Skip to main content

2023. augusztus 20. 8:00

A világ világosságáról

Vasárnapi ige

2023-ban minden héten honlapunkon is közzétesszük az A fény felé – Lelki útravaló az év minden napjára című kötet vasárnapra írt elmélkedését. Adjon öt percet magának, hogy minden napja barátságosabb és teljesebb legyen!

Napi ige: A világ világosságáról

Akkor ezt mondta Isten: „Legyen világosság! És lett világosság.” (1Móz 1,3)

„A világosság gyümölcse ugyanis csupa jóság, igazság és egyenesség.” (Ef 5,9)

Aki látta már nappal a kertet, az tudja éjjel is, mi rejlik benne. Tudja, hogy az a göcsörtös, kusza árnyék a lámpa fénykörén túl egy kedves, öreg diófa, ahonnan a szárítókötelek – borzosan és kifakultan – indulnak útjukra egészen a kisházig. Aki ismeri a kertet napfényben, az nem ijed meg a lábához dörgölőző érzéstől, amikor lelép a veranda biztonságos deszkáiról, s balról kikerüli a mentabokrot, tudván, hogy jobbra ott terem a sokfajta zöldben-lilában-sárgában pompázó egyéb fűszerszám.

A Biblia első lapjain azt olvassuk, hogy a világosság létezik világító égitestek nélkül is, sőt ősibb, eredetibb azoknál. A kereszténység világképében megdöbbentő módon a világosság az eredeti állapot, nem pedig a sötétség. A sötétség átmeneti. Kezdetben minden Isten fényében állt, leplezetlenül és színpompásan, s mindenek végeztével ismét felragyog majd ránk ez a fény, bekúszva a legkisebb repedésbe is. A sötétség végső soron nem igaz. A világosság, a tisztaság, a kendőzetlenség igen.

Minden bűnök és félelmek csírája, hogy elhisszük: a sötétség örökké tart, marad a torz, s az árnyékban bármi megengedett. Minden boldogság csírája, amikor szemem a sötétben is látja a nappali testeket, a sérültben is az egészséget és a titokban tettben is az olyasvalamit, amit háztetőkről is hirdethetnek.

Krisztus,
azt mondják, te ott voltál mindenek kezdetén,
amikor fényben úszott a világ,
s a világ végén,
amikor újra meglát téged a Föld,
beragyog minket a te világosságod.
De te fény vagy most is.
És nem hagytál el minket egy percre sem.
Kegyelmezz!
Hadd pillanthassam meg magam
és mindazokat a dolgokat,
amelyekkel ma találkozom,
újra meg újra
a te fényedben.
Ámen.

* * *

A lelki útravaló a Magyarországi Evangélikus Egyház Országos Irodája Gyülekezeti és Missziói Osztályának szerkesztésében Galambos Ádám közreműködésével készült.
Az A fény felé – Lelki útravaló az év minden napjára című kötet megrendelhető a Luther Kiadó webáruházában.
A Napi ige – Evangélikus Útmutató Facebook-oldala itt érhető el.
A sorozatunkban olvasható igéket és igemeditációkat e-mailben is mindennap elküldjük. Amennyiben igényli, feliratkozhat napi igeküldő szolgáltatásunkra a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre küldött e-maillel.

Ha érdeklik a Magyarországi Evangélikus Egyházzal kapcsolatos hírek, események, szívesen olvassa interjúinkat, riportjainkat, iratkozzon fel hírlevél-szolgáltatásunkra.