Lapszemle

Más egyházak, felekezetek honlapjainak híreit, információit, illetve világi lapoknak a kereszténységről szóló tudósításait gyűjtjük itt egybe. Az anyagok a forrás eredeti oldalán olvashatóak. A közölt hírek nem tükrözik egyházunk hivatalos véleményét.

Régebbi anyagok az archívumban

Éjféli szentmise karácsony éjszakáján

December 24-én, a karácsonyi éjféli ünnepi szentmisét Spányi Antal megyés püspök celebrálja. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Gyógyító percek

Az elcsendesedés nagy gyógyító hatással van a lélek számára. Ne sajnáljuk rá az időt, mert feladatainkat is könnyebben végezzük, ha béke van bennünk. Keress magadnak mindennap egy csendes órát kora reggel vagy este, hogy önmagadé lehess. A csendnek ezt a termékeny magányát nevezzük imádságnak. Az imádság adás és fogadás, ami csak csendben történhet. Csak a […] The post Gyógyító percek appeared first on Keresztény Élet Portál. (keresztenyelet.hu)

Útravaló – 2019. december 7.

Napról napra közreadjuk a napi olvasmányokhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Decemberben Sárai-Szabó Tamás Kelemen OSB győri perjel ad útravalót. (Magyar Kurír)

Mai evangélium – 2019. december 7.

Hogy örömhírrel induljon minden nap... – Mt 9,35–10,1.6–8 (Magyar Kurír)

Papi továbbképzés

Az egyházmegye papságának rendezett rekollekciós szentségimádás, majd előadás a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban lesz. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Világi lelkipásztori munkatársak képzése-2020

A 2020-as képzés kétnapos alkalmaira Ugrits Tamás atya vezetésével az Iszkaszentgyörgyi Lelki Centrumban kerül sor. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Adventi gondolatok – Menyhárt István

A kárpátaljai Mezővári református lelkipásztora osztotta meg gondolatait. (Erdélyi Refomátus Egyházkerület)

Kelta advent a maroshegyi templomban

2019.12.15. - Kelta advent címmel a M.É.Z. együttes ad koncertet 16.30-kor a maroshegyi templomban advent harmadik vasárnapján. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Szűz Mária Isten anyja - püspöki szentmise

2020.01.01. - Az újév első napján, a Szent Imre templomban Spányi Antal megyés püspök tart szentmisét Szűz Mária Isten anyja ünnepén. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Első csütörtöki Eucharisztia ünnep (Víziváros)

Minden hónap első csütörtökén a város egy meghatározott, havonta változó templomában közös szentóra, szentmise. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Emléktűzgyújtás a Don-kanyar Emlékkápolnánál

2020.01.12. - Pákozd, Mészeg-hegyen, a Don-kanyar Emlékkápolnánál, ökumenikus rendezvény keretében emlékeznek meg a történelmi egyházak helyi vezetői, köztük Spányi Antal megyés püspök, a hősi halált halt katonákra, az Urivi áttörés 77. évfordulóján. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Ökumenikus imahét 2020

2020. január 19-26. - Krisztus-hívők egységéért szervezett imahét segédanyagát máltai keresztények állították össze a következő mottóval: „...nem mindennapi emberséget tanúsítottak irántunk...igen emberségesen bántak velünk...”(ApCsel 28,2) (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Szent Sebestyén emlékmise

2020.01.20. - Fogadalmi szentmise a Székesfehérvár-Felsőváros templomban: a pestisjárványtól való megszabadulás emlékére Székesfehérvár lakossága 1739-ben Szent Sebestyén tiszteletére böjttel és körmenettel kapcsolatos, örök időkre szóló fogadalmat tett. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Papi találkozók a püspökségen

Püspök atya 2020-ban is tisztelettel és szeretettel hívja paptestvéreit a hónap utolsó csütörtöki napján 19 órára a Püspökségre kötetlen beszélgetésre, együttlétre és szerény vacsorára. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Püspöki szentmise Urunk bemutatása napján

2020. február 2-án, Urunk bemutatása és Gyertyaszentelő Boldogasszony napján, (14.00-18.00) lelki programokra és püspöki misére kerül sor a Szent Imre templomban. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Első csütörtöki Eucharisztia ünnep (Prohászka)

Minden hónap első csütörtökén a város egy meghatározott, havonta változó templomában közös szentóra, szentmise. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Betegek világnapja

2020. február 11. - Spányi Antal megyés püspök a Szent Imre templomban koncelebrált szentmisét mutat be a város papságával, amelynek keretében kiszolgáltatja a betegek kenetének szentségét. Az Egyház a betegekben Krisztusnak akar szolgálni. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Szeretnél egy szegény ember angyala lenni?

A Sant’Egidio közösség arra biztat, hogy vásároljunk ajándékokat szegények számára, amiket majd a december 25-én rendezett ebédek alkalmával kapnak meg. Utalással egy-egy rászoruló testvérünk ebédköltségét lehet kifizetni. (Magyar Kurír)

Az arcokon mosoly fénylett – Nemeshegyi Péter SJ a pápa japán útjáról

Nemeshegyi Péter jezsuita napról napra kísérte figyelemmel Ferenc pápa november 23. és 26. közötti japán útjának eseményeit, nyilván némi nosztalgiával is, hiszen 37 éven át volt misszionárius, kispapok nevelője és egyetemi professzor Tokióban. (Magyar Kurír)

A kórházlelkészség munkatársai a betegekkel együtt készülnek a karácsonyra Debrecenben és Kisvárdán

A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegyei Kórházlelkészség munkatársai hagyományteremtő céllal gyújtották meg az adventi koszorú első gyertyáját december 2-án a debreceni Kenézy Kórház Ápolási osztályán. Ugyanezen a napon a Felső-Szabolcsi Kórházban, Kisvárdán három felekezet papjainak jelenlétében Leleszi Tibor polgármester gyújtotta meg az első gyertyát. (Magyar Kurír)

Mit fogunk enni?

Ősidők óta érdekel az, hogy hogyan lehetne a mai körülmények között, de természetesebben, emberségesebben élni. Volt olyan időszak, amikor kecskét fejtem, sajtot készítettem, kenyeret sütöttem. Büszkeséggel töltött el, hogy mindent a saját kezemmel készítettem, amit az asztalra tettem. Ma már én is feladtam. [...] Bővebben! (Szemlélek értékmagazin)

„Nem érdem, hanem kegyelem” – Ünnepi interjú a 105. születésnapját ünneplő Patay Pál régésszel

„…Egyébként nézze, a hosszú életkor nem érdem, hanem kegyelem” – jelentette ki Patay Pál, a magyar régészet doyenje, aki idén, 2019. december 8-án ünnepli százötödik(!) születésnapját. Pál apostol sorai jutottak eszembe: Isten irgalma „nem azé, aki akarja, sem azé, aki fut, hanem a könyörülő Istené.” (Róm. 9.16) Ezt a bibliai idézetet írták a harangokra a sárospataki öntőműhely mesterei – erről Patay Pál Corpus Campanarum című művében olvastam. Pali bácsi nevéhez fűződik a történelmi Magyarország szinte összes mai és egykori harangjának és harangöntőjének számbavétele, kutatása és feldolgozása. És ez a kivételesen gazdag életpályának csak az egyik állomása volt… Címkék:  Patay Pál régész harangöntés harangtörténész (Képmás magazin)

Értelmi sérült gyermek a családban – Hogyan segíthet a társadalom? – Előadás a Sapientián

Mária Šmidová, a Nagyszombati Egyetem pozsonyi katolikus teológiai fakultásának oktatója tartott előadást Mit várhat a társadalomtól a sérült gyermeket nevelő család? címmel december 5-én Budapesten, a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskolán, az intézmény Családteológiai Intézetének szervezésében, az Erasmus+ program keretében. (Magyar Kurír)

Legyél világosság a világban!

A fény egyszerre különleges teremtmény – a Biblia szerint az első, amit Isten alkotott –, és egyszerre felhívás, kérés is, hiszen a fényt szimbólumként használva fejezte ki mindig az ember a lelki, szellemi tágasság vágyát, tapasztalatát. Különös, hogy a fizikusok is a fény kettős természetéről beszélnek, hogy egyszerre hullám és egyszerre anyag. Mintha a fény, a legelső isteni teremtmény példája lenne az egész mindenségnek. Címkék:  világosság gyertya árnyképek református lelkész (Képmás magazin)

Első csütörtöki Eucharisztia ünnep (Almássy-telep) - beszámoló

2019.12.05. - Advent szent időszakában ismét összegyűltek Székesfehérvár hívei, hogy a hónap első csütörtöki napján közösen imádkozzanak a megyés püspök vezetésével, egyházunkért, a papi hivatásokért, a családokért és közelgő NEK kegyelmeiért. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Püspöki látogatás az adonyi nővéreknél - beszámoló

2019.12.07. - Az indiai nővérek Adonyban erősítik meg fogadalmukat, mellyel ismét elkötelezik magukat a szegények, az idősek gyámolításában, ellátásában önként vállalt szolgálatuk mellett. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Harsonaszóval kezdődött a 17. Pécsi Advent

Immár 17. alkalommal nyújt segítséget a karácsonyra való lelki felkészülésben a Pécsi Egyházmegye által szervezett Pécsi Advent programsorozat, mely idén december 1-jén kezdődött. (Magyar Kurír)

A keresztény könnyűzenét támogató program indult

A zenei képzést és hangszervásárlást támogató programmal segíti a keresztény könnyűzenét játszó fiatalok kiteljesedését a kormány – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára december 5-én a Hagyományok Házában. (Magyar Kurír)

Félelmetes gyerekek – a Kontroll nélkül című filmről pszichológusszemmel

Nora Fingscheidt megrázó drámája, a Kontroll nélkül rengeteg kérdést vet fel. A filmben válaszok helyett csak széttárt kezeket, tanácstalan tekinteteket és gondterhelt szakembereket látunk, akik képtelenek mit kezdeni a kislánnyal, aki szeretetteljes kapcsolatok nélkül, állandó belső hiányérzettel és kontrollveszett dühvel éli az életét. Válaszaink nekünk sincsenek. Mégis fontosak ezek a kérdések, mert fájdalmasan aktuálisak, és a hazai ellátórendszerben is sok gyermeket érintenek. Címkék:  Kontroll nélkül (Képmás magazin)

Az idei Látónap megkezdett gondolatainak folytatása - beszámoló

2019.11.30. - Az őszi Látónap elnevezésű egyházmegyei találkozó megkezdett lelkipásztori témáját folytatták tovább Székesfehérváron, Ugrits Tamás pasztorális helynök irányításával. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Püspöki szentmise a baracskai börtönben - beszámoló

2019.12.02. - Szentmisét mutatott be Spányi Antal megyéspüspök az adventi ünnepkörhöz kapcsolódóan a Közép-dunántúli Országos Büntetés-végrehajtási Intézet baracskai objektumában. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

A keresztények békéjéért dolgozik Szudán

Nasreldin Mofreh, Szudán vallásügyi minisztere – és nem mellesleg az országos átmeneti haditanács tagja – nyilatkozott úgy a napokban, hogy... (s4c.news)

Kopt intézményeket látogatott meg Herczegh Anita

Az elmúlt hét folyamán az egyiptomi fővárosban lévő Kopt Ortodox Kulturális Központban fogadták Herczegh Anitát, Áder János köztársasági elnök feleségét.... (s4c.news)

Pécsi diákokat fogadott Udvardy György érsek Veszprémben

Veszprémbe zarándokoltak a pécs-gyárvárosi Munkás Szent József-plébánia hittanosai november 30-án. A fiatalokat Udvardy György veszprémi érsek, pécsi apostoli kormányzó fogadta az érseki palotában. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa Twitter-üzenete december 6-án

A Szentatya az alábbi bejegyzést tette közzé Twitter-oldalán. (Magyar Kurír)

Közösségbe hív - 5. Dunántúli Felsős Hittanos Találkozó

Ebben az évben is a balatonfüredi Balaton Konferencia-Központ adott otthont a dunántúli felső tagozatos hittanosok találkozójának. Az ötödik alkalommal megrendezésre kerülő alkalmon több mint 500 felső tagozatos dunántúli diák vett részt. (Dunántúli Református Egyházkerület)

A Máltai Szeretetszolgálat szemészeti szűrőbusza a legszegényebb településekre indul

A felzárkózó települések hosszú távú programja keretében szemészeti vizsgálóbusz indul a háromszáz legnehezebb helyzetű magyarországi településre, hogy a gyermekek szembetegségeit időben felfedezzék és kezelni tudják. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat kezdeményezésére indított programról december 5-én, csütörtökön tartottak sajtótájékoztatót Budapesten. (Magyar Kurír)

Elsőáldozás a New Jersey állambeli magyar katolikus közösségben

December elsején, advent első vasárnapján elsőáldozással kezdődött az új egyházi év a New Jersey-i magyar katolikus közösség Passaic városában található Szent István-templomában. (Magyar Kurír)

Szent Miklós egy gondoskodó szent: ebben mindannyiunk példaképe lehet – virrasztás a székesegyházban

„Legyünk a mindenható Isten munkatársai, meghosszabbított keze, ahogyan Szent Miklós is az volt” – hangzottak dr. Papp Tibor főhelynök atya szavai Szent Miklós ünnepének előestéjén, december 5-én, amikor a mürai főpap ünnepére készülve Virrasztást tartottak a Szent Miklós-székesegyházban. (nyirgorkat.hu)

Püspöki szentmise és Cecília-hangverseny az egyházi év végén Vácon

Krisztus Király ünnepén, november 24-én Marton Zsolt megyéspüspök mutatott be szentmisét a váci székesegyházban. A szentmisét követően a székesegyház Szent Cecília kórusa és a Váci Székesegyházi Kórusiskola énekkarai hagyományos évzáró koncertjét hallgathatták meg az érdeklődők. (Magyar Kurír)

Kamuhír, azaz fake news – a féktelen manipuláció erkölcstelensége

Egy szülő, ha a gyerekét füllentésen csípi vagy ha társasjáték közben csaláson kapja, általában nem veregeti meg a gyerkőc vállát, hogy bravó, ügyes voltál, jól átvertél mindenkit, hanem elmagyarázza, hogy ez nem helyénvaló, és vannak határok, amiket már egészen kicsi gyerekként sem lehet átlépni. Címkék:  fake news kamuhír álhír kamuoldalak tömegmédia közösségi média (Képmás magazin)

Megérkezett a Mikulás! – Szívmelengető videóval robbantották fel a netet a pasaréti ferencesek

Pozitív vírusként terjed a közösségi oldalakon a budapest-pasaréti Páduai Szent Antal ferences plébánia szívmelengető videója, amit Szent Miklós ünnepén, azaz Mikulás napján tettek fel a Facebook-oldalukra. (Magyar Kurír)

A menekültek megsegítéséről tartottak kerekasztal-beszélgetést Temesváron

December első hetében a Temesvári Egyházmegye ifjúsági központjában kerekasztal-beszélgetést szerveztek, amelynek témája a Romániába érkezett menekültek megsegítése volt, illetve annak kérdése, hogy milyen módon kapcsolódhatnának be ebbe a felekezetek hívei. (Magyar Kurír)

A kép nyelvtana

Békési Sándor református lelkész lesz a december 9-ei Budavári Evangélikus Szabadegyetem vendégelőadója. (reformatus.hu)

Új japán könyvtár a Károli Gáspár Református Egyetemen

Húszezer példányos könyvszállítmány érkezett Magyarországra, amiből ötezer darabot adtak át a Károli Gáspár Református Egyetemnek. Ennek köszönhetően Magyarország legnagyobb japán nyelvű könyvtára jön létre a református intézményben. (reformatus.hu)

Magnetofon helyett trombitaként

Nyitottak a spiritualitásra, sokat és rendszeresen interneteznek, példaképek számukra tanáraik. Autoritásból nem lehet velük kommunikálni, élő, konkrét és hiteles példákkal azonban igen, ebben pedig az egyháznak, az államnak és a civil szférának is nagy szerepe és felelőssége van. (reformatus.hu)

Jelentős új adatok kerültek elő a középkori kánonjogi gyűjtemények keletkezéséről

Több 1140 előtti kánonjogi gyűjtemény összeállítása és szövegváltozatainak kialakulása tekintetében is alapvetően módosította a korábbi kutatások alapján képviselt nemzetközi tudományos álláspontot Szuromi Szabolcs Anzelm professzor a cambridge-i Gonville and Caius College-ban és a Corpus Christi College-ban november 25. és 30. között végzett legújabb kutatásai eredményeként. (Magyar Kurír)

Megújult a nyírvasvári görögkatolikus templom

Templombúcsú keretében áldotta meg a felújított görögkatolikus templomot december 1-jén Szocska A. Ábel nyíregyházi megyéspüspök a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nyírvasváriban. (Magyar Kurír)

Közgyűlést tartott a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa

A Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa 2019. december 4-én, szerdán 15:00 órakor tartotta éves rendes közgyűlését. Steinbach József református püspök, a MEÖT elnöke nyitó áhítatában Jézus Krisztus „Én vagyok a világ világossága!” (János 8,12–14) és „Ti vagytok a világ világossága!” (Máté 5,14–16) kijelentései kapcsán tárta elénk gondolatait. Fischl Vilmos, a MEÖT főtitkára jelentésében nagyvonalakban beszámolt és […] (baptist.hu)

Így jöttem: Fabiny Tamás és Gundel Takács Gábor

Az utazásról beszélget Fabiny Tamás evangélikus püspök, Fekete Károly református püspök és Gundel Takács Gábor műsorvezető, sportriporter, kommentátor 2019. december 16-án, hétfőn 18 órakor a Debreceni Református Kollégium dísztermében. (reformatus.hu)

Elindult a keresztyén könnyűzenét támogató program

Zenei képzést és hangszervásárlást támogató programmal segíti a keresztyén könnyűzenét játszó fiatalok kiteljesedését a kormány. (reformatus.hu)

A cselekvő szeretet adventi útján – Eucharisztiaünnep Homrogdon

Eucharisztiaünnepet tartottak december 2-án a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei település Krisztus Teste és Vére templomában, az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra való készület jegyében. (Magyar Kurír)

Adventi alkalmak gyülekezeteinkben – Fotóriport

Az adventi időszakban gyülekezeteinkben számos eseményt szerveztünk. A továbbiakban az eseményekről készült fotók tekinthetőek meg. A fotóriport folyamatosan bővül. Adventi mikulásvárás a bácsfalusi Gillich Fülöp Kollégiumban… (evangelikus.net)

„Nőt és gyereket lehet a legdrágábban eladni”

Az emberkereskedelem egyre nagyobb méreteket ölt az Európai Unióban, Magyarország jelentős forrás- és tranzitország is, legnagyobb felvevőpiacunk Németország – szembesültem a kijózanító tényekkel azon a konferencián, amelyet a Párbeszéd Házában, az emberkereskedelem elleni küzdelem európai napján tartottak. Címkék:  emberkereskedelem prostitúció SOLWODI (Képmás magazin)

Már ezer veszélyeztetett álláskereső talált munkát az Incorpora program segítségével

Az Incorpora program a munkaerőpiaci szempontból kiszolgáltatott álláskeresőknek ingyenes tanácsadást nyújt, míg a vállalkozásokat képzésekkel, munkaerő-toborzással és a beilleszkedési folyamat kísérésével segíti. (Magyar Kurír)

Kiállítás nyílt a Szombathelyi Egyházmegyei Könyvtár újonnan restaurált dokumentumaiból

Kiállítás nyílt a Szombathelyi Egyházmegyei Könyvtár közelmúltban restaurált köteteiből és grafikáiból november 20-án. (Magyar Kurír)

Útravaló – 2019. december 6.

Napról napra közreadjuk a napi olvasmányokhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Decemberben Sárai-Szabó Tamás Kelemen OSB győri perjel ad útravalót. (Magyar Kurír)

Csodatévő Szent Miklós püspök ünnepe

„Jobb adni, mint kapni.” – tartja a mondás. Közhelyesnek tűnik, de mindenképp tudnunk kell, hogy valami azért válik közhellyé, mert sokszor mondták el az emberek. S mi másért mondanák el sokszor, ha nem azért, mert nagy igazság van benne? – december 6-án, Szent Miklós ünnepén Orosz Gábor atya elmélkedését olvashatják. (nyirgorkat.hu)

Útravaló a várakozáshoz

Az Északi-sarktól a hegycsúcsokig, a találkozásoktól a befele figyelésig, az ünnepektől a mindennapokig, Karácsony apótól Jézusig – könyvajánlónk az adventi és karácsonyi időszakra. (parokia.hu)

Mai evangélium – 2019. december 6.

Hogy örömhírrel induljon minden nap... – Mt 9,27–31 (Magyar Kurír)

Adventi gondolatok – Antal Mariann

A Miskolc-Diósgyőr-Vasgyári Református Egyházközség lelkipásztora is beszélt a várakozásról. (Erdélyi Refomátus Egyházkerület)

Amit másnak ajándékozunk, sokszorosan megtérül számunkra – Ma van az önkéntesek nemzetközi napja

Akik nap mint nap átlépik saját határaikat, idejüket, szeretetüket és képességeik legjavát adják embertársaiknak, valódi változásokat hoznak a világba. Ők az igazi sorsfordítók, akiket úgy nevezünk: önkéntesek. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat az önkéntesek nemzetközi napja, december 5-e alkalmából ezzel az összeállítással köszöni meg a rászoruló emberek nevében is minden önkéntes önzetlen és áldozatos munkáját. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa: A betlehem a karácsony igazi jelentésére emlékeztet minket

Ferenc pápa december 5-én fogadta a Szent Péter téren felállított betlehem és karácsonyfa ajándékozóinak küldöttségét. Hozzájuk intézett beszédében a karácsonyi ünnepkör szimbólumairól, illetve a teremtett világ védelméről beszélt. (Magyar Kurír)

Konferencia felhívás – Auschwitz felszabadulása alkalmából

Hetvenöt éve szabadult fel Auschwitz – a Wesley János Lelkészképző Főiskola (WJLF) multidiszciplináris konferenciát szervez ez alkalomból. A szervezők előadóként elsősorban a Soá utótörténetével foglalkozó kutatókat várják, többek között olyan elemzésekkel, amelyek … Tovább » (szombat.org)

Ferenc pápa üzenetet küldött a madridi klímacsúcsra

December 2. és 13. között zajlik Madridban az ENSZ éghajlatváltozási keretegyezménye aláíróinak 25. konferenciája. A megnyitó ülésen Pietro Parolin bíboros államtitkár felolvasta Ferenc pápa december 1-jén kelt, Carolina Schmidt chilei környezetvédelmi miniszterhez és a COP25 résztvevőihez intézett üzenetét. (Magyar Kurír)

Már egy kis odafigyeléssel is enyhíthető a munkaerőhiány

A veszélyeztetett, illetve hátrányos helyzetű álláskeresőket segítő magyarországi Incorpora a munkavállalók és a munkáltatók részére mediációs szolgáltatást nyújtó program. A hazai működés három éve alatt több mint 600 vállalkozás, illetve mintegy 2600 ember vett részt benne, és több mint ezren találtak munkát. Címkék:  álláskeresés munkáltató munkaerőhiány Incorpora munkavállalás fiatal munkavállalók (Képmás magazin)

Akcióvadászat helyett jótékonyság! A dm újraértelmezte a Black Friday fogalmát

A jótékonysági kezdeményezésnek köszönhetően 17.611.634 forint gyűlt össze, amit a vállalat a Katolikus Karitász AKAROM Programjának folytatására ajánlott fel, amelynek keretében a családok életvezetési és pénzügyi tanácsokat kapnak. A Katolikus Karitász által megalkotott, innovatív fejlesztési programban 150 mélyszegénységben élő család kap segítséget komplex szolgáltatásokkal, annak érdekében, hogy a résztvevők pénzügyi tudatossága növekedjen, és megtakarítást érjenek el. Címkék:  dm Katolikus Karitasz fekete péntek adományozás jótékonyság (Képmás magazin)

Ingyenes meddőségi szűrőprogram indul elsősorban férfiaknak a budai irgalmasrendi kórházban

Térítésmentes, elsősorban a családalapítás előtt álló férfiakat célzó meddőségi szűrőprogram indításáról írt alá megállapodást december 3-án az Egyházi Kórházak Egyesülése és a Merck Kft. (Magyar Kurír)

Krisztus belém testesült – Gyémántmiséjét ünnepelte Szegedi László tápiósülyi plébános

Pappá szentelésének 60. évfordulóját ünnepelte Szegedi László sülysáp-tápiósülyi plébános november 30-án. A gyémántmisén koncelebrált Marton Zsolt váci megyéspüspök, Varga Lajos váci segédpüspök és több paptestvér. (Magyar Kurír)

Együttműködési megállapodás a Magyar Speciális Olimpia Szövetség és a Miskolci Egyházmegye között

December 5-én egyezményt írt alá Orosz Atanáz miskolci megyéspüspök és Lengyel Lajos, a Magyar Speciális Olimpia Szövetség (MSOSZ) elnöke. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa: Életünket alapozzuk az Úrra és ne a látszatra!

Ne múlékony dolgokra építsük életünket, hanem kősziklára, aki az Úr, és így boldogok leszünk. Erre buzdított december 5-én, a Szent Márta-házban tartott reggeli szentmisén Ferenc pápa. (Magyar Kurír)

Hitünk címmel nyílt kiállítás Nyíregyházán

A kiállításnak a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola adott otthon. (nyirgorkat.hu)

Projektátadások

A MRE Zsinata döntése értelmében a Szeretetszolgálati Iroda 2020. január 1-jei hatállyal Magyarországi Református Egyház Diakóniai Iroda (1146 Budapest, Hungária krt. 200.) néven folytatja tevékenységét, és 2020. január 1-től átveszi az MRE fenntartásában működtetett szociális és felzárkózási intézmények és szolgáltatások teljes körű fenntartói jogát. (reformatus.hu)

Ferenc pápa Twitter-üzenete december 5-én

A Szentatya az alábbi bejegyzést tette közzé Twitter-oldalán. (Magyar Kurír)

Isten szereti bennem a bűnöst – Varga László püspök tartott adventi elmélkedést

Amíg magunkkal nem engesztelődünk ki, Istennel és embertársainkkal sem tudunk – hangsúlyozta Varga László kaposvári megyéspüspök december 4-én este, a budapesti Sziklatemplomban tartott adventi elmélkedésén. (Magyar Kurír)

Adventi Kupa Nyíregyházán

Idén a Nyíregyházi Egyházmegye szervezésében a Filo Sportcentrumban rúgták a bőrt az Adventi Kupa résztvevői. (nyirgorkat.hu)

Ülésezett a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) december 3-án és 4-én megtartotta téli rendes ülését. (nyirgorkat.hu)

Karácsonyra hangolódás a KÉSZ idei utolsó előadásán

A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége Nyíregyházi Csoportja 2019. december 12-én 18:00 órakor tartja évzáró, karácsonyi rendezvényét, melyen Kósáné dr. Oláh Júlia Együtt dobbanó szívek című kisregényét is bemutatják. (nyirgorkat.hu)

Tanoda létrehozása és működtetése országosan 12 helyszínen

Felzárkózási pályázatok EFOP-3.3.1-15-2015 (reformatus.hu)

Idén trentinói hagyomány szerint készült a Szent Péter téren felállított betlehem

December 6-án délután leplezik le a Szent Péter téren felállított betlehemet. Idén az észak-olaszországi Trentino tartomány egy kis faluja, Scurelle ember nagyságú, fából készült szobrai elevenítik fel Jézus születését. A téren felállított fenyőfán is ekkor gyúlnak ki a fények, mely a Vicenza közeli Rotzo falu ajándéka. (Magyar Kurír)

Háromszáz éves a nagybányai Szentháromság-templom

Erdély legrégibb, barokk stílusban épült temploma a nagybányai Szentháromság-templom. A háromszáz éves templomot jubileumi évvel ünnepli a helyi közösség, amely december 1-jén, vasárnap hálaadó szentmisével vette kezdetét. (Magyar Kurír)

Ülésezett a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) december 3-án és 4-én megtartotta téli rendes ülését. Az ott elhangzottakról Tóth Tamás, a testület titkára számolt be a sajtónak december 5-én Budapesten. (Magyar Kurír)

„Nincs izgalmasabb művészi kihívás egy őrült nőnél” – Interjú Kámán Alberttel, a „Hazug” rendezőjével

Egy fiatal lány fél pár fülbevalót talál az ágy alatt, és a gyanú, hogy szerelme megcsalta, egészen az őrületig sodorja. Ez a cselekménye a „Hazug” című rövidfilmnek, amely valóságos díjesőben részesült három amerikai és két európai filmversenyen. Az elsőfilmes rendező-forgatókönyvíró-operatőr Kámán Albert tizenkét díjat hozott el, míg a szintén elsőfilmes Nagyistók Edit játékát öt „Legjobb színésznő”-díjjal jutalmazták. Mi a titka a nagy sikernek? Címkék:  Kámán Albert Hazug rövidfilm Nagyistók Edit magyar rövidfilm (Képmás magazin)

Pályázat - Szövérd

A Küküllői Református Egyházmegyébe kebelezett Szövérdi Egyházközség presbitériuma pályázatot hirdet a lelkészi állás betöltésére. (Erdélyi Refomátus Egyházkerület)

Lelkipásztor-feleségek hétvégéje

Idén Siófok volt az a helyszín, ahol az országban szolgáló lelkipásztor-feleségek összejöhettek, találkozhattak egymással, feltöltődhettek és megoszthatták tapasztalataikat, élményeiket az elmúlt időszak kapcsán. Nekem különösen fontos volt ez a mostani találkozó, mert a gyerekeim születését követő közel 5 évben nem volt lehetőségem ilyenfajta közösségben lenni azokkal, akikkel együtt szolgálok. Már csak emiatt is nagyon vártam […] (baptist.hu)

AlapVető 2. évfolyam 23. szám

Megjelent a Baptista Egyházi Szociális Módszertani Központ következő hírlevele, amit az alábbi linken lehet elolvasni. (baptist.hu)

Alap, amire lehet építeni

A 19. kerületben, a református templom közelében áll a Kispest-Központi Református Egyházközség Szőlőskert Óvodája, melybe immár fél évtizede várják a helyi gyermekeket. Az ide járó kicsinyek mindennapjait felkészült pedagógusok igyekeznek különlegessé tenni – amiben az egész gyülekezet a segítségükre van. (reformatus.hu)

Merre tart az Egyház? – Helyzetjelentés XVI. Benedek és Ferenc pápa tanítása alapján

Gájer László, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Karának tanára tartott előadást A periféria teológiája címmel Ferenc pápa Egyházzal kapcsolatos gondolatairól a Karitász-klub vendégeként november 30-án Budapesten, a Szent István-bazilika Mária termében. (Magyar Kurír)

Hálaadó szentmisét tartottak a magyar jezsuiták a rend jótevőiért

„A Jézus Társasága története a jótevőink története” – Peter Hans Kolvenbach SJ, a jezsuita rend egykori általános rendfőnökének e megállapítását idézte Vízi Elemér magyar provinciális a rendtartomány jótevőiért december 3-án, Xavéri Szent Ferenc emléknapján a budapesti Jézus Szíve-templomban bemutatott hálaadó szentmisén. (Magyar Kurír)

Csőd fenyegeti az amerikai katolikus egyházmegyéket a pedofil papok miatt indított perek után

Az AP amerikai hírügynökség hosszú riportban számol be arról, hogy rendkívül nehéz helyzetbe hozhatja a római katolikus egyházat az Egyesült Államokban az a több államban is elfogadott törvénymódosítás, amely kiterjesztette a papok által zaklatott és megerőszakolt személyek számára a keresetek indításának idejét. (444.hu)

Az orosz ortodox egyháznak nem tetszik, hogy szigorúbban büntetnék a családon belüli erőszakot

Tiltakozik az orosz ortodox egyház, mert egy új, orosz törvénytervezet szigorúbban büntetné a családon belüli erőszakot. A családügyi, anyaság- és gyermekkorvédelmi patriarkátusi bizottság szerint a törvény „figyelmen kívül hagyja a józan ész, az igazság és az egyenlőség egyetemesen elfogadott jogi alapelveit”. (444.hu)

Pápamobil-történelem 10 képben

Az elmúlt évtizedekben a katolikus egyházfők – ízlésüknek és a kor követelményeinek megfelelően – számtalan márkát és modellt választottak már hivatali autóként. A „pápamobilok” története két alapvető szakaszra bontható. A XX. évszázad első kétharmadában a katolikus egyházfők általában különleges, átalakított luxusautókban jártak, amelyeknek célja elsősorban a reprezentáció volt. A nagy váltást a II. János Pál ellen a római Szent Péter téren elkövetett merénylet hozta meg. Innentől kezdve a pápamobilokkal szembeni első számú követelmény a biztonság lett. (autoszektor.hu)

Szent Borbála-szobor és egy megújított óvoda avatásán vett részt Soltész Miklós a romániai Petrozsényben

Bukarest, 2019. december 4., szerda (MTI) - Szent Borbála-szobor avatásán és egy megújított óvoda, illetve új játszótér átadásán vett részt szerdán a dél-erdélyi Petrozsényben Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára. (MTI)

Balog Zoltán: a kereszténység bármilyen eszmerendszerrel kapcsolatra léphet

Budapest, 2019. december 4., szerda (MTI) - A kereszténység bármilyen eszmerendszerrel kapcsolatra léphet, egészen addig, amíg nem lesz szolgai módon követője éppen divatos politikai trendeknek - mondta Balog Zoltán társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki biztos szerdán Budapesten, Kereszténység, konzervativizmus, liberalizmus című előadásában. (MTI)

Az új apostoli konstitúció tervezetét is áttekintették a bíborosi tanács ülésén

A pápa tanácsadó testülete, a bíborosi tanács az előirányzott programnak megfelelően december 2-tól 4-ig háromnapos ülést tartott a Vatikánban. (Magyar Kurír)

Merre tart az Egyház? – Helyzetjelentés XVI. Benedek és Ferenc pápa tanítása alapján

Gájer László, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Karának tanára tartott előadást A periféria teológiája címmel Ferenc pápa Egyházzal kapcsolatos gondolatairól a Karitász-klub vendégeként november 30-án Budapesten, a Szent István-bazilika Mária termében. (Magyar Kurír)

A vágy és az egység szentsége – Szerzetesek az Eucharisztiáról

A Magyarországi Szerzetes-elöljárók Konferenciáinak Irodája honlapján szeptembertől az eucharisztikus kongresszusig minden hónapban egy-egy beszélgetés olvasható az Eucharisztiáról. Novemberben Fazakas Gyöngyi Mária nővérrel, a Fájdalmas Anya Szolgálói szerzetesrend – szervita nővérek – elöljárójával készült interjú. (Magyar Kurír)

Megáldották a Váci Egyházmegye Szamaritánus Szolgálatának kibővített épületét

Bemutatkoztak Marton Zsolt váci megyéspüspöknek a Váci Egyházmegye Szamaritánus Szolgálat Intézményfenntartó Központja és a fenntartásában lévő szociális és gyermekvédelmi intézmények vezetői. A találkozó alkalmával a főpásztor megáldotta a szolgálat kibővített váci épületét. (Magyar Kurír)

1300 kilométert tettek meg erdélyi fiatalok gyalog és biciklin a magyar példaképek nyomában

A Gyimesfelsőloki Ifjúsági és Közművelődési Egyesület Magyar példaképeink nyomában című ifjúsági és közösségfejlesztő programja augusztustól november végéig tartott. Fő célja az volt, hogy a fiatalok ne idegen példaképeket kövessenek, hanem a magyar történelemből ihletődve válasszanak példaképeket. (Magyar Kurír)

Útravaló – 2019. december 5.

Napról napra közreadjuk a napi olvasmányokhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Decemberben Sárai-Szabó Tamás Kelemen OSB győri perjel ad útravalót. (Magyar Kurír)

Megújuló élettérben

Gyülekezeti terem úgy válhat Isten eszközévé, ha életünket okos istentiszteletként éljük. Mit jelent ez, és hogyan mutathat példát erre az egyik Fejér megyei település református közössége? (parokia.hu)

Mai evangélium – 2019. december 5.

Hogy örömhírrel induljon minden nap... – Mt 7,21.24–27 (Magyar Kurír)

Ferenc pápa katekézise: A jóslás, a varázslás nem keresztény, ha hiszel Krisztusban, hagyatkozz őrá!

December 4-én a Szentatya folytatta az Apostolok cselekedeteiről szóló katekézissorozatát. Ebben a 17. elmélkedésben Pál apostol efezusi szolgálatáról és a vénektől való elbúcsúzásáról beszélt. (Magyar Kurír)

A Te templomod szentje is ott lehet az Adoremus címoldalán

Alábbiakban felhívásunkat adjuk közre. (Magyar Kurír)

Adventi események 2019-ben

A 2019-es év adventi eseményeinek gyűjtőoldala. Áldott adventi készületet kívánunk mindenkinek! (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Megjelent az Új Ember 2019. december 8-i száma

Az Új Ember ez évi negyvenkilencedik számát ajánljuk olvasóink figyelmébe. (Magyar Kurír)

Jézus matematikája – Nem csak a katolikusoké az eucharisztikus kongresszus

A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) titkársága Öku-man elnevezésű kezdeményezése jegyében más felekezetű szerzők Eucharisztiáról, közösségről, valamint a kongresszusról írt gondolatait osztja meg a NEK honlapján. A sorozat kilencedik részét adjuk közre. (Magyar Kurír)

A zene zarándoka – Beszélgetések Arvo Pärttel

Galambos Ádám ajánlja olvasóink figyelmébe a világhírű észt zeneszerzővel készített interjúkat és a komponista írásait tartalmazó kötetet, mely a Rózsavölgyi és Társa Kiadónál jelent meg. (Magyar Kurír)

Migrációkutató Intézet: folytatódik az iszlám térnyerés Nyugat-Európában

Folytatódik az iszlám térnyerés Nyugat-Európában, a kontinensen 2050-ig a legszerényebb becslések szerint is megháromszorozódik az iszlám hátterű népesség – erről... (s4c.news)

Nyolcadik alkalommal rendezték meg az Újszövetség Maratont Székesfehérváron

December 1-jén, advent első vasárnapján tartották a VIII. Újszövetség Maratont a székesfehérvári Vörösmarty Színházban. Az evangéliumok szövegrészleteivel Jézus életét elevenítették fel a felolvasók a nagyszínpadon. (Magyar Kurír)

Álommunka-e az egyháztörténészé? – Robert Somerville-lel beszélgettünk

Robert Somerville egyesült államokbeli professzor tartotta a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus előkészítéseként rendezett esztergomi konferencia nyitóelőadását november 26-án. A Columbia Egyetem oktatója „egy modern konciliarista történész” szemszögéből vizsgálta Eucharisztia és Egyház 11–12. századi viszonyát. A protestáns kutató munkájáról és személyes hitéről beszélgettünk. (Magyar Kurír)

Érmekkel és élményekkel teli november

A novemberi hónapban is számos olyan esemény zajlott a Dudás Miklós Görögkatolikus Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában, melyek a gyermekek mindennapi életét igyekeztek színesíteni. Az eseményekről Páldi Orsolya, az iskola egyik pedagógusa számolt be. (nyirgorkat.hu)

Télapó? – Mikulás! ‒ Szent Miklós!!! – előadás Rókahegyen

A Rókahegyi Görög Esték idei utolsó előadásán, december 3-án dr. Obbágy László atya tartott előadást csodatévő Szent Miklós püspökről. (nyirgorkat.hu)

A dél-koreai püspökök egy éven keresztül naponta imádkoznak a békéért

Ámbár a politikai feszültség nem csökken Észak- és Dél-Korea között, a félsziget déli felének püspökei december 1-jén egy évig tartó nemzeti imamozgalmat hirdettek. A békéért fohászkodva készülnek az 1950-ben kitört koreai háború 70. évfordulójának emléknapjára. (Magyar Kurír)

Elhunyt Kalló József verbita szerzetes

Az Isteni Ige Társasága tudatja, hogy november 30-án életének 88., szerzetesi fogadalmának 71., papságának 59. évében a szombathelyi papi otthonban szentségekkel megerősítve visszaadta lelkét az Úrnak Kalló József verbita szerzetes. (Magyar Kurír)

Nem csak a nőn múlik, ha nem jön a baba! – Ingyenes szűrőprogramot indít férfiaknak az Egyházi Kórházak Egyesülése

Minden hetedik nemzőképes korú magyar házaspár meddő - derült ki az Egyházi Kórházak Egyesülése megbízásából készült kutatásból. Bár ma már bizonyított, hogy a gyermektelenség éppen fele-fele arányban múlik a nők és a férfiak egészségügyi problémáin, az emberek zöme a meddőségért továbbra is kizárólag a nőket teszi felelőssé. Szomorú adat, hogy az elmúlt tíz évben megháromszorozódott a fogantatási nehézségekkel küzdő párok száma! Ideje tehát végre nyíltan beszélni a férfiak érintettségéről is, hiszen minél előbb ismerik fel a problémát, annál nagyobb esély van a vágyott kisbabák megszületésére. Címkék:  meddőség férfi meddőség gyermekvállalás családalapítás (Képmás magazin)

Színpompás várakozás

A kisvárdai Szent György-iskolában az adventi várakozás idején minden gyermek magára ölti hétfőnként a megbeszélt színt tartalmazó ruhadarabot. (nyirgorkat.hu)

Adventi hangversenyt adott a Székesfehérvár Helyőrség Zenekara - beszámoló

2019.12.01. - Advent első vasárnapján ismét megrendezték a város kulturális életének egyik kiemelkedő eseményét, a Székesfehérvári Helyőrségi Zenekar hagyományos adventi koncertjét. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Megújult a templom Erdőtelken

Hat éve földrengés rongált meg számos épületet a Heves megyei településen, köztük a katolikus templomot is. Az épület tetejét röviddel ezután helyrehozták, mára pedig kívül-belül megszépült. A 267 éves templomot ebből az alkalomból ünnepi szentmise keretében áldotta meg Ternyák Csaba egri érsek november 30-án. (Magyar Kurír)

Ne csak elmélkedjünk a szeretetről

Advent 1. vasárnapján Csaba testvér arra biztatott mindenkit, hogy induljon el a cselekvő szeretet útján. Forrás: Magnificat.ro The post Ne csak elmélkedjünk a szeretetről appeared first on Keresztény Élet Portál. (keresztenyelet.hu)

Díjátadó és gála

November 16-án, szombaton a Benczúr Palota dísztermének klasszikus falai között került sor az idei baptista művészeti díjak átadására. Az immáron negyedik alkalommal megrendezett díjátadó ünnepségen Papp János egyházelnök köszöntötte a jelenlévőket. Ezt követően Háló Gyula kommunikációs vezető ismertette a díjazás céljait, amelyek a közösségünk művészeinek elismerése és további tevékenységük inspirálása egyházunk vezetősége által. A díjazottak, […] (baptist.hu)

Boxutca ifivezetőknek – ifjúsági vezetőképzést szervezett a MABIM

November 8-10-ig a balatonföldvári Bethesda Üdülő és Konferenciaközpontban tartottuk ifjúsági vezetőképzésünket. A MABIM az elmúlt években igyekezett, hogy tavasszal és ősszel is legyen egy-egy hétvége, amikor az ország ifjúsági vezetői összegyűlhetnek és fejlődhetnek szolgálatukban. Az elmúlt évek gyakorlata az volt, hogy pénteken-szombaton voltak előadások és vasárnaponként a vendéglátó gyülekezet istentiszteletén szolgáltunk. A pénteki és szombati […] (baptist.hu)

Ferenc pápa Twitter-üzenete december 3-án

A Szentatya az alábbi bejegyzést tette közzé Twitter-oldalán. (Magyar Kurír)

Médiaképzésen vettek rész a nagyváradi Szent László-líceum diákjai Magyarországon

A nagyváradi Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum Szó-szék című iskolaújságjának újraalakult szerkesztő csapata november 22-24. között ifjúsági médiaképzésen vett részt a Domaszéken, a Zöldfás Lelkigyakorlatos Házban. (Magyar Kurír)

Ránk harmatozó fények – Kiállítás az „adventi embereknek” a győri Triangulum Galériában

Böcskei Győző, a győri Nagyboldogasszony-székesegyház plébánosa és Martos Gábor művészeti író nyitották meg november 30-án a karácsonyi ünnepkört bemutató tárlatot a győri Triangulum Galériában. (Magyar Kurír)

„A magyar népzenében annyi energia van, hogy szét kell tépni a hangszert hozzá”

Hogyan lehet a zenei életben nyitottnak és egyéniségnek maradni, megélni a zenéből és megőrizni az örömét is? A küldetés és a brandépítés két külön út vagy egymást erősítő ügyek? Mit tudnak adni egymásnak a zenei stílusok, és félteni kell-e a (világ)zenét az egysíkúságtól? Ferenczi György Máté Péter-díjas zenésszel beszélgettünk minderről, és persze elsősorban róla. Eközben énekelt és zenélt is fog a közönségnek, ezúttal nem a Rackajammel vagy más megszokott formációban, hanem lányával, Ferenczi Borával. Címkék:  Képmás-est Ferenczi György Ferenczi Bora Rackajam magyar zenészek (Képmás magazin)

Indul a Holokauszt túlélők második nemzedékét segítő “Együtt” program

Már lehet időpontot foglalni a konzultációra, ahol az érdeklődő segítséget kap a jelentkezési lap beadásához. . A Mazsihisz honlapján tette közzé az Együtt indulásáról szóló hírt. A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (MAZSIHISZ) és a Magyarországi Zsidó … Tovább » (szombat.org)

Adventi koszorúkészítés a Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum munkatársaival - beszámoló

2019.11.30. – Az adventi koszorúkészítés a karácsonyra való előkészület időszakának kezdete. A székesfehérvári püspökség Adventi udvari rendezvényeihez csatlakozva, a kicsiket és nagyokat egyaránt várták egy kötetlen délutáni foglalkozásra. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Adventi jótékonysági est

2019. december 6. - Pénteken 18 órakor ökumenikus Adventi Jótékonysági Estre kerül sor a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Köszönet!

Tőtős János nyugdíjas lelkipásztor és felesége Erzsike az elmúlt években komoly szolgálatot végeztek a hajléktalan és nehéz sorsú emberek között. A Baptista Szeretetszolgálat által fenntartott Baptista Szolgáltató Centrum kőbányai telephelyén  önkéntesekkel és misszionáriusokkal együtt rendszeres istentiszteleteket tartottak és megalapították a Koráll Gyülekezet. Az elmúlt időszakban több bemerítés is volt. A Tőtős házaspár november végével búcsúzott […] (baptist.hu)

Első szentmiséjét tartotta a II. János Pál Katolikus Szakkollégium új spirituálisa

A szombathelyi II. János Pál Katolikus Szakkollégium kis kápolnája november 20-án, szerda este zsúfolásig megtelt: új spirituálist köszönthettek. Perger Gyulát nevezte ki Székely János megyéspüspök a szakkollégium spirituálisává és egyetemi lelkésszé. (Magyar Kurír)

Elhunyt Krafcsik Ervin nyugalmazott plébános

A kaposvári püspök, az egyházmegye papsága fájdalommal, de a feltámadás reményében tudatja, hogy Krafcsik Ervin nyugalmazott plébános életének 74., áldozópapságának 47. évében, 2019. november 30-án szentségekkel megerősítve elhunyt. (Magyar Kurír)

Adventi énekverseny Debrecenben

Adventi énekversennyel kezdték a Jézus Krisztus születésére várakozás időszakát a debreceni hittanos gyermekek november 30-án, Szent András apostol ünnepén a Szent Anna-székesegyházban. (Magyar Kurír)

Rekonstrukciós műtétet végzett a szétválasztott sziámi ikreken a magyar orvoscsapat

A Cselekvés Alapítvány magyar orvoscsapata által szétválasztott, fejüknél összenőtt bangladesi sziámi ikerpár Operation Freedom (Szabadság Hadművelet) névre keresztelt műtétsorozata folytatódik: a hároméves kislányok, Rabeya és Rukaya december 3-án és 4-én helyreállító műtéteken estek át a Bangladesbe visszalátogató szakemberek jóvoltából. (Magyar Kurír)

A kommunikáció jog, nem kiváltság

A komplex kommunikációs igényű személyeket támogató AAK-Módszertani Központ nyílt a debreceni Immánuel Otthonban. A Nemzeti Fogyatékosságügyi- és Szociálpolitikai Központ Közhasznú Nonprofit Kft. MONTÁZS projektjének részeként 21 millió forint értékben vásároltak speciális kommunikációs eszközöket a református intézmény számára. (reformatus.hu)

Megőrizni a vonzerőt – Újdonságok a pázmányos pedagógusképzésben

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kara (PPKE BTK) a mostani tanévben is két alkalommal hirdet nyílt napot Budapesten. Az elsőt november 27-én tartották, a másodikra januárban várják az érdeklődőket. (Magyar Kurír)

Élő egyház

(NAVA_Video )

„A gyerek személyiségéhez passzoló iskolát válasszunk!”

Bár a jövő szeptemberben induló első osztályokba csak áprilisban lehet majd beiratkozni, sok iskolában már novemberben elindult a felvételi folyamat. De vajon mitől jó egy iskola? Milyen szempontokat mérlegeljen a szülő a választásnál? Szerencsés-e a hatéveseknek kötelezővé tenni az iskolakezdést, és igaz-e, hogy ki kell menekíteni a gyerekeket az állami rendszerből? Interjú Dobos Orsolya oktatásszakértővel, az Alapítványi és Magániskolák Egyesülete alternatív tagozatának vezetőjével. Címkék:  iskolaválasztás iskolai felvételi továbbtanulás alternatív iskolák (Képmás magazin)

Szent Borbála

A középkor egyik legismertebb szentje és vértanúja Nikomédiában élt a IV. században. Borbála szűz és vértanú a tizennégy segítőszent egyike. Borbála napján, december 4-én eleink ágat vágtak egy gyümölcsfáról, és vízbe tették. Ha a faág karácsonyig kivirágzott, az eladósorban lévő lány közeli férjhezmenetelre számíthatott. (Magyar Kurír)

Sr. Johanna-Andrea OCD: Szent Teréz válaszol – Hogyan imádkozzunk? II.

A marosszentgyörgyi kármelita nővérek és a Jel Kiadó közös gondozásában jelent meg Johanna-Andrea OCD Szent Teréz válaszol – Hogyan imádkozzzunk? című könyve. A kötet Avilai Szent Teréz önéletrajzát kíséri végig, egy mai kármelita nővér kommentálásában. Az ember Istennel való kapcsolatában fölmerülhetnek kérdések, melyekre Szent Teréz ma is válaszol. Megtanulhatjuk tőle, hogyan imádkozzunk. (Magyar Kurír)

Térítésmentes meddőségi szűrőprogram indul elsősorban férfiaknak

Budapest, 2019. december 3., kedd (MTI) - Térítésmentes, elsősorban a családalapítás előtt álló férfiakat célzó meddőségi szűrőprogram indításáról írt alá megállapodást kedden az Egyházi Kórházak Egyesülése és a Merck Kft. (MTI)

Fülöp Attila: csaknem 190 millió forintra pályázhatnak az autistákat, értelmi fogyatékosokat ellátó intézmények

Debrecen, 2019. december 3., kedd (MTI) - Keddtől elérhető az a csaknem 190 millió forint keretösszegű pályázat, amelyre civil szervezetek autistáknak, értelmi fogyatékossággal élőknek bentlakásos ellátást nyújtó intézményei pályázhatnak január 6-áig - jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára a fogyatékos emberek világnapján, kedden Debrecenben. (MTI)

Több mint 30 ezer turista kereste fel idén a máriaradnai kegyhelyet

Reinholz András esperes, a radnai közösség plébánosa „mindentudó” füzetében alapos és átfogó kimutatást vezet arról, kik és hányan látogatták a kegytemplomot. (Magyar Kurír)

Megölték, mert megvédett egy nőt

Október 21-én találtak rá a holttestre. Az áldozat családját az ICC kérdezte arról, hogy mi állhat a tragédia hátterében. Elmondásuk... (s4c.news)

Adventi gondolatok – Barticel-Kiss Benjámin

A Kolozsvári Protestáns Teológiai Intézet negyedéves hallgatójának szövegét olvashatjuk. (Erdélyi Refomátus Egyházkerület)

Máriapócson tartotta éves találkozóját a Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat

A máriapócsi Emmánuel Zarándokközpont adott otthont a görögkatolikus szeretetszolgálat Szent Lukács-napjának november 26-án. (Magyar Kurír)

EVIKEFESZT Brassóban

EVIKEFESZT név alatt tartottunk ifjúsági találkozót a brassói evangélikus egyházközségnél. A gyülekező után énekléssel, ismerkedős és csapatépítő játékokkal, otthonias hangulatot varázsolva vettünk részt a Kolozsváron… (evangelikus.net)

Temesvár 30

Kerekasztal-beszélgetésekkel, könyvbemutatókkal és színházi előadásokkal várják az érdeklődőket a temesvári forradalom kitörésének 30. évfordulója alkalmából szervezett emlékhéten, melynek keretében felavatják a Makovecz Imre tervei alapján immár húsz éve épülő Új Ezredév Református Központ főépületét is. (reformatus.hu)

Útravaló – 2019. december 4.

Napról napra közreadjuk a napi olvasmányokhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Decemberben Sárai-Szabó Tamás Kelemen OSB győri perjel ad útravalót. (Magyar Kurír)

Egyetemes igényünk

Az egyetemi közösség nem család, nem gyülekezeti csoport, hanem egy olyan zarándokút, ahol mindössze pár évet vagyunk egymás mellett. Ez csak egy kísérés, de remény szerint olyan kísérés, amely a diákok számára utat mutat a következő évekre, évtizedekre is. Siba Balázzsal beszélgettünk. (parokia.hu)

Mai evangélium – 2019. december 4.

Hogy örömhírrel induljon minden nap... – Mt 15,29–37 (Magyar Kurír)

Tíz éves az Írisz Ház

Ritka ma az olyan alkalom, amikor a szervezők arról beszélgetnek a rendezvény kezdete előtt, hogy honnan hozzanak még székeket. (Erdélyi Refomátus Egyházkerület)

Az emberi méltóság mindenkit megillet – Ferenc pápa üzenetet küldött a fogyatékkal élők világnapjára

Akkor építhetünk egy emberségesebb világot, ha elismerjük: az emberi méltóság nem az öt érzék működőképességétől függ. Nem elég ledönteni a fizikai akadályokat, meg kell változtatni a mentalitást is: a fogyatékkal élő személyek hozzájárulnak a társadalom javához – írta Ferenc pápa a fogyatékkal élők december 3-i világnapja alkalmából. (Magyar Kurír)

EVIKEFESZT Brassóban – Fotóriport

2019. november 30-án ifjúsági találkozót tartottunk Brassóban. A vidám hangulatot képekkel nem lehet visszaadni, de megpróbálkozunk vele. Fotók: Csabai Anita   (evangelikus.net)

Evangélikus magazin

(NAVA_Video)

Adventi gondolatok – Dávid Árpád

A kárpátaljai Mezőgecse, Nagybakta és Tiszacsoma gyülekezeteinek lelkipásztora is elmélkedett az adventről. (Erdélyi Refomátus Egyházkerület)

Egymillió csillag a szegényekért – Idén Veszprémből indult el a Katolikus Karitász adventi akciója

Az Egymillió csillag a szegényekért elnevezésű szolidaritási akcióhoz hazánk 2008 óta csatlakozik évről évre. December 1-jén Veszprémből indultak útjukra a szeretet lángjai, hogy egy héten keresztül fokozottan hívják fel a figyelmet a mélyszegénységben élőkre. (Magyar Kurír)

Isten belép az ember világába – Interjú Udvardy György érsekkel az új egyházi év kezdetén

Harasztovics Arnold, a Pécsi Egyházmegye kommunikációs munkatársa az adventtel kezdődő új egyházi évről, illetve a lezárult időszakról beszélgetett Udvardy György veszprémi érsekkel, pécsi apostoli kormányzóval. Az interjú néhány részletét közöljük. (Magyar Kurír)

Elhunyt Kalló József SVD

Elhunyt: 2019. november 30-án. Temetése: 2019. december 9-én. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Ferenc pápa: Az igazi pásztornak kicsinynek kell lennie

A Szentlélek csak az alázatos szívben tud kicsírázni. Kicsinek lenni nem egyenlő a bezárkózással, sokkal inkább ráhagyatkozás Istenre, a kockázat felvállalása, mert nincs mit vesztenünk – erről elmélkedett december 3-án reggel, a Szent Márta-ház kápolnájában bemutatott szentmisén Ferenc pápa. (Magyar Kurír)

Varga László püspök megáldotta a vörsi betlehemet

Idén 71. alkalommal építették meg Közép-Európa legnagyobb betlehemét a vörsi Szent Márton-templomban. December 1-jén, advent első vasárnapján Varga László kaposvári megyéspüspök ünnepi szentmise keretében megáldotta a betlehemet és a templomot, melynek homlokzatát a közelmúltban teljesen felújították. (Magyar Kurír)

Corpus Christi – Ismét NEM LÉTEZŐ film ellen tiltakoznak

Tiltakozó körüzenet terjed keresztény levelezőlistákon és közösségi portálokon egy állítólagos Corpus Christi című filmmel kapcsolatban, amely homoszexuálisként ábrázolja Jézust és tanítványait. Létezik-e az alkotás, ami ellen 1984-ben tiltakoztak először? A helyzet bonyolultabb, mint gondolnánk. Az álhírrel először 2012-ben foglalkoztunk... (Magyar Kurír)

Főpásztori roráte szentmise Győrben a Káptalandombon

A győri Nagyboldogasszony-székesegyházban december 2-án reggel az év első roráte szentmiséjét Veres András megyéspüspök mutatta be Németh László általános püspöki helynökkel, Böcskei Győző székesegyházi plébánossal, valamint a Brenner János Hittudományi Főiskola és Papnevelő Intézet elöljáróival, Reisner Ferenc rektorral, Kálmán Imre prefektussal és Bognár István spirituálissal együtt. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa: Az igazi pásztornak kicsinynek kell lennie

A Szentlélek csak az alázatos szívben tud kicsírázni. Kicsinek lenni nem egyenlő a bezárkózással, sokkal inkább ráhagyatkozás Istenre, a kockázat felvállalása, mert nincs mit vesztenünk – erről elmélkedett december 3-án reggel, a Szent Márta-ház kápolnájában bemutatott szentmisén Ferenc pápa. (Magyar Kurír)

„Pici támasz próbálok lenni, amíg megerősödnek…”

Országszerte tizenhárom kórházba járnak be az önkéntesek, hogy énekhangjukkal segítsék a csöppnyi gyermekeket a gyógyulásban, erősödésben, növekedésben. Solti Emese pedagógussal, „A te hangodat ismerem – Énekkel, zenével az inkubátorok mellett” program egyik önkéntesével beszélgettünk, aki inkább csak statisztának nevezi magát, mert nem az ő hangja fontos a pici babának, hanem az édesanyáé, édesapáé. Címkék:  korababák koraszülött osztály perinatális zenei program inkubátor önkéntesek (Képmás magazin)

Felgyúltak a karácsonyi fények Székesfehérvár belvárosában - beszámoló

2019.12.01. - Felgyúltak a város karácsonyi fényei, több száz kisiskolás köszöntötte énekkel az ünnepet. A város fényeit a polgármester és a megyéspüspök a Jótékonysági Futás legfiatalabb győzteseivel, Lédeczi Lottival és Szekfű Viktorral kapcsolták fel. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Jézus Krisztus élete elevenedett meg a VIII. Újszövetség Maratonon - beszámoló

2019.12.01. - Advent első vasárnapján Dr. Cser-Palkovics András polgármester, Spányi Antal megyéspüspök, Bencze András evangélikus lelkész és Szikora János igazgató együtt gyújtották meg a Vörösmarty Színház adventi koszorújának első gyertyáját. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Angyalbatyu

2019.12.02. - Karácsony közeledtével a rászoruló családokban nagy fejtörést okoz, hogy milyen ajándékkal tegyék még boldogabbá a gyerekek számára az ünnepet. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Készül a Vatikán Minecraft-szervere

Meghökkentő ötlettel állt elő Robert Ballecer amerikai jezsuita szerzetes, techblogger. Az informatikus végzettséggel is rendelkező lelkipásztor arra vállalkozott, hogy elkészíti a Vatikán Minecraft-szerverét, ahol zaklatóktól mentes környezetben játszhatnak a főleg gyermekek körében népszerű bányászós-építős videojáték rajongói. (Magyar Kurír)

Márk metropolita szolgálatai az oroszországi médiában

Az oroszországi „Szojuz” országos tv-csatorna bemutatta a nemrég, hazánkban, főpapunk látogatásán forgatott film második részét, „Feljegyzések a távolból – magyar földön” címmel, amely a Magyar Ortodox Egyházmegye egyházközségeinek életét, szolgálatát mutatja be. A „Főpásztor üzenete” c. sorozatban pedig, amelyet a „Logosz” rjazanyi egyházmegyei tv-stúdió készít, levetítették a Márk metropolitával „Külföldön jobb?” címmel készített videót, amely […] (Magyar Ortodox Egyházmegye (Moszkvai Patriarkátus))

Százéves az Apáczai

Egyhetes rendezvénysorozattal ünnepelte fennállásának 100. évfordulóját a kolozsvári líceum. (Erdélyi Refomátus Egyházkerület)

Útra indul az Oltáriszentség Erdélyben

Jakubinyi György érsek advent első vasárnapján, december 1-jén a gyulafehérvári székesegyházban ünnepi szentmise keretében megáldotta azt a nyolc monstranciát, amelyek az év során minden egyházközségbe eljutnak. 2020 az Eucharisztia éve lesz a gyulafehérvári egyházmegyében a jövő évi budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) alkalmából. (Magyar Kurír)

Jézus nem idegen köztünk, nem űrből pottyant lény – Gyertyagyújtás Debrecenben

Közös gyertyagyújtással kezdődött december 1-jén az advent Debrecenben. (Magyar Kurír)

Harmincadik alkalommal járt az orvosmisszió Kárpátalján

2017 őszén gyermekek szűrővizsgálatával kezdte meg szolgálatát a Katolikus Karitász Orvosmissziója Kárpátalján, és a november 30. – december 1-jei hétvégén már harmincadik alkalommal indult útnak az önkéntes orvoscsoport. (Magyar Kurír)

Nem lett öngyilkos a magyarbánhegyesi plébános

A templom toronyórájának javításán dolgozott Fabisz Ákos atya, amikor pénteken délután leesett és a mélybe zuhant. Több illetlen találgatás is kezdődött, voltak akik azt sugallták, hogy öngyilkosság történt – azonban ezt a helyiek egyértelműen és határozottan cáfolják – számol be a 777. Ezrek fejezték ki részvétüket a közösségi médiában Fabisz Ákos atya halálát követően: a […] The post Nem lett öngyilkos a magyarbánhegyesi plébános appeared first on Keresztény Élet Portál. (keresztenyelet.hu)

Formálódj adventben – Formálódj böjtben

Kétoldalas, az adventi és a böjti időszakra felkészítő könyvet jelentetett meg a közelmúltban a TeSó blog. A kézreálló, zsebbe férő, táskában is meghúzódó hívogató kicsi kötet rövid blogbejegyzésekből nyomtatott üzenetté vált írásokat tartalmaz. Ha engedjük, társunkká szegődnek a jászolig és a keresztig. (reformatus.hu)

Átadták a 22. Faludi Nemzetközi Filmszemle és Fotókiállítás díjait

A 22. Faludi Nemzetközi Filmszemle legjobb kisjátékfilmje Schwechtje Mihály Aki bújt, aki nem című alkotása lett, a dokumentumfilm kategóriában Alexander Abramov Palekh Újra a térképen, az animációs és kísérleti filmek közül Gianluca Abbate Szupermarket című filmje kapott első díjat. A Premier Kultcaféban november 30-án a diák- és az ökumenikus zsűri is osztott elismeréseket. (Magyar Kurír)

Egyre hulladékmentesebben, apró lépésekkel – Környezettudatos kisokos 1.

A 2010-es évek nagy életmódváltó trendjét, a környezettudatos mozgalmat a klímakrízis és a környezetszennyezés okozta szorongás szükségszerűen hívta életre. Nem újdonság a „zöld háztartás”, azonban az alapvető praktikákat, amelyeket nagyanyáink még tudtak, nekünk már sok esetben tanulnunk kell. Hogyan csökkenthetjük a hétköznapokban az ökológiai lábnyomunkat? Ebben segít a zöld kisokos, amelynek első része a hulladékcsökkentésre koncentrál! Címkék:  környezettudatosság környezetbarát környezettudatos háztartás ökotippek (Képmás magazin)

Adventi gondolatok – Kovács Zsuzsa

A Kolozsvári Protestáns Teológiai Intézet hatodéves hallgatója osztotta meg gondolatait. (Erdélyi Refomátus Egyházkerület)

Nincs ingyen ebéd

- a környezeti cselekvésben sem (parokia.hu)

Ferenc pápa a francia katolikus vállalkozókhoz: Meg lehet változtatni a munka világát

A fréjus-touloni egyházmegye püspöke, Dominique Rey vezetésével háromszáz fiatal francia katolikus vállalkozó zarándokolt Rómába, hogy december elsejétől a Közjó utazása elnevezésű háromnapos program keretében mélyítsék el a keresztény vállalkozók hivatását az Egyház társadalmi tanítása fényében. (Magyar Kurír)

Hajnali gondolatok

(NAVA_Video )

Erős vár a mi Istenünk - Az evangélikus egyház félórája

(NAVA_Video )

A Magyarországi Református Egyház mezőcsokonyai „CSILLAGVÁR" Biztos Kezdet Gyerekház ajánlattételi felhívása

Tisztelt Ajánlattevő! A Magyarországi Református Egyház az „CSILLAGVÁR Biztos Kezdet Gyerekház infrastrukturális fejlesztése Mezőcsokonyán az EFOP-2.1.2-16-2018-00093 sz.” projekt keretében nyílt beszerzést hirdet, amelyre három ajánlattevőt közvetlenül is meghív. Ajánlattételre az útmutatóban szereplő feltételek alapján van lehetőség. (reformatus.hu)

Megáldották az új dömsödi templomot

Az újonnan épült száz férőhelyes dömsödi Szent Márton-templomot Krisztus Király vasárnapján, november 24-én áldotta meg ünnepi szentmise keretében Varga Lajos váci segédpüspök. A szentmisén koncelebrált Fábry Kornél, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus Általános Titkárságának főtitkára. (Magyar Kurír)

Ma már a gyereknek is van méltósága

Pár napja általános iskolai osztálytalálkozónk volt. Fontos esemény az ilyesmi a mi korunkban, sok régi élmény megerősítést kap, mások pedig átkereteződnek. A kedélyesen elmesélt sztorik közül néhányon már nem nevetek felhőtlenül. Például, hogy milyen viccesen beszólt az osztály fenegyereke, miután a tanár felpofozta; hogyan adott kokit a mókamester orosztanár minden találkozáskor a legkisebb fiúnak, vagy hányan álltunk sorba körmösért elsőben(!) a tanítónéni íróasztalánál, mert nem vittünk üzenőfüzetet. A hetvenes évek végén a testi fenyítés ugyanis megszokott volt, sőt vicces, és a gyereket lehetett büntetni, ha nem ette meg a paradicsomos káposztát vagy másképp kötötte meg a kisdobosnyakkendőt, mint a többiek (pláne, ha otthon is hagyta). Sok minden változott azóta. Címkék:  gyermekjogok oktatási jogok Dr. Aáry‑Tamás Lajos oktatási jogok biztosa (Képmás magazin)

Érseki látogatás Szabadkán

Az új egyházi év kezdetén Bábel Balázs érsek Szabadkára látogatott, ahol december 1-jén ünnepi szentmisét mutatott be a Szent Mihály ferences templomban, huszonnégy fiatal felnőttnek kiszolgáltatta a bérmálás szentségét, és a délvidéki híveket meghívta az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra. (Magyar Kurír)

Semjén: jelentősen nőtt az egyházak oktatási és köznevelési szerepvállalása

Budapest, 2019. december 2., hétfő (MTI) - Csaknem kétszeresére nőtt az egyházak oktatási és köznevelési szerepvállalása 2010 óta - jelentette ki a nemzetpolitikáért, egyházügyekért és nemzetiségekért felelős miniszterelnök-helyettes hétfőn az Országgyűlés igazságügyi bizottsága előtti éves meghallgatásán. (MTI)

Ferenc pápa apostoli levélben hangsúlyozta a karácsonyi keresztény hagyomány jelentőségét

Róma, 2019. december 1., vasárnap (MTI) - A keresztény karácsony hagyományainak, ezek között is a betlehemállításnak a jelentőségéről szól Ferenc pápa advent első vasárnapján kiadott apostoli levele, amelyet az egyházfő a Szent Ferenc által állított első európai betlehem helyszínén, Greccio barlangjában írt alá. (MTI)

Áder János kopt keresztény egyházi személyiségekkel találkozott Egyiptomban

Luxor, 2019. december 1., vasárnap (MTI) - Kopt keresztény egyházi vezetőkkel találkozott Áder János államfő vasárnap Egyiptomban, négynapos hivatalos útjának zárásaként, advent első vasárnapján. (MTI)

A fogyasztás érzelem nélküli kultúrája ellen emelte fel szavát Ferenc pápa

Vatikánváros, 2019. december 1., vasárnap (MTI) - A fogyasztás érzelem nélküli kultúrája ellen emelte fel szavát Ferenc pápa, aki advent első vasárnapján a szeretet és a család karácsonyát hirdette beszédében. (MTI)

Több mint harminc programmal készül a Pécsi Egyházmegye a karácsonyra Pécsen

Pécs, 2019. november 30., szombat (MTI) - Múzeumpedagógiai foglalkozásokkal, komolyzenei koncertekkel, gyermekprogramokkal várja egyebek mellett a Pécsi Egyházmegye az érdeklődőket az adventi időszakban. (MTI)

Marosvásárhelyi iskolaügy - Érvénytelenítette a bíróság a katolikus gimnáziumot újralétesítő miniszteri rendeletet

Kolozsvár/Marosvásárhely, 2019. november 29., péntek (MTI) - A Marosvásárhelyi Táblabíróság pénteken első fokon érvénytelenítette a marosvásárhelyi II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium 2018-as újbóli létrehozását elrendelő miniszteri rendeletet. (MTI)

Javasasszonyok és önmagukat író történetek

A történelmi regények nem csupán csatajelenetekből, politikai csatározások leírásából állnak, és nem is csak királyokról, hódítókról szólnak. Az olvasók keresik és szeretik a kisemberek szemszögéből megírt históriákat. Bányai D. Ilona regényei meseszövéshez hasonlatos technikával, markáns karakterekkel vonzzák az olvasókat. Beszélgetésünkből kiderül, miért tartották annak idején hóbortosnak, és hogy milyen írói módszerekkel alkotja meg műveit. Címkék:  Bányai D. Ilona Boszorkánykör A vér jogán történelmi regény (Képmás magazin)

Advent a kisvárdai kórházban

Kisvárdán a Felső-Szabolcsi Kórház folyosóján meghitt hangulatban gyújtotta meg advent első gyertyáját a város polgármestere, Leleszi Tibor. Az első gyertyagyújtáson Mosolygó Tibor, a Felső-Szabolcsi Kórház lelkésze példabeszédében arra figyelmeztetett, hogy a legszebb ajándék mi magunk vagyunk. (nyirgorkat.hu)

Keresztények lettek az Emírségek új pionírjai

Az Egyesült Arab Emírségekben évente megünneplik a „nemzet úttörőit” a nekik adott díjjal, az idén meghirdetett „Tolerancia évének” azonban nagy... (s4c.news)

A Reformátusok Lapja e heti számából

Adventben is olvassa a Reformátusok Lapját! (reformatus.hu)

Székely János tartott adventi lelkigyakorlatot a frankfurti magyar katolikus közösségnek

Székely János szombathelyi megyéspüspök tartott lelkigyakorlatot a Frankfurtban élő magyar katolikusoknak. A november 29-től december 1-jéig tartó lelkigyakorlat mottójául a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus jelmondatát választotta: „Minden forrásom belőled fakad”. (Magyar Kurír)

Megnyílt az Adventi Udvar Székesfehérváron

Az adventi koszorú első gyertyájának meggyújtásával november 30-án megnyílt az Adventi Udvar a székesfehérvári püspöki palota kertjében. (Magyar Kurír)

Székely János volt a vendége a frankfurti magyarok adventi lelkigyakorlatának

Székely János szombathelyi megyéspüspök tartott lelkigyakorlatot a Frankfurtban élő magyar katolikusoknak. A november 29-től december 1-ig tartó lelkigyakorlat mottójául a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus jelmondatát választotta: „Minden forrásom belőled fakad“. (Magyar Kurír)

A hatvanéves kolozsvári teológust, Nóda Mózest köszöntötték Pécsett

Az ünneplő ember a közösségben címen a pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola szervezésében november 27–28-án tudományos konferenciát tartottak, meglepetésként a városhoz több szállal kötődő kolozsvári teológus, Nóda Mózes 60. születésnapja alkalmából. (Magyar Kurír)

Olyan lelkipásztor szeretne lenni, akihez bizalommal fordulhatnak

Erősítené a református közösséget és járná a gyülekezeti tagok útját a szombaton beiktatott, új kaposvári lelkipásztor. Petró László nemrég költözött családjával a somogyi megyeszékhelyre és már el is kezdte szolgálatot. (Dunántúli Református Egyházkerület)

Útravaló – 2019. december 3.

Napról napra közreadjuk a napi olvasmányokhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Decemberben Sárai-Szabó Tamás Kelemen OSB győri perjel ad útravalót. (Magyar Kurír)

Isten hangja vagy karikatúrája?

Az igehirdetés akkor jó, ha hat. De hogyan lehet az emberi szó Isten üzenetévé? És miként kerülheti el az igehirdető, hogy manipulálja hallgatóságát? Horváth Levente református lelkész szó és tett tökéletes egységéről és a kegyelem erkölcsi következményeiről is beszélt megkeresésünkre. (parokia.hu)

Veszélyben a keresztyénség bölcsője

Az apostolok hirdették nekik az evangéliumot, ezernégyszáz év alatt megtanultak együtt élni az iszlámmal, most mégis az eltűnés fenyegeti a közel-keleti és a kelet-afrikai Krisztus-hívőket. 200 millió üldözött keresztyén szenvedéseire szerette volna felhívni a világ figyelmét a magyar kormány az elmúlt héten Budapesten tartott nemzetközi konferenciával. (reformatus.hu)

Egymillió csillag a szegényekért

Tizenkettedik alkalommal indította el az Egymillió csillag a szegényekért szolidaritási akciót hazánkban a Katolikus Karitász. (Katolikus Karitász)

30. Orvosmisszió Kárpátalján

Kárpátalján 2017 őszén gyermekek szűrővizsgálatával kezdte meg munkáját a Katolikus Karitász Orvosmissziója és ezen a hétvégén már 30. alkalommal indult útnak az önkéntes orvoscsoport. (Katolikus Karitász)

Mai evangélium – 2019. december 3.

Hogy örömhírrel induljon minden nap... – Lk 10,21–24 (Magyar Kurír)

Adventi koszorúkészítés a Székesfehérvári Múzeum munkatársaival - beszámoló

2019.11.30. - Az adventi koszorúkészítés a karácsonyra való előkészület időszakának kezdete. A székesfehérvári püspökség Adventi udvari rendezvényeihez csatlakozva, a kicsiket és nagyokat egyaránt várták egy kötetlen délutáni foglalkozásra. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Éjjel-nappal tartó folyamatos szentségimádás

Magyar nemzetünk Istenhez fordulásáért, megtéréséért engesztelünk. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Embernek lenni isteni dolog – Templomot szenteltek Nyíregyházán

Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök szentelte újra a Nyíregyháza-Borbányán található Szent László-templomot december 1-jén, advent első vasárnapján. (Magyar Kurír)

A Pécsi Egyházmegye új mottót választott az új egyházi évre

Az adventtel kezdődő új egyházi évben a Pécsi Egyházmegye a hagyományokhoz híven új mottóval kívánja meghatározni és folytatni szolgálatát, pasztorális tevékenységét. (Magyar Kurír)

Hat órát villamosozott egy halott

Nyílik az ajtó, oldalra állok, megvárom a hömpölygő embertömeg leszállását. Felszállok, sípol a villamos, a vezető valamit a hangszóróba karattyol, és igyekszem vigyázni, mert az ajtók záródnak. Percek telnek el, a telefonomba merülök, de arról, hogy kik vesznek körül, fiatalok vagy idősek, szomorú vagy vidám emberek, élők-e vagy holtak – nos, fogalmam sincs. Címkék:  közöny figyelmesség tömegközlekedés villamos (Képmás magazin)

Megújult a Máltai Szeretetszolgálat győri régióközpontja

„Nem elég, hogy egy épületbe érkezzen meg egy ember, hanem arra van szükség, hogy valóban emberekhez érkezzen, akik szeretettel várják, akik gyógyulást, bátorítást, új életkedvet tudnak nyújtani minden ide érkezőnek” – ezekkel a szavakkal adta át Kozma Imre atya a Magyar Máltai Szeretetszolgálat felújított győri régióközpontját november 29-én. (Magyar Kurír)

Együttműködési megállapodás a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a szíriai Antiochiai Egyetem között

November 27-én a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) rektora, Kuminetz Géza, valamint Frivaldszky János és Szilágyi Csaba rektorhelyettesek fogadták II. Ignác Efrém antiochiai pátriárkát, a Szír Ortodox Egyház vezetőjét, Nicodemus Daoud Matti Sharaf moszuli érseket, Josztinosz Bulosz Szafár zahléi érseket és Rakán Razukot, a Szír Ortodox Egyház által alapított Antiochiai Egyetem rektorát. (Magyar Kurír)

Isten nevét hiába ne vedd! – Keresztény Tanösvény (12. rész)

Böjte Csaba ferences szerzetes Keresztény Tanösvény címmel negyvenrészes videósorozattal segíti a felkészülést a 2020-as Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra. A sorozat tizenkettedik része Isten nevét hiába ne vedd! címmel december 1-jén jelent meg. (Magyar Kurír)

Advent a veszprémi várban

November 30-án „Advent a Várban” címmel hétvégi rendezvénysorozat kezdődött a veszprémi Szentháromság téren, a korábbi „Illatos Advent” elnevezésű programhoz kapcsolódva. (Magyar Kurír)

Hivatása felébreszteni a hit és tudás iránti vágyat – Gyémántmiséjét ünnepelte Jelenits István

Jelenits István piarista szerzetes december 1-jén, advent első vasárnapján a budapesti piarista kápolnában mondta gyémántmiséjét. Rendtársai, a papi hivatást választó egykori diákjai, most iskolába járó és öregdiákok, tanár kollégák, barátok és hívei töltötték meg a Duna-parti kápolnát és annak előterét. (Magyar Kurír)

Apák, anyák nélkül

Gyermek- és ifjúkorom egyik legemlékezetesebb filmje volt a Kramer kontra Kramer. Sosem értettem meg a gyermekeikről lemondani képes anyát, lenyűgözött az apa kitartása és helytállása, s közben árgus szemekkel figyeltem a gyereket, hogyan éli meg mindezt. Saját tapasztalatom nem lévén mindig is érdekelt, milyen lehet egy ilyen élethelyzet közelről. Címkék:  egyszülős család apaság Léder László Apa Akadémia (Képmás magazin)

Könyvajánló – A cigány arcú Jézus

Megjelent dr. Balogh Győző János a Miskolci Egyházmegye cigánypasztorációs referensének könyve, melynek címe: A cigány arcú Jézus – Makkai László atya könyvajánlóját olvashatják. (nyirgorkat.hu)

Karácsonyi hangverseny Máriapócson

A Hivatás Emlékalapítvány meghívására érkezett a Munkácsi Görögkatolikus Egyházmegye kispapjainak kórusa Máriapócsra december 1-jén. (nyirgorkat.hu)

Ferenc pápa Twitter-üzenete december 2-án

A Szentatya az alábbi bejegyzést tette közzé Twitter-oldalán. (Magyar Kurír)

Mariazellbe zarándokolt a budapesti egyetemi lelkészség közössége

November 29-e és december 1-je között az ausztriai Mariazellben tartotta adventi lelkigyakorlatát a budapesti Budapesti Római Katolikus Egyetemi és Főiskolai Lelkészség. (Magyar Kurír)

Görögkatolikus Egyháztörténeti Konferenciát tartottak Beregszászban

A görögkatolikusok és II. Rákóczi Ferenc címmel szervezték meg november 28-án Beregszászban a VIII. Görögkatolikus Egyháztörténeti Konferenciát. (nyirgorkat.hu)

Imádkozó keresztényeket öltek meg Burkina Fasóban

A tömeggyilkosság az ország Est nevű, keleti régiójában történt, egy Foutouri nevű faluban. A támadásról és az elkövetőkről további részletek... (s4c.news)

Advent – Elindult a Baptista Szeretetszolgálat Cipősdoboz akciója

Budapest, 2019. november 29., péntek (MTI) – Pénteken kezdetét vette a Baptista Szeretetszolgálat Cipősdoboz akciója, amelynek keretében idén több mint hatvanezer doboznyi ajándék összegyűjtését tűzte ki célul a szervezet. Hári Tibor, a szeretetszolgálat ügyvezető főigazgatója kiemelte: a Baptista Szeretetszolgálat az adventi időszakban immár 16. alkalommal szervezi meg az egyre többeket maga mögé állító Cipősdoboz akcióját, amelynek keretében december 19-ig […] (baptist.hu)

Kicsi szív alakú párna

2019.11.25-én lelkipásztorunkkal Takács Zoltánnal és feleségével Zsuzsával a Békés Megyei Központi Kórház, Gyulai tagintézményének Gyermekambulanciáján jártunk, ahol Dr. H. Nagy Katalin főorvos nő fogadta adományunkat. 200 darab kis szív alakú párnát adtunk át, bátorító igei üzenettel és a Békéscsabai Baptista Gyülekezet köszöntésével. Női körünk, a bent fekvő kis betegeknek készített szív alakú kispárnákat. Ezek a […] (baptist.hu)

Gyönyörködni az Isten szeretetében

Hét lelkipásztort szenteltek fel Miskolcon, az Avasi Református Templomban, november 23-án. A korábban sikeres lelkészképesítő vizsgákat tett lelkészek mostantól önállóan, teljes joggal és felelősséggel végezhetik szolgálatukat. (Tiszáninneni Református Egyházkerület)

Isten számára senki sem idegen – Ferenc pápa a kongói híveknek mutatott be szentmisét

December 1-jén, az új liturgikus év első napján a Rómában élő mintegy másfél ezer kongói hívőnek celebrált szentmisét a pápa a Szent Péter-bazilika Cathedra Petri oltáránál. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa Greccióban: Osszuk meg örömünket és reményünket azokkal, akik elvesztették azt!

December 1-jén délután Ferenc pápa helikopteren az olaszországi Greccióban található ferences kegyhelyre utazott. A feljegyzések szerint itt állította fel a világ első betlehemi jászlát Assisi Szent Ferenc 1223. november 29-én. (Magyar Kurír)

Saját Minecraft szervert nyitott a Vatikán

Robert Ballecer atya még a nyár végén kérdezte meg Twitteren több mint 20.000 követőjétől, hogy milyen játékhoz szeretnének szervert kapni. A négy választási lehetőség a Minecraft, a Rust, az ARK és a Team Fortress 2 voltak. Végül a Microsoft kockatestű emberkékkel csákányozós játéka győzedelmeskedett 64%-kal. Úgyhogy a Vatikán most már hivatalos Minecraft szerverrel rendelkezik. A […] The post Saját Minecraft szervert nyitott a Vatikán appeared first on Keresztény Élet Portál. (keresztenyelet.hu)

[Podcast] Novodomszky Éva – Topánka nélkül munkáról és magánéletről

A tévés műsorvezetés szinte minden műfajában láthattuk, a híradózás és a magazinozás mellett vezetett gálaműsort, nemzetközi dalversenyt, még szépségversenyt is. Magánélete és munkája a médiában nem mindig választható külön. A privát élet tapasztalatai különösen egy családról szóló műsorban szükséges kellékei a hiteles műsorvezetésnek. Azonban a magánélet iránti túlzott érdeklődés nem kis terhet tesz a médiaszereplőre. Mit ad és mit kér a szakma? Erről is beszélgettünk Novodomszky Évával. Címkék:  Novodomszky Éva Képmás podcast média médiaszereplés (Képmás magazin)

Ne majd legyünk jók, legyünk jók most - templomszentelés Nyíregyházán

Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök szentelte újra a Nyíregyháza-Borbányán felújított Szent László templomot advent első vasárnapján. (nyirgorkat.hu)

Lengyel–magyar konferenciát rendeztek a szegedi Gál Ferenc Főiskolán

A Szeged-Csanádi Egyházmegye Kateketikai Irodája és a Gál Ferenc Főiskola Az európai identitás a lengyel–magyar kapcsolatok tükrében a jövő generációinak – Transznacionális és transzgenerációs tapasztalatok a lengyel–magyar ifjúság körében címmel nemzetközi konferenciát rendezett a szegedi főiskolán november 20–21-én. (Magyar Kurír)

Advent olyan, mint az óvoda?

A pannonhalmi bencések ünnepi kisfilmje meglepő kijelentésekkel is ébresztget bennünket. [...] Bővebben! (Szemlélek értékmagazin)

2017 után újra Nyíregyházán a Szent Lukács-vándorserleg

A IX. Szent Lukács-focikupát november 30-án rendezték meg a Szent Bazil Oktatási Központ sportcsarnokában. A torna vándorserlegét idén a Szent Miklós Gyermekvédelmi Intézmény gyermekei hozták el – Fényes Zsolt intézményvezető számolt be honlapunknak a sporteseményről. (nyirgorkat.hu)

Ferenc pápa az egyházi bíróságról: Az Egyház együtt szenved a megsebzett családokkal

Ferenc pápa november 30-án fogadta a vatikáni Rota Romana Törvényszék által szervezett tanfolyam négyszáz résztvevőjét, élükön a dékánnal, Pio Vito Pinto prelátussal. Beszédében a pápa hangsúlyozta, hogy az Egyház közel áll a válságban lévő házastársakhoz, ügyüket nem lehet pusztán bürokratikus módon kezelni. Az Egyház váljon az evangéliumot hirdető családok átfogó hálózatává. (Magyar Kurír)

Tragikus körülmények között halt meg a magyarbánhegyesi plébános

Tragikus hirtelenséggel és módon hunyt el Magyarbánhegyes község plébánosa: Fabisz Ákos atya a templom tornyából zuhant ki, a település a saját halottjának tekinti a hét éve felszentelt fiatal papot. A teljes cikket a 777 oldalán olvashatják el. „Őszinte megrendüléssel és szívből jövő fájdalommal közöljük a lakossággal, a hívőkkel, mindazokkal akik szerették és tisztelték Fabisz Ákos […] The post Tragikus körülmények között halt meg a magyarbánhegyesi plébános appeared first on Keresztény Élet Portál. (keresztenyelet.hu)

„A poénok alatt szórakoznak, de a csendekben szeretnek meg” – interjú Kovács András Péterrel

Ha először találkozol egy újságíróval egy kávézóban, és ötven perc alatt kell válaszolgatnod olyan kérdésekre, amelyekről nem is feltétlenül tudod, akarsz-e rájuk válaszolni, általában kicsit mellébeszélsz, elvicceled a válaszokat, vagy utólag kihúzod az interjú felét. A humorista azonban egyáltalán nem poénkodik és nem is kerülgeti a kérdéseket. Ráadásul szinte minden mondatát azonnal le lehet írni. Címkék:  Kovács András Péter humorista standup interjú (Képmás magazin)

Papszentelés a Nyíregyházi Egyházmegyében

Szocska A. Ábel nyíregyházi megyéspüspök görögkatolikus áldozópappá szándékozik szentelni Tamás Ferenc diakónust 2019. december 27-én, a 11.00-kor kezdődő Szent Liturgián Máriapócson. (nyirgorkat.hu)

Kívül-belül megújult a baptista imaház Lőrinciben

A napokban adták át a kívül-belül megszépült baptista imaházat a Pozsonyi utcában. Kívül-belül megújult a baptista imaház Lőrinciben Az elmúlt hétvégén, vasárnap adták át a kívül-belül megszépült baptista imaházat a Pozsonyi utcában. (baptist.hu)

Tizenöt éves a zalaegerszeg-kertvárosi templom

Egész napos szentségimádással és püspöki szentmisével ünnepelték a hívek a Szűz Mária Szeplőtelen Szíve tiszteletére és Mindszenty József emlékére épült zalaegerszeg-kertvárosi templom felszentelésének 15. évfordulóját november 28-án. (Magyar Kurír)

Afrikai gyerekek nevelését támogatja a helyi katolikus egyházzal közösen a magyar kormány

Hátrányos helyzetű afrikai gyerekek nevelését támogatja a kormány afrikai katolikus püspöki konferenciákkal közösen – jelentette be a Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkára, Azbej Tristan a keresztényüldözésről szóló háromnapos nemzetközi konferenciát lezáró beszédében november 28-án, Budapesten. (Magyar Kurír)

Kopt keresztény egyházi vezetőkkel találkozott Áder János

A világ számos pontján kell szenvednie a keresztényeknek a hitük miatt – mondta a köztársasági elnök a találkozót követően újságíróknak... (s4c.news)

Bibliákat ajándékoztak a szolnoki Hetényi-kórház betegeinek

Bibliákkal ajándékozták meg a szolnoki Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház betegeit november 25-én a lelkigondozói szolgálat munkatársai. Egy önkéntes beszámolóját adjuk közre. (Magyar Kurír)

Útravaló – 2019. december 2.

Napról napra közreadjuk a napi olvasmányokhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Decemberben Sárai-Szabó Tamás Kelemen OSB győri perjel ad útravalót. (Magyar Kurír)

Advent hat arcvonása

"Az ünnep a különbözés. Az ünnep a mély és varázsos rendhagyás." (parokia.hu)

Bűnvallás, közbenjárás, magasztalás

A fővárosból és környékéről is érkeztek lelkészek, esperesek és gyülekezeti tagok, hogy november utolsó szombatján együtt imádkozzanak Budapest lelki megújulásáért a Kálvin téri református templomban. (parokia.hu)

Mai evangélium – 2019. december 2.

Hogy örömhírrel induljon minden nap... – Mt 8,5–11 (Magyar Kurír)

Régebbi anyagok az archívumban