Skip to main content

2023. december 31. 8:00

Hálaadás és remény

Vasárnapi ige

2023-ban minden héten honlapunkon is közzétesszük az A fény felé – Lelki útravaló az év minden napjára című kötet vasárnapra írt elmélkedését. Adjon öt percet magának, hogy minden napja barátságosabb és teljesebb legyen!

Napi ige: Hálaadás és remény

„Magadra hagytalak néhány pillanatra, de nagy irgalommal ismét összegyűjtelek.” (Ézs 54,7)

„Maga pedig a mi Urunk Jézus Krisztus és Isten, a mi Atyánk, aki szeretett minket, és kegyelméből örök vigasztalással és jó reménységgel ajándékozott meg, vigasztalja meg a ti szíveteket, és erősítsen meg titeket minden jó cselekedetben és beszédben.” (2Thessz 2,16–17)

Ma van ennek az évnek az utolsó napja. Különböző érzésekkel a szívünkben-lelkünkben érkeztünk ide. Van, akiben a megkönnyebbülés érzése kerül előtérbe: végre ennek is a végéhez érkeztünk. Van, akit a remény tölt be: majd a holnap jobb lesz. Vannak, akik önfeledten, mámorosan ünnepelnek. Mások szívükben gyásszal és emlékezéssel érkeztek a mai naphoz. Hiszen ebbe az esztendőbe nem ilyen hiányokkal, veszteségekkel léptünk be, de útközben mégis elvesztettünk valamit, valakit, akinek el kellett engedni a kezét.

Öröm vagy bánat, boldogság vagy gyász, mosoly vagy könny, amely a mai napon ott van a szívünkben, és betölti gondolatainkat, érzéseinket. Mégis engedjük, hogy mindezeken átragyogjon Isten igéje, amely a kegyelem, a vigasztalás és a reménység ajándékát hozza el számunkra. Hiszen minden napon, így ma is, minden körülmények között Isten szeretete erősíthet és vigasztalhat bennünket. A Krisztusban kapott ajándékok pedig mindennapjaink erőforrásai lehetnek nem csupán önmagunk, hanem a másik ember számára is.

Ma hálát adhatunk az elmúlt esztendőért, hogy kegyelemből éltünk, és reménységgel tekinthetünk a holnap felé. Kérhetjük mennyei Atyánkat, hogy holnapunkat, az új esztendőt is tartsa kezében, és legyen mellettünk ajándékaival minden napon.

Mennyei Atyánk, hálát adunk Krisztusban kapott ajándékainkért, amelyek velünk voltak utunkon a mögöttünk lévő esztendőben is.
Köszönjük, hogy nem hagytál magunkra a megpróbáltatások idején sem.
Kérünk, légy velünk az előttünk álló úton, amelyet te készítettél nekünk Jézus Krisztusért.
Ámen.

* * *

A lelki útravaló a Magyarországi Evangélikus Egyház Országos Irodája Gyülekezeti és Missziói Osztályának szerkesztésében Galambos Ádám közreműködésével készült.
Az A fény felé – Lelki útravaló az év minden napjára című kötet megrendelhető a Luther Kiadó webáruházában.
A Napi ige – Evangélikus Útmutató Facebook-oldala itt érhető el.
A sorozatunkban olvasható igéket és igemeditációkat e-mailben is mindennap elküldjük. Amennyiben igényli, feliratkozhat napi igeküldő szolgáltatásunkra a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre küldött e-maillel.

Ha érdeklik a Magyarországi Evangélikus Egyházzal kapcsolatos hírek, események, szívesen olvassa interjúinkat, riportjainkat, iratkozzon fel hírlevél-szolgáltatásunkra.