Lapszemle

Más egyházak, felekezetek honlapjainak híreit, információit, illetve világi lapoknak a kereszténységről szóló tudósításait gyűjtjük itt egybe. Az anyagok a forrás eredeti oldalán olvashatóak. A közölt hírek nem tükrözik egyházunk hivatalos véleményét.

Régebbi anyagok az archívumban

Mentsük meg a hajléktalanokat a fagytól! – Éjszakai „őrjáratok” Budapesten

A koronavírus-járvány, az éjszakai kijárási tilalom és a nagy hideg együtt példátlan veszélyhelyzetet teremtett a hajléktalan emberek számára. A Sant’Egidio közösség arra hívja a segíteni szándékozókat, hogy csatlakozzanak kezdeményezéséhez. (Magyar Kurír)

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes Adorjáni Dezső Zoltán püspököt fogadta

Semjén Zsolt nemzet- és egyházpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes a Karmelitában fogadta Adorjáni Dezső Zoltán evangélikus püspököt. A találkozó célja a kölcsönös tájékoztatás volt. (Evangelikus.ro)

[Podcast] Tanárnő, kérem 33. – Tanárnak csak születni lehet?

Hogyan fejlődhet egy tanár? Mi lenne a tanárképzés feladata? Milyen készségek, képességek jönnek jól ebben a szakmában, mit tehet magáért egy pedagógus, és hogyan tudjuk segíteni őt az útján? Személyes történet, neveléstudomány és egy csipetnyi oktatásmarketing: a mai adás vendége Misley Helga, egyetemi adjunktus. (Képmás magazin)

Először magyarul – Hans Habe Ahová tartozunk című regényéről

A K.u.K. Kiadó, békebeli nevéhez illően, gyakran jelentet meg történelmi témájú könyveket. Egyik legkedveltebb szerzője a Magyarországon született, Bécsben felnőtt és világpolgárrá lett Hans Habe. (Magyar Kurír)

Hajnali gondolatok

(NAVA_Video )

Megújult a pécsi Szent József Iskolaközpont

A Szent József Iskolaközpont felújított épületegyüttese megnyitotta kapuit január 8-án jelenlegi és leendő tanulói előtt. A felső tagozatosok örömmel vették birtokba a felújított épületszárnyat és régi osztálytermeiket, az alsós diákok másfél év után térhettek vissza ideiglenes helyükről, a látogatóba érkező óvodásokat pedig iskolabejárásra hívták leendő tanítóik. (Magyar Kurír)

Csodálkozzunk rá Isten szeretetére!

„Isten szeretete túlmutat a földi életen, amelynek minden mozzanatát az örök élet tágasságába helyezi” – fogalmazott Steinbach József püspök az idei ökumenikus imahét nyitó istentiszteletén. (Dunántúli Református Egyházkerület)

Tavasztól lehetnek látogathatók a nagyváradi püspöki palota egyes részei

Nagyváradon, Szent László városában található Európa egyik különleges barokk épületegyüttese: a székesegyház, a püspöki palota és a Kanonok-sor. Folyamatban van a püspöki palota kertjének és belső tereinek átalakítása. Január 12-én tartotta első idei tanácskozását a püspöki palota felújításáról Böcskei László nagyváradi megyéspüspök a kivitelezésért és működtetésért felelős munkatársakkal. (Magyar Kurír)

A Győri Egyházmegyei Karitász adományai is megérkeztek Horvátországba

Megyéken átnyúló példaértékű karitászos összefogás eredményeként közel 6,5 millió forint értékű segélyszállítmányt indított útjára január 12-én a horvátországi Sziszekbe a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász. A kamionon és a mikrobuszokban ott voltak a Győri Egyházmegyei Karitász adományait is. (Magyar Kurír)

Legyünk egymásért imádkozó közösséggé!

A lezajlott tisztújítás eredményeként a Veszprémi Református Egyházmegye választott új esperese nagytiszteletű Szabó J. Róbert lelkipásztor lett. Vele, és a szintén most megválasztott egyházmegyei gondnokkal, Bollók Gyulával beszélgettünk. (Dunántúli Református Egyházkerület)

Útravaló – 2021. január 18.

Napról napra közreadjuk a napi olvasmányokhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Januárban Juhász Ferenc miskolci plébános ad útravalót. (Magyar Kurír)

Csodálkozzunk rá Isten szeretetére!

(reformatus.hu)

Nyilatkozat a 2021. évi Ökumenikus Imahéttel kapcsolatban

Szeretettel tájékoztatunk  minden Testvérünket, hogy a jelenlegi járványhelyzetre való tekintettel a négy történelmi egyház vezetői arra az elhatározásra jutottunk, hogy a 2021. január 17-től, vasárnaptól esedékes Ökumenikus Imahét közös alkalmai megtartásának lehetőségét rábízzuk a helyi közösségekre, viszont a Miskolc-belvárosi ökumenikus alkalmakat elhalasztjuk arra az időre, amikor Isten megengedi, hogy újra közösségben élhessük meg Krisztusban való együvé tartozásunkat.  (Tiszáninneni Református Egyházkerület)

Mai evangélium – 2021. január 18.

Hogy örömhírrel induljon minden nap … – Mt 25,1–13 (Magyar Kurír)

Az őrületbe futó civilizációnkról és a szeretet útjáról az ökumenikus imahét országos megnyitóján

Az idei ökumenikus imahét országos megnyitóját január 17-én a budapesti Szent István-bazilikában tartották Erdő Péter bíboros, prímás és Steinbach József, a Magyarországi Református Egyház Dunántúli Református Egyházkerület püspökének vezetésével. (Magyar Kurír)

Szép, tündöklő hajnalcsillag

(reformatus.hu)

Kurt Koch bíboros részvéttávirata Filaret metropolita halálára

A Keresztény Egység Előmozdítása Pápai Tanácsának elnöke részvétét fejezte ki Filaret metropolita, egész Belarusz tiszteletbeli patriarchai exarchája halála miatt, akit „a hit fényes példájának” nevezett. (Magyar Kurír)

A valódi hinduizmus és a kereszténység – Beszélgetés Benvin Sebastian Madassery SVD új könyvéről

A világ és az egész emberiség legnagyobb kincse az Oltáriszentség. Ez hitünk és az Egyház középpontja és csúcsa. Az indiai védák ugyanazt a Messiást várták, mint akiről az ószövetségi próféták jövendöltek – írja Ő az című könyvében Benvin Sebastian Madassery indiai származású verbita szerzetes, a Pápai Missziós Művek magyarországi igazgatója. Vele beszélgettünk. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa vasárnap délben: Jézus nem névjegykártyát ad, hanem meghív egy találkozásra!

Január 17-én délben a Szentatya déli Angelus-imáját online közvetítették a Vatikánból. Az első tanítványok meghívásáról szóló evangélium kapcsán azt emelte ki, hogy a Jézussal való találkozás örökre emlékezetünkbe vésődik, és érdemes gyakran visszatérni ehhez az első erős tapasztalathoz. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa Twitter-üzenetei január 17-én

A Szentatya az alábbi bejegyzéseket tette közzé Twitter-oldalán. (Magyar Kurír)

Nyitott füllel és lélekkel – Lektorokat és akolitusokat avatott Ternyák Csaba egri érsek

Lektorokká avatta a harmadéves, akolitusokká a negyedéves kispapokat január 17-én ünnepi szentmise keretében az egri bazilikában Ternyák Csaba érsek. Az ötödéves kispapokat pedig befogadta a szent rendek jelöltjei közé az úgynevezett ad missio keretében. (Magyar Kurír)

Jézus asztalánál – Fráter Erzsébet A Biblia ételei című könyvéről

Három esztendővel ezelőtt mutattam be a neves biológus, botanikus, Fráter Erzsébet A Biblia növényei című könyvét, amely a Scolar Kiadónál látott napvilágot, és mára nemcsak a köztudatba, de az oktatásba is beépült, különösen az egyházi fenntartású egyetemeken, iskolákban. (Magyar Kurír)

Eltemették a koronavírusban elhunyt kolozsvár-szamosújvári püspököt

Florentin Crihălmeanu kolozsvár-szamosújvári görögkatolikus püspök január 12-én Kolozsváron hunyt el, 61 évesen. (Magyar Kurír)

Köves Slomó: Nyugaton már biztonsági probléma az antiszemitizmus

A magyarországi zsidó közösség biztonságérzete az egyik legjobb Európában – állítja Köves Slomó. Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezető rabbiját a kilencedik alaptörvény-módosításról, Donald Trump örökségéről és arról kérdeztük, mekkora nyomás nehezedett rá, hogy antiszemitának nevezze a Soros-kampányt. A Mandiner hetilap interjúja! Kacsoh Dániel interjúja a Mandiner hetilapban   Köves Slomó 1979-ben született Budapesten. 2003-ban, több… Tovább Köves Slomó: Nyugaton már biztonsági probléma az antiszemitizmus A Köves Slomó: Nyugaton már biztonsági probléma az antiszemitizmus bejegyzés először a Zsido.com jelent meg. (zsido.com)

Ég és föld – Az éjféli égbolt című filmről

George Clooney azon színészek közé tartozik, akik szívesen próbálják ki magukat rendezőként is. Egy felívelő színészi karrier persze még nem garantálja, hogy valaki a kamera másik oldalán is meg fogja állni a helyét... (Magyar Kurír)

Erdő Péter: Szent Margit példája ma különösen szükséges a számunkra

Január 18-án ünnepeljük Árpád-házi Szent Margit égi születésnapját. Négy évtizedes hagyomány, hogy a Margit-szigeti kolostor romjainál, ahol szerzetesként élt, s ahol sírjának helye ma is látható, ez alkalomból szentmisét mutat be az esztergom-budapesti érsek. (Magyar Kurír)

A pécsi Szent Mór Iskolaközpont idén is megrendezi az Országos Vadak Ura Bajnokságot

A pécsi Szent Mór Iskolaközpont a 2020/2021-es tanévben is megrendezi az Országos Vadak Ura Bajnokságot. A verseny online formában, öt fordulóban zajlik. (Magyar Kurír)

Az Eucharisztia ünneplése 98. (1. rész)

Sztankó Attila liturgikus jegyzetét olvashatják. (Magyar Kurír)

Ma a te házadban kell megszállnom – lelki táplálék Zakeus vasárnapján

„Megindult valami változás Zakeus életében, amikor Jézus meglátogatta őt. Akkor lehet lelkiekben is egészséges az életünk, ha gyakran engedjük, hogy Jézus bennünket is meglátogasson, találkozhasson velünk” – Szabó Gábor demcseri esperes-parókus atya gondolatai Zakeus vasárnapján. (nyirgorkat.hu)

Útravaló – 2021. január 17., évközi 2. vasárnap

Napról napra közreadjuk a napi olvasmányokhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Januárban Juhász Ferenc miskolci plébános ad útravalót. (Magyar Kurír)

Odamenni, ahol az emberek vannak

(reformatus.hu)

Egy szép dolgot hoz elő az én szívem

(reformatus.hu)

Mai evangélium – 2021. január 17.

Hogy örömhírrel induljon minden nap … – Jn 1,35–42 (Magyar Kurír)

A te oltalmad alá sietünk, Istenszülő – emlékzarándoklat februárban

Gyalogos emlékzarándoklatra hívják az érdeklődőket február 7-én. Az alábbiakban Ivancsó Sándor atya felhívását olvashatják. (nyirgorkat.hu)

KÉSZ - A védőoltás elfogadása egyéni és közösségi felelősségünk

2021.01.15. - A KÉSZ örömét fejezi ki, hogy a védőoltás széleskörű elérhetősége által legyőzhetővé vált az egészségünket, lelki békénket, társadalmunkat és gazdaságunkat veszélyeztető koronavírus-járvány. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Tudunk-e még örülni az életnek? Hans Urs von Balthasar újévi rádióbeszédéből

A Vigila adta közre Facebook-oldalán az alábbi írást. (Magyar Kurír)

A HÉT VERSE – Rainer Maria Rilke: Ó, mondd

Rilke mindenki számára, mindenkorra érvényes programot ad versében… (Magyar Kurír)

Modern tündérmese – Albánia magyar királynéjának története

A fehér rózsa című igazán figyelemre méltó, gazdagon illusztrált mesekönyv Apponyi Géraldine életéről szól. Az albánok csodált magyar királynéjának történetét unokájának felesége, Elia hercegné írta meg. (Magyar Kurír)

XVI. Benedek bizonyos abban, hogy Georg testvére az Úr karjaiban él

Georg Gänswein érsek a Vatikáni Rádiónak arról nyilatkozott, hogy XVI. Benedek pápa miként élte meg a testvére elvesztése utáni nehéz időszakot, és milyen volt az első karácsonya Georg nélkül. (Magyar Kurír)

Felújították a Patrona-óvoda épületét Budapest-Terézvárosban

Alapos felújítás és bővítés után január 6-án, vízkereszt napján átadóünnepség és házszentelő keretében újra birtokba vették a Szondi utca 65. szám alatti óvodaépületet a Boldogasszony Iskolanővérek fenntartásában működő Patrona Hungariae Katolikus Iskolaközpont tagintézménye, a Patrona Hungariae Óvoda munkatársai és óvodásai. (Magyar Kurír)

A Jóisten terveiben nincs tévedés – Beszélgetés Alix nővérrel

Koncz Veronika készített interjút a Vajdaságban szolgáló iskolanővérrel, aki 2020-ban ünnepelte örökfogadalmának ötvenötödik évfordulóját. (Magyar Kurír)

Megjelent a Communio folyóirat legújabb száma

Puskás Attila ajánlja figyelmükbe a Communio 2020/3–4. számát, melynek középpontjában a „khiliazmus” témaköre áll. Puskás Attila, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Kara tanszékvezető professzora ismertetését olvashatják. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa Twitter-üzenete január 16-án

A Szentatya az alábbi bejegyzést tette közzé Twitter-oldalán. (Magyar Kurír)

Vasárnaptól életbe lép a fagyos időben a hajléktalanokat védő vörös kód

Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) vezetője a várható nagy hidegre tekintettel elrendelte a hajléktalan emberek életét védő úgynevezett vörös kód kiadását – jelentette be a tárca szociális ügyekért felelős államtitkára január 16-án, szombaton Budapesten. (Magyar Kurír)

Püspöki látogatás Nagylakon

A határidők és az előírások szigorú betartása mellett hatalmas beruházásba fogott a nagylaki gyülekezet, fókuszban a diakónia. A tél ellenére nagy iramban halad az idősotthon… (Evangelikus.ro)

Kránitz Mihály: Keresztény egység

2019. november 14-én a Debreceni Református Hittudományi Egyetemen a Both Antal Teológiai és Kulturális Alapítvány kuratóriuma a Pro Unitate in Christo díjat első alkalommal Kránitz Mihály tanszékvezető egyetemi tanárnak adományozta, negyedszázados ökumenikus tevékenységéért. Kránitz Mihály professzor célja Krisztus utolsó vacsorai szándékának előmozdítása: „Legyetek mindnyájan egy!” (Jn 17,21). (Magyar Kurír)

Tanítványként élni

Évközi 2. vasárnap – Gondolatok az evangéliumhoz (Jn 1,35–42) (Magyar Kurír)

Az árulkodó külső, avagy a rejtélyes szignatúra-tan

Bizonyos növények azért hasonlítanak egyes testrészeinkre vagy szerveinkre, mert a növény így jelzi, minek a gyógyítására használható – ezt vallotta két híres ókori szerző is, a gyógyszerész Dioszkuridész (Kr. u. 1. sz.) és az orvos Galénosz (kb. Kr. u. 120–200). Az elmélet később keresztény szerzőknél is megjelent, akik e különös jelenséget az isteni gondviselés bizonyítékának tartották, hiszen a természetet Isten könyveként olvasták, a könyv betűiben, azaz a természet formáiban pedig Isten rejtett üzeneteit látták. (Képmás magazin)

Angela Gandra: „Ha mindenkitől ugyanazt a szerepet várnánk el, lerombolnánk a társadalmat”

Angela Vidal Gandra da Silva Martins, Brazília családügyekért felelős államtitkára december végén a Mathias Corvinus Collegium – Danube Institute Patriotic Talks online szellemi csúcstalálkozó-sorozat vendége volt. Lehetőségünk nyílt a jogi végzettségű, kutatóként is dolgozó államtitkár asszonnyal hosszabban is beszélgetni családpolitikáról, női-férfi szerepekről, hazaszeretetről. (Képmás magazin)

„Az emberség nem általánosít és nem válogat” – Caritas-munkatársak a csíksomlyói romák helyzetéről

A Gyulafehérvári Caritas programjaiban hátrányos helyzetű fiatalokkal, mélyszegénységben élő családokkal dolgozó, segítő szakmájú munkatársak a csíksomlyói tragédia hallatán az Erőss Zsolt Arénába igyekeztek már a tűzeset másod-, illetve harmadnapján. Többségük rendszeres kapcsolatban van roma közösségekkel, így javaslataik segíthetnek, hogy jobban értsük a bajban lévők reakcióit. (Magyar Kurír)

A védőoltás elfogadása egyéni és közösségi felelősségünk – A KÉSZ közleménye

A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) örömét fejezi ki, hogy a védőoltás széles körű elérhetősége által legyőzhetővé vált az egészségünket, lelki békénket, társadalmunkat és gazdaságunkat veszélyeztető koronavírus-járvány. Az alábbiakban a KÉSZ közleményét olvashatják. (Magyar Kurír)

Élni az evangéliumot minden tevékenység közben – Interjú Kovács Csaba Antal szerzetes pappal

„A hivatás gondolata sokszor felmerült bennem. Hogy miért szerzetesrendben? Talán a közösség az, ami segít az életszentség útján” – vallja Kovács Csaba Antal OFM székelyudvarhelyi templomigazgató és kollégiumi kisegítő, akit hivatásáról, küldetéséről kérdezett Bereczki Silvia SA. (Magyar Kurír)

ELŐFOGLALÁSI LEHETŐSÉG A MATER SALVATORISBAN

A máriabesnyői Mater Salvatoris Lelkigyakorlatos Ház 2021-ben is szeretettel várja lelkigyakorlataira, képzéseire az érdeklődőket. A Ház gazdasági igazgatójának, Nagyné Pádár Évának a levelét adjuk közre. (Váci Katolikus Egyházmegye)

APOR VILMOS KATOLIKUS FŐISKOLA TÖBB PÁLYÁZATOT HIRDET

Az Apor Vilmos Katolikus Főiskola pályázatot hirdet egyetemi és főiskolai tanári pozíciók betöltésére.  (Váci Katolikus Egyházmegye)

Útravaló – 2021. január 16.

Napról napra közreadjuk a napi olvasmányokhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Januárban Juhász Ferenc miskolci plébános ad útravalót. (Magyar Kurír)

Bibliai gondolatok és imádságok az Ökumenikus Imahét napjaira

(reformatus.hu)

Mai evangélium – 2021. január 16.

Hogy örömhírrel induljon minden nap … – Mk 2,13–17 (Magyar Kurír)

Jézus, te égi, szép, tündöklő fényű név

(reformatus.hu)

A Hitünk és Életünk adása a Fehérvár Televízióban

2021.01.17. - A Hitünk és Életünk műsora adására 2021. január 17-én vasárnap kerül sor, az ismétlést pedig január 20-án is láthatják a Fehérvár Televízió adásában. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Végidőkben élünk? – Székely János püspök tartott előadást a Jelenések könyve alapján

Az Emmánuel Közösség Rázós kérdések című programsorozatának január 14-én Székely János szombathelyi megyéspüspök volt a vendége. A főpásztor a végidőkről és az idők jeleiről beszélt, elsősorban a Jelenések könyve alapján. A járvány miatt az eseményre az online térben került sor. (Magyar Kurír)

Folyamatos megújulás Krisztus evangéliumában

A Mezőföldi Egyházmegyét továbbra is nagytiszteletű Imre Bálint vezeti esperesként. A dégi református lelkipásztornak ez lesz a harmadik ciklusa, újraválasztása megerősíti azt a képet, amit láthatunk: egy dinamikusan fejlődő, jól szervezett, a megújulásra képes egyházmegyét. Vele és a megválasztott egyházmegyei gondnokkal, Kovács Jánossal beszélgettünk.  (Dunántúli Református Egyházkerület)

Vasárnap kezdődik az ökumenikus imahét

Az ökumenikus imahét országos nyitó istentiszteletét a budapesti Szent István-bazilikában tartják január 17-én, vasárnap 17 órától. Szentbeszédet mond Erdő Péter bíboros, érsek; igét hirdet Steinbach József, a Magyarországi Református Egyház Dunántúli Egyházkerületének püspöke. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa gyásztáviratot küldött a brazil Eusébio Oscar Scheid bíboros halálára

Eusébio Oscar Scheid bíboros, nyugalmazott Rio de Janeiró-i érsek január 13-án hunyt el. Ferenc pápa gyásztáviratot küldött a brazil főegyházmegye érsekének, Orani João Tempesta bíborosnak, melyben kifejezte részvétét. (Magyar Kurír)

Luigino Bruni közgazdász: Isten irgalmas arcának felmutatása hatással van a gazdaságra is

A Bibliai Közgazdaságtudományi Iskola január 9–10-én Firenze közelében tartott kurzusa témájául Jób könyvét választották, amely – ahogyan Luigino Bruni katolikus közgazdász a Vatikáni Rádió olasz adásának adott interjújában kifejtette – arra szólít fel bennünket, hagyjuk magunk mögött a hit „adok-kapok” megközelítését. (Magyar Kurír)

Hidat építeni magyar és cigány ember között – interjú Nagy Zoltán cigánypasztorációs munkatárssal

„Cigányként köteles vagy segíteni a cigányokon. Kell, hogy példa legyél. Az, hogy te hová jutottál, befolyásolja a családodat is és a környezetedet is. Egy egész társadalmi réteget nem tudsz megváltoztatni, de a körülötted lévőket igen” – mondta Nagy Zoltán a Nyíregyházi Egyházmegye új cigánypasztorációs munkatársa a vele készített interjúban. A beszélgetés során nemcsak munkájáról, hanem múltjáról és életszemléletéről is képet kaptunk. (nyirgorkat.hu)

A Vatikáni Múzeum februárban tervezi újranyitni kapuit

Ha a körülmények lehetővé teszik, február 1-jén szeretnénk újranyitni – nyilatkozta a Vatican Newsnak Barbara Jatta, a Vatikáni Múzeum igazgatója. (Magyar Kurír)

Hét kis vidám-szomorú történet az öregek gyerekké válásáról, életünk szerepcseréiről  

Ti is tapasztaltátok már, hogy az öregek hasonlítanak sok mindenben a gyerekekhez? Benneteket is aggodalommal tölt el ez a tapasztalat? Megörökítettem néhány könnyes-vidám helyzetképet erről a különös szerepcseréről. Tragikusak vagy szerethetők ezek a változások? (Képmás magazin)

„A gyerekek mindennapi élete, sorsa belső ügyemmé vált” – Interjú Tokár János ferences pappal

Tokár Jánossal, a szombathelyi ferences plébánia plébánosával – aki korábban 17 éven át az esztergomi Temesvári Pelbárt Ferences Gimnázium igazgatója volt – Keppel Dániel készített interjút. A beszélgetés a Franka-lap 2020/4. számában jelent meg; az alábbiakban ebből olvashatnak részleteket. (Magyar Kurír)

340 millió keresztényt üldöznek a világon – Közzétették az Open Doors 2020-as jelentését

Drámai kép rajzolódik ki az Open Doors keresztény emberi jogi szervezet tavalyi évet áttekintő jelentéséből, melyet január 13-án mutattak be az olasz képviselőházban. (Magyar Kurír)

Az imádság művészetét gyakorolva – Programsorozattal készül a Szent József-évre az egyeki plébánia

Ferenc pápa tavaly december 8-án Szent József-évet hirdetett, abból az alkalomból, hogy százötven éve nyilvánították Szent Józsefet az egyetemes Egyház védőszentjévé. Az egyeki plébánia 250 éve áll Szent József oltalma alatt. A szentév üzenetét az egész évet átfogó programsorozattal szeretnék teljessé tenni. (Magyar Kurír)

Részvétnyilvánítás – Elhunyt Főtisztelendő Florentin Crihălmeanu, a Kolozsvár-Szamosújvári Görögkatolikus Egyházkerület püspöke

Életének 61. évében, január 12-én elhunyt koronavírus fertőzésben a Kolozsvár-Szamosújvári Görögkatolikus Egyházkerület főpásztora, Florentin Crihălmeanu. A Romániai Evangélikus-Lutheránus Egyház részévétét fejezi ki a gyászoló görögkatolikus… (Evangelikus.ro)

Készül a Mindszenty-kiállításnak szánt épületszárny a megújuló Göcseji Múzeumban

Jó ütemben halad a zalaegerszegi Göcseji Múzeum műemlék épületének felújítása és kiállítótereinek fejlesztése, a rekonstrukciós munkák várhatóan decemberben érnek véget. A tervezett új épületszárnyban jövőre Mindszenty Józsefnek emléket állító kiállítás, valamint a kommunista diktatúra egyházüldözését megidéző tárlat is nyílik. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa Twitter-üzenete január 15-én

A Szentatya az alábbi bejegyzést tette közzé Twitter-oldalán. (Magyar Kurír)

Egy nagyszerű kiadvány a pécsi Cserepka Iskola jóvoltából

A genetika a földi élet központi tudománya és kialakulása az egyetemes tudomány fejlődésének fontos mérföldköve. A „Természet Genetikai Törvényei”-nek első megfogalmazása 200 évvel ezelőtt tájainkon született meg a katonaként, gazdaságszervezőkét és tudósként is tevékeny Festetics Imre (1764-1847) jóvoltából. Eredményeit Mendel városában, Brnoban közölte, egy emberöltővel Mendel előtt. Emlékének ápolása közép-európai és egyetemes érdek. A 2019/2020-as […] (baptist.hu)

A káld pátriárka imát tett közzé Ferenc pápa iraki látogatásáért

A káld keresztények január 17-étől a vasárnapi szentmiséken együtt imádkozzák a Louis Raphaël Sako pátriárka által megfogalmazott imádságot, kérve a mindenható Istent, hogy tegye lehetővé a Szentatya bejelentett látogatását a két folyó földjére. (Magyar Kurír)

Álmatlanság: szembesülés a félelmeinkkel, szorongásainkkal

Az éjszaka, az archetipikus analógiában a sötét, a tudattalan, a halál pólusa. Minden elalvással a megszabadulást, az ősbizalmat, az elengedést, az ismeretlen beengedését tanuljuk. (Képmás magazin)

Lívia beszélget – A járványról történelmi távlatban

Kölnei Lívia: Egy olvasónk azt kérte, tegyük címlapra az ismert magyar virológusokat, infektológusokat, tiszti főorvosokat, mert „az embereknek reménykedniük kell a hit és a vakcinák védelmében”. Mintha a tudomány a vallás helyére lépett volna, és még a hívők tudatában is ott van közvetlenül Isten mellett. Magyar László András: A 18–19. században a tudomány nyíltan a vallás helyébe akart lépni, és ez sok tekintetben sikerült is, ma nagyon hasonló szerepet tölt be a társadalomban, megvannak a dogmái, a hierarchiája. (Képmás magazin)

Vita kint és bent: miért követjük el krízishelyzetben ugyanazt a hibát?

Összekapunk a kollégákkal, mérgesek vagyunk a gyerekre, s néha még a tányért is földhöz csapjuk, ha életünk párja „elveti a sulykot”. A konfliktusok végigkísérik életünket, s ha higgadtan visszatekintünk a viharos napokra, döbbenten kell megállapítanunk, hogy krízishelyzetben menetrendszerűen ugyanazt a hibát követjük el. (Képmás magazin)

Szent Margit békéje

Január 18-án ünnepeljük Árpád-házi Szent Margit égi születésnapját. Évtizedes hagyomány, hogy a Margit-szigeti kolostor romjainál, ahol szerzetesként élt, s ahol sírjának helye ma is látható, ez alkalomból szentmisét mutat be az esztergomi érsek. Erdő Péter bíboros idén január 17-én, vasárnap 11 órakor celebrál ünnepi szentmisét, hogy a szent domonkos nővér törekvései korunkban is valóra váljanak. (Magyar Kurír)

Jan-Heiner Tück: Miért nem Isten büntetése a járvány

Január 13-án közzétett Facebook-bejegyzésében – és februárban megjelenő számában – a bécsi dogmatikaprofesszort idézi a Vigilia. (Magyar Kurír)

„A fuvolát édesapám választotta nekem” – Svájc után a világ szeme is a magyar művészen

Művészi vénájú családba született Veszprémben, kilencévesen kezdett zenélni, tízévesen már turnézott a tanárával. A Zeneakadémia köztársasági ösztöndíjjal jutalmazta kiváló tanulmányi eredményeit, ugyanitt kitüntetéssel diplomázott, majd Zürichben szintén kitüntetéssel szerezte meg fuvolatanár és fuvolaművész diplomáját. Ma nemzetközi szinten elismert szólista, neves svájci zenekarok tagja, a Mannheimi Filharmonikusok szólófuvolistája, a Zürichi Zeneművészeti Egyetem docense, hogy csak egy pár titulusát említsük. Kerekes Blankával eddigi álomszerű pályaívéről beszélgettünk. (Képmás magazin)

Teremtésvédelmi műhely indult a Szegedi Keresztény Roma Szakkollégiumban

Szeptemberben új szakmai műhely indult a Szegedi Keresztény Roma Szakkollégiumban (Szokeresz), Teremtésvédelem címmel. A kollégium honlapján a műhely vezetőjével, Prazsák-Hajnal Krisztinával készített interjút tettek közzé. (Magyar Kurír)

Baptista Oktatási Központ

A Magyarországi Baptista Egyház 2012-ben hozta létre a Baptista Oktatási Központot (BOK), mivel ebben a tanévben 43 közoktatási intézmény került a Baptista Szeretetszolgálat fenntartásába. Jelenleg több mint 50 baptista fenntartású közoktatási intézményben folyik az oktató, nevelő munka országszerte. Ezek egy része gyülekezeti fenntartású, másik részük a Baptista Szeretetszolgálat égisze alatt működik. Ez közel 17 000 […] (baptist.hu)

A horvát karitász száz mobilházat vásárolt a földrengés miatt otthon nélkül maradt embereknek

Horvátországban rendületlenül segíti a helyi karitász a földrengés károsultjait. Száz mobilház vásárlásáról írt alá megállapodást Fabijan Svalina, a horvát karitász országos igazgatója és Đuro Horvat, a Tehnix vállalat igazgatója január 8-án. (Magyar Kurír)

Elhunyt Oscar Rizzato érsek, két pápa alamizsnása

A venetói származású főpásztor Padovában halt meg január 11-én, 92. életévében. Temetését Arsegóban tartják január 16-án, Claudio Cipolla padovai püspök vezetésével. Oscar Rizzatót Szent II. János Pál 1989-ben nevezte ki főalamizsnásává. XVI. Benedek pápaságának első két évében is betöltötte ezt a tisztséget. (Magyar Kurír)

Bóbita - ismerkedés a székesfehérvári Szent Imre Iskolában

2021. A Szent Imre Általános Iskola és Óvoda várja az iskolába készülő nagycsoportos óvodások szüleit, a vírushelyzet miatt korlátozottabb lehetőségek között. Ezért a foglalkozások előzetes regisztrációval látogathatók. Maszk viselése elengedhetetlen. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Beszélgetés Debrecen katolikus főpásztoraival a Duna Televízióban

A Duna Televízió Katolikus Krónika című magazinműsorának január 17-i adásában Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspökkel és Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolitával beszélgetnek a közelgő népszámlálásról, a járványhelyzet miatt kialakult távolságtartás hatásáról. (Magyar Kurír)

Az Új Ember január 3-ai számának kulturális melléklete

A Az Új Ember január 3-ai számának kulturális melléklete bejegyzés először a Magyar Kurír - Új Ember jelent meg. (Új Ember)

Az Új Ember január 3-ai száma

A Az Új Ember január 3-ai száma bejegyzés először a Magyar Kurír - Új Ember jelent meg. (Új Ember)

A CSALÁD A LEGERŐSEBB KÖZÖSSÉG – ORSZÁGOS CSALÁDREFERENS-TALÁLKOZÓT TARTOTTAK

Január 9-én rendezték meg az immár hagyományos évindító országos családreferens találkozót az egyházmegyék családpasztorációs munkatársai, munkacsoportjai részvételével. A járványügyi helyzetre való tekintettel a konferencia ezúttal az online térben zajlott, melyhez a váci Piarista Kilátó Központ biztosította a kiváló stúdiókörülményeket és technikai hátteret. (Váci Katolikus Egyházmegye)

Útravaló – 2021. január 15.

Napról napra közreadjuk a napi olvasmányokhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Januárban Juhász Ferenc miskolci plébános ad útravalót. (Magyar Kurír)

Kész vagy az örömre?

Már lehet regisztrálni az Ifjúságépítők tavaszi ifivezető-képzésére. A kétnapos intenzív tréningen többek között a járvány ificsoportokra gyakorolt hatásairól, a hittanórák gyülekezetépítő szerepéről és a konfliktuskezelésről is szó esik. (parokia.hu)

Adományokat vitt a Karitász Sziszekbe és Petrinjába

Több száz család életét támogatja az a 6,5 millió forint értékű segélyszállítmány, amit kedden juttatott el a Katolikus Karitász. Gázkályhák, nagyteljesítményű áramfejlesztők, plédek és az újjáépítés elindításában szükséges 20 raklap építőanyagot vitt a segélyszervezet a sziszeki Karitásznak. (Katolikus Karitász)

Mai evangélium – 2021. január 15.

Hogy örömhírrel induljon minden nap … – Mk 2,1–12 (Magyar Kurír)

Ó, dicsőségnek felkent fejedelme

(reformatus.hu)

Életfolyamunk folyásirányának megváltozása árán is… – élővíz-szentelés Vásárosnaménynál

A 2021. esztendő elején – az előző évek gyakorlatát folytatva – Vásárosnaményban is megszentelték az élővizeket. (nyirgorkat.hu)

Aknamezőből az imádság helye – 54 év után újra a Jordán partján ünnepelhették vízkeresztet

Január 10-én, 54 év és 3 nap után a Szentföldi Ferences Kusztódia ismét a Kaszr Al-Jahud település közelében található Keresztelő Szent János-kápolnánál, a Jordán folyó partján – Jézus megkeresztelkedésének színhelyén – mutathatott be szentmisét. (Magyar Kurír)

A vágyak mindig szembejöttek velem – Rácz Gábor tűzzománcművész óbudai műhelyében

Január 14-én ünnepli hetvenedik születésnapját Rácz Gábor tűzzománcművész, akinek hivatása mondhatni elválaszthatatlan az ars sacrától. A jubileum közeledte jó alkalom volt, hogy beszélgessünk vele. (Magyar Kurír)

A földrengés során összeomlott horvátországi templom felújítását támogatja Magyarország

Petrinjában egy iskola, Žažinában pedig egy katolikus templom felújításában vállal részt Magyarország – mondta Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a földrengés sújtotta közép-horvátországi Petrinjában január 13-án. (Magyar Kurír)

Nem a megszokott formában, de alapvető célját nem változtatva – ökumenikus imahét 2021-ben

Idén az ökumenikus imahét alakalmai is máshogyan zajlanak a járvány miatt. Január 17. és 24. között nem találkoznak a közösségek egymás templomaiban, de az imahét alapvető célja mégsem sérül, mert ezen a héten is mindannyian imádkozni fognak Nyíregyházán a Krisztus-hívők egységéért. Az alábbiakban a belvárosi Krisztus-hívő közösségek vezetőinek határozatát közöljük az ökumenikus imahétről. (nyirgorkat.hu)

A közösségi médiában terjedő álhírekkel a kopt egyháznak karácsonykor is meggyűlt a baja

Legutóbb az az álhír terjedt el az egyiptomi közösségi médiában, hogy egy 2006-ban elhunyt, köztiszteletben álló apáca jelent meg II. Tavadrosz pátriárka január 6-án este bemutatott karácsonyi szentmiséjén. Boulos Halim atya, a kopt ortodox egyház szóvivője ezért is hívta fel a figyelmet, hogy mennyire nem mindegy, honnan szerzik be az Egyházzal kapcsolatos információkat a hívek és az érdeklődők. (Magyar Kurír)

„Cselekvő iskola” és játék Márton Áron püspökkel

Márton Áron szülőfaluja kilenc hónapos programmal készül a püspök születésének 125. évfordulójára. A februári alkalomhoz kapcsolódva játékra hívják a tanulókat és pedagógusokat. (Magyar Kurír)

Lackfi János: Tizenegykor már remegtem a nikotinéhségtől

– A dohányzásról leszokni? Az könnyű, már százhuszonhétszer megtettem. G. B. Show mondta vagy Churchill, talán egyik sem, talán mindkettő. Minden jó duma tőlük származik, a dobogó harmadik fokán Oscar Wilde és Woody Allen osztozik. (Képmás magazin)

Hótól fehér a világ, ki szereti, nekivág – így fogadták az első havat Nyírlugoson

Aranyosi Ervin sorai elevenedtek meg sok szabolcsi településen, és jó pár megyében, hiszen január 13-án reggelre leesett a várva várt első hó! Ignácz András nyírlugosi parókus atya, a Szent Péter és Pál Görögkatolikus Általános Iskola lelki igazgatója a hittanosaival átélt élményeiről számolt be honlapunknak. (nyirgorkat.hu)

Az alázat ellen a gonosznak nincs fegyvere – Dobos András rektor elmélkedése vízkereszt ünnepén

Január 6-án az Egyház az Úrjelenésről (vízkereszt) emlékezik meg. Az alábbiakban Dobos András, a Görögkatolikus Papnevelő Intézet rektora, a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola dogmatikatanára elmélkedését adjuk közre. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa Twitter-üzenete január 14-én

A Szentatya az alábbi bejegyzést tette közzé Twitter-oldalán. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa és az emeritus pápa megkapta az oltást

Ferenc pápa a vasárnapi televíziós interjújában bejelentette, hogy a héten beoltatja magát. Az emeritus pápa csütörtökön reggel kapta meg az oltást. Folytatódik a Vatikánban az oltási kampány, amely január 13-án, szerda reggel kezdődött meg a szérum megérkezése után. Ferenc pápa és XVI. Benedek emeritus pápa már megkapta az első oltásadagot. „Megerősíthetem, hogy Vatikán Városállam oltási […] The post Ferenc pápa és az emeritus pápa megkapta az oltást appeared first on Keresztény Élet Portál. (keresztenyelet.hu)

Szent József újra útnak indult Egyeken

Ferenc pápa Szent József-évet hirdetett. Az egyeki Szent József-plébánia közössége megszólítva érzi magát. Ahogy 2018-ban, jubileumi évükben is tették, ismét útjára indították a Szent József-vándorszobrot a családokhoz, akik hétről hétre együtt imádkoznak, kérve védszentjük közbenjárását életükre. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa és XVI. Benedek emeritus pápa megkapta a koronavírus elleni oltást

Ferenc pápa január 10-én, vasárnap egy televíziós interjúban bejelentette, hogy a héten beoltatja magát. A Szentatya és az emeritus pápa január 14-én, csütörtökön reggel kapta meg az oltást. (Magyar Kurír)

Optimizmus mindenáron? – A pszichológus válaszol

A pozitív életszemlélet térhódításával az optimizmus igen népszerű, kívánatos személyiségvonássá vált. Nem véletlenül, hiszen összefüggést mutat a pozitív hangulattal, a párkapcsolati elégedettséggel, a szociális kapcsolatok minőségével, a hatékony problémamegoldással, az immunrendszer erősségével, és számos más egészségmutatóval is. Hogyan működik az optimizmus? (Képmás magazin)

Zárt körű megemlékezést tartottak a Don-kanyar-emlékkápolnánál az urivi áttörés évfordulóján

A járványügyi előírásoknak megfelelően szűk körű megemlékezést tartottak Pákozdon, a Don-kanyar-emlékkápolnánál január 12-én, az urivi áttörés 78. évfordulóján. A Katonai Emlékpark Pákozd – Nemzeti Emlékhely, a Doni Bajtársi és Kegyeleti Szövetség a Székesfehérvári Egyházmegyével, a 457. Számú Prohászka Ottokár Cserkészcsapattal együtt 28. alkalommal szervezte meg a megemlékezést. (Magyar Kurír)

Lengyelországban is gyűjtést szerveznek a horvátországi földrengés károsultjainak

Január 24-én gyűjtést rendeznek Lengyelországban a horvátországi földrengés által sújtott lakosság támogatására, de az adományok mellett imádságot is kérnek az érintettekért. A lengyel püspöki konferencia honlapján Stanisław Gądecki érsek, a konferencia elnöke fordult felhívással a lengyel hívekhez. (Magyar Kurír)

Barron püspök nemzeti lelkiismeret-vizsgálatra szólította Amerikát

A Capitolium január 6-i ostroma óta sorra látnak napvilágot az Egyesült Államok püspökeinek reakciói. A főpásztorok elítélik a döbbenetes erőszakot és az ahhoz vezető lépéseket. (Magyar Kurír)

Statikailag megerősítik a bicskei katolikus templom tornyát

Két lépésben 290 millió forintot adott a kormány a bicskei Szentháromság-templom tornyának statikai megerősítésére; a torony rossz állapota miatt évek óta zárva tartó épület nyár közepén nyithat újra – jelentette be Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár január 12-én a Fejér megyei településen. (Magyar Kurír)

A szalézi méz közelebb hozza a fiatalokat a természethez

A České Budějovicében található Szalézi Ifjúsági Központ új fejezetet nyitott a „Szalézi méz” projekttel, mely az intézmény vezetője, Ondřej Trojek ötlete alapján 2013-ban indult. 2020 decemberétől árusítják a terméket. (Magyar Kurír)

A remény nem repedt meg – Elkísértük a Karitászt a földrengés sújtotta Horvátországba

Családi fénykép kandikál ki egy 19. században épülhetett ház félig ledőlt első emeletéről. Karácsonykor még egy otthon dísze volt, most a romok között várja, hogy egyszer újra kikerüljön a falra. Nemrégiben szálltunk ki a horvátországi Petrinja központjában a Katolikus Karitász mikrobuszából január 12-én. (Magyar Kurír)

A doni áttörés magyar áldozataira emlékeztek Szegeden

Szentmisével és koszorúzással tisztelegtek az 1943. január 12-én kezdődött doni áttörés során elesett magyar hősök előtt január 9-én Szegeden. (Magyar Kurír)

Anya nem bír el minden terhet! – Miért fontos a szülői „énidő”?

Helytállni a munkában, fejben tartani és intézni a gyerekekkel kapcsolatos összes tennivalót, vinni a háztartást – és közben lehetőleg nem megbolondulni… Ha anyaként néha Ön is úgy érzi, szétrobban a feje a rengeteg feladattól és a vállára nehezedő stressztől, akkor jobb, ha tudja, hogy egyáltalán nincs egyedül. Miért is fontos szülőként, hogy a nagy időzsonglőrködés közben a saját magunkra szánt perceket is megtaláljuk? (Képmás magazin)

Az élet mindig utat tör magának – Pieces of a Woman

Mundruczó Kornél kilencedik nagyjátékfilmje – a magyar film történetében először – rögtön a streaming-óriás Netflix kínálatára készült, ami már nemcsak az európai művészfilmes körökben, hanem az amerikai piacon is áttörést hozhat. Az Oscar-gyanús Pieces of a Woman, a kisbabáját elvesztő pár megható története a velencei világpremieren szerezte első díját, 20201. január 7-től pedig már itthon is látható. (Képmás magazin)

Olivier de Germay, Lyon új érseke: Engednünk kellene, hogy a Szentlélek vezéreljen minket

Néhány nappal karácsony előtt foglalta el lyoni érseki hivatalát Olivier de Germay, az önként lemondott Philippe Barbarin utódjaként – olvasható a Vigilia közösségi oldalán közzétett bejegyzésében. (Magyar Kurír)

Megáldották a katolikus iskola kápolnáját Jászberényben

Régi álma vált valóra vízkereszt ünnepén a jászberényi Nagyboldogasszony Katolikus Óvoda, Kéttannyelvű Általános Iskola és Gimnázium közösségének, ugyanis január 6-án, vízkereszt napján az ekkor szokásos házszenteléssel egyidőben az iskola kápolnájának ünnepélyes megáldására is sor került. (Magyar Kurír)

Tabletátadás Monoron a hátrányos helyzetű gyermekek felzárkóztatásáért

2020. december 3-án a Monori Kossuth Lajos Általános Iskolában adott át tableteket és indította el nyelvtanulást segítő projektjét a Baptista Tevékeny Szeretet Miszszió Alapítvány a Monori-Hegyessy Lion’s Club támogatásával. A „Mesterséges intelligenciával a hátrányos helyzetű gyermekek jövőjéért” projekt keretében öt tabletet adott át Bacsó Benjámin, a Baptista Tevékeny Szeretet Miszszió Alapítvány elnöke, melyeken 15 gyermek […] (baptist.hu)

A Pápai Református Teológiai Akadémia felvételi hirdetménye a 2021/2022-es tanévre

A Pápai Református Teológiai Akadémia felvételt hirdet a 2021/2022-es tanévre református teológia osztatlan, és katechéta-lelkipásztori munkatárs alapképzési szakjaira, állami ösztöndíjas és önköltséges képzésre. Jelentkezési határidő 2021. február 28. (Dunántúli Református Egyházkerület)

Útravaló – 2021. január 14.

Napról napra közreadjuk a napi olvasmányokhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Januárban Juhász Ferenc miskolci plébános ad útravalót. (Magyar Kurír)

Hogyan tartsunk online istentiszteletet?

Miközben egyre nagyobb az igény a személyes találkozásra, a lelkipásztorok folyamatosan keresik a legmegfelelőbb tartalmi és technikai megoldásokat az online istentiszteletek terén. Nem mindegy, kikhez és hogyan szólnak, mit üzennek megjelenésükkel, fogalmazásaikkal. (parokia.hu)

Uram, a te ítéletedet adjad a királynak

(reformatus.hu)

Mai evangélium – 2021. január 14.

Hogy örömhírrel induljon minden nap … – Mk 1,40–45 (Magyar Kurír)

Megújulva várjuk az Új Ember könyvesboltban

Rövid szünet után, a karácsonyi nagyobb forgalommal járó fáradságot kipihenve, új bútorzattal, megszépült környezetben, várjuk ismét vásárlóinkat az Új Ember könyvesboltban, Budapest Belvárosában. Az alábbiakban, kedvcsinálóként, néhány kiadványunkra szeretnénk felhívni olvasóink figyelmét. (Magyar Kurír)

Megjelent az Új Ember 2021. január 17-i száma

Az Új Ember idei harmadik számát ajánljuk olvasóink figyelmébe. (Magyar Kurír)

Az Istentiszteleti Kongregáció a hamvazkodás szertartásának módosításáról

A Robert Sarah bíboros, az Istentiszteleti és Szentségfegyelmi Kongregáció prefektusa aláírásával január 12-én megjelent jegyzék (nota) a pandémia idejére átmenetileg módosítja a nagyböjt kezdetén szokásos hamvazkodás szertartásrendjét. (Magyar Kurír)

Fogvatartottak hangoskönyve – Új fejezet a Mária Rádió börtönmissziójában

A nehéz élethelyzetben lévők segítése is a Mária Rádió küldetései közé tartozik, ezért együttműködést kezdeményezett a magyarországi büntetés-végrehajtási intézetekkel: börtönparancsnokokkal egyeztetve műsorsorozataiból ajánlott válogatást a fogvatartottak számára. A főként életvezetési és lelkiségi adások már több mint húsz börtön belső, zárt láncú rádióhálózatán hangzanak el. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa katekézise: A magasztalás olyan, mint a tiszta oxigén belélegzése!

Január 13-án a Szentatya folytatta az imáról szóló katekézissorozatát, ezúttal a magasztaló, dicsérő ima paradox szépségét tárta hallgatósága elé. Jézustól és a nyomában járó szentektől megtanulhatjuk, hogy elsősorban nem Istennek, hanem nekünk van szükségünk a magasztalásra, éspedig legfőképpen a csüggedés és elbizonytalanodás idején. (Magyar Kurír)

A szerelem mindent legyőz? – Ezért szeretjük annyira Jane Austent

A boldog szerelmesek mind hasonlóak egymáshoz, a boldogtalan szerelmesek viszont a maguk módján azok – mondhatnánk az Anna Karenina klasszikus nyitómondatát kicsit átformálva. Lehet, hogy ezért is kevesebb az irodalomban a szerencsésen révbe érő szerelmesekről szóló remeklés, mint a nagy, forró szenvedélyek okozta tragédiák megéneklése? A boldog egymásra találók történetei valóban nagyon hasonlítanak egymásra. A fiú szereti a lányt (vagy fordítva), a boldog vég elé azonban szörnyű akadályok tornyosulnak, de szerencsére „omnia vincit amor”: a szerelem mindent legyőz… Így a boldog szerelmesek végül egymáséi lehetnek. A hőseink elé tornyosuló akadályokat azonban mindig más és más körülmények okozzák – ezért a szerencsés szerelmesek krónikái mégis csak olyan változatosak, mint a kor, amelyben éltek. (Képmás magazin)

Isteni szeretetüzenet vízkereszt idején Pannonhalmáról

Gérecz Imre OSB magiszter vízkereszt kapcsán megfogalmazott gondolatait adjuk közre. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa Twitter-üzenete január 13-án

A Szentatya az alábbi bejegyzést tette közzé Twitter-oldalán. (Magyar Kurír)

Elhunyt Pámer Ottó püspöki tanácsos, nyugalmazott plébános

A székesfehérvári püspök az egyházmegye papsága és a rokonság nevében tudatja, hogy Pámer Ottó püspöki tanácsos, nyugalmazott plébános 2021. január 10-én, életének 77., papságának 49. évében, szentségekkel ellátva elhunyt az Úrban. Temetéséről később intézkednek. (Magyar Kurír)

Egy nemzet értékeiért: a családjukért, hazájukért adták életüket - beszámoló

2021.01.12. - A járványügyi előírásoknak megfelelően a katonahősök áldozatvállalásának emlékéhez méltó rendezvényt tartottak Pákozdon, a Doni Emlékkápolnánál, a Doni tragédia 78. évfordulóján. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Az amerikai katolikus bioetikai központ állásfoglalása a Covid-19 elleni oltóanyagok használatáról

Az amerikai NCBCenter (National Catholic Bioethics Center, Philadelphia) katolikus bioetikai központ 2020. december 8-án, a szeplőtelen fogantatás ünnepén állásfoglalást tett közzé a koronavírus-fertőzés elleni vakcinák tudományos és morális hátterét illetően. A nyilatkozat magyar nyelű fordítását közöljük. (Magyar Kurír)

Böcskei László gyászmisét mutatott be Florentin Crihălmeanu püspök lelki üdvéért

Január 13-án reggel gyászmisét mutatott be Böcskei László megyéspüspök a nagyváradi székesegyházban a tragikus hirtelenséggel elhunyt görögkatolikus püspök lelki üdvéért. (Magyar Kurír)

A folyó szinte várta, hogy megszenteljék – Vízkereszt a vízpartokon

Vízkereszt ünnepén a templomi vízszentelések mellett gyakran a közelben fekvő természetes vizeket is megszentelik a helyi egyházközségek lelkipásztorai. (Magyar Kurír)

Tűzifával segít az extrém hidegben a Szeretetszolgálat

(reformatus.hu)

Elhunyt Fehér Anna nővér, a Vakok Batthyány László Római Katolikus Gyermekotthonának vezetője

„Mély fájdalommal, de Isten akaratában megnyugodva tudatjuk mindazokkal, akik szerették és ismerték, hogy Fehér Anna nővér, aki a Vakok Batthyány László Római Katolikus Gyermekotthonának vezetőjeként évtizedek óta gondozta a látássérült gyermekeket, ma hajnalban hazatért megváltó Urához. Emléke örökké szívünkben él!” – adta hírül január 13-án az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye honlapja. (Magyar Kurír)

Nigerben az olasz misszionárius kiszabadulása után sem ért véget a keresztények kálváriája

Pierluigi Maccalli misszionáriust a Niger és Burkina Faso határában lévő bomoangai missziójából rabolták el dzsihadista fegyveresek a 2018. szeptember 17-ről 18-ra virradó éjszakán, 2020. október 8-án engedték szabadon. Az üldöztetés nem ért véget és nincsenek az országban olyan hatóságok, amelyek gátat szabhatnának az erőszaknak. (Magyar Kurír)

Idősebb korban is lehet valaki elsőáldozó?

Kedves Lelkiatya! Mivel nem voltam elsőáldozó, hatvanéves létemre hogyan tudnék áldozni? Kedves Levélíró! Nagyon örülök, hogy vágyik az Istennel való találkozásra, arra, hogy az áldozáskor egészen a szívébe fogadhassa Őt. Természetesen lehet most, 60 évesen is elsőáldozó. Menjen el a plébániára (vagy egy olyan templomba, egy olyan atyához, akit ismer, és kérje az ő segítségét, […] The post Idősebb korban is lehet valaki elsőáldozó? appeared first on Keresztény Élet Portál. (keresztenyelet.hu)

Ministránsként hordhatok a szentmisén vállkendőt?

Tisztelt Lelkiatya! Ministráns vagyok és még „semmi közöm” a papi hivatáshoz, még csak szeminarista sem vagyok. A kérdésem az lenne, hogy mint ministráns hordatok a szentmisén vállkendőt, illetve dalmatikát? Kedves Levélíró! Nagyon örülök, hogy ministrálsz! Amikor az oltárnál szolgálsz, mindig egészen közel vagy Krisztushoz. Ilyenkor sokszor átéljük azt, hogy egészen különleges módon szól hozzánk, belép […] The post Ministránsként hordhatok a szentmisén vállkendőt? appeared first on Keresztény Élet Portál. (keresztenyelet.hu)

Adj vért, adj életet

(reformatus.hu)

Kívánjunk magunknak jobb jövőt! – Palmer-Buckle ghánai érsek optimizmusra buzdította honfitársait

Charles Gabriel Palmer-Buckle, a ghánai Cape Coast érsek-metropolitája az új év kezdetén adott interjút, melyből hazája számos hírportálján idéztek. A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) meghívott előadója a pesszimizmus minden formájától óva intette és hazaszeretetre buzdította a ghánaiakat. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa intézményesítette a nők liturgikus szolgálatát

Az eddig többnyire férfiaknak fenntartott liturgikus szolgálatokat a nők számára is intézményesítette Ferenc pápa a kánonjog saját kezdeményezésű módosításával, amelyet az egyházfő hétfőn jelentett be. Ferenc pápa a kánonjog 230. cikkének egyetlen paragrafusát változtatta meg, intézményesítve a világi nők részvételét a lektori és akolitusi szolgálatban. Liturgikus szolgálatokról van szó: a pápai intézkedéssel a nők a […] The post Ferenc pápa intézményesítette a nők liturgikus szolgálatát appeared first on Keresztény Élet Portál. (keresztenyelet.hu)

Bármelyik pillanatban infarktust kaphatsz – Egy apaszív, folyamatos életveszélyben

Létfontosságú szerveid a testeden belül vannak, ott is akarnak maradni. Kivéve ezt a lüktető, vöröslilás, vért pumpáló izomtömlőt: a szívet. Az nyugtalanul fészkelődik a bordáid között. (Képmás magazin)

Elvesztünk a sípályán – „Anyával mindig történik valami!”

Már többször eltévedtem, de talán a legizgalmasabb mind közül az volt, amikor a hatalmas sípályán keveredtem el a lányommal, és közben besötétedett, ráadásul a telefonom is lemerült. (Képmás magazin)

Az injekció története – a beöntéstől az üreges fémtűs fecskendőig

Injekciót mindenki kapott már életében, így fecskendőt is mindenki látott már. Azt azonban kevesen tudják, hogy ez az eszköz milyen hosszú és változatos múltra tekinthet vissza. (Képmás magazin)

Elhunyt Florentin Crihălmeanu görögkatolikus püspök

Florentin Crihălmeanu kolozsvár-szamosújvári püspök január 12-én Kolozsváron elhunyt. A Kolozsvár-Szamosújvári Görögkatolikus Egyházmegye megbecsült, nagy tudású főpásztora ez év elejétől koronavírus-fertőzésben szenvedett. (nyirgorkat.hu)

Ökumenikus imahét 2021

„Maradjatok meg szeretetemben, és sok gyümölcsöt teremtek” (Jn 15,5–9) Ismét egy héten át imádkoznak együtt a különböző felekezetű Krisztus-hívők egységért és üldözött testvéreikért. A 2021-es imahét anyagát a Grandchamp-i Szerzetesi Közösség készítette. A választott téma kifejezi a közösség elhivatottságát az imádságra, megbékélésre, az egyház és az emberiség családjának egységére. Az Ökumenikus Imahét országos nyitó istentiszteletének vasárnapja az üldözött keresztényekért való imádkozás vasárnapja is. Idén január 17. és 25.-e között hívnak imádkozásra a Krisztus-hívők egységéért. Az imahét alkalmait az aktuális járványügyi előírások betartásával szevezik.  A 2021-es ökumenikus imahét anyaga ITT érhető el. Témái 8 napra felbontva  a következők:  1. nap: Isten hívása: „Nem ti választottatok ki engem, hanem én választottalak ki titeket” (Jn 15,16a). 2. nap: Belső érés: (Kárpátaljai Református Egyházkerület)

A Reformátusok Lapja január 17-i számából

(reformatus.hu)

Isten az élet pártján áll

(reformatus.hu)

Vakcina, Makovecz, kényes ügyek… – Interjú Erdő Péter bíborossal a Válasz Online-on

Január 13-án interjú jelent meg Erdő Péter bíborossal, prímással, esztergom-budapesti érsekkel a Válasz Online-on. Az alábbiakban rövid részleteket közlünk a beszélgetésből. (Magyar Kurír)

Megnyitották Kaníziusz Szent Péter jubileumi évét Innsbruckban

Május 8-án ünnepli az Egyház Kaníziusz Szent Péter egyháztanító születésének 500. évfordulóját. A Jézus Társasága papja a katolikus reformáció kiemelkedő alakja volt a 16. században. Ő volt a német jezsuita tartomány első tagja és elöljárója, és ő alapította meg az innsbrucki jezsuita kollégiumot. Az osztrák tartományi székhelyen január 10-én hivatalosan is megkezdődtek a centenáriumi ünnepségek. (Magyar Kurír)

Egymás életéért, hitéért imádkozunk

A hónap igéje „Valljátok meg azért egymásnak bűneiteket, és imádkozzatok egymásért, hogy meggyógyuljatok. Nagy az ereje az igaz ember buzgó könyörgésének.” (Jak 5,16) A hónap gondolata Vannak bűnök, melyekkel egymást bántjuk, sértjük, nyomorítjuk, lopjuk, alázzuk. Ezekre a másik adhat bocsánatot, ha megkérjük rá. Ennek hiányában apró vagy nagy akadályokként lesznek ott a közösség életében, és […] (baptist.hu)

A terrorizmus új tűzfészke Afrikában

A Szükséget Szenvedő Egyház pápai alapítvány figyelmeztet a számos afrikai régiót sújtó – emberrablások, templomok elleni támadások és azok meggyalázása formájában megnyilvánuló – erőszakra. (Magyar Kurír)

Izrael: beoltották az idősotthonok minden lakóját és dolgozóját

Január 7 a Magen David Adom (MDA – az izraeli „vöröskereszt”) befejezte a Covid-19 védőoltások beadását az idősotthonokban.  Mintegy 10 napig tartott, amíg a bentlakásos intézmények 150 000 lakóját és alkalmazottját beoltották. Így ezen a héten már megkezdődhet a Pfizer … Tovább » (szombat.org)

Online tanácskoztak a debrecen-nyíregyházi egyházmegyei köznevelési intézmények vezetői

Mivel a járvány nem teszi lehetővé a személyes találkozásokat, továbbra is az online térben zajló értekezleteken folytatnak közös szakmai munkát az egyházmegye köznevelési intézményeinek vezetői hétfő délelőttönként. A január 11-i értekezleten Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök is részt vett. (Magyar Kurír)

Elhunyt Kolozsvár-Szamosújvár román görögkatolikus püspöke

Bukarest, 2021. január 12., kedd (MTI) - Elhunyt 61 éves korában Florentin Crihalmeanu, Kolozsvár-Szamosújvár görögkatolikus püspöke, aki január elején megfertőződött az új típusú koronavírussal - közölte kedden a püspökség. (MTI)

Tartósélelmiszer-csomagokat kaptak a vérellátó munkatársai

Budapest, 2021. január 12., kedd (MTI) - Tartósélelmiszer-csomagokat ajánlott fel az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) munkatársainak a Joyce Meyer Ministries amerikai evangéliumi keresztény szervezet. (MTI)

Soltész: 290 millió forintból statikailag megerősítik a bicskei katolikus templom tornyát

Bicske, 2021. január 12., kedd (MTI) - Két lépésben, 290 millió forintot adott a kormány a bicskei Szentháromság katolikus templom tornyának statikai megerősítésére, a torony rossz állapota miatt évek óta zárva tartó épület nyár közepén nyithat újra - jelentette be a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára kedden a Fejér megyei településen. (MTI)

Ferenc pápa intézményesítette a nők liturgikus szolgálatát

Vatikánváros, 2021. január 11., hétfő (MTI) - Az eddig többnyire férfiaknak fenntartott liturgikus szolgálatokat a nők számára is intézményesítette Ferenc pápa a kánonjog saját kezdeményezésű módosításával, amelyet az egyházfő hétfőn jelentett be. (MTI)

Ferenc pápa tisztelettel adózott a paralimpiai mozgalomnak

Budapest, 2021. január 11., hétfő (MTI) - Ferenc pápa méltatta a paralimpiai mozgalmat, amelyet nagyon értékesnek nevezett, amiért lehetőséget ad a fogyatékkal élőknek a sportolásra. (MTI)

Szent István király tiszteletére emlékérmét bocsát ki az MNB

Budapest, 2021. január 8., péntek (MTI) - Szent István király tiszteletére 500 ezer forint névértékű arany, illetve 15 ezer forint névértékű ezüst és 3 ezer forint névértékű színesfém emlékérméket bocsát ki január 11-én, hétfőn a Magyar Nemzeti Bank (MNB). (MTI)

Ferenc pápa szerint erkölcsi kötelesség a védőoltás

Vatikánváros, 2021. január 9., szombat (MTI) - Erkölcsi kötelességnek nevezte a Covid-19 elleni védőoltást Ferenc pápa egy tévéinterjúban, amelynek egyes részleteit már szombaton nyilvánosságra hozták. (MTI)

Az erdélyi történelmi egyházak vezetői az oltásról: bízzunk az orvostudományban

Javában zajlik Romániában az egészségügyi személyzet beoltása a koronavírus ellen. A következő szakaszban, január 15-től a pedagógusokkal együtt a lelkipásztorok is kérvényezhetik a vakcinát. (Evangelikus.ro)

Útravaló – 2021. január 13.

Napról napra közreadjuk a napi olvasmányokhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Januárban Juhász Ferenc miskolci plébános ad útravalót. (Magyar Kurír)

Rugalmasság a mélységben

Hogyan maradjunk lelkileg rugalmasok a stresszes helyzetekben? Pszichés ellenállóképességünk a Szentírás tükrében. (parokia.hu)

Mai evangélium – 2021. január 13.

Hogy örömhírrel induljon minden nap … – Mk 1,29–39 (Magyar Kurír)

Népegyház vagy szubkultúra?

(reformatus.hu)

Márk metropolita, a Magyar Ortodox Egyházmegye főpásztorának karácsonyi körlevele

Kedves Testvéreim és Nővéreim! Szeretettel köszöntelek Benneteket Krisztus Születésének ünnepén! Mindnyájan szeretjük az ünnepeket. Mindnyájunk szívében sajátos helye van az ünnepeknek: vannak állami, személyes és egyházi ünnepeink.  Sokan vagyunk, akiknek számára az ünnep a pihenés lehetőségét jelenti a megszokott életmódtól, kikapcsolódást a megfeszített munkából, együttlétet szeretteinkkel, találkozást barátainkkal, rokonainkkal. Az elmúlt esztendő egyikőnknek sem volt […] (Magyar Ortodox Egyházmegye (Moszkvai Patriarkátus))

Minden kereszténynek saját küldetése, missziója van. Szent István archidiakónus, első vértanú emlékére

Főpásztorunk január 9-én a mihajlovi Krisztus Születése székesegyházban tartott szent liturgiát, tanítását Szent István archidiakónus első vértanú (dec. 27 / jan. 9) emlékének szentelte. Prédikációját az alábbiakban foglaljuk össze:  „Karácsony harmadik napja ünnep, de egyúttal Krisztus tanítványának halálára is emlékezünk. Egyike volt a hét diakónusnak, akiket az apostolok az ’asztalok körüli’ szolgálatra szenteltek fel. Krisztus […] (Magyar Ortodox Egyházmegye (Moszkvai Patriarkátus))

Megosztott-e az amerikai katolikus egyház?

„Az Egyházban és a katolikusok között tapasztalható megosztottságban sokszor csupán a társadalomban uralkodó polarizálódás képződik le” – Matt Malone SJ, az America című hetilap főszerkesztőjének gondolataiból idéz közösségi oldalán a Vigilia. (Magyar Kurír)

Őrizni az örök értékeket – Beszélgetés a Pro Cultura Christiana díjas Orient Enikő textilművésszel

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) tavaly december eleji, online megtartott ülésszakán Pro Cultura Christiana díjat adományozott Orient Enikő nemzetközi hírű textilművésznek a katolikus kultúra továbbadásában végzett kimagasló munkásságáért. A művésznővel advent harmadik hetében beszélgettünk a Párbeszéd Házában, ahol Keresztút című alkotása látható. (Magyar Kurír)

Újabb magyar segély a földrengés sújtotta településeknek!

Január 9-én érkezett meg Horvátország földrengés sújtotta területére a Baptista Szeretetszolgálat második, két tonnás segélyszállítmánya, amely elsősorban raktársátrakat, áramfejlesztőket, fertőtlenítő és higiéniai szereket, tartós élelmiszert, téli ruhaneműt tartalmazott. A magyar segélyszervezet munkatársai épületek felújításában is részt vesznek, azokat a házakat, amelyeket a helyi hatóság erre alkalmasnak ítélt – de megsérültek a földrengésben –, a téli […] (baptist.hu)

61 éves korában koronavírusban elhunyt a kolozsvár-szamosújvári püspök

Florentin Crihălmeanu kolozsvár-szamosújvári püspök január 12-én Kolozsváron elhunyt. A Kolozsvár-Szamosújvári Görögkatolikus Egyházmegye megbecsült, nagy tudású főpásztora ez év elejétől koronavírus-fertőzésben szenvedett. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa Twitter-üzenetei január 12-én

A Szentatya az alábbi bejegyzéseket tette közzé Twitter-oldalán. (Magyar Kurír)

Száz éve született Hajdu Antal OFM, a Temesvári Pelbárt Ferences Gimnázium legendás igazgatója

Hajdu Antal 1921. január 12-én született egy kis Zala megyei faluban. Az iskola életének legnehezebb időszakában, 1953-tól 1965-ig vezette a meghagyott rendek kezelésébe visszaadott nyolc katolikus iskola egyikét, az esztergomi ferences gimnáziumot. Neki köszönhetően sikerült az 1956-os forradalom napjaiban megőrizni az intézet falai között a rábízott több száz diák életét. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa szerint erkölcsi kötelesség a védőoltás

Erkölcsi kötelességnek nevezte a Covid-19 elleni védőoltást Ferenc pápa egy tévéinterjúban, amelynek egyes részleteit már szombaton nyilvánosságra hozták. Az MTI által is idézett katolikus egyházfő jelezte, hogy előjegyeztette magát az oltásra. Úgy vélte, erkölcsileg mindenki számára kötelességnek számít, hogy beoltassa magát – számol be a Magyar Hang. A pápa hangsúlyozta: nem éri meg az oltás […] The post Ferenc pápa szerint erkölcsi kötelesség a védőoltás appeared first on Keresztény Élet Portál. (keresztenyelet.hu)

„Világcsavargó vagyok, de a magyarságomat le sem tagadhatnám!” – beszélgetés Szepessy József vívó-világbajnokkal

„A magyarságom az első, a minden. Szeretném a hátralévő éveimet Budapesten tölteni, mert kultúrában hasonlót csak Bécs meg néhány olasz város tud nyújtani” – véli a romániai születésű Szepessy József, aki német színekben lett vívóvilágbajnok és sikeres üzletember. Bejárta a világot, Kubában Fidel Castróval is találkozott, majd az NSZK második legjobb sportolójának választották, s a legnagyobb állami sportkitüntetést kapta. Mint mondja, sikereit a kudarcaiból tanulva érte el. (Képmás magazin)

Keresztények ezrei menekülnek Libanonból

A libanoni keresztények elhagyják hazájukat, mert idegennek érzik magukat szülőföldjükön. A bejrúti Szent György maronita székesegyház plébánosa szomorúan nyilatkozott, ugyanakkor kifejezte azt is, hogy él benne a remény. (Magyar Kurír)

Elhunyt Pámer Ottó

Elhunyt: 2021. január 10-én. Temetésének és a gyászmise időpontjáról hamarosan tájékoztatást adunk. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Online püspöki házszentelést tartottak a gyulafehérvári főegyházmegyében

Rendhagyó módon zajlott idén a házszentelés a Gyulafehérvári Római Katolikus Főegyházmegyében január 10-én, vasárnap. (Magyar Kurír)

Református könyvesboltot és kávézót terveznek Kaposváron

(reformatus.hu)

Az erőszak sosem győzhet

(reformatus.hu)

Jézus Krisztus, egy Mesterünk

(reformatus.hu)

Kirill pátriárka Szent Józsefet állította példaképül a mai apák elé

Az édesapák családban, gyermeknevelésben betöltött szerepének fontosságáról beszélt Kirill moszkvai pátriárka a többek között Szent József tiszteletére bemutatott liturgián a peregyelkinói rezidencián található Alexandr Nyevszkij-templomban január 10-én. (Magyar Kurír)

A református félóra január 13-i ajánlója

(reformatus.hu)

Református rádiós istentisztelet Litérről| 2021. január 24.

(reformatus.hu)

Református televíziós istentisztelet Érdligetről| 2021. január 17.

(reformatus.hu)

A plébániai élet dinamizmusának lehetősége – Erdő Péter a nők lektori és akolitusi szolgálatáról

Ferenc pápa 2021. január 10-én Spiritus Domini (Az Úr Lelke) kezdettel motu propriót adott ki, amellyel módosítja az Egyházi Törvénykönyv 230. kánonjának első paragrafusát. A pápai dokumentum kapcsán Erdő Páter bíboros, prímás kommentárját adjuk közre. (Magyar Kurír)

A Fekete Názáreti-kegyszobor ünnepe hívek ezreit vonzotta idén is Manilába

Korlátozások mellett, de idén is megtartották január 9-én a Fülöp-szigetek fővárosában, Manilában az úgynevezett Fekete Názáreti-kegyszobor ünnepét. A szobor átvitele (Traslación), vagyis a templomban – ahol most is őrzik – való elhelyezésének évfordulóján tartott ünnep az egyik legnagyobb vallási esemény az országban. (Magyar Kurír)

Online konferencia a Hangos Biblia közösségeivel

Online konferenciát rendez január 24-én 15 órától a szeged-tarjánvárosi Szent Gellért-plébánia. A Ferenc pápa által meghirdetett Isten igéjének vasárnapján azokkal a pécsi, debreceni, székesfehérvári, pozsonyi, komáromi, gyulafehérvári, kolozsvári és szabadkai csoportokkal szeretnének kapcsolatot teremteni, akik 2016 és 2020 között részt vettek az Ó- és az Újszövetség felolvasásában. (Magyar Kurír)

EGYMÁS ÉVE 2021 MINDENNAP

Az év minden hónapjában életünk egy-egy területével foglalkozunk alaposabban. Ezt a gondolkodást és cselekvést egy-egy bibliai idézet is segíti. Hónapról hónapra ezek az igék bátorítsanak bennünket szolgálatunk végzésében és egymás támogatásában, segítésében. A gyülekezeteink, az iskoláink és a szociális intézményeink egymásért vannak és azokért, akikkel együtt élünk. Az egész év honapjainak igéit és gondolatait tartalmazó […] (baptist.hu)

Hejnal után – Magyarországról szóló rendszeres heti műsor indult a lengyel rádióban

Magyarország politikájáról, gazdaságáról és kultúrájáról szóló rendszeres heti magazin indult január 9-én a lengyel közszolgálati rádió első csatornáján (Jedynka Polskiego Radia), Hejnal után (Po hejnale) címmel. (Magyar Kurír)

Juhász Anna: „Régen apukám ült az estjeimen az első sorban, most a férjem”

Juhász Anna tíz évvel ezelőtt élesztette fel az irodalmi szalonok hagyományát, és azóta neve védjegye lett a teltházas, de mégis családias hangulatú rendezvényeknek. Csáky Attila producer a Fest;tisztít Galéria tulajdonosa inkább a képek világában él. Velük találkozni olyan, mint hazatérni. Az otthonosság élménye – legyen szó irodalmi estről, kiállításmegnyitóról, lakásról vagy közös életről – mindkettejük szenvedélye. (Képmás magazin)

Ökumenikus imahét 2021

Kedves Testvérem! Tisztelettel tájékoztatom, hogy elkészült a 2021-es Ökumenikus imahét anyaga. Olvassák, forgassák és használják szeretettel. A MEÖT elnökségének javaslata alapján az ökumenikus imahét a tagegyházak aktuális járványügyi intézkedéseinek betartása mellett tartható meg. A nyitó istentiszteletet 2021. január 17-én, vasárnap 17 órától tartjuk a Szent István Bazilikában. Sok szeretettel várunk mindenkit! Az ökumenikus imahét anyaga letölthető: HUN / ENG  Az ökumenikus imahét […] (baptist.hu)

Lelki táplálék vízkereszt után

Vízkereszt ünnepkörének végén Polgári László kálmánházi parókus gondolatait olvashatják. (Magyar Kurír)

Urunk megkeresztelkedésének ünnepe Kalocsán

A kalocsai főszékesegyházban január 10-én, Urunk megkeresztelkedésének ünnepén a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye főpásztora, Bábel Balázs mutatta be az ünnepi szentmisét. (Magyar Kurír)

Remélni minden időben – Alois testvér üzenete a 2021-es évre

A Taizéi Közösség 2020 decemberének végén tette közzé priorja, Alois testvér üzenetét. (Magyar Kurír)

Útravaló – 2021. január 12.

Napról napra közreadjuk a napi olvasmányokhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Januárban Juhász Ferenc miskolci plébános ad útravalót. (Magyar Kurír)

Ökumenikus imahét a járványban

A Krisztus-hívők egységéért szervezett imahetet idén is megtartják a keresztyén felekezetek aktuális járványügyi intézkedéseinek betartása mellett. (parokia.hu)

Nagy hálát adjunk az Atya Istennek

(reformatus.hu)

Mai evangélium – 2021. január 12.

Hogy örömhírrel induljon minden nap … – Mk 1,21–28 (Magyar Kurír)

Régebbi anyagok az archívumban