Harrach Péter, volt szociális és családügyi miniszter adta át november 12-én a szociális munka napján. A díjazottal a Miskolci Egyházmegye munkatársa beszélgetett. (nyirgorkat.hu)

Együtt Európáért

100 éve ért véget az első világháború: közös emlékezés a jövő érdekében. Az Európai Protestáns Egyházak Közössége 8. nagygyűlésének állásfoglalása. (reformatus.hu)

Erdő Péter megáldotta a máriaremetei plébánia felújított épületét

Plébániaépülete felújítását ünnepelte a máriaremetei Kisboldogasszony-bazilika közössége. November 18-án Erdő Péter bíboros áldotta meg az egyházközség otthonát. (Magyar Kurír)

Magyarországon vendégszerepel a moszkvai patriarkátus kórusa

December 15. és 19. között „Karácsony az ősi Oroszországban” című műsorával Magyarországon vendégszerepel a moszkvai patriarkátus világhírű kórusa; fellépnek Miskolcon, Szegeden, Szombathelyen és Budapesten. (Magyar Kurír)

Adománygyűjtés az iskolákért

Idén is gyűjtést szervez a Kárpát-medencei Református Oktatási Alap a határon túli magyar anyanyelvű oktatás megsegítésére. (reformatus.hu)

Ferenc pápa: halljuk meg a szegények kiáltását

Vatikánváros, 2018. november 18., vasárnap (MTI) - A világ szegényeinek kiáltása napról napra hangosabb, mégis egyre kevésbé hallatszik a kevés gazdag lármájában - mondta Ferenc pápa a szegények világnapján a római Szent Péter-bazilikában bemutatott misén vasárnap. (MTI)

Átadták a Szent Erzsébet rózsája-díjat

Budapest, 2018. november 17., szombat (MTI) - Horváth Kálmánné, a Győri Karitász önkéntese kapta idén a Szent Erzsébet rózsája-díjat, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elismerését. A kitüntetést Veres András győri megyés püspök, a testület elnöke adta át szombat este a budapesti Szent István-bazilikában. (MTI)

Orbán Viktor részvétét nyilvánította Pap Géza erdélyi püspök családjának

Budapest, 2018. november 17., szombat (MTI) - Pap Géza erdélyi református püspök a visszakapott kollégiumépületek felújításával, a fiatalok körében végzett munkával és a szórványgyülekezetek támogatásával is azt bizonyította, hogy a mi jövőnk a Kárpát-medencében hitünk és magyarságunk megtartásán alapul - írta Orbán Viktor miniszterelnök az Erdélyi Református Egyházkerület korábbi vezetője családjának, részvétét nyilvánítva a püspök halála miatt. (MTI)

Rolla János a Szent Márton-díj idei kitüntetettje

Pannonhalma, 2018. november 16., péntek (MTI) - Rolla János Kossuth-díjas hegedűművész, a Liszt Ferenc Kamarazenekar koncertmestere kapta pénteken a Pannonhalmi Főapátság, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. és a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok általa alapított Szent Márton-díjat - tájékoztatta a főapátság az MTI-t. (MTI)

Szijjártó: minden eszközzel fel kell lépni a vallásos emberek üldözése ellen

Prága, 2018. november 16., péntek (MTI) - A 21. században megengedhetetlen, hogy bárkit vallása miatt üldöztetés érjen. Ez ellen mindez eszközzel fel kell lépni - jelentette ki Szijjártó Péter külügyminiszter pénteken Prágában, egy keresztényüldözéssel foglalkozó nemzetközi konferencián. (MTI)

Adventi koncertek a debreceni Református Nagytemplomban

Debrecen, 2018. november 15., csütörtök (MTI) - Tizenegyedik alkalommal várja adventi koncertekre az érdeklődőket a debreceni Református Nagytemplomba decemberben a Gag Management Produkciós Iroda és a református nagytemplomi egyházközség - közölték a szervezők csütörtökön a cívisvárosban. (MTI)

Molotov-koktélokat dobtak ismeretlenek a kijevi Szent András-templomra

Kijev, 2018. november 15., csütörtök (MTI) - Két ismeretlen támadó két Molotov-koktélt dobott csütörtökön a kijevi Szent András-templom ajtajára - közölte a kijevi rendőrség a Facebookon. (MTI)

Azbej Tristan: történelmi léptékű humanitárius katasztrófa a keresztényüldözés

Budapest, 2018. november 14., szerda (MTI) - Történelmi léptékű humanitárius katasztrófának nevezte a közel-keleti keresztények üldözését Azbej Tristan, a Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért felelős államtitkára szerda este Budapesten. (MTI)

Százhúsz éves fennállását ünnepli a magyarországi metodista misszió

Budapest, 2018. november 14., szerda (MTI) - Az állam és az egyház elválasztása nem jelentheti az egyház és a társadalom szétválasztását - hangoztatta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes szerdán Budapesten, a magyarországi metodista misszió működése megkezdésének 120. évfordulója alkalmából tartott rendezvényen. (MTI)

Átadták a kőszegi Árpád-házi Szent Margit katolikus iskola tornacsarnokát

Kőszeg, 2018. november 14., szerda (MTI) - Több mint 1,1 milliárd forint kormányzati támogatással egy év alatt épült fel Kőszegen az Árpád-házi Szent Margit Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium új tornacsarnoka, amelyet a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára adott át szerdán. (MTI)

A kárpátaljai szórvány helyzetéről és az egyházak nemzetmegtartó szerepéről tárgyalt a KMKF munkacsoportja

Budapest, 2018. november 14., szerda (MTI) - A kárpátaljai szórvány helyzete és az egyházak nemzetmegtartó szerepe volt napirenden a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma (KMKF) szórvány- és diaszpóra munkacsoportjának szerdai budapesti ülésén. (MTI)

Ima Szent Erzsébet közbenjárásáért

Egy szép, rövid ima Árpád-házi Szent Erzsébet segítségéért. Szent Erzsébet! Te Krisztus szemével néztél, Krisztus kezével adtál, Krisztus szívével szerettél… Segíts, hogy mi is Krisztus szemével lássunk, Krisztus kezével adjunk, Az Ő szeretetével szeressünk. Remélünk benned, Bízunk benned, Isten munkatársát látjuk benned, Krisztus szemével néző, Krisztus kezével adó, Krisztus szívével szerető Szent Erzsébet! Ámen. Fotó: […] The post Ima Szent Erzsébet közbenjárásáért appeared first on Keresztény Élet Portál. (keresztenyelet.hu)

Mai evangélium – 2018. november 19.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… - Lk 6,27-38 (Magyar Kurír)

A lelki építkezés ideje

Jótékonysági koncert az aszódi református templomért (parokia.hu)

Mindennapi kenyerünk, az újbor és a hála

Egyházunk és az Agrárminisztérium vasárnap a mádi református gyülekezetben adott hálát a magyar gazdák munkájáért és a 2018-as esztendő terméséért. „Ajándék számunkra, hogy ebben az évben az istentiszteletünk túlmutat a gyülekezeten és az egész nemzet nevében mondhatunk köszönetet a termésért" - nyilatkozta nekünk a közösség lelkésze. (reformatus.hu)

Vörösmarty Mihály: A szerelmes

Hasztalan van olvasásom, Nyugtot nem lelek; Munkátlan toll áll előttem S puszta levelek. Minden szónak kezdetében Szép neved ragyog; Ott van minden kis vonásnál S rám felmosolyog. Zaj, tolongás nem segíthet: Képed benne van; A magány sem: képed ott is Üldöz úntalan. Ah nem tudlak elkerűlni, Mert szivemben vagy; S szép, mint hajnal szép világa, […] The post Vörösmarty Mihály: A szerelmes appeared first on Keresztény Élet Portál. (keresztenyelet.hu)

Elsőosztályú lakosztály

- Kérem, a szobámban csak egyetlen vízcsap van, miért írják akkor a prospektusba, hogy - hideg-meleg folyóvíz”? - Mert mosakodni hideg, inni viszont meleg. The post Elsőosztályú lakosztály appeared first on Keresztény Élet Portál. (keresztenyelet.hu)

Erdő Péter megáldotta a budapesti Árpád-házi Szent Erzsébet-plébánia épületét

Erdő Péter bíboros, prímás mutatott be szentmisét Budapesten, a Rózsák terei Árpád-házi Szent Erzsébet-templom búcsúünnepén, november 18-án. Ezt követően megáldotta a plébánia felújított épületét. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa: Mindannyiunknak számot kell adnunk életünkről!

November 18-án délben, az Úrangyala elimádkozásakor a Szentatya a napi evangéliumról elmélkedve azt hangsúlyozta, hogy a végső időkről szóló szentírási szövegek a jelen pillanat felelős megélésére akarnak figyelmeztetni. (Magyar Kurír)

MEÖT – könyvbemutató

(baptist.hu)

Elkísérték utolsó útjára Pap Géza püspököt

A Farkas utcai református templomban megtartott gyászszertartás után a házsongárdi temetőben helyezték örök nyugalomra szombaton Kolozsváron Pap Gézát, az Erdélyi Református Egyházkerület 45. püspökét. (reformatus.hu)

„A világot jóvá alakító kis királlyá kenünk föl” – Különleges keresztelő a szegények világnapján

November 18-án, a szegények világnapján Budapesten, a Gát utcai templomban Koronkai Zoltán jezsuita mutatott be szentmisét és keresztelt meg egy fiút, aki a Sant’Egidio közösség béke iskolájába jár. A mise után a közösségi teremben a közösség vacsorára hívta hajléktalan barátait. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa: Csak a szegényekkel, a rászorulókkal együtt élhetjük meg hitünket!

November 18-án, a szegények világnapján a Szentatya a Szent Péter-bazilikában mutatott be szentmisét, amelyen mintegy hatezer szegény, valamint sok karitatív szervezet munkatársa és önkéntese vett részt. Beszédében Jézus három mozdulatát állította követendő példaként: elhagyni, bátorítani, kezünket kinyújtani. (Magyar Kurír)

Kis lépésekben formáljuk át a világot – Beszélgetés Elek László örökfogadalmas jezsuitával

Elek Lászlót nemrég szentelték pappá, és augusztusban ünnepelte elköteleződését. Kórházban és iskolában dolgozott tanulmányai alatt, több egyházi weboldal fejlesztője. Életútjáról kérdeztük. (Magyar Kurír)

Remény az újrakezdésre

A Katolikus Karitász október végén indította útjára a libanoni bántalmazott nőket és gyermekeket segítő támogatási programját, amelynek keretében csaknem egy éven át biztosítja egy Bejrút-közeli menedékház működését. A Remény az újrakezdésre bejegyzés először a Új Ember jelent meg. (Új Ember)

A krisztusi a követendő út

Párhuzamokról Huszárik Katával és Adorjáni BálinttalAdorjáni Bálint és Huszárik Kata színművészekkel a művészet esszenciájáról, hitről, meggyőződésekről és a próbatételekben rejlő kihívásokról beszélgettünk. A A krisztusi a követendő út bejegyzés először a Új Ember jelent meg. (Új Ember)

Eső áztatta avaron

A budai hegyekbe is megérkezett az ősz, a nem is oly régen még szép zöld levelek nagy része már barnára, sárgára színeződve a földön fekszik. A Eső áztatta avaron bejegyzés először a Új Ember jelent meg. (Új Ember)

Az igazi csodák palotája

Újjászületett a Szépművészeti Múzeum A Az igazi csodák palotája bejegyzés először a Új Ember jelent meg. (Új Ember)

A biblia üzenete – a végső dolgokról

Mk 13,24-32 A A biblia üzenete - a végső dolgokról bejegyzés először a Új Ember jelent meg. (Új Ember)

Hogyan változik meg viselkedésünk az interneten?

Kiberpszichológus a gyermekek védelmében A Hogyan változik meg viselkedésünk az interneten? bejegyzés először a Új Ember jelent meg. (Új Ember)

Ahová többször is lehajolt az ég

Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke november 11-én Mosonmagyaróváron mutatott be szentmisét a Szűz Mária Királynő- és Szent Gotthárd-templomban, majd megáldotta az egykori ispotály helyén kialakított hospice-házat. A Ahová többször is lehajolt az ég bejegyzés először a Új Ember jelent meg. (Új Ember)

Mindszenty-emlékérmeket adtak át a Parlamentben

A Mindszenty Társaság által alapított Mindszenty-emlékéremmel tüntették ki Márfi Gyula veszprémi érseket, Babusa János szobrászművészt és a Patrona Hungariae Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Kollégium és Alapfokú Művészeti Iskolát. A Mindszenty-emlékérmeket adtak át a Parlamentben bejegyzés először a Új Ember jelent meg. (Új Ember)

Kis lépésekben formáljuk át a világot

Beszélgetés Elek László örökfogadalmas jezsuitával A Kis lépésekben formáljuk át a világot bejegyzés először a Új Ember jelent meg. (Új Ember)

„Isten szeretete olyan csodálatos”

Az Isteni Ige Társasága (verbiták) magyarországi tartományának szerzetesei a verbita nővérekkel és világi segítőikkel együttműködve évente két alkalommal missziós hétvégét tartanak egy-egy plébánián. November 10-én Bács-Kiskun megyébe kísértük el őket. A „Isten szeretete olyan csodálatos” bejegyzés először a Új Ember jelent meg. (Új Ember)

Erdő Péter bíboros megáldotta a budapesti Árpád-házi Szent Erzsébet-plébánia épületét

Erdő Péter bíboros, prímás mutatott be szentmisét Budapesten, a Rózsák terei Árpád-házi Szent Erzsébet-templom búcsúünnepén, november 18-án. Ezt követően megáldotta a plébánia felújított épületét. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa Twitter-üzenete november 18-án

A Szentatya az alábbi bejegyzést tette közzé Twitter-oldalán. (Magyar Kurír)

Vasárnapi levelek – Min és hogyan nevetünk?

„Az a nap, amelyik nevetés nélkül telik el, elvesztegetett idő” - mondta Charlie Chaplin. Az viszont nem mindegy, hogy hogyan nevetünk. Jókai Anna Vasárnapi levelében ezt a kérdést boncolja. (nyirgorkat.hu)

A lelkiismeret parancsára

Az emberiesség eszméjének egyik legkiválóbb képviselőjére, a Világ Igazára, Revisnyei Reviczky Imre magyar királyi katonatisztre emlékeztek születésének évfordulója alkalmából, november 6-án a Fiumei úti nemzeti sírkertben. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa a Ratzinger-díj átadásán: A teológiát és a művészetet a Lélek ereje hassa át

November 17-én, szombaton a vatikáni Kelemen-teremben adták át a Joseph Ratziner-XVI. Benedek vatikáni alapítvány díját az idei két kitüntetettnek: Marianne Schlosser osztrák teológusnőnek és Mario Botta svájci építésznek. (Magyar Kurír)

Ha valaki hosszú távon hatékony akar lenni, érdemes jól is lennie

A boldogság és a hatékonyság egymást kölcsönösen megalapozza, föltételezi, kiegészíti és átjárja. Egy pont után, ha valaki igazán hatékony akar lenni, érdemes valamennyire jól is lennie. És ha valaki hosszú távon jól akar lenni, előbb-utóbb érdemes, hogy valami szülessen is általa. Részlet Pál Feri 2017. március 14-i előadásából. Forrás: Pálferi The post Ha valaki hosszú távon hatékony akar lenni, érdemes jól is lennie appeared first on Keresztény Élet Portál. (keresztenyelet.hu)

Egyházzenei találkozót szerveznek Győrben

December 1-jén, szombaton rendezik a Győri Egyházmegyében szolgáló egyházzenészek, kántorok és kórusok éves találkozóját a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban. (Magyar Kurír)

Élő egyház

(NAVA_Video )

Vezeklünk mind – A „Húzós éjszaka az El Royale-ban” című filmről

Hollywood egén mostanság - csaknem egy évtizede már - a képregényhősök vették át az uralmat. Ne tévesszen meg minket, hogy a legbecsvágyóbb filmstúdiónál (Disney/Marvel) épp a karakterek megtizedelése van soron, ez csak az igények újraformálására szolgáló trükk. (Magyar Kurír)

„Falaidra Jeruzsálem, őröket állítottam…” – Szent Ányos püspök ünnepe Tihanyban

A Tihanyi Bencés Apátság társvédőszentjére, Szent Ányos püspökre emlékeztek ünnepének előestéjén, november 16-án a tihanyi bencések és az egyházközség hívei barátaikkal és vendégeikkel - pannonhalmi, győri és bakonybéli szerzetestestvéreikkel; csornai premontreiekkel és zirci ciszterciekkel, egyházmegyés paptestvérekkel, a veszprémi szeminárium elöljáróival és növendékeivel és a bencés öregdiákokkal. (Magyar Kurír)

A vakok olasz apostoli mozgalmának tagjait fogadta Ferenc pápa

November 17-én, szombaton Ferenc pápa a vakok olaszországi apostoli mozgalmának négyszáz tagjával találkozott a Vatikánban. (Magyar Kurír)

Tábla jelzi az egykori Szent Márton-templom helyét Körmenden

November 5-én helyezték el a „Via Sancti Martini” zarándokút körmendi stációjának információs tábláját, mely arról tájékoztat, hogy hol állhatott a város védőszentjeként tisztelt Szent Márton nevét viselő első körmendi templom. (Magyar Kurír)

A tükör titka – Már csak magadat látod

A tükör titka igazi tanulságos történet: rövid és lényegre törő mese az önmagunkra ismerésről. A tükör titka így kezdődik:- Ha szükségem van valamire, és egy szegény emberhez fordulok - mesélte valaki a rabbinak -, barátságosan fogad, és amennyire tud, segít. Ha egy gazdaghoz megyek, szóba sem áll velem. Mondd, miért ilyen furcsa ez a világ? […] The post A tükör titka - Már csak magadat látod appeared first on Keresztény Élet Portál. (keresztenyelet.hu)

Emlékülés Árpád-házi Szent Margit tiszteletére Budapesten

Árpád-házi Szent Margit szentté avatásának 75. évfordulója alkalmából ünnepi emlékülést szervezett a Budapest-Újlaki Sarlós Boldogasszony-plébánia november 17-én Budapesten, a margitszigeti Danubius Grand Hotelben. (Magyar Kurír)

Zenéből épült város – Néhány gondolat a „Treme” című sorozatról

Napjainkban olyan sok sorozat készül, hogy az gyakorlatilag már követhetetlen. Még a sorozatkedvelők - esetleg -függők - sem képesek mindegyikbe belenézni csupán azért, nehogy véletlenül elmenjenek egy igazi csemege mellett. Ennek ellenére előfordul, hogy későn értesülünk egy-egy kiváló szériáról. (Magyar Kurír)

„Mint liliom a tövisek közt”

20. századi magyar női képzőművészek időszaki kiállítása a Bibliamúzeumban. (reformatus.hu)

Debreceni Ökumenikus Napok

Első alkalommal szerveznek Debrecenben ökumenikus napokat. A Debreceni Református Hittudományi Egyetem és a Both Antal Teológiai és Kulturális Alapítvány azzal a céllal hozza létre a találkozót, hogy erősítse a történelmi felekezetek közötti párbeszédet és az egyházak közös gyakorlati munkába is kezdhessenek. (reformatus.hu)

Menekültmissziós szolgálat új kontextusban

Engedelmesség az evangéliumnak - az irgalmasság gyakorlása - menekültmissziós szolgálat új kontextusban címmel szervez konferenciát a Református Missziói Központ november 30-án, pénteken és december 1-jén, szombaton Berekfürdőn, a Megbékélés Házában (Berek tér 19.). (reformatus.hu)

Gazdasági ügyintézőt keresnek

Gazdasági ügyintézőt keres a Nyugat-magyarországi Református Nevelőszülői Hálózat. (reformatus.hu)

A nagyváradi püspöki palota kertje is megújul

Előreláthatólag 2020 májusára felújítják a nagyváradi püspöki palotát, és a palota parkja is megújul - tájékoztatott a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye. (Magyar Kurír)

Elhunyt Bányai László

Életének 89. esztendejében elhunyt Bányai László nyugalmazott székesfehérvári lelkipásztor. (reformatus.hu)

Az első világháború és a közel-keleti protestáns egyházak

Már 1914-ben „világháborúként" beszéltek a nagy háborúról. Ez a kifejezés akkoriban elsősorban nem egy, az egész világra kiterjedő háborút jelölt, hanem a háború világtörténeti jelentőségére utaltak vele. (reformatus.hu)

A hit zsinórmértéke

Fehérváry Jákó OSB liturgikus jegyzetét olvashatják. (Magyar Kurír)

Egyházmegyei karitászunk önkéntese vehette át a Szent Erzsébet rózsája díjat

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) által alapított Szent Erzsébet rózsája díjat Horváth Kálmánné, a Győri Egyházmegyei Karitász önkéntese vehette át november 17-én Budapesten, a Szent István-bazilikában. Átadták a konferencia Eucharisztiához kötődő rajz- és fotópályázatának díjait is. Rajz kategóriában Katona Márk, a Prohászka Ottokár Orsolyita Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda tanulója korcsoportjában 2. helyezést ért el, a bői Vincze Simon pedig Várakozás című fotójáért részesült különdíjban. (Győri Katolikus Egyházmegye)

Az ifjú és az angyal

Él egy régi történet egy fiatalemberről, akinél egy éjjel megjelent egy angyal és csodálatos dolgokról mesélt neki, amelyek az életben várnak rá. Minden lehetőség adott lesz számára, hogy hatalmas vagyonra tegyen majd szert, a társadalom megbecsült tagja lehessen, és egy gyönyörű nőt vegyen feleségül. Emberünk egész életében várta, hogy az angyal által ígért csodálatos dolgok […] The post Az ifjú és az angyal appeared first on Keresztény Élet Portál. (keresztenyelet.hu)

Mai evangélium – 2018. november 18.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… - Mk 13,24-32 (Magyar Kurír)

„…legeltessétek az Isten közöttetek lévő nyáját…”

(1Péter 5,1-5) Arról a nyájról van szó, amelyet Jézus Krisztus tulajdon vérével szerzett (Cselekedetek 20,28), amelynek Jézus Krisztus főprófétaként kijelentette az Isten akaratát, amelyet Jézus Krisztus főpapként megváltott, amelyért Ő királyként most is könyörög, amelyet Ő főpásztorként, Igéje és Lelke által ma is vezet. (Dunántúli Református Egyházkerület)

Szerelem…

Szerelem reggel…, Szerelem délben…, Szerelem este…, Szerelem egész álló nap… ezt az átkozott vízcsapot! The post Szerelem… appeared first on Keresztény Élet Portál. (keresztenyelet.hu)

Pósa Lajos: Magyar vagyok

„…Magyarul tanított imádkozni anyám / És szeretni téged, gyönyörű szép hazám!”Akiknek mond valamit méltatlanul elfeledett költőnk, Pósa Lajos neve, az valószínűleg az ,,Én Istenem, jó Istenem…” imádságot említi… Többet is megtudhattak róla azok, akik a több mint harminc helyszín valamelyikén láthatták az életét bemutató vándorkiállítás tablóit. A miskolci Színháztörténeti és színészmúzeumban 2018. november 9-én nyít […] The post Pósa Lajos: Magyar vagyok appeared first on Keresztény Élet Portál. (keresztenyelet.hu)

Tizenkilencedik alkalommal keresték Szent Erzsébet utódát

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) által alapított Szent Erzsébet rózsája díjat Horváth Kálmánné, a Győri Egyházmegyei Karitász önkéntese vehette át november 17-én Budapesten, a Szent István-bazilikában. Átadták a konferencia Eucharisztiához kötődő rajz- és fotópályázatának díjait is. (Magyar Kurír)

Idén Rolla János hegedűművész vehette át a Szent Márton-díjat Pannonhalmán

Rolla János hegedűművész, a Liszt Ferenc Kamarazenekar koncertmestere vehette át november 16-án, a Pannonhalmi Főapátság Szent Márton-napján a főapátság, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. és a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok által alapított Szent Márton-díjat. (Magyar Kurír)

Az idei évben is találkoztak a levéltárosok Győrben

Immáron 21. alkalommal gyűltek össze a levéltárosok Győrben november 7-én. Az idei találkozónak a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum adott otthont. A levéltári nap nemcsak tudományos konferencia, hanem arra is jó alkalmat teremt, hogy a szervező intézmények - a Magyar Nemzeti Levéltár Győr-Moson-Sopron Megye Győri és Soproni Levéltára, Győr Megyei Jogú Város Levéltára, a Győri Egyházmegyei Levéltár, valamint a Magyar Országos Közjegyzői Kamara levéltára és a Ráth Mátyás Evangélikus Gyűjtemény Levéltára - munkatársai találkozzanak egymással és a kutatókkal egyaránt. (Győri Katolikus Egyházmegye)

Ferenc pápa látogatása a Szent Péter téren felállított ideiglenes orvosi ellátóban

November 16-án, pénteken délután Ferenc pápa meglepetésszerűen megjelent a Szent Péter téren, ahol szegényekkel, orvosokkal és önkéntesekkel találkozott a szegények világnapja, november 18. alkalmából kialakított orvosi rendelőkben. (Magyar Kurír)

Dolhai Lajos két új könyve az Eucharisztiáról

A Szent István Társulatnál megjelent Az Eucharisztia teológiája című könyvből az Eucharisztia teológiáját és liturgikus teológiai vonatkozásait ismerheti meg, a Jel Kiadó gondozta Csúcs és forrás kötetben pedig az Oltáriszentséggel és a szentmisével kapcsolatos 52 kérdést és választ talál az olvasó. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa üzenete a szegények világnapjára

Második alkalommal tartjuk meg idén az Egyházban a szegények világnapját november 18-án, az évközi 33. vasárnapon. Ferenc pápának a világnapra írt üzenetét olvashatják. (Magyar Kurír)

Szent Márton ünnepe Egyházmegyénk oktatási intézményeiben

A Szent Márton novemberi ünnepéhez kötődő hagyományokat Egyházmegyénk oktatási intézményeiben a pedagógusok, a szülők és a gyermekek közösen őrzik és ápolják. Az alábbi összeállításunkban bemutatjuk, hogy az idei évben miként emlékeztek a Savariában született szentre a csornai II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Óvoda és Általános Iskolában, a mosonmagyaróvári Hildegard Óvodában, valamint a soproni Szent Orsolya Római Katolikus Gimnázium, Általános Iskola, Óvoda és Kollégiumban. (Győri Katolikus Egyházmegye)

A harmóniakeresés iskolája – György László a gazdaság, a kultúra és az élet egyensúlyairól

Legyen szó gazdasági szakértőként adott tévéinterjúkról, egyetemi órákról vagy hétköznapi, civilben folytatott beszélgetésekről, György Lászlónak, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és -szabályozásért felelős államtitkárának „hangvétele” és törekvése önazonos. (Magyar Kurír)

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia körlevele Árpád-házi Szent Erzsébet ünnepére

Az MKPK országos gyűjtést rendez november 25-én, Árpád-házi Szent Erzsébetnek, a jótékony szeretet szentjének ünnepéhez kapcsolódva a Katolikus Karitász javára. A gyűjtés kapcsán kiadott körlevelet november 18-án, vasárnap minden magyarországi katolikus templomban felolvassák. (Magyar Kurír)

Ha megvalljuk Jézust, Ő is megvall minket

Próbáljuk minél jobban erősíteni hitünket Istenben, mely a mai világban meggyengülni látszik. Útravaló évközi idő 33. vasárnapjára (Mk 13, 24-32) Forrás: Váci Egyházmegye The post Ha megvalljuk Jézust, Ő is megvall minket appeared first on Keresztény Élet Portál. (keresztenyelet.hu)

A Jeruzsálemi Szent Sír Lovagrend közgyűlése a pápánál

Ferenc pápa november 16-án, pénteken fogadta a Szent Sír Lovagrend közgyűlésének résztvevőit, közöttük Jungbert Bélát, a rend magyarországi helytartóját. (Magyar Kurír)

A Svetits-iskola alapítóira emlékeztek Debrecenben

Az iskolaalapító házaspárra, Svetits Mátyásra, a debreceni Kereskedelmi és Iparkamara első elnökére és feleségére, Kojanitz Annára emlékeztek a Svetits Katolikus Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégiumban a november 16-i Svetits-napon. (Magyar Kurír)

A végső dolgokról

Évközi 33. vasárnap - Gondolatok az evangéliumhoz (Mk 13,24-32) (Magyar Kurír)

ŐSZI ELMÚLÁS - PALOTAKONCERT

A Custos Consort régizene együttes hangverseny volt a Püspöki Palota dísztermében október 28-án. Az együttes tagjai: Király Nóra - ének és középkori hárfa Szászvárosi Sándor - viola da gamba Tokody Gábor - lant Sipos Csaba - ütőhangszerek Fotó: Fekete István (Váci Katolikus Egyházmegye)

A VÁCI EGYHÁZMEGYE KERESZTÉNY VÁLLALKOZÓIT HÍVJA TALÁLKOZÓRA DR. BEER MIKLÓS VÁCI MEGYÉSPÜSPÖK ÉS AZ ÉRME HÁLÓZAT, 2018. NOVEMBER 13-RA

Miért indítjuk el a találkozót? Egy keresztény üzleti vezetőnek fontos megértenie, tudnia, és közvetítenie is környezete felé, hogy hívatása van korunk gazdasági és pénzügyi világában, az emberi méltóság szem előtt tartásával és a közjó szolgálatával. De mi is a közjó? Mikén lehet képes egy vállalkozó megfelelni ennek a hivatásnak? (Váci Katolikus Egyházmegye)

40 ÉVE HALT MEG WERNER ALAJOS

A jeles lelkipásztor és egyházzenész lelki üdvéért szentmisét celebrál Dr. Beer Miklós váci püspök az OMCE elnöke november 8-án délután 4 órakor Máriaremetén. Tisztelőit és az énekeseket fél 4-re hívja énekpróbára az Országos Magyar Cecília Egyesület. (Váci Katolikus Egyházmegye)

TALÁLKOZÓT TARTOTT A MAGYAR ÉS A ROMÁNIAI PÜSPÖKI KONFERENCIA ÁLLANDÓ TANÁCSA

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) közleményét olvashatják az MKPK Állandó Tanácsa és a Romániai Püspöki Konferencia Állandó Tanácsa idei találkozójáról. (Váci Katolikus Egyházmegye)

CSÉN SZAKMAI NAPOKAT SZERVEZTEK VÁCON

A Váci Egyházmegyei Katolikus Iskolák Főhatósága (EKIF) által fenntartott iskolákban harmadik éve működő Családi Életre Nevelés (továbbiakban CSÉN) mentorprogram keretében az aktuális negyedéves szakmai továbbképző napra került sor 2018. október 10-én és 11-én Vácott. (Váci Katolikus Egyházmegye)

"JÖJJ, KÖVESS ENGEM" - LELKIGYAKORLAT VOLT BORSOSBERÉNYBEN

„Krisztusban mindig testvérek leszünk!” Jöjj, kövess engem - címmel szerveztek a váci egyházmegye kispapjai lelkigyakorlatot október végén, Borsosberényben, amelyen olyan fiatalok vettek rész, akik szeretnének hiteles hívő férfiakká válni, akár papként, akár családapaként, illetve szívesen töltik idejüket Jézussal, az egyházmegye papjaival és papnövendékeivel. (Váci Katolikus Egyházmegye)

A VÁCI PIARISTA GIMNÁZIUM FELHÍVÁSA

A váci Piarista Gimnázium és Kollégium találkozási helyet kínál azoknak a fiataloknak, akik keresztény családokban nevelkednek, keresztény közösségeket gyarapítanak és keresztény értékrendet vallanak. A jelentkező fiataloknak nyolcosztályos, négyosztályos és angol nyelvi előkészítő osztállyal kiegészült öt évfolyamos képzést kínálnak. Várják a jelenleg negyedikes és nyolcadikos tanulni vágyó keresztény fiatalokat. (Váci Katolikus Egyházmegye)

PILÁTUS ÉJSZAKÁJA

A Pilátus éjszakája egyfelvonásos történelmi dráma került bemutatásra a Credo ház színpadán, november 6-án. Az esten rövid köszöntőt mondott a színdarab írója, Fazekas István. Az előadásban szereplő Claudia Procula-t Gregor Bernadett színművésznő, míg Pontius Pilátust János Dávid színművész alakította, tájékoztatott Lonkay Márta a Credo-ház programszervezője. Váci Egyházmegye (Váci Katolikus Egyházmegye)

MAJOR SÁNDOR ATYÁRA EMLÉKEZTEK KISMAROSON

„Szeretteink sírjához a feltámadás hitével és az újratalálkozás reményével menjünk.” Három nappal Mindenszentek ünnepét követően, november 4-én, Major Sándor atya, néhai Kismarosi plébánosról, születésnapján, szentmise keretében emlékeztek meg a helyiek. (Váci Katolikus Egyházmegye)

BÁNTALMAZOTT MENEKÜLT NŐKET TÁMOGAT LIBANONBAN A MAGYAR KATOLIKUS KARITÁSZ

A Katolikus Karitász október végén indította útjára libanoni bántalmazott migráns nőket és gyermekeket segítő támogatási programját, amely során közel egy éven keresztül biztosítja egy Bejrút közeli Menedékház működését. (Váci Katolikus Egyházmegye)

MOST MÁR LÁTOM - MEGJELENT DR. BEER MIKLÓS MEGYÉSPÜSPÖK ÚJ KÖNYVE

Megjelent a Beer Miklós váci megyéspüspökkel készített közkedvelt interjúsorozat legújabb, 4. része Most már látom címmel. Az új kötet az olvasók visszajelzései alapján készült. (Váci Katolikus Egyházmegye)

A SZENTSÉGIMÁDÁS ISKOLÁJA DUNAKESZIN

„Mester, taníts minket imádkozni!” A 2020-as budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra (NEK) való felkészülés jegyében, ahogy országosan több helyen, Dunakeszin, ez év szeptemberében, a Szent Imre Egyházközség szervezésében is elindult a Szentségimádás Iskolája, Kecskés Attila plébános atya vezetésével. (Váci Katolikus Egyházmegye)

PÜSPÖKI MEGEMLÉKEZÉS  MÁRIAREMETÉN

„Téged, Isten dicsérünk, * téged Úrnak ismérünk.” Hálaadó emlékmisét mondott Dr. Beer Miklós váci megyéspüspök az Országos Magyar Cecília Egyesület (OMCE) elnöke, Esterházy László esperes, plébános és Udvardy László István atya koncelebrálásával. Az Országos Magyar Cecília Egyesület egykori központi igazgatójára, Werner Alajosra emlékeztek halálának 40. évfordulóján, november 8-án a máriaremetei Kisboldogasszony Bazilikában. A kiváló lelkipásztor és egyházzenész hosszú időn át Máriaremetén teljesített szolgálatot. (Váci Katolikus Egyházmegye)

TEMPLOMBÚCSÚ HOLLÓKŐN

„A szeretetünk gazdagsága legyen a mi legdrágább kincsünk, és legnagyobb örökségünk.” Hollókő - Magyarország egyetlen olyan faluja, amely szerepel az UNESCO világörökség listáján - fatornyos kis templomában, amely Tours-i Szent Márton püspökről kapta a nevét, templombúcsút tartottak Szent Márton ünnepén, november 11-én. A hálaadó szentmisét Dr. Beer Miklós váci megyéspüspök mutatta be Urus Attila plébánossal. (Váci Katolikus Egyházmegye)

FEJLESZT VAGY ROMBOL?

Uzsalyné dr. Pécsi Rita neveléskutató, egyetemi tanár tartott előadást, november 13-án a Credo házban. Az est témája az okoseszközökről szólt. Hogyan befolyásolja a fiatalok fejlődési képességeit? Hogyan válhat valaki függővé? Ezekre és más hasonló kérdésekre kereste a teltházas közönség a válaszokat. (Váci Katolikus Egyházmegye)

KONFERENCIA ÉS SZAKMAI NAP HAMVAS BÉLA HALÁLÁNAK 50. ÉVFORDULÓJÁRA

Idén október 12-13-án került sor a váci Apor Vilmos Katolikus Főiskolán a genius loci műhely konferenciára és pedagógiai szakmódszertani továbbképzésre. A cím és a témaválasztás az idén ötven éve elhunyt Hamvas Béla gondolataira utal, aki „Az öt géniusz” című munkájában élesen elkülönítette egymástól a tereket, mint mérhető, geometriai, földrajzi illetve építészeti morfológiát és a hely szellemét, mely művészi kvalitás: „A tér mindig geometriai ábra. A hely mindig festmény és rajz, és nincs belőle több mint az az egy.” És persze irodalom, költészet és próza. (Váci Katolikus Egyházmegye)

A VÁCI EGYHÁZMEGYE KERESZTÉNY VÁLLALKOZÓINAK I. TALÁLKOZÓJA

„Uram, adj éleslátást a dolgok észlelésére…” (Aquinói Szent Tamás) A Váci Egyházmegye Keresztény Vállalkozóinak I. Találkozóját a váci Püspöki Palota dísztermében, 2018. november 13-án rendezte meg az ÉrMe Hálózat. A rendezvény házigazdája: Dr. Beer Miklós váci megyéspüspök volt. A találkozó fő céljának azt tűzték ki, hogy a résztvevő keresztény vállalkozók felvegyék egymással a személyes kapcsolatot, közösen gondolkodjanak keresztény lelkülettel, az előadások pedig képet és iránymutatást adjanak a vállalkozás „nem csak profitorientált” céljairól. (Váci Katolikus Egyházmegye)

A MAGYAR KATOLIKUS PÜSPÖKI KONFERENCIA KÖRLEVELE ÁRPÁD-HÁZI SZENT ERZSÉBET ÜNNEPÉRE

Kedves Testvérek! Árpád-házi Szent Erzsébet ünnepe minden esztendőben elénk állítja a magyar királylány példáját, akit a felebaráti szeretet szentjeként ismert meg az egész világ. Ez az ünnep szembesít minket azzal is, hogy bár mindössze 24 évet élt, számára ennyi idő elegendőnek bizonyult ahhoz, hogy megértse és tettekre váltsa az evangélium tanítását. (Váci Katolikus Egyházmegye)

EGYHÁZMEGYEI SZAVALÓVERSENY NAGYKÁTÁN A VÁCI MIHÁLY KATOLIKUS ÁLTALÁNOS ISKOLÁBAN

2018. október 19-én negyedik alkalommal rendezték meg a nagykátai iskolában a váci egyházmegyei szavalóversenyt, amelynek témája idén az Isten és az ember kapcsolata volt. (Váci Katolikus Egyházmegye)

Ferenc pápa üzenete a szegények világnapjára

Évközi 33. vasárnap 2018. november 18. (Váci Katolikus Egyházmegye)

„Örökre és tökéletesen” – Az Eucharisztia a kateketikai kongresszus középpontjában

„Élet - kenyér. Adhat-e az Eucharisztia életet?” mottóval az Eucharisztiát állította középpontba a XII. Nemzeti Kateketikai Kongresszus. November 15. és 17. között Budapesten gyűlt össze közös gondolkodásra száznyolcvan katekéta, köztük negyven pap. (Magyar Kurír)

Ősbemutatóra készül a váci Szent Cecília Kórus

Rendkívül tartalmas műsorral készül szokásos évzáró hangversenyére a váci székesegyház Szent Cecília Kórusa. Krisztus Király ünnepén, mely az egyházi év zárása, idén november 25-én, a hagyományokhoz híven Beer Miklós megyéspüspök celebrálja az este 6 órai szentmisét a dómban. (Magyar Kurír)

Szabó Ferenc SJ: Világító emberek – Időszerű művek

Szabó Ferenc jezsuita teológus, költő, a Vatikáni Rádió magyar adásának egykori vezető szerkesztője most megjelent könyvében válogatott és legújabb tanulmányait olvashatjuk, melyekben a keresztény tanítás szellemében keresi a kiutat korunk kulturális-lelki válságából. (Magyar Kurír)

Örökre és tökéletesen – Az Eucharisztia a kateketikai kongresszus középpontjában

Élet - kenyér. Adhat-e az Eucharisztia életet? - mottóval az Eucharisztiát állította középpontba a XII. Nemzeti Kateketikai Kongresszus. November 15. és 17. között Budapesten gyűlt össze közös gondolkodásra száznyolcvan katekéta, köztük negyven pap. (Magyar Kurír)

Hármas évfordulót ünnepelt a szegedi görögkatolikus közösség

Három jeles évfordulót ünnepelhet 2018-ban a szegedi görögkatolikus közösség. Az egyházközség alapításának 80., a Szegedi Görögkatolikusokért Alapítvány létrejöttének 25., valamint a bazilita rend világi ága helyi megalakulásának 10. évfordulóját összevontan, november 10-11-én ünnepelték. (Magyar Kurír)

A Borromeo Szent Károly-kápolna búcsúját ünnepelték Nagyváradon

A püspöki palota Borromeo Szent Károly tiszteletére szentelt kápolnájának búcsúünnepét tartották november 14-én Nagyváradon. Böcskei László megyéspüspök beszámolt a Rómában tett ad limina látogatásról, átadva Ferenc pápa üzenetét. (Magyar Kurír)

A két farkas

Egy este az öreg cherokee indián mesélni kezdett az unokájának arról a csatáról, ami minden emberben zajlik. Azt mondta: „Fiam, a csata két farkas között zajlik, akik mindannyiunkban ott lakoznak. Egyikük a Rossz. - A düh, irigység, féltékenység, kapzsiság, erőszak, önsajnálat, bűntudat, harag, kisebbrendűség, hazugság, hamis büszkeség, felsőbbrendűség és az ego. Másikuk a Jó. - […] The post A két farkas appeared first on Keresztény Élet Portál. (keresztenyelet.hu)

Szent Márton köpenye vigyáz a tapolcai gyerekekre

„Szent Márton köpenye” címmel immár hetedik alkalommal szervezett családi napot és lapionos felvonulást a tapolcai Nagyboldogasszony Katolikus Iskola november 9-én. (Magyar Kurír)

Krisztus katonája – Szombathelyen is bemutatták Sághy Marianne Szent Mártonról szóló könyvét

A nemrég elhunyt Sághy Marianne „Szent Márton - Krisztus katonája” című könyvét november 12-én Szombathelyen, a szent szülőhelyén is bemutatták. (Magyar Kurír)

Beiktatták a Marosi Református Egyházmegye tisztségviselőit

Az egyházmegye történetében először fordul elő, hogy nem marosvásárhelyi az esperese. (Erdélyi Refomátus Egyházkerület)

Az élet nem tisztességes: a dolgok elfogadásával kell megtalálni az örömöt

Modern világunk egyik legdurvább hazugsága, hogy az élet könnyű, és kényelmesen élni alapvető jogunk. Amikor valami rossz dolog történik velünk, amikor úgy érezzük, az élet kellemetlen vagy nehéz, dühösek vagyunk ezekre az igazságtalanságokra. Mintha „kozmikus bűncselekmények” lennének, melyek megsértik azt az egyszerű életet, amiről azt gondoljuk, hogy nekünk jár. Panaszkodunk és Istent okoljuk álmaink megzavarásáért, […] The post Az élet nem tisztességes: a dolgok elfogadásával kell megtalálni az örömöt appeared first on Keresztény Élet Portál. (keresztenyelet.hu)

Mai evangélium – 2018. november 17.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… - Lk 18,1-8 (Magyar Kurír)

Jó üzlet

- Képzeld drágám, megdupláztam a kocsink árát, így drágábban eladhatjuk! - De ügyes vagy, édesem, és hogy csináltad? - Teletankoltam! The post Jó üzlet appeared first on Keresztény Élet Portál. (keresztenyelet.hu)

Petőfi Sándor: Távolból

Egy kedves vers a szülői szeretetről. Kis lak áll a nagy Duna mentében; Oh mi drága e lakocska nékem! Könnyben úszik két szemem pillája, Valahányszor emlékszem reája. Bár maradtam volna benne végig! De az embert vágyai vezérlik; Vágyaimnak sólyomszárnya támadt, S odahagytam őslakom s anyámat. Kínok égtek a szülőkebelben, Hogy bucsúmnak csókját ráleheltem; S kínja […] The post Petőfi Sándor: Távolból appeared first on Keresztény Élet Portál. (keresztenyelet.hu)

Eutanáziába segíteni, vagy szeretettel „betakarni”?

A Magyar Kurír Új Ember Kiadványok sorozatában egy éve jelent meg életvédelemről szóló kiadványunk: Vincenzo Paglia „Nővérünk, a halál” című kötete. A könyvhöz kapcsolódva Beran Ferenc erkölcsteológus írt cikket. (Magyar Kurír)

Testvérmegyei vallásturisztikai konferenciát tartottak Csíksomlyón

Hargita megye és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye testvérkapcsolata révén létrejött vallásturisztikai konferencián a mindkét kegyhelyet bemutatták. (nyirgorkat.hu)

A szexualitásban kifejeződő szeretet méltósága és szépsége – Cupich bíboros előadása Dublinban

Augusztus 21-26. között rendezték meg Dublinban a Családok IX. Világtalálkozóját. Sorozatunkban ezúttal Blase Cupich bíboros, chicagói érsek előadását összegezzük, aki a házastársi szeretet testi dimenziójáról beszélt és vezetett beszélgetést augusztus 23-án. (nyirgorkat.hu)

Beiktatják hivatalába a ráckevei Keresztelő Szent János plébánia új plébánosát

2018.11.18. - Ünnepélyes keretek között Ráckevén, a 10 órai szentmisében Spányi Antal megyés püspök Kótai Róbert atyát a Keresztelő Szent János plébánia új plébánosaként beiktatja hivatalába. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Pár dolog, ami segíthet, hogy jobban induljon a napod

Sokunk számára nehéz napszak a reggel. Ezt megpróbálhatjuk megkönnyíteni azzal, ha változtatunk a reggeli szokásainkon - ehhez adunk néhány ötletet. (Magyar Kurír)

Szegények és betegek szolgálója

Memoria Sanctorum című sorozatunk utolsó részében Árpád-házi Szent Erzsébetről emlékezünk meg. (parokia.hu)

Isten szent törvénye volt a pécsi szabadegyetemen témája

Szent II. János Pál pápa „Evangelium vitae” kezdetű enciklikája nyomán Isten szent törvényéről értekeztek a Pécsi Egyházmegye szabadegyetemi előadói november 14-én a pécsi Magtár Látogatóközpontban. (Magyar Kurír)

Giampietro atya, aki a feltámadás reményét viszi a drogfüggőség poklaiba

A brazíliai São Paulóban működik a Missão Belém elnevezésű központ, Giampietro Carraro vezetésével. A kábítószerfüggők és -terjesztők között, „Crackföldön” hirdeti az evangéliumot és a feltámadást a nyomorból, a kirekesztettségből. (Magyar Kurír)

Hamvas Béla és a hely szelleme – Szakmai nap a váci Apor Vilmos-főiskolán

Hamvas Béla halálának ötvenedik évfordulója alkalmából „A genius loci” (a hely szelleme) címmel műhelykonferenciát és pedagógiai szakmódszertani továbbképzést tartottak október 12-13-án a váci Apor Vilmos Katolikus Főiskolán. (Magyar Kurír)

A szeretet nem függ a kortól – Püspöki búcsúi szentmise a karitász nagyváradi idősotthonában

A Caritas Catolica nagyvárad-szőllősi Szent Márton Idősotthona kápolnájának búcsúján Böcskei László megyéspüspök mutatott be szentmisét november 13-án. Az ünnepen részt vettek az intézmény lakói és munkatársai. (Magyar Kurír)

DiNardo amerikai bíboros a visszaélésekkel kapcsolatos lépésekről

Az Egyesült Államok püspöki konferenciája november 12. és 14. között tartotta őszi közgyűlését Baltimore-ban. A tanácskozás végén Daniel DiNardo bíboros, a testület elnöke közleményt adott ki. (Magyar Kurír)

Kiállítás nyílt a pápai Szent Benedek-plébánia hetvenéves múltjáról

A Szent Benedek-plébánia alapítása óta eltelt hetven év emlékezetes pillanatainak, jeles személyiségeinek állít emléket az a kiállítás, amelyet november 6-án nyitottak meg Pápán, a Munkácsy Mihály Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola aulájában. (Magyar Kurír)

Az otthoni beteggondozás fenntartására gyűjtenek idén a Gyulafehérvári Főegyházmegyében

A Gyulafehérvári Caritas által szervezett Szent Erzsébet-gyűjtés ebben az évben a betegek megsegítésére, az őket támogató otthoni beteggondozó szolgálat fenntartására kéri a hívek adományát október 18-án. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa Twitter-üzenete november 16-án

A Szentatya az alábbi bejegyzést tette közzé Twitter-oldalán. (Magyar Kurír)

A gyász feldolgozásáról tartott szakmai fórumot a RÉV Székesfehérváron

A székesfehérvári RÉV szenvedélybeteg-segítő ambulancia szakmai kerekasztal-beszélgetést szervezett a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban november 8-án. (Magyar Kurír)

Az MKPK körlevele Árpád-házi Szent Erzsébet ünnepére

„Szent Erzsébet élete ma is példa mindannyiunk számára: imádságban eltöltött perceink, vezekléseink, kereszthordozásaink csakúgy, mint családi életünk és pihenéssel eltöltött időnk mind-mind kedvesek lehetnek az Úrnak, ha bennünk él az Ő szeretete.” A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Árpád-házi Szent Erzsébet ünnepére szóló körlevelét ezúton közöljük. (Győri Katolikus Egyházmegye)

Kalocsára zarándokoltak a délvidéki Keresztény Értelmiségi Kör tagjai

Kalocsára zarándokoltak a délvidéki Keresztény Értelmiségi Kör tagjai november 15-én. Nagy Szent Albert emléknapján Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek mutatott be nekik szentmisét. (Magyar Kurír)

Adventi koncertek a debreceni Nagytemplomban

Tizenegyedik alkalommal várja adventi koncertekre az érdeklődőket a debreceni Református Nagytemplomba decemberben a Gag Management Produkciós Iroda és a református nagytemplomi egyházközség. (reformatus.hu)

Felnőtt megtérőket kísér a Pécsi Egyházmegye

A felnőtt megtérők kísérése témájában szervezett továbbképzést a Pécsi Egyházmegye november 12-13-án Mohácson Kató Csaba diakónus és felesége, Kató-Bellavics Ágota vezetésével. (Magyar Kurír)

Dél-Szudánban fegyveres támadás ért egy jezsuita rendházat, meggyilkoltak egy kenyai szerzetest

Victor Luke Odhiambo 62 éves volt, november 14-én sebezték halálra, amikor fegyveresek támadtak a Gok államban található Cueibetben a jezsuita közösség házára. 2018 január elseje óta ő a harmincadik pap, akit megöltek a világban. (Magyar Kurír)

Meghallgatás, nyitottság, megkülönböztetés – Fiatalokkal találkozott Debrecenben Palánki Ferenc

Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspökkel, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Ifjúsági Bizottságának elnökével találkoztak fiatalok november 10-én Debrecenben, a Megtestesülés-templomban. (Magyar Kurír)

Határtalan tudomány – a magyar tudomány napját ünnepelték a hittudományi főiskolán

A Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola Pedagógiai és Pszichológiai Központja idén is konferenciát szervezett a Magyar Tudomány Napja alkalmából, melyre november 13-án került sor a főiskola Szent Péter termében. (nyirgorkat.hu)

Gyászhír - elhunyt Bányai László nyugalmazott lelkipásztor

Szomorú szívvel, de a feltámadott Jézus Krisztusba és az örök életbe vetett reménységgel tudatjuk, hogy elhunyt Nagytiszteletű Bányai László nyugalmazott székesfehérvári lelkipásztor. Életéért 2018. november 24-én 12 órakor adnak hálát a székesfehérvári Széchenyi utcai református templomban, majd ezt követően kísérik utolsó földi útjára Sóstói református temetőbe. (Dunántúli Református Egyházkerület)

Egyháztörténeti konferenciát rendeztek Nagyváradon

„Önértelmezés, szerep és cselekvőség a 18-20. századi egyházi társadalomban” címmel rendeztek egyháztörténeti konferenciát november 8-10. között a nagyváradi Posticum Kulturális Központban. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa üzenete a szegények világnapjára

Második alkalommal tartják meg az Egyházban a Szegények Világnapját idén, az évközi 33. vasárnapon, november 18-án. Ferenc pápa az irgalmasság szentéve végén hirdette meg ezt a világnapot azzal a céllal, hogy a keresztény közösségek az egész világon egyre inkább Krisztus szeretetének konkrét jelei legyenek a szegények és rászorulók számára. Ferenc pápa üzenetét, melyet a mai napon a templomokban a szentmiséken felolvasnak, honlapunkon is olvashatják. (nyirgorkat.hu)

Jótékonysággal kezdték az adventet a mátészalkai iskolában

Ismét a mátészalkai Móricz Zsigmond Görögkatolikus Kéttannyelvű Általános Iskolában járt az indiai származású Madarassery Benvin Sebastian SVD szerzetes atya, a Pápai Missziós Művek magyarországi igazgatója. (nyirgorkat.hu)

Fenyeget a visszaállamosítás – Jakubinyi György a romániai püspökök ad limina látogatásáról

Öt erdélyi magyar főpásztor vett rész a 17 tagból álló romániai püspöki konferencia ad limina látogatásán november 5-10. között a Vatikánban. Jakubinyi György gyulafehérvári érsekkel a pápai audiencia után beszélgetett a Vatikáni Rádió magyar szerkesztőségének munkatársa. (Magyar Kurír)

Fotókiállítás nyílt Kaposváron egy mélyszegénységben élőket segítő alapítvány munkásságáról

Varga László kaposvári megyéspüspök nyitotta meg november 13-án a Mélyben és Reményben Alapítvány fotókiállítását, mely a szervezet munkásságát és a mélyszegénységet mutatja be a kaposvári Együd Árpád Kulturális Központban. (Magyar Kurír)

Fontos döntések születtek a régi összetételű országos presbitérium utolsó ülésén

Forrás: evangelikus.hu Szöveg: MEE Országos Presbitérium Budapest - Fabiny Tamás elnök-püspök, a Magyarországi Evangélikus Egyház (MEE) Országos Presbitériuma (OP) 2018. november 8-i ülésének levezető elnöke tájékoztatta az egyházi sajtót az ülésen történt főbb történésekről. Az OP elején Smidéliusz András lelkész tartott áhítatot. A presbiterek különböző szempontok mérlegelése alapján megvizsgálták az MEE hajléktalanellátás területén végzett... (diakonet.hu)

Skóciai Szent Margit

November 16-án a magyar származású skót királynéra, Skóciai Szent Margitra emlékezik az Egyház. III. Malcolm feleségeként nagy befolyást gyakorolt a kora középkori Skóciára, főként hitéleti tevékenységével. (Magyar Kurír)

A Pécsi Egyházmegye családreferatúrájának látogatása Veszprémben

A Pécsi Egyházmegye családpasztorációs munkatársai Bacsmai László családreferens plébános vezetésével társszervezetüknél, a Veszprémi Főegyházmegye Családpasztorációs Irodájában tettek látogatást november 12-13-án. Az eseményről György Adrienn veszprémi családpasztorációs munkatárs írt beszámolót. (Magyar Kurír)

Kórustalálkozó Balatonfűzfőn

November 5-én idén is megrendezték a balatonfűzfői Jézus Szíve-plébániatemplomban a Szent Imre-napi kórustalálkozót, melyen közel 150 iskolás gyermek vett részt. (Magyar Kurír)

Hálaadó Istentisztelet a Sarkad-Belvárosi Református Templom 150 éves újjáépítése alkalmából

A hálaadás és az emlékezés forrt össze 2018. november 4-én, Sarkadon, hogy templomunk újjáépítésének 150 éves évfordulója alkalmából visszatekinthettünk és kifejezhettük tiszteletünket őseink előtt. (Tiszántúli Református Egyházkerület)

Lelkiestet tartottak Körmenden a Karitász ellátottjainak

November 8-án, kedden este Karitász körmendi szervezete a különféle segélyakciók által velük kapcsolatba kerülőket látta vendégül a plébánia közösségi házában. (Magyar Kurír)

Különleges kirándulással ajándékozták meg a görögkatolikus gyermekvédelmi központ gondozottjait

Különleges budapesti kiránduláson vett részt október 29-én a Szent Lukács Görögkatolikus Gyermekvédelmi Központ 35 ellátottja. A szervezők beszámolóját adjuk közre. (Magyar Kurír)

Templombúcsút ünnepeltek Hollókőn

Hollókő hazánk egyetlen, az UNESCO világörökség listáján szereplő faluja. Fatornyos kis templomában, melyet Tours-i Szent Márton püspök tiszteletére szenteltek, búcsút ültek a szent püspök ünnepén, november 11-én. A szentmisét Beer Miklós váci megyéspüspök mutatta be Urus Attila plébánossal. (Magyar Kurír)

Szükséges-e olvasni a Szentírást?

A Biblia olvasásának fontosságáról kérdeztük az utca emberét. Keresztkérdés (100. rész) A sorozat többi részét itt nézhetik meg, YouTube-csatornánkra itt iratkozhatnak fel. The post Szükséges-e olvasni a Szentírást? appeared first on Keresztény Élet Portál. (keresztenyelet.hu)

Kettős emlékezés Mezőberényben

2018. október 30-án kettős emlékezésre gyűlt össze a Mezőberényi Református Egyházközség és a Békési egyházmegyéből jelenlevő gyülekezeti küldöttek közössége. (Tiszántúli Református Egyházkerület)

Megjelent az Új Ember 2018. november 18-i száma

Az Új Ember ez évi 46. számát ajánljuk olvasóink figyelmébe. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa üzenete a szegények második világnapjára

Ferenc pápa 2016-ban, az irgalmasság szentéve végén hirdette meg a szegények második világnapját, azzal a céllal, hogy a keresztény közösségek az egész világon egyre inkább Krisztus szeretetének konkrét jelei legyenek a szegények és rászorulók számára. Ferenc pápa 2018. november 18-ra, az évközi idő 33. vasárnapjára szóló üzenetét teljes terjedelmében közöljük. (Győri Katolikus Egyházmegye)

Hihetetlen történetek

Történt 1962 tavaszán, akkor én már 15 éves voltam. Egy szabolcsi falunak, Szamosszegnek az úgynevezett hívőtanyáján laktunk, a falutól kb. 3-4 km-re. Hét család élt már csak ebben az időben a kis tanyán, ezek közül is öt család baptista volt. A kis tanyasi gyülekezetben rendszeres volt a vasárnapi két alkalmi, valamint a hétfő esti istentiszteleti (baptist.hu)

Mai evangélium – 2018. november 16.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… - Lk 17,26-37 (Magyar Kurír)

Hajnal

Lassan ébredezett a város vele együtt. Kevesen jártak az utcákon. (parokia.hu)

„Az aszút az Úristen adja”

A templom, a szőlő és a pince háromszögében élik az életüket a mádi reformátusok: évszázados örökségük ma is megtartó erő. Ellátogattunk hozzájuk, mert érdekelt minket, mi kerül az úrvacsorai kehelybe Tokaj-Hegyalján, és azt is megtudtuk, hogyan lesz a szüret cselekvő igehirdetéssé. (reformatus.hu)

Tudományhíd egyház és világ között

A Virtuális Bolyai Egyetem novemberi meghívottjaként dr. Fazakas Sándor az egyházvezetés tudományáról tartott előadást. (Erdélyi Refomátus Egyházkerület)

Az USA nemzetközi vallásszabadságért felelős utazó nagykövetét fogadta Orbán Viktor

Az üldözött keresztények védelmében tervezett közös fellépésről és a Nyugat-Európában terjedő antiszemitizmusról is egyeztetett Orbán Viktor miniszterelnök és Samuel Brownback, az Egyesült Államok nemzetközi vallásszabadságért felelős utazó nagykövete az Országházban november 15-én. (Magyar Kurír)

Jeruzsálem maradjon a béke városa – A Vatikánba látogatott az izraeli elnök

Ferenc pápa november 15-én magánkihallgatáson fogadta Reuven Rivlin izraeli elnököt. A Szentatya arra biztatta az államfőt, hogy bizalommal vegyék föl a tárgyalásokat a palesztinokkal, illetve őrizzék meg Jeruzsálemet mint a zsidók, keresztények és muszlimok szent városát. (Magyar Kurír)

A szexualitásban kifejeződő szeretet méltósága és szépsége – Cupich bíboros előadása Dublinban

Augusztus 21-26. között rendezték meg Dublinban a Családok IX. Világtalálkozóját. Sorozatunkban ezúttal Blase Cupich bíboros, chicagói érsek előadását összegezzük, aki a házastársi szeretet testi dimenziójáról beszélt és vezetett beszélgetést augusztus 23-án. (Magyar Kurír)

Budapesten fogadták a felvidéki katolikus egyházmegyék helynökeit

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára Budapesten fogadta a felvidéki katolikus egyházmegyék magyar nyelvű lelkipásztori ellátásáért felelős érseki és püspöki helynökeit november 14-én. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa: Túl gyakran engedünk a feltűnés kísértésének

Az Egyház az egyszerűségben, a csöndben, a dicséretben, az eucharisztikus áldozatban, a testvéri közösségben növekszik, ahol mindenki szereti egymást. A vértanúk által is növekszik az Egyház, akik ma sokan vannak, de a világ elhallgatja ezt - mondta a pápa november 15-i miséjén a Szent Márta-házban. (Magyar Kurír)

Szent Mártont köszöntötték a pápai óvodások

A pápai Tókerti Óvodában évek óta hagyomány a Márton-nap megünneplése. November 11-én harmadik alkalommal rendeztek családi délutánt, majd lampionos felvonulást a Szent Benedek-plébániatemplomig. (Magyar Kurír)

Az esztergomi szemináriumba került Boldog Brenner János ereklyéje

November 13-án, a magyar szentek és boldogok emléknapján az esztergomi szeminárium kápolnájában ünnepi szentmise keretében elhelyezték Boldog Brenner János ereklyéjét, amelyet előzőleg a Szombathelyi Egyházmegyében tett kirándulás alkalmával kaptak ajándékba a kispapok Székely János megyéspüspöktől. (Magyar Kurír)

Balogh Győző görögkatolikus lelkész a cigánypasztorációról

Balogh Győző János az Egyház cigányok körében végzett missziójáról írja doktori dolgozatát, amelynek előkészítéséhez Rómában folytatott kutatásokat. A cigány származású görögkatolikus lelkészhelyettessel Somogyi Viktória beszélgetett a Vatikáni Rádió magyar nyelvű szerkesztőségében október 31-én. (Magyar Kurír)

Ózd, a hét völgy városának templomai

Egy szép, 360°-os panorámavideó, melyen tizenegy templom nézhető körbe. Forrás: YouTube/István Engler The post Ózd, a hét völgy városának templomai appeared first on Keresztény Élet Portál. (keresztenyelet.hu)

Egyházzenei találkozó a Káptalandombon

2018. december 1-jén kerül sor a Győri Egyházmegyében szolgáló egyházzenészek, kántorok és kórusok találkozójára a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban. A program 9 óra 30 perckor kezdődik a kórusok bemutatkozásával, 11 órai kezdettel Veres András győri megyéspüspök mutat be szentmisét, 12 órától pedig Deák László orgonaművész zenetörténeti előadását hallgathatják meg az érdeklődők. A részvételi szándék jelzését és a kórusok által előadni kívánt művek jegyzékét a dotaar@freemail.hu e-mail címre várjuk. Szeretettel hívunk minden kedves érdeklődőt! (Győri Katolikus Egyházmegye)

Ferenc pápa Twitter-üzenete november 15-én

A Szentatya az alábbi bejegyzést tette közzé Twitter-oldalán. (Magyar Kurír)

Befejeződött Cserháti Ferenc püspök ausztráliai lelkipásztori útja

Cserháti Ferenc, a külföldi magyarok lelkipásztori ellátásával megbízott esztergom-budapesti segédpüspök ausztráliai lelkipásztori útja során november 10. és 13. között a sydney-i magyar közösséggel ünnepelt. (Magyar Kurír)

Megújult a zágoni református templom

A gyülekezet 2018. november 11-én mondott hálát Istennek, hogy sikerült a templomot újra otthonossá tenni. (Erdélyi Refomátus Egyházkerület)

Böcskei László a romániai püspökök ad limina látogatásáról

A romániai püspökök november 5. és 10. közötti római ad limina látogatásán Jakubinyi György gyulafehérvári érsek, Tamás József gyulafehérvári segédpüspök, Böcskei László nagyváradi, Schönberger Jenő szatmári és Pál József temesvári megyéspüspök is részt vett. (Magyar Kurír)

Az iraki szír keresztények a béke és a remény emberei – Előadás a Pázmányon

Az iraki kereszténység helyzete az Iszlám Állam után címmel Yohanna Petros Mouche moszuli szír katolikus érsek és Nicodemus Doud Matti Sharaf moszuli szír ortodox érsek tartott előadást november 14-én este a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi karán. (Magyar Kurír)

Minősített könyvtár lett a Sapientia bibliotékája

November 13-án az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) Akadémia utcai székházának tükörtermében vehették át díszoklevelüket azoknak a könyvtáraknak a képviselői, melyek sikeresen pályáztak a Minősített könyvtár címre, illetve a Könyvtári Minőségi Díjra. (Magyar Kurír)

Katekumenek bérmálása Székesfehérváron – KÉPRIPORT

Katekumeneket bérmált Spányi Antal megyéspüspök november 8-án, az esti szentmisében a székesfehérvári vasútvidéki Prohászka-emléktemplomban. (Magyar Kurír)

Meghallgatott ima

Isten terve jobb, mint a miénk. Mindig meghallgat minket, ha hozzá fordulunk, de nem feltétlenül úgy egyengeti utunkat, ahogy mi ima körben kérjük tőle. Erről szól ez a rövid történet is. Erőt kértem az Úrtól, - s ő nehézségeket adott, melyeken megedződtem. Bölcsességért imádkoztam, - és problémákat adott, melyeket megtanultam megoldani. Előmenetelt óhajtottam, - gondolkodó […] The post Meghallgatott ima appeared first on Keresztény Élet Portál. (keresztenyelet.hu)

Külső és belső sivatagok – A teremtésvédelem a debreceni Svetits-hét témája

„Közösségben a teremtett világért” címmel november 12-17-ig Svetits-hetet tartanak Debrecenben, a Svetits Katolikus Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégiumban. (Magyar Kurír)

Huszonöt éves a győri Apor Vilmos-iskola

1993. szeptember 1-jén nyitotta meg kapuit a győri Apor Vilmos Iskolaközpont. Az iskola diákjai és pedagógusai püspöki szentmisével és kiállításmegnyitóval ünnepelték meg a 25. évfordulót november 11-én. (Magyar Kurír)

Kereszténységgel az illiberális demokráciába?

A múlt század 80-as éveinek közepe táján egy egyetemi ifjúkommunista baráti társaság tagjai fölismerték az idők megváltozását, és az ELTE Bibó István Szakkollégiumában liberális politikai műhelyt alapítottak. Ebből nőtt ki 1988 tavaszán a magát liberális, radikális és alternatív erőként definiáló Fiatal Demokraták Szövetsége, a FIDESZ. Kezdettől meghatározó vezetőjük, Orbán Viktor, a következő évtizedekben nemcsak a liberalizmusnak fordított hátat, hanem az alapvető polgári értékeknek is, majd 2014-ben, immár harmadszor megválasztott miniszterelnökként meghirdette az illiberális - később keresztényre keresztelt - demokráciát, amelynek központi eleme a nemzeti függetlenség és a keresztény értékek védelme. Főleg az utóbbi zene számos egyházi vezető, pap, lelkész és világi keresztény fülének, akik ezért a rendszer feltétlen támogatóinak számítanak. Kérdés azonban, hogy összeegyeztethető-e egymáss (egyhazforum.hu)

Ferenc pápa üzenetet küldött a spanyol szerzetesi konferencia közgyűlésére

November 13. és 15. között, „Reménnyel teli jövőt adok nektek” mottóval tartja 25. közgyűlését a spanyol szerzetesek konferenciája (Confer) Madridban. A szervezet idén ünnepli fennállásának 25. évfordulóját. (Magyar Kurír)

„Segíteni másokon magától értetődő számomra” – Interjú a Caritas Hungarica díjas Rizner Józsefnével

A Tamásiban élő nyugdíjas pedagógus a helyi karitászcsoport alapító tagja, tevékeny közösségi ember a segélyszervezetnél és a plébániai közösségben. A Caritas Hungarica díjjal kitüntetett Rizner Józsefnével Harasztovics Arnold készített interjút. (Magyar Kurír)

In memoriam d. dr. Pap Géza

1973 őszén felvételizett a kolozsvári Protestáns Teológiára, hittudományi tanulmányait 1978-ban zárta. (Erdélyi Refomátus Egyházkerület)

A terepen

„Ő etnikai tisztogatásból menekült, ő Moszulból érkezett - tudja, a bibliai Ninive városából, amelyet az Iszlám Állam letarolt” - kezdtem a fiúk bemutatását a körmendi Tescóban. „Aztán őt meg a tálibok akarták kinyírni, ő pedig politikai menekült Havannából, Castro börtönében ült.” Sorra bemutattam a helyi plébánosnak azokat a fiúkat, akiket december elején, a bicskei menekülttábor bezárásakor vittek át a körmendi sátortáborba. Kameruni, nigériai, kubai, iraki, afgán srácokat, mínusz 15 fokos hidegben az állítólag téliesített, bélelt sátrakba. Ez a bélés mindössze egy fólia volt belülről, amely csupán arra szolgált, hogy felülről ne szivárogjon be az eső és a hó - ha már alulról úgyis befolyik. (egyhazforum.hu)

Legyél te a változás! – Ifjúsági találkozót hirdet a 72 Tanítvány Mozgalom és a 72 óra

A 72 Tanítvány Mozgalom és a 72 óra kompromisszum nélkül felhívását adjuk közre. (Magyar Kurír)

A Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat lakóotthonainak korszerűsítése

Otóber 30-án befejeződött a „Lakásotthonok korszerűsítése a Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálatnál” című projekt megvalósítása, melynek során Hajdúnánás és Nyírszőlős településeken kilenc lakásotthont újítottak fel és korszerűsítettek. (Magyar Kurír)

Szakmai kerekasztal beszélgetés - RÉV

2018.11.08. - Szakmai kerekasztal beszélgetésre invitáljuk a város lakosságát, a téma iránt érdeklődőket és kollégáinkat egyaránt. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Mi az élet?

Nagy csend ülte meg a nyári erdőt. A madarak szárnyuk alá hajtották a fejüket. Jóleső nyugalom terült a tájra. A pinty egyszer csak fejét felszegve megszólalt: - Mi az, hogy élet? Mindnyájan megütköztek a nehéz kérdésen. Először a rügyeit vigyázva bontogató vadrózsabokor szólalt meg: - Az élet állandó kibontakozás… A pillangó nem volt ennyire filozofikus (baptist.hu)

Mai evangélium – 2018. november 15.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… - Lk 17,20-25 (Magyar Kurír)

Református újság mindenkinek

Országos viszonylatban sokan olvassák a Reformátusok Lapját, amely sikeres hetilapnak számít. A hat évtizede megjelenő újság most átfogó külső, tartalmi és nyelvezeti változáson megy keresztül, és a református nyilvánosság egyik szócsöve lesz a szerkesztők tervei szerint. (parokia.hu)

Négyszáz éve kezdődött a dordrechti zsinat

A református teológiatörténet egyik legmeghatározóbb eseménye, a dordrechti zsinat, amely nemzetközileg elismert konszenzusra tudott jutni a kiválasztás kérdésében, s így a református egység szimbóluma is lett. (reformatus.hu)

Erős altató

Egy férfi bemegy az orvoshoz: - Doktor úr, segítsen rajtam! Éjjelente nem tudok aludni, még altatóval sem, így nappal mindig álmos vagyok, és gyakran elbóbiskolok munka közben. A főnököm azt mondta, hogy kirúg, ha még egyszer el merek aludni. - Sebaj, van itt egy új, bivalyerős altató, ebből vegyen be egyet lefekvés előtt, és minden rendben […] The post Erős altató appeared first on Keresztény Élet Portál. (keresztenyelet.hu)

Gyóni Géza: Kicsi kerted

Megható vers a gyászról. Kicsi kerted, látom én jól, Kicsi kerted puszta már. Falombja közt, tudom én jól, Nem dalol már a madár. A kis erdő ködruhában Gyászol, gyászol valakit. Aki benne bokrétába Vadszegfűt már nem szakít. Hogyha abból, ami elmúlt, Megtérne egy pillanat, Hogyha újra összejönnénk Visszalopnánk a nyarat! Kicsi kerted kivirítna, Szólnának a […] The post Gyóni Géza: Kicsi kerted appeared first on Keresztény Élet Portál. (keresztenyelet.hu)

Régebbi anyagok az archívumban