Skip to main content

2023. október 31. 15:46

Párbeszéd az élet végéről

Jogi és teológiai érvek is elhangzottak a Szólj be a papnak! legutóbbi vitaestjén

Kétszáz ülőhely is kevésnek bizonyult a budapesti Párbeszéd Házában, akkora érdeklődés övezte a Szólj be a papnak! elnevezésű beszélgetéssorozat október 30-i eseményét. A Ki dönt a halálról? címmel meghirdetett vitaesten az eutanázia jogi és teológiai vonatkozásai és ezzel összefüggésben az emberi méltóság megítélése álltak a középpontban. Az élet és halál témájáról Karsai Dániel, a gyógyíthatatlan ALS-betegségben szenvedő ügyvéd és alkotmányjogász, Hofher József jezsuita szerzetes és Orosz Gábor Viktor evangélikus lelkész, teológusprofesszor, az Evangélikus Hittudományi Egyetem rektorhelyettese beszélgetett.

Jogi és teológiai érvek is elhangzottak a Szólj be a papnak! legutóbbi vitaestjén

A negyvenhat éves Karsai Dániel – akinél 2022 augusztusában diagnosztizálták az izmok elsorvadását, majd bénulást okozó ALS-t –azért fordult a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához, hogy ha a testület ilyen értelmű döntést hoz, akkor méltósággal fejezhesse be az életét; erre a jelenleg hatályos hazai törvények szerint nem lenne lehetősége.

„Az élet, illetve az élet utolsó momentumának a kérdése, az elmúlás döbbenetes csöndben van, nem beszélgetünk róla. Nekem az élet kiosztott egy ilyen betegséget, aminek a vége jelenlegi tudásunk szerint egyértelmű és szörnyűséges” – mondta el az alkotmányjogász, hozzátéve, hogy az ügy önmagától is keltett volna bizonyos érdeklődést, de inkább elébe ment ennek, hogy párbeszédet elindítva hívja fel a nyilvánosság figyelmét.

Hofher József jezsuita szerzetes, „Hofi atya” ezután arról beszélt, hogy nagyon fontos témáról van szó, hiszen maga a halál abszolút tabunak számít. „Hálás vagyok a szívemben, hogy van Dániel, és hogy foglalkozhatunk ezzel a ténnyel, hogy egyszer ki kell lépni ebből a földi valóságból.” Szerinte az alkotmányjogász missziót végez az ügy nyilvánosság elé tárásával, ráadásul ezt az eltérő vélemények tiszteletben tartásával teszi.

Az élet és halál témájáról Karsai Dániel, a gyógyíthatatlan ALS-betegségben szenvedő ügyvéd és alkotmányjogász, Hofher József jezsuita szerzetes és Orosz Gábor Viktor evangélikus lelkész, teológusprofesszor, az Evangélikus Hittudományi Egyetem rektorhelyettese beszélgetett.

„Pszichésen, világnézetileg és számos más szempontból is megterhelő ezzel a kérdéssel foglalkozni” – vezette fel gondolatait Orosz Gábor Viktor. A moderátornak a hollandiai gyakorlatot – ott engedélyezett az eutanázia – ismertető felvetésére reagálva az evangélikus teológusprofesszor arról beszélt, hogy a protestáns teológusok nincsenek egységes állásponton az eutanáziával kapcsolatban. Vannak olyanok, akik bizonyos feltételek mellett megengedhetőnek tartják, de ez a véleményük nem jelenti azt, hogy ki kell őket zárni az egyházból. Mint rávilágított, ennek egyik oka éppen az, hogy a keresztény vallás szerint az örök életet Jézus Krisztusban kaptuk meg; ez relativizálja az e világi élethez való feltétlen ragaszkodást.

Erről a kérdésről Karsai Dániel úgy fogalmazott: tőle senki nem kérdezte meg, hogy akar-e örökké élni, amire az ő válasza az, hogy biztosan nem, mert különben elveszne az a feszültség, amely a tettvágyát szüli.

Karsai Dániel, Hofher József és Orosz Gábor Viktor a Szólj be a papnak! rendezvényen.

Orosz Gábor Viktor elmondta: „Ha valakinek örök élete van, akkor nem az e világi halálé az utolsó szó, nem egy emberi döntésé, hanem élet és halál kérdésében Isten dönt, aki Jézus Krisztusban örök élettel ajándékozott meg bennünket. Éppen a keresztény teológia felől merül fel a kérdés, hogy minden helyzetben és mindenáron ragaszkodni kell-e valakinek az életben tartásához. Az élethez való jog nem jelenti azt, hogy feltétlenül életben kell valakit tartani, hogy nem engedhetjük meghalni. Az ember kerülhet olyan élethelyzetbe, amikor a szenvedései már olyan mértékűek, hogy azokat csak úgy lehet csillapítani, hogy szedálják.” Hozzátette: vannak olyan helyzetek is, amikor az orvosi túlbuzgóság, a mindenáron való életben tartás értelmetlen, és a beteg, illetve a családja szenvedésének meghosszabbításával jár. „Ki mondja meg, hogy mi a szenvedés, és hogy nekem mennyi szenvedést kell elviselnem? Ezt megmondhatja-e valaki egyáltalán? Sok olyan kérdés van, ami nem jogi, hanem vallási, világnézeti természetű, teológusként ezek a kérdések foglalkoztatnak engem” – fogalmazott az evangélikus lelkész.

„Amit most ön mond, az nagyon is jogi, emberjogi kérdés – vetette közbe Karsai Dániel. – Mi, alkotmányjogászok ezt a kérdést úgy tesszük fel, hogy mi az emberi méltósághoz való jog tartalma. Van-e olyan szakasza az életnek, ahol a szenvedés olyan mértékű, hogy valójában már minden méltóságot nélkülöz, ezért méltóságteljesen abbahagyható.”

Párbeszéd az élet végéről

Orosz Gábor Viktor felhívta a figyelmet, hogy ebben az országban nem csak keresztények élnek, és természetesen rájuk is tekintettel kell lenni. A jognak pedig az a feladata, hogy harmóniát teremtsen. Hozzátette: egyetért Karsai Dániel beadványával, mert ha az abban foglaltak nagyon szigorú feltételek mellett érvényesülnek, „akkor nincs jogunk arra, hogy valakit kötelezzünk az életre, mert akit kötelezünk, az halott”.

(A témával részletesen fogunk foglalkozni az Evangélikus Élet magazin hasábjain.)

Ha érdeklik a Magyarországi Evangélikus Egyházzal kapcsolatos hírek, események, szívesen olvassa interjúinkat, riportjainkat, iratkozzon fel hírlevél-szolgáltatásunkra.
Gyülekezetimunkatárs-képzés 2024
Szélrózsa 2024 regisztráció
Evélet banner 2024-15-16
Lelkipásztor banner 2023-11
Credo banner 2023/3.

Lelkigondozás

Névtár kereső

Térképes kereső