Skip to main content

2023. július 30. 8:00

Az imádságról

Vasárnapi ige

2023-ban minden héten honlapunkon is közzétesszük az A fény felé – Lelki útravaló az év minden napjára című kötet vasárnapra írt elmélkedését. Adjon öt percet magának, hogy minden napja barátságosabb és teljesebb legyen!

Napi ige: Az imdádságról

„Ha dolgaimat elbeszélem, te meghallgatsz. Taníts meg rendelkezéseidre!” (Zsolt 119,26)

„Ha pedig tudjuk, hogy bármit kérünk, meghallgat minket, akkor tudjuk, hogy már megkaptuk, amit kértünk tőle.” (1Jn 5,15)

Vajon hallja Isten, amit mondok neki? Törődik velem? Eljut hozzá a kiáltásom? Miért érzem egyszer vigasztalóan közelinek, máskor kegyetlenül távolinak jelenlétét? Miért mondja Jézus, hogy kérjetek, és adatik, ha van, amit évek óta kérek, és nem adatott meg? Sőt csak rosszabb lett a helyzetem… Miért annyira zavaros és kiszámíthatatlan oly sok minden az imádság kapcsán? Még csak azt sem mondhatnám, hogy elcsendesedéseim során megszabadulnék minden bizonytalanságtól és kétségtől, vagy mindig megkönnyebbülnék. Miért imádkozzak?

Mégis csodálatos dolgok történnek ebben a misztikumban, nyitottságban, ráutaltságban. A meghallgatás élménye, Isten kegyelmének áramlása, bűnbocsánat, mély lélegzetvétel, kapcsolat.

Ez bizonyára nem rövidíti azt a listát, amelyet majd egykor kérdezni szeretnék tőle, amikor színről színre tehetem majd. Csupa megválaszolatlan kérdés, beteljesületlen kérés, megbánás, miértek sora. Aztán lehet, hogy mindez már nem is lesz fontos? Mert mindent felülír az a boldog felismerés, hogy meghallgat a világ Teremtője, aki Krisztusban megszólított. Megajándékozott. Meghallgatott, már megkaptuk…

Áldd meg, Urunk, ma reggel az imádság csöndjét.
Áldd meg az összekulcsolt kezeket és a nyitott szíveket.
Áldd meg azok életét, akik tőled várnak útmutatást.
Ámen.

* * *

A lelki útravaló a Magyarországi Evangélikus Egyház Országos Irodája Gyülekezeti és Missziói Osztályának szerkesztésében Galambos Ádám közreműködésével készült.
Az A fény felé – Lelki útravaló az év minden napjára című kötet megrendelhető a Luther Kiadó webáruházában.
A Napi ige – Evangélikus Útmutató Facebook-oldala itt érhető el.
A sorozatunkban olvasható igéket és igemeditációkat e-mailben is mindennap elküldjük. Amennyiben igényli, feliratkozhat napi igeküldő szolgáltatásunkra a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre küldött e-maillel.

Ha érdeklik a Magyarországi Evangélikus Egyházzal kapcsolatos hírek, események, szívesen olvassa interjúinkat, riportjainkat, iratkozzon fel hírlevél-szolgáltatásunkra.