Skip to main content

Ifjúság

Generációk viharában

16. KÖSZI Életfonal életvezetési tábor 7–12. osztályosok számára
Idén tavasszal is megrendezi a KÖSZI Egyesület az Életfonal életvezetési tábort, ahova 7–12. osztályos diákokat várnak. Kiscsoportos beszélgetések, interaktív drámafoglalkozások, közösségépítő játékok és más izgalmas programok várják a táborozókat egy felejthetetlen négynapos hosszú hétvége során. Idei mottó: „Generációk viharában”.
Az Evangélikus Országos Gyűjtemény a Petőfi-emlékév zárásaként verspályázatot és költőversenyt hirdet középiskolások (7–12. osztály) számára.

És akkor kisütött a nap

Keveházi László volt a Szent Gellért Katolikus Általános Iskola vendége
A kommunista diktatúra áldozatainak emléknapja alkalmából szervezett megemlékezés keretében Keveházi László nyugalmazott evangélikus lelkész, a Sztehlo Gábor által alapított Gaudiopolis gyermekköztársaság „miniszterelnöke” tartott előadást a gyerekeknek a Szent Gellért általános iskolában február 25-én.

20 éves a keresztény iskolások tájékozódási túrája

Idén tavasszal a Zemplénbe várják a fiatalokat
A KITT – keresztény iskolások tájékozódási túrája – igazán különleges rendezvény, amely immáron húsz éve segíti az egyházi iskolákba, közösségekbe járó fiatalok csapatépítését.

Szélrózsa és Teo-caching

Mi várható az ifjúság évében? – Szidoly Roland koordinátort kérdeztük
Egyházunkban ez az esztendő az ifjúság és az elköteleződés tematikus éve, az év egyik legkiemelkedőbb programja pedig a Szélrózsa találkozó lesz. Mindkét projekt fő felelőse Szidoly Roland, az országos iroda gyülekezeti és missziói osztályának osztályvezető-helyettese, a gyermek- és ifjúsági munkaág vezetője ugyanis egyben a Szélrózsa Tízek szervezőcsapatának vezetője is. Mottókról és tervekről...
Elérhetővé vált a Szélrózsa evangélikus ifjúsági találkozó regisztrációs felülete, június 16-ig van lehetőség az online regisztrációra és jegyvásárlásra. Ezt követően a helyszínen lehet majd jegyet váltani, valamivel drágábban az online áraknál.
A Magyarországi Evangélikus Egyház Gyermek- és Ifjúsági Bizottsága meghirdeti gyermek- és ifjúsági pályázatát egyházmegyék, egyházközségek és cserkészcsapatok részére.

Folytatódik a Márta Mozgalom

Segítő akciók az evangélikus iskolákban
Az ebben a tanévben kísérleti jelleggel elindult mozgalom második szakaszában immáron tizenöt oktatási intézmény adott hírt olyan segítő akcióról, ami a Márta Mozgalom profiljába illeszthető. A szám örömteli, az óvatos kezdésből bővülő továbblépés lett, általános és középiskoláinkhoz már a kollégiumok is csatlakoztak a híradásban.

„Elég”

Bejelentették az idei Szélrózsa mottóját
Hangulatos és rövid sajtóeseményen leplezték le február 5-én az idei nyíregyházi Szélrózsa evangélikus ifjúsági találkozó mottóját, igei hátterét és arculatát. A budapesti Huszár Gál könyvesboltban tartott eseményen részt vett Szidoly Roland, a Szélrózsa Tízek szervezőcsapat vezetője, Molnár Lilla, az igei háttérért felelős lelkész, Zászkaliczky Anna Eszter, a találkozó kommunikációs vezetője, ...
Bábfesztivál János evangéliuma alapján. A rendezvényre várják a korábban már fellépő és újonnan alakult gyülekezeti és iskolai bábcsoportokat egyaránt.

Isten nem csal meg soha

Ökumenikus imaestre hívták a fiatalokat Budapesten
Második alkalommal hívta imaestre az Ökumenikus Ifjúsági Iroda (ÖKI) a fiatalokat a keresztények egységéért tartott imahéten. Január 25-én evangélikus, katolikus és református fiatalok találkoztak a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának (MEÖT) székházában, és együtt imádkoztak az egységért. Az imát, dicsőítést, tanítást követően beszélgetés, teázás és játék adott lehetőséget az ismerkedé...

Egyértelmű iránytű

Szemerei János püspök a fiatalok útkereséséről
A korlátok nehézséget jelentenek, a hiányuk viszont frusztrációt okozhat – mutat rá Szemerei János. A Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület püspöke nem irigyli a mai fiatalokat. Az ifjúság és az elköteleződés éve apropóján középiskolai élményeiről is kérdeztük az egyházvezetőt, de természetesen a tisztújítás és az év igéje kapcsán is kíváncsiak voltunk a gondolataira.
A tavaszi óvatos tervezést követően ’23 őszén indult el kísérleti jelleggel az evangélikus oktatási intézményekben a Márta Mozgalom, melynek lényege, hogy az egyházi jellegből adódik a mások felé való odafordulás, értő segítés. A mozgalomért felelősök célja, hogy a már futó kezdeményezésekről hírt adjanak, valamint az oktatási intézményeket további tervezésre és akciókra késztessék. A még csak ...

Kreatív, provokatív hitmélyítő napló tiniknek

Wifi a mennybe – Kreatív napló, amely összekapcsol Istennel
Kamilla és Sára barátnők. Mintha Kamilla mobiljára, csetablakára pillanthatnánk rá, úgy olvashatunk bele az üzenetváltásaikba. A naplóként használható, Wifi a mennybe című könyv a két kamasz lány beszélgetésére alapozva segíti az Isten melletti elköteleződést.

„Képzeld magad ifisnek!”

Szakmai nap az ifjúsággal dolgozóknak
A szélrózsa minden irányából érkeztek gyülekezeti munkatársak, hitoktatók és lelkészek november 18-án a Magyarországi Evangélikus Egyház Gyermek- és Ifjúsági Bizottsága, valamint az országos iroda gyülekezeti és missziói osztálya (Gyümi) által szervezett szakmai konferenciára az egyház budapesti székházába. Az évente megrendezett, Küldetésünk az ifjúságért elnevezésű esemény célja az ifjúsággal...
Születésnapot ünnepelt a Magyarországi Keresztyén Ifjúsági Egyesület: száznegyven évvel ezelőtt, 1883. október 31-én evangélikus és református fiatalok közösen hozták létre az akkor már a világ számos pontján nagy népszerűségnek örvendő mozgalom hazai tagszervezetét. Az azóta eltelt majdnem másfél évszázad történéseire november 11-én egész napos ünnepségen emlékeztek vissza a „kiések”.
Az Encián Kiadó gondozásában jelent meg Louie Giglio Isten lenyűgöző teremtett világa című áhítatoskönyve. A kiadványt Grendorf-Balogh Melinda, a Budapest-Angyalföldi Evangélikus Egyházközség másodlelkésze, a Magyarországi Evangélikus Egyház Gyermek- és Ifjúsági Bizottságának elnöke ajánlja olvasóink figyelmébe.
Harmadik alkalommal rendezi meg a Titkos küldetés címet viselő expedíciós tábort a Keresztény Önkéntesek Szövetsége az Ifjúságért és Gyermekekért Egyesület (KÖSZI). A tábort ezúttal is Piliscsabán, a Béthel otthonban tartják, középpontjában pedig a játékos kooperáció és a világunk aktuális problémáin, kihívásain való reményteljes elmélkedés áll.

Őket küldi!

Elkezdődött a 72 óra kompromisszum nélkül önkéntes akció
158 önkéntes csapat 77 településen 152 projektet teljesít az idei 72 óra kompromisszum nélkül keretében. Az önkéntes akció országos megnyitóját október 12-én délután tartották Nyíregyházán, a Szent Imre katolikus iskolában.  Az esemény idei közös mottója: „Itt vagyok, engem küldj” (Ézs 6,8)
Egyházi középiskoláknak szervezett sportbajnokságot az Egyházi és Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárság és a Rákóczi Szövetség október első hétvégéjén. Az alkalomra az ország tizenkét településének iskoláiból érkeztek katolikus, református, evangélikus és baptista diákok Sátoraljaújhelyre, a Rákóczi Táborba.