Skip to main content

2024. április 25. 9:50

Ha szélesebb az alap, biztosabb a jövő

Finn–magyar testvérgyülekezeti szeminárium a finn nagykövetségen

Hogyan lesz a cserekapcsolatból valódi megértés? címmel szerveztek finn–magyar testvérgyülekezeti találkozót április 22-én a budapesti finn nagykövetségen. A testvérkapcsolat felvételének századik évfordulójáról is megemlékező eseményt a Magyarországi Evangélikus Egyház és a FinnAgora Alapítvány közösen szervezte.

20240425 finn szeminarium foto Adami Maria 14

A nap célja az együttműködés alapjára való visszatekintés mellett a jelen- és jövőbeli egyetértés munkálása – mondta bevezetőjében Anneli Temmes, a FinnAgora Alapítvány főtitkára. A két nép közötti kapcsolat múltbeli áldásait és a generációváltás kihívásait hangsúlyozta Pertti Anttinen, Finnország magyarországi nagykövete is. Szemerei János, a Nyugati (Dunántúli) Evangélikus Egyházkerület püspöke pedig arról beszélt, hogy bizonyos értelemben maga is a testvérkapcsolat gyermeke, hiszen szüleinek az egymásra találása nem valósulhatott volna meg egy magyar–finn lelkész házaspártól kapott impulzusok nélkül. A püspök szavai után Riikkamari Muhonen, a FinnAgora igazgatója köszöntötte a finn és magyar gyülekezetekből érkezett résztvevőket.

A szeminárium témáját két előadás bontotta ki. Dr. Sakari Häkkinen, a Kuopiói Egyházkerület tanácsosa személyes élményei mellett körképet is adott a régiójában létező testvérgyülekezeti kapcsolatokról, majd arra a tapasztalatra hívta fel a figyelmet, hogy a lelkészváltások, illetve a struktúrát érintő változások gyakran a kapcsolat megszűnését hozzák magukkal. „Ahol tágabb alapra van helyezve a gyülekezeti tagok közötti kapcsolat, ott biztosítva van a jövő” – fogalmazott. Erre lehetőséget ad például az ifjúsági vagy zenei csoportok, illetve az iskolák összekapcsolása. A barátság akkor hoz igazán gyümölcsöt, ha nemcsak két embert, nemcsak gyülekezeti vezetőket, hanem egy tágabb hálózatot kapcsol össze – zárta gondolatait a kerületi tanácsos.

20240425 finn szeminarium foto Adami Maria 2

Mit akarunk megérteni, megértetni egymással? Mi kell a valódi megértéshez? – tette fel a kérdést előadásában dr. Joób Máté evangélikus lelkész, a Semmelweis Egyetem Mentálhigiéné Intézetének docense. Miután elmesélte személyes történetét, közös gondolkodásra hívta a jelenlévőket. „Egyházaink között minden emberi erőfeszítés nélkül van kapcsolat Krisztusban, ezt nem nekünk kell létrehoznunk. Az a kérdés, hogy mit tudunk közösen megélni ebből a meglévő kapcsolatból?” – vetette fel. Majd hozzátette: lehet, hogy el kellene kezdenünk imádkozni egymásért, ez lehetne a kapcsolatépítés alapja.

Ezek után a résztvevők megtekintették Jarkko Willman lelkész videóüzenetét az Egerrel partnerkapcsolatban álló Poriból. A program a jelenleg működő ösztöndíjas-, gyülekezeti és zenei cserekapcsolatokról szóló panelbeszélgetéssel folytatódott, melyet Cselovszkyné dr. Tarr Klára, egyházunk országos irodája ökumenikus és külügyi osztályának vezetője moderált. A múlt tapasztalatairól és a jövőbeli perspektívákról kérdezte a résztvevőket: Baranyay Csaba kőszegi lelkészt, Jansik Tamást, az országos iroda gyülekezeti és missziói osztályának könnyűzenei referensét és feleségét, Jansik Ildikót, a pilisi Izsóp együttes vezetőjét, Varga Nárciszt, a gyülekezeti és missziói osztály gyermek- és ifjúsági referensét és Varga Lili finn szakos egyetemi hallgatót. Az egyik tanulságként kiemelt közös zenélést és éneklést meg is valósította a hallgatóság, Baranyay Csaba és Bence Gábor, az Evangélikus Kántorképző és Egyházzenei Intézet igazgatója segítségével.

Cselovszkyné dr. Tarr Klára végül a századik évforduló megünneplésére biztatta a gyülekezetek jelen lévő képviselőit, és felhívta a figyelmet a jubileum alkalmából készülő kiállításra, amelyhez a partnerkapcsolatot ápoló közösségek személyes történeteit is várják.

20240425 finn szeminarium foto Adami Maria 13

A programot Szemerei János püspök úti áldása zárta, majd a vendégek finn ételkülönlegességeket kóstolhattak a nagyköveti rezidencián tartott fogadáson.

Ha érdeklik a Magyarországi Evangélikus Egyházzal kapcsolatos hírek, események, szívesen olvassa interjúinkat, riportjainkat, iratkozzon fel hírlevél-szolgáltatásunkra.
Gyülekezetimunkatárs-képzés 2024
Szélrózsa 2024 regisztráció
Evélet banner 2024-19-20
Lelkipásztor banner 2023-11

Lelkigondozás

Névtár kereső

Térképes kereső