Skip to main content

2024. június 11. 16:38

Versengés helyett egymást segítve

Beiktatták a Soproni Egyházmegye új vezetőit

Egyházunk legfiatalabb esperese lett az idén megválasztott Varga Tamás, akit az egyházmegyei felügyelői tisztségbe hat év kihagyás után visszatérő Gosztola Szabolccsal együtt június 8-án iktatott be hivatalába Szemerei János püspök a rábaszentandrási templomban tartott istentiszteleten.

20240608 Rabaszentadnras Soproni Egyhazmegye iktatas foto Toth Attila 30

A liturgiában Fatalin Helga vadosfai és Tubán József csornai lelkészek szolgáltak. Az úrvacsoraosztásban dr. Tóth Károly soproni, Gömbös Tamás nemeskér-szakonyi és Baranyay Bence répcelaki lelkész segédkezett.

Magaslatokról és mélységekről, ünnepről és hétköznapokról beszélt Mk 9,2–9 alapján tartott prédikációjában Szemerei János. „Ma ünnepelünk, hálát adunk a bizalomért, hogy Isten igéjét megoszthatjuk a ránk bízott emberekkel. De az ilyen csúcsélmény arra is való, hogy a hétköznapokban erőforrás legyen” – fogalmazott a Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület püspöke.

Beiktatták a Soproni Evangélikus Egyházmegye új vezetőit

Az eskütétel és a lelkésztársak igei áldáskérése után következett az új egyházmegyei tisztségviselők beiktatása, amelyet Varga Tamás esperes és dr. Tóth Károly espereshelyettes végzett.

Az úrvacsoravételt követően került sor a közgyűlésre, melyen elsőként az esperesi székfoglaló hangzott el. Varga Tamás kijelentette: szeretne úgy szolgálni, hogy Krisztus evangéliuma által épüljenek a közösségek. „Akkor lesz jól működő az egyházmegye, ha a lelkészek nem egymás ellen versenyeznek, hanem egymást segítve gyülekezeteikért élnek” – tette hozzá, majd kérte a jelenlévőket, hogy imádkozzanak vezetőikért.

Beiktatták a Soproni Evangélikus Egyházmegye új vezetőit

Ehhez kapcsolóan a 2012 és 2018 közötti ciklusban már egyházmegyei felügyelői posztot betöltő és most visszatérő Gosztola Szabolcs szintén hangsúlyozta: nem tud ugyan több pénzt, időt vagy nagyobb jólétet ígérni a közösségeknek, de kéri az Urat, hogy segítse a rá háruló feladatok megfelelő ellátásában.

Ezek után Szemerei János püspök gratulált a frissen beiktatott elnökségnek, és kifejezte háláját Sümeghy Péter leköszönő egyházmegyei felügyelőnek, aki gazdasági felelősként folytatja majd a munkát. Megható pillanatokat jelentett, amikor az új esperes felesége, Varga-Patocskai Judit adta át férjének az ajándékul hímzett stólát, mely szolgálatának helyszíneit, a rábaszentandrási és szilsárkányi templomokat ábrázolja.

Az ünnepség a gyülekezeti ház udvarán tartott szeretetvendégséggel ért véget.

Ha érdeklik a Magyarországi Evangélikus Egyházzal kapcsolatos hírek, események, szívesen olvassa interjúinkat, riportjainkat, iratkozzon fel hírlevél-szolgáltatásunkra.
Evélet banner 2024-23-24

Lelkigondozás

Névtár kereső

Térképes kereső