Skip to main content

2023. január 29. 8:00

Az igazi megújulás

Vasárnapi ige

2023-ban minden héten honlapunkon is közzétesszük az A fény felé – Lelki útravaló az év minden napjára című kötet vasárnapra írt elmélkedését. Adjon öt percet magának, hogy minden napja barátságosabb és teljesebb legyen!

Napi ige: Az igazi megújulás

„Uram, Seregek Istene, újíts meg bennünket! Ragyogtasd ránk orcádat, hogy megszabaduljunk!” (Zsolt 80,20)

„Istenünk könyörülő irgalmáért, amellyel meglátogat minket a felkelő nap a magasságból, hogy világítson azoknak, akik sötétségben és a halál árnyékában lakoznak, hogy lábunkat a békesség útjára igazítsa.” (Lk 1,78–79)

Renoválom magam-magam – gondolja magában sokszor a balga lélek. Aki oly sokszor vagyok, oly gyakran lehetek én is. Majd én helyrehozom, amit elrontottam, majd én kiradírozom, amit rosszul írtam életem kesze-kusza könyvébe, majd én megszerelem testem-lelkem, mindenem.

Nagyon gőgös lény az ember. Szinte nincs olyan nap, hogy ne verné a mellét, hogy „de hát én a »mindent is tudás egyetemén« doktoráltam, és megszabadítom én magam, ha akarom. Ha van időm. Ha van kedvem. Ha van energiám.” De ez az önrenoválási szándék félreértés. Mert a megújítás, a megújulás, a meglátogatás csakis felülről jöhet, a „felkelő nap a magasságból”. A minden szeretet és minden irgalom Atyjától. Ő az, akinek ragyogása új életet adhat nekünk. Ő, akinek orcája maga Krisztus. Aki a halál árnyékának völgyében is társ, és akinek lábnyomába bele-beleléphetünk a békesség útján.

Talán éppen a mai napon látogat meg. Talán éppen a mai napon újít meg. Talán éppen a mai napon világít rá sötétségeinkre. Mert ez a mennyei ragyogás leleplez. De a leleplezést nem a szégyen, hanem a kegyelem követi. A Seregek Istene megkönyörül. Ma is. Ismét. Micsoda lehetőséget kapunk a lehetőségek Istenétől! Kimondhatatlan és felfoghatatlan. Sokszor feldolgozhatatlan is. De egy biztos: hálaimánk, énekünk egyre magabiztosabban szól.

Én Uram és én Istenem!
Látogass meg!
Add, hogy érezzem jelenlétedet, és hogy sosem vagyok egyedül.
Leplezz le, de add, hogy ne szégyenüljek meg.
Irgalmazz nekem, bár sokszor azt se értem, miért is irgalmazol meg nekem.
Ámen.

* * *
A lelki útravaló a Magyarországi Evangélikus Egyház Országos Irodájának Gyülekezeti és Missziói Osztálya szerkesztésében Galambos Ádám közreműködésével készült.
Az A fény felé – Lelki útravaló az év minden napjára című kötet megrendelhető a Luther Kiadó webáruházában.
A Napi ige – Evangélikus Útmutató Facebook-oldala itt érhető el.
E-mailben is mindennap elküldjük ezeket az igéket és lelki útravalókat. Amennyiben igényli, feliratkozhat napi igeküldő szolgáltatásunkra a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre küldött e-maillel.

Ha érdeklik a Magyarországi Evangélikus Egyházzal kapcsolatos hírek, események, szívesen olvassa interjúinkat, riportjainkat, iratkozzon fel hírlevél-szolgáltatásunkra.