Skip to main content

2023. július 16. 8:05

Nem vagyunk egyedül!

Vasárnapi ige

2023-ban minden héten honlapunkon is közzétesszük az A fény felé – Lelki útravaló az év minden napjára című kötet vasárnapra írt elmélkedését. Adjon öt percet magának, hogy minden napja barátságosabb és teljesebb legyen!

Napi ige: Nem vagyunk egyedül!

„Az én Uram, az Úr letörli a könnyet minden arcról…!” (Ézs 25,8b)

Jézus mondja: „Szomorúságotok örömre fordul.” (Jn 16,20d)

Többször átéltem, hogy amikor megosztottam egy nehézségemet egy nem keresztény ismerősömmel, feltette a kérdést: „Hogy lehet ez? Hiszen te hiszel Istenben, nem az a lényege a kereszténységnek, hogy akkor elkerülnek a bajok, a fájdalmak?” Sokan valóban azt gondolják, hogy ha valaki igazán hisz Istenben, ha vele él, és őt követi, akkor semmi baj nem érheti. Sokszor még a keresztények is döbbenten állnak meg egy-egy probléma, kudarc előtt. Pedig Isten sosem ígérte, hogy követése fájdalmaktól, nehézségektől, mélységektől mentes lesz. Nem ígért probléma nélküli életet. Azt viszont igen, hogy a mélységben ott lesz velünk, a nehézségekben megtart bennünket, nem kell egyedül megharcolnunk velük, hanem mellettünk lesz, hogy kivezessen, megoldást hozzon. Ahogyan azt is megígérte, hogy ő törli le fájdalmaink könnyeit.

Nem olyan Istenünk van, aki ne indulna meg szomorúságunkon, hanem gyengéd, vigasztaló anyaként ölel át bennünket, s felszárítja könnyeinket. Bánatunkat pedig örömre fordítja. Mert ha meg is enged egy-egy nehézséget, megtapasztalhatjuk, hogy mindig áldássá tudja fordítani, tud belőle valami szépet előhozni. Így vihetjük ma is elé minden fájdalmunkat, csalódásunkat és nehézségünket, s kérhetjük vigasztaló, erőt adó, megújító jelenlétét.

Istenem, ha olykor könnyekben és szomorúságban van is részem, tudom, hogy te ott vagy mellettem a mélységben, a fájdalomban.
Segíts beléd kapaszkodni, belőled erőt meríteni, nálad vigaszt találni.
Ámen.

* * *

A lelki útravaló a Magyarországi Evangélikus Egyház Országos Irodája Gyülekezeti és Missziói Osztályának szerkesztésében Galambos Ádám közreműködésével készült.
Az A fény felé – Lelki útravaló az év minden napjára című kötet megrendelhető a Luther Kiadó webáruházában.
A Napi ige – Evangélikus Útmutató Facebook-oldala itt érhető el.
A sorozatunkban olvasható igéket és igemeditációkat e-mailben is mindennap elküldjük. Amennyiben igényli, feliratkozhat napi igeküldő szolgáltatásunkra a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre küldött e-maillel.

Ha érdeklik a Magyarországi Evangélikus Egyházzal kapcsolatos hírek, események, szívesen olvassa interjúinkat, riportjainkat, iratkozzon fel hírlevél-szolgáltatásunkra.