Skip to main content

2024. február 8. 13:04

Állandó megújulásban

Házasság hete 2024-ben is!

Magyarországon február 11. és 18. között tizenhetedik alkalommal rendezik meg a házasság hetét a keresztény egyházak és civil szervezetek széles körű összefogásával. Az idén a hét mottója: Állandó megújulásban. Az országos rendezvénysorozat eseményein a szervezők azt járják körül, hogy miként tudnak a párok egymásra figyelve közösen fejlődni, házasságukban megújulni, új közös célokat találni, az új élethelyzetekhez egymással együttműködve alkalmazkodni. [Frissítés: A sajtóközleményben eredetileg az is szerepelt, hogy a központi programok fővédnöke Novák Katalin köztársasági elnök és férje, Veres István. A sajtóközlemény átvétele után néhány nappal Novák Katalin lemondott államfői posztjáról. Neve ezt követően a programsorozat központi honlapjáról is lekerült. – A szerk.]

A meghirdetett eseménysorozathoz országszerte idén is számos új település csatlakozott, számtalan sokszínű és izgalmas kapcsolatgazdagító lehetőséget kínálva a pároknak.

– Mindnyájan megtapasztalhattuk, hogy az elmúlt időszakban nagyon sok minden felgyorsult körülöttünk, számos stabilnak hitt dolog megváltozott az életünkben – elég csak akár az egzisztenciánkat is veszélyeztető, beláthatatlan kimenetelű technológiai fejlődésre vagy a körülöttünk lévő bizonytalan gazdaságpolitikai körülményekre gondolni. Ezek nagyrészt akaratunk ellenére lépnek be az életünkbe, és okozhatnak akár észrevétlenül is változásokat, feszültségeket a kapcsolatainkban – mondta az eseménysorozat kapcsán dr. Herjeczki Kornél, a Házasság Hete Mozgalom országos koordinátora, a Harmat Kiadó igazgatója.  – Ne várjuk meg, hogy a külső körülmények meggyengítsenek bennünket, hanem a nehezebb helyzeteket megelőzve legyünk már most aktívak abban, hogy a kapcsolatainkat erősítsük meg, töltsük meg tartalommal, szánjunk egymásra minőségi időt!

Az idei házasság hete nemcsak a fiatal párokat, a házasság előtt állókat vagy a már több éve házasságban élőket kívánja megszólítani, hanem azokat is tudatos aktivitásra biztatja, akik a házasságuk második felének teljesen új kihívásaival szembesülnek, akár a gyermekeik „kirepülése” után kell új célokat, új életformát kialakítaniuk.

– Sokan teszik fel a kérdést, hogy vajon min múlik, hogy a házaspárok kapcsolata örömtelibb és bensőségesebb lesz-e az idő előrehaladtával, vagy közönyössé és rideggé válik? Soha nincs késő arra, hogy megértő odafordulással, egymás céljainak támogatásával, illetve különbözőségeink kiaknázásával képesek legyünk megújulni és megteremteni a kapcsolatunkban az érzelmi stabilitást és a harmóniát, bármely életszakaszában legyünk is a házasságunknak – emelte ki az országos koordinátor.

A témában az érdeklődőket a héten több előadás, a házasság hetére megjelenő kötet és kifejezetten az alkalomra készült párkapcsolat-építő kártya is segíti Mihalec Gábor párterapeuta munkájaként. A megújult házasság hete honlap és programkereső felület pedig nemcsak a regionális szervezőknek nyújt gördülékenyebb programbeküldési lehetőséget, hanem a rendezvényeket keresők is egyszerűen válogathatnak a lakóhelyük közelében lévő események, kedvelt előadójuk vagy dátum szerint a programok közül országszerte és határon túl is.

Idén a házasság hete központi programsorozata ünnepi istentisztelettel veszi kezdetét a debreceni református nagytemplomban, ahol igét hirdet dr. Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke. Hétfőn a Ráday Ház dísztermében a Páratlan beszélgetés közismert párokkal sorozat programjaként Véssey Miklós író, költővel és feleségével, Mirk-Véssey Klára tanárral; Győri Virággal, a Family magazin főszerkesztőjével és férjével, Győri Tamás Józseffel, a Budapesti Kortárs Keresztény Intézet igazgatójával; Léder László pszichológussal és feleségével, Puja Andrea operaénekessel beszélget Gécsek-Tóth Enikő, a Kossuth rádió szerkesztő-riportere.

Kedden Tapolyai Emőke pszichológus, a Kandela Központ alapítója és szakmai vezetője online előadására várják az érdeklődőket a házasság hete Facebook-oldalán. Szerdán áldással egybekötött zenés istentisztelet lesz a Deák téri evangélikus templomban a Budavári Gospelkórus közreműködésével. Igét hirdet Cselovszky Ferenc esperes. Csütörtökön a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom szervezésében Család és kapcsolódások konferencia lesz a Corvinus Egyetemen, pénteken pedig Szólj be a papnak! – Család: elvárás vagy kiteljesedés? címmel Csűrös-Varga Vanda református lelkész, Kocsis Tamás görögkatolikus pap és Sterczer Hilda hegymászó válaszol az érdeklődők kérdéseire a Sruton V.P. közösségi térben.  Szombaton Jóban-rosszban, jobban! címmel Komjáthy Károly, a Bibliai Házassággondozó Szolgálat munkatársa tart előadást a Pasaréti református templomban, a hetet pedig ünnepi szentmise zárja a Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony-főplébánia-templomban, ahol a szentmisét bemutatja dr. Fábry Kornél esztergom–budapesti segédpüspök.

Az országos rendezvénysorozat folyamatosan frissülő eseménynaptára a www.hazassaghete.hu, a www.facebook.com/hazassaghete, illetve a www.instagram.com/hazassaghete oldalon érhető el.

Ha érdeklik a Magyarországi Evangélikus Egyházzal kapcsolatos hírek, események, szívesen olvassa interjúinkat, riportjainkat, iratkozzon fel hírlevél-szolgáltatásunkra.
Gyülekezetimunkatárs-képzés 2024
Szélrózsa 2024 regisztráció
Evélet banner 2024-19-20
Lelkipásztor banner 2023-11

Lelkigondozás

Névtár kereső

Térképes kereső