Skip to main content

2023. október 25. 11:51

Számvetés és hálaadás Tótkomlóson

Három évtizede indult az evangélikus egyházközség diakóniai szolgálata

Népes küldöttség érkezett a környező országokból a Békés vármegyei Tótkomlósra, hogy október 19. és 22. között együtt ünnepeljék meg a helyi evangélikus diakónia fennállásának harmincadik évfordulóját.

Harmincéves Tótkomlóson az evangélikus diakóniai szolgálat

1993 őszén hozta meg döntését az akkori tótkomlósi evangélikus presbitérium: a visszakapott egyházi vagyonból bentlakásos szeretetotthont alapít saját tagjai és javarészt a településen lakó idősek jövőbeli ellátására. Az elhatározást tett követte, a tervezés után elkezdődött az építkezés, melynek egyik fő támogatója a Déli Egyházkerület akkori püspöke, Harmati Béla volt. 2007-ben az akkor új szolgálatra jelentkező, jelenleg is szolgáló lelkész – e sorok írója – már egy ötvenfős, rendezett, takaros bentlakásos otthon fenntartását vehette át.

A szorgos munkát megáldotta a teremtő Isten, hiszen ma már integrált szolgáltatásokkal működik az evangélikus szeretetszolgálat a városban Tótkomlósi Evangélikus Szeretetszolgálat – Evanjelická diakónia v Slovenskom Komlóši néven. A bentlakásos férőhelyek száma ötvenhét főre emelkedett, és elindult az alapszolgáltatás, mely több szolgáltatási formát ölel magába. A dinamikus növekedésre jó példa, hogy a szenvedélybetegek támogatott lakhatása néhány nappal a harmincadik évforduló előtt indult el. Ma a tótkomlósi evangélikusok diakóniai intézménye, mint láthatóan evangélikus szolgálat, naponta kétszázötven ember számára kínál szociális ellátást, ápolást, gondozást. A fenntartó Tótkomlósi Evangélikus Egyházközség – Evanjelický cirkevný zbor a. v. v Slovenskom Komlóši fenntartásában működő intézményrendszerben száz ember dolgozik főállásban.

Az egyházközség mint fenntartó presbitériuma számára fontosak a jubileumok, hiszen ezek mind egyfajta számvetést, illetve fontos hálaadást is jelentenek a teremtő Isten felé, akinek napi áldása nélkül ez az összetett szolgálat nem tudna működni. A testület tagjai ezért is gondoltak arra, hogy a harmincadik évfordulót méltóképpen ünneplik meg, elsősorban azoknak a társaságában, akik fontos részesei voltak ennek az időszaknak.

Harmincéves Tótkomlóson az evangélikus diakóniai szolgálat

Az ünnepre meghívták a német testvérgyülekezet tagjait Neunkirchen am Brandból; a csehországi szlovák közösséget Prágából; a Csehországban szolgáló és élő sziléziai evangélikus lengyel közösséget és diakóniáját; a szlovákiai evangélikus egyházat és diakóniáját Pozsonyból és Eperjesről és egy további fontos diakóniai partnert a szlovákiai katolikus Szent Erzsébet Főiskola képviseletében. Meghívást kaptak továbbá a romániai, nagylaki szlovák evangélikus esperességnek és diakóniájának a képviselői; a szerbiai, újvidéki szlovák evangélikus közösségek, a horvátországi szlovák közösségek képviselői Ilokból, a szlovéniai, muraszombati evangélikusok képviselői, végezetül, de nem utolsósorban a Magyarországi Evangélikus Egyház vezetése és az evangélikus diakónia képviselői, illetve az alapító püspök, Harmati Béla. A meghívottakból újra fel is állt az évekkel ezelőtt megalapított szláv diakóniai platform.

Harmincéves Tótkomlóson az evangélikus diakóniai szolgálat

A komlósiak nagy örömére a meghívottak közül szinte minden közösség képviseltette magát, az ünnepi eseményen négy püspök váltotta egymást, közöttük Kondor Péter, a Déli Egyházkerület lelkészi vezetője. A program október 19-én, csütörtökön este kezdődött közös vacsorával, majd pénteken nemzetközi diakóniai konferenciával folytatódott a rendezvénysorozat. Ezen a részt vevő diakóniai szolgálatok, illetve egyházak képviselői – közöttük Kelemen Anna Gyöngy, egyházunk országos irodája diakóniai osztályának vezetője – azt járták körül, hogy miképpen tudnának részt venni egy gyors reagálású nemzetközi diakóniai csoportban. A Tótkomlósi Evangélikus Egyházközség és a szlovákiai Szent Erzsébet Főiskola képviselői a további együttműködésről memorandumot írtak alá, amely körvonalazza az említett csoport megalakításának lehetőségét.

Harmincéves Tótkomlóson az evangélikus diakóniai szolgálat

A szombati – a reggeli taizéi csöndesség után – a gyülekezet területén működő szolgálatok bemutatásával telt, majd este a nagytemplomban fuvola- és orgonakoncerttel fejeződött be.

Vasárnap háromnyelvű ünnepi istentiszteleten adtak hálát az egybegyűltek a közös munkáért, a harmincéves szolgálatért. Ez alkalommal vehette át a fenntartó által alapított, a diakóniai önkéntes szolgálatot elismerő díjat az idei kitüntetett, Kmetykó Pál, a gyülekezet másodfelügyelője a nemzetközi, országos, egyházmegyei és gyülekezeti szinten végzett aktív önkéntes szolgálatáért.

Harmincéves Tótkomlóson az evangélikus diakóniai szolgálat

Ha érdeklik a Magyarországi Evangélikus Egyházzal kapcsolatos hírek, események, szívesen olvassa interjúinkat, riportjainkat, iratkozzon fel hírlevél-szolgáltatásunkra.
Gyülekezetimunkatárs-képzés 2024
Szélrózsa 2024 regisztráció
Evélet banner 2024-15-16
Lelkipásztor banner 2023-11
Credo banner 2023/3.

Lelkigondozás

Névtár kereső

Térképes kereső