Skip to main content

2023. augusztus 13. 8:00

„Isten hatalmas”

Vasárnapi ige

2023-ban minden héten honlapunkon is közzétesszük az A fény felé – Lelki útravaló az év minden napjára című kötet vasárnapra írt elmélkedését. Adjon öt percet magának, hogy minden napja barátságosabb és teljesebb legyen!

Napi ige: „Isten hatalmas”

„[Isten] hatalmas dolgokat művel kikutathatatlanul, csodás dolgokat megszámlálhatatlanul.” (Jób 9,10)

„Áldott az Isten, a mi Urunk Jézus Krisztus Atyja, aki megáldott minket mennyei világának minden lelki áldásával Krisztusban.” (Ef 1,3)

Tanévzáró istentiszteleten Kiskunhalason egy kis aprósággal kedveskedtünk hittanosainknak. A gyülekezet ajándéka egy kis vászon pénztárca kulcstartóval, amelyre rá van írva: „Isten hatalmas”. Örültem ennek a kis meglepetésnek, mert így előttük lesz ez a két szó.

Jób alig tudja szavakba foglalni, milyen hatalmas dolgokat művel Isten. Ember nem képes ezeket kikutatni. Pál apostol áldja az Úristent mindazért, amit Krisztusban tett értünk, emberekért. Ha belemerülünk a látható világba, nem igazán vesszük észre az áldások sokaságát életünkben. Ha azonban engedjük, hogy a bennünk élő gyermeki én által rácsodálkozzunk mindarra, ami körülvesz, ámulatba ejt az a sok csoda, amely látható és fogható a formák gyönyörű világában. Pál azonban a lelki áldásról ír, arról, amit Isten készített számunkra Krisztusban. Mi ez az áldás? Az, hogy Krisztus a menny gazdagságát hozta el mindazoknak, akik hisznek benne, és készek követni őt.

Krisztusban újjászületve krisztusi emberekké formálódunk, élünk az ő értékrendje által a lelki javak bőségében, nagylelkűségben, az ő igazságának képviseletében, önmagunk szeretetben való odaadásában. Éljük a krisztusit egy olyan világban, amelyben túl sok a hazugság, a megtévesztés, a megfélemlítés. Áldott legyen a mi Istenünk, aki megáldott minket áldásaival!

Áldjon meg bennünket a mindenható Isten gyermeki lelkülettel, hogy képesek legyünk rácsodálkozni mindarra, ami körülvesz a látható világban.
Áldjon meg bennünket a mindenható Isten, hogy a Lélek által a krisztusi életre újjászületve megízleljük a szeretet Istenének hatalmát.
Áldjon meg bennünket a mindenható Isten, hogy Krisztus követésének útján járva legyen sok erőnk és örömünk életünkben.
Ámen.

* * *

A lelki útravaló a Magyarországi Evangélikus Egyház Országos Irodája Gyülekezeti és Missziói Osztályának szerkesztésében Galambos Ádám közreműködésével készült.
Az A fény felé – Lelki útravaló az év minden napjára című kötet megrendelhető a Luther Kiadó webáruházában.
A Napi ige – Evangélikus Útmutató Facebook-oldala itt érhető el.
A sorozatunkban olvasható igéket és igemeditációkat e-mailben is mindennap elküldjük. Amennyiben igényli, feliratkozhat napi igeküldő szolgáltatásunkra a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre küldött e-maillel.

Ha érdeklik a Magyarországi Evangélikus Egyházzal kapcsolatos hírek, események, szívesen olvassa interjúinkat, riportjainkat, iratkozzon fel hírlevél-szolgáltatásunkra.