Lapszemle

Más egyházak, felekezetek honlapjainak híreit, információit, illetve világi lapoknak a kereszténységről szóló tudósításait gyűjtjük itt egybe. Az anyagok a forrás eredeti oldalán olvashatóak. A közölt hírek nem tükrözik egyházunk hivatalos véleményét.

Régebbi anyagok az archívumban

Tankonyha-tanmosoda avatás Dunaalmáson

A Magyarországi Református Egyház Szeretetszolgálati Intézményeinek szervezet- és szakmafejlesztése című EFOP 1.9.8-17-2017-00002. számú projekt keretében a Dunaalmási Református Szeretetház Fogyatékosokat Ápoló-Gondozó Otthonában tankonyha és tanmosoda került kialakításra. (reformatus.hu)

Duda és tekerő szólt a pécsi Xavér-templomban

Május 19-én, vasárnap Istvánfi Balázs dudás és Németh András tekerős duója adott koncertet Pécsett, a görögkatolikus Xavér-templomban, Aequo animo címmel. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa szentmisével nyitotta meg a Caritas Internationalis 21. közgyűlését

Május 23. és 28. között tartja 21. közgyűlését Rómában a Caritas Internationalis (Nemzetközi Karitász). A rendezvény május 23-án, csütörtökön délután pápai szentmisével kezdődött a Szent Péter-bazilikában. (Magyar Kurír)

Több mint ezer horvát zarándok érkezett a Vas megyei Nardára

Május 19-én rendezte meg az Országos Horvát Önkormányzat az idei országos horvát zarándoklatot a Vas megyei Nardára, ahova több mint ezer zarándok érkezett Magyarország horvátok lakta részeiből. (Magyar Kurír)

Pápa a sokhagyományú város - Kávéházi beszélgetések

A Pannonia Reformata Múzeum ad otthont a Pápai Művelődéstörténeti Társaság által szervezett beszélgetéssorozatnak  2019. június 4-én 17:30-kor. Az alkalom vendégei Ferenczi Alpár, a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Szakgimnáziuma igazgatóhelyettese, valamint Kondics Gergely, a gimánzium néptánctanára. Részletek a tovább mögött. (Dunántúli Református Egyházkerület)

Hűségből és hálaadásból

“Szívós, kitartó munkával lehet tisztességesen boldogulni” - vallja Ábrám Tibor, aki kiemelkedő szaktudása és emberi magatartása, keresztyén szellemiségű pedagógiai munkája elismeréseként Pedagógiai díjban részesült Miskolc Város napján. (Tiszáninneni Református Egyházkerület)

Boldogságra vagyunk teremtve – Megújult a máriakálnoki kegykápolna

Veres András győri megyéspüspök május 18-án ünnepi szentmise keretében megáldotta a felújított máriakálnoki kegykápolnát és a mellette álló szentkutat. A szentmisén koncelebrált Kapui Jenő mosoni plébános, Magyaros László segédlelkész és Bellovics Gábor jezsuita. (Magyar Kurír)

Kezdődik a Református Zenei Fesztivál

Tizenhatodik alkalommal rendezik meg a Református Zenei Fesztivált a fővárosban. A május 24-én pénteken kezdődő háromnapos eseménysorozat több helyszínen zajlik, a központ idén is a Bakáts téren lesz. (reformatus.hu)

Tizenötezer felkiáltójel

Pénteken kezdődik a Szeretethíd. Idén közel 15 ezren – köztük hazai, határon túli és amerikai segítők is – regisztráltak a Kárpát-medencei Református Önkéntes Napokra. A Magyar Református Szeretetszolgálat Alapítvány akciója az önkéntességre, egymás és környezetünk megsegítésére kívánja felhívni minden a figyelmet. (reformatus.hu)

Szórványban élő görögkatolikusok találkoztak Zalabesenyőn

A Zalaegerszeghez tartozó Zalabesenyő nincs közel sem Nyíregyházához, sem Hajdúdoroghoz, május 18-án azonban egy rövid időre ideköltözött a görögkatolikusság. Legalábbis szívben, lélekben, imában. (Magyar Kurír)

Szűz Mária, a keresztények segítsége

Május 24. Szűz Mária, a keresztények segítsége liturgikus ünnepe. (Magyar Kurír)

Útravaló – 2019. május 24.

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Májusban Seregély István nyugalmazott egri érsek útravalóit olvashatják. (Magyar Kurír)

Mai evangélium – 2019. május 24.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Mt 1,18–23 (Magyar Kurír)

Hová tűntek a fiatal felnőttek?

Nincsenek mellettünk a templomban, de ettől még nem elveszettek Krisztus számára. Elfogadó lelki, szellemi térre, közösségre van szükségük, ahol szabadon lehetnek bizonytalanok, kérdéseket tehetnek fel. Ők is keresik Istent, önmagukat, azt az egyházat, ahova jó tartozniuk. (parokia.hu)

Folytatódnak a Petőfi téri Nagyboldogasszony templom felújítási munkálatai

Immár hetvenöt éve, hogy szinte megszokott látvánnyá vált a pesti Dunaparton, a Petőfi téren álló ortodox templom csonka, egytornyú képe. Az eredetileg két karcsú toronnyal rendelkező templomot a II. világháborúban érte bombatalálat, attól kezdve már csak az északi toronyban szólalt meg a harang. Tíz évvel ezelőtt határozta el a Magyar Egyházmegye vezetősége a déli torony […] (Magyar Ortodox Egyházmegye (Moszkvai Patriarkátus))

Csíksomlyói pápalátogatás – Több ezer parkolóhely várja a zarándokokat

Gőzerővel zajlanak Ferenc pápa csíksomlyói látogatásának előkészületei. A város több ezer parkolóhelyet biztosít az eseményre érkező zarándokok számára, az erről rendelkező polgármesteri rendelet is megjelent. A Gyulafehérvári Főegyházmegye tájékoztatását adjuk közre. (Magyar Kurír)

Csíksomlyói pápalátogatás – Elkészültek a szektorbeosztások, kiosztották a belépőket

A jegyek kézbesítésével a csíksomlyói pápalátogatásra regisztráltak számára immár az is egyértelművé vált, hogy ki honnan követheti a csíksomlyói nyeregben a Ferenc pápa által június elsején celebrált szentmisét. A Gyulafehérvári Főegyházmegye rövid összefoglalóját adjuk közre. (Magyar Kurír)

Erdély is ünnepelte a magyar református egységet

Élményeikről, az egység jelentőségéről kérdeztük az egységnap erdélyi résztvevőit. (Erdélyi Refomátus Egyházkerület)

Engedélyezték Romániában a pápamobil egyedi rendszámát

Romániában is az egyedi rendszámú pápamobilokkal közlekedhet jövő hét végére tervezett látogatásán Ferenc pápa: ennek érdekében sürgősségi rendelettel módosította a bukaresti kormány május 23-án, csütörtökön a közlekedési törvényt. (Magyar Kurír)

Hitvallás és derű Pannonhalmáról – Evangélikus ajánló Várszegi Asztrik interjúkötetéről

„Kereszténynek lenni, adott esetben elöljárónak lenni nem elsőbbséget jelent, hanem azt jelenti, hogy nekem kell kezdeményezni a kapcsolatot, nekem kell előreköszönni” – vallja „A megajándékozott” címmel megjelent interjúkötetben Várszegi Asztrik. Galambos Ádám evangélikus lelkész könyvajánlója. (Magyar Kurír)

Pünkösdi beszélgetés Ferenc pápa csíksomlyói látogatása kapcsán a Magyarság Házában

Közeleg Ferenc pápa történelmi romániai apostoli látogatása, amelynek során a szentatya Csíksomlyóra is elzarándokol, és szentmisét mutat ott be június 1-jén szombaton, egy héttel pünkösd előtt. Ebből az alkalomból tartottak kerekasztal-beszélgetést május 22-én este Budapesten, a Magyarság Házában. (Magyar Kurír)

A lengyel püspökök sajnálják, hogy nem tettek meg mindent a gyermekek védelméért

A lengyel püspöki kar vezetése május 22-én közzétett lelkipásztori levelében sajnálatát fejezte ki, hogy nem tett meg mindent a kiskorúak védelméért, Wojciech Polak prímás pedig a gyermekek védelme kapcsán már hozott intézkedések további módosítását helyezte kilátásba. (Magyar Kurír)

Isten újra fel fog kérni! – Táncra biztatott Piroska nővér az erdélyi Nárciszfesztiválon

Különleges hagyomány Oroszhegyen a Nárciszfesztivál, amelyen nem csak az ünneplés, de Isten dicsőítése sem marad el. Május 19-én Darvas Piroska segítőnővér táncra biztatta a résztvevőket. (Magyar Kurír)

Európai választások – út megbékéléshez

Az Európai Protestáns Egyházak Közösségének Tanácsa (GEKE) nyilatkozatot adott ki, amelyben az európai parlamenti választásokon való részvételre buzdítja a kontinens állampolgárait. (reformatus.hu)

Rómában vendégeskedtek a NEK sajtóirodájának képviselői

Az örök városban tett látogatást az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) sajtóirodájának képviselete május 15. és 17. között. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa Twitter-üzenete május 23-án

A Szentatya az alábbi bejegyzést tette közzé Twitter-oldalán. (Magyar Kurír)

„Szép és boldog volt a szerzetesi életem” – Születésnapja alkalmából köszöntötték Paschalis nővért

Pálos M. Paschalis, a Boldogasszony Iskolanővérek rendjének tagja május 17-én ünnepelte 98. születésnapját. Bár neki is kijutott a 20. század megpróbáltatásaiból, elkötelezett pedagógusként a legnehezebb évekről is így beszélt: „Szerettem a gyerekeket, és ez sok mindent megoldott.” (Magyar Kurír)

Adományok a Ráday kollégium újjáépítésére

A Dunamelléki Református Egyházkerület hálás szívvel köszöni az eddigi adományokat, és elkülönített számlát nyitott azok további fogadására. (parokia.hu)

Egységnapi találkozások Debrecen főterén

Igazi fesztiválhangulat uralkodott Debrecenben május 18-án, miután a Nagytemplom előtti teret, a környező utcákat és épületeket is megtöltötték azok a reformátusok, akik a Magyar Református Egyház újraegyesítésének tízéves évfordulójára érkeztek a városba. Kórustalálkozó, pódiumbeszélgetés, játszóház, számos színes program várta a közel tízezer résztvevőt. (reformatus.hu)

Itt támogathatja a Ráday kollégium újjáépítését

Új számlát nyitott a Dunamelléki Református Egyházkerület a tűzkárt szenvedett Ráday kollégium újjáépítésére gyűjtött adományoknak. (reformatus.hu)

„Ne borongjunk a »régi dicsőségünkön«, hanem most akarjunk megtérni” – Papi zarándoklat Máriagyűdön

Május 21-én búcsún vett részt a Pécsi Egyházmegye papsága Máriagyűdön. Udvardy György megyéspüspök meghívására Varga László kaposvári főpásztor tartott előadást. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa egy szebb világ építésére buzdította az olasz fiatalokat

Május 23-án tartják Olaszországban a törvényesség napját a maffia által meggyilkolt bírók emlékére. A Szentatya az olasz államtanács elnökéhez címzett üzenettel az olasz iskolák diákjaihoz fordult, hogy alakítsanak ki szebb és élhetőbb városokat. (Magyar Kurír)

Abból lesz szent, aki szentté tesz másokat

Böjte Csaba testvér május 22-én, Szent Rita ünnepén arról elmélkedett, hogyan tehetjük jobbá környezetünket és önmagunkat. The post Abból lesz szent, aki szentté tesz másokat appeared first on Keresztény Élet Portál. (keresztenyelet.hu)

Salvini és a rózsafüzér – „Veszélyes dolog Istent a magunk javára segítségül hívni”

Parolin bíborostól kezdve Antonio Spadaro jezsuitán, a Famiglia Cristiana családi hetilapon, az olasz püspöki konferencia napilapján, az Avvenirén át számos egyházvezetőig egyhangúlag elítélik, hogy az Északi Liga vezetője eszközként használta fel a hitet a Milánóban megrendezett kampányzárón. (Magyar Kurír)

Megtámadtak egy rabbit Buenos Airesben

A járókelők tétlenül nézték a bántalmazást   Súlyosan bántalmaztak egy rabbit Buenos Airesben. A fizikai brutalitás mellett közönyben és verbális inzultusban is része volt. Elyahu Shaman rabbi, aki kántorként is szolgálja a főváros Palermo negyedében található közösséget a szombat esti ima végeztével hazafelé tartott, amikor egy kisebb csoport rátámadt az utcán. Először antiszemita szitkozódással kezdtek, […] A Megtámadtak egy rabbit Buenos Airesben bejegyzés először a Zsido.com jelent meg. (zsido.com)

Szervita elöljárók zarándokoltak Győrbe

A szervita rend elöljárói, Gottfried M. Wolff generális és Sergio M. Ziliani tanácsos először zarándokoltak Győrbe. A Rómából érkezett vendégek május 21-én ellátogattak a szervita rendházba, ahol Holy M. Eszter nővér és Becsei M. Zsuzsanna nővér fogadta őket. (Magyar Kurír)

Szentföldi püspökök: Béke csak az egyenlőség és a szeretet útján érhető el

Közgyűlésük végén a szentföldi katolikus püspökök az izraeli–palesztin konfliktus megoldását sürgetik, ami az ott élők közös javát szolgálja, diszkrimináció nélkül. (Magyar Kurír)

Megáldották a felújított nagykátai templomot

Nemrég fejezték be Nagykátán a Szent György-plébániatemplom felújítási munkálatait; Varga Lajos váci segédpüspök áldotta meg a templomot május 17-én. (Magyar Kurír)

Aranyrózsát adományoz Ferenc pápa a csíksomlyói Szűzanyának

Az aranyrózsa a pápák különleges adománya, amelyet napjainkban Mária-kegyhelyeknek ajándékoznak. Ferenc pápa Csíksomlyón is átad egy aranyrózsát, kifejezve Mária iránti tiszteletét a csodatevő Szűzanya szobra előtt, valamint elismerésként a vidék népének hitéért. (Magyar Kurír)

Boldog Apor Vilmos püspök, vértanú

„A kereszt erősíti a gyengét, szelídíti az erőset” – ez volt a püspöki jelmondata az 1945-ben vértanúságot szenvedett Apor Vilmosnak, akire május 23-án emlékezik az Egyház. (Magyar Kurír)

Brit jelentés: A keresztényüldözés mértéke közel áll a népirtáshoz a világ egyes részein

Az Egyesült Királyság külügyminisztere, Jeremy Hunt által megrendelt jelentés május 2-án közzétett időszaki beszámolója szerint a világ egyes régióiban a keresztényüldözés mértéke közel áll a népirtás fogalmában leírt mértékhez. (Magyar Kurír)

Felszentelték Székesfehérváron a Budai úti gyülekezeti házat

Hálaadó istentiszteletet követően Steinbach József, a Magyarországi Református Egyház Dunántúli Református Egyházkerületének püspöke szentelte fel a Székesfehérvári Református Egyházközség Budai úti temploma mellett felépült gyülekezeti házat és parókiát vasárnap. Az istentisztelet részeként ünnepi közgyűlést is tartottak, amelyben beszámoló hangzott el az építkezésről. (Dunántúli Református Egyházkerület)

A pécsi Dóm tér felújítása után többet tudunk a püspökvár múltjáról

A pécsi Dóm tér burkolatcseréjét megelőző régészeti kutatások számos új információval szolgáltak a pécsi püspökvár történetével kapcsolatban. A feltárások eredményeibe Tóth Zsolt, a Janus Pannonius Múzeum ásatásvezetője adott bepillantást a Pécsi Egyházmegye honlapján. (Magyar Kurír)

Az emberség mértéke Jézus – A székesegyház búcsúját ünnepelték Nagybecskereken

Nepomuki Szent János vértanú emberségéről és szentségéről elmélkedett homíliájában Beer Gergely baranyavári plébános a nagybecskereki székesegyház búcsúján, május 16-án. (Magyar Kurír)

Poharat törtek az esküvőkön, de nem tudták miért

Sokan akkor értik meg a családi szokásokat, amikor rájönnek, hogy az őseik zsidók voltak. A spanyol és portugál inkvizíció idején sok zsidó kényszerült titokban gyakorolni ősei hitét, miközben a külvilág számára hívő katolikusnak kellett mutatkozniuk. Az évszázadok alatt számos családban elkoptak a hagyományok és már csak egy-két különös szokás utalt a zsidó gyökerekre. (zsido.com)

Útravaló – 2019. május 23.

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Májusban Seregély István nyugalmazott egri érsek útravalóit olvashatják. (Magyar Kurír)

Mai evangélium – 2019. május 23.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Jn 15,9–11 (Magyar Kurír)

A tanítványság útján

Hogyan lehetünk egyszerre tanítvánnyá és tanítóvá a gyülekezetünkben? Miért menekülnek a templomokból az emberek? Mire kellene érzékenyíteni a társadalmat? (parokia.hu)

Lengyel barátaink kilenc napon át imádkoznak Ferenc pápa csíksomlyói látogatásának eredményességéért

Częstochowában, a Jasna Góra-i kolostorban május 23-tól a szerzetesek együtt imádkoznak Ferenc pápa gyümölcsöző romániai apostoli útjáért, különösen a csíksomlyói látogatásáért. Bátor Botond pálos szerzetes, hargitafürdői elöljáró-plébános tájékoztatta szerkesztőségünket. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa: Hogy imádkozni tudjunk, együgyűvé kell válnunk!

Május 22-én a Szentatya befejezte a Miatyánknak szentelt katekézissorozatát. Figyelmeztetett, hogy állandóan ápolnunk kell az imádság szellemét, és minden élethelyzetben kapcsolatban maradhatunk az Atyával, ha engedjük, hogy a Lélek imádkozzon bennünk. (Magyar Kurír)

Ellenállunk, vagy belesimulunk a védőszínekbe? – Zanussi klasszikus filmje a Párbeszéd Házában

Vászonkrisztus filmklub címmel új, kilenc részesre tervezett sorozat indult a Párbeszéd Házában a Vászonjézus folytatásaként. Nyolcadik alkalommal, május 21-én este Krzysztof Zanussi lengyel rendező „Védőszínek” című, 1977-ben készült filmdrámáját láthatták az érdeklődők. (Magyar Kurír)

Megjelent az Új Ember 2019. május 26-i száma

Az Új Ember ez évi huszonegyedik számát ajánljuk olvasóink figyelmébe. (Magyar Kurír)

Grzegorz Górny az élet kultúrájáról: Az a civilizáció, mely megöli a gyermekét, halálra van ítélve

Grzegorz Górny lengyel riporter, esszéista, publicista, dokumentumfilm-rendező „Gyilkosság és orvostudomány” című könyve a Magyar Kurír Új Ember Kiadványok sorozatában a közelmúltban magyarul is megjelent. Ennek kapcsán beszélgettünk vele Budapesten. (Magyar Kurír)

Az egyetlen igazság

Mit tegyen Isten kiválasztott népe egy olyan korban, amikor a vallási relativizmus, a multikulturalizmus eszméje azt hirdeti, hogy minden hitnek igaza van? Hirdesse Istennek a Jézus Krisztusban megjelent üdvözítő szeretetét minden népnek, ugyanakkor tegyen hitet arról, hogy ez az egyetlen igazság, s ez az egyetlen evangélium! – Köntös László dunántúli lelkészi főjegyző gondolatai. (reformatus.hu)

Hűséggel

Isten az ő népétől hűséget vár a vallások, hitek drámai találkozásának korában – hangsúlyozták a Zsinati Tanács május 22-i ülésén. A szerdai tanácskozáson elfogadták egyházunk és a zsinati fenntartású intézmények költségvetését, döntöttek a nyugdíj-kiegészítés mértékéről is. (reformatus.hu)

Szent Rita kolostorába utaznak esküvői ruháért az olasz menyasszonyok

Egész Olaszországból érkeznek a menyasszonyok Szent Rita egykori kolostorába, Casciába, hogy esküvői ruhát válasszanak maguknak. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa Twitter-üzenete május 22-én

A Szentatya az alábbi bejegyzést tette közzé Twitter-oldalán. (Magyar Kurír)

A drogok és a család széthullása – Jobb félni, mint rehabilitálni

A kábítószerek hatásairól tartott előadást Vízy András a budapest-józsefvárosi Szent József-plébánián május 21-én. A mentálhigiénés szakember elsősorban azt vizsgálta, milyen hatással van a drogfogyasztás a család életére, de emellett általában is beszélt a függőségekről. (Magyar Kurír)

Szent Domonkos kegyképmásolata Debrecenbe érkezik – Gyermekáldásért is imádkozhatunk előtte

A debreceni Szent László domonkos templomban a rendalapító Szent Domonkost ábrázoló képet helyeznek el, melyet május 24-én, pénteken a 18 órakor kezdődő szentmise keretében áldanak meg. Az alkotás annak a dél-olaszországi képnek a másolata, amelyhez számos csoda és imameghallgatás kötődik. (Magyar Kurír)

Nem mindegy, mit és hogyan kommunikál egy plébános: facebookozni is tanulnak a kispapok Szegeden

Instagram és Facebook – ezek ma már nélkülözhetetlen eszközei egy papnak is. A szegedi Gál Ferenc Főiskolán teológiát tanuló kispapok egy kurzuson a beszédtechnika és a plakáttervezés mellett a közösségi média használatát is megtanulják. (Magyar Kurír)

Sokszor kellett szembenéznie a halállal – Niki Laudára emlékezünk

Május 20-án, hetvenéves korában meghalt a Ferrari egykori pilótája, a Forma–1 háromszoros világbajnoka. 1976-os szörnyű balesete nem akadályozta meg abban, hogy tovább versenyezzen, és újra győzzön. (Magyar Kurír)

Megáldották Tarhos első templomát

Kiss-Rigó László megyéspüspök május 11-én szentmise keretében megáldotta a tarhosi Árpád-házi Szent Erzsébet-templomot. A Szeged-Csanádi Egyházmegye beruházásával elkészült épület a község első temploma. (Magyar Kurír)

Rajtunk múlik! – A Keresztény Értelmiségiek Szövetségének közleménye az EP-választás kapcsán

Alábbiakban a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) felhívását adjuk közre. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa jóváhagyásával lehet Medjugorjéba zarándokolni

A jelenések elismerésére még várni kell. Ferenc pápa jóváhagyta a medjugorjei zarándoklatokat, s ez azt jelenti, hogy nem csak egyénileg kereshetik föl a jelenések helyét a hívek, hanem az egyházmegyék vagy plébániák hivatalosan is szervezhetnek oda zarándokutakat. Medjugorjében a május 12-én, vasárnap tartott szentmisén Luigi Pezzuto érsek, Bosznia-Hercegovina apostoli nunciusa és Henryk Hoser érsek, állandó apostoli vizitátor jelentette be Ferenc pápa döntését. Ez a pápai meghatalmazás nem jelenti a jelenések elismerését – hangsúlyozta Alessandro Gisotti szentszéki ideiglenes szóvivő vasárnap újságírók kérdésére válaszolva. A pápai meghatalmazás (autorizzazione papale) nem egyenlő az ismert jelenségek (látomások) elismerésével, mivel ahhoz még az egyház részéről további vizsgálatok szükségesek. Tekintettel a Medjugorjéba érkező zarándokok tekintélyes számára és az ott fakadó bőséges kegyelm (Szemlélek értékmagazin)

Kilenc nyugat-európai püspök az Európa-gondolatról

Az európai parlamenti választások közeledtével kilenc nyugat-európai határ menti egyházmegye főpásztora „Levél Európa keresztényeihez” címmel közleményt adott ki, amelyben meglátásaikat és aggodalmaikat osztják meg, valamint a május végi szavazáson való részvételre buzdítanak. (Magyar Kurír)

Élő egyház

(NAVA_Video )

EXKLUZÍV: Magyar nyelven is elérhető a gyorsan népszerűvé vált román pápaváró himnusz

Május 11-én mutatták be Ferenc pápa romániai látogatásának hivatalos himnuszát, melyet a Bukaresti Római Katolikus Főegyházmegye készített. Az erről szóló hírünket több tízezren olvasták. Jelezték, hogy jó lenne felirattal ellátni és még élvezhetőbbé tenni a szívmelengető, örömteli pápai himnuszt. (Magyar Kurír)

Egy testhez tartozunk – Sérültek búcsúja Máriagyűdön

Közel háromszázan vettek részt a fogyatékossággal élők búcsúján május 17-én Máriagyűdön. (Magyar Kurír)

Színjátszó-találkozót rendeztek Kisvárdán

Május 16-án általános iskolás színjátszócsoportok találkozóját rendezték a kisvárdai Szent György Görögkatolikus Óvoda és Általános Iskolában. Az állhatatosságról szóló darabokat Szocska A. Ábel nyíregyházi megyéspüspök is megtekintette. (Magyar Kurír)

Meggyilkoltak Afrikában egy szerzetesnővért és egy misszionáriust, a szegények szolgálóit

A 34 éves Landry Ibil Ikwel atyát Mozambikban machetével gyilkolták meg, a 77 esztendős Ines Nieves Sancho nővért pedig május 19-ről 20-ra virradó éjjel ölték és csonkították meg a Közép-afrikai Köztársaságban. (Magyar Kurír)

Felismerni az Úr jelenlétét a szenvedésben – Önkéntes beteglátogatók találkozója Szatmárnémetiben

Május 18-án a szatmárnémeti Szent István teremben találkoztak a Szatmári Római Katolikus Egyházmegye önkéntes beteglátogatói. (Magyar Kurír)

Májusi Mária-áhítat Kovásznán

Május 18-án a Szűzanyát köszönteni érkező hívekkel telt meg a kovásznai templom, ahol minden hónap harmadik szombatján Mária-áhítatot tartanak. (Magyar Kurír)

A Szentatya a Pápai Külmissziós Intézet tagjaihoz: A misszió mindig személyes példán alapul

A Pápai Külmissziós Intézet (PIME) április 28. és május 23. között tartja 15. nagykáptalanját Rómában. Ferenc pápa május 20-án a Konzisztórium teremben fogadta a PIME 52 tagját, és hozzájuk intézett beszédében a szervezet közel 170 éves fennállására és alapvető célkitűzéseire emlékeztetett. (Magyar Kurír)

Készülőben az IKE új énekeskönyve

Parajdon találkoztak május 6–8. között az új énekeskönyv összeállítói. (Erdélyi Refomátus Egyházkerület)

Videoüzenettel csatlakozik Ferenc pápa az anglikánok ökumenikus kezdeményezéséhez

Legutóbbi római látogatása során Justin Welby canterburyi anglikán érsek arra kérte Ferenc pápát, hogy ő is csatlakozzon videoüzenettel a „Jöjjön el a te országod” nemzetközi ökumenikus imamozgalomhoz. (Magyar Kurír)

Megújult a pácini Jézus Szíve-templom szentélye

Hosszú várakozás templomuk megújult szentélyének örvendhetnek a pácini hívek. (Magyar Kurír)

Nádas Péter életműve volt az „Esztétikai beszélgetések” programsorozat témája a Pázmányon

Nádas Péter író életművével és drámáival foglalkoztak az „Esztétikai beszélgetések” keretében május 9-én a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Sophianum épületében. A beszélgetést Vörös István vezette, partnerei Bazsányi Sándor irodalomkritikus, esztéta és Gergye Krisztián színész-rendező voltak. (Magyar Kurír)

A reformátusok legyenek béketeremtők!

Najla Kassab, a REV elnöke a végrehajtóbizottság svájci ülésén arra hívta a református közösséget, hogy legyen „shalom” teremtő. az egyhetes tanácskozás végén, május 15-én a REV Végrehajtó Bizottsága záróüzenet fogalmazott meg. (reformatus.hu)

A győri Szent Imre-templom is fogadja a missziós keresztet

Május 22–24. között Győrbe, a Szent Imre-templomba is „elzarándokol” az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus szimbóluma a helyi Szent Imre-, Szentlélek- és a győr-gyirmóti Szent László-plébánia közreműködésével. (Magyar Kurír)

Ima Szent Ritához lelkierőért és türelemért

Egy szép ima a reménytelen helyzetek szentjéhez. Szent Rita, a lelkierő és türelem lángoló példaképe, kérj nekem Istentől szent lelkierőt, hogy állapotbeli kötelességeimben ne mondjak csődöt, hanem álljam a harcot, és minden nehézség között kitartsak. Jézus isteni Szívétől esdj ki nekem szelíd szívet, amely a harag és türelmetlenség fölött uralkodik, szóban és tettben istenfélő. Szent […] The post Ima Szent Ritához lelkierőért és türelemért appeared first on Keresztény Élet Portál. (keresztenyelet.hu)

A reménytelen ügyek szentje – Szent Rita szerzetes

A „lehetetlen” ügyekben, reménytelen helyzetekben segítő Casciai Szent Ritára emlékezünk liturgikus emléknapján, május 22-én. (Magyar Kurír)

Szijjártó: a magyar-amerikai kapcsolatoknak stabil lelki alapot ad a keresztény közösségek védelméről szóló politika

Washington, 2019. május 17., péntek (MTI) - Az új fejezetükhöz érkező magyar-amerikai kapcsolatoknak stabil lelki alapot ad a keresztény közösségek védelméről szóló politika és a ragaszkodás a keresztény értékek megőrzéséhez - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Washingtonban, az amerikai fővárosban folytatott tárgyalásairól a közmédiának nyilatkozva. (MTI)

Szexuális visszaéléssel gyanúsított brazíliai püspök lemondását fogadta el Ferenc pápa

Vatikánváros, 2019., május 17., péntek (MTI) - A Szentszék rövid közleményben jelentette be pénteken, hogy Ferenc pápa elfogadta Vilson Dias de Oliveira püspök, a brazíliai Limeira egyházmegye vezetőjének lemondását. (MTI)

Orbán: védenünk kell a keresztény hitből kinőtt életformát

Nagykáta, 2019. május 17., péntek (MTI) - A kereszténydemokrata politikai vezetők feladata, hogy védjék és erősítsék azt az életformát, amely a keresztény hitből kinőtt: az emberi méltóságot, a családot, a hazát és az egyházi közösségeket - mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Pest megyei Nagykátán, a római katolikus Szent György-templom külső felújításáért tartott hálaadó szentmisén. (MTI)

Református zsinat - Gulyás Gergely: a református egyház utat jelölt ki

Debrecen, 2019. május 17., péntek (MTI) - A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint "a református egyház utat és irányt jelölt ki, és ezt követte az állam". (MTI)

A szabadságról beszélt Ferenc pápa a külföldi tudósítókkal találkozva

Vatikánváros, 2019. május 18., szombat (MTI) - Az alázatot, az igazság keresését és a szabadságot nevezte az újságírók fő erényének Ferenc pápa szombaton a külföldi tudósítók olaszországi szövetségének mintegy 400 tagját fogadva a Vatikánban. (MTI)

Református zsinat - Ünnepi nyilatkozat

Debrecen, 2019. május 18., szombat (MTI) - Ünnepi nyilatkozatot fogadott el a Magyar Református Egyház közös zsinata pénteken a debreceni Református Nagytemplomban, a dokumentumot szombaton a református egység napjának nyitóünnepségén - Fekete Károly tiszántúli püspök igei köszöntője után - ismertette Bogárdi Szabó István püspök, a Magyarországi Református Egyház (MRE) zsinatának lelkészi elnöke. (MTI)

Református zsinat - Varga Mihály: az egységes nemzet, az egységes egyház összetartozó fogalmak

Debrecen, 2019. május 18., szombat (MTI) - Az egységes nemzet, az egységes egyház összetartozó fogalmak - mondta Varga Mihály szombaton Debrecenben, a Magyar Református Egység Napjának nyitóünnepségén. (MTI)

Elkészült Ferenc pápa csíksomlyói miseruhája

Bukarest, 2019. május 20., hétfő (MTI) - Elkészült Ferenc pápa csíksomlyói miseruhája, amelyen egyebek mellett a helyi Mária kegyszobor látható - adta hírül hétfőn a Romkat.ro erdélyi katolikus hírportál. (MTI)

Plácido Domingo koncertjével nyitják meg a szegedi a Szent Gellért Fórumot

Szeged, 2019. május 21., kedd (MTI) - A világszerte ünnepelt énekes, Plácido Domingo koncertjével nyitják meg augusztus 28-án Szeged új ifjúsági és sportcentrumát, a Szent Gellért Fórumot - tájékoztatták a szervezők kedden az MTI-t. (MTI)

Kölcsey Ferenc emlékház átadása

Május 25-én 11 órakor adják át Sződemeteren, Kölcsey Ferenc szülőfalujában az „ISTEN, ÁLDD MEG A MAGYART" program keretében elkészült Kölcsey Ferenc emlékházat. (reformatus.hu)

Útravaló – 2019. május 22.

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Májusban Seregély István nyugalmazott egri érsek útravalóit olvashatják. (Magyar Kurír)

Mai evangélium – 2019. május 22.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Jn 15,1–8 (Magyar Kurír)

A színvak iskola

A színvak iskola Egy iskola, ahonnan nem akarnak lógni a gyerekek. Halmozottan hátrányos helyzetű a többségük, mégsem múlik el tanév anélkül, hogy valamilyen országos versenyeredményt ne zsebelnéne... (parokia.hu)

Hetedik alkalommal tartottak toronyfutó versenyt a Mátyás-templomban

A futás május 18-án, szombat reggel a gyerekek versenyével kezdődött. A megmérettetésre 5 évestől 99 éves korig lehetett jelentkezni. A versenyzőknek 197 lépcsőfokon kellett felfutni (vagy felsétálni) a torony alsó körerkélyéig. (Magyar Kurír)

Erdő Péter bíboros látogatása a két Koreát elválasztó demilitarizált övezetben

Erdő Péter bíboros, prímás Dél-Koreában, a Koreai-félsziget békéjének elősegítésére létrehívott fórum (Culture of Peace: A Pathway for the Korean Peninsula) alkalmából, május 21-én, kedden délelőtt a tanácskozás tagjaival látogatást tett a két Koreát elválasztó demilitarizált övezetben. (Magyar Kurír)

Tomaš Halík: A kereszténységgel visszaélő populisták jelentik a legnagyobb fenyegetést Európára

A Templeton-díjas Tomaš Halík cseh pap figyelmeztet az európai parlamenti választások előtt az egyre erősödő xenofóbia (idegengyűlölet) és a populizmus veszélyére. (Magyar Kurír)

„Az embert összekötni az Istennel és az Egyházzal” – Villanófényben Szilágyi Szabolcs

Hatgyerekes, templomba járó család; ministráns, cserkész, katolikus iskola és baráti kör – ez az a környezet, melyben Szilágyi Szabolcs, Piliscsaba, Klotildliget és Pilisjászfalu plébánosa felnőtt, és ahol meghallotta a papságra hívó hangot. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa: Jézus békéje olyan, mint a tenger mélyének nyugalma

Ferenc pápa május 21-én, kedden reggel a Szent Márta-ház kápolnájában bemutatott szentmisén arról az ajándékról elmélkedett, amelyet Jézus megígért, mielőtt elbúcsúzott tanítványaitól: a békéről. (Magyar Kurír)

A Vatikán az eutanázia ellen és az élet mellett emelt szót

Május 20-án leállították a 2008-as motorbalesete óta vegetatív állapotban fekvő Vincent Lambert mesterséges táplálását. Az eset kapcsán a Világiak, Család és Élet Dikasztériuma és a Pápai Életvédő Akadémia közös nyilatkozatot tettek közzé. (Magyar Kurír)

Így tudod megtanítani a gyerekeidnek, hogyan kontrollálják az érzelmeiket

Az Aleteia nemzetközi katolikus portál egyik szerzője saját anyai tapasztalatát osztotta meg az olvasókkal: hogyan változott meg gyökeresen a gyermekei indulataihoz, érzelmeihez való hozzáállása. (Magyar Kurír)

Bizalom Jézus Szívében

Felemelő és mély Jézus Szíve-ima, amelynek kulcsszava a bizalom. Az a bizalom, amely mindig segítségünkre van, ha átadjuk magunkat Jézus Krisztusnak. Úr Jézus, a Te Szent Szíved az isteni szeretet végérvényes kinyilatkoztatása. Mitőlünk, viszonzásul azt várod el, hogy higgyünk szeretetedben. Most azért vagyunk itt, hogy biztosítsunk: Hiszünk szeretetedben, Bízunk szerető szívedben! Jézus Szíve, – Minden […] The post Bizalom Jézus Szívében appeared first on Keresztény Élet Portál. (keresztenyelet.hu)

A Metro Big Band újra Magyarországon

Global Mission Project A Global Mission Project egy felekezetközi missziós szervezet, amely arra hivatott, hogy keresztény zenészeket összefogva bemutassák Jézus Krisztust a világnak, bátorítva a hívőket, hogy szolgáljanak az emberek felé a zenén keresztül. A szervezet igazgatója és egyben karmestere Camp Kirkland, aki az elmúlt ötven évben számos keresztény dal szerzőjeként és feldolgozójaként vált az […] (baptist.hu)

Randzsit bíboros: A Srí Lankán húsvétkor megölt keresztények számunkra szentek

A Srí Lanka-i keresztények imával emlékeznek az éppen egy hónapja, április 21-én, húsvétvasárnap történt szörnyű mészárlás áldozataira. Az országban újra kinyitottak a katolikus iskolák. (Magyar Kurír)

Elment a lélekmentő

Elhunyt L. Molnár István lelkipásztor, a református börtönmisszió vezetője, a Pestszentlőrinc Erzsébet-Bélatelepi Református Egyházközség lelkipásztora. 63 évet élt. (reformatus.hu)

Harmadik alkalommal rendeztek futózarándoklatot Máriapócson

Közel hatszázan vettek részt a III. Pray_and_Run futózarándoklaton Máriapócson. Az „Edzésben maradni” mottóval meghirdetett esemény résztvevői a fogyatékkal élő fiatalok Szent Damján-táborát támogathatták a nap folyamán. (Magyar Kurír)

Összefogásból épült játszótér Görömbölyön

Adományok és szorgos kezek jóvoltából játszótér létesült a görögkatolikus templom kertjében Miskolc-Görömbölyön. A hintát és mászókát május 12-én áldották meg. (Magyar Kurír)

Szent László királyra emlékeztek Nagyváradon

Húsvét ötödik vasárnapján, május 19-én a nagyváradi székesegyházban celebrált szentmisével, majd hermás körmenettel ünnepelték a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye alapítóját, Szent László királyt. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa Twitter-üzenete május 21-én

A Szentatya az alábbi bejegyzést tette közzé Twitter-oldalán. (Magyar Kurír)

Több száz rászoruló lakott jól Debrecenben

A Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Karitatív Irodája által szervezett ételosztás keretében több mint háromszáz rászoruló ember kapott meleg ebédet május 19-én, vasárnap. (Magyar Kurír)

„Nem rövidültem meg fölszenteltségemben” – Beszélgetés Bíró László püspökkel hivatásról, betegségről

Bíró László tábori püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) családreferense, május 21-én ünnepli püspökké szentelésének 25. évfordulóját. Ebből az alkalomból felkerestük őt a Zsigmondy Vilmos Harkányi Gyógyfürdőkórházban. (Magyar Kurír)

Megkezdődött a 61. Nemzetközi Katonai Zarándoklat

A hagyományos és látványos megnyitóünnepséggel május 17-én, pénteken az esti órákban megkezdődött a 61. Nemzetközi Katonai Zarándoklat a franciaországi Lourdes-ban. A rendezvényen közel tizenötezer katona és civil vesz részt számos országból; hazánkból közel kétszáz zarándok érkezett az eseményre. (Magyar Kurír)

Meggyilkoltak egy papot Salvadorban

Május 18-án hajnalban egy bűnbanda tagjai meggyilkolták a 38 éves Cecilio Pérez plébánost Salvadorban. A Magyarország egynegyedét kitevő területű latin-amerikai ország a világ egyik leginkább erőszak sújtotta állama. (Magyar Kurír)

Megkezdődött a minoriták nagykáptalanja Assisiben

A ferences rend minorita ágának 202. nagykáptalanja május 18-án, szombaton kezdődött Assisiben, a Szent Konventben. (Magyar Kurír)

Ismét díjat nyert a Görögkatolikus Roma Szakkollégium munkatársáról szóló film

A Ceglédi Filmfesztiválon áprilisban második helyet szerzett dokumentumfilm kategóriában a Tóth Andrea életét bemutató, Kitörés című alkotás, melyet R. Nagy Csilla rendezett. (Magyar Kurír)

Hálás szívvel

Tíz évvel ezelőtt Debrecenben erősítettük meg összetartozásunkat mi, magyar reformátusok. Hálát adunk Istennek, hogy az elmúlt évtizedben megtartott bennünket. Szabadságot kaptunk az evangélium hirdetésére és az egyház építésére. Hálásak vagyunk, hogy száz éves, kényszerű elszakítottságunk ellenére is megmaradhatott testvéri egységünk. (Dunántúli Református Egyházkerület)

Neked munka, nekem álom – Fogyatékkal élők álmai teljesültek Székesfehérváron

Május 16-án országszerte mintegy kétszáz fogyatékossággal élő ember próbálhatta ki magát kétszáz különböző munkahelyen a „Neked munka, nekem álom” elnevezésű kezdeményezés keretében. Székesfehérváron sajtótájékoztatón ismertették az akciót. (Magyar Kurír)

Boldog Scheffler János püspökre emlékeztek Szatmárnémetiben

Püspöki szentmise keretében emlékeztek Boldog Scheffler János vértanú szatmári püspökre liturgikus emléknapján, május 17-én a szatmárnémeti székesegyházban. Az ünnepi szónok Szinovácz György mezőpetri plébános volt. (Magyar Kurír)

Közösségünk, összetartozásunk, életünk

„Csak úgy lehetünk igazi reformátusok, ha valóban Krisztusra tekintünk és az életünkkel is hirdetjük, amire az evangélium tanít bennünket” – az egységnap résztvevőit arról kérdeztük, mi hozta el őket Debrecenbe és mit is jelent nekik reformátusságunk. (reformatus.hu)

Diákcsoportoknak kínál programot Mátraverebély-Szentkút

A Mátraverebély-Szentkúti Nemzeti Kegyhely diákoknak is szervez programot egész évben. Az általános- és középiskolás fiatalok részt vehetnek egynapos vagy akár egy egész hétvégét felölelő, „ottalvós” lelkigyakorlaton is. (Magyar Kurír)

Útravaló – 2019. május 21.

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Májusban Seregély István nyugalmazott egri érsek útravalóit olvashatják. (Magyar Kurír)

Mai evangélium – 2019. május 21.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Jn 14,27–31a (Magyar Kurír)

Kimenni az emberek közé

A Református Zenei Fesztivál küldetése, hogy megmutassa a világnak a kultúránkat, a hitünket, az oktatási intézményrendszerünket és a tehetségeinket is. Böszörményi Gergely fesztiváligazgatóval beszélgettünk. (parokia.hu)

Elfogták a rendőrök a táti plébános támadóját

Rablótámadás történt május 18-án, szombaton Kardos Mihály táti plébános ellen. A Police.hu közleménye május 20. közleménye alapján a rendőrök őrizetbe vettek egy 52 éves férfit, aki a plébánián erőszakoskodott az egyházi személlyel szemben. (Magyar Kurír)

Karitász határok nélkül – Délvidékre látogattak a Karitász képviselői

Délvidékre látogatott a magyarországi Katolikus Karitász, hogy továbberősítse együttműködését a helyi karitászszervezetekkel. A Karitász vezetői a szabadkai és a nagybecskereki egyházmegye területére látogattak el, hogy betekintést nyerjenek az ott működő szociális intézmények munkájába. (Magyar Kurír)

Egyszerű szertartás keretében temették el franciaországi közösségében Jean Vanier-t

Május 16-án délután a Párizstól északra fekvő Trosly-Breuil kis közösségében tartották a temetési szertartást, mely az egyszerűség jegyében zajlott, ahogyan Jean Vanier élete is. (Magyar Kurír)

Megindító képek és tanúságtétel – Fogvatartottak adták elő Szent Adorján legendáját

Családok ülnek kis körökben a balassagyarmati városháza dísztermében; lelkesen beszélgetnek, mosolyognak, nevetnek, már-már idillinek tetsző a pillanat. Csakhogy ez egy rendkívüli találkozás a városi börtön fogvatartottjai és családtagjaik között. (Magyar Kurír)

A találkozás kiváltsága

„Szól az ima azért, hogy ébredés legyen közöttünk, és azért is, hogy ez a nap valóban az öröm és a hálaadás alkalma legyen” – a szombati egységnapon mi is ellátogattunk az imaláncra, hogy közösen fohászkodjunk. (reformatus.hu)

Megjelent a Szalkai-kódex hasonmás kiadása

Az Esztergomi Főszékesegyházi Könyvtár és a Sárospataki Római Katolikus Gyűjtemény kiadásában megjelent a Szalkai-kódex hasonmás kiadása. (Magyar Kurír)

Még egy nap Jézussal – Már lehet jelentkezni az idei Forráspontra

Már lehet jelentkezni a „Forráspont” ifjúsági eucharisztikus napra, melyet szeptember 21-én tartanak a budapesti BOK Csarnokban a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra való készület jegyében. (Magyar Kurír)

A garamszentbenedeki Szent Vér-kegyhelyre zarándokoltak a Kaposvári Egyházmegye hívei

A Kaposvári Egyházmegye a 2020-as Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra készülve Szent Vér-kegyhelyekre hirdetett zarándoklatot. Május 18-án mintegy hétszáz hívő indult útnak a felvidéki Garamszentbenedekre. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa Twitter-üzenete május 20-án

A Szentatya az alábbi bejegyzést tette közzé Twitter-oldalán. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa a sajtó munkatársainak: Az Egyház az újságírók oldalán áll!

Ferenc pápa május 18-án a vatikáni Apostoli Palotában fogadta az Olaszországban működő külföldi újságírók szövetségének tagjait. A Szentatya beszédének fordítását teljes terjedelmében közreadjuk. (Magyar Kurír)

Menj tovább! – Huszonnyolc lépcsőfok a Szentek Szentje-kápolnához

A Scala Santa, a Szent Lépcső az egyik legkeresettebb zarándokcélpont Rómában. Idén negyven napon át kivételes lehetőség kínálkozott: levették a lépcsőt fedő faburkolatot; a hívek láthatták s megérinthették a márványlapokat, amelyeken a hagyomány szerint Jézus Poncius Pilátus elé járult. (Magyar Kurír)

Konferenciával ünneplik a Református Családot Kolozsváron

Szolgálni szóval, betűvel, tettel címmel szerveznek konferenciát a Református Család 90. születésnapjára. (Erdélyi Refomátus Egyházkerület)

Te leszel más, ha Istennel éled az életed…

A Szadai Keresztény Szülők Köre mint civil szervezet 2017 őszén alakult felekezetközi jelleggel. Alapító tagjai a baptista, a katolikus és a református gyülekezetekhez tartozó szülők, nagyszülők, gyermekek között forgolódó szakemberek, hittanoktatók. Alkalmait a három gyülekezet közösségi termeiben, valamint a faluházban tartja – általában havi rendszerességgel. A kör célja: a településen élő érintett és érdeklődő emberek […] (baptist.hu)

Hálás szívvel - A Magyar Református Egyház Zsinatának ünnepi nyilatkozata

Tíz évvel ezelőtt Debrecenben erősítettük meg összetartozásunkat mi, magyar reformátusok. Hálát adunk Istennek, hogy az elmúlt évtizedben megtartott bennünket. Szabadságot kaptunk az evangélium hirdetésére és az egyház építésére. Hálásak vagyunk, hogy száz éves, kényszerű elszakítottságunk ellenére is megmaradhatott testvéri egységünk. (Tiszáninneni Református Egyházkerület)

Sienai Szent Bernardin

Május 20-án Sienai Szent Bernardin (1380–1444) katolikus hitszónokot, egyháztanítót ünnepeljük. (Magyar Kurír)

A családok 2021-es világtalálkozója a hivatás és az életszentség témájával foglalkozik

„A családi szeretet: hivatás és az életszentség útja” – ezt a témát választotta Ferenc pápa a családok soron következő világtalálkozójára, amelyet Rómában tartanak majd 2021. június 23. és 27. között. (Magyar Kurír)

Gyökerek és gyümölcsök

Jézus Krisztus tegnap, ma és mindörökké ugyanaz.  (Zsidókhoz írt levél 13,8) 135 éve indult a pécsi baptista misszió, és 130 éve alakult az első baptista gyülekezet Pécsett.       Vojka János (1824-1896) Pécs-rácvárosi asztalos fiatalember és egy kint megismert barátja, 1846. májusában tért haza megtért baptista hívőként Hamburg városából, ahol az 1842. évi nagy tűzvészt követően dolgozott […] (baptist.hu)

Egységben a magyar reformátusság

Egész napos rendezvénnyel ünnepelték az egységes Magyar Református Egyház (MRE) megalakulásának 10. évfordulóját Debrecenben. Az eseményen több ezer magyar református vett részt szerte a Kárpát-medencéből. (Tiszáninneni Református Egyházkerület)

Elkészült Ferenc pápa csíksomlyói miseruhája

Május 19-én végezték az utolsó simításokat azon a miseruhán, amelyet Ferenc pápa a június 1-jei csíksomlyói szentmisén fog viselni. (Magyar Kurír)

Bencés és premontrei papszentelés Pannonhalmán

Jurinka Szilveszter bencés és Horváth János premontrei szerzetest szentelte pappá Várszegi Asztrik püspök, emeritus pannonhalmi főapát május 18-án, szombaton a pannonhalmi Szent Márton-bazilikában. (Magyar Kurír)

Evangélikus magazin

(NAVA_Video)

Tovább erősödnek a szálak a honvédség és az egyház között

Écsy Gábor atya, a Katolikus Karitász országos igazgatója tett látogatást Mihócza Zoltán altábornagynál, a Magyar Honvédség Parancsnoksága törzsfőnökénél május 8-án. (Katolikus Karitász)

Az Egyháznak nem szabad sáncok mögé rejtőznie – Püspököknek „szóltak be” Cegléden

Egy norvég püspök asszony és Fabiny Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke kényes kérdésekre válaszolt az Északi Evangélikus Egyházkerület rendezvényén, tabuk nélkül. A „Szólj be a püspöknek!” pódiumbeszélgetés előtt a „Szólj be a papnak!” blog interjút készített Fabiny Tamással. (Magyar Kurír)

A Kornya-program evangelizációs szolgálatának bemutatása

A Kornya-program evangelizációs szolgálatának feladata a baptista gyülekezetplántálások és helyi közösségek új gyülekezetalapítását célzó, evangelizációs szolgálatának támogatása a Kornya-program keretén belül elindult evangélistaképzés kiszélesítésével, közös koordinálásával. A szolgálat az MBE Kornya-program gyülekezetplántálási és evangélistaképzés része, valamint a gyakorlatorientált képzések kiegészítője (lásd BTA, Szünergosz) a Sószóró és a Falumisszió tapasztalatainak felhasználásával. A fő cél a helyi […] (baptist.hu)

Meghívó - Talentum zárókonferencia

Szeretettel várunk minden érdeklődőt 2019. június 04-én (kedd) Nyíregyházán az EFOP-2.2.14-17-2017-00009 számú "Talentum - Tehetséggondozó Gyermekvédelem" című projektünk keretében megrendezésre kerülő záró konferenciára. (reformatus.hu)

Ülésezett a Nemzetközi Teológiai Bizottság – Dolhai Lajos professzor beszélt a munkájukról

Múlt héten ülésezett a Vatikánban a Nemzetközi Teológiai Bizottság, amelynek magyar tagja is van. Dolhai Lajos professzor, az Egri Hittudományi Főiskola rektora a tanácskozást követően a Vatikáni Rádiónak beszélt a szekcióülésről. (Magyar Kurír)

,,A világ Isten-szőtte szőnyeg”

A Magyar Református Egység Nap gálaestjének a debreceni Csokonai Színház adott otthont május 17-én, pénteken 18 és 20 óra között. „Ennek a gálaestnek a gondolata azért fogalmazódott meg bennünk, mert igazi hálaadással a szívünkben készültünk az egység ünnepére” – emelte ki Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke köszöntőjében. (Kárpátaljai Református Egyházkerület)

Megkerestük és megtaláltuk egymást

Azért imádkoztunk Debrecenben, hogy Himnuszunk könyörgése teljesüljön rajtunk, vagyis maradjon velünk a mi Istenünk jó kedve és szeretete. (Kárpátaljai Református Egyházkerület)

Kárpátaljai szemmel az egységről

Zán Fábián Sándor  a KRE püspöke Tíz év távlatából azt tudom elmondani, hogy ezek az évek, amelyek mögöttünk vannak, megerősítettek bennünket, mindnyájunkat abban, hogy egy alapon állunk a Szentírás alapján, a hitvallásaink összekötnek bennünket. A múltunk habár különbözik is, de ugyanaz a jövőképünk, tehát Isten országa felé haladunk. (Kárpátaljai Református Egyházkerület)

Latin nyelvű kötetben is megjelentek a pápa Twitter-üzenetei

A Vatikán hivatalos nyelve a latin – olyannyira, hogy a vatikánvárosi bankautomatáknál is elsőként latinul szerepelnek a menüpontok. A Vatikáni Könyvkiadó „Brevilocquia Francisci Papae” címmel megjelentette Ferenc pápa latin nyelvű Twitter-üzeneteit. (Magyar Kurír)

Isten fiatal! – Főegyházmegyei ifjúsági találkozót tartottak Egerben

„Isten fiatal” – ez volt a mottója az Egri Főegyházmegyei Ifjúsági Találkozónak, amelyet május 18-án, Szent II. János Pál pápa születésének 99. évfordulóján rendeztek Egerben, a Kemény Ferenc Sportcsarnokban. (Magyar Kurír)

Gyónás után akarták kirabolni a plébánost

Kis híján rablótámadás áldozata lett szombaton Kardos Mihály táti plébános – számol be a hidlap.hu. A személyleírás alapján 40–50 év közötti ősz hajú férfit keresnek, aki farmernadrágot és dzsekit viselt, valamint barna színű táska volt nála. A táti és tokodi lakosokat is egyaránt sokkolta az eset. A Szemlélek beszámolója szerint az elkövető azt mondta, gyónni […] The post Gyónás után akarták kirabolni a plébánost appeared first on Keresztény Élet Portál. (keresztenyelet.hu)

A Vatikáni Könyvkiadó kötetbe szerkesztette a pápa latin nyelvű Twitter-üzeneteit

A Vatikán hivatalos nyelve a latin – olyannyira, hogy a vatikánvárosi bankautomatáknál is először latinul szerepelnek a menüpontok. A Vatikáni Könyvkiadó „Brevilocquia Francisci Papae” címmel megjelentette Ferenc pápa latin nyelvű Twitter-üzeneteit. (Magyar Kurír)

Gyalogos zarándoklat indul Mindszenty bíboros emlékére Szombathelyről Zalaegerszegre

Mindszenty József bíboros, hercegprímás tiszteletének elősegítésére gyalogos zarándoklatot szerveznek június 28. és július 1. között. A résztvevők a fiatal Mindszenty, azaz Pehm József életének néhány meghatározó helyszínét keresik majd fel. (Magyar Kurír)

Zsidó passió

Képzőművészeti és fotópályázatot pályázatot hirdet a Zsidók Jézusért szervezet. A magyar és külföldi művészek számára meghirdetett pályázat célja, hogy a művészet nyelvén megfogalmazzák a zsidó nép és a zsidó Jézus szenvedéstörténetének mély és még kimondásra váró összefüggéseit. (parokia.hu)

Útravaló – 2019. május 20.

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Májusban Seregély István nyugalmazott egri érsek útravalóit olvashatják. (Magyar Kurír)

Mai evangélium – 2019. május 20.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Jn 14,21–26 (Magyar Kurír)

Egyek lettünk

Összefoglalónk a Magyar Református Egységnaphoz kötődő ünnepségsorozatról. (parokia.hu)

Hajnali gondolatok

(NAVA_Video )

Isten a határ túloldalán vár – Görföl Tibor írása Jean Vanier halálára

Mi történik, amikor meghalunk? „Azt hiszem, nyugovóra térünk. Majd felébredünk, és fény vesz körül minket... Hirtelen megpillantunk egy arcot. Találkozunk valakivel. Nem válunk eggyé, de kapcsolatban vagyunk. Egyszer csak ráébredünk, hogy ez a személy szeret minket.” (Magyar Kurír)

Gyónás után akarták kirabolni a táti plébánost

Rablótámadás történt május 18-án, szombaton, Kardos Mihály táti plébános ellen – számolt be a Hídlap nevű helyi portál. A személyleírás alapján 40-50 év közötti, ősz hajú férfit keresnek, aki farmernadrágot és dzsekit viselt, barna színű táska volt nála. A helyi lakosokat sokkolta az eset. (Magyar Kurír)

Segíts, Teréz anya, hogy fölismerjük Jézust a rászorulókban!

A Szentatya május 7-én délelőtt meglátogatta Kalkuttai Szent Teréz anya emlékházát Észak-Macedónia fővárosában, Szkopjéban. Megkoszorúzta a szobrát, imádkozott ereklyéi előtt, majd találkozott a nővérek közösségének vezetőivel és Teréz anya két rokonával. Az imádságból részleteket közlünk. A Segíts, Teréz anya, hogy fölismerjük Jézust a rászorulókban! bejegyzés először a Új Ember jelent meg. (Új Ember)

A mi halottaink nincsenek elfelejtve

Látogatás a római Kallixtusz-katakombában A A mi halottaink nincsenek elfelejtve bejegyzés először a Új Ember jelent meg. (Új Ember)

Az eucharisztikus kongresszusra készülve

Az Eucharisztia misztériuma 59. A Az eucharisztikus kongresszusra készülve bejegyzés először a Új Ember jelent meg. (Új Ember)

Hit, humor, gyomor

A Gárdonyi család, a Kaposvári Egyházmegye, a Somogyiak Baráti Köre, valamint Szőlősgyörök önkormányzata május 4-én hatodik alkalommal rendezte meg a Göre Gábor Humorkonferenciát a Somogy megyei településen. Az eseményen előadást tartott és szentmisét mutatott be Varga László kaposvári megyéspüspök. A Hit, humor, gyomor bejegyzés először a Új Ember jelent meg. (Új Ember)

A biblia üzenete

A dicsőség paradoxona Jn 13,31–35 A A biblia üzenete bejegyzés először a Új Ember jelent meg. (Új Ember)

Halandóból halhatatlan

Tizenegy diák részesült a keresztség szentségében a budapesti Salkaházi Sára Katolikus Iskolában május 10-én. A Halandóból halhatatlan bejegyzés először a Új Ember jelent meg. (Új Ember)

Imádság ködben

Pécsen mutattuk be új kötetünket A Imádság ködben bejegyzés először a Új Ember jelent meg. (Új Ember)

Ültessünk fát Ferenc pápának!

Csíksomlyón, a Jakab Antal Tanulmányi Házban május 9-én magyar és román nyelvű sajtótájékoztatót tartott a csíksomlyói pápalátogatást előkészítő bizottság. A Ültessünk fát Ferenc pápának! bejegyzés először a Új Ember jelent meg. (Új Ember)

Isten a határ túloldalán vár

Jean Vanier halálára A Isten a határ túloldalán vár bejegyzés először a Új Ember jelent meg. (Új Ember)

Böjte Csaba kérése Ferenc pápához

Június 1. legyen a gyermek Jézus ünnepe A Böjte Csaba kérése Ferenc pápához bejegyzés először a Új Ember jelent meg. (Új Ember)

Pasztorális tanácsadás és szervezetfejlesztés – Új mesterképzés indul Pécsen

A Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola a 2019/2020-as akadémiai évben pasztorális tanácsadás és szervezetfejlesztés címen mesterképzési szakot indít. A képzésről Ragadics Tamás szociológust, a főiskola docensét kérdezte Szolnoki Barna. (Magyar Kurír)

Erdő Péter bíboros előadást tartott a Koreai-félsziget békéjével foglalkozó fórumon Szöulban

Május 18-án tartották Szöulban a Koreai-félsziget békéjének elősegítésére létrehívott fórumot, amit immár ötödik alkalommal rendeztek meg. A fórumon Erdő Péter bíboros, prímás előadást tartott „A békés rendszerváltás és az Egyház szerepe Magyarországon (1989–2019)” címmel. (Magyar Kurír)

Kaposvárra érkezett a Boldogasszony-kiállítás

Május 14-én megnyílt a kaposvári Kárpát-haza Galériában a „Boldogasszony” című kiállítás, melyet május 28-ig tekinthetnek meg az érdeklődők a Somogy Megyei Kormányhivatal galériájában. (Magyar Kurír)

Megbékélés Istennel, önmagunkkal, embertársunkkal – Konferencia az ezeréves bakonybéli monostorról

A Bakony szívében fekvő bakonybéli bencés monostor alapításának ezredik évfordulója alkalmából rendeztek egész napos tudományos konferenciát május 18-án, szombaton a település Faluházában. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa: Jézus szeretetével azokat is szeretni tudjuk, akik bántottak bennünket!

Május 19-én a vasárnapi evangélium alapján a Szentatya Jézus új parancsának értelméről elmélkedett a déli Mária-ima elimádkozását megelőzően. (Magyar Kurír)

Alázattal az igazságról – Ferenc pápa Olaszországban dolgozó külföldi újságírókkal találkozott

Ferenc pápa május 18-án 400 újságíróval találkozott, akik az L’Associazione della Stampa Estera in Italia, az Olaszországban dolgozó külföldi újságírókat tömörítő szervezet tagjai. (Magyar Kurír)

Megbékélés Istennel, önmagunkkal, embertársunkkal – Konferencia az ezeréves a bakonybéli monostorról

A Bakony szívében fekvő bakonybéli bencés monostor alapításának ezredik évfordulója alkalmából rendeztek egész napos tudományos konferenciát május 18-án, szombaton a település Faluházában. (Magyar Kurír)

Amíg pislákol – A „Sarkvidék” című filmről

Joe Penna mozija nem írja újra a túlélőfilmek műfaji szabályait, s nem is akar valami nagyon vereteset mondani az emberről, paradox módon mégis így válik megrendítő filmélménnyé. (Magyar Kurír)

II. János Pál ereklyéjét helyezték el a Szent István-bazilikában

Szent II. János Pál pápa hajereklyéjét helyezték el május 19-én a budapesti Szent István-bazilikában. Az ünnepi szentmisét Mieczysław Mokrzycki lembergi (Lviv, Ukrajna) érsek, a szent pápa egykori másodtitkára mutatta be. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa Twitter-üzenete május 19-én

A Szentatya az alábbi bejegyzést tette közzé Twitter-oldalán. (Magyar Kurír)

Nemzetközi nyári egyetemet szerveztek a pécsi hittudományi főiskolán

Május 6–10-ig rendezték meg a IV. PPHF Nemzetközi Nyári Egyetemet a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskolán. A bioetika oktatásának módszertanával foglalkozó eseményre 15 országból érkeztek oktatók, hallgatók. A rendezvényről Horváth Sarolta és Szolnoki Barna írt beszámolót, melyet szerkesztve közlünk. (Magyar Kurír)

Szakesten mutatták be a PPKE Történettudományi Intézete elmúlt öt évben megjelent köteteit

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karának Történettudományi Intézete május 7-én szakestet tartott a piliscsabai Klarissza Házban. Az eseményen bemutatták az elmúlt öt évben megjelent, az intézethez köthető köteteket. (Magyar Kurír)

Jótékonysági futás a Balatonon

(baptist.hu)

Tenorinvázió a Margitszigeten – A szabadtéri színpad nyári ajánlatából

Mára bizonyossá vált, hogy az ország legrangosabb nyári játszóhelye marad a Margitszigeti Szabadtéri Színpad. (Magyar Kurír)

Lengyel-magyar baptista találkozó Varsóban

A lengyel–magyar barátság napján együttműködési megállapodást írtak alá Varsóban a Magyarországi Baptista Egyház és a Lengyelországi Baptista Szövetség vezetői. Az eseményről Papp Jánossal, a Magyarországi Baptista Egyház elnökével készült interjú. (baptist.hu)

A Baptista Női Misszió – Tőtős Mária és Reichert Tímea

Bonum TV 2019. máj. 16. A HIT 6 címmel rendeznek országos női konferenciát május 18-án, Budapesten. Ezzel kapcsolatban Tőtős Mária, lakberendező és Reichert Tímea, rendezvényszervező volt a Délelőtt vendége. (baptist.hu)

Az Eucharisztia ünneplése 57.

Sztankó Attila liturgikus jegyzetét olvashatják. (Magyar Kurír)

Lehet-e a szenvedést szeretni?

A bűnhődés alázatában elcsendesült emberek a legbölcsebbek. A csöndes szenvedés nagy Isten-tisztelet. A keresztet csak akkor lehet megszeretni, ha az ember Isten kezéből veszi át. A szenvedést szeretni nem lehet, a szenvedést csak gyűlölni lehet, mert a szenvedés a mi ellenségünk; semmiféle élet nem szereti a szenvedést: a tűz nem szereti a vizet, az öröm […] The post Lehet-e a szenvedést szeretni? appeared first on Keresztény Élet Portál. (keresztenyelet.hu)

Alapvető – II. évf. 10. sz.

(baptist.hu)

Francis Clooney SJ: Mélyen a saját hitünkben kell gyökereznünk, amikor elindulunk más vallások felé

Május 5. és 11. között Magyarországon tartózkodott Francis X. Clooney amerikai jezsuita, a Harvard Egyetem professzora, a hinduizmus és az úgynevezett komparatív teológia világhírű szakértője. A jezsuita professzorral Görföl Tibor, a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola (PPHF) docense beszélgetett. (Magyar Kurír)

Útravaló – 2019. május 19., húsvét 5. vasárnapja

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Májusban Seregély István nyugalmazott egri érsek útravalóit olvashatják. (Magyar Kurír)

Mai evangélium – 2019. május 19.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Jn 13,31–33a.34–35 (Magyar Kurír)

„Odament hozzá egy leprás…”

JÉZUS KRISZTUS SZABADÍTÓ HATALMA. – 1. Itt áll előttünk egy ember, akiről csak annyit olvasunk, hogy leprás. Ez egy sűrített, tragikus életrajz. Mindannyiónk életéről adható ilyen pár szavas sűrítmény, életének nyomorúságáról; – lehet „cifra”, vagy tényleges nyomorúság, lényegében mindegy (40).  (Dunántúli Református Egyházkerület)

Megkerestük és megtaláltuk egymást

Azért imádkoztunk Debrecenben, hogy Himnuszunk könyörgése teljesüljön rajtunk, vagyis maradjon velünk a mi Istenünk jó kedve és szeretete. (parokia.hu)

Egységükért adnak hálát a magyar reformátusok

A református nagycsalád egy segítőkész család, amelyik a mindennapokban is megéli egységét – hangsúlyozzák a magyar református egyházi vezetők. Május 18-án, szombaton tízezren ünneplik a Magyar Református Egység Napját Debrecenben. (Tiszáninneni Református Egyházkerület)

Régebbi anyagok az archívumban