Skip to main content

2023. február 5. 8:00

Életünk történetéről

Vasárnapi ige

2023-ban minden héten honlapunkon is közzétesszük az A fény felé – Lelki útravaló az év minden napjára című kötet vasárnapra írt elmélkedését. Adjon öt percet magának, hogy minden napja barátságosabb és teljesebb legyen!

Napi ige: Életünk történetéről

„A jó napokban élj a jóval, a rossz napokban pedig lásd be, hogy ezt is, amazt is Isten készítette azért, hogy az ember ne találja ki, mi következik.” (Préd 7,14)

„Nézzétek meg az égi madarakat: nem vetnek, nem is aratnak, csűrbe sem gyűjtenek, és a ti mennyei Atyátok táplálja őket. Nem vagytok-e ti értékesebbek azoknál?” (Mt 6,26)

„Spoilerveszély!” Néhány éve terjedt el ez a kifejezés, amikor elszaporodtak az interneten a különféle filmes kritikák. A szó az olvasó vagy néző figyelmét arra hívja fel, hogy most olyan információk következnek, amelyek a cselekmény nem várt fordulatait árulják el. A kifejezés az angol 'tönkretenni' igéből származik, ugyanis ha az említett részletet megtudjuk, azzal tönkretesszük a film élményét, így már nem is érdemes megnéznünk az alkotást.

De vajon miért más élmény megnézni egy filmet, ha tudjuk előre, hogy a főhős meghal a végén? Azért, mert a jó film az érzelmeinkre hat. A jó film bennünk is változást indít el, elgondolkodtat, felráz. A jó film után már nem leszünk ugyanazok, mint előtte: többé válunk általa, hiszen ismeretünk, személyiségünk része lesz az alkotás. Ez pedig csak akkor történhet meg, ha hagyjuk, hogy a cselekmény hatással legyen ránk, hagyjuk, hogy megdöbbentsenek a fordulatok, bennünk is feszültséget teremtsenek a konfliktusok, és katarzist okozzon a megoldás.

Pont, mint az életben, ahol, ha rábízzuk sorsunk alakítását a Rendezőre, biztosak lehetünk benne, hogy a legérdekesebb, a legfelemelőbb és a legcsavarosabb történet végén egy soha nem látott happy end vár!

Urunk, Istenünk, életünk rendezője!
Rád bízzuk sorsunkat, mert tudjuk, hogy szereteted vezérli utunkat.
Rád bízzuk életünket, mert tudjuk, hogy akaratod a mi üdvösségünk.
Benned van reménységünk, mert bár jövőnk titok, de Krisztusban megismertük a célt.
Ámen.

* * *
A lelki útravaló a Magyarországi Evangélikus Egyház Országos Irodájának Gyülekezeti és Missziói Osztálya szerkesztésében Galambos Ádám közreműködésével készült.
Az A fény felé – Lelki útravaló az év minden napjára című kötet megrendelhető a Luther Kiadó webáruházában.
A Napi ige – Evangélikus Útmutató Facebook-oldala itt érhető el.
E-mailben is mindennap elküldjük ezeket az igéket és lelki útravalókat. Amennyiben igényli, feliratkozhat napi igeküldő szolgáltatásunkra a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre küldött e-maillel.

Ha érdeklik a Magyarországi Evangélikus Egyházzal kapcsolatos hírek, események, szívesen olvassa interjúinkat, riportjainkat, iratkozzon fel hírlevél-szolgáltatásunkra.