Skip to main content

2023. február 19. 8:00

Az imádság idejéről

Vasárnapi ige

2023-ban minden héten honlapunkon is közzétesszük az A fény felé – Lelki útravaló az év minden napjára című kötet vasárnapra írt elmélkedését. Adjon öt percet magának, hogy minden napja barátságosabb és teljesebb legyen!

Napi ige: Az imdádság idejéről

„Nappal szeretetét rendeli mellém, éjjel éneket ad számba az Úr, imádságot életem Istenéhez.” (Zsolt 42,9)

„Miután [Jézus] elbocsátotta a sokaságot, egyedül felment a hegyre imádkozni. Amikor beesteledett, egyedül volt ott.” (Mt 14,23)

Szeretek korán kelni. Különleges idő számomra a hajnal. A család még alszik, csend van a lakásban, Bodza kutyánk is csak egy fülmozdulattal jelzi a helyén fekve: észlelte, hogy kimentem a szobából, de csak később csatlakozik hozzám. A kávé illatával az orromban ülök le az olvasófotelomba vagy az íróasztalomhoz, és élvezem azt a nyugalmat, amellyel Isten megajándékoz minden reggel: az éjjel és nappal határán, egyedül a csendben. Az éjjeli pihenésért hálát adva, a nappal előttem álló feladatokért erőt kérve lehetek ilyenkor, úgy érzem, kettesben Istennel. Ekkor szabad utat kapnak a szavakban meg nem formált imádságok, a vele megosztott gondolatok, aggodalmak, kérések és hála. Az egyedüllét ilyenkor nem magány, hanem annak az átélése, hogy most egyedül rám figyel Isten, és én is zavartalanul tudok rá figyelni.

Az előttünk álló böjti időszak hasonló élménnyel tud megajándékozni. Az idő múlásával végül először a kutyakörmök kopogása a parkettán, majd az ébredezés hangjai a hálószoba felől jelzik, hogy véget ért a hajnali „én–Isten idő”, és újra szeretetét rendeli mellém nappalt teremtő és teremtményére időt szánó Istenem.

Életem Istene!
Bocsásd meg, ha nem figyelek rád, amikor teremtő akaratod szerint úgy alakítod az időt, hogy megajándékozz jelenléted megtapasztalásának lehetőségével.
Köszönöm jelenlétedet, amikor éneket és imádságot adsz számba.
Add, hogy neked tetsző böjtöt folytatva újra és újra felfedezzem mellém rendelt szeretetedet Krisztusban.
Ámen.

* * *
A lelki útravaló a Magyarországi Evangélikus Egyház Országos Irodájának Gyülekezeti és Missziói Osztálya szerkesztésében Galambos Ádám közreműködésével készült.
Az A fény felé – Lelki útravaló az év minden napjára című kötet megrendelhető a Luther Kiadó webáruházában.
A Napi ige – Evangélikus Útmutató Facebook-oldala itt érhető el.
E-mailben is mindennap elküldjük ezeket az igéket és lelki útravalókat. Amennyiben igényli, feliratkozhat napi igeküldő szolgáltatásunkra a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre küldött e-maillel.

Ha érdeklik a Magyarországi Evangélikus Egyházzal kapcsolatos hírek, események, szívesen olvassa interjúinkat, riportjainkat, iratkozzon fel hírlevél-szolgáltatásunkra.