Skip to main content

2024. május 12. 8:01

Szívből szeretni

Vasárnapi ige

2024-ben minden héten honlapunkon is közzétesszük a Békesség – Lelki útravaló az év minden napjára című kötet vasárnapra írt elmélkedését. Adjon öt percet magának, hogy minden napja barátságosabb és teljesebb legyen!

napi ige 2024 05 12 foto Neal E Johnson Unsplash

„Mert megpróbáltál minket, Istenünk, megtisztítottál, mint az ezüstöt.” (Zsolt 66,10)

„Harmadszor is szólt hozzá [Jézus]: Simon, Jóna fia, szeretsz-e engem? Péter elszomorodott, hogy harmadszor is megkérdezte tőle: Szeretsz-e engem? Ezért ezt mondta neki: Uram, te mindent tudsz, te tudod, hogy szeretlek téged. Jézus ezt mondta neki: Legeltesd az én juhaimat!” (Jn 21,17)

Milyen gyakran vagyunk úgy az életben, hogy bizonytalanok vagyunk? Megerősítésre vágyunk. Többször is megkérdezzük valamiről, hogy biztos-e?

A szeretet kapcsán egy régi vicc jutott eszembe. A székely házaspár ül a lócán. „Szeretsz-e még engem? Sosem mondod…” – mondja az asszony. „Egyszer megmondtam. Ha változás lesz, szólok” – válaszolja a férj.

Egyszerű válasz, mégis milyen igaz! De vajon akkor miért van szükségünk arra, hogy valamit többször is mondjanak nekünk? Talán a választás lehetősége miatt. Vagy a kétség miatt, hogy nem változott-e valami. És ez a kétség mindig ott él az emberben. Vajon szeret-e még?

Érdekes párhuzam, hogy Péter háromszor tagadja meg Jézust, Jézus pedig háromszor kérdezi meg Pétert, hogy szereti-e őt. Bármikor mondhatott volna mást, dönthetett volna máshogy. Beszélni és mondani sok mindent lehet. De ami a szívünkben van, azt nem lehet letagadni. Péter is csalódott, hisz olyan, mintha Jézus nem hinné el neki, hogy igazán szereti őt. Ezért is válaszolja harmadjára azt, hogy „te mindent tudsz”. Ne az én számnak higgy, hidd, amit tudsz. És te tudod, hogy szeretlek.

Istent szeretni nemcsak a szánkkal kell, hanem a szívünkkel is. Nem elég, ha mondjuk, hanem érezni is kell. A szó elszáll, de ami a szívünkben van, az örök.

Mennyei Atyánk!
Sokszor olyan bizonytalanok vagyunk!
Kétségek gyötörnek bennünket, és megerősítésre van szükségünk.
Adj élő szeretetet, amely nem a szavakban rejlik csupán, hanem a szívünkben éljük igazán.
Ámen.

* * *

A lelki útravaló a Magyarországi Evangélikus Egyház Országos Irodája Gyülekezeti és Missziói Osztályának szerkesztésében Galambos Ádám közreműködésével készült.
Békesség – Lelki útravaló az év minden napjára című kötet megrendelhető a Luther Kiadó webáruházában.
A Napi ige – Evangélikus Útmutató Facebook-oldala itt érhető el.
A sorozatunkban olvasható igéket és igemeditációkat e-mailben is mindennap elküldjük. Amennyiben igényli, feliratkozhat napi igeküldő szolgáltatásunkra a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre küldött e-maillel.

Ha érdeklik a Magyarországi Evangélikus Egyházzal kapcsolatos hírek, események, szívesen olvassa interjúinkat, riportjainkat, iratkozzon fel hírlevél-szolgáltatásunkra.