Lapszemle

Más egyházak, felekezetek honlapjainak híreit, információit, illetve világi lapoknak a kereszténységről szóló tudósításait gyűjtjük itt egybe. Az anyagok a forrás eredeti oldalán olvashatóak. A közölt hírek nem tükrözik egyházunk hivatalos véleményét.

Régebbi anyagok az archívumban

Ferenc pápa pünkösdi üzenete: Jobb emberként jöjjünk ki a világjárványból!

Május 30-án több mint száz országban kapcsolódtak be a hívők a pünkösd előestéjén online tartott imavirrasztásba, amelyet a Katolikus Karizmatikus Megújulás központi szolgálóbizottsága (CHARIS) szervezett. Az eseményre a Szentatya spanyol nyelvű üzenetet küldött. (Magyar Kurír)

Útravaló – 2020. május 31., pünkösd

Napról napra közreadjuk a napi olvasmányokhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Májusban Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót. (Magyar Kurír)

„Menjetek el, és hirdessétek: egészen közel van már a mennyek országa!”

(Máté 10,1–15) JÉZUS KIKÜLDI TIZENKÉT TANÍTVÁNYÁT. – 1. Isten országa Jézus Krisztusban közel van, itt van, kiteljesedőben van!  – 2. Elsődleges feladatunk az Isten országának hirdetése: először a sajátjainknak: családunknak, népünknek (5–7), majd a világnak (Máté 28,18–20). Az Isten országának hirdetése Isten uralmának a meghirdetését jelenti.  (Dunántúli Református Egyházkerület)

A Lélek más

Isten jelenléte bennünk – Magyarné Balogh Erzsébet református lelkész gondolatai. (parokia.hu)

Pünkösd, a húsvéti idő lezárása

Pünkösd a húsvét után a legrégebbi, a harmadik legnagyobb keresztény ünnep, amely idén május 31-re esik. Az ünnep elnevezése az Ószövetség koráig nyúlik vissza. (Katolikus Karitász)

Megjelent az ADÁSIDŐ nyári száma

Megjelent országos magazinunk nyári száma képes beszámolókkal, hírekkel és rejtvénnyel. Keresse a templomokban vagy olvassa on-line! (Katolikus Karitász)

Ne az élményt keressük! – Gájer László személyes hangvételű videoblog-üzenete pünkösdről

Gájer László, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Karának tanszékvezető egyetemi tanára, a Sant’Egidio közösség barátja szerkesztőségünk megkeresésére személyes hangvételű videobloggal hozza közel mindannyiunkhoz pünkösd ünnepét. (Magyar Kurír)

Mai evangélium – 2020. május 31., pünkösd

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Jn 20,19-23 (Magyar Kurír)

Pünkösdi előesti vecsernye lítiával – képriport

Idén május 31-én és június 1-jén ünnepeljük a Szentlélek eljövetelét. Az ünnep előestéjén nagy alkonyati istentisztelettel és lítiával készültek pünkösdre a Szent Miklós-székesegyházban. (nyirgorkat.hu)

Összetartozásunk Tüze 20:20 június 4.

A magyar cserkészek szimbolikus kezdeményezése, hogy 2020. június 4-én 20:20-kor (budapesti idő) mindenütt a világon, ahol magyarok élnek, gyúljon meg az összetartozás tüze! Minél több országban, településen, közösségben, családban csatlakozzanak ehhez az eseményhez azok az emberek, akik a magyar nemzethez tartozónak érzik magukat. (nyirgorkat.hu)

Lítia

Kiemelkedő ünnepünk, pünkösd a 12 lítiás ünnep egyike, így a mai vecsernyében is elvégeztük e buzgó imádságot. A lítia szóval tehát viszonylag gyakran, évente legalább 12-szer találkozhatunk egy-egy ünnep fontosságának a fokmérőjeként. Teljesen jogosan merülhet fel a kérdés, hogy mi is az a lítia. A szertartás magyarázatát Orosz István Mokiosz diakónus atya megfogalmazásában olvashatják. (nyirgorkat.hu)

Pünkösd vasárnapi online istentisztelet

Pünkösd vasárnap 10 órától online istentiszteletet közvetítünk a budaörsi Kőszikla Baptista Gyülekezetből. Igét hirdet: Durkó István (baptist.hu)

Kétségbeesés hullámai és lángnyelvek

(reformatus.hu)

A HÉT VERSE – Balassi Bálint: Áldott szép Pünkösdnek gyönyörű ideje...

A régi magyar irodalomban kalandozunk ma. Balassi Bálint a 16. századba röpít, szép nyelvén a végvári víg pünkösdöt felidézve. Riasztóan gyorsan változik körülöttünk a világ, de van, ami állandó. A rózsákat még mindig pünkösd nyitja „illatozásra”. És most is örömre, vigadozásra, megújulásra hív az ünnep. És istendicséretre, melyből ne fogyjunk ki soha. „Dicsérjük szent nevét fejenkint jó szívből”! (Magyar Kurír)

A Hitünk és Életünk adása a Fehérvár Televízióban

2020.05.29. - A Hitünk és Életünk műsora adására 2020. május 29-én vasárnap kerül sor, az ismétlést pedig június 3-án is láthatják a Fehérvár Televízió adásában. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Honvédelmi elismerést kapott Dr. Cser-Palkovics András, Spányi Antal és Dr. Karsai Béla - beszámoló

2020.05.29. - A Honvédelem Napja alkalmából adtak át elismeréseket pénteken a Honvédelmi Minisztériumban. Spányi Antal megyés püspököt a honvédelem ügyének kiemelkedő támogatásáért tüntették ki. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Dr. Erdő Péter bíboros gondolatai a Katolikus Rádió Napi homília műsorában

2020.05.30. - Bíboros Úr a vészhelyzet idején, 2020. március 30. és május 18. között a napi szentmisék evangéliumi szakaszairól mondta el gondolatait a Magyar Katolikus Rádióban. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Ajánlás az úrvacsorás istentisztelet rendtartására

(reformatus.hu)

Mint ahogy levegőt veszünk

(reformatus.hu)

Ferenc pápa levele a római papsághoz: A feltámadt Krisztus sebei mutatják az új élet útjait

A világjárvány teremtette új helyzetben a római egyházmegye papjaihoz intézett pünkösdi levelében a pápa az Úr sebeiből olvassa ki az apostolok egykori tapasztalatai alapján a hit, a reménység és a szolgáló szeretet útjait. (Magyar Kurír)

Olajfát ültettek Edelényben a görögkatolikus iskola udvarán

Egy különleges fával gyarapodott Edelényben a Szent Miklós Görögkatolikus Iskola és Óvoda parkja. A diákok a boldogságot, a szövetséget jelképező olajfa ültetésével várják, hogy visszatérhessenek közösségeikbe, iskolájukba. (Magyar Kurír)

Pünkösd, a húsvéti idő lezárása

Pünkösd a húsvét után a legrégebbi, a harmadik legnagyobb keresztény ünnep, amely idén május 31-re esik. Az ünnep elnevezése az Ószövetség koráig nyúlik vissza. (Magyar Kurír)

A centrumhoz közel – Gutowski Robert szakrális terekről, funkcionalitásról és ihletettségről

Vannak alkotások, amelyek nem keltenek kételyeket. Annyira különlegesek, mélyek és eredetiek, hogy még akarva sem lehetne fogást találni rajtuk. Gutowski Robert Szent II. János Pál nevére dedikált, tavaly felszentelt pátyi temploma is ilyen. (Magyar Kurír)

A részvétel: megszentelődés

A szentmise titkai 12/4. Mi történik a szentmisében? Mit jelentenek a különböző gesztusok és jelek? Hogyan és milyen részekből épül fel? Miként kapcsolódik a hívő ember életéhez? Ilyen és ezekhez hasonló kérdésekre keresi a választ Kránitz Mihály teológus 12 részes sorozatunkban. The post A részvétel: megszentelődés appeared first on Keresztény Élet Portál. (keresztenyelet.hu)

a testkép

A megváltásban azokkal találkozom, akiknek érdekében ezt az egész véren szerzett irgalmat az Örökkévaló kitalálta. (Erdélyi Refomátus Egyházkerület)

Orosz Atanáz püspök Trianonról, az előítéletektől való elszakadásról, korunk kihívásairól

Trianon után a görögkatolikus hívek 91 százaléka a határokon túlra került. Hogyan lehet lebontani a nemzetiségek közötti előítéleteket, miért került három román püspök ereklyéje a missziós keresztre – erről is beszél az interjúban Orosz Atanáz görögkatolikus püspök. (Magyar Kurír)

Vegyétek a Szentlelket!

Pünkösd – Gondolatok az evangéliumhoz (Jn 20,19–23) (Magyar Kurír)

Ferenc pápa köszönőlevelet írt a Jezsuita Menekültszolgálat római központjának

Ferenc pápa május 23-i keltezéssel levelet írt Camillo Ripamonti jezsuita szerzetesnek, a rend római Astalli Központja igazgatójának, amelyben a Szentatya elismerését fejezte ki a központnak a migránsok és menekültek segítéséért. (Magyar Kurír)

TRIANON 100 – Bábel Balázs érsek: A Magyar Katolikus Egyház és Trianon

Az alábbiakban Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek 2010. június 4-én elhangzott beszédét olvashatják. (Magyar Kurír)

Pünkösdi körlevél

Pünkösdi körlevél a Magyar Református Egyházminden gyülekezete és intézménye számára „A reménységnek Istene pedig töltsön be titeket mindenörömmel és békességgel a hivésben, hogy bővölködjeteka reménységben a Szent Lélek ereje által.” (Róm 15,13)Kedves Testvéreink az Úrban!A Szentlélek átformálja életünket, gondolatainkat, megerősítve hitünket. Azok, akik nem ismerikmeg a Megváltót, reménység nélkül élnek. Mikor elfogadtuk Jézust, Ő akkor hozta szívünkbe a reményt.Ezt kell fenntartanunk és védenünk, kiváltképpen ebben az időben, mikor megpróbáltatások alattvagyunk. A Krisztusba vetett reményt a mi Urunk tartsa fenn bennünk a Lélek által, e küzdelmes időkközepette is! (Kárpátaljai Református Egyházkerület)

Csíksomlyói búcsú: „A járvány visszavezet bennünket a lényeghez, az ünnep magvához”

„A Szentlélek száll le rád” (Lk 1, 36) – ezzel a mottóval szervezték meg az idei, különleges csíksomlyói fogadalmi búcsút, melynek főcelebránsa és ünnepi szónoka a kegytemplomban május 30-án Kovács Gergely gyulafehérvári érsek volt. (Magyar Kurír)

Erős vár a mi Istenünk - Az evangélikus egyház félórája

(NAVA_Video )

Térzenével örvendezteti meg a debrecenieket a Szent Efrém férfikar pünkösdvasárnap

A Liszt Ferenc-díjas Bubnó Tamás által alapított együttes a görögkatolikus főszékesegyház előtti téren, majd a Hal közben, a Szent Anna-székesegyház előtt és a református emlékkertben koncertezik a Szentlélek kiáradásának ünnepén. (Magyar Kurír)

Cseh Sándor kanonokra emlékeztek Fertőszentmiklóson

Cseh Sándor kanonok tiszteletére Simonics Péter plébános május 10-én emlékmisét mutatott be Fertőszentmiklóson, a szeredi Fájdalmas Szűzanya-kápolna kertjében. (Magyar Kurír)

A világ mentorok és mentoráltak szemével

2020-ban másodszorra jelentkezik a Görögkatolikus Roma Szakkollégium Lehetőség kiadványa. Az Együtt az úton! Tapasztalatok mentori és mentorálti szemmel két nézőpontból is bemutatja a szakkollégium egyik fontos alappillérét. (Magyar Kurír)

Csíksomlyói búcsú - ahová harminc éve járunk vagy vágyunk

Harminc éve, 1990-ben lehetett újra szabadon részt venni a csíksomlyói pünkösdi búcsún, azóta sokan jártunk ott, vagy mindig tervezzük, hogy elmegyünk. Ez a katolikus alkalom az összes magyar összetartozásának ünnepévé vált hittől, felekezettől és lakhelytől függetlenül. Dr. Mohay Tamás néprajzkutató, a csíksomlyói búcsúk történetének kutatója tett közzé harminc fotót az eltelt harminc évre emlékezve. Címkék:  Csíksomlyó csíksomlyói búcsú (Képmás magazin)

Egyházmegyei Hivatal nyári munkarendje

Egyházmegyei Hivatal július 6. és 31. között nyári munkarendet tart. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Pünkösd ünnepi istentiszteletet közvetítünk vasárnap 10 órától

Vasárnap 10 órától ünnepi istentiszteletet közvetítünk. Igét hirdet Adorjáni Dezső Zoltán püspök. Áldott pünkösdi ünnepet kívánunk! (evangelikus.net)

Kispapfelvétel

Azok az érettségizett, vagy érettségi előtt álló fiatalok, akik papi hivatást éreznek magukban és a Székesfehérvári Egyházmegye keretében kívánnak papi szolgálatot teljesíteni, felvételi kérelmüket 2020. június 15-ig juttassák el az Egyházmegyei Hivatal címére (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Pünkösdi főpásztori gondolatok

2020.05.30. - Spányi Antal megyés püspök gondolatai a Szentlélekről, templomnyitásokról. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Mindig magyarul álmodott, számolt – Táblát avattak Harsányi János Nobel-díjas közgazdász emlékére

A jezsuiták budapesti, Horánszky utcai épületének falán május 29-én emléktáblát avattak Harsányi János magyar származású Nobel-díjas közgazdász születésének 100. évfordulóján. (Magyar Kurír)

Beköszönés a csíksomlyói Szűzanyához

  A Kelemen Didák minorita szerzetes erdélyi útján járó miskolci zarándokcsoport a csíksomlyói Szűzanyához is beköszönt. Másfél perc erejéig tartson velük. Csíksomlyó – Pünkösdi Búcsú 2020 Szívünkben zarándokoljunk! A világjárványhoz kapcsolódó döntések alapján a csíksomlyói pünkösdi búcsú szervezői arra kérték a híveket, hogy idén szervezetten ne zarándokoljanak el a kegyhelyre a pünkösdszombati búcsú alkalmával, hanem […] The post Beköszönés a csíksomlyói Szűzanyához appeared first on Keresztény Élet Portál. (keresztenyelet.hu)

Összetartozás Lelke, jöjj! – pünkösdi gondolatok

„Pünkösd az Egyház születésnapja. Minden közösség ünnepe. Idén pünkösd ünnepe és Trianon 100 éves évfordulója összeér.” – dr. Mosolygó Marcell kórházlelkész, orosi parókus atya ünnepi gondolatait olvashatják. (nyirgorkat.hu)

ONLINE TARTALMAKON KERESZTÜL MUTATJÁK BE PÜNKÖSD ÜNNEPÉNEK HAGYOMÁNYRENDSZERÉT A MAGYAR NEMZETI MÚZEUM MUZEOLÓGUSAI

Új online tartalmakkal készülnek a Magyar Nemzeti Múzeum muzeológusai, május 30-ától, szombattól június 1-jéig, pünkösdhétfőig régészeti, archaeozoológiai, művészettörténeti, numizmatikai és történeti kutatási eredményeiken keresztül mutatják be a keresztény ünnep hagyományrendszerét. (Váci Katolikus Egyházmegye)

EGY MIATYÁNK A MAGYAROKÉRT – IMALÁNC TRIANON ÉVFORDULÓJÁN

A 777 csapata arra buzdít valamennyi magyart, hogy Trianon századik évfordulóján, 2020. június 4-én, magyarországi idő szerint délután fél ötkor közösen imádkozzunk hazánkért és valamennyi nemzettársunkért. A korábbi kezdeményezésükhöz hasonlóan ezúttal is egy virtuális térképen lehet majd jelölni, hogy honnan csatlakoztak az imalánchoz. (Váci Katolikus Egyházmegye)

Útravaló – 2020. május 30.

Napról napra közreadjuk a napi olvasmányokhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Májusban Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót. (Magyar Kurír)

Személyre szabott segítség

Családokra szabva készít csomagokat a Szombathelyi Karitász, ahol eddig közel hétmillió forint értékű élelmiszerrel, tisztító- és tisztálkodási szerekkel támogatták a rászorulókat. Az adományok célba juttatásában a plébániai karitászcsoportok munkatársai vesznek részt. (Katolikus Karitász)

Május 30-án Ferenc pápa együtt imádkozza a rózsafüzért a világ kegyhelyeivel

Szombaton délután fél 6-kor a Vatikáni kertekben található Lourdes-i barlang másolatánál a pápa Szűz Máriához imádkozik, hogy segítségét és támogatását kérje a jelenlegi járvány idején. A kezdeményezéshez kérik a világ kegyhelyeinek csatlakozását. (Katolikus Karitász)

Fiatalok önkénteskedtek a Győri Karitásznál

A fiatal segítők örömmel álltak munkába a rászorulók megsegítéséért (Katolikus Karitász)

Szegény családok, egyedülálló emberek kapták a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye adományait

Mészáros László egyházmegyei karitászigazgató elmondta, az egyházmegye nagylelkű adományának köszönhetően hatvanegy működő karitászcsoportban – a kétszeri adományozásból – csoportonként 230 ezer forint összeget tudtak élelmiszer-vásárlásra fordítani. (Katolikus Karitász)

Mai evangélium – 2020. május 30.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Jn 21,20–25 (Magyar Kurír)

A Reformátusok Lapja pünkösdi számából

(reformatus.hu)

Most lélekgyógyító ünnepre van szükség

(reformatus.hu)

Mit kezdjünk az örökölt múlttal? – Az élet maga című filmről pszichológusszemmel

Felmenőink szövevényes történetei, kora gyermekkori élményeink, családi kapcsolataink és genetikánk egyaránt meghatározzák, hogy milyenek vagyunk és hogyan működünk. Traumákat és sebeket, de kincseket és értékeket is hozunk a múltból. Mit kezdhetünk ezzel az örökséggel? Címkék:  Az élet maga filmek pszichológusszemmel (Képmás magazin)

Magyar nyelven is bekapcsolódhatunk a pápa holnapi rózsafüzér imájába

Ferenc pápa – a Szűzanyának szentelt hónap lezárásaként – május 30-án, szombaton, 17.30-tól a vatikáni lourdes-i barlangból imádkozza a rózsafüzért a világ legnagyobb kegyhelyeivel együtt, amelyek élő video-összeköttetésben kapcsolódnak az imába. Az Apostol TV élőben, magyar szinkrontolmácsolással közvetíti ezt a világot átölelő rózsafüzér imát. (Magyar Kurír)

Az Isten Szentlelke indít az összetartozásra – Négy püspök, egy pünkösd

Kocsis Fülöp görögkatolikus érsek-metropolita, Fekete Károly református püspök, Palánki Ferenc római katolikus püspök és Fabiny Tamás evangélikus püspök a Szentlélek kiáradásának ünnepére fogalmazott meg közös videoüzenetet. A főpásztorok olyan, a történelmi egyházak által működtetett intézményeknél mondják el gondolataikat, ahol egészségügyi, diakóniai és szociális szolgálatot végeznek. (Magyar Kurír)

TRIANON 100 – A Kalocsa-Bácsi Főegyházmegye kettészakítása (1920) és annak következményei

Hogyan érintette a Kalocsa-Bácsi Főegyházmegyét a trianoni döntés? Az elszakított területek visszacsatolása után milyen egyházkormányzati bonyodalmak alakultak ki? Milyen lépéseket tett a Szentszék? A kérdéseknek Tóth Tamás egyháztörténész, főiskolai tanár, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia titkára járt utána. Írását az alábbiakban teljes terjedelmében közreadjuk. (Magyar Kurír)

Kovács Gergely érsek megemlékezik Ferenc pápa csíksomlyói zarándoklatáról

Június 1-jén lesz egy éve annak, hogy Ferenc pápa Csíksomlyóra látogatott. Június 1-jén fél 11-től Kovács Gergely érsek, a Gyulafehérvári Főegyházmegye főpásztora celebrálja a szentmisét Csíksomlyón, a pápalátogatásra emlékezve. (Magyar Kurír)

Tiszteletbeli rádiósok lettek az egri szeminaristák

A Szent István Rádió március közepétől az Egri Érseki Papnevelő Intézetből közvetítette a reggel 7 órakor kezdődő szentmisét, s a járványhelyzetre való tekintettel délután 17 órakor is volt liturgia, illetve a rózsafüzért is az intézmény elöljárói és növendékei imádkozták. Májustól a litánia is a szemináriumból szólt. (Magyar Kurír)

Pünkösd: a Szentlélek-kegyelem végtelen

Feltámadása után Jézus negyven napon át meg-megjelent tanítványai és más arra kiválasztottak előtt, majd a mennyei világba távozott. Hívei további tíz napig várakoztak imádkozva a Mester nagy ígéretére: elküldöm nektek a Szentlelket. Címkék:  Pünkösd biblia (Képmás magazin)

Legendák helyett tudást!

(reformatus.hu)

Lourdes megnyitotta kapuit a zarándokok előtt

A közkedvelt franciaországi Mária-kegyhely már egész nap várja a zarándokokat. A karantén két hónapja alatt a lourdes-i barlang szerzetesei éjt nappallá téve imádkoztak, május 30-án pedig bekapcsolódnak Ferenc pápa rózsafüzér imádságába, amellyel az egész emberiséget az Úr oltalmába ajánlja. (Magyar Kurír)

Az Egyház jelenléte a megosztott társadalomban – Blase J. Cupich bíboros megfontolásai

Hogyan lehet jele és őrzője az Egyház az emberi személy transzcendens irányultságának – tette fel a kérdést a napokban Blase J. Cupich bíboros, chicagói érsek, különösen az elnökválasztásra készülő, rendkívül megosztott amerikai társadalom szempontjából. A főpásztor gondolatmenetének végkövetkeztetéseit idézzük. (Magyar Kurír)

Erdő Péter: Pünkösdkor minden életre kel

„Ne onnan kezdjük, ahol abbahagytuk!” – ezt kéri Erdő Péter. A bíboros, prímás a kényszerű bezártság tanulságainak levonása mellett arról a lehetőségről beszél, amelyet a mostani újrakezdés, életünk nyitottabbá válása tartogat számunkra. „Áraszd ki Lelkedet és minden életre kel. És megújítod a föld színét” – videóüzenete elején az ima szavaival kéri Erdő Péter a Szentlelket, […] The post Erdő Péter: Pünkösdkor minden életre kel appeared first on Keresztény Élet Portál. (keresztenyelet.hu)

Több mint kétszáz túszt szabadított ki a nigériai hadsereg a Boko Haram fogságából

A túszokat, akik közt 105 nő és 136 gyerek volt, Mudu település mellett végrehajtott akció során a hét végén szabadították... (s4c.news)

Rászoruló családoknak segít a sepsiszentgyörgyi Diakónia

A nyár folyamán felzárkóztató programokat is szerveznének. (Erdélyi Refomátus Egyházkerület)

az apatéma

Csak a Fiún keresztül vezet vissza az út az Atyához, csak a szelídség hatalma tudja megláttatni velünk a hatalom szelídségét. (Erdélyi Refomátus Egyházkerület)

Enzo Bianchinak el kell hagynia az általa alapított bosei kolostort

A bosei ökumenikus közösség május 27-én tette közzé az apostoli vizitáció eredményét: Bianchitól és a közösség három másik tagjától azt kéri a Szentszék, hogy költözzenek máshová. A kérés azzal van kapcsolatban, ahogyan az alapító gyakorolta a vezetői hatalmát. (Magyar Kurír)

Megjelent az Evangélikus Harangszó pünkösdi lapszáma

Kedves Egyháztagunk! Tisztelt Olvasó! Az Evangélikus Harangszó pünkösdi lapszáma elérhető a szövegre kattintva. A koronavírus-járvány idejére szerkesztőségünk missziói célzattal ingyenesen elérhetővé tette a lapot, viszont… (evangelikus.net)

Oviba megy a gyerek, most mi lesz? – Ne titkoljuk, hogy nem könnyű ez a változás!

„Sétálunk, sétálunk, egy kis dombra lecsücsülünk, csüccs!” – kézen fogva énekelünk a kislányommal, forgunk körbe-körbe, majd hirtelen leguggolok – neki viszont esze ágában sincs leülni a bilire. Semmi baj, itt az ideje stratégiát váltani! Újra lelkesen belekezdek a dalocskába, de ezúttal meg is mutatom neki, mit kellene csinálni. A gyerek felvonja a szemöldökét, furcsán néz rám, majd egy „Pösz, de nem!” felkiáltással átrobog a szobájába. Néhány percig csak ülök a padlón, majdnem harmincéves létemre egy bilibe szorulva, teljes tanácstalanságban. Három hónap múlva óvodakezdés, a szobatisztaságra szoktatás döcög, a napirend olykor káoszba fullad, így egyre csak azon gondolkodom, vajon mit tehetnék azért, hogy megkönnyítsem az óvodakezdést az egész család számára? Címkék:  óvodai beiratkozás óvodai beszoktatás óvodakezdés (Képmás magazin)

A Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház pályázatai

2020.09.13. - A Székesfehérvári Egyházmegye fenntartásában működő Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház az Eucharisztikus Világkongresszusra való lelki felkészülés jegyében próza és esszéíró-pályázatot hirdet. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Padova készül Szent Antal ünnepére

Május 31-én kezdődik a hagyományos 13 napos lelki felkészülés Páduai Szent Antal ünnepére; Szent Antal „kis rózsafüzérét” mindennap elimádkozzák a járvány hőseiért. (Magyar Kurír)

Duplájára emelkedik a vidéki lelkipásztorok jövedelemkiegészítő támogatása

Balog Zoltán református lelkész, társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki biztos, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára sajtótájékoztatón jelentette be, hogy két ütemben duplájára emelik a vidéki lelkipásztorok jövedelemkiegészítő támogatását. (Magyar Kurír)

A gyermekkor képe, hangja, illata, íze és tapintása

Szeretek eljátszadozni az érzékterületekkel, szavakkal, emlékek és hangulatok felidézésével. A gyermekeim élvezik az efféle mókát, ami persze nemcsak játék, hanem a személyiség gazdagítása is. Játsszunk most együtt! Mivel ezen az utolsó májusi vasárnapon a gyermekeket – és ezzel együtt a felnőttek gyermeki lelkületét is – ünnepeljük, ezért a „gyermekkor” szót hívom elő magamban. Buzdítom a lelkes Olvasókat is, hogy csatlakozzanak a játékhoz! Címkék:  gyereknap (Képmás magazin)

Pünkösdkor minden életre kel – A remény és az öröm üzenetét tolmácsolja Erdő Péter bíboros

„Ne onnan kezdjük, ahol abbahagytuk!” – ezt kéri Erdő Péter a pünkösd ünnepe alkalmából közzétett videoüzenetében. A bíboros, prímás a kényszerű bezártság tanulságainak levonása mellett arról a lehetőségről beszél, amelyet a mostani újrakezdés, életünk nyitottabbá válása tartogat számunkra. (nyirgorkat.hu)

Elszakadni az előítéletektől - interjú Orosz Atanáz püspökkel

A trianoni döntés miatt a görögkatolikus hívek 91 százaléka az új határokon túlra került. Hogyan lehet lebontani a nemzetiségek közötti előítéleteket, miért került három román püspök ereklyéje a Missziós keresztre? – a NEK munkatársa Orosz Atanáz miskolci megyéspüspököt kérdezte. (nyirgorkat.hu)

Újabb segítség a peremen szolgálóknak

(reformatus.hu)

Pünkösdkor nyit az esztergomi bazilika

A koronavírus miatt az esztergomi székesegyház is zárva volt, május végétől viszont újra látogatható. (Magyar Kurír)

„Mi a kövekből lépcsőket építünk” – Pünkösdi zarándokok Székelyföldön

A pápalátogatást követő szombaton az időjárás kegyes volt a messzi földekről idesereglett zarándokokhoz, akik közül sokan egész éjszaka gyalogolva érkeztek Gyergyó, Kovászna, Udvarhelyszék falvaiból, vagy a hagyományosnak nevezhető zarándokvonatokkal Magyarországról, Felvidékről és Délvidékről. A hajnali, Van Gogh festményeit idéző nap­süté­ses tájban olyan gyermeki ragyogás tükröződött a pünkösdi zarándokok arcán, amilyenre Ferenc pápa vágyott múlt szombati prédikációjában. Címkék:  Ferenc pápa Csíksomlyó csíksomlyói búcsú (Képmás magazin)

Állásajánlat – Nyíregyháza

Óvodapedagógusok jelentkezését várják a nyíregyházi Szent Miklós Görögkatolikus Óvodába. (nyirgorkat.hu)

Ferenc pápa üzenetet küldött Nagy-Britanniába és Írországba az élet napjára

„Válaszd az életet!” – ez a témája az idei élet napjának, amelyet minden évben megrendez az angliai és walesi püspöki konferencia a skót és az ír püspökökkel közösen. A kezdeményezés célja, hogy érzékenyítse a brit szigetek lakóit az élet jelentősége és értéke iránt annak minden szakaszában és körülményei között. (Magyar Kurír)

A fürdővíz, a leszivárgás és a gyerek

Megjelent a Egyházfórum 2018/1. számban AVAGY MELYIK GAZDASÁG ÖL? Az alábbiakban azt elemzem: nem biztos, hogy az „öl”, amire elsőre gondolunk. Nekem az az érzésem, hogy sajnos, a mostani diskurzusban, Ferenc pápa gazdasági tanításában, de elsősorban annak interpretálásában, „a fürdővízzel együtt a gyermeket is kiöntik”. II. János Pált idézve a „szabad piacgazdaság” olyan rendszert is jelenthet, amely „elismeri a vállalkozás, a piac, a magántulajdon és ebből következően a termelőeszközök felhasználásával járó felelősség, valamint a szabad emberi kezdeményezés alapvető és pozitív szerepét a gazdasági életben”. Sajnos, éppen ez a felelősség és szabadság veszhet el, ha kizárólag a piaci kudarcokra koncentrálunk, és elfelejtjük, hogy a túlzott centralizáció és a szabályozói (kormányzati) kudarcok is nagy-nagy károkat okozhatnak és gyakran okoznak is. Ferenc pápa tanítását pedig teljes körűen ke (egyhazforum.hu)

Szalagokon jut el a székelyföldi települések üzenete a csíksomlyói búcsúra

Gyalogos, lovas és kerékpáros staféta juttatja el a székelyföldi közösségek szalagokra írt imaszándékait, üzeneteit az idei csíksomlyói búcsúra. Az üzenetek zarándoklatáról Molnár Sándor, a szervező Erdélyi Mária Út Egyesület elnöke nyilatkozott május 28-án az MTI-nek. (Magyar Kurír)

Felvételt hirdet a soproni Szent Pál Katolikus Szakkollégium

A Sopron történelmi belvárosában lévő Szent Pál Katolikus Szakkollégium – Collegium Paulinum – felvételt hirdet a 2020/21-es tanév első félévére, bentlakásos elhelyezést biztosítva egyetemista diákoknak. (Magyar Kurír)

Csodát tett Ferenc pápa

Amióta a Vatikán bejelentette, hogy a Katolikus Egyház feje most először személyesen látogat el a Csíksomlyói Szűzanyához, egész Erdély, sőt, a teljes Kárpát-medence Ferenc pápa történelmi látogatásának lázában égett.  Címkék:  Csíksomlyó Ferenc pápa (Képmás magazin)

Maradjunk mégis reménységben!

(reformatus.hu)

Megújult a Magyar Máltai Szeretetszolgálat több épülete

Európai uniós és hazai forrásból újulhatott meg a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület néhány intézménye. A fejlesztések eredményeképpen több településen nő az ellátott terület nagysága, és olcsóbbá válik egyes épületek fenntartása. (Magyar Kurír)

Pünkösdkor minden életre kel – A remény és az öröm üzenetét tolmácsolja Erdő Péter bíboros

„Ne onnan kezdjük, ahol abbahagytuk!” – ezt kéri Erdő Péter a pünkösd ünnepe alkalmából közzétett videoüzenetében. A bíboros, prímás a kényszerű bezártság tanulságainak levonása mellett arról a lehetőségről beszél, amelyet a mostani újrakezdés, életünk nyitottabbá válása tartogat számunkra. (Magyar Kurír)

Elmarad a Tiszáninneni Református Egyházkerület Sárospataki Ifjúsági Tábora

Az idei nyáron a Tiszáninneni Református Egyházkerület Sárospataki Ifjúsági Tábora elmarad. A jövő esztendőre készülnek a szolgálattevők és a vezetők. A jövő esztendei találkozás reményében a szervezők: Szőnyi Tamás esperes és Kolumbán Gábor lelkipásztor. (Tiszáninneni Református Egyházkerület)

Pünkösd, amikor a hit hat

Pünkösd az egyik legnehezebben megfogalmazható ünnepünk, a vallást nem gyakorlók azt sem tudják, miért épp erre a kora nyári hétfőre esik munkaszünet. De valljuk be, még a templomba járó hívők is nehezen birkóznak meg mibenlétével, mert a ráció számára kevéssé fogható fel. Megértése az átélt, megtapasztalt istenhitből fakad, erről beszélni pedig nagyon nehéz. Címkék:  Pünkösd keresztény ünnep (Képmás magazin)

A Szükséget Szenvedő Egyház segélyszerv segítsége a szíriai keresztényeknek

Több mint húszezer keresztény család számára biztosít segélyt Szíriában a pápai jogú karitász szervezet, mely a háború és a koronavírustól egyaránt sújtott közel-keleti ország keresztény közösségei számára valódi életmentő csomag. (Katolikus Karitász)

Papp János 2020. május 24-i igehirdetése – jelnyelven is

🧏 Papp János múlt vasárnapi igehirdetése mostantól jelnyelven is elérhető! Köszönjük a Baptista Speciális Misszió munkáját 💖 (baptist.hu)

Az Egyház tiltakozik az új norvég biotechnológiai törvény ellen

A norvég parlament május 26-án elfogadta a biotechnológiai törvény módosítását, ezzel engedélyezve az egyedülálló nőknek a mesterséges megtermékenyítést és a petesejt-adományozást. A norvég püspökök hevesen tiltakoznak a döntés ellen, mert az eltörli a gyermekek emberi jogait. (Magyar Kurír)

Pünkösd ünnepi online istentiszteleti alkalmaink

(evangelikus.net)

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia közleménye

(Katolikus Karitász)

A dzsihadisták szerint a koronavírus isten büntetése a Nyugatra

„Örülünk, hogy elért titeket isten haragja (…) Látjuk, hogy minden igyekezettel pénzt adtok ki, kétségbeesetten próbálva megmenteni a gazdaságotokat, amelyet... (s4c.news)

A Háló mozgalom felhívása a nemzeti összetartozás napjára

Június 4. a nemzeti összetartozás napja. A trianoni békediktátumra való emlékezés napján a Háló mozgalom idén is a határokon túl élő barátok, ismerősök felhívására buzdít. „Összetartozunk, számon tartalak, felhívlak” – idén, a békediktátumra aláírásának 100. évfordulóján ezzel a mottóval tette közzé felhívását a mozgalom vezetősége. (Magyar Kurír)

„Csak a szeretetben van fejlődés”

Ha tényleg szeretnénk Istent és az embereket szolgálni, saját személyiségünket is formálni kell. Online hittanóra 6-7-8. osztályosoknak (3. rész) Folytatódik a Sárisápi Szent Imre Plébánia hittanos diákokat segítő sorozata. Az órát Szabó József László atya tartja. YouTube-csatornánkra itt iratkozhat fel. The post „Csak a szeretetben van fejlődés” appeared first on Keresztény Élet Portál. (keresztenyelet.hu)

Együtt az Istenszülővel XX. – lelki táplálék nehéz időkben

„Máriához bizalommal járulhatunk, mert mindig segítségünkre van”– rövid beszédekből álló sorozatunkban dr. Ivancsó István teológiai tanár, rókahegyi lelkipásztor utolsó, huszadik elmélkedését olvashatják. (nyirgorkat.hu)

„Eldőlt, hitték-e, amit hirdettek”

Trianon nem csak az országot, de az egyházszervezetet is darabokra szakította. A magyar reformátusok egy ellenségessé vált politikai környezetben szinte a semmiből szervezték meg az utódállamokban egyházigazgatásukat, oktatásukat, missziói munkájukat. Az erről készült dokumentumfilm mától megtekinthető. (Kárpátaljai Református Egyházkerület)

Pünkösdhétfőn ökumenikus istentiszteletet közvetít a Duna Televízió

Történelmi környezetben, a budavári Magdolna-toronynál – egy 13. században épült templom romjainál – tartanak szabadtéri ökumenikus istentiszteletet június 1-jén, pünkösdhétfőn, 11-től. (Magyar Kurír)

Útravaló – 2020. május 29.

Napról napra közreadjuk a napi olvasmányokhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Májusban Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót. (Magyar Kurír)

Elegendőt a sok helyett

Újratervezéseink során vajon odafigyelünk-e, hogy biztosan szükségünk van arra, amire igényünk is? Megjelent a Karakter magazin legfrissebb száma, válogatott írásokkal a Dunamellékről. (parokia.hu)

Mai evangélium – 2020. május 29.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Jn 21,15–19 (Magyar Kurír)

Idősek nélkül nincs jövő! – A Sant’Egidio közösség összefogásra hív az idősekért

A Sant’Egidio közösség a koronavírus okozta válság napjaiban növekvő aggodalmat érez társadalmaink jövőjéért. Ettől indíttatva fogalmazta meg az alábbi, számos nyelvre lefordított, a nemzetközi közvéleményben is terjedő felhívást. Mindenkihez szól: állampolgárokhoz és intézményekhez; szemléletváltásra hív, hogy új kezdeményezések szülessenek szociális és egészségügyi téren. (Magyar Kurír)

Valóban idegen nyelveken kezdtek beszélni az apostolok? – Huszonöt kérdés és válasz a pünkösdről

Füzes Ádámot, az Esztergomi Hittudományi Főiskola levelező tagozatának liturgikatanárát kérdeztük pünkösd ünnepéről és a Szentlélekről, hogy könnyebben válaszolhassunk az Úr hívására ebben a kegyelmi időszakban (is). (Magyar Kurír)

Pünkösdvasárnap püspöki szentmise lesz a székesfehérvári Szent Imre templomban

2020.05.28. – Spányi Antal megyés püspök, Pünkösdvasárnap, május 31-én, délelőtt fél 11-kor ünnepi szentmisét mutat be a Szent Imre templomban. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Krisztus keresztje reményünk jele - Úrnapja Székesfehérváron

2020. június 03. - A székváros plébániáinak krisztushívőivel együtt ünnepli a Főpásztor és a város papsága az Úrnapját a Prohászka emléktemplomban. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Zarándokvlogot indított a Mária-út

A Mária-út zarándokvlogot indított május 26-án, amelyen rövid videókat adnak közre mindennap a zarándoklás népszerűsítésére. (Magyar Kurír)

Egy rejtőzködő templom nyomában Velemben

Falkutatási munkálatok zajlanak ezekben a napokban a velemi Szent Vid-kápolnában. Egy negyvenéves feltételezés megoldásán dolgoznak a szakemberek, amely szerint a Szent Vid-hegyen épült Árpád-kori templom falait a mai kápolna rejti. (Magyar Kurír)

Online is tartalmas lehet a pünkösd a Magyar Nemzeti Múzeum jóvoltából

Új online tartalmakkal készülnek a Magyar Nemzeti Múzeum muzeológusai, május 30-ától, szombattól június 1-jéig, pünkösdhétfőig régészeti, archaeozoológiai, művészettörténeti, numizmatikai és történeti kutatási eredményeiken keresztül mutatják be a keresztény ünnep hagyományrendszerét. (Magyar Kurír)

Katekétaképzés indul a Kaposvári Egyetemen

A Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola kihelyezett katekéta BA-képzést indít a Kaposvári Egyetemen, mely államilag elismert felsőfokú végzettséget és hitéleti szakképzettséget ad. (Magyar Kurír)

Vizitáció a Szentföldön – Várnai Jakab naplója (3. rész)

Várnai Jakab OFM, a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola rektora 2015–2016-ban a Szentföldi Ferences Kusztódia vizitátora volt. E tisztségében, majd megbízatása után is többször járt a Szentföldön. Ezekből a tapasztalatokból és élményekből készült a napló, melynek fejezeteit hetenként teszik közzé a Ferences Rendtartomány honlapján. A harmadik részt olvashatják. (Magyar Kurír)

Magyarországon eddig még soha nem látott összefogás bontakozott ki

A nemzeti összefogás vonalán eddig 266 millió forint támogatás érkezett a rászorulók számára (Katolikus Karitász)

a mágus

Az igazság elviselhetetlen, ha nem a Lélek vezetése alatt lepleződne le szemünk előtt a világ. (Erdélyi Refomátus Egyházkerület)

Az EVT főtitkára is megemlékezett Tamás Bertalan haláláról

(reformatus.hu)

Hittanoktatói állás a Kálvin téren

(reformatus.hu)

Szellemi harc 2.0 – Varga László püspök nyári lelkigyakorlata

Varga László kaposvári megyéspüspök augusztus 13. és 15. között tart lelkigyakorlatot a kaposvári Szent Imre-plébániatemplomban. (Magyar Kurír)

Elmarad a Válts Irányt! IKE Fesztivál

Videós bejegyzésben jelentették be a szervezők, hogy idén elmarad a Válts Irányt! IKE Fesztivál. (Erdélyi Refomátus Egyházkerület)

Idősek otthona nyílik Hajdúdorogon

A tervek szerint ősszel már birtokba is vehetik a lakók a Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat új intézményét Hajdúdorogon, az Ady Endre utcában. A korábbi Szent Bazil Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium egyik régi épületét alakítják át úgy, hogy az az előírásoknak megfeleljen. (Magyar Kurír)

A lengyel szaléziak misszionáriusaikon keresztül segítenek világszerte a járvány elleni harcban

A varsói szalézi missziós hivatal kampányt hirdetett annak érdekében, hogy a rend misszionáriusain keresztül támogassák azokat, akik a koronavírus-világjárvány következményeitől a legjobban szenvednek. Május 21-ig csaknem 200 ezer złotyt (majdnem 16 millió forintot) gyűjtöttek össze, amiből már 18 missziós helyszínen segítettek. (Magyar Kurír)

Az igazi világosság – Krisztus tanítása. Márk metropolita igehirdetése Vakonszületett Vasárnapján

Május 24-én, Vakonszületett Vasárnapján, amely egyben Szent Cirill és Metód ünnepe az ó-naptár szerint (május 11/24), főpásztorunk ismét a Krisztus Születése ünnepének szentelt rjazanyi székesegyházban tartott szent liturgiát. Igehirdetését az alábbiakban foglaljuk össze:  „Ki vétkezett, ez, vagy a szülei, hogy vakon született? – teszik fel a tanítványok az Úrnak a kérdést. Mégis, János evangélista szerint […] (Magyar Ortodox Egyházmegye (Moszkvai Patriarkátus))

Mennybemenetel – a boldog elválás ünnepe

Az élet sokszínű és fordulatokkal teli. Bővelkedik olyan eseményekben, amelyeket előre eltervezünk, és olyanokkal is, amelyek váratlanul következnek be. Események, amelyeket örömmel várunk, és történések, amelyek kellemetlenül érintenek bennünket. Az élet dinamikus, soha nem változatlan – ahogyan az ókoriak mondták – olyan mint egy folyó. Fontos jelentősége van benne minden találkozásnak, minden alkalomnak a viszontlátásra, […] (Magyar Ortodox Egyházmegye (Moszkvai Patriarkátus))

Ferenc pápa üzenetet küldött Angliába az Élet napjára

„Válaszd az életet!” – ez a témája az idei Élet napjának, amelyet minden évben megrendez az angliai és walesi püspöki konferencia a skót és az ír püspökökkel együttműködésben. A kezdeményezés célja, hogy érzékenyítse a brit szigetek lakóit az élet jelentősége és értéke iránt annak minden szakaszában és körülményei között. A tervek szerint 2020-ban Skóciában május […] The post Ferenc pápa üzenetet küldött Angliába az Élet napjára appeared first on Keresztény Élet Portál. (keresztenyelet.hu)

Édes otthon – Az otthonunk a tükörképünk, nem mindegy, mit látunk benne

Az elmúlt három hónapban mindenhonnan dübörgött a „maradj otthon”! A hangsúly egyértelműen a „maradáson” volt, de mi van az otthonnal? Milyen az otthonunk (ott-hon-unk)? Egyáltalán otthonnak érezzük-e? Otthonos? Ellátja funkcióit? Netán esztétikailag is olyan, hogy szívesen tartózkodunk benne? Vagy egy börtön, tele korlátokkal? Mostanában volt időnk testközelből alaposan megfigyelni… Szükségesnek éreztünk-e bármilyen változtatást? Címkék:  otthon #maradjotthon lakberendezés karantén (Képmás magazin)

Több tucat embert mészároltak le az iszlamisták Kongóban

Az ENSZ-szel is kapcsolatban álló Béke, Demokrácia és Emberi Jogok Központja (CEPADHO) nevű szervezet szerint a gyilkosságokat a Szövetséges Demokratikus... (s4c.news)

Félelmek kezelése – Hit

Hogyan kell kezelni a félelmet? Patton Márk, a Fókusz Baptista Gyülekezet lelkipásztora beszél erről az aktuális kérdésről a Baptista tanítások sorozat legújabb részében. (baptist.hu)

Áldás békesség minden időben - pápai felvételek

A református.hu portál internetes áhítatsorozata számára Pápán is vettek fel részeket, amelyek a reformatus.hu portálon jelennek meg. Május 27-én Szakács Gergely, a Pápai Református Egyházközség lelkipásztorának áhítatát tették közzé, amelyet a tovább mögött tekinthetnek meg. (Dunántúli Református Egyházkerület)

Lemondott Gottfried Locher

(reformatus.hu)

Szovjet katona lőtte agyon a 35 éves káplánt

Szalay Alajos, a mártírhalált halt káplán száztíz évvel ezelőtt, 1910. május 28-án született Bősárkányban. Életútját Szalay Balázs helytörténész dolgozta fel. (Magyar Kurír)

Szentté avatják Foucauld atyát – Kanonizációs dekrétumokat hagyott jóvá a pápa

Ferenc pápa május 26-án kihallgatáson fogadta Angelo Becciu bíborost, a Szentek Ügyeinek Kongregációja prefektusát. Az audiencián a pápa dekrétumok közzétételét hagyta jóvá, ezek öt csoda, két vértanúság és egy hősies erénygyakorlás elismerését tartalmazzák. (Magyar Kurír)

Engedjük megérkezni az örömet a szívünkbe! – Urunk mennybemenetele ünnepe Székesfehérváron

Urunk mennybemenetele ünnepén, május 24-én Spányi Antal megyéspüspök mutatott be szentmisét Székesfehérváron, melynek keretében megemlékeztek a főpásztor beiktatásának 17. évfordulójáról. (Magyar Kurír)

Milyen egy igazán (harc)edzett család?

Amikor irodában dolgoztam, rendszeresen jártam edzeni, hogy ellensúlyozzam az ülőmunka negatív hatásait, és persze, hogy csinos legyek. Az elmúlt bő három évben a rendszeres és klasszikusnak nevezhető sporttevékenység ugyan kimaradt az életemből, és még két gyermeket is szültem, de azért tartom a formám, bár valamivel nyúzottabb kivitelben. Az eddigi legösszetettebb edzésforma az életemben ugyanis az anyaság lett. Címkék:  kisgyermekes család anyaság sport (Képmás magazin)

Zarándokoljunk lélekben…

Az idei csíksomlyói búcsúra való zarándoklatunk a járványügyi helyzet miatt másképpen alakul, másképp mutatkozik meg. [...]A közös imádságok, énekek, sokszor az áldásos eső, tűző nap, mind-mind elmaradnak, helyében egy új zarándoklehetőséget kell előtérbe helyezzünk: a lelki zarándoklatot. (nyirgorkat.hu)

Együtt az Istenszülővel XIX. – lelki táplálék nehéz időkben

„Milyen szép, hogy Isten emberi eszközt választott ki Máriában arra, hogy Fia megtestesüljön, a világba érkezzen, hogy emberi természetében egy legyen velünk!”– rövid beszédekből álló sorozatunkban dr. Ivancsó István teológiai tanár, rókahegyi lelkipásztor tizenkilencedik elmélkedését olvashatják. (nyirgorkat.hu)

„Eldőlt, hitték-e, amit hirdettek”

Trianon nem csak az országot, de az egyházszervezetet is darabokra szakította. A magyar reformátusok egy ellenségessé vált politikai környezetben szinte a semmiből szervezték meg az utódállamokban egyházigazgatásukat, oktatásukat, missziói munkájukat. Az erről készült dokumentumfilm mától megtekinthető. (parokia.hu)

Megújult a szakáldi görögkatolikus templom

Befejeződtek a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szakáld templomának külső felújítási munkálatai, az ünnepélyes megáldás – a tervek szerint – július 26-án lesz. (Magyar Kurír)

[Podcast] Túlélők 3. – Túlélni egy autóbalesetet

A mai beszélgetéshez olyan Túlélőt kerestem, akinek története happy enddel végződött. Illés Anitával beszélgetek, aki 12 éve olyan autóbalesetet szenvedett, amelynek következtében halálközeli élménye volt: kívülről látta önmagát. Harminc műtétet végeztek rajta az egy évig tartó kórházi felépülése során, miközben kérdéses volt, vissza tud-e majd térni korábbi életéhez. Többek között arról kérdezem, hogy történt a baleset, mire emlékszik ebből, miben változtatta meg az életét, és ez a változás mennyire volt tartós. Címkék:  Túlélők podcast Illés Anita (Képmás magazin)

Aki Apor Vilmos mellett Győr világháborús ostromának másik papi áldozata volt

Szalay Alajos, a mártírhalált halt káplán száztíz évvel ezelőtt, 1910. május 28-án született Bősárkányban. Életútját Szalay Balázs helytörténész dolgozta fel. (Magyar Kurír)

7 +1 kérdés a járvány idején – A Magyar Kurír főszerkesztőjét kérdezte erdélyi testvérportálunk

Tartsunk lépést az élettel! Tartsuk egymásban a lelket! Tartsuk a kapcsolatot! – ezzel a mottóval készített cikksorozatot a RomKat.ro erdélyi katolikus hírportál, melynek részeként a Magyar Kurír főszerkesztőjét, Kuzmányi István állandó diakónust is mikrofonvégre kapták. (Magyar Kurír)

Budapest legrövidebb utcája kétszáz éve viseli a Miatyánk nevet

Különös története van a Deák Ferenc utcát és az Erzsébet teret összekötő kis köznek, amely ma Budapest legrövidebb utcája. Nevét, a Miatyánkot még a legzordabb időkben sem változtatták meg, amikor a kor szelleméhez igazodva tömeges volt a közterületek átkeresztelése. Szerencsére nem is törölték a hivatalos nyilvántartásból, egyszerűen csak nem használták: nem írták ki se az […] The post Budapest legrövidebb utcája kétszáz éve viseli a Miatyánk nevet appeared first on Keresztény Élet Portál. (keresztenyelet.hu)

Kinyitnak a jeruzsálemi egyházmegye templomai is, betartva a biztonsági előírásokat

Pierbattista Pizzaballa érsek, a jeruzsálemi latin patriarkátus apostoli adminisztrátora május 26-án levélben kérte a plébánosokat, a szerzeteseket és a híveket, hogy bár minden templomot megnyitnak, az egyes lelkipásztori területeken tartsák be az előírt intézkedéseket. (Magyar Kurír)

Bubnó Tamás: „A Kárpát-medencében élünk, tudnunk kell, hogy ez egy ilyen hely”

Évről-évre fellép a Klassz a pARTon! fesztiválon Bubnó Tamás kórusa, a Szent Efrém Férfikar. Miért gyökerezik a földbe a láb a bizánci zenétől? És miben ihlette meg a kórust II. János Pál? Ezekről a kérdésekről beszélgetett a papageno.hu munkatársa a neves karnaggyal. (nyirgorkat.hu)

A szeretet, az ember istenképmásisága

Megjelent a Egyházfórum 2018/1. számban A második teremtéstörténet – Ádám és Éva története (Ter 2,4–3,24) – nemcsak a teológusok számára szolgáltat örök kihívást és inspirációt, hanem a filozófiai gondolkodásban is kiemelt jelentőségű. A 18. század második felében például fontos szerepet játszott a romantikus látásmód kialakulásában. Herder, Lessing, Kant és Schiller is a bibliai narratíva újrafogalmazásával, kreatív átírásával öntötte formába saját vízióját az emberi sorsról.[1] Ádám és Éva története a 20. században is megtermékenyítette a filozófiai gondolkodást. A múlt század egyik legfontosabb filozófusa, Paul Ricoeur például a gonosz szimbolizmusáról írt könyvében központi helyen elemzi a második teremtéstörténetet.[2] Közös ezekben a filozófiai olvasatokban az, hogy a bűnbeesés momentumára koncentrálnak, vagyis a paradicsomi állapot elvesztésére, ami azután alapul szolgálhat az (egyhazforum.hu)

Soha többé nem leszek rossz, csak hadd mehessek újra iskolába

Kiscsoportos keretek között újra zajlik az oktatás a Magyar Máltai Szeretetszolgálat tarnabodi iskolájában. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy naponta két osztály jön be korrepetálásra. (Magyar Kurír)

Csíksomlyói búcsú – A ferencesek lélekben való csatlakozásra buzdítják a zarándokokat

A csíksomlyói Mária-kegyhely őrei, az erdélyi ferencesek szerkesztőségünkhöz eljutattott közleményükben az idei csíksomlyói búcsúval kapcsolatos döntésüket hangsúlyozva megismétlik korábbi tájékoztatásukat és közreadják a programfüzetet, amely segítséget nyújt a lelki zarándoklatba történő bekapcsolódásra. (Magyar Kurír)

Az önrendelkezés az ember szabadságához tartozik

(reformatus.hu)

Reformátusok és Trianon

(reformatus.hu)

Szegény családok, egyedülálló emberek kapták a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye adományait

Mészáros László egyházmegyei karitászigazgató elmondta, az egyházmegye nagylelkű adományának köszönhetően hatvanegy működő karitászcsoportban – a kétszeri adományozásból – csoportonként 230 ezer forint összeget tudtak élelmiszer-vásárlásra fordítani. (Magyar Kurír)

A MATER SALVATORIS LELKIGYAKORLATOS HÁZ ÉS KONFERENCIAKÖZPONT ALAPÍTVÁNYÁNAK FELHÍVÁSA

Az alábbiakban a Mater Salvatoris Lelkigyakorlatos Ház és Konferenciaközpont Alapítványának levelét olvashatják. (Váci Katolikus Egyházmegye)

Útravaló – 2020. május 28.

Napról napra közreadjuk a napi olvasmányokhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Májusban Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót. (Magyar Kurír)

Mai evangélium – 2020. május 28.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Jn 17,20–26 (Magyar Kurír)

a sztalker

Akit Isten Lelke vezérel, másállapotban van. (Erdélyi Refomátus Egyházkerület)

Ferenc pápa katekézise: Az ima a gát a rossz egyre növekvő áradatával szemben!

A Szentatya május 27-én folytatta az imáról elkezdett katekézissorozatát. Ezúttal az igaz emberek sokszor egyáltalán nem szembetűnő imájáról elmélkedett. Ferenc pápa teljes katekézisének fordítását közreadjuk. (Magyar Kurír)

Visszatérhetnek a misézőkövek hagyományához Írországban

Írországban felmerült, hogy a járványveszély idején visszahozhatnának egy régi hagyományt: az üldöztetés idején oltárként használt misézőköveket. (Magyar Kurír)

„Szolidaritás, pietás, auktoritás” – Vanyó Tihamér egyháztörténész emlékére

Ma 15 évvel ezelőtt, 2005. május 27-én hunyt el Vanyó Tihamér, aki azon ritka történészek közé tartozott, akik megérték századik születésnapjukat (idén 115 évvel ezelőtt, 1905. március 8-án született). Vanyó Tihamér OSB azon ritka történészek közé tartozott, akik megérték századik születésnapjukat. Egyháztörténészek számára megkerülhetetlen életművében okmánytárakat, elemzéseket, recenziókat, kutatásmódszertani kézikönyveket egyaránt találunk, és csak találgathatunk, mennyivel gazdagabb lehetne szellemi hagyatéka, ha nem kényszerült volna több évtizedes hallgatásra a kommunista hatalomátvétel után. Pályáját és életművét minden 20. század iránt érdeklődőnek érdemes jobban megismerni. Vanyó Tihamér OSB egyháztörténészről Kruppa Tamásnak, a Fraknói Vilmos Római Történeti Kutatócsoport tagjának írását olvashatják. (nyirgorkat.hu)

Megjelent az Új Ember 2020. május 31-i száma

Az Új Ember ez évi huszonkettedik számát ajánljuk olvasóink figyelmébe. (Magyar Kurír)

Szóljanak a harangok!

A Kárpát-medencében száz másodpercig szóljanak a harangok Trianon százéves évfordulója alkalmából június 4-én, magyar idő szerint 16 óra 30 perckor! Tagsága és partnerszervezetei javaslatára a… (evangelikus.net)

Georg Gänswein: Aki a saját Egyházát akarja felépíteni, az tévúton jár

Az ACI Stampa olasz hírügynökség exkluzív interjút készített a Pápai Ház prefektusával, Georg Gänsweinnel az EWTN (Eternal Word Television Network) kiadónál megjelent könyvéről. (Magyar Kurír)

A népi iparművész, aki szociális testvér

A Hagyományok Háza munkatársa készített interjút Kelemen Eszter bőrműves népi iparművésszel, aki a Szociális Testvérek Társaságának tagja. (Magyar Kurír)

Újra megnyílt a betlehemi Születés temploma

A Szent Sír bazilika május 24-ei újranyitását követően Francesco Patton ferences atya, szentföldi kusztos, valamint III. Teofil jeruzsálemi görögortodox és... (s4c.news)

Imádkozzuk együtt szombaton Ferenc pápával és a világ kegyhelyeivel a rózsafüzért!

Az Új Evangelizáció Pápai Tanácsa arra hív, imádkozzuk Ferenc pápával együtt a rózsafüzért május 30-án, szombaton 17.30-kor. Kérjük együtt a Szűzanya közbenjárását a járvány idején. Az imába, amelyet a vatikáni média élőben közvetít, bekapcsolódnak a világ Mária-kegyhelyei. A pápa a Vatikáni Kertekben található lourdes-i barlangnál fog imádkozni. (Magyar Kurír)

Miért pünkösd az Egyház születésnapja?

Minden, amit tudni akarsz a szentmiséről, de soha nem merted megkérdezni. Misemagyarázó videósorozat Fábry Kornéllal, a második évadban az ünnepi szentmisék és egyes ünnepkörök liturgiájával. Forrás: Misevlog Fábry Kornéllal The post Miért pünkösd az Egyház születésnapja? appeared first on Keresztény Élet Portál. (keresztenyelet.hu)

Ahol jelen van a „szegény, szegényekért élő Egyház” a koronavírus idején

Quarantena-Cuarentena. „Pestisnapló” egy argentin nyomornegyedben címmel jelent meg egy kötet olasz és spanyol nyelven arról, hogyan alakult ki egy Buenos Aires-i nyomornegyedben a plébánia körül a papok kezdeményezésére egy hihetetlen méretű összefogás a szegényekért a vírus idején. Ferenc pápa írt előszót a kötethez. (Magyar Kurír)

A Szuverén Máltai Lovagrend követnek nevezte ki a magyar szeretetszolgálat két vezetőjét

A Szuverén Máltai Lovagrend néhány, ázsiai menekülteket segítő programjának koordinálására a rend nagykancellárja követnek nevezte ki Győri-Dani Lajost, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat ügyvezető alelnökét és Solymári Dánielt, a szeretetszolgálat nemzetközi kapcsolatokért felelős vezetőjét. Solymári Dánielt a Brit Királyi Földrajzi Társaság rendes tagjává választotta. (Magyar Kurír)

Kovács Nóri: „A hit számomra biztonság és bizonyosság”

A népszerű énekes-előadóművész Boldogasszony köpenyén című duplaalbuma év végén jelenik meg. Vallásos családban nevelkedett és hite az idő előrehaladtával egyre mélyebbé vált. Mint mondja, felnőttként nemcsak érti, de folyamatosan tapasztalja is Isten létezését. Magyarság és kereszténység iránti elkötelezettsége az évente kiadott lemezeiről és koncertjei, köztük templomi műsorai százaiból is kiviláglik. A népzenei gyökerekből táplálkozó, a […] The post Kovács Nóri: „A hit számomra biztonság és bizonyosság” appeared first on Keresztény Élet Portál. (keresztenyelet.hu)

Közösségben élhetjük meg igazán a hitünket – Egy görögkatolikus egyházközség élete a járvány idején

Május 4-én – Budapest és Pest megye kivételével – az illetékes hatóságok mindenütt könnyítettek a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozásokon, 18-tól pedig már az ország teljes területén enyhültek a betartandó előírások. A főpásztorok engedélyével így ismét lehetséges a nyilvános szentmisék bemutatása. A Magyar Kurír munkatársa dr. Ivancsó István atyát kérdezte. (nyirgorkat.hu)

Külön kelyhes úrvacsora és nyári táborok

Külön kelyhes úrvacsorát javasol a gyülekezeteknek pünkösdre a Magyarországi Református Egyház Zsinatának Elnökségi Tanácsa. A testület a nyári táborok megtartásáról is határozott szerdai ülésén. (Dunántúli Református Egyházkerület)

Nem látszik a mosoly az arcmaszk mögött

Újranyitottak a vidéki templomok május 17-én, ezért Balatonarácsra látogattunk, hogy megnézzük, milyen egy istentisztelet, ha a gyülekezet megpróbál megfelelni a járványügyi előírásoknak. (Dunántúli Református Egyházkerület)

Külön kelyhes úrvacsora és nyári táborok

Külön kelyhes úrvacsorát javasol a gyülekezeteknek a Magyarországi Református Egyház Zsinatának Elnökségi Tanácsa. A testület a nyári táborok megtartásáról is határozott. (parokia.hu)

Jézus győzött, beteljesítette az ember sorsát – Mennybemenetel ünnepe Debrecenben

Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök Urunk mennybemenetelének ünnepén, május 24-én a debreceni Szent Anna-székesegyházban mutatott be szentmisét. (Magyar Kurír)

A Vatikán húszezer szír keresztény családnak adott támogatást

Húszezer ötszázötven keresztény család részesül a Szükséget Szenvedő Egyház nevű segélyszervezet átfogó akciójából – számolt be Facebook-oldalán a Vatican News.... (s4c.news)

Újranyitnak a budapesti könyvesboltok

Ismét megnyílt a Kálvin Kiadó Bocskai úti könyvesboltja, június 4., csütörtöktől pedig már a Bibliás Könyvesbolt is várja az érdeklődőket. (parokia.hu)

Külön kelyhes úrvacsora és nyári táborok

(reformatus.hu)

Közösségben élhetjük meg igazán a hitünket – Egy görögkatolikus egyházközség élete a járvány idején

Május 4-én – Budapest és Pest megye kivételével – az illetékes hatóságok mindenütt könnyítettek a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozásokon, 18-tól pedig már az ország teljes területén enyhültek a betartandó előírások. A főpásztorok engedélyével így ismét lehetséges a nyilvános szentmisék bemutatása. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa fogadta az új argentin szentszéki nagykövet asszonyt

María Fernanda Silva személyében új szentszéki nagykövete van az Argentin Köztársaságnak. A diplomata május 23-án mutatta be a pápának kormánya megbízólevelét. (Magyar Kurír)

Tempfli József püspökre emlékeztek Nagyváradon halálának évfordulóján

Böcskei László nagyváradi megyéspüspök szentmisét mutatott be elődje, Tempfli József halálának negyedik évfordulóján, május 25-én a székesegyház előtti téren, nagyváradi papok koncelebrálásával. (Magyar Kurír)

Budapesten lesz a zsinati ülés

(reformatus.hu)

Jöjj, térj be, kapum tárva

(reformatus.hu)

Különleges áldást hozott a rózsafüzér imádság Birmingham környékén

A Mária-tisztelet és a rózsafüzér imádság igazi áldást hozott az alabamai Birmingham környékén élő virágkereskedők számára. Minden május 10-én kezdődött (angolszász területeken akkor volt anyák napja), egy szentmisén a Birminghamhez tartozó Irondale-ben. (Magyar Kurír)

Élő egyház

(NAVA_Video )

Melyik a jobb: home office vagy iroda? – Érvek pro és kontra a nagy döntéshez

A home office-t pár hónapja még menő cégek úri huncutságának tartottuk, akik saját kantint, konditermet, relaxáló szobát üzemeltetnek, bejáró masszőrt alkalmaznak – munkavállalóiknak ezért nem jelent nagy kísértést az otthoni munka kényelme. Vagy lesajnálóan gondoltunk azokra a kisvállalkozásokra, ahol nincs pénz irodabérlésre, titkárnőre, takarítóra, így mindenki megoldja ezt, ahogy tudja. Valahol a kettő között éreztük „normálisnak” a munkahely kifejezést, mert hát az iroda nem wellnessközpont, kicsit kényelmetlen és zsúfolt – nehogy már eltespedjünk –, viszont jár hozzá a napi két kávé, a bérlet, a tiszta mosdó, a fénymásoló- és toalettpapír. Azt éreztük, mégiscsak szükség van arra az irodaajtóra, amin reggel be, délután kilépünk. Ugyan mi is változtathatná meg ezt a több évtizedes berögződést? Pár hónap kényszerű és tömeges home office? Címkék:  home office irodai munka koronavírus (Képmás magazin)

Baptista tanítások: válságok a Bibliában – 2. rész

Mit tehetsz akkor, amikor egy krízishelyzetben a szemed láttára omlik össze az elképzelt jövőd? Bármilyen tragikusnak tűnjön is a helyzet, és bármit mondjon is a környezeted, Jézus azt mondja, hogy vele a kilátástalan helyzetekben is van tovább. Dr. Pafkó TamáslelkipásztorTrinity Baptista Gyülekezet Videó: Máté István (baptist.hu)

Megnyíltak a budapesti könyvesboltok

Ismét megnyílt a Kálvin Kiadó Bocskai úti könyvesboltja, június 4., csütörtöktől pedig már a Bibliás Könyvesbolt is várja az érdeklődőket. (parokia.hu)

Magyar teológus a nemzetközi Concilium folyóirat szerkesztőbizottságában

A Concilium nemzetközi teológiai folyóirat szerkesztőbizottsága tagjának választották Kovács Gusztávot, a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola rektorát. (Magyar Kurír)

„A másik ember fontosabb nálam, én a másik szolgája vagyok” – Interjú Silvia Scatraglival, a Fokoláre Mozgalom tagjával

Silvia Scatragli 13 éve költözött Olaszországból Magyarországra. A katolikus egyház egyik 20. századi megújulási mozgalma, a Fokoláre tagja. Nagyjából úgy él, mint egy szerzetes, de nem a világtól elvonulva, hanem a Semmelweis Egyetem gyógyszerészeként igyekszik azt az örömöt sugározni, ami annak idején őt is megszólította. Címkék:  Silvia Scatragli Fokoláre Mozgalom szerzetes (Képmás magazin)

Együtt az Istenszülővel XVIII. – lelki táplálék nehéz időkben

„Mária személye, az ő teste, az ő áldott méhe az Isten és az ember találkozásának a legszentebb helyévé vált.”– rövid beszédekből álló sorozatunkban dr. Ivancsó István teológiai tanár, rókahegyi lelkipásztor tizennyolcadik elmélkedését olvashatják. (nyirgorkat.hu)

Az Öröm útján járnak Komáromban is

A komáromi Jézus Szíve plébánián Bros Gergely plébános kezdeményezésére tavaly indították el az Öröm útja, vagy más néven a Fény útja áhítatot, amely a keresztútjáráshoz hasonlatos, de a Jézus feltámadása után történő eseményekbe kapcsolódunk be általa. (Magyar Kurír)

Ha Isten szeret minket, miért van ennyi rossz a világban?

Online hittanóra 4. osztályosoknak (3. rész) Online hittanórákkal segíti a fiatalok épülését a Sárisápi Szent Imre Plébánia. Ebben a részben Szabó József László atya Jób történetét bemutatva válaszol egy sokakat foglalkoztató kérdésre… YouTube-csatornánkra itt iratkozhat fel. The post Ha Isten szeret minket, miért van ennyi rossz a világban? appeared first on Keresztény Élet Portál. (keresztenyelet.hu)

Egy Miatyánk a magyarokért – imalánc Trianon évfordulóján

A 777 csapata arra buzdít valamennyi magyart, hogy Trianon századik évfordulóján, 2020. június 4-én, magyarországi idő szerint délután fél ötkor közösen imádkozzunk hazánkért és valamennyi nemzettársunkért. A korábbi kezdeményezésünkhöz hasonlóan ezúttal is egy virtuális térképen lehet majd jelölni, hogy honnan csatlakoztak az imalánchoz. (nyirgorkat.hu)

Az erény után

AVAGY: „SEMMI HATALMAT SENKINEK!” Megjelent a Egyházfórum 2018/1. számban Az európai lét krízisének csak két kivezető útja van: Európa vagy elpusztul, mert elidegenedik életének racionális értelmétől, és szellemellenességbe, barbárságba hanyatlik, vagy újjászületik a filozófia szelleméből, az ész a naturalizmust végképp leküzdő heroizmusa által. Európa legnagyobb veszélye a fáradtság. Küzdjünk e minden veszélyek legveszedelmesebbike ellen, mint „jó európaiak”, azzal a vitézséggel, amely a végtelen harctól sem riad vissza, akkor a Nyugat emberi küldetésében való hitetlenség pusztító tüzéből, a kételkedés izzó lángjából, a roppant fáradtság hamujából az élet új bensőségének és átszellemítésének főnixe támad fel mint hatalmas és távoli emberi jövendő záloga: Mert csupán a szellem halhatatlan.[1] Edmund Husserl (egyhazforum.hu)

Rózsákat áldottak meg Casciai Szent Rita ünnepnapján Bujákon

Május 22-én, Szent Rita ünnepén rózsák megáldásával egybekötött szentmisét celebrált Marti József plébániai kormányzó a bujáki Szent Márton-plébániatemplomban. (Magyar Kurír)

Büszke orvosból alázatos koldus – Beszélgetés Fodor Rékával

Május 25-én Afrika napját ünnepeljük. A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus Ő és én sorozatának egyik tanúságtevőjével, a kétgyermekes Fodor Rékával, az Afréka Alapítvány alapítójával beszélgettünk, aki március 20-a óta Nigériában rekedt. (Magyar Kurír)

Charles Margrave Taylor katolikus filozófus: „Menthetetlenül optimista vagyok”

A kanadai 88 éves Charles Margrave Taylor minden bizonnyal korunk legnevesebb és legismertebb katolikus filozófusa világszerte, 2019-ben megkapta a Ratzinger-díjat. A napokban a kanadai közszolgálati rádiónak (CBC) adott interjújából idézünk. (Magyar Kurír)

Egy Miatyánk a magyarokért – Imalánc Trianon évfordulóján

A 777 csapata arra buzdít valamennyi magyart, hogy Trianon századik évfordulóján, június 4-én, magyarországi idő szerint délután fél ötkor közösen imádkozzunk hazánkért és valamennyi nemzettársunkért. (Magyar Kurír)

KEREKES LÁSZLÓ A GYULAFEHÉRVÁRI FŐEGYHÁZMEGYE ÚJ SEGÉDPÜSPÖKE

Ferenc pápa 2020. május 26-án, kedden Főtisztelendő Dr. Kerekes László szentszéki tanácsost, a kézdivásárhelyi Boldog Özséb-plébánia plébánosát Tharros c. püspökévé és a Gyulafehérvári Főegyházmegye segédpüspökévé nevezte ki. (Váci Katolikus Egyházmegye)

LELKI WELLNESS MÁRIABESNYŐN 

Lelki Wellness Máriabesnyőn (hétfőtől-péntekig) Helye: Mater Salvatoris Konferenciaközpont és Lelkigyakorlatos Ház 2100 Gödöllő Kapucinusok tere 3. Időpont: a szálláshellyel történt időpont egyeztetés alapján (Váci Katolikus Egyházmegye)

Útravaló – 2020. május 27.

Napról napra közreadjuk a napi olvasmányokhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Májusban Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót. (Magyar Kurír)

Pál apostol missziós útjai és az ötödikesek

A Baár-Madas Református Gimnázium tanulói színvonalas médiaanyagokat állítottak össze, amelyek hitüket és kreativitásukat is megmutatják. (parokia.hu)

Zöldségpalánták a családokért

15 ezer palántát ajánlott fel a Katolikus Karitásznak, a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak, és a XXII. kerületi önkormányzat számára a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ. A központ rózsakertjében átvett adományt idősotthonoknak, fogyatékkal élők számára és rászoruló családoknak juttatják el országszerte. (Katolikus Karitász)

Mai evangélium – 2020. május 27.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Jn 17,11b–19 (Magyar Kurír)

Diakónus a végeken: Nem az a kérdés, hogy pap vagyok-e, hanem, hogy hány szegénnyel beszélgettem

Ferenc pápa májusi imaszándékában arra kér mindenkit, hogy ebben a hónapban a diakónusokért imádkozzunk. Molnár-Gál Béla állandó diakónus, a balajti cigányság körében végzett cigánypasztorációs munkájáért 2018-ban Jószolgálat díjat kapott. A kazincbarcikai Don Bosco Általános Iskola, Szakiskola, Középiskola és Kollégium igazgatója. Hivatásáról, munkájáról, szolgálatáról kérdeztük. (Magyar Kurír)

Képpé formált fohászok – A pestisjárványok emlékei a barokk Győrben

Járványok a régi korok embereit is gyakorta sújtották, melyek közül talán az Európán a középkor óta újra és újra végigsöprő pestis volt a legiszonyatosabb. A barokk korban – amikor az emberek gondolkodását a vallásos világkép határozta meg – e váratlanul felbukkanó és kivédhetetlen csapásokban a vétkesekre lesújtó isteni büntetést láttak. (Magyar Kurír)

Ne váljunk a fertőzéstől való félelem megszállottjaivá – A ferences kusztos a Szentföld helyzetéről

Ismét áldozhatnak és hónapok után újra egybegyűlhetnek a szentföldi hívek, hogy Isten szavát hallgassák. Megnyílt a jeruzsálemi Szent Sír-bazilika és számos más templom Jézus szülőföldjén. A szentföldi kusztos, Francesco Patton OFM május 25-én adott interjút a Vatican Newsnak. (Magyar Kurír)

az emlékfoltozó

Naponként szükségünk van arra, hogy Isten ne csak egy múltbeli emlék, hanem jelenlétével emlékeinket foltozó gyógyító Isten legyen. (Erdélyi Refomátus Egyházkerület)

Magyar doktori védés a Pápai Biblikus Intézetben

Bodor Attila, a Gyulafehérvári Főegyházmegye papja Izajás Pesitta-fordításának teológiai profilja. Az értelmező olvasatok vizsgálata címmel védte meg doktori dolgozatát május 25-én a Pápai Biblikus Intézetben (Pontificium Institutum Biblicum), Rómában. (Magyar Kurír)

Divat, ami nem hagy nyomot

Vannak a világban ésszerű és logikus dolgok, és vannak, amiknek látszólag semmi értelme. Ilyen például a divat, amit sokan követni akarnak, sőt, egyeseknek kifejezetten fontos, hogy megfeleljenek bizonyos közösségi elvárásoknak pusztán az elvárás kedvéért, sokszor anélkül, hogy ebben bármilyen ráció volna. Tőlem ez nagyon idegen, és sose lennék képes valamit azért szeretni, követni vagy csinálni, mert az divat – ha ellenkezik az érdekemmel, az értékeimmel, ha kívül esik a komfortzónámon. Címkék:  divat stílus fürdőnadrág (Képmás magazin)

Pünkösdi szertartásrend a Szent Miklós-székesegyházban

Május 31-én tartjuk pünkösd ünnepét, az ünnepi szertartásokat immár a Szent Miklós-székesegyházban végezzük. Szeretettel hívjuk a kedves testvéreket a közös imádságra. (nyirgorkat.hu)

Andrea Bocelli átesett a koronavírus-fertőzésen és vérplazmát adományozott

Bocelli május 26-án a pisai Cisanello kórházban vérplazmát adományozott a Covid-19-fertőzött betegek gyógyításához szükséges kutatás céljára, amelyet a pisai egyetemi egészségügyi központ végez. (Magyar Kurír)

Újra megnyílt a betlehemi Születés-bazilika

A május 26-án újranyitott szent helyre egyszerre csak ötven ember léphet be annak érdekében, hogy elkerüljék a vírusfertőzés lehetőségét. (Magyar Kurír)

„A menzás csokis piskóta maga volt a mennyország” – A Kádár-kori gulyáskommunizmus gasztronómiája

Régen minden jobb volt – vagy mégsem? Kulináris időutazás a Kádár-korba, ahol nem sajnálták a sütik tetejéről a porcukrot, a menzán gyakran megállt a kanál a főzelékben, olcsó volt a balatoni lángos és a Kőbányai Világos, és a hamburger csalamádéval volt az igazi. Történelem a konyhából, amely – vigyázat! – nyomokban gulyáskommunizmust tartalmaz. Címkék:  gasztronómia Kádár-korszak gulyáskommunizmus (Képmás magazin)

Az állhatatos keresztény élet példaképe – Hám János szatmári püspökre emlékeztek

Hám János szatmári püspök (1781–1857) mihamarabbi boldoggá avatását kérve mutatott be szentmisét május 25-én, a szatmárnémeti Zárdatemplomban Schönberger Jenő szatmári megyéspüspök. (Magyar Kurír)

„Legyőzni az egész világot szeretettel és gondoskodással.” Márk metropolita igehirdetése

  Egyházunk az ó-naptár szerint május 22-én tartja Szent Miklós mürai püspök ereklyéi átvitelének ünnepét. Szent Miklós egyike a legismertebb és legtiszteltebb keresztény szenteknek. Ezt a megemlékezést annak emlékére iktatták be a naptárba, hogy 1096-ban a főpásztor ereklyéit Mürából a dél-itáliai Bari városába vitték. A korábbi évekkel ellentétben, a mostani helyzet miatt a városban idén […] (Magyar Ortodox Egyházmegye (Moszkvai Patriarkátus))

Egy nap a templomért

(reformatus.hu)

„Mostanáig az ablakból sétáltattam a szememet” – Helyzetjelentés Rómából

Az európai országok közül talán Olaszországot sújtotta a leginkább a koronavírus-járvány. Március 5-én az élelmiszerboltok és a patikák kivételével szinte az összes üzletet bezárták, ahogyan az iskolákat is. Azóta a legtöbben otthonról végzik a munkájukat. A lakást csak nagyon indokolt esetben lehetett elhagyni... (Magyar Kurír)

Négy remek, de nem trendi program azoknak, akik még karanténban maradnak – próbáld ki!

Bár a kijárási korlátozást feloldották, sokan még nem kezdtünk el bejárni az irodába, néhány hétig még itthon dolgozunk. Nekem továbbra is tele van az üzenőfalam kenyérsütési és szekrényrendezési tippekkel, online követhető színházi előadásokkal és koncertekkel. Ezek valóban hasznos tevékenységek, de a párom és én a kétszemélyes karanténunkban belefogtunk sok minden másba is, ezek közül ajánlanék néhányat! Címkék:  koronavírus karantén programok otthonra párkapcsolat (Képmás magazin)

Együtt az Istenszülővel XVII. – lelki táplálék nehéz időkben

„Az asztalon ment végbe a nagy csoda: a kenyérből és a borból Jézus Krisztus valóságos teste és valóságos vére lett. Máriában pedig, az ő áldott méhében az isteni Ige öltött testet. Ahogy az asztal hordozta az élet kenyerét, ugyanúgy hordozta Mária is a valóságos Jézust.”– rövid beszédekből álló sorozatunkban dr. Ivancsó István teológiai tanár, rókahegyi lelkipásztor tizenhetedik elmélkedését olvashatják. (nyirgorkat.hu)

Szeptembertől roma társadalomismeret továbbképzést indít a Sapientia Főiskola

Új szakkal bővül a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola képzési kínálata: Magyarországon most először nem csupán pedagógus oklevéllel lehet jelentkezni, hanem bármilyen szakterületen szerzett oklevéllel rendelkező, a cigányság iránt elkötelezett szakembereket várnak. A négyféléves képzés elméleti és gyakorlati modulokból áll, roma társadalomismereti szakember oklevelet biztosít. (Magyar Kurír)

Kerekes László a Gyulafehérvári Főegyházmegye új segédpüspöke

Ferenc pápa 2020. május 26-án, kedden Főtisztelendő dr. Kerekes László szentszéki tanácsost, a kézdivásárhelyi Boldog Özséb-plébánia plébánosát Tharros c. püspökévé és a Gyulafehérvári Főegyházmegye segédpüspökévé nevezte ki. (nyirgorkat.hu)

„Engedelmeskedjetek a felettes hatalmaknak” – nekünk is szól?

Megjelent a Egyházfórum 2018/1. számban Kókai Nagy Viktor biblikus teológus Pál apostol a hatalomról. Biblikus megfontolások a Róm 13,1–7 alapján címmel tanulmányt közölt az Egyházfórum 2017/3. számában.[1] A körültekintően szerkesztett, gazdagon jegyzetelt munka végén a Szerző így foglalja össze vizsgálódásának eredményeit: A Róm 13,1–7 vizsgálata egyértelművé teszi az olvasó számára, hogy Pál, függetlenül a politikai hatalom minőségétől, annak pozitív vagy negatív voltától, egyetlen utat tart járhatónak a keresztyének számára: a hatalomnak való feltétlen engedelmességet. Ennek hátterében számos gondolat meghúzódhat, de a legvalószínűbbnek mégis az tetszik, hogy a keresztyének életét alapvetően nem a világ és az ezen belül megjelenő hatalom határozza meg. Éppen ezért valahol lényegtelenné is válik annak milyensége. Ami ennél sokkal fontosabb, hogy a közösség tagjai miként élik mindennapjaika (egyhazforum.hu)

Kinyitott a Kálvin Kiadó könyvesboltja

(reformatus.hu)

Templombúcsú a partiumi magyar görögkatolikusoknál

Áldozócsütörtökön, május 21-én szabadtéri liturgia keretében ünnepelték a csedregi görögkatolikusok a római katolikus hívekkel közösen az egyházközség templomának búcsúját. (Magyar Kurír)

“Egy Miatyánk a magyarokért” – imalánc Trianon évfordulóján

A 777 csapata arra buzdít valamennyi magyart, hogy Trianon századik évfordulóján, 2020. június 4-én, magyarországi idő szerint délután fél ötkor közösen imádkozzunk hazánkért és valamennyi nemzettársunkért. Ezúttal is egy virtuális térképen lehet majd jelölni, hogy honnan csatlakoztak az imalánchoz. „Egy Miatyánk a magyarokért” elnevezéssel imaláncot szervez a 777 csapata Trianon századik évfordulóján, ezzel arra buzdítva […] The post “Egy Miatyánk a magyarokért” – imalánc Trianon évfordulóján appeared first on Keresztény Élet Portál. (keresztenyelet.hu)

Patton Márk – napi áhítat, Duna TV, 2020. május 16.

(baptist.hu)

Kerekes László a Gyulafehérvári Főegyházmegye új segédpüspöke

Ferenc pápa 2020. május 26-án, kedden Főtisztelendő Dr. Kerekes László szentszéki tanácsost, a kézdivásárhelyi Boldog Özséb-plébánia plébánosát Tharros c. püspökévé és a Gyulafehérvári Főegyházmegye segédpüspökévé nevezte ki. (Magyar Kurír)

A digitális karantén veszélyeire hívja fel a figyelmet a Katolikus Karitász

A koronavírus megjelenése előtt becslések szerint Magyarországon 1,5-2 millió ember játszott szerencsejátékot, és ebből közel 200 ezer játékfüggőségben szenvedett. Ez a szám a koronavírus-járvány alatt emelkedhetett. Digitális karanténba zárhatjuk saját magunkat, ha nem figyelünk a függőségre utaló jelekre. (Magyar Kurír)

Apa lettem! – Így kezdődött a kaland

A feje már kint van! Kidugta a kórház ablakán. Egy radiátoron állva próbál rágyújtani, máshogy képtelen lenne elviselni a stresszt. Apuka várjon kint, férfinek nincs helye a vajúdóban! Menjen, vacsorázzon meg, sportoljon, nézzen filmet. Majd szólunk, ha kezdődik a kitolási szakasz. Címkék:  apa apaság szülőség (Képmás magazin)

Kincs, aki sok családban nincs: a nagypapa

Nekem isteni szerencsém volt. Nemcsak ismertem, de nagyon közeli kapcsolatom is lehetett mind a négy nagyszülőmmel. Nagymamáim féltő gondoskodásáról és mennyei főztjeiről ódákat lehetne zengeni, de a nagypapáimmal kapcsolatban is rengeteg szép emléket őrzök. A közös kertészkedések, tanulások, balatoni vakációk jelentőségét csak most, felnőttként fogom fel igazán, és borzasztóan sajnálom, hogy a kisfiam ennek csupán a töredékét fogja tudni megtapasztalni. Címkék:  Fischer István nagyapa család (Képmás magazin)

Történetek a karantén minden területéről

A BBTE Református Tanárképző és Zeneművészeti Kara heti háromszor tart online előadásokat. (Erdélyi Refomátus Egyházkerület)

Ezékiás király

Bibliai régészettel foglalkozó video sorozatunk második részében Ezékiás júdai királyhoz kapcsolódó régészeti leleteket mutatunk be. Mintegy 3000 év távlatából elevenedik meg előttünk a Biblia világa a régészeti emlékeken keresztül. (baptist.hu)

Családoknak és időseknek juttat palántákat a Máltai Szeretetszolgálat és a Karitász

Összesen 15 ezer haszonnövény-palántát ajánlott fel rászoruló és idős emberek számára a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK), melyeket a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak, a Katolikus Karitásznak, valamint a Budafok-Tétény Budapest XXII. kerület Önkormányzatának adtak át. A palántákat május 25-én a központ Rózsakertjében vették át az intézmények képviselői. (Magyar Kurír)

Betegek és gyógyítók zarándoklata Máriapócson

Az idei betegek és gyógyítók zarándoklata nem hasonlított az eddigiekhez. Nem érkeztek tömegesen a zarándokok a kegyhelyre, és nem részesülhettek az ide érkezők a betegek szentségében sem. (Magyar Kurír)

Az erő, a szeretet és a józanság Lelke – Pünkösdi üzenet – Döbrentey Ildikó és Levente Péter

(NAVA_Video)

Ismét kinyitott Vácon a püspöki gazdapiac

A püspöki gazdapiac heti rendszerességgel, csütörtök délutánonként várja vásárlóit a püspöki palota oldalában a székesegyházzal szemben. (Magyar Kurír)

RITA, AKI HÁLÁT ADOTT ISTEN SZERETETÉNEK JELÉÉRT - CASCIAI SZENT RITA ÜNNEPNAPJA BUJÁKON

A jelenlegi járványügyi előírásoknak megfelelően, a hívek jelenlétében május 22-én, Szent Rita ünnepén rózsák megáldásával egybekötött szentmisét celebrált Marti József plébániai kormányzó a bujáki Szent Márton plébániatemplomban. (Váci Katolikus Egyházmegye)

A VELÜNK LÉVŐ JÉZUSBAN BÍZVA – ÖSSZEFOGLALÓ AZ ELSŐ ONLINE NAGYMAROSRÓL

A járvány miatt online megtartott tavaszi Nagymarosi Ifjúsági Találkozó mottójául a szervezők a kétségek és reménységek közt utat kereső emmauszi tanítványoknak a feltámadt Jézushoz szóló kérését választották: „Maradj velünk, Urunk!” (Lk 24,29). A május 23-i rendezvényen az internet segítségével többek között a világ különféle tájain misszióban szolgáló magyarok beszámolóit is közvetítették. (Váci Katolikus Egyházmegye)

Útravaló – 2020. május 26.

Napról napra közreadjuk a napi olvasmányokhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Májusban Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót. (Magyar Kurír)

Mit tehetünk a lelki megújulásáért?

A megújulás növekedés, a megújulás kovásszá válás, a megújulás nyájjá alakulás. (parokia.hu)

Kerüljük el a digitális karantént!

A koronavírus megjelenése előtt, becslések szerint Magyarországon 1,5-2 millió ember játszott szerencsejátékot, és ebből közel 200 ezer játékfüggőségben szenvedett. Ez a szám a koronavírus járvány alatt emelkedhetett. Digitális karanténba zárhatjuk saját magunkat, ha nem figyelünk a függőségre utaló jelekre. (Katolikus Karitász)

Közös akarattal segítve

Egyházmegyéken átívelő Karitász-összefogás a Hungária Nagycirkuszért (Katolikus Karitász)

Mai evangélium – 2020. május 26.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Jn 17,1–11a (Magyar Kurír)

Már az is kegyelem, hogy Isten eszünkbe jut – Deák Hedvig OP a járvány lelki dimenziójáról

Deák Viktória Hedvig, az Árpád-házi Szent Margitról Nevezett Szent Domonkos Rendi Nővérek Apostoli Kongregációjának főnöknője, egyetemi tanár, több könyv szerzője. A koronavírus-járvány lelki dimenziójáról telefonon beszélgettünk vele. (Magyar Kurír)

Budapestre figyelt a világ

1938-ban Magyarország és Budapest csodálatos házigazdája volt a rendezvénynek. Erről tanúskodtak a kongresszus után küldött táviratok, köszönőlevelek. (Magyar Kurír)

Legszebb jutalmunk, a szépség

Nem titok, hogy a szépségnek nagy szerepe volt világnézeti döntésemben és pályaválasztásomban. Rabul ejtett a középkori képzőművészet és építészet szépsége. Nem értettem, mit jelentenek, mit akarnak mondani azok a műalkotások, de a szépségük lenyűgözött. Nagy igyekezettel próbáltam megfejteni a jelrendszerüket, így adódott a döntés, hogy ezt leginkább az egyetem művészettörténet szakán tudom megtanulni. Amikor pedig kezdtem megérteni a középkori falképek, oltárképek és szobrok mondanivalóját, rájöttem, hogy mind egy irányba küldenek: az istenhit, a kereszténység felé. Címkék:  szépség szépségideál rút kiskacsa (Képmás magazin)

A Szentírás, az Isten és ember közötti párbeszéd könyve – Keresztény Tanösvény (37. rész)

Böjte Csaba ferences szerzetes Keresztény Tanösvény címmel negyvenrészes videósorozattal segíti a felkészülést a 2021-es Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra. A sorozat harminchetedik része Szentírás, az Isten és az ember párbeszédének a könyve címmel május 24-én jelent meg. (Magyar Kurír)

KAB galéria

(reformatus.hu)

Az SDG református konferencia központ „Csárda” épületének felújítása galéria

(reformatus.hu)

Ferenc pápa levele az Ut unum sint enciklika megjelenésének 25. évfordulójára

1995. május 24-én, Urunk mennybemenetele ünnepén tette közzé Szent II. János Pál pápa Ut unum sint kezdetű enciklikáját, mely a keresztény felekezetek egymás közötti kapcsolatát értelmezi. Ferenc pápa az évforduló alkalmából levelet intézett Kurt Koch bíboroshoz, a Keresztény Egység Előmozdítása Pápai Tanácsának elnökéhez. (Magyar Kurír)

Isten Lelke tette képessé a tanúságtételre – Szemelliker Antalra emlékezünk

A Győri Egyházmegye Horvát Pasztorális Tanácsa megemlékezett az egyházmegye vértanúsorsú papjáról, Szemelliker Antalról születésnapján, május 25-én. (Magyar Kurír)

Márk metropolita igehirdetése Szent János apostol ünnepén

Akkor Jézus ezt mondta: »Ítélkezni jöttem erre a világra, hogy akik nem látnak, lássanak, és akik látnak, vakká legyenek.« A farizeusok közül, akik vele voltak, néhányan hallották ezt, és azt mondták neki: »Csak nem vagyunk mi is vakok?« Jézus ezt válaszolta: »Ha vakok volnátok, nem volna bűnötök. Ti azonban azt mondjátok most: ‘Látunk.’ Ezért megmarad a bűnötök.« […] (Magyar Ortodox Egyházmegye (Moszkvai Patriarkátus))

Szt. Miklós, zsicsai püspök gondolatai

Angyali természet Az angyalok természete, egyfelől teljesen más, mint az emberek természete, másfelől hasonlít hozzá. Az angyalok test nélküli lények, így testi szemeink számára nem láthatók. Mivel nincsen testük, testi szükségleteik sincsenek: nem éreznek fájdalmat, nincs gondjuk az ételre, italra, ruházatra, fekvőhelyre.  Másrészről viszont az angyalok hasonlítanak az emberekhez, abban, hogy van személyiségük, és mindegyikük […] (Magyar Ortodox Egyházmegye (Moszkvai Patriarkátus))

„Több leszel, ha teszel” - Fiatalok az önkéntességért galéria

(reformatus.hu)

Mosógép és szárítógép beszerzése a bajai hajléktalan ellátás számára galéria

(reformatus.hu)

Roma közösségi programok a 2019. évi Csillagponton, Debrecenben galéria

(reformatus.hu)

Roma holokauszt megemlékezés (2019.09.01., Budapest) galéria

(reformatus.hu)

Bárka tábor galéria

(reformatus.hu)

SDG konferencia központ felújítása galéria

(reformatus.hu)

Gyógyszerek, kötszerek, szemüvegek, tisztító és tisztálkodószerek biztosítása hajléktalan személyek számára Baján galéria

(reformatus.hu)

Van olyan, hogy ráordítasz Krisztusra: Segíts! – Szikora Robi buzdítása Angyalföldről

Több mint két hónapja, március 17-én a Magyar Kurír és az Új Ember szerkesztősége közös imádságra hívott mindenkit a koronavírus-járvány megszűnéséért. A május 25-i, hétfői imádságba Szikora Róbert, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) világi hírnöke kapcsolódott be az angyalföldi Szent Mihály-templomban. (Magyar Kurír)

Böjte Csaba testvér szövetségeseket keres!

Böjte Csaba a szövetségkötés napja alkalmából különleges felhívást tett közzé: társakat, szövetségeseket keres, akik képesek, készek megújítani az ezer évvel ezelőtti vérszerződést, hogy egységben, Teremtőnk szeretetében, közös otthonunkat Isten Országává, Tündérkertté tegyük! Imádkozni hív mindannyiunkat, hogy a köztünk feszülő határok eltűnjenek örökre! Címkék:  Böjte Csaba felhívás (Képmás magazin)

Még jobb adni galéria

(reformatus.hu)

Jöjj, Szentlélek Úristen – Raniero Cantalamessa pünkösdről írt könyve segít az ünnepi készületben

Május 31-én, vasárnap ünnepeljük pünkösdöt, a Szentlélek eljövetelét. A személyes készületben is segít az a kötet, melyben Raniero Cantalamessa kapucinus szerzetes meditációit olvashatjuk. A pünkösd misztériuma című könyvben a Pápai Ház szónoka a Szentlélek titkát hozza közelebb az olvasóhoz, elsősorban a Szentírás és a tapasztalat alapján. (Magyar Kurír)

Szabó Borbála: Ne, még ne vigyék el a barátomat!

Reggel, amikor belépek a csoportszoba ajtaján (persze csak ha már átvettem a benti cipőt!), mindig tele vagyok izgalommal, hogy mennyi jó dolog vár ma rám. Legjobb barátommal, a Matyival először azt se tudjuk eldönteni, mivel kezdjük a sok lehetőség közül: építsünk valamit, markolózzunk, esetleg benézzünk a lányokhoz a babakonyhába (bár ahhoz bátorság kell, de megéri, mert ott van a Janka)? Címkék:  óvoda óvodás életszakaszok (Képmás magazin)

Hivatástisztázó Monserrat-évet indítanak a jezsuiták

A Jézus Társasága Magyarországi Rendtartománya várja a jelentkezőket a Montserrat hivatástisztázó közösségébe, a 2020/21-es tanévre. Az alábbiakban a jezsuiták meghívója olvasható. (Magyar Kurír)

A lengyel pápa a magyarok barátja – Szabó Ferenc SJ jegyzete

Szabó Ferenc SJ a száz éve született II. János Pálra emlékezik felidézve a szent pápa egy rögtönzött beszédét, amit az 1991-es magyarországi látogatása során mondott. (Magyar Kurír)

Csendes hétvége júniusban a Segítő Nővéreknél Csobánkán

Csendes hétvégére hív a Segítő Nővérek Kongregációja június 19. és 21. között Csobánkára. A program mottója: „Irgalmad bőségében tekints rám”. (Magyar Kurír)

„Örömöt szereztél tanítványaidnak” – A máriapócsi fatemplom búcsúját ünnepelték

Máriapócson, a bazilita rendház udvarában áll az a fatemplom, amely az Istenszülő-ikon első és második könnyezésére emlékeztet, hiszen a jelenlegi kegytemplomot csak ezeket követően kezdték építeni. A kis fatemplom búcsúját május 21-én tartották. (Magyar Kurír)

[Podcast] Tanárnő, kérem 11. – Irodalomtanítás mint szakácsmesterség?

Mai vendégem a Miskolci Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium magyartanára. Gördeszkázik, tanít, mosolyog, jelen van — a diákok között nagyon népszerű, bár munkájának ez se nem célja, sem a fokmérője. Szerinte az irodalomtanítás a szakácsmesterséghez hasonlítható, ahol a diákokkal együtt lehet főzni, alkotni, és aztán élvezni a közös munka eredményét. Varga Péterrel beszélgettünk. Címkék:  Tanárnő kérem podcast Joós Andrea Varga Péter (Képmás magazin)

a suttogó

A suttogó. Ezt a szó ízlelgettem, amikor Jézus Szentlélekkel kapcsolatos mondatait olvastam. (Erdélyi Refomátus Egyházkerület)

Kajtár Edvárd: Otthonunk a mennyország

Május 24-én, vasárnap, Urunk mennybemenetele ünnepén Kajtár Edvárd, a pécsi székesegyház plébánosa a székesegyház előtti Dóm téren mutatott be szentmisét. A hívőközösség a szabadban ünnepelte a legszentebb áldozat bemutatását, az otthonaikban maradtak pedig online csatlakozhattak a szertartáshoz. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa kinevezte Belarusz új apostoli nunciusát

A pápa május 21-én kinevezte Ante Jozić horvát érseket a Szentszék belaruszi diplomáciai képviseletének élére. Elődje, Pintér Gábor érsek Honduras apostoli nunciusaként folytatja szolgálatát. (Magyar Kurír)

A nyomorúság nem borzongató különlegesség – Morva Emília a társadalmi felelősségről

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia 2019. november 13-án Megújulás a szeretetben címmel körlevelet adott ki, melyben korunk társadalmi problémáit tekintette át. A körlevél témáiról Morva Emíliával, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat közép-magyarországi régióvezetőjével beszélgettünk. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa kinevezte Fehéroroszország új apostoli nunciusát

A pápa május 21-én kinevezte Ante Jozić horvát érseket a Szentszék fehéroroszországi diplomáciai képviseletének élére. Pintér Gábor érsek utóda, aki Honduras apostoli nunciusaként folytatja szolgálatát. (Magyar Kurír)

A család a múlt – és a jövő

Újabb és újabb politikusi megnyilvánulások célpontja hazánkban is a család: értéktelen, elavult intézménynek állítják be. Makkai László pasztorálpszichológus atyát (is) felháborítja ez a hozzáállás, ezért szeretné felhívni a figyelmet a család fontosságára. Forrás: Új Misszió The post A család a múlt – és a jövő appeared first on Keresztény Élet Portál. (keresztenyelet.hu)

Együtt az Istenszülővel XVI. – lelki táplálék nehéz időkben

„Mária emberi közreműködés nélkül foganta és szülte meg Jézust. Ilyen értelemben is titkos paradicsom.”– rövid beszédekből álló sorozatunkban dr. Ivancsó István teológiai tanár, rókahegyi lelkipásztor tizenhatodik elmélkedését olvashatják. (nyirgorkat.hu)

Mindegyikünk kapott valamilyen gyógyító meghívást – betegek és gyógyítók zarándoklata Máriapócson

„Az idei Betegek és gyógyítók zarándoklata nem hasonlított az eddigiekhez. Nem érkeztek tömegesen a zarándokok, nem részesülhettek az ide érkezők a betegek szentségében. Ezen a hiányérzeten sokat enyhített dr. Sótonyi Péter előadása, vagy inkább hitvallása” – Orosz Rita tudósítása következik. (nyirgorkat.hu)

Hálaadás a szentmisékért, a püspöki szolgálatért Urunk Mennybemenetele napján Székesfehérváron - beszámoló

2020.05.24. - Urunk Mennybemenetele napján Spányi Antal megyés püspök tartott hálaadó szentmisét a nyilvános szentmisékért, és beiktatásának 17. évfordulójáért. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Elindult az első Bárka-tábor

(reformatus.hu)

Álljunk meg egy (könyvtári) látnivalóra! – Herzan bíboros személyes használati tárgyai

Mivel a jelen helyzetben nincs lehetőség könyvtáraink személyes felkeresésére, a Szily János Egyházmegyei Gyűjtemény és Látogatóközpont munkatársai a szombathelyi egyházmegyei könyvtár érdekességeiből, látnivalóiból válogatnak. Tizenkét héten keresztül egy-egy kincset ajánlanak az érdeklődők figyelmébe, mely tükrözi e gyűjtemény sokszínűségét, gazdagságát. (Magyar Kurír)

Kajtár Edvárd atya: Otthonunk a mennyország

Május 24-én, vasárnap, Urunk mennybemenetele ünnepén Kajtár Edvárd, a pécsi székesegyház plébánosa a székesegyház előtti Dóm téren mutatott be szentmisét. A hívőközösség a szabadban ünnepelte a legszentebb áldozat bemutatását, az otthonaikban maradtak pedig online csatlakozhattak a szertartáshoz. (Magyar Kurír)

Útravaló – 2020. május 25.

Napról napra közreadjuk a napi olvasmányokhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Májusban Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót. (Magyar Kurír)

Mit viszünk tovább?

„Az a félelmem, hogy számvetés nélkül áll vissza minden a régi kerékvágásba. A karantén olyan volt, mint a költözés – muszáj átgondolni, mi az, amit átviszünk a következő lakásba, és mi az, amit ki kell dobnunk. Ez az egyik legnagyobb tanulság: ne vigyünk át olyat, amit már 10 évvel ezelőtt el kellett volna hagynunk.” (parokia.hu)

Nem látszik a mosoly az arcmaszk mögött

(reformatus.hu)

Mai evangélium – 2020. május 25.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Jn 16,29–33 (Magyar Kurír)

Régebbi anyagok az archívumban