Skip to main content

2024. május 15. 15:24

Nem kívánt örökség

A családtagoknak is meg kell küzdeniük az ügynökmúlttal

Miként élték meg a szocialista rendszer állambiztonsága által beszervezett egyházi személyek utódai közvetlen felmenőik addig leginkább titkolt múltjának a nyilvánosságra hozatalát? Hogyan próbálták megragadni a történéseket, és milyen megküzdési stratégiákat alkalmaztak annak érdekében, hogy a múlt váratlan öröksége elhordozható legyen számukra? Ezekre a kérdésekre keresi a választ A hallgatás terhe – A kollaboráció transzgenerációs hatásai című könyvében Joób Máté evangélikus lelkész, lelkigondozó, a Semmelweis Egyetem Mentálhigiéné Intézetének docense.

A családtagoknak is meg kell küzdeniük az ügynökmúlttal

A Magyarországi Evangélikus Egyház úttörő szerepet vállalt azzal, hogy a hazai egyházak közül elsőként – amint Mirák Katalin történész, az egyház tényfeltáró bizottságának elnöke írja a kötet előszavában – „kinyilvánította, hogy szembenéz a kommunista diktatúra alatti történetének hosszú évtizedekig elhallgatott részével”. A 2005-ben kezdődött szisztematikus, tudományos múltfeltárás eddigi eredményei ma már bárki számára elérhetők a Háló könyvsorozat köteteiben.

Fontos hangsúlyozni, hogy ez a téma sokkal összetettebb annál, mint hogy pusztán egy folyamatosan bővülő lista készüljön azokról, akik egyházunkhoz tartozóként valamilyen motivációval (önként, a rendszer iránti elköteleződéstől indíttatva, anyagi előnyért vagy éppen zsarolás, fenyegetés hatására) úgy döntöttek, együttműködnek a belügyi szervekkel, hiszen már abban is különbség van, hogy megbízatásukat mások kárára vagy a tényleges, érdemi ügynökmunkát gyakorlatilag elszabotálva végezték.

Még kevesebb szó esett eddig arról, hogy a beszervezett egyháztagok ügynökmúltja, titkos élete hogyan hatott – és hogyan hat a mai napig – az érintettek közvetlen családtagjaira. Ezt az űrt hivatott betölteni Joób Máté evangélikus lelkész, lelkigondozó kötete, amely a Háló sorozat részeként jelent meg a Luther Kiadó gondozásában.

Amint a habilitációs dolgozatának alapját adó kutatásával összefüggésben az Evangélikus Életnek nyilatkozva a szerző korábban megfogalmazta: „…az evangélikus egyházban 2005-ben megalakult tényfeltáró bizottság ügynökkérdéssel foglalkozó munkája bizonyos területeken nehezen halad. A levéltári dokumentumok feltárását a mai napig nagy szakértelemmel és példás alapossággal végzik az illetékesek, azonban egyházként, hívő közösségként nem találtunk olyan komplex megoldást, ami a kommunista államhatalom különböző szerveivel együttműködő személyeket és családjaikat segítené ennek a tehernek a feldolgozásában. Minden érintettre ugyanis nem lehet azt a sémát alkalmazni, hogy »oké, kiderült rólatok, hogy ügynökök voltatok, bánjátok meg, valljátok meg, mi pedig majd feloldozunk benneteket, és mehetünk tovább«.”

Kutatásához kapcsolódóan Joób Máté tizenöt interjút készített. Az alanyok minden esetben gyermekei vagy unokái az egykor beszervezett egyházi személyeknek. A gyermekek tizenketten vannak a megszólaltatottak között, nyolc férfi, négy nő. Az unokák mindhárman férfiak. Az interjúalanyok – egy személy kivételével – a Magyarországi Evangélikus Egyház tagjai, némelyek a fizetett alkalmazottai is (például lelkészek).

A kötet közelebb visz ennek a rendkívül érzékeny, egyúttal összetett kérdéskörnek a megértéséhez, azonban – ahogyan a szerző fogalmaz – „a teljes igazság sosem lesz a birtokunkban, a kapcsolati hálózatok bonyolult szövetét sosem leszünk képesek átlátni. Ezt a rendszerszemléleti megközelítést maguk az interjúalanyok hangsúlyozták saját kérdéseikkel és gondolataikkal, amikor egy sikeres beszervezési történet mögött egyre élesebb kontúrokkal jelenítettek meg korábbi családi feszültségeket vagy éppen áthagyományozott félelmeket.”

A Luther Kiadó május 16-án, csütörtökön 18 órakor a Huszár Gál könyvesboltban (1052 Budapest Deák Ferenc tér 4.) mutatja be Joób Máté A hallgatás terhe - A kollaboráció transzgenerációs hatásai című kötetét. A szerzővel, továbbá Ittzés András evangélikus zsinati alelnökkel Kovács Viktor evangélikus lelkész beszélget.

* * *

A cikk eredetileg az Evangélikus Élet magazin 2024. április 21–28-i 89. évfolyam 15–16. számában jelent meg.
Az Evangélikus Élet magazin kapható a Luther Kiadó könyvesboltjában (Budapest VIII., Üllői út 24.), a Huszár Gál könyvkereskedésben (Budapest V., Deák tér 4.), az evangélikus templomok iratterjesztésében, megrendelhető a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail-címen, nyomtatott vagy digitális formában megvásárolható, illetve előfizethető a kiadó honlapján.

Ha érdeklik a Magyarországi Evangélikus Egyházzal kapcsolatos hírek, események, szívesen olvassa interjúinkat, riportjainkat, iratkozzon fel hírlevél-szolgáltatásunkra.
Gyülekezetimunkatárs-képzés 2024
Szélrózsa 2024 regisztráció
Evélet banner 2024-19-20
Lelkipásztor banner 2023-11

Lelkigondozás

Névtár kereső

Térképes kereső