Skip to main content

2024. május 22. 8:56

Kapaszkodjunk szeretetébe!

Háromszáz éves az evangélikus alapítású Bakonycsernye

Ökumenikus istentiszteleten emlékeztek meg a település alapításának háromszázadik évfordulójáról a Fejér vármegyei Bakonycsernyén. A május 12-én, az evangélikus templomban tartott hálaadó alkalmon Szemerei János, a Nyugati (Dunántúli) Evangélikus Egyházkerület püspöke hirdette Isten igéjét. Dr. Udvardy György veszprémi érsek Isten áldását kérte az egybegyűltekre, Cieklinski János, a Magyar Pünkösdi Egyház (MPE) dunántúli egyházkerületének vezetője pedig imádságot mondott a községért és lakóiért.

20240522 Bakonycsernye 300 ev foto Adami Maria 8

A liturgiában Szarka István és Éva parókus lelkészek mellett részt vettek a helyi felekezetek képviselői is. Zenével közreműködött a Budapesti Evangélikus Fúvósegyüttes.

A falu történelme kapcsán az érdek-ökumenétől a szív ökumenéjéig vezető utat idézte fel Ez 34,24.26–28 alapján tartott prédikációjában Szemerei János, utalva arra, hogy az alapító szlovák lutheránus telepesek egykor a szabad hitgyakorlás reményében érkeztek a római katolikus Zichyek birtokára. „Fel kell fedezni azt a kincset, amelyet őseitek ismertek, tudtak, gyakoroltak: hogy a szerető Isten áldozatot hoz az emberért, hogy megmentse” – fogalmazott a püspök. „A hálaadást akkor tesszük bölcsen és helyesen, ha Isten szeretetébe kapaszkodunk, amely megtartotta őseiteket és megtart bennünket is.”

20240522 Bakonycsernye 300 ev foto Adami Maria 7

Isten megosztja velünk küldetését, hogy tanúi, képviselői legyünk evangéliumának, mint a remény és az öröm emberei – emelte ki beszédében dr. Udvardy György érsek. Cieklinski János köszönetet mondott az evangélikus egyház támogatásáért, amelyet az MPE indulásakor nyújtott.

Mészáros Tamás egyházkerületi felügyelő szintén kifejezte jókívánságait az ünneplő gyülekezetnek, majd Szemerei János püspökkel közösen kerületi hűségérmet adott át Csernyin Sándornak, a bakonycsernyei egyházközség leköszönő felügyelőjének, több mint húsz évig tartó hűséges szolgálatáért.

20240522 Bakonycsernye 300 ev foto Adami Maria 6

Az istentiszteletet követően megnyitották a jubileumra összeállított, Három évszázadhoz közeledve címet viselő időszaki kiállítást, amely egészen október 31-ig megtekinthető a Lajtorja ifjúsági házban. A kiállítás rendezői, Kovács Eleonóra és Bödő István főlevéltárosok mutatták be az elsősorban könyvekből, iratanyagokból, valamint a Magyar Nemzeti Levéltár által készített molinókból álló tárlatot. Felhívták a jelenlévők figyelmét az érdekességekre is, köztük a telepítési szerződés másolatára, amelyet a Veszprém vármegyei levéltárban sikerült megtalálni. Végül Molnár István egyházmegyei felügyelő mondott megnyitó beszédet.

Az ünneplőket zárásként terített asztalok várták a gyülekezeti teremben és annak udvarán.

Ha érdeklik a Magyarországi Evangélikus Egyházzal kapcsolatos hírek, események, szívesen olvassa interjúinkat, riportjainkat, iratkozzon fel hírlevél-szolgáltatásunkra.
Evélet banner 2024-23-24

Lelkigondozás

Névtár kereső

Térképes kereső