Skip to main content

2024. június 5. 15:25

Evangélikus sikerek a diákfilmszemlén

Díjazták a 12. Ökumenikus Diákfilmszemle tehetséges alkotóit

A 12. Ökumenikus Diákfilmszemlén szép sikereket értek el az evangélikus iskolák növendékei. A díjazottak a fővárosi Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskolán május 25-én tartott ünnepélyes eredményhirdetésen vehették át a legtehetségesebb alkotóknak járó értékes jutalmakat. Az alábbiakban a díjnyertes kisfilmeket is megtekinthetik.

Díjazták a 12. Ökumenikus Diákfilmszemle tehetséges alkotóit

A keresztény tartalmú filmeket szerető közönség számára minden év kiemelkedő eseményét jelenti az Ökumenikus Diákfilmszemle. A pályázat keretében olyan tanulók mutathatják be műveiket, akik felkészítő tanáraik támogatásával tartalmas, elgondolkodtató és színvonalas rövidfilmeket tárnak a szélesebb közönség elé. Idén sem volt könnyű helyzetben a rangos zsűri – Dózsa Endre rendező-operatőr, filmművészeti egyetemi hallgató, Hajnal Gergely rendező, producer, Nyulász Melinda animációs filmrendező, illusztrátor, művészeti oktató és Varsányi Ferenc Balázs Béla-díjas rendező, forgatókönyvíró, producer, oktató –, amikor megtekintette és véleményezte a filmszemlére nevezett filmeket.

Díjazták a 12. Ökumenikus Diákfilmszemle tehetséges alkotóit

Az idei megmérettetésre két kategóriában lehetett nevezni. A Szolgáló szeretet címet viselő első csoportba olyan filmek kerültek, amelyek a szociális érzékenységről, az önkéntességről, a másokat segítő életszemléletről adnak lenyomatot. A kategória általános iskolás csoportjának második díját Gusztos Virág, a soltvadkerti Kossuth Lajos evangélikus iskola 7. osztályos tanulója és az iskola fotó-videó tanszaka által készített Ma egy fészek, holnap az óceán! című alkotása kapta meg. Felkészítő tanáruk Daróczi Csaba volt. Ugyancsak ebben a csoportban szerzett harmadik helyezést Szeretni! című filmjével Kurlik István, a szarvasi Benka Gyula evangélikus iskola 5. osztályos tanulója. Felkészítő tanárai Molnár Eteléné és Szemenyei Csaba voltak.

A Szolgáló szeretet középiskolás korcsoportjának első díját Lívia című filmjükért a budapesti Evangélikus Középiskolai Kollégium 9. osztályos diákja, Ábrahám Imre és a kollégium Újhullám elnevezésű csapata nyerte. Felkészítő tanáruk Kecskemétiné Szilvási Zsuzsanna volt. Második helyezést értek el a kategóriában Önkéntes világ című filmjükkel Jónás Ábel és Virányi Zétény, a Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium 9. osztályos tanulói. Felkészítő tanáruk Juhász Attila volt.

Evangélikus sikerek a diákfilmszemlén

A diákfilmszemle szellemiségéhez illeszkedő, de az első kategóriához nem vagy csak részben kapcsolódó alkotásokkal lehetett a második tárgykörben nevezni. Harmadik helyezést ért el Az elfeledett soproniak című filmjével Major Kata, a soproni Eötvös József evangélikus középiskola diákja. Felkészítő tanárai Szeneczei László és Varga Gábor voltak.

A 12. Ökumenikus Diákfilmszemlén a zsűri dicséretben részesítette továbbá Ujvárosi Ákost, az Aszódi Evangélikus Petőfi Általános Iskola 7. osztályos tanulóját Figyelem? című alkotásáért. Felkészítő tanára Rácz Zoltán volt. Dicséretben részesült továbbá a nyíregyházi Túróczy Zoltán evangélikus iskola Túróczy School Life csapata és Márkus Péter 8. osztályos tanuló Képzelt riport a Szélrózsa fesztiválról című filmjéért. Felkészítő tanáruk Benke Eszter volt.

A 12. Ökumenikus Diákfilmszemle díjnyertes alkotásai itt tekinthetők meg.

Ha érdeklik a Magyarországi Evangélikus Egyházzal kapcsolatos hírek, események, szívesen olvassa interjúinkat, riportjainkat, iratkozzon fel hírlevél-szolgáltatásunkra.
Evélet banner 2024-23-24

Lelkigondozás

Névtár kereső

Térképes kereső