Lapszemle

Más egyházak, felekezetek honlapjainak híreit, információit, illetve világi lapoknak a kereszténységről szóló tudósításait gyűjtjük itt egybe. Az anyagok a forrás eredeti oldalán olvashatóak. A közölt hírek nem tükrözik egyházunk hivatalos véleményét.

Régebbi anyagok az archívumban

Feldmájer Péter elnök és Róna Tamás főrabbi találkozott az EMMI miniszterével

Dr. Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások minisztere hivatalában bemutatkozó látogatáson fogadta Dr. Feldmájer Pétert, a Mazsihisz Közép-Magyarországi Területi Csoportjának elnökét és Dr. Róna Tamás főrabbit, a Területi Csoport vezető rabbiját - tájékoztatta szerkesztőségünket … Tovább » (szombat.org)

A Gerecsét bemutató látogatóközpont épül Péliföldszentkereszten

Letették a Gerecsét bemutató látogatóközpont alapkövét a Komárom-Esztergom megyei Péliföldszentkereszten szeptember 15-én. A Don Bosco Szalézi Társasága az egy év alatt megvalósuló beruházásra 215 millió forint uniós támogatást nyert el. (Magyar Kurír)

Kiderült, mennyit kaptak az egyházak az adózóktól

A tavalyi csökkenés után idén növekedett a jelentősebb egyházaknak felajánlott összeg. A legnagyobb összeg ezúttal is a Katolikus Egyháznak jutott, mutatjuk a sorrendet. (nepszava.hu)

Ferenc pápa levele az örmény mechitarista szerzeteskongregáció jubileumára

1717-ben Mechitár örmény katolikus apát monostort alapított Velencében, a Szent Lázár-szigeten. A monostor tricentenáriumát tavaly kezdték ünnepelni. Szeptember 5-én, a jubileum befejezése alkalmából Ferenc pápa levelet írt Levon Boghos Zékiyan prelátusnak, a mechitarista rend pápai delegátusának. (Magyar Kurír)

A Szentlelket hívták segítségül az egyetemi tanév elején

Szeptember 11-én Veres András győri megyéspüspök Veni Sancte szentmisét mutatott be a győri Széchenyi István Egyetem tanévnyitója alkalmából a győr-révfalui Szentháromság-templomban. A főpásztorral Németh László általános püspöki helynök, a Győri Hittudományi Főiskola elöljárói, Kálmán Imre prefektus és Juhos Imre spirituális, valamint Kaposi Gábor győr-révfalui plébános, egyetemi lelkész koncelebráltak. (Győri Katolikus Egyházmegye)

134 éve született Slachta Margit, az „egyetlen férfi a parlamentben”

134 éve született Slachta Margit (1884-1974), a Szociális Testvérek Társaságának alapítója, a Parlament első női képviselője. A társadalom legnagyobb feszítőerejének a szociális problémákat tartotta, érvelt a nők taníttatása mellett, társadalmi környezettanulmányokat írt, napilapokban publikált. (Magyar Kurír)

"Vezetéselmélet és lelkipásztorkodás" - Dunántúli Református Lelkészegyesület konferenciája

A Dunántúli Református Lelkészegyesület szeretettel várja a lelkipásztorokat "Vezetéselmélet és lelkipásztorkodás" című konferenciájára, melyet 2018. október 14-15-én tart Móron, a Szolgáló Szeretet Házában (Mór, Perczel Mór utca 10.). Részletes program és jelentkezés a tovább mögött. (Dunántúli Református Egyházkerület)

Lelkész- és pedagógustovábbképzés

"Gyermek és ifjúsági műsorok, műsorszerkesztés, műsorok, játékos ötletek - adventi, karácsonyi hangsúllyal és más ünnepere tekintettel." címmel akkreditált továbbképzés lesz a Dunántúli Református Egyházkerület Katechetikai Intézete szervezésében. Részletek és jelentkezés a tovább mögött. (Dunántúli Református Egyházkerület)

Tanévnyitót tartottak a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskolán

A főiskola 69. tanévnyitó ünnepét Szent Kereszt felmagasztalásának napján, szeptember 14-én tartották a nyíregyházi Szent Miklós-székesegyházban, az alkonyati istentiszteleten Kocsis Fülöp metropolita és Orosz Atanáz miskolci megyéspüspök is együtt imádkozott az intézmény oktatóival és diákjaival. (Magyar Kurír)

Liszt Ferenc Via Crucisát adták elő a felső-krisztinavárosi templomban

Az Ars Sacra keretében nemes vállalkozásba fogott a budai Felső-Krisztinavárosi Plébánia énekkara. Szeptember 15-én, Fájdalmas Anya ünnepén az esti misét követően előadták Liszt Ferenc Via Crucis című művét. (Magyar Kurír)

Megújult a zalacsébi templom

Székely János szombathelyi megyéspüspök áldotta meg szeptember 16-án a zalacsébi templomot, amelyben az elmúlt hónapokban fontosabb belső munkálatokat végeztek. (Magyar Kurír)

"A MESSIÁS A LITURGIKUS ÉVBEN" - MEGJELENT A TANKÖNYVSOROZAT NEGYEDIK KÖTETE

„… Isten Igéjének és Eukharisztiájának ünneplése Jézus Krisztus személyén keresztül von be bennünket Isten belső életének misztériumába… A liturgia miközben állandóan odafordul a Szentírás felé és az Eukharisztiában megjeleníti Jézus Krisztus halálának és feltámadásának drámáját, minden évben sorra emlékezik meg a Messiás eljövetelének és az Egyház Szentlélekben való megszületésének legfontosabb mozzanatairól. Évszázadok hagyományát őrzi a liturgikus év. Hittankönyv-sorozatunk negyedik kötete ebbe az évente ismétlődő szent folyamatba vezet be.” - Ezekkel a gondolatokkal ajánlja dr. Beer Miklós váci megyéspüspök A Messiás a liturgikus évben című hittankönyvet, amely 2018. szeptemberében jelent meg a Váci Egyházmegye kiadásában. (Váci Katolikus Egyházmegye)

A nemiségről az egyházban is lehet beszélni

Ifjúsági napot tartottak Ikafalván, ahol őket érintő, aktuális kérdésekről beszélgethettek a fiatalok. (Erdélyi Refomátus Egyházkerület)

Bemerítés Érsekcsanádon

2018. augusztus 12-én bemerítésre kerülhetett sor gyülekezetünkben. Egy üdvkereső megjelenése öröm a gyülekezet számára. Erika - nagyjából - egy éve került kapcsolatba a gyülekezettel, hamarosan otthonosan érezte magát, és törekedett megismerni a Biblia alapvető tanításait. A hitvallás áttanulmányozása során megértette, hogy a megtérés életváltozást jelent. A Biblia ismeretében, lélekben növekedett, élettársi kapcsolata házassági szintre jutott, (baptist.hu)

Lenarsich Imre plébános fotóiból nyílt kiállítás Sárváron

Falusi életképek, a látványon túlmutató gondolatok - Lenarsich Imre nemzetközi hírű fotóművész, hajdani nyőgéri plébános képeiből nyílt kiállítás a sárvári Nádasdy-várban. Az „Édes évek, hol vagytok ma már...” című tárlatot Márfi Gyula veszprémi érsek nyitotta meg. (Magyar Kurír)

Ünnepélyes fogadalomtétel a kapucinus rend milánói képzési központjában

A milánói kapucinus kolostorban szeptember 2-án tartott ünnepélyes szentmise keretében öt fiatal kapucinus szerzetestestvér tett örök fogadalmat - köztük Anton testvér, a magyar kapucinus közösség tagja. (Magyar Kurír)

Mai evangélium – 2018. szeptember 18.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… - Lk 7,11-17 (Magyar Kurír)

Közzétették a fiatalokról szóló püspöki szinódus résztvevőinek névsorát

Ferenc pápa október 3-án nyitja meg az október 28-ig tartó, XV. rendes püspöki szinódust. Magyarországot Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök, valamint Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolita képviseli. (nyirgorkat.hu)

A menekültkérdés megoldásáról tartottak konferenciát Budapesten

A Vallásszabadság és fejlesztési együttműködés a menekültkérdés megoldása érdekében címmel rendezett konferenciát a Konrad-Adenauer-Stiftung, a Miniszterelnökség és az Európai Parlament Európai Néppárt Frakciója szervezte szeptember 17-én, Budapesten. (nyirgorkat.hu)

Antal érsek találkozója Orbán Viktor miniszterelnökkel

Antal Bécsi-budapesti érsek 2018. szeptember 14-én, a Szent Kereszt Felmagasztalásának napján találkozott Orbán Viktorral, Magyarország miniszterelnökével Budapesten. A találkozóra és a megbeszélésre a parlament épületében került sor. A miniszterelnök részéről Balla János külügyi tanácsadó és Konkoly Norbert, Magyarország újonnan kinevezett moszkvai nagykövete vett részt, az érsek atya részéről pedig prot. Tatárka Kirill, a Magyar ortodox […] (Magyar Ortodox Egyházmegye (Moszkvai Patriarkátus))

Inkább a szolgátok leszek

Az esperesválasztási időszakban a másik jelölt őt ajánlotta a saját bemutatkozásában. Ígéretes kezdet ez, ha valakit fontos tisztségre jelölnek. Ám büszkeségnek, önteltségnek nyomát sem láttuk rajta. Mint mondta, inkább másokat szolgál vezetőként, minthogy méltatlanná váljon Krisztus követésére. (parokia.hu)

Fehérvárcsurgói tábor - Karitász

2018. szeptember 18. - A Szent Kristóf Ház fiataljai három napos táborban vettek részt Fehérvárcsurgón. A „Gasztro” elnevezésű táborban a főzés, előkészítés, tálalás fázisainak rejtelmeivel ismerkedhettek meg a fiatalok. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Idén 25 éves a budaörsi Mindszenty Iskola

2018. szeptember 18-án jubileumi ünnepségsorozattal fogja ünnepelni a budaörsi Mindszenty Iskola, hogy idén 25 éves. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Harangok megkondítása Európa-szerte a Béke Világnapján

2018 az I. világháború lezárásának, a 30 éves háború 1618-as kezdetének és 1648-as lezárásának az évfordulója, emlékeztetve mindannyiunkat a béke fontosságára. A harangok hangja kifejezi a Kulturális Örökség Európai Éve által is képviselt értékeket. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Közzétették a fiatalokról szóló püspöki szinódus résztvevőinek névsorát

Ferenc pápa október 3-án nyitja meg az október 28-ig tartó, XV. rendes püspöki szinódust. Magyarországot Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök, valamint Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolita képviseli. (Magyar Kurír)

Kortárs Művészeti Gyűjtemény eseménye - beszámoló

2018. szeptember 15. - 8. alkalommal tartotta a Székesfehérvári Egyházmegye Kortárs Művészeti Gyűjteménye rendezvényét az Ars Sacra Fesztivál keretében. Idén Olasz Ferenc Balázs Béla-díjas fotográfus gazdag életművéből láthatunk válogatást. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Magyar film nyert a keresztény filmek argentínai fesztiválján

Pozsgai Zsolt „Megszállottak” című alkotása nyerte a legjobb külföldi filmnek járó elismerést és a zsűri különdíját az Argentínában megrendezett keresztény filmek világfesztiválján (Jesus Cine Fest). (Magyar Kurír)

Hortobágyi Cirill: Ne a kudarcoknál tapadjunk le, mert akkor a szívünk beszűkül

Szeptember 5-13. között tartották Rómában az utóbbi évben szentelt új püspökök és kinevezett ordináriusok továbbképzését. Hortobágyi Cirill OSB pannonhalmi főapátot kérdezte a Magyar Kurír munkatársa tapasztalatairól. (nyirgorkat.hu)

Robert Barron püspök: Baseball és erkölcsi nevelés – Szabályok nélkül a pályán?!

Augusztus 21-26. között rendezték meg Dublinban a Családok IX. Világtalálkozóját. Az esemény keretében tartott háromnapos pasztorális konferencián az előadók az Amoris laetitia kezdetű apostoli buzdítás egy-egy témáját fejtették ki. A továbbiakban egy-egy előadás összefoglalóját tesszük közzé. (nyirgorkat.hu)

Nyílt nap a székesegyházi ásatáson - beszámoló

2018.09.14. - A Székesfehérvári Egyházmegye és a Szent István Király Múzeum szeretettel várta az érdeklődőket 2018. szeptember 14-én a székesegyházban folyó ásatások időközi bemutatójára. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

A Magyarországon szolgáló külföldi misszionáriusok VII. országos találkozójá

2018.09.29-ére szervezi Székesfehérvárra az MKPK valamint a Pápai Missziós Művek a Magyarországon szolgáló külföldi misszionáriusok legközelebbi VII. országos találkozóját. A nap témája: Hogyan tekintenek ma a gyermekek és a fiatalok az Eucharisztiára? (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

A menekültkérdés megoldásáról tartottak konferenciát Budapesten

A Vallásszabadság és fejlesztési együttműködés a menekültkérdés megoldása érdekében címmel rendezett konferenciát a Konrad-Adenauer-Stiftung, a Miniszterelnökség és az Európai Parlament Európai Néppárt Frakciója szervezte szeptember 17-én, Budapesten. (Magyar Kurír)

Keltsd életre a templomodat! – Németh Boglárka, Vép

Meseíró-pályázatunkkal arra hívjuk a gyerekeket, hogy Berg Judit „A holló gyűrűje” című meseregénye nyomán keltsék életre a templomukban szereplő ábrázolásokat. A legszebb meséket megjelentetjük. (Magyar Kurír)

Elhunyt Rónay László

Hosszan tartó betegség után, 81 éves korában, szeptember 17-én, hétfőn Budapesten elhunyt Rónay László József Attila- és Prima-díjas író, irodalomtörténész, kritikus, egyetemi tanár, az Új Ember korábbi főszerkesztője. (Magyar Kurír)

Balatonakarattyán rendezik meg a XXV. Családkongresszust

November 22. és 24. között Balatonakarattyán tartják a XXV. Családkongresszust. Bíró László püspök, a MKPK Családbizottsága és a Magyar Katolikus Családegyesület elnöke meghívólevele házaspároknak, családoknak, papoknak, szerzeteseknek s mindazoknak szól, akik a család és az élet mellett állnak. (Magyar Kurír)

Egyházmegyei Zarándoklat Bodajkra - elsőáldozók zarándoklata - beszámoló

2018.09.16. - Magyarország egyik legszebb és legősibb zarándokhelyén ünnepelték a Segítő Szűzanyát, Spányi Antal megyés püspök meghívására az egyházmegye plébániáiról érkező mintegy 300 elsőáldozó és sokszáz zarándok jelenlétével a megye határain túlról is. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Egerben is megkezdődött a szentségimádás iskolája

A szentségimádás iskolája címmel indult programsorozat Egerben szeptember 13-án. A ciszterci templomban tartott tanítások az Eucharisztia jobb megismerését szolgálják, felkészülésként a 2020-ban Budapesten megrendezendő Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra. (Magyar Kurír)

Búcsút tartottak az erdélyi Árkoson Assisi Szent Ferenc sebhelyeinek ünnepén

Assisi Szent Ferenc Betegápoló Nővéreinek árkosi (Kovászna megye) házánál búcsúi szentmisét mutatott be szeptember 16-án az idén aranymisés Tamás József püspök. (Magyar Kurír)

A Győri Egyházmegye 2019 tavaszán fogadja a missziós keresztet

A 2020. szeptember 13-tól 20-ig tartó budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra készülve 2019. április 26. és május 29. között fogadjuk a missziós keresztet a Győri Egyházmegyében. A NEK Titkárságának munkatársai örömmel segítenek, hogy közösségépítő, lelki élmény legyen mindannyiunk számára a kereszthez kapcsolódó eseménysorozat. Törekedjünk arra, hogy minden esperesi kerületbe eljusson a kereszt, és egy-egy helyszínen a szomszédos plébániákról csatlakozzanak a szentmisékhez, imaórákhoz a plébános atyák és a kedves hívek. Külön kérésként hangzott el a NEK Titkárság részéről, hogy ne díszletként igényeljük a keresztet, hanem helyezzük azt az ünneplés középpontjába. A missziós keresztet biztonsági okokból csak a NEK Titkárságának munkatársai mozgathatják, ezért minden alkalommal Budapestről érkeznek és szállítják át a következőre helyszínre. Ehhez logisztikai egyeztetésre van szükség. A (Győri Katolikus Egyházmegye)

Evangélikus ifjúsági műsor

(NAVA_Video)

A világ legidősebb jom kipuri imakönyve került elő

A XI. századból származó, kézírásos engesztelőnapi máchzor darabjait a híres kairói geniza leletei között találták meg. A középkori kairói Ben Ezra zsinagóga genizája, azaz a már használhatatlannak vagy szükségtelennek ítélt zsidó iratok tároló helyisége az adott kor zsidó kultúrájának, vallási hagyományainak, gazdasági életének és irodalmának legnagyobb gyűjteménye. A genizában tároltak imakönyveket, vallásos és világi irodalmi […] A A világ legidősebb jom kipuri imakönyve került elő bejegyzés először a Zsido.com jelent meg. (zsido.com)

Katolikus cigány közösségek búcsúját ünnepelték Máriapócson

Szeptember 15-16-án tartották a máriapócsi nemzeti kegyhelyen a katolikus cigány közösségek búcsúját. (Magyar Kurír)

Yossi Amrani izraeli nagykövet üzenete Jom Kipur alkalmából

Ahogy a zsidó élet legszentebb napja a Jom Kipur közeledik, az embereket Izraelben és a zsidó közösségeket világszerte elnyeli a nap nagysága, és reszketve nézünk szembe az ítélet pillanatával. A tíz bűnbánó nap végéhez közeledik. Az elmélkedés és mérlegelés az elmúlt … Tovább » (szombat.org)

Mária Krisztus-követése a mi Krisztus-követésünk – Elsőáldozók bodajki zarándoklata

Mintegy háromszáz elsőáldozó és számos zarándok köszöntötte a Segítő Szűzanyát szeptember 16-án Bodajkon. Az ünnepi szentmisét Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök mutatta be. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa ajándéka a Szent Péter téren jelen lévő híveknek

Szeptember 16-án, vasárnap az Úrangyala imádság után Ferenc pápa röviden szólt szombati palermói útjának tapasztalatairól, majd két nappal Szent Kereszt felmagasztalásának ünnepe után egy-egy feszületet ajándékozott a Szent Péter téren összegyűlt híveknek. (Magyar Kurír)

Építs és plántálj!

"Jézus ezt mondta neki: Legeltesd az én juhaimat" (Jn 21,17) Beiktatták Katonáné Varga Olgát a Zsákai és Furtai Református Társegyházközségbe 2018. szeptember 15-én. A lelkészbeiktató ünnepi istentisztelet szombaton délután, 15 órakor kezdődött, az igét Fekete Károly tiszántúli püspök hirdette. A beiktatás szolgálatát Nagy Zsolt bihari esperes látta el. (Tiszántúli Református Egyházkerület)

Sok családnál lapulhatnak még első világháborús emlékek

Gyűjtőköri napot szervezett a Magyar Nemzeti Levéltár szeptember 15-én a budapesti Bécsi kapu téri épületében, ahol lehetőség volt az otthon őrzött első világháborús magándokumentumok felajánlására és digitalizálására is. Pintér Tamás történésszel, a Nagy Háború Blog szerkesztőjével, a Károli Gáspár Református Egyetem doktori iskolájának hallgatójával beszélgettünk. (reformatus.hu)

Velünk az Isten!

Megjelent a Magyar Református Nevelés legújabb tematikus, katechetikai száma. (reformatus.hu)

Ferenc pápa Twitter-üzenete szeptember 17-én

A Szentatya az alábbi bejegyzést tette közzé Twitter-oldalán. (Magyar Kurír)

„Az evangélium él, én ennek tanúja vagyok” – A Schönstatt közösség ünnepe Óbudaváron

Alapítója, Josef Kentenich atya mennyei születésnapjának 50. évfordulójára emlékezett a Schönstatt közösség szeptember 16-án a Veszprém megyei Óbudaváron. Az ünnepi szentmisét Varga László kaposvári püspök mutatta be. (Magyar Kurír)

Katolikus cigány közösségek búcsúját ünnepelték Máriapócson

Szeptember 15-16-án lelkigyakorlatra és búcsúra gyűltek össze a katolikus cigány közösségek Máriapócson. A vasárnapi ünnepi Szent Liturgiát Orosz Atanáz miskolci megyéspüspök végezte. (Magyar Kurír)

Örömzene2018

Kitűnő hangulatban zajlott le idén is a hagyományos nyári bodrogi művészeti tábor július 8-15-ig. Létszámában is bővült az előző évhez képest, és számos újdonság tette még érdekesebbé. A mintegy 50 általános iskolai jelentkező mellett 18 középiskolás és felnőttkorú segítő, valamint 20 pedagógus munkájával működött a tábor. A segítők nagy része a zenei programokban vett részt (baptist.hu)

Egy úton

Jótékonysági közösségi és családi napot szervez szeptember 22-én a pestszentimrei sportkastélyban a helyi gyülekezetek. (reformatus.hu)

Szabadon, közösségben, elkötelezve

Két történelmi jelentőségű dokumentumot fogadott el az Európai Protestáns Egyházak Közössége nagygyűlése, amely jelenleg is ülésezik Bázelben. Az első világháború végének 100. évfordulója emlékére elkészített írást egyházunk delegáltja, Fazakas Sándor jegyzi. (reformatus.hu)

Közel-keleti segélykiáltás

Egyházunk közel-keleti partnerszervezetének főtitkára, Rosangela Jarjour humanitárius segítségnyújtásra és a szíriai keresztyének támogatására szólított fel az Európai Protestáns Egyházak Közössége bázeli nagygyűlésén. (reformatus.hu)

„A Lélek otthona a türelem, eledele az alázat” – Diakónussá szentelték Ignácz Gyulát Nyíregyházán

„Tegyél meg mindent, amire a lelkiismeret indít, és kerülj el mindent, amitől a lelkiismeret óv” - e szavakkal indította el új szolgálatára Ignácz Gyulát Szocska A. Ábel megyéspüspök a nyíregyházi püspöki székesegyházban szeptember 15-én. (Magyar Kurír)

A kereszt a szeretet jele

„Vegyétek magatokra az én igámat, és tanuljátok meg tőlem, hogy szelíd vagyok és alázatos szívű, és megnyugvást találtok lelketeknek.” (Mt 11,29-30) Sokat foglalkoztat, miért nem hallgatnak végig az emberek, jó ismerősök, közvetlen kollégák vagy volt munkatársak, amikor megpróbálok Jézusról beszélni. Arra is gondoltam, hogy talán azért, mert „már ismernek”, megvan rólunk, rólam, a „kép”. Összefutunk (baptist.hu)

Hol van Isten, amikor fáj? - Philip Yancey előadása

Hallgassa meg Ön is élőben Philip Yancey-t! Hol van Isten, amikor fáj? Ha Isten valóban szeret minket, akkor miért engedi, hogy mindenféle rossz történjen ve­lünk? Vajon Isten tehet a mi szenvedésünkről? Vagy csak egyszerűen közönyösen néz minket a messzeségből…? A népszerű író előadásában pont azokról a kérdésekről fog beszélni, amelyek mindannyiunkat mélyen foglalkoztatnak, és egészen biztosak lehetünk benne, hogy most sem elégszik majd meg a sablonos válaszokkal. (Tiszántúli Református Egyházkerület)

Hortobágyi Cirill: Ne a kudarcoknál tapadjunk le, mert akkor a szívünk beszűkül!

Szeptember 5-13. között tartották Rómában az utóbbi évben szentelt új püspökök és kinevezett ordináriusok továbbképzését. Hortobágyi Cirill OSB pannonhalmi főapátot kérdeztük tapasztalatairól. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa fogadta az iraki és szíriai válságról szóló vatikáni tanácskozás résztvevőit

Szeptember 13-án és 14-én a Pápai Urbaniana Egyetem II. János Pál nagyelőadójában tartottak tanácskozást a szíriai és iraki humanitárius válságról az Átfogó Emberi Fejlődés Előmozdításának Dikasztériuma szervezésében. (Magyar Kurír)

Sargentini-jelentés - Soltész: hazugak és koncepciózusak a dokumentum egyházakra vonatkozó állításai

Budapest, 2018. szeptember 17., hétfő (MTI) - Hazugak, képtelenek és koncepciózusak a Sargentini-jelentésnek a magyarországi egyházak helyzetére vonatkozó állításai - mondta Soltész Miklós egy vallásszabadságról szóló konferencián hétfőn Budapesten. (MTI)

Szent Gellért Fesztivál Szegeden

Szeged, 2018. szeptember 17., hétfő (MTI) - A Szeged-Csanádi Egyházmegye első püspöke, Szent Gellért ünnepéhez kapcsolódva komolyzenei fesztivál rendeznek péntektől a csongrádi megyeszékhelyen - tájékoztatták a szervezők az MTI-t. (MTI)

Kolozsváron átadták a Református Kollégium megújult épületét

Kolozsvár, 2018. szeptember 16., vasárnap (MTI) - Kolozsváron átadták a Református Kollégium magyar állami támogatással megújult épületét vasárnap. (MTI)

Nem ismeri el a konstantinápolyi pátriárka felsőbbségét az orosz ortodox egyház

Moszkva, 2018. szeptember 16., vasárnap (MTI) - Nem ismeri el a konstantinápolyi pátriárka joghatóságának felsőbbségét az orosz ortodox egyház - jelentette ki Ilarion volokolamszki metropolita, a moszkvai patriarchátus egyházközi külügyeinek irányítója vasárnap az RT televíziónak nyilatkozva. (MTI)

Kivonul a konstantinápolyi patriarkátus vezette szervezetekből az orosz ortodox egyház

Moszkva, 2018. szeptember 14., péntek (MTI) - Kivonul a konstantinápolyi patriarkátus vezette szervezetekből az orosz ortodox egyház, és megszünteti a közös istentiszteleteket - döntötte el az egyház szinódusa pénteken Moszkvában. (MTI)

Megnyílt az Ars Sacra Fesztivál

Budapest, 2018. szeptember 14., péntek (MTI) - Megnyílt az Ars Sacra Fesztivál, amely több mint hatszáz ingyenes zenei, irodalmi, művészeti programmal várja vendégeit szerte az országban és a határon túl is. A jövő vasárnapig tartó fesztivált Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek nyitotta meg a Magyar Nemzeti Múzeumban péntek délután. (MTI)

Az orosz ortodox egyház magyarországi beruházásairól egyeztetett Orbán Viktor

Budapest, 2018. szeptember 14., péntek (MTI) - Orbán Viktor miniszterelnök pénteken az Országházban megbeszélést folytatott Antonyij érsekkel, az Orosz Ortodox Egyház Magyarországi Egyházmegyéjének kormányzójával - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. (MTI)

Lengyel egyházi gyűjtés szíriai családoknak

Varsó, 2018. szeptember 13., csütörtök (MTI) - Egyházi gyűjtés keretében a lengyelek több mint hárommilliárd forintnak megfelelő összeggel támogattak 8700 szíriai családot, a két éve elindított akcióba magánemberek mellett egyházközségek is bekapcsolódtak - közölte az MTI-vel a lengyel katolikus Caritas. (MTI)

Új köntösben a Kolozsvári Református Kollégium

A felújított iskoláért vasárnap, szeptember 16-án adtak hálát a Farkas utcai templomban. (Erdélyi Refomátus Egyházkerület)

Letettük az épülő logisztikai központ alapkövét, új fejlesztés kezdődött

Pákozd - Letettük hétfőn a Baptista Szeretetszolgálat pákozdi logisztikai központjának alapkövét, amelyre több más fejlesztés mellett mintegy 638 millió forintot nyertünk el európai uniós pályázaton. Az alapkőletételi ünnepségen Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi, nemzetiségi kapcsolatokért és az üldözött keresztények megsegítéséért felelős államtitkára emlékeztetett: a kormány a karitatív tanáccsal közösen elhatározta, az egész országot lefedő hálózatot (baptist.hu)

Hálaadás Nagykőrösön

Szeptember 29-én 15 órától hálaadó istentiszteleten emlékeznek arra, hogy 25 éve indult újra a nagykőrösi református gimnázium. (reformatus.hu)

Legyen a vendégünk egy mesére!

Szeptember 30-át, Benedek Elek születésnapját, a Magyar Olvasástársaság kezdeményezésére 2005-től a Népmese napjaként ünnepeljük. Az eseményhez - a tavalyi sikeres programhoz hasonlóan - ebben az évben is csatlakozik a Ráday Múzeum, emlékezve és emlékeztetve a református Benedek Elekre. (reformatus.hu)

Ferenc pápa a fiatalokhoz: Jézus nem akarja, hogy a kispadon maradj!

Szeptember 15-én este, palermói látogatásának utolsó programjaként a szicíliai fiatalokkal találkozott a Szentatya, és rögtönzött beszédében az általuk feltett három kérdésre válaszolt. Ferenc pápa beszédének teljes fordítását közreadjuk. (Magyar Kurír)

A PRTA hallgatóinak Angliai tanulmányi útja

Angliai tanulmányi úton vettek részt a Pápai Református Teológiai Akadémia hallgatói 2018. nyarán. Áldás fókuszú úti beszámoló. (Dunántúli Református Egyházkerület)

Teológusok párbeszédben

A Szentlélek működéséről és ajándékairól rendeznek teológiai konferenciát október 6-án a Baptista Teológiai Akadémián. (reformatus.hu)

25 éve indult újra a Lónyay

Koncertekkel, kulturális programokkal és hálaadó istentisztelettel ünnepli újraindulásának 25. évfordulóját a budapesti Lónyay Utcai Református Gimnázium szeptember 27. és 29. között. (reformatus.hu)

A szeretet beépült a falakba

„Azért újult meg a kollégium, mert nemcsak a hozzáértő munkások és a pénz, hanem a szeretet építette" - Kolozsváron átadták a Református Kollégium magyar állami támogatással megújult épületét vasárnap. (reformatus.hu)

Hogyan segítsünk jól? – Az Embertárs folyóirat jubileuma Pál Ferivel

Alapításának 15. évfordulóját ünnepelte az Embertárs mentálhigiénés folyóirat szeptember 15-én a budapesti Párbeszéd Házában. A kiadvány jubileumi estjén jeles szakemberek: Pál Ferenc atya, Kály-Kullai Károly és Csáky-Pallavicini Zsófia tartottak előadást. (Magyar Kurír)

Szegényekkel, menekültekkel és egykori fogvatartottakkal ebédelt a pápa

A szicíliai Palermóban tett látogatása során Ferenc pápa szeptember 15-én délután felkereste Biagio Conte testvér „Reménység és Szeretet” misszióját, és együtt étkezett 160 általuk segített rászorulóval, köztük szegényekkel, menekültekkel és egykori fogvatartottakkal. (Magyar Kurír)

Keresztutat jártak a hősök tiszteletére Veszprémben

A világháborúk hős katonái, valamint az egykori Veszprém-Jutasi Altisztképző Intézet növendékeinek és oktatóinak emléke előtt tisztelegve tartottak keresztutat és ünnepi szentmisét szeptember 8-án Veszprémben. Kisboldogasszony napja az altisztképző hivatalos ünnepe is. (Magyar Kurír)

Mai evangélium – 2018. szeptember 17.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… - Lk 7,1-10 (Magyar Kurír)

Ahol a templomfalból élet fakad

Új református templom és közösségi ház épül Taksonyban. Megvalósulását számos csoda és nem várt fordulat tette lehetővé, de Stefán Attila szerint ehhez az kellett, hogy beleálljanak Isten tervébe. (parokia.hu)

Katolikus cigány közösségek búcsúja Máriapócson

2018. szeptember 15-én és 16-án a katolikus cigány közösségek számára lelkigyakorlatot és búcsút tartottak Máriapócson. Vasárnap az ünnepi Szent Liturgiát Orosz Atanáz püspök végezte. (nyirgorkat.hu)

Ferenc pápa a papokhoz: Legyetek az evangélium egészséges hordozói

Palermo történelmi székesegyházában találkozott Ferenc pápa a szicíliai papokkal és szeminaristákkal szeptember 15-én, szombaton délután. (Magyar Kurír)

Én naponta érzem, hogy szeret az Isten – interjú Vojtkó Ferenccel

A templomok előtt, a főutak mentén, az erdők szélein, a temetők bejáratánál útmutatókat látunk. Függőleges szárral az Atya felé mutató, vízszintes szárával magához hívogató jel az útmenti kereszt. Sokszor talán meg sem látjuk az útjelző táblák és neonfények között. Vojtkó Ferenc észrevette az útszéli kereszteket, tematikus és átfogó bemutatásukra vállalkozott 2014-ben készült filmsorozatában, a „Keresztfához megyek” című ismeretterjesztő filmjében, melyet a DTV (Debrecen Televízió) és a Duna Televízió műsorai közt is láthattak az értékteremtő filmek kedvelői. A film négyszer félórás összeállítás a Kárpát-medence út szélén megtalálható keresztjeiről, kőképeiről, azok történelmi, irodalmi és családokhoz, emberekhez köthető személyes vonatkozásairól. A sorozat megszületésének körülményeiről, miértjeiről és utóéletéről kérdeztük az alkotót, Vojtkó Ferencet. (nyirgorkat.hu)

Boldoggá avatták Anna Kolesárovát Kassán

Giovanni Angelo Becciu bíboros, a Szentek Ügyeinek Kongregációja prefektusa szeptember 1-jén, a kassai Lokomotív Stadionban boldoggá avatta Anna Kolesárová vértanút. A Boldoggá avatták Anna Kolesárovát Kassán bejegyzés először a Új Ember jelent meg. (Új Ember)

Életünk gyümölcsei

Varga László püspök tartott előadást az idősek Somogy megyei táborában A Életünk gyümölcsei bejegyzés először a Új Ember jelent meg. (Új Ember)

Nyitottság és megértés

Hirtling István a társadalmi szerepvállalásról A Nyitottság és megértés bejegyzés először a Új Ember jelent meg. (Új Ember)

Segítő akciókat támogat az Elmű–ÉMÁSZ

Stratégiai megállapodás a Magyar Máltai Szeretetszolgálattal A Segítő akciókat támogat az Elmű-ÉMÁSZ bejegyzés először a Új Ember jelent meg. (Új Ember)

Falvédőre való

Úgy tűnik, Ray Bradbury komor jóslata a szemünk láttára lesz valósággá: az okoseszközök korában semmilyen rémes diktatúra nem kell ahhoz, hogy kihaljon a könyv szeretete: az emberek egyszerűen önként hagynak fel az olvasással. A Falvédőre való bejegyzés először a Új Ember jelent meg. (Új Ember)

Lisieux-i Szent Teréz és szülei relikviáit fogadják

A skandináv országok püspökei közös pásztorlevélben fordultak a hívekhez abból az alkalomból, hogy Lisi­eux-i Szent Teréz és ugyancsak szent szülei, Louis és Zélie Martin ereklyéit öt skandináv ország is fogadja szeptember 28. és november 12. között. A Lisieux-i Szent Teréz és szülei relikviáit fogadják bejegyzés először a Új Ember jelent meg. (Új Ember)

Teréz anya mindennapi imája

Teréz anyát sokan a modern idők legnagyobb szentjének tartják. Sokak számára jelentett inspirációt szerte a világon, hívőknek és nem hívőknek egyaránt. És ami a legfontosabb: ő valóban azt élte, amit tanított, cselekedetei szüntelenül emlékeztetnek a keresztény szeretet és irgalom erejére. A Teréz anya mindennapi imája bejegyzés először a Új Ember jelent meg. (Új Ember)

Pusztuló templomok mentése

A dolgok kezdetét talán nem is lehet meghatározni, de már fiatalon észrevettem, hogy vonzódom a különféle titkokat rejtő régi romok iránt. A Pusztuló templomok mentése bejegyzés először a Új Ember jelent meg. (Új Ember)

Derűsen, bizalommal éljük az életünket!

Erdő Péter bíboros, prímás hívására második alkalommal tartották meg az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye területén működő katolikus oktatási intézmények közös Veni Sanctéját szeptember 3-án a budapesti Szent István-bazilika előtti téren. A Derűsen, bizalommal éljük az életünket! bejegyzés először a Új Ember jelent meg. (Új Ember)

Segítő kézzel, az örömhír szavával

Három gazdag nap a Kattárson A Segítő kézzel, az örömhír szavával bejegyzés először a Új Ember jelent meg. (Új Ember)

Eljött az igazság pillanata

Eljött az igazság pillanata. Ez a mondás jutott eszembe a Sargentini-jelentés manipulatív elfogadtatása után. Ezt a szólást akkor alkalmazzuk, ha valaminek a mibenléte nem egyértelmű, de eljön a pillanat, amikor lehull a lepel, és valamiről, ami rejtőzködő, ami leplezi önmagát - Köntös László írása. (reformatus.hu)

Emelkedett az egyházunknak felajánlott adó 1% összege

Az adózók mintegy 997 millió forinttal támogatták idén a Magyarországi Református Egyház társadalmi szolgálatát, 209 ezren ajánlották személyi jövedelemadójuk 1 %-át „egyszerűen református" célra. Köszönjük! (reformatus.hu)

Erdő Péter megáldotta Csordás Eörs emlékkövét a Hermina úton

Erdő Péter bíboros, prímás mutatott be szentmisét Budapesten, a Jeruzsálemi Szent Sír Lovagrend Magyarországi Helytartósága által gondozott Hermina úti Kisboldogasszony-kápolnában szeptember 16-án. A szentmise után a kápolna kertjében felavatták Csordás Eörs Mária emlékkövét. (Magyar Kurír)

A Lélek erejével az új tanévben – Veni Sancte a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen

Ünnepi szentmisét mutatott be Szuromi Szabolcs Anzelm OPraem rektor a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Karának oktatóival és a Központi Papnevelő Intézet elöljáróival a 2018/2019-es tanév kezdetén, szeptember 15-én az Egyetemi templomban. (Magyar Kurír)

Fényúton ég és föld között – Kontsek Ildikó a Pesti Vigadóban rendezett kiállításról

A helyszínen, a Pesti Vigadó hatodik emeleti termében beszélgettünk az esztergomi Keresztény Múzeum igazgatójával, Kontsek Ildikóval az Átlényegülés - Az Eucharisztiáról a csodák és a művészet nyelvén című kiállításról. (Magyar Kurír)

Óvodával bővült a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye mátészalkai köznevelési intézménye

Palánki Ferenc megyéspüspök szeptember 14-én megáldotta a Széchenyi István Katolikus és Német Nemzetiségi Általános Iskola új tagintézményét, Mátészalka első egyházi fenntartású római katolikus óvodáját. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa a kapucinusok nagykáptalanjához: Alázat, egyszerűség és evangéliumi öröm

Szeptember 14-én, pénteken délben az Apostoli Palota Kelemen termében fogadta Ferenc pápa a kapucinusok nagykáptalanjának, azaz rendi nagygyűlésének 250 résztvevőjét. Átnyújtotta nekik megírt beszédét, majd kötetlen beszélgetést folytatott a rend vezetőivel. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa: A szeretet minket is, valamennyiünket meg tud változtatni!

Szeptember 16-án a déli Mária-ima elmondásakor a Szentatya a napi evangélium kapcsán azt hangsúlyozta, hogy a Jézusra vonatkozó hitvallásunkat konkrét döntésekkel és tettekkel kell hitelesítenünk. Beszéde után egy feszületet ajándékozott a téren egybegyűlteknek. (Magyar Kurír)

Pokolraszállás

Sem a közönség, sem a szakma nem fogadta valami lelkesen Wim Wenders új, Merülés a szerelembe című filmjét. Van, aki öncélúnak érzi, mások szerint egyszerre túl sokat akar mondani; olyan is akad, aki már az elején belefárad az „élet, a világmindenség meg minden” jellegű problémák feszegetésébe. (Magyar Kurír)

A Győri Egyházmegye főtemplomának felszentelésére emlékeztek

Szeptember 13-án Pápai Lajos nyugalmazott győri püspök ünnepi szentmisét mutatott be a győri Nagyboldogasszony-székesegyház felszentelésének évfordulója alkalmából a Győri Egyházmegye papságával. (Magyar Kurír)

Szolidáris végrendelet – Jótékonysági szervezetekre hagyhatják vagyonuk egy részét az olaszok

A szolidáris végrendelet - más országokhoz hasonlóan - egyre népszerűbb Olaszországban is, ahol az emberek vagyonuk meghatározott százalékát hagyhatják jótékonysági szervezetekre. (Magyar Kurír)

A visszaszólítás könyve

Dúdolj verset - Kobzos Kiss Tamás emlékezete címmel a 2015-ben elhunyt régizenész, népzenész, énekes versmondó, zenepedagógus Kobzos Kiss Tamás életét bemutató kötet jelent meg Csörsz Rumen István és Szerényi Béla szerkesztésében, a Magyar Hangszermíves Céh gondozásában. (Magyar Kurír)

Augusztus vége, de már őszi vonulás

Schmidt Egon írását olvashatják. (Magyar Kurír)

Az Eucharisztia ünneplése 39.

Sztankó Attila liturgikus jegyzetét olvashatják. (Magyar Kurír)

Mai evangélium – 2018. szeptember 16.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… - Mk 8,27-35 (Magyar Kurír)

„…ne kapná vissza sokszorosát…”

(Lukács 18,28-30) Az Úr végzi el, hogy mi mindent elengedhessünk (28), minekutána Ő aztán örökkévaló javak sokszorosát ajándékozza vissza nekünk: házat, feleséget, testvért, szülőt, gyermeket, de már az Isten országának boldog rendjében és örökségében (29). (Dunántúli Református Egyházkerület)

Győztes csapat vagyunk – fiatalok örömteli találkozója a NEK jegyében

Örömteli ünneplésben volt mindannak a több mint kétezer fiatalnak része, akik eljöttek a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) titkársága meghívására a MOM Sportközpontban tartott „Forráspont, Egy nap Jézussal” rendezvényre szeptember 15-én. (Magyar Kurír)

A Lélek otthona a türelem, eledele az alázat – diakónusszentelés Nyíregyházán

„Tegyél meg mindent, amire a lelkiismeret indít, és kerülj el mindent, amitől a lelkiismeret óv” - e szavakkal indította el új szolgálatára Ignácz Gyulát Szocska A. Ábel megyéspüspök, aki 2018. szeptember 15-én a nyíregyházi püspöki székesegyházban szentelte diakónussá az alszerpapot. (nyirgorkat.hu)

Vallástól az élő hitig

„Régen úgy gondoltam, egyszerűbb megtérnie annak, aki egyszer csak meghallja az igét, mindent otthagy és követi Istent. Ma már tudom, hogy ez nem igaz: ha folyamatosan hallom az igét, sok mindent megtanulok és nyitott szívvel érdeklődőm, Isten meg fog szólítani” - vallja Fodor Dániel, a Debrecen-nagytemplomi gyülekezet ifivezetője, akivel az Ifjúsági vezetőképző és a Konfi+ után arról beszélgettünk, miért szeretne vezetővé válni egy mai fiatal. (reformatus.hu)

Ferenc pápa homíliája Palermóban: A pénzisten logikája mindig vereséghez vezet!

Szeptember 15-én a Szentatya Palermóban mutatott be szentmisét a maffia által huszonöt évvel ezelőtt meggyilkolt Puglisi atya halálának évfordulója alkalmából. Ferenc pápa homíliájának fordítását teljes terjedelmében közöljük. (Magyar Kurír)

Magányos művész, magányos tenger – Egy Csörsz István-festmény alá

Az igazi vesztesek ... mi vagyunk, ...akik úgy érezzük, hogy a művészetek nem csupán gyönyörködtetni, de gyógyítani is tudnak, s nehéz életszakaszainkban megnyugvást hoznak és kiutat kínálnak. Akár néhány, homokba vésett tengerparti lábnyommal - írja Csörsz István egy festménye kapcsán Petrőczi Éva. (Magyar Kurír)

„Mária népe vagyunk” – Országos Magyarok Nagyasszonya Találkozót tartottak Budapesten

A X. Országos Magyarok Nagyasszonya Találkozót (OMNT) szeptember 15-én rendezték a rákospalotai Magyarok Nagyasszonya-főplébánián, ahol ez alkalomból Erdő Péter bíboros, prímás mutatott be szentmisét. (Magyar Kurír)

Hitelesen jelenik meg nála az isteni, a szent – Kákonyi Júlia kiállítása a Párbeszéd Házában

Szeptember 14-én, pénteken este, az Ars Sacra Fesztivál nyitónapján a Párbeszéd Háza dísztermében hatalmas érdeklődés mellett nyílt meg Kákonyi Júlia iparművész „Különféle, mégis egy” című, kerámiákból, batik és selyem monotípiákból álló kiállítása. (Magyar Kurír)

Közvetíteni a világnak Isten szeretetét – Ferenc pápa a gyöngédség teológiájáról

Assisiben háromnapos konferenciát tartanak szeptember 14-16. között „A gyöngédség teológiája Ferenc pápánál” címmel. A Szentatya csütörtökön délelőtt fogadta a Vatikánban a tanácskozás résztvevőit. (Magyar Kurír)

A Székesfehérvári Egyházmegyébe érkezik a missziós kereszt

Szeptember 15-től egészen október 28-ig a Székesfehérvári Egyházmegye vendége lesz a 2020-as budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus szimbóluma, a missziós kereszt. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa Twitter-üzenete szeptember 15-én

A Szentatya az alábbi bejegyzést tette közzé Twitter-oldalán. (Magyar Kurír)

Kiállításmegnyitó és püspöki tanévnyitó szentmise Zsombón

Kisasszony napján tartják a zsombói templom búcsúját. Szeptember 8-án Beer Miklós váci megyéspüspök a Csongrád megyei településre látogatott, hogy egy templomtörténeti kiállítás megnyitásával, majd tanévnyitó szentmise celebrálásával együtt ünnepeljen a helyi hívekkel és diákokkal. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa megérkezett Szicíliába

Ferenc pápa szombaton reggel helikopterrel megérkezett a nagyjából Szicília közepén fekvő Piazza Armerina városába, és ezzel megkezdte egynapos palermói zarándokútját, melynek elsődleges célja, hogy tisztelegjen a maffia elleni küzdelemben mártírhalált halt Giuseppe Puglisi emléke előtt. (Magyar Kurír)

Jézus fókuszcsoportja

Évközi 24. vasárnap - Gondolatok az evangéliumhoz (Mk 8,27-35) (Magyar Kurír)

Kaszap-Est a Párbeszéd Házában

2018.09.17. - Spányi Antal a fővédnöke annak a kerekasztal-beszélgetésnek, melyen Kaszap Istvánnal kapcsolatban zajlik párbeszéd. 83 év óta változatlan erősségű ennek a fiatalembernek a tisztelete a Kárpát-medencében és a világ távoli pontjain. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

„Apátságok Magyarország földjén” – Grafikai kiállítás nyílik Olaszországban

Az első világháború befejezésének 100. évfordulóján közös olasz-magyar ünnepi megemlékezést tartanak szeptember 21-én Torrita di Siena városában a megbékélés jegyében. Itt nyitják meg az „Apátságok Magyarország földjén” című grafikai kiállítást. (Magyar Kurír)

Filmünnep Miskolcon – Krzysztof Zanussi a 15. CineFest zsűrijének elnöke

Tizenötödik alkalommal rendezik meg szeptember 14. és 23. között a Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivált. Tíz napon át gazdag programsorozat várja a hazai és a nemzetközi filmbarát közönséget, az alkotókat és a filmszakma valamennyi szereplőjét. (Magyar Kurír)

„Evezz a mélyre” napközis tábor a Rákoscsabai Baptista Gyülekezetben

Gyülekezetünk június 25-29. között szervezte meg napközis táborát. A táborban összesen 46 óvodás és általános iskolás gyermek vett részt. Az Evezz a mélyre! cím árulkodó, az idén a hajók, matrózok, kalózok és a tenger volt a témánk. Ehhez kapcsolódtak a bibliai történeteink is: Noé, Jónás, Jézus, Péter és Pál voltak egy-egy nap hősei. A gyermekek (baptist.hu)

A 20. kötet apropóján

A közelmúltban jelent meg prof. dr. Almási Tibor lelkipásztor, tanszékvezető egyetemi tanár Igehirdetések az Újszövetség könyveiből című sorozatának legújabb kötete: Pál apostol efezusiakhoz és filippiekhez írott levelei. Ebből az alkalomból beszélgettem a szerzővel. Mindenekelőtt gratulálok a közelmúltban megjelent, legújabb igehirdetési kötetéhez. Ezzel már összességében húszra emelkedett Almási testvérnek mint a magyarországi baptista teológiai szerzők legtermékenyebbjének (baptist.hu)

Az igazság odaát van – Konferenciát rendeztek a vatikáni csillagvizsgálóban

A Castel Gandolfó-i pápai kertekben található vatikáni csillagvizsgáló adott helyet szeptember 10. és 13. között annak a konferenciának, amely a meteoritok és más világűrből származó tárgyak kezeléséről szólt. (Magyar Kurír)

Történelmi megemlékezés és hálaadónap a Felvidéken

A Komárom-Szentpéteri Immánuel Baptista Gyülekezet fennállásának 110. évfordulója alkalmából 2018. szeptember 8 - 9-én jubileumi ünnepségsorozatra került sor a helyi baptista imaházban és a község kultúrházában. A jubileumi istentiszteletet Dóczé Bálint a gyülekezet lelkipásztora nyitotta meg szombat délután a meghívón olvasható zsoltárverssel: “Ne nekünk, URam, ne nekünk, hanem a te nevednek szerezz dicsőséget szeretetedért és (baptist.hu)

Bemerítés új reménnyel az Új Reményben

2018. szeptember 9-én három új tagot köszönthettük a Szegedi Új Remény Baptista Gyülekezetben, akik vallást tettek hitükről sok tanú előtt. Imaházunk szinte színültig megtelt rokonokkal, érdeklődőkkel, hittestvérekkel, hogy a Mennyel együtt ünnepeljük mi is ezt a fontos lépést. Máté már kisgyermekként keresni kezdte Istent, vallásos, de nem hívő közegben. Számára a bűnbocsánat, megtérés, újjászületés erkölcsi (baptist.hu)

DOCAT – Mit kell tennünk?

Az eredetileg az Osztrák Püspöki Konferencia által kiadott és most a Vigilia Kiadó révén magyarul is megjelentetett kötet a Katolikus Egyház társadalmi tanítását mutatja be, azokat a dokumentumokat, amelyek XIII. Leo Rerum novarum (Új dolgok) kezdetű szociális enciklikája óta fejlődnek, alakulnak. (Magyar Kurír)

Boldoggá avatták Eppinger Mária Alfonza anyát

Az Isteni Megváltóról Nevezett Nővérek szeptember 9-én, Strasbourgban ünnepelték rendalapítójuk, Eppinger Erzsébet Mária Alfonza anya boldoggá avatását. Ezen a lélekemelő eseményen Sopronból hárman vettünk részt az egykori anyaház képviseletében Németh István atya vezetésével. A magyar tartományból kilenc nővér érkezett az ünnepre. A vasárnap délutáni ünnepi szentmisét a strasbourgi Notre Dame-katedrálisban Giovanni Angelo Becciu bíboros, a Szentek Ügyeinek Kongregációja prefektusa celebrálta. Szentbeszédében kiemelte Mária Alfonza anya ma is követhető példáját, aki a rászorulók és kiszolgáltatottak felé közvetítette Isten hatalmas szeretetét és irgalmát - számolt be Milkovics Veronika. (Győri Katolikus Egyházmegye)

A Győri Egyházmegye főtemplomának felszentelésére emlékeztek

Szeptember 13-án Pápai Lajos nyugalmazott győri püspök ünnepi szentmisét mutatott be a győri Nagyboldogasszony-székesegyház felszentelésének évfordulója alkalmából a Győri Egyházmegye papságával. (Győri Katolikus Egyházmegye)

Mai evangélium – 2018. szeptember 15., A Fájdalmas Szűzanya

Hogy örömhírrel induljon minden nap… - Jn 19,25-27 (Magyar Kurír)

„Vállalni akarom a nehézségeket Krisztusért” – tanévnyitó a hittudományi főiskolán

„Amikor a tanév során szabadulni szeretnék a keresztem súlyától, inkább magamra veszem, átölelem azt - Krisztusért”, mondta Kocsis Fülöp metropolita a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola tanévnyitó ünnepségén, melyet a Szent Kereszt felmagasztalásának napján, 2018. szeptember 14-én tartottak a nyíregyházi Szent Miklós-székesegyházban. (nyirgorkat.hu)

A pápa megindító beszéde a püspököknek: Akkor is virrasszatok, amikor maga Isten burkolózik homályba

Szeptember 13-án a Szentatya kihallgatáson fogadta azt a mintegy százharminc püspököt (és ordináriust), akiket az elmúlt évben szenteltek fel, és akik egy kéthetes vatikáni képzésen vettek részt. (Magyar Kurír)

Érseki áldással kezdték meg a tanévet az újjáalapított marosvásárhelyi római katolikus gimnáziumban

A helyi lakosok tiltakozása, a demonstrációk, a beadott kérvények, petíciók és tiltakozó levelek, illetve a Katolikus Egyház, a Magyar Kormány és az erdélyi magyar pártok diplomáciai lépései eredményeképpen 2018 szeptemberében újra elindult a képzés a marosvásárhelyi katolikus gimnáziumban. (nyirgorkat.hu)

Az Ars Sacra nyitánya

Elkezdődött. Szeptember közepe immár tizenkettedik alkalommal hozta magával a szakrális művészetet középpontba állító, másfél héten át tartó programsorozatot, az Ars Sacra Fesztivált, amelyet szeptember 14-én nyitott meg Erdő Péter bíboros - a hagyományokhoz híven - a Magyar Nemzeti Múzeumban. (Magyar Kurír)

Az Ars Sacra nyitánya

Elkezdődött. Szeptember közepe immár tizenkettedik alkalommal hozta magával a szakrális művészetet középpontba állító, másfél héten át tartó programsorozatot, az Ars Sacra Fesztivált, amelyet szeptember 14-én nyitottak meg - a hagyományokhoz híven - a Magyar Nemzeti Múzeumban. (Magyar Kurír)

Megjelent a Teológia című folyóirat legújabb száma

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Karának folyóirata, a Teológia (2018/1-2. száma) a teológia és az Egyház iránt érdeklődőknek számos cikket ajánl. (Magyar Kurír)

Munkatársakat képzett a Küküllői IKE

A küküllői egyházmegye 42 fiatalja találkozott Parajdon szeptember 3-5. között. (Erdélyi Refomátus Egyházkerület)

Decemberben avatják boldoggá az algériai vértanúkat

December 8-án az algériai Oránban tizenkilenc keresztény vértanút avatnak boldoggá, akik a kilencvenes években adták életüket hitükért Algériában, köztük a hét tibhirine-i szerzetest. (Magyar Kurír)

A jó templom vonzásának nem lehet ellenállni – Kocsis Fülöp az evangélikus szabadegyetemen

Kocsis Fülöp érsek-metropolita a budavári evangélikus szabadegyetem vendégeként tartott előadást a bizánci templomról és a liturgiáról szeptember 10-én a budavári gyülekezet kápolnájában. (Magyar Kurír)

Áldások és nehézségek a szórványban – Algyógyon tanácskoztak a lelkipásztorok

Több mint ötven lelkipásztor tanácskozott a szórvány helyzetéről, emellett az egyházkerületek vezetőivel is találkoztak. (Erdélyi Refomátus Egyházkerület)

Gianfranco Albano: Hittel és vérrel

Giuseppe Puglisi - Don Pino - Palermo egyik legszegényebb negyedében felkarolta a kallódó fiatalokat, hogy megmentse őket a bűnözéstől. Nyíltan ostorozta a maffiát. 1993 szeptemberében, éppen születésnapján meggyilkolták. A vértanú papról Gianfranco Albano készített filmet. (Magyar Kurír)

A torontói szlovák görögkatolikus egyházmegye püspökévé szentelték Marián Andrej Pacákot

Szeptember 2-án a szlovákiai Nagymihályban szentelte püspökké Marián Andrej Pacák görögkatolikus atyát az eperjesi érsek, Jan Babják metropolita. A szentelésen a három magyar görögkatolikus hierarcha is jelen volt. (Magyar Kurír)

Velünk van az Isten – Kisboldogasszony-búcsú Máriakönnyén

Kisboldogasszony főbúcsúját ünnepelték a Baja melletti Máriakönnyén (Vodicán) szeptember 9-én. Az ünnepi szentmisét Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek mutatta be. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa Twitter-üzenete szeptember 14-én

A Szentatya az alábbi bejegyzést tette közzé Twitter-oldalán. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa második Twitter-üzenete szeptember 14-én

A Szentatya az alábbi bejegyzést tette közzé Twitter-oldalán. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa: A kereszt arra tanít, hogy ne féljünk a kudarctól

Az életben jelen van a kudarc s a győzelem, de nem kell félnünk a sötét pillanatoktól: a kereszt világosságot gyújt, megmutatva, hogy Isten győzedelmeskedik a gonosz fölött - mondta homíliájában a pápa Szent Kereszt felmagasztalása ünnepén, szeptember 14-én a Szent Márta-házban celebrált szentmisén. (Magyar Kurír)

Szűz Máriának állítottak oltárt Tahitótfalun

Egy különleges utat bejárt Mária-szobor áll azon a szabadtéri oltáron, melyet szeptember 12-én, Szűz Mária neve napján áldottak meg Tahitótfalun. (Magyar Kurír)

Veni Sancte a sárvári Szent László Katolikus Általános Iskolában

Szeptember 2-án délelőtt 9 órakor Székely János megyéspüspök mutatta be a Veni Sancte szentmisét a sárvári Szent László Katolikus Általános Iskola közössége számára. (Magyar Kurír)

Kaszap István-emlékestet rendeznek a Párbeszéd Házában

Kaszap István (1916-1935), a fiatalon elhunyt jezsuita novícius tiszteletére rendeznek emlékestet az Ars Sacra Fesztivál keretében a budapesti Párbeszéd Házában szeptember 17-én, hétfőn 18 órától. (Magyar Kurír)

Robert Barron püspök: Baseball és erkölcsi nevelés – Szabályok nélkül a pályán?!

Augusztus 21-26. között rendezték meg Dublinban a Családok IX. Világtalálkozóját. Az esemény keretében tartott háromnapos pasztorális konferencián az előadók az Amoris laetitia kezdetű apostoli buzdítás egy-egy témáját fejtették ki. A továbbiakban egy-egy előadás összefoglalóját tesszük közzé. (Magyar Kurír)

Kertépítő mesterek a pécsi püspökségen

Idén nyáron is szervezett múzeumpedagógiai tábort a pécsi püspökség „Barokk kert újratöltve” címmel. A program tavaly debütált, idén már huszonegy gyermek vett részt az ötnapos rendezvényen. (Magyar Kurír)

Milyen hatást gyakoroltak az ír szerzetesek Európa kolostorainak könyvkultúrájára?

Szuromi Szabolcs, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) rektora szeptember 11-13. között újabb vizsgálatot végzett a British Library kéziratállományában az ír szerzetesek és a kontinens kolostorainak könyvkultúrájáról és korai szoros kapcsolatáról. (Magyar Kurír)

Tanévnyitó gyűlést tartott a kalocsai katolikus iskolai főhatóság

A Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye Katolikus Iskolai Főhatósága (EKIF) tanévnyitó értekezletet tartott szeptember 13-án Kalocsán, a Nagyasszonyunk Katolikus Intézményben. (Magyar Kurír)

Sajtótájékoztatót tartottak a nagybecskereki székesegyház jubileumi ünnepségeiről

A nagybecskereki székesegyház 150 éves jubileumának központi rendezvénye november 24-én, a 11 órai hálaadó szentmise lesz. A jubileumról és a munkálatokról Német László SVD nagybecskereki püspök szeptember 12-én sajtótájékoztató keretében beszélt. (Magyar Kurír)

BÚCSÚ ÉS TANÉVNYITÓ PÜSPÖKI SZENTMISE ZSOMBÓN

„Máriával együtt kérünk, Szentlelkedet küldd el nékünk!” A Csongrád megyei Zsombó községben 95 évvel ezelőtt 1923. szeptember 8-án tették le a Kisboldogasszony templom alapkövét. A templomot 1927. szeptember 28-án Mária születésének emlékére Dr. Hanauer Árpád István váci püspök szentelte fel. A település az 1993-as területrendezésig a Váci Egyházmegyéhez tartozott, napjainkban a Szeged-Csanádi Egyházmegye része. (Váci Katolikus Egyházmegye)

TEOLÓGIAI SOROZAT INDULT A CREDO HÁZBAN

Új Teológiai sorozat indult a Credo házban. A felekezetek közötti párbeszéd és barátság jegyében hónapról hónapra, egy-egy felekezet lelkipásztora tart előadást az Eucharisztia és a közösség kapcsolatáról. (Váci Katolikus Egyházmegye)

Krimit írt egy magyar pap

Szeptember 6-án mutatták be Pete Polgár Máté szombathely-szentkirályi plébániai kormányzó „A lelkész lánya” című könyvét Szombathelyen. (Magyar Kurír)

Látom bennük az oroszlánt

Mindene a tanítás, azt mondja, ez készteti arra, hogy újra és újra képes legyen artikulálni, amit értéknek tart, és másokat is inspiráljon. Diákjainak segít rátalálni saját hangjukra, arra a karakterre, amely képes megszólítani a ma emberét. (parokia.hu)

Több mint osztálykirándulás

Abigél, Nyilas Misi és a diák Arany János világa is megelevenedik a debreceni református teológia szervezte osztálykirándulásokon, amelyre középiskolásokat hívnak és várnak, teljes ellátást biztosítva számukra. (parokia.hu)

A tabajdiak nyerték az Aranyfakanál Vándordíjat

Vaddisznópörkölt, bakonyi betyárleves és sűrűgulyás is szerepelt a Vértesaljai Református Egyházmegye múlt szombaton, Cecén rendezett IV. főzőversenyén. (parokia.hu)

Időugráááás!

Miért szökik a szökőnap? Hány nap van egy évben? Ízelítő az idén ötéves CikCakk magazin idei első lapszámából. (parokia.hu)

Én vagyok az Alfa és Omega...

„Én vagyok az Alfa és az Omega, az első és az utolsó, a kezdet és vég.” Jel 22,13 (parokia.hu)

Megtanultam tanulni

Csupán egy évet járhatott középiskolába, mert miután kitelepítették őket, tizenhat évesen neki kellett gondoskodnia idős szüleiről. Álma, hogy tanulhasson, mégis teljesült. (parokia.hu)

Bölcsesség modern köntösben

Ki vonna párhuzamot egy ókori király és a mostani diákok tanévkezdése között? Pedig ugyanazok a vágyak fogalmazódnak meg ma, mint régen. Van, aki alázattal, hálásan kér bölcsességet, más sikerre, anyagi javakra vágyik. Nemes feladat ez előbbit megmutatni a kamaszoknak. (parokia.hu)

Elhunyt Segesváry Viktor

Segesváry Viktor (Miskolc, 1929. február 20.) teológus, nyugalmazott ENSZ-főtisztviselő, a magyar kultúra nemzetközi szinten ismert szereplője erdélyi származású volt. (parokia.hu)

Két gyermekért futnak

Egy töki család számára ajánlják fel a tizedik, jubileumi zsámbéki templomfutás nevezési díjaiból befolyó összeget. Az elsős és másodikos gyermekét egyedül nevelő édesanya háza életveszélyessé vált, tetőcserére lenne szükség. (parokia.hu)

A sci-fitől az úrasztaláig

Görgey Etelka mesélt nekünk írásról, az elbeszélések közösségformáló erejéről, jövőképről, az érthető beszéd fontosságáról, a nehezen megközelíthető egyházról és a lelkészi szerepekről. (parokia.hu)

Mennybe emel

Koncertekkel, templomi idegenvezetéssel és számos különleges programmal várják az érdeklődőket a református gyülekezetek szerte az országban. Az Ars Sacra fesztivál dunamelléki, református és keresztyén programjai igazi lelki felüdülést kínálnak. (parokia.hu)

Irány a világ vége

Vajon hol lehet a világ vége? És Óperencia? Léteznek ezek a helyek egyáltalán? Ízelítő az idén ötéves CikCakk magazin anyagából. (parokia.hu)

Újjáépítő reménység

Ahol tűz pusztított, oda az emberek nyitottsága, odaszánása az újrakezdés reménységét viszi el. A református közösségek közel huszonhét millió forintot adakoztak eddig a nagydobronyi imaház újjáépítésére. (parokia.hu)

Nincs más megoldás

Hogyan tud egy gyülekezet a körülötte élők javára lenni? Mikor jó az igehirdetés? Miért és meddig érdemes a lelkészi szolgálatba beépíteni a lélektan eredményeit? Thoma Lászlóval, a Gazdagréti Református Gyülekezet lelkészével beszélgettünk. (parokia.hu)

Bárkások útravalója

Sok traumát, kudarcot, bántalmazást, magányt hoztak magukkal a gyerekek a Bárka táborba. Hogyan lehetett visszaadni nekik a reményt? (parokia.hu)

A belégzés ideje

Idén a Tágas Tér keretein belül fesztivál helyett kétnapos konferencia lesz, hogy ezúttal a közösségek megerősítésére helyeződjön a hangsúly. (parokia.hu)

Építő közösség

Nehezen tudom elképzelni, hogy van ember, aki még nem alkotott közösségben. De naponta tapasztalom, hogy az emlék feledhető, hogy egyedül akarunk megoldani egy feladatot, segítséget nem kérve és nem fogadva, küszködve, a munka legcsekélyebb öröme és áldása nélkül. Pedig igazából csak közösségben, közösségnek alkotni jó. (parokia.hu)

Az egyházban van a helyem!

Lemondott képviselői mandátumáról és visszatér az aktív egyházi szolgálatba Balog Zoltán református lelkipásztor, korábbi emberierőforrás-miniszter. Nem történik drámai változás, hiszen a politikán túl is vannak fontos dolgok, amelyekért érdemes áldozatot hozni - nyilatkozta a Magyarországi Református Egyház hivatalos honlapjának. (parokia.hu)

Birtokba vehetjük az elfeledett múltat

Pályakezdő kutatók, valamint a korai protestáns egyház-, irodalom-, liturgiatörténeti és egyházművészeti kutatások támogatására írt ki pályázatot az állam. A Szegedi Kis István kutatói ösztöndíjra október 1-ig lehet jelentkezni. A magyar protestáns múlt gazdagságának és értékeinek mélyebb megismerése, széleskörű bemutatása és megismertetése a saját identitásunk megerősödését segíti. (parokia.hu)

Csodálatos álmok

Miről álmodnak az állatok, és miről a számítógépek? Vajon miről álmodtak a Biblia szereplői? Ízelítő az idén ötéves CikCakk magazin májusi lapszámából. (parokia.hu)

Öt novícius, köztük Tóth Árpád SJ tette le első fogadalmát Nürnbergben

A nürnbergi Szent Klára-templomban az osztrák és a magyar provinciális jelenlétében, Thomas Hollweck SJ novíciusmester irányításával öt fiatalember tette le első fogadalmait a kétéves noviciátus után. (Magyar Kurír)

Megjelent az Új Ember 2018. szeptember 16-i száma

Az Új Ember ez évi 37. számát ajánljuk olvasóink figyelmébe. (Magyar Kurír)

Önkénteseket vár a Gyerekmaros

A Gyerekmarost a Nagymarosi Ifjúsági Találkozó részeként rendezik meg minden évben kétszer. Idén október 6-án várják a 16. életévüket betöltött fiatalokat, hogy segítsenek a nagymarosi találkozó kísérőrendezvényén részt vevő gyermekeknek. (Magyar Kurír)

Mai evangélium – 2018. szeptember 14.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… - Jn 3,13-17 (Magyar Kurír)

Csodálatos álmok

Miről álmodnak az állatok, és miről a számítógépek? Vajon miről álmodtak a Biblia szereplői? Ízelítő az idén ötéves CikCakk magazin májusi lapszámából. (parokia.hu)

A Hitünk és Életünk adása a Fehérvár Televízióban

A Hitünk és Életünk műsora adására 2018. szeptember 16-án vasárnap kerül sor, az ismétlést pedig szeptember 19-én is láthatják a Fehérvár Televízió adásában. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Izrael kereset a Hamasz vezére ellen a Hágai Bíróságnál

A The Jerusalem Institute of Justice (egy izraeli NGO) csütörtökön a Hágai Nemzetközi Bírósághoz benyújtotta a Hamasz politikai hivatalának vezetője, Ismail Haniyeh ellen irányuló keresetét. A Büntetőbíróság ügyészéhez eljuttatott beadvány I. Haniyeh háborús bűnösségének … Tovább » (szombat.org)

Hol van Isten a bajban? – Már Szatmárnémetiben is „be lehet szólni” a papnak

Szatmárnémetiben is elindul a Magyarországon ismert népszerű és provokatív „Szólj be a papnak!” vitasorozat. A kocsmamisszió első alkalma szeptember 14-én este lesz. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa: A keresztények imádkozzanak a bosszantó emberekért!

Szeresd ellenségeidet, imádkozz azokért, akik bosszantanak téged, ahelyett hogy szidnád őket - buzdított reggeli homíliájában Ferenc pápa szeptember 13-án, csütörtökön a Szent Márta-házban bemutatott szentmisén. A keresztény életstílus alapja az irgalmasság - hangsúlyozta a Szentatya. (Magyar Kurír)

Hogyan építhetjük újjá lelkünk belső szentélyét? – Sajgó Szabolcs a Vászonkrisztus filmklubról

„Vászonkrisztus filmklub” címmel szeptember 25-én új, kilencrészesre tervezett sorozat indul a Párbeszéd Házában, a Vászonjézus folytatásaként, ismert emberek részvételével. Sajgó Szabolcs SJ igazgatóval, a sorozat ötletgazdájával, szervezőjével beszélgetünk. (Magyar Kurír)

Öregek? Dehogy! Fesztiválozók

Tiszaalpáron, a Katolikus Szeretetszolgálat fenntartásában működik a Pax Otthon, amely tizenöt éve Lakiteleken, a népfőiskolán rendezi meg a Tevékeny Élet Fesztivált, amelyre meghívást kapnak a segélyszervezet többi otthonának lakói is. Idén szeptember 12-én gyűltek össze az idősotthonok lakói. (Magyar Kurír)

A palermói pápai szentmisén kihelyezik a vértanú Giuseppe Puglisi ereklyéjét

A Fájdalmas Szűzanya ünnepén, szeptember 15-én keresi föl Ferenc pápa a szicíliai várost, hogy lerója tiszteletét a 25 éve a maffia áldozatául esett pap, Giuseppe Puglisi ereklyéje előtt. A pápai út részletes programját szeptember 11-én sajtótájékoztatón ismertette Corrado Lorefice palermói érsek. (Magyar Kurír)

Keltsd életre a templomodat! – Fritsi Bertalan, Pilisszántó

Meseíró pályázatunkkal arra hívjuk a gyerekeket, hogy Berg Judit „A holló gyűrűje” című meseregénye nyomán keltsék életre a templomukban szereplő ábrázolásokat. A legszebb meséket megjelentetjük. (Magyar Kurír)

Vasárnapi levelek – A plakátember

Megyünk a levesve, akarom mondani a szendvicsbe. Mert ma már az ember is lehet ily módon fogyasztható. Egy puszta hirdetés. Mindent a reklámért. Vagy mégsem? Jókai Anna elgondolkodtató sorai következnek. (nyirgorkat.hu)

Soproni diákok zarándokoltak Kópházára

Az évkezdő hagyományokhoz híven, szeptember 7-én, Kisboldogasszony ünnepének vigíliáján zarándoklatra indult a soproni Szent Orsolya Római Katolikus Gimnázium, Általános Iskola, Óvoda és Kollégium közel kétszáz diákja tanáraik kíséretében, Kovács Gergő Vilmos iskolalelkész atya vezetésével. A gyalogos zarándoklat résztvevőinek útja a soproni Orsolya tértől a Pihenőkereszten és a balfi erdőn át vezetett a kópházi Sarlós Boldogasszony-kegytemplomig, ahol az Égi Édesanyát születésnapja alkalmából köszöntötték, közbenjárását kérve a 2018/19-es tanév kihívásai előtt. (Győri Katolikus Egyházmegye)

Az egyházban van a helyem!

Lemondott képviselői mandátumáról és visszatér az aktív egyházi szolgálatba Balog Zoltán református lelkipásztor, korábbi emberierőforrás-miniszter. Nem történik drámai változás, hiszen a politikán túl is vannak fontos dolgok, amelyekért érdemes áldozatot hozni - nyilatkozta a Magyarországi Református Egyház hivatalos honlapjának. (parokia.hu)

Két gyermekért futnak

Egy töki család számára ajánlják fel a tizedik, jubileumi zsámbéki templomfutás nevezési díjaiból befolyó összeget. Az elsős és másodikos gyermekét egyedül nevelő édesanya háza életveszélyessé vált, tetőcserére lenne szükség. (reformatus.hu)

Kisboldogasszony-búcsút tartottak Bacsfa-Szentantalon

Az utóbbi évek legnagyobb számú zarándokserege érkezett szeptember 8-9-én a csallóközi Bacsfa-Szentantalra, ahol a Szűzanya 1715-ben többször is véres könnyeket hullatott. Ordódy Dénes beszámolóját adjuk közre, szerkesztve. (Magyar Kurír)

Elhunyt Mátrai Benedek címzetes apát, kanonok

A Váci Egyházmegye és a rokonság fájó szívvel, de Isten akaratában megnyugodva tudatja, hogy Mátrai Benedek címzetes apát, mesterkanonok szeptember 7-én, életének 70., papságának 47. évében szentségekkel megerősítve hazatért az Úrhoz. (Magyar Kurír)

A közös élet értékéről

Nagy Szent Bazil gondolatai a közösség erejéről ma is érvényesek. (nyirgorkat.hu)

Ferenc pápa: A keresztény életmód lényege az irgalmasság

Szeresd ellenségeidet, imádkozz azokért, akik bosszantanak téged, ahelyett, hogy beállnál a sorba és szidnád őket. Erre buzdított a Szentatya a csütörtök reggeli szentmisén. Hangsúlyozta: a keresztény életstílus alapja az irgalmasság. (nyirgorkat.hu)

A CREDO-HÁZ SZEPTEMBERI PROGRAMJAI

A dokumentumokban olvashatják a Credo-Ház szeptemberi programjait. (Váci Katolikus Egyházmegye)

VÁC-ALSÓVÁROSI PLÉBÁNIA SZEPTEMBERI HIRDETÉSEI

Szeptember 15-én és 16-án lesz a Vác-Hétkápolnai Szűz Mária nevének szentelt kegyhely búcsúja. A püspöki szentmisék rendje a kegytemplomnál: Szeptember 15. (szombat): 18 órakor és szeptember 16. (vasárnap) de. 10 órakor. Vasárnap délelőtt 9.00 órakor a székesegyház elöl indul a gyalogos zarándoklat az ünnepi szentmisére a kegytemplomhoz. (Váci Katolikus Egyházmegye)

VÁCI SZEMINARISTÁK 20 ÉVES JUBILEUMI TALÁLKOZÓJA

„Nézzétek, milyen kedves és jó, ha egyetértésben élnek a testvérek!” (132. zsoltár) A Borromei Szent Károly Papnevelő Intézet hajdani diákjai és rektora Dr. Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek 2018. augusztus 26-án 20 éves jubileumi találkozóra érkeztek Vácra, hogy együtt emlékezzenek, és közös szentmisével adjanak hálát a Jóistennek azért, hogy 1997-ben elindult a váci propedeuticum (előkészítő kurzus a papnevelésre). Az ünnepi szentmisét az Érsek atya celebrálta, amelyet a jelenlévő hívekért, atyákért és a papi hivatásért ajánlott fel. (Váci Katolikus Egyházmegye)

1ÚTON ZARÁNDOKNAP VÁC KÖRNYÉKÉN

2018. augusztus 25-én rendezte meg a Mária Út Egyesület az 1Úton nemzetközi zarándoknapot az édesanyákért. A zarándoklat szakaszai több száz települést érintettek Ausztriában, Erdélyben, Felvidéken, Délvidéken, és Magyarországon egyaránt. A közös imádkozás és gyaloglás sok ezer ember számára nyújt zarándokélményt és a mai széthúzó világban átélhetik az egységet, mely hatalmas lelki jelentőséggel bír. (Váci Katolikus Egyházmegye)

GYÓGYÁSZATI SEGÉDESZKÖZÖKET KAPOTT A KATOLIKUS KARITÁSZ A TEVÁTÓL

Jelentős mennyiségű és értékű gyógyászati segédeszközt - többek között elektromos mopedeket, kerekesszékeket, általános célú női és férfi lábbeliket és babaápolási terméket adományozott a Teva Gyógyszergyár Zrt. a Katolikus Karitásznak, amelyet a következő hetekben juttat majd el a rászorulókhoz a segélyszervezet. (Váci Katolikus Egyházmegye)

FÖLDFORGATÓK - ISKOLAKERT PROGRAM NÓGRÁD MEGYÉBEN 2018-2021

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Váci Egyházmegyei Karitász az Iskolakertekért Alapítvány közreműködésével iskolakert-programot hirdet meg „Földforgatók” névvel a Nógrád megyei általános iskolák részére. (Váci Katolikus Egyházmegye)

LELKINAPON VETTEK RÉSZT A SZOLNOKI HETÉNYI KÓRHÁZ BETEGLÁTOGATÓI

A Szolnoki Hetényi Géza Kórház önkéntes beteglátogató csapata éves lelkinapját Szolnokon tartotta meg augusztus 29-én. Pocsai Tamás evangélikus önkéntes beteglátogató beszámolóját olvashatják a lelkinapról. (Váci Katolikus Egyházmegye)

DR. BEER MIKLÓS MEGYÉSPÜSPÖK MISÉZETT A TÁZLÁRI BÚCSÚBAN

A Tázlári Mária napi búcsút minden évben az augusztus 22.-éhez közel eső vasárnap tartják. A Boldogságos Szűz Mária királynő ünnepét a mennybevétel dogmája kihirdetésének negyedik évfordulóján, 1954-ben rendelte el XII. Piusz pápa, évenkénti időpontot határozva meg. A szentmisének helyet adó plébániatemplom 1950-ben épült a Bács-Kiskun megyei településen, amely a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegyében Keceli esperesi kerülethez tartozik. (Váci Katolikus Egyházmegye)

ELKEZDŐDÖTT AZ ÚJ TANÉV A VÁCI EGYHÁZMEGYE HITOKTATÓINAK

„Küldetésem, hogy az Evangéliumot hirdessem.” Hagyományteremtő módon az idén először, augusztus 31-én személyesen vehették át a Váci Székesegyházban a hitoktatók következő tanévre szóló megbízólevelüket („MISSIO CANONICA”) ünnepélyes Veni Sancte szentmise keretében. (Váci Katolikus Egyházmegye)

A KÓRHÁZLELKÉSZI SZOLGÁLAT X. SZAKMAI NAPJA

Nyár végi szakmai napját tartotta meg a Váci Egyházmegye Kórházlelkészi Szolgálata 2018. szeptember 1-én Vácon. (Váci Katolikus Egyházmegye)

KI A DIAKÓNUS?

Dr. Beer Miklós megyéspüspök atya augusztus 12-én szentmise keretében bemutatta Fazekas Gábor diakónust az alsónémedi híveknek. A diakónus Krisztus szolgáló Egyházának élő jele. Hiszen az Isten Fia nem uralkodni jött, hanem szolgálni Istent embertársaiban. Legjobban az utolsó vacsorán fejezte ki Jézus, aki megmosta tanítványai lábát. (Váci Katolikus Egyházmegye)

ÜLÉSEZETT A PÜSPÖKI KONFERENCIA

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia szeptember 4-én és 5-én - folytatva a két éve megkezdett gyakorlatot - kihelyezett ülést tartott. Ezúttal Veres András püspök, az MKPK elnökének meghívását elfogadva Győr adott otthont az őszi rendes ülésnek. (Váci Katolikus Egyházmegye)

HITOKTATÓK NYÁRI TOVÁBBKÉPZÉSEI A VÁCI EGYHÁZMEGYÉBEN

Alábbiakban Tornay Gábor egyházmegyei hitoktatási referens írását, gondolatait olvashatják a Váci Egyházmegyében működő hitoktatók nyári továbbképzéseiről. (Váci Katolikus Egyházmegye)

AZ MKPK KÖZLEMÉNYE AZ ÜLDÖZÖTT KERESZTÉNYEK MEGSEGÍTÉSÉRŐL

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia tagjai és a hívek újra meg újra megrendült lélekkel értesülnek azokról az üldöztetésekről, amelyeket keresztény testvéreink szenvednek el egyes afrikai és ázsiai országokban, valamint másutt, szerte a világban. (Váci Katolikus Egyházmegye)

RAJZ- ÉS FOTÓPÁLYÁZAT A KATOLIKUS KULTURÁLIS HETEK PROGRAMSOROZAT KERETÉBEN

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) a Katolikus Kulturális Hetek programsorozat keretében rajz- és fotópályázatot hirdet „Az Eucharisztia az Egyház életének forrása” címmel. A pályázatok beküldési határideje: 2018. szeptember 28. (Váci Katolikus Egyházmegye)

AZ APOR VILMOS KATOLIKUS FŐISKOLA TANÉVNYITÓ SZENTMISÉJE

„Éljenek az eséllyel, hogy majd esélyt adjanak másoknak is!” Nagy Szent Gergely pápa ünnepén, szeptember 3-án a Váci Székesegyházban mutatta be Dr. Beer Miklós megyéspüspök, Dr. Sánta János kanonok, lelkivezető atya koncelebrálásával, az Apor Vilmos Katolikus Főiskola tanévnyitó szentmiséjét, amelyen részt vettek a főiskola elöljárói, oktatói, régi és új diákjai, valamint családtagjaik. (Váci Katolikus Egyházmegye)

250. JUBILEUMI SZENTMISE SZUHÁN

Idén huszonharmadik alkalommal rendezte meg a Nógrád megyei Szuha Község Önkormányzata a „Szuhai Búcsú”-t szeptember 7.-én, és 8.-án. A kétnapos rendezvénysorozat keretében megáldották a felújított templomot és sok színes programmal várták a településre látogatókat. Szeptember 8-án Szűz Mária születésének napján ünnepi szentmise keretében adtak hálát a helyben lakó, és az ide zarándokoló hívek a Jóistennek. A szentmisét Dr. Varga Lajos váci segédpüspök mutatta be, Bieber József és Fekete Roland atyák koncelebrálásával. (Váci Katolikus Egyházmegye)

PAPSÁGÁNAK 47. ÉVÉBEN ELHUNYT DR. MÁTRAI BENEDEK CÍMZETES APÁT, KANONOK

A Váci Egyházmegye és a rokonság fájó szívvel, de Isten akaratában megnyugodva tudatja, hogy szeretett testvérünk Dr. Mátrai Benedek címzetes apát, mesterkanonok 2018. szeptember 7-én, életének 70., papságának 47. évében, szentségekkel megerősítve hazatért az Úrhoz. (Váci Katolikus Egyházmegye)

Óvodát áldottak meg Balatonban és Borsodszentgyörgyön

Szeptembertől az Egri Főegyházmegye fenntartásába került a balatoni és a borsodszentgyörgyi óvoda, így a balatoni székhelyű Gárdonyi Géza Katolikus Általános Iskola és Óvoda a 2018/19-es tanévet két új tagintézménnyel bővülve kezdte meg, melyeket Ternyák Csaba érsek áldott meg szeptember 2-án. (Magyar Kurír)

Nemzeti eucharisztikus kongresszust tartottak Liverpoolban

Szimpóziummal, kongresszussal és szentségi körmenettel tisztelegtek az Egyesült Királyság katolikus hívei az Oltáriszentség előtt szeptember 7. és 9. között Liverpoolban. Az Adoremus nevet viselő rendezvényen - mely 110 év után az első ilyen jellegű esemény Angliában - több ezer hívő vett részt. (Magyar Kurír)

A vonzó liturgia maga a misszió

A jó templom olyan, hogy az ember egyre beljebb és beljebb akar menni, alig képes ellenállni az épület vonzásának - mondta Kocsis Fülöp görögkatolikus érsek-metropolita, hozzátéve: az ember elsődleges feladata, hogy a lehető legközelebb jusson Istenhez, és ebben segíti őt a bizánci templom térszerkezete és a Szent Liturgia egyaránt. Az előadásról Illisz L. László számolt be az evangelikus.hu hasábjain. (nyirgorkat.hu)

A lelkipásztori egzisztencia problémái - egyházkerületi lelkésztovábbképzés

Ebben az esztendőben is megtartjuk lelkésztovábbképző tanfolyamunkat a Dunántúli Református Egyházkerület és a Pápai Református Teológiai Akadémia szervezésében a Balatonfüredi Siloám Otthonban (Balatonfüred, Honvéd u. 6-8.), amelyre szeptember 27 - szeptember 29. között kerül sor a „Lelkipásztori egzisztencia problémái“ címmel a mellékelt programtervezet szerint. (Dunántúli Református Egyházkerület)

Balog: Az egyházban van a helyem!

Lemondott képviselői mandátumáról és visszatér az aktív egyházi szolgálatba Balog Zoltán református lelkipásztor, korábbi emberierőforrás-miniszter. Nem történik drámai változás, hiszen a politikán túl is vannak fontos dolgok, amelyekért érdemes áldozatot hozni - nyilatkozta a Magyarországi Református Egyház hivatalos honlapjának. (reformatus.hu)

Tanévnyitó a budapest-rákosszentmihályi Néri Szent Fülöp-iskolában

Szeptember 2-án, vasárnap délután Budapesten, a XVI. kerületi Szent Mihály-templomban tartották a Néri Szent Fülöp Katolikus Általános Iskola huszonkettedik Veni Sanctéját. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa Twitter-üzenete szeptember 13-án

A Szentatya az alábbi bejegyzést tette közzé Twitter-oldalán. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa szeretne Japánba látogatni jövőre

„Remélem, a jövő évben eljutok Japánba” - jelentette be szándékát a Szentatya szeptember 12-én, szerdán reggel, az általános kihallgatás előtt, amikor a Tensho Kenoh Shisetsu Kenshoukai nevű japán társulat tagjaival találkozott a VI. Pál aula kistermében. (Magyar Kurír)

A Szent Kereszt felmagasztalása – VIDEÓVAL

306-ban Nagy Konstantin császár, Constantius Chlorus és Szent Ilona fia lépett a trónra a Római Birodalomban. A császár édesanyja 326-ban szentföldi zarándokútra indult. Végiglátogatta Palesztina szent helyeit, és templomot építtetett Betlehemben az Úr születésének helye fölé, és az Olajfák hegyén, a Mennybemenetel helyén. Azóta tartjuk a Szent Kereszt felmagasztalásának ünnepét. (nyirgorkat.hu)

Apák zarándoklata

Idén már zarándokolhattunk az édesanyákért, most, szeptember végén az édesapák kelnek útra a maguk felajánlásaikkal Debrecenből Máriapócsra. (nyirgorkat.hu)

Lelkipásztor búcsúztató istentisztelet Gyulán

12 évnyi közös út végén, 2018. június 24-én, a Gyulai Baptista Gyülekezet istentisztelet keretében búcsúzott el Matuz József lelkipásztor testvértől és családjától. A lelkipásztor-búcsúztató istentiszteletet a gyülekezet ügyintéző lelkipásztora Balogh Barnabás vezette, aki imában és köszöntő szavakkal bátorította a búcsúzó testvéreket. Az „Emlékezz vissza az útra” című ének gyönyörűen fogalmazza meg, milyen megnyugtató kell legyen (baptist.hu)

Rómába zarándokoltak a szenci hívek

Bošňák András káplán úti beszámolóját adjuk közre az alábbiakban a szenci hívek augusztus 30. és szeptember 3. között Rómában tett zarándoklatáról. (Magyar Kurír)

Sólyom László, Török Csaba és Botos Máté a politika és a katolicizmus kapcsolatáról

A politika és a katolicizmus kapcsolatáról beszélgetett Párbeszéd Házában szeptember 12-én Török Csaba teológus, egyetemi tanár, az MKPK televíziós referense és Botos Máté történész, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Politológia Tanszékének vezetője, a PPKE BTK volt dékánja. (Magyar Kurír)

A titok feltárja önmagát – Püspöki szentmisével kezdődött az akadémiai év Pécsen

Szeptember 10-én közös Veni Sancte szentmisével indította a 2018/19-es akadémiai évet a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola és a Pécsi Tudományegyetem. (Magyar Kurír)

Vallásosság a gyermekrajzokon – 1. rész

Mit jelent gyermekeink számára a vallásosság, Isten, a kereszt? Szavaik helyett is elmondják nekünk rajzaik, melyeket a szakember értő szemei elemezni tudnak. Zsirosné Seres Judit, képi kifejezéspszichológia szaktanácsadó ötrészes sorozatát a következő hetekben honlapunkon követhetik nyomon. (nyirgorkat.hu)

Férfi a pályán – Letölthető magazin

2018. szeptember 22-23. között kerül megrendezésre a Férfi a pályán IV., Országos Baptista Férfi Találkozó Balatonszárszón, a SDG Konferencia központban. A programhoz kapcsolódó magazin online elérhető. Férfi a pályán 4 - Magazin (baptist.hu)

Újabb zsinagógát újítanak fel Nagyváradon

Jó halad a nagyváradi ortodox zsinagóga felújítása, várhatóan októberben adják át az épületet. A tervek szerint zsidó múzeum nyílik benne. A város polgármestere szerint október 9-én már meg tudják tartani a megemlékezést a zsinagógában, a holokauszt áldozataira. Ilie Bolojan arról is beszélt, hogy a múzeum bemutatja, az egykori zsidó közösség mi mindennel járult hozzá Nagyvárad […] A Újabb zsinagógát újítanak fel Nagyváradon bejegyzés először a Zsido.com jelent meg. (zsido.com)

A kert végében Tisza

„Rajta, északi szellő! Déli szél, jöjj! Lengj át kertemen, hadd áradjon szét balzsamos illata!” (Énekek én 4,16) Ha meg tudnának szólalni a kertek, akkor sem tudnák olyan szépen elbeszélni, kik járnak-kelnek benne, mint ahogyan az illatokkal üzennek. A milotai parókia kertje jó illatot áraszt, gyógyítja a lelket. Árasztja magából a frisset, tisztát. Bokrai alatt szeretet szunnyad. (Tiszántúli Református Egyházkerület)

Kisboldogasszonyt köszöntötték az ecsédi Boldogasszony-kápolnában

Kisboldogasszony ünnepén, szeptember 8-án zarándokok sokasága érkezett az Ecséd melletti Szentkút-völgyben található Boldogasszony-kápolnába. (Magyar Kurír)

Lezárult a bíborosi tanács 26. ülése

Szeptember 12-én, szerdán délután Paloma García Ovejero, a Vatikáni Sajtóközpont igazgatóhelyettese tájékoztatta az újságírókat a bíborosi tanács háromnapos üléséről, melyen Ferenc pápa is részt vett. (Magyar Kurír)

Új pályát avatott a gördeszkás pap Rédicsen

Szeptember 12-én felújított útszéli keresztet és gördeszkapályát áldott meg Székely János megyéspüspök Rédicsen. Az ünnepi eseményen jelen volt Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért felelős államtitkára. (Magyar Kurír)

Beszámoló a rákoscsabai ifi táborról

A Rákoscsabai Baptista Gyülekezet ifi és tini csapatával közösen, plusz néhány kárpátaljai fiatallal a Rákoscsabai Béthel Alapítvány támogatásának köszönhetően minden évben elmegyünk körülbelül negyven ifivel plusz a lelki vezetők és gyülekezetünkből jelentkező öt konyhásnénivel egy hétre az ország egy távolabbi pontjába, hogy elsősorban Istenben elmélyülve lelkileg növekedjünk, egymást még jobban megismerjük, és hazánk szép tájait (baptist.hu)

Betegek és családjaik lelkigondozóit képzik

Továbbképzést hirdettek lelkipásztoroknak Betegek és családjaik lelkigondozása a gyülekezetben címmel. (Tiszántúli Református Egyházkerület)

Betegek és családjaik lelkigondozóit képzik

Továbbképzést hirdettek lelkipásztoroknak Betegek és családjaik lelkigondozása a gyülekezetben címmel. (Tiszántúli Református Egyházkerület)

Betegek és családjaik lelkigondozóit képzik

Továbbképzést hirdettek lelkipásztoroknak Betegek és családjaik lelkigondozása a gyülekezetben címmel. (reformatus.hu)

Új keresztény közösségi tér nyílt Tatabányán

Élesztő Ház néven új keresztény közösségi tér nyílt szeptember 13-án Tatabánya belvárosában. Az épületet Gedő Attila esperes-plébános áldotta meg szeptember 12-én. Az ünnepi eseményen jelen volt és köszöntőt mondott többek között Halmos Ábel és Ontko Henrik bencés szerzetes. (Magyar Kurír)

A Középkori Templomok Útja Egyesület fotókiállítása

A Felső-Tisza-vidék a rejtőzködő kincsek világa. Ez a vidék a középkori templomok földje, középkori egyházi örökségben Magyarország egyik leggazdagabb vidéke, ahol a gótika és a reformáció rendkívül egyedi kulturális örökséget hagyott az utókorra. A freskók évszázadokon át bújtak meg a fehérre meszelt vakolatok alatt, amelyek sorról sorra kerültek, kerülnek elő az utóbbi évtizedekben. A 18. századból származó kazettás mennyezetek, faragott berendezések a magyar népművészet legszebb emlékei között tartják számon. Ezeket a látványos örökséghelyszíneket a Középkori templomok útja fűzi fel egy turisztikai útvonalra. 2017-ben a Felső-Tisza-vidék és a Középkori templomok útja elnyerte Magyarország legígéretesebb kulturális úticélja címet az Európai Bizottság által kiírt ,,European Destinations of Excellence” (EDEN), azaz „Kiváló Európai Desztinációk” program keretében. (Tiszántúli Református Egyházkerület)

A Középkori Templomok Útja Egyesület fotókiállítása

A Felső-Tisza-vidék a rejtőzködő kincsek világa. Ez a vidék a középkori templomok földje, középkori egyházi örökségben Magyarország egyik leggazdagabb vidéke, ahol a gótika és a reformáció rendkívül egyedi kulturális örökséget hagyott az utókorra. A freskók évszázadokon át bújtak meg a fehérre meszelt vakolatok alatt, amelyek sorról sorra kerültek, kerülnek elő az utóbbi évtizedekben. A 18. századból származó kazettás mennyezetek, faragott berendezések a magyar népművészet legszebb emlékei között tartják számon. Ezeket a látványos örökséghelyszíneket a Középkori templomok útja fűzi fel egy turisztikai útvonalra. 2017-ben a Felső-Tisza-vidék és a Középkori templomok útja elnyerte Magyarország legígéretesebb kulturális úticélja címet az Európai Bizottság által kiírt ,,European Destinations of Excellence” (EDEN), azaz „Kiváló Európai Desztinációk” program keretében. (Tiszántúli Református Egyházkerület)

A jánkmajtisi és darnói reformátusok Debrecenbe látogattak

2018. szeptember 9-én, vasárnap reggel 40 fővel indultak útnak a jánkmajtisi és darnói reformátusok, hogy meglátogassák a Debrecen-Lencztelepi gyülekezetet. Nagy szeretettel fogadták az érkezőket, és közös énektanulásra, valamint istentiszteletre hívogattak. (Tiszántúli Református Egyházkerület)

Az Úr jelenlétével megerősítve – Tanévkezdés Szanyban

Szeptember 3-án ünnepelte tanévkezdő szentmiséjét a szanyi Szent Anna Katolikus Általános Iskola. A Veni Sancte szentmise főcelebránsa Pápai Lajos nyugalmazott győri megyéspüspök volt. (Magyar Kurír)

A társfüggőségről (kodependencia)

Ki a társfüggő? A társfüggés kényszeres viselkedés. A társfüggő ember belső világának érzései és történései felett tévesen a külvilág, a körülmények vagy a környezete feletti uralommal igyekszik úrrá lenni. Nem érzi önazonosságának határait, annyira beleolvad a másik (szeretett vagy rettegett) ember életébe. Minden figyelme a másik körül forog: ha örül, ő is örül; ha beteg, (baptist.hu)

A kéz mindig kéznél van

Ez a régi bölcs mondás akár a mottójául is szolgálhatott volna annak a Kisköri Presbiteri Konferenciának, melyet 2018. szeptember 8-án tartottak a Sarkad-Belvárosi Református Egyházközségben. (Tiszántúli Református Egyházkerület)

Magyar kórus lépett fel a moszkvai katolikus székesegyházban

A székesfehérvári Vox Mirabilis Kamarakórus adott koncertet augusztus 19-én a moszkvai katolikus székesegyházban, a Szeplőtelen Fogantatás-katedrálisban. (Magyar Kurír)

Veni Sancte az Egri Érseki Papnevelő Intézetben

Szeptember 8-án, Kisboldogasszony ünnepén tartották tanévnyitó ünnepségüket az Egri Érseki Papnevelő Intézet és Redemptoris Mater Szeminárum elöljárói és növendékei. (Magyar Kurír)

Mérföldkő a lelkészi szolgálatban

„Volt, amikor kevésnek éreztük teljesítményünket, de Isten mindig megáldotta az elhatározásunkat, tovább haladhattunk és végül eljuthattunk idáig" - fogalmazott sikeres lelkészképesítő vizsgája után Szemere Judit. Leendő lelkipásztorainkat a megmérettetéssel és tanulmányaikkal kapcsolatos tapasztalataikról kérdeztük. (reformatus.hu)

Erős vár a mi Istenünk!

(NAVA_Video )

Mai evangélium – 2018. szeptember 13.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… - Lk 6,27-38 (Magyar Kurír)

Élő egyház

(NAVA_Video )

Építő közösség

Nehezen tudom elképzelni, hogy van ember, aki még nem alkotott közösségben. De naponta tapasztalom, hogy az emlék feledhető, hogy egyedül akarunk megoldani egy feladatot, segítséget nem kérve és nem fogadva, küszködve, a munka legcsekélyebb öröme és áldása nélkül. Pedig igazából csak közösségben, közösségnek alkotni jó. (parokia.hu)

Ahol a zene összeköt

„Sokszor azt tapasztalom a színpadon, hogy a hallgatóság és mi, előadók nagyon távol vagyunk egymástól - fizikailag és lelkileg is. Beszélgetéseink célja, hogy a résztvevők közelebb kerüljenek a zenéhez - és ezen keresztül egymáshoz is.” Karasszon Eszter gordonkaművész ebben a félévben ismét meghívja zenészbarátait és várja a zeneszeretőket. (reformatus.hu)

A pápa megbeszélésre a Vatikánba hívja a püspöki konferenciák elnökeit

A szeptember 10-12. között 26. ülését megtartott Bíborosi Tanács szerdán sajtóközleményt adott ki. (Magyar Kurír)

A tokiói olimpiai ciklusra is meghosszabbította támogatását a Béres

Újabb olimpiai ciklusra kötött együttműködési megállapodást a Magyar Olimpiai Bizottsággal a Béres Gyógyszergyár Zrt., mely a MOB támogatójaként 2020-ig, a tokiói olimpiáig segíti a felkészülést. (Magyar Kurír)

MOZGALOMMÁ VÁLT PROGRAM

„A hitünk abban is megnyilvánul, mennyire bízunk Istenben, mennyire bízunk abban, hogy segít felnevelni a gyermekeinket” - két évvel ezelőtt döntött úgy a Kárpátaljai Református Egyházkerület, hogy a reformáció emlékévét egy gyermekvállásalásra buzdító programmal ünnepli meg. A különleges ötlet Kárpát-medence szerte felkeltette a protestánsok érdeklődését, az október 31-i záróünnepségen összegyűlt adományokkal is a kezdeményezést támogatták. A befolyt 2,5 millió forintot Hafenscher Károly, a Reformáció Emlékbizottság miniszteri biztosa jelképesen szeptember 11-én adta át Zán Fábián Sándor kárpátaljai református püspöknek. (Kárpátaljai Református Egyházkerület)

A ferencesek és a pszichológia tágas eszköztára – Ötéves a Kilátó lelkigondozói szolgálat

Anyóssuli, pszichodráma, család- és párterápia, bibliodráma, művészetterápia, játékos önismeret-fejlesztés, konfliktuskezelés, egyéni segítő beszélgetés. Ezeket kínálja a Ferences Mentálhigiénés és Lelkigondozói Szolgálat, ismertebb nevén a Kilátó. Moldoványi Tibor interjúját szerkesztve közöljük. (Magyar Kurír)

Giuseppe Puglisi, a maffia áldozata, a hit vértanúja

Ferenc pápa szeptember 15-én lelkipásztori látogatást tesz Szicíliában, hogy megemlékezzen a 25 éve vértanúhalált szenvedett plébánosról, akit 2013. május 25-én Palermóban avatták boldoggá. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa fogadja az USA püspöki konferenciájának elnökségét

A Vatikáni Sajtóközpont igazgatója, Greg Burke újságírói kérdésre szeptember 12-én megerősítette, hogy a pápa holnap, szeptember 13-án találkozik az amerikai püspöki kar vezetőségével. (Magyar Kurír)

Evangélikus magazin

(NAVA_Video)

Több, mint közfoglalkoztatás

A Magyar Református Szeretetszolgálat Alapítvány pályázatot hirdet a közfoglalkoztatási programjában résztvevők számára. (reformatus.hu)

Egy fogvatartott ajándéka a nyírtelki katolikus iskolának

Szent Annát ábrázoló képet festett és ajándékozott egy fogvatartott a nyírtelki Szent Anna Katolikus Általános Iskolának, melynek tanévnyitóját szeptember 3-án ünnepelték Bosák Nándor püspökkel. (Magyar Kurír)

Hajnali gondolatok

(NAVA_Video )

„Anyámnak, az Egyháznak szívében szeretet leszek!” – Mária-búcsú a délvidéki Doroszló-Szentkúton

Szeptember 7-én és 8-án mintegy hatezer zarándok gyűlt össze a Vajdaságban, a doroszlói Mária-kegyhelyen Kisboldogasszony ünnepén. A búcsúi szentmisét Varga László kaposvári megyéspüspök mutatta be. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa: A legsúlyosabb rabság, ha egónk rabságába kerülünk!

Szeptember 12-én a Szentatya ismét a pihenés napjára vonatkozó szentírási parancs témájának szentelte szerda délelőtti katekézisét. Hangsúlyozta, hogy a pihenés napjára azért is szükségünk van, hogy emlékezzünk a szabadulásra, amelyet Isten ad nekünk. (Magyar Kurír)

Emléktáblát avattak "a meg nem születettek" emlékére a Jósa András Oktatókórháznál

Az emberi élet tiszteletére és fontosságára emlékeztetve a nyíregyházi Jósa András Oktatókórháznál emléktáblát avatott 2018. szeptember 4-én a Magyar Keresztény Misszió Alapítvány „a meg nem születettek emlékére", melynek célja a lelki gyógyulás és a megbocsájtás. (nyirgorkat.hu)

Nincs olyan, hogy „nem vagyok rasszista, de a cigányok…”

Nyeső Ágnes az elmúlt három és fél évben referensként a cigánymisszió arcává vált, szeptembertől azonban iskolalelkészi szolgálatba kezdett a Bocskai István Református Oktatási Központ három tagintézményében, Dunaújvárosban és Csepelen. Vele készített interjúnkban a misszióban szerzett tapasztalatairól és legkedvesebb emlékeiről mesélt nekünk. (reformatus.hu)

Hűnek maradni a Teremtőhöz – Veni Sancte a szombathelyi hittanárképzőn

Kisboldogasszony ünnepén, szeptember 8-án reggel Székely János megyéspüspök mutatta be a Győri Hittudományi Főiskola Szombathelyi Képzési Központjának tanévkezdő szentmiséjét a szombathelyi székesegyház Madonna-kápolnájában. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa Twitter-üzenete szeptember 11-én

A Szentatya az alábbi bejegyzést tette közzé Twitter-oldalán. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa Twitter-üzenete szeptember 12-én

A Szentatya az alábbi bejegyzést tette közzé Twitter-oldalán. (Magyar Kurír)

150 éves a nagybecskereki székesegyház

A vajdasági Nagybecskereken idén ünneplik az 1864 és 1868 között épült székesegyház felszentelésének 150 éves jubileumát. (Magyar Kurír)

Megújult a nagytilaji hegyi kápolna

Székely János szombathelyi megyéspüspök szeptember 8-án megáldotta a felújított nagytilaji hegyi kápolnát, és búcsúi szentmisét mutatott be. (Magyar Kurír)

Ünnepélyes püspöki szentmisével kezdődött meg a tanév a Győri Hittudományi Főiskolán

Szeptember 10-én Veres András győri megyéspüspök ünnepélyes tanévnyitó szentmisét mutatott be a szeminárium kápolnájában. Ezzel kezdetét vette a 2018/19-es tanév a Győri Hittudományi Főiskola és Papnevelő Intézetben. A szentmisén részt vettek a szeminárium elöljárói, tanárai és papnövendékei. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa: A püspök legyen az imádság embere, és alázatos

A püspök legyen az imádság embere, minthogy választott, legyen alázatos, és álljon közel Isten népéhez - állt a Szentatya kedd reggeli homíliájának középpontjában, mely a vatikáni Szent Márta-ház kápolnájában, püspökök jelenlétében szeptember 11-én bemutatott szentmisén hangzott el. (Magyar Kurír)

Bizalomra építve

Megnyitotta 488. tanévét a Sárospataki Református Teológiai Akadémia (SRTA). A tanévnyitó ünnepi istentiszteletet és az azt követő akadémiai közgyűlést az intézmény imatermében rendezték meg szeptember 9-én, vasárnap. (Tiszáninneni Református Egyházkerület)

Koreai díszdoktort avattak Debrecenben

A 480. tanévét nyitotta meg a Debreceni Református Hittudományi Egyetem. Az ünnepségen díszdoktorrá avatták Jooseop Keum koreai református lelkipásztort, az Egyházak Világtanácsa volt missziói igazgatóját, szöuli egyetemi tanárt, a kortárs ökumenikus mozgalom egyik meghatározó református alakját. (reformatus.hu)

A kereszténység élet, és nem elmélet – Plébániai munkatársak lelkigyakorlata Máriagyűdön

Idén ősszel négy alkalommal szervez lelkigyakorlatot a Pécsi Egyházmegye azonos hivatást gyakorlóknak, hasonló élethelyzetben lévőknek. Augusztus 31-én és szeptember 1-jén plébániai munkatársak találkoztak Máriagyűdön. (Magyar Kurír)

Püspöki szentmisével vette kezdetét a tanév a Győri Hittudományi Főiskolán

Szeptember 10-én Veres András győri megyéspüspök ünnepélyes tanévnyitó szentmisét mutatott be a győri szeminárium kápolnájában. Ezzel kezdetét vette a 2018/19-es tanév a Győri Hittudományi Főiskola és Papnevelő Intézetben. A szentmisén részt vettek a szeminárium elöljárói, tanárai és papnövendékei. (Győri Katolikus Egyházmegye)

A Segítő Szűz Máriát köszöntötték a turbéki búcsún

Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök mutatta be a turbéki búcsú szentmiséjét szeptember 9-én. A közel félezer ünneplő hívő Szigetvárról és a környező falvakból, valamint Csáktornyáról és Túrmezőről érkezett. Az olvasmány horvátul is elhangzott. (Magyar Kurír)

Új fogadalmas testvérek a kapucinus közösségekben

Az egyéves próbaidő, a noviciátus leteltével tizenkét testvér tette le első fogadalmát a kapucinus rend tartományközi tanulmányi házában, az olaszországi Tortonában szeptember 9-én. Szerkesztőségünket Virth József OFMCap, a móri kapucinus közösség tagja tájékoztatta. (Magyar Kurír)

„Fiam, őrizd meg szívedet!” – Missziós napot tartottak Tolnán

Szeptember 7-én, pénteken missziós napot rendeztek Tolnán, Szent István királyra emlékezve. (Magyar Kurír)

Nyílt nap a székesegyházi ásatáson - meghívás nyilvános bemutatóra

2018.09.14. - A Székesfehérvári Egyházmegye és a Szent István Király Múzeum szeretettel hívja az érdeklődőket 2018. szeptember 14-én, pénteken a székesegyházban folyó ásatások időközi bemutatójára. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

A román szenátus is megszavazta az egy férfi és egy nő házasságaként értelmezett családmeghatározást

Bukarest, 2018. szeptember 11., kedd (MTI) - A kétkamarás román parlament szenátusa is nagy többséggel megszavazta kedden azt az alkotmánymódosító törvényjavaslatot, amely "egy férfi és egy nő önkéntes elhatározással létrehozott házasságaként" határozza meg a családot, megakadályozva ezáltal, hogy Romániában törvényt hozzanak az azonos neműek házasságáról. (MTI)

Grezsa: az óvodafejlesztési program egész közösségeket mozgat meg

Kisgéres, 2018. szeptember 11., kedd (MTI) - Az óvodafejlesztési program fogadtatása rendkívül pozitív és az egész közösségeket mozgat meg - jelentette ki Grezsa István, a Kárpát-medencei óvodafejlesztési programért felelős miniszteri biztos a felvidéki Kisgéresen, ahol átadta a program keretében felújított magyar nyelvű óvodát kedden. (MTI)

A horvátországi magyarság helyzetéről tájékozódik az Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottsága

Eszék, 2018. szeptember 10., hétfő (MTI) - A horvátországi magyar oktatásról és a gazdaságfejlesztési program eredményeiről tárgyalt ottani magyar egyházak, járások, intézmények vezetőivel az Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottságának küldöttsége, amely Pánczél Károly bizottsági elnök vezetésével a Szlavóniában és Baranyában élő magyarság helyzetéről tájékozódik hétfőn kezdett kétnapos látogatása során. (MTI)

Templomlátogatás és bringás kerülettúra is vár az örökségnapokon

A Kulturális Örökség Napjain – szeptember 15-én és 16-án - idén is régi épületek nyitják meg kapuikat előttünk, bepillantást engedve történetükön keresztül a múltunkba. (ittlakunk.hu)

Letették a Baptista Szeretetszolgálat pákozdi logisztikai központjának alapkövét

Pákozd, 2018. szeptember 10., hétfő (MTI) - Letették hétfőn a Baptista Szeretetszolgálat pákozdi logisztikai központjának alapkövét, amelyre több más fejlesztés mellett mintegy 638 millió forintot nyertek el európai uniós pályázaton. (MTI)

Az orosz ortodox egyház kemény választ ígér Konstantinápolynak az ukrán egyház függetlenségének elismerésére

Moszkva, 2018. szeptember 10., hétfő (MTI) - "Rendkívül kemény választ" helyezett kilátásba a konstantinápolyi patriarchátusnak az orosz ortodox egyház arra az esetre, ha az jóváhagyja az ukrán ortodox egyház függetlenségét. (MTI)

Novák Katalin: szülőnek lenni jó

Budapest, 2018. szeptember 10., hétfő (MTI) - Szülőnek lenni jó címmel másfél hónapos családbarát kampány indult - jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyekért felelős államtitkára hétfőn Budapesten. (MTI)

A templomban, majd az iskolaudvaron nyitotta meg a tanévet az újraalapított marosvásárhelyi katolikus gimnázium

Kolozsvár/Marosvásárhely, 2018. szeptember 10., hétfő (MTI) - A marosvásárhelyi belvárosi Keresztelő Szent János plébániatemplomban, majd az iskolaudvaron nyitotta meg a tanévet az újraalapított II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium. (MTI)

Friss statisztika: 14,7 millió zsidó él a Földön

Az elmúlt egy év alatt közel százezer fővel nőtt a zsidóság száma. Tavaly 14.6 millióra becsülték, egy év alatt 14,7 millióra ugrott a Földön élő zsidóság száma - derül ki a Jerusalem Post írásából. Izraelben közel 6,6 millió zsidó él, előző évben 6,5 millió volt ugyanez a szám A diaszpórában élő közösségeket összesen 8,1 millió […] A Friss statisztika: 14,7 millió zsidó él a Földön bejegyzés először a Zsido.com jelent meg. (zsido.com)

Mai evangélium – 2018. szeptember 12.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… - Lk 6,20-26 (Magyar Kurír)

Gyógyulást Szíria „megsebzett” lakosságának!

„Meggyőződésem, hogy az oktatást semmi sem helyettesítheti. Ezzel a gyerekekbe fektetünk, és egyben az országunk jövőjébe is" - Harout Selimian, az örmény protestánsok elnöke, az aleppói újjáépítésről beszélt a napokban indult tanév kapcsán. (reformatus.hu)

A belégzés ideje

Idén a Tágas Tér keretein belül fesztivál helyett kétnapos konferencia lesz, hogy ezúttal a közösségek megerősítésére helyeződjön a hangsúly. (parokia.hu)

Angliai görögkatolikusok találkozója

Az Angliában élő görögkatolikusok idén minden hónapban találkozhatnak egymással és részt vehetnek Szent Liturgián. (nyirgorkat.hu)

Katolikus Cigány Közösségek Találkozója Máriapócson

2018. szeptember 15-én és 16-án Máriapócsra várják a keresztény roma közösségeket. A találkozó mottója: „Családban, hitben, szeretetben, Mária tiszteletben”. (nyirgorkat.hu)

A bazilita harmadrend kiállítása

A Nagy Szent Bazilról elnevezett Bazilita Rend világi ágának, vagyis a bazilita harmadrendnek, 25 éves jubileumi, imádságos ünnepségét tartották meg szeptember első napján Máriapócson a Családvárban egy kiállítással, mely tükrözi a harmadrend negyed évszázados engesztelő munkáját. (nyirgorkat.hu)

Nem kizárt, hogy az Európa Parlament elfogadja a magyarországi állapotokat élesen bíráló Sargentini-jelentést

A néppárti képviselők szabadon voksolhatnak, a párt vezetője, Manfred Weber azonban igennel fog szavazni. Szabadon voksolhatnak az Európai Néppárt (EPP) képviselői a magyar jogállamisági helyzetről szóló különjelentésről - közölte kedden este a párt európai parlamenti (EP-) … Tovább » (szombat.org)

Bach hegedűművei és az orgona titkai

Szeptember 15-én, szombaton 15.30 és 20.00 között lesz nyitva Budapesten a Kálvin téri református templom az Ars Sacra fesztivál Nyitott templomok napja programsorozata keretében. (reformatus.hu)

Árva Bethlen Kata

Az Ars Sacra fesztivál kiemelt programjaként a Budai Református Egyházközségbe érkezik Kocsis István monodrámája. (reformatus.hu)

Régebbi anyagok az archívumban