Skip to main content

2023. február 26. 8:00

A Krisztus-követésről

Vasárnapi ige

2023-ban minden héten honlapunkon is közzétesszük az A fény felé – Lelki útravaló az év minden napjára című kötet vasárnapra írt elmélkedését. Adjon öt percet magának, hogy minden napja barátságosabb és teljesebb legyen!

Napi ige: A Krisztus-követésről

„Mert az Úrban bizakodhatsz, és ő megőrzi lábad a csapdától.” (Péld 3,26)

Jézus így imádkozott: „Nem azt kérem, hogy vedd ki őket a világból, hanem hogy őrizd meg őket a gonosztól.” (Jn 17,15)

Amikor először érintett meg a Krisztusban elnyerhető bűnbocsánat öröme, és megújította életemet, semmihez nem hasonlítható boldogságban szárnyaltam. Úgy véltem, e hit s e hitnek Ura ettől a pillanattól kezdve megőriz majd minden földi bajtól, közöttük a szenvedésektől is. Az első szeretet naivitását követően viszont hamarosan éppen elegendő csalódás ért (egyházon belül és kívül egyaránt). Átértékeltem felismert ajándékom tartalmát és mélységét. Hitem további erősödését segítette az itt olvasott gondolat.

Urunk gyönyörű főpapi imája arra tanít, hogy Krisztus-követőként nem kapunk felmentést az élet terhei és próbái alól. Mélységes szeretete által ennél sokkal többet kínál számunkra. Megadja az erőt, hogy az élet minden nehézsége, a gonosz minden kísértése ellenére megálljunk, és megerősödjünk a vele való közösségben. Oly nagyon, hogy képesek legyünk érte és egymásért terheket, szenvedéseket elhordozni. Ahogy olvashatjuk: betölteni mindazt, ami Krisztus gyötrelmeiből (a Krisztusért vállalt gyötrelmekből) még hátravan (Kol 1,24). Az ilyen erős szeretetkapcsolat megingathatatlan. Rendíthetetlen, mint az a ház, amely a kősziklán áll. Isten Szentlelke munkálja ki bennünk ezt a csodát az Úrért, hogy – Luther Márton szavaival – a „gonosz ellenség erőt ne vehessen rajtunk”.

Nem azt kérem, Uram, hogy szabadíts meg keresztjeimtől, hanem azt, hogy őrizz meg engem a veled való szoros lelki kapcsolatban.
S miközben együtt vándorolsz velem, bátoríts, erősíts, vigasztalj, légy nekem erős váram, menedékem, támaszom és hűséges útitársam.
S amikor már ez sem elég, végy öledbe, kérlek, és úgy vigyél át engem is a túlsó partra.
Ámen.

* * *
A lelki útravaló a Magyarországi Evangélikus Egyház Országos Irodájának Gyülekezeti és Missziói Osztálya szerkesztésében Galambos Ádám közreműködésével készült.
Az A fény felé – Lelki útravaló az év minden napjára című kötet megrendelhető a Luther Kiadó webáruházában.
A Napi ige – Evangélikus Útmutató Facebook-oldala itt érhető el.
E-mailben is mindennap elküldjük ezeket az igéket és lelki útravalókat. Amennyiben igényli, feliratkozhat napi igeküldő szolgáltatásunkra a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre küldött e-maillel.

Ha érdeklik a Magyarországi Evangélikus Egyházzal kapcsolatos hírek, események, szívesen olvassa interjúinkat, riportjainkat, iratkozzon fel hírlevél-szolgáltatásunkra.