Skip to main content

2024. március 3. 7:55

A gyógyulás útján

Vasárnapi ige

2024-ben minden héten honlapunkon is közzétesszük a Békesség – Lelki útravaló az év minden napjára című kötet vasárnapra írt elmélkedését. Adjon öt percet magának, hogy minden napja barátságosabb és teljesebb legyen!

Napi ige: A gyógyulás útján

„Aki takargatja vétkeit, annak nem lesz jó vége, aki pedig megvallja és elhagyja, az irgalmat nyer.” (Péld 28,13)

„Zákeus pedig odaállt az Úr elé, és ezt mondta: Uram, íme, vagyonom felét a szegényeknek adom, és ha valakitől valamit törvénytelenül vettem el, a négyszeresét adom vissza annak. Jézus így felelt neki: Ma lett üdvössége ennek a háznak […].” (Lk 19,8–9)

A gyógyulás hosszú folyamat. Idő kell hozzá. Milyen különös, hogy árnyékként mégis végig ott van az emberben a félelem, hogy mi van, ha a gyógyulás csak ideig-óráig való, s a legváratlanabb helyzetben egyszer csak hirtelen újra feltör a mélyből a fájdalom! Nincs ez másként a lelkünkkel sem. Begyógyultnak hitt sebeink is könnyen felszakadnak. Leggyakrabban akkor fordul ez elő, amikor úgy próbálunk gyógyulni, hogy némaságba burkolódzunk, és abba az illúzióba menekülünk, hogy amiről nem beszélünk, az nincs.

Zákeus Jézus közelében a kitárulkozás bátorságával indult el a gyógyulás útján. Megtörtént vele az, amiről a Példabeszédek könyvének írója szól: „Aki takargatja vétkeit, annak nem lesz jó vége, aki pedig megvallja és elhagyja, az irgalmat nyer.” Zákeus nemcsak a szavaival, hanem már azzal a mozdulattal is megvallja vétkeit, hogy megnyitja otthona kapuját. Hiszen ezzel feltárja és megmutatja Jézusnak élete addig mindenkitől eltitkolt részét.

A kitárulkozás mindig sebezhetővé tesz. De a gyógyulás útján az első lépés éppen ennek a sebezhetőségnek a felvállalása. Valószínű, hogy Zákeusnak is még sokszor visszaköszön a múltja, felszakadnak a sebei, de abban biztos lehet, hogy az irgalmas Jézus vele jár az úton, s így Isten szeretetétől már semmi nem választhatja el.

Szerető mennyei Atyám, kérlek, tekints irgalommal az életemre!
Szabadíts meg a képmutatástól, és segíts őszinte életre, hogy ne rettegve és görcsösen éljek, hanem szabadon.
Segíts, hogy ezen a mai napon – bármi is történik – azzal a hittel és bizalommal járhassam utamat, hogy semmi nem választhat el szeretetedtől, amely megjelent a mi Urunkban, Jézus Krisztusban.
Ámen.

* * *

A lelki útravaló a Magyarországi Evangélikus Egyház Országos Irodája Gyülekezeti és Missziói Osztályának szerkesztésében Galambos Ádám közreműködésével készült.
Békesség – Lelki útravaló az év minden napjára című kötet megrendelhető a Luther Kiadó webáruházában.
A Napi ige – Evangélikus Útmutató Facebook-oldala itt érhető el.
A sorozatunkban olvasható igéket és igemeditációkat e-mailben is mindennap elküldjük. Amennyiben igényli, feliratkozhat napi igeküldő szolgáltatásunkra a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre küldött e-maillel.

Ha érdeklik a Magyarországi Evangélikus Egyházzal kapcsolatos hírek, események, szívesen olvassa interjúinkat, riportjainkat, iratkozzon fel hírlevél-szolgáltatásunkra.