Skip to main content

2024. május 26. 8:00

Atyai szeretet

Vasárnapi ige

2024-ben minden héten honlapunkon is közzétesszük a Békesség – Lelki útravaló az év minden napjára című kötet vasárnapra írt elmélkedését. Adjon öt percet magának, hogy minden napja barátságosabb és teljesebb legyen!

Napi ige: Atyai szeretet

„[Uram,] te látod a vészt és a bánatot, rátekintesz, és kezedben tartod.” (Zsolt 10,14a)

„Amikor Jézus meglátta őt, előszólította, és ezt mondta neki: Asszony, megszabadultál betegségedből. És rátette a kezét, mire ő nyomban felegyenesedett, és dicsőítette az Istent.” (Lk 13,12–13)

Csodálatos érzés egy kisbabát, a gyermekünket, unokánkat kézben tartani. Nagy ajándék és hatalmas felelősség, hogy innentől kezdve nemcsak alkalmanként, hanem mindig kézben kell tartanunk élete alakulását. A Szentírás több helyen is a szülői szeretethez hasonlítja az Isten, az Atya szeretetét. Ahogyan a szülő látja gyermeke örömét és bánatát, együtt ujjong és együtt sír vele, úgy Isten is velünk van életünk minden helyzetében. Ő az, aki nemcsak hogy látja bánatunkat, nehézségeinket, hanem kezében is tart bennünket.

Emberi törekvésünk olyan sokszor megmutatkozik Istennel szemben is, hogy szeretnénk kezünkben tartani az életünket. Erre szükségünk is van ahhoz, hogy tudjuk, honnan indultunk, merre tartunk, és mi a célunk. Azonban gyakran találkozunk olyan akadályokkal, amelyek rádöbbentenek minket arra, hogy nem tudunk mindent teljes mértékben irányítani, kézben tartani. Szükségünk van az isteni kézre. Arra a kézre, amely megalkotott, igazgatja életünket, és megváltott bennünket. Isten Jézus Krisztusban gyógyító kezét nyújtja felénk, amellyel ha megérint, akkor gyógyul a seb, enyhül a fájdalom.

Urunk, Istenünk!
Atyai kezeddel, kérünk, érints meg minket.
Te látod örömeinket és bánatainkat, mert szerető Atyaként velünk vagy életünk minden napján.
Te látod mindazt, amire szeretnéd rátenni kezed, hogy veled gyógyuljon életünkben.
Kérünk, mutasd meg ezeket nekünk is.
Erősítsd bizalmunkat tebenned, hogy engedjük életet formáló kezeidet dolgozni hitünkön, reménységünkön, szeretetünkön.
Ámen.

* * *

A lelki útravaló a Magyarországi Evangélikus Egyház Országos Irodája Gyülekezeti és Missziói Osztályának szerkesztésében Galambos Ádám közreműködésével készült.
Békesség – Lelki útravaló az év minden napjára című kötet megrendelhető a Luther Kiadó webáruházában.
A Napi ige – Evangélikus Útmutató Facebook-oldala itt érhető el.
A sorozatunkban olvasható igéket és igemeditációkat e-mailben is mindennap elküldjük. Amennyiben igényli, feliratkozhat napi igeküldő szolgáltatásunkra a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre küldött e-maillel.

Ha érdeklik a Magyarországi Evangélikus Egyházzal kapcsolatos hírek, események, szívesen olvassa interjúinkat, riportjainkat, iratkozzon fel hírlevél-szolgáltatásunkra.