Skip to main content

2024. február 12. 11:07

A zene előkészít az áldásra

Bence Gábor az esküvői tematikus zenék koncertjéről

Nászinduló-hangversenyre várják a házasulandó fiatal párokat és az esküvőjükre visszaemlékező családokat február 15-én, csütörtökön este hét órakor a budapest-kelenföldi evangélikus templomba. A házasság hetének történetében egyházunkban először kerül sor ilyen „tematikus” koncertre, egy nappal Bálint-nap után. Az ötletgazda-szervezőt, a Kelenföldi Evangélikus Egyházközség kántorát, dr. Bence Gábort az orgonamuzsika lelki többletéről is kérdeztük.

– A koncert megálmodójának az esküvőjén annak idején milyen zene szólt?

Majdnem biztos vagyok benne, hogy valamelyik Erős vár a mi Istenünk korálfeldolgozás csendült fel. Sulyok Imre zeneszerző, zenetudós orgonált akkor a kelenföldi templomban, akinek egyik hitvallása az volt: az evangélikusságot ki kell fejezni azzal is, hogy az esküvői bevonulón az Erős vár… szól.

Ma milyen zeneművet választana?

Valószínűleg most is valamiféle korálfeldolgozást vagy egy nagyobb Bach-prelúdiumot kérnék. Persze ma már inkább azon gondolkodom, hogy én mit játszanék szívesen másoknak.

Honnan jött az ötlet, hogy nászinduló-hangversenyt szervezzen Kelenföldön?

– Finnországban – ahol fiatalkoromban néhány évig dolgoztam, és azóta is gyakran megfordulok – egyik utamon két fiatal kántortanonc hölgy nászinduló-hangversenyén vehettem rész. Akkor arra gondoltam, egyszerűen csak azért szerveztek ilyet, mert az ismert nászinduló-kompozíciók általában öt-hat percesek, ám az esküvőn valójában csak harminc-negyven másodpercet játszik el a kántor, amíg a bevonulás tart. A fiatal művészek örültek, hogy végre teljességében is előadhatják a művet, hiszen sokat dolgoztak a megtanulásával. A minta tehát megvolt, majd tudatosult bennem: hasznos lenne itthon is egy hasonló koncert. Egyrészt azért, hogy segítsük a választást a házasságra készülőknek, és bemutathassuk: rengeteg olyan zenemű van, amely szépen és jól szolgálhat az esküvőn. Másrészt azokhoz is „szólni” tudunk a zene nyelvén, akik túl vannak már a nagy napon. Ők a koncerten visszaemlékezhetnek, s ezáltal megerősödhet a kapcsolatuk a párjukkal. S végül nem titkolt szándékunk az sem, hogy a résztvevőkkel megismertessük a templomunkat. Ha lesz olyan pár, aki itt kéri az esketését, a gyülekezet lelkészei örömmel vállalják, hogy felkészítés után összeadják őket.

A zene előkészít az áldásra – Bence Gábor az esküvői tematikus zenék koncertjéről

Milyen zenei és szöveges tartalommal készülnek?

– Németh Sándor kelenföldi orgonista-kántor kollégám ül majd a hangszernél, és mutatja be azokat a zeneműveket, amelyeket alkalmasnak talál az esküvői be- és kivonulásra, illetve az eskü elmondása alatt. Felhangzanak nagy barokk zeneművek, amelyek kiemelik az alkalom többnyire ünnepélyes, mégis vidám hangulatát; ilyenek a nagy Bach-prelúdiumok, de például Sába királynőjének érkezése is – egy tétel Händel egyik oratóriumából – vagy Mendelssohn-orgonaművek. A híres Nászinduló mellett más, egyházi alkalomhoz méltó darabjait is hallhatjuk, és további, 20. századi szerzeményekkel is készülünk. Reménységünk, hogy a fiatalokat megérinti majd a muzsika, és a felkínált lehetőségekből jól tudnak választani életük nagy napjára. Dr. Gáncs Tamás lelkészünk szól majd a jelenlévőkhöz: elmondja, mi az evangélikus esküvő liturgiai rendje, elmagyarázza az értelmét, és támpontokat ad, hogyan tudunk abban jól jelen lenni. Én magam pedig arra készülök, hogy zenészként egy-két tanácsot adjak: mi az, ami „jól áll az orgonán”, vagy éppen milyen zeneművet nehéz utánozni a hangszerek királynőjén.

Miért fontos az, hogy milyen zene szól az esküvőn? Hiszen az csak néhány másodperces közjáték a szertartáson.

Mi, muzsikusok, egyházzenészek azt tartjuk: a mi szolgálatunk is egyfajta igehirdetés, bizonyságtétel. Segítség abban, hogy az ember kiszakadjon az anyagi világból, nyitott legyen a szellemi világ felé és az Isten áldását elfogadni. Az evangélikus esküvő szertartása ugyanis – s ezt lelkészünk hangsúlyozni fogja a hangversenyen is – elsősorban arról szól, hogy Isten áldását kérjük arra, ami a polgári esküvőn történt. Egyházunkban az esküvő nem szentség, de az ígéret, a fogadalom, amit a polgári szertartáson teszünk, hadd váljék szentté! Erre kérjük Isten áldását. Amikor mi, muzsikusok játszunk, ebben szeretnénk közreműködni. A kántor nem gép, sem pedig esküvői szolgáltató! Ő is szeretne adni valamit hite szerint a házasulandóknak, nevezetesen azt, hogy a felhangzó zenemű előkészítse az áldást. A pár és a násznép megérezze: itt, a templomban „más helyre érkezett”, szent esemény részesei lehet. A zene arról tesz bizonyságot, hogy Isten színe előtt az egész közösséggel áldást kérnek házasságukra.

* * *

A cikk eredetileg az Evangélikus Élet magazin 2024. február 11–18-i 89. évfolyam 5–6. számában jelent meg.
Az Evangélikus Élet magazin kapható a Luther Kiadó könyvesboltjában (Budapest VIII., Üllői út 24.), a Huszár Gál könyvkereskedésben (Budapest V., Deák tér 4.), az evangélikus templomok iratterjesztésében, megrendelhető a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail-címen, nyomtatott vagy digitális formában megvásárolható, illetve előfizethető a kiadó honlapján.

Ha érdeklik a Magyarországi Evangélikus Egyházzal kapcsolatos hírek, események, szívesen olvassa interjúinkat, riportjainkat, iratkozzon fel hírlevél-szolgáltatásunkra.
Szélrózsa 2024 regisztráció
Evélet banner 2024-7-8
Lelkipásztor banner 2023-11
Credo banner 2023/3.

Lelkigondozás

Névtár kereső

Térképes kereső