Skip to main content

2023. november 13. 15:21

„Ha elindulunk, akkor lehetséges lesz a találkozás”

Országos cigányimanap Pestszentlőrincen

Az egész országból összegyűltek november 11-én, szombaton az országos cigányimanapon Bakay Péter cigánymissziói referens szervezésében, ahol több mint ötvenen hallgatták együtt Krisztus igéjét, közösen imádkoztak, énekeltek, és erősödtek hitükben. Az alkalomnak kilenc áhítat és két bizonyságtétel adta a gerincét, mellette éneklés, bibliakörök és szerény ebéd volt, melyeknek a pestszentlőrinci evangélikus gyülekezet adott otthont. Végül személyes kiértékeléssel és áldással zárult az együttlét.

Országos cigányimanap Pestszentlőrincen

„Útnak indultunk egy lelki hívásra, és egyelőre nem tudjuk, mi is vár az út végén. Ha nem akarunk ott ragadni, ahol vagyunk, hanem valóban el akarunk indulni, akkor lehetséges lesz a találkozás Isten angyalaival, hírvivőivel” – nyitotta meg a napot Korányi András pestszentlőrinci evangélikus lelkész. De mit is lehet írni arról, hogy ötven-hatvan ember, cigányok és nem cigányok elindultunk, hogy délelőtt tíz órától délután négyig együtt hallgassuk Krisztus igéjét, együtt énekeljünk, együtt imádkozzunk, együtt beszélgessünk, együtt étkezzünk, végül együtt fogadjuk az Úristen áldását? Győrtől Sárszentlőrincig, Orosházától Nyíregyházáig, Nagytarcsától Budapesten át Vecsésig mindenki azért jött, hogy együtt, egy közösségben, együtt ülve a templompadban, együtt beszélgetve a bibliakörökben, együtt énekelve erősödjünk a hitben.

Országos cigányimanap Pestszentlőrincen

Az elhangzott igék, biztatások és ígéretek személyes gondolatokat, személyes életutakat, személyes életeseményeket hoztak elő, amelyeket jó érzés volt megosztani, meghallgatni a közösségi percekben. A szolid körülmények pedig tovább erősítették az igére figyelést, a belső ráhangolódást, az imádságos együttlétet, hiszen elég volt egy templom meg két helyiség, egy ambó, egy kiskonyha, egy gitár és egy kivetítő ahhoz, hogy megvalósulhasson a cél: az Úristenre hangolódás. Még az ebéd sem terelte el a figyelmünket túlzottan: az előre megrendelt, aznap frissen sült rántotthús-szeletet egy karéj kenyérre helyezve máris folytatni lehetett a beszélgetést az ebédszünetben is. A beszélgetésekhez pedig az áhítatok közös kiindulótémája volt a gondolatébresztő: a tartás szó, és ami hozzátartozik.

Országos cigányimanap Peszszentlőrincen

Megtartás – Isten akarta, hogy itt legyünk, Isten meg akar tartani. Te meg akarod-e tartani az életedet és benne Isten igéjét? Isten megtartja ígéretét – Te meg akarod-e tartani a te ígéretedet Isten felé?

Nyitva tartás – 168 órából hány órát van nyitva a templom? Mit tartunk nyitva, és mit zárva Isten előtt? Jézus vasárnap este bement a zárt ajtón a tanítványokhoz, és azt mondta: „Békesség néktek!” Isten országa felől nézve nem értelmezhető a zárt ajtó, Isten folyamatosan túlórázik.

Távolságtartás – Amikor távolságot kezdünk tartani a templomtól és a gyülekezettől, észrevesszük-e, hogy Isten akkor is velünk van? Amikor kerüljük a találkozást vele, ő akkor sem enged el teljesen, akkor is ott van a szívünkben – és ez gyakran csak utólag válik világossá.

Bizonyságtétel – Amikor kitűztem magam elé újabb és újabb célokat – mint érettségi, szakma, jogosítvány, új autó –, mindig csak tíz percig tudtam örülni neki. Aztán jött az űr és a hiány valami tartósabb, valami lelkibb siker iránt. A kapcsolat Istennel tovább tart tíz percnél, sokkal tovább. Isten nem hagy magamra, Istennek számítok.

Testtartás – Jézus legerősebb testtartása a kereszten nyilvánult meg. Megfeszítve és vérzőn, mégis áldásra van emelve két keze. A két kifeszített kéz a kereszten az áldás életünkre. Mi magunk milyen testtartással nézünk erre az áldásra? Hogyan tudjuk fogadni?

Összetartás – Teológusként nagyon fontos számomra, hogy az anyagyülekezetemben gondolnak rám, imádkoznak értem, ez számomra az összetartás. Tényleg Krisztusra mutatnak közösségeink? Csak a vele való közösség tart meg, csak abból lesz összetartás!

Bizonyságtétel – Kérem az Úristent, hogy tartson meg engem is, és tanártársaimat is szeretetében, hogy mindannyian úgy tudjunk tanítani, ahogy ő tanít: ha kell, szigorúan, ha kell, megengedőn, de karjaiban megtartva, ott megmaradva.

Magatartás – Nem attól lesz jó a magatartásod, ha nem csinálsz semmit. Nem az a lényeg Pál szerint, hogy mit ne csinálj. A jézusi „jó magatartás” lényege, hogy mi mindent csinálj aktívan: megbocsátás, szeretet… Ez a magatartás Krisztusra jellemző, és ez kell, hogy a mi célunk is legyen. De ez igazán a közösségeinkben mutatkozik meg, a páli intelmek a közösségre vonatkoznak, hiszen ott válik igazán tapinthatóvá Krisztus szeretete.

Kitartás – Bár a nyilasok köszöntötték így egymást, akiknek sok cigány ember vére is tapad a kezükhöz, mégse engedjük, hogy elvegyék ezt a szót, hiszen mi is köszönthetnénk így egymást: Kitartás! Él az Úr! Akkor is, ha terhek vannak, ha nehéz. Így biztat az Úr kitartásra nyomorúságban, kísértésben, félelmetes helyzetekben, de imádságban és szeretetben is. Ahogyan a pestszentlőrinci templomban is az oltárral szemben egy kitartásra buzdító ének (EÉ 277,6) szövege van írva: „…Adj erőt, hogy megálljunk mindvégig a hitben!” A mi Urunk kitartó, aki keres minket, és mint a tékozló fiú atyja, lesi, hogy mikor jön vissza gyermeke, kitárt karokkal vár minket.

A nap zárásaként végül elhangzott mindegyik áhítatból és bizonyságtételből egy-egy gondolat, amelyet hazavihettünk magunkkal. Kire hosszú út, kire rövidebb várt hazáig, az ajándékba kapott igei-gondolati úti csomag mindegyik úton jól jön. Lehetőség az átgondolásra, a hálára, az újrakezdésre, a megérkezésre – hitben, lélekben, szeretetben Krisztus útján.

A nap szolgálattevői Bakay Péter, Bánszky István, Cseh Sándor, Ittzés Szilvia, Karl Jánosné Csepregi Erzsébet, Korányi András, Kulcsár Márton, Laczki János, Lakatos Ádám, Malik Péter, Molnár Erzsébet, Óvári Péter és Udvaros Dóra, segítők Hadady Katalin és Korányi Luca voltak.

Ha érdeklik a Magyarországi Evangélikus Egyházzal kapcsolatos hírek, események, szívesen olvassa interjúinkat, riportjainkat, iratkozzon fel hírlevél-szolgáltatásunkra.
Gyülekezetimunkatárs-képzés 2024
Szélrózsa 2024 regisztráció
Evélet banner 2024-19-20
Lelkipásztor banner 2023-11

Lelkigondozás

Névtár kereső

Térképes kereső