Skip to main content

2023. december 18. 14:30

Márta Mozgalom: az első negyedév termése

A tavaszi óvatos tervezést követően ’23 őszén indult el kísérleti jelleggel az evangélikus oktatási intézményekben a Márta Mozgalom, melynek lényege, hogy az egyházi jellegből adódik a mások felé való odafordulás, értő segítés. A mozgalomért felelősök célja, hogy a már futó kezdeményezésekről hírt adjanak, valamint az oktatási intézményeket további tervezésre és akciókra késztessék. A még csak gyerekcipőben járó program első negyedévében végül tíz intézmény küldött be hírt olyan akcióról, amely beleilleszthető a Márta Mozgalom profiljába. Tekintve, hogy szeptemberben hallottak az iskolák először a programról, a tíz akció jó indulásnak nevezhető, és okot ad a további bizakodásra. De mi is ez a „profil”, ami a mozgalmat jellemzi?

Márta Mozgalom: az első negyedév termése

Márta odaszánta az idejét – vagyis az idő nagy kincs, kulcsszereplő az odafordulásban. Jó példát adtak erre a dombóvári általános iskola 7. és 8. osztályosai, akik három teljes napot töltöttek együtt idős emberekkel Kaposszekcsőn. Ha nem is ilyen léptékű, de hasonlóan az idejük odaszánását igényelte a győri péterfys diákoktól és tanároktól az ünnepi műsor előadása a helyi szeretetotthonban, és a marcaltői ötödikesek meseelőadása a helyi óvodásoknak.

Márta helyben segített – vagyis az evangélikus iskola legyen üzenethordozó ott, ahol áll. A Deák Téri Gimnázium 9., 10. és 11. osztályos diákjai a budapesti belváros hajléktalan emberei számára készítettek szendvicseket saját pénzükből, majd eljuttatták a Budapest Bike Maffia hálózathoz, akik önkéntesként vállalják a célba juttatást. Szőlősgyörökön pedig a helyi ruhagyűjtés és ruhavásár után a szomszédos balatonboglári gyermekotthonba is vittek ruhát. Valódi segítségnyújtást jelentett az aszódiak iskolai szintű gyűjtése is, mellyel határon túli magyar iskoláknak juttattak el tanszereket a Rákóczi Szövetséggel összefogva.

A mozgalom érzékenyíteni is szeretne a társadalmi felelősségvállalás irányába, azonban a teljes cél az érzékenyítéssel összekapcsolt segítés, ahogyan azt Szarvason tették a Benkában, több más projekt mellett. Összefogva a helyi állatvédő egyesülettel nem csak az egyesület munkájával ismerkedtek meg a diákok, hanem állateledelt is gyűjtöttek iskolai szinten a kóbor és befogadott kutyáknak. Hasonlóan érzékenyítés és segítés kapcsolódott össze a soproni Líceumban, ahol az egyik diák kezdeményezése alapján a helyi Családok Átmeneti Otthonának gyerekei részére gyűjtöttek iskolatáskát, tanszert, ruhát, könyvet.

A mozgalom célkitűzése, hogy ne csak teljes iskolai szintű gyűjtésekkel és akciókkal találkozzanak a diákok, hanem évente legalább egyszer csoport- vagy osztályszinten is szervezzenek segítségnyújtást. Ezt valósította meg a szarvasi Vajda 12. évfolyama, akik úgy csatlakoztak egy Máltai Szeretetszolgálat által meghirdetett gyűjtéshez, hogy az egész szervezést – a plakátkészítéstől a kapcsolattartáson át a célba juttatásig – ők intézték.

Az odaforduláshoz és segítéshez elengedhetetlen, hogy észre kell venni azt, aki segítségre szorul. Mezőberényben gazdára talált már bicikli, LEGO, játék, bébiétel, táska, tanszer, higiéniai eszközök – minden, ami olyan természetesnek tűnik, ha van és észre sem vesszük, hogy nem mindenkinél magától értődő.

A Márta Mozgalom tehát nem „csak” önkéntesség, nem „csak” érzékenyítés, hanem felfigyelés és odafordulás, helyben gondolkodás és segítő akció, végül személyes, értő elköteleződés – a jézusi úton.

Milyen jó, hogy iskoláink diákjai és tanárai, pedagógusai komolyan veszik a célt és elindultak!

Az intézmények akcióiról készült ppt itt, az összegző táblázat pedig itt olvasható.

Ha érdeklik a Magyarországi Evangélikus Egyházzal kapcsolatos hírek, események, szívesen olvassa interjúinkat, riportjainkat, iratkozzon fel hírlevél-szolgáltatásunkra.
Gyülekezetimunkatárs-képzés 2024
Szélrózsa 2024 regisztráció
Evélet banner 2024-15-16
Lelkipásztor banner 2023-11
Credo banner 2023/3.

Lelkigondozás

Névtár kereső

Térképes kereső