Skip to main content

2023. január 22. 8:00

Alap, amelyre építünk

Vasárnapi ige

2023-ban minden héten honlapunkon is közzétesszük az A fény felé – Lelki útravaló az év minden napjára című kötet vasárnapra írt elmélkedését. Adjon öt percet magának, hogy minden napja barátságosabb és teljesebb legyen!

Napi ige: Alap, amelyre építünk

„Nincs hozzád hasonló, Uram! Nagy vagy te, és hatalmad által nagy a te neved.” (Jer 10,6)

„Mert más alapot senki sem vethet a meglevőn kívül, aki Jézus Krisztus.” (1Kor 3,11)

Alap, amelyre építünk. Meghatároz, keretez, olyan irányultságot ad, amelyben az ember biztonságban érzi magát. Hogy milyen alapra épít az ember, az alapvetően meghatározza életét. Valaki olyan kapcsolati tőkét épít ki magának, hogy elhiszi: bármi is történjék, mindig lesz valaki, aki képes arra, hogy megsegítse. Más halmozza a tudást, az ismeretet, és meggyőződése, hogy nincs olyan, amit ne tudna megoldani a tanultak alapján. Megint más hajszolja az anyagi javakat, és elhiszi, hogy minden megvásárolható. Olyan is van, aki elhiszi, megteszi, megveszi, és közben bizonyos abban, hogy jó alapra épít.

Mai igénk nagyon markánsan fogalmazza meg, hogy ki az az alap, aki mindenki másnál nagyobb, teljesebb, biztonságosabb. Nincs hozzá hasonló, sőt nincs más alap. Isten az egyedüli! Pedig hányszor keressük, kutatjuk azt a biztonságot életünk során, amelyre mindent ráépíthetünk, és akkor sem inog meg, ha legyőzhetetlennek tűnő kihívás fenyeget.

Sokszor tapasztalunk hamis biztonságot, ahelyett, hogy csak egyre, a legbiztosabb alapra helyeznénk életünket. De a jó hír az, hogy Isten vár bennünket! Akkor is, ha van, hogy távol érezzük magunkat tőle. Vár, hogy felismerjük: nincsen rajta kívül más alap, amely megtart, amelyre bizton építhetjük életünket.

Istenem!
Sokszor olyan nehéz megtalálni az irányt!
Kérlek, add útmutatásodat.
Add, hogy megláthassam azt az alapot, amelyre igazán építhetek.
Van, hogy nem találom, mert rárétegződik magabiztosságom, más meggyőződésem, vagy egyszerűen csak elhiszem, hogy nincs szükségem rá.
Kérlek, ha így is van, add, hogy visszataláljak hozzád.
Ha pedig nálad vagyok, tarts mindvégig magadnál.
Ámen.

* * *
A lelki útravaló a Magyarországi Evangélikus Egyház Országos Irodájának Gyülekezeti és Missziói Osztálya szerkesztésében Galambos Ádám közreműködésével készült.
Az A fény felé – Lelki útravaló az év minden napjára című kötet megrendelhető a Luther Kiadó webáruházában.
A Napi ige – Evangélikus Útmutató Facebook-oldala itt érhető el.
E-mailben is mindennap elküldjük ezeket az igéket és lelki útravalókat. Amennyiben igényli, feliratkozhat napi igeküldő szolgáltatásunkra a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre küldött e-maillel.

Ha érdeklik a Magyarországi Evangélikus Egyházzal kapcsolatos hírek, események, szívesen olvassa interjúinkat, riportjainkat, iratkozzon fel hírlevél-szolgáltatásunkra.