Skip to main content

2023. december 22. 10:38

Életveszély elhárítása miatt bontották le részlegesen a bikali evangélikus templomot

Néhány nap alatt vált életveszélyessé a Baranya vármegyében található Bikal evangélikus temploma, és vált elkerülhetetlenül szükségessé a torony bontása. A rapid gyorsasággal jelentkező állapotromlás azonnali intézkedéseket követelt – tájékoztatta az Evangélikus Információs Szolgálatot Ficzere Ilona, a Magyarországi Evangélikus Egyház Országos Irodája Építési, Ingatlanügyi és Műemléki Osztályának vezetője.

Életveszély elhárítása miatt bontották le részlegesen a bikali evangélikus templomot

Életveszély elhárítása miatt bontották le részlegesen a bikali evangélikus templomot

Ficzere Ilona elmondta: december 15-én, múlt hét pénteken még csak egy éles, függőleges irányú repedés vált láthatóvá, hétfőre pedig már ötven centiméteres rés tátongott a torony és a templomhajó között. A löszös talajon ilyen hirtelen süllyedt meg a torony. Két statikai szakértő is megvizsgálta az épületet, és egybehangzó véleményük szerint nem volt más megoldás, mint a részleges bontás, melynek során a templomhajó gerincének magasságáig bontották vissza a tornyot.

A beavatkozást az is indokolta, hogy a templom közvetlen közelében két családi ház és egy tésztaüzem található, ezeket is veszélyeztette volna egy esetleges beomlás – tette hozzá az osztályvezető. Maga a bontás sem volt veszélytelen, ezért a katasztrófavédelem bevonásával végezték, gépek segítségével, mert a munkások sem lettek volna biztonságban, ha beengedték volna őket a falak közé.

Az okok kapcsán Ficzere Ilona elmondta :az elmúlt időszakban lehullott nagy mennyiségű csapadék, a templom körüli vízelvezetés elégtelensége szerepet játszhat a veszélyhelyzet kialakulásában.

Ha érdeklik a Magyarországi Evangélikus Egyházzal kapcsolatos hírek, események, szívesen olvassa interjúinkat, riportjainkat, iratkozzon fel hírlevél-szolgáltatásunkra.
Evélet banner 2024-23-24

Lelkigondozás

Névtár kereső

Térképes kereső