Lapszemle

Más egyházak, felekezetek honlapjainak híreit, információit, illetve világi lapoknak a kereszténységről szóló tudósításait gyűjtjük itt egybe. Az anyagok a forrás eredeti oldalán olvashatóak. A közölt hírek nem tükrözik egyházunk hivatalos véleményét.

Régebbi anyagok az archívumban

Hegyvidéki Ízlelő – Megváltozott munkaképességű embereket foglalkoztató étterem nyílt Budán

A Kék Madár Alapítvány megváltozott munkaképességű embereket foglalkoztató, Hegyvidéki Ízlelő nevű étterme június 12-én nyílt meg a budapesti XII. kerületi polgármesteri hivatal épületében. (Magyar Kurír)

Újra zsongtak-zengtek a hangok az újfehértói iskola aulájában

Az idén harmadik alkalommal került megrendezésre az újfehértói Oltalom-iskola Tavaszi zsongás elnevezésű hangversenye. (nyirgorkat.hu)

Kínában színdarabbal estek neki a kereszténységnek

Kína délkeleti, Csianghszi tartományában látott napvilágot az a színdarab, amellyel a helyi hatóságok – mint propaganda – a keresztény életvitelből adódó sajátosságokat figurázzák ki. Különösen a szegényebb néprétegek hívei kerültek célkeresztbe.  A történet középpontjában lévő falu a keresztény hit miatt mélyszegénységben, visszamaradott körülmények között tengődik, azonban mikor feladják a hitüket, hogy befogadják az “új örömhírt”, a kommunizmust, a társadalmuk, mint a rakéta tör előre, a falu pedig meggazdagszik. A politikai drámát turné keretében több mint 20 településen adták elő, Yugan megye legszegényebb vidékein. A helyi keresztények aggodalmaikat fejezték ki, hogy néhány testvérük – akiknek hite még nem áll erős lábakon -, szegénységük miatt a vallást fogják okolni. A kommunizmus nem hagy teret az eltérő véleményeknek, lelkiismeretnek. Az állam hatalmas erőfeszítéseket tesz az (s4c.news)

Családi nap Nicken

A Vas megyei Nicken tartották a répcelaki plébánia családi napját június 8-án, szombaton. (Magyar Kurír)

Húzzuk fel a vitorlát! – Jubileumi táborra készülnek a pálferisek a Balaton partján

Tizedik alkalommal rendezik meg a pálferis nyári tábort, ezúttal július 3. és 7. között Keszthely ad otthont a közösségépítő-önfejlesztő jellegű napoknak. Az önismereti, kulturális és egyéb programokból álló balatoni tábor utolsó estéjén Pál Feri atya mutat be szentmisét. (Magyar Kurír)

Szülővárosa sem felejti Wohlmuth Ferenc vértanú plébánost

A Wohlmuth Ferenc Egyesület szervezésében Sopronnyéken (Neckenmarkt, Ausztria) szentmisében emlékeztek meg Wohlmuth Ferenc császári plébánosról június 5-én, halálának századik évfordulója alkalmából. A burgenlandi mezőváros szülöttét 1919-ben, a Tanácsköztársaság idején bitófa általi halálra ítélték. (Magyar Kurír)

Kovács Zoltán: a magyarok kötött mandátumot adtak a migráció megállítására, a szuverenitás és a kereszténység védelmére

Budapest, 2019. június 13., csütörtök (MTI) - A kormány javaslata szerint az Európai Unió új, öt évre szóló stratégiai menetrendjének tartalmaznia kell a nemzeti hatáskörök megőrzését a migráció ügyében, a szuverenitás tiszteletben tartását és a keresztény kultúra védelmét - közölte a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján. (MTI)

A lengyel parlament jóváhagyta a pedofília büntetését szigorító előírásokat

Varsó, 2019. június 14., péntek (MTI) - A lengyel alsóház, a szejm véglegesen megszavazta csütörtök éjjel a kiskorúak elleni szexuális visszaélések büntethetőségének szigorítását. (MTI)

Bővítik a református Immánuel otthont és iskolát Debrecenben

Debrecen, 2019. június 13., csütörtök (MTI) - Új telephellyel és iskolaépülettel bővül a debrecen-nagytemplomi református egyházközség Immánuel otthona az Európai Unió és a magyar kormány 500 millió forintos támogatásával - jelentették be csütörtökön a projektindító rendezvényen. (MTI)

Még egy hétig Budavári Bach Fesztivál

Budapest, 2019. június 13., csütörtök (MTI) - Még egy hétig, június 20-ig tart a Budavári Bach Fesztivál. A koncerteket a páros napokon rendezik a Budavári Evangélikus Templomban. (MTI)

Soltész: elengedhetetlen a felelős gondolkodás

Tihany, 2019. június 12., szerda (MTI) - A világ megdöbbentő kettősséget mutat, ami egyebek mellett az óriási gazdagságban és az ezzel párhuzamosan tapasztalható nyomorban ölt testet - mondta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára szerdán Tihanyban. Soltész Miklós a vallásközi konferencián azt is hangsúlyozta, hogy a világméretű problémák és a szélsőségek csak felelős gondolkodással orvosolhatóak. (MTI)

Vitályos Eszter: az iskoláknak közösségépítő és -megtartó szerepük is van

Szendrő, 2019. június 11., kedd (MTI) - Az iskoláknak közösségépítő és -megtartó szerepük is van - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára kedden a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szendrőben, ahol átadták a református általános iskola új épületét. (MTI)

Előzetes letartóztatásba helyezték a wroclawi papot megkéselő férfit

Varsó, 2019. június 11., kedd (MTI) - Előzetes letartóztatásba helyezte a nyugat-lengyelországi Wroclaw város kerületi bírósága kedden azt a férfit, aki előző nap megkéselt egy misére tartó papot. A támadást több kommentár kapcsolatba hozta a lengyel választási kampány során kialakult légkörrel. (MTI)

Június 28-án kezdődik a Szent László Napok Győrben

Győr, 2019. június 11., kedd (MTI) - Június 28-án kezdődik a Szent László Napok programsorozat Győrben, ahol három napon át többek közt lovas bemutatókkal, játszóházzal és a király életét feldolgozó lovasszínházi zenés show-val várják az érdeklődőket - hangozott el az esemény sajtótájékoztatóján kedden a megyeszékhelyen. (MTI)

A férfi és nő alkotta család értékeit hangsúlyozza a Vatikán genderelméletről kiadott dokumentuma

Vatikánváros, 2019. június 11., kedd (MTI) - A szexuális identitás és a férfi és nő alkotta család értékeit hangsúlyozza a katolikus nevelésért felelős vatikáni kongregációnak a genderelméletről közölt dokumentuma, amely párbeszédet is szorgalmaz a nemi diszkriminációval szembeni fellépés érdekében. (MTI)

Erdő Péter: a misszió jegyében telik majd az Eucharisztikus Kongresszusra felkészítő időszak

Budapest, 2019. június 10., hétfő (MTI) - A misszió jegyében telik a 2020-as budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra felkészítő év az Esztergom-Budapesti Főegyházmegyében - mondta Erdő Péter bíboros, érsek az egyházmegye családi napján, a máriaremetei kegytemplom parkjában pünkösdhétfőn. (MTI)

Elhunyt Szendrei Janka Széchenyi-díjas zenetörténész

Budapest, 2019. június 10., hétfő (MTI) - Hosszú betegség után 80 évesen elhunyt szombaton Szendrei Janka Széchenyi-díjas zenetörténész, a Schola Hungarica társkarnagya, a Magyar Tudományos Akadémia Zenetudományi Intézetének egykori főmunkatársa, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem volt tanszékvezetője, professor emeritusa - tudatta a család a hét végén. (MTI)

Pünkösd - Kozma Imre atya az ünnep üzenetéről

Budapest, 2019. június 9., vasárnap (MTI) - Pünkösd ünnepén különösen oda kell figyelni a békére Európában - mondta Kozma Imre, a Betegápoló Irgalmasrend magyarországi vezetője, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapító elnöke vasárnap az M1 aktuális csatorna műsorában. (MTI)

Pünkösd - Valódi emberi közösséget szorgalmazott a közösségi oldalak helyett Ferenc pápa

Vatikánváros, 2019. június 9., vasárnap (MTI) - Valódi emberi közösséget szorgalmazott a közösségi oldalak helyett Ferenc pápa a Szent Péter téren celebrált pünkösdvasárnapi miséjében. (MTI)

Latin nyelvű rádiós hírműsort indított a Vatikán

Vatikánváros, 2019. június 8., szombat (MTI) - Egyelőre öt percig tart a Vatikáni Rádión szombaton indult latin hírműsor, amely az ókori nyelven számol be a világ legaktuálisabb történéseiről tudósításokkal és riportokkal a szentszéki latin hivatal gondozásában. (MTI)

Útravaló – 2019. június 14.

Napról napra közreadjuk a napi olvasmányokhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Júniusban Sárai-Szabó Kelemen OSB győri perjel ad útravalót. (Magyar Kurír)

Mai evangélium – 2019. június 14.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Mt 5,27–32 (Magyar Kurír)

Segítség a nyilvántartás útvesztőiben

Amikor egy gyülekezet tábort szervez, fenntartói járulékot szed, hivatalos adatokat rögzít, az adatokat szabályosan kell tárolni és könyvelni. Ebben nagy segítséget jelent az Ariadne nevű program, amelyet folyamatosan fejlesztenek kerületünk többszáz gyülekezetének bevonásával. (parokia.hu)

Legyetek a néphez közel – Ferenc pápa tízparancsolatot adott a nunciusoknak

Június 12-től 15-ig tartják a Vatikánban a szentszéki külképviseletek vezetőinek háromévenként esedékes találkozóját. A szerdán kezdődött rendezvényt Pietro Parolin bíboros államtitkár nyitotta meg szentmisével, június 13-án pedig Ferenc pápa fogadta a 103 szentszéki képviselőt, köztük Pintér Gábort, a Belarusz Köztársaság és Michael August Blume-ot, Magyarország nunciusát. (Magyar Kurír)

A megújulás missziója – Erdő Péter mutatott be szentmisét a kaplonyi Szent Antal-búcsún

Háromszáz éve nyílt meg a Szatmár megyei Kaplonyban a ferences rendház és a templom – erre is emlékezve ünnepelték június 13-án, csütörtökön a Szent Antal-plébániatemplom búcsúját. A szentmise főcelebránsa és szónoka Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek volt. (Magyar Kurír)

„A jó Gus atya” lehet egyszer majd az első afroamerikai szent

Augustus Tolton volt az első fekete bőrű egyházmegyés pap az Amerikai Egyesült Államokban; június 11-én a pápa jóváhagyta hősies erényeinek elismerését. (Magyar Kurír)

Hippiből ferences szerzetes – Paul atya, aki Istenben talált rá az igazi szabadságra

Az olasz-amerikai származású Paul Iorio eredetileg hippiként élt, „a virág gyermekei” között, végül felfedezte, hogy Isten gyermeke. Élt hajléktalanként is, aztán minorita szerzetesként bejárta a világ útjait, hogy elvigye az evangéliumot a kicsinyeknek, az utolsóknak, a hajléktalanoknak, kábítószerfüggőknek. (Magyar Kurír)

A mi Urunk, Jézus Krisztus, az örök főpap

Az Istentiszteleti és Szentségi Fegyelmi Kongregáció 2012. július 23-án kelt határozata szerint a pünkösdöt követő első csütörtökön üljük a mi Urunk, Jézus Krisztus, az Örök Főpap ünnepét. (Magyar Kurír)

Felavatták a Brenner János parkot és a vértanú szobrát Csepelen

Június 12-én ünnepélyes keretek között felavatták a csepeli Széchenyi-iskola mellett kialakított Brenner János parkot és a vértanú papnak emléket állító szobrot. Az eseményen részt vett Mádl Dalma, Brenner József nagyprépost, Borbély Lénárd polgármester, Wittner Mária, Csepel díszpolgára, Ábel Attila és Morovik Attila alpolgármester, valamint Szeles Gábor jegyző. (Magyar Kurír)

A szerzetes, a tanár és a vállalkozók bemennek a kocsmába

És ráadásul nem is egy vicc kezdődik így, hanem a beszámoló egy különös vitaestről, melynek témája az üzleti élet és a hit kapcsolata volt. Május 28-án Debrecenben került sor a „Szólj be a papnak!” beszélgetéssorozat legújabb, Business _and_ Biblia címmel meghirdetett alkalmára. (Magyar Kurír)

A győri Szent Imre-templom fölszentelése évfordulóját ünnepelték

Június 3-án, a győri Szent Imre-templom felszentelésének 76. évfordulóján Bognár István városplébános, püspöki irodaigazgató mutatott be ünnepi szentmisét. (Magyar Kurír)

Felálltam a fazekak mellől, és Jézust követtem – Interjú Kárász Gábor diakónussal

június 15-én három papot szentel Udvardy György pécsi megyéspüspök. Az ünnephez közeledve a Pécsi Egyházmegye interjúsorozatot közöl a szentelendőkkel. Másodikként Kárász Gábort kérdezték. (Magyar Kurír)

Üdvözlégy Istenszülő Szűz Mária! – ballagó nyolcadikos diákok zarándokoltak Máriapócsra

Hálaadó zarándoklaton vettek részt a nyíregyházi Szent Miklós-iskola 8. osztályos tanulói, hogy megköszönjék a Pócsi Szűzanya és a Jóisten oltalmazó szeretetét. Útjuk ugyanolyan volt, mint az életünk: néha könnyű, olykor döcögős, virágos jókedvvel teli vagy épp sárban tapogatózó. (nyirgorkat.hu)

Kisvárdai hittanosok tanév végi kirándulása

A kisvárdai egyházközség a tanév végén kirándulást szervezett hittanosai számára Budapestre. A fél napos útba egy rövid városnézés fért bele, majd a nap csúcspontjaként a helyszínen szurkolták végig a hittanos gyerekek a Wales elleni EB-selejtező mérkőzést. – a kirándulásról Szirmai Máté atya írt beszámolót. (nyirgorkat.hu)

Ferenc pápa júniusi imaszándéka a papokért és a szegényekért

Ferenc pápa júniusi imaszándéka: Imádkozzunk, hogy a papok egyszerű és alázatos életmódjukkal elkötelezetten vállaljanak sorsközösséget a legszegényebbekkel. A Szentatya ezzel kapcsolatos videoüzenetét június 6-án tették közzé. (Magyar Kurír)

Újabb vértanúkat és hitvallókat ismert el Ferenc pápa

Ferenc pápa június 11-én magánkihallgatáson fogadta Angelo Becciu bíborost, a Szentek Ügyeinek Kongregációja prefektusát. (Magyar Kurír)

Szent Erzsébetet ünnepelték Sárospatakon

Szentté avatásának 784. évfordulóján szabadtéri szentmise keretében emlékeztek meg Szent Erzsébetről Sárospatakon, június 10-én. Az ünnepi szertartás hagyományosan a háromnapos Szent Erzsébet-ünnep záróeseménye is egyben. (Magyar Kurír)

Pünkösdkor megérezhetjük az Úristen szerető, simogató kegyelmét – Ikonosztáziont szenteltek Urán

Elkészült a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Ura község görögkatolikus templomának új ikonosztázionja. Az ikonfalat a templombúcsú alkalmával, június 9-én, pünkösdvasárnap szentelte fel Szocska A. Ábel nyíregyházi megyéspüspök. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa Twitter-üzenete június 13-án

A Szentatya az alábbi bejegyzést tette közzé Twitter-oldalán a gyermekmunka elleni világnapon. (Magyar Kurír)

Élő egyház

(NAVA_Video )

Ökumenikus Háló-találkozót tartottak a szerémségi Maradékon

Május 25-én a Tarcal-hegység déli lejtőjén, a szerémségi Maradékon (Szerbia), a szórványok szórványában tartottak ökumenikus Háló-találkozót. A rendezvény mottója ez volt: „Ugye lángolt a szívünk” (Lk 24,32). (Magyar Kurír)

„Ateista az, aki folyamatosan Istenre gondol” – Hit és hitetlenség párbeszéde

Friedrich Nietzsche német filozófus híres kijelentésétől – „Isten halott! Isten halott is marad! S mi öltük meg őt!” – hívőként rendszerint azonmód elhatárolódunk. Viszont a Bencés Kiadó gondozásában nemrég megjelent Távol az Isten – Hit és hitetlenség párbeszéde című könyv szerzői éppen ezzel a kérdéskörrel foglalkoznak. Művükben érdekfeszítően elemzik a mai Európa hithez való viszonyát. (Magyar Kurír)

Egyházmegyei sportnap Nagyatádon

Június 8-án a nagyatádi strandfürdő területén rendezett sportnapra hívták a Kaposvári Egyházmegye hittanos diákjait. (Magyar Kurír)

Jakubinyi György köszönetnyilvánítása Ferenc pápa csíksomlyói látogatása után

Jakubinyi György gyulafehérvári érsek köszönetnyilvánító levélben fejezte ki háláját a pápalátogatás után. A főpásztor szavait olvashatják az alábbiakban. (Magyar Kurír)

Egyházmegyei napot tartottak Székesfehérváron

Tizennegyedik alkalommal gyűltek össze június 10-én, pünkösdhétfőn a Székesfehérvári Egyházmegye közösségei, hogy a Lélek örömével a hitben megerősödjenek. Az eseménynek a székesfehérvári Bregyó közi Ifjúsági Szabadidő Központ adott otthont. (Magyar Kurír)

Diakónusszentelés volt Homrogdon

„A Szentlélek közöltetése és egyesítő ereje” kapcsol össze mindnyájunkat: Pünkösdhétfőn szentelte diakónussá Troszt Ákost Orosz Atanáz püspök Homrogdon. (nyirgorkat.hu)

Szabadon engedték az ártatlanul bebörtönzött keresztényt Indiában

Gornath Chalanseth szabadon bocsátása úttörő fejlemény lehet az Indiában ártatlanul bebörtönzött keresztények eseteit tekintve. 2008 augusztusában a hindu vezetőt, Laxmanananda Saraswatit meggyilkolták India Orisza államának Kandhamal körzetében. Az ügyben hamisan tanúskodtak a keresztények ellen, minek következtében a következő három hónapban hatalmas keresztényellenes hullám söpört végig a körzeten. Míg a lázongások tartottak, hét keresztényre – köztük Chalanseth-re – csapott le a büntetés végrehajtás. 2013-ban végül – az igen kevés, kétes bizonyíték ellenére – mindnyájukat életfogytiglanra ítélték, számolt be az esetről az ICC. Anto Akkora, az ügyben nyomozó újságíró elmondta a Morning Star Newsnak, hogy bebizonyosodott, hogy “Swami Laxmanananda meggyilkosását a hindu nacionalisták politikai érdekből használták fel arra, hogy a keresztények ellen vérontást és vádaskodást szítsanak”. Dibakar (s4c.news)

Jubileumi hangverseny

A Szekszárdi Gárdonyi Zoltán Református Együttes 25 éves jubileumi évadzáró hangversenye 2019. június 16-án, vasárnap 17 órakor kezdődik a szekszárdi evangélikus templomban. (reformatus.hu)

Az új énekeskönyv a Tahi Egyházzenei Héten

Végső szakaszába érkezett énekeskönyvünk megújításának munkája: a Tahi Egyházzenei Hét résztvevői elsőként ismerkedhetnek a még munkában lévő kiadvány tartalmával. (reformatus.hu)

Diakónussá szentelték Mokos Jánost Veszprémben

Június 6-án Márfi Gyula érsek a veszprémi Szent Mihály-bazilikában ünnepi szentmise keretében szentelte diakónussá Mokos Jánost, a Boldog Gizella Szeminárium papnövendékét. (Magyar Kurír)

Tanévzárás Böjte Csaba testvérrel a NEK jegyében

Vakációkezdő koncerttel és lelki programmal várták a gyermekeket Miskolcon a 2020-as Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus jegyében. A rendezvényen 2400 meghívott közép- és kisiskolás gyermek vett részt a Generali Arénában, hogy egy rendhagyó alkalommal is megünnepeljék a tanév lezárását. A „Jézus a mi királyunk” mottót elmélkedésekkel, énekekkel, versekkel hozták közelebb hozzájuk a délelőtt során. (nyirgorkat.hu)

Szentlélek nélkül mindannyian csak „mintha keresztények” lennénk – Pünkösd Szatmárnémetiben

A Szentlélek működik ma is, ott, ahol az emberek készek befogadni őt, és készek engedni azt, hogy megnyilvánuljon az életükben – mondta homíliájában Egeli Ferenc kökényesdi plébános pünkösd vasárnapján, június 9-én, a szatmárnémeti Szentlélek-templom búcsúján. (Magyar Kurír)

Miért siker ma egy holokausztregény?

Több ezer példányban kelt el a tavalyi év egyik szenzációjaként Auschwitz tetoválójáról szóló könyv. Most pedig máris a második kiadását szervezik annak közelmúltban megjelent regénynek, amely egy osztrák apa és fia pokoljárását mutatja be. Mitől releváns, érdekes és sikeres egy holokausztregény ma? Moldova Júliával, A fiú, aki követte az apját Auschwitzba című könyv fordítójával beszélgettünk. […] A Miért siker ma egy holokausztregény? bejegyzés először a Zsido.com jelent meg. (zsido.com)

Útravaló – 2019. június 13., A mi Urunk, Jézus Krisztus, az örök főpap

Napról napra közreadjuk a napi olvasmányokhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Júniusban Sárai-Szabó Kelemen OSB győri perjel ad útravalót. (Magyar Kurír)

Mai evangélium – 2019. június 13.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Mt 5,20–26 (Magyar Kurír)

Keresztyén felelősségünk legbelsőbb köre

"A keresztyén vallástétel egyetlen totális uralmat ismer el: a Jézus Krisztus uralmát. Ő az, aki Isten akaratából igényt tart egész életünkre. Ezzel azt mondjuk ki, hogy Jézus Krisztuson kívül senki más és semmilyen más hatalom nem követelheti teljes elkötelezettségünket." (parokia.hu)

Áldott vakációt, örömmel és ujjongással – Nyárinditó lelkinapot tartottak Miskolcon

A „Jézus a mi királyunk” mottó jegyében tanévzáró, vakációkezdő programra gyűltek össze Miskolc és a Miskolci Egyházmegye tanulói június 12-én. A 2020-as Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra (NEK) való készület keretében megrendezett lelkinapon a miskolci Generali Arénában Orosz Atanáz püspök, Böjte Csaba és Fábry Kornél szólt a gyerekekhez. (Magyar Kurír)

„Papként szeretnék ember maradni, aki másokért él” – Interjú Molnár Erik diakónussal

2019-ben három papot szentel Udvardy György pécsi megyéspüspök. A szertartásra június 15-én kerül sor. Az eseményhez közeledve a Pécsi Egyházmegye interjúsorozatot közöl a szentelendőkkel. Elsőként Molnár Eriket kérdezték. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa: Fel kell fedeznünk a Feltámadottról való tanúságtétel szépségét!

Június 12-én a Szentatya folytatta az Apostolok cselekedeteiről megkezdett katekézissorozatát. Annak jelentőségéről elmélkedett, hogy az apostolok új tagot választottak a Júdás miatt megüresedett helyre, hogy a tizenkettes szám újra teljes legyen. Ferenc pápa katekézisét, magyarra fordítva, teljes egészében közöljük. (Magyar Kurír)

Megjelent az Új Ember 2019. június 16-i száma

Az Új Ember ez évi huszonnegyedik számát ajánljuk olvasóink figyelmébe. (Magyar Kurír)

A Szentháromság szeretetközösségének mindannyian részesei vagyunk – ikonosztáziont szenteltek Nyírlövőn

Ikonosztáziont és új templomi padokat szentelt Szocska A. Ábel megyéspüspök június 10-én, pünkösdhétfőn Nyírlövőn. (nyirgorkat.hu)

72 órás folyamatos dicsőítést tartanak a Margit-szigeten

72 órás dicsőítést tart június 13-ától a Margit-szigeten a Nemzeti Keresztény Ifjúsági Kulturális Központ (NEKIKK) és az ÉrMe Hálózat. A dicsőítést öt külföldi és húsz hazai csapat vezeti, jelen lesz többek között a James Evans Band, Prazsák László, a Hanna Projekt, Bracha Cale és az Őrtüzek Imádság Háza is. (Magyar Kurír)

A Bauhaustól a reneszánszon át, a mához szólva – Értékekről Nemes Péterrel, Amerigo Tot nevében

„Lehet, hogy amit elmondtam, életem kacskaringósan kitaposott ösvényét egyszer majd benövi a fű. Szobraimat csendben belepi a por, és lassacskán elmorzsolja őket az idő. Egyvalami azonban bizonyos: anyám egy Nasali lány volt, apámat pedig Tóth Imrének hívták, s hogy Csurgón születtem, ősszel, egy szőlőhegyen.” (Magyar Kurír)

A budakeszi Prohászka Gimnáziumban lezajlott tehetséggondozó pályázat

2019.06.12. - "Az áldozat" - tehetséggondozó (NTP-MŰV-18-0035) programban arra törekedtünk, hogy egy különleges szeretettel világítsunk rá kapcsolataink hibáira, gyengeségeire, amelyek nem mások, mint az Istenhez való viszonyunk eleven jellemzői. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Így fog kinézni a Sorsok Háza kiállítása

Relativizálás vagy bátor szembenézés várható a józsefvárosi múzeum kialakítás alatt álló koncepciójától? Hogyan tervez beszélni a Sorsok Háza a német megszállás előtti antiszemitizmusról, és mihez kezd a kollaboráció kérdésével? Miképp mutatja be a zsidó életet és értékeket, az embermentőket és a passzív tömegeket? Hogyan tervezi elkerülni a kollektív vádakat, ám közben nem hallgatni a korabeli […] A Így fog kinézni a Sorsok Háza kiállítása bejegyzés először a Zsido.com jelent meg. (zsido.com)

A reformációra váró egyház

A magyarországi református egyházban 1734. november 4-én tartott Bodrogkeresztúri Konvent azzal a döntésével, hogy az egyház fenntartható működése érdekében bevonta a nem lelkészi egyháztagokat is a kormányzás nehéz és terhes feladatai megvalósításába, újabb jelentős lépést tett a kor igényei által meghatározott reformáció jegyében abba az irányba, hogy az egyház valóban az azonos hitet vallók valódi közössége legyen. Jelentős és radikális lépés volt ez az adott korszakban, amikor az ellenreformáció kényszerítően akarta meghatározni, mit és hogyan higgyünk, hogyan és milyen formában gyakorolhatjuk vallásunkat. Bár akkor is erős ellenállásba ütközött, de elődeink meg merték tenni ezt a lépést, és szakítottak a kálvini elvekkel ellentétes, egyházunkban is általánossá vált lelkészi vezetés kizárólagosságával. Kérdés: milyen helyzetben vagyunk ma, alig egy emberöltővel a hasonló ideológiai álláspo (egyhazforum.hu)

Jövő héten lesz Havasi József korábbi szalézi tartományfőnök temetése

Havasi József atya, a magyar szalézi rend korábbi tartományfőnöke június 5-én, életének 91., szerzetesi életének 72., áldozópapságának 60. évében visszaadta lelkét Teremtőjének. Temetése június 17-én, hétfőn lesz Péliföldszentkereszten. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa Twitter-üzenete június 12-én

A Szentatya az alábbi bejegyzést tette közzé Twitter-oldalán a gyermekmunka elleni világnapon. (Magyar Kurír)

Sako pátriárka: Ferenc pápa Irakban Ábrahám gyermekeként Ur városába látogathatna

Miután Ferenc pápa kifejezte vágyát, hogy Irakba utazzon, a La Stampa olasz napilap Vatican Insider szakportálja interjút készített Louis Raphaël Sako bíborossal, a káld katolikus egyház vezetőjével, aki szerint országában nagyon szívesen látnák a Szentatyát. (Magyar Kurír)

A budakeszi Prohászka Gimnáziumban lezajlott tehetséggondozó pályázat

2019.06.12. - "Az áldozat" - tehetséggondozó (NTP-MŰV-18-0035) programban arra törekedtünk, hogy egy különleges szeretettel világítsunk rá kapcsolataink hibáira, gyengeségeire, amelyek nem mások, mint az Istenhez való viszonyunk eleven jellemzői. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

A 2018. évi Schmidl Ferenc Építészeti Díjról szóló tábla ünnepélyes leleplezése

2019.06.17. - A Csutiné Schleer Erzsébet részére adományozott 2018. évi Schmidl Ferenc Építészeti Díjról szóló tábla ünnepélyes leleplezésére a székesfehérvári Szent Gellért Hotel főbejáratánál kerül sor. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Megemlékezés a turistahajó áldozataira a Jászai Mari téren

2019. június 11-én szinte az egész ország lélegzetvisszafojtva várta a szerencsétlenül járt turistahajó roncsainak kiemelését, amely a koradélutáni órákra megtörtént. A baleset óta eltelt időszakban a Baptista Szeretetszolgálat és a Magyarországi Baptista Egyház minden tőle telhetőt megtett, hogy a hozzátartozók fájdalmát enyhítse. Június 9-én, vasárnap a József utcai Baptista templomban tartottak kétnyelvű gyászistentiszteletet, amelyen a […] (baptist.hu)

Senki sem külön sziget

Kezdetét vette Tihanyban a Közös gondolkodás a jövőről – Felelősségünk táguló körei című vallásközi konferencia. A kétnapos találkozó célja annak vizsgálata, milyen felelősséggel tartoznak a hívő emberek a teremtett világért és embertársaikért. (parokia.hu)

Görögkatolikus diakónust szenteltek Homrogdon

Pünkösdhétfőn, június 10-én szentelte diakónussá Troszt Ákost Orosz Atanáz püspök Homrogdon. (Magyar Kurír)

Gyermekmunka elleni világnap – 158 millió gyermek él rabszolgasorban

Minden évben június 12-én, a gyermekmunka elleni világnapon elmondjuk, hogy jelenleg a gyermekek millióit kizsákmányolják, megfosztják gyermekkoruktól, jogaiktól, megfosztják az iskolától és az alapvető szükségleteiktől. (Magyar Kurír)

Várady Endre lelkipásztori beiktatása Vácegresen

A Vácegresi Baptista Gyülekezet lelkipásztoraként folytatja tovább szolgálatát közöttünk Várady Endre 2019. május 25-étől. "Isten hozta régi, de mégis új lelkipásztorunkat!" (baptist.hu)

Gyászhír - elhunyt Boros Sándor nyugalmazott lelkipásztor

Életének 91.évében hazatért teremtő és megváltó Urához Borsos Sándor ny. lelkipásztor. (Dunántúli Református Egyházkerület)

Roma közösségi ház épült Somogysárdon

Június 8-án, szombaton Varga László kaposvári megyéspüspök felszentelte a somogysárdi roma településrészen épült közösségi házat. Az eseményen Balás Béla nyugalmazott megyéspüspök, Somos László kaposfői plébános, általános helynök; Világos Krisztián korábbi somogysárdi plébános és a helyi roma közösség tagjai is részt vettek. (Magyar Kurír)

Megkéseltek egy papot Lengyelországban

Előzetes letartóztatásba helyezte a nyugat-lengyelországi Wrocław város kerületi bírósága június 11-én azt a férfit, aki előző nap, pünkösdhétfőn megkéselt egy misére tartó papot. (Magyar Kurír)

„A lélek lélegzetvétele”- Megjelent Böjte Csaba füveskönyvsorozatának utolsó kötete

Ebben a kötetben Csaba testvér lelket önt belénk: megmutatja a mély és bensőséges istenkapcsolat alapjait, azt az istenarcot, aki az ő legfőbb társa, erőforrása, és aki a miénk is lehet, ha megnyílunk felé. Címkék:  Böjte Csaba füveskönyv könyvajánló könyvek 2019 (Képmás magazin)

Igazgató váltás a Fiatalok Krisztusért Alapítványnál

Igazgató váltás a Fiatalok Krisztusért Alapítványnál: Reichert Tímea, aki tizenegy éven keresztül vezette és szervezte az Alapítvány missziós programjait, most átadja feladatait Halász Attilának. (baptist.hu)

Elhunyt Gaál Gábor kármelita testvér

A magyar terézi kármelita rendtartomány hálával és szeretettel emlékezik az Isten Anyjáról nevezett Gaál Gábor kármelita testvérre, aki június 8-án hunyt el Győrben. (Magyar Kurír)

Felmenőink élete biztonságot adhat a bizonytalanságban – Bemutatták Petrőczi Éva családregényét

Petrőczi Éva József Attila-díjas költő, műfordító, az Új Ember Mértékadó kulturális mellékletének állandó munkatársa. A Katica-Könyv-Műhely kiadásában a közelmúltban jelent meg Ida és Gyula. Dédszüleim története című családregénye, melyet június 11-én mutattak be a Párbeszéd Házában. (Magyar Kurír)

Pünkösdkor megérezhetjük az Úristen szerető, simogató kegyelmét – ikonosztáziont szenteltek Urán

„Amikor imádkozom a templomban az Úristen engem is meg akar ölelni, simogatni, vigasztalni, hogy bátran álljak az előttem álló feladatokhoz, s a munkát elvégezve mondhassam: beteljesedett” – hangzottak Szocska A. Ábel nyíregyházi megyéspüspök szavai pünkösdvasárnap, június 9-én Urán a görögkatolikus templom új ikonosztázionjának szentelésével egybekötött templombúcsún. (nyirgorkat.hu)

Monostoruk nem lett, mégis hálát adhatnak a Betlehemi Szerzetescsaládért Budapesten

A Betlehemi Nővérek Alapítvány (BEN Alapítvány) közleményét tesszük közzé. (Magyar Kurír)

Egyházmegyei családtalálkozót tartottak Kiskunhalason

Kiskunhalason tartotta tavaszi családtalálkozóját a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye június 10-én, pünkösdhétfőn. Az esemény a Parázs Pasztorális Központ, a helyi Szent Péter és Pál-főplébánia és a Szent József Katolikus Iskola szervezésében valósult meg. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa a repülőtéri lelkészekhez: Ingyenesen, a szeretet gesztusaival szolgáljatok!

Június 10-én, hétfőn délben fogadta Ferenc pápa a repülőtéri lelkészek százfős csoportját az Apostoli Palota Kelemen termében. Beszédében az átmenetiség, a gyors változás, a névtelenség kihívásaival szemben szolgálatuk személyes jellegére és kezdeményező szerepére emlékeztette őket. (Magyar Kurír)

Szombathelyi küldöttség látogatott Szent Kvirin püspök egykori székhelyére

Június 4-én, Szent Kvirin püspök emléknapján szombathelyi egyházközségek küldöttei vettek részt az ókeresztény vértanú püspök egykori székhelyén, a horvátországi Sziszeken (Sisak) tartott ünnepségen. (Magyar Kurír)

„Férfinak és nőnek teremtette őket” – Vatikáni dokumentum a genderről

A dikasztérium vezetői által aláírt (Vatikáni dokumentum a genderről) lényege, hogy utakat keres a párbeszédre a genderről, amennyiben az előreviszi a humán tudományokat, ugyanakkor elutasítja azt, mint ideológiát. A vatikáni dokumentum célja, hogy segítsen az új nemzedékek nevelésében: milyen módszerrel tudják kezelni az emberi szexualitás egyik legvitatottabb kérdését, a szeretetre nevelés tágabb horizontjának fényében. Elsősorban […] The post „Férfinak és nőnek teremtette őket” – Vatikáni dokumentum a genderről appeared first on Keresztény Élet Portál. (keresztenyelet.hu)

Megemlékezés Trianonról a szombathelyi Premontrei Gimnáziumban

Június 4-én a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából székelykaput állítottak a szombathelyi Szent Norbert Premontrei Gimnázium udvarán, amely a 99 évvel ezelőtt megkötött trianoni békeszerződés által szétszakított Magyarországot ábrázolja. (Magyar Kurír)

Százezrek meneteltek Lengyelországban az életért és a családért

Mintegy negyedmillió ember, döntően családok vettek részt a hétvégén szerte Lengyelországban azon a meneten, melyet 130 városban tartottak az élet és a család védelmében. (Magyar Kurír)

Szentföldi püspökök: Béke csak az egyenlőség és a szeretet útján érhető el

A szentföldi püspökök mindenkiért kiállnak, aki a Szentföldön él. Igyekeznek kiutat mutatni az állandósult háború, gyűlölet és halál helyzetéből. Az egyenlőségre és a szeretetre épülő megújult életre buzdítanak, az izraeliek és palesztinok közötti békére, a legutóbbi véres események láttán különösen. A konfliktus megoldása az, ha mindenki közös javát biztosítják a Szentföldön, megkülönböztetés nélkül. A keresztények csatlakozzanak a zsidókhoz, muzulmánokhoz, drúzokhoz és mindazokhoz, akik osztoznak ebben az elvben, együtt építve a kölcsönös tiszteletet és szeretetet. Hiábavalónak bizonyult a két állam megoldásának felvetése, amit fölöslegesen ismételnek. A politikai megoldásról szóló retorika üresnek látszik a jelen helyzetben. A püspökök egy olyan szemléletet hirdetnek, amely minden szentföldi embernek egyenlő jogokat biztosít. Ez ugyanis az igazságos és tartós béke alapfeltétele, bármilye (s4c.news)

Nemzetközi konferenciát szervez a magyar kormány a keresztényüldözéssel szembeni globális fellépésért

A cél a döntéshozók tájékoztatása a létükben veszélyeztetett keresztény közösségek helyzetének javításáról, valamint a magyar kormány Hungary Helps programjának tapasztalataira épülő nemzetközi összefogás kialakítása a világ legüldözöttebb vallási csoportjának megsegítéséért. A II. Nemzetközi Konferencia a Keresztényüldözésről című rendezvény szervezésével a magyar kormány egy széles körű nemzetközi platformot kíván létrehozni a keresztényüldözéssel szembeni globális fellépés érdekében. Ennek indoka, hogy a legfrissebb adatok szerint évente mintegy 245 millió ember szenved üldöztetést azért, mert Krisztus követőjének vallja magát. 2018-ban 4150-nél is több keresztényt gyilkoltak meg a vallása miatt. A rendezvénynek Budapest ad majd otthont. Forrás: MTI/888.hu The post Nemzetközi konferenciát szervez a magyar kormány a keresztényüldözéssel szembeni globális fellépésért appeared first on Stand (s4c.news)

Taiwan Nemzetközi Vallásszabadság Fórumot szervez

A China Aid, a Heritage Foundation, a taiwani Presbiteriánus Egyház, és – az úgyszintén helyi gyökerekkel rendelkező kínai emberi jogokért küzdő szövetség – a TACHR szervezetek együttműködésének köszönhetően jöhetett létre az első taiwani nemzetközi fórum a vallásszabadságért.  Az eseményen a vallási sokszínűség az egyes intézmények elöljárói és vezetői által képviselteti magát, de államférfiak és NGO-vezetők is összegyűlnek május 30. és június 1. között, hogy globálisan érzékelhető lábnyomot hagyjanak a vallásszabadság témájában. A találkozó a “Felnövekvés a feladathoz” mottót kapta. A kormányzati és az NGO szektor a vallási vezetőkkel együtt áll ki az ügyért, nem kevesebb, mint 27 ország képviseletében, írja az ICC. A találkozó célja, hogy olyan mechanizmusokat és partneri kapcsolatokat építsenek ki, amely együtt képes lesz az emberi jogok terén, különösen a vallásszabadság kérd (s4c.news)

Szent Charbelről neveztek el egy parkot Gazdagréten

Tarlós István főpolgármester a park névadó ünnepségén azt mondta, az elnevezéssel a katolikus közösség és Budapest vezetése olyan emléket állít az annayai remetének, a teljesség zarándokának, amely megőrzi a mindennapoknak Charbel atya szent nevét, cselekedeteit és emberi tisztaságát. Közölte, a parkot a gazdagréti Szent Angyalok Plébánia kezdeményezése alapján, a libanoni nagykövetség támogatásával, a Fővárosi Közgyűlés döntése értelmében, a városrész egyetértésével nevezték el Szent Charbelről. “Szent Charbel hite és élete évszázadokon keresztül példa volt, és a mai névadó ünnep is bizonyítja, hogy a harmadik évezredben is a keresztény identitás jelképe marad” – fogalmazott a főpolgármester. Tarlós István elmondta, 1828-ban Júszuf Antún Mahlúf néven született egy kivételes ember, aki hosszú élete során nagy lelkierővel, bölcs derűvel, megingathatatlan hittel és türelemmel gyakorolta a legn (s4c.news)

Keresztény nőt raboltak el Egyiptomban

Az elrabolt nő családja beszámolt róla, hogy az emberrablók üzeneteket hagytak: a nőt áttérítik az iszlámra, viszont ha ellenáll, az egyik fia meghal. A családtagok próbáltak rendőrségi feljelentést tenni, az ügyet viszont nem voltak hajlandóak megnyitni; azt állították, a nő saját akaratából távozott – számolt be az esetről az ICC. A keresztény nők elrablása mára általánossá vált Egyiptomban, különösen az északi régiókban, ahol a legtöbb keresztény él. A szélsőséges iszlamisták a rendőrség tudtával, olykor a segítségével rabolják el a nőket, hogy aztán rájuk kényszerítsék az iszlámot és hozzáadják őket egy muszlim férfihoz. A megcsonkított családok a legtöbbször semmit nem tudnak, mi történt a feleségükkel, lányukkal, nővérükkel. Az esetek azonban nem mindig egyszerűek. Volt rá példa, hogy keresztény nők önként hagyták el az otthonukat, hogy áttérjenek az iszlámra, és hozzámenjenek egy mu (s4c.news)

Özönvíz és pápai áldás – Beszámoló Csíksomlyóról és a pápalátogatásról

Nem akármilyen nap végén írom ezeket a sorokat: Ferenc pápa csíksomlyói történelmi látogatásának lehettem résztvevője. A világegyház szíve ma Székelyföldön dobbant meg, a korábban elképzelhetetlen vizitáció megvalósult: Szent Péter utóda a magyarok számára annyira fontos és kedves nyeregben! De ugorjunk vissza az időben pár órát, mert amikor FeCsíkrenc pápa még aludt, mi már a zarándoktársakkal úton voltunk: hajnali 3 órás kelést követően, háromnegyed ötre érkeztünk a buszok elől hermetikusan elzárt Csíkszeredába, fél hétkor pedig már a nyeregben voltunk. A román hatóságok elképesztő létszámmal biztosították nemcsak a helyszínt, hanem annak környékét is, tízméterenként ácsorgó rendőrök, lehegesztett csatornák és rendkívüli intézkedések már a hajnali órákban.  Apropó hatóság: jól érzékelhető volt, hogy a román rendőrök nem járnak gyakran a csíksomlyói nyeregben. A meredek hegyúton mikro (s4c.news)

A nem hívő hívő modern görög filozófus

Szűk két hónappal ezelőtt, amikor kiderült, hogy Jordan Peterson Magyarországra látogat, nem volt kérdés, hogy megpróbálom élőben megnézni korunk egyik legellentmondásosabb egyetemi tanárát, aki azóta már szinte az egész nyugati világban ismertségre tett szert. 2018-ban megjelent, 12 szabály az élethez – Így kerüld el a káoszt c. bestseller könyve eddig több mint kétmillió példányban kelt el és faék egyszerűsége révén sokak számára jelent mély inspirációt. Korábban igyekeztem objektíven bemutatni őt egy rövid portrécikkben.  Karszalagom még nem volt, így egy rövid Corvinuson tett kitérő után mentem át a bazilika elé, ahol már másfél órával az előadás előtt elkezdtek gyülekezni az emberek, de nagy tömeg akkor még nem volt. Mivel vészesen hamar lezárták az online regisztrációt, csak a „B” szektorba jutottam be, amit egyébként is összenyitottak az „A”-val, miután az kissé hézagos maradt a kezdés el (s4c.news)

Több ezer diák énekelt együtt a nemzeti összetartozás napján

Országszerte megemlékezéseket tartanak a nemzeti összetartozás napja alkalmából. A központi rendezvény kiemelt eseménye a határon túli és a magyarországi iskolák diákjainak közös éneklése volt a Kossuth téren.  Ezzel egy időben pedig több mint 150 határon túli és magyarországi iskolában énekelték a dalt. A Ghymes együttes Kézfogás c. dala a Szűzanya oltalmáról és a magyarság összetartozásáról szól. I. Szent István király a történet szerint halála előtti napon, 1038. augusztus 14-én – utód nélkül lévén – a Szűzanya oltalmába ajánlotta föl a magyar Szent Koronát és az országot. Hartvik püspök elbeszélése szerint:  Végre Isten irgalmából, a százszoros jutalom díjára érdemesen, láz vette le lábáról, s mikor már nem volt kétséges halálának hamari napja, előszólította a püspököket és palotájának Krisztus nevét dicsőítő nagyjait; először megtárgyalta velük, hogy kit választanak helyette (s4c.news)

“Felgyújtottak, de nem égtem meg”- Egy iraki keresztény tanúságtétele

Sean Feucht dokumentumfilm-sorozatában szólalt meg az a férfi, aki valóságos csodáról számolt be, miközben az ISIS terrorszervezet foglya volt. A Heart and Hands: Iraq című film azokat a történeteket kutatja fel, melyeken keresztül a leginkább átüt a hitéért üldözött emberek üzenete. (Magyar stáb is forgatott hasonló témában: az Övék a mennyek országa című háromrészes dokumentumfilm-sorozatról készült beszámolóinkat itt találják.) Így talált rá Feucht arra a  férfira, aki elmesélte mit tettek vele az iszlamisták, és miképpen jelent meg neki Jézus álmában. Mikor a fogva tartói számára világossá vált, hogy keresztény, meg akarták kövezni. “Nagy köveket hajítottak felém, de azok nem ártottak nekem”- emlékezett vissza a férfi. Mikor a terroristák látták, hogy hatástalan a módszer, leöntötték 20 gallonnyi gázolajjal, hogy elevenen megégessék, de a tűzből sértetlenül jött ki. Feucht elmondta, mennyi bá (s4c.news)

Ohrid keresztény öröksége

A kereszténység a Krisztus halálát követő 20 évben érkezhetett Macedóniába, már amennyire Szent Pál apostol első tesszaloniki hívekhez írt leveléből következtethetünk. Tesszaloniki (vagy Thesszaloniki, vagy csak Szaloniki) akkoriban a római Macedónia tartomány fővárosa volt.  A régészeti ásatások alapján elvitathatatlan, hogy a kereszténység már a 4. században aktívan jelen volt Ohrid városában is, az 5. században már saját bazilikával rendelkeztek. A helyi kereszténység aranykorát azonban mégis az jelentette, mikor Cirill és Metód, majd az őket követő Szent Naum és Szent Kelemen a 9-10. században a városban tevékenykedtek. Hozzájuk kötik a szláv ábécé kialakítását, a biblia óegyházi szláv nyelvre való lefordítását, Ohrid máig legjelentősebbnek tartott kolostorainak felépítését. Az Ohridi-tó partján épült város életét mindig nagyban meghatározta a víz közelisége. Azon túl, hogy a Josip Broz Tito ju (s4c.news)

Így fog fog kinézni a Sorsok Háza kiállítása

Relativizálás vagy bátor szembenézés várható a józsefvárosi múzeum kialakítás alatt álló koncepciójától? Hogyan tervez beszélni a Sorsok Háza a német megszállás előtti antiszemitizmusról, és mihez kezd a kollaboráció kérdésével? Miképp mutatja be a zsidó életet és értékeket, az embermentőket és a passzív tömegeket? Hogyan tervezi elkerülni a kollektív vádakat, ám közben nem hallgatni a korabeli […] A Így fog fog kinézni a Sorsok Háza kiállítása bejegyzés először a Zsido.com jelent meg. (zsido.com)

A hétvégén újra szentmisét ünnepelnek a Notre-Dame-ban

Szűk körű szentmisét tartanak a párizsi Notre-Dame-ban június 15-én, szombaton – számol be a La Croix francia katolikus lap. A párizsi érsek által bemutatandó szentmisén körülbelül húsz, a katedrális életében jelentős egyházi személy fog részt venni, a templom oltára felszentelésének hagyományosan ünnepelt évfordulóján. (Magyar Kurír)

Közösségépítő és megtartó iskola

Új épülettel bővült a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szendrő református általános iskolája kedden. (reformatus.hu)

A Szent Efrém Férfikar három városban ad ortodox pünkösdi koncertet

Három városban tart koncertet a Szent Efrém Férfikar az ortodox pünkösdhöz kapcsolódva június 14-én, 15-én és 16-án: a Tihanyi Bencés Apátságban, Budapesten és Miskolcon. A koncerteken Konstantia Gourzi műve hangzik el. (Magyar Kurír)

Balassagyarmaton tartották országos találkozójukat a Szent Mónika közösségek

A Keresztény Édesanyák Szent Mónika Közössége országos találkozójának idén Balassagyarmat adott otthont május 25-én. (Magyar Kurír)

Mit tanulhatunk a kisgyermekektől?

„Aki nem úgy fogadja az Isten országát, mint egy kisgyermek, semmiképpen nem megy be abba.” Jézus (baptist.hu)

Útravaló – 2019. június 12.

Napról napra közreadjuk a napi olvasmányokhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Júniusban Sárai-Szabó Kelemen OSB győri perjel ad útravalót. (Magyar Kurír)

Mai evangélium – 2019. június 12.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Mt 5,17–19 (Magyar Kurír)

Két nap neked

Két nap neked, amikor te vagy a fontos, amikor megállhatsz, amikor magadra figyelhetsz. Két nap neked, amikor testvéreket találhatsz, amikor Jézussal lehetsz, amikor föltöltődhetsz. (parokia.hu)

Ülésezett a CEC vezetőtestülete

Az Európai Egyházak Konferenciájának (CEC) vezetőtestülete Franciaországban, Strasbourg városában ülésezett május 15–18. között, hogy meghatározzák a CEC munkájának fő irányvonalait, különös hangsúlyt fektetve az „Együtt a reménységben és tanúságtételben” kérdésére. (reformatus.hu)

Úton a békés együttélés felé a Közel-keleten

„Európa és a világ államainak és társadalmainak nagyobb szerepet kellene vállalniuk a béke és megbékélés előmozdításában a Közel-Keleten″ – fogalmazott közös nyilatkozatában a közel-keleti békés együttéléshez vezető lehetőségek feltárására érdekében összegyűlt közel ötven egyházi, segélyszervezeti, politikai és akadémiai képviselő. (reformatus.hu)

Újra itthon, újra együtt

„Az, hogy egyek lehetünk, egyháztörténeti esemény és áldás a világ magyar reformátusságának, beleértve a mi egyházkerületünket is” – vallja Krasznai Csaba, az Amerikai Egyesült Államokban található Kálvin Egyházkerület püspöke. (reformatus.hu)

Múzeumok Éjszakája kulturális rendezvény sajtótájékoztatója - beszámoló

2019. június 11. - A Múzeumok Éjszakája nagyszabású programsorozatot 2003 óta minden évben megrendezik országszerte és határainkon túl is. Évente tízezrek keresik fel az éjszaka nyitva tartó múzeumokat. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Férfispiritualitás és sok minden más – Interjú Zöldy Pállal, a Férfisátor közösség alapítójával

Lukácsy György A Szív jezsuita magazinban megjelent írását adjuk közre. (Magyar Kurír)

Szakmai vezetőt keres az Országos Református Cigánymisszió

A Magyarországi Református Egyház Missziói iroda szervezeti egységébe tartozó Cigánymisszió, a MRE gyülekezeteiben megvalósuló Európai Unió által finanszírozott projektje megvalósításához 1 fő szakmai vezetőt keres. A projekt célja a keresztyén közösségfejlesztés segítése gyülekezeti munkatársak képzésével és mentorolásával. (reformatus.hu)

Nem szabad lemondani a Biblia énekléséről – Szendrei Jankára emlékezünk

„A gregorián legnagyobb értéke, hogy a Bibliát énekeljük” – vallotta Szendrei Janka Széchenyi-díjas zenetörténész, egyházzenész, aki június 8-án hunyt el. Rá emlékezünk egy 2008-ban, 70. születésnapja alkalmából készült interjúval. (Magyar Kurír)

Újmise a premontrei rendben Szent Norbert érsek főünnepén

Június 6-án, a premontrei rend alapítója, Szent Norbert érsek főünnepén egykori iskolájában, a szombathelyi premontrei gimnáziumban, majd a csornai apátsági templomban mutatott be újmisét Horváth B. János. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa aggódik a keleti egyházak miatt, Irakba készül jövőre

Június 12-ig tartja közgyűlését a keleti katolikus egyházakat támogató segélyszervezet, a ROACO (Riunione delle Opere per lAiuto alle Chiese Orientali) a Vatikánban. Június 10-én, hétfőn a résztvevőket audiencián fogadta Ferenc pápa, aki aggodalmát fejezte ki Szíria, Ukrajna, Irak és a Szentföld helyzete miatt. A Szentatya bejelentette, hogy 2020-ban Irakba szeretne látogatni. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa: Istennel nem lehet kereskedni

Nem létezik más kapcsolat Istennel, csak az ingyenesség – emlékeztetett Ferenc pápa május 11-én reggel a Szent Márta-ház kápolnájában tartott szentmise homíliájában. (Magyar Kurír)

Igazi példakép: ledoktorált egy szabolcsi faluból származó roma görögkatolikus pap

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának (ELTE BTK) kari tanácstermében védte meg doktori disszertációját Lakatos Péter roma származású görögkatolikus pap május 28-án. A különleges eseményről, melyen Kocsis Fülöp érsek-metropolita is részt vett, Vénusz Edina írt beszámolót, mely a Hajdúdorogi Főegyházmegye honlapján jelent meg. (Magyar Kurír)

Nevelési válsághelyzetben – Vatikáni dokumentum jelent meg a genderelméletről

„Férfinak és nőnek teremtette őket.” Genderkérdés a nevelésben – a párbeszéd útja címmel a Katolikus Nevelés Kongregációja dokumentumot adott ki. A dikasztérium vezetői által megfogalmazott állásfoglalás utakat keres a párbeszédre a genderelméletről, amennyiben az előreviszi a humán tudományokat, ugyanakkor mint ideológiát elutasítja. (Magyar Kurír)

Legyünk az egyházban jóságunkkal és tevékeny munkánkkal jelen – zarándoklat Máriapócsra

Immár hagyománnyá vált, hogy Kabály János atya vezetésével a nyírgyulaji és az ófehértói görögkatolikus hívek pünkösd második napján együtt zarándokolnak el Máriapócsra. A megérkezés után a zarándokok énekkel köszöntötték a Szűzanyát majd az esperesi kerület híveivel közösen Szent Liturgián vettek részt. A liturgia homíliáját Lipcsák Tamás nagykállói parókus, teológiai tanár tartotta. (nyirgorkat.hu)

Papszentelés Hajdúdorogon

Szent Péter és Pál apostolok ünnepén, 2019. június 29-én szentelik pappá Kruppa Kirill diakónust Hajdúdorogon. (nyirgorkat.hu)

A más nyelvet beszélőkből egy család lesz – Egyházmegyei nemzetiségi találkozó Nardán

Együtt ünnepeltek a Szombathelyi Egyházmegye területén élő horvát, szlovén és német nemzetiségű hívek június 8-án a Vas megyei Nardán, a II. Szombathelyi Egyházmegyei Nemzetiségi Találkozón. A nap folyamán Székely János megyéspüspök mutatott be szentmisét. (Magyar Kurír)

Wrocławban megkéseltek egy lengyel papot

Egy 57 éves hajléktalan férfi a feltételezett elkövetője hétfő reggeli késelésnek, amelynek áldozata egy lengyel pap. Hétfőn reggel hét óra körül, a szentmise előtt, súlyos mellkasi és hasi sebesüléseket okozott a támadó Wrocław belvárosában. Életveszélyes állapotban szállították kórházba, majd műtétet hajtottak végre. Monika Kowalska, a Wroclaw Egyetemi Kórház szóvivője elmondta, hogy az atya állapota stabil. […] The post Wrocławban megkéseltek egy lengyel papot appeared first on Keresztény Élet Portál. (keresztenyelet.hu)

Idén is indul motoros zarándoklat Máriapócsra

Az alábbiakban a Pocsajból induló zarándoklat részletes programjáról tájékozódhat. (nyirgorkat.hu)

Első csütörtöki Eucharisztia ünnep (Felsőváros) - beszámoló

2019.06.06. – Székesfehérvár hagyományos elsőcsütörtöki Eucharisztia ünnepére várta Spányi Antal megyés püspök a város híveit, hogy a székváros papságával együtt imádkozzanak új papi hivatásokért, egyházunkért, hazánkért, a magyar családokért és NEK-ért. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

RÉV az Egyházmegyei Napon - beszámoló

2019.06.10. - Az Alba Caritas Hungarica Alapítvány fenntartásában működő RÉV Szenvedélybeteg-segítő Ambulancia munkatársaival június 10-én, Pünkösdhétfőn részt vettünk a Bregyó közi Ifjúsági Sportközpont területén megrendezésre kerülő Egyházmegyei Napon. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Pappá szentelték Bucskó Nándor ferencest

Az esztergomi Szent Anna ferences templomban szentelték pappá Bucskó Nándor ferences testvért június 8-án. A szertartást Várszegi Asztrik püspök, nyugalmazott pannonhalmi főapát végezte. (Magyar Kurír)

KÖNYÖRÖGJÜNK!… – a pünkösdi szentmisén

…az Úrhoz a megbérmáltakért…, szüleikért…, az egyházért… Ternyák Csaba egri érsek bérmálta a miskolc-mindszenti és a minorita templom közösségének fiataljait 2019. június 9-én – de a könyörgés minden újonnan bérmálkozóért szól. (Imádkozzuk együtt a másfél perces fohászt.) The post KÖNYÖRÖGJÜNK!… – a pünkösdi szentmisén appeared first on Keresztény Élet Portál. (keresztenyelet.hu)

A férfi és nő alkotta család értékeit hangsúlyozza a Vatikán genderelméletről kiadott dokumentuma

A szexuális identitás és a férfi és nő alkotta család értékeit hangsúlyozza a katolikus nevelésért felelős vatikáni kongregációnak a genderelméletről közölt dokumentuma, amely párbeszédet is szorgalmaz a nemi diszkriminációval szembeni fellépés érdekében. Címkék:  genderelmélet gender család házasság (Képmás magazin)

Szép eredmények a Gyermekjogi Roadshow Országos Döntőjén

„Gyere-K-épbe 2019” Gyermekjogi Roadshow Országos Döntőjét június 6-án rendezték meg Budapesten, az Angyalföldi Szabadidőközpontban. A regionális döntő megnyerése után a Szent Miklós Gyermekvédelmi Intézet lány és fiú focicsapata is kivívta a jogot, hogy részt vehessen az országos megmérettetésen. – A döntőről Somosiné Szilágyi Gyöngyi készített beszámolót. (nyirgorkat.hu)

A Szentlélek erejével

Beiktatták a Cserépfalui Református Egyházközség lelkipásztorát. Gavrucza Nagy Emese a nyugdíjba vonult Szilágyi Zoltánt váltotta a tisztségben. Beiktatását a helyi templomban tartották június 10-én. (Tiszáninneni Református Egyházkerület)

Irodalmi délután Pestújhelyen-2019

Irodalmi előadást, beszélgetést és könyvbemutatót tartanak Kunszenti Ágnes műfordítóval és Kovács katáng Ferenc író, költő, műfordító, képzőművésszel 2019. június 23-án, vasárnap 16 órától a Budapest-Pestújhelyi Református Egyházközség templomában (1158 Budapest, Sztárai Mihály tér 3.). (reformatus.hu)

Ferenc pápa a Centesimus Annus Alapítványhoz: Új etikai megközelítésre van szükség az ökológiában

A Centesimus Annus pro Pontifice Alapítvány nemzetközi konferenciájának ötszáz résztvevőjét fogadta a pápa június 8-án délelőtt. Az alapítvány Rómában tartott tanácskozásának témája: „Az Egyház társadalmi tanítása a gyökerektől a digitális korszakig – Hogyan éljük meg a Laudato si’ enciklikát”. (Magyar Kurír)

Ballagók ünnepe a kalocsai székesegyházban

A Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye fenntartásában lévő általános iskolák ballagóinak ünnepét tartották június 7-én, pénteken Kalocsán, a Nagyboldogasszony-főszékesegyházban. (Magyar Kurír)

Evangélikus istentisztelet

(NAVA_Video )

Antiszemita támadás ért egy rabbit Argentínában

A Rosarióban dolgozó Chábád-küldöttet, Shlomo Tawil rabbit három férfi kerítette be, antiszemita jelszavakat kiabáltak, letépték a fejéről és megtaposták a kalapját, majd a fejét és felsőtestét kezdték ütlegelni. Rosario a dél-amerikai állam harmadik legnépesebb városa, az ország középső részén fekszik. Chábád-központjának egyik igazgatója az eredetileg Buenos Airesből származó Shlomo Tawil rabbi, aki már 1987 óta […] A Antiszemita támadás ért egy rabbit Argentínában bejegyzés először a Zsido.com jelent meg. (zsido.com)

Zsidók és arabok közösen kutatják a Vörös-tengert

Azt tanulmányozzák, hogy miért ellenállóbbak az ottani korallok a más tengerekben lévőknél.   A Vörös-tenger Nemzetközi Kutató Központot a svájci külügyminiszter nyitotta meg Bernben még márciusban, több nemzetközi diplomata és kutató társaságában – írja az Arutz Sheva izraeli hírportál. A semleges területen működő intézetnek jordán, egyiptomi, izraeli és szaúd-arábiai, szudáni, jemeni és eritrejai partnerei is lesznek, de […] A Zsidók és arabok közösen kutatják a Vörös-tengert bejegyzés először a Zsido.com jelent meg. (zsido.com)

A Tanácsköztársaság idején kivégzett plébánosra emlékeztek Császáron

A Tanácsköztársaság idején, 1919. június 5-én végezték ki koholt vádak alapján Wohlmuth Ferenc császári plébánost. A vértanú lelkipásztorról június 10-én, pünkösdhétfőn az új lélekharang és harangláb megáldásával, valamint ünnepi szentmisével emlékeztek meg a Komárom-Esztergom megyei településen. (Magyar Kurír)

Hajnali gondolatok

(NAVA_Video )

Nézünk, és nem hiszünk a szemünknek – A Csernobil és A 22-es csapdája tévésorozatokról

A sorozatkedvelő nézők még mindig nem tértek napirendre a Trónok harca befejező évada felett. A vastrónért folytatott küzdelem véget ért, ám sokan egyáltalán nincsenek megelégedve a lezárással. (Magyar Kurír)

Vallás lett-e a környezetvédelem? – Beszélgetés Hans Joas vallásszociológussal és filozófussal

Hans Joas korunk egyik legtekintélyesebb társadalomtudósa és filozófusa, aki rendszeresen kifejti véleményét – sokszor katolikus meggyőződésének fényében – égető társadalmi kérdésekről. (Magyar Kurír)

Elhunyt Szendrei Janka zenetörténész

Hosszú betegség után, életének 81. évében június 8-án elhunyt Szendrei Janka Széchenyi-díjas zenetörténész, a Schola Hungarica társkarnagya, a Magyar Tudományos Akadémia Zenetudományi Intézetének egykori főmunkatársa, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem volt tanszékvezetője, professor emeritusa. (Magyar Kurír)

„Szentlélek van, én találkoztam vele” – Lezárult az Élet a Lélekben szeminárium Barcson

A barcsi Krisztus Király-templomban áprilisban indult az Élet a Lélekben szeminárium, melyen huszonnégy férfi vett részt. A szeminárium záró alkalmára, a küldetési szentmisére – melyet Varga László kaposvári megyéspüspök mutatott be, Sass Rudolf barcsi és Keczely Károly kétújfalui plébános koncelebrálásával – június 7-én került sor. (Magyar Kurír)

14. Egyházmegyei Nap - beszámoló

2019. június 10-én, került megrendezésre Székesfehérváron a Bregyó Közi Ifjúsági Szabadidő Központban a 14. Egyházmegyei Nap. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Szakirányú képzéseket indít a Károli

Szakirányú képzéseket hirdet a Károli Gáspár Református Egyetem Hittudományi Kara 2019/20-as tanévre. (reformatus.hu)

Vallás lett-e a környezetvédelem? – Beszélgetés Hans Joas vallásszociológussal és filozófussal

Hans Joas korunk egyik legtekintélyesebb társadalomtudósa és filozófusa, aki rendszeresen kifejti véleményét – sokszor katolikus meggyőződésének fényében – égető társadalmi kérdésekről. (Magyar Kurír)

Szent Barnabás apostol, a vigasztalás fia

Szent Barnabás apostolra emlékezünk liturgikus emléknapján, június 11-én. Nevének jelentése: a vigasztalás fia. A barnabiták, a takácsok, a kádárok, a szomorkodók és az aggodalmaskodók védőszentje, és kérik közbenjárását jégeső ellen is. (Magyar Kurír)

Útravaló – 2019. június 11.

Napról napra közreadjuk a napi olvasmányokhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Júniusban Sárai-Szabó Kelemen OSB győri perjel ad útravalót. (Magyar Kurír)

Mai evangélium – 2019. június 11.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Mt 10,7–13 (Magyar Kurír)

A védőoltások fontosságára hívták fel a figyelmet ortodox zsidó csoportok

  Egyre nagyobb gondot okoz a kanyarójárvány. A csaknem 150 háredi nőnek tartott előadást az oltáspárti ortodox zsidó csoportok koalíciója szervezte. Egy hónappal korábban mások az oltások ellen kampányoltak. Ők arról próbálták meggyőzni a résztvevőket, hogy ne oltassák be a gyermekeiket az ezzel kapcsolatos orvosi konszenzus ellenére se – derül ki a jewishweek.timesofisrael.com tudósításából. Az […] A A védőoltások fontosságára hívták fel a figyelmet ortodox zsidó csoportok bejegyzés először a Zsido.com jelent meg. (zsido.com)

A spiritualitás útkeresői

Nehéz rátalálni a lelkiség útjára. Néhol keskennyé válik, néhol kétfelé ágazik, de akár a mindennapi munkavégzéseink során is helyreállíthat minket. A „Lelki éhség 2.0” konferencián együtt kerestük a közös utunkat. (parokia.hu)

Régebbi anyagok az archívumban