Skip to main content

2024. február 18. 8:00

Örömforrás

Vasárnapi ige

2024-ben minden héten honlapunkon is közzétesszük a Békesség – Lelki útravaló az év minden napjára című kötet vasárnapra írt elmélkedését. Adjon öt percet magának, hogy minden napja barátságosabb és teljesebb legyen!

Napi ige: Örömforrás

„De az igazak örülnek, vigadnak, Isten színe előtt vígan örvendeznek.” (Zsolt 68,4)

„Ura így szólt hozzá: Jól van, jó és hű szolgám, a kevésen hű voltál, sokat bízok rád ezután, jöjj, és osztozz urad örömében!” (Mt 25,21)

Az öröm közös. Lehet visszatekintve, lehet előre örvendezni. Mind a kettő jó érzés. Bevallom, sokszor csak a jelen helyzetben ért dolgok tudnak vidámságot okozni nekem. Mindig csodálom azokat az embereket, akik bele tudják helyezni magukat abba a jövőképbe, amely akár évek múltán lesz csak megtapasztalható. Ami pedig már mögöttem van, annak az emléke megfakul, homályba vész.

Az öröm mulandó érzés. Tudjuk, földi létünkből semmi sem örök. (Milyen érdekes, hogy ez a két szavunk – örök és öröm – csak egy betűben tér el egymástól!)

Az evangéliumban visszatekint az Úr, aki szolgájára öt talentumot bízott. Látva hűségét, megjutalmazza őt, mivel jól gazdálkodott. Megduplázza a rábízott értéket. Örömöt okozott Urának, aki ezért még többet ad emberének az elkövetkező időkben. Ennek a szolgának megtérült a jövőbe vetett bizalma. Nem saját ügyeskedésében bízott, hanem Urának tett hűségében, amely megsegítette. A zsoltáros pedig előretekint arra, amikor már az Isten színe előtt válhat valósággá az az öröm, amely akkor, ott már örök.

Lehet, hogy sokszor nehéz örömben lennünk, nehéz pozitívan állni jövőbeni vagy éppen aktuális feladatainkban, de az a fontos, hogy ne veszítsük el szemünk elől a célt, amely nem más, mint az örök, örömélet.

Örömmel állunk előtted, te vagy az örök forrás.
Adj hitet és bölcsességet, hogy lássuk a jövőben rejlő végtelen örömöket.
Add, hogy hűséges szolgáidként gazdálkodjunk a ránk bízott ajándékokkal, hogy osztozhassunk Urunk örömében.
Adj nekünk erőt és kitartást, hogy a nehézségek közepette is hittel és reménységgel álljunk előtted.
Köszönjük, hogy szereteted örökkévaló és el nem múló.
Ámen.

* * *

A lelki útravaló a Magyarországi Evangélikus Egyház Országos Irodája Gyülekezeti és Missziói Osztályának szerkesztésében Galambos Ádám közreműködésével készült.
Békesség – Lelki útravaló az év minden napjára című kötet megrendelhető a Luther Kiadó webáruházában.
A Napi ige – Evangélikus Útmutató Facebook-oldala itt érhető el.
A sorozatunkban olvasható igéket és igemeditációkat e-mailben is mindennap elküldjük. Amennyiben igényli, feliratkozhat napi igeküldő szolgáltatásunkra a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre küldött e-maillel.

Ha érdeklik a Magyarországi Evangélikus Egyházzal kapcsolatos hírek, események, szívesen olvassa interjúinkat, riportjainkat, iratkozzon fel hírlevél-szolgáltatásunkra.