Lapszemle

Más egyházak, felekezetek honlapjainak híreit, információit, illetve világi lapoknak a kereszténységről szóló tudósításait gyűjtjük itt egybe. Az anyagok a forrás eredeti oldalán olvashatóak. A közölt hírek nem tükrözik egyházunk hivatalos véleményét.

Régebbi anyagok az archívumban

Nincs jövő emlékezés nélkül – Ezer európai fiatal zarándokol Auschwitzba

Július 19. és 21. között tartják a Fiatalok a Békéért mozgalom nemzetközi találkozóját Krakkóban. Szombaton Auschwitz-Birkenauba zarándokolnak a résztvevők, köztük húsz magyar fiatal. (Magyar Kurír)

Pécsi Rita: Kapcsolatokban élünk vagy „online vagyunk”? – 2. rész

Uzsalyné Pécsi Rita neveléskutató, pedagógiai szakértő írásának második részét adjuk közre. (Magyar Kurír)

Isten nem valamit akart tőlem, hanem engem akar – Interjú az ezüstmisés Krakomperger Zoltánnal

Krakomperger Zoltán, a debreceni Szent Anna-székesegyház plébánosa, az Egri Hittudományi Főiskola professzora július 13-án ünnepelte pappá szentelésének 25. évfordulóját. Az ezüstmiséssel Gáti Magdolna Virág, az egyházközség képviselő-testületi tagja beszélgetett. (Magyar Kurír)

A 7-8. századból származó mecsetet fedeztek fel a Negev-sivatagban

Izraeli régészek a muszlimok Izraelbe érkezésének idejéből származó, 1200 éves mecsetet találtak a Negev sivatagban – jelentette a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet. (szombat.org)

Hétköznapi hősökről szólt idén a gitártábor Marosfőn

„Hol Isten, ott szükség nincsen” mottóval szervezték meg július 6–12. között Marosfőn az immár hagyományossá vált BOLdoGICS gitártábort, amelyen idén 47 fiatal és kisiskolás vett részt. (Magyar Kurír)

Komáromban ünnepelte vasmiséjét Pados József

Június 16-án a komáromi Jézus Szíve-templomban a helyi és a környékbeli hívek együtt adtak hálát az Úrnak Pados József nyugalmazott plébános, címzetes tatai apát hatvanöt évnyi papi szolgálatáért. (Magyar Kurír)

Miért júliusban van a Szent Vér tisztelete?

Jézus Szent Vérének ünnepét Magyarországon korábban augusztus 8-án ülték. A helyi jelentőségű ünnepet IX. Piusz pápa 1849-ben az egész Egyház számára előírta – július 1-jére. Így július a Szent Vér hónapja lett. (Magyar Kurír)

Teremtésvédelmi kalendárium – Érik a gyümölcs

A Naphimnusz Teremtésvédelmi Egyesülettel együttműködésben „teremtésvédelmi kalendáriummal” jelentkezünk, kéthetente azonos időben. Lehet, hogy ma sem kellene mást tenni, mint régen, azaz megvárni a gyümölcsök természetes érését? Ezen tűnődünk ma. (Magyar Kurír)

Elindult a 22+ gyalogos zarándoklat Máriapócsra

Július 19-én, Orosz Atanáz püspök vezetésével keltek útra Tokajból Máriapócs felé a fiatal zarándokok. Az útra való lelki ráhangolódás idén is csütörtökön este vecsernyével kezdődött a tokaji görögkatolikus templomban. (Magyar Kurír)

Példátlan összefogás a villámcsapás után – Újjáépítették a székelyföldi Atyha templomát

Atyha több mint kétszáz éves temploma egy villámcsapás következtében tűz martalékává vált három évvel ezelőtt. Helyi és magyar állami segítséggel, sok jóakaratú ember adományából újjáépítették a kétszáz főt számláló helyi közösség templomát, melyet július 20-án szentel fel Jakubinyi György gyulafehérvári érsek. (Magyar Kurír)

Szentszéki nyilatkozat a volt spanyolországi nuncius Franco tábornokról mondott szavai kapcsán

Újságírói kérdésekre válaszolva Alessandro Gisotti ideiglenes szentszéki szóvivő július 18-án kijelentette, hogy Renzo Fratini érsek közelmúltbeli nyilatkozatait saját nevében tette Franco tábornok földi maradványainak áthelyezését illetően. A Szentszék álláspontját már korábban Pietro Parolin bíboros államtitkár megfogalmazta. (Magyar Kurír)

Ezért fontos a digitális detoxikálás 40 fölött

„Nem merek felmenni a Facebookra, mert ott mindenki sikeres és boldog” – ezt hallom egy értelmiségi, normális házasságban élő, háromgyerekes, negyvenpluszos barátnőmtől. Először azt hiszem, épp rosszkedvű és ezért túloz, de hamar kiderül: komolyan gondolja. Ha a közösségi oldalak a legveszélyeztetettebb tinédzser korosztály mellett az X generációra is ilyen terhet tesznek, nem árt a jelenség mögé néznünk. Tari Annamária pszichoanalitikust kérdeztük. (Képmás magazin)

Saul és Joel tóramagyarázatai: Bálák

Milyen szépek a te sátraid, Jáákov, hajlékaid, Jiszráel. (M.IV. 24:5) Átok helyett ezekkel a szavakkal áldotta meg a gonosz, ám nagy prófétai hatalommal rendelkező Bilám (Bálám) a pusztában táborozó zsidó népet. Mi késztette őt erre a kijelentésre, és miért mondhatjuk erre azt, hogy valójában áldás volt? (zsido.com)

Elkezdődött az idei egerszalóki ifjúsági találkozó

Galo Gábor, az Egri Főegyházmegye ifjúsági referense köszöntőjével és Kerényi Lajos piarista szerzetes nyitóelőadásával július 18-án elkezdődött a 36. Egerszalóki Ifjúsági Találkozó és Lelkigyakorlat, melynek idei mottója: „Isten fiatal!” (Magyar Kurír)

„A babához férfire és lélekre is szükség van” – Látogatás a Keresztény Családi Centrumban

Azt hiszem, minden egészségügyi problémával küzdő ember vágya, hogy ne egyenként kelljen felkeresnie az összes szakorvost, külön-külön időpontot egyeztetve, eredményt megbeszélve, majd a sokszor ellentmondó információkból összerakva a diagnózist. A Budai Irgalmasrendi Kórház (BIK) felismerte az igényt egy komplex ellátás és betegútmenedzsment létrehozására. (Képmás magazin)

Felújították a csíksomlyói Jakab Antal Tanulmányi Házat

Befejeződtek a csíksomlyói Jakab Antal Tanulmányi Ház felújítási munkálatai. Az épületet, melyben Ferenc pápa is megpihent június 1-jén, a Csíksomlyón bemutatott ünnepi szentmisét követően, mintegy 160 millió forintos támogatásból renoválták. (Magyar Kurír)

Hungarian Protestants expressed commitment for climate-neutral Europe

Reformed and Lutheran Churches’ environmental organisations sent a letter to the President in Hungary in support of the EU long-term climate strategy for a prosperous, modern, competitive and climate-neutral economy by 2050. Read the letter here. (reformatus.hu)

Szijjártó Péter: naponta 11 keresztényt ölnek meg hite miatt

A politikus szerint a vallások és a vallásos emberek üldözése mára az egyik legjelentősebb biztonsági kihívássá vált a világon. A vallásuk miatt üldözöttek 80 százaléka keresztény, közülük tavaly 245 milliónak kellett elszenvednie valamilyen fajta üldöztetést, 1200 keresztény templomot támadtak vagy rongáltak meg – mondta Szijjártó Péter. (s4c.news)

Útravaló – 2019. július 19.

Napról napra közreadjuk a napi olvasmányokhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Júliusban Földi István badacsonytomaji esperes-plébános ad útravalót. (Magyar Kurír)

Mai evangélium – 2019. július 19.

Hogy örömmel induljon minden nap... – Mt 12,1–8 (Magyar Kurír)

Hatvan, a misszió szigete

Fesztivál, tánc, bábcsoport, dicsőítő zenekar, reggel hatkor imaóra – néhány címszó a hatvani református gyülekezet életéből. A Heves megyei városban a szívükön viselik Jézus missziói parancsát, és a legkülönfélébb ötletekkel próbálják megszólítani a rájuk bízott tizenhárom település lakóit. Munkájukat dél-koreai misszionáriusok is segítik. (reformatus.hu)

Séta Amszterdamban

Vannak helyek, amelyek sokadik alkalommal is érdekesek. Főként, ha nem csupán a mindenki által ismert látványosságokat keressük. (parokia.hu)

Év végére műanyagmentessé válik a Vatikán

A Vatikán célkitűzése, hogy a környezetvédelem terén felzárkózzon a világ legeredményesebb országaihoz – a tervek szerint Vatikán Városállam 2019 végére teljesen műanyagmentessé válik. Az ösztönzést Ferenc pápa Laudato si’ kezdetű, 2015-ben kiadott enciklikája adta. (Magyar Kurír)

Szeretem a magasságokat – Villanófényben Czap Zsolt

Ha Czap Zsolt atya nevére rákeresünk a világhálón, az első találatok egyike egy tandemugrást bemutató videofel­vétel lesz. Ezt az élményt aján­dékba kapta a plébániai közössége tagjaitól, amikor Pestszentlőrinc-Szeme­re­te­lep­ről Pesterzsébetre helyezték. „Jól ismernek a híveim” – fűzi hozzá magyarázatként Zsolt atya, aki szereti a magasságokat. (Magyar Kurír)

Teszünk-e mezuzát a zsinagógákra?

A mezuza micváját a Tórában találjuk: „És írd azokat házad ajtófeleire és kapuidra.” (5Mózes 6:9.) – ebből a Talmud (Jomá 11b. és RITVÁ uo.) szerint a ház azt az épületet jelenti, ahol laknak, amiből az következik, hogy ahol nem laknak, oda nem kell mezuzát tenni. A Sulchán áruch (JD 286:22.) szerint a lakhely krité­riuma, hogy legalább harminc napon keresztül legyen lakott. (zsido.com)

Csodálatos freskót találtak a római Santi Bonifacio e Alessio-templomban

Csaknem 900 évig takart el egy fal egy teljesen ép, csodálatos színekkel megfestett képet Rómában az Aventinus dombon – írja a La Repubblica. (Magyar Kurír)

Rés a pajzson – Cigánytáborban jártunk Kerecsenden

Két évtizede, hogy egy fiatalokból álló önkéntes csapat, a „Világítani fogok” egyesület tagjai nyaranta tábort, év közben tematikus hétvégéket szerveznek a Heves megyei, fele részben cigány lakosságú Kerecsend hátrányos helyzetben élő gyerekei számára. Egy nap köztük – egyik szemünk sír, a másik nevet. (Magyar Kurír)

Interkulturális tábort szervezett a Gyulafehérvári Caritas

Negyedik alkalommal szervezte meg a Gyulafehérvári Caritas az interkulturális gyermektábort Ozsdolán július 1-5. között. Az immár hagyománynak számító nappali táborban összesen 60 olyan ozsdolai elemi iskolás gyermek vett részt, aki még a tanév vége előtt egy-egy rajzzal jelentkezett. (Magyar Kurír)

Vigyük át a szerelmet!

A Művészetek Völgyében idén egymásra találhat múltidézés és jövőízlelgetés, mester és tanítvány, égi és földi, alkotó és befogadó, zene és csend, kép és szöveg, ábrázolás és szó. A taliándörögdi Református Udvar szeretettel várja a kapcsolódni vágyókat. (parokia.hu)

Egy kilencezer évvel ezelőtt virágzó település maradványaira bukkantak a régészek Jeruzsálem mellett

Izrael régészek kilencezer évvel ezelőtti, több ezer lakosú település maradványaira bukkantak Jeruzsálem mellett. A felfedezés újraírja ennek az ősi kornak a térségbeli történetét – jelentette a Jediót Ahronót című újság honlapja, a Ynet. (Magyar Kurír)

Matteo Brunit nevezte ki Ferenc pápa a Szentszék Sajtótermének új igazgatójává

Július 22-től Matteo Bruni a Szentszék Sajtótermének igazgatója. Alessandro Gisotti eddigi ideiglenes szóvivőt, valamint Sergio Centofantit a pápa kinevezte a Kommunikációs Dikasztérium helyettes főszerkesztőivé. (Magyar Kurír)

Kilencezer évvel ezelőtt virágzó település maradványaira bukkantak a régészek Jeruzsálem mellett

Izrael régészek kilencezer évvel ezelőtti, több ezer lakosú település maradványaira bukkantak Jeruzsálem mellett. A felfedezés újraírja ennek az ősi kornak a térségbeli történetét – jelentette a Jediót Ahronót című újság honlapja, a Ynet. (Magyar Kurír)

Lengyelországi útinapló – 6. rész: Az Árva vármegyei Orawka

Somorjai Ádám OSB július első hetében zarándokcsoportot vezetett Lengyelországba. Úti élményeit osztja meg az alábbiakban az olvasókkal – ötleteket, hasznos és praktikus tanácsokat ad, miközben felidézi az egyes helyek történetét és a helyekhez kötődő érdekességeket. (Magyar Kurír)

Fogantatástól foglalkoztatásig - Program a cigányság felzárkóztatására

Reményt vitt a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Jelenlét elnevezésű modellprogramja Tiszaburára és Tiszabőre - írja a Magyar Nemzet. (Szemlélek értékmagazin)

A jövőt ostromló képzelet

Felelősségünk táguló köreiről szerveztek felekezetközi tanácskozást a tihanyi Bencés Apátságban június 12-én és 13-án. Személyes benyomások a tihanyi Közös gondolkodás a jövőnkről című konferenciáról. (reformatus.hu)

Hol tart a katolikus és az orosz ortodox egyház közötti párbeszéd?

2000-től kezdtek javulni a katolikus és az orosz ortodox egyház közötti kapcsolatok, amelyek 2016-ban Ferenc pápa és Kirill moszkvai pátriárka havannai találkozójában érték el csúcspontjukat. Putyin elnök július 4-i vatikáni látogatásának középpontjában az a téma állt, milyen a katolikus egyház élete Oroszországban. (Magyar Kurír)

Tahiti

Ács Pálné Tünde a Gyulai Baptista Gyülekezet tagja, három gyermek édesanyja, gyermekápoló és hitoktató. Most jelent meg szerzői kiadásban második könyve, melynek címe Tahiti. A könyv tiniknek, fiataloknak és örök fiataloknak nyújt segítséget a Biblia tanulmányozásához. (baptist.hu)

Házaspárok lelkigyakorlata Szombathelyen

Július 5. és 7. között házaspároknak tartottak lelkigyakorlatot a Martineum Felnőttképző Akadémián. (Magyar Kurír)

Ünnep Kárpátalján: Átadták a felújított 800 éves templomot Palágykomorócon

A felújítási munkák befejeztével július 15-én adták át Palágykomoróc templomát, mely középkori egyházi építészetünk kiemelkedő példája. (Magyar Kurír)

Útravaló – 2019. július 18.

Napról napra közreadjuk a napi olvasmányokhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Júliusban Földi István badacsonytomaji esperes-plébános ad útravalót. (Magyar Kurír)

Mai evangélium – 2019. július 18.

Hogy örömmel induljon minden nap... – Mt 11,28–30 (Magyar Kurír)

Eltemették Horváth Ádám rendezőt

A budapesti Farkasréti temetőben kedden helyezték örök nyugalomra a 89 éves korában elhunyt Horváth Ádám rendezőt, a Magyar Televízió volt elnökét. (szombat.org)

Azbej Tristan megerősítette a magyar kormány üldözött keresztények melletti kiállását Washingtonban

A Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkára az amerikai törvényhozás épületében, a Capitoliumban tartott imaesten ismertette a magyar álláspontot, miszerint a segítséget kell odavinni, ahol a baj van, nem a bajt idehozni. (s4c.news)

A józan szeretet jegyében – Beszélgetés Marton Zsolt kinevezett váci püspökkel

Ferenc pápa Marton Zsoltot, a Központi Papnevelő Intézet rektorát július 12-én váci megyéspüspökké nevezte ki. Ebből az alkalomból beszélgettünk vele. (Magyar Kurír)

Elfogadta a Notre-Dame helyreállításáról szóló törvényt a francia parlament

A francia parlament július 16-án végleges formájában elfogadta a három hónappal ezelőtti tűzvészben megrongálódott párizsi Notre-Dame felújításáról szóló törvényt, amely Emmanuel Macron államfő elképzelésének megfelelően öt évre tervezi a munkálatok időtartamát. (Magyar Kurír)

A remény csírái – Erőszak áldozatául esett nőket segít egy kongói misszió

Háborús vagy polgárháborús időszakban a nők ellen elkövetett brutális erőszak a civil lakosság megfélemlítésének eszköze – erről a témáról tartott előadást június 24-én Genfben Bernard Ugeux teológiatanár, szerzetes, aki a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti részén fekvő, mintegy 800 ezer lakosú Bukavu városában tíz éve végez missziós szolgálatot. (Magyar Kurír)

Látni és láttatni akarom Istent – Kateketikai képzés Franciaországban magyar résztvevőkkel

Július 10. és 14. között nemzetközi kateketikai és lelki képzést szervezett a franciaországi Sainte Garde-ban az Életadó Boldogasszony kármelita világi intézmény (Institut Notre-Dame de Vie). A téma ez volt: „Az Ige tanúivá és szolgáivá válni”. Hazánkból tizennégyen vettek részt a képzésen. Csillag Éva hitoktató tájékoztatott az eseményről. (Magyar Kurír)

Elfogadva – Fogyatékkal élők és családjaik, kísérőik táborozhattak Szelterszfürdőn

A keresztény szellemiségű Szent Gellért Alapítvány idén is megrendezte hagyományos nyári táborait. Július 8. és 11. között zajlott a szelterszfürdői Szent Gellért Rehabilitációs és Rekreációs Házban az Őrangyal tábor a fogyatékkal élőknek és kísérőiknek. Július 12. és 14. között pedig ugyanott tartották a sérült gyermekeknek és családtagjaiknak szervezett a KiSérŐ tábort. (Magyar Kurír)

Lengyelországi útinapló – 5. rész: Wadowice

Somorjai Ádám OSB július első hetében zarándokcsoportot vezetett Lengyelországba. Úti élményeit osztja meg az alábbiakban az olvasókkal – ezúttal sajnos negatív tapasztalatait –, ötleteket, hasznos és praktikus tanácsokat ad. (Magyar Kurír)

Református udvar a Művészetek Völgyében

Kiállításokra és istentiszteletekre várja a Művészetek Völgye közönségét a Református Udvar július 19. és 28. között Taliándörögdre. (reformatus.hu)

Anabaptista gályarabokra emlékeztünk az ausztriai Falkenstein várában

Az anabaptista reformáció félévezredes évfordulójához közeledve nemzetközi történelmi megemlékezésre került sor 2019. június 17-én az ausztriai Falkenstein/Sólyomkővár (2162 Falkenstein, Poysdorf, Ausztria) fellegvárának udvarán kialakított emlékhelyen. A történelmi megemlékezés apropóját a 480 évvel ezelőtt Habsburg Ferdinánd császár parancsára végrehajtott kegyetlen intézkedések adták. (baptist.hu)

Bővül a tiszabői és a tiszaburai máltai iskola

A felzárkózást csak összefogva, partnerségben, együttműködve lehet sikerre vinni, ebben a Magyar Máltai Szeretetszolgálat példaértékű munkát végez – mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkára július 12-én Tiszabőn. (Magyar Kurír)

Új helyszíneken és környezetbarát módon fesztiválozhatsz a Művészetek Völgyében

A Tarisznya Evangélikus Udvarában látható lesz a Láthatatlan Színház, a Szociopoly, zero waste tippeket ad a Ne pazarolj! Labirintus vezet a kapcsolatok sűrűjébe és fontos kérdéseket feszegetnek a Szólj be a papnak! beszélgetés sorozat alkalmával. (fidelio.hu)

Egy halottja és 19 elrabolt áldozata van a legutóbbi nigériai támadásnak

Mindkét támadás Kaduna államban történt, ahol az utóbbi időben a keresztények ellen elkövetett atrocitások száma drámaian megemelkedett. (s4c.news)

Így imádkozott együtt Koronkai Zoltán jezsuita szerzetes és csapata Ferenc pápával

A világméretű pápai imahálózat (Imaapostolság) idén ünnepli alapításának 175., újraszervezésének tizedik évfordulóját. Ebből az alkalomból 52 küldöttség több mint ötezer résztvevője zarándokolt el Rómába, hogy részt vegyen a június 28–29-i jubileumi ünnepségen. Köztük volt a magyarok tízfős, fiatalokból álló csoportja Koronkai Zoltán SJ, a kezdeményezés hazai felelősének vezetésével. (Magyar Kurír)

Útravaló – 2019. július 17.

Napról napra közreadjuk a napi olvasmányokhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Júliusban Földi István badacsonytomaji esperes-plébános ad útravalót. (Magyar Kurír)

Mai evangélium – 2019. július 17.

Hogy örömmel induljon minden nap... – Mt 11,25–27 (Magyar Kurír)

Patrónusoktól a magyarok Mózeséig

A magyar reformáció politikai teológiája, avagy a világi hatalmasságok hitbéli megközelítései a tizenhatodik században. (parokia.hu)

Megrongálták a reformáció genfi emlékművét

A híres műemléket ismeretlenek vasárnapról hétfőre virradóra festékkel öntötték le. Azonnal megkezdték a szobrok megtisztítását, Genf vezetése feljelentést tett. (reformatus.hu)

Nemzetközi Szeminárium Strasbourgban

A napokban ért véget Strasbourgban az Ökumenikus Központ 53. nemzetközi szemináriuma, amelynek témája a Keresztyén Egyház tanítása és spiritualitása volt. (evangelikus.net)

„Az én részem kies helyre esett”

Több mint tíz éve vezeti a Dunántúli Református Egyházkerületet, tavaly megkapta a Magyar Érdemrend középkeresztjét, idén pedig tiszteletbeli doktorrá avatta a Károli Gáspár Református Egyetem. Steinbach József püspökkel beszélgettünk. (reformatus.hu)

A mi papunkat nevezte ki a Szentatya – Beer Miklós a váci püspöki székváltásról és új otthonáról

Beer Miklós nyugdíjba vonuló váci megyéspüspök főpásztori szolgálatának 16 évéről és a püspöki székváltás körülményeiről nyilatkozott a Váci Egyházmegyei Katolikus Televízió július 16-án közzétett videójában. (Magyar Kurír)

Hitben és szeretetben gazdagok

Hatodik alkalommal szervezett családi napot az Erdélyi Református Nőszövetség július 13-án Bonyhán. (reformatus.hu)

Istennel minden lehetséges – megújult a szászludvégi templom

Szászludvég a Görgényi Református Egyházmegye legkisebb anyaegyházközsége. (Erdélyi Refomátus Egyházkerület)

Hogyan imádkozott a haza bölcse?

Július 16-án az Egyház Máriát mint a Kármelhegyi Boldogasszonyt köszönti. Mária ezen ábrázolásának különlegessége a skapuláré, egy vállon hordható apró ruhadarab, mely Mária anyai oltalmát jelképezi. Akár volt valóságalapja, akár nem, számos történelmi személyről írják, hogy a vállruha hordásával fejezte ki a Szűzanyához való ragaszkodását, köztük Deák Ferencről, a haza bölcséről is. (Magyar Kurír)

170 éve haltak vértanúhalált Csákberény lelkipásztorai Nagyigmándon

Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc idején, 1849. július 12-én végezték ki a Fejér megyei Csákberény katolikus és református lelkipásztorát, Mansbart Antalt és Szikszay Jánost. A vértanú lelkipásztorokról Nagyigmándon emlékeztek meg kivégzésük 170. évfordulóján, július 12-én. (Magyar Kurír)

Fábry Kornél: A saját döntéseinken is múlik Európa jövője

Magyarországon rendezik meg 2020-ban az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust. Itthon utoljára 1938-ban volt ilyen rendezvény, azon ötszázezren vettek részt. Budapestre is valószínűleg több százezren jönnek majd 2020 szeptemberében. Fábry Kornéllal az Origo készített interjút. (s4c.news)

Élő egyház

(NAVA_Video )

Felszentelték a nyolcvanéves alagi Szent Imre-templomot

Nagy ünnepet ültek július 7-én a Dunakeszi Alag városrészében található Szent Imre-templom hívei. Beer Miklós váci megyéspüspök felszentelte 1939-ben épült és azóta is használatban lévő templomukat. (Magyar Kurír)

Lengyelországi útinapló – 4. rész: Auschwitz

Somorjai Ádám OSB július első hetében zarándokcsoportot vezetett Lengyelországba. Úti élményeit osztja meg az alábbiakban az olvasókkal – ezúttal sajnos negatív tapasztalatait –, ötleteket, hasznos és praktikus tanácsokat ad. (Magyar Kurír)

„Liturgikus gyakorlótér” – A kispapi lét kulisszái mögé pillanthattak be a rókahegyiek

A kispapi lét kulisszatitkai – belülről címmel tartották meg július 9-én a nyíregyháza-rókahegyi görögkatolikus templomban a parókia féléves sorozata második előadását. (Magyar Kurír)

Evangélikus magazin

(NAVA_Video)

Mozgó Biblia a buszon

Az emeletes busz bibliakiállításnak és csoportos beszélgetéseknek adott helyet július 14-16. között. (Erdélyi Refomátus Egyházkerület)

ENSZ-jelentés: Az éhezők száma nem csökken, miközben az elhízás terjed

820 millió körül volt 2018-ban azok száma, akik nem jutottak elegendő élelemhez, míg 2017-ben „csupán” 811 millióan, ám a negatív tendencia már harmadik éve tart – derült ki az Egyesült Nemzetek Szervezetének Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) július 15-én nyilvánosságra hozott jelentéséből. (Magyar Kurír)

Ady Endre: Az én ingoványom

Szenvedni semelyikünk sem akar, vannak azonban személyek, akikért hajlandók vagyunk ezt is vállalni. (keresztenyelet.hu)

Evezz a mélyre – Kortárs keresztény művészeti kiállítás nyílik Tihanyban

15. alkalommal mutatkozik be a Kecskeméti Katona József Múzeum kortárs keresztény művészeti gyűjteménye Tihanyban. Az Evezz a mélyre címet viselő tárlat július 19-én nyílik meg a bencés apátságban. (Magyar Kurír)

Debrecenben ülésezik a Doktorok Kollégiuma

Zwingli Ulrich munkásságával foglalkozik a Doktorok Kollégiuma idei plenáris ülésén. Az augusztus 26-27-i debreceni tanácskozásra már lehet jelentkezni. (reformatus.hu)

Útravaló – 2019. július 16.

Napról napra közreadjuk a napi olvasmányokhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Júliusban Földi István badacsonytomaji esperes-plébános ad útravalót. (Magyar Kurír)

Mai evangélium – 2019. július 16.

Hogy örömmel induljon minden nap... – Mt 11,20–24 (Magyar Kurír)

Biztos kezdet

Ahol az Isten hozott nem csak szlogen – a sellyei Biztos Kezdet Gyerekházban jártunk. (parokia.hu)

Halmágyi táborozók Nagytarcsán

2018 nyarán fogalmazódott meg a gondolat, hogy a halmágyi gyermekek vegyenek részt a Nagytarcsán szervezett táborok valamelyikén. A gyülekezetek lelkészei azt szerették volna, hogy a kapcsolat új erőre kaphasson, és új lehetőségeket kerestek. Korai és hosszas egyeztetéseket követően született meg a döntés, hogy az egy teljes hetet és a két vasárnapot töltse Nagytarcsán a csoport, és vegyen részt nem csak a táborban, hanem a vasárnapi gyülekezet életében is. (evangelikus.net)

Az édesapákért kelnek útra idén az 1Úton Nemzetközi Zarándoknapon

Idén is ezrek indulnak el a Mária-úton a nyár végén megrendezett 1Úton zarándoknapon. Az augusztus 24-i eseményen részt vevők egyrészt az édesapákért vállalják a zarándoklást, másrészt Böjte Csaba ferences testvér egyik kezdeményezését támogatják. (Magyar Kurír)

Székely János püspök is a húrok közé csapott az egyházzenei táborban

Június utolsó hetében rendezték meg a XI. egyházzenei tábort a Zala megyei Salomváron, ahová ellátogatott Székely János szombathelyi megyéspüspök is. (Magyar Kurír)

Újabb véres nap Aleppóban

Hat civil életét követelte és további nyolc embert sebesített meg az elmúlt nyolc év egyik legvéresebb aleppói támadása. A szíriai örmény református közösség elnöke, egyházunk egyik kiemelt közel-keleti partnere, Harout Selimian levélben tájékoztatta a nemzetközi egyházi közösséget a legutóbbi aleppói vérengzésről. (reformatus.hu)

Ki a tisztességes?

Nem csak arra érdemes odafigyelnünk, hogy tisztességes emberek vesznek-e körül minket, hanem arra is, hogy mi azok vagyunk-e. (keresztenyelet.hu)

Kiadvány készült a budapesti Szent Márton-ábrázolásokról

Július 4-én, Márton püspökké választásának napján mutatták be a Szent Márton nyomában Budapesten című kétnyelvű kalauzt a Magyar Nemzeti Galériában. (Magyar Kurír)

A görögkatolikus papnevelés főszereplőinek tartanak nemzetközi képzést Nyíregyházán

Július 7-én este ünnepélyes vecsernyével kezdődött a nyíregyházi Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskolán a Keleti Képzők Képzése elnevezésű programsorozat. A képzést a Görögkatolikus Metropólia szervezi, a Keleti Kongregációval együtt, a keleti katolikus egyházak szemináriumainak több országból érkezett leendő és lehetséges elöljárói számára. (Magyar Kurír)

Imádság a gyűlölködőkért – Juhász Gyula verse

Próbáljunk ne ítélkezni a felénk haraggal fordulók felett, az ok nélkül gyűlölködőknek elsősorban önmagukkal van bajuk. (keresztenyelet.hu)

Szent Bonaventura püspök, egyháztanító

Szent Bonaventura 1218 körül született az olaszországi Viterbo közelében. A hagyomány szerint a Bonaventura nevet a súlyos beteg gyermek Szent Ferenc imájára történt csodás gyógyulásának emlékére kapta. (Magyar Kurír)

Útravaló – 2019. július 15.

Napról napra közreadjuk a napi olvasmányokhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Júliusban Földi István badacsonytomaji esperes-plébános ad útravalót. (Magyar Kurír)

Zsidó település után kutatnak 15 méterrel a tó felszíne alatt

Speciális szonárokkal keresik a stetl nyomait Litvániában. A nemzetközi csapatot az amerikai Dr. Richard Freund vezeti, aki számos holokauszthoz kapcsolódó régészeti vizsgálatot végzett már. Ő tárta fel a teljesen lerombolt vilniusi nagy zsinagógát és megtalálta a város közelében működött ponaryi haláltábor menekülőalagútját – számol be a jewish-heritage-europe.eu. (zsido.com)

Tórát és fiút avattak Mádon

Talán még sosem fordult elő Mád és a zsidók közös történelmében, hogy egyszerre három kóser vendéglátóhely is legyen a Tokalj-Hegyaljai településen – most azonban ez is megtörtént. (zsido.com)

Mai evangélium – 2019. július 15.

Hogy örömmel induljon minden nap... – Mt 10,34–11,1 (Magyar Kurír)

Mit tehetünk fennmaradásunkért?

„Nem tudom garantálni a gyerekeimnek, hogy lesz nekik mit enni és inni, de arra nevelem őket, hogy bármilyen körülmények között lesznek, gondoljanak Istenre.” (parokia.hu)

„A szürrealizmus én vagyok”

Dalí, Magritte, Miró és a többiek a Nemzeti Galériában. (Új Ember)

A biblia üzenete – Egy ölelés

Lk 10,25–37 A biblia üzenete. (Új Ember)

Adománygyűjtés Iraknak

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia közleménye. (Új Ember)

Világegyház vagyunk, világméretekben kell gondolkodnunk

Mit jelent a vallásosság a világ egyik legkatolikusabb országában? És miért van szükség ott továbbra is a misszióra? Többek között erről beszélgettünk Lányi Béla missziós verbita testvérrel, aki tizenkét éve szolgál a Fülöp-szigeteken, Cebu városában. (Új Ember)

Belső indíttatásainkra figyelve

A Mátraverebély-Szentkút Nemzeti Kegyhelyen július 7-én, a Sarlós Boldogasszony-búcsú keretében rendezték meg az együttjárók, jegyesek, fiatal házasok, gyermekre vágyók zarándoklatát. (Új Ember)

Isten közel megy az emberhez – Megáldották az új pécs-kertvárosi plébánia kápolnáját

Udvardy György pécsi megyéspüspök július 7-én megáldotta a pécs-kertvárosi Szent II. János Pál-plébánia kápolnáját. A plébánia 2019. január 1-je óta működik; a kápolnája a plébániatemplom felépüléséig fog a hívek és a közösség lelki otthonául szolgálni. (Magyar Kurír)

Augusztus 31-én, szombaton lesz Udvardy György érseki beiktatása

Az új veszprémi érsek beiktatására 2019. augusztus 31-én, szombaton, 10 órakor kerül sor a veszprémi Szent Mihály-főszékesegyházban. (Magyar Kurír)

Világegyház vagyunk, világméretekben kell gondolkodnunk – Beszélgetés Lányi Béla SVD testvérrel

Mit jelent a vallásosság a világ egyik legnagyobb katolikus országában? És miért van szükség ott továbbra is a misszióra? Többek között erről beszélgettünk Lányi Béla missziós verbita testvérrel, aki tizenkét éve szolgál a Fülöp-szigeteken, Cebu városában. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa: Sokszor a nem hívők mutatják meg, mi az igazi vallásosság és emberség!

Július 14-én déli beszédében a vasárnapi evangéliumról, az irgalmas szamaritánusról szóló példázatról elmélkedett a Szentatya. Hangsúlyozta, hogy a könyörületességnek, az együttérzésnek kell lennie a keresztény ember védjegyének. (Magyar Kurír)

Mire jó egy ifjúsági vezetőképző tábor?

A Kaposvári Egyházmegye ifjúsági vezetőképző táborát július 2–5. között rendezték meg a budafok-felsővárosi Jézus Szíve-plébánián. A tábor részleteiről Antal Zsolt papnövendékkel és Dobos Péter egyetemistával beszélgettek a Kaposvári Egyházmegye munkatársai. (Magyar Kurír)

Sci-fi-univerzumi körkép

Nem tudom, hogy az űrkutatás mit tartogat még a számunkra. Nem kizárt, hogy a jövőben kifejlesztünk egy olyan technológiát, melynek segítségével nagyon-nagyon messzire is eljuthatunk. Az is valószínű, hogy a távolság leküzdésével a gondjaink csak sokasodni fognak. Még az is lehet, hogy találkozunk majd értelmes idegen lényekkel... (Magyar Kurír)

Pál Feri: Miért nem érdemes bosszút állni?

A bosszú akkor is árt nekünk, ha jogosan haragszunk. Ha valaki jogos bosszút áll, az lehet, hogy néhány másodpercig jó érzés. Minél egészségesebb a lelkünk, annál rövidebb ideig fog ez tartani. Amikor tudatosul bennünk, hogy mit is tettünk, hiába bizonygatjuk magunknak, hogy jogos cselekedet volt. Együtt kell élni azzal a fájdalommal, ami a bosszúból következik. (keresztenyelet.hu)

Barátok a bajban

„Miután mi annyi támogatást és szeretet kaptunk tőletek sok bajunkban, most mi is szerettük volna viszonozni ezt és a gyűjtéssel is kifejezni, hogy barátok vagyunk” – fogalmazott Bogárdi Szabó István vasárnap a budapesti Koreai Presbiteriánus Gyülekezet istentiszteletén. A Magyarországi Református Egyház (MRE) Zsinatának lelkészi elnöke ezen az alkalmon adta át a májusi hajószerencsétlenség túlélői, illetve a gyászoló családok és árvák megsegítésére összegyűjtött 11 000 dollárt. (reformatus.hu)

Ferenc pápa második Twitter-üzenete július 14-én

A Szentatya az alábbi bejegyzést tette közzé Twitter-oldalán (Magyar Kurír)

„Sokkal több volt az öröm” – Márfi Gyula videoüzenete Udvardy György érseki kinevezése alkalmából

Ferenc pápa Udvardy György pécsi megyéspüspököt július 12-én a Veszprémi Főegyházmegye érsekévé nevezte ki. Márfi Gyula rövid videoüzenetben búcsúzott el, mint főpásztor a főegyházmegye papságától és híveitől. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa Twitter-üzenete július 14-én

A Szentatya az alábbi bejegyzést tette közzé Twitter-oldalán (Magyar Kurír)

Babilon már hivatalosan is a világörökség része

Huszonhat új világörökségi helyszínt vett fel listájára az UNESCO Világörökségi Bizottsága soros tanácskozásán, amely július 10-én ért véget Bakuban. (Magyar Kurír)

Bankkártyás persely állítottak fel a budapesti jezsuita templomban, Magyarországon elsőként

A budapesti Jézus Szíve jezsuita templomban bankkártyás perselyt állítottak fel, mely a templom búcsúja, Jézus Szíve ünnepe, június 28-a óta működik. Magyarországon ez az első katolikus templom, ahol bankkártyával is adakozhatunk. (Magyar Kurír)

Az Eucharisztia ünneplése 61.

Sztankó Attila liturgikus jegyzetét olvashatják. (Magyar Kurír)

Útravaló – 2019. július 14., évközi 15. vasárnap

Napról napra közreadjuk a napi olvasmányokhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Júliusban Földi István badacsonytomaji esperes-plébános ad útravalót. (Magyar Kurír)

Mai evangélium – 2019. július 14.

Hogy örömmel induljon minden nap... – Lk 10,25–37 (Magyar Kurír)

Először választottak Fülöp-szigeteki előljárót a domonkos rend vezetőjének

Új rendi mester áll a Domonkos Rend élén. Július 13-án választotta meg az általános káptalan Vietnámban Gerard Francisco Timoner OP atyát Szent Domonkos 88. utódjának. (Magyar Kurír)

A HÉT VERSE – Szabó Lőrinc: Nyár

Egy hatvanöt évvel ezelőtti nyárból itt maradt csupa nyár, csupa játék, csupa zene verset választottunk ezen a barackillattal teli júliusi hétvégén. (Magyar Kurír)

Pécsi Rita: Kapcsolatokban élünk vagy „online vagyunk”? – 1. rész

„Mit tehetünk az online világ térnyerése ellen? (...) Kevesen veszik figyelembe, hogy a számítógép-használat csak abban az életkorban járhat valós előnyökkel, amikor már kifejlődött az idegrendszer, a döntésképesség, az érzelmi intelligencia...” (Magyar Kurír)

„I was Francis Moly”

A kötet Magyary Gyulának (1901–1988), a római Urbaniana Egyetem kánonjogprofesszorának 1966–67 telén hangszalagra mondott visszaemlékezéseit tartalmazza, melyek középpontjában Magyary – alias Francis Moly – 1944 őszén az angol–amerikai szövetséges hatalmak megbízásából végrehajtott diplomáciai-politikai missziója áll. (Magyar Kurír)

Egy ölelés

Évközi 15. vasárnap – Gondolatok az evangéliumhoz (Lk 10,25–37) (Magyar Kurír)

Köz-Ép-Pont Ifjúsági Találkozó Fotó- és videóriport – 4. Nap

A negyedik nap Nánai László evangélikus lelkész áhitatával kezdődött, majd a délután csúcspontja Böjte Csaba látogatása volt, többek között az egyházról és a fiatalokról beszélt. (evangelikus.net)

Lengyelországi útinapló – 1. rész: Krakkó

Somorjai Ádám OSB július első hetében zarándokcsoportot vezetett Lengyelországba. Úti élményeit osztja meg az alábbiakban az olvasókkal – ötleteket, hasznos és praktikus tanácsokat ad, miközben felidézi az egyes helyek történetét és a helyekhez kötődő érdekességeket. (Magyar Kurír)

Kezet kell nyújtanunk – Püspöki nyilatkozat a Rio Grande folyóba fúlt menekülők kapcsán

Az egyesült államokbeli Brownsville és a mexikói Matamoros püspökei, Daniel Flores és Eugenio Lira Rugarcia június 28-án közös nyilatkozatot adtak ki a városaikat elválasztó folyóba fúlt Oscar Alberto Martinez Ramirez és kislánya, a kétéves Valeria halála kapcsán. Angol és spanyol nyelvű közleményükben „bánattól sújtva” emlékeznek mindazokra, akik hasonló körülmények között vesztették életüket. (Magyar Kurír)

Ripidion – Legyező a mennyei seregek képviseletében

A nyíregyháza-örökösföldi görögkatolikus egyházközség 2019-ben ünnepli alapításának tizedik évfordulóját. A jubileumhoz kapcsolódóan a közösség egyik tagja, Gyarmati Cintia két ripidiont készített. (Magyar Kurír)

Legfőbb szervező a Jóisten – Nemzeti zarándoklat és Eucharisztikus Kongresszus felajánlás Fatimában

Különleges lelki élményeket jelentenek a 2007-ben alapított, legnagyobb hazai zarándokiroda, a Misszió Tours Utazási Iroda és a MÁV-START együttműködésében indított vonatos zarándokutak, melyeknek egyházi fővédnöke Veres András győri püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke. Budai László ügyvezetővel beszélgettünk. (Magyar Kurír)

Útravaló – 2019. július 13.

Napról napra közreadjuk a napi olvasmányokhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Júliusban Földi István badacsonytomaji esperes-plébános ad útravalót. (Magyar Kurír)

Mai evangélium – 2019. július 13.

Hogy örömmel induljon minden nap... – Mt 10,24–33 (Magyar Kurír)

Régebbi anyagok az archívumban