Skip to main content

2023. november 30. 13:55

„Jaj, ez most olyan jó hittanóra volt!”

Papnénapló után hitoktatónapló – Füller Tímea új kötete

A vidámságra szomjazóknak és a „titkosnapló-függőknek” jó hírrel szolgál a Luther Kiadó: többkötetes szerzőnk a legutóbbi könyve, a nagy sikerű Egy papné titkos naplója után most hasonló, szigorúan bizalmas információkat oszt meg az olvasókkal. A csupa derű, csupa szív zenetanár, hitoktató, lelkészfeleség és édesanya, miközben végig hitéről tesz bizonyságot, írásaiban most is elgondolkodtat, megnevettet. Könyvének olvasása azzal a mellékhatással járhat, hogy kedvet kapunk a hitoktatói, pedagógusi munkához. De hogy a világot egy kicsit jobb helynek érezzük majd, az egészen biztos.

20231130 Egy hitoktato titkos naplojabol

Hogy miért kaland – mert az! – Istennel hitoktatónak lenni? Gyanítom: jó néhány története van erről Füller Tímeának. Most húszat oszt meg velünk, ezekből átfogó képet kapunk, mi is zajlik egy hittanórán és körülötte – merthogy korántsem az osztályterem négy fala és merev tanórai keretek közé szorítva éli a mindennapokat a rátermett hitoktató és a cserfes, izgága gyerekcsapat. Nézzünk bele a négy fejezetbe! 

A kezdetek Alsópusztára vezetnek, ott kezdte meg hitoktatói pályáját „Timi néni”. Szintén a kezdetekhez tartozik, ahogyan szerzőnk egy nyári hittantábor alkalmával megismeri a későbbi férjét, Füller Mihály lelkészt, akivel immár huszonhét esztendeje házasok. Kiderül, miben hasonlítanak a tengelici bábosok Don Quijotéhoz, és nem tudunk elégszer rácsodálkozni, milyen lényeglátók a gyerekek, milyen őszintén és erősen kötődnek a számukra hiteles, értéket adó felnőtthöz.

A gyerekszájtörténetek amellett, hogy vidám perceket szereznek az olvasónak, ráébresztenek arra, hogy Isten egyrészt megajándékoz minket a gyermekeinkben, másrészt felelősséget tesz minden keresztény felnőttre: szavainkkal, tetteinkkel életre szóló útmutatást tudunk adni számukra a legfogékonyabb életkorban. A könyv több sztorija is példázza: a gyermekek megértik a jézusi üzenetet, szeretik a Megváltót, vágynak hozzá, élvezik a bibliai történeteket, sokszor olyan igazságokra tapintanak rá, amelyek nekünk, felnőtteknek sem evidensek.

Füller Tímea kreatív módszerekkel nevel és tanít: amikor egyik fiúcsoportjában mindegyik gyermek az Ákos nevet viseli, ő is Ákossá válik köztük, de kijelöl egy alkalmi Timi nénit – mert hát valakinek rendet is kell tartani az órán. A Tábori kalandok fejezet is bővelkedik fordulatokban. Kiderül, Matyi bácsi milyen tábori feladat után nyilatkozott úgy, hogy a teológia bonyolult tudomány, és mi az a három bibliai történet, amelyet a hitoktató évről évre boldogan elővesz a táborban – míg az ifisek finoman figyelmeztetik, mást is jó lenne már előadni. Az egyik legmeghatóbb történet is ebben a részben található: a Fogas kérdések című írás, bár eredetileg egy tejfogbegyűjtő, vicces küldetést mesél el, magáról az Életről szól. Feladatról, helytállásról, útonlétről, Istenről, rólam, rólad…

Füller Tímea: Egy hitoktató titkos napbójából. Lente István rajzaival. Luther Kiadó, 2023. A kiadó könyvesboltjában (Budapest VIII., Üllői út 24.) vagy webáruházában megvásárolva ára 3800 forint helyett 3040 forint.

Aztán beköszönt a Tanév, az egyetemes a hitoktató életébe: Tímea beül a hittudományi egyetem padjába, levelezős hallgatónak persze, miközben a saját hittanóráin is helyt kell állnia. Végül a Dolgos hétköznapok jönnek: a tengelici parókián mindig történik valami. Kis csavarok és égszínkék ingecske kerül szerzőnk tollára, hogy a tőle megszokott és megszeretett stílusban meséljen, tanítson hitről, elfogadásról, befogadásról, arról, aki egészen közel jött hozzánk, hogy nekünk teljes életünk legyen.

A könyv olvasása során elgondolkodunk, milyen is az ideális hitoktató. Ha van ilyen, akkor a receptet a könyv mutatja: vállalja, hogy sebezhető, hogy téved; hogy nem mindig úgy sikerül az óra, ahogy szeretné; hogy vannak napok, amikor fárasztó vagy lehetetlen a felkészülés. Ezt bevallani és őszintén gyermekszemekbe nézni bátor, hiteles magatartás – nem is marad el a jutalma, ahogy erről az egyik történetében mesél. És Isten mindig ott van, gondoskodóan elsimítja a nehézségeket, kibogozza szálakat. Vigasztalást is találunk bőven az írásokban, melyeket a magunk életére tudunk illeszteni.

20231130 Egy hitoktato titkosnaploja konyvbemutato

A hitoktatónapló, miként az előzménye is, Lente Istvánnak a szövegekhez tökéletesen illeszkedő, mosolyt fakasztó illusztrációival jelent meg. A könyv bemutatóján, a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon, ahol Süveges Gergő rádiós-tévés műsorvezető kérdezte az alkotókat, kiderült: a szerző és az illusztrátor, noha már több éve dolgoznak együtt, személyesen ez alkalommal találkoztak először. A tanulság: írónak lenni is kaland. Egy következő „titkos naplóban” talán erről is olvashatunk majd. S ha Füller Tímea pedagógusi portfóliója a könyvírás miatt késett – ahogy az utószóból értesülünk erről –, akkor itt vagyunk, szólunk az érdekében: e kötetnek most kellett megszületnie.

* * *

A cikk eredetileg az Evangélikus Élet magazin 2023. november 12–19-i 88. évfolyam 45–46. számában jelent meg.
Az Evangélikus Élet magazin kapható a Luther Kiadó könyvesboltjában (Budapest VIII., Üllői út 24.), az evangélikus templomok iratterjesztésében, megrendelhető a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-​mail-címen, nyomtatott vagy digitális formában megvásárolható, illetve előfizethető a kiadó honlapján.

Evangelikus Elet tamogatoi banner 2023

Ha érdeklik a Magyarországi Evangélikus Egyházzal kapcsolatos hírek, események, szívesen olvassa interjúinkat, riportjainkat, iratkozzon fel hírlevél-szolgáltatásunkra.
Szélrózsa 2024 regisztráció
Evélet banner 2024-7-8
Lelkipásztor banner 2023-11
Credo banner 2023/3.

Lelkigondozás

Névtár kereső

Térképes kereső