Skip to main content

2021. október 2. 9:23

Görögkatolikus püspököket látott vendégül egyházunk

A Görögkatolikus Metropólia Hierarchák Tanácsát látta vendégül a Magyarországi Evangélikus Egyház Püspöki Tanácsa szeptember 29-én Budapesten, az Üllői úti székházban.

20210929 gorogkatolikusokkal kozos tanacskozas foto Somogyi Andras 6

Immár négyéves hagyománya van annak, hogy félévente konzultációra gyűlnek össze az evangélikus egyházvezetők és a hazai görögkatolikusok elöljárói, felváltva vállalva a házigazda szerepét. Ezúttal Fabiny Tamás, Szemerei János és Kondor Péter püspökökön volt a sor, hogy – Lackner Pál nyugalmazott tábori püspökkel és Krámer György országosiroda-igazgatóval kiegészülve – vendégül lássák Kocsis Fülöp érsek-metropolitát, a hajdú-dorogi, Orosz Atanázt, a miskolci és Szocska Ábelt, a nyíregyházi egyházmegye püspökét. Korábban Budapesten a Deák térre, illetve Aszódra, Debrecenbe és Miskolcra invitálták őket, ezúttal pedig egyházunk adminisztrációs központjába szervezték az egyeztetést.

„Már a korábbi találkozókon is komoly érdeklődést tanúsítottak egyházunk struktúrája, működési gyakorlata iránt, ezért döntöttünk úgy, hogy ezúttal az Üllői úton legyen a konzultáció” – nyilatkozta Fabiny Tamás evangélikus elnök-püspök szerkesztőségünknek. A megbeszélések mellett a vendégek körbejárták az épületet, megtekintették a Podmaniczky–Degenfeld-könyvtárat (mély benyomást tett rájuk Luther Márton itt őrzött végrendelete), valamint a készülő Esterházy Péter és Gitta Könyvtárat, emellett pedig a Luther Kiadó tevékenysége – úgy a könyvkiadás, mint a médiamunka – is részletekbe menően érdekelte őket.

A tanácskozás során fontos napirendi pontként szerepelt a pandémia során szerzett tapasztalatok megosztása. Az újrakezdéshez, a gyülekezetek reanimációjához kapcsolódva Németh Zoltán, a Magyarországi Evangélikus Egyház Országos Irodája Gyülekezeti és Missziói Osztályának vezetője beszámolt a Túlsó part elnevezésű online lelkészkonferenciáról, a kapcsolódó szakmai anyagokról és az azokból összeállított kiadványról.

Az ülés témái között hangsúlyosan megjelent a gyermekekkel közösen vett úrvacsora kérdése is. A görögkatolikusoknál nagy hagyománya van a kisdedáldoztatás gyakorlatának, ennek teológiai vonatkozásairól is érdekes beszélgetést folytattak a találkozó folyamán.

„Kocsis Fülöp metropolita néhány hete részt vett a FinnAgora kulturális intézettel közösen szervezett konferenciánkon, amelynek témája a kisebbségi egyházak helyzete, szerepvállalása volt. Ott nagyon megragadta őt Fábri György előadása, így arra kértük az Északi Egyházkerület felügyelőjét, hogy ebben a körben is ismertesse az ott elhangzottakat, különös tekintettel a görögkatolikus és az evangélikus egyházra vonatkozó adatokra. Ezek nagyon hasznosak a tervezés, az egyházi stratégia vagy éppen a jövő évi népszámlálásra való készülés szempontjából” – mondta el Fabiny Tamás.

A görögkatolikus egyházvezetők megosztották tapasztalataikat a kisvárdai kórház átvételével kapcsolatban. Az intézmény júniusban került egyházuk tulajdonába. Azzal a kitétellel vették át, hogy kijelentették: ezentúl nem végeznek abortuszt.

„Ugyan mi nem egy már működő kórház átvételére, hanem egy új kórház alapítására készülünk, amely ráadásul profilját tekintve is különbözni fog az övékétől, mégis sokat tanulhatunk az általuk elmondottakból” – értékelte a tanácskozás ezen pontját az evangélikus egyházvezető, hozzátéve, hogy a görögkatolikusok felajánlották, hogy igény esetén a régióban szolgáló evangélikus lelkészek egészségügyi szűrésére is van mód a Szent Damján Görögkatolikus Kórházban.

Ha érdeklik a Magyarországi Evangélikus Egyházzal kapcsolatos hírek, események, szívesen olvassa interjúinkat, riportjainkat, iratkozzon fel hírlevél-szolgáltatásunkra.
Gyülekezetimunkatárs-képzés 2024
Szélrózsa 2024 regisztráció
Evélet banner 2024-19-20
Lelkipásztor banner 2023-11

Lelkigondozás

Névtár kereső

Térképes kereső