Skip to main content

2024. május 19. 8:00

Isten az igazság

Vasárnapi ige

2024-ben minden héten honlapunkon is közzétesszük a Békesség – Lelki útravaló az év minden napjára című kötet vasárnapra írt elmélkedését. Adjon öt percet magának, hogy minden napja barátságosabb és teljesebb legyen!

Napi ige: Isten az igazság

„Áradjon a törvény, mint a víz, és az igazság, mint a bővizű patak!” (Ám 5,24)

„Amikor azonban eljön ő, az igazság Lelke, elvezet titeket a teljes igazságra; mert nem önmagától szól, hanem azokat mondja, amiket hall, és az eljövendő dolgokat is kijelenti nektek.” (Jn 16,13)

Karl Jaspers német filozófus szerint „a filozófia lényege nem az igazság birtoklása, hanem az igazság kutatása. […] Az igazság soha nem »gyártható«, csak található. Részben érzékeléssel, részben értelemmel. Egy állítás, amely nem volt igaz a felfedezése előtt, soha nem válhat igazzá semmilyen felfedezéssel sem…” Mi, emberek az élettel kapcsolatos igazságokat kutatjuk, keressük. Számomra a Szentírás tartalmazza az élet nagy kérdéseivel kapcsolatos igazságokat. A múlt, a jelen és a jövő igazsága mind megtalálható benne.

Általában gyanakvóan tekintünk mindazokra, akik „az az igazság” kezdetű mondataikkal próbálnak valamiről meggyőzni bennünket. János evangéliumának prológusában azonban egy olyan bizonyságtétellel találkozunk, mely rávilágít az igazság valódi hordozójára, megtestesítőjére: „Az Ige testté lett, közöttünk lakott, és láttuk az ő dicsőségét, mint az Atya egyszülöttjének dicsőségét, telve kegyelemmel és igazsággal.” (Jn 1,14) Sőt ő nemcsak telve van igazsággal, hanem ő maga az igazság, ahogyan erről Jézus is vall: „Én vagyok az út, az igazság és az élet…” (Jn 14,6b) Az igazság Lelke pedig elvezet bennünket a teljes igazságra. Elvezet bennünket az ő ismeretére. Elvezet bennünket az örök életre.

Igazság Lelke!
Jöjj, és világosítsd meg szívünket, elménket, hogy benned felismerjük az örök igazságot.
Oltalmazz meg minden hamisságtól és hazugságtól.
Őrizz meg minket a csalárdságtól, a rosszindulatú pletykáktól, a másokat lejárató beszédektől.
Vezess el bennünket ígéreted szerint a teljes igazságra.
Ámen.

* * *

A lelki útravaló a Magyarországi Evangélikus Egyház Országos Irodája Gyülekezeti és Missziói Osztályának szerkesztésében Galambos Ádám közreműködésével készült.
Békesség – Lelki útravaló az év minden napjára című kötet megrendelhető a Luther Kiadó webáruházában.
A Napi ige – Evangélikus Útmutató Facebook-oldala itt érhető el.
A sorozatunkban olvasható igéket és igemeditációkat e-mailben is mindennap elküldjük. Amennyiben igényli, feliratkozhat napi igeküldő szolgáltatásunkra a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre küldött e-maillel.

Ha érdeklik a Magyarországi Evangélikus Egyházzal kapcsolatos hírek, események, szívesen olvassa interjúinkat, riportjainkat, iratkozzon fel hírlevél-szolgáltatásunkra.