Skip to main content

Evangélikus Élet magazin

Nem orvosként, de segítő hivatásban

Mórotz Réka Rebeka kölcsönös családi hatásokról és rejtett ószövetségi utalásokról
Sorozatunkban az Evangélikus Hittudományi Egyetem teológusi, lelkészi hivatásra készülő hallgatóit szólaltatjuk meg indíttatásukról, a szolgálattal kapcsolatos elképzeléseikről, céljaikról. Mórotz Réka Rebeka ötödéves hallgató fontos tapasztalatokat szerzett a Mevisz-táborokban, és a kölcsönös tanulás lehetőségeként is tekint a külkapcsolatokra.

Áldott nyüzsgés Mezőberényben

Sokrétűen szolgálja Isten ügyét a helyi német gyülekezet
Az evangélikusság szempontjából különleges helynek számít Mezőberény, hiszen a mintegy tízezer lelkes településen két lutheránus gyülekezet is működik: a szlovák és a német. Riportunkban most utóbbit mutatjuk be, képet adva arról, hogy a Mezőberény I. Kerületi Evangélikus Egyházközség életében hogyan öröklődtek át a német ősök hitéletében gyökerező hagyományok, és megtudjuk azt is, a hívek hogy...

Szlovák gyökerű lutheránusok a Gaja völgyében

Bemutatkozik a Bakonycsernyei Evangélikus Egyházközség
Evangélikus istentisztelet közvetít május 20-án, pünkösd második napján 10.04-től a Kossuth rádió a bakonycsernyei evangélikus templomból. Igét hirdet Szarka István lelkész. Alább a Bakonycsernyei Evangélikus Egyházközség bemutatkozását olvashatják.

Fekete, fehér, igen, igen

Magyar (meny)asszonysorsok a Nemzeti Múzeumban
A vitatható „álomesküvő” kifejezés mellett álomkiállításról, álomprojektről is bőven hallhatott, olvashatott az, aki jó ideje figyeli a Magyar Nemzeti Múzeum oldalait a közösségi médiában, vagy találkozott valamilyen felületen Simonovics Ildikó divattörténész, kurátor interjúival. A Magyar menyasszony címet viselő kiállítás és adatbázis példátlanul széles összefogásra épül, szerteágazó, a ...

Tanúságot tettek a korról

Babitstól Kertészig és Esterházyig – Hafner Zoltán irodalomtörténésszel beszélgettünk az újholdas minőségelvről és az élő könyvtárról
Foglalkozik Pilinszky János életművével, volt Kertész Imre közeli munkatársa, írásainak gondozója, számos korábban kiadatlan szépirodalmi mű sajtó alá rendezése fűződik a nevéhez. Az idén József Attila-díjjal kitüntetett irodalomtörténész, szerkesztő, Hafner Zoltán az Evangélikus Országos Gyűjtemény tudományos munkatársaként ez év elejétől az Esterházy Péter és Gitta Könyvtár irodalmi szempontú...

Az orgona olyan, mint egy gyülekezet

Régi hangszerek születnek újjá Veresegyházon
A templomi orgona sokkal több mint hangszer, a hangja segít megnyugtatni és fölemelni a lelket. Ráadásul napjaink gyorsan lecserélhető tárgyaival ellentétben úgy építették – és építik a mai napig –, hogy több emberöltőn keresztül szolgáljon egy-egy gyülekezetet. A 2009-ben alapított AerisOrgona Kft. veresegyházi műhelyében jártunk, ahol számos nagy múltú hangszer nyerte már vissza eredeti állap...

Nem kívánt örökség

A családtagoknak is meg kell küzdeniük az ügynökmúlttal
Miként élték meg a szocialista rendszer állambiztonsága által beszervezett egyházi személyek utódai közvetlen felmenőik addig leginkább titkolt múltjának a nyilvánosságra hozatalát? Hogyan próbálták megragadni a történéseket, és milyen megküzdési stratégiákat alkalmaztak annak érdekében, hogy a múlt váratlan öröksége elhordozható legyen számukra? Ezekre a kérdésekre keresi a választ A hallgatás...
Megjelent az Evangélikus Élet magazin legfrissebb száma. Alább a pünkösdi ünnepi magazin tartalmából adunk ízelítőt. Olvassák szeretettel lapunkat, és vigyék a jó hírét!

Egy derűs nyugdíjas a világhírű mosoly mögött

Arató András a mémmé válásról és konfirmációi igéjéről
Nyugdíjas villamosmérnök, világítástechnikai szakember, az Óbudai Egyetem egykori tanára – vagy ahogyan az egész világon ismerik: Hide the Pain Harold. Lapunknak adott interjújában Arató András elmondja, hogyan lett átlagos magyar nyugdíjasból a világ egyik legismertebb arca, hogyan küzdött meg az ismertséggel, és kalandossá vált életének izgalmas mozzanatai mellett beszél evangélikus kötődései...

Motiváld magad!

13+1 hasznos tipp diákoknak
Ébren tartott érdeklődés címmel jelent meg cikk arról, milyen eszközei vannak a pedagógusnak arra, hogy motiválttá tegye a diákokat, és a motivációjukat fenn is tartsa. Ám ugyanennyire fontos, hogy mit tehetnek saját belső motivációjukért maguk a diákok. Szerzőnk ezúttal ezt állítja a középpontba, az Erasmus+ program keretében elvégzett továbbképző kurzusokon elhangzott tananyagra és a sza...
Pilátus hallja nejének kívánságát, kérését, de figyelmen kívül hagyja. Pedig az álmok nem hazudnak. Az álmoknak jelentőségük van – írja publicisztikájában Gáncs Tamás evangélikus lelkész.

Énekkel, humorral, bátorsággal

A könyvespolccal szemben: Bence Imre
Az igehirdető műhelyében című sorozatunkban lelkészekkel találkozhatnak olvasóink „háttérmunka” közben: elsősorban arról kérdezzük őket, miként készülnek a prédikációra, s eközben milyen tárgyak veszik őket körül. Bence Imrével, a Budavári Evangélikus Egyházközség lelkészével dolgozószobájában beszélgettünk az istentiszteletre készülés műhelytitkairól.

Ültetéstől gyümölcstermésig

A fa mint szimbólum a Bibliában
A Szentírás lapjain már az első oldaltól kezdve sokszor találkozunk a fával mint szimbólummal. Népszerű teológia rovatunk mostani írásának segítségével számba vehetjük a Zsoltárok könyvének fáit, átgondolhatjuk, mi kell a plántáláshoz, majd körképet kapunk a bibliai szempontú gyümölcstermésről.

Honvédtisztből pásztor

Parancsvégrehajtás helyett a másikra figyelő lelkiség – Czető Bálint az elköteleződés útjáról
A Magyar Honvédségből átlépve lett a Szentírás, a közösségépítés és a jézusi szeretet Luther-kabátos hirdetőjévé Czető Bálint. A korábbi főhadnagy az Evangélikus Hittudományi Egyetem másoddiplomás, teológus-lelkész szakos képzését végezte el, tavaly júliusban a székesfehérvári templomban volt az ordinációja, jelenleg a Székesfehérvári Evangélikus Egyházközség beosztott lelkésze.
Ünnepi pillanat megválasztott tisztségviselőként újra megállni az oltár körül és reménységgel indulni a következő ciklusra – állapítja meg publicisztikájában Szabó András a Nógrádi Evangélikus Egyházmegye esperese.

Harminchat hónap imádság és kilenc hónap építés

Sikeres gyülekezetplántálás Soroksáron
A reménykedés és a tervek megvalósulása közötti hullámvasutazásként is leírható az a folyamat, ahogyan a budapest-soroksári evangélikusok maroknyi közösségéből mára saját templommal bíró, gyarapodó gyülekezet vált. A gyülekezetplántálás folyamatának, kézzelfogható és lélekkel átélhető eredményeinek jártunk utána a főváros XXIII. kerületében.

Útitársak kerestetnek!

Másik úton Isten életközelségébe – új perspektíva, új felismerések Barbara Brown Taylor kötetében
Barbara Brown Taylor teológus, lelkész, számos könyv szerzője korunk egyik legjelentősebb igehirdetője, akinek most először jelenik meg magyar nyelven kötete.

Így készül az úrvacsorai ostya

Tiszta búzalisztből és vízből – nem csak sütik, áztatják is
Honnan kerül az ostya az oltárra? Talán kevesen tudják erre a kérdésre a helyes választ: Magyarországon már csupán egyetlen ostyaellátó működik, Budapesten, a IX. kerületi Haller utcában, ahol évente közel hárommillió kis és száz-százötvenezer nagy méretű ostya készül három gondos asszony keze munkájának köszönhetően. Riportunkban őket kérdeztük.

A felzárkóztatás szolgálatában

Oláh Róbert az esélyteremtésről
Portrésorozatunkban az egyházunk budapesti Üllői úti országos székházában szolgálatot végzőket szólaltatjuk meg indíttatásukról, munkájukról, céljaikról. Ez alkalommal Oláh Róberttel, az országos iroda diakóniai osztályának szakmai referensével beszélgetünk életútjáról, munkaköréről és a felzárkóztatásról.
Egy szófogadó, engedelmes fiúcska, egy busz utazóközönsége  és egy szó, amelynek nem kellett volna elhangoznia. Füller Tímea írása.