Lapszemle

Más egyházak, felekezetek honlapjainak híreit, információit, illetve világi lapoknak a kereszténységről szóló tudósításait gyűjtjük itt egybe. Az anyagok a forrás eredeti oldalán olvashatóak. A közölt hírek nem tükrözik egyházunk hivatalos véleményét.

Régebbi anyagok az archívumban

Az amerikai alkotmánybíróság az egyházi iskolák adófizetői támogatása mellett foglalt állást

Az amerikai szövetségi alkotmánybíróság az egyházi iskolák adófizetői támogatása mellett foglalt állást június 30-án, és semmisnek mondta ki a négy évvel ezelőtti montanai bírósági döntést. (Magyar Kurír)

Útravaló – 2020. július 11.

Napról napra közreadjuk a napi olvasmányokhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Júliusban Sárai-Szabó Kelemen OSB győri perjel ad útravalót. (Magyar Kurír)

Mai evangélium – 2020. július 11.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Mt 19,27–29 (Magyar Kurír)

Kereszténység nélküli katolicizmus és politikai öngyilkosság

Tomáš Halík cseh katolikus pap, vallásfilozófus, a prágai Károly Egyetem Filozófiai és Vallástudományi Intézetének professzora. A „vallási Nobel-díjnak” is nevezett Templeton-díjjal kitüntetett pappal olvasható beszélgetés a júliusi Vigiliában a közép-európai kereszténységről. A publikációból egy részt közreadunk. (Magyar Kurír)

A pakisztáni püspökök aggódnak a vallási kisebbségekkel szembeni növekvő erőszak miatt

„A Pakisztánt kihívások elé állító koronavírus-járvány ellenére a vallási intolerancia és a diszkrimináció az utóbbi hónapokban növekvő tendenciát mutat” – jelentette a pakisztáni püspöki konferencia által alapított Igazságosság és Béke Nemzeti Bizottsága (NCJP). (Magyar Kurír)

Elhunyt Rupert Berger, akit a két Ratzinger testvérrel együtt szenteltek pappá

Szomorú hír volt, hogy az emeritus pápa, Joseph Ratzinger testvérbátyja, Georg az örökkévalóságba költözött, miután öccse, XVI. Benedek pápa meglátogathatta őt Bajorországban. Immár a temetése is megvolt Regensburgban. Kevéssé ismert, hogy nemrégiben a velük együtt pappá szentelt és küldetésükben, a tanításban, a tudományban osztozó paptársuk, Rupert Berger atya is elhunyt. Pákozdi István írása. (Magyar Kurír)

Megújul a jáki templom és környéke, feltárul az épületegyüttes múltja

A 2017 végén megkezdett munka újabb fázisáról szólt A jáki apátsági templom restaurálásának folytatása és értékeinek bemutatása elnevezésű beruházás helyszíni projektismertetője július 9-én. (Magyar Kurír)

Az élet harmóniáját közvetíti – Beszélgetés Kukuczka Robert szalézi szerzetessel

Mindenki másként jut el a kiegyensúlyozottság idilli állapotához. Az utóbbi hónapok megszokottól eltérő történései között létrejött egyik különleges megoldás a kazincbarcikai Szalézi Plébánia online oratóriuma. Az egyik adásban Kukuczka Robert szalézi szerzetes pap a zenének az élet harmóniáját elősegítő, meghatározó erejéről mesélt. (Magyar Kurír)

Kell-e bizonyíték Isten létezésére?

Mai társadalmunkban a hit egy elég megosztó kérdés, mely – sajnos – gyakran heves indulatokat is kivált az emberekből. (keresztenyelet.hu)

Új otthonra leltek a cserkészek Szombathelyen

A cserkészek is birtokba vehetik az új székházukat Szombathelyen, miután a legutóbbi közgyűlésen rendeződtek ennek a feltételei – adta hírül július 6-án a Szombathelyi Televízió. A volt Epcos-telephelyen a vívóakadémia és az asztaliteniszklub csarnoka mellett elkészült a cserkészház is, de eddig üresen állt. (Magyar Kurír)

A vatikáni államtitkár első útja a járvány után Arsba és Lourdes-ba vezet

Pietro Parolin bíboros államtitkár augusztus 4-én az arsi kegyhelyre utazik Vianney Szent János ünnepére; augusztus 15-én pedig a lourdes-i kegyhelyre látogat, ahol szentmisét mutat be Mária mennybevétele ünnepén. (Magyar Kurír)

„Mindig az erősebbnek van esélye odalépni a gyengéhez” – Interjú Vecsei Miklóssal 

Vecsei Miklóssal, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnökével, a diagnózisalapú felzárkózási romastratégiáért felelős miniszterelnöki biztossal többek között az újonnan kidolgozott tervezetről, és az abban érintett háromszáz legszegényebb település helyzetéről beszélgettünk. (Képmás magazin)

A vallási intézményeknek nem kell kifizetniük az abortusz egészségbiztosítását az USA-ban

Az Egyesült Államokban az alkotmánybíróság szerepét betöltő szövetségi legfelsőbb bíróság július 8-án jóváhagyta Donald Trump elnök kormányzatának korábbi intézkedését, amely lehetővé teszi vallási intézményeknek, hogy ne finanszírozzák munkavállalóik egészségbiztosításában az abortuszt. (Magyar Kurír)

Az Új Ember június 28-i számának kulturális melléklete

Az Új Ember június 28-i számának kulturális mellékletének online változata innen tölthető le. (Új Ember)

Az Új Ember június 28-i száma

Az Új Ember június 28-i számának online változata innen tölthető le. (Új Ember)

A kormány megköszönte a karitatív szervezetek koronavírus-járvány idején végzett munkáját

A karitatív szervezetek szolgálata pótolhatatlan, mivel képesek személyessé tenni a segítségnyújtást – mondta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes július 9-én a budavári Karmelita kolostorban. (MTI)

Útravaló – 2020. július 10.

Napról napra közreadjuk a napi olvasmányokhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Júliusban Sárai-Szabó Kelemen OSB győri perjel ad útravalót. (Magyar Kurír)

Az erdőben hagyott mondatok

Még sosem beszélgettek ilyen hosszan, pedig már ismerték egymást. Rájuk sötétedett a kicsi szobában. (parokia.hu)

Mai evangélium – 2020. július 10.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Mt 10,16–23 (Magyar Kurír)

A kormány megköszönte a karitatív szervezetek koronavírus-járvány idején végzett munkáját

A karitatív szervezetek szolgálata pótolhatatlan, mivel képesek személyessé tenni a segítségnyújtást – mondta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes július 9-én a budavári Karmelita kolostorban. (Magyar Kurír)

A római Bambino Gesù kórház sikere: fejüknél összenőtt sziámi ikreket választottak szét

Ervina és Prefina kétévesek, a Közép-afrikai Köztársaságban születtek, koponyájuknál összenőve, közös volt az agyuk vénás rendszere is. Ermine, az édesanya a Vatikán fenntartásában működő gyermekkórházban elvégzett sikeres műtét után kifejezte vágyát, hogy Ferenc pápa keresztelje meg a kislányokat. (Magyar Kurír)

Isten ajándékának tekintette a zenei tehetségét – Sztankó Attila emlékezik Ennio Morriconéra

Július 6-án, 91 éves korában elhunyt Ennio Morricone, kétszeres Oscar-díjas olasz zeneszerző. Több mint száz filmhez írt zenét, olyan, klasszikus alkotásokhoz, mint a Volt egyszer egy vadnyugat, A Jó, a Rossz és a Csúf, A misszió, Az óceánjáró zongorista legendája és még hosszasan sorolhatnánk. Morricone munkásságáról Sztankó Attila zebegényi plébánossal, egyházzenésszel beszélgettünk. (Magyar Kurír)

Vizitáció a Szentföldön – Várnai Jakab naplója (8. rész)

Várnai Jakab OFM 2015–2016-ban a Szentföldi Ferences Kusztódia vizitátora volt. E tisztségében, majd megbízatása után is többször járt a Szentföldön. Ezekből a tapasztalatokból és élményekből készült a napló, melynek fejezeteit hetenként teszik közzé a Ferences Rendtartomány honlapján. A nyolcadik részt olvashatják. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa Twitter-üzenete július 9-én

Ferenc pápa az alábbi bejegyzést tette közzé Twitter-oldalán: „A hit vagy misszionáriusi, vagy nem is hit. A hit mindig arra ösztönöz, hogy kilépjünk önmagunkból. A hitet tovább kell adnunk. Nem azért, hogy meggyőzzünk másokat, hanem hogy egy kinccsel ajándékozzuk meg őket. Kérjük az Urat, segítsen nekünk megélni egy olyan hitet, amely átlátható, s az ajtajai nyitva állnak.” (Magyar Kurír)

Laudato si’ év – Ne feledkezzünk meg a teremtett világról és a leginkább rászorulókról!

Az Átfogó Emberi Fejlődés Előmozdításának Dikasztériuma a Laudato si’ megjelenések ötödik évfordulója alkalmából az enciklikának szentelt különleges évet hirdetett 2020. május 24-től 2021. május 24-ig a közös otthonunkról való gondoskodás jegyében. (Magyar Kurír)

[Podcast] Túlélők 6. – Túl a hajléktalanságon

Beszélgetőtársam tíz évet élt hajléktalanként, de igazi túlélő! Diplomáját ezalatt szerezte meg, két éve pedig már albérletben él, nemrég még nyaralni is tudott saját keresetéből. Vendégem: Nagy Zsuzsi. Átbeszéljük a hajléktalanokkal kapcsolatos sztereotípiákat és mindazt a sok egyedi történést és döntést, amik őt a hajléktalanságig vitték. Végül pedig kiderül, hogyan sikerült szakítania ezzel az életformával. (Képmás magazin)

A Máltai Lovagrend maszkokkal segíti a romániai egyházmegyéket a koronavírus elleni védekezésben

Megközelítőleg hatezer FFP (filtering facepiece) maszkot osztottak szét a napokban a Máltai Lovagrend jóvoltából Románia hat görögkatolikus és hat római katolikus egyházmegyéjében. (Magyar Kurír)

Magyar Máltai Szeretetszolgálat adománya a kikindai idősek otthonának

Két hónapra elegendő gumikesztyűt adományozott a Magyar Máltai Szeretetszolgálat a kikindai Misericordia Idősotthonnak. (Magyar Kurír)

Az egyházi vezetők szerint radikális csoportok gyengítik a keresztény jelenlétet Jeruzsálemben

A radikális zsidó csoportok, amelyek a jeruzsálemi óváros keresztény negyedében egyházi ingatlanokat vásárolnak, azt tűzték ki célul, hogy felszámolják a Szent Város sokrétű identitását. Ezzel gyengítik a keresztény jelenlétet, bizonytalanságot okoznak és növelik a megfélemlítések kockázatát a kegyhelyek felé vezető, keresztény zarándokok által használt utakon. (Magyar Kurír)

Álláskeresőknek szervezett tréninget Veresegyházon a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió

Július 3-án, Veresegyházon szervezett Új esély tréninget a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió. A résztvevőket az álláskeresés folyamatára készítették fel annak érdekében, hogy magabiztosan tudják képviselni önmagukat a munkaerőpiacon. (baptist.hu)

Isten különös segítségnyújtása

A vírus még itt van közöttünk, ezért a református Bethesda Gyermekkórházban óvatosak. Az egyik gyermeknek például a bőrpanaszaiból jöttek rá, hogy koronavírusos. Ráadásul a veszélyhelyzet alatt dönteniük kellett, hogy segítenek-e szlovák SMA-s kisbetegeken. Velkey Györgyöt, a Bethesda főigazgatóját kérdeztük. (reformatus.hu)

Az Alapvető baptista lap legújabb száma

Friss hírlevelünkben sok személyes hangvételű írással jelentkezünk. Egy pedagógus önkéntes csapat tagjai vallanak arról, milyen volt segíteni idős embereknek a koronavírus-járvány idején az Országos Szociális Segítő Központ kötelékében. Függő változó rovatunkban egy sokat megélt felépülő szenvedélybeteg vallomását tesszük közzé. Érdemes az utolsó oldalra is ellapozni, különösen, ha környezetünkben van olyan személy, akit – kiemelkedő szociális szolgálata okán – szívesen felterjesztenénk a Balog Lajos, a Beharka Pál vagy a Révész Zsigmond díjra, plakettre. (baptist.hu)

Luccában a népi vallásosság hagyományai adnak erőt az újrakezdéshez

A toszkán ékszerdobozként ismert kisváros, Lucca lakosai a népi vallásosság hagyományaiból merítenek erőt a járvány utáni újrakezdéshez. Fontosak a liturgikus szertartások, melyek a helyi lelkiség magvát alkotják – mondta a Vatikáni Rádiónak Paolo Giulietti luccai érsek. (Magyar Kurír)

Regionális múzeum lesz egy elhagyott lengyelországi zsinagógából

Az épület felújítása az év eleje óta tart, várhatóan 2021-ben nyílik meg az intézmény. Az észak-lengyelországi Susz városban található zsinagógát egy helyi kulturális szervezet vette kezelésbe, miután megállapodtak az épület tulajdonosával, egy alapítvánnyal. (zsido.com)

Útravaló – 2020. július 9.

Napról napra közreadjuk a napi olvasmányokhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Júliusban Sárai-Szabó Kelemen OSB győri perjel ad útravalót. (Magyar Kurír)

A média és mi: miért ragaszkodunk hozzá, ha hiteltelen?

Nem bízunk a médiában, mégsem bírunk meglenni nélküle – a járványhelyzet tükrében megláthattuk a médiához fűződő ellentmondásos viszonyunkat. Egyáltalán, mit várhatunk a médiától, és mit nem? Cikksorozatunk első részében a média működéséről és a hitelesség korlátairól olvashatnak. (parokia.hu)

Ez a díj megerősíti, hogy érdemes a szeretet ösvényein járni

A Jószolgálat-díj 2019 őszén közzétett felhívására több, mint 800 jelölés érkezett. Idén először lehetett határon túli közösséget vagy szereplőt is javasolni. A díj önkéntes kategóriájában ismét a közönség dönthetett az elismerés odaítéléséről. (Katolikus Karitász)

Mai evangélium – 2020. július 9.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Mt 10,7–15 (Magyar Kurír)

Ferenc pápa Twitter-üzenete július 8-án

Ferenc pápa az alábbi bejegyzést tette közzé Twitter-oldalán: „A Lampedusára tett látogatásom évfordulóján imádkozzunk, hogy felfedezzük Jézus arcát azokban, akik a világot sújtó rengeteg igazságtalanság miatt kényszerülnek elmenekülni földjükről.” (Magyar Kurír)

„Elég a nigériai keresztények elleni támadásokból!” – Európai püspökök tiltakozása

„A legfrissebb statisztikák szerint körülbelül hatezer nigériai keresztényt öltek meg 2015 óta” – olvasható a levélben, amelyet az Európai Unió Püspöki Konferenciáinak Bizottságát (COMECE) vezető bíboros, Jean-Claude Hollerich SJ luxemburgi érsek küldött a napokban a Nigériai Katolikus Püspöki Konferenciának. A püspökök nemzetközi összefogásra hívnak a változás érdekében. (Magyar Kurír)

A házasság és az egyedül Istennek ajándékozott intimitás, a cölebsz élet szépsége

Az alábbiakban Roska Péter, a budapest-újpesti Szent József-templom plébánosa írását közöljük. (Magyar Kurír)

Megjelent az Új Ember 2020. július 12-i száma

Az Új Ember ez évi huszonnyolcadik számát ajánljuk olvasóink figyelmébe. (Magyar Kurír)

Hálát adok mindenért, amit tettél, elszenvedtél - XVI. Benedek búcsúja Georg Ratzingertől

Július 8-án Regensburgban végső nyugalomra helyzeték a július 1-jén elhunyt Georg Ratzingert. Fivére, XVI. Benedek emeritus pápa, aki online követte a szertartást, levélben fordult a búcsúzókhoz. (Magyar Kurír)

Nem nehéz papnak lenni, boldoggá teszi az embert – Beszélgetés a vasmisés Pásztor Károllyal

Pásztor Károly nyugalmazott plébános 89 évesen visszatekint életére, 65 évvel ezelőtt tett fogadalmára, ígéretére, amelyben lemondott a világról, hogy teljes életét a feltámadás örömhírének szentelje. Kovács Ágnes interjúját ajánljuk. (Magyar Kurír)

HEKS: Értékelés és tervezés

Fél napos egyeztetést tartottak a Magyarországi Református Egyház képviselői, közöttük a hazai HEKS-projektekért felelős Országos Református Cigánymisszió tagjai, valamint a Svájci Protestáns Egyházak Segélyszervezetének munkatársai az MRE Zsinati Hivatalában 2020. július 1-jén. A workshop fókuszában a 2017-2020 közötti Országprogramra való visszatekintés, illetve a következő négy éves periódus kulcsterületei álltak. (reformatus.hu)

„Isten szolgálatára, az ő egyháza javára” – Bacsó Róbert diakónusszentelése Ungváron

Majnek Antal megyéspüspök június 29-én, Szent Péter és Pál apostolok főünnepén Ungváron állandó diakónussá szentelte Bacsó Róbertet. Az ünnepi szentmisén részt vettek a munkácsi egyházmegye magyar nyelvű papjai, Megyesi László állandó diakónus, valamint ungvári és Ungvár környéki hívek. (Magyar Kurír)

Ismerjük fel az Úr arcát minden testvérünkben – Hét éve járt Ferenc pápa Lampedusán

2013. július 8-i lampedusai látogatásának évfordulója alkalmából a pápa szentmisét mutatott be a Szent Márta-ház kápolnájában július 8-án, szerdán 11 órakor. (Magyar Kurír)

Egyházi földeket művelhetnek a rászoruló libanoni családok

Youssef Absi görög-melkita pátriárka arra kérte a libanoni püspököket, hogy bocsássák a plébániai hívek rendelkezésére az egyházmegyéhez tartozó termőföldeket megművelésre. Ezzel segítik a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került családokat – közölte a Vatican News. (s4c.news)

Átadták a új görögkatolikus látogatóközpontot Debrecenben

A Hajdúdorogi Főegyházmegye és Debrecen város önkormányzata közösen épített turisztikai látogatóközpontot az Attila téren. Az épület megáldását és ünnepélyes átadóját július 5-én rendezték. (Magyar Kurír)

Ravasi bíboros Ennio Morriconéról: A „szent” teljes életművén végigvonult

„Ha folytatni fogjátok az igazságtalanságokat, akkor Isten zene nélkül hagy.” Ebben a Cassiodorustól származó idézetben látta összefoglalva Ennio Morricone, a július 6-án 91 éves korában elhunyt nagy zeneszerző azt a lelki látásmódot, amely zenei alkotásait jellemezte. (Magyar Kurír)

Az amerikai püspökök elítélik a Legfelsőbb Bíróság újabb döntését az abortuszról

Az Amerikai Egyesült Államokban június 29-én a Legfelsőbb Bíróság 5:4 szavazati arányban elutasította Louisiana állam abortusztörvényét, amely az egyik legszigorúbb az országban. A püspöki konferencia csalódásának adott hangot a döntés kapcsán. (Magyar Kurír)

Láthatatlan segítők: a 2020-as Jószolgálat-díj nyerteseinek listája

Minden eddiginél több jelölt és közönségszavazat érkezett a Jószolgálat-díj 2019/2020-as évadában. (Képmás magazin)

Élő egyház

(NAVA_Video )

Növekszik a félelem az észak-iraki keresztények körében

Az elmúlt hetekben újból kiéleződött Észak-Irakban a török-kurd konfliktus, aminek eredményeként a határ menti keresztény falvak az egymással háborúzó felek csataterévé váltak. A káld egyházvezető szerint egyre jobban növekszik a félelem a lakosság körében, a megoldás csak párbeszéd útján lehetséges. (s4c.news)

Újabb frissített útmutató a szociális intézményeknek

A szociális szakosított ellátást nyújtó intémények számára - a koronavírus terjedésének megelőzésére és a kockázatok csökkentésére - újabb frissített útmutatót tett közzé az Emberi Erőforrások Minisztériuma. (diakonet.hu)

Családi házból lett Isten háza – Kápolnát szenteltek Egerben

A 2008-ban alapított Egri Görögkatolikus Szervezőlelkészség közössége eddigi legfontosabb ünnepéhez érkezett július 5-én, amikor Orosz Atanáz, a Miskolci Egyházmegye püspöke felszentelte a kápolnájukat. (Magyar Kurír)

Bartholomaiosz pátriárka levele Ferenc pápának Szent Péter és Pál apostolok ünnepén

A járvány miatt a Konstantinápolyi Egyetemes Patriarkátus idén nem küldhetett delegációt a szentmisére, amelyet Ferenc pápa június 29-én, Szent Péter és Pál apostolok, Róma védőszentjei liturgikus ünnepén mutatott be a Vatikánban. I. Bartholomaiosz pátriárka levélben köszöntötte a pápát, amelynek fordítását a L’Osservatore Romano vatikáni napilap július 4-i száma tette közzé. (Magyar Kurír)

Újra látogatható az I. János Pál-emlékmúzeum a Dolomitokban

A „mosolygós pápa” szülővárosában, Canale d’Agordóban ismét látogatható az Albino Luciani Múzeum. Ebből az alkalomból arra hívják az érdeklődőket, hogy küldjenek az intézménynek olyan gondolatokat és emlékeket, amelyek I. János Pálhoz kötődnek. (Magyar Kurír)

Magyarország az afrikai népirtás ellen

A Hungary Helps a koronavírus után, illetve közben is folytatta munkáját az ártatlanul kisemmizett, lemészárolt közösségek érdekében. (s4c.news)

A német EU-elnökséggel egyeztettek az európai egyházak

Az Európai Unió (EU) Tanácsa soros német elnökségének prioritásairól egyeztetett az Európai Egyházak Konferenciáját (CEC) és az Európai Unió Püspöki Konferenciáinak Bizottságát (COMECE) képviselő küldöttség július 7-én Brüsszelben, ahol Michael Clauss nagykövettel, Németország állandó uniós képviseletének vezetőjével is tanácskozott az ökumenikus delegáció. (reformatus.hu)

A hívő ember életét betölti Isten öröme – Spányi Antal mutatott be szentmisét a vértessomlói búcsún

A Sarlós Boldogasszony-napi búcsú évszázados hagyomány Vértessomlón. Spányi Antal püspök kezdeményezésére új, sajátos küldetést kapott az ünnep: a várandós édesanyákért, a gyermekáldásra váró házaspárokért imádkoznak a gyermekét tápláló Szűzanya kegyképénél. Idén július 5-én tartották meg az ünnepet. (Magyar Kurír)

Elment egy nagy bajnok, és megszólalt a lélek

Szendéné Kiss Nóra érzékeny tollú többgyermekes fiatal édesanya, akinek már több remek írását közreadtuk az általa létrehozott MiDió honlapról. Most Benedek Tiborra emlékezik. (Magyar Kurír)

Megkezdték az összes itáliai héber nyelvű szöveg katalogizálását

A 14 zsidó közösség és 25 állami intézmény tulajdonában lévő 35 000 kötet katalogizálása három évet vesz igénybe. (zsido.com)

Járja be virtuálisan az esztergomi Bibliothecát!

Különleges élményben lehet része a látogatónak, ha a virtuális séta segítségével látogat el az Esztergomi Főszékesegyházi Könyvtárba. Szalai Katalin könyvtárigazgató kedvcsináló sorait adjuk közre. (Magyar Kurír)

Útravaló – 2020. július 8.

Napról napra közreadjuk a napi olvasmányokhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Júliusban Sárai-Szabó Kelemen OSB győri perjel ad útravalót. (Magyar Kurír)

Adománygyűjtés Vizsolynak

A Magyar Bibliatársulat idei adománygyűjtő akciója a látogatók híján hosszú ideje zárva tartó Biblia Látogatóközpont fenntartásában segítené a vizsolyi református gyülekezetet. (parokia.hu)

Vidám, boldog gyermeknapok

A Szent Miklós Gyermekvédelmi Intézményben kilenc gyermeknapi rendezvényt is szerveztek a nevelőszülői tanácsadók, ki-ki a maga területén, pótolva a gyermekeknek a járvány miatt elmaradt önfeledt programokat. (nyirgorkat.hu)

Összefogás a tűzkárosultak megsegítésére Lesencén

Összefogott Lesence Karitász és a helyi önkormányzat, hogy segítsenek azoknak a károsultaknak, akik egy tűzben veszítették el otthonukat a közelmúltban. (Katolikus Karitász)

Mai evangélium – 2020. július 8.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Mt 10,1–7 (Magyar Kurír)

Élelmiszeradomány a gyermekvédelmi gondoskodásban nevelkedőknek

A Coop Segély kamion adományai a Szent Miklós Gyermekvédelmi Intézmény gondozott gyermekeihez is eljutottak. (nyirgorkat.hu)

Egy elfeledett válság: 2,2 millió ember az éhhalál szélén Burkina Fasóban

A következő hónapokban több mint 2,2 millió Burkina Fasó-i lakos halhat éhen a háborúk és a szélsőséges időjárási viszonyok miatt. 2020-ban a súlyos éhínség által sújtott emberek száma a tavalyi év háromszorosa. A Fides hírügynökségnek küldött üzenetében a Burkina Fasó-i Karitász igazgatója, Constantin Sere atya számolt be a szükséghelyzetről. (Magyar Kurír)

Közel hétezer abortusz egy év alatt Írországban – A püspökök segítésre szólítanak ítélkezés helyett

Írországban 1735 ember hunyt el a koronavírus-járvány következtében június 30-ig, ami az egész ír nemzetet fájdalommal tölti el. Ezzel ellentétben csend övezi az egészségügyi minisztérium által kiadott ötoldalas jelentést, melyet ugyancsak június 30-án tettek közzé. E szerint tavaly 6666 terhességmegszakítást hajtottak végre az országban – mutat rá az ír püspöki konferencia életvédelmi bizottsága. (Magyar Kurír)

Közel kétezer elhurcoltra emlékeztek Sopronban

A zsidó temetőben idén is megemlékeztek a holokauszt soproni áldozatairól. (szombat.org)

Mianmari püspökök: Legyen már vége a polgárháborúnak!

Több mint 70 éve tartanak a békétlenségek az országban, felszólaltak a püspökök. (s4c.news)

Megkapják művelésre az egyházi földeket a hívek Libanonban

Jusszef Abszi melkita görögkatolikus pátriárka arra kérte a libanoni püspököket, bocsássák a plébániai hívek rendelkezésére az egyházmegyéjükhöz tartozó termőföldeket, hogy megművelhessék azokat. Ezzel segítik a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került családokat. (Magyar Kurír)

Közösségben – 23. Faludi Nemzetközi Filmszemle és Fotópályázat

A Faludi Ferenc Akadémia meghirdeti 23. tematikus nemzetközi filmszemléjét és a hozzá kapcsolódó fotópályázatát, melynek idei hívószava a közösségben. (nyirgorkat.hu)

Bővült a Leuenbergi Közösség

Az Európai Protestáns Egyházak Közössége (GEKE) felvette tagjai közé az Izlandi Evangélikus Egyházat. Mindeközben a Közösség elnöke lemondásra kényszerült. (reformatus.hu)

Csendes tanúságtétel egy zajos világban – Véget ért az idei máriagyűdi ifjúsági találkozó

Ezüstmisével egybekötött tanúságtétellel zárult a 38. Máriagyűdi Ifjúsági Találkozó. A július első hétvégéjén szervezett esemény zárónapján Schraub Ádám ezüstmisés véméndi plébános celebrált szentmisét. (Magyar Kurír)

Az egész keresztény kultúrát fenyegető veszély Kirill patriárka szerint a Hagia Sophia átalakítása

Kirill moszkvai pátriárka is óva int a keresztények számára is szent helyet jelentő, a jelenleg múzeumként funkcionáló isztambuli Hagia Sophia újbóli mecsetté átalalkításától. Az Orthodox Times angol nyelvű honlapon július 6-án megjelent üzenetet a Vigilia fordításában közöljük. (Magyar Kurír)

Két szentről neveztek el túraútvonalat az Appenninekben

Szent II. János Pál és a Fájdalmas Szűzről nevezett Szent Gábor (Gabriele dellAddolorata) nevét viseli ezentúl egy új túraútvonal a közép-olaszországi Gran Sasso nemzeti parkban, Abruzzo tartományban. (Magyar Kurír)

Folytatódott a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató környezetvédelmi programsorozata

Gereblyéket, ásókat, talicskákat mozgató szorgos kezek vették birtokba június 27-28-án a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató által csak ÁGOTA® Falvának nevezett Tass-Alsószenttamás héthektáros területét. Mintegy négyszáz, lakásotthonban, illetve nevelőszülőknél nevelkedő gyermek és gondozóik tevékenykedtek a szervezet idei környezetvédelmi programsorozatában. (Magyar Kurír)

A „Corpus Christi” című film úgy egyházkritikus, hogy a hitbeli megújulást szolgálja

„Sokan vannak, kevesen hisznek” – mondja a film elején egy plébános a saját egyházközösségéről, s állítása nemcsak megadja az alaphangot, hanem továbbgondolásra, kiterjesztett értelmezésre is késztet. Az Oscar-díjra jelölt lengyel Corpus Christi úgy mesél szentségeinkről és álszentségeinkről, hogy fordulatai egy pillanatra sem kiszámíthatók, sőt, a nézése közben bennünk megfogalmazódó kérdésekre sem rágja a szánkba a választ, így garantálja, hogy a mozi a fejünkben tovább forogjon. (Képmás magazin)

Temesváron online egyházmegyei pasztorációs napot tartottak

Pál József Csaba megyéspüspök januári körlevelében tájékoztatott arról, hogy június 20-ra meghívja Temesvárra a Graz-Seckaui Egyházmegyében élő Georg Plank teológust, a Pastoralinnovation (pasztorális megújulás) nevű kezdeményezés elindítóját. A járvány miatt a fizikai jelenlét lehetősége ugyan meghiúsult, de annál izgalmasabb találkozó jött létre az online térben. (Magyar Kurír)

Útravaló – 2020. július 7.

Napról napra közreadjuk a napi olvasmányokhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Júliusban Sárai-Szabó Kelemen OSB győri perjel ad útravalót. (Magyar Kurír)

Sokkal jobb hírünk van!

Nem tudunk olyat mondani, ami ne lenne része a világunknak. De amikor a világunkról magáról teszünk állításokat, azt beszéljük el, ami valójában történik? A Különvélemény című podcastsorozat ékes példája annak, hogy a kereszténység világmagyarázó narratívája sok ponton kapcsolódik a legnépszerűbb megállapításokhoz, mégis messze meghaladja azokat. (parokia.hu)

Ifjúság és mentális egészség

Az Egyházak Világtanácsa (EVT) megbízott főtitkára, Ioan Sauca valamennyi tagegyházhoz és együttműködő szervezethez eljuttatta meghívását az augusztus 12-i nemzetközi ifjúsági nap alkalmából tervezett virtuális ökumenikus világtalálkozóra. A szervezet egyben egy segédletet is megjelentetett, amelynek célja, hogy az egyházak ifjúsági misszióját és a fiatalok képzését, tanítványságát támogassa. (reformatus.hu)

Receptre írva

Az idei Semmelweis-nap, július 1. különös ünnep volt az egészségügyben, reményeink szerint egyfajta lezárása a járványidőszaknak. Azonban nem mehetünk úgy tovább, mintha mi sem történt volna. A Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórháza ezért különös könyvkiadásra szánta el magát: recepteken, ételeken keresztül mutatja be az elmúlt időszak hőseit, az egészségügyben dolgozókat. (reformatus.hu)

Karantén után ismét Orvosmisszió a Délvidéken

„Szeretetből szolgálni és nem dolgozni, nem külföldre, hanem haza jöttünk Muzslyára” - mondta el Écsy Gábor atya a Katolikus Karitász országos igazgatója szombat délelőtti sajtótájékoztatóján. (Katolikus Karitász)

Mai evangélium – 2020. július 7.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Mt 9,32–38 (Magyar Kurír)

Ennio Morricone: Remélem, imáim meghallgatásra találnak

Július 6-án, 91 éves korában elhunyt a Ferenc pápa által is nagyra becsült, Oscar-díjas olasz zeneszerző, Ennio Morricone. Rá emlékezve korábbi interjúját közöljük újra, amelyben hitéről, a zene földöntúli erejéről nyilatkozott. (Magyar Kurír)

Elhunyt a pakisztáni Francis Nadeem kapucinus szerzetes, a vallások közötti párbeszéd építője

Sebastian Francis Shaw lahori érsek emlékezett meg a Fides hírügynökségnek Francis Nadeem OFM Cap atyáról, a pakisztáni kapucinusok tartományfőnökéről, akivel több mint három évtizede munkálkodtak közösen a vallások közötti párbeszéd építésén. A beteg, dialízisre szoruló kapucinus szerzetes július 3-án szívroham következtében hunyt el a pakisztáni Lahor egyik kórházában. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa júliusi imaszándéka a családokért

Ferenc pápa imaszándéka: Imádkozzunk a családokért, hogy szeretet, tisztelet és odafigyelés kísérje őket útjukon. A Szentatya ezzel kapcsolatos videoüzenetét július 2-án tették közzé. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa Twitter-üzenete július 6-án

Ferenc pápa az alábbi bejegyzést tette közzé Twitter-oldalán: „A hit arra késztet bennünket, hogy Jézussal együtt járjunk a világ útjain, azzal a bizonyossággal, hogy Lelkének hatalma megtöri a gonosz erőit, s Isten szeretetének uralma alá hajtja őket.” (Magyar Kurír)

Nagy Tamás - Borbás Péter emlékezik

Nagy Tamás halála után csönd maradt. Mély csönd. De ebben a csöndben vannak, akik szeretnék emlékező gondolataikat a közösséggel megosztani. Kollégája, Borbás Péter emlékezik. (epiteszforum.hu)

A barátság szentsége – Koronkai Zoltán kötetét ajánljuk

Szabó Ferenc jezsuita szerzetes ajánlja rendtársa, Koronkai Zoltán Eucharisztia. A barátság szentsége címmel most megjelent művét. (Magyar Kurír)

A Jeruzsálemi Szent Sír Lovagrend Magyarországi Helytartósága nagykáptalani ülést tartott

Július 4-én a székesfehérvári Szent Imre-templomban bemutatott ünnepi szentmisével kezdte éves nagykáptalani ülését a Jeruzsálemi Szent Sír Lovagrend Magyarországi Helytartósága. A misét Spányi Antal megyéspüspök, a lovagrend csillagkeresztes főtisztje celebrálta. (Magyar Kurír)

Erő a szeretethez

A napokban fejeztem be Martin Luther King Jr Erő a szeretethez című könyvét. Már régebben elhatároztam, hogy elolvasom, de csak az elmúlt hetekben jutottam oda, hogy ezt megtegyem. (baptist.hu)

Sport, rádió, hit

Ezzel a címmel jelent meg életútinterjú-kötet Novotny Zoltán rádiós sportriporterről, a Protestáns Újságírók Szövetségének tiszteletbeli elnökével, aki májusban töltötte be a 80. életévét. A Luther Kiadó által gondozott könyvben az újságírói szakma ikonikus alakjával Boda Zsuzsa beszélgetett. (reformatus.hu)

A pápa adományt küldött az ENSZ Világélelmezési Programjának

A világjárvány miatt kialakult vészhelyzet kezelésére Ferenc pápa 25 ezer euró jelképes adományt küldött az ENSZ Világélelmezési Programjának. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa júliusi imaszándéka: Imádkozzunk a családokért!

A pápa ima világhálózata közzé tette Ferenc pápa július havi imaszándékát, amelyet videóformában is mindig közre ad. Ez alkalommal a pápa figyelme a családok felé fordul és rávilágít azokra a nehézségekre, amelyekkel szembe kell nézniük. (Katolikus Karitász)

Villámárvíz és gyülekezeti összefogás Gyúrón

Tíz centméter magasan állt a víz a gyúrói református templomban, miután június 14-én vasárnap villámárvíz tört be a Fejér megyei faluba. A gyorsan levonuló árhullám hordalékot és vastag iszapréteget hagyott maga után. Egy hétbe telt, mire gyülekezeti összefogással sikerült kitakarítani a templomot. (reformatus.hu)

Olyan lesz, amilyenné tesszük? – Három történelmi filmsorozatról

A történelmi-politikai filmek mindig rendkívül érdekesek, főleg akkor, ha képesek az egyén szemszögéből nézve bemutatni a körülöttünk lévő világot. A személyes sorsokat látva ugyanis nem csak sokkal jobban megérthetjük a társadalmi jelenségeket, hanem közelebb is érezzük magunkhoz az adott időszakot és helyet, még akkor is, ha az adott időben még nem is voltunk, vagy ha most nem ott élünk. (Magyar Kurír)

Tíz éve táborozhatnak Sóstóhegyen

2020. június harmadik hetében rendezték meg a tizedik sóstóhegyi görögkatolikus hittantábort. Az idei hittantáborról évek során újra és újra visszatérő táborozó, Mészáros Bori, immár mint segítő írt beszámolót. (nyirgorkat.hu)

„Hangok a közösségből” a faji igazságosságért

Az EVT tagjai felekezeti hovatartozásuktól függetlenül eltökéltek a rasszizmus elleni küzdelemben (reformatus.hu)

Miért fontos Erdoğan elnöknek, hogy múzeumból mecsetté alakítsa át a Hagia Sophiát?

Az isztambuli Hagia Sophia jelenleg a világ egyik leglátogatottabb múzeuma, de a török elnök ismét mecsetté akarja tenni. Erdoğan soha nem volt híve annak, hogy múzeum legyen, még ha több millió turistát vonz is. Andrea Riccardi olasz történész elemzését közöljük. (Magyar Kurír)

Odafigyelni az Úr sugallataira – Találkozás Puskás Antal pálos tartományfőnökkel

Május közepén Arnold Chrapkowski pálos generális a rendi tanács jóváhagyásával – Csóka János tartományfőnök és a tartományi tanács tagjai hivatali idejének lejártával – Puskás Antalt, a budapesti kolostor jelenlegi házfőnökét nevezte ki a Magyar Pálos Rend tartományfőnökévé. A június 1-jén hivatalba lépett új tartományfőnökkel a gellérthegyi Sziklatemplomban beszélgettünk. (Magyar Kurír)

Családi csalódás

A harmonikus családmodellről már sok szó esett, most a szomorú ellenpontról: a gyermeki lélek által titkoltan is hamar érzékelhető válásközelségről, s a még rosszabb helyzetben lévő, bántalmazott gyerekek esélyeiről beszélgettünk Makkai László pasztorálpszichológus atyával. (keresztenyelet.hu)

Szeretnél együtt nyaralni a pápával? – Könyvünk segítségével most megteheted

Július hónapban – a nyárra való tekintettel – Ferenc pápa szerdai általános kihallgatásai, katekézisei szünetelnek. A most kiemelt kedvezménnyel árusított kiadványunkban egy csokorra való katekézist nyújtunk át, mely a nyári pihenés idején segíthet a lelki feltöltődésben, megújulásban. Két éve jelent meg kiadónk gondozásában az Őrzők vagyunk – Szerdai katekézisek 2013–2014 című kötet. (Magyar Kurír)

Útravaló – 2020. július 6.

Napról napra közreadjuk a napi olvasmányokhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Júliusban Sárai-Szabó Kelemen OSB győri perjel ad útravalót. (Magyar Kurír)

A holokauszt áldozataira emlékeztek Szombathelyen

1944. július 3-án és 4-én deportálták az auschwitzi haláltáborba a szombathelyi gettóban összezsúfolt 3609 szombathelyi és környéki zsidót. (szombat.org)

Kegyességben növekedni

A Spiritualitás és misszió az egyházban nevű kurzus egyszerre útkeresés és szakmai műhely, amelyben összeér a személyes kegyesség a közösségi lelkiséggel. (parokia.hu)

Mai evangélium – 2020. július 6.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Mt 9,18–26 (Magyar Kurír)

Régebbi anyagok az archívumban