Lapszemle

Más egyházak, felekezetek honlapjainak híreit, információit, illetve világi lapoknak a kereszténységről szóló tudósításait gyűjtjük itt egybe. Az anyagok a forrás eredeti oldalán olvashatóak. A közölt hírek nem tükrözik egyházunk hivatalos véleményét.

Régebbi anyagok az archívumban

Számvevő közgyűlést tartott a nőszövetség

Marosludason találkoztak az Erdélyi Református Nőszövetség küldöttei szombaton, március 23-án.  (Erdélyi Refomátus Egyházkerület)

Második család a diaszpórában

„Ez nem csupán egy ösztöndíj, hanem annak a jele, hogy a diaszpórában élő magyarok is számon vannak tartva, figyelmet fordítanak rájuk az anyaországbeliek, és ahogyan az lehetséges, segítik és támogatják őket” – mondja Kertész Adrienn, aki olyan szerető és befogadó közösségre talált az Amerikai Egyesült Államokban, hogy egymás után két évben is megpályázta a Kőrösi Csoma Sándor-programot. (reformatus.hu)

Emlékezet – Megnyílt az idei évad első időszaki kiállítása a Keresztény Múzeumban

Március 23-án megnyílt az idei múzeumi évad első időszaki kiállítása az esztergomi Keresztény Múzeumban: Kovács Melinda „Emlékezet” című tárlata. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa Balázsfalván avatja boldoggá a hét román görögkatolikus vértanú püspököt

A gyulafehérvár-fogarasi görögkatolikus metropólia március 25-én közreadott közleménye alapján Ferenc pápa romániai apostoli látogatása alkalmával, június 2-án, vasárnap a metropólia székhelyén, Balázsfalván avatja boldoggá a kommunizmus idején vértanúhalált halt püspököket. (Magyar Kurír)

A lengyel katolikus egyház jelentést adott ki a kiskorúak elleni visszaélésekről

A lengyel katolikus egyház március 14-én sajtókonferencia keretében tette közzé első átfogó jelentését a kiskorúak sérelmére elkövetett szexuális visszaélésekről – számolt be több katolikus médiumhoz hasonlóan a Cath.ch svájci katolikus hírportál is. (Magyar Kurír)

Evangélikus magazin

(NAVA_Video)

XI. Liturgikusének-verseny – az egyházmegyei forduló eredményei

Lezajlott a XI. Liturgikusének-verseny egyházmegyei fordulója a Nyíregyházi Egyházmegyében is, melynek – a hittanversennyel egyidőben – a Szent Miklós Görögkatolikus Általános Iskola adott otthont. (nyirgorkat.hu)

Politikusok és lelkészek fociztak Diósgyőrben

A Magyar Parlament SE és a Kárpátaljai Református Egyház válogatottja játszott egymással barátságos labdarúgó mérkőzést Miskolcon. A meccsnek az "Év Stadionja" címet elnyerő DVTK Stadion zárt kapuk mögött adott otthont szombaton. (Tiszáninneni Református Egyházkerület)

Különleges tárlatvezetés lesz a pécsi püspöki palotában

A pécsi püspöki palota épülete 2015 óta látogatható rendszeresen, megadott időpontokban; áprilisban kétezredik alkalommal nyitja meg kapuit az érdeklődők előtt. Ezért rendhagyó tárlatvezetés lesz április 6-án: Udvardy György megyéspüspök fogja bemutatni a palotát a látogatóknak. (Magyar Kurír)

Elhunyt Németh Károly nyugalmazott esperes-plébános

A szombathelyi megyéspüspök az örök életbe vetett hittel – a hozzátartozók nevében is – tudatja, hogy Németh Károly nyugalmazott esperes-plébános, tiszteletbeli kanonok életének 85., papi szolgálatának 61. évében, március 21-én, a betegek kenetével megerősítve, a szombathelyi Püspökvárban elhunyt. (Magyar Kurír)

Árva gyerekeket oktató kenyai ferences kapta a pedagógusok Nobel-díját

Egy kenyai falu tanára, Peter Tabichi ferences szerzetes nyerte el idén a pedagógusok Nobel-díjaként emlegetett Global Teacher Prize-t, amelyet március 24-én, vasárnap adtak át Dubajban. (Magyar Kurír)

Hajnali gondolatok

(NAVA_Video )

Pro Urbe Győr díjat vehetett át Báthy Andrásné, a Máltai Szeretetszolgálat regionális ügyvezetője

Báthy Andrásné a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Nyugat-Magyarországi Régiójának regionális ügyvezetője. A magas rangú városi kitüntetést március 15-én a díszközgyűlésen adta át Borkai Zsolt polgármester. (Magyar Kurír)

Egységnap - munkatársi találkozó Berekfürdőn

Közeledve a Magyar Református Egység Napja tizedik évfordulójához, a berekfürdői munkatársi alaklom (2018. október 19–20.) főszervezői arra az elhatározásra jutottak, hogy az idei egységnap főbb irányvonalait, eseményeit és kereteit együtt, közösen alkossák meg bevonva az egész Kárpát-medence egyházkerületeit és az azokhoz tartozó egyházmegyéket. Ebből kifolyólag Kárpát-medence minden egyházmegyéje képviseltette magát egy–egy megbízott személy által a Berekfürdőben megrendezésre került munkatársi találkozón. A Kárpátaljai Református Egyház három egyházmegyéjét Seres János lelkipásztor, Barta Attila lelkipásztor, valamint jómagam képviseltük. (Kárpátaljai Református Egyházkerület)

Urunk születésének hírüladása – Gyümölcsoltó Boldogasszony

Jézus fogantatását, Urunk megtestesülését (Conceptio Domini, Conceptio Christi) ünnepeljük Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepén. (Magyar Kurír)

Szilágyi Péter: a diaszpóra magyar közösségeinek éltető erejük van

Washington, 2019. március 25., hétfő (MTI) - A diaszpórában élő magyar közösségeknek éltető erejük van - mondta Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkárságának miniszteri biztosa az arizonai Phoenixben vasárnap. (MTI)

Semjén: az állam és az egyház együttműködése a járható út

Tisztaberek, 2019. március 24., vasárnap (MTI) - Nem tudok elképzelni jobb "befektetést" a költségvetési pénzeknek, mint az egyházi intézményekbe történő invesztíció - jelentette ki Semjén Zsolt vasárnap a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tisztabereken vasárnap. (MTI)

Zarándokvonat indul Sopronból Ferenc pápa csíksomlyói látogatására

Sopron, 2019. március 23., szombat (MTI) - Zarándokvonatot indít a Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút (GYSEV) Zrt. május 31-én Sopronból Ferenc pápa csíksomlyói szentmiséjére - közölte a soproni székhelyű vasúttársaság az MTI-vel. (MTI)

Diákcsoportok kérhetnek támogatást, hogy kiutazzanak Ferenc pápa csíksomlyói szentmiséjére

Budapest, 2019. március 22., péntek (MTI) - Diákcsoportok pályázhatnak utazási támogatásra, hogy részt vegyenek Ferenc pápa június 1-jei szentmiséjén Csíksomlyón. A pályázatot a Rákóczi Szövetség hirdeti meg, együttműködve a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkárságával - közölte Soltész Miklós pénteken Budapesten. (MTI)

Útravaló – 2019. március 25., Urunk születésének hírüladása (Gyümölcsoltó Boldogasszony)

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Márciusban Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót. (Magyar Kurír)

Mai evangélium – 2019. március 25., Urunk születésének hírüladása (Gyümölcsoltó Boldogasszony)

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Lk 1,26–38 (Magyar Kurír)

Kovács Zoltán mariológus Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepéről

Az alábbiakban Kovács Zoltán plébános, mariológus írását tesszük közzé Urunk születésének hírüladása, magyar népi nevén Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepéről. (Magyar Kurír)

Jellé válnak

Egymás iránt érzett felelősségről és egy bontakozó misszióról is beszéltek a Ráday kollégium korábbi lakói két hónappal a tűzeset után. (parokia.hu)

Móra Ferenc: Este

Az ilyen pillanatokért megéri egész nap dolgozni. Este van, este van, Édesapa fáradt – Aranyhajú lányom, Te bonts nekem ágyat. Szelíden te simítsd Puhára a vánkost, Ágyam szélire is Te ülj ide már most. Homlokomon a bú Nagyon elborongott, Kicsi száddal róla Leheld el a gondot. Virágfejecskédet Hajtsd szivem fölébe, Nevess éjszakára Csillagot beléje. Mesélj […] The post Móra Ferenc: Este appeared first on Keresztény Élet Portál. (keresztenyelet.hu)

Ajándék szardínia

– Jean! Ajándékozzunk mindenkinek szardíniát! – Miért, uram? – Mert hiszek a haladásban. The post Ajándék szardínia appeared first on Keresztény Élet Portál. (keresztenyelet.hu)

Migráció és olvasztó-tégely

A Szombat az alábbi kérdéssel fordult magyar közírókhoz, kutatókhoz, véleményformálókhoz: A migráció – áldás vagy átok? (szombat.org)

Papp Miklós nagyböjti edzésterve IV. – Hozd előrébb a húsvét vigasztalását: látogass meg egy szenvedőt!

Görögkatolikus egyházunkban nagyböjt közepén kirakjuk a keresztet a templom közepére, hogy megerősítse a böjtölőket, bűnbánókat, szenvedőket. Kicsit előrébb hozzuk a húsvét vigasztalását a nagyböjti zarándoklásunk közepette. – A nagyböjt negyedik hetére is kapunk feladatot Papp Miklós atyától. (nyirgorkat.hu)

Kereszthódoló vasárnap

Nagyböjt közepén, a harmadik vasárnapon a templomok közepére kerülnek a keresztek. „Urunk szeretete a megoldás”: Szabó Tamás atya gondolatai következnek. (nyirgorkat.hu)

Iohannis: Románia nem döntött izraeli nagykövetsége Jeruzsálembe költöztetéséről

Tagadta a román elnöki hivatal vasárnap, hogy Románia eldöntötte volna izraeli nagykövetsége Jeruzsálembe költöztetését. Viorica Dancila román miniszterelnök az Amerikai Izrael Közpolitikai Bizottság (AIPAC) vasárnapi rendezvényének vendégeként Washingtonban jelentette … Tovább » (szombat.org)

A felszabadított fantázia csapongása

A valóságon túl – David Lynch fotómontázsai a Műcsarnokban A A felszabadított fantázia csapongása bejegyzés először a Új Ember jelent meg. (Új Ember)

Az örök élet a hiten alapul

Pálos Frigyes Leó hatvani prépost, őrkanonok, címzetes esperes, nyugalmazott plébános március 12-én, életének 96., papságának 72. évében hazatért az Úrhoz. A Az örök élet a hiten alapul bejegyzés először a Új Ember jelent meg. (Új Ember)

László király, Európa határainak védőszentje

Természetesen nem ez a pontos címe annak a tavaly megjelent, nagyon szép kiállítású könyvnek, amelyet január végén Budapesten is bemutattak a Magyarság Házában. A László király, Európa határainak védőszentje bejegyzés először a Új Ember jelent meg. (Új Ember)

Példaképek nyomán

Az embereszményről Jakab Gábor lelkipásztorral A Példaképek nyomán bejegyzés először a Új Ember jelent meg. (Új Ember)

140 évvel ezelőtt történt

Tizenöt éve rendszeresen megemlékeznek a cserkészek az 1879-es szegedi nagy árvízről. Idén az ország minden tájáról és külföldről több mint ezren érkeztek március 9-én a Dóm téri kavalkádra. Az árvízi megemlékezéseket március 11–12-én tartották a városban. A 140 évvel ezelőtt történt bejegyzés először a Új Ember jelent meg. (Új Ember)

A hatékonyabb hitoktatásért

A szombathelyi Zárdatemplomban március 10-én lezárult a hitoktatók lelki, szakmai és módszertani továbbképzését és fejlődését segítő, két éve zajló mentorprogram. A A hatékonyabb hitoktatásért bejegyzés először a Új Ember jelent meg. (Új Ember)

Budapest szolgálatában

Szolnoki Tamás régész a föld alatti Belvárosról A Budapest szolgálatában bejegyzés először a Új Ember jelent meg. (Új Ember)

Kötöttpályán Csíksomlyóra

Pécsről is lehet vonatozni a pápai misére A Kötöttpályán Csíksomlyóra bejegyzés először a Új Ember jelent meg. (Új Ember)

Határon innen és túlról is várják az elsőáldozókat

Két korábbi lapszámunkban Fábry Kornélt, a 2020-ban Budapesten rendezendő Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) általános titkárát a találkozó előkészületeiről, tudnivalóiról kérdeztük. Az interjú nyomán számos levél és telefonhívás érkezett szerkesztőségünkbe a kongresszus egyik kiemelt eseményével, a nagy érdeklődésre számot tartó közös elsőáldozással kapcsolatban. Ismét Kornél atyához fordultunk, hogy választ adhassunk olvasóink kérdéseire. A Határon innen és túlról is várják az elsőáldozókat bejegyzés először a Új Ember jelent meg. (Új Ember)

Újraépítve

Szent Józsefnek, Mária jegyesének ünnepnapja előtti vasárnapon, március 17-én a fővárosi Horváth Mihály téri templomban Erdő Péter bíboros, prímás mutatott be szentmisét. Az ünnepi liturgiát abból az alkalomból tartották, hogy 220 éves lett a józsefvárosi Szent József-plébániatemplom. A Újraépítve bejegyzés először a Új Ember jelent meg. (Új Ember)

Románia és Honduras Tel-Avivból Jeruzsálembe helyezi át izraeli nagykövetségét

Románia áthelyezi izraeli nagykövetségét Tel-Avivból Jeruzsálembe – jelentette be Viorica Dancila román kormányfő vasárnap Washingtonban.  Dancila az Egyesült Államok legbefolyásosabb Izrael-barát lobbija, az Amerikai Izrael Közpolitikai Bizottság (AIPAC) vasárnap kezdődött … Tovább » (szombat.org)

Az eltűnt gyerekkor nyomában

„Amikor gyermek voltam, úgy beszéltem, mint a gyermek, úgy éreztem, mint a gyermek, úgy gondolkoztam, mint a gyermek; amikor pedig férfivá lettem, felhagytam azokkal a dolgokkal, amelyek gyermekhez valók” – írta Pál apostol a korintusi híveknek (1Kor 13,11). (Magyar Kurír)

Románia és Honduras is Jeruzsálembe költözteti követségét

Két újabb ország jelentette be, hogy Izrael fővárosába költözteti nagykövetségét — írja a Jerusalem Post. A vasárnap kezdődött washingtoni Amerikai-Izraeli Közpolitikai Bizottság (AIPAC) által szervezett konferencián jelentette be Viorica Dancila román miniszterelnök, hogy „az általam vezetett kormány Jeruzsálembe fogja költöztetni nagykövetségét. Támogatásunk Izrael állam és a zsidó közösség iránt folyamatos”. Dancila ezek mellett kiemelte, hogy tenni fog […] A Románia és Honduras is Jeruzsálembe költözteti követségét bejegyzés először a Zsido.com jelent meg. (zsido.com)

Ferenc pápa: Isten türelmes, és lehetőséget ad a változásra

Március 24-én a Szentatya Jézusnak az Isten irgalmasságáról és a megtérés szükségességéről szóló példázatáról elmélkedett a déli Angelus elimádkozásakor. Beszédének fordítását teljes terjedelmében közreadjuk. (Magyar Kurír)

Családi Életre Nevelés képzés indult Nagymaroson – Ízelítő az első modulból

Miről tanulunk a családórán, hogyan válhat valaki családórát tartó tanárrá? – az Országos Lelkipásztori Intézet (OLI) szervezésében képzésre hívták március 21–22-én Nagymarosra a Családi Életre Nevelés (CSÉN) program iránt érdeklődőket. (Magyar Kurír)

Pio atya imája szentáldozás után

Pio atya híres imája, amelyet érdemes újra és újra elmondanunk, szavain elmélkednünk. Maradj velem Uram, mert szükséges, hogy velem légy, hogy el ne feledjelek. Tudom, hogy milyen könnyen elfordulok tőled.Maradj velem Uram, mert gyenge vagyok, szükségem van a Te erődre, hogy el ne essek annyiszor.Maradj velem Uram, mert Te vagy az én életem és nélküled […] The post Pio atya imája szentáldozás után appeared first on Keresztény Élet Portál. (keresztenyelet.hu)

Siklósi Beatrix dokumentumfilmje is versenyez az orlandói keresztény filmfesztiválon

Siklósi Beatrix „Övék a mennyek országa” című dokumentumfilmjének harmadik, Szíriával foglalkozó epizódját is jelölték az orlandói nemzetközi keresztény filmfesztiválon (International Christian Film Festival ) a legjobb dokumentumfilm kategóriában. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa elfogadta Santiago de Chile érsekének lemondását a főegyházmegye vezetéséről

Ferenc pápa március 23-án elfogadta Ricardo Ezzati Andrello szalézi szerzetes, bíboros, Santiago de Chile érsekének lemondását a főegyházmegye vezetéséről. A bíboros januárban töltötte be 77. életévét. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa Twitter-üzenete március 24-én

A Szentatya az alábbi bejegyzést tette közzé Twitter-oldalán. (Magyar Kurír)

Az ökológiai krízis keresztény szemmel – Sapientia-nap a teremtésvédelem időszerű témáiról

„Környezet, teremtés, felelősség” címmel a teremtésvédelem időszerű témáiról tartottak a Sapientia-nap programsorozat részeként konferenciát március 23-án a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskolán. (Magyar Kurír)

Hordozzuk egymás terhét – Megkezdődött a jelentkezés a Szent Damján-táborba

Idén nyáron is megrendezik a Szent Damján-tábort, ahol egymás terhét hordozva tölthetnek együtt egy vidám hetet a fogyatékkal élő emberek és önkéntes segítőik. Az augusztus 4. és 9. között sorra kerülő tábort felkészítő nap előzi meg az önkéntes segítők számára. (Magyar Kurír)

Áprilisban az irgalmasság zarándokútjára vár Mátraverebély-Szentkút

Idén április 27-én rendezik meg az irgalmasság zarándoklatát, azaz az Isteni Irgalmasság országos konferenciáját, melyre Katona István nyugalmazott egri segédpüspök hív mindenkit. (Magyar Kurír)

Miért annyira fájdalmas a hűtlenség?

“Ha hűtlenné válsz, akkor ezzel azt mondod, hogy egyáltalán nem vagy igazi, nem vagy rendkívüli és nem vagy egyedi. Nem vagy megismételhetetlen – semmi nem vagy ebből! Ezért a hűtlenségnek, ha szerelemből házasodunk, más lesz a jelentése.” Részlet Pálferi 2016. február 16-i előadásából. The post Miért annyira fájdalmas a hűtlenség? appeared first on Keresztény Élet Portál. (keresztenyelet.hu)

Égből és földön

A konferencia arra keresi a választ, hogy hogyan lehet jelen és szolgálhat a mennyei Krisztus földi teste korunk társadalmi valóságában. (Erdélyi Refomátus Egyházkerület)

Kételyek között?

Az Amoris laetitia és az újraházasodott elváltak szentségekhez járulásának kérdése 2016. április 8-án a Szentszék sajtótermében mutatták be nagy sajtóérdeklődés mellett az Amoris laetitia… kezdetű, a családban megélt szeretetről szóló, terjedelmes és egészében véve igen értékes apostoli buzdítást, amely a 2014 és 2015 őszén Rómában Ferenc pápa vezetésével tartott püspöki szinódusok közös útkeresései gyümölcseként született meg. Ezt követően azonban hamarosan különböző, mi több, egymásnak ellentmondó értelmezések születtek a dokumentum 8. fejezete körül (A törékenység kísérése, megkülönböztetése és integrálása), tulajdonképpen az újraházasodott elváltak szentáldozásához járulásának a kérdésében. (egyhazforum.hu)

A magyarság kövirózsái – Száraz Miklós György: Székelyek

Száraz Miklós György nagy sikerű regények írásán edzett művelődéstörténeti kötete, a „Székelyek” nem csupán az író ifjú- és érettebb kori székelyföldi barangolásainak, barátkozásainak lenyomata, hanem legalább ennyire nagyon sok alapos kutatómunkáé is. (Magyar Kurír)

Holnap lesz Loretóban nyílvános, de most meglesheted a pápa fiataloknak szóló levelének kezdő sorait

Ferenc pápa holnap, március 25-én, Gyümölcsoltó Boldogasszony főünnepén, a loretói Mária-kegyhelyen bemutatott mise végén írja alá a fiataloknak szóló apostoli buzdítását. A levél „Vive Cristo, esperanza nuestra” („Él Krisztus, a mi reményünk”) szavakkal kezdődik. A buzdítás kezdősorait közreadjuk. (Magyar Kurír)

Az Eucharisztia ünneplése 53.

Sztankó Attila liturgikus jegyzetét olvashatják. (Magyar Kurír)

Isten soha sem ismétli magát

Isten mindenkinek egyedi utat szán életében, mely lehet, hogy sok mindenben hasonlít másokéhoz, de végeredményben mégiscsak az övé. Chiara Lubich rövid elmélkedése is ebben erősít meg minket. Ha Isten akarata szerint élünk, az Írás minden erre vonatkozó kijelentése szerves egésszé rendeződik: „Nem azért szálltam alá a mennyből, hogy a magam akaratát cselekedjem, hanem annak akaratát, […] The post Isten soha sem ismétli magát appeared first on Keresztény Élet Portál. (keresztenyelet.hu)

Egy év a segítség jegyében

„Nincs olyan, amihez az ösztöndíjas nem ért, csak olyan, amit még nem tanult meg” – vallja Martin Vivien, a Petőfi Sándor-program egyik résztvevője. A felvidéki Léván dolgozó ifjú hölggyel a programról, a pályázat feltételeiről és az elmúlt időszak tapasztalatairól beszélgettünk. (reformatus.hu)

Már több mint hetvenháromezer ember regisztrált a csíksomlyói pápai misére

A pápapalátogatást előkészítő főegyházmegyei szervezőbizottság harmadik közös megbeszélését tartották ezúttal Gyulafehérváron a püspöki palotában Jakubinyi György érsek, Potyó Ferenc vikárius és Kedves Imre főegyházmegyei vagyonkezelő részvételével, március 22-én. (Magyar Kurír)

Útravaló – 2019. március 24., nagyböjt 3. vasárnapja

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Márciusban Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót. (Magyar Kurír)

Mai evangélium – 2019. március 24.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Lk 13,1–9 (Magyar Kurír)

„Boldog ember az, aki az Urat féli…”

(Zsoltárok 112) AZ ISTENFÉLELEM ÁLDÁSAI. – 1. Az eszményi állapot az, amit a zsoltáros itt leír (Zsoltárok 1). Az istenfélelem áldásai a vagyon, a tekintély, a siker, ezzel párhuzamosan a megszégyenült ellenség bosszankodása, valamint az istenfélő ember hosszú ideig tartó emlékezete a földön.  (Dunántúli Református Egyházkerület)

Világtérkép

...és persze ott vagyunk mi is valahol Európa közepén, sosem elég nagyok, de sokszor végzetesen kicsik. (parokia.hu)

Hittel a múltból, a jövőbe – Mindszenty-szobrot avattak Petőfiszálláson

A Mindszenty Társaság és a Magyar Pálos Rend meghívására gyűltek össze a hercegprímás szobrának avatására, valamint a társaság alapította Mindszenty-emlékérem átadására az ünneplők Petőfiszállás-Pálosszentkúton március 23-án. Az ünnepen Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek mutatott be szentmisét. (Magyar Kurír)

A HÉT VERSE – Babits Mihály: Alkony

Nemcsak a költészet világnapját és Bach születésnapját ünnepeltük március 21-én; 2013 óta ez a nap az erdők világnapja is. Ehhez kapcsolódunk Babits Mihály versével, a „Paysages intimes” ciklus harmadik darabjával. Szerb Antalt szabadon idézve, vers ez minden ízében: rím, ritmus, csengés, szóvarázs. (Magyar Kurír)

Görögkatolikus Hittanverseny a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus jegyében Egyházmegyei döntő

„Minden forrásom belőled fakad…” (Zsolt 87,7) – Március 23-án, szombaton reggel mintegy 240 ifjú hittanos diák érkezett izgatottan hittanversenyünk második, egyházmegyei fordulójára, kicsit félretéve a ragyogó napsütés adta lazítási lehetőségeket. (nyirgorkat.hu)

A csend, a szemlélődés ideje – Találkozás Kovács István költővel

Kovács István költő legutóbbi verseskötete, a „Shakespeare a Corvin közben” a lírai életmű lezárása lehet, mert a szerző bizonytalan azzal kapcsolatban, hogy van-e még egy újabb évtizede a következőhöz. (Magyar Kurír)

Böjti receptek a bakonybéli bencésektől: János testvér lencsefasírtja

Fogadják szeretettel Toókos János testvér böjti lencsefasírtjának receptjét, melyet a Szent Mauríciusz-monostor bencés szerzetesei Facebook-oldalukon osztottak meg. (Magyar Kurír)

Cantalamessa második nagyböjti prédikációja a Vatikánban: Szívünk rejtekében találkozunk Istennel

„Szállj magadba, térj vissza magadhoz” címmel tartotta Raniero Cantalamessa kapucinus szerzetes, a Pápai Ház szónoka második nagyböjti elmélkedését március 22-én az Apostoli Palota Redemptoris Mater-kápolnájában. (Magyar Kurír)

Folytatódnak a szentföldi vetítések a Sapientián

Ebben a félévben is folytatódnak Várnai Jakab atya vetítései, amelyeket a Szentföld egyes helyeiről tart a Sapientia Főiskolán. A nagy érdeklődéssel kísért programok ismét csütörtök este 6 órai időpontban lesznek a Főiskola Auditorium Maximumában. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa Twitter-üzenete március 23-án

A Szentatya az alábbi bejegyzést tette közzé Twitter-oldalán. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa részvéttáviratot küldött Irakba a Tigris folyón történt hajóbaleset kapcsán

Irak északi részén, Moszul közelében a perzsa újév, a noruz napján, március 21-én a Tigris folyón hajóbaleset történt, amelyben több mint nyolcvanan életüket vesztették. Ferenc pápa részvéttáviratot küldött a helyi világi és egyházi vezetőknek a tragédia kapcsán. (Magyar Kurír)

Napunk gyümölcsét hozza meg

Nagyböjt 3. vasárnapja – Gondolatok az evangéliumhoz (Lk 13,1–9) (Magyar Kurír)

Magyar Örökség Díjjal ismerték el a Bethesda Gyermekkórház szolgálatát

„Nem számítottunk ilyen elismerésre, ez díj mégis összefoglalja másfél évszázadunkat, jelenkorunkat és a jövőbe vetett hitünket” – március 23-án, a Magyar Tudományos Akadémia Dísztermében ismét hét kiemelkedő személyiségnek, illetve intézménynek adták át a Magyar Örökség Díjakat, köztük a Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórházának. (reformatus.hu)

A papnövendék válaszol – Miért vannak festmények a templomok falain?

Fiatalok kérdéseire keresi a választ Máté János Kristóf, az esztergomi Érseki Papnevelő Intézet ötödéves papnövendéke. Írásait rendszeresen közreadjuk oldalunkon. (Magyar Kurír)

Joyce Rupp: Határtalan együttérzés – Életmódteremtés

Joyce Rupp OSM (Szent Szív Társaság szervita nővérek) napjaink egyik legjelentősebb lelkiségi írója, előadó és lelkigyakorlat-kísérő. Az amerikai szerzetesnővér által javasolt hathetes lelki út során lépésről lépésre haladva tanulhatjuk, gyakorolhatjuk szívünk kitárását. (Magyar Kurír)

Megújult a veszprémi Szilágyi Erzsébet Keresztény Iskola

Márfi Gyula veszprémi érsek március 21-én ünnepélyes keretek között áldotta meg a Veszprémi Főegyházmegye fenntartásában működő Szilágyi Erzsébet Keresztény Általános és Alapfokú Művészeti Iskolát, melynek épületét felújították és bővítették az elmúlt időszakban. (Magyar Kurír)

Az édesapákat köszöntötték Szent József ünnepe alkalmából több külhoni plébánián

A határon túli egyházmegyékben is több helyen köszöntötték az édesapákat Szent József, Szűz Mária jegyese ünnepe alkalmából. A Bihar megyei Margittán és a vajdasági Magyarszentmihályon március 17-én imádkoztak az apákért. (Magyar Kurír)

Éljünk igazán!

Éljünk igazán! Tegyünk különbséget az igazi és a látszólagos élet között! Ha a földbe vetett búzaszem nem hal meg, egymaga marad; de ha meghal, sokszoros termést hoz. Aki szereti az életét, elveszti; aki pedig gyűlöli az életét e világon, örök életre őrzi meg azt. Jn 12,24-25 Hogyan tegyünk különbséget az igazi és a látszólagos élet […] (baptist.hu)

Magyar Baptisták Világszövetségének ülése Detroitban

Március 15-én Detroitban tartotta tanácsülését a Magyar Baptisták Világszövetségének (MABAVISZ) elnöksége. Ez alkalomból, 2019. március 15-én Pénteken este 7 órától Ünnepi Istentiszteletet tartottak, ahol a Világszövetség tagszövetségeinek vezetői szolgáltak köszöntéssel és Igei üzenettel. 2019 március 17-én vasárnap Papp János egyházelnök-lelkipásztor (Magyarországi Baptista Egyház) testvér szolgált a Detroiti Magyar Baptista Gyülekezetben. (baptist.hu)

A Szentatya által vezetett nagyheti és húsvéti szertartások rendje

A Pápai Liturgikus Szertartások Hivatala március 20-án közzétette a Ferenc pápa által vezetett nagyheti és húsvéti szertartások rendjét. (Magyar Kurír)

Reggeli ima – Túrmezei Erzsébet

Egy remek napindító. A tegnap terhe már a tegnapé, A holnap árnya még a holnapé. Minden új reggelen örök útitársam köszönthetem. Jó reggelt uram Jézus! Jó reggelt öröm! Jó reggelt békesség! Jó reggelt kegyelem! The post Reggeli ima – Túrmezei Erzsébet appeared first on Keresztény Élet Portál. (keresztenyelet.hu)

Útravaló – 2019. március 23.

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Márciusban Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót. (Magyar Kurír)

Mai evangélium – 2019. március 23.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Lk 15,1–3.11–32 (Magyar Kurír)

Sokszínű Tudomány

Természettudományos napok a Lónyay Gimnáziumban (parokia.hu)

Mars-expedíció másképp

Szerda este startolt el a Károli Gáspár Református Egyetem RefCOO kutatóműhelyének Marslakók elnevezésű, tudomány-népszerűsítő sorozata a budapesti Átriumban, melyről az első vendéggel, Barabási Albert-László hálózatkutatóval és az est házigazdájával, Vecsei H. Miklós színművésszel beszélgettünk. (reformatus.hu)

Magyarként idegenben, egy közösségben

„A diaszpórában lévő gyülekezetek minden kisebb és nagyobb megmozdulásukkal az egyes emberek lelki és szellemi megmaradását és fejlődését szolgálják” – mondja Némethné Scherman Piroska, aki a Kőrösi Csoma Sándor-program egyházi ösztöndíjasaként korábbi elképzeléseit valósíthatja meg a Hágai Magyar Református Gyülekezetben és a Zwollei Gyülekezetben. (reformatus.hu)

Ferenc pápa üzenete a víz világnapjára

Március 22-én tartjuk a víz világnapját. A pápa ebből az alkalomból üzenetet tett közzé, melyben hangsúlyozza, hogy a vízhez való hozzáférés alapvető emberi jog, amelyet tiszteletben kell tartani, mert az emberi személyek élete és méltósága forog kockán. (Magyar Kurír)

A pápa cseh és szlovák politikusokat fogadott

Ferenc pápa március 22-én, pénteken egy cseh és szlovák parlamenti képviselőkből álló küldöttséget fogadott. (Magyar Kurír)

Utolsó útjára kísérték Pálos Frigyest Vácon

Pálos Frigyes Leó temetése alkalmából március 20-án Beer Miklós váci megyéspüspök mutatott be szentmisét a váci székesegyházban, Varga Lajos váci segédpüspök, Koza József tiszteletbeli kanonok, prépost, címzetes esperes, Tóth Ferenc esperes és Gedeon József koncelebrálásával. (Magyar Kurír)

Tegyük életünket szeretetválasszá – Nagyothallók számára tartottak lelkigyakorlatot Vácott

Nagyböjt második hétvégéjén, március 15. és 17. között háromnapos lelkigyakorlatot szerveztek a váci Althann Vendégház és Konferenciaközpontban a Váci Egyházmegyében élő nagyothallók számára. A találkozón jelen volt Varga László kaposvári és Beer Miklós váci megyéspüspök is. (Magyar Kurír)

Őrzője vagyok az én testvéremnek – Bemutatták Németh Gábor bioetikai könyvét

Március 21-én este a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Karán mutatták be Németh Gábor „Bioetikai vázlatok” című könyvét, a kar és a kötetet kiadó Szent István Társulat közös szervezésében. (Magyar Kurír)

A miskolci görögkatolikus szakkollégiumba látogatott Azbej Tristan államtitkár

Az edelényi Szent Miklós Görögkatolikus Általános Iskolában tett látogatása után az államtitkár a miskolci Görögkatolikus Roma Szakkollégiumot is felkereste március 20-án. (Magyar Kurír)

Tegyük életünket szeretetválasszá – Nagyothallók számára tartottak lelkigyakorlatot Vácott

Nagyböjt második hétvégéjén, március 15. és 17. között háromnapos lelkigyakorlatot szerveztek a váci Althann Vendégház és Konferenciaközpontban a Váci Egyházmegyében élő nagyothallók számára. A találkozón jelen volt Varga László kaposvári és Beer Miklós váci megyéspüspök is. (Magyar Kurír)

Megújult a Központi Szeminárium honlapja

A budapesti Központi Papnevelő Intézet kispapjai az elmúlt hetekben megújították a szeminárium honlapját, amely így új, korszerű megjelenéssel és változatos tartalommal várja látogatóit – tájékoztatta a szerkesztőséget Riesz Benedek papnövendék. (Magyar Kurír)

Gitárosok találkozója Szegeden

Tizenegyedik alkalommal rendezte meg a szegedi Dugonics András Piarista Gimnázium Alapfokú Művészeti Iskola a már hagyományossá vált kétnapos tavaszi gitártalálkozót március 9–10-én. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa a gyermekorvosokhoz: A küldetés váljon keresztény tanúságtétellé

Ferenc pápa március 21-én, csütörtökön fogadta az Olasz Gyermekorvosok Szövetségének húsz képviselőjét a szervezet alapításának 40. évfordulója alkalmából. (Magyar Kurír)

Édesapának lenni jó – teaházi esték Máriapócson

Két televíziós és rádiós szakember volt a vendége a teaesték sorozat második alkalmának Máriapócson március 19-én. (nyirgorkat.hu)

Elhunyt Rojkovich István áldozópap

A Miskolci Egyházmegye és a gyászoló család a feltámadás és az örök élet reményében tudatja, hogy Rojkovich István görögkatolikus áldozópap életének 58., papságának 30. évében szentségekkel megerősítve 2019. március 10-én elhunyt. (nyirgorkat.hu)

Elhunyt Túry László nyugalmazott temesvári nagyprépost, plébános

Túry László pápai prelátus, a temesvári Szent György-székesegyház székeskáptalanjának nyugalmazott nagyprépostja, nyugalmazott plébános életének 91., papságának 62. évében, 2019. március 21-én este visszaadta lelkét teremtőjének. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa Twitter-üzenete március 22-én

A Szentatya az alábbi bejegyzést tette közzé Twitter-oldalán a víz világnapján. (Magyar Kurír)

Megnyitja kapuit a győri Püspökvár palotaszárnya

Aki szívesen járna Boldog Apor Vilmos püspök és Szent II. János Pál pápa nyomában, érdemes ellátogatnia a győri Káptalandombra. Március 21-től újabb terek lesznek látogathatók: az érdeklődők minden csütörtökön csoportos vezetéssel betekintést nyerhetnek a Püspökvár palotaszárnyába és a kertbe is. (Magyar Kurír)

Keresztutak a nagyböjtben Udvardy György megyéspüspök vezetésével

A nagyböjti péntekeken a Pécsi Egyházmegye főpásztora idén Máriagyűdön, Siklóson és két alkalommal Pécsett vezet keresztutat, amelyhez bárki csatlakozhat. (Magyar Kurír)

Diákcsoportok kérhetnek támogatást, hogy kiutazzanak Ferenc pápa csíksomlyói szentmiséjére

Diákcsoportok pályázhatnak utazási támogatásra, hogy részt vegyenek a pápa június 1-jei szentmiséjén Csíksomlyón. A pályázatot a Rákóczi Szövetség hirdeti meg, együttműködve a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkárságával – közölte Soltész Miklós március 22-én. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa Loretóban arra hív, hogy Krisztust hordozva lépjünk ki a világba

Fabio Dal Cin loretói érsek szerint történelmi esemény, hogy március 25-én a pápa nem Rómában írja alá a fiatalokról szóló szinódust követő apostoli buzdítását. Az aláírás előtt Ferenc pápa szentmisét is mutat be egyedül a Szent Házban. (Magyar Kurír)

Mi a lelkiismeret?

Erre a kérdésre válaszolni összetettebb feladat, mint elsőre gondolnánk. Keresztkérdés (137. rész) A sorozat többi részét itt nézhetitek meg, YouTube-csatornánkra itt iratkozhattok fel. The post Mi a lelkiismeret? appeared first on Keresztény Élet Portál. (keresztenyelet.hu)

Szétmálló hangerdő – A nuncius látogatása Pannonhalmán Szent Benedek tavaszi ünnepén

Szent Benedek tavaszi ünnepét Pannonhalmán, Michael August Blume apostoli nunciussal és a szerzetesi közösséggel együtt misével és utána a „Csend” kiállítás megnyitójával ültük meg március 21-én. (Magyar Kurír)

Megáldották a győr-kismegyeri templom orgonáját

Nagyböjt második vasárnapján, március 17-én ünnepi szentmisére gyűlt össze a Győr kertvárosi részében található kismegyeri Szent Anna Lelkészség hívőközössége. Elkészült ugyanis a templom orgonája, melyet a szentmise keretében Hortobágyi Cirill OSB pannonhalmi főapát áldott meg. (Magyar Kurír)

Új boldogokkal és tiszteletre méltó személyekkel gazdagodik a világegyház

Ferenc pápa március 19-én magánkihallgatáson fogadta Angelo Becciu bíborost, a Szentek Ügyeinek Kongregációja prefektusát. Az audiencián jóváhagyta új dekrétumok közzétételét kilenc új boldogra és öt tiszteletre méltó személyre vonatkozóan. (Magyar Kurír)

A máltai államfőt fogadta a pápa

Ferenc pápa március 21-én fogadta Marie-Louise Coleiro Preca asszonyt, Málta elnökét. A politikus ezt követően találkozott Pietro Parolin bíboros államtitkárral és Antoine Camilleri prelátussal, a Szentszék államközi kapcsolatainak altitkárával. (Magyar Kurír)

Hálaadó Istentisztelet Dadon

Hálaadó ünnepi istentiszteletre hívogattak Dadon a református templom harangjai 2019. március 3-án délelőtt. Zsúfolásig megtelt a bensőséges hangulatot árasztó, felújított templombelső, ahol elsőnek Kovács Tamás helyi lelkipásztor köszöntötte a vendégeket, valamint a gyülekezet tagjait.  (Dunántúli Református Egyházkerület)

Intonációk bűnbánati, nagyböjti és nagyheti énekekhez

A győri Brenner János Hittudományi Főiskola Egyházzenei Tanszékének kiadásában megjelent Maróti Gábor egyházmegyei zeneigazgató, tanszékvezető tanár intonációsorozata, amelyet a zeneszerző a „Szent vagy, Uram!” énektár nagyböjti énekeihez komponált. (Magyar Kurír)

Mesterem, példaképem és jótevőm halálára – Emlékezés Pálos Frigyesre

Marozsi Ferenc László nyugalmazott váci egyházmegyés áldozópap írását adjuk közre, melyben a március 12-én elhunyt Pálos Frigyes hatvani prépostra, őrkanonokra, művészettörténészre emlékezik. (Magyar Kurír)

Útravaló – 2019. március 22.

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Márciusban Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót. (Magyar Kurír)

Mai evangélium – 2019. március 22.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Mt 21,33–43; 45–46 (Magyar Kurír)

Magasra nő, mint a libánoni cédrus

„Magasra nő, mint a libánoni cédrus" címmel, a Közel-keleti Egyházak Ökumenikus Tanácsa (MECC), a libanoni egyházak, köztük a Magyarországi Református Egyház partneregyházai és a Taize-i közösség nemzetközi ökumenikus ifjúsági találkozót szervez március 22. és 26. között Bejrútban. (reformatus.hu)

Hálót adni a halászathoz

Sok kicsi sokra megy, főleg, ha szenvedélybetegek és rászoruló hozzátartozóik megsegítéséről van szó. A Református Rehabilitációs Alapítvány gondoskodik róla, hogy minden felajánlásnak és támogatásnak megfelelő helye legyen. (parokia.hu)

Egyetlen csepp is segítség

Közös egyszázalékos honlapot indított tizenegy magyarországi keresztény egyház, mellyel elsősorban a felekezetükhöz csak lazán kötődőket szeretnék meggyőzni: felajánlásaikból nagyon sok társadalmilag hasznos szolgálat valósulhat meg országszerte. A részletekről Fischl Vilmost, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának főtitkárát kérdeztük. (reformatus.hu)

Baptista Szolgáltató Centrum

Bemutatkozik a Baptista Szeretetszolgálat kőbányai Szolgáltató Centruma, ahol rászorulók részére biztosítanak ételt, tisztálkodási lehetőséget, szállást – és nem utolsó sorban munkát. (baptist.hu)

Nyitott istentisztelet Kisújszálláson

Kisújszálláson az Illésy Sándor baptista középiskolában a tornateremben tartották meg az úgynevezett Nyitott istentiszteletet, melyen nem csak a misszióigazgató, hanem Mező Misi is Isten igéjét hirdette. (baptist.hu)

Higgy az Úr Jézusban, és üdvözülsz mind te, mind a te házad népe!

“Higgy az Úr Jézusban, és üdvözülsz mind te, mind a te házad népe!” (ApCsel 16, 31) A jól ismert és sokat idézett igevers adja vissza a leginkább, a dömsödi körzet február 24-ei bemerítési istentiszteletén történteket. A Dunavecsei Baptista Gyülekezet bemerítési ünnepélye volt, azonban mivel ott nincs bemerítő medence, -ahogyan az eddig is szokás volt- a […] (baptist.hu)

A katekéta szegődjön a hívek mellé, mint Jézus az emmauszi tanítványokhoz – CCEE-konferencia Rómában

Az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának (CCEE) szervezésében tanácskozást tartanak a hitoktatásról a napokban Rómában. Magyarországot Udvardy György pécsi megyéspüspök, az Országos Hitoktatási Bizottság elnöke képviseli. (Magyar Kurír)

Jim Caviezel a fiataloknak: „Küldjétek vissza Lucifert a pokolba!”

A Passió főszereplője arra biztatja a következő generációt, hogy küldjék vissza a Sátánt oda, ahova való. (Magyar Kurír)

Ez is evangelizáció… – Elkészült az Eucharistia kártyajáték

Január elején írtunk arról, hogy aki a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra (NEK) készülve Esztergomban, a Szent Adalbert Központban rendezett konferencián járt, az utolsó napon, a szünetben egy különleges társasjátékkal is találkozhatott, ami az Eucharistia nevet kapta. (Magyar Kurír)

Csak azok képesek védelmezni, akik szeretettel szolgálnak! – Ferenc pápáért adtak hálát Budapesten

Ferenc pápa megválasztásának hatodik évfordulója alkalmából Michael August Blume érsek, apostoli nuncius ünnepi hálaadó szentmisét mutatott be magyar nyelven, Szent József főünnepén, március 19-én a budapesti Szent István-bazilikában. (nyirgorkat.hu)

Megtalálni a hangot

Ráksi Lajos, partiumi magyar református lelkész igyekszik mindenkit a maga „nyelvén" megszólítani, függetlenül attól mennyi idős, honnan származik vagy milyen kegyességi háttere van. A Kőrösi Csoma Sándor-program keretében jelenleg három badeni városban – Freiburgban, Karlsruheban és Mannheimben – végez gyülekezetszervezői munkát. (reformatus.hu)

Kapcsolattartási központot létesít a cseh katolikus egyház a visszaélések áldozatai számára

A Cseh Püspöki Konferencia (CBK) március 20-án közleményben jelentette be, hogy a cseh katolikus egyház kapcsolattartási központot hoz létre a szexuális visszaélést elszenvedett fiatalok számára. (Magyar Kurír)

Több módon is lehet csatlakozni a Katolikus Karitász nagyböjti tartósélelmiszer-gyűjtéséhez

Március 24. és 31. között rendezik meg idén hazánk templomaiban a „Tartós szeretet” mottóval meghirdetett nagyböjti élelmiszergyűjtést. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa második Twitter-üzenete március 21-én

A Szentatya az alábbi bejegyzést tette közzé Twitter-oldalán a Down-szindróma világnapján. (Magyar Kurír)

A demenciában szenvedő betegek védelméről tanácskoztak Győrben

A demenciával kapcsolatos szemléletformálásról, a szakmai adaptációk középpontba helyezésének fontosságáról tartottak projektnyitó konferenciát a győri városháza dísztermében március 20-án. A konferencián részt vett Veres András győri és Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök. (Magyar Kurír)

Már lehet jelentkezni a Szent Damján-táborba

2019. április 30-án 23:59-ig tart a jelentkezés a fogyatékkal élők számára szervezett nyári tábor lakói és segítői számára. Augusztus 3. és 9. között egymás terhét hordozva tölthetnek el egy hetet táborozók és önkéntes segítők, akiket a nulladik napon készítenek fel a szervezők. (nyirgorkat.hu)

Összefogás a demens betegekért - A Katolikus Szeretetszolgálat és partnerei a demenciabarát közösség - beszámoló

2019.03.20. – A demens betegek és hozzátartozóik segítéséért fogott össze a Katolikus Szeretetszolgálat partnereivel, többek között a győri Egyesített Egészségügyi és Szociális Intézménnyel, és hajdúböszörményi Fazekas Gábor Idősek Otthonával. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

A püspöki konferencia videofelhívása: Imádkozzunk együtt a Szentatyával Csíksomlyón

Az alábbiakban a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) videofelhívását adjuk közre. (Magyar Kurír)

Elhunyt Szlezák Imre OFM volt New York-i magyar lelkész

Életének 102., papságának 75. évében, 2019. március 16-án az egyesült államokbeli St. Petersburgban elhunyt Szlezák Imre OFM (Fr. Emeric Szlezak, OFM). (Magyar Kurír)

Illinois-ban 395 katolikus papot és diakónust vádolnak szexuális zaklatással

Washington, 2019. március 21., csütörtök (MTI) - Az Egyesült Államok középnyugati vidékén fekvő Illinois államban a katolikus egyház 395 tagja vádolható szexuális zaklatással - állította szerdán egy minnesotai ügyvédi iroda, amely 182 oldalas dokumentumban hozta nyilvánosságra a szexuális bűncselekményeket elkövetők nevét és fotóját. (MTI)

Az igazi boldogság

Beszélgetés Palánki Ferenc püspökkel a győri búcsú alkalmából. Forrás: Credo Győr The post Az igazi boldogság appeared first on Keresztény Élet Portál. (keresztenyelet.hu)

Ami tettekre sarkall – Fülöp metropolita beszámolója szíriai útjáról Máriapócson

Március 18-án Kocsis Fülöp érsek szíriai útjairól tartott élménybeszámolót Máriapócson, a Családvárban. Az előadásra csaknem százan gyűltek össze azért, hogy a máriapócsi és környékbeli hívek is megnézhessék Fülöp atya képsorozatát a Közel-Keleten tett látogatásáról. (nyirgorkat.hu)

Az édesapákat ünnepelték Jánosházán

Az édesapákat köszöntötték Szent József ünnepén, március 19-én a jánosházi Keresztelő Szent János-plébániatemplomban. A szentmise főcelebránsa Székely János szombathelyi megyéspüspök volt. (Magyar Kurír)

Imádkozzunk együtt a Szentatyával Csíksomlyón

Az alábbiakban a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) közleményét adjuk közre. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa Twitter-üzenete március 21-én

A Szentatya az alábbi bejegyzést tette közzé Twitter-oldalán. (Magyar Kurír)

Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek tartott nagyböjti lelkigyakorlatot Vácott

Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek, metropolita nagyböjt második hétvégéjén, március 15–17-én háromnapos lelkigyakorlatot tartott a váci Nagyboldogasszony-székesegyházban. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa Barbarin bíborosra bízta, hogy lemond-e

Philippe Barbarin bíboros, Lyon érseke úgy döntött, hogy egy időre visszavonul, miután a lyoni bíróság bűnösnek találta abban, hogy nem jelentette 2014 és 2015 között egy pap által évtizedekkel korábban kiskorúak ellen elkövetett visszaéléseket. A pápa nem fogadta el a francia érsek lemondását. (Magyar Kurír)

Válaszolt a hívásra – Örökfogadalmat ünnepeltek Nagykárolyban

Március 18-án, a piarista nővérek kongregációja alapítójának, Boldog Celestina Donatinak emléknapján a Jó Pásztorról nevezett Kanti Ágnes nővér örökfogadalom-tételére gyűlt össze a nagykárolyi katolikus közösség. (Magyar Kurír)

A Down-szindróma világnapján – Dalma, „Isten ajándéka, aki által gazdagabb az életünk”

Ahol csak megjelenik, mosolyt csal az arcokra – ez volt mindig a benyomásom, ahányszor csak a monori plébánián összetalálkoztam a most húszéves Dalmával, aki egy szép, őszinte, csupa szeretet világot teremt, amerre jár. Március 21., a Down-szindróma világnapja alkalmából meglátogattuk. (Magyar Kurír)

Isten tervéhez hűen élni – Apák megáldása Székesfehérváron

Szent József napján ünnepli a Katolikus Egyház az apák napját, amellyel az apai hivatást és felelősségtudatot szeretnék erősíteni a férfiakban. Március 19-én Székesfehérváron Spányi Antal püspök koncelebrált szentmisében kérte Szent József közbenjárását, hogy irányítsa Isten országa felé az apákat. (Magyar Kurír)

Élő rózsafüzér zarándoklatot tartottak Kőszeghegyalján

Nagyböjt első hetében, március 9-én idén is megrendezték az élő rózsafüzér zarándoklatot Kőszeghegyalján, melynek résztvevői a kőszegi plébániához tartozó falvak és Kőszeg városa lakóiért, valamint nagyböjti lelki megújulásukért imádkoztak. A zarándoklatról Sudár György írt beszámolót. (Magyar Kurír)

Ifjúsági vezetők találkoztak Berekfürdőn

Anyaországi, királyhágómelléki, kárpátaljai és felvidéki munkatársakkal találkoztak az erdélyi kerület képviselői. (Erdélyi Refomátus Egyházkerület)

A Down-szindróma világnapja – Dalma, „Isten ajándéka, aki által gazdagabb az életünk”

Ahol csak megjelenik, mosolyt csal az arcokra – ez volt mindig a benyomásom, ahányszor csak a monori plébánián összetalálkoztam a most húszéves Dalmával, aki egy szép, őszinte, csupa szeretet világot teremt, amerre jár. Március 21., a Down-szindróma világnapja alkalmából meglátogattuk. (Magyar Kurír)

A tanyák szentje – Száz éve született Mándoki Ernő piarista pap tanár

Szentmisével és emléktábla-avatással emlékeznek Mándoki Ernő piarista pap tanárra születése 100. évfordulója alkalmából március 23-án 14 órakor Debrecenben, a Wolaffka utcai Szent Antal-kápolnában. Mándoki Ernő saját kezével építette fel a jelenleg a Szent István-templomhoz tartozó kápolnát. (Magyar Kurír)

Templomot szenteltek az olasz katonai bázison Libanonban

Templomot szenteltek és lelkipásztori helyiségeket áldottak meg március 18-án Szent XXIII. János pápa és a Kármelhegyi Boldogasszony tiszteletére Libanonban, a shamai UNIFIL misszió katonai bázisán. Ferenc pápa másnap táviratban gratulált Santo Marcianò olasz tábori püspöknek. (Magyar Kurír)

Útravaló – 2019. március 21.

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Márciusban Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót. (Magyar Kurír)

Mai evangélium – 2019. március 21.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Lk 16,19–31 (Magyar Kurír)

Korzenszky Richárd: A szerzetességről – Szent Benedek ünnepén

Korzenszky Richárd bencés szerzetes írását adjuk közre Szent Benedek tavaszi ünnepének vigilíáján. (Magyar Kurír)

Tüntetők követelése Isztambulban: Legyen újra mecset a Hagia Sophia

A Hagia Sophia egykor a kereszténység legnagyobb temploma volt, később mecset lett, ma múzeum. Az új-zélandi mecset ellen elkövetett merénylet után most számos muszlim azt követeli, hogy az isztambuli istenházát újra az iszlámhoz tartozó imahellyé alakítsák át. (Magyar Kurír)

Nem kell félni a válságtól! – véli Timothy Radcliffe volt domonkos rendfőnök

Timothy Radcliffe, a domonkos rend hajdani általános elöljárója február 18–21. között „Hogyan reménykedjünk ma?” címmel tartott előadást Kanadában, Québecben és Montrealban. Ennek apropóján beszélgetett vele a Presence francia nyelvű kanadai katolikus portál munkatársa. (Magyar Kurír)

Megjelent az Új Ember 2019. március 24-i száma

Az Új Ember ez évi tizenkettedik számát ajánljuk olvasóink figyelmébe. (Magyar Kurír)

Világhírű építészek tiltakoznak a Jeruzsálem óvárosához vezető drótkötélpályás felvonó terve ellen

A huszonhét neves építész közösen aláírt levelében a Jeruzsálem óvárosához vezető drótkötélpályás felvonó terveinek elvetését kérte Benjamin Netanjahu izraeli kormányfőtől, mert szerintük veszélyezteti Jeruzsálem ősi városképét – közölte a The Times of Israel angol nyelvű izraeli honlap. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa: A keresztény nem hisz az elkerülhetetlen „végzetben”!

Március 20-án délelőtt a Szentatya folytatta a Miatyánkról szóló katekézissorozatát a Szent Péter téren tartott általános kihallgatás keretében. A harmadik kérésnek, a „legyen meg a te akaratod”-nak a jelentéséről elmélkedett. (Magyar Kurír)

Az apa legfontosabb munkája akkor kezdődik, amikor hazaér – Férfizarándoklat Margittáról Máriapócsra

Édesapáknak szervezett zarándoklatot a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegyéhez tartozó Margitta plébániája az anyaországi Máriapócsra március 17-én, ami az egyházközség életében újfajta eseményt jelentett. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa imádkozik az afrikai árvizek áldozataiért

A március 20-i általános kihallgatás végén a Szentatya lelki közelségét fejezte ki Mozambik, Zimbabwe és Malawi lakosságának. Az afrikai országokat az Idai ciklon okozta árvizek sújtják, eddig több mint kétszáz halálos áldozata van a természeti katasztrófának, és ez a szám emelkedik. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa második Twitter-üzenete március 20-án

A Szentatya az alábbi bejegyzést tette közzé Twitter-oldalán. (Magyar Kurír)

A pécsi havihegyi mandulafa az európai év fája verseny győztese

Március 19-én Brüsszelben hirdették ki a Karmenu Vella környezetvédelmi uniós biztos védnökségével szervezett 2019-es európai „Az év fája” verseny eredményét: a pécsi havihegyi mandulafa kapta a legtöbb szavazatot idén. (Magyar Kurír)

A gyöngédség a kereszténység lényege – György Alfréd a kamilliánusok és Ferenc pápa találkozójáról

Március 18-án a kamilliánus lelkiségből inspirálódó közösségek tagjait fogadta Ferenc pápa az Apostoli Palota Kelemen termében. A Szentatyával való találkozásról György Alfréd MI, a kamilliánus rend osztrák tartományának generális delegátusa, tartományi elöljáró tájékoztatta szerkesztőségünket. (Magyar Kurír)

Negyven napra eltávolítják a faburkolatot a római Szent Lépcsőről

A Scala Santa az egyik legkeresettebb zarándokcélpont Rómában – jóllehet a Jeruzsálemből származó lépcsőt háromszáz éve faburkolat fedi. Április 11-étől negyven napon át kivételes lehetőség kínálkozik: a hívek láthatják s megérinthetik a márványlapokat, amelyeken Jézus Poncius Pilátus elé járult. (Magyar Kurír)

Ami kimozdít a hétköznapokból

Stabilitást és lelkierőt ad a németországi diaszpóragyülekezetekben végzett szolgálat az Adamek házaspárnak. Norbert református lelkészként, Zsófia gyülekezeti munkatársként vesz részt a Kőrösi Csoma Sándor-programban. Három gyermekükkel együtt költöztek ki Hannoverbe, így a saját bőrükön tapasztalták meg, mekkora ereje van az anyanyelvű, keresztyén közösségnek a külföldön élők számára. (reformatus.hu)

Újabb neokatekumenek indulnak házról házra Pécsett

Ünnepi szertartás keretében kapta meg március 13-án a pécsi székesegyházi plébánia második neokatekumen közössége az apostoli hitvallást, a Hiszekegyet. Az előírásnak megfelelően Udvardy György megyéspüspök ajánlotta a neokatekumeneknek a Credót, amit ők el is fogadtak. (Magyar Kurír)

Kapcsolattartási központot létesít a cseh katolikus egyház a sértett fiatalok számára

Prága, 2019. március 20., szerda (MTI) - Kapcsolattartási központot létesít a cseh katolikus egyház a szexuális visszaélést elszenvedő fiatalok számára - jelentette be szerdán a Cseh Püspöki Konferencia (CBK) közleményben. (MTI)

Róna Tamás főrabbi kapta idén a Scheiber Sándor-díjat

Budapest, 2019. március 20., szerda (MTI) - Róna Tamás főrabbi, az Országos Rabbiképző - Zsidó Egyetem (ORZSE) tanszékvezető tanára kapta idén a Scheiber Sándor-díjat. Az elismerést Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára és Fürjes Zoltán helyettes államtitkár adta át szerdán Budapesten. (MTI)

„Él Krisztus, a mi reményünk” – március 25-én jelenik meg Ferenc pápa buzdítása

A Szentszék tájékoztatása szerint „Vive Cristo, esperanza nuestra” [Él Krisztus, a mi reményünk] lesznek a kezdőszavai a pápa szinódus utáni apostoli buzdítása eredeti, spanyol szövegének. (Magyar Kurír)

A hegyi beszédet követve – Kalocsára zarándokoltak a kalocsai iskolanővérek intézményeinek dolgozói

A Miasszonyunkról Nevezett Kalocsai Iskolanővérek Társulatának köznevelési intézményeiben dolgozók zarándokoltak Kalocsára március 18-án. A nap a Bábel Balázs érsek által bemutatott szentmisével kezdődött a kalocsai Nagyboldogasszony-főszékesegyházban. (Magyar Kurír)

Négyszer nézett a szemébe a pápa, várja az újabb lélekemelő találkozást

Örömmel gondolok vissza rá, megérintett a közelsége, a szeretete – mesélte a szon.hu munkatársának Ihnáth János görögkatolikus pap, akinek Szent János Pál pápa négyszer is a szemébe nézett: háromszor Rómában, egyszer Budapesten. Természetesen ő is készül Csíksomlyóra, ahol Ferenc pápa június 1-jén tart misét. Hozzászokott már a zarándoklatokhoz, amelyekről azt mondja, meghitt utak, ahol a testi fáradtságban lelki töltetet kapnak. (nyirgorkat.hu)

Százötven éves a római Bambino Gesù gyermekkórház

A Bambino Gesù gyermekkórház alapításának 150. évfordulója alkalmából jubileumi eseménysorozat kezdődött Rómában. Március 19-én a Falakon kívüli Szent Pál-bazilikában tartott ünnepélyes megnyitón beszédet mondott Pietro Parolin bíboros, szentszéki államtitkár – átadva Ferenc pápa áldását. (Magyar Kurír)

320 éve történt az első sümegi csoda

A Sümegi Csodatévő Szűzanya emlékévéhez kapcsolódva március 15-én Márfi Gyula érsek mutatott be szentmisét a Sarlós Boldogasszony ferences kegytemplomban Reisz Pál ferences házfőnökkel, Nagy József kanonokkal, sümegi főesperes plébánossal, valamint környékbeli papokkal együtt. (Magyar Kurír)

Varga László püspök a Somogy Megyei Tudományos Ismeretterjesztő Társulat vendége volt

A Somogy Megyei Tudományos Ismeretterjesztő Társulat „Sikeres magyarok” című programsorozatának vendégeként tartott előadást Varga László megyéspüspök Kaposváron március 18-án. (Magyar Kurír)

A római önkormányzatot keresi fel jövő héten a pápa

A Szentszék közzétette a Szentatya március 26-i, capitoliumi látogatásának programját. Ferenc pápa találkozik Virginia Raggi római polgármesterrel és az önkormányzati vezetőkkel. (Magyar Kurír)

Öltsük magunkra a Szűzanya alázatos lelkületét – Templombúcsú Nyírderzsen

Semmit sem ér a lemondásunk és vezeklésünk, ha nem tanuljuk meg a Szűzanyától az alázatos magatartást – mondta Szocska A. Ábel nyíregyházi megyéspüspök március 17-én, a nyírderzsi templombúcsún. A főpásztor homíliájában az Istenszülő csendes háttérbe vonulását állította példaként a hívek elé. (Magyar Kurír)

Vita az egyházügyi törvények módosításáról

Budapest, 2019. március 19., kedd (MTI) - Az Országgyűlés kedden este az egyházügyi törvény legutóbbi módosításához kapcsolódó jogszabály-változtatási javaslatokról szóló általános vitával folytatta munkáját. (MTI)

Ferenc pápa elismerte hét román görög-katolikus püspök vértanúságát

Bukarest, 2019. március 19., kedd (MTI) - Hét román görög-katolikus püspök vértanúságát ismerte el Ferenc pápa, aki kedden jóváhagyta az erről szóló boldoggá avatási dekrétumot - közölte a Vatikán. (MTI)

Gyászjelentés

Mélységes fájdalommal, de a feltámadás és örök élet hitének bizonyosságával jelentjük, hogy Dr. Erdei Pál életének 75., házasságának 45. évében 2019. március 15-én visszaadta lelkét Teremtőjének. (Tiszáninneni Református Egyházkerület)

Útravaló – 2019. március 20.

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Márciusban Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót. (Magyar Kurír)

„Egy égi üzenet, mely végre most hozzám talált” (Tóth Árpád) – fénylő csillagok és apró csillagászok Mátészalkán

Böngészem a mátészalkai Móricz-iskola honlapját. Az iskolai események képes beszámolói annyi különféle megmozdulást és irányt mutatnak, hogy nehéz elhinni, ezek mind egy intézmény falain belül, vagy annak szervezésében történtek. Néhány közülük túlmutat a földi kereteken: az iskola egyik szakköre még a világűrbe is kitekint. E szokatlan általános iskolai tevékenység kapcsán ismerkedtem meg az oktatási intézménnyel. – riport Mátészalkán. (nyirgorkat.hu)

Mai evangélium – 2019. március 20.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Mt 20,17–28 (Magyar Kurír)

Megnyílt az út hét román vértanú görögkatolikus püspök boldoggá avatása előtt

Hét román görögkatolikus püspök vértanúságát ismerte el Ferenc pápa, aki március 19-én, kedden jóváhagyta az erről szóló boldoggá avatási dekrétumot, amikor kihallgatáson fogadta Angelo Becciu bíborost, a Szentek Ügyeinek Kongregációja prefektusát. (nyirgorkat.hu)

Újjá lesz minden

A második otthonukat veszítették el, ám a tragikus tűzeset sorsfordító perceiben valódi szabadulást éltek át. Szabadulásról, gyászról és a történtek feldolgozásáról kérdeztük a Ráday kollégisták lelkigondozóját, Bölcsföldi Andrást, aki lelki útjukon kíséri a teológusokat. (parokia.hu)

Megnyílt az út hét román vértanú görögkatolikus püspök boldoggá avatása előtt

Hét román görögkatolikus püspök vértanúságát ismerte el Ferenc pápa, aki március 19-én, kedden jóváhagyta az erről szóló boldoggá avatási dekrétumot, amikor kihallgatáson fogadta Angelo Becciu bíborost, a Szentek Ügyeinek Kongregációja prefektusát. (Magyar Kurír)

Csak azok képesek védelmezni, akik szeretettel szolgálnak! – Ferenc pápáert adtak hálát Budapesten

Ferenc pápa megválasztásának hatodik évfordulója alkalmából Michael August Blume érsek, apostoli nuncius ünnepi hálaadó szentmisét mutatott be magyar nyelven, Szent József főünnepén, március 19-én a budapesti Szent István-bazilikában. (Magyar Kurír)

Édesapák, családfők megáldása - beszámoló

2019.03.19. - Szent József napján szentmise keretében ünnepli a Katolikus Egyház az Apák Napját, amellyel az apai hivatást és felelősségtudatot szeretnék erősíteni a férfiakban. A székesfehérvári egyházmegyében is megáldják ezen a napon az édesapákat. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Fülelek, figyelek, imádkozom – Villanófényben Monostori László

Ahányszor csak látom Monostori Laci atyát, mindig ott bujkál a mosoly az arcán, a derű a tekintetében. A sors kegyeltje, tartja a közvélekedés arról, aki sok jót kapott az életében. Laci atyával ez a helyzet. (Magyar Kurír)

XVI. Benedek emeritus pápa védőszentjét is ünnepeljük ma

Szent József, Szűz Mária jegyese, Jézus csendes nevelőapja számos formában adott ösztönzést az elmúlt évszázadban a pápák péteri szolgálatához. A Vatikáni Rádió Szent József ünnepe kapcsán összeállított egy rövid történeti áttekintést. (Magyar Kurír)

Havasi József volt szalézi tartományfőnök 90. születésnapját ünnepelték Péliföldszentkereszten

A szalézi közösségekből érkező rendtársak, munkatársak és a Szalézi Család tagjai a péliföldszentkereszti kegytemplomban gyűltek össze március 14-én, hogy Havasi József atyával, az újrakezdés éveinek legendás hírű tartományfőnökével együtt ünnepeljenek és adjanak hálát. (Magyar Kurír)

Jótékonysági koncertet rendeztek a perbáli templom felújítása javára Budapesten

Másfél millió forint gyűlt össze a perbáli katolikus templom felújításának céljára szervezett jótékonysági hangversenyen március 17-én Budapesten, a MOM Kulturális Központban. (Magyar Kurír)

Nagyböjti lelkinapot tartott a pozsonyi magyar katolikus közösség

A pozsonyi magyar katolikus közösség március 16-án nagyböjti lelkinapot tartott a pozsonyi magyar nagykövetségen. A programot a pozsonyi magyar katolikus hívek lelkipásztora, Molnár Tamás szervezte. (Magyar Kurír)

Teázzatok és imádkozzatok! – javasolja híveinek az anglikán egyház a brexit napjára

Egységre szólította fel híveit az anglikán egyház a brexit miatt kialakult komplikált és egyben megosztott helyzetben. Az egyház vezetői azt javasolják, hogy egy tea mellett cseréljenek eszmét, és imádkozzanak az Egyesült Királyságért március 30-án, a brit EU-s tagság tervezett megszűnése másnapján. (Magyar Kurír)

Papp Miklós nagyböjti edzésterve III.

Papp Miklós atya: „Takarítsd ki fejed faliúság-gondolathalmazát, és olvass el minden nap egy fejezetet Jakab apostol leveléből!” A görögkatolikus lelkipásztor nagyböjti edzéstervének harmadik állomása. A sorozat második részét itt olvashatják el. Olyan a fejünk, mint egy faliújság, amire mindenki cetliket tűz: tele van a gondolatvilágunk mások véleményeivel, szeretteink érzelmeivel, a politika hangulatkeltéseivel, a sok-sok megmondóember percnyi […] The post Papp Miklós nagyböjti edzésterve III. appeared first on Keresztény Élet Portál. (keresztenyelet.hu)

Szellemi és lelki támpillérek

2010 őszén indult el Telkibányán a „Hittem ezért írtam!” kezdeményezés. Tizedik éve működik töretlenül, évi 1-2 alkalommal a református egyházközség szervezésében az írókat, költőket, földtudományok művelőit, lélekbúvárokat, környezetinevelőket, politikusokat, lelkészeket, informatikusokat, művészeket a településre invitáló rendezvénysorozat. (Tiszáninneni Református Egyházkerület)

Elhunyt Vasáros József nyugalmazott plébános

A Veszprémi Főegyházmegye és a rokonság fájdalommal, de a feltámadás reményében tudatja, hogy Vasáros József nyugalmazott plébános életének 78., áldozópapságának 53. évében, március 17-én a veszprémi kórházban türelemmel viselt hosszú betegség után, szentségekkel megerősítve elhunyt. (Magyar Kurír)

Jótékonysági koncertet rendeztek a perbáli templom felújítása javára

Másfél millió forint gyűlt össze a perbáli katolikus templom felújítására szervezett koncerten március 17-én Budapesten, a MOM Kulturális Központban. (Magyar Kurír)

A hitoktatásról és a cigánypasztorációról tartottak képzést kispapoknak Gyulafehérváron

A Gyulafehérvári Papnevelő Intézet keretei között működő Erdélyi Magyar Egyházirodalmi Iskola (EMEI) szervezésében hitoktatás és cigánypasztoráció témájában tartottak képzést a kispapoknak március 15-én és 16-án. (Magyar Kurír)

A Református félóra március 20-i adásából

Megújult a Nagydobronyi Református Líceum, még lehet jelentkezni a Kőrösi Csoma Sándor-programra – erről is lesz szó a Kossuth Rádió szerdai adásában. (reformatus.hu)

A Vinculum Caritatis Közösség Boldog Brenner János pártfogásába ajánlotta magát

Március 9-én Máriabesnyőn, a Mater Salvatoris lelkigyakorlatos ház kápolnájában az Oltáriszentség nevét viselő Vinculum Caritatis Közösség női, papi és családi ágának tagjai a közösség alapításának hetvenedik évfordulóját ünnepelte. (Magyar Kurír)

Élő egyház

(NAVA_Video )

Happy day!

Izgalmasan, a vihar és a váratlan áramszünet miatti sok imával indult a Szegedi Ökumenikus Gospelkórus és Zenekar (SZÖG) novemberi lemezbemutató koncertje. A próbán még világítottak a reflektorok, és a kivetítőn is ment a dalszöveg, aztán néhány villámcsapás… és a kórus így is élete legjobb koncertjét adta. A tervezettnél sokkal kevesebb fénnyel, de annál ragyogóbban telt […] (baptist.hu)

Adjuk át a helyet az imában Istennek! – Jézus-ima lelkigyakorlatot tartottak Létavértesen

Immár hagyománnyá vált, hogy március közepén Máriapócson Jézus-ima lelkigyakorlatot tartanak. Idén az egyik országhatár melletti település, Létavértes temploma és közössége fogadta a lelkigyakorlatozókat március 15–17-én. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa Twitter-üzenete március 19-én

A Szentatya az alábbi bejegyzést tette közzé Twitter-oldalán. (Magyar Kurír)

Országos hitoktatói továbbképzést tartottak Pécsen

Március 15–16-án a „Jöjj, kövess engem!” elnevezésű hitoktatási módszerről tartottak továbbképzést Pécsen, a Magtár Látogatóközpontban, ahová az ország több egyházmegyéjéből érkeztek katekéták, összesen mintegy százhúsz fő. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa köszönetet mondott az aricciai nagyböjti lelkigyakorlatért

Március 15-én, pénteken ért véget a pápa és a Római Kúria nagyböjti lelkigyakorlata a Róma-közeli Aricciában, az Isteni Mester lelkigyakorlatos házban. A Szentatya köszönetet mondott a firenzei San Miniato bencés apátság elöljárójának, aki az elmélkedéseket tartotta. (Magyar Kurír)

Lelkészek koncertje a tiszacsegei református templomban

A Lelkészek Koncertjének következő, immár hatodik alkalma 2019. május 12-én lesz 16 óraától a tiszacsegei református templomban. Minden érdeklődőt szeretettel várunk!  (Tiszántúli Református Egyházkerület)

Kovács László Attila orgonakoncertje a tuzséri református templomban

Minden érdeklődőt szeretettel várunk! (Tiszántúli Református Egyházkerület)

Légy jó mindhalálig - a Mezőcsáti Színtársulat előadása

Minden érdeklődőt szeretettel hívunk és várunk! (Tiszántúli Református Egyházkerület)

Jótékonysági koncert a Lelki Elsősegély Telefon Szolgálat javára

Minden érdeklődőt szeretettel várunk! (Tiszántúli Református Egyházkerület)

Szent József és a mai apák – Interjú Asztalosné Elekes Szende pszichológussal

Szent József Jézus életében betöltött szerepéről és az apák mai helyzetéről beszélgettünk Asztalosné Elekes Szende pszichológussal, a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola tanárával. (Magyar Kurír)

A 24-ik órát túlléptük - a Diaszpóra lelkészi szolgálat, mint lehetőség

        2017. év végén olvastam egy cikket a Parókia Portálon, amely egy előadásról számolt be a Károli Gáspár Református Egyetem Hittudományi Karán, 2017. október 12-én, „Az egyház valósága” címmel. A Reformáció emlékév alkalmából szervezett eseményen Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke és Fabiny Tamás, az Északi Evangélikus Egyházkerület püspöke vett részt és a keresztyénség helyzetéről és egyházaik mindennapjairól beszélgettek.  (Tiszántúli Református Egyházkerület)

A 24-ik órát túlléptük

A Diaszpóra lelkészi szolgálat mint lehetőség (parokia.hu)

A feladat: újra meggyújtani a lángot

A sárospataki református teológia után egyenesen Ausztráliába vezetett Svantner Gergő útja: tavaly szeptember óta szolgál a Sydneyi Magyar Református Egyházban. Elsőre ugyan szokatlan, de nem példa nélküli a távoli úticél. Gergő ugyanis egyike a hat református önkéntesnek, akik egyházi ösztöndíjasként vesznek részt a diaszpórában élő magyar közösségeket támogató Kőrösi Csoma Sándor-programban. (reformatus.hu)

Lelkigyakorlaton vettek részt a Székesfehérvári Egyházmegye oktatási intézményeinek pedagógusai

A Székesfehérvári Egyházmegye oktatási intézményeiben dolgozó pedagógusok nagyböjti lelkigyakorlatán Székesfehérváron március 8-án Ugrits Tamás pasztorális helynök, püspöki irodaigazgató tartott előadást. (Magyar Kurír)

Megemlékezés a II. világháborúban Kápolnapusztán elhunytakról – KÉPRIPORT

A Vértesi Erdő Zrt. és Gánt község önkormányzata szervezésében az egykori Kápolnapuszta területén létrehozott emlékhelyen március 16-án megemlékeztek a második világháborúban e településen elhunytakról. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa az Olasz Állami Számvevőszék vezetőihez: Küzdjetek a korrupció ellen!

Március 18-án a Szentatya az Olasz Állami Számvevőszék elnökségét és adminisztrációs vezetését fogadta a VI. Pál teremben. Hozzájuk intézett beszédében az állami tisztségviselők átlátható és tisztességes munkáját hangsúlyozta. (Magyar Kurír)

Bereg megyei Munkatársak Csendesnapja

2019 Március 16-án került sor bereg megyében a munkatársi csendesnapra. Jézus arra kért minket, hogy kérjük az aratás Urát, hogy küldjön munkásokat az aratásba, mert az aratnivaló sok, de a munkás kevés. (Lukács 10,2) Az alkalmat a megye missziói bizottsága szervezte a gyülekezeteink lévő minden olyan munkásnak, aki tudja, hogy őt az Ura hivta el az aratásba. (Kárpátaljai Református Egyházkerület)

Szent József, a Boldogságos Szűz Mária jegyese

Március 19-e Szent Józsefnek, az egyetemes Egyház védőszentjének főünnepe. A keresztény házasságok és családok, munkások, kézművesek, ácsok, favágók, asztalosok, üldözöttek és a jó halál védőszentjére emlékezünk. (Magyar Kurír)

Az amerikai katolikusok 37 százaléka hagyhatja el az egyházat a pedofilbotrányok miatt

Egyre mélyül a katolikus egyház válsága a sorozatosan napvilágra kerülő papi pedofília-botrányok miatt – derül ki a Gallup közvéleménykutató intézet legfrissebb, az Egyesült Államokban készült felméréséből. (szeretlekmagyarorszag.hu)

Jön a Brexit, az anglikán egyház teázásra és imára szólította fel a híveit

A Brexit körüli káosz kapcsán az anglikán egyház azt javasolja híveinek, hogy tea mellett beszélgessene (168ora.hu)

„Passzold vissza, tesó!”

Mi is hozzájárulhatunk a gyerekmunka csökkentéséhez és a főemlősök élőhelyének védelméhez, ha használt, feleslegessé vált mobiltelefonunkat újrahasznosításra bocsátjuk.  A használt mobilok gyűjtésére kihelyezett dobozok március 31-ig a Zsinati Székházban, április 1-től pedig a Károli Gáspár Református Egyetemen találhatók. (parokia.hu)

Álljatok gyermekeitek mellett! – Apák napi köszöntő Ferenc pápával

A Katolikus Egyházban hagyományosan Szent József ünnepén állítjuk a középpontba az apákat. Az alábbiakban teljes terjedelmében közreadjuk Ferenc pápa 2014. március 19-én elmondott katekézisét az apaságról. Imádkozzunk az apákért, és kérjük Szent József közbenjárására Isten gazdag áldását életükre! (Magyar Kurír)

Útravaló – 2019. március 19., Szent József, a Boldogságos Szűz Mária jegyese

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Márciusban Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót. (Magyar Kurír)

Mai evangélium – 2019. március 19.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Mt 1,16.18–21.24a (Magyar Kurír)

Szolgálatban megerősödni

Az idei Csillagpont egyik célja az, hogy minél többen hitbéli szolgálatnak tekintsék az önkéntességet. Ezzel a lelkülettel készülnek a találkozóra. (parokia.hu)

Régebbi anyagok az archívumban