Skip to main content

2024. április 23. 14:31

A vetélkedésen túl: Isten igéje köré épülő közösségi élmény

Az evangélikus gyülekezeti hittanverseny országos döntőjén jártunk

Harminckettedik alkalommal rendezték meg az országos evangélikus hittanversenyt. Egy héttel az egyházi iskolák tanulóiból álló csapatok számára szervezett döntő után a gyülekezetek csapatai is megmutatták, milyen ismeretekkel gazdagodtak a János evangélista által lejegyzett történetek révén. A gyereknappal egybekötött rendezvénynek április 20-án az elmúlt évek gyakorlatát követve ezúttal is a Budapest-Fasori Evangélikus Gimnázium és az egyházközség adott otthont.

20240423 Hittanverseny donto foto Balczo Matyas 9

Az országos iroda gyülekezeti és missziói osztálya által szervezett versenyre több mint ötszázan érkeztek, ennek megfelelően a megnyitó alkalmára zsúfolásig megtelt a fasori evangélikus templom. A csapatokat Szidoly Roland, a gyülekezeti és missziói osztály osztályvezető-helyettese köszöntötte, hogy aztán a Közel zenekarral együtt énekeltesse meg a versenyre készülőket, ezzel is segítve a ráhangolódást az egész napos programra.

20240423 Hittanverseny donto foto Balczo Matyas 13

A lelki alapozás szolgálatát Grendorf-Balogh Melinda, a Magyarországi Evangélikus Egyház Gyermek- és Ifjúsági Bizottságának elnöke, a Budapest-Angyalföldi Evangélikus Egyházközség másodlelkésze végezte. Áhítatában Jn 14,6 alapján többek között arra hívta fel a figyelmet, hogy Jézus nemcsak szabaddá tette az utat Istenhez, az örök otthonba, hanem ő maga az út. „Jézus azért jött, mert ő az igazság és az élet. Ragaszkodjunk ehhez kitartóan, bármi is történjék” – fogalmazott a lelkész.

20240423 Hittanverseny donto foto Balczo Matyas 6

A templomi nyitóalkalom után a kijelölt menetrend szerint folyt a verseny, ezzel párhuzamosan pedig az iskola épületében a gyereknapi programok zajlottak.

20240423 Hittanverseny donto foto Balczo Matyas

Akik éppen nem a tudásukról adtak számot a játékos, interaktív feladatok megoldásával, azokat várta a tornateremben berendezett légvárvilág, különféle óriás játékok, kézműves-foglalkozások, csillámtetoválás és társasjátékbarlang, de rendőrségi felszerelésekkel is megismerkedhettek, az udvaron pedig rendőrségi kutyás bemutatót tekinthettek meg.

A verseny végeredménye:

32 orszagos evangelikus hittanverseny gyuekezeti donto vegeredmeny 132 orszagos evangelikus hittanverseny gyuekezeti donto vegeredmeny 2

A verseny végeztével a résztvevők újra a templomban gyűltek össze, ahol Szabó Mátyás zeneterapeuta, zenepedagógus tartott zenés foglalkozást. Ezután az ünnepélyes eredményhirdetés következett, majd a program Szidoly Roland úti áldásával ért véget.

20240423 Hittanverseny donto foto Balczo Matyas 12

*

A verseny ideje alatt a csapatok képviselőivel és tagjaival beszélgetve bepillantást nyerhettünk a felkészülés hátterébe, és képet kaphattunk arról is, kinek mit jelent részt venni ezen az országos rendezvényen.

A pestszentlőrinci evangélikus gyülekezet ötödik–hatodik osztályos csapatának tagjai először voltak az országos döntőn. Vezetőjük, Nagy-Horváthné Verner Zsuzsa a készülés sajátosságairól szólva elmondta, hogy míg a hittanórán a részleteket kevésbé hangsúlyozva, élményszerűen igyekszik átadni az anyagot, addig a hittanversenyre készülve szükséges kitérni a részletekre is. Kérdésünkre, hogy a témakörök közül kinek melyik a kedvence, Ternyák Gergő András felelt a leggyorsabban: „A samáriai asszony története, az könnyű volt.”

A kiskőrösi gyülekezet egy csapattal – harmadik–negyedik osztályosokkal – érkezett a döntőre. Őket Bányai Tamás, az Evangélikus Hittudományi Egyetem hatodéves teológus-lelkész szakos hallgatója kísérte el; mint külön kiemelte, a felkészülés során nagy segítséget nyújtott számukra Pfeiffer Ottó, a Kiskőrösi Evangélikus Egyházközség lelkésze. Nem teljesen ugyanabban a felállásban érkeztek a döntőre, mint ahogyan megyei versenyt megnyerték – mondta el Bányai Tamás. A harmadik osztályos Ádám csak a döntő előtt egy héttel tudta meg, hogy be kell ugrania az egyik negyedikes helyére, és ő is részt vehet az országos eseményen.

Az erdélyi, Brassó megyei Apáca evangélikus gyülekezetének csapata mintegy hétszáz kilométert utazott a döntőre, tizennégy résztvevőjükkel mind a négy korosztályban elindultak. Mint Simonné Nagy Ilona lelkész elmondta, külön figyelmet nem kell fordítaniuk arra, hogy legyen elég jelentkező, mert akkora az érdeklődés a gyerekek között, hogy „házi versenyen” dől el, kik lesznek azok, akik a csapat tagjaiként képviselhetik a gyülekezetet a Romániai Evangélikus-Lutheránus Egyház gyülekezetei számára megrendezett első fordulóban. Annak győztese jöhet a budapesti döntőre. A csapat tagjának lenni tehát külön státuszt jelent.

A Brassó megyei Apáca evangélikus gyülekezetének csapata mintegy hétszáz kilométert utazott a döntőre

A gyerekek elhivatottságát jelzi az is, amit Orbán Lídia és Bölöni Anita a felkészülésről elmondott: sokkal többet készültek a versenyre, mint a tanórákra szoktak az iskolában. Simonné Nagy Ilona szerint ennek az odaszánásnak az is az eredménye, hogy a csapattagok még évek múltán is emlékeznek arra, amit a versenyre készülve megtanultak. Az apácai csapat vezetője – aki egyébként Magyarországon végezte teológiai tanulmányait, és annak idején az egyik életre hívója volt az országos hittanversenynek –  végül hozzátette: olyan kísérők is utaztak velük a döntőre, akik gyerekként maguk is részt vettek a hittanversenyen.

Deák Gabriella hitoktató szerint a versenyen induló gyerekek a helyezésüktől függetlenül nyertesek, mert ezek az igék ott maradnak velük

A kispesti evangélikus gyülekezetet az első–második, a harmadik–negyedik és a hetedik–nyolcadik osztályosok korosztályában induló csapatok képviselték az országos döntőben. Felkészítőjük, Deák Gabriella hitoktató elmondta: nagy örömet jelent számára, hogy a versenyzéshez a szülők is biztosítják a hátteret azzal, hogy a kijelölt igeszakaszokból együtt gyakorolnak a gyermekeikkel, ráadásul ezáltal az egész hittanverseny igazi közösségi élménnyé is válik. „Akárhol is végezzenek a gyerekek a versenyben, ők mindenképpen nyertesek, mert ezek az igék, amelyekből készülnek, ott maradnak velük – tette hozzá. – Nem tudhatjuk, hogy mikor adódnak számukra olyan helyzetek az életükben, amikor ezek az igék aktiválódnak bennük, erőt adva számukra.”

Ha érdeklik a Magyarországi Evangélikus Egyházzal kapcsolatos hírek, események, szívesen olvassa interjúinkat, riportjainkat, iratkozzon fel hírlevél-szolgáltatásunkra.
Gyülekezetimunkatárs-képzés 2024
Szélrózsa 2024 regisztráció
Evélet banner 2024-19-20
Lelkipásztor banner 2023-11

Lelkigondozás

Névtár kereső

Térképes kereső