Lapszemle

Más egyházak, felekezetek honlapjainak híreit, információit, illetve világi lapoknak a kereszténységről szóló tudósításait gyűjtjük itt egybe. Az anyagok a forrás eredeti oldalán olvashatóak. A közölt hírek nem tükrözik egyházunk hivatalos véleményét.

Régebbi anyagok az archívumban

Kutatók kincsesbányája – új adatbázis segíti a teológusokat

Az intézet a könyvtári költségvetésből fizetett elő 2019-re az Academic Search Complete adatbázis használatára. (Erdélyi Refomátus Egyházkerület)

Immár 19. alkalommal - Doni Hősök Emlékmenete

2019. január 24-én útba indul – immár 19. alkalommal - minden idők legnagyobb létszámú Doni Hősök Emlékmenete a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium szervezésében, a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár és az érintett hajdúvárosok logisztikai támogatásával. (Tiszántúli Református Egyházkerület)

Házszentelést tartottak a Pápai Magyar Intézetben

Vízkereszt ünnepéhez kapcsolódóan január 13-án, vasárnap a római Pápai Magyar Intézetben hagyományos házszentelést tartottak, január 17-én, csütörtökön pedig Magyarország szentszéki nagykövetségének házszentelését ünnepelték. (Magyar Kurír)

A magyar kultúra napja: Himnuszunk születésnapját ünnepeljük

A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük január 22-én annak emlékére, hogy a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le Szatmárcsekén a Himnusz kéziratát. (Magyar Kurír)

Zenari bíboros Budapesten: A keresztények irgalmas szamaritánusok a szíriai földi pokolban

Mario Zenari bíboros, szíriai apostoli nuncius január 21-én a Pázmány Péter Katolikus Egyetem dísztermében beszélt a szíriai nép, különösen a gyermekek szenvedéseiről. Bemutatták a magyar kormány által támogatott kórházi programot is, amely a szegények kezelését teszi lehetővé. (Magyar Kurír)

Püspökkenyér

(NAVA_Video )

A nemzeti, vallási és nyelvi különbségek ellenére… – Ökumenikus imatalálkozó Nagybecskereken

Idén a Krisztus-hívők egységéért tartott imahéthez kapcsolódva Nagybecskereken a Nepomuki Szent János-székesegyházban tartottak áhítatot január 17-én. (Magyar Kurír)

Fődíjat nyert Indiában Pozsgai Zsolt Kálvinról és Loyolai Szent Ignácról szóló filmje

Pozsgai Zsolt alkotása, a „Megszállottak” kapta a legjobb filmnek járó fődíjat az indiai kalkuttai (Kolkata) nemzetközi filmfesztiválon (Calcutta International Kult Film Festival). (Magyar Kurír)

A sárkányokat nem lehet kilúgozni

Nincs más dolgunk csak mesélni?! Kádár Annamária pszichológussal szorongásról, élettörténetről, küzdelmekről és kontrollvesztettségről beszélgettünk. A Mesepszichológia könyv írója januártól a Debreceni Református Hittudományi Egyetemen oktatója. (reformatus.hu)

Meleg ételt osztott rászorulók részére az egyeki karitászcsoport

Mintegy száz rászoruló család részére osztott meleg ételt a Szent Ferenc Karitászcsoport január 18-án a Hajdú-Bihar megyei Egyeken. (Magyar Kurír)

Árpád-házi Szent Margit ünnepe a soproni Szent Orsolya-óvodában – KÉPRIPORT

A korábbi névadóra, Szent Margitra emlékeztek a soproni Szent Orsolya Római Katolikus Gimnázium, Általános Iskola, Óvoda és Kollégium tavaly átadott új óvodájában január 18-án. (Magyar Kurír)

Ökumenikus imahét 2019 - második nap - beszámoló

2019. január 21. - Krisztus-hívők egységéért szervezett imahét segédanyagát ez alkalommal a indonéz keresztény testvérek állították össze a következő mottóval: „Az igazságra és csakis az igazságra törekedj…”(MTörv/5Móz 16,18-20). (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

„Az ember mindig felismeri az értéket”

Mit tanítanak nekünk a himnuszok? Hogyan kapcsolódik keresztyén örökségünk magyar kultúránkhoz? Himnuszokról, lánglelkű generációkról és a sejtjeinkben hordott kulturális örökségről beszélgettünk Papp Anette egyházzenésszel a magyar kultúra napján. (reformatus.hu)

A dolgok mélyén

Zsigmond Dezső Balázs Béla-díjas filmrendező kapta a Kölcsey-emlékplakettet a magyar kultúra napja alkalmából vasárnap tartott szatmárcsekei ünnepségen. (reformatus.hu)

Boldog Batthyány-Strattmann László

Boldog Batthyány-Strattmann László nemcsak a beteg szemeket gyógyította, hanem arra is gondja volt, hogy a hit szemeit gyógyítsa, és nyitogassa azokat Isten titkaira. A boldoggá avatott hitvallóra és szemorvosra emlékezünk liturgikus emléknapján, január 22-én. (Magyar Kurír)

"Eltűntek az utcáról a hajléktalanok, mi pedig megnyugtatjuk magunkat"

Ha a kormány 200 milliárdot képes költeni stadionokra, lenne pénz a hajléktalanellátásra is - hangzott el azon a beszélgetésen, amelyen a hajléktalanságot vitatták meg egyházi személyiségek és tudományos kutatók. (MTI)

Kemény szavak egy katolikus püspöktől: "szívtelen a társadalmunk" – vita a hajléktalanságról

Beer Miklós megdöbbentő vallomást tett egyházáról a hajléktalantörvényről szóló beszélgetésen Ferge Zsuzsa és Iványi Gábor társaságában. (magyarnarancs.hu)

Szíriai nuncius: a szíriai konfliktus legfőbb áldozatai a gyermekek

Budapest, 2019. január 21., hétfő (MTI) - A szíriai konfliktus legfőbb áldozatai a gyermekek - mondta Mario Zenari bíboros, szíriai apostoli nuncius hétfő este Budapesten. (MTI)

Restaurálták Molnár C. Pál Angyali üdvözlet című alkotását

Battonya, 2019. január 21., hétfő (MTI) - Ünnepélyes keretek között átadták Molnár C. Pál (1894-1981) festőművész restaurált Angyali üdvözlet című, nagyméretű alkotását a róla elnevezett emlékházban hétfőn Battonyán. (MTI)

Közös pontok a fesztiválokon is

A keresztény fiatalok a fesztiválokon is találkozhatnak egymással és az Evangélium üzenetével a KözösPont elnevezésű missziós standoknál. Január 27-ig lehet jelentkezni munkatársnak. (nyirgorkat.hu)

Jakubinyi György érsek kiterjeszti a csíksomlyói búcsút a pápalátogatás napjára is

Jakubinyi György gyulafehérvári érsek január 21-én, pápalátogatással kapcsolatos ünnepi körlevelet adott ki január 21-én. (Magyar Kurír)

Erdélyi fiatalok eredtek Apor Vilmos, Batthyány-Strattmann László és Kaszap István nyomába

Tizenharmadszorra szervezte meg Nagyváradon a Hivatások nyomában országos hittanversenyt a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum és a Nagyváradi Egyházmegye. Január 18–20. között tíz iskola három-háromfős csapatai vettek részt a rendhagyó megmérettetésen. (Magyar Kurír)

Seregély István: Útravaló – 2019. január 22.

Seregély István nyugalmazott egri érsek szívügyének tekintette, hogy nyugdíjas éveiben elmélkedéseket írjon az Adoremusba. A múlt esztendő utolsó napján elhunyt főpapra emlékezve napról napra minden reggel közreadjuk a 2019. januári számba Útravaló címmel írt elmélkedéseit. (Magyar Kurír)

Mai evangélium – 2019. január 22.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Mk 2,23-28 (Magyar Kurír)

Biztos támasz a „zivataros századokban”

Bár sokan sokféleképpen látják és viszonyulnak hozzá, a Himnusz közös támaszunk és biztos pontunk volt az elmúlt közel kétszáz évben. Szerzője tudta: csak Isten mentheti meg a magyarságot, amely nem mindig élt jól a fentről jövő áldásokkal. (parokia.hu)

„Kegyelmes és irgalmas az Úr, türelme hosszú, szeretete nagy.” (Zsolt 145,8)

Zsolt 145,8–13 A teremtett világ dicséri az Urat Mt 1,1–17 Jézus Krisztus származása Magyarázat: „Jó az Úr mindenkihez, irgalmas minden teremtményéhez” – mondja a zsoltáríró, kifejezve ezzel azt, hogy Isten szeretete túlmutat minden etnikai, kulturális, faji, sőt még vallási határon is. Jézus családtörténetének leírása ezt az átfogó szemléletet tükrözi Máté evangéliumában. Miközben az ősi kultúrákban […] (baptist.hu)

Hajnali gondolatok

(NAVA_Video )

Ady Endre: A Sion-hegy alatt

100 évvel ezelőtt, 1919. január 27-én halt meg Ady Endre. Egy héten át egy-egy „istenkereső” versét olvasóink elé nyújtva emlékezünk rá. A sort „A Sion-hegy alatt” nyitja, melyet Szerb Antal Ady „legszebb Isten-versének” tartott. (Magyar Kurír)

Panama-napot szerveznek Budapesten az IVT jegyében – Interjú Gábor Miklóssal

A közép-amerikai Panamavárosban holnap elkezdődik az ifjúsági világtalálkozó (IVT). Ennek jegyében „Panama-napot” szerveznek a magyar fiatalok számára Budapesten január 26-án. Az előkészületekről és a programokról Gábor Miklóst, az MKPK Ifjúsági Bizottságának irodavezetőjét kérdeztük. (Magyar Kurír)

Abraham Skorka rabbi: Mit tanultam Ferenc pápától a vallásközi párbeszédről?

Abraham Skorka argentin rabbi, professzor és Ferenc pápa régi barátok. Együtt írták, amikor Jorge Mario Bergoglio még Buenos Aires-i érsek volt, „Az égről és a földről” című könyvet. Skorka rabbi alábbi írása az „America” című jezsuita lapban jelent meg. (Magyar Kurír)

Szent Bazil-kupa Hajdúdorogon

Nyolc meghívott csapat részvételével ismét nagy sikere volt a hagyományos nyolcórás labdarúgó tornának január 12-én a hajdúdorogi Szent Bazil Oktatási Központban. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa: A jó keresztény a nyolc boldogság szellemében él

A helyes keresztény életstílust a nyolc boldogságból tanulhatjuk meg: ne vádaskodjunk, legyünk alázatosak, és figyeljünk oda mások szenvedésére – figyelmeztetett Ferenc pápa január 21-én, hétfőn reggel a Szent Márta-házban bemutatott szentmisén. (Magyar Kurír)

Magyar viceposztulátort neveztek ki Zita királyné boldoggáavatási ügyében

Az egyházmegyei szakasz posztulátora, Alexander Leonhardt, a strasbourgi érsekség papja Nagy Norbert teológust kérte fel, hogy legyen a boldoggá avatás magyar vonatkozású ügyeinek támogatója viceposztulátori minőségben. (Magyar Kurír)

ATV, Sport TV, 888.hu, Lokál, Ripost a Maccabi játékok médiapartnerei között

Az Origo.hu ma délutáni tudósításából értesülhettünk, hogy ülést tartott a Maccabi játékok szervező bizottsága és egyebek közt arról döntöttek, kik lesznek a 2019-es Maccabi Európai Játékok médiapartnerei. A kormánypárti hírportál összefoglalója szerint “A 2019 … Tovább » (szombat.org)

A Magyar Kultúra Napja a Debreceni Református Hittudományi Egyetemen

Szeretettel hívjuk az egyetemi megemlékezésére, amelyet a Magyar Kultúra Napja alkalmából szervezünk január 22-én. Az ünnepség a Kölcsey-teremben 10 órakor kezdődik. (Tiszántúli Református Egyházkerület)

Versmondásért ingyen van a kiállítás

Egyik legnagyobb magyar költőnk, Ady Endre halálának 100. évfordulója alkalmából izgalmas programokkal készül a debreceni Szabó Magda Emlékház. (Tiszántúli Református Egyházkerület)

Új intézménnyel bővül az Immánuel Otthon

Győri Zsófiát, a Debrecen-Nagytemplomi Református Egyházközség Immánuel Otthona és Fejlesztő Nevelés-Oktatást Végző Iskolájának igazgatóját kérdeztük a nyertes pályázatról és a jövőbeli célokról, lehetőségekről, a fejlesztés jelentőségéről. (Tiszántúli Református Egyházkerület)

A bajban Istentől jön a segítség – Szent Sebestyén ünnepe Székesfehérváron

Megemlékezve a várost sújtó pestisjárvány legyőzésének 280. évfordulójáról fogadalmi szentmisét mutattak be Székesfehérváron Szent Sebestyén tiszteletére a vértanú ünnepén, január 20-án. (Magyar Kurír)

Házszentelés a Nyíregyházi Egyházmegye intézményeiben – képriport

Az Úrjelenés ünnepkörének január 14-i zárásával, lezárul a házszentelések időszaka is. A Nyíregyházi Egyházmegyében az összes intézményébe jutott a szenteltvízből, s közben azért imádkoztak, hogy a ház falait és a benne tevékenykedőket egész évben a Jóisten áldása kísérje. (nyirgorkat.hu)

„Az igazságra és csakis az igazságra törekedj”

Megkezdődött az Ökumenikus Imahét, amelynek miskolci nyitó istentiszteletét vasárnap délután tartották a Deszkatemplomban. A január 20. és 27. közötti programsorozat anyagát idén az indonézek állították össze. (Tiszáninneni Református Egyházkerület)

Ferenc pápa Twitter-üzenete január 21-én

A Szentatya az alábbi bejegyzést tette közzé Twitter-oldalán. (Magyar Kurír)

Evangéliumi szabadságban élni – Európai szerzetesvezetők találkozója Rómában

Január 16–19. között az UCESM (Szerzetesi Nagyobb Elöljárók Európai Konferenciáinak Uniója) tanulmányi napokat szervezett Rómában. A Seraphicum ferences konferencia-központban lezajlott intenzív program során Labancz Zsolt piarista tartományfőnök, az UCESM elnöke nyilatkozott a Romkatnak. (Magyar Kurír)

A talentumok embere – Seregély István nyugalmazott egri érsekre emlékeztek Budapesten

Szuromi Szabolcs Anzelm OPraem, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) rektora mutatott be szentmisét Seregély István nyugalmazott egri érsek, a PPKE első nagykancellárja (1992–2005) emlékére január 19-én Budapesten, az Egyetemi templomban. (Magyar Kurír)

Ez már homofóbia? – Hodász András reagált az őt ért vádakra

Hodász András az M5 Esti kérdés című műsorában a homoszexualitás megváltoztathatóságának kérdésével foglalkozott, melynek következtében ismét elszabadultak az indulatok a szociális médiában. Az atya Facebook-bejegyzésben reagált az őt ért kritikákra, vádaskodásokra. Írását az alábbiakban közöljük. „Furcsa világban élünk. Gondoljatok bele: ha egy TV interjúban arról beszéltem volna, hogy ha valaki nem érzi jól magát a biológiai […] The post Ez már homofóbia? – Hodász András reagált az őt ért vádakra appeared first on Keresztény Élet Portál. (keresztenyelet.hu)

Csillagnak kellett lennie – A száz éve született Prokop Péter festőművész papra emlékeztek Csepelen - beszámoló

2019. január 19. - Koszorúzással, hálaadó szentmisével és könyvbemutatóval emlékeztek a nemzetközileg is elismert pap festőművészre, a száz éve született Prokop Péterre, aki élete utolsó négy évében a csepeli Szent József Otthonban lakott és alkotott. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Ökumenikus imahét 2019 - első nap - beszámoló

2019. január 20. - A székesfehérvári ünnepi nyitó istentiszteletet a Széchenyi úti reformátusban templomban tartották. Az ökumenikus liturgiában a város lelkipásztorai szolgáltak, szentbeszédet mondott Spányi Antal megyés püspök. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Szent Margit ünnepe a Szent Orsolya Óvodában

Az óvodások az ünnep alkalmából minden évben ellátogatnak a közeli Árpád-házi Szent Margit-templomba, ahol az oltár előtt apró ajándékokat, általában liliomokat helyeznek el. Énekkel, imádsággal köszöntik Szent Margitot, majd az óvodapedagógusok elmesélik a gyermekeknek a szent királylány életét. Az idei évben egy kiállítással készültek erre a napra az óvónők és a gyermekek. A nap különlegessége volt, hogy az egykori Árpád-házi Szent Margit Óvoda bejáratán lévő – mára restaurált– Szent Margitot ábrázoló fafaragást, amelyet Móser Ernő készített, Veres András püspök áldásával helyezték el a jogutód Szent Orsolya Óvoda kerítésfalán. Az eseményt megtisztelte jelenlétével Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár is. Az ünnepség végén a Szent Margit Alapítvány képviseletében Ivanics Ferenc és Marics István, a soproni Árpád-házi Szent Margit (Győri Katolikus Egyházmegye)

Martin Luther King-nap

„Nem az a kérdés, hogy szélsőségesek leszünk-e, hanem az, hogy miféle szélsőséget képviselünk. A szeretetben leszünk szélsőségesek, vagy a gyűlöletben.” Idén lenne 90 éves Martin Luther King Jr. amerikai baptista prédikátor, polgárjogi harcos. 1986 óta minden év januárjának harmadik hétfője Martin Luther King-nap néven ünnep az Amerikai Egyesült Államokban. Dr. Martin Luther King Jr. (baptist.hu)

Egészségügyi dolgozók számára szerveznek lelkigyakorlatot Máriagyűdön

Lelkigyakorlatot szervez a Pécsi Egyházmegye kórházlelkészsége egészségügyi dolgozók és segítő foglalkozásúak számára Máriagyűdön február 15. és 17. között. Jelentkezni február 8-ig lehet. (Magyar Kurír)

Hetven éve kezdődött a Görögkatolikus Egyház felszámolása Kárpátalján

Hetven éve, 1949. január 20-án Puskás László lelkész letartóztatásával kezdődött el a Munkácsi Görögkatolikus Egyházmegye erőszakos felszámolása. Ez volt a kárpátaljai görögkatolikus egyház üldözésének második, a teljes megszüntetést célzó szakasza. (Magyar Kurír)

Jubileumot ünnepel a ménfői templom közössége

2019. január 19-én egy vetítéssel összekötött visszaemlékezésre gyűltek össze az érdeklődők a ménfői közösségi házban. Az érdeklődők zsúfolásig megtöltötték a termet, ahol Józsa Tamás vezette a beszélgetést. A ménfői plébános, Sándor Gábor atya nyitotta meg a délutáni programot. Köszöntőjében kiemelte, hogy jó alkalom ez a délután a valódi közösségépítésre is, hiszen a virtuális világban léteznek ugyan ilyen-olyan közösségek, de a valódi kapcsolatokat ápolni kell. Elsősorban az idősebbek, közel 70 régi fotó segítségével emlékeztek vissza a régi eseményekre, mint például a templom építésére, a harang megérkezésére, valamint a templomban zajló ünnepekre: elsőáldozásra, bérmálásra, az építés 50. és a 60. jubileumi szentmiséire. Jó volt látni, ahogy a képek előcsalogatták a mélyen szunnyadó élményeket, és lelkesen adták át egymásnak a szót a ma már nyugdíjas korú emberek. (Győri Katolikus Egyházmegye)

Árpád-házi Szent Margitot ünnepelték Kőszegen

Árpád-házi Szent Margitról emlékeztek meg január 18-án a róla elnevezett iskolában Kőszegen. (Magyar Kurír)

Állásajánlat – Mátészalka

Angol-bármely szakos pedagógus jelentkezését várják Mátészalkán. (nyirgorkat.hu)

Vasárnap megkezdődött az ökumenikus imahét

2019. január 20-án, vasárnap kezdetét vette az ökumenikus imahét. A Deák téri evangélikus templomban tartott országos nyitó istentiszteleten szentbeszédet mondott Erdő Péter bíboros, prímás, igét hirdetett Bogárdi Szabó István református püspök. „Az igazságra és csakis az igazságra törekedj…” (5Móz 16,18–20) A rendezvényen többek között részt vett dr. Szabó István református püspök; Steinbach József református püspök, a […] (baptist.hu)

A család Isten ajándéka – Interjú Sánta Jánossal, az Apor Vilmos Katolikus Főiskola lelkészével

2018 a magyar kormány döntése nyomán a családok éve volt hazánkban, amelyhez az Apor Vilmos Katolikus Főiskola (AVKF) rendezvénysorozattal kapcsolódott. Az év lezárultával a programok céljáról, tartalmáról kérdezte Bölönyi Gabriella, a Váci Egyházmegye sajtóreferense Sánta Jánost, az AVKF lelkészét. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa az ifjú jezsuitáknak: Kérjetek gyalázatot, megvetést és üldöztetést!

Ferenc pápa még 2018. december 3-án mondott beszédet a római Nemzetközi Gesù Kollégium közösségének az intézmény alapításának 50. évfordulója alkalmából a vatikáni Konzisztóriumi teremben. A Szentatya teljes beszédét közreadjuk az alábbiakban. (Magyar Kurír)

Várják a jelentkezőket a pécs-tettyei ifjúsági passióra

Idén virágvasárnap, április 14-én is lesz szabadtéri passió a pécsi Tettyén. A Katifi, a Pécsi Egyházmegye Ifjúsági Referatúrája január 29-re hirdette meg az első próbát: a Mindenszentek-templom klubhelyiségébe várják azokat a fiatalokat, akik szeretnének részt venni az ifjúsági misztériumjátékban. (Magyar Kurír)

A református egyház építene új óvodát Debrecenben

Az önkormányzat zártkörű pályázatot írna ki annak érdekében, hogy a református egyház építhesse fel az új óvodát. (dehir.hu)

Várszegi Asztrik: Az egyháznak politikai rendszertől függetlenül a védtelenek hangjának kellene lennie

Várszegi Asztrik bencés szerzetes, püspök, a volt pannonhalmi főapát. A nyugalmazott egyházi vezetővel és utódjával Hortobágyi T. Cirill főapáttal a Heti Világgazdaság készített interjút. A volt főapátról a leköszönése óta keveset hallottunk, ezért szemlénkben az általa megfogalmazottakra térünk elsősorban ki. (varosikurir.hu)

„Az Antikrisztus fogja uralni az internetet” – az okostelefonok veszélyeire hívta fel a figyelmet a pátriárka

Az egyházfő szerint a jövő technológiai vívmányai lehetővé teszik, hogy bizonyos emberek felhasználják a rólunk megszerzett adatokat. (faktor.hu)

Erdő Péter: minden keresztény kötelessége a társadalmi igazságosság előmozdítása

Budapest, 2019. január 20., vasárnap (MTI) - Krisztus minden tanítványának kötelessége a társadalmi igazságosság előmozdítása és a szegények segítése - mondta Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek az ökumenikus imahét megnyitóján vasárnap este Budapesten, a Deák téri evangélikus templomban. (MTI)

Okostelefonos ima-alkalmazást indított el Ferenc pápa

Vatikánváros, 2019. január 20., vasárnap (MTI) - Egy klikkeléssel személyes profilt nyitott magának Ferenc pápa egy imaportál új okostelefonos alkalmazásán, az apostoli lakosztálynak a Szent Péter-térre néző ablakában vasárnap délben. (MTI)

A magyar kultúra napja - Zsigmond Dezső filmrendező vette át a Kölcsey-emlékplakettet

Szatmárcseke, 2019. január 20., vasárnap (MTI) - Zsigmond Dezső Balázs Béla-díjas filmrendező kapta a Kölcsey-emlékplakettet a magyar kultúra napja alkalmából vasárnap tartott ünnepségen a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Szatmárcsekén. (MTI)

Erdő Péter a Margitszigeten tart szentmisét Szent Margit tiszteletére

Budapest, 2019. január 20., vasárnap (MTI) - Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek ünnepi szentmisét mutat be Árpád-házi Szent Margit emléknapjához kapcsolódóan ma délelőtt 11-kor a margitszigeti domonkos kolostor romjainál - közölte Tóth János Csaba, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye sajtóreferense az MTI-vel. (MTI)

Lelkész: a vallási üldözések 70 százalékában keresztény az áldozat

Budapest, 2019. január 19., szombat (MTI) - A vallási üldözések 70 százalékát keresztényekkel szemben követik el - közölte a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának főtitkára az M1 aktuális csatorna szombati műsorában. (MTI)

Német bíboros: felelőtlen katolikusok másik pápát akarnak

Róma, 2019. január 18., péntek (MTI) - Katolikus körök az egyházon belüli szexuális visszaélések problémáját Ferenc pápa ellen akarják fordítani új pápaválasztásban bízva Walter Kasper német bíboros szerint. A bíboros a Corriere della Sera olasz napilapnak nyilatkozott pénteken. (MTI)

Szent Piroska-emlékérme kibocsátással indul az MNB idei emlékérme-programja

Budapest, 2019. január 18., péntek (MTI) - A Magyar Nemzeti Bank (MNB) emlékérmet bocsájt ki Szent Piroska bizánci császárné tiszteletére az Árpád-házi magyar szenteket bemutató gyűjtői sorozat második tagjaként. (MTI)

Szent Sebestyén emlékmise - beszámoló

2019.01.20. – Szent Sebestyén mintegy 280 éve jelentős szerepet tölt be Székesfehérvár történetében. A pestisjárvány idején a felsővárosiak böjtöltek, és körmenetben kérték a szent közbenjárását Isten segítségéért, hogy megmeneküljenek a pestisjárványtól. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

A Szent Efrém Férfikar adventi koncertje Győr-Újvárosban

Minden év december hónapja közös ünnep Győr-Újvárosban, az öt templom utcájában, ahol az egymás mellett élő gyülekezetek várják közösen a fény születését, és hívják programjaikra az érdeklődőket az Öt Templom Advent fesztivál keretei között. A szélesre tárt templomajtók 2018 decemberében is hirdették a sötétségbe burkolózó decemberi estéken: a fény születésének reménysége töltse el szívünket, és a várakozás idejében, felekezeti hovatartozástól függetlenül legyünk együtt.  Az Öt Templom Advent Fesztivál keretében a győr-újvárosi Urunk színeváltozása templomban is szép program várta az érdeklődőket: 2018. december 15-én az ortodox kóruséneklés hazai kiválóságai, a Szent Efrém Férfikar tagjai, Pál István Szalonnával és zenekarával kiegészülve koncerteztek. Magyarország legkedveltebb vokális együttesének óriási sikere bizonyította, hogy a bizánci rítusú vokális hagyomány különleges (Győri Katolikus Egyházmegye)

Különlegességgel gazdagodott a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye könyvtára

A 2018-as Mátyás-emlékév alkalmából egy corvina hasonmáskiadásával és teljes szövegű fordításával gazdagodott a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegyei Levél- és Könyvtár gyűjteménye. Flavius Bondus „Az újraálmodott Róma – Roma Instaurata” című műve Győri Corvina néven is ismert. (Magyar Kurír)

Mit jelent az igazságra törekedni?

Erdő Péter bíboros és Bogárdi Szabó István református püspök keresett válaszokat erre a kérdésre január 20-án, vasárnap este a budapesti Deák téri evangélikus templomban, az ökumenikus imahét országos nyitó istentiszteletén. (reformatus.hu)

Seregély István: Útravaló – 2019. január 21.

Seregély István nyugalmazott egri érsek szívügyének tekintette, hogy nyugdíjas éveiben elmélkedéseket írjon az Adoremusba. A múlt esztendő utolsó napján elhunyt főpapra emlékezve napról napra minden reggel közreadjuk a 2019. januári számba Útravaló címmel írt elmélkedéseit. (Magyar Kurír)

Mai evangélium – 2019. január 21.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Mk 2,18–22 (Magyar Kurír)

Az igazságra és csakis az igazságra törekedj – elkezdődött az ökumenikus imahét Nyíregyházán

A hagyományokhoz híven az evangélikus nagytemplomban gyűltek össze a különböző felekezetek tagjai és vezetői január 20-án az első imaalkalomra, ahol Szocska A. Ábel nyíregyházi megyéspüspök hirdetett igét. (nyirgorkat.hu)

Bibliatársulatok vezetőinek találkozója Budapesten

Athén után Budapesten találkoztak a Bibliatársulatok Világszövetségének európai és közel-keleti vezetői. A Szentírás szövegének gondozását, fordítását, kiadását és terjesztését végző társulatok a Magyar Bibliatársulat meghívására jöttek fővárosunkba, ahol három napos konferencián vettek részt, valamint a Bibliamúzeumot is megtekintették. (parokia.hu)

„Ellenben ha igent mondotok, az legyen igen, ha pedig nemet, az legyen nem, minden további szó a gonosztól van.” (Mt 5,37)

Ef 4,22–25 Az elhivatáshoz méltó élet a hit nagykorúságában és egységében Mt 5,33–37 A törvény magyarázata Magyarázat: Az emberekkel szembeni erőszak nemcsak fizikai támadásban és rablásban mutatkozhat meg, hanem pletykálkodásokban és rosszindulatú híresztelésekben is. A közösségi média még könnyebbé tette a valótlanságok minél szélesebb körben való gyors terjedését. Az indonéz keresztények tisztában vannak azzal, hogy […] (baptist.hu)

Kezdetét vette az ökumenikus imahét – Most kell együttműködnünk a küldetésünk teljesítésében

A budapesti, Deák téri evangélikus templomban tartották meg az ökumenikus imahét országos nyitó istentiszteletét január 20-án. Az eseményen Erdő Péter bíboros, prímás és Szabó István református püspök mondott beszédet. (Magyar Kurír)

A nap jelentős részét Csíksomlyón tölti majd Ferenc pápa

Helikopterrel érkezik majd Ferenc pápa Csíksomlyóra június elsején dél körül, majd az általa celebrált szentmisét és az ebédet követően Jászvásárra indul. A nap jelentős részét, mintegy öt órát a csíksomlyói kegyhelyen tölti majd a pápa – közölte a Székelyhon hírportál. (nyirgorkat.hu)

Magyar szerzetesi stratégia-elnökségi napok

Január 8-9-én tartotta meg ez évi stratégiai napjait az Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciájának és a Férfi Szerzeteselöljárók Konferenciájának elnöksége Kismaroson. (Magyar Kurír)

„Mind elmegyünk…” – In memoriam Weöres Sándor

Ki fejti meg a Valse triste varázsát, az Arabesque szépségét vagy a Felhőt nekem tündéri báját? Szükséges egyáltalán? Amit alább kínálunk: biztató egy életműhöz, ami feneketlen kút, inni ad; vagy kék tó, tenger, óceán, bátran a hullámai közé vethetjük magunkat. (Magyar Kurír)

A jövő fényes

A budapesti Jézus Szíve jezsuita templomban január 9-én Cserháti Ferenc, a külföldön élő magyarok lelkipásztori ellátásával megbízott esztergom-budapesti segédpüspök főcelebrálásával tartottak gyászmisét Miklósházy Attila SJ püspök lelki üdvéért. A A jövő fényes bejegyzés először a Új Ember jelent meg. (Új Ember)

Rokon corvinák találkozása

A Corvina Könyvtár budai műhelye címmel nagyszabású kiállítás nyílt tavaly az Országos Széchényi Könyvtárban. A február 9-éig látogatható tárlat a 2018-as Mátyás-emlékév legjelentősebb kiállítása, s egyszersmind a corvinakutatásban az elmúlt évtizedekben elért jelentős eredmények bemutatása az érdeklődő nagyközönség számára. A Rokon corvinák találkozása bejegyzés először a Új Ember jelent meg. (Új Ember)

Válasz Isten hívására – ifjúsági világtalálkozó Panamában

Budapesti rendezvények a népligeti Elek Gyula Arénában az IVT jegyében A Válasz Isten hívására – ifjúsági világtalálkozó Panamában bejegyzés először a Új Ember jelent meg. (Új Ember)

Életed az üzenet

Pisztora Ferenc személyében újabb diakónust szenteltek fel a kaposvári Nagyboldogasszony-székesegyházban január 5-én. A szertartást Varga László megyéspüspök végezte. A Életed az üzenet bejegyzés először a Új Ember jelent meg. (Új Ember)

Ferenc pápa Csíksomlyóra látogat

A Vatikán január 11-én bejelentette, hogy Ferenc pápa apostoli látogatást tesz Romániában 2019. május 31. és június 2. között. Ellátogat Bukarest, Jászvásár (Iaşi) és Balázsfalva (Blaj) városokba és a csíksomlyói Mária-kegyhelyre, ahol szentmisét fog bemutatni. A Ferenc pápa Csíksomlyóra látogat bejegyzés először a Új Ember jelent meg. (Új Ember)

Az Eucharisztia a keresztények egységének jele

Szent Pál apostol tanítása szerint az Eucharisztia az egység szentsége: „Mi ugyanis egy kenyér, egy test vagyunk, mivel mindnyájan egy kenyérben részesülünk”(1Kor 10,17). A szentmisén való részvétel jelzi és reményeink szerint megerősíti a Krisztusban hívők egységét, összetartozását. A Az Eucharisztia a keresztények egységének jele bejegyzés először a Új Ember jelent meg. (Új Ember)

Az imádság embere volt

Seregély István nyugalmazott egri érsek temetését január 8-án délelőtt tartották az egri Szent Mihály- és Szent János-főszékesegyházban. Lelki üdvéért koporsója előtt elimádkozták a dicsőséges rózsafüzért, majd szentmisét mutattak be. Ezt követően helyezték el földi maradványait a bazilika altemplomában. A Az imádság embere volt bejegyzés először a Új Ember jelent meg. (Új Ember)

Helytállás, kiállás, felkészülés

Talán nem túlzás azt állítani, hogy a pápalátogatás híre bearanyozza az évkezdésünket, sőt az egész évünket. Böcskei László nagyváradi megyéspüspököt január 11-én, az apostoli út hivatalos bejelentéséhez kapcsolódóan kérdezte a Romkat.ro katolikus hírportál munkatársa. A Helytállás, kiállás, felkészülés bejegyzés először a Új Ember jelent meg. (Új Ember)

Öröm és megerősítés

Pál József Csaba temesvári megyéspüspök szerint a pápalátogatás öröm a romániai katolikus egyházmegyék számára, s az egység építésének eszköze is lehet. A Öröm és megerősítés bejegyzés először a Új Ember jelent meg. (Új Ember)

A misszióban nem szabad önelégültté válnunk

Mennyország és pokol az orvosmisszióban címmel tartott előadást a Párbeszéd Házában Fodor Réka háziorvos és Csókay András idegsebész január 8-án este. A két orvos-misszionáriussal az előadás előtt beszélgettünk. A A misszióban nem szabad önelégültté válnunk bejegyzés először a Új Ember jelent meg. (Új Ember)

Apafilmek

Az Amerikai Egyesült Államok filmipara csak úgy ontja magából a mozifilmeket. Mindenfélét – vérben úszó háborús drámákat, szellemesnek nem igazán nevezhető vígjátékokat, horrorba hajló sci-fiket, megaszuperhős-produkciókat, atmoszférikus gengsztertörténeteket vagy éppen hátborzongató thrillereket. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa vasárnap délben: Töltsétek le a Click To Pray applikációt!

Január 20-án a Szentatya a kánai menyegzőről szóló elbeszélésről elmélkedett a déli Mária-ima keretében. Arra biztatta a hívőket, hogy bátran forduljanak Máriához, ha úgy érzik, elfogyott életük bora, utána pedig Jézusra figyeljenek, s fogadják meg Mária tanácsát: „Bármit mond nektek, tegyétek meg!” (Magyar Kurír)

Ferenc pápa Twitter-üzenete január 20-án

A Szentatya az alábbi bejegyzést tette közzé Twitter-oldalán. (Magyar Kurír)

Mit jelent lojálisnak lenni a párkapcsolat iránt?

A tartós és megelégedett párkapcsolathoz szükséges a párkapcsolat iránti lojalitás. Mit jelent ez? Azt, hogy elsőbbséget szavazok egy kapcsolatnak más kapcsolatokkal szemben. Részlet Pálferi 2011. október 11-i előadásából. Forrás: Pálferi The post Mit jelent lojálisnak lenni a párkapcsolat iránt? appeared first on Keresztény Élet Portál. (keresztenyelet.hu)

Mélyen vallásos, példás családapa volt – Film készült Bud Spencerről

A magyar–olasz kulturális kapcsolatokat erősítheti a „Piedone nyomában” című dokumentumfilm, amely a legendás olasz színésznek, eredeti nevén Carlo Pedersolinak állít emléket, és amelyet Király Levente, az M5 kulturális csatorna munkatársa készített. (Magyar Kurír)

Az ima hegyeket mozgat – Jubileumi szentmise Árpád-házi Szent Margit tiszteletére

Árpád-házi Szent Margit ünnepe alkalmából január 20-án a Margit-szigeten mutatott be szentmisét Erdő Péter bíboros. A főpásztor a jubileumi alkalommal – negyven éve indította el ezt a hagyományt Lékai László bíboros – arról tanított, miért időszerű, és mit üzen ma a szent királylány példája. (Magyar Kurír)

Eltűnt egy feltételezhetően Michelangelótól származó festmény Belgiumban

Január 11-ére virradó éjszaka elloptak egy vélhetően a 16. században Michelangelo Buonarroti által festett képet egy belga kisváros templomából – éppen néhány nappal azelőtt, hogy egy szakértő megvizsgálta volna. (Magyar Kurír)

Közösség, keresztény értékek és siker – Öt éve új utakon a pécsi Szent Mór óvoda

A pécsi Szent Mór Óvoda öt éve került az Pécsi Egyházmegye fenntartásába. Udvardy György megyéspüspök január 10-én látogatást tett az óvodába, hogy közösen értékelje az elmúlt öt évet a pedagógusokkal. (Magyar Kurír)

Palánki Ferenc megyéspüspök is köszöntötte az 1010 éves Újszentmargitát

Január 19-én ünneplőbe öltözött a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye területén fekvő Újszentmargita. A hívek örömmel várták Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök érkezését, hogy együtt adjanak hálát a település fennállásának 1010. évfordulóján. (Magyar Kurír)

Idős pár a pályaudvaron

Rövid, tanulságos történet egy idős házaspárról, melyen minden fiatal és régebb óta fiatal szerelmesnek érdemes elgondolkodnia. A pályaudvaron egy idős bácsi a feleségét várja. Mikor a nénike megérkezik, megölelik egymást: – De jó, hogy végre megjöttél, úgy hiányoztál! – szól a bácsi. – De jó, hogy végre látlak, olyan hosszú volt ez a két nap […] The post Idős pár a pályaudvaron appeared first on Keresztény Élet Portál. (keresztenyelet.hu)

Ferenc pápa megszüntette az Ecclesia Dei Pápai Bizottságot

Ferenc pápa január 17-én kelt motu propio formájában megjelent levelében megszüntette az Ecclesia Dei Pápai Bizottságot, doktrinális illetékességét pedig – tekintettel a megváltozott körülményekre – átutalta a Hittani Kongregáció hatáskörébe. (Magyar Kurír)

Séta Márai városában

Sárospatak és Sátoraljaújhely látnivalói után – bennünk él még a pataki kollégium és a vár ezer termének varázsa, meg Széphalomé a Kazinczy-emlékekkel és A Magyar Nyelv Múzeumával – ezúttal az újhelyi „kishatáron” várjuk a vonatot. (Magyar Kurír)

Felvételt hirdet a soproni Szent Pál Katolikus Szakkollégium

A gyönyörű történelmi belvárosban épült Szent Pál Katolikus Szakkollégium – Collegium Paulinum – felvételt hirdet a 2018/19-es tanév 2. félévére, bentlakásos elhelyezést biztosítva egyetemista diákoknak. (Magyar Kurír)

„Hinni a templomban kell”

Fehérváry Jákó OSB liturgikus jegyzetét olvashatják. (Magyar Kurír)

Az első átváltozás

Második évközi vasárnap (Jn 2, 1–12) Bizonyára voltatok már lakodalomban, vagy legalább mint nézők láthattátok az ifjú pár számára rendezett lakomát. Vajon mit találnak ott az emberek? Ünneplik a menyasszonyt és a vőlegényt, együtt örvendeznek velük. Szól a zene, éjszakába nyúlik a vidám mulatság. Vajon mit isznak a meghívott vendégek? Talán vizet vagy üdítőt? A […] The post Az első átváltozás appeared first on Keresztény Élet Portál. (keresztenyelet.hu)

Potyó Ferenc gyulafehérvári helynök Ferenc pápa csíksomlyói látogatásának részleteiről

Ferenc pápa csíksomlyói látogatásának részletes forgatókönyvéről is beszélt a Maszolnak Potyó Ferenc pápai prelátus, a gyulafehérvári római katolikus érsekség általános helynöke. (Magyar Kurír)

Seregély István: Útravaló – 2019. január 20., évközi 2. vasárnap

Seregély István nyugalmazott egri érsek szívügyének tekintette, hogy nyugdíjas éveiben elmélkedéseket írjon az Adoremusba. A múlt esztendő utolsó napján elhunyt főpapra emlékezve napról napra minden reggel közreadjuk a 2019. januári számba Útravaló címmel írt elmélkedéseit. (Magyar Kurír)

Mai evangélium – 2019. január 20.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Jn 2,1–11 (Magyar Kurír)

„…odament Jeremiás prófétához…”

(Jeremiás 42) A megmaradtak, ebben a helyzetben azért is félhettek Babilon királyától, mert Gedalja megölését könnyen a birodalom elleni lázadásnak vehette a király, és alappal attól tarthattak, hogy rajtuk torolja meg azt.  (Dunántúli Református Egyházkerület)

Legyen meg a te akaratod! – interjú dr. Soltész Borbálával

A görögkatolikus papcsaládok élete nemcsak a lelkipásztor, de a tisztelendő asszony, a papfeleség szemszögéből is érdekes. Mosolygó Béla kiérdemesült kancellár, korábban parókus, most lelki vezető és a papnövendékeket is terelgető atya feleségével, dr. Soltész Borbálával beszélgettünk hivatásról, családról, múltról és jelenről. Az interjú megjelent a 2019-es Görögkatolikus Kalendáriumban. (nyirgorkat.hu)

„Áradjon a törvény, mint a víz, és az igazság, mint a bővizű patak!” (Ám 5,24)

Ám 5,22–25 A lélektelen istentisztelet hiábavaló Lk 11,37–44 Jézus beszéde a farizeusok és a törvénytudók ellen Magyarázat: A keresztények olykor meglehetősen elkötelezettek imádságaikban és az istentiszteleten, de kevésbé aggodalmasak, ha a szegényekről és a kirekesztettekről van szó. Időnként imádkozunk a templomban, mégis elnyomjuk embertársainkat vagy kizsákmányoljuk környezetünket. Az indonéz keresztények elismerik, hogy országukban vannak olyan […] (baptist.hu)

Püspöki szentmise a domonkos nővéreknél - beszámoló

2019. január 18. - Az Árpád-házi Szent Margitról nevezett Szent Domonkos Rendi Nővérek Apostoli Kongregációjának jubileumi éve ünnepi szentmisével ért véget Budakeszin. A szentmisét bemutatta és a Szent Margit-litániát vezette Spányi Antal megyéspüspök. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Ferenc pápa Twitter-üzenete január 19-én

A Szentatya az alábbi bejegyzést tette közzé Twitter-oldalán. (Magyar Kurír)

Csillagnak kellett lennie – A száz éve született Prokop Péter festőművész papra emlékeztek Csepelen

Koszorúzással, hálaadó szentmisével és könyvbemutatóval emlékeztek január 19-én a főváros XXI. kerületében a nemzetközileg is elismert pap festőművészre, a száz éve született Prokop Péterre, aki élete utolsó négy évében a csepeli Szent József Otthonban lakott és alkotott. (Magyar Kurír)

Ökumenikus imahét a budapesti egyetemi lelkészségen

A keresztény egységhét az ifjúságnak is alkalmat ad a találkozókra. A fővárosban tanuló református, evangélikus és katolikus egyetemisták az ökumenikus imahetet megelőzően egy nemzetközi ifjúsági csoport tagjaival találkozhattak, január 24-én pedig egy ökumenikus játékon vehetnek részt Budapesten. (Magyar Kurír)

Az online „törzsed” helyett tanulj meg boldogulni a családoddal! – A gyerekeink és az internet

2018. augusztus 21–26. között rendezték meg Dublinban a Családok IX. Világtalálkozóját. Az esemény keretében tartott pasztorális konferencián az előadók az Amoris laetitia kezdetű apostoli buzdítás egy-egy témáját fejtették ki. A továbbiakban egy-egy előadás összefoglalóját tesszük közzé. (Magyar Kurír)

Remete Szent Pálra emlékezett a pécsi pálos közösség

A pálos rend névadójának és védőszentjének, Remete Szent Pálnak ünnepét tartották január 15-én a pécsi Szent Imre-templomban. A szentmisén, rendi hagyomány szerint, a pálos szerzetesek megújították fogadalmukat. A szertartás végén megáldották a gyermekeket. (Magyar Kurír)

Katica és a konyhatündérek

A Katica Könyvműhely egyik fő profilja, a gyermekek hitéletének elmélyítése mellett, az egészségnevelés, s ezen belül az egészséges táplálkozás segítése. (Magyar Kurír)

Megnyílt Xantus Géza tárlata a Káptalandombon

A vendégeket Cseh Sándor, a Győri Egyházmegye Püspöki Vagyonkezelőjének igazgatója köszöntötte. A programot Maróti Gábor egyházmegyei zeneigazgató zongora-, valamint Keszei Johanna fuvolajátéka gazdagította.  A kiállítás február 28-ig minden nap megtekinthető 10 és 18 óra között. Győri Egyházmegye SajtóirodájaFotó: Ács Tamás  (Győri Katolikus Egyházmegye)

A lelket éltetni kell – Smetana Ágnes üvegművész világa

Az üveg mindennapos része az életünknek: szinte észre sem vesszük, pedig ablaküvegen át nézünk az utcára, és a legtöbbször üvegpohárból iszunk. (Magyar Kurír)

Finn lutheránus küldöttséget fogadott Ferenc pápa

Finnország védőszentje, Szent Henrik ünnepe alkalmából finn ökumenikus küldöttség zarándokolt Rómába, akiket Ferenc pápa január 19-én, szombaton délelőtt fogadott a Vatikánban. (Magyar Kurír)

Köves Slomó: Idén aligha nyílik meg a Sorsok háza

A Süddeutsche Zeitung “A politika örvényében” címmel terjedelmes riportban mutatja be a Sorsok háza projekt történetét. A Budapestre kiküldött tudósító végigkérdezte az összes érintettet, s összefoglalta a már ismert tényeket: a két zsidó hitközség, az EMIH és a Mazsihisz … Tovább » (szombat.org)

Megjelent a Hitvallás januári lapszáma

Sajgó Szabolcs SJ versének és Németh Hajna lírai képeinek keretében szép összhangot alkot Méry László elmélkedése, Both Balázs prózája és Szőke Tibor örömüzenete, valamint mester és tanítvány, tanár és diák „pár-beszéde”: Pintérné Gergics Ágnest és Németh Tünde Krisztinát kértük, hogy osszák meg velünk gondolataikat azokról a kapukról, amelyeken nap mint nap át kell haladniuk, át kell haladnunk. Érdemes belépni jubileumi lapszámunk szövegtereibe! Egyházmegyei magazinunk 20. évfolyamába lépett. Ebből az alkalomból januári kiadványunk nyomtatott változatával szeretnénk megajándékozni hűséges Olvasóinkat. A januári magazin teljes tartalmát hamarosan online is elérhetővé tesszük a korábbi lapszámok írásaival együtt. Győri Egyházmegye Sajtóirodája (Győri Katolikus Egyházmegye)

Jótékonysági koncertet tartanak Tokajban a Szent Damján-tábor javára

Tokaj város vegyeskara és Filep Xavér orgonista is a görögkatolikus papnövendékek Szent Damján Kórusának ügye mellé állt: február 9-én együtt adnak jótékonysági koncertet Tokajban, hogy a befolyt adományokból a fogyatékkal élők nyaraltatásáról gondoskodó Szent Damján-tábort támogathassák. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa fogadta a Vatikánvárosban szolgálatot teljesítő rendőröket

Január 17-én a Vatikánban dolgozó közbiztonsági felügyelőség tagjait fogadta a Szentatya a Kelemen teremben. Elismeréssel szólt szakmai hozzáértésükről és nagylelkű szolgálatukról; arra buzdította őket, hogy mindig álljanak azok mellé, akik segítségre szorulnak. (Magyar Kurír)

A Szűzanya végrendelete

Évközi 2. vasárnap – Gondolatok az evangéliumhoz (Jn 2,1–11) (Magyar Kurír)

Daniel Federspiel: Imádkozzunk Don Boscóval

Az olasz Don Bosco (1815–1888) a katolikus pedagógia egyik legnagyobb alakja volt, aki a nevelés legfőbb eszközének a nevelő személyiségéből sugárzó szeretetet tekintette. Bosco Szent János pedagógiája a játék, az ima és a közösségi munka hármasán nyugszik. (Magyar Kurír)

Lezárult a domonkos nővérek ünnepi éve

Az Árpád-házi Szent Margitról nevezett Szent Domonkos Rendi Nővérek Apostoli Kongregációjának jubileumi éve ünnepi szentmisével ért véget Budakeszin, a Havas Boldogasszony-templomban január 18-án. A szentmisét bemutatta és a Szent Margit-litániát vezette Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök. (Magyar Kurír)

Csak a lelkiismeret…

Márai Sándor gondolata a lelkiismeret meghatározó erejéről, melyre sokszor próbálunk nem figyelni, egyszer azonban kénytelenek vagyunk szembenézni vele. Csak a lelkiismeret lehet bírád, hóhérod vagy pártfogód, senki más! Ha írsz, csak a lelkiismeretnek tartozol számadással, senki másnak. Mindegy, mit várnak tőled, mindegy az is, mivel büntetnek, ha nem azt adod nekik, amit remélnek tőled, vagy […] The post Csak a lelkiismeret… appeared first on Keresztény Élet Portál. (keresztenyelet.hu)

Ferenc pápa elítéli a kegyetlen bogotai merényletet

Mély fájdalmát fejezte ki a pápa részvéttáviratában, amelyet a január 17-én Bogotában elkövetett merényletről értesülve küldött Kolumbiába. A több mint húsz halálos áldozatot követelő támadás miatt a kolumbiai elnök háromnapos gyászt rendelt el az országban. (Magyar Kurír)

70 éve kezdődött a görögkatolikus egyház felszámolása Kárpátalján

70 éve, 1949. január 20-án Puskás László atya letartóztatásával kezdődött el a Munkácsi Görögkatolikus Egyházmegye erőszakos felszámolása – dr. Jankáné prof. dr. Puskás Bernadett, a hitvalló Puskás László atya unokájának összefoglalója következik. (nyirgorkat.hu)

A Krisztus-hívők egységéért imádkozunk

Bibliai gondolatok és imádságok az imahét napjaira. (reformatus.hu)

A Teremtés című oratóriummal kezdődik a kismartoni Esterházy-kastély koncertsorozata

Joseph Haydn „A Teremtés” című oratóriumának előadásával kezdődik január 19-én az idei classic.Esterházy koncertsorozat a kismartoni Esterházy-kastélyban. (Magyar Kurír)

Nyílt napra várják az érdeklődőket a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskolán

A felsőfokú tanulmányok megkezdése előtt állókat várják nyílt napra február 6-án 9 órától a Hittudományi Főiskola oktatói és hallgatói a főiskola Hunyadi utcai épületébe. (Magyar Kurír)

Homa Ildikó szociális testvér a pápalátogatásról: Egy sugárzó ember jön Csíksomlyóra

Ferenc pápa romániai apostoli útján június 1-jén szabadtéri szentmisét mutat be a csíksomlyói kegyhelyen. A pápalátogatásról a Kolozsváron élő Homa Ildikó szociális testvért, pszichológust, a Romániai Rendfőnöknői Konferencia főtitkárát kérdeztük. (Magyar Kurír)

Meghívó sajtótájékoztatóra a váli templom felújítása kapcsán

2019. január 22. - Sajtótájékoztatót tartanak délelőtt 10 órakor a székesfehérvári püspöki palotában a váli templom felújítási munkálatai kapcsán. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Iskolabusz máriapócsi módra

Második éve igazgatja a máriapócsi Dudás Miklós Görögkatolikus Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolát Nagyné Béres Andrea, aki sok éve látja a bejáró gyermekek és családjaik utazási körülményeinek nehézségét. Vezetőként tavaly szeptembertől sikerült megkönnyítenie a tanulók iskolába való eljutását: új menetrendszerű buszjárat indult a több mint száz gyermek szállítására. (nyirgorkat.hu)

Seregély István: Útravaló – 2019. január 19.

Seregély István nyugalmazott egri érsek szívügyének tekintette, hogy nyugdíjas éveiben elmélkedéseket írjon az Adoremusba. A múlt esztendő utolsó napján elhunyt főpapra emlékezve napról napra minden reggel közreadjuk a 2019. januári számba Útravaló címmel írt elmélkedéseit. (Magyar Kurír)

Mai evangélium – 2019. január 19.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Mk 2,13–17 (Magyar Kurír)

Ferenc pápa az ökumenikus imán: Súlyos bűn lekicsinyelni más keresztények ajándékait!

Január 18-án a Szentatya esti dicséretet vezetett a Szent Pál-bazilikában. A közös liturgián a Rómában élő többi keresztény felekezet képviselői is jelen voltak. A vesperás végén Ferenc pápa két másik egyházi vezetővel közösen áldotta meg a hívőket. (Magyar Kurír)

Újabb két nyelven jelent meg kiadvány Kaszap Istvánról

2019.01.18. - A Táborkereszt munkatársai Kaszap Istvánról, a fiatalok példaképéről Cserkészről – cserkésznek Ki volt Kaszap István? című kiadványukat szlovák és spanyol nyelven is megjelentették. Így már nyolc nyelven olvashatnak a szentéletű kispapról. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Ferenc pápa Twitter-üzenete január 18-án

A Szentatya az alábbi bejegyzést tette közzé Twitter-oldalán. (Magyar Kurír)

Vukán György emlékére rendeztek ferences jótékonysági koncertet az autizmussal élőkért Budapesten

Január 16-án ismét a Zeneakadémián rendezték meg a Ferences Jótékonysági Estet, mely ezúttal két célt szolgált: Balázs János és zenésztársai a 2013-ban elhunyt Vukán György zongoraművészről és zeneszerzőről emlékeztek meg koncertjükkel, melynek bevételét az autizmussal élők javára ajánlották fel. (Magyar Kurír)

Mit jelent az ökumené a 21. században?

Mit jelent az ökumené a 21. században? – tette fel az ökumenikus imahét kapcsán a kérdést az Evangélikus.hu portál római és görögkatolikus, református és evangélikus főpásztoroknak. (Magyar Kurír)

Emlékérméket bocsát ki a Magyar Nemzeti Bank Árpád-házi Szent Piroska tiszteletére

A Magyar Nemzeti Bank emlékérméi az Árpád-házi magyar szenteket bemutató gyűjtői sorozat második tagjaként a 2017-ben megjelent Szent Margit-emlékérmét követik. (Magyar Kurír)

Megérkezett Costa Ricába a magyar katolikus zarándokcsoport

Megérkezett a közép-amerikai Costa Ricába az a negyven magyar katolikus fiatalból álló zarándokcsoport, amely Magyarországot képviseli a panamai Katolikus Ifjúsági Világtalálkozón. A fiatalokat magyar zászlókkal és magyar üdvözlő feliratokkal várták San Joséban a befogadó családok. A delegáció tagjai egy hetet töltenek Costa Rica fővárosában, egy úgynevezett missziós héten. Onnan utaznak majd tovább a világtalálkozó helyszínére, […] The post Megérkezett Costa Ricába a magyar katolikus zarándokcsoport appeared first on Keresztény Élet Portál. (keresztenyelet.hu)

Megszűnt az annunciáta nővérek szombathelyi rendháza

Január 15-ével befejezte szombathelyi tevékenységét a Gyümölcsoltó Boldogasszony Szolgálóleányainak Kongregációja, az annunciáta nővérek közössége. Az elköltöző négy nővértől január 13-án Székely János megyéspüspök, január 17-én pedig Puskás Tivadar polgármester búcsúzott. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa táviratban fejezte ki részvétét a kenyai merénylet miatt

Mély fájdalmát és lelki közelségét fejezi ki a pápa táviratában, amelyet a Nairobiban január 15-én, kedden történt támadást követően küldött Kenyába. (Magyar Kurír)

100 éves Csajági Dezső református lelkipásztor

„Jó az ÚR“ - tett bizonyságot  Csajági Dezső nagytiszteletű úr, akit a 2019. január 17-én, 100. születésnapján köszöntöttel a Pápai Református Teológiai Akadémián. (Dunántúli Református Egyházkerület)

A bodrogközi Radra érkezett a missziós kereszt

Folytatódik a szakrális ötvösmű zarándokútja a Kassai Főegyházmegyében. A Budapesten 2020. szeptember 13. és 20. között megrendezendő 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus missziós keresztje január 15-én a bodrogközi Radra érkezett, Iglódy István minorita vértanú és társai emlékhelyére. (Magyar Kurír)

Szentségimádási napokkal indították az évet Győrben

Ezen időszak minden egyes napján Győr más-más templomában nyílt lehetőség a hívek számára az egész napos szentségimádásra.  Az eseménysorozat a Magyar Ispita-templomban szentmisével zárult, amelynek főcelebránsa és szónoka Juhos Imre atya, a Győri Papnevelő Intézet spirituálisa volt.   A lelkipásztor szentbeszédében abból a szentírási részletből indult ki, amely tizenöt nappal korábban, újév napján hangzott el a szentmiséken. Akkor az ároni áldás szövegével indítottuk az évet: „Áldjon meg az Úr és oltalmazzon! Ragyogtassa rád arcát az Úr, s legyen hozzád jóságos! Fordítsa feléd arcát az Úr és szerezzen neked üdvösséget! Hívják le Izrael fiaira a nevem, és én megáldom őket” (Szám 6,24-27). Juhos Imre atya elmondta, ebben az áldásszövegben az Úrral kapcsolatban két fontos kijelentés hangzik el Isten tekintetére és Isten nevére vonatkozóan. Amikor Isten tekintetéről elmélkedünk, érdemes belegondo (Győri Katolikus Egyházmegye)

Tolle, lege! – Évközi 2. vasárnap

(Jn 2,1-11) Jól járt a kánai jegyespár azzal, hogy meghívták Jézust a lagziba. Őt talán a szegről-végről rokoni kapcsolat miatt, de a tizenkét szomjas apostolt aligha. Hamarosan kiderült azonban: ezen a lakodalmon valójában Jézus a vendéglátó. A csodálkozó násznép bizonyára megjegyezte – és nekünk is tanácsos megjegyeznünk –, hogy Jézust érdemes meghívni igazi ünnepeinkre… Akárcsak a kenyérszaporításkor, itt is igénybe veszi az engedelmes szolgák segítségét. Ha ugyanis durcásan csak félig töltik meg vízzel a korsókat, félannyi bort kap a nép. Jézus mai szolgái jól jegyezzék meg: Jézus nagyvonalú jeleihez szükség van rendes munkájukra! Illusztráció: Jan Cornelisz Vermeyen – Kánai menyegző, Rijksmuseum, Amszterdam, 1530 körül  (Győri Katolikus Egyházmegye)

Zsidók és keresztények egymás testvérei – A pápa előszót írt „A barátság Bibliája” című könyvhöz

A San Paolo Kiadó gondozásában január 18-án megjelenő, „A barátság Bibliája. Részletek a Tórából/Pentateuchusból zsidó és keresztény kommentárokkal” című könyv előszavát az L’Osservatore Romano vatikáni napilap közölte január 16-i számában. (Magyar Kurír)

Nyilvános a 2020-as Eucharisztikus Kongresszus programtervezete

Nyitómise, elsőáldozók miséje a Puskás Ferenc Stadionban, kulturális és lelki programok városszerte, tanúságtételek, szentmise a Kossuth téren, eucharisztikus gyertyás körmenet a Hősök teréig: megszületett a NEK 2020-as előzetes programtervezete. (nyirgorkat.hu)

A liturgikus szivacs

Az egyházi hagyomány mindig végigelmélkedte és elmélkedi az Evangélium kimeríthetetlen tartalmú szavait, az Úr halálához kötődő szenvedés eszközeit pedig beépítette nem csupán az ikonográfiába, hanem az Egyház mindennapi liturgikus életébe is. – Kanyó Árpád atya a 2018-as Görögkatolikus Szemlélet Magazin őszi számában megjelent írását olvashatják. (nyirgorkat.hu)

A Váci Egyházmegyei Karitász is részt vesz az induló országos iskolakert-fejlesztési programban

Országos iskolakert-fejlesztési programot indít januárban az Agrárminisztérium, az Iskolakertekért Alapítvány, a Váci Egyházmegyei Karitász és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a saját ilyen témájú kezdeményezéseik összehangolása érdekében. (Magyar Kurír)

Henryk Hoser pápai megbízott: Kibővítik a međugorjei kegyhelyet

Már ott vannak az építészek, elkezdődtek a Mária-kegyhely kibővítésének munkálatai, hogy több zarándokot fogadhassanak minden évszakban. (Magyar Kurír)

A kimondott szónak varázsereje van, a sportnak eredménye – honismereti vetélkedőt és diákolimpiát rendeztek Nyírlugoson

Még tavaly decemberben mérték össze tudásukat a nyírlugosi diákok A kimondott szónak varázsereje van elnevezésű hon- és népismereti vetélkedőn, néhány nappal később pedig a sportos diákolimpián is részt vehettek. A versenyeknek január 10-én és 16-án volt eredményhirdetése. (nyirgorkat.hu)

Marton József professzor a pápalátogatásról: Lépjünk túl a naiv, provinciális gondolkodásunkon!

Ferenc pápa romániai apostoli útján június 1-jén szabadtéri szentmisét mutat be a csíksomlyói kegyhelyen. A pápalátogatásról Marton Józsefet, a Babeş–Bolyai Tudományegyetem Római Katolikus Teológia Karának professzorát, a gyulafehérvári római katolikus teológiai fakultás volt dékánját kérdeztük. (Magyar Kurír)

Bútorokat kapott az egri Szent Imre-iskola

Asztalokat, székeket és szekrényeket ajánlott fel a Robert Bosch Automotive Steering Kft. az egri Szent Imre Katolikus Általános Iskolának. Az adományt az intézmény Kossuth, illetve Deák utcai épületében használják majd. (Magyar Kurír)

Rómában doktorált Czapkó Mihály

Január 15-én Rómában, a Pápai Lateráni Egyetemhez tartozó Szent Alfonz Akadémián védte meg a migráció jelenségének erkölcsteológiai megfontolásairól és javaslatairól szóló doktori értekezését Czapkó Mihály, az Egri Főegyházmegye lelkipásztora. (Magyar Kurír)

Ifjúsági műsor a Duna TV 2019. január 20-i, vasárnapi adásában

Január 20-án, vasárnap délelőtt, 10.08 órai kezdettel ismét ortodox ifjúsági műsort sugároz a Duna Televízió. Az egyházi műsor a 2018. évi nyári, a MORISZ által szervezett Gemenci Iskolai Táborban készült, annak befejező krónikája. Beszélgetést hallunk Barnabás atyával arról, mit jelentenek az egyházi szentségek a keresztény fiatalok életében. A beszélgetést a tábori élet képei illusztrálják. Szeretettel ajánljuk […] (Magyar Ortodox Egyházmegye (Moszkvai Patriarkátus))

Árpád-házi Szent Margit szűz

Szent Margitra, a nagy engesztelőre, IV. Béla király leányára emlékezünk ünnepén, január 18-án. (Magyar Kurír)

Lelkipásztori munkatársak tettek ígéretet Zalaegerszegen

Január 13-án, szentmise keretében újították meg ígérettételüket a zalaegerszegi Szűz Mária Szeplőtelen Szíve-plébánia lelkipásztori munkatársai. A szertartás után házszentelést tartottak a plébánián. (Magyar Kurír)

„Az Oltáriszentség előtt égő örökmécses” – Árpád-házi Szent Margitra emlékezünk

Árpád-házi Szent Margit ünnepe alkalmából Erdő Péter bíboros január 20-án, vasárnap délelőtt 11 órakor ünnepélyes szentmisét mutat be hazánkért a Margit-szigeten. Beran Ferenc a szent királylányra emlékező sorait olvashatják az alábbiakban. (Magyar Kurír)

Kréta szigetén folyamatosan növekszik a katolikusok száma

A hetvenes években száz hívőt számoltak össze, ma már ötezernél is többen vallják magukat katolikusnak Kréta szigetén. Az írásból kiderül, mitől növekedett meg az ortodox többség mellett a katolikusok száma. (Magyar Kurír)

Ölelj át! – 7 lépés az életre szóló szerelemért

Mindenkinek szüksége van biztonságos kötelékre valakivel. (Házasság hete)

Házasság 2.0

(Házasság hete)

A házasságról

Hogyan lehetne lemondani a harmonikus házasság kedvéért (Házasság hete)

Szociális munkások számára szervezett továbbképzést a szatmári egyházmegyei Caritas

Akkreditált képzést szervezett szociális munkások számára a Szatmári Egyházmegyei Caritas együttműködésben a Szociális Munkások Országos Kollégiumának szatmári fiókszervezetével. A kétmodulos tanfolyam második részét január 16-17-én tartották Szatmárnémetiben. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa levelet írt a huszonöt éves Pápai Életvédő Akadémiának

Január 15-én mutatták be a Szentszék Sajtótermében Ferenc pápa január 6-án kelt levelét, melyet a Pápai Életvédő Akadémiának küldött, alapítása 25. évfordulója alkalmából. (Magyar Kurír)

Seregély István: Útravaló – 2019. január 18.

Seregély István nyugalmazott egri érsek szívügyének tekintette, hogy nyugdíjas éveiben elmélkedéseket írjon az Adoremusba. A múlt esztendő utolsó napján elhunyt főpapra emlékezve napról napra minden reggel közreadjuk a 2019. januári számba Útravaló címmel írt elmélkedéseit. (Magyar Kurír)

Mai evangélium – 2019. január 18.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Mt 25,1–13 (Magyar Kurír)

Testvéreim a falak között

Holland házaspár története és sírja mutatta meg, mit jelent úgy közeledni másokhoz, hogy közben megőrzöm hitvallásomat. Ennek megélése sokat segít abban, hogy együtt imádkozzak másokkal a Szentháromság Istenhez. (parokia.hu)

Amit Isten tud betölteni…

A Katolikus Alkoholistamentő Szolgálat és a Szent Erzsébet Karitász Szenvedélybeteg-segítő Lelki Központ Óbudán fogadja azokat a szenvedélybetegeket és családtagjaikat, akik szabadulni szeretnének az alkohol rabságából, függőségeikből. (Katolikus Karitász)

Ferenc pápa: Isten szava nem ideológia, hanem élet!

A Szentlélek világosítson meg minket, hogy ne legyen gonosz a szívünk; ne legyen kemény, mert az gyávasághoz, sem megátalkodott, mert az ideológiák gyártásához vezet! Ne hagyja magát elcsábítani, mert langyos kereszténnyé tesz! – buzdított Ferenc pápa a január 17-én bemutatott reggeli szentmisén. (Magyar Kurír)

Theo Marie nővér, Isten maratonistája: A futó és a keresztény ember titka a lélegzetben van

Marie Theo Puybareau Manaud francia Domonkos-rendi szerzetesnővér is tagja lett a januárban létrejött vatikáni atlétikai csapatnak. A Famiglia Cristianának vallott arról, mit jelent számára a futás. (Magyar Kurír)

Zarándokvonat indul a csíksomlyói pápai misére

A Misszió Tours Utazási Iroda május 31-én buszokat és zarándokvonatot is indít Csíksomlyóra, a pápai szentmisére. A részletekről Budai László ügyvezetővel beszélgettünk. (Magyar Kurír)

Eltávolítják a keresztre feszített McDonald’s-szobrot a haifai múzeumból

Nagy felháborodást keltett Izraelben egy finn művész alkotása, a keresztre feszített Ronald McDonald-szobor. Nem csak békés véleménynyilvánítók fejezték ki nemtetszésüket: erőszakkal, gyújtogatással is felléptek a haifai galéria ellen. A város polgármestere úgy döntött, a művet el kell távolítani. (Magyar Kurír)

Ma van a katolikus–zsidó párbeszéd napja – Eszter könyve a középpontban

Az olasz püspöki konferencia kezdeményezésére a keresztény egységhét kezdete előtti napon tartják a katolikus–zsidó párbeszéd napját, melynek középpontjában idén Eszter könyve áll. Az olasz püspöki konferencia arra hívja a katolikusokat, hogy mélyítsék el a zsidósággal folytatott párbeszédet. (Magyar Kurír)

„Ez az én szeretett Fiam” – Urunk megkeresztelkedésének ünnepe a nagyváradi székesegyházban

Január 13-án, Urunk megkeresztelkedésének ünnepén a nagyváradi székesegyházban mutatott be szentmisét Böcskei László megyéspüspök, melyben köszöntötte a kerek házassági évfordulót ünneplő házaspárokat. Szentbeszédet mondott Kovács F. Zsolt egyházmegyei irodaigazgató. (Magyar Kurír)

Budapesten tartotta évkezdő értekezletét a Katolikus Karitász

A budapesti Magyar Szentek templomában tartotta évkezdő értekezletét a Katolikus Karitász január 14-én, hétfőn. (Magyar Kurír)

Teltházas évkezdő intézményvezetői értekezletet tartott a diakónia

Budapest – A Magyarországi Evangélikus Egyház Országos Iroda Diakóniai Osztálya és az Evangélikus Módszertan szervezésében 2019. január 15-én évkezdő intézményvezetői értekezletet tartottak az Üllői úti székházban, melyen a diakóniában dolgozó lelkészek, gazdaságvezető munkatársak mellett az átvett intézményekben vezető beosztásban dolgozó munkatársak is részt vettek.   A nap istentisztelettel indult, amelyen igét hirdetett Asztalos Richárd lelkész. Az újonnan megválasztott diakóniai... (diakonet.hu)

Ferenc pápa Twitter-üzenete január 17-én

A Szentatya az alábbi bejegyzést tette közzé Twitter-oldalán. (Magyar Kurír)

Megszerezte első érmét a vatikáni atlétikai csapat

A Szentszék első sportegyesülete, az Athletica Vaticana tagjaként Vincenzo Puccio szicíliai plébános ezüstérmet nyert a messinai maratonon január 15-én. (Magyar Kurír)

Igaz emberség által akarjunk valakivé lenni! – Urunk megkeresztelkedésének ünnepe Győrben

Január 13-án, Urunk megkeresztelkedésének ünnepén Winkler Zsolt, Öttevény plébánosa mutatott be szentmisét a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban. Tizenharmadika lévén megemlékeztek a Fatimai Boldogságos Szűz Máriáról is. (Magyar Kurír)

Urbán Erik a pápa csíksomlyói látogatásáról: Történelmi esemény

Ferenc pápa látogatása kapcsán a csíksomlyói kegytemplom igazgatóját, Urbán János Erik ferences szerzetest kérdezte az Anziksz nagykárolyi hírportál. (Magyar Kurír)

A pápa kinevezte a Vatikáni Titkos Levéltár új alprefektusát

Ferenc pápa január 15-én kinevezte Paolo Viant, a Vatikáni Apostoli Könyvtár latin scriptorát és kéziratgyűjteményének igazgatóját a Vatikáni Titkos Levéltár alprefektusává. (Magyar Kurír)

Kásler: az óvoda az oktatás egyik legfontosabb eleme

Budapest, 2019. január 17., csütörtök (MTI) - Az óvoda a magyar oktatási rendszer egyik legjobban kifejlődött, legfontosabb eleme - vélekedett az emberi erőforrások minisztere budapesti sajtótájékoztatóján csütörtökön, miután látogatást tett egy XVII. kerületi intézményben. (MTI)

Vasárnap kezdődik az ökumenikus imahét

Budapest, 2019. január 17., csütörtök (MTI) - Vasárnap kezdődik az ökumenikus imahét, amelynek országos megnyitó istentiszteletét Bu­da­pes­ten, a Deák téri evangélikus templomban tartják - közölte a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa (MEÖT) az MTI-vel. (MTI)

Bemutatták a kiskorúak védelméről szóló vatikáni tanácskozás programját

Vatikánváros, 2019. január 16., szerda (MTI) - Plenáris ülések, a szexuális visszaélést elszenvedett áldozatok emlékezése, valamint bűnbánó liturgia is szerepel a kiskorúak védelméről a Vatikánban február 21. és 24. között megrendezendő püspöki találkozón, amelynek programjáról a Szentszék szerdán adott ki közleményt. (MTI)

Ferenc pápa szerint a zsidó és a keresztény vallásnak közösen kell szolgálnia az emberiséget

Vatikánváros, 2019. január 16., szerda (MTI) - A zsidó és a keresztény vallás közötti múltbéli ellentétek feloldását, a keresztények és zsidók közötti barátság erősítését szorgalmazta Ferenc pápa a Barátság Bibliája című könyv előszavában, amelyből a l'Osservatore Romano szentszéki napilap közölt részleteket szerdán. A pápa szerint a két történelmi vallásnak közösen kell szolgálnia az emberiséget. (MTI)

Az Értől az Óceánig

Ady Endre halálának 100. évfordulója emlékeznek a budai református gyülekezetben. (reformatus.hu)

Az EVT főtitkára imádságra hív a Nairobi támadás áldozataiért

Az Egyházak Világtanácsának (EVT) főtitkára, Olav Fyske Tveit elítélte a január 15-i kenyai fővárosban történt terrortámadást. Osztozzunk az elvesztett életek felett érzett gyászban és imádságban hordozzuk a támadás áldozatait és családtagjait. (reformatus.hu)

Bátor Botond hargitafürdői pálos szerzetes: A csíksomlyói pápalátogatás sok meglepetést tartogat

Ferenc pápa romániai apostoli útján június 1-jén szabadtéri szentmisét mutat be a csíksomlyói Mária-kegyhelyen. A pápalátogatásról Bátor Botond pálos szerzetest, volt tartományfőnököt, hargitafürdői elöljáró-plébánost kérdeztük. (Magyar Kurír)

Megjelent Zimányi Ágnes Pauler Ákos filozófiájáról írt könyve

A Magyar Kurír Új Ember Kiadványok sorozatában jelent meg Zimányi Ágnes „Az Abszolútum jelentősége és ismeretének eredete Pauler Ákos bölcseletében” című kötete. A könyvhöz Vincze Krisztián, a PPKE Hittudományi Karának tanszékvezetője írt ajánlást. (Magyar Kurír)

Szentté- és boldoggáavatási dekrétumokat hagyott jóvá a pápa

Január 15-én Ferenc pápa kihallgatáson fogadta Angelo Becciu bíborost, a Szentek Ügyeinek Kongregációja prefektusát. A közeljövőben egy új szenttel, egy új boldoggal, valamint két tiszteletreméltóval gazdagodik az Egyház. (Magyar Kurír)

Téma: az iskolaválasztás – interjú a nemzetközi konferencián résztvevő Inántsy-Pap Ágenssel

2012-ben ülésezett először az International School Choice and Reform Conference (ISCRC) elnevezésű, az iskolaválasztás körülményeiről, lehetőségeiről, felmerülő problémáiról tárgyaló konferencia, melynek idén magyar, görögkatolikus vonatkozású előadása is volt. Az idei konferenciáról Inántsy-Pap Ágnessel beszélgettünk. (nyirgorkat.hu)

Ülésezett a kiskorúak védelmével foglalkozó februári találkozó szervezőbizottsága

Február 21. és 24. között rendezik meg a Vatikánban a püspökök kiskorúak védelmével foglalkozó találkozóját. Január 10-én ült össze a szervezőbizottság, melynek feladata, hogy előkészítse a találkozót. (Magyar Kurír)

Wallenberg-díjat kapott Székely János püspök

Január 16-án, szerdán délután adták át az idei Raoul Wallenberg-díjakat Budapesten, a Goldmark teremben. A kitüntetettek között van Székely János szombathelyi megyéspüspök is. (Magyar Kurír)

Hívom a családokat 2019 januárjában – Bíró László püspök levele

Hívom a családokat, házaspárokat, jegyeseket és szerelmeseket, a családokat szerető szerzetes- és paptestvéreket, és mindenkit, aki a család és az élet mellett áll! (Magyar Kurír)

Áldás a Remény Házán – Házszentelést tartottak a pécs-kertvárosi hajléktalanellátóban

Január eleje, vízkereszt ünnepe nyomán, a házszentelések időszaka. Sas Norbert pécs-kertvárosi káplán a hajléktalanokat ellátó Remény Házában is tartott házszentelést január 3-án. Ehhez kapcsolódva készítettek vele interjút, ami a Pécsi Egyházmegye honlapján jelent meg. (Magyar Kurír)

Seregély István: Útravaló – 2019. január 17.

Seregély István nyugalmazott egri érsek szívügyének tekintette, hogy nyugdíjas éveiben elmélkedéseket írjon az Adoremusba. A múlt esztendő utolsó napján elhunyt főpapra emlékezve napról napra minden reggel közreadjuk a 2019. januári számba Útravaló címmel írt elmélkedéseit. (Magyar Kurír)

Mai evangélium – 2019. január 17.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Mk 1,40–45 (Magyar Kurír)

Közöttetek van

Az istenkapcsolat közösségben nyilvánul meg, a közösséghez egység kell – Szépen formálódik már a 2019-es Csillagpont Református Ifjúsági Találkozó, várják szeretettel a kiscsoportvezetők jelentkezését. (parokia.hu)

Bibliodráma csoport indul a budapesti RÉV szervezésében

7 alkalmas ökumenikus, saját-élményű bibliodráma csoport segítő foglalkozásúak számára. (Katolikus Karitász)

„Mindig a gyülekezet volt a szívügyem”

Elhívatása szerint mindig is gyülekezeti lelkipásztornak készült, sosem vágyott tudományos karrierre vagy magasabb beosztásra. Szintén lelkipásztor feleségével együtt Nagykőrösön, Albertirsán, majd harminc évig, nyugdíjba vonulásáig Szolnokon szolgált, de emellett időt szakított az egyházzenére és a bibliatudományok művelésére is – Hamar István nyugalmazott lelkipásztorral beszélgettünk. (reformatus.hu)

Tisztújítás és beiktatás az egyházmegyékben

Felelősséggel szolgálni Isten e földön élő népe – egyháza – vezetésére minden korban jelölt elöljárókat. Azt pedig a közösség feladatává tette, hogy ismerje fel, hívja el és válassza meg az Isten kegyelme (kegyelmi ajándékai) által felkészített szolgálattevőket a különböző tisztségekre, olvasható a Magyarországi Református Egyház választójogi törvényének preambulumában. Az elmúlt évben a Kárpátaljai Református Egyházkerületben is megtörténtek a választások, s év végén az egyházmegyékben sor került a megválasztott tisztségviselők beiktatására is. (Kárpátaljai Református Egyházkerület)

Megjelent az Új Ember 2019. január 20-i száma

Az Új Ember ez évi harmadik számát ajánljuk olvasóink figyelmébe. (Magyar Kurír)

Panamaváros érseke: Imádkozva várjuk Ferenc pápát

Január 22-én kezdődik Panamában a 34. ifjúsági világtalálkozó, amelyen részt vesz Ferenc pápa is. A Vatikáni Rádió José Domingo Ulloa Mendietát, Panamaváros érsekét kérdezte a várakozásról. (Magyar Kurír)

Egy imám mentette meg egy kairói kopt templom híveinek életét az ortodox karácsony előtt

Január 5-én meghiúsult Kairóban egy kopt templom elleni terrorista merénylet. Fény derült az eset hátterére is: Szaád Aszkarnak és az Al-Azhar Egyetem diákjainak gyanús lett egy férfi, és az imám azonnal értesítette a híveket, akik időben elhagyták a templomot. (Magyar Kurír)

Bemutatták „A magyar nyelv nagyszótára” hetedik kötetét Budapesten

Január 16-án bemutatták „A magyar nyelv nagyszótára” hetedik kötetét, valamint online változatát Budapesten, az MTA Nyelvtudományi Intézetében. Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke a kötetet méltatva azt mondta: a kiadvány hatalmas szolgálat a magyar kultúrának. (Magyar Kurír)

Ötven éve hunyt el Jan Palach

Ötven éve, 1969. január 16-án gyújtotta fel magát Prágában a húszéves Jan Palach, hogy így tiltakozzon a kommunista rendszer kegyetlenségei ellen. Balga Zoltán prágai magyar plébános írását adjuk közre. (Magyar Kurír)

A málenkij robot áldozataiért mutattak be szentmisét Nagymaroson

Szentmise keretében emlékeztek meg a második világháború után szovjetunióbeli kényszermunkára hurcoltakról január 13-án, vasárnap a nagymarosi római katolikus templomban. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa: Hívjuk papának Istent, gyermeki bizalommal!

Január 16-án a Szentatya folytatta a Miatyánknak szentelt katekézissorozatát. Az ima első szava kulcsszerepet játszik: mindig szólíthatjuk Istent atyánknak, apukánknak, s ezzel tudatosíthatjuk, hogy ő mindig velünk van, apai-anyai szeretete sosem szűnik meg. (Magyar Kurír)

Az első káromkodás

Ítélkezés helyett inkább mutassunk jó példát. Készen, fölszerelve volt már a hajóskapitány vezetésére bízott hajó, mely messze tengerekre készült elvitorlázni. A derék kapitány indulás előtt a hajófedélzeten egybegyűjtötte a hajó egész személyzetét. Elmondta nekik, hogy mint felelős vezető, útjukon mindenkitől föltétlen engedelmességet kíván, szigorú rendet, fegyelmet fog tartani, és semmi rendetlenséget vagy kihágást büntetlenül nem […] The post Az első káromkodás appeared first on Keresztény Élet Portál. (keresztenyelet.hu)

Hetedjére is BORUM

A Református Gasztrokulturális Programok részeként idén is megszervezik a Kárpát-medencei református szőlészek és borászok fórumát, ezúttal március első hétvégéjén, Cserépfalun. (reformatus.hu)

Új ereklyét helyeztek el a missziós kereszten Kassán

Január 11. és 28. között a Kassai Főegyházmegyében tesz körutat a 2020-as budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) missziós keresztje. Január 15-én Kassán fogadták: a ceremónia során Bernard Bober kassai érsek Boldog Anna Kolesárová ereklyéjét helyezte el a kereszten. (Magyar Kurír)

Berszán Lajos, a gyimesi csángók papja a pápalátogatásról: Ne zavarják a híveket a sátáni hangok!

Ferenc pápa romániai apostoli útjának részeként június 1-jén a csíksomlyói Mária-kegyhelyre is ellátogat, és szabadtéri szentmisét mutat be a két Somlyó-hegy közötti nyeregben. A pápalátogatásról Berszán Lajost, a gyimesfelsőloki Árpád-házi Szent Erzsébet római katolikus iskola alapítóját kérdeztük. (Magyar Kurír)

Törökországban egyre többen vallják magukat ateistának

Egy közelmúltban készült demográfiai felmérés szerint jelentősen csökkent az iszlám hívők száma az országban. Sokan a török elnök vallással összefonódott politikájára adott reakciónak tartják az ateisták számának növekedését. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa párbeszédre és kiengesztelődésre buzdította a chilei püspököket

A Szentatya január 14-én, hétfőn délelőtt magánkihallgatáson fogadott a Vatikánban öt chilei főpásztort, akikkel zárt ajtók mögött beszélgettek. A találkozó után Ramos Pérez püspök, a chilei püspöki konferencia főtitkára nyilatkozott a Vatikáni Rádiónak. (Magyar Kurír)

Mit jelent nekem az Imádság?

A Hirdesd az Igét! több éve töretlen sikerrel működő programsorozat. 2019. január 13-án a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke, Dr. Fekete Károly „Ti azért így imádkozzatok...” címmel  egész napos rendezvényt tartott a nagy múltú regionális városban, Nyírbátorban. (Tiszántúli Református Egyházkerület)

A nevelés az élet szolgálata – Pedagógiai továbbképzést tartottak Nagyváradon

A Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye Katekétikai Központja január 11–12-én negyedik alkalommal szervezett képzést „A nevelés az élet szolgálata” címmel hitoktatóknak, egyházi iskolában tanító pedagógusoknak a nagyváradi Szent László Római Katolikus Teológiai Líceumban. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa Twitter-üzenete január 16-án

A Szentatya az alábbi bejegyzést tette közzé Twitter-oldalán. (Magyar Kurír)

A béke és a közjó érdekében emelt szót a San Salvador-i érsek az elnökválasztás előtt

José Luis Escobar Alas, San Salvador érseke arra buzdította a salvadori lakosságot, hogy felelősséggel szavazzanak a február 3-i elnökválasztáson. (Magyar Kurír)

Élő egyház

(NAVA_Video )

Szentszéki közlemény a venezuelai elnök beiktatása kapcsán

Nemzetközi tiltakozások ellenére január 10-én beiktatták hivatalába Nicolás Maduro venezuelai elnököt, aki második hatéves államfői mandátumát kezdte meg. Újságírók arról kértek tájékoztatást a Szentszéktől, miért volt jelen képviselője a venezuelai elnök beiktatási ceremóniáján. (Magyar Kurír)

Megújult a látrányi római katolikus templom

Szinte teljesen befejeződtek a Somogy megyei Látrány római katolikus templomának felújítási munkálatai. A templomot január 12-én áldotta meg Varga László megyéspüspök szentmise keretében. (Magyar Kurír)

Kismartonban találkoztak az Ausztriában szolgáló magyar papok

Az Ausztriában szolgáló magyar és magyarul beszélő papok hagyományos találkozóját már több évtizede szervezik meg minden évben, vízkereszt ünnepét követően. Idén január 7–9. között Kismarton adott otthont az eseménynek: Ausztria egyházmegyéiből tizenketten érkeztek a találkozóra. (Magyar Kurír)

Állásajánlat – Hajdúszoboszló

A Szent Lukács Görögkatolikus Idősek Otthonába több munkakör betöltésére keresnek munkatársakat. (nyirgorkat.hu)

Tíz éve ég a láng

Tíz év munkájára, növekedésére tekintettünk vissza, de ünnep és hála is vegyült a nosztalgiába. (Erdélyi Refomátus Egyházkerület)

Bővülő kínálattal várja idén látogatóit a Debreceni Református Nagytemplom

Debrecen ikonikus épülete, a Református Nagytemplom a város egyik legnépszerűbb turisztikai látványossága. A legfrissebb statisztikai adatok szerint az elmúlt évben több mint 40.000 látogató kereste fel az épületet a világ számos pontjáról. A legnépszerűbb hónapnak a június bizonyult: közel 7000 vendég tekintette meg a cívisváros híres templomát egy hónap leforgása alatt. Idén tovább bővíti szolgáltatásainak kínálatát a Nagytemplom. (Tiszántúli Református Egyházkerület)

Megbeszélést tartottak a Pécsi Egyházmegye hitoktatást segítő koordinátorai

Január 11-én a püspöki hivatalban tartották a Pécsi Egyházmegye koordinátor hitoktatóinak soron következő találkozóját, amelyen a résztvevők a hatékony csoportszervezéshez, a hitoktatókkal végzett közös szakmai munka támogatásához kaptak módszertani segítséget. (Magyar Kurír)

Portugáliában mutatták be a Görögkatolikus Metropólia oktatási és nevelési rendszerét

Január 10. és 13. között Lisszabonban rendezték meg az International School Choice and Reform című konferenciát, melynek középpontjában az iskolaválasztás kérdésköre állt. (Magyar Kurír)

Keresztény politikusok tiltakoznak Irakban két templom eladása és lerombolása ellen

Két bagdadi templom eladásának híre vitát váltott ki a helyi keresztény közösségekben, ellentétet szított az egyházvezetés és a politikában elkötelezett keresztények között – tájékoztatott január 8-án a Fides missziós hírügynökség. (Magyar Kurír)

Évkezdő Karitász értekezlet Budapesten, a Magyar Szentek Templomában - beszámoló

2019. január 14. - Hétfőn Spányi Antal, a Katolikus Karitász püspökelnökének részvételével gyűltek össze 16 egyházmegyéből a karitászigazgatók, hogy átbeszéljék a 2018-as év eredményeit, tanulságait, és a jövőre vonatkozó programokat egyeztessék. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Megjelent a Teológia legfrissebb száma

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Kara évente két alkalommal adja közre hittudományi lapját, mely jeles magyar teológusok tanulmányait gyűjti össze. Most a 2018/3–4. számot ajánljuk olvasóink figyelmébe. (Magyar Kurír)

Seregély István: Útravaló – 2019. január 16.

Seregély István nyugalmazott egri érsek szívügyének tekintette, hogy nyugdíjas éveiben elmélkedéseket írjon az Adoremusba. A múlt esztendő utolsó napján elhunyt főpapra emlékezve napról napra minden reggel közreadjuk a 2019. januári számba Útravaló címmel írt elmélkedéseit. (Magyar Kurír)

Mai evangélium – 2019. január 16.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Mk 1,29–39 (Magyar Kurír)

A bizalom helye

Játszhatnak, töltődhetnek, közösségben lehetnek és biztosak lehetnek abban is, hogy ha itt feltesznek egy kérdést egy felnőttnek, az kettejük között marad. A Tisztás Közösségi Helyen jártunk. (parokia.hu)

Régebbi anyagok az archívumban