Skip to main content

2024. május 30. 8:20

Reménnyel

Megjelent az Evangélikus Élet magazin legfrissebb száma

Ezzel a tartalmi összefoglalóval szeretnénk figyelmükbe ajánlani az Evangélikus Élet magazin legfrissebb számát. Olvassák szeretettel az Evangélikus Életet és vigyék a jó hírét!

20240530 Evangelikus Elet ajanlo foto Evangelikus EletHány lépés vezet el Istenhez? – teszi fel a szokatlan és kissé provokatív kérdést Stifner-Kőháti Dorottya, aki jegyzetében őszintén szól arról, hogy sokszor „vakmerő és reménytelen vállalkozásnak” tűnik eljutni Istenhez. Utunk és akár a folyamatos keresésünk közben sokszor elfordulunk a Teremtőtől, megtagadjuk a vele való ismeretséget. „Ám mennyei Atyánk ebbe nem nyugodott bele. Ahogy ígérte, elkészítette az Utat magához. És ebben a hatalmas rendszerben még mindig keresi az új és keresi a »rég nem látott« ismerősöket” – hangzik a biztatás.

Sokan vagyunk, akik élesen reagálunk arra, amikor valaki nem a jövő felé tekint, a hiba után a megoldáskeresés helyett a „nem így kellett volna” múltjában ragad. Hegedűs Attila az ifjúsági rovatban ezúttal jézusi példákat is hoz arra, hogy a Megváltót „nem a múlt, hanem a reménység szerint tisztább jövő foglalkoztatja”. A cikk szerzője a sokszor a fájdalmainkat, hibáinkat „dédelgető” szívünkre helyezi: „Nem érdekel, mit szúrtunk, mit szúrtam el. Nem az a fontos, hogy másképp kellett volna – tudom én azt anélkül is, hogy valaki ismételgetné. Csak az érdekel, hogy van-e továbblépés, van-e új reménység az én számomra, a mi számunkra is.”

Bizton állítható, hogy Sztehlo Gábor megoldáskereső ember volt, ezért is állhat példaként előttünk kihívásainkban, de feltétel nélküli szeretete és segítő szándéka is minta. Az embermentő evangélikus lelkész halálának ötvenedik évfordulóján rá emlékezünk. Fabiny Tamás elnök-püspök az írásában így fogalmaz: „Sztehlo Gábor evangélikus lelkészként legfőbb feladatának a Jézusról való tanúskodást tekintette. Mindezt egyáltalán nem hagyományos, »papos« módon tette, távol álltak tőle az áhítatos formák.”

* * *

Az Evangélikus Élet kapható a Luther Kiadó Evangélikus könyvesboltjában (Budapest VIII., Üllői út 24.), a Huszár Gál könyvkereskedésben (Budapest V., Deák tér 4.), az evangélikus templomokban és előfizehető a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-​mail címen. A magazin nyomtatott vagy digitális formában megvásárolható, illetve előfizethető a Luther Kiadó webáruházában.

Ha érdeklik a Magyarországi Evangélikus Egyházzal kapcsolatos hírek, események, szívesen olvassa interjúinkat, riportjainkat, iratkozzon fel hírlevél-szolgáltatásunkra.
Evélet banner 2024-23-24

Lelkigondozás

Névtár kereső

Térképes kereső