Skip to main content

2023. augusztus 6. 8:00

A tékozló szeretet

Vasárnapi ige

2023-ban minden héten honlapunkon is közzétesszük az A fény felé – Lelki útravaló az év minden napjára című kötet vasárnapra írt elmélkedését. Adjon öt percet magának, hogy minden napja barátságosabb és teljesebb legyen!

Napi ige: A tékozló szeretet (Kép: Ferenczy Károly: A tékozló fiú)

„Benned bíztak őseink, bíztak, és megmentetted őket.” (Zsolt 22,5)

„Mert igen irgalmas és könyörületes az Úr.” (Jak 5,11b)

Néha elgondolkodom gyermekeim viselkedése láttán: mennyit küszködik velünk az Úristen. Életünk nagy részében olyanok vagyunk, mint a jobb, de legalábbis izgalmasabb utakat kereső tinédzserek, akik makacsul igyekeznek leválni szüleikről, de közben mégis rászorulnak a szülői szeretet biztonságára. Azt hisszük, jobban tudjuk, mi kell nekünk. Elképzeléseket, eszméket gyártunk, tervezünk és megvalósítunk, és nem érdekel bennünket, mit is gondol róluk az Úristen. Mert mi jobban tudjuk, mi kell nekünk. Mint a tékozló fiú, aki úgy hagyta el az atyai házat, mint aki soha többé nem szándékozik visszatérni.

Van, aki szerint jobb volna A tékozló fiú helyett A tékozló apa felirattal ellátni a példázatot. Talán igaza van. Mert a példázat döbbenetes erejét nem a fiú magába szállása, hanem az apa feltétel nélküli, megbocsátó, mondhatni, tékozló szeretete adja. Az, hogy bebizonyosodik: „…igen irgalmas és könyörületes az Úr.”

Tinédzserként nagyon büszke és dacos tud lenni az ember. De egy pillanat alatt össze is tud omlani. Milyen nagy áldás, ha ott van a szülő, aki mégis elkapja! És micsoda áldás, ha a tinédzserévek elmúltával megszületik a tisztelettel, szeretettel és bizalommal teli felnőtt kapcsolat, amelyben már beszélgetünk, egyeztetünk, és teszünk is egymásért.

Mennyei Atyám, add, hogy gyermekeddé öregedjem.
Ámen.

* * *

A lelki útravaló a Magyarországi Evangélikus Egyház Országos Irodája Gyülekezeti és Missziói Osztályának szerkesztésében Galambos Ádám közreműködésével készült.
Az A fény felé – Lelki útravaló az év minden napjára című kötet megrendelhető a Luther Kiadó webáruházában.
A Napi ige – Evangélikus Útmutató Facebook-oldala itt érhető el.
A sorozatunkban olvasható igéket és igemeditációkat e-mailben is mindennap elküldjük. Amennyiben igényli, feliratkozhat napi igeküldő szolgáltatásunkra a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre küldött e-maillel.

Ha érdeklik a Magyarországi Evangélikus Egyházzal kapcsolatos hírek, események, szívesen olvassa interjúinkat, riportjainkat, iratkozzon fel hírlevél-szolgáltatásunkra.