Skip to main content

2023. június 25. 8:00

Hallgassunk Isten szavára!

Vasárnapi ige

2023-ban minden héten honlapunkon is közzétesszük az A fény felé – Lelki útravaló az év minden napjára című kötet vasárnapra írt elmélkedését. Adjon öt percet magának, hogy minden napja barátságosabb és teljesebb legyen!

Napi ige: Hallgassunk Isten szavára!

„Ha késik is, várd türelemmel, mert biztosan bekövetkezik, nem marad el.” (Hab 2,3b)

„Legyetek tehát bölcsek és józanok, hogy imádkozhassatok. Mindenekelőtt legyetek kitartóak az egymás iránti szeretetben…” (1Pt 4,7b–8)

Egyáltalán nem mindegy, mit várunk. Sokféle vágyakozással vagyunk az életben, sok mindent szeretnénk, ha meglenne. Nem egy esetben önző vágyaink kielégítését. De mi is az, ami igazán javunkra van? A próféta szavából kiderül. Ő Isten igéjére várt. Odaállt őrhelyére, és figyelt, mit mond az Úr. És az Úr egyszer csak megszólalt, kijelentést adott és ad most is.

Lehet, hogy később, mint gondolnánk, nem azt és úgy, ahogyan várnánk. De biztosan szól, igéje célhoz ér. Megszólít. Azt mondja: Ne a magad erejében, képességeiben bízz, hanem egyedül rám hallgass, bennem bízz, és élsz élni fogsz. Az Isten kegyelmére hagyatkozó bizalom igazzá tesz. Erről ír Péter apostol is. Krisztus testben szenvedett értünk, így van bűnbocsánatunk és életünk. Ez a bölcsesség és a józanság, mert Krisztus értünk hozott áldozatára hagyatkozik. Az ő áldozatában mutatkozott meg Isten szeretete irántunk, ő elfedezte minden bűnünket, és ezután is mindig elfedezi.

Elsősorban azt kell megvizsgálnunk, mi az, ami eltér bennünk Isten szavától és akaratától. Mennyire vagyunk vágyaink rabjai? Mennyire idomulunk és hasonulunk a világ felfogásához? És mennyire vagyunk krisztusiak, azaz keresztények? Az idő, időnk egyre fogy. Éljünk az alkalmas idővel, hallgassunk Isten szavára, amíg időnk van.

Isten áldása és kegyelme legyen rajtunk, hogy a szavára figyelő csöndben meghalljuk igéjét, igéjének fényében meglássuk bűneinket, és meg is bánjuk azokat.
Isten kegyelme tartson meg bennünket a benne való hitben, hogy őrá figyelve, igéjén tájékozódva bölcsek és józanok legyünk, és ne a világ trendjéhez igazodjunk, hanem Krisztus szeretetéből éljünk a világban hittestvéreinkkel együtt.
Ámen.

* * *
A lelki útravaló a Magyarországi Evangélikus Egyház Országos Irodájának Gyülekezeti és Missziói Osztálya szerkesztésében Galambos Ádám közreműködésével készült.
Az A fény felé – Lelki útravaló az év minden napjára című kötet megrendelhető a Luther Kiadó webáruházában.
A Napi ige – Evangélikus Útmutató Facebook-oldala itt érhető el.
E-mailben is mindennap elküldjük ezeket az igéket és lelki útravalókat. Amennyiben igényli, feliratkozhat napi igeküldő szolgáltatásunkra a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre küldött e-maillel.

Ha érdeklik a Magyarországi Evangélikus Egyházzal kapcsolatos hírek, események, szívesen olvassa interjúinkat, riportjainkat, iratkozzon fel hírlevél-szolgáltatásunkra.