Lapszemle

Más egyházak, felekezetek honlapjainak híreit, információit, illetve világi lapoknak a kereszténységről szóló tudósításait gyűjtjük itt egybe. Az anyagok a forrás eredeti oldalán olvashatóak. A közölt hírek nem tükrözik egyházunk hivatalos véleményét.

Régebbi anyagok az archívumban

Csalogány – A Vastagh művészcsalád az idők folyamán

Csalogánynak hívták azt a cicát, amelyik Kincsem legjobb barátja volt egykor. A máig leghíresebb magyar versenylovat, akinek neve a közelmúltban vetített, róla szóló mozifilm címéből is sokak számára ismerősen cseng, ifjabb Vastagh György szobrászművész mintázta meg 1942-ben. (Magyar Kurír)

Marosvásárhely polgármestere a római katolikus iskola épületének visszaállamosítását kezdeményezi

Dorin Florea, Marosvásárhely polgármestere augusztus 22-én bejelentette, hogy kezdeményezi a római katolikus gimnázium épületének újraállamosítását, amely jelenleg a katolikus Egyház tulajdonában van. (Magyar Kurír)

Útravaló – 2019. augusztus 24.

Napról napra közreadjuk a napi olvasmányokhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Augusztusban Juhász Ferenc miskolci plébános ad útravalót. (Magyar Kurír)

Mai evangélium – 2019. augusztus 24., Szent Bertalan apostol

Hogy örömhírrel induljon minden nap... – Jn 1,45–51 (Magyar Kurír)

Szeretetben kapcsolódva

Rendhagyó olvasónapló és könyvajánló - 2.rész (parokia.hu)

„Közelebb kell lépni a kincseinkhez!”

Egy festői falucska, Zalacsány eldugott szegletében, Örvényeshegyen, az erdő szélén valaha a pálos rend kolostora állt. Ma Pálos Vendégház néven várja ugyanitt a két kisgyermeket nevelő Badacsonyi házaspár azokat a vendégeket, akik az érintetlen természet közelségét és a családias hangulatot kedvelik. Tamás és Niki Brüsszel és Budapest nyüzsgését hagyták ott egy új, más minőségű élet reményében. Az árnyas reggelizőasztal mellett velük beszélgettünk. Címkék:  Pálos Vendégház Zalacsány Örvényeshegy Örvényeshegy Piknik (Képmás magazin)

A gyanús apa

Két lányom éppen elaludt a hátsó ülésen, amikor a viharsarki puszta közepén megállított a rendőr. Jó napot kívánok, közúti ellenőrzés! – harsogta felém a negyvenes férfi, éles hangja inkább parancs volt, mint kérés. Őszes körszakálla fölött villogó szigorú tekintete nyomatékot adott a szavainak. Biztosan így tanították neki a rendőriskolában. Határozott fellépés, emelt hang. Címkék:  apaság rendőri igazoltatás (Képmás magazin)

Szent Bertalan apostol

A tizenkét apostol egyikére, a bőrmunkások, csizmadiák, kesztyűsök, könyvkötők, mészárosok, szűrszabók, vargák védőszentjére, akinek oltalmát idegesség ellen is kérik, emlékezünk liturgikus ünnepén, augusztus 24-én. (Magyar Kurír)

Gyalog zarándokolt Częstochowába a 95 éves olasz „zarándokanyóka”

Megérkezett Częstochowába a 95 éves olasz Emma Morosini, aki egyedül zarándokolt gyalog a legismertebb lengyelországi Mária-kegyhelyre – jelentette csütörtökön a lengyel katolikus hírügynökség (KAI). (Magyar Kurír)

Az Egyház elleni megtorló intézkedésként elkobozták a katolikus kórházakat Eritreában

A Vörös-tenger mentén fekvő kelet-afrikai ország kicsiny katolikus egyháza az eritreai ortodox egyházhoz hasonlóan Isaias Afwerki elnök totalitárius rendszerének célpontjává vált. (Magyar Kurír)

Élőben lehet követni az interneten augusztus 24-én Marton Zsolt püspökké szentelését

Az új váci főpásztor püspökké szentelése augusztus 24-én, szombaton, délelőtt 10 órakor kezdődik a váci székesegyházban. (Magyar Kurír)

A katolikus iskoláknak otthont adó főegyházmegyei települések vezetőivel találkozott az egri érsek

Második alkalommal hívta találkozóra Ternyák Csaba egri érsek az Egri Főegyházmegyében működő katolikus köznevelési intézményeknek otthont adó települések polgármestereit augusztus 21-én. A program célja a találkozás mellett a tapasztalatcsere, a közösségépítés volt. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa Twitter-üzenete augusztus 23-án

A Szentatya az alábbi bejegyzést tette közzé Twitter-oldalán a rabszolga-kereskedelem felszámolásának emléknapján. (Magyar Kurír)

Trabantos élményautózáson vettek részt rászoruló kisiskolás gyerekek

Az élményautózásokat szervező Go Trabi Go jóvoltából és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat közreműködésével 57 hátrányos helyzetű kisiskolás kocsikázott végig Budapesten augusztus 22-én húsz Trabanttal. A túra végén torta és iskolakezdési ajándékcsomag is várta a gyerekeket. (Magyar Kurír)

Hitünket vigyük ki a hétköznapokba!

Megpróbálja-e a világ szembe fordítani a keresztyénséget önmagával a vallás fogalomrendszerének torzításával? Ha igen, hogy lehet ez ellen védekezni? Hogyan befolyásolja, és hogyan kellene befolyásolnia egymást a politikának és a keresztyénségnek? Erről beszélgetett a Reformátusok Szárszói Konferenciájának második napján Szűcs Ferenc református teológusprofesszor és Lánczi Tamás politológus. (reformatus.hu)

Fény a romok között – Összefoglaló a Rimini Meeting ötödik napjáról

Negyvenedik alkalommal rendezik meg az olasz tengerparti városban a Rimini Meetinget. Idén is a helyszínről tudósít Varga János atya, a bécsi Pázmáneum rektora. Az ötödik napról, augusztus 22-ről szóló beszámolóját olvashatják. (Magyar Kurír)

Megérkezett Szíriába Kocsis Fülöp érsek

A Hajdúdorogi Görögkatolikus Metropólia felhívására 2017-ben összegyűlt adományokból újjáépítették egy szíriai melkita görögkatolikus templom tetőzetét. Kocsis Fülöp érsek-metropolita augusztus 22-én érkezett Szíriába, hogy 25-én, vasárnap megáldja az újjáépített templomot. (Magyar Kurír)

Hogyan ne halogassuk a teendőinket? – a pszichológus tanácsai

Továbbra is halogatjuk a dolgainkat, vagy erőt veszünk magunkon, hogy végre elindulhassunk a céljaink megvalósítása felé? Címkék:  halogatás késleltetés szorongás terv ütemezés (Képmás magazin)

A Hitünk és Életünk adása a Fehérvár Televízióban

A Hitünk és Életünk műsora adására 2019. augusztus 25-én vasárnap kerül sor, az ismétlést pedig augusztus 28-án is láthatják a Fehérvár Televízió adásában. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Nagyboldogasszony főbúcsúját ünnepelték a nyitrai kálvárián

A felvidéki búcsújáróhely, a nyitrai kálvária története Mátyás király korára vezethető vissza. A zoboraljai magyarok számára ma is közkedvelt kegyhely immár az egész esztendő folyamán, májustól decemberig várja havonta zarándoklatra a magyar híveket. Főbúcsúját augusztus 15–18. között ünnepelték. (Magyar Kurír)

Gyógyító szövegek: hogyan segít az irodalomterápia?

Mindenki fel tud idézni olyan olvasmányélményt, ami segített választ találni az aktuális kérdésére, megmagyarázta a történteket, vagy éppen megkönnyítette a kilábalást egy nagyobb krízisből. Nem csoda, hiszen – mint azt Szalai Lilla irodalomterapeuta mondja – az irodalmi alkotásokon keresztül az egyén közelebb kerül önmagához, meri megélni és felvállalni érzelmeit, oldódik a szorongása és új lehetőségekre lel saját életében. Címkék:  Szalai Lilla irodalomterapeuta irodalomterápia biblioterápia (Képmás magazin)

Alapvető – Különszám

(baptist.hu)

Új kenyeret áldottak meg a kecskeméti Wojtyła Barátság Központban

Megáldották az új kenyeret augusztus 16-án a kecskeméti Karol Wojtyła Barátság Központban. Az ünnepségen Kecskemét elöljárói mellett lengyel vendégek is részt vettek, köztük Szent II. János Pál pápa szülőföldjét képviselve a Krakkói Főegyházmegye, valamint Wadowice testvérváros és Lengyelország budapesti nagykövetségének küldöttsége. (Magyar Kurír)

Álmok vásznai, avagy szürrealisták Budapesten

Júniusban nyílt meg az idei év egyik – ha nem a legnagyobb – sztárkiállítása a Várban, amelyet olyan nevekkel harangoztak be, mint Dalí, Picasso vagy éppen Magritte, és amelynek plakátjai fel-feltűnnek a város különböző pontjain. Érdekes lenne megvizsgálni, vajon miért olyan népszerű a szürrealizmus mint irányzat, és az ennek égisze alatt született, ép ésszel gyakorlatilag befogadhatatlan műalkotások. Vajon mi rejlik a varázsigeként működő nevek és fogalmak mögött, miben áll az a vonzerő, ami miatt kígyózó sorok alakulnak ki, és ami miatt még a hétfői nyitva tartás is szükségessé vált? Aki megnézi a kiállítást, talán közelebb kerül a válaszhoz. Címkék:  Salvador Dali René Magritte szürrealista kiállítás Magyar Nemzeti Galéria (Képmás magazin)

A keresztények védelmét követeli az elefántcsontparti egyház

Az elefántcsontparti Abidjan Szent Cecília-plébániáján augusztus 10-én ismeretlen tettes meggyilkolta Faustine Brou-t, a hivatal egyik munkatársát. „Derítsenek fényt a gyilkos kilétére! Az Egyház irgalmas, de irgalmassága az igazságosságon alapul” – nyilatkozta az eset kapcsán Augustin Obrou, az abidjani érsekség társadalmi kommunikációért felelős referense a Fides missziós hírügynökségnek. (Magyar Kurír)

Kell-e templomba járni?

Ha komolyan hiszünk Istenben, az feltétlenül együtt jár azzal, hogy templomba járunk? Erre válaszol az utca embere. Keresztkérdés (87. rész) Sorozatunk többi részét ide kattintva tekinthetik meg. Youtube-csatornánkra itt iratkozhatnak fel. (2016-os felvétel) The post Kell-e templomba járni? appeared first on Keresztény Élet Portál. (keresztenyelet.hu)

Hajdu Ferenc kanonok kitüntetése - beszámoló

2019. augusztus 19. - Az államalapítás ünnepe alkalmából pénteken a Magyar Érdemrend lovagkeresztjével ismerték el Hajdu Ferenc kanonok, a Székesfehérvári Egyházmegye általános helynökét. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Tata Város Zsigmond Király Díja kitüntetésben részesült Magó Ottó - beszámoló

2019. augusztus 20. - Tata Város Önkormányzat Képviselő - testülete 2019-ben Tata Város Zsigmond Király Díja kitüntetést adományozott Magó Ottónak. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Székesfehérvár Díszpolgára címet kapott Milcsinszky Alajos címzetes kanonok, nyugalmazott plébános - beszámoló

2019. augusztus 20. - Szent István napját a hagyományoknak megfelelően díszközgyűléssel ünnepelte Székesfehérvár Önkormányzata a Szent István téren. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Szent István királyt és Asztrik érseket ünnepelték Kalocsán

Augusztus 19-én ünnepelték a kalocsai Szent István király-templom búcsúját, melynek főcelebránsa és szónóka Tóth Tamás pápai káplán, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) titkára volt. (Magyar Kurír)

Elkezdődött Csíksomlyón az Erdélyi Ferences Rendtartomány továbbképzése

Augusztus 20-án, Szent István király ünnepén az esti szentmisével kezdődött az Erdélyi Ferences Rendtartomány továbbképzése a csíksomlyói kegytemplomban. A szentmisét Urbán Erik tartományfőnök mutatta be a hívek és a ferences testvérek jelenlétében. (Magyar Kurír)

Mindenkinek megvan a maga Everestje

A Mount Everesten áldatlan állapotok uralkodnak, tömegek torlódnak fel a csúcsnál, és sokan halnak meg feleslegen. A Szivárványvölgybe dobált holtestek után megmaradó színes, szélben libegő hegymászódresszek is arra figyelmeztettek: valamit tenni kell. Neszmélyi Emil ügyvéd, sportjogász, edző, egykori kosárlabdázó teljesítette a Seven Summit kihívást, tehát meghódította hét kontinens legmagasabb csúcsait. Ő volt az első magyar, aki a nehezebb oldalról jutott fel az Everestre. Az életbe lépő szigorítások okairól is beszélgettünk vele. Címkék:  Neszmélyi Emil Mount Everest hegymászás interjú (Képmás magazin)

Ki a család barátja?

Divatos kifejezés manapság a családbarát jelző. Elegánsan oda lehet biggyeszteni a munkahely, az étterem, a közgondolkodás, a hivatal, a média vagy épp a szállodaszavak elé, s tudatunkban máris megjelenik egy, a gyermektelenek számára nagy ívben elkerülendő, nekünk, gyerekeseknek viszont némi túlélési eséllyel kecsegtető helyszín vagy hangulat. Címkék:  családbarát családtámogatás gyermekvállalás nagycsaládosok (Képmás magazin)

Elhunyt Bindes Ferenc

Elhunyt: 2019. augusztus 21-én. Temetéséről később adunk hírt. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Új szárnnyal bővítik a Mindszenty-iskolát Esztergomban

Megkezdődött a Mindszenty József Katolikus Általános Iskola és Óvoda bővítése, egyházi forrásokból 542 millió forintért új szárnnyal bővítik az épületet – mondta el az intézmény igazgatója, Espasa-Sancho Ramon augusztus 22-én az MTI-nek. (Magyar Kurír)

Szent István király ünnepére magyarországi látogatásra érkezett János bécsi-budapesti metropolita, Egyházmegyénk új kormányzója

Új főpapunk augusztus tizenkilencedikén, Az Úr Színeváltozásának ónaptár szerint ünnepén imádkozott első ízben a Petőfi téri Nagyboldogasszony székesegyházban. Az ünnepen Kornyilov Dmitrij atya, a Szentháromság egyházközség parochusa vezette a szent liturgiát Bulah Szvjatoszlav pap, püspöki tanácsos és Csepizsov Vlagyimir diakónus segédletével. Az oltárban, János metropolita mellett imádkozott prot. Lutoskin Jaroszlav. A papok áldozása után Dmitrij […] (Magyar Ortodox Egyházmegye (Moszkvai Patriarkátus))

A magyar és szlovák görögkatolikus egyházak vezetői is elutasítják az LMBT-ideológiai terjedését

Stanisław Gądecki a Lengyel Püspöki Konferencia elnöke augusztus 9-én adta közre nyilatkozatát az LMBT-mozgalom (leszbikusok, melegek, biszexuálisok és transzneműek) ideológiájának térnyerése kapcsán. Sok támadás érte, ezért Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke nyílt levelet fogalmazott meg, melyben a magyar püspökök támogatásáról biztosította a lengyel püspököt. Ehhez a nyilatkozatokhoz csatlakoznak a Magyar és Szlovák görögkatolikus egyházak vezetői is. Közös álláspontjukat adjuk közre az alábbiakban. (nyirgorkat.hu)

Adjuk tovább az Istentől kapott ajándékokat! - Reformátusok Szárszói Konferenciája

„A demokrácia teológiai értelemben csak keresztyén lehet" – hangsúlyozta a Reformátusok Szárszói Konferenciájának idei nyitó áhítatában Steinbach József dunántúli püspök. A Balatonszárszói Soli Deo Gloria Családi Hotel és Konferencia-központban csütörtöktől vasárnapig tartó értelmiségi találkozó beszélgetései a keresztyén értékek és a közélet kapcsolatát járják körül - a Református.hu oldal beszámolója. (Dunántúli Református Egyházkerület)

Útravaló – 2019. augusztus 23.

Napról napra közreadjuk a napi olvasmányokhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Augusztusban Juhász Ferenc miskolci plébános ad útravalót. (Magyar Kurír)

Mai evangélium – 2019. augusztus 23.

Hogy örömhírrel induljon minden nap... – Mt 22,34–40 (Magyar Kurír)

A semlegesség a legborzasztóbb homogenitás

Közéleti felelősség, állam és egyház szerepe, megmaradás, politikai korrektség és keresztyén értékek – csupán néhány gondolat a Reformátusok Szárszói Konferenciájának idei nyitóesjéről. A rendezvény Bogárdi Szabó István püspök, Kövér László házelnök és Trócsányi László EP-képviselő keresztyéndemokráciáról szóló beszélgetésével kezdődött. (reformatus.hu)

Csend

Szerette a csendet. A vidék csendjét különösen. Ritkán volt alkalma itt lenni. Megállt a kertben és nézte a fákat, bokrokat. A szilvafa ágai roskadoztak a sok gyümölcs alatt. Talán már bánta, hogy ennyit termett. (parokia.hu)

Fülöp atya megérkezett Szíriába

Mint azt megírtuk, a Metropólia felhívására 2017-ben összegyűlt adományból újjáépítették egy szíriai melkita görögkatolikus templom tetőzetét. Kocsis Fülöp metropolita már Szíriában tartózkodik, hogy részt vehessen a templom fölszentelésén. (nyirgorkat.hu)

Jubileumi gyalogos emlékzarándoklat Hajdúdorogról Máriapócsra

2019. szeptember 5-én, csütörtökön Hajdúdorogról indul zarándoklat Máriapócsra. (nyirgorkat.hu)

Görögkatolikus gyökereink nyomában – interjú dr. Véghseő Tamás atyával

2018 májusától a Magyar Tudományos Akadémia Lendület kutatócsoportjainak egyike lett a 2009 óta működő görögkatolikus kutatócsoport, melyet dr. Véghseő Tamás, a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola rektora vezet. A kilencfős csapat öt évre kap támogatást „A magyar görögkatolikusok identitáskeresése, önszerveződése és egyházszervezeti fejlődése az első magyar nyelvű liturgikus szövegek megjelenésétől (18. század második fele) Dudás Miklós hajdúdorogi püspök haláláig (1972)” című projekt megvalósításához. Az első kutatási év zárásaként, június végén a kutatócsoport kétkötetnyi forrásgyűjteménnyel jelentkezik. A csoport munkájáról Véghseő Tamás atyával beszélgettünk. – Az interjú megjelent nyomtatásban a 2019-es Görögkatolikus Szemlélet Magazin nyári számában. (nyirgorkat.hu)

Adjuk tovább az Istentől kapott ajándékokat!

„A demokrácia teológiai értelemben csak keresztyén lehet" – hangsúlyozta a Szárszói Reformátusok Konferenciájának idei nyitó áhítatában Steinbach József dunántúli püspök. A Balatonszárszói Soli Deo Gloria Családi Hotel és Konferencia-központban csütörtöktől vasárnapig tartó értelmiségi találkozó beszélgetései a keresztyén értékek és a közélet kapcsolatát járják körül. (reformatus.hu)

Az ima nem program, nem feladat, amit teljesítenünk kell – Varga László püspök nyári lelkigyakorlata

Legyetek követői(m) címmel tartotta 23. nyári lelkigyakorlatát Varga László megyéspüspök augusztus 16–18-án a kaposvári Szent Imre-templomban, az Imádság Háza szolgálat szervezésében. Az eseményről Komár Kornélia szervező készített összefoglalót. Írását szerkesztve közöljük. (Magyar Kurír)

Az ausztráliai Victoria állam bírósága elutasította Pell bíboros fellebbezését

George Pell ausztráliai bíborosra a területi bíróság március 12-én nem jogerősen hat év letöltendő börtönbüntetést szabott ki kiskorúak ellen elkövetett visszaélések miatt. Augusztus 21-én délelőtt Melbourne-ben kihirdették: a június elején tartott, fellebbezésre vonatkozó szóbeli meghallgatást követően Victoria állam legfelsőbb bírósága helyben hagyta az elsőfokú ítéletet. (Magyar Kurír)

Csak igen volt – Harminc éve fogadta be a keletnémet menekülteket a Máltai Szeretetszolgálat

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat idén ünnepli alapításának 30. évfordulóját, a Magyar Nemzeti Múzeumban pedig a rendszerváltás 30. évfordulója alkalmából szerveztek egész éves programot, Közös időnk – 1989 címmel. Mindkét intézmény számára kiemelt program a múzeumban augusztus 22-én megnyitott Befogadás napja ’89 – 30 éves a Magyar Máltai Szeretetszolgálat című kiállítás. (Magyar Kurír)

Hogyan tovább, Bokor közösség?

Vajon merre vezet az eredendően rendszerkritikus egyházi bázisközösség útja? [...] Bővebben! (Szemlélek értékmagazin)

Szent István ünnepe egyházmegyéinkben

Augusztus 20-a egyházi megünneplése összeforrott a budapesti Szent Jobb-körmenettel és az azt megelőző misével, de első szent királyunk emlékére nemcsak a fővárosban, hanem országszerte mutattak be szentmisét. A püspöki székhelyek szertartásairól közlünk összefoglalót az egyházmegyék beszámolói alapján. (Magyar Kurír)

A toleranciától egymás megbecsüléséig – Összefoglaló a Rimini Meeting negyedik napjáról

Negyvenedik alkalommal rendezik meg az olasz tengerparti városban a Rimini Meetinget. Idén is a helyszínről tudósít Varga János atya, a bécsi Pázmáneum rektora. A negyedik napról, augusztus 21-ről szóló beszámolót olvashatják. (Magyar Kurír)

Egy élhetőbb valóság ajtaja – A SZÉRA Alapítvány közösségként segíti a talpra állást

Jelenleg 52 családot és 17 egyedülálló férfit lát el intézményeiben, de ennél sokkal többeknek segít a SZÉRA Szociális és Rehabilitációs Alapítvány, amely idén Jószolgálat-díjat kapott. Igazgatója, a dél-amerikai származású gyógypedagógus és szociális munkás Carlos Lattes Pavez szerint a magyarok közül azok fogékonyak igazán mások problémáira, akik maguk is megtapasztalták, milyen a nélkülözés. Az alapítvány 35 főállású kollégával, hat részmunkaidőssel és 16 önkéntessel működik Budapest XIV–XV. kerületeiben. Címkék:  SZÉRA Szociális és Rehabilitációs Alapítvány Jószolgálat-díj (Képmás magazin)

„Az Úrban való öröm a ti erősségetek!” – Templomszentelés Csapiban

Több száz év után, közös összefogással épült római katolikus templom a Zala megyei Csapiban. Az újonnan elkészült, mintegy 120 négyzetméteres templomot ünnepi szentmise keretében Varga László kaposvári megyéspüspök Nagyboldogasszony tiszteletére szentelte fel augusztus 18-án. (Magyar Kurír)

Heisler András levele az MLSZ elnökéhez: vizsgálja ki a dorogi antiszemita incidenst

Heisler András, a Mazsihisz elnöke levélben fordult Dr. Csányi Sándorhoz, a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elnökéhez, hogy a közelmúltban lejátszott Dorog-MTK labdarúgó mérkőzésen történt súlyos antiszemita incidenst a MLSZ az UEFA előírásainak megfelelően vizsgálja … Tovább » (szombat.org)

Tizenöt éves az ecsédi Boldogasszony-kápolna

Augusztus 17-én ünnepelték a Boldogasszony-kápolna felszentelésének 15. évfordulóját a Heves megyei Ecséden. A búcsúi szentmisét Juhász Ferenc kanonok, miskolci plébános mutatta be. (Magyar Kurír)

Beer Miklós: Valahol állunk a tornasorban

Beer Miklós nemrég önálló videóblogot indított, melyen keresztül továbbra is hallgathatjuk értékes gondolatait. Ezúttal a világban elfoglalt helyünkről beszél, és arról, hogyan viszonyuljunk embertársainkhoz. Forrás: Beer Miklós videóblogja The post Beer Miklós: Valahol állunk a tornasorban appeared first on Keresztény Élet Portál. (keresztenyelet.hu)

Kispaptábor a székesfehérvári egyházmegyében - beszámoló

2019.08.16. - Az idei év nyarán ismét együtt töltöttek néhány napot a Székesfehérvári Egyházmegye papnövendékei, hogy megismerkedjenek az újonnan érkező kispapokkal, tapasztalatokat szerezzenek az egyházmegye életéről. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

„Ki viszi át fogában tartva a Szerelmet a túlsó partra?” – Sokszínű augusztus Pannonhalmán

A Pannonhalmi Főapátságban augusztus hava hagyományosan bővelkedik az ünnepi alkalmakban. Idén a bencés szerzetesek egyre táguló körökben adtak hálát Istennek, és hívtak mindenkit közös ünneplésre. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa Twitter-üzenete augusztus 22-én

A Szentatya az alábbi bejegyzést tette közzé Twitter-oldalán. (Magyar Kurír)

Szent II. János Pál oltalmába ajánlották Edelényt

Ünnepi szentmise keretében Szent II. János Pál pápa oltalmába ajánlotta a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kisvárost Ternyák Csaba egri érsek augusztus 20-án. A nem mindennapi eseményen az egyházi és társadalmi élet képviselői és a helyi hívek mellett egy népes lengyel delegáció is részt vett. (Magyar Kurír)

Légy része Isten tervének

76 fiatal vett részt a küküllői egyházmegye idei konfirmandus táborában. (Erdélyi Refomátus Egyházkerület)

Mindannyian a teljességre kaptunk meghívást – Henri Boulad tartott előadást a Párbeszéd Házában

Nagyszámú közönség előtt tartott előadást augusztus 21-én Henri Boulad jezsuita szerzetes, teológus a budapesti Párbeszéd Házában Egység, teljesség, szentség címmel. (Magyar Kurír)

Észtország első szentje lehet egy német jezsuita

„Santo subito!” („Avassák szentté azonnal!”) – mondta Ferenc pápa 2018. szeptember 25-i észtországi apostoli látogatásán, miután megismerte Eduard Profittlich érsek életét és vértanúságának történetét. De ki is volt valójában az a német jezsuita szerzetes, aki a kis észt egyház első szentje lehet? (Magyar Kurír)

Hodász András: Identitásválságban vannak a katolikusok

A megmondóembernek tartott lelkipásztor továbbra is iszik kólát. Videóüzenetben mondja el, miért nem állt be a tiltakozók sorába. [...] Bővebben! (Szemlélek értékmagazin)

Ápoljuk a hagyományainkat!

Örökség, közélet, párbeszéd: ma kezdődik a Reformátusok Szárszói Konferenciája, mi pedig utánajártunk, hogy készülnek elő a szervezők és önkéntesek. (reformatus.hu)

Ezertíz éves a Pécsi Egyházmegye

A Pécsi Egyházmegye alapítólevele – egyedülállóan a magyar egyházmegyék között – pontosan megjelöli az alapítás napját: 1009. augusztus 23. Az évforduló megünneplésére számos lelki és kulturális programmal készülnek, melyre Udvardy György kinevezett veszprémi érsek, pécsi apostoli kormányzó videoüzenetben hívja a híveket és az érdeklődőket. (Magyar Kurír)

Ünnepi evangélikus istentisztelet - Közvetítés Sopronból - Ökumenikus istentisztelet a Páneurópai Piknik 30. évfordulóján - Közvetítés a soproni evangélikus templomból

(NAVA_Video )

Makovecz-kápolnát avattak Zalaegerszegen

Felavatták és megszentelték Zalaegerszegen a Makovecz Imre tervei alapján készült Boldogasszony-kápolnát Szűz Mária mennybevétele ünnepén, augusztus 15-én. (Magyar Kurír)

Megérkezett az Amazonas folyóra a Ferenc pápa kezdeményezésére létrehozott kórházhajó

A Szentatya levélben üdvözölte a kórházhajó megérkezését Belembe, a brazíliai Pará állam fővárosába. A Ferenc pápa nevét viselő létesítmény az Amazonas folyó mentén lakó hétszázezer ember egészségügyi ellátását szolgálja. Egyben Isten igéjét is elviszi hozzájuk. (Magyar Kurír)

Szent Istvánt és a nevére keresztelt templomot ünnepelték Rókahegyen

Megtelt a rókahegyi kápolna a templombúcsú alkalmával. Az új ikon, a szentségház és az új kenyér megáldása mellett egy Szent Istvánról szóló kiállítás is nyílt a templomban, augusztus 20-án. (nyirgorkat.hu)

Megjelent a Görögkatolikus Szemlélet Magazin nyári száma

Mit látsz Krisztus Egyházából? Mi az a Szentségház? Miért nem lett Hadzsega Gyula hajdúdorogi püspök? – és megannyi kérdés, melyekre választ kaphat a Görögkatolikus Szemlélet Magazin nyári számából. (nyirgorkat.hu)

Élni akarás a patakparton

Összeboruló lombkoronák között vezet az út a Zemplénben található Nyíri felé. A valószerűtlenül szép tájon autózva önkéntelenül vágyakozni kezdünk néhány nap nyugalomra, kiszakadásra a szorgos hétköznapokból. Ez az érzés aztán még inkább megerősödik bennünk, amikor megpillantjuk a Nyíri Református Egyházközség májusban felavatott ifjúsági és turistaszállását, a Patakparti Vendégházat. (reformatus.hu)

Útravaló – 2019. augusztus 22.

Napról napra közreadjuk a napi olvasmányokhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Augusztusban Juhász Ferenc miskolci plébános ad útravalót. (Magyar Kurír)

Mai evangélium – 2019. augusztus 22., Boldogságos Szűz Mária királynő

Hogy örömhírrel induljon minden nap... – Lk 1,26–38 (Magyar Kurír)

Én, mi, mindenki

A valódi önmegvalósítás nemcsak rólunk szól, hanem a kapcsolatainkról is. Ez egyszerre szabadság és kihívás. Pál Feri ennek a lehetőségeiről és dilemmáiról adott elő az idei Csillagponton. (parokia.hu)

Mindenki döbbent csendben figyelt, hogyan reagál Ferenc pápa, amikor egy lány megzavarta a beszédét

Augusztus 21-én a Szentatya folytatta az Apostolok cselekedeteiről szóló katekézissorozatát a VI. Pál teremben. Ferenc pápát a ketekézis alatt egy fiatal lány zavarta meg, amikor felszaladt az emelvényre és nem távozott onnan. (Magyar Kurír)

„Jézus az én tanítómesterem” – Pedagógusok tanévkezdő zarándoklata

A Nyíregyházi Egyházmegye 2019. augusztus 31-én első alkalommal szervezi meg a Pedagógusok tanévkezdő zarándoklatát, amellyel a kezdődő tanévhez kíván lelki feltöltődést nyújtani. (nyirgorkat.hu)

A magyar orvosok által szétválasztott sziámi ikrek közül Rukaya is magához tért

A 33 órás maratoni végső szétválasztó műtét után 19 nappal, augusztus 21-én az eddig altatásban lévő Rukaya is önállóan kinyitotta a szemét. Ikertestvérét, Rabeyát – aki két hete tért magához, s azóta egész mondatokban beszél és szájon át eszik – édesanyjuk már ölbe is veheti. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa: Sok turista van az egyházban, akik elhitetik magukkal, hogy keresztények!

Augusztus 21-én a Szentatya folytatta az Apostolok cselekedeteiről szóló katekézissorozatát: az első keresztény közösségekben elkezdett osztozásról, közösségvállalásról, teljes vagyonközösségről elmélkedett. (Magyar Kurír)

Családi napot rendeztek a Katolikus Szeretetszolgálat verőcei otthonában

A Katolikus Szeretetszolgálat Migazzi Otthonában, Verőcén augusztus 17-én immár tizenkettedik alkalommal rendezték meg a lakók, munkatársak, valamint hozzátartozóik számára a családi napot. Az ünnepen elbúcsúztak az intézmény nyugdíjba vonuló vezetőjétől. (Magyar Kurír)

Mindennek rendelt ideje van – gyülekezeti délután és csellótábor Kercseden

Ötödik alkalommal rendezett csellótábort Oláh Mátyás helybeli lelkipásztor.  (Erdélyi Refomátus Egyházkerület)

Mátrafüreden rendezik meg a második Gubacs Fesztivált

A családosokat hívják a Gubacs Fesztivál 2019 címmel augusztus 22. és 25. között a mátrafüred–sástói Mátra Kempingben tartandó rendezvényre. (Magyar Kurír)

Stanisław Gądecki érsek: A politika megoszt, mi pedig igyekszünk egyesíteni a vallásos embereket

Erdő Péter bíboros, prímás meghívására augusztus 20-án a budapesti Szent István-bazilika előtt bemutatott ünnepi szentmise szónoka Stanisław Gądecki poznańi érsek, a lengyel püspöki konferencia elnöke volt. A lengyel főpásztort a szentmise előtt kérdeztük. (Magyar Kurír)

A családtagjaim bizalmát eljátszottam… – A Cenacolo Közösség tanúságtétele és újmise Szentkúton

Augusztus 20-án, Szent István király ünnepén Mátraverebély-Szentkúton tanúságot tett a szlovákiai Cenacolo Közösség két tagja, majd ünnepi misét mutatott be Bucskó Nándor újmisés ferences pap. Az ünneplésbe bekapcsolódtak az idén immár huszonötödik alkalommal megszervezett, Esztergomból a nemzeti kegyhelyre tartó ferences gyalogos zarándoklat résztvevői. (Magyar Kurír)

„Váljunk élő tabernákulummá!” – Összefoglaló a Rimini Meeting harmadik napjáról

Negyvenedik alkalommal rendezik meg az olasz tengerparti városban a Rimini Meetinget. Idén is a helyszínről tudósít Varga János atya, a bécsi Pázmáneum rektora. A harmadik napról, augusztus 20-áról szóló beszámolót olvashatják. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa Twitter-üzenete augusztus 21-én

A Szentatya az alábbi bejegyzést tette közzé Twitter-oldalán. (Magyar Kurír)

Több ezren látták a Csíksomlyói passiót Esztergomban

Több ezren látták a Csíksomlyói passiót az esztergomi bazilika előtti téren a Nemzeti Színház és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes előadásában augusztus 19-én este. (Magyar Kurír)

Bosák Nándor püspök mutatott be ünnepi szentmisét Geszteréden

Bosák Nándor nyugalmazott püspök mutatott be ünnepi szentmisét augusztus 20-án, Szent István király ünnepén a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Geszteréden, a település szabadidőparkjában. (Magyar Kurír)

Elhunyt Bindes Ferenc nyugalmazott plébános

A Győri Egyházmegye fájdalommal, de a feltámadásba vetett hittel tudatja, hogy Bindes Ferenc nyugalmazott plébános életének 86., papi szolgálatának 62. évében augusztus 21-én visszaadta lelkét Teremtőjének. (Magyar Kurír)

Betűk és számok Esztere – Az Időradír című zenés képeskönyvről

Bíró Eszter nagy ívű, de mindig gyermekien szivárványos pályafutását azóta kísérem figyelemmel, amióta egy vacogató nyári estén, a Petőfi Irodalmi Múzeum kertjében először láthattam őt élő adásban remekelni, a Jávori Ferenc nevével fémjelzett Budapest Klezmer Band koncertjén. (Magyar Kurír)

Versegi Beáta-Mária katekézise nemzeti ünnepünkön: Isten szeret köztünk lenni

Versegi Beáta-Mária, a Nyolc Boldogság Közösség szerzetese, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus oktatási referense tartott katekézist a zarándokoknak az Eucharisztiáról államalapításunk ünnepén, augusztus 20-án Budapesten, a Szent István-bazilika előtt bemutatott ünnepi szentmise előtt. A tanítást az alábbiakban olvashatják. (Magyar Kurír)

Legyen mindenkinek könnyű az iskolatáska!

Radírozzuk ki a különbségeket és töltsük meg együtt a rászoruló gyermekek iskolatáskáját! – elnevezéssel indított gyűjtőakciót a Magyar Református Szeretetszolgálat és a Belmil táskagyártó cég. Augusztus 2. és augusztus 31. között országszerte folyamatosan bővülő helyszíneken lehet leadni a megvásárolt tanszereket a kihelyezett gyűjtődobozokba. (reformatus.hu)

A Neokatekumenális Út vezeti a misszióba készülő papok számára nyíló új szemináriumot Ázsiában

A Népek Evangelizációjának Kongregációja megerősítette, hogy a Neokatekumenális Út lelkiségi mozgalmat bízta meg az ázsiai kontinens evangelizációját segítő, új, szeptemberben megnyíló szeminárium vezetésével a Kínához tartozó Makaó városában. (Magyar Kurír)

Plébániai kormányzó: politikai, vallási és társadalmi értelemben is Szent István alapította meg Magyarországot

Budapest, 2019. augusztus 18., vasárnap (MTI) - Politikai, vallási és társadalmi értelemben is Szent István király volt az, aki megalapította Magyarországot - hangsúlyozta Monostori László plébániai kormányzó az M1 aktuális csatorna vasárnap esti műsorában. (MTI)

Különleges, 3500 éves lépcsősort találtak az észak-izraeli Hacorban

Jeruzsálem, 2019. július 24., szerda (MTI) - Ókori kánaáni palotához vezető impozáns lépcsősort tártak fel Hacorban, Észak-Izraelben - jelentette a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet szerdán. (MTI)

A Közel-Kelet eddig talált legősibb falfreskóit tárták fel

Tübingen, 2019. július 26., péntek (MTI) - A Közel-Keleten eddig talált legősibb, négyezer éves, nagyméretű falfreskókat tártak fel a Bejrúti és a Tübingeni Egyetem kutatói. A felfedezést egy most megjelent kötetben dokumentálták. (MTI)

Teológus: Szűz Mária a hívő ember prototípusa

Budapest, 2019. augusztus 15., csütörtök (MTI) - Szűz Mária a hívő ember prototípusa, az eszményi hívő, aki csendes kísérőként van jelen az egyház életében - mondta Gájer László, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi karának tanszékvezető tanára Nagyboldogasszony ünnepe alkalmából az M1 Aktuális csatorna csütörtöki műsorában. (MTI)

Kiss-Rigó László püspök a liberális demokrácia veszélyeire figyelmeztetett Washingtonban

Washington, 2019. augusztus 21., szerda (MTI) - Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök a liberális demokrácia veszélyeire figyelmeztetett Washingtonban kedden, a helyi amerikai magyar közösség augusztus 20-i ünnepi szentmiséjén. (MTI)

Evangélikus ifjúsági műsor

(NAVA_Video )

A harangoknak nem az a küldetésük, hogy hallgassanak

Végleges helyükön a szútori harangok: ezentúl a Gombaszögi Nyári Tábor résztvevőit hívogatják majd ökumenikus istentiszteletre. (reformatus.hu)

A Fülöp-szigeteki hívek tüntettek összeesküvéssel vádolt püspökük mellett

A Fülöp-szigetek északi területén fekvő Lingayen-Dagupan-i egyházmegye katolikus hívei július 31-én tömegesen vettek részt azon a felvonuláson, melyen szolidaritásukról biztosították a Roberto Duterte elnök által összeesküvéssel vádolt püspököt, Socrates Villegast. (Magyar Kurír)

A Pécsi Egyházmegyébe érkezik a missziós kereszt

Augusztus 23-án, a Pécsi Egyházmegye alapításának 1010. évfordulóján érkezik a 2020-as Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus missziós szimbóluma a pécsi székesegyházba. (Magyar Kurír)

Konfirmáció Kiskapuson

Kiskapuson folyó év június 23-án két fiatal tett bizonyságot hitéről. Horváth Jázmin Judit és Mátéfi Zsolt. (evangelikus.net)

Egyházmegyei konfirmandus tábor Zselyken

A Romániai Evangélikus-Lutheránus Egyház Kolozsvári Egyházmegyéje fokozott hangsúlyt fektet a fiatalokra és ezen belül a konfirmált fiatalok gyülekezetekbe való bekapcsolódásába. Ezzel a céllal és elgondolással… (evangelikus.net)

Élő egyház

(NAVA_Video )

Poznani érsek: ma is szent politikusokra van szükség

Budapest, 2019. augusztus 20., kedd (MTI) - Ma is "szent politikusokra", "Szent István mércéje szerinti politikusokra" van szükség - mondta Stanislaw Gadecki poznani érsek, a lengyel püspöki konferencia elnöke a Szent István-nap alkalmából megtartott ünnepi szentmisén szombaton, a budapesti Szent István-bazilika előtt. (MTI)

Potápi: Szent István keresztény, európai néppé kovácsolta a magyarságot

Nagymányok, 2019. augusztus 20., kedd (MTI) - Szent István befejezte azt a honfoglalással elkezdődött, százéves folyamatot, amellyel keresztény, európai néppé kovácsolta a magyarságot - mondta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára kedden a Tolna megyei Nagymányokon. (MTI)

Történész: létkérdés volt, hogy Magyarország felvegye a kereszténységet

Budapest, 2019. augusztus 20., kedd (MTI) - Létkérdés volt Szent István korában, hogy Magyarország felvegye a kereszténységet - mondta az MTA Történettudományi Intézetének kutatója az M1 aktuális csatorna keddi műsorában. (MTI)

MKPK-főtitkár: Szent István számunkra elsősorban példakép

Budapest, 2019. augusztus 20., kedd (MTI) - Szent István király számunkra elsősorban példakép - közölte a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) főtitkára az M1 aktuális csatorna keddi műsorában. (MTI)

Útravaló – 2019. augusztus 21.

Napról napra közreadjuk a napi olvasmányokhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Augusztusban Juhász Ferenc miskolci plébános ad útravalót. (Magyar Kurír)

Mai evangélium – 2019. augusztus 21.

Hogy örömhírrel induljon minden nap... – Mt 20,1–16a (Magyar Kurír)

Szent István király ünnepén szentmise Székesfehérváron - beszámoló

2019. augusztus 20. - Szent István napi ünnepi szentmisét celebrált Spányi Antal megyés püspök, mely után megáldotta az új kenyeret. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Többet adnak „ezüstnél és aranynál”

Isten háza nem a változatlanság, hanem a gyógyulás és a remény helye. Akkor van értelme felújítani, ha a benne élő gyülekezet erőt és hitet ad a településen élőknek. A csabdi reformátusok hálaadó istentiszteletet tartottak templomuk és parókiájuk felújításáért augusztus 18-án. (parokia.hu)

Ferenc pápa Twitter-üzenete augusztus 20-án

A Szentatya az alábbi bejegyzést tette közzé Twitter-oldalán. (Magyar Kurír)

Gądecki érsek Szent István ünnepén: Szükség lesz a modern keresztények vértanúságára

Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek mutatott be szentmisét augusztus 20-án Budapesten, a Szent István-bazilika előtt, majd vezette a Szent Jobb-körmenetet. A szentmise szónoka idén Stanisław Gądecki poznańi érsek, a lengyel püspöki konferencia elnöke volt. (Magyar Kurír)

Bassetti bíboros: A fiatalság tűz – Összefoglaló a Rimini Meeting második napjáról

Negyvenedik alkalommal rendezik meg az olasz tengerparti városban a Rimini Meetinget. Idén is a helyszínről tudósít Varga János atya, a bécsi Pázmáneum rektora. A második napról, augusztus 19-éről szóló beszámolót olvashatják. (Magyar Kurír)

A száz éve elhunyt Bogisich Mihályra, az OMCE alapítójára emlékeztek a Mátyás-templomban

Bogisich Mihály címzetes püspökre, zeneszerzőre, az Országos Magyar Cecília Egyesület (OMCE) alapítójára emlékeztek halálának 100. évfordulója alkalmából rokonai és tisztelői a budavári Nagyboldogasszony-templomban augusztus 11-én. (Magyar Kurír)

Lelkinapot rendeztek Hegyeshalomban

„Újuljatok meg lélekben!” mottóval rendezték meg idén a hagyományos nyári lelkinapot Hegyeshalomban. Az augusztus 17-én immár tizenhatodik alkalommal, a helyi Stettni-tó partján tartott esemény elmélkedéseit Kerényi Lajos piarista szerzetes vezette. (Magyar Kurír)

Henryk Hoser: Međugorje egyházi státusza nem, de sok minden egyéb változott

Az olasz püspöki konferencia hírportálja, az Agen-SIR munkatársa beszélgetett Henryk Hoser püspökkel, a Ferenc pápa által kinevezett međugorjei plébánia különleges apostoli vizitátorával szolgálatáról és a szolgálati idején történt változásokról. (Magyar Kurír)

Légy alázatos, ahogyan Isten szolgájához illik – Diakónusszentelés Kisvárdán

A legszentebb Istenszülő Szűz Mária elszenderedésének napján, augusztus 15-én szentelte diakónussá Szocska A. Ábel nyíregyházi megyéspüspök Tamás Ferencet a kisvárdai görögkatolikus templomban. (Magyar Kurír)

Krisztus kenyere és bora

„A közösen megtört kenyéren áldás van, jut belőle mindenkinek" – Simon István gondolatai az új kenyér ünnepére. (reformatus.hu)

A magyar cecilianizmus apostola – Száz éve halt meg Bogisich Mihály egyházzenész, plébános

A magyar cecilianizmus Bogisich Mihálynak, a 19. századi zenei élet egyik jelentős alakjának köszönheti létrejöttét. A zenetörténész, zeneszerző, pap 1897-ben megalapította az Országos Magyar Cecília Egyesületet (OMCE), mely máig töretlenül szolgálja a Musica Sacra ügyét. Bogisich Mihály volt az említett egyházzenei szervezet első elnöke, az alapítástól egészen 1919-ben bekövetkezett haláláig. (Magyar Kurír)

A Karitász 96 esztendős önkéntese

A 96. évében járó Schulter Katalin a Szeged-Csanádi Egyházmegye egyik első, és máig nagy tiszteletben álló karitászönkéntese. Bartucz Katalin kérdezte Kati nénit. (Magyar Kurír)

Mit ünneplünk augusztus 20-án?

Nemzeti ünnepünkről kérdeztük az utca emberét. Keresztkérdés (95. rész) Sorozatunk eddigi részeit itt tekintheti meg. YouTube-csatornánkra itt iratkozhat fel. The post Mit ünneplünk augusztus 20-án? appeared first on Keresztény Élet Portál. (keresztenyelet.hu)

„… mindent te parancsoltál Uram, s én hiszek Neked…” – Kós Károly: Az országépítő

Kós Károly 1934-ben írta államalapító királyunkról szóló történelmi regényét, melyben ifjúkorától kezdve haláláig kíséri végig Szent István életútját. (Magyar Kurír)

Emmauszi tanítványokként zarándokoltak a fiatalok Máriapócsra

Célba értek az ifjúsági zarándoklat fiataljai augusztus 17-én, szombaton. Két főpásztor, Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolita és Szocska A. Ábel nyíregyházi megyéspüspök vezetésével léptek majd’ egyhetes gyaloglás után a Szűzanya elé a máriapócsi kegytemplomban. (Magyar Kurír)

Korzenszky Richárd OSB: Töprengések Szent István ünnepén

Korzenszky Richárd nyugalmazott tihanyi perjel írását adjuk közre. (Magyar Kurír)

Mindennapi kenyerünk

„Akár egy egész országért, akár egyházi közösségért, akár iskolai osztályért, akár egy családért vagyunk felelősek, mind arra teremtettünk, hogy Istent megismerjük és őbenne boldog életet éljünk!" Ezzel az üzenettel készültek a magyarországi keresztyén egyházak idén az államalapítás ünnepére. Az augusztus 19-i budapesti ökumenikus istentiszteletről képriportban számol be a Reformatus.hu portál. (Dunántúli Református Egyházkerület)

Református kitüntetettek

Az államalapítás ünnepe, augusztus 20-a alkalmából állami kitüntetéseket adtak át. Összeállításunkban a református díjazottakról számolunk be. (reformatus.hu)

Államalapításunk ünnepe: Ima Magyarországért

Augusztus 20-a államalapításunk ünnepe. Alábbiakban Jókai Anna Ima Magyarországért versét tesszük közzé, valamint azt a felvételt, melyen Kocsár Miklós és Jókai Anna alkotását Szabó Dénes… (evangelikus.net)

Szabadságra vagyunk elhívva

„A szabadság drága dolog, meg kell fizetni az árát. Mi, keresztyének ezt még inkább tudjuk, hiszen a legnagyobb árat a szabadságunkért Jézus Krisztus fizette” – vallja Balog Zoltán lelkipásztor, aki személyesen is részese volt a vasfüggöny harminc évvel ezelőtti leomlásával kapcsolatos eseményeknek. A volt miniszterrel arról beszélgettünk, mire is érdemes emlékezni Sopronban. (reformatus.hu)

A hit „pajzsa” mögött élni – Beran Ferenc gondolatai nemzeti ünnepünkön

Beran Ferenc teológus, budapest-újlaki plébános írását olvashatják az alábbiakban. (Magyar Kurír)

Közösségi finanszírozással próbálják megmenteni a régi zsidó könyveket Olaszországban

8000 könyv helyreállítására gyűjtenek. 1943-ban, mikor a náci Németország megszállta Olaszországot és elkezdte a zsidók koncentrációs táborokba deportálását, az aranyat, a művészeti, valamint a történelmi és kulturális tárgyakat is eltulajdonítottak. A kincsek között a Római Rabbinikus Iskola könyvtárát is elküldték Németországba. A háború befejezése után a könyvek Frankfurtba kerültek, majd vissza hazájukba. Napjainkban számos kötet […] A Közösségi finanszírozással próbálják megmenteni a régi zsidó könyveket Olaszországban bejegyzés először a Zsido.com jelent meg. (zsido.com)

Útravaló – 2019. augusztus 20.

Napról napra közreadjuk a napi olvasmányokhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Augusztusban Juhász Ferenc miskolci plébános ad útravalót. (Magyar Kurír)

Mai evangélium – 2019. augusztus 20.

Hogy örömhírrel induljon minden nap... – Mt 7,24–29 (Magyar Kurír)

Mindennapi kenyerünk

„Akár egy egész országért, akár egyházi közösségért, akár iskolai osztályért, akár egy családért vagyunk felelősek, mind arra teremtettünk, hogy Istent megismerjük és őbenne boldog életet éljünk!" Ezzel az üzenettel készültek a magyarországi keresztyén egyházak az államalapítás ünnepére augusztus 19-én este. (reformatus.hu)

A hazaszeretetről

Magyarországra, a népünkre először is nem büszkének kell lennünk, hanem hálásnak érte, hogy itt és velük élhetünk. Örülnünk kell a hazánknak, a népünknek. Másodszor pedig szeretettel kell átitatódnunk országunk és népünk iránt, akkor mindig tudni fogjuk, mi a teendőnk, amivel szolgálhatjuk hazánkat, népünket, és így kivehetjük a részünket Jézus misszióparancsa nyomán az Isteni uralomból. (baptist.hu)

Nyugodt és csendes élet…

István királyunkra, nemzetünk alapítására emlékezve, az állammal és a helyi hatóságokkal való kapcsolatunkban ne felejtsük ezeket: Támogassuk a jót, az igaz szándékokat! Imádkozzunk a feljebbvalókért! Állítsuk oda eléjük a felülről rendelt mércét! Mindezeken túl pedig legyünk hálásak, és amennyire rajtunk áll, éljünk csendes, nyugodt, istenfélő és tisztességes életet! Ez jó és kedves a mi Urunk előtt is, és mindenkit épít! (baptist.hu)

Fehérek az aratásra

Mit jelent érettnek lenni? (parokia.hu)

Szent István király, Magyarország fővédőszentje

Első, államalapító, szent királyunk, hazánk fővédőszentje életét és művét idézzük fel liturgikus ünnepén, augusztus 20-án. (nyirgorkat.hu)

A Krisztusba vetett hit zarándokútján – Nagybúcsút ünnepeltek Máriapócson

Kocsis Fülöp érsek-metropolita vezette augusztus 18-án Máriapócson az Istenszülő elszenderülésére emlékező búcsúi Szent Liturgiát; Orosz Atanáz miskolci megyéspüspök mondott szentbeszédet, a szertartáson koncelebrált Szocska A. Ábel nyíregyházi megyéspüspök és tizenegy görögkatolikus lelkipásztor. Az ünnepi szertartáson több mint tízezren vettek részt. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa Twitter-üzenete augusztus 19-én

A Szentatya az alábbi bejegyzést tette közzé Twitter-oldalán. (Magyar Kurír)

Ugorjuk át saját árnyékunkat!

„A magunkfajta szabadságharcosok a kettészakítottság idején is tudtuk, hogy Európa csak egy van. Hittünk benne és újra egyesült – újra egyesült, mert hittünk benne. Ma is ezen múlik minden” – fogalmazott Orbán Viktor miniszterelnök a Páneurópai Piknik harmincadik évfordulóján. (reformatus.hu)

Átlényegülés – Kiállításmegnyitó a 2020-as eucharisztikus kongresszus jegyében

A 2020-as eucharisztikus kongresszus (NEK) előkészítő rendezvényeként nyitotta meg kapuit 2018 nyarán a pesti Vigadóban az Átlényegülés – Az Eucharisztiáról a csodák és a művészet nyelvén című kiállítás. A tárlat a Pécsi Egyházmegye meghívására Győr után Pécsett is bemutatásra kerül. (Magyar Kurír)

Dér Katalin: Biblia és irodalom

A szerző klasszika-filológus, teológus, az irodalomtudományok doktora. A Kairosz Kiadónál megjelent könyvében azt mutatja be, hogyan jelennek meg a bibliai témák a magyar költészetben. (Magyar Kurír)

Erdő Péter a Páneurópai Piknik harmincadik évfordulóján: Testvért kell látnunk egymásban

Ökumenikus istentiszteletet tartottak augusztus 19-én a Páneurópai Piknik harmincadik évfordulója alkalmából a soproni evangélikus templomban. Az istentiszteleten együtt szolgált Erdő Péter bíboros, pírmás, Kondor Péter evangélikus püspök, Balog Zoltán református lelkész és Tóth Károly igazgató-lelkész. (Magyar Kurír)

Ma van a Csíksomlyói passió szabadtéri előadása Esztergomban

Ma, augusztus 19-én hétfőn, 19 órától az esztergomi bazilika azaz a Nagyboldogasszony- és Szent Adalbert-főszékesegyház előtti térségben, szabadtéren lesz látható a produkció a Nemzeti Színház, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes és az Esztergomi Várszínház együttműködésével. (Magyar Kurír)

A miskolci görögkatolikus papnövendékek találkozója

A Miskolci Egyházmegyébe tartozó kispapok számára Orosz Atanáz megyéspüspök szervezett kirándulással egybekötött lelkinapot a nyári szünetben. Kiss Máté személyes hangú beszámolóját szerkesztve közöljük. (Magyar Kurír)

A kenyértörésben továbbra is velünk marad – emmauszi tanítványokként zarándokoltak a fiatalok Máriapócsra

Célba értek az ifjúsági zarándoklat fiataljai augusztus 17-én. Két főpásztor, Kocsis Fülöp metropolita és Szocska A. Ábel püspök vezetésével léptek szombaton, majd’ egyhetes menetelés után a Szűzanya elé a Máriapócsi kegytemplomba. (nyirgorkat.hu)

Azzal kell valamit kezdened, amid van

Tizedik alkalommal szervezett hun tábort az Ikafalvi Református Egyházközség. (Erdélyi Refomátus Egyházkerület)

Színes felvételek kerültek elő a régi Jeruzsálemről

A színes felvételeket egy nyaraló család kamerájával örökítették meg.  Különleges, korábban sosem látott felvételeket tettek közzé Jeruzsálemről — írta a Ynetnews, ami szerint az 1930-as évekből származó felvételeket egy Margulis nevű család kamerái örökítették meg többek között az Óváros utcáiról, Siratófalról és különböző városrészekről. A Siratófalnál. Kép forrása: Ynetnews.com/Jerusalem Cinematheque archívum A színes felvételeket a jeruzsálemi […] A Színes felvételek kerültek elő a régi Jeruzsálemről bejegyzés először a Zsido.com jelent meg. (zsido.com)

Útravaló – 2019. augusztus 19.

Napról napra közreadjuk a napi olvasmányokhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Augusztusban Juhász Ferenc miskolci plébános ad útravalót. (Magyar Kurír)

Mai evangélium – 2019. augusztus 19.

Hogy örömhírrel induljon minden nap... – Mt 19,16–22 (Magyar Kurír)

Hazaszeretet: Az, ami

Augusztus 20-ra készülve mi más téma juthatna eszünkbe, mint a hazaszeretet? Ám nem egyforma jelentőséggel, nem egyforma érzelmi töltéssel gondolunk erre a fogalomra. Bennem ezek a verssorok születtek.  Címkék:  hazaszeretet haza szülőföld Magyarország (Képmás magazin)

A Krisztusba vetett hit zarándokútján – nagybúcsú Máriapócson

Kocsis Fülöp metropolita celebrálta augusztus 18-án Máriapócson az Istenszülő elszenderülésére emlékező búcsúi Szent Liturgiát, dr. Orosz Atanáz miskolci megyéspüspök mondott szentbeszédet, a szertartáson koncelebrált továbbá Szocska A. Ábel nyíregyházi megyéspüspök és tizenegy görögkatolikus lelkipásztor. Az ünnepi szertartáson a több mint tízezer keresztény hívő közt ott imádkoztak az ifjúsági zarándoklat résztvevői is. (nyirgorkat.hu)

„Az emberélet a legfontosabb”

Miért és hogyan lesz valakiből kutató-mentő, és mi ad neki erőt ehhez az elhíváshoz a bevetések során? Többek között erről is mesélt nekünk Hegedüs Gábor, a Magyar Református Szeretetszolgálat önkéntese. (parokia.hu)

Régebbi anyagok az archívumban