Skip to main content

2023. június 18. 8:00

Mondjunk nemet a kicsinyhitűségre

Vasárnapi ige

2023-ban minden héten honlapunkon is közzétesszük az A fény felé – Lelki útravaló az év minden napjára című kötet vasárnapra írt elmélkedését. Adjon öt percet magának, hogy minden napja barátságosabb és teljesebb legyen!

napi ige 2023 06 18

„Tied a menny, tied a föld is, te hoztad létre a földkerekséget és azt, ami betölti. Te teremtettél északot és délt…” (Zsolt 89,12–13)

„Mert benne teremtetett minden a mennyen és a földön, a láthatók és a láthatatlanok, akár trónusok, akár uralmak, akár fejedelemségek, akár hatalmasságok: minden általa és reá nézve teremtetett. Ő előbb volt mindennél, és minden őbenne áll fenn.” (Kol 1,16–17)

Gyakran kesergünk, hogy milyen ellenséges, polarizált világban élünk. Pedig a mai zsoltárvers fényében a teremtő Isten ajándékait is felfedezhetjük a sokszínű glóbusz pólusaiban. Mennyire leleplezi gyakran ellenséget vizionáló, beteges látásunkat, hogy még az égtájakat is stigmatizáljuk. Egymással rivalizáló, küzdő ellenpólusokat látunk és láttatunk bennük: észak dél ellen, kelet a nyugattal antagonisztikus ellentétben áll…

Két héttel pünkösd ünnep után figyeljünk Ezékiel próféta új életre, új látásra indító, magával ragadó látomásra: „A négy égtáj felől jöjj elő, lélek, és lehelj ezekbe a megöltekbe, hogy életre keljenek!” (Ez 37,9d) Ha a különböző pólusoktól a Lélek felszabadító erejével indulunk egymás irányába, akkor a középpont felé közeledve, azaz Jézus Krisztus vonzásában, közösségében találkozhatunk egymással. Ahogyan ezt John Oxenham már 1908-ban megénekelte: „Nincs Krisztusban Kelet, Nyugat, / És nincsen Észak, Dél, / Csak egy Szeretetközösség, / Hol földön ember él…” (KÉ 754,1) Elgondolkodtató, hogy ez a bizonyságtétel kimaradt a jelenleg használatos énekeskönyvünkből. Talán manapság erősebbnek látjuk a mindent felforgató, szembeállító Vádló hatalmát, mint azt, aki legyőzte őt? A mai hitvalló igék kozmikus Krisztus-képe segíthet legyőzni kicsinyhitűségünket.

Jézus Krisztus, közös Urunk és Mesterünk!
Hálát adunk, hogy ígéreted szerint úton vagyunk oda, ahol és amikor: „…eljönnek napkeletről és napnyugatról, északról és délről, és asztalhoz telepednek az Isten országában.”
Az erő, a szeretet és a józanság lelkével vezess minket a mai napon is ezen az úton egymás felé, hazafelé, a közös asztal felé.
Jöjjön el a te országod!
Ámen.

* * *
A lelki útravaló a Magyarországi Evangélikus Egyház Országos Irodájának Gyülekezeti és Missziói Osztálya szerkesztésében Galambos Ádám közreműködésével készült.
Az A fény felé – Lelki útravaló az év minden napjára című kötet megrendelhető a Luther Kiadó webáruházában.
A Napi ige – Evangélikus Útmutató Facebook-oldala itt érhető el.
E-mailben is mindennap elküldjük ezeket az igéket és lelki útravalókat. Amennyiben igényli, feliratkozhat napi igeküldő szolgáltatásunkra a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre küldött e-maillel.

Ha érdeklik a Magyarországi Evangélikus Egyházzal kapcsolatos hírek, események, szívesen olvassa interjúinkat, riportjainkat, iratkozzon fel hírlevél-szolgáltatásunkra.