Skip to main content

2023. február 12. 8:00

Gazdát keresve

Vasárnapi ige

2023-ban minden héten honlapunkon is közzétesszük az A fény felé – Lelki útravaló az év minden napjára című kötet vasárnapra írt elmélkedését. Adjon öt percet magának, hogy minden napja barátságosabb és teljesebb legyen!

Napi ige: Gazdát keresve

„De nagyon vigyázzatok! Tartsátok meg mindazt a parancsolatot és azt a törvényt, amelyet Mózes, az ÚR szolgája parancsolt meg nektek: Szeressétek az URat, a ti Isteneteket, és mindenben az ő útjain járjatok…!” (Józs 22,5a–c)

„Ha valaki nekem szolgál, engem kövessen; és ahol én vagyok, ott lesz az én szolgám is…” (Jn 12,26a)

És akkor követni kezdett minket egy macska… Jött utánunk, és nyávogott. Azt próbálta mondani nekünk: „Segítsetek rajtam!” Bundája koszos volt, elhanyagoltnak tűnt, gazdája talán lehetett egykor, de már nem volt. Űzöttnek és kétségbeesettnek tűnt. Megsajnáltuk, hazamentünk a macskakosárért, és visszamentünk érte. Mikor hazavittük és kinyitottuk, előbújt belőle, és ott, ahol éppen volt, lefeküdt, és rögtön elaludt. Ebből rájöttünk, hogy korábban lakásban tartották, mert a lakás csendje és biztonsága ismerős volt számára. Élete végéig velünk maradt. Ez a macska jó döntést hozott, amikor tőlünk kért segítséget.

Azt követjük, akiről azt feltételezzük, hogy tud rajtunk segíteni. Még egy macska is tudja ezt. Olyat nem követünk, aki nem segít rajtunk. Az evangéliumok számos története arról szól, hogy valaki segítségre szorul, és ezért úgy gondolja, hogy a názáreti tanító, akinek híre eljutott hozzá, tud majd segíteni rajta. A görnyedt asszony, a vérfolyásos nő, a vakon született, a mozgásképtelen a Betesda medencéjénél, a sorvadt kezű, a néma, a megszállott és a beteg gyermekéért aggódó szülő mind segítséget kért és kapott Jézustól. Nem elég bátorítás ez nekünk? Várjuk és kérjük a segítséget a feltámadt Isten Fiától!

Jöjj, és bízz a segítségben!
Tartsd üres kezeidet a segítség forrása felé!
Emeld fel fejedet, és reméld,
hogy nála nem lesz több megaláztatás.
Ámen.

* * *
A lelki útravaló a Magyarországi Evangélikus Egyház Országos Irodájának Gyülekezeti és Missziói Osztálya szerkesztésében Galambos Ádám közreműködésével készült.
Az A fény felé – Lelki útravaló az év minden napjára című kötet megrendelhető a Luther Kiadó webáruházában.
A Napi ige – Evangélikus Útmutató Facebook-oldala itt érhető el.
E-mailben is mindennap elküldjük ezeket az igéket és lelki útravalókat. Amennyiben igényli, feliratkozhat napi igeküldő szolgáltatásunkra a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre küldött e-maillel.

Ha érdeklik a Magyarországi Evangélikus Egyházzal kapcsolatos hírek, események, szívesen olvassa interjúinkat, riportjainkat, iratkozzon fel hírlevél-szolgáltatásunkra.