Skip to main content

2023. október 31. 12:07

Lakóhely itt és Isten országában

Nagycserkeszen parókus lelkészi tisztébe iktatták Lukács Máté Andrást

A nyírszőlősi és nagycserkeszi asszonyok sürgése-forgása és különösen szép őszi idő fogadta a tizenhat lelkészt, valamint az ünneplőket, akik Lukács Máté András lelkésziktatására érkeztek október 28-án a nagycserkeszi evangélikus templomba. Az ünnepi alkalom elején a lelkészné egyik német szakos diákja szólaltatta meg az „Erős vár a mi Istenünk…” kezdetű korált, amelyre énekkel felelt a közel százfős ünneplő gyülekezet.

Nagycserkeszen parókus lelkészi tisztébe iktatták Lukács Máté Andrást

Az igen fiatal, csupán huszonhat éves templom újonnan megválasztott lelkésze az egyházmegye legfiatalabb pásztoraként kezdheti meg a szolgálatát a mindössze ezernyolcszáz lelkes, Nyíregyháza melletti kis településen. Nem csupán Nagycserkesz tartozik azonban Lukács Máté András „szárnyai alá”, hanem Cigánybokor és Nyírszőlős is. Nyírszőlős hivatalosan januártól lép frigyre a nagycserkeszi anyagyülekezettel, de Lukács Máté András már augusztus 15-től megbízott lelkésze a tizenhét kilométerrel távolabb lévő, kicsiny, de annál lelkesebb kovászközösségnek.

Az iktatási istentisztelet komoly, mégis családias örömünnep volt. Igehirdetésében Zsarnai Krisztián, a Hajdú-Szabolcsi Egyházmegye esperese arra figyelmeztetett, hogy csak akkor van növekedés egy gyülekezetben, ha Jézus beszél.

Nagycserkeszen parókus lelkészi tisztébe iktatták Lukács Máté Andrást

Az újonnan beiktatott lelkész az Apostolok cselekedetei 2,42 alapján hirdette klerikusoknak és laikusoknak Isten igéjét, amelynek középpontjában Krisztus állt, Krisztussal a középpontban ölelte át a híveket. „»Azt mondd meg nékem, hol lesz majd lakóhelyünk…« – kérdezi egymástól az ismert dalban Cseh Tamás és Másik János” – ezzel a felütéssel kezdte Lukács Máté András a prédikációját, válaszként pedig a gyülekezet megkapta, hogy csak az Isten közelében, az ő tenyerén lehet az egyetlen biztos menedék. Zárásként pedig így biztatott az igehirdető: „Kedves Testvéreim! Az előttem álló lelkészi szolgálatban azt szeretném elérni, hogy a nagycserkesziek és a nyírszőlősiek érezzék, hogy nemcsak a fizikai térben van lakóhelyük, hanem az Isten országában is.”

Lukács Máté András evangélikus lelkész (Fotó: Magyari Márton)Lukács Máté András 1992-ben született, imádkozó szülők mellett nőtt fel Budapesten, és a budavári gyülekezetben megkapta azt az alapot, amelyre rá tudja építeni a lelkészi szolgálatát. Szoros lelki kapcsolat fűzi a családot a Mátét keresztelő lelkészhez, D. Szebik Imre nyugalmazott püspökhöz. Konfirmáló lelkésze, Bence Imre a köszöntésében a konfirmációi vizsgára emlékeztetve biztatta Mátét, hogy az egyház hajójára felszállva bátran menjen előre, a Szentlélek szelét befogva. „Amikor feltámad a szél, akkor döngetünk csak igazán!” – skandálta Máté a vizsgaszíndarabban a budavári konfirmandusokkal.

A Deák Téri Evangélikus Gimnáziumban eltöltött nyolc év után az Eötvös Loránd Tudományegyetem szociológia alapszakán tanult, e három év alatt hallotta meg az elhívást, és jelentkezett az Evangélikus Hittudományi Egyetem lelkész szakára. Közben egy évet töltött ösztöndíjasként a németországi Neuendettelsauban. Hatodévét Maglódon végezte Németh Mihály lelkész pásztorolásában, majd igen nehéz helyzetben kezdte meg beosztott lelkészi szolgálatát, hiszen abban az időben tombolt a koronavírus-járvány. Ennek ellenére gyümölcsöt hozó munkát végzett a kis közösségben, Galgagután. Annyira megszerették a kedves kisugárzását, a közvetlenségét, a lelki növekedést adó igehirdetéseit, hogy egy kicsiny csapat el is jött Nagycserkeszre, az iktatásra Szakács Tamás lelkész kíséretében.

Lukács Máté András a feleségével, dr. Pintye-Lukács Erzsébettel új lendületet hoztak a kicsiny gyülekezetekbe, ahol Isten gazdag áldásával, Krisztus arcaként szolgálnak.

Ha érdeklik a Magyarországi Evangélikus Egyházzal kapcsolatos hírek, események, szívesen olvassa interjúinkat, riportjainkat, iratkozzon fel hírlevél-szolgáltatásunkra.
Gyülekezetimunkatárs-képzés 2024
Szélrózsa 2024 regisztráció
Evélet banner 2024-15-16
Lelkipásztor banner 2023-11
Credo banner 2023/3.

Lelkigondozás

Névtár kereső

Térképes kereső