Skip to main content

2023. október 31. 21:46

Van-e még időnk Istenre?

Megemlékezés a Reformációi emlékparkban

Idén a kissé zord időjárásra való tekintettel a Budapest VII. kerületi fasori evangélikus templomban tartotta reformációi megemlékezését október 31-én a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa. Az alkalmon Fischl Vilmos evangélikus lelkész, az ökumenikus tanács főtitkára mondott köszöntőt, és Farády Zsolt metodista országos laikus elöljáró tartott ünnepi beszédet.

Megemlékezés a Reformációi emlékparkban

Köszöntőjében Fischl Vilmos Luther tételeinek tudatos időzítéséről szólt, hozzátéve: „Ötszázhat év távlatából az egykor szemben álló felek késői utódaiként megbékélten mondhatjuk: a wittenbergi kalapácsütések nem hiába hangzottak messzire. Ma, amikor az elmúlt ötszázhat évre tekintünk, nekünk magyaroknak, legyünk bármely felekezethez tartozók, könnyű a hit ajándékai mellé felsorolnunk a reformáció ajándékait. A protestantizmus őszinteségét. Az örökös kérdezés jogát. A viták tüzében edzett igazságkeresést. A vallás személyességének, a gondolat szabadságának kimondását. Az írott szó cselekvő igévé tételét. A nemzetünkhöz való ragaszkodás megerősítését. Az első meghirdetett témakör a 95 pont közül a megtérés volt. Ez a reformációnak a jelentős és maradandó sarkalatos igazsága. A megtérőnek és a környezetének áldás a megtérésből eredő élet.”

A főtitkár köszöntő szavai után Katona Petra, a Budapest-Fasori Evangélikus Gimnázium kilencedik osztályos diákja Illyés Gyulának A reformáció genfi emlékműve előtt című költeményéből olvasott fel részletet.

Ünnepi beszédében Farády Zsolt metodista országos laikus elöljáró Jeremiás próféta könyve 18. fejezetének első tíz verse alapján kiemelte: a példázat – Jeremiás a fazekasnál – megmutatja, hogyan lehet megújulni, megváltozni Isten akarata szerint. „A reformáció szót szétbontva arra jutunk, hogy újra-, visszaformálódni, új alakot ölteni, visszatérni az eredeti formába. Több mint ötszáz évvel ezelőtt Luther is ezt a gondolatot érlelte magában: hogy változásra, korrekcióra van szükség” – mutatott rá.

Megemlékezés a Reformációi emlékparkban

Az ünneplő közösséget megszólítva a metodista elöljáró megkérdezte: „Amikor célt tévesztünk, akkor vajon vissza tudunk-e találni addig a pontig, amelyiktől eltért az életünk? Mert visszatérésre van mindannyiunknak szüksége ahhoz az első szeretethez, mely maga az Isten, visszatérésre az igazsághoz, mely maga Jézus Krisztus. És fel kell olykor tennünk magunknak a kérdéseket, hogy mik az életünknek azok a területei, amik elromlottak, amiket Isten szeretne újratervezni. Beismerjük-e tévedéseinket, a céltévesztéseinket? Belekényelmesedtünk az életünkbe, a jólétünkbe? Vajon van még egyáltalán időnk magunkra, egymásra és Istenre? Jézus számára nyilvánvaló, hogy mit akar cselekedni az életünkkel. A kérdés, hogy mi akarjuk-e ezt a változást. És ha a kérdésre határozott igen a válaszunk, akkor ki tudjuk mondani: »Uram! Itt állok, készen arra, hogy azt tegyél az életemmel, amit akarsz«” – zárta beszédét Farády Zsolt.

A megemlékezésen idén is a Fóti baptista fúvószenekar végezte a zenei szolgálatot, kíséretével énekelték el az egybegyűltek az „Isten szívén megpihenve…” és a „Mint a szép híves patakra…” kezdetű egyházi énekeinket.

Az ünnepi alkalom zárásaként az egyházi elöljárók – Magyarkuti Tóth Katalin, a Budapest-Fasori Evangélikus Egyházközség másodlelkésze, Krisztován Márton és Krisztován Klaudia, a Fasori Református Egyházközség lelkipásztorai, Aradi György, a Budapest-Fasori Evangélikus Egyházközség lelkésze, Tikász Ábel, a budapesti Gyulai Pál utcai református gyülekezet exmisszusa, Khaled A. László metodista szuperintendens, valamint Kiss Illés Zoltán, a fóti baptista gyülekezet lelkipásztora – mondtak személyes áldást az ünneplő gyülekezetre. Végül az egyházi elöljárók vezetésével az egybegyűltek átvonultak a Reformációi emlékparkba, ahol elhelyezték a megemlékezés virágait az emlékművön.

Ha érdeklik a Magyarországi Evangélikus Egyházzal kapcsolatos hírek, események, szívesen olvassa interjúinkat, riportjainkat, iratkozzon fel hírlevél-szolgáltatásunkra.
Gyülekezetimunkatárs-képzés 2024
Szélrózsa 2024 regisztráció
Evélet banner 2024-15-16
Lelkipásztor banner 2023-11
Credo banner 2023/3.

Lelkigondozás

Névtár kereső

Térképes kereső