Skip to main content

2024. április 25. 9:49

Posztumusz kitüntetést kapott Sztehlo Gábor

Mensch díjjal ismerték el a gyermekmentő lelkész munkásságát

Egyházi vezetők részére adott át posztumusz elismeréseket a Mensch Nemzetközi Alapítvány a holokauszt nyolcvanadik évfordulója alkalmából április 16-án a Győri Nemzeti Színházban tartott megemlékezésen.

20240425 Sztehlo Gabor elismeres foto Adami Maria 2

Az eseményen beszédet mondott többek között Dézsi Csaba András, Győr város polgármestere és Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének korábbi elnöke.

A mártíromságot szenvedett győri római katolikus püspök, Apor Vilmos kitüntetését Veres András megyés püspöknek, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnökének, Bereczky Albert református püspök plakettjét pedig Hajdú Bálint Kadosának, a Dunamelléki Református Egyházkerület Missziói Támogató Szolgálata vezetőjének nyújtotta át a díjat alapító Geiger András. Sztehlo Gábor, a gyermekmentő evangélikus lelkész Mensch díját egyházunk nevében Szemerei János, a Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület püspöke vette át.

További elismerésben részesült tevékenységéért Nagy István fotográfus, író, valamint Csendes Tünde középiskolai tanár.

A Mensch Nemzetközi Alapítványt és a Mensch díjat 2002-ben hozta létre Geiger András Steven, akinek édesapját és más családtagjait Győrből deportálták 1944-ben Mauthausenbe. A díj célja, hogy elismerje azok tevékenységét, akik Menschként, azaz emberként viselkednek, és olyan tevékenységet végeznek, amellyel példát mutatnak másoknak, elsősorban az antiszemitizmus és a hátrányos megkülönböztetés elleni fellépésben – ismertette az alapítvány jelenleg Kaliforniában élő vezetője.

Ha érdeklik a Magyarországi Evangélikus Egyházzal kapcsolatos hírek, események, szívesen olvassa interjúinkat, riportjainkat, iratkozzon fel hírlevél-szolgáltatásunkra.
Gyülekezetimunkatárs-képzés 2024
Szélrózsa 2024 regisztráció
Evélet banner 2024-19-20
Lelkipásztor banner 2023-11

Lelkigondozás

Névtár kereső

Térképes kereső