Lapszemle

Más egyházak, felekezetek honlapjainak híreit, információit, illetve világi lapoknak a kereszténységről szóló tudósításait gyűjtjük itt egybe. Az anyagok a forrás eredeti oldalán olvashatóak. A közölt hírek nem tükrözik egyházunk hivatalos véleményét.

Régebbi anyagok az archívumban

A Fülöp-szigeteki püspökök elrendelték az üldözött keresztények emléknapját az egész országban

A Fülöp-szigeteki püspöki konferencia a január 25-én, Manilában tartott ülésén elrendelte, hogy minden évben a Krisztus Király vasárnapját követő szerdán (idén november 25-én) tartsák meg az országban az üldözött keresztények iránti szolidaritást kifejező vörös szerdát (Red Wednesday). A Fülöp-szigeteki az első helyi egyház, ahol ezt országosan elrendelték a püspökök. (Magyar Kurír)

Lelkigyakorlatok elváltaknak, egyedülálló szülőknek, párkeresőknek Mátraverebély-Szentkúton

Sokan húsz-harminc év elteltével zátonyra futott házasság után jelentkeznek az elváltak, egyedülálló szülők lelkigyakorlatára, amelyet idén is nemzeti kegyhelyünkön, Mátraverebély-Szentkúton rendeznek meg március 20. és 22. között. (Magyar Kurír)

Márton Áron-kiállítás a Maros megyei Búzásbesenyőn

Búzásbesenyőbe érkezett január 26-án az a vándorkiállítás, amely Márton Áron püspökké szentelésének 80. évfordulójára készült, és eddig Hargita megye több településén tekinthették meg az érdeklődők. Maros megyében első alkalommal állították ki a főpásztornak küldött imacsokrokból álló, néhány személyes tárgyi emlékkel kiegészített gyűjteményt. (Magyar Kurír)

Kobe Bryant és lánya haláluk napján szentmisén voltak

Több amerikai hírportál is beszámolt arról, – sőt szemtanúk is megerősítették – hogy Kobe Bryant és lánya haláluk előtt mindössze két órával szentmisén vettek részt a Newport Beach-i katolikus templomban. A teljes cikket a 777 oldalán olvashatják el. David Barnes atya a Twitterre írt üzenetében így fogalmazott a tragédia estéjén: “Egy barátomon keresztül megtudtam, hogy […] The post Kobe Bryant és lánya haláluk napján szentmisén voltak appeared first on Keresztény Élet Portál. (keresztenyelet.hu)

A Sant’Egidio közösség a szegényekkel együtt ünnepelte Isten igéjének vasárnapját

Cserháti Ferenc püspök mutatott be szentmisét Budapesten, a Kaníziusz Szent Péter-templomban január 26-án. A Sant’Egidio közösség szegény barátaival együtt ünnepelt előbb az eucharisztikus liturgiában, majd a liturgiát követő agapén, vasárnapi estebéden a Ferencvárosi Művelődési Házban. (Magyar Kurír)

Ismét meghirdették középiskolásoknak a Stádium-díjat

Január 27-én a Gróf Széchenyi Család Alapítvány és a Stádium Társadalmi és Kulturális Hírlap közös sajtótájékoztatót tartott Budapesten, a Nem Adom Fel Kávézóban. Bejelentették, hogy idén is meghirdetik a Kárpát-medencei magyar középiskolásokat megszólító Stádium-díjat; tájékoztatást adtak az iskolák regisztrációs és a diákság jelöltállítási határidejéről. (Magyar Kurír)

Útravaló – 2020. január 29.

Napról napra közreadjuk a napi olvasmányokhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Januárban Földi István badacsonytomaji esperes-plébános ad útravalót. (Magyar Kurír)

Egyenruha és palást

Bibliaórát, filmklubot tart, de nem a parókián. Evangélizál, de nem egyházias közegben. Ő az a megszólítható lelkipásztor, aki együtt kúszik-mászik a rábízottakkal, testi-lelki épségükért is felelősséget vállal – ha kell, a fegyverek erejével. (parokia.hu)

Diaszpórában élő fiatalok tanulhatnak Sárospatakon

Új, ötéves képzési program indul a diaszpórában élő fiataloknak a Sárospataki Református Kollégiumban – jelentette be Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztosa január 28-án. (reformatus.hu)

Mai evangélium – 2020. január 29.

Hogy örömmel induljon minden nap... – Mk 4,1–20 (Magyar Kurír)

„I share the hopes and concerns regarding migration” – Exclusive interview with composer José Cura

José Cura composer-conductor-tenors first own opera will be performed at the Liszt Ferenc Academy of Music in Budapest. Címkék:  José Cura opera Liszt Ferenc Academy of Music in Budapest Montezuma and the Red Priest – A Comic Opera (But Not So Much) (Képmás magazin)

A püspök titka – Az országos lelkipásztori napok második napja

Az egri rendezvény második napjának nyitóelőadásában vezetést kaptunk az úton, melynek célja a Jézussal való találkozás. Mohos Gábor esztergom-budapesti segédpüspök előadása személyes vallomás volt. Szocska Ábel, a Nyíregyházi Egyházmegye megyéspüspöke az őskeresztények és az Eucharisztia kapcsolatát mutatta be. (Magyar Kurír)

Isten kezében – Kobe Bryant kosárlabdasztár és a katolikus hit

Kobe Bryant olimpiai bajnok amerikai kosárlabdázó, a sportág legendás alakja január 26-én Dél-Kaliforniában helikopter-szerencsétlenségben elhunyt egyik lányával, Giannával együtt. A helikopteren kilencen utaztak, senki nem élte túl a balesetet. (Magyar Kurír)

Pályázati hirdetmény a Budapest-Fasori Református Kollégium intézményvezetői állásának betöltéséről

A Budapest-Fasori Református Egyházközség, mint a Budapest-Fasori Református Kollégium fenntartója pályázati felhívást tesz közzé az intézményvezetői pozíció betöltésére. (parokia.hu)

Új képzések a Károli Gáspár Református Egyetemen - Nyílt napok

A munkaerőpiac igényeit figyelembe véve a Károli Gáspár Református Egyetem képzéskínálata jelentősen kibővült. A felvételi eljárás során új szakokkal és egyedi ösztöndíjakkal várják a felvételizőket. (parokia.hu)

Egyházmegyei spirituálist neveztek ki a Váci Egyházmegyében

Marton Zsolt váci megyéspüspök egyeztetve Szocska A. Ábellel, a Nyíregyházi Egyházmegye megyéspüspökével, 2020. január 1-jével Tóth András nyíregyházi egyházmegyés görögkatolikus áldozópapot kinevezte a Váci Egyházmegye egyházmegyei spirituálisává, azaz lelkivezetőjévé. (Magyar Kurír)

Afréka: „Ez a titok: megjárod a poklot, mégis a mennyország élménye marad meg”

Afréka, vagyis dr. Fodor Réka neve egyre ismertebb Magyarországon és Nigériában, különösen, amióta dr. Csókay Andrással együtt szervezik afrikai orvosi misszióikat az Afréka Alapítvány segítségével. Legutóbbi útjára férje és nagyobbik lánya is elkísérte. Árvíz és tűzvész következményeit gyógyító küldetéséről és a nigériai keresztények optimizmusáról mesélt. Címkék:  Dr. Fodor Réka Dr. Csókay András Afréka (Képmás magazin)

300 hindu szélsőséges vonult ki a lelkipásztor ellen

Mielőtt Jai Singh lelkipásztor megjelent volna a bíróság előtt azon koholt vádak miatt, melyek szerint embereket ver át, hogy megtérjenek, hindu... (s4c.news)

Szépre festett lélekkel – Tóni atya Székely János püspökkel beszélgetett

Michels Antal plébános Kávéházi beszélgetések Tóni atyával sorozata keretében Budapesten, a Shalom közösség HungaRio kávéházában január 27-én Székely János szombathelyi megyéspüspököt, az MKPK Cigánypasztorációs Bizottságának vezetőjét, a Caritas in Veritate Bizottság, valamint a Magyarországi Keresztények és Zsidók Tanácsának elnökét kérdezte életéről, hivatásáról, munkájáról. (Magyar Kurír)

Érezzék, hogy hiszek bennük – Beszélgetés Kovács Gergely kinevezett gyulafehérvári érsekkel

Kovács Gergelyt, a Kultúra Pápai Tanácsának irodavezetőjét 2019. december 24-én nevezte ki gyulafehérvári érsekké Ferenc pápa, február 22-én lesz püspökké szentelése a gyulafehérvári székesegyházban. A kinevezett főpásztorral január 24-én az érseki palotában nem is interjút készített, inkább közvetlen, jó hangulatú beszélgetést folytatott Bodó Márta. Egy kis ízelítőt teszünk közzé belőle. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa: Legyünk örömteli keresztények!

Ne szégyelljük kimutatni örömünket, amikor találkozunk az Úrral, ne féljünk részt venni az ünnepi táncban a néppel együtt! Így leszünk élettel és örömmel teli evangelizálók – buzdított homíliájában Ferenc pápa január 28-án, kedden reggel a Szent Márta-házban bemutatott szentmisén. (Magyar Kurír)

Az eucharisztia az ókeresztény hagyományban – Konferenciát rendeznek Bakonybélben

Június 25. és 27. között a bakonybéli Szent Mauríciusz-monostorban rendezik meg a Magyar Patrisztikai Társaság XX. országos tudományos konferenciáját. Az eucharisztia az ókeresztény hagyományban főtémával meghirdetett tudományos találkozóra április 2-ig várják az előadók jelentkezését. (Magyar Kurír)

Autistákat segítő mobilalkalmazást fejlesztettek

Az autisták mindennapi életét segítő applikációt mutattak be kedden Budapesten a "Digitális autonómia-támogatás az autizmus spektrumon" című projekt keretében. [...] Bővebben! (Szemlélek értékmagazin)

„Egy személyben három” – úgysem érti, minek is magyarázzam?

A gyerekek általában nagyon nyitottak a világra, minden iránt érdeklődnek, s ha nem hülyítjük el őket gügyögésekkel vagy „úgy sem érti, minek magyarázni” típusú önigazolásokkal, akkor megdöbbentően sok dolgot fel tudnak fogni. Az iskola aztán legtöbbször kiöli belőlük ezt a természetes kíváncsiságot, de most nem erről akarok írni. Címkék:  apaság apa-gyermek kapcsolat teológiai kérdések (Képmás magazin)

Eszmélet – egy sorozat, amely a bőrünk alá hatol

Az új év első napjaiban elemi erővel hatott rám az HBO Europe saját készítésű, cseh gyártású, hatrészes sorozata, az Eszmélet, mely számtalan ponton kötődik hozzám és az olvasókhoz, ahhoz, hogy az úgynevezett rendszerváltozás előtt mit is jelentett a rendszer, annak működése, illetve öröksége, ami minden negyven év feletti emberben ma is benne él. (Magyar Kurír)

Különleges képességű fiatalok biztonságos szállítása

2020. január 30-án, délelőtt 9 órakor, sor kerül annak az új OPEL ZAFIRA személyautónak az átadására, melyet Spányi Antal püspök atya, a Székesfehérvári Egyházmegye részéről biztosít az idén 10 éves Szent Kristóf Háznak. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Református Mérnöktalálkozó

Hogyan lehet egy összetett szakmai-társadalmi-gazdasági/piaci környezeteben érvényesíteni a keresztyén hitünkhöz kapcsolódó etikai szempontokat; mi számít jó kompromisszumnak a gyakorlatban és mi az, aminek a feladása lehetetlen egy keresztyén mérnök számára? Kiderül 2020. február 22-én, szombaton a IV. Budapesti Református Mérnöktalálkozón, amelynek címe: Krisztusi keskeny út és arany középút – mérnöki kompromisszumok református szemmel. (reformatus.hu)

Bereményi Géza kapta a Kölcsey-emlékplakettet

A Kossuth- és József Attila-díjas írónak, Balázs Béla-díjas filmrendezőnek ítélte oda idén a Kölcsey-emlékplakettet a Kölcsey Társaság kuratóriuma. Az irodalmi elismerést a magyar kultúra napja alkalmából tartott ünnepségen vette át a díjazott január 19-én, a szatmárcsekei református templomban. (reformatus.hu)

Elhunyt Oláh József esperes, székelyszenttamási plébános

Oláh József esperes, székelyszenttamási plébános életének 78., papi szolgálatának 45. évében, 2020. január 28-án visszaadta lelkét Teremtőjének. A Hargita megyei Ülkében kedden és szerdán délután virrasztást tartanak az elhunyt esperes lelki üdvéért. Január 30-án, csütörtökön 11 órakor az ülkei templomtól kísérik utolsó útjára. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa Twitter-üzenete január 28-án

Szentatya az alábbi bejegyzést tette közzé Twitter-oldalán. (Magyar Kurír)

Palánki Ferenc a debreceni Nagytemplomban: Nem mindennapi szeretettel szeressük egymást mindennap!

Az ökumenikus imahét debreceni imaalkalmán Fekete Károly református püspök házigazdaként köszöntötte a több felekezetből érkezett közösséget, illetve lelkipásztorokat, papokat, egyházi vezetőket, köztük Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspököt és Kocsis Fülöp görögkatolikus érsek-metropolitát január 26-án, vasárnap a Nagytemplomban. (Magyar Kurír)

Püspöki szentmisével ünnepeltek a Zala Megyei Szent Rafael Kórházban

A Szombathelyi Egyházmegye területén működő Kórházlelkészi Koordinációs Iroda és a Zala Megyei Szent Rafael Kórház közös ünnepén, január 19-én Székely János püspök mutatott be szentmisét a zalaegerszegi kórház kápolnájában Boldog Batthyány-Strattmann László emlékére. (Magyar Kurír)

120 önkéntes a gyerekekért – az InDaHouse Hernádszentandráson

Létezik a Hernád völgyében egy alig több mint négyszáz lelkes község, Hernádszentandrás, ahol nemcsak gyönyörű szivárvány köszönti az új tanévet kezdő iskolásokat, hanem egy maroknyi tevékeny fiatal is. Ők az InDaHouse Hungary Egyesület önkéntesei, akik 120 társukhoz hasonlóan hozzásegítik a helyi és környékbeli – jórészt cigány származású – gyerekeket egy biztonságosabb, valódi választási lehetőséget kínáló jövőhöz. Szeptembertől júniusig, hétvégenként, a kezdeti perei működésüket is beleszámítva immár hatodik éve. És még jó ideig maradnak: tavaly május óta kizárólag adományokból, önkéntes munkával építik bázisukként szolgáló házukat. Évtizedekre terveznek. Címkék:  InDaHouse Hungary Hernádszentandrás (Képmás magazin)

Hogyan találkozz a rég elhunyt dédivel?

Léteznek-e még ezek a falusi kultúrházak, művelődési házak, vagy hogy a fenébe is hívják őket? – kérdezte félvállról az egyik tősgyökeres városi kollégám, akinek meggyőződése, hogy a vidéki ember máshogy él, legalább ötven évvel az urbánus lét mögött. Nem tudom, hogyan juthatott eszébe egyáltalán a kultúrház, talán véletlenül a Duna Tévére kapcsolt karácsonykor vagy szilveszterkor. Címkék:  faluház kultúrház vidéki kulturális élet Deszk Kunágota helytörténet (Képmás magazin)

Az eucharisztikus kongresszus cigánynapjára is készültek a budapesti pasztorációs találkozón

Cigánypasztorációs találkozót rendezett január 21-én Budapesten az MKPK Caritas in Veritate Bizottsága és a Boldog Ceferino Intézet. Az összejövetel fő témája az eucharisztikus kongresszusra való lelki készület volt, továbbá a közösségek részvétele a szeptember 17-én tartandó cigánymisén. Ismertették a „Cigánypasztoráció a Kárpát-medencében” projekt keretében született kutatási anyagokat is. (Magyar Kurír)

Gonzalo Aemilius a pápa új személyi titkára

Ferenc pápa egy uruguayi papot választott új személyi titkárává, akit 2006 óta ismer. Gonzalo Aemilius veszi át az argentin Fabian Pedacchio feladatait, aki – befejezvén hatéves szolgálatát – 2019 decemberében visszatért a Püspöki Kongregációban betöltött posztjára. (Magyar Kurír)

Gazdasági vezetők értekezlete Egerben

Az Egri Főegyházmegye fenntartásában működő intézmények gazdasági vezetői számára tartottak értekezletet január 23-án az Érseki Palotában. (Magyar Kurír)

Kenyérközösségi hálót építünk – Elkezdődött az Országos Lelkipásztori-Teológiai Napok Egerben

Mit jelent eucharisztikusan gondolkodni? – Török Csaba teológiai tanár tette fel az Eucharisztiát középpontba állító Országos Lelkipásztori-Teológiai Napok indító kérdését a konferencia első előadásában. A négynapos találkozót január 27-én szentmisével nyitotta meg Egerben Ternyák Csaba érsek. (Magyar Kurír)

A pápa videoüzenetben emlékezett meg a brumadinhói gátszakadásról

Ferenc pápa január 25-én üzenetet küldött az egy évvel ezelőtt, Brazíliában történt iszapkatasztrófa érintettjeinek. A Szentatya kifejezte lelki közelségét az áldozatok családtagjainak, a helyi egyházi és világi közösségeknek. (Magyar Kurír)

Egyre inkább megtanulok hálát adni mindenért

Nektek ki vagy mi a segít az imádságban? Kérdésünkre Steinbach József dunántúli református püspök is válaszolt. (parokia.hu)

Zilahon felavatták Ady Endre egész alakos szobrát

Kolozsvár/Zilah, 2020. január 26., vasárnap (MTI) - Zilah központjában vasárnap felavatták Ady Endre egész alakos szobrát. A Bíró Lajos mátészalkai szobrászművész által megkomponált Ady Endre egy padon ül a karfára könyökölve, és egykori iskolájára néz. Le lehet ülni melléje. (MTI)

Idén 43 díjazottnak adták át a KÓTA díjait

Budapest, 2020. január 27., hétfő (MTI) - Idén 11 kategóriában 43 díjazottnak ítélték oda a 2020-ban 50. évfordulóját ünneplő Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége - KÓTA díjait. (MTI)

Reformátusnak keresztelték és még konfirmált is a gyulafehérvári érsekké kinevezett Kovács Gergely

Eredetileg reformátusnak keresztelték, és még konfirmált is a Gyulafehérvári Rónai Katolikus Főegyházmegye érsekévé kinevezett, februári beiktatására készülő Kovács Gergely. A kinevezett egyházi vezető a Romkat.ro erdélyi portálnak adott interjúban beszélt erről. (propeller.hu)

Új Ember hetilap LXXVI. évf. 3.

A Új Ember hetilap LXXVI. évf. 3. bejegyzés először a Új Ember jelent meg. (Új Ember)

Lauder: Egyetlen Európai állam sem akadályozta a nácikat a Holokausztban

A holokausztot Németország teremtette meg, de megvalósításában egyetlen európai állam sem akadályozta a nácikat – szögezte le Roland S. Lauder, a Zsidó Világkongresszus (WJC) elnöke a megemlékezésen. Az áldozatok megbecstelenítését jelenti a holokauszt-tagadás, illetve Auschwitz … Tovább » (szombat.org)

Útravaló – 2020. január 28.

Napról napra közreadjuk a napi olvasmányokhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Januárban Földi István badacsonytomaji esperes-plébános ad útravalót. (Magyar Kurír)

Nem hánykolódó hajón

Békeidőben élünk, amikor egymást karöltve tehetünk bizonyságot Krisztusról. Békében végezhetjük küldetésünket, hogy az elrontott emberi életek megváltozzanak. (parokia.hu)

Szép otthonok épültek Karitász-segítséggel a Győri Egyházmegyében

A Győri Egyházmegyei Karitász tavaly első alkalommal csatlakozott a Karitász öngondoskodást elősegítő Szép otthonok programjához, melynek lényege, hogy néhány mélyszegénységben élő családot lépcsőzetes segítéssel arra ösztönözzünk, hogy önerőből javíthassanak nehéz lakhatási helyzetükön. (Katolikus Karitász)

Mai evangélium – 2020. január 28.

Hogy örömmel induljon minden nap... Mk 3,31–35 (Magyar Kurír)

Kovács Tamás: Az Auschwitzban elpusztított áldozatok harmadát a korabeli Magyarország területéről deportálták

Rajtunk áll, tanulunk-e a múltból, erőt merítünk-e a 20. század diktatúráit megszenvedők áldozatvállalásából és az embermentők példájából – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának közigazgatási államtitkára hétfőn, a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapján tartott budapesti megemlékezésen, a Holokauszt Dokumentációs Központban. Latorcai Csaba úgy fogalmazott: „felelősséggel viseltetünk az egész teremtett világért és Európa jövőjéért”. „Rajtunk áll, hogy a […] A Kovács Tamás: Az Auschwitzban elpusztított áldozatok harmadát a korabeli Magyarország területéről deportálták bejegyzés először a Zsido.com jelent meg. (zsido.com)

Egy hívő élet varázsa – Villanófényben Kvanduk Frigyes

„Meglehetősen nihilista, megroppant világban élünk, ahol mindenfele lehet futni, csak azt nem tudjuk, merre érdemes” – véli Kvanduk Frigyes, a Pécsi Egyházmegye általános helynöke, Pécs-Rácváros és a Jézus Szíve (Piusz-) templom plébánosa, a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola filozófiatanára. Hisz abban, hogy az emberekben megszületik a felismerés: Isten szeretete nélkül nem teljes az életük. (Magyar Kurír)

„De megmarad a könyv…” – In memoriam Szerb Antal

Az író és irodalomtudós Szerb Antalra emlékezünk halálának 75. évfordulóján. Keresztapja Prohászka Ottokár volt, tanára Sík Sándor. Piarista diák volt és cserkész, és legfőképpen bölcsész. Doktori disszertációját Kölcseyről írta. Nevezték „a magyar kultúra legműveltebb hordozójának”, „a magyar irodalom legművészibb összefoglalójának”. Balfon érte az erőszakos halál 1945. január 27-én. (Magyar Kurír)

Auschwitzi megemlékezés a láger felszabadulásának 75. évfordulóján

A túlélők voltak a fő vendégek az auschwitzi évfordulós megemlékezésen hétfőn. Batsheva Dagan lengyelországi születésű izraeli költőnő holokauszt-túlélő például arról beszélt a haláltábor felszabadításának 75. évfordulóján rendezett nemzetközi megemlékezésen, hogy … Tovább » (szombat.org)

A gyűlöletet alakítsd szeretetté, ha nem túl nagy kérés… – Két auschwitzi fogoly a megbocsátásról

Etty Hillesum és Mózes Kor Éva. Mindketten zsidók, és megtapasztalták az auschwitzi koncentrációs tábor borzalmait. Két nő, akik arra tanítanak, hogy a megbocsátás az egyedül járható út. András Csaba SJ a jezsuiták blogján idézte fel történetüket. Írásából részleteket közlünk megemlékezve arról, hogy hetvenöt éve, 1945. január 27-én szabadították fel a lengyelországi koncentrációs tábort. (Magyar Kurír)

Alámerülve az idő óceánjába – Margaret Atwood univerzuma (I. rész)

Vannak írók, akik bármennyi könyvnek kezdtek is neki, valójában mindig ugyanazt az egy művet írták. Ottlik Géza például az Iskola a határon című regényétől nem tudott szabadulni. Mások egyetlen műfajt fejlesztenek, alakítanak és tökéletesítenek minden könyvükben. Mint Ljudmila Ulickaja, aki a családregénynek fut neki újra és újra. Margaret Atwood nem tartozik ezek közé az írók közé. (Magyar Kurír)

Hajhúzás, harapás, ruhatépés: önvédelem a legkisebb korban

Az önvédelem nemcsak egy technika, hanem hasznos sport és életszemlélet is – vallja Kovács Ildikó. Az önvédelmi oktató nemcsak bántalmazottakkal foglalkozik, hanem olyan nőkkel, tinédzserekkel, kisiskolásokkal, sőt óvodásokkal is, akik szeretnék megtanulni, hogyan védhetik meg magukat. Legutóbb mesekönyvet írt a legkisebbek számára, hogy újabb segítséget adhasson a konfliktusok megoldásához. Címkék:  önvédelem önvédelmi technika önvédelmi tanfolyam önvédelem gyerekkorban. (Képmás magazin)

Ismered a párod? – Az elhamarkodott összeköltözés hátulütői

A párkapcsolatban leghamarabb a másik tulajdonságaival szembesülünk, hiszen az együttjárás első szakasza kimondottan erről szól: megismerni a másikat, rájönni, milyen személyiség, választ kapni arra a kérdésre, hogy jó ötlet volna-e vele elköteleződni – még ha kezdetben nem is véglegesen. Címkék:  összeköltözés együttjárás fiatal házaspár pszichológia (Képmás magazin)

Mások tulajdonát ne kívánd! – Keresztény Tanösvény (20. rész)

Böjte Csaba ferences szerzetes Keresztény Tanösvény címmel negyvenrészes videósorozattal segíti a felkészülést a 2020-as Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra. A sorozat huszadik része Mások tulajdonát ne kívánd! címmel, január 26-án jelent meg. (Magyar Kurír)

Három templomot gyújtottak fel Szudánban – kétszer

A héten három, átmeneti jelleggel emelt templomépület égett le Boutban, Szudánban. Az International Christian Concern forrásai szerint ugyanazok a szélsőséges... (s4c.news)

A holokausztra emlékezett az Egyházak Világtanácsa

Az Egyházak Világtanácsa (EVT) nyilatkozatban csatlakozott az auschwitzi haláltábor felszabadításának 75. évfordulóján tartott megemlékezéshez. (reformatus.hu)

Ferenc pápa fogadta Mike Pence amerikai alelnököt

Ferenc pápa január 24-én találkozott Michael Richard (Mike) Pence amerikai alelnökkel a Vatikánban. Az audiencián a Szentatya átadta ajándékként a béke 53. világnapjára írt üzenetének egy példányát, amelyben arra hív, hogy segítsünk a béke építésében azáltal, hogy egy igazságosabb és testvéribb világért fáradozunk. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa Twitter-üzenete január 27-én

Szentatya az alábbi bejegyzést tette közzé Twitter-oldalán. (Magyar Kurír)

Isten észrevétlenül átformálta a lelkemet – Beszélgetés Pál Éva grafikussal

Pál Éva grafikussal, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) Titkárságának munkatársával beszélgettünk. (Magyar Kurír)

A test tele van, de a lélek tovább éhezik – Az érzelmi evés oka és kezelése

Ön is a hűtő felé veszi az irányt, ha jutalmazni vagy vigasztalni szeretné magát? Ezzel nincs egyedül! Sokan menekülnek az ételhez, ha aggasztó helyzettel néznek farkasszemet. Az érzelmi evés azonban nem oldja meg a gondokat, sőt, csak fokozza azokat. Az lakmározás végeztével ugyanis nemcsak az eredeti problémák maradnak meg, melléjük társul a túlevést kísérő szégyenérzet is. Ördögi kör? Igen. De van kiút. Címkék:  érzelmi evés túlsúly pótcselekvés evés pszichológiája (Képmás magazin)

Karitász csoportvezetői gyűlés Székesfehérváron - beszámoló

2020.01.27. - Január 21-én, kedden csoportvezetői gyűlésre lettek meghívva a Székesfehérvári Egyházmegye területén működő plébániai önkéntes karitászcsoportok vezetői. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Ökumenikus imahét 2020 - harmadik nap - beszámoló

2020. január 24. - Krisztus-hívők egységéért szervezett imahét segédanyagát máltai keresztények állították össze. Ezen a napon kerekasztal beszélgetés zajlott a baptista imaházban. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Ökumenikus imahét 2020 - negyedik nap - beszámoló

2020. január 25. - Krisztus-hívők egységéért szervezett imahét segédanyagát máltai keresztények állították össze. Ezen a napon közös dicsőítést tartottak. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Ökumenikus imahét 2020 - ötödik nap - beszámoló

2020. január 26. - Krisztus-hívők egységéért szervezett imahét segédanyagát máltai keresztények állították össze a következő mottóval: „...nem mindennapi emberséget tanúsítottak irántunk...igen emberségesen bántak velünk...”(ApCsel 28,2) (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Véget ért az Ökumenikus Imahét

Idén január 19. és 26. között rendezték meg az Ökumenikus Imahetet a Krisztus-hívők egységéért. A programsorozat miskolci záró alkalmát a Minorita Templomban tartották, ahol Orosz Atanáz görögkatolikus püspök, Fabiny Tamás evangélikus püspök, Ternyák Csaba egri érsek és Pásztor Dániel református püspökhelyettes szolgált. (Tiszáninneni Református Egyházkerület)

Az ember veresége és győzelme – Szent II. János Pál homíliája Auschwitz–Birkenauban

1979. június 7-én, lengyelországi apostoli útja során Szent II. János Pál pápa az egykori auschwitz–birkenaui koncentrációs táborba látogatott, és szentmisét mutatott be az emlékhelyen. Homíliájának magyar nyelvű fordítását közöljük a tábor felszabadulásának 75. évfordulója alkalmából, a holokauszt nemzetközi emléknapján. (Magyar Kurír)

Hogyan értékeljük a félévi jegyeket?

A félévi értesítő jó alkalom a családban arra, hogy leüljünk és megkérdezzük gyermekünket, hogyan értékeli saját teljesítményét, és beszélgessünk arról, hol tart, mit csinált eddig, min kellene változtatni, mit szeretne elérni év végére. Geiszelhardt Zsófia gimnáziumi tanár, a Tatai Református Gimnázium igazgatóhelyettese segít nekünk, hogyan értékeljük a félévi tájékoztatót. Címkék:  félévi jegyek iskolai osztályzat felvételi tanulmányi eredmények Geiszelhardt Zsófia Tatai Református Gimnázium (Képmás magazin)

Ökumenikus imahét 2020 - harmadik nap - beszámoló

2020. január 24. - Krisztus-hívők egységéért szervezett imahét segédanyagát máltai keresztények állították össze. Ezen a napon kerekasztal beszélgetés zajlott a baptista imaházban. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Ökumenikus imahét 2020 - negyedik nap - beszámoló

2020. január 25. - Krisztus-hívők egységéért szervezett imahét segédanyagát máltai keresztények állították össze. Ezen a napon közös dicsőítést tartottak. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Nigériai katolikus papok tanulnak a pécsi orvosi egyetemen

Idén két nigériai római katolikus pap kezdi meg tanulmányait a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Általános Orvostudományi Karán, akik a diploma megszerzése után hazájukban fognak tevékenykedni. (Magyar Kurír)

Miért nem működnek a divatos diéták?

A jó táplálék épít, gyógyít, energiát ad – a jól megválasztott fizikai aktivitás egészségesen tart. A számunkra megfelelőt megtalálni azonban sokszor egyáltalán nem könnyű. Egyrészt nem figyelünk eléggé testünk információira (például az éhségérzetre, a fáradtságra), másrészt, mert a külső válaszokra figyelünk (divatos diétákra, „mindenre jó” csodaélelmiszerekre, tuti mozgás- és egyéb életmódtippekre), és nehezen igazodunk el az információk tengerében. Mindebben a testi tudatosság és a tudatos jelenlét segít. Címkék:  diéta fogyókúra életmódváltás tudatos jelenlét testi tudatosság (Képmás magazin)

A megbékélésért a film nyelvén – Beszélgetés Petényi Katalinnal, a Jób lázadása forgatókönyvírójával

Gyöngyössy Imre és Kabay Barna Jób lázadása című, 1982-ben készült és Oscar-díjra jelölt filmjét teljeskörűen restaurálták, ma, a holokauszt nemzetközi emléknapján mutatják be az Uránia Nemzeti Filmszínházban, ezt követően országosan vetítik a mozikban. A film gyermekszemmel ábrázolja a holokausztot. A történet ötletgazdájával és egyik forgatókönyvírójával, Petényi Katalinnal beszélgettünk. (Magyar Kurír)

Hogy az űrből is látszódjék… – Böjte Csabával népszerűsítik Erdélyben a NEK-et

Böjte Csaba ferences szerzetes az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) előkészületét is aktívan segíti, és az esemény főelőadói között is szerepel a reggeli imát, katekézist, tanúságtételt, fakultációt tartó személyiségek között. Január 24-től Csaba testvér a NEK budapesti küldöttségével együtt Erdély-szerte népszerűsíti a magyarság számára történelmi jelentőségű őszi rendezvényt. (Magyar Kurír)

Lombikveszteségek: „Szorítottam még a lábujjaimat is, hátha a babáimat így benntartom”

Termékenység, meddőség – hihetetlenül megnőtt a társadalom érdeklődése és érzékenysége e témák iránt. 2020 július elsejéig megalakul az országos, meddőséggel foglalkozó ellátórendszer, a Nemzeti Humán Reprodukciós Program. Kevés szó esik azonban a mesterséges reprodukciós folyamatok embrió- vagy magzatveszteségeiről és a szülők gyászáról. Geiszbühl-Szimon Petra mentálhigiénés szakembert kérdeztem a meddőséggel, mesterséges megtermékenyítéssel kapcsolatos szakmai segítő feladatokról. Címkék:  lombik lombikgyász gyászfeldolgozás meddőség gyermekvállalás (Képmás magazin)

Az eur?pai p?sp?k?k gyertyagy?jt?sra h?vnak az auschwitzi t?bor felszabad?t?sa eml?knapj?n

Janu?r 25-i d?tummal tette k?zz? az auschwitz-birkenaui koncentr?ci?s t?bor felszabad?t?sa 75. ?vfordul?ja alkalm?b?l az Eur?pai P?sp?ki Konferenci?k Tan?csa (CCEE) ?s az Eur?pai Uni? P?sp?ki Konferenci?inak Bizotts?ga (COMECE) k?z?s nyilatkozatukat. Azt k?rik, janu?r 27-?n, h?tf?n, d?lut?n 3 ?rakor, az auschwitzi t?bor felszabad?t?s?nak ?r?j?ban gy?jtsunk gyerty?t, im?dkozzunk ?s eml?kezz?nk. (nyirgorkat.hu)

Ez volt öt éve: tanárok erőszakos meggyilkolásáról emlékeztek meg Mianmarban

A január 19-én, Myitkyinában megrendezett eseményt a Kacsin Baptista Gyülekezet rendezte meg, melyen a gyászoló családokon kívül vallási vezetők és... (s4c.news)

Elhunyt Orbán Kálmán

Életének 75. évében hazatért Urához Orbán Kálmán nyugalmazott református lelkipásztor, korábbi egyházmegyei főjegyző. (reformatus.hu)

A megbékélésért a film nyelvén – Beszélgetés Petényi Katalinnal, a Jób lázadása forgatókönyvírójával

Gyöngyössy Imre és Kabay Barna Jób lázadása című, 1982-ben készült és Oscar-díjra jelölt filmjét teljeskörűen restaurálták, ma, a holokauszt nemzetközi emléknapján mutatják be az Uránia Nemzeti Filmszínházban, ezt követően országosan vetítik a mozikban. A film gyermekszemmel ábrázolja a holokausztot. A történet ötletgazdájával és egyik forgatókönyvírójával, Petényi Katalinnal beszélgettünk. (Magyar Kurír)

A Fokoláre Mozgalom nyomorban élő pakisztáni gyerekek megsegítésére gyűjt

Egy belga ferences szerzetes harminc évvel ezelőtt Pakisztánban elkezdte látogatni a nyomorban élő családokat. Ezt a megkezdett munkát folytatja a Fokoláre Mozgalom ottani közössége, az ő munkájukba kapcsolódtak be a magyar önkéntesek. (Magyar Kurír)

Vallásközi párbeszéd 8.

Lélekújítás legyőzött szégyennel – Dobos András görögkatolikus pap gondolatai. – Fontos látni, hogy a keresztény egyházban a gyónás nem nem valami ítélkezés, a gyóntatófülkében nem úgy ül a pap, mint egy bíró, hanem ennek az egésznek terapeutikus, gyógyító célzata, feladata lenne… – hallottuk Dobos ANgrás görögkatolikus atyától. – A legnagyobb ellenségünk a tudatlanság – mondta […] The post Vallásközi párbeszéd 8. appeared first on Keresztény Élet Portál. (keresztenyelet.hu)

Éleslátást kaptak ajándékba a gyulaji gyerekek

Hat óvodás és tizennégy iskolás gyerek kapott ingyenesen új szemüveget a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Látás ajándékba program keretében január 20-án a Tolna megyei Gyulajon. A gyerekeket a legmodernebb eszközökkel vizsgálták meg, és akinek komolyabb beavatkozásra volt szüksége, szemészorvoshoz irányították. (Magyar Kurír)

Újabb spanyol és guatemalai vértanúkat avatnak boldoggá

Ferenc pápa január 23-án, csütörtökön magánkihallgatáson fogadta Angelo Becciu bíborost, a Szentek Ügyeinek Kongregációja prefektusát. (Magyar Kurír)

Politika helyett spirituális wellness

A megkérdezett hívek 14 százaléka szerint az egyházak veszélyt jelentenek az országra. Máté-Tóth András teológus, valláskutató egy eddig nem publikált felmérésről nyilatkozott. (nepszava.hu)

Több mint 2000 ember hangján szólal meg magyarul a Biblia

Az Ószövetség szövegének felolvasásában eddig csaknem minden magyar egyházmegye részt vett, esetenként az adott egyházmegye főpásztora is olvasott egy-egy részletet. A Benyik György biblikus tanár, plébános, a Szegedi Nemzetközi Biblikus Konferencia igazgatója által elindított és a konferencia szervezésében zajló többéves program, a Hangos Biblia felvétele a befejezéséhez közeledik – számol be a fejleményekről a Magyar Kurír. (mandiner.hu)

12 milliárdnyi egyházi fejlesztést hozhat 2020

Vendégházat és zeneiskolát épít Szegeden az egyházmegye, míg több településen templomok, plébániák és temetők újulnak meg. Megyénkben több mint 12 milliárdból fejlesztenek. (delmagyar.hu)

A nemzetközi politika kérdéseiről egyeztetett Ferenc pápa az amerikai alelnökkel

Vatikánváros/Róma, 2020. január 24., péntek (MTI) - A nemzetközi politika kérdéseiről egyeztetett Ferenc pápa Mike Pence amerikai alelnökkel a Vatikánban pénteken. (MTI)

A közel-keleti keresztények sorsáról tárgyalt Ferenc pápa az iraki elnökkel

Vatikánváros, 2020. január 25., szombat (MTI) - Irak és térsége kihívásairól, valamint az ott élő keresztények sorsáról egyeztetett Ferenc pápa Barhám Száleh iraki elnökkel szombati vatikáni találkozójukon. (MTI)

Alázattal és imával építjük a hidakat – Keresztény–zsidó imaóra Budapesten

Az ökumenikus imahét utolsó, nyolcadik napján, január 26-án, vasárnap keresztény–zsidó imaórát tartottak Budapesten az Avilai Nagy Szent Teréz-templomban. A szertartást Erdő Péter bíboros és Darvas István főrabbi, a Bét Jehuda (Országos Rabbiképző-Zsidó Egyetem) zsinagóga rabbija vezette, a keresztény felekezetek képviselői imával szolgáltak. (Magyar Kurír)

Képtelenek elhagyni Jézust

– Van egy űr az életben, amit soha nem tudok kitölteni nélküle – mondja Krisztusról a tizenöt éves indiai lány, akit felvállalt keresztyénsége miatt kiközösített a családja. Ő csak egyike 260 millió testvérünknek, akiket hitünkért üldöznek vagy elnyomnak világszerte. Az Open Doors szervezet szokásos év eleji jelentéséből kiderül, épp melyik 50 országban a legveszélyesebb Jézust követni, de az is, hogy az erőszak mégsem állítja meg Isten országának növekedését. (reformatus.hu)

"A rád bízott drága kincset őrizd meg..." - Gyűjteményi visszatekintés 2019-re

A Dunántúli Református Egyházkerület Tudományos Gyűjteményei, ahogy a többes szám is mutatja, nem egy részből áll, mégis egységes intézmény. Az alapot a dunántúli reformátuság szellemi és kulturális öröksége adja, s ezt a kincset őrzi és gazdagítja tovább a könyvtár, levéltár és a múzeum hármas gyűjteményi együttese, melynek igazgatója Köntös László. (Dunántúli Református Egyházkerület)

Útravaló – 2020. január 27.

Napról napra közreadjuk a napi olvasmányokhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Januárban Földi István badacsonytomaji esperes-plébános ad útravalót. (Magyar Kurír)

Kölcsönös kapcsolódásban

„Nincs más lehetőség, mint kíváncsi lenni rájuk – háttérszándék, önzés nélkül. Ha megérzik, hogy tényleg érdeklődöm, megnyílnak és bevezetnek az ő kis világukba.” (parokia.hu)

Mai evangélium – 2020. január 27.

Hogy örömmel induljon minden nap... – Mk 3,22–30 (Magyar Kurír)

Ferenc pápa Twitter-üzenetei január 26-án

A Szentatya az alábbi bejegyzéseket tette közzé Twitter-oldalán az Isteni ige vasárnapján. (Magyar Kurír)

Az európai püspökök gyertyagyújtásra hívnak az auschwitzi tábor felszabadítása emléknapján

Január 25-i dátummal tette közzé az auschwitz-birkenaui koncentrációs tábor felszabadítása 75. évfordulója alkalmából az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsa (CCEE) és az Európai Unió Püspöki Konferenciáinak Bizottsága (COMECE) közös nyilatkozatukat. Azt kérik, január 27-én, hétfőn, délután 3 órakor, az auschwitzi tábor felszabadításának órájában gyújtsunk gyertyát, imádkozzunk és emlékezzünk. (Magyar Kurír)

Légy vidám, és tedd a jót! – Beszélgetés Andrásfalvy János szalézi tartományfőnökkel

Ángel Fernández Artime, a Don Bosco Szent János által alapított szalézi szerzetesközösség rendfőnöke 2019. december 12-ei hatállyal kinevezte a Szent Istvánról Elnevezett Magyar Szalézi Tartomány élére Andrásfalvy János atyát. Beiktatását december 28-án ünnepelték Kazincbarcikán, szentmise keretében. Ebből az alkalomból beszélgettünk vele. (Magyar Kurír)

A holland miniszterelnök bocsánatot kért a zsidóktól a vészkorszak üldöztetéseiért

Mark Rutte holland miniszterelnök kormánya nevében bocsánatot kért a zsidóktól vasárnap a zsidók második világháború alatti hollandiai üldöztetéséért. Az auschwitzi haláltábor felszabadításának 75. évfordulója alkalmából rendezett amszterdami megemlékezésen … Tovább » (szombat.org)

Ferenc pápa vasárnap délben: Jézus örömhíre az, ami megváltoztatja a világot és a szíveket!

Január 26-án, a déli Angelus elimádkozása előtt a Szentatya a mise evangéliumáról elmélkedett, utána több aktuális egyházi és világi eseményről is megemlékezett, végül pedig meghallgatta a római egyházmegye Katolikus Akciójához tartozó gyermekek békeüzenetét. (Magyar Kurír)

Tüzes lelkek közössége – Száz éve született Chiara Lubich, a Fokoláre alapítója

Száz éve, 1920. január 22-én született a Fokoláre mozgalom alapítója, Chiara Lubich. Január 25-én ennek megünneplésére gyűltek össze a mozgalom tagjai a budapesti Szent Margit Gimnázium dísztermében, majd a Fokoláre püspök barátja, Marton Zsolt váci megyéspüspök miséjén a kápolnában. (Magyar Kurír)

A siker jegyében – Kezdődik a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál

A Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon (BIDF) január 27. és február 2. között a Cinema City Aréna moziban a világ szinte minden szegletéből érkező közel 60 film várja a társadalmi kérdések iránt nyitott nézőket, valamint azokat, akik szeretik az izgalmas, igényesen kivitelezett dokumentumfilmeket. (Magyar Kurír)

Vatikáni dekrétumok közzététele vértanúság és hősies erénygyakorlás elismeréséről

Ferenc pápa január 23-án, csütörtökön magánkihallgatáson fogadta Angelo Becciu bíborost, a Szentek Ügyeinek Kongregációja prefektusát. (Magyar Kurír)

Örökfogadalom a győri bencéseknél

Ünnepi eseménynek adott otthont a győri Szent Ignác bencés templom. A győri Szent Mór Bencés Perjelség örökfogadalmas szerzeteseinek száma eggyel emelkedett Németh Miksa döntésével. (Magyar Kurír)

Bemutatják a Kucsera Ferenc vértanúságáról szóló díjnyertes kisfilmet a Párbeszéd Házában

Feldolgozatlan történelmünk egy különösen nehéz napját dolgozza fel Balogh Ernő Zoltán Tekintetek című kisjátékfilmje, amely fődíjas lett a vatikáni Mirabile Dictu fesztiválon. Az alkotás január 30-án 18 órától lesz látható a budapesti Párbeszéd Házában. A vetítést követően a rendező, a produkció ötletgazdája, valamint történész tanácsadója beszélget a filmről és az eseményekről. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa homíliája: Vigyük magunkkal az evangéliumot zsebünkben, táskánkban, mobiltelefonunkon!

Január 26-án délelőtt a Szentatya ünnepélyes szentmisét mutatott be a Szent Péter-bazilikában Isten igéjének első vasárnapján, amelyet az Aperuit illis kezdetű, 2019. szeptember 30-án közzétett apostoli levelével vezetett be. (Magyar Kurír)

Hit és Tudomány Tábort rendeznek Egerben

Nem véletlen, hogy az országszerte egyre több városban megjelenő kocsma- és fesztiválmissziós kezdeményezés, a Szólj be a papnak több helyszínen is rendezett a hit és a tudomány viszonyáról vitaestet. (Magyar Kurír)

Egyházmegyei hittanverseny az érdi Marianum iskolában - beszámoló

2020.01.22. - Iskolánk ebben a tanévben is a 2020-ban Budapesten megrendezésre kerülő NEKre való felkészülés jegyében rendezett hittanversenyt három kategóriában „Minden forrásom belőled fakad III.” címmel, amelyen Egyházmegyénk hat iskolája vett részt. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Ferenc pápa az ökumenikus imán: A legkisebbek is hozzájárulhatnak mások boldogulásához!

Január 25-én, Szent Pál apostol megtérésének ünnepén a Szentatya esti dicséretet vezetett a Falakon kívüli Szent Pál-bazilikában. A közös liturgián a Rómában élő többi keresztény felekezet képviselői is jelen voltak. Beszédében a pápa azt hangsúlyozta, hogy a keresztényeknek minden emberrel törődniük kell, meg kell őrizniük a vendégszeretet ősi keresztény hagyományát. (Magyar Kurír)

Hamarosan több mint 2000 ember hangján szólal meg magyarul a Biblia

Ferenc pápa Aperuit illis (Megnyitotta nekik) kezdetű motu propriójával elrendelte, hogy az évközi idő harmadik vasárnapja – amely az ökumenikus imahét után következik – legyen az Isten Igéjének vasárnapja. (Magyar Kurír)

Párbeszéd a liturgiáról: Harangok

Fehérváry Jákó OSB liturgikus jegyzetét olvashatják. (Magyar Kurír)

Az érzelmeimet nem használom arra, hogy manipuláljak másokat

Az érzelmi intelligenciához hozzátartozik, hogy képes vagyok az érzéseimet szabadon kifejezni. De ezt a szabad érzelemkifejezést nem használom arra, hogy manipuláljak másokat. Az érzelmek kifejezése nem válik eszközzé számomra. Részlet Pál Feri 2017. április 4-i előadásából. The post Az érzelmeimet nem használom arra, hogy manipuláljak másokat appeared first on Keresztény Élet Portál. (keresztenyelet.hu)

„Minden baptista misszionárius”

Vajon mire alapozta világszerte ismertté vált mondatát az első kontinensbeli baptista testvérünk, Johann Gerhard Oncken? (baptist.hu)

Útravaló – 2020. január 26., évközi 3. vasárnap, Isten igéjének vasárnapja

Napról napra közreadjuk a napi olvasmányokhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Januárban Földi István badacsonytomaji esperes-plébános ad útravalót. (Magyar Kurír)

„…Ezékiás király arcát a fal felé fordítva imádkozott…”

(Ézsaiás 38) – Jeruzsálem szorongatott helyzete és a felelős vezető halálos betegsége között lehet kapcsolat. A felelős vezető mindent megtesz, szüntelenül imádkozik, folyvást aggódik azokért, akiket az Úr Isten rábízott. A felelős vezető nem magának él: igyekszik híven, tisztán élni, mindent megtenni, amit az Úr rábízott, Istennek kedvesen (3). (Dunántúli Református Egyházkerület)

„Ökumenéni”

Esténként, vándorutamról hazatérve kis zsákfalumba, kitöltök egy pohár bort, megtömöm a pipám, meggyújtom a mécsest égi és földi szeretteinkért, leteszem a kalapom. Elszámolok magammal, a feleségemmel és a Produceremmel, felnézve a csillagos égre... (parokia.hu)

Mai evangélium – 2020. január 26., Isten igéjének vasárnapja

Hogy örömmel induljon minden nap... – Mt 4,12–23 (Magyar Kurír)

Francia segélyszervezet négy önkéntesét rabolták el Irakban

Egy francia keresztény segélyszervezet négy munkatársa tűnt el Irakban, ezért a francia és az iraki hatóságok közösen vezetik a nyomozást... (s4c.news)

Ferenc pápa Twitter-üzenetei január 25-én

A Szentatya az alábbi bejegyzéseket tette közzé Twitter-oldalán. (Magyar Kurír)

A HÉT VERSE – Weöres Sándor: Öregek

Csöndes, halk, fájdalmas, mégis gyönyörű verset választottunk erre az estére. Kodály Zoltán így írt a neki ajánlott költeményről, melyet mindössze tizenöt (!) évesen írt Weöres Sándor: „A vers mindjárt megkapott, mert ritkán hallani ilyen őszinte érzést, és főleg fiatal embertől, az öregek iránti szánalmat.” (Magyar Kurír)

Aki nagyon szerette az erdőket és a mezőket – 120 éve született Fekete István

Kedves írónk, az Új Ember egykori szerzője születésének százhuszadik, halálának ötvenedik évfordulójára emlékezünk 2020-ban. (Magyar Kurír)

Egy féltenyérnyi kis könyv címlapjának margójára – Vértesaljai László SJ jegyzete

Szalézi Szent Ferenc (1567–1622) genfi püspök a sajtóapostolkodás védőszentje, így a Vatikáni Rádió házipatrónusa, Szent Gábor főangyal mellett a rádiós munkaközösség példaképe és hathatós támasza. (Magyar Kurír)

Sr. Johanna-Andrea OCD: Szent Teréz válaszol – Hogyan imádkozzunk? 1.

A szerző 1967-ben született Budapesten, 2004-ben lépett be a Sarutlan Kármelita Nővérek rendjébe, 2010-ben tett ünnepélyes örökfogadalmat Magyarországon, a Mindenszentek Kármelben. Perjelnője kérésére 2014-ben Erdélybe, Marosszentgyörgyre ment segíteni, az akkor még kánoni megalapítás előtt álló Kis Szent Teréz Kármelbe. (Magyar Kurír)

Szűz Mária-szobrot gyaláztak Mianmarban

Mianmar kayan etnikumú katolikus kisebbsége vallási fesztivált készült rendezni január 23.-án és 24.-én. Az előkészület jegyében a település határán kívül... (s4c.news)

A Valan, a havasi pszichothriller nyomozója, azaz Krisztik Csaba beszél filmről és színházról

Filmsztárnak lenni számára olyasvalami, amiért nem lelkesedik. A Jászai Mari-díjas művésszel a román rendszerváltásról, Miskin hercegről és a Mágnás Miskáról is beszélgettünk. (Magyar Kurír)

A Bíborosi Kollégium megválasztotta új dékánját és aldékánját

Ferenc pápa jóváhagyta a püspöki rendhez tartozó bíborosok által megválasztott új tisztségviselőket a Bíborosi Kollégium élén. (Magyar Kurír)

Közönségtalálkozót tartott Kisújszálláson a Szent István Rádió

A kisújszállási Szűz Mária Szent Neve-templomban közönségtalálkozót tartott január 23-án a Szent István Rádió és Televízió csapata. (Magyar Kurír)

A Valan, a havasi pszichothriller nyomozója, Krisztik Csaba beszél filmről és színházról

Filmsztárnak lenni számára olyasvalami, amiért nem lelkesedik. A Jászai Mari-díjas művésszel a román rendszerváltásról, Miskin hercegről és a Mágnás Miskáról is beszélgettünk. (Magyar Kurír)

Európai püspökök ítélik el az antiszemitizmust és a történelemhamisítást

Európa katolikus püspökei az auschwitzi haláltábor felszabadításának 75. évfordulója alkalmából közleményt adtak ki szombaton Varsóban, amelyben elítélik az antiszemitizmust és az igazság manipulálását politikai célból. Az évforduló hétfőn lesz. A lengyelországi … Tovább » (szombat.org)

Az Igét ünnepeljük… – Néhány gondolat Isten Igéjének vasárnapjáról

Martos Levente Balázs, a Központi Papnevelő Intézet rektora, a Pápai Biblikus Bizottság tagja gondolatait adjuk közre Isten igéje vasárnapjáról. (Magyar Kurír)

Csodás kegyelem

Az ír katolikus papokból álló trió, a The Priests fantasztikus előadásában ezúttal egy ismert keresztény himnusz az Amazing Grace (Csodás kegyelem) hallható. Forrás: YouTube The post Csodás kegyelem appeared first on Keresztény Élet Portál. (keresztenyelet.hu)

Holokauszt emléknap: Jeruzsálem után az auschwitzi emlékhelyre is elutazik harminc állam- és kormányfő

A túlélők lesznek az auschwitzi megemlékezések fő vendégei a haláltábor felszabadításának 75. évfordulóján. A több mint harminc állam- és kormányfő, illetve királyi családok tagjai részvételével hétfőn, az auschwitzi haláltábor felszabadításának 75. évfordulóján … Tovább » (szombat.org)

Világosság támadt életünkben

Évközi 3. vasárnap – Gondolatok az evangéliumhoz (Mt 4,12–23) (Magyar Kurír)

Fuss el véle? – Nagy finálék és rajongás új szintje

A rajongás, úgy tűnik, az ember ősi késztetése, s kéz a kézben jár az utálkozással. Kiválóan illusztrálja mindezt három, egyenként is kulturális jelenséggé nőtt filmsorozat tavalyi búcsúja: 2019-ben véget ért a Trónok harca tévésorozat, lezárult egy fejezet a Marvel-moziverzumban, illetve pont került a Star Wars galaktikus családtörténetének végére. (Magyar Kurír)

A Szent Kelemen-bazilika apszismozaikja

A római Szent Kelemen-bazilika épületének mind a négy szintje kincseket rejt magában, különleges úti célja lehet az örök városba látogatóknak. Bemutatjuk a bazilika csodálatos 12–13. századi apszismozaikját, melyet A kereszt diadala vagy Az élet fája nevekkel is illetnek. (Magyar Kurír)

A teremtett világ iránti felelősséget állítják a középpontba a katolikus iskolák hetén Írországban

Idén január 26. és február 2. között tartják Írországban a katolikus iskolák hetét, amelynek témája: „Katolikus iskolák: éljünk harmóniában Isten teremtett világával”. A hét során arra ösztönzik a családokat, a plébániai és iskolai közösségeket, hogy ünnepeljék együtt a katolikus iskolákat és értékeljék azok hozzájárulását a közjóhoz. (Magyar Kurír)

„Nemcsak kenyérrel…” – Új sorozattal készülnek a NEK-re a Hitvallás szerzői

Az Oltáriszentséggel kapcsolatos hívószavakra reflektálnak a Győri Egyházmegye Hitvallás című online magazinjának szerzői, készülve az eucharisztikus kongresszusra. Both Balázs táplálék szavunk különféle értelmezési lehetőségeit felvillantva hív közös gondolkodásra: Jézus megkísértésének történetéből kiindulva egy vitatott Pulitzer-díjas fotón keresztül korunk legfőbb szellemi kihívásaiig. (Magyar Kurír)

Lépjünk rá a szeretet útjára!

Böjte Csaba a szeretet útjára hív mindenkit, melyen akkor is tovább menni, amikor kihívásokkal találjuk szembe magunkat. Forrás: Magnificat.ro The post Lépjünk rá a szeretet útjára! appeared first on Keresztény Élet Portál. (keresztenyelet.hu)

Útravaló – 2020. január 25.

Napról napra közreadjuk a napi olvasmányokhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Januárban Földi István badacsonytomaji esperes-plébános ad útravalót. (Magyar Kurír)

Tudásukkal, szabadidejüket feláldozva a rászorulóknak segítenek - Orvosmisszió Kárpátalján

A Katolikus Karitász orvoscsapata az idén is felkeresi a szórványban élő magyarok lakta vidékeket, hogy prevenciós és kontrollvizsgálatokat végezzen. Január harmadik hétvégéjén a misszió tagjai Munkácson jártak, ahova nehezen jut el bármilyen segítség. A Magyar Kurír beszámolója. (Katolikus Karitász)

Mai evangélium – 2020. január 25.

Hogy örömmel induljon minden nap... – Mk 16,15–18 (Magyar Kurír)

Zavarba ejtő a genti Bárány átható tekintete – ez lehetett az átfestés egyik oka is

A belga kulturális örökség megőrzésével foglalkozó intézmény (Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium, KIK-IRPA) 2012-ben kezdte meg a Van Eyck fivérek A Misztikus Bárány imádása című impozáns genti oltárképének restaurálását. (Magyar Kurír)

Két szamárral és három gyerekkel zarándokolt a Vatikánig egy francia család

Nyolc hónapon át tartott a francia orvos házaspár útja három kisgyermekkel Lourdes-on, Assisin keresztül Rómába. Hitre, az akadályok leküzdésére szerették volna tanítani gyermekeiket, és arra, hogy elégedjenek meg annyival, amennyi éppen szükséges. (Magyar Kurír)

A szentségimádás Krisztus-központúvá teszi az életünket – Varga László a pécsi szabadegyetemen

2020-ban is folytatódik a Pécsi Egyházmegye szabadegyetemi előadás-sorozata; témája továbbra is az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus. A január 22-i előadás központjában az Úr Jézussal való találkozás állt, amely a szentségimádásban is megvalósul. A meghívott előadó Varga László kaposvári megyéspüspök volt. (Magyar Kurír)

Egy hullámhosszon a világegyházzal – Szerzetesek, akik rádión követték az 1938-as kongresszust

1938 májusában szinte minden vidéki katolikus hívő szeretett volna részt venni a budapesti eucharisztikus kongresszuson, de sokan munkájukból kifolyólag, anyagi, családi vagy más okok miatt nem tudtak a fővárosba utazni. Öt, gyermekkorát vidéken töltő szerzetes visszaemlékezését olvashatjuk, akik a rádió segítségével mégis bekapcsolódhattak az eseménybe. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa: A féltékeny ember képtelen meglátni a valóságot

Az irigység és a féltékenység olyan, mint a szú, amely belülről rág, és arra késztet minket, hogy rosszul ítéljünk meg másokat, magunkban rosszakat mondjunk róluk, ami aztán megöli a másik embert – figyelmeztetett Ferenc pápa január 24-én a Szent Márta-ház kápolnájában bemutatott reggeli szentmise homíliájában. (Magyar Kurír)

Kiút a füstből

Thoma László gazdagréti lelkész könyve szabadulástörténet: a kollégiumtűzből való szabadulásának és a poszttraumásstressz-szindrómától való szabadulásának a története, amely másoknak is segíthet a továbblépésben. (parokia.hu)

Világítson a ti világosságotok – Teológiai Tanárok Konferenciája a Pázmányon

Ismét megrendezték a Teológiai Tanárok Konferenciáját a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Karán (PPKE HTK) január 23-án és 24-én. A tanácskozás középpontjában az I. vatikáni zsinat százötven évvel ezelőtt kiadott Dei Filius kezdetű dogmatikus konstitúciója állt. A tanácskozás első napján jártunk. (Magyar Kurír)

Neked elmesélem – „Látom, megint tele a parkoló!”

Mindent szeretnék egyszerre. Anya, feleség, vállalkozó, barát és főnök lenni. Sikerülhet? Vagy édesapám tévedett? Egy késői találkozásból született kislány, akit nagyon vártak a szülei, akiktől ő hamar megtanulta, mit jelent az összetartozás, a kötelesség és a bizalom. Schaffer Gyöngyi a Kanári Fitnesz Klub tulajdonosa, edző, kozmetikus és kétszeres édesanya meséli el történetét arról, hogy mit jelent hinni magunkban, akkor is, ha semmi sem halad a tervek szerint. Címkék:  Neked elmesélem Schaffer Gyöngyi sport Fitnesz (Képmás magazin)

Kísértetek és sikkasztók nyomában – A (majdnem) első pesti magándetektív és kollégái története

1891-ben Csehország álarcos királya vonult be Sherlock Holmes-hoz azzal a megbízással, hogy lopjon el egy kompromittáló fotót Irene Adlertől, az elbűvölő énekesnőtől. A Botrány Csehországban volt az első Holmes-novella, és minden magánkopók mintapéldánya meg is dolgozott benne a világhírnévért. Megspórolhatta volna a fáradságot, ha egy kurta kis táviratot intéz monarchiabeli kollégáihoz, akik felvilágosították volna, miszerint Csehország ez idő szerint nem létező államalakulat, nincs külön királya, egyszóval Sherlockot pazarul átvágta az a svindler, aki cseh uralkodónak adta ki magát. Címkék:  magándetektív magánnyomozó (Képmás magazin)

Isten fényét vitte el a sötétségbe – Tar Ildikó Márton Áronról szóló drámája a Párbeszéd Házában

Január 23-án este nagy érdeklődés mellett mutatták be Budapesten, a Párbeszéd Házában Tar Ildikó Láng a sötétben – Márton Áron legendája című egyfelvonásos drámáját, a vecsési KissPista Színház előadásában, Varsa Mátyás rendezésében. Az előadást a Charta XXI. Megbékélési Mozgalom szervezte. (Magyar Kurír)

„Mozgósít, ...velünk engesztel” – Templombúcsú Árpád-házi Szent Margit ünnepén Újszentmargitán

Január 18-án, Szent Margit liturgikus emléknapján koncelebrált szentmisével ünnepelték a Hajdú-Bihar megyei Újszentmargita község templomának búcsúját. A szentmise főcelebránsa Gáspár Mátyás ajaki plébános volt. (Magyar Kurír)

A pápa kinevezte Philadelphia új érsekét

Ferenc pápa január 23-án elfogadta Charles Chaput kapucinus szerzetesnek, Philadelphia eddigi érsekének életkora miatt beadott lemondását, és utódául kinevezte Nelson Jesus Perezt, Cleveland püspökét. (Magyar Kurír)

Az Eucharisztia a bizánci teológiában – Előadás-sorozat indul a Sapientián a NEK jegyében

Előadás-sorozat indul február 10-étől hétfő esténként a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskolán Az Eucharisztia a bizánci teológiában témában. Az előadók görögkatolikus püspökök és neves teológusok lesznek. (Magyar Kurír)

Kereszt a cipőtalpon: így gyalázzák meg a kereszténységet Kurdisztánban

Az Erbílben található Meg Mall bevásárlóközpont egyik boltjában keresztényeket sértő cipőkre bukkantak a helyi asszír aktivisták – írta az Aina.org.... (s4c.news)

Ferenc pápa Twitter-üzenete január 24-én

A Szentatya az alábbi bejegyzést tette közzé Twitter-oldalán. (Magyar Kurír)

Megújult a premontrei iskola Zsámbékon

Megújult és új ebédlőt, tornatermet is magába foglaló épületszárnnyal bővült a Zsámbéki Keresztelő Szent János Iskolaközpont a kormány 2,8 milliárd forintos támogatásából – mondta január 22-én Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár szerdán, a Pest megyei Zsámbékon. (Magyar Kurír)

Megszentségtelenítettek egy indiai templomot

Peter Machado bengalurui érsek azt kérte a hívektől, hogy tartsanak egynapos szentségimádást, miután január 20-án éjjel Kengeriben megszentségtelenítették az Assisi Szent Ferencről elnevezett templomot. (Magyar Kurír)

Az egyház és a fák titkos élete

Még nem találkoztam olyan emberrel, aki ne küzdött volna azzal a ténnyel, hogy az egyház nem olyan, mint amilyennek lennie kellene. Nagyon megosztott, nem igazi közösség, nincs igazi bizalom, csak színjáték az egész – mondják sokan. Ezen a héten volt az ökumenikus, egyetemes imahét. Országszerte meglátogatták egymást a különböző keresztény/keresztyén felekezetek. Címkék:  egyház kereszténység Fekete Ágnes református lelkész (Képmás magazin)

Könyvbemutató: Sipos Dávid - Orgonáknak zengések

A kötetet Enyedi Pál orgonaművész, hangszertörténész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára mutatja be. (Erdélyi Refomátus Egyházkerület)

Szülőkép – istenkép – sémák – mentális egészség

Kutatásunk középpontjában a maladaptív sémák istenképre gyakorolt hatásának feltárása áll. (Erdélyi Refomátus Egyházkerület)

Nemzetközi homiletikai konferencia Magyarországon

Literáty Zoltán szerint nagy lehetőség a homiletika oktatóknak, valamint a homiletika iránt aktívan érdeklődő lelkipásztoroknak is. (Erdélyi Refomátus Egyházkerület)

Kiállítás nyílt Rómában Boldog Jerzy Popiełuszko atya tiszteletére

A Lengyelországban a kommunista rendszer bukását előidéző Szolidaritás (Solidarność) mozgalom születésének 40. évfordulója alkalmából kiállítás nyílt a római Pápai Szalézi Egyetemen, Jerzy Popiełuszko atya Tízparancsolata címmel. A tárlat január 31-éig látogatható. (Magyar Kurír)

Szeretetnek eledele – 2020 Az Úrvacsora Éve a Magyarországi Evangélikus Egyházban

Tematikus évet hirdetett 2020-ra a Magyarországi Evangélikus Egyház, az Úrvacsora évét, ami szorosan kapcsolódik a budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Világkongresszus tematikájához. Címkék:  Úrvacsora Éve Magyarországi Evangélikus Egyház (Képmás magazin)

Elhunyt Richly Zsolt rajzfilmrendező

Budapest, 2020. január 24., péntek (MTI) - Életének 79. évében elhunyt Richly Zsolt Balázs Béla- és Károli Gáspár-díjas rajzfilmrendező, kiváló művész, címzetes egyetemi tanár - közölte a család és a Magyarországi Evangélikus Egyház pénteken az MTI-vel. (MTI)

Zarándokvonatok indulnak Csíksomlyóra, Czestochowába és Medjugorjéba

Budapest, 2020. január 23., csütörtök (MTI) - Három zarándokvonatot indít idén a MÁV a Misszió Tours utazási irodával közösen: májusban az erdélyi Csíksomlyóba, júniusban a lengyelországi, czestochowai pálos kegyhelyre, októberben pedig a bosznia-hercegovinai Medjugorjéba - közölték a szervezők csütörtökön sajtótájékoztatón, Budapesten. (MTI)

Felavatták Tőkéczki László síremlékét Budapesten

Budapest, 2020. január 23., csütörtök (MTI) - Temetésének második évfordulóján felavatták Tőkéczki László Széchenyi-díjas történész síremlékét a Fiumei úti sírkertben, csütörtökön Budapesten. (MTI)

Soltész: 2,8 milliárd forint kormányzati támogatásból megújult a premontrei iskola Zsámbékon

Zsámbék, 2020. január 22., szerda (MTI) - A kormány 2,8 milliárd forintos támogatásából megújult és új ebédlőt, tornatermet is magába foglaló épületszárnnyal bővült a Zsámbéki Keresztelő Szent János Iskolaközpont - mondta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára szerdán, a Pest megyei Zsámbékon. (MTI)

Nemzetközi homiletikai konferencia Magyarországon

A Magyarországi Református Egyház és a Károli Gáspár Református Egyetem ad otthont a Societas Homiletica 14. nemzetközi konferenciájának 2020. augusztus 7. és 12. között. A nemzetközi homiletikai társaság a prédikálás oktatóit és kutatóit gyűjti egybe a világ minden sarkából, várják a magyar előadók jelentkezését is. Idei konferenciájuk címe: Preaching Toward Truth. Literáty Zoltán, a Societas […] (baptist.hu)

Alapvető 3. évf. 26. szám

Megjelent a szociális módszertani hírlevél következő száma, amiben a szokásos igei gondolatok, szakmai ajánlások mellett megismerkedhetünk a Menedékvárosban megvalósuló sokszínű szociális-missziós szolgálatokkal illetve egy leépülés-történettel a szenvedélybetegeket segítő Boldogkerti támogatott lakhatás vezetőitől. (baptist.hu)

Történelmi pillanat: A Muszlim Világszövetség vezetője Auschwitzban

A világ legnagyobb muszlim szervezetének szaúdi igazgatója, muszlim vezetők kíséretében látogatott el a náci haláltáborba.  Mohamed al-Issa a mekkai központú Muszlim Világszövetség vezetője csütörtökön látogatást tett Auschwitzban. Ilyen magas rangú muszlim vezető még soha nem lépett be a tábor területére — írja az Algemeiner. „Szent kötelesség és egyben nagy megtiszteltetés, hogy itt lehetek holokauszt-túlélők gyermekeivel, valamint […] A Történelmi pillanat: A Muszlim Világszövetség vezetője Auschwitzban bejegyzés először a Zsido.com jelent meg. (zsido.com)

A brit királyi család is megemlékezik a holokausztról

Vilmos herceg és felesége is részt vesz a holokauszt nemzetközi emléknapján rendezett megemlékezésen Londonban. Cambridge hercege beszédet mond majd, amit a BBC élőben közvetít. A hercegi pár a holokauszt és más népirtások túlélőivel is találkozik jövő hétfőn – olvasható a jewishnews.timesofisrael.com cikkében. Idén emlékezünk ugyanis Auschwitz felszabadulásának 75-ik és a boszniai népirtás 25-ik évfordulójára. A […] A A brit királyi család is megemlékezik a holokausztról bejegyzés először a Zsido.com jelent meg. (zsido.com)

Lakásszépítés a Katolikus Karitásszal a Győri Egyházmegyében

A Győri Egyházmegyei Karitász tavaly első alkalommal csatlakozott a Katolikus Karitász öngondoskodást elősegítő „Szép otthonok” programjához, melynek lényege, hogy mélyszegénységben élő családokat lépcsőzetes segítéssel arra ösztönöznek, önerőből javítsanak nehéz lakhatási körülményeiken. (Magyar Kurír)

A Boldog Özséb-templom búcsúját ünnepelték Kézdivásárhelyen

Esztergomi Boldog Özséb ünnepén, január 20-án búcsúi szentmisével ünnepelték a pálos rend alapítója, a kézdivásárhelyi templom és plébánia védőszentje halálának 750. évfordulóját. Az eseményről Kovács József kézdivásárhelyi segédlelkész írt összefoglalót. (Magyar Kurír)

Elkergetni a madarakat

Az érzelmek teljes skáláját átélték, van, aki még most is küzd a félelemmel – derült ki tegnap este, a Ráday Kollégium udvarán tartott megemlékezésen. Egy éve annak, hogy tűz ütött ki a kollégium épületében. Az egykori bentlakók gyertyagyújtással, csendes imádsággal, zsoltárénekléssel emlékeztek a történtekre és az elhunytra. (parokia.hu)

Lakásszépítés a Katolikus Karitásszal a Győri Egyházmegyében

A Győri Egyházmegyei Karitász tavaly első alkalommal csatlakozott a Katolikus Karitász öngondoskodást elősegítő „Szép otthonok” programjához, melynek lényege, hogy mélyszegénységben élő családokat lépcsőzetes segítéssel arra ösztönöznek, önerőből javítsanak nehéz lakhatási körülményeiken. (Magyar Kurír)

Táncmese tiszta lélekkel

Táncolni csak tiszta lélekkel lehet – vallja a tatai Kenderke Művészeti Iskola vezetője. Az egyesület egy különleges műsorra készül a kultúra napja alkalmából, amelyben a hagyományos néptánc koreográfiák mellett egy valódi táncszínházi produkciót mutatnak be. A Széltoló zenéjét Sebő Ferenc szerezte és Maróti György hangszerelte - a Református.hu portál felvétele. (Dunántúli Református Egyházkerület)

Elhunyt Török József professzor

A Székesfehérvári Egyházmegye és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem fájdalommal, de Isten akaratában megnyugodva tudatja, hogy Török József egyháztörténész, nyugalmazott tanszékvezető egyetemi tanár, pápai prelátus, címzetes prépost, az Ecclesia Szövetkezet elnöke életének 74., papságának 45. évében, 2020. január 24-én elhunyt. Temetéséről később intézkednek. (Magyar Kurír)

Megjelent a Doktoranduszok Országos Szövetsége Hittudományi Osztályának legújabb tanulmánykötete

A Fiatal Kutatók és Doktoranduszok IX. Nemzetközi Teológuskonferenciájának most megjelenő tanulmánykötete a 2019. március 1. és 3. között Nyíregyházán, a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskolán megrendezett szimpóziumon elhangzott előadások írott formáját tartalmazza. (Magyar Kurír)

Ökumenikus imahét 2020 - második nap - beszámoló

2020. január 23. – A székesfehérvári Szent Imre templomban Szász Zoltán református lelkész tartott igehirdetést a megbékélésről a krisztushívők egységéért tartott 2020-as Ökumenikus Imahéten. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Elhunyt Török József

Elhunyt: 2020. január 24-é. Temetéséről később lesz intézkedés. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

A Sant’Egidio közösség tagja az antiszemitizmus elleni olasz nemzeti megbízott

Az antiszemitizmus elleni politikai és társadalmi fellépés előmozdítása lesz a feladata Milena Santerininek, akinek kinevezését január 15-én jelentette be Giuseppe Conte kormányfő Twitter-bejegyzésben. (Magyar Kurír)

Áder János magyar holokauszt-túlélőkkel találkozott Jeruzsálemben

Az államfő gyertyát gyújtott a holokauszt áldozatainak emlékére. Áder János a Holokauszt Világtalálkozóról érkezett az eseményre, ahol beszélt arról, ami a nemzetközi összejövetelen történt, megemlítve a legfontosabbat: a “soha többé” ígéretét. Az államfő beszámolójában kiemelte Jiszrael Meir Lau főrabbinak, Buchenwald gyerektúlélőjének beszédét, amelyben a tekintélyes rabbi kijelentette, hogy nem tudja sem megbocsátani, sem elfelejteni a […] A Áder János magyar holokauszt-túlélőkkel találkozott Jeruzsálemben bejegyzés először a Zsido.com jelent meg. (zsido.com)

A romokból ma is élet fakadhat

Imádattal teli örömünnepre gyűlhettünk össze a Balatonszemesi Baptista Gyülekezetben 2019. december 22-én, amikor kilenc fehérruhás osztotta meg a jelenlévőkkel, hogy Isten milyen csodát tett az életében. (baptist.hu)

Útravaló – 2020. január 24.

Napról napra közreadjuk a napi olvasmányokhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Januárban Földi István badacsonytomaji esperes-plébános ad útravalót. (Magyar Kurír)

A Katolikus Karitász – Caritas Hungarica kommunikációs referens munkatársat keres.

(Katolikus Karitász)

Mai evangélium – 2020. január 24.

Hogy örömmel induljon minden nap... – Mk 3,13–19 (Magyar Kurír)

A „pataki szellem”

Így emlegetik jelenlegi és egykori diákok, oktatók azt a légkört, ami családdá kovácsolja a sárospataki teológia közösségét. Bár a történelem nem kímélte az intézményt, mégis évszázadok óta képzik a gyülekezeti vezetőket. De nem csak lelkészeket adott Sárospatak az országnak, itt tanult a magyar irodalom számos kiemelkedő alakja is. (reformatus.hu)

Kész vagy az örömre?

Ismét megrendezik Magyarország legnagyobb ökumenikus ifjúsági vezetőképző konferenciáját (parokia.hu)

Aki a leggazdagabbaknak és a legszegényebbeknek főz – Ferenc pápa találkozott az olasz sztárséffel

Massimo Bottura, a világ legtöbbet díjazott, nagylelkűségéről is ismert séfje Ferenc pápánál járt: a különleges találkozást egy nem kevésbé különleges pap szervezte meg: Marco Pozza, aki börtönlelkész, író és televíziós műsorvezető is egy személyben. Azt rebesgetik, Bottura kész együttműködni Krajewski érsekkel a szegényekért. (Magyar Kurír)

Közös megemlékezés a vérteskozmai hősi emlékműnél

2020.01.25. – A Vértesi Erdő Zrt., Csákvár várossal, valamint Gánt Község Önkormányzatával 2020. január 25-én, szombaton 10 órakor megemlékezést tart a vérteskozmai út melletti II. világháborús magyar hősök tiszteletére emelt emlékműnél. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Mit keresnek masnis bárányok egy római templomban?

Hagyományosan a római vértanú, Szent Ágnes emléknapján, január 21-én áldják meg Rómában a bárányokat, amelyek gyapjából a palliumokat készítik. A főpapi jelvényeket Róma püspöke ajándékozza a metropolita érsekeknek. Idén is két kisbárányt áldottak meg a falakon kívüli Szent Ágnes-bazilikában. (Magyar Kurír)

A nemzeti összetartozás jelképei az idén induló zarándokvonatok

A Misszió Tours utazási iroda és a MÁV-START közös sajtótájékoztatót tartott január 23-án a Nyugati pályaudvar Királyi várótermében az idei vonatos zarándokutakról. (Magyar Kurír)

Gyulay Endre: Több lenne a papi hivatás, ha mosolygósabbak lennének a papjaink

Hajléktalanokat gondoz, egyidős a szegedi dómmal, pápamobilon utazott, aktív tagja a SZEMlélek Klubnak. Nagyinterjúnk a 90. születésnapjához közeledve is energikus főpásztorral. [...] Bővebben! (Szemlélek értékmagazin)

„Nagyon kellenek olyan dolgok, amelyek összekötnek, és nem elválasztanak” – Hámori Máté és a „Zenegyűlölők”

Gyerekeimnek óvodába menet még Papageno áriáját dúdolgattuk, de kamaszként már jóképű popsztárokért rajonganak. Néha mégis előfordul, hogy két kamaszom úgy ül végig élvezettel egy klasszikus zenei koncertet, hogy észre se veszik. Főleg, ha az a címe a műsornak, hogy „Zenegyűlölő”. Persze ehhez kellenek az egyik percben imádnivalóan bolondozó, a másikban lehengerlően muzsikáló zenészek, a karmesterként régóta szeretett Hámori Máté, a standupos Janklovics Péter, és persze Beethoven, Brahms, Strauss, Rossini... Az Óbudai Danubia Zenekar képes megszerettetni a klasszikus zenét még két mindennel kritikus kamasszal is. Hámori Mátéval, az Óbudai Danubia Zenekar karmesterével és művészeti vezetőjével beszélgettem. Címkék:  Kárász Eszter Hámori Máté Óbudai Danubia Zenekar Zenegyűlölők (Képmás magazin)

Betörtek egy templomba, majd szétdobálták a megszentelt ostyát Indiában

Ismeretlen személy hatolt be egy indiai templomba, majd az oltárnál lévő cibóriumból kidobálta a megszentelt ostyákat. Az egyházmegye érseke egynapos... (s4c.news)

Megkezdődött a Holokauszt Világfórum Jeruzsálemben

Amerika alelnöke Iránt emlegette, a francia elnök az idegengyűlöletre figyelmeztetett a csütörtök délután kezdődő eseményen. Kezdetét vette Jeruzsálemben csütörtök délután a Holokauszt Világfórum a világ számos vezetőjének részvételével. Mint korábban beszámoltunk róla, az Auschwitz felszabadításának 75. évfordulója alkalmából szervezett esemény egyben Izrael történetének eddigi legnagyobb diplomáciai eseménye is. A Jad Vasem Múzeumban tartott rendezvényre olyan neves vendégek […] A Megkezdődött a Holokauszt Világfórum Jeruzsálemben bejegyzés először a Zsido.com jelent meg. (zsido.com)

Császár Tamás főorvos kapta idén a Boldog Batthyány László-díjat

Császár Tamás, a Zala Megyei Szent Rafael Kórház osztályvezető főorvosa vehette át idén „A test és a lélek orvosa – Boldog Batthyány László-díj”-at január 22-én a körmendi kastély színháztermében. A díjátadó hálaadó szentmisével zárult a Szent Erzsébet-templomban. (Magyar Kurír)

Lét és alkotás a szentség jegyében – Ozsvári Csaba kiállítása Egerben

A magyar kultúra napjának előestéjén, január 21-én nyílt meg az Egri Érseki Palota Turisztikai Látogatóközpontban az Ozsvári Csaba (1963–2009) ötvösművész, a Missziós Kereszt alkotója című időszaki kiállítás. (Magyar Kurír)

Félév, témazárók, tanítói titkok

Nem a félévi bizonyítványokról szeretnék mesélni, hanem aprócska, tanító nénis titkokról, amelyek megszínezik az életet. Keress meg, ha nem találsz, kukkants a papírkupac alá! Címkék:  félévi bizonyítvány témazáró dolgozat tanári hivatás (Képmás magazin)

A Szentszék a tárgyalásos megoldást támogatja a Közel-Keleten

Fenn kell tartani a párbeszédet a közel-keleti konfliktusok megoldásában – az Apostoli Szentszék állandó ENSZ-megfigyelő missziójának ügyvivője erre emlékeztetett január 22-én New Yorkban, az Egyesült Nemzetek Szervezete Biztonsági Tanácsának ülésén. (Magyar Kurír)

Vallásközi párbeszéd 6.

Gondolatban, szóban, cselekedetben… – Bodó Ferenc buddhista tanító gondolatai. Forrás: Új Misszió The post Vallásközi párbeszéd 6. appeared first on Keresztény Élet Portál. (keresztenyelet.hu)

Pedagógus Expó 2020 - az év pedagógiai eseménye!

2020. február 22-én folytatja misszióját a civil kezdeményezésű Pedagógus Expo. Balatoni Kata, a világhírű Így tedd rá! néptáncpedagógiai program megalkotója idén harmadik alkalommal rendezi meg a pedagógusok szakmai fórumát a Budapesti Kongresszusi Központban. Előadók Bagdy Emőke, Tari Annamária, Berecz András, Boér Tamás, Varga László és még sokan mások…. Címkék:  Pedagógus Expo 2020 tanárok (Képmás magazin)

Állás és lakás nélkül, négy gyerekkel is célba kell érni

Edukációs társasjátékkal segít új életet kezdeni lakóinak a csepeli Családok Átmeneti Otthona. Míg az itt élő szülők a szociális munkások tanácsait időnként ellenállással fogadják, játék közben maguk ébrednek rá, mik a gazdálkodás vagy a gyereknevelés helyes lépései. Címkék:  Családok Átmeneti Otthona anyaotthon (Képmás magazin)

Elhunyt Tóth Andrea, a Nyíregyházi Egyházmegye cigánypasztorációs munkatársa

Január 19-én elhunyt Tóth Andrea, a Nyíregyházi Egyházmegye fenntartásában működő tuzséri Művészetek Háza cigánypasztorációs munkatársa. (Magyar Kurír)

Egy hűséges ember mementója

„Isten gazdagon megáldotta őt ismerettel, tudással, igazság- és bölcsességszeretettel, ezeket megsokszorozva adta tovább nekünk. Haláláig ragaszkodott Istenéhez, egyházához, őszinte reménységgel várta az élet koronáját, amely e hűség ajándéka.” (parokia.hu)

Átadták a Bach Mindenkinek Fesztivál adományait

Idén a Kárpát-medence több mint 100 településén szólal meg Bach muzsikája hangversenytermekben, templomokban, iskolákban, kórházakban, aluljárókban és tereken március 16. és 22. között a Bach Mindenkinek Fesztiválon. (reformatus.hu)

Ferenc pápa Twitter-üzenete január 23-án

A Szentatya az alábbi bejegyzést tette közzé Twitter-oldalán. (Magyar Kurír)

Pázmány helye korának legnagyobbjai között van – Bemutatták az Universitas Kiadó két új kötetét

Január 22-én, szerdán este a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Karán az Universitas Kiadó két új Pázmány-kötetének bemutatóját tartották: a Horváth Csaba Péter által sajtó alá rendezett Öt szép levél – Öt levél című, illetve a Hargittay Emil jegyzi: Pázmány Péter írói módszere: a Kalauz és a vitairatok újraírása. (Magyar Kurír)

Információk a gyulafehérvári püspökszentelésről és érseki beiktatásról

Ferenc pápa 2019. december 24-én nevezte ki gyulafehérvári érsekké Kovács Gergelyt, a Kultúra Pápai Tanácsának irodavezetőjét. A püspökszentelést és érseki beiktatást február 22-én ünneplik Gyulafehérváron. A gyulafehérvári főegyházmegyei hatóság információkat közölt az eseménnyel kapcsolatban. (Magyar Kurír)

Mérföldkő élet és halál mezsgyéjén

Felavatták Tőkéczki László Széchenyi-díjas történész, dunamelléki református főgondnok síremlékét a Fiumei Úti Sírkertben január 23-án, csütörtökön. (reformatus.hu)

Egy újságíró szerint már 2016-ban kivégezték a két elrabolt aleppói érseket

2013-ban rabolták el Szíriában a két ortodox érseket, akiknek visszatérésében azóta reménykedtek a hívek. Egy most publikált írás azonban sajnos arra utal, hogy 2016 decemberében vértanúhalált haltak, túszejtőik kivégezték őket. (Magyar Kurír)

Korcsolyákat és belépőjegyeket is kaptak a debreceni görögkatolikus lakásotthonban élő fiatalok

A debreceni gyorskorcsolya-Eb előtt, január 21-én korcsolyákat és a jégcsarnokba kaptak belépőjegyeket a Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat által fenntartott lakásotthonokban lakó gyermekek. (Magyar Kurír)

„A vékonyság nem egyenlő a boldogsággal” – a pszichológus, dietetikus véleménye a fogyókúráról

A felmérések szerint a magyarok a legelhízottabbak Európában, és világszinten is a negyedik helyen állunk. Pedig sokat tudunk arról, hogyan kellene táplálkoznunk... Címkék:  fogyókúra túlevés érzelmi evés önértékelés testképzavar (Képmás magazin)

Ellenállásba ütközik a 92 éves templom felújítása Indonéziában

Január 17-én a muszlimok még tüntetést is szerveztek a kormányzó hivatala előtt, amely történetesen épp a szóban forgó templom mellett... (s4c.news)

Kopt asszonyokra támadnak, mert nem viseltek burkát (18+)

A sértettel, akit bevásárlás közben támadtak meg, az egyiptomi Copts United készített interjút. Katrin Ramzi reggel nyolc órakkor indult el... (s4c.news)

„Nincs olyan idő, amely felmentene az imádkozás alól"

Ha gondolkodom az imádságról, azt veszem észre, hogy egy pillanat alatt az őseim imádságai mögé menekülök. Erős és meghatározó emlékek jelennek meg szemeim előtt, miközben saját, imának alig nevezhető gyenge szavaimra gondolok. (parokia.hu)

Kiszabadult Nigériában az elrabolt négy szeminarista egyike

Az Egyház ostrom alatt áll a nigériai Kaduna államban: harmadik alkalommal raboltak el egyházi személyeket az egyházmegyében; január 8-án négy szeminaristát. Egyiküket tíz nap után szabadon engedték elrablói, egy autópálya mellett hagyták őt. (Magyar Kurír)

A Kassai Görögkatolikus Egyházmegye apostoli adminisztrátorává nevezték ki Cyril Vasiľ érseket

Ferenc pápa január 20-án a Kassai Görögkatolikus Egyházmegye sede plena apostoli adminisztrátorává nevezte ki Cyril Vasiľ’ SJ görögkatolikus címzetes érseket. (Magyar Kurír)

Magyar doktori védés a római Pápai Szalézi Egyetemen

Serfőző Levente, a Szeged-Csanádi Egyházmegye papja A katekétaképzés és a mentorálás kapcsolata Magyarországon. Módszertani és kataketikai paradigmaváltás az emberi növekedés és a spirituális kísérés aspektusai mentén címmel védte meg doktori dolgozatát január 21-én a Pápai Szalézi Egyetemen, Rómában. (Magyar Kurír)

Kész vagy az örömre?

Ismét megrendezik Magyarország legnagyobb ökumenikus ifjúsági vezetőképző konferenciáját 2020. március 20–21-én immár negyedik alkalommal rendezik meg az IVK-t, Magyarország legnagyobb ökumenikus ifjúsági vezetőképző konferenciáját Budapesten a Podmaniczky–Vigyázó-kastélyban. A konferencia idei témája az alábbi kérdés köré épül: Kész vagy az örömre?  A kétnapos, intenzív tréninget az Ifjúságépítők és több keresztény felekezet (adventista, anglikán, baptista, evangélikus, katolikus, […] (baptist.hu)

Nemzetközi homiletikai konferencia Magyarországon

Egyházunk és a Károli-egyetem ad otthont a Societas Homiletica 14. nemzetközi konferenciájának 2020. augusztus 7. és 12. között. A nemzetközi homiletikai társaság a prédikálás oktatóit és kutatóit gyűjti egybe a világ minden sarkából, várják a magyar előadók jelentkezését is. (reformatus.hu)

Olvassa ezen a héten is a Reformátusok Lapját!

Hogyan áztak el muzeális értékek Kecskeméten? Mire emlékeztetnek bennünket a holland gyermekvonatok? Miért érdemes jelentkezni a IV. Budapesti Mérnöktalálkozóra? Mit csináltak a Lónyay-gimnáziumban a koreai diákok? (reformatus.hu)

Doni Hősök Emléktúra

Huszadik alkalommal emlékeznek rendhagyó módon a második világháborúban a Don-kanyarban elhunyt magyar katonákra a Hajdúságban. (reformatus.hu)

Parókiaszentelés volt Mándokon

Szocska Ábel nyíregyházi megyéspüspök január 19-én, vasárnap szentelte meg a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei város új görögkatolikus parókiáját. (Magyar Kurír)

Gondolatok a Pesterzsébeti Baptista Gyülekezet énekkarának újpesti vendégszolgálatához

A gyülekezetünk énekkara fontosnak tartja, hogy éljen azokkal a lehetőségekkel, amelyek akár közösségünkön belülről, akár kívülről érkezve lehetővé teszik, hogy a zene nyelvén közvetítse az evangélium szabadító üzenetét. Az újpesti énekkar 2016-ban tett pesterzsébeti adventi látogatásának viszonzása során az volt a célunk, hogy az aktuális adventi időszakban a hallgatóság figyelmét és az ünnepi készülődés fókuszát […] (baptist.hu)

Útravaló – 2020. január 23.

Napról napra közreadjuk a napi olvasmányokhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Januárban Földi István badacsonytomaji esperes-plébános ad útravalót. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa katekézise: Az együttműködés jobb emberré, jobb tanítvánnyá tesz bennünket!

A Szentatya január 22-én az ökumenikus imahéthez kapcsolta az általános kihallgatáson tartott katekézisét. Az Apostolok cselekedetei alapján (vö. ApCsel 28,2) a vendégszeretetnek, a különböző felekezetekhez tartozó hívők összefogásának fontosságát hangsúlyozta. (Magyar Kurír)

Mai evangélium – 2020. január 23.

Hogy örömmel induljon minden nap... – Mk 3,1–6 (Magyar Kurír)

Régebbi anyagok az archívumban